Tientjes Magazine 1 november 2012

32
Magazine Eerste jaargang, 4e editie, November 2012 De bekendmaking van de winnaar van de Verhalenwedstrijd: 'Leven van en met je Passie' In 'Uitgelicht': Ton van den Hoogen van 'gratisoptehalen.nl' In 'Ongekend talent' deze keer Anne Marie Potmeer met haar prachtige schilderijen

description

Het thema van dit magazine is 'Leven van en met je Passie'. Lees het bevlogen verhaal van Josje Feller, alles over de reis van Tientjes naar Guatemala en nog veel meer inspirerende verhalen.

Transcript of Tientjes Magazine 1 november 2012

Page 1: Tientjes Magazine 1 november 2012

Magazine

Eerste jaargang, 4e editie, November 2012

De bekendmaking van de winnaar van de Verhalenwedstrijd: 'Leven van en met je Passie'

In 'Uitgelicht': Ton van den Hoogen van 'gratisoptehalen.nl'

In 'Ongekend talent' deze keer Anne Marie Potmeer met haar prachtige schilderijen

Page 2: Tientjes Magazine 1 november 2012

InhoudVoorwoord van de redactie 5

Tientjes in Guatemala

Ingezonden stuk: 'Uurtje voor uurtje in plaats van uurtje factuurtje' van Martin Schenkels

Op de RiT met Indigo Huijbregts

Uitgelicht: Ton van den Hoogen van 'gratisaftehalen.nl'

Ongekend talent: Anne Marie Potmeer

12

6

10

14

16

Passie: Josje Feller 18

Agenda 20

Toffe Tweets

25Uitslag schrijfwedstrijd

28Vertel je verhaal: Emile Oude Wolbers

30

32Durf aan te bieden

Page 3: Tientjes Magazine 1 november 2012
Page 4: Tientjes Magazine 1 november 2012
Page 5: Tientjes Magazine 1 november 2012

Dit nummer van Tientjes Magazine heeft als thema

“Leven van en met je Passie”

Je kunt zo'n thema niet aansnijden natuurlijk en niet zelf nieuwsgierig zijn naar je eigen passie en wat je in de wereld zet om daarvan te kunnen leven. Voor een deel doe ik dat al. Mijn passie is teksten schrijven. Ik vind het geweldig om een artikel in elkaar te zetten dat een kop en een staart heeft, dat uitdrukt wat ik wil zeggen en dat met levendige voorbeelden de lezer weet te boeien en raken. Dat is ook de reden waarom ik steeds weer met veel plezier werk aan dit magazine.

Naast het werk voor Tientjes doe ik ook werk voor een paar freelancer websites. Waarvan één in Amerika. Daar schrijf ik Engelstalige artikelen over een grote diversiteit aan onderwerpen.

En mijn echte werk is boeken schrijven. Daar was ik vóór Tientjes al mee bezig en door Tientjes is dat een beetje op een zijspoor gekomen. Maar door met het thema van dit magazine bezig te zijn is mijn boek ineens weer heel actueel. Dit is wat ik te doen heb! Mijn eerste boek “Het trauma voorbij!” is binnenkort online te koop.

Ik wens je veel leesplezier met het magazine.

Warme groet,Ivonne Meeuwsen

p.s.Voor het eerst komt Tientjes Magazine tot je via Issuu. Dat betekent dat we de layout in een PDF hebben gemaakt en dat betekent weer dat we ook een gedrukte variant kunnen gaan maken. Graag horen we of daar belangstelling voor is. Abonnementen gaan bij voldoende afname 3 tientjes per jaar kosten (kostprijs). Je kunt je interesse in een abonnement aangeven door een mail te sturen naar: [email protected]

Page 6: Tientjes Magazine 1 november 2012

Foto: Karen Mol/Cordaid

Page 7: Tientjes Magazine 1 november 2012

Afgelopen juli gingen Erna en ik als afge-vaardigden van Tientjes op uitnodiging van Cordaid naar Guatemala. Dat alles maakte deel uit van de prijs die we in februari van dit jaar wonnen (zie Tientjes Magazine van April). Eerst kregen we een veiligheidsbriefing bij Cordaid en ontmoetten Nico en José, de mensen die verantwoordelijk zijn voor de projecten die Cordaid in Guatemala ondersteunt.

Rondreizen met de bus was niet aan te bevelen omdat er troepen bandieten zijn die het op bussen gemunt hebben waarbij ze het geweld niet schuwen. We kregen het advies om 100 dollar aan handgeld mee te nemen die, mochten we overvallen worden, we zo konden pakken zodat we het er verder ongedeerd van af zouden brengen. Voor onze reis was, om bovenstaande redenen gekozen voor een auto met chauffeur. Noé, onze chauffeur is een Maya die uit een van de armste gebieden rondom Quetzaltenango kwam. Hij is opgegroeid in San Martin de Sacatepecca, in Nuevo San Martin, een dorpje dat twee jaar terug door een storm is weggevaagd.

Noé

Zijn zus, een lokale heldin heeft het voortouw genomen om te onderhandelen met de hulporganisaties over hoe ze graag geholpen wilden worden. Zo kwam er veel van de grond: met de materialen die de hulporganisaties leverden bouwden ze met het hele dorp 60 huizen, een gemeenschapscentrum en een school.

Het hele dorp was betrokken bij de beslissingen én bij de bouw, zelfs de kleine kinderen hielpen door spullen de heuvel op te dragen. Toen wij er waren hadden ze nét twee dagen eerder stromend water aangelegd. Alweer met gedoneerde materialen en met het hele dorp. Ze haalden water bij hun traditionele bron in de bergen. Want, zo redeneerden ze: ze konden de gemeente wel om hulp vragen, maar dan kregen ze de leidingen en moesten vervolgens voor het water gaan betalen. Nu gebruiken ze hun eigen water en kost het hen alleen onderhoud. Zo hebben ze ook een kleine tuin aangelegd en leren ze van een tuinman die eens in de week langskomt hoe je een moestuin moet on-derhouden en hebben ze voor elke dorpeling drie avocadobomen geplant. Over drie jaar zijn die volwassen en gaan ze een oogst opleveren: voor eigen consumptie, maar ook genoeg voor de verkoop. Dit dorp is bezig te ontsnappen aan de abjecte armoede.

De projecten die we bezocht hebben zijn allemaal sterk gericht op empowerment: de “Indigenos” de inheemse bevolking, de Maya's dus, zijn zo lang onderdrukt geweest, al sinds de bloedige Spaanse overheersers voet aan wal zetten, dat ze kwijt zijn geraakt dat ze zelf dingen mogen, dat ze zelf de moeite waard zijn. De lessen van Amuted en Zuster Miriam, de organisaties waar Cordaid ons mee in contact bracht, richten zich dan ook op het vergroten van het zelfbewustzijn en het kennis nemen van hun rechten als mens.

Tientjes in GuatemalaDoor Ivonne Meeuwsen

Page 8: Tientjes Magazine 1 november 2012

Foto: Karen Mol/Cordaid

Page 9: Tientjes Magazine 1 november 2012

Dat zit in hele basale dingen. Een vrouw vertelde dat haar man haar dagelijks sloeg, totdat ze bij Amuted leerde dat hij dat helemaal niet mocht, dat ze naar de politie zou kunnen gaan om haar recht te halen. Met dat verhaal ging ze naar haar man. En sindsdien, vertelde zij, was haar leven een stuk beter. Haar man sloeg haar niet meer. Zo eenvoudig kan het dus zijn. Die man bleek dat ook niet te weten, die deed alleen maar wat zijn vader altijd deed. Voor iemand die nog nooit in een ontwik-kelingsland is geweest, zoals ik, was de reis behoorlijk confronterend. Natuurlijk heb ik ooit in een grijs verleden wel eens van die beelden van hongerende mensen gezien, maar dat is dan altijd een noodsituatie. Dit was een onderdompeling in het dagelijkse leven van de Guatemalteek. Een land waar de bergen dicht begroeid zijn en elk postzegeltje land bebouwd wordt, waar zelfs tot drie keer per jaar geoogst kan worden. Maar de kinderen zijn ondervoed.

Zet in Guatemala een stok in de grond en hij schiet wortel, maar de inheemse mensen hebben geen land en weten niet meer hoe je een plant kunt stekken. Vrolijke mensen zagen we, die er wat van proberen te maken. De mensen die al in beweging zijn worden door de projecten ondersteund en nemen, zoals de zus van Noé hele dorpen in hun kielzog mee.

Cordaid heeft mooie projecten daar en de mensen die we ontmoet hebben zijn echte leiders in hun eigen gemeenschap. Die gemeenschapszin is mij het meeste bijgebleven. Dat is wat wij in Nederland echt kwijt zijn geraakt, omdat we liever voor onszelf werken als ZZP-er of achter gesloten deuren op televisie de werkelijkheid waarnemen.

In Guatemala is er voor alles wat er in de Maya

gemeenschap speelt een commissie en werkelijk iedereen is betrokken. Daar heb je geen re-integratie trajecten nodig, want iedereen hoort er gewoon vanzelfsprekend bij. Met 80% maken zij de grootste bevolkingsgroep van Guatemala uit. Maar als je daar, 's avonds en met een jet lag, de televisie aan zet, dan zie je geen Maya's. 100 kanalen zappen en we hebben er 1 gezien: een jongetje dat meedeed met een talentenjacht. Verder zie je de Mayacultuur alleen terug in Britse wetenschappelijke pro-gramma's over de Oude Maya's, Spaans onder-titeld, alsof ze er niet meer zijn.

De Maya's hebben 21 verschillende volken, ieder met een eigen taal, maar als je iets wilt bereiken in Guatemala kun je maar beter de taal van de onderdrukker spreken. De burgeroorlog is voorbij, het land is aan het opkrabbelen. Maar als ik goed kijk, naar de onderstroom, dan snap ik die bandieten waarover ze ons in Nederland vertelden wel.

Gelukkig is er ook het opbeurende verhaal te vertellen over Guatemala. Waar de krachten van vooral vrouwen zorgen voor een verbetering in het lot van hun hele gemeenschap. Waar de Maya's hun eigen cultuur aan het hervinden zijn. Vrouwen die met ondernemingslust en vereende krachten een weverij opzetten waar ze een beter inkomen mee kunnen verwerven en die trots zijn op de door hen geweven stoffen.

Vrouwen die een coöperatie opzetten waarmee ze het recht om te etiketteren verwerven waardoor ze hun goederen ook aan winkels in de grote stad kunnen slijten. Een medisch centrum dat de kruidengeneeskunde in ere aan het herstellen is en mensen een alternatief biedt voor de farmaceutica die ze toch niet kunnen betalen. Stuk voor stuk projecten waar Cordaid terecht steun aan geeft en die mensen écht in de gelegenheid stellen om zichzelf uit de armoede te verheffen.

Page 10: Tientjes Magazine 1 november 2012

Veel mensen staan alleen en hebben behoefte aan hulp , vooral in de thuis-situatie. Commerciële hulp is voor velen niet te betalen, dus velen blijven zitten zonder hulp. Mede door de systeem-crisis waar we in terecht zijn gekomen gaan mensen op allerlei plaatsen aan de gang om oplossingen te bedenken.

Vorig jaar, toen ik nog geen lid was van Tientjes, las ik ergens over zelfhulp-groepen. Mensen die zelf hulp zoeken maar niet kunnen krijgen, sluiten zich aaneen tot een vaste groep, die elkaar alle nodige onderlinge hulp gaat geven in de thuissituatie. Dit volgens het principe: als jij mij helpt, help ik jou. Per uur. Vrijwel iedereen kan wel iets wat een ander niet kan, geen tijd voor heeft, of geen zin omdat men het niet goed genoeg of vlug genoeg kan.

Hieruit zijn voortgekomen systemen om Tijd te Ruilen. Tijd-ruilsystemen dus. Elk uur is hierbij gelijkwaardig. Door ouderenbonden in Japan zijn zulke systemen met groot succes ingevoerd. Onder andere doordat de verdiende uren kunnen worden bewaard en opgespaard voor later.

In Spanje, waar de economische crisis hard toegeslagen heeft, is een Banco del Tiempo opgericht.Een Tijd-bank dus. Degene die dit bedacht, las op een gegeven moment ergens: tijd is geld. Wel dacht hij, al die werklozen en armen hebben tijd zat. Als zij hun tijd in geld kunnen omzetten op een alternatieve manier, waarop zij die tijd productief kunnen maken buiten het commerciële circuit om, dan is dat een fantastische uitweg uit de crisis.

Uurtje voor uurtje in plaats

Page 11: Tientjes Magazine 1 november 2012

Zo is hij aan het idee van het tijd-geld gekomen. Tijd is dus tijd-geld. Elk uur is een eenheid, waarvoor zelfs een soort bankbiljetten schijnen te bestaan.Ieder die lid is van de Tijd-bank kan tijd-uren uitgeven. Degene die werk doet, krijgt voor elk gewerkt uur een dergelijk tijd-uur, in de vorm van een papiertje met een nummer. Voor dit papiertje kan weer iemand anders een uur worden ingehuurd, en zo voort. De basis is dat ieder de uren kan uitgeven, en dat ze dus allemaal gratis zijn.

Het mooie van dit systeem is, dat alleen personen de uren kunnen uitgeven, bedrijven kunnen niet meedoen en je moet ingeschreven zijn bij de Tijd-Bank. Fraude en corruptie met dit systeem zijn vrijwel uitgesloten. Het is een soort geld, dat niet onderhevig is aan inflatie, en waarover ook geen rente kan worden berekend. Gewone bankiers worden zo buiten spel gezet.

Er bestaan al diverse vormen van lokale tijd-banken. Die maken de fout, dat ze de tijd-uren ook gaan gebruiken om goederen mee te betalen. Het gevolg is problemen met de bank-wet en de belastingdienst. Ik wil het systeem houden in de oor-spronkelijke vorm: alleen bedoeld en te gebruiken voor allerlei soorten hulp aan elkaar. Zonder websites of bank-rekeningen.

Wie wil er mee doen om dit systeem ook in Nederland op te zetten ? Het kan op diverse manieren, via een Stichting, maar ook als Coöperatie.

Martin Schenkels

Wil je hier meer van weten, meedenken, meedoen????Neem dan contact op met

Martin Schenkels [email protected]

van uurtje factuurtje

Page 12: Tientjes Magazine 1 november 2012

Indigo heeft bij Tientjes zowel de NLP practitioners als de masters afgerond.

Haar Pay-it-Forward plan is gelijk haar Passie: Beurzen organiseren voor de kleine beurs.

Page 13: Tientjes Magazine 1 november 2012

Op de Rit!

In deze rubriek zetten we elk kwartaal een Tientjes ondernemer in het zonnetje die mede door Tientjes zijn of haar draai gevonden heeft.

Indigo heeft een aantal on-gelukken gehad waardoor het lijf niet zo goed meer mee-werkt. Bij stress en lichame-lijke inspanning protesteert het heftig waardoor zij nood-gedwongen moet afhaken. Toch is stilzitten niks voor Indigo en daarom heeft ze Stichting Strong Together in het leven geroepen. De stichting spant zich in om mensen met weinig geld samen te brengen en hen uit hun sociale isolement te halen of houden. Dat doet Indigo door het organiseren van beurzen voor de kleine beurs, workshops en jaarlijks de “Joyfull together dag”, een gezamenlijk feest met vele welness activiteiten.

“Ik was vóór de NLP-Tientjes opleiding al bezig met Strong Together maar NLP heeft me geleerd om groter en anders te denken. Daarom ben ik van een vereniging naar een stichting gegaan. Daarnaast is het voor mij heel belangrijk dat ik gesteund word, dat er mensen in mij geloven. Dat is

de grote kracht van NLP en van Tientjes”Indigo zit stevig op de rit! Succes meten we bij Tientjes namelijk niet alleen af aan inkomen, het gaat er veel meer om dat je doet waar je voor op aarde bent, datgene waar jouw hart van gevuld raakt. Voor Indigo is dat het organiseren van onder andere spiritueel/creatieve beurzen voor mensen met een kleine beurs. In Brabant zijn de beurzen van Indigo inmiddels een begrip. Reden voor Indigo om het net verder uit te gooien en in februari staat Arnhem dan ook op het programma. In het Bruishuis is de beurs van Indigo van harte welkom en wordt het evenement ondersteund door Tientjes Arnhem en RTV-Arnhem.

De beurzen van Indigo kosten weinig voor zowel de stand-houders als de bezoekers. Door scherp te onderhandelen met de locaties, te zoeken naar voordelige mogelijk-heden voor tafelhuur en catering weet zij de prijzen tot een minimum te beperken. En voor een aantal deelnemers van Tientjes heeft ze ook nog een speciaal tarief. Het resultaat? Een geweldige dag met een keur aan aanbod van mediums, healers, creatieve workshops en nog veel meer.

De standhouders zijn door-gaans blij met het nieuwe publiek en de kans om iets goeds te doen voor de maat-schappij, de bezoekers zijn blij met de kans om voor een lage prijs iets unieks mee te ma-ken. En als alles goed gaat op de beursdag zelf...

Dit kwartaal is dat

Indigo Huijbregts

Dan straalt Indigo alle kleuren van de regenboog.

Page 14: Tientjes Magazine 1 november 2012

Het zal meer dan tien jaar geleden zijn dat Ton van den Hoogen en een paar vrienden zaten te fantaseren, brainstormen heet dat tegenwoordig, over wat er allemaal mogelijk zou zijn met dat nieuwe fenomeen: Internet.

Het was een tijd waarin alles mogelijk leek en zeker in die beginjaren waren er honderden initiatieven gaande. Recycling was ook toen al hot en het leek Ton en zijn vrienden wel geinig om een soort recycling site te beginnen waar mensen gratis bij elkaar spullen konden ophalen. Ze spraken af dat ze zelf het goede voorbeeld zouden geven. De zolderkamers werden af-gespeurd naar nog bruikbare spullen en die zetten ze op hun nieuwe site:

Anderen hadden er niet zoveel ver-trouwen in, marktplaats bestond toen al en dingen gratis krijgen, daar krijg je de handen wel voor op elkaar, maar dingen gratis weggeven? Maar ze probeerden het toch want het was moeilijk te voorspellen wat er op internet allemaal wel en niet zou gaan lopen. Er werd een eenvoudige website in elkaar geknutseld: dit was nog in de tijd dat er geen kant en klare CMS systemen waren zoals Wordpress of Joomla, dit moest nog met de hand gebouwd worden en dat vond Ton een leuke uitdaging.

Het resultaat overtrof onmiddellijk hun verwachtingen. Ze hadden leuke contacten met de mensen die hun spulletjes kwamen halen, dat was natuurlijk al geweldig, maar vrijwel meteen begonnen andere mensen er ook gratis spullen op te zetten! Toen hadden ze geluk: iemand bij de Volkskrant merkte hen op en schreef een klein artikeltje over dit maffe initiatief. De bezoekersaantallen van hun website stegen gestaag.

UitgelichtTon van den Hoogen internet-entrepreneur, 51 jaar, getrouwd, één dochter van 15, vrijwilliger bij de kinderboerderij, houdt van lange afstand wandelingen en reizen.

Worden er wel eens rare dingen aangeboden, vroegen we Ton. Het raarste ding, dat ook nog eens een nieuwe ei-genaar vond, vind ik wel een benzinedop van een kreidler brommer. Hoe komt iemand op het idee om dat aan te bieden? Zonde om weg te gooien en je kunt er blijkbaar iemand blij mee maken. Zo komen spullen aan een tweede leven toe. Maar je kunt elke dag wel rare dingen op de site zien verschijnen. Ik kijk zelf zo af en toe nog op de site, je moet het een beetje in de gaten houden natuurlijk, maar op elke willekeurige dag worden er dingen aangeboden die ik niet had kunnen verzinnen.

Gratisoptehalen.nl!

Page 15: Tientjes Magazine 1 november 2012

We werden getipt door een deelnemer van Tientjes: zou het voor de nieuwsbrief niet een goed idee zijn om aandacht te besteden aan gratisoptehalen.nl? Dat vonden we zo'n leuk idee dat we besloten er een artikel in het Tientjes Magazine van te maken. Heb jij ook een goede tip? Een leuk idee voor in de nieuwsbrief of het Tientjes Magazine? Stuur het op naar [email protected]

We hebben wel eens wat gesputter gehad van kringloopwinkels. Sommige zijn heel ideëel, die gaat het echt om de spullen een tweede leven geven en vaak gaat de winst dan ook nog eens naar een goed doel, maar sommige van die winkels zijn echt hele commerciële jongens die niet zitten te springen om een website waar je dingen gratis kunt ophalen.

Ton had andere initiatieven waarmee hij genoeg geld verdiende, dus hij besloot dat hij aan gratisoptehalen niet hoefde te verdienen. De eerste 8 a 9 jaar dat de website bestond was er dus ook geen reclame op de site, maar met grote aantallen bezoekers en veel data-verkeer, met mensen die foto's op de site zetten enzo, begonnen de kosten een paar jaar terug toch uit de hand te lopen. Leuk als hobby, zo'n site, maar het moet natuurlijk ook geen duizenden euro's per jaar gaan kosten. Omdat ze inmiddels enige duizenden bezoekers per dag hadden was één bannertje onderaan voldoende om de kosten voor een heel jaar te dekken.

De site is in de loop der jaren veelvuldig verbouwd en met name door tips en feedback van klanten is de site verbeterd. Ton is dan ook altijd blij met com-mentaar, want daar kan hij van leren. Toch is het altijd een hele eenvoudige site gebleven, want, zegt Ton, als het om hergebruik gaat en om gratis dan past een heel gelikt en commercieel uiterlijk toch helemaal niet?

Waar we echt streng op zijn is dat er geen geld en ruilhandel gaat ontstaan. Het idee is echt gratis. En dat er geen mensen dan een handeltje gaan beginnen met de spullen die ze elders gratis ophalen. Nou is dat niet helemaal te voorkomen, maar als we dat ont-dekken wordt zo iemand geweerd. Ik gun iedereen dat hij geld verdient maar daar is deze site niet voor.

Page 16: Tientjes Magazine 1 november 2012

Al tijdens de eerste Tientjes NLP opleiding viel het teken- en schilderwerk van Anne Marie op. Sinds die tijd heeft zij zich verder ontwikkeld en heeft ze zich nieuwe technieken en materialen eigen gemaakt. Anne Marie heeft een praktijk als primacoach. Haar logo en website verraden een veelzijdige en kleurrijke persoonlijkheid. www.primacoach.nl

Ongekend talentIn de rubriek “Ongekend talent” deze keer aandacht voor

de kunst van

Anne Marie Potmeer

Page 17: Tientjes Magazine 1 november 2012
Page 18: Tientjes Magazine 1 november 2012

Josje Feller

Een vrouw die haar Passie volgt en anderen prikkelt hetzelfde te doen.

Page 19: Tientjes Magazine 1 november 2012

Wat betekent Passie voor je?

Passie is voor mij het begin van alles. Zonder passie gebeurt er niks. Ons bedrijf heet dus niet voor niets Vrouw&Passie. Ik heb op mijn 19e 10 maanden de fabriek van mijn vader in Litouwen gerund toen hij overleed en daar kwam ik erachter hoe belangrijk het is om te doen wat je écht wilt. Dat je leeft met passie en je werk hoort daar ook bij. Nu voelt mijn werk niet meer als werk. Als er geen passie is, waarom zou je dan uit je bed komen?

Wat is succes?

De definitie van succes is voor iedereen verschillend. Voor mij gaat het erom dat je kunt doen wat je graag wilt doen. Wat daarvoor bij mij nodig was? Anders denken. Als ik met mijn plan voor Vrouw&Passie Magazine naar een bank was gegaan, had ik geen geld gekregen en kon ik dus ook meteen stoppen met dromen. Door anders te denken, kon ik op mijn 22e een magazine opzetten. Dat hebben wij gedaan. We hebben het magazine opgezet zonder budget, ervaring of überhaupt kennis van het maken van een magazine. Gewoon doen dus!

Wat is jouw persoonlijk missie en hoe leef je die?

Ik hoop voor mijn dochter iets te kunnen veranderen in Nederland. Als je nu aan iemand vraagt: wat zou je nou écht willen? Dan hoor je 9 van de 10 keer: ik zou wel graag (…. zelf invul-len….) maar,…. en dan volgt er een hele lijst waarom het niet kan. Geen tijd, geen geld, geen ervaring, niet de juiste opleiding, mijn kinderen zijn nog klein

etc. Dat is echt allemaal onzin! Je hebt zelf de keuze om te gaan voor datgene wat je wilt. Als ik het kan op jonge leeftijd, dan kan ieder ander het ook.

Heb je tips voor mensen die met hun passie aan de slag willen?

De wereld heeft onze ideeën nodig, dus ga ervoor, durf fouten te maken, durf te vragen en doe wat je écht wilt!

Stel jezelf vragen als:

• Wat zou je doen als geld geen rol meer speelt?• Wat heb jij anderen te bieden?• Wanneer straal je van geluk? Zo erg dat je anderen aansteekt?• Je hebt 5 jaar geleden de jackpot gewonnen; wat heb je gedaan?• Wat zou je doen als niets kon

Page 20: Tientjes Magazine 1 november 2012

Activiteiten van en voor Tientjes deelnemers door het hele land. Ben je deelnemer van Tientjes en heb je

in de periode na eind januari een activiteit, laat het dan weten, dan komt deze wellicht in het volgende magazine.

Deze komt uit op 1 februari.November

#metzonderwerk is een initiatief dooren voor mensen die

op zoek zijn naar advies, inspiratie en

hulp in hun zoektocht naar werk en wat werk

inhoudt.

14 november in Maarssen

in Seats2meet organiseren zij

een dag

vol inspirerende workshops

met twee durftevragen

sessie tegen waardebepaling

achteraf. Je kunt zelf kiezen hoeveel je

betaald in geld óf je kijkt op de

verlanglijstjes van de aanbieders wat je hen

zou kunnen bieden.Kijk op

www.metzonderwerk.nl

Op 18 november

van 14.00 tot 16.00 uur in Westervoort

Workshop Webkracht

doorJan Runhardt

Jan Runhardt gaf eerder een workshop op het Tientjes

Symposium in Arnhem.

Webkracht gaat over Search Engine Optimalisatie.

Leer zelf hoe je het bereik van je website met een paar simpele ingrepen kunt

bevorderen.

Je kunt je opgeven door het formulier in te vullen

op zijn website www.janrunhardt.nl

en meld even dat je via Tientjes komt.

Age

Page 21: Tientjes Magazine 1 november 2012

December

Tientjes Breda heeft een geweldige manier

gevonden om deelnemers van Tientjes

aan elkaar te verbinden, een

Tientjes Wandeling.

Deze vindt plaats elke laatste zondag van de maand

in het Mastbos

met een biologische tractatie en thee onderweg,

allemaal gratis.

Geef je wel van te voren op via [email protected]

en kom in beweging

met Tientjes.

Het Symposium zou dit jaar

plaatsvinden op 1 december in Groningen.

Door omstandigheden gaat het helaas niet door.

In plaats daarvan organiseert

Tientjes Groningen op

1 december 's middags een eerste

Tientjescafé

als kick-off voor Tientjes Groningen.

Zij hebben hiervoor een eigen site ingericht:

www.tientjes050.nl

Voor details kun je mailen met

[email protected]

nda

Page 22: Tientjes Magazine 1 november 2012

Januari

Speciaal voor Tientjes

biedt Yoeke Nagel in de maand

januari een

BLOGCHECK aan.

Schrijf je regelmatig een blogje, zet je dingen op FaceBook of Twitter?

Laat je teksten professioneel beoordelen

door schrijfcoachYoeke Nagel.

Stuur één of meerdere teksten op, totaal

maximaal 800 woorden. Yoeke leest ze door en

stuurt je feedback. Wat gaat goed? Wat kan beter?

En vooral: hoe doe je dat?

Slimme tips om nog meer lezers, volgers en

facebookvrienden te krijgen door helder

taalgebruik. Mail naar

[email protected] onder vermelding van

Tientjesaanbieding.

Het

IJsbeeldenfestival

vindt plaats van 8 december tot 27 januari

in Zwolle en

heeft als thema de sprookjes van Grimm.

Prachtige ijssculpturen zijn bijna de hele winter te zien

in een grote koeltent.

Mis het niet. Toegang is € 9,00 voor

volwassenen, maar met een

ANWB pas krijg je 20% korting!

Page 23: Tientjes Magazine 1 november 2012

De droom van:

Advertentie

Wij dromen van een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dit bereiken we door te zorgen voor een nieuwe geldstroom.

Dit geld komt terecht bij mensen en dieren die het nodig hebben of wordt ingezet voor het behoud van onze natuur.

Hoe?Deze geldstroom ontstaat doordat YouBeDo.com 10% van elk aankoopbedrag doneert

aan het goede doel dat jij als consument zelf kiest. Bijvoorbeeld Stichting Tientjes.

staat voor:You can make a difference

Be the changeDo it now

Wat doen we?YouBeDo.com verkoopt dezelfde boeken (4 miljoen titels) voor dezelfde prijzen* 

en onder dezelfde voorwaarden als andere boekenaanbieders. Doordat jij als consument dezelfde prijs betaalt,

gaat 10% van je aankoopbedrag naar een goed doel zonder dat het je iets extra’s kost.

Op deze wijze creëren we samen een nieuwe geldstroom die de goede kant op gaat:

Wij noemen dit ‘het systeem van delen’.

Page 24: Tientjes Magazine 1 november 2012
Page 25: Tientjes Magazine 1 november 2012

Verhalenwedstrijd

Leven van en met je Passie

Tientjes Magazine heeft voor deze uitgave een verhalenwedstrijd uitgeschreven met als thema: 'Leven van en met je Passie'.We kregen mooie inzendingen en het was dan ook niet makkelijk om uit al die verhalen de beste te kiezen en zoals altijd is dat een hele subjectieve keuze. Waar we op gelet hebben is vooral of een verhaal ons raakte. Of het ons meenam en iets liet beleven van de Passie waar de schrijver het over heeft. Het kiezen werd ons heel moeilijk gemaakt door de kwaliteit van de verhalen. Moeten we hier echt een keuze uit maken? Het is gelukt, we hebben een winnaar gekozen.

Aan alle andere schrijvers: Heel hartelijk bedankt voor jullie prachtige verhalen. Als je dat wilt kun je een berichtje sturen naar Tientjes Magazine en dan zetten we jullie verhaal op de Tientjes Website zodat ook anderen van jullie talenten kunnen proeven en genieten.

Het winnende verhaal vind je op de volgende pagina's. De Passie van Anne-Sietske de Graaf (16 jaar) is gedichten schrijven en mensen écht helpen. En niet zomaar mensen, arme mensen. Ze schreef er precies 700 woorden over, inclusief het gedicht!

Gefeliciteerd Anne-Sietske, met jouw plek in het Tientjes Magazine

Page 26: Tientjes Magazine 1 november 2012

Mijn passie?

Ja, wat is mijn passie eigenlijk? Ik doe genoeg: korfbal, kickboks, fitness, gitaar, piano en daarnaast werk ik. Maar wat is nou mijn passie? Wat doe ik het liefst? En hoe kan ik mijn passie uitdrukken in 700 woorden?

Ik ben nieuwsgierig, een avonturier. Ik ben een dromer, een denker maar ook een doener. Mijn dromen verwezenlijken dat is wat ik wil doen. Maar is dat dan ook mijn passie? In mijn hoofd ben ik altijd bezig. Bezig met denken of dromen. Dromen over de dingen die ik wil bereiken. Denken over de dingen die ik heb meegemaakt. Alles wat ik meemaak wil ik in mijn gedachten houden.

Zodra ik iets meemaak begin ik in mijn hoofd gelijk zinnen te maken. Zinnen die me helpen met het onthouden. Zinnen die veranderen in teksten. Teksten die door mijn hoofd vliegen. Teksten die ik op papier wil zetten. Teksten die ik bij me wil dragen zonder dat iemand ze leest. Teksten die mij helpen met het leven begrijpen. Die mij helpen met dingen te verwerken. Teksten die uiteindelijk in gedichten ver-anderen.

Ja, dat is mijn passie! Ik maak gedichten over van alles. Maar inspireer ik daar ook mensen mee? Is dichten een passie waarmee ik mensen kan inspireren? Hier kan ik geen oordeel over geven. Dat is de mening van wie het leest. Zelf denk ik van niet. Ik kan mensen niet inspireren maar ik kan mensen mijn verhaal vertellen.

Naast dichten is mensen helpen ook een passie van mij. Niet zomaar helpen. Ik wil ze echt helpen. Maakt niet uit wie, als ik ze maar kan helpen. Ik help mijn vrienden als ze het moeilijk hebben, ik help mijn ouders als ze een keer geen eten kunnen klaar maken.

Ik help op mijn werk door daar te zijn, ik help de ouders van mijn oppaskindjes door op hun kinderen op te passen. Maar deze zomer heb ik écht mensen geholpen. Niet zomaar mensen, nee, de arme mensen. Ik ben namelijk naar Malawi geweest.

In Malawi heb ik samen met 18 andere jongeren drie weken vrijwilligerswerk gedaan. We zijn niet specifiek naar één plek geweest. We hebben op verschillende projecten geholpen en dus ook verschillende dingen gedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld een dak gemaakt, schoongemaakt in een ziekenhuis, op bezoek geweest bij weesjes en met de kinderen gespeeld. Daar heb ik de mensen kunnen helpen.

Ik werd er blij van als een kindje voorzichtig naar me toe kwam. En zodra ik ze een beetje aandacht gaf, helemaal opbloeide. Ik werd blij van de ‘thankyou-toespraken’ en ‘blessings’ die we kregen als we een project verlieten. Ik werd blij van de mensen zo blij zien. Maar ik werd vooral blij van het zien dat het hen echt iets deed.

Behalve dat ik blij was, was ik ook geschokt. Geschokt van de armoede. Geschokt dat ze zo blij waren met ons. Geschokt dat zij heel anders leven dan wij. Geschokt dat zij van dag tot dag leefden en ik al nadacht over mijn toekomst. Geschokt dat ze blij waren met het niets hebben en ik alleen maar meer wil . Maar vooral geschokt van hun levensverhalen.

Ook van deze gebeurtenis heb ik een gedicht gemaakt. Het gedicht klinkt hard, maar daar is het leven ook hard. Ik heb het gedicht gebaseerd op de verhalen die ik daar heb gehoord. Zij inspireren mij.

Het verhaal van Anne-Sietske

Page 27: Tientjes Magazine 1 november 2012

Twee lachende kinderen, spelen samen op straat. Ze zijn zo aandoenlijk en lief, maar de één is wees en de ander HIV positief.

Een vrouw van zeven kinderen, haar man net vier maanden dood. En nu komt het gezin al bijna om, door de hongersnood.

De jongen die daar loopt, met zijn zusje op zijn rug. Hij speelt nu als vader, want zijn papa kwam niet meer terug.

Die man lijkt zo gelukkig en blij, je weet niet wat hij heeft meegemaakt. Je hoort zijn verhaal en bent geschokt, hij is zijn gezin al op jonge leeftijd kwijtgeraakt.

Aan de buitenkant zo gelukkig, maar het kind dat in hen schuilt. Dat kind is de enige, die elke dag nog huilt.

Een heftige ervaring, ze konden er niet aan ontkomen. Gelukkig zijn ze er allemaal, als een sterker persoon uitgekomen.

Anne-Sietske

Page 28: Tientjes Magazine 1 november 2012

Vertel je Verhaal ...'Ik als hoogopgeleide ondernemer naar de voedselbank? Ik lijk wel gek.'

De voedselbank? Dat nooit!

Zelfs niet wanneer de nood in een crisis hoog is.

Tenminste, dat dacht ik en vond ik. Een

tegenstrijdigheid hoor, in mezelf. Want in mijn

hoofd vond ik altijd al dat je je niet hoeft te

schamen en is het goed dat er een voedselbank

is.

In mei bekijk ik altijd wat films en docu-

mentaires over de Tweede Wereldoorlog.

Beelden over hongerwinter, tekorten en

voedselbonnen. Zelfs ruzie en agressie over

voedselbonnen. Wat een ellende. Nou gelukkig

hebben we het nu een stuk beter. Nee, daar

moet je niet aan denken zeg. Wat een

vernedering en verlaging van de mensheid, die

voedselbonnen.

En dan toch

Ik schreef het al eerder. De schaamte voorbij,

juist doordat we geen slachtoffer zijn van om-

standigheden maar kiezen voor ingrijpen. We

blijven kansen en mogelijkheden onderzoeken.

De eigen broek ophouden voelt nog steeds goed;

gebruik maken van mogelijkheden ook, zolang

ze passen bij ons (jouw?) eigen normen en

waardensysteem.

Kort geleden realiseerden we ons: ondanks alle

ingrijpen, met 90% van een bijstandsuitkering

redden we het niet. We gaan onderzoeken of we

in aanmerking komen voor een voedselpakket.

Zo gezegd, zo gedaan.

Op deze manier kom je heel dicht bij elkaar. Zo

kom je heel dicht bij wat er wezenlijk toe doet

en wat mensen bindt: gelijkwaardigheid en

solidariteit.

Helaas geen groenten, op 2 komkommers na.

Alle beetjes helpen. Gek hè; gewoon dankbaar

voor wat ik meemaak en leer in deze tijd.

Page 29: Tientjes Magazine 1 november 2012

Ik lijk wel niet goed wijs!

Welke hoogopgeleide ondernemer gaat nou

naar de voedselbank?! Nou ik, doordat ik

mogelijkheden open houd. Mijn eigenwaarde is

er niet van afhankelijk, gelukkig. Ja, het kost

ook mij wat moeite om door die barrière te

gaan.

Wijs. Levenswijs.

Niemand is minder; ik lijk wel goed wijs.

Pijnlijker dan we dachten

Vorige week was de eerste keer. Uitgezocht waar

het is, ging mijn vrouw er heen. Op de fiets. Met

fietstassen en uitkeringsverklaring. En wat denk

je? Dicht! Donker. Niks. Niemand. Ze belde in

tranen op. Even helemaal op. Zoveel energie

gaat er verloren aan regelen, op koers blijven,

gemotiveerd blijven. En dan zet je die stap, is er

niemand. Twijfel. Ja hoor, wel goed gelezen.

Vanochtend stonden we er weer. Gelukkig geen

lange rij. Zonder schaamte. Echt? Zonder

schaamte? Denk het wel.

Maar normaal is het niet. Ik hoef niet over een

drempel heen te stappen maar voel wel een

barrière, een grens. Allemaal even hartelijk, de

mensen die je ontvangen en de spullen uitdelen.

Niemand is minder

We kijken elkaar recht in de ogen. Dat kan, met

opgeheven hoofd. Niet extra stram, met borst

vooruit. Niemand is minder, en dat is het.

Ondanks een licht gevoel van ongemak, is het

wat het is. Niet in het verleden. Niet in de

toekomst. Nu.

Emile Oude Wolbers

www.emileoudewolbers.nl

Emile over zijn blogs:

Steeds vaker merk ik dat mensen mijn verhalen inspirerend vinden. Dat geeft energie en ik merk dat ik nog steeds graag deel waarom wij keuzes hebben gemaakt zoals we ze hebben gemaakt, hoe we 'aan lager wal' zijn geraakt en niet koersen op geld, maar koersen op vreugde en geluk.

Page 30: Tientjes Magazine 1 november 2012

@tientjesnet zo, lange dag voor #tientjes gemaakt. Koers aan het uitzetten voor 2013...

Dennis Budgetkennis @dluisterburgVanavond workshop 'Financieringen werven voor vrijwilligersorg.'@BredaActief1 namens @Tientjesnet

Tientjes @TientjesnetHet Tientjes Inspiratiefeest in Alkmaar was top! Dank aan Ans en alle mensen van de wijkraad die er zo'n geweldig... fb.me/2tiYsOkTP

GerjoMolenaar: Tientjes Den Haag werkgroep vergadering geslaagd. Fijne mensen. Tijd voor actie. Helpen talentvolle mensen op weg uit de bijstand. #tientjes

@TientjesnetGezocht voor #tientjes: bloggers rondom het thema "leven met en van je passie".

Tientjesnet: #tientjes quote: "Je kunt nooit genoeg krijgen van iets wat je niet nodig hebt."

Katja Linders @KatjaLindersWeer een dag NLP voor de boeg. Met de altijd fijne en goede @ernasmeekens als trainer!

Toffe TweetsWil je hier je eigen tekst terug zien? Tweet met #tientjes en mail je leukste berichtje naar

[email protected]

@TientjesnetNIEUWE WEDSTRIJD! Kun je leuk schrijven? Laat het zien en win een plekje in het nieuwe Tientjes Magazine.... http://

Page 31: Tientjes Magazine 1 november 2012

Colofon:

Martin Schenkels – ingezonden stukKaren Mol en Cordaid – GuatemalaJosje Feller – interviewTon van der Hoogen – UitgelichtEmile Oude Wolbers – het verhaal van...Anne-Sietske de Graaf – winnares verhalenwedstrijdAnne Marie Potmeer – Ongekend talentIndigo – Op de RitAgnes van der Graaf – lay outIvonne Meeuwsen – teksten

Allemaal heel erg bedankt voor jullie bijdragen!

Page 32: Tientjes Magazine 1 november 2012

JOUW AANBOD OP DEZE PAGINA?

Maak de leukste aanbieding en kom in het

blad van Februari. De gaafste aanbiedingen

komen dan op deze bladzijde. Gelet wordt

op de waarde van het aanbod en de

creativiteit van de presentatie.

Mail je aanbod naar:

[email protected]

Alleen aanbiedingen die op de Tientjes

website staan komen in aanmerking.concept en uitvoering: Ivonne Meeuwsenlay-out: Agnes van der Graaf

Durf aan te bieden

Het einde van het jaar komt er weer aan, traditioneel de tijd van het jaar om je

'Zorgverzekering door te nemen' Een geweldige warboel aan keuzes en mogelijkheden waar je snel het overzicht verliest.

Voor een tientje kun je hulp krijgen bij het uitzoeken van de zorg-verzekering die bij jou past!

http://www.tientjes.net/advertentie/bekijken/268

Dit winterseizoen is er weer een nieuwe serie

'De cirkel zingt'

Geen zangervaring is vereist en je kunt ook voor een enkele sessie intekenen. Een heerlijke manier om je zondag te beginnen in Groningen.

http://www.tientjes.net/advertentie/bekijken/262

Speciaal voor vrouwen een workshop Collage maken

'Zoek en vind je droom!'

Breng ter inspiratie iets mee waar je blij van wordt.

http://www.tientjes.net/advertentie/bekijken/269