Tielt | Stadsmagazine april 2015

44
INSCHRIJVEN VIA WWW.GONEWEST.BE/WOORDFRONT VAN DE MAKERS VAN HET LICHT FRONT WORD ACTEUR, DECLAMATOR, AANKLAGER! NEEM SAMEN MET 4.600 ANDEREN DEEL AAN HET WOORD FRONT TEKST: SASKIA DE COSTER MUZIEK: INNE EYSERMANS (AMATORSKI) ZA 18_04_2015 CENTRUM TIELT 19U > 20U SCHRIJF NU IN OP WWW.GONEWEST.BE/WOORDFRONT! STADSMAGAZINE VAN AARSELE > KANEGEM > SCHUIFERSKAPELLE > TIELT www.tielt.be OP DE HOOGTE Afgiftekantoor Tielt 1 april 2015 > nr 48 Verschijnt maandelijks behalve augustus

description

In dit magazine verneem je alles over het aprilprogramma ‘Thielt 1914-1918. Bezette Stad.’, lees je tal van praktische info over de stadsdiensten en doe je heel wat inspiratie op voor Uitjes en activiteiten in Tielt. Frank Bulcke, algemeen directeur I.V.I.O., vertelt meer over het afvalbeleid in onze regio. Bovendien bevat dit nummer de eerste aflevering van onze reeks van 7 uitneembare middenkaternen ‘Thielt 1914-1918. Bezette Stad.’ En nog veel meer natuurlijk…

Transcript of Tielt | Stadsmagazine april 2015

Page 1: Tielt | Stadsmagazine april 2015

INSCHRIJVEN VIA WWW.GONEWEST.BE/WOORDFRONT

VAN DE MAKERS VAN

HET LICHTFRONT

WORD ACTEUR, DECLAMATOR, AANKLAGER! NEEM SAMEN MET 4.600 ANDEREN DEEL AAN HET

WOORDFRONT

TEKST: SASKIA DE COSTERMUZIEK: INNE EYSERMANS (AMATORSKI)

ZA 18_04_2015CENTRUM TIELT19U > 20U

GoneWest_Affiche Woordfront_A3.indd 1 10/03/15 16:48

Schrijf nu in op www.goneweSt.be/woordfront!

STADSMAGAZINE VAN AARSELE > KANEGEM > SCHUIFERSKAPELLE > TIELT

www.tielt.be

OP DE HOOGTE

Afgiftekantoor Tielt 1

april 2015 > nr 48Verschijnt maandelijks behalve augustus

Page 2: Tielt | Stadsmagazine april 2015

inhoud en voorwoord

Colofon Op de hoogte is het officiële informatieblad van de stad Tielt. Het Stadsmagazine verschijnt maandelijks (behalve in de maand augustus) en wordt gratis aangeboden aan de Tieltse bevolking. Redactieadres Informatieambtenaar, Stadhuis, Markt 13, 8700 Tielt, tel. 051-42.81.70, fax 051-40.51.89, [email protected] teksten Suggesties voor teksten voor het Stadsmagazine van mei 2015 dienen uiterlijk op 1 april om 8.00 uur bezorgd te worden aan de informatieambtenaar, Stadhuis, Markt 13, tel. 051-42.81.70 of [email protected]. Activiteiten voor de UIT-kalender dienen uiterlijk op 5 april ingevoerd te zijn in www.uitdatabank.be.Verantwoordelijke uitgever Els De Rammelaere, burgemeesterRealisatie Kliek Creatieve Communicatie, www.kliek.be© Stad Tielt - Niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Beste inwoners Vanaf deze maand start het programma ‘Thielt Bezet 1914-1918’. Onder deze noemer vinden tot eind dit jaar talrijke activiteiten plaats om 100 jaar Groote Oorlog te herinneren. Het Woordfront, op zaterdag 18 april, opent dit herdenkingsjaar. Het wordt een uniek gebeuren waaraan ook u kan deelnemen. Op tekst van Saskia De Coster en muziek van Inne Eysermans (Amataroski) zullen vier groepen in vier Tieltse straten een emotie tot uiting brengen: angst, woede, verdriet en hoop. Op de Markt ontmoeten ze elkaar voor een ‘Woord’-apotheose. De makers van het ‘Lichtfront’ staan in voor de organisatie van dit herdenkings evenement dat u zeker niet mag missen! Na deze opener vinden nog tal van andere activiteiten in het kader van WO I plaats, u vindt ze alle binnenin dit nummer. Tot en met november zal u bovendien maandelijks een uitneembare katern over WO I in het Stadsmagazine vinden. Hou de katernen bij en verzamel de reeks van 7 uitgiften! Onze stad gaat deze maand de uitdaging aan om tegen mei 2016 het label ‘Stad met een hart’ te behalen. Dit is een actie van het Rode Kruis om het aantal bloedgiften op te krikken. De stad zet hier graag mee haar schouders onder. Aarzel niet en kom bloed geven: u kunt er levens mee redden! Met de lente in zicht worden ook onze begraafplaatsen in een groen kleedje gestoken. Naast de herinrichting van het kinder-perceel wordt nu ook gestart met het inzaaien van de paden op een ander deel van de begraafplaats in Tielt. Dit past overigens perfect in het pesticidenvrij beheer van het openbaar groen. U leest er meer over op pagina 14. Veel leesplezier, en schrijf u vandaag nog in voor het Woordfront!

Met vriendelijke groet,

Els De RammelaereBurgemeester, namens het Schepencollege

Afvalinzameling: Interview Pag. 8

WO I: Uitneembare middenkaternPag. 21-24

Geestelijke gezondheid Pag. 26

Vind jezelf ok

10TipsSeniorenRecto(14122012).indd 1 16/01/13 20:48

VERDERTHIELT BEZET 1914-1918 3 | AFVALINZAMELING 8 | BEVOLKING 11 | VACATURES 12 | VREEMDE- LINGEN 13 | UIT DE RAAD 13 | BEGRAAFPLAATS 14 | NOORD-ZUID 15 | BEBLOEMING 16 | WEGEN-WERKEN 17 | LANDBOUWFOLIE 17 | TOERISME 18 | BUITENSPEELDAG 19 | POP-UPJEUGDHUIS 20 | WO I: UITNEEMBARE MIDDENKATERN | DIGITALE WEEK 21 | STEL JE VRAAG AAN DE BIB 22 | JEUGDAUTEUR 23 | TENTOONSTELLING 23 | VORMING 24 | SPORTPLEZIER 25 | GEESTELIJKE GEZONDHEID 26 | STAD MET EEN HART 28 | SOCIAAL 29 | UIT IN TIELT 31 | TERUGBLIK 37 | TOT UW DIENST 38

Page 3: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Pop-upinfopunt WO I

Zoals je ziet, er vinden héél wat activiteiten op diverse locaties plaats tijdens het openings weekend van 18 en 19 april. Tijdens dit weekend richten we een pop-up info punt WO I op de Markt in. Men maakt je er graag wegwijs in dit ruime aanbod! Je bekomt er praktische info, kan er terecht voor een evenementen kalender, de wandelbrochure, enz.

WANNEER18 en 19 april telkens van 10.00 tot 17.00 uur

LOCATIEMarkt (Hallentoren)

WO I herdenking: april

© H

K D

e R

oede

van

Tie

lt

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april

Openingsweekend WO I-herdenking

Na de paasvakantie gaat het herdenkingsjaar ‘Thielt 1914-1918. Bezette stad’ van start. Op 22 april 2015 werd exact 100 jaar geleden voor de eerste maal gas als chemisch wapen ingezet. De opdracht hiertoe werd gegeven vanuit Tielt als hoofdkwartier van het Vierde Duitse Leger. Precies daarom stelt het weekend van 17, 18 en 19 april de herdenking van deze eerste gasaanval centraal. Dit weekend is meteen ook de opener van het her-denkings jaar dat nog loopt tot 11 november 2015.

EEN AANBOD VOOR IEDEREENBen je bijzonder geïnteresseerd in het historische gebeuren van de Eerste Wereld oorlog of hou je meer van een artistieke benadering? Wens je je kleine spruit ook onder te dompelen in de oorlogsherdenking of wil je tijdens een rustige namiddag een wandeling maken en meteen kennis maken met hoe onze stad er vroeger uitzag? Er is een aan bod voor iedereen, met een mix van activi-teiten. Wande lingen, expo’s, theater-voorstellingen, een workshop ... Tussen 17 april en 11 november vindt iedereen zijn gading!

VERSCHILLENDE ORGANISATORENNiet alleen het stadsbestuur, maar ook talrijke verenigingen zetten de WO I- herdenking op de activiteiten-kalender. Grotere zaken die veel voor -

bereiding vragen, staan uiteraard reeds vast, maar er is zeker nog ruimte om (kleinere) activiteiten te organi seren. En het stads bestuur neemt deze graag mee in zijn promotie. Dit geldt eveneens voor de activiteiten van de Provincie. Want met GoneWest dokterde het provincie -bestuur een fantastisch en gevarieerd herdenkings programma uit. En het start-schot hiervoor wordt in Tielt gegeven.

WEBSITEVoor een overzicht van wat wordt georganiseerd, kan je steeds terecht in ons Stadsmagazine. Maandelijks zullen de herdenkings-evenementen aangekondigd worden. Maar ook de gloednieuwe website www.thieltbezet.be houdt je op de hoogte van alle evenementen van het herdenkings jaar!

WOORDFRONT: VOOR EN DOOR JOUHet Woordfront op 18 april is hét grootste

event en wordt vanuit GoneWest samen met het stadsbestuur ge- organiseerd. Maar! Dit massa-event is pas mogelijk dankzij jouw hulp. Stap mee in het Woordfront en schrijf je samen met vrienden, familie of met je vereniging in via www.gonewest.be/woordfront.

MIDDENKATERNHet stadsarchief en private instanties beschikken over heel wat affiches, foto’s, ... van WO I. Ook dit type erf- goed wensen we jou niet te ont - houden. Samen met een lite raire neerslag van de Tieltse auteur Ann De Craemer bieden we je maande lijks, telkens vanuit een ander thema, een kijk op het dagelijkse leven tijdens 1914-1918. De 1ste aflevering vind je binnen in dit nummer. Hou deze katern zeker bij en verzamel de zeven edities!

i [email protected] Voor de activiteiten van mei en de daaropvolgende maanden

kan je reeds een kijkje nemen op www.thieltbezet.be.

3APRIL 2015

Page 4: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Tentoonstelling / Concert

‘De aanvang van wat rest’ - Frans Vercoutere

ZATERDAG 18 APRIL T.E.M. ZONDAG 10 MEI - STEDELIJKE KUNSTACADEMIE TIELT (LAKENMARKT)

De oorlogservaring door de ogen van de kunstenaar. Frans Vercoutere werkt al jaren rond het landschap. De Westhoek is voor hem een geliefkoosd werk-terrein waar hij heel wat inspiratie voor zijn oeuvre opdeed. Waar je, hoe kan het anders, ‘den oorlog’ tegenkomt.

Vercoutere is al jaren begaan met het thema oorlog en tast voort-durend de raaklijnen af tussen het nu en het verleden, hetgeen verdwenen is en hetgeen sporen nalaat. Zijn werk zit vol poëtische kracht en verborgen lagen, roept vragen op en doet dromen en nadenken, leunt soms aan bij de surrealistische traditie en snijdt anderzijds in de wonden van het verleden en het heden.

Een kunstenaar die zijn eigen schriftuur in een toegankelijke taal weet te zetten met picturale precisie en minutieus geplaatste composities en installaties. > TEKST: POL BONDUELLE

OPENINGSUREN• Dinsdag, woensdag, donderdag

en vrijdag: 13.30-21.30 uur• Zaterdag en zondag: 14.00-18.00 uur• EXTRA: Nocturne

Zaterdag 18 april: tot 22.00 uur

ORGANISATIEStedelijke Kunstacademie Tielt en Stad Tielt

Concert: Orgelfront

ZONDAG 19 APRIL OM 17.00 UUR -SINT-PIETERSKERK, TIELT

Het nagelnieuwe Pels-Van Leeuwen orgel in de Sint-Pieters-kerk laat zich voor het eerst in samenspel met een symfonisch orkest in zijn volle glorie horen. Naast orgelist Tom Hoornaert treden ook nog de gastsoliste sopraan Esther-Elisabeth Rispens en de eigen Zanglustleden sopranen Liesbet Verbrugghe en Leen Van Hee en harpiste Hanne Windels op het voorplan.

Het koor vergast het publiek ook nog met enkele heerlijke werken waar onder ‘Rosa’, een Latijnse versie van de Gorki-hit ‘Mia’ van de betreurde Luc De Vos. Het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust staat onder de muzikale leiding van Bart Snauwaert en Leen Van Hee.

ORGANISATIEKoninklijk Koor en Orkest Zanglust Tielt

INFO EN KAARTENtel. 051-40.26.59 [email protected]. TOM HOORNAERT

Zondag 19/04/15 om 17uSt.-Pieterskerk Tielt

Muzikale leiding: Bart Snauwaert en Leen Van HeeKaarten: VVK €12, ADD €14, <12 jaar €5

Kaarten te verkrijgen bij alle leden, op het nr: 051 40 26 59 ofmail naar [email protected], of www.zanglust.be

WO I herdenking: april

4 Tielt Stadsmagazine

Page 5: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Tentoonstellingen

Oorlogsaffiches

ZATERDAG 18 APRIL TOT MAANDAG 1 JUNI - STADHUIS, MARKT 13, TIELT

In een tijd zonder radio of televisie waren affiches het belangrijkste communicatiemiddel om nieuws te verspreiden. De Duitse bezetter probeerde er zijn geboden en ver boden mee duidelijk te maken. Tien reproducties van deze affiches

kan je tijdelijk bekijken in de inkomhal van het stadhuis. De affiches zijn gelinkt aan de buitententoonstelling (zie hieronder).

OPENINGSURENOpeningsuren stadhuis

ORGANISATIEStad Tielt

‘Oorlog de emotie’ Kathy Vandamme, Marc Mortelé en Geert De Blaes

ZATERDAG 18 EN ZONDAG 19 APRIL - DIENSTENCENTRUM 'T VIJVERHOF, KORTRIJKSTRAAT 68, TIELTDrie kunstenaars, aangevuld met mensen uit de vzw Art- Illustria, brengen Oorlog en emotie, tonen monumentaal en ingrijpend werk, sculpturen en schilderijen.

OPENINGSURENZaterdag vanaf 14.00 uur tot na Woordfront en zondag van11.00-20.00 uur

ORGANISATIEArt-Illustria vzw

INFOwww.illustria.be

ZATERDAG 18 APRIL T.E.M. WOENSDAG 11 NOVEMBER - CENTRUM TIELT

Wandel voorbij tien opmerke lijke verhalen uit de Eerste Wereld oorlog in Tielt en kom langs bij zondere locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de periode dat het Duitse hoofdkwartier in Tielt gevestigd was. Maak kennis met de vergeten en kleine stemmen van een grote gebeurtenis. Met een uniek wandel parcours voor kinderen!

PRAKTISCH• Wandeltraject van 3 km• Wandelbrochure én kinderparcours

te verkrijgen aan de onthaal balie van het stadhuis (Markt 13, Tielt)

TIPVolg deze wandeling met een gids en breng eveneens een bezoek aan de Belevingsruimte ‘Tielt in WO I’.

ORGANISATIEStad Tielt

Voorbij de kleine stemmen van de Groote Oorlog

BEGELEIDE STADSWANDELING ‘VOORBIJ DE KLEINE STEMMEN VAN DE GROOTE OORLOG’

• Zondag 19 april om 15.00 uur

• Start: Stadhuis Markt 13, Tielt

• Gratis deelname

• Graag inschrijven via [email protected]

© G

erar

d D

hond

t

Buitententoonstelling met wandelparcours

5APRIL 2015

Page 6: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Theatervoorstellingen / Workshop

GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder

Viet Bleu

ZATERDAG 18 APRIL OM 20.30 UUR EN ZONDAG 19 APRIL OM 15.00 UUR - THEATER MALPERTUIS

In ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’ neemt Viviane De Muynck, als de moeder van een gedode terrorist, de maat van een tijd en een maatschappij die alleen maar de maat nemen van háár. Niemand minder dan Tom Lanoye schrijft de tekst, Piet Arfeuille regisseert.

ComingWorld RememberMe

ZATERDAG 18 APRIL (13.30-22.00 UUR) EN ZONDAG 19 APRIL (10.00-17.00 UUR) -VOORMALIG SINT-JOZEFSCOLLEGE

Tijdens de periode 2014-2018 nemen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld deel aan de ‘making-of’ van de landartinstallatie ‘CWRM’ door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Daarbij staat elk beeldje voor een van de 600.000 slacht offers die het leven lieten ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog in België. Alle beeldjes worden na het bakken geïdentificeerd door middel van een

dogtag, het universele identi fi catie-systeem voor frontsoldaten. Op deze dogtag staat een slachtoffernaam uit de digitale ‘Namenlijst’ die door het In Flanders Fields Museum in Ieper wordt samen gesteld. Ook de naam van de maker komt op de dogtag: zo herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking. Speciaal voor het openings weekend komt deze workshop naar Tielt.

ORGANISATIEGoneWest en CMWR

INFO• www.comingworldrememberme.be• www.facebook.com/ comingworldrememberme

ZATERDAG 18 APRIL OM 15.00 UUR -SLOTKLOOSTER PASSIONISTINEN MATER DOLOROSA

‘Viet Bleu’ is een monoloog van Catherine Vuylsteke, geregisseerd door Raven Rüell. Een jonge Vietnamese keert met de urne van haar vader uit Europa terug naar zijn geboorteland. Ze vertelt over zijn oorlog, zijn verlies en vlucht. En over een nieuw begin dat er geen was. Al werd de jonge vrouw onder een andere hemel geboren, toch heeft zijn oorlog ook haar getekend. Maar hier en nu wil ze los.

TICKETS EN INFOwww.gonewest.be

ORGANISATIEGoneWest i.s.m. MIVALTI

INFO EN TICKETSTheater Malpertuis tel. 051-40.62.90 [email protected] Gildhof tel. 051-42.82.20 [email protected] www.gonewest.be

ORGANISATIEGoneWest en Theater Malpertuis

Workshop

WO I herdenking: april

6 Tielt Stadsmagazine

Page 7: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Event / Boekvoorstelling

Woordfront

Parkeren

ZATERDAG 18 APRIL OM 19.00 UUR -CENTRUM TIELT

Het Woordfront, van dezelfde makers van het Lichtfront, staat in het teken van de herdenking van de eerste geslaagde gasaanvallen. Met het Woordfront wil GoneWest symbo-lisch de 1.150 dodelijke slacht offers herdenken. In vier straten van Tielt zullen telkens 1.150 mensen naar elkaar toe marcheren, terwijl ze een

Boekvoorstelling ‘Gas’ van Ann Callens en Dr. Vandermeulen

ZONDAG 19 APRIL OM 11.00 UUR -VIVES CAMPUS TIELT

‘Gas’ brengt het complete verhaal van de eerste gasaanval uit de wereld-geschiedenis. Op 22 april 1915 kreeg de Westhoek een trieste primeur: de eerste geslaagde gasaanval uit de geschiedenis. Een rode lijn is over-schreden, niets is nog hetzelfde.

Op die dag in april 1915 begint de 20ste eeuw eigenlijk pas echt. De eerste aanval met toxisch gas tast niet enkel Belgische, Franse,

Britse en Canadese soldaten bij Boezinge aan, maar verandert voor altijd de hele wereld. Bedacht door Nobelprijswinnaar Fritz Haber en uit gewerkt in Tielt.

Uniek bronnenonderzoek recon-strueert als nooit voorheen wat voorafging en wat er die fatale dag gebeurde. De auteurs stellen in alle exclusiviteit het boek voor dat na de voorstelling aangekocht kan worden.

ORGANISATIELannoo Uitgeverij, Stad Tielt en VIVES campus Tielt

INFOwww.lannoo.be/gas

KOM MET DE FIETS!

Omdat er die dag heel wat te doen is in Tielt, roepen we op om zo veel mogelijk met de fiets naar het Woordfront te komen. Er worden beveiligde fiets-parkings ingericht.

Voor de deelnemers aan het Woordfront zijn er afzonderlijke parkeergelegenheden voorzien. Zij kunnen best een parking uitkiezen dicht bij hun instap-punt (welk dit is, verneem je na inschrijving).

Op www.gonewest.be/ woordfront vind je een overzicht van de beveiligde fietsparkings en parkeergelegenheden voor wagens.

tekst scanderen volgens een bepaald ritme en op specifieke muziek: viermaal 1.150 ofwel 4.600 participanten. Elke groep acteert een emotie: woede, angst, verdriet en hoop.

De gescandeerde woorden en de vier groepen monden uit op de grote markt van Tielt in een ‘Woord’-apotheose. De tekst wordt geschreven door de vooraanstaande schrijfster Saskia De Coster, de muziek door de front-

vrouw van de belangwekkende rock-formatie Amatorski, Inne Eysermans.

INSCHRIJVINGEN EN PRAKTISCHE INFOwww.gonewest.be/woordfront

ORGANISATIEGoneWest en Stad Tielt

7APRIL 2015

Page 8: Tielt | Stadsmagazine april 2015

I.V.I.O. is de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam milieu-beheer voor Izegem en Ommeland. I.V.I.O. staat in voor de inzameling van selectieve fracties aan huis, de uitbating van elf recyclageparken en de afzet en commercialisering van het ingezamelde afval. Tielt behoort samen met Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Pittem, Meulebeke, Oostrozebeke en Ruiselede tot deze intergemeentelijke vereniging.

Frank Bulcke blikt terug op een jaar waarin toch enkele belangrijke beleids-punten werden doorgevoerd, zoals het beurtensysteem, het betalend maken van bepaalde afvalfracties ...

“Alle aanpassingen van het voorbije jaar kaderen binnen de ‘zorgplicht’ die wij als intergemeentelijke vereniging samen met gemeenten hebben voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijke afval. Dit betekent dat I.V.I.O. verantwoordelijk is voor het organiseren van het lokale afvalbeleid binnen het wettelijke kader dat door de Vlaamse en Europese overheid wordt uitgetekend.

Ik ben sinds de jaren 80 actief in de ‘afvalwereld’ en maakte een ganse evolutie mee: vroeger ‘stortte’ men het afval eenvoudigweg op enorme stort-plaatsen. Nu zijn we tot een situatie gekomen waarin we niet meer spreken

van ‘afval’, maar van ‘materialen’. Afval wordt het best zo veel mogelijk voor-komen of beperkt, zo niet hergebruikt. Is dit niet mogelijk, kom je bij recyclage. De volgende optie is verbranding met energierecuperatie, en pas in laatste instantie storten. I.V.I.O., de steden en gemeenten en niet op zijn minst de burger doen al jaren een flinke bij drage tot de Vlaamse doel stelling van ver- standig materialenbeheer. Dit gebeurt door meer dan 70% van het huis houde - lijke afval selectief in te zamelen.”

Vaak hoor je de slogan: ‘De vervuiler betaalt’. Wellicht kan je de wijzigingen binnen I.V.I.O. ook hierbinnen kaderen? “Jazeker. Wie grofvuil naar het recyclage park brengt, moet daarvoor betalen. Ook aan huis is de grofvuil-ophaling tweemaal per jaar tegen betaling. Zo wordt men ertoe aangezet om na te denken over het grofvuil dat men aanbiedt. Mogelijk is er materiaal

bij dat herbruikbaar is en dat men bij gevolg gratis kan aanbrengen of laten ophalen door de Kringwinkel. Ook wat restafval betreft, dient de gebruiker meer stil te staan bij wat hij in die afvalzak deponeert. Zo kan

< “De vervuiler betaalt, de sorteerder wordt beloond” >

Op 1 januari 2014 gingen er diverse wijzigingen in

op het vlak van afval-inzameling en -verwerking,

en dit voor alle steden en gemeenten die deel uitmaken van de inter-

gemeentelijke vereniging I.V.I.O. Zo werd er onder

meer een beurtensysteem ingevoerd op de recyclage-

parken. Onder tussen kan de balans op gemaakt

worden en blijkt het beleid positieve gevolgen te

hebben. Het Stadsmagazine had een gesprek met

Frank Bulcke, algemeen directeur van I.V.I.O.

Interview Frank Bulcke, algemeen directeur I.V.I.O.

Afvalinzameling

reportage

8 Tielt Stadsmagazine

Page 9: Tielt | Stadsmagazine april 2015

men groente-, fruit- en tuinafval in de tuin composteren in een compostvat of -bak.

Uiteindelijk is het de vervuiler die betaalt, en wie een inspanning levert om zijn afvalhoeveelheid laag te houden, wordt hiervoor beloond. Wij willen dit principe van ‘de vervuiler betaalt’, opgelegd door de overheid, zo elegant mogelijk toepassen. Dit betekent dat wij de burger aanzetten om te sorteren, en hem responsabi-liseren: hij bepaalt zelf hoeveel afval hij creëert. De kosten worden op een eerlijke manier gedragen door degenen die het afval aanbieden en zo wordt iedereen ook aangemoedigd om optimaal afval te voorkomen, te sorteren en herbruikbare spullen naar de Kringloopwinkel te brengen.”

Hoe valt het beurtensysteem op het recyclagepark mee? “Inwoners binnen het I.V.I.O.-gebied hebben recht op 24 gratis toegangs-beurten op jaarbasis. Onze cijfers tonen aan dat 98% van de gezinnen die in 2014 naar het recyclagepark kwamen, hiermee ruim voldoende had. Slechts een 600-tal gezinnen

over de elf gemeenten dienden extra beurten aan te kopen.

Het aantal gezinnen dat gebruikmaakt van het recyclagepark, is in vergelijking met 2013 zelfs met 2% gestegen. Zo is duidelijk gebleken dat de burger zijn afval wat meer opspaart en zijn bezoek aan het recyclagepark goed voorbereidt, waardoor het totale aantal bezoeken met 37% is afgenomen. Wat als bijkomend voordeel een hogere veilig heid op de parken ten goede komt, aangezien het er minder druk is. Ook de parkwachters kunnen zo een betere dienstverlening aan bieden.”

Zijn er nog andere opvallende tendensen in de cijfers van 2014? “De invoering van ons ondernemings-plan 2013-2018, waarvoor we met alle gemeenten een vlotte, goede, uni-forme samenwerking realiseren, werpt in 2014 ook financieel al vruchten af. Zo is de gemeentelijke bijdrage per inwoner gedaald met ruim 10 euro/ inwoner. Een zeer positieve evolutie.

Gezien de uniformiteit van ons beleid kan iedere inwoner uit het I.V.I.O.- werkingsgebied gebruikmaken van

de elf I.V.I.O.-recyclageparken. Vandaag stellen we vast dat slechts 10% dit al doet.

Vermeldenswaardig is ook dat de beleidsmaatregelen niet hebben geleid tot meer zwerfvuil of sluikstort. Jammer genoeg is er nog steeds zwerfvuil. Dit betreft vooral een mentaliteits probleem. I.V.I.O. wil met verschillende campagnes zoals ‘Let’s do it in de vuilbak!’ een gedrags verandering teweeg brengen en zo definitief zwerfvuil bannen uit onze omgeving.”

Bedankt voor de duiding, en nog veel succes gewenst!

< “Zeer positieve resultaten in 2014” >

Wist je dat ... … I.V.I.O. ook betrokken is bij de compostwerking?

I.V.I.O. ondersteunt de compostmeesters, die instaan voor de promotie van thuiscomposteren bij de bevolking. Ook in Tielt zijn er compost-meesters actief. In de Tenhovestraat bevindt zich naast het recyclagepark de demonstratieplaats voor thuiscompostering. Iedere eerste zaterdag van de maand (van maart tot oktober) kan je er van 9.30 tot 11.30 uur terecht voor advies/hulp bij het starten of verbeteren van je eigen compost hoekje!

Bovendien wordt er ook jaarlijks een compost-evenement georganiseerd. Voor meer informatie hierover, en over het aankopen van compost-materiaal (-bakken, -vaten, -zeven e.d.), kan je terecht bij de Milieudienst.

9APRIL 2015

Page 10: Tielt | Stadsmagazine april 2015

reportage

TOEGANG MET JE E-ID (PARTICULIEREN) OFWEL EEN ETK (NIET-PARTICULIEREN) TOT ALLE RECYCLAGEPARKENTielt, Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Pittem, Meulebeke, Oostrozebeke en Ruiselede

BEURTENSYSTEEMPer gezin worden 24 gratis toegangsbeurten op jaarbasis (1 januari-31 december) toege - kend. Voor voet gangers/fietsers wordt een halve beurt in rekening gebracht. Vanaf de 25ste beurt moet 2,50 euro per beurt betaald worden.

TE BETALEN AFVALFRACTIES Voor bepaalde fracties dient er betaald te worden. Volgende betalende fracties dienen geregistreerd te worden aan de toegangszuil: grofvuil, puin afval/ inert afval en asbest. Een over- zicht van de tarieven van alle betalende fracties is te vinden via www.ivio.be/reglement.

GROFVUIL OP AFROEPLukt het niet om het grofvuil naar het recyclagepark te brengen? I.V.I.O. komt ook grofvuil op af- spraak mits betaling aan huis ophalen en dit tweemaal per jaar. Aanvragen moeten tijdig ingediend worden, meer info op www.ivio.be of op de ophaalkalender van I.V.I.O.

RECYCLAGEPARK TIELTTenhovestraat 7, Tielt tel. 051-31.17.96www.ivio.be

Maandag 14.00-16.45 uurDinsdag 14.00-18.45 uurWoensdag 14.00-17.45 uurDonderdag geslotenVrijdag 9.30-17.45 uurZaterdag 9.30-15.45 uurZondag gesloten

Bezoek aan de recyclageparken: enkele praktische gegevens

Cijfer in de kijker:138,28 kg/inwoner

In 2014 werd in Tielt 2.761.250 kg afval geproduceerd, dat is 138,28 kg per inwoner. Hiermee wijken we miniem af van het gemiddelde van 136,19 kg per inwoner in het I.V.I.O.-gebied.

10 Tielt Stadsmagazine

Page 11: Tielt | Stadsmagazine april 2015

bevolking

Huwelijken

Wesley Vercruysse en Tamara Devlieger - 14 februari

Francis Vandenberghe en Annemijn Vermeire - 20 februari

Andy Van Slambrouck en Tineke Meersman - 21 februari

Overlijdens21.01 Roland Vanderhaeghen, °Aarsele 02/01/49, e. Kathelijne De Vreese22.01 Marie-Louise Vandeputte, °Kanegem 28/07/2322.01 Willy Vanderbeke, °Tielt 05/07/40, e. Rosette Lannoo25.01 André Vansteenkiste, °Meulebeke 19/12/44, e. Cecile Vanden Abeele25.01 Simona Lootens, °Wingene 05/01/2228.01 Lucien Bultinck, °Ruiselede 24/12/29, e. Margaretha Truyaert29.01 André Dekeyser, °Rijsel (Fr.) 08/09/24, w. Marie Delbeke29.01 Lucien Kerkhove, °Meulebeke 29/03/34, e. Paula Declercq29.01 Georgette Plettinck, °Tielt 04/07/37, e. Daniël Bouckaert29.01 Cecilia Verkest, °Wingene 19/08/21, e. Roger Vande Weghe29.01 Roland Werniers, °Tielt 25/04/3301.02 Walter Vande Walle, °Tielt 04/05/26, e. Christiana Warnez01.02 Eric Truyaert, °Tielt 14/12/4304.02 Rogier Quintyn, °Oostrozebeke 21/07/28, e. Jacqueline Detavernier04.02 André Mestdagh, °Tielt 06/12/32, e. Yvonne Lassuy13.02 Angéle Sneyaert, °Oostkerke 05/10/34, e. Jozef Fockedey13.02 Herman Maes, °Tielt 17/06/6014.02 Hendrica De Bie, °Sint-Denijs-Westrem 13/08/2314.02 Georgette Van de Walle, °Schuiferskapelle 22/09/29, e. José Galle14.02 Cyriel Vandekerkhove, °Pittem 21/04/40, e. Marcella Uyttenhove14.02 Bertha Delmotte, °Aarsele 11/12/20, w. Cyrille Peck15.02 Maurice De Backer, °Tielt 05/08/20, w. Ilona Maes16.02 Laura Ailliet, °Schuiferskapelle 12/01/24, w. Honoré Braekevelt18.02 Roger Snauwaert-De Meyere, °Dentergem 27/04/31, e. Maria Allegaert-Delafontaine18.02 Robert Van Tieghem, °Tielt 09/03/25, w. Adrienne Debaets21.02 Julia Taghon, °Aalter 22/05/2922.02 Lea Verhaege, °Dentergem 11/04/39, w. Etienne Bruyneel22.02 Cecile Van Ooteghem, °Tielt 04/10/23, w. Frans De Rammelaere22.02 Paula Sagaert, °Pittem 23/03/20, w. Victor Vervloet22.02 Maurice Verstraete, °Kanegem 04/01/31, e. Joanna Decocker22.02 te Wingene: Aloys Defour, °Ingelmunster 03/11/19, e. Maria Verhelle24.02 Arsène D’hoop, °Tielt 01/07/4425.02 Margaretha Vandecaveye, °Egem 09/04/1526.02 Antoine Van Ryckeghem, °Aarsele 26/06/34, w. Cecile De Vos28.02 Yolanda Claeys, °Brugge 31/07/23, w. Carlos Vermeersch

Geboorten12.01 te Deinze: Leon Goethals17.01 te Gent: Finn Houthoofd17.01 Revok Wyckstandt19.01 Mauri Dekeukelaere20.01 Matiz Hellebuyck21.01 te Deinze: Rémi Van den Abeele26.01 Cisse Tant28.01 Hailey Coussement03.02 Emiel Dierckens09.02 Bartosz Zygan09.02 Lars Naert12.02 Loïc Tacq 12.02 Jana Van Cauwenberghe18.02 te Roeselare: Osakioya Idemudia23.02 Rajan Hyseni24.02 Auguste Catteau

11APRIL 2015

Page 12: Tielt | Stadsmagazine april 2015

algemeen bestuur

Het stadsbestuur van Tielt gaat over tot de aanwerving van jobstudenten voor diverse diensten.

STADSARCHIEF Je bent ten minste 18 jaar en hebt interesse in erfgoed en archief. Het volgen van de richting Moderne Geschiedenis strekt tot aanbeveling. Tijdens je maand tewerkstelling zal je onder meer ingezet worden voor het schonen en herverpakken van het Modern Archief Tielt (1795-1950) en voor het invoeren van inventarissen, overdrachtslijsten enz. in de archief-databank Probat. De periode van tewerkstelling kan overlegd worden.

TECHNISCHE DIENST Je bent ten minste 18 jaar, kunt zelf-standig werken en bent pc-vaardig. Tijdens deze studentenjob van 1 maand behartig je diverse administratieve taken, in overleg met het diensthoofd. Ook de periode van tewerkstelling kan overlegd worden.

POETS- EN ONDERHOUDSDIENST Je bent ten minste 18 jaar, hebt zin voor verantwoordelijkheid en voor netheid, hygiëne en nauwkeurigheid. Je staat in voor poetswerk in stadsgebouwen en voor het klaarzetten en opruimen van de benodigdheden voor recepties en ver gaderingen. De periode van tewerk-stelling is onderling te bepalen, maar

is in juli en/of augustus, voor de duur van 1 maand.

GROENDIENST Je bent ten minste 18 jaar. De job-inhoud bestaat voornamelijk uit onder-houd van het stedelijke groen, hulp bij evenementen en kleine schilderwerken. We zoeken studenten voor de maand juli en voor de maand augustus.

i Stuur, bij voorkeur per mail, nog voor 18 april 2015 je sollicitatie­brief met curriculum vitae, met ver­

melding van de periode(n) waarin jij kan werken, naar de Personeelsdienst. De kandidaten zullen geselecteerd worden op basis van een gesprek.

Vacatures

Jobstudenten stadsdiensten

Medewerkers vakantiewerkingenHOOFDVERANTWOORDELIJKENVoor onze vakantiewerkingen zoeken we enthousiaste jongvolwassenen (+18 jaar) die verantwoordelijkheid kunnen nemen en jonge vrijwilligers kunnen begeleiden, animeren en enthousiasmeren. Onze werkingen zijn Poco Loco (speelpleinwerking en dagopvang 3-12 jaar), Tienerweek (12-15 jarigen) en Buitenschoolse kinderopvang Tanneke. Je hebt bij voorkeur ervaring met omgaan met kinderen. Schriftelijke sollicitatie kan

tot en met dinsdag 7 april 2015. Wie solliciteert als hoofdverantwoordelijke voor buitenschoolse opvang Tanneke moet voldoen aan de criteria op ge- legd door Kind en Gezin, te vinden op www.tielt.be.

VRIJWILLIGERS Ook de Jeugddienst en Kinderopvang Tanneke zoeken enthousiaste vrijwil ligers (+15 jaar). Je hebt heel wat energie over? Je bent graag bezig met kinderen en je wil een centje bijverdienen?

Bij ons kan je al die zaken combineren! Je ontvangt een forfaitaire onkosten-vergoeding van 22 euro per dag zonder brevet of 28 euro per dag met brevet.

i De duur van de samenwerking is te bepalen in onderling overleg en in functie van het vakantieproject.

Alle info: www.tielt.be > Nieuws en berichten > Vacatures of bij de Jeugddienst.

StadshostessenWil jij graag deel uitmaken van ons team stadshostessen en beantwoord je aan navolgend profiel, aarzel dan niet en stel je kandidaat!

• Je woont in Tielt (of deelgemeenten)• Je beschikt bij voorkeur over ervaring

in de horeca• Je hebt een vlotte persoonlijkheid en

een net en verzorgd voorkomen• Je beschikt over de nodige tact,

discretie en logisch denkvermogen om tot een probleemoplossing te komen bij onverwachte gebeurte-nissen of probleemsituaties

• Je beheerst een vlot taalgebruik en bent communicatief

• Je werkt vlot in groepsverband• Je bent stressbestendig • Je bent bereid om af en toe

's avonds of tijdens het weekend te werken, in onderling overleg

Je taak bestaat uit het begeleiden van prominenten en stadsgenodigden bij officiële evenementen en het verzorgen van recepties. De vergoeding bedraagt 10,00 euro per uur onder het statuut ‘vrijwilliger’.

i Stuur, bij voorkeur per mail, nog voor 18 april 2015 je sollicitatiebrief met curriculum vitae naar de Personeels­

dienst.

12 Tielt Stadsmagazine

Page 13: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Verplichte administratieve bijdrage

Aanvraag vreemdelingenBepaalde vreemdelingen die langer dan 3 maanden in België willen verblijven, dienen sinds 2 maart een bijdrage te betalen voor de indiening van de aanvraag bij de Belgische diplomatieke of consulaire post in het buitenland of bij de stad.

Dit geldt voor bv. vreemdelingen die een visum gezinshereniging aanvragen met een Belg of niet-EU-vreemde-lingen die gezinshereniging aanvragen met een niet-EU-vreemde ling, voor personen die humanitaire regularisatie aanvragen enz. Alle categorieën vind je op www.dofi.fgov.be.

De bijdrage dekt de administratieve kosten van de behandeling van de aanvraag. Ze wordt niet terug betaald wanneer de aanvraag wordt geweigerd, noch wanneer er te veel wordt betaald.

Het bedrag is afhankelijk van de leef tijd van de aanvrager en het doel van het verblijf, en is verschuldigd per persoon

(niet per aanvraag). Bepaalde vreemde-lingen zijn vrijgesteld van de betaling van het bedrag (bv. kinderen, asiel-zoekers, EU- onderdanen ...). Het bedrag is bepaald op 60, 160 of 215 euro.

Bij jouw aanvraag moet een geldig bewijs van de betaling (rekening-uittreksel of stortingsbewijs met stempel post) toegevoegd zijn.

Informeer vóór je aanvraag wat je te doen staat bij de Belgische diplo ma tieke post of bij het Loket Vreemde lingen van de stad.

i Loket Vreemdelingen Dienst Burgerzaken

Uit de gemeenteraadVan 5 maart 2015

DE RAAD NAM KENNIS VAN • de kennisname door de gouverneur van

de aanpassing van het meerjarenplan 2014-2019 en van het budget 2015;

• het besluit van de minister van Binnen-lands Bestuur houdende de niet-goed - keuring van het meerjaren plan 2014-2019 van de kerk fabrieken van Tielt.

DE RAAD KEURDE GOED• het belastingreglement op de

aanvragen om een milieuvergunning

voor de aanslagjaren 2015-2019;• de tijdelijke politieverordening

betreffende de beperkingen op de ambulante activiteiten ter gelegen-heid van de TAC-rally op 8 en 11 april 2015 (zie p. 14 en 32);

• het bijzondere nood- en interventie-plan (BNIP) TAC-Rally 2015;

• de rekening 2014 van de interlokale vereniging Regionaal Sport Overleg;

• de intekening op 25.978 aandelen FIGGA aan een nominale waarde per aandeel van 25,00 euro voor een totale waarde van 649.450,00 euro, te volstorten met de middelen beschik baar bij FIGGA.

DE RAAD GING OVER TOT • de definitieve vaststelling van het

rooilijnplan betreffende de buurt-weg tussen de Bergstraat en de

Mankemerrie straat (‘trage weg’ Poelberg);

• het opheffen en hervaststellen van het huishoudelijke reglement Kinder-opvang Tanneke;

• de vervanging van een vertegen-woordiger van de gebruikers van het Cultuurcentrum Gildhof in de Raad van Bestuur van het CC Gildhof: mevrouw Mieke Hoste werd aan- gesteld.

i De volgende gemeenteraadszitting vindt plaats op 2 april 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis. De volledige agenda van de zitting van de gemeenteraad kan je raadplegen op www.tielt.be > Nieuws > Gemeenteraadsagenda. De agenda ligt ook steeds ter inzage in de bibliotheek.

13APRIL 2015

Page 14: Tielt | Stadsmagazine april 2015

KORT

Afwijkingen wekelijkse rustdagHet stadsbestuur verleent de handelaars de mogelijkheid om vanaf maandag 30 maart tot en met zondag 5 april 2015 af te wijken van de wekelijkse rustdag.

Locatie BoerenmarktDe locatie van de Boerenmarkt de volgende weken is als volgt: • Zaterdag 11 april: Markt (naar aanleiding

van de TAC rally). De nodige maatregelen zullen genomen worden, zodat de wagen in de nabijheid geparkeerd kan worden.

• Zaterdag 18 april: Tramstraat• Zaterdag 25 april: Tramstraat • Vanaf 2 mei verhuist de Boerenmarkt

definitief naar de Markt. Meer info in het volgende Stadsmagazine of bij de Dienst Secretariaat.

TAC rally 8, 10 en 11 aprilDe TAC rally 2015, een organisatie van de Tieltse Automobielclub, vindt plaats op zaterdag 11 april. Tijdens de rally wordt de derde manche van het BFO Belgian Rally Championship gereden. Het service park en het hoofdkwartier van de rally vinden onder dak in de Europahal. De openbare wegen waarop de proeven plaatsvinden, worden tijdens de rally afgesloten. Op woensdagavond 8 april vindt een oefenrit plaats en op vrijdag 10 april de technische keuring en verkenningen. Meer praktische info, onder meer over het parcours en de mogelijke hinder ten gevolge hiervan, vind je op www.tielt.be > Nieuws. Zie ook p. 32.

Regelgeving duivensportHet seizoen van de duivenwedvluchten begint elk jaar het weekend volgend op 15 maart en loopt tot het weekend voorafgaand aan 15 oktober. Om de duivenliefhebbers zonder problemen hun sport te laten beoefenen, vragen we aandacht voor de volgende regelgeving (Algemeen Politiereglement van de stad Tielt). Het is verboden • alle soorten duiven die niet aan prijs kampen

deelnemen, te laten uitvliegen vanaf zons- opgang tot 18.00 uur op de zater-, zon- en feestdagen waarop duivenvluchten plaats-vinden, en dit van 1 april tot en met de laatste zondag van oktober;

• duiven op of af te schrikken door onder meer opzettelijk lawaai te maken, te zwaaien met voorwerpen enz.

Bij het niet-naleven van de regelgeving zal een proces-verbaal opgesteld worden.

leven en wonenleven en wonen

Zonder is gezonder

Een groene begraafplaats

De stad ging de afgelopen jaren dan ook op zoek naar alternatieve manieren om het open bare domein (parken, parkeer terreinen, begraaf-plaatsen ...) onkruidvrij te houden. Op de begraaf plaatsen van Tielt worden de paden ingezaaid met gras. Tussen de graf zerken waar er weinig ruimte is, komen bodem-bedekkers. In februari werd bij de graven langs de hoofdgang, die loopt van de Krommel walstraat tot de Keidam straat, de laag steenslag af gegraven. Begin april wordt een laag teeltaarde aangebracht en worden de percelen ingezaaid met gras.

Het stadsbestuur vraagt graag jouw medewerking voor enkele zaken:• Tijdens de werken en na de inzaaiing

met gras zijn de percelen gedurende minstens 1 maand niet toeganke-lijk. Op die manier kan het gras er

groeien. De percelen worden met linten afgeschermd.

• Het gras wordt ingezaaid tot aan de grafzerken. Dit zal het onderhoud van de graspaden ten goede komen.Bloembakken kunnen enkel nog op de grafzerken geplaatst worden. We vragen de nabestaanden om de bloembakken die voor de graven staan, op de zerken te plaatsen of te verwijderen (graag begin april).

• Het verbod op het gebruik van pesticiden geldt niet enkel voor de stadsbesturen, maar ook voor burgers die op de begraafplaats de graven onderhouden. Daarom vragen we de nabestaanden uitdrukkelijk om ook zelf geen pesticiden meer te gebruiken op de begraafplaats.

i Groendienst

De stad gebruikt geen pesticiden meer op het openbare domein. Dit wordt overigens zo bepaald door de wet geving ‘Duurzaam pesticiden gebruik’. Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid en voor de natuur. Ze vervuilen het water en de lucht, en maken planten en dieren ziek. Eens in het milieu, zijn deze stoffen erg moeilijk te verwijderen.

>> Een voorbeeld van een geslaagde omvorming tot groene begraafplaats.

14 Tielt Stadsmagazine

Page 15: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Noord-Zuid - Thank God it's Friday

Over oorlog toen en nu

HERDENKEN OM TE VOORKOMENIn het kader van de herdenkingen van Wereldoorlog I, zoals die ook in Tielt voorzien zijn, organiseert de Tieltse Noord-Zuidraad de film-vertoning ‘Thank God it’s Friday’. Joris Cools, voorzitter van de Tieltse Noord-Zuid raad: “Het is belangrijk dat we, naast het terugblikken naar wat toen gebeurde, ook stilstaan bij de huidige brand haarden. Herinneren en herdenken heeft maar zin als we lessen trekken uit die waanzinnige oorlog. Het ‘Nooit meer oorlog’ op de IJzertoren is jammer genoeg nog altijd geen werke lijkheid geworden. Laten we er dus met alle mogelijke middelen werk van maken!”

FILM EN VREDEInzicht geven in machts- verhoudingen in de wereld en hoe die voor vele mensen in het Zuiden heel wat ellende veroorzaken, dat is waar de Noord- Zuidraad aan werkt. Informatie en bewust wording zijn essentieel en kunnen bijdragen tot vredes-engagement.

Daarom vertoont de Noord-Zuid raad ‘Thank God it’s Friday’, de documen-taire van de jonge Vlaamse cineasten Jan Beddegenoodts en Niel Iwens die de Palestijns-Israëlische verhoudingen aankaart. Zij verbleven twee jaar in het Palestijnse dorp Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever nabij de stad Ramallah. In dat dorp protesteren de bewoners al drie jaar op vrijdag tegen de Israëlische kolonisten die hun neder-zetting Halamish neer zetten in Pales-tijns gebied en daarmee de Palestijnse boeren in hun bestaan bedreigen.

De cineasten registreerden gedurende een jaar de protestacties, waarbij zij vaak door de ogen van kinderen keken. Zij interviewden ook Israëlische bewoners van de nederzetting. Zo kan de kijker zelf een oordeel vormen over de situatie. Markant is evenwel dat er drukking kwam vanwege Israëlische zijde om de film te verwijderen van YouTube.

TIELTSE CONNECTIESBovendien is er een dubbele Tieltse connectie met de Palestijns-Israë-lische kwestie. De Tieltse advocaat

Paul Bekaert maakte in zijn hoedanig-heid van waarnemer van de Liga van de Rechten van de Mens een missie mee in het betrokken dorp. Hij brengt een getuigenis uit eerste hand. Paul Bekaert verzorgt een korte inleiding voor de film en achteraf is er een na-bespreking in Foyer De Scène.

Verder is het zo dat de stad Tielt in 2014 een bedrag van 750 euro voorzag voor de heropbouw van de Gaza-strook. Dit gebeurde op vraag van de ngo Oxfam Solidariteit, na de onlusten die er de voorbije zomer plaatsvonden en de vreselijke mense-lijke en materiële verwoesting die ze veroorzaakten.

Iedereen is welkom. De film maakt deel uit van het filmprogramma van het CC Gildhof (zie p. 31). Meer info over het WO I- herdenkingsprogramma vanaf p. 3.

i Woensdag 22 april Om 20.00 uur Locatie: CC Gildhof

Kostprijs: 3,00 euro Meer info bij de Noord­Zuidambtenaar

KORTBelgerinkelOok in onze stad loopt van 25 april tot 30 mei opnieuw ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Doe met de fiets of te voet aankopen bij een deel nemende handelaar en ontvang een sticker met een unieke code. Registreer die op

www.belgerinkel.be en maak kans op een van de dagelijkse prijzen uitgereikt over heel Vlaanderen. Klanten die het moeilijk hebben om zich via internet te registreren, kunnen de stickers op een spaarkaart kleven en deze deponeren in de spaardozen op publieke

plaatsen. Op die manier maken zij kans om lokale prijzen te winnen. En ook in Tielt wordt opnieuw een unieke Belgerinkel fiets verloot! Je leest er alles over in het Stadsmagazine van mei. Meer info bij de Milieudienst of op www.belgerinkel.be.

15APRIL 2015

Page 16: Tielt | Stadsmagazine april 2015

leven en wonen

Bebloemingswedstrijd 2015

Plan(t) nu de zomerVerwen jezelf en de bezoekers van je tuin, terras of balkon met bloemen en planten! Wie weet, maak je kans op een mooie prijs in de Tieltse bebloemingswedstrijden!

Niets zo aantrekkelijk als een zomerse gevel of voortuin vol fleurige bloemen, niets zo attractief als een kleurrijk terras of balkon met bloemrijke bakken of pot- ten. In tuincentra en bloemenzaken vind je vanaf nu een enorm aanbod van zomer- bloeiers. Of van zaai- en plant goed en materialen om zelf aan de slag te gaan.

Combineer naar hartenlust soorten met verschillende bloeitijdstippen, kleuren en bladtinten. Zet planten met dezelfde behoeften qua bodem, waterhuis-houding en standplaats bijeen. En ... scoor gedurende de komende zomer hoog met jouw realisaties in de Tieltse bebloemings wedstrijden!

Inschrijfstrook voor TieltAf te geven aan het Onthaal van het stadhuis vanaf 1 tot en met 30 april 2015.

Naam:

Straat:

8700 TIELT

neemt deel aan de bebloemingswedstrijd 2015 in de categorie (verplicht aan te kruisen):

gevelversiering

voortuinen

hoeven

Bij de afgifte van deze strook door ontvang je een bon voor teelaarde.

De effectieve bebloeming bekomt een beoordeling in de week van 20 juli 2015.

Datum

Handtekening

Geen groene vingers? Er zijn leveran - ciers die met plezier jouw bakken of potten vullen. De keuringsploegen beoordelen in juli of augustus de geleverde inspanningen. De stad zal alvast het goede voorbeeld blijven geven. Door zelf te bebloemen en de bebloemings inspanningen van de inwoners te waarderen!

Schrijf je onmiddellijk in voor deelname aan de bebloemingswedstrijd 2015. Het kost je niets. Of toch: de nodige verzorgings moeite. Maar daar krijg je een zomer lang rijke bloemenpracht voor terug!

AARSELE, KANEGEM EN SCHUIFERSKAPELLEDe inwoners van deze deelgemeenten ontvangen een schrijven met de nodige info. Onderstaande contact personen geven je graag meer informatie:

Aarsele: L. Van Ryckeghem, Donsegemstraat 4, tel. 051-63.49.19Kanegem: J. De Zutter, Kanegemdorp 20, tel. 051-68.88.28Schuiferskapelle: I. Gurdebeke, Brouwerijstraat 3, gsm 0474-58.55.12

TIELTWat staat je te doen? Bezorg de ingevulde inschrijfstrook voor eind april aan de dienst Onthaal in het stadhuis. Na controle van je deelname

16 Tielt Stadsmagazine

Page 17: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Rioleringswerken PontwegIn de Pontweg wordt een gescheiden rioleringsstelsel ingevoerd en de wegenis her aangelegd. Tegen half juli 2015 zijn de werken klaar.

Tijdens de eerste fase van 16 februari tot half april wordt gewerkt aan een af - voerleiding voor vuil water, een onder -doorpersing onder de Ringlaan en een minirotonde ter hoogte van de Ringlaan-parking/Pontweg 28. In een tweede fase, die tot eind mei loopt, wordt ook de rijweg in het deel van de Pontweg tussen de Rozenboomlaan en de Sport-

laan heraangelegd. De Sportlaan blijft bereikbaar in deze fase. Tijdens de laatste fase volgt de heraanleg van het kruispunt Pontweg/Sportlaan en van een deel van de parkeer strook voor het gebouw van de FOD Financiën.

i Technische Dienst

Maandag 18 en dinsdag 19 mei

Inzameling landbouwfolieBinnenkort wordt er opnieuw landbouwfolie ingezameld. Nieuw dit jaar is dat de inzameling over twee dagen gespreid wordt en dat niet enkel landbouwers kunnen deelnemen.

Op maandag 18 mei in de namiddag en op dinsdag 19 mei in de voor middag kunnen alle inwoners uit Groot-Tielt hun landbouwfolie deponeren op een

tijdelijke loszone die daarvoor speciaal ingericht wordt. Locatie is de Galge veld-straat, ter hoogte van de voormalige terreinen Molenhof-Demeulemeester.

Let wel: de dikke en de dunne folie dienen gescheiden te worden aan-geboden. Er worden hiervoor 2 aparte zones gemaakt. De stads diensten zullen toezien op een correcte aanbieding en controleren of de aanbieder van Tielt is.

i Meer info in het volgende Stads­ magazine en bij de Milieudienst.

op waarheidsgetrouw en effectief bebloemings engagement bekom je een bon voor een zak teelaarde. Je kan de potgrond aan de Technische Loods afhalen op 6 mei. De keurders beoordelen jouw inspanningen in de week van 20 juli. Vanaf 70 % bekom je een uitnodigingskaart voor de prijs-uitreiking op 2 oktober in de Europa-hal. Duimen maar voor een voortref fe-lijke zomer!

PRAKTISCHE AFSPRAKEN VOOR TIELTInschrijving is gratis• De inschrijfstrook geef je volledig

ingevuld af aan het Onthaal in het stadhuis

• Bij afgifte van die strook ontvang je een bon die recht geeft op één zak teelaarde

Teelaarde• Uitdeling op woensdag 6 mei• De juiste plaats en uren staan op

de bon vermeld

Beoordeling In de loop van de week van 20 juli

Proclamatie en prijsuitreiking• Vrijdag 2 oktober• Alle prijswinnaars worden

persoonlijk uitgenodigd

i Onthaal

Enkele tips

❁ Terracotta, plastic, hardhout of beton? Geen probleem, als de recipiënten maar grondig schoongemaakt zijn en groot genoeg zijn. Zorg voor drainage- gaten die, dankzij een potscherf erover, volledig vrij blijven om vlot overtollig water af te voeren.

❁ Universele of kleipotgrond? Geen breekpunt, als het substraat maar vol-doende voeding bevat om de immuniteit van de planten tegen ziekten te bevorderen. Mest regelmatig bij of voeg mestkorrels aan de teelaarde toe die gedurende een groot deel van het seizoen voedings stoffen afgeven.

❁ Pot de gekochte of zelf opgekweekte plantjes op zonder de kluit en de wortels te beschadigen.

❁ Geef, zeker bij warm weer, overvloedig regenwater op de potgrond, niet op de bloemen.

17APRIL 2015

Page 18: Tielt | Stadsmagazine april 2015

vrije tijd

Toerismebalie stadhuis

Lentekriebels De lente smaakt naar leuke trips, ontspannende fiets tochtjes en heerlijke wandelingen. Inspiratie nodig? Bezoek onze toerismebalie in het stadhuis!

AANBOD BROCHURESEen overzichtskaart van het Brugse Ommeland? Een vakantieboek van De Westhoek? Een trendy magazine van de eigen regio? Of toch liever tips voor een tripje naar de Kust? Aan de toerismebalie in het stadhuis staan de nieuwe brochures netjes opgelijst. Aansluitend kan je bepaalde fiets- en wandelproducten aankopen.

OPENINGSUREN De baliemedewerkers staan je graag te woord! Tijdens de week is de toerismebalie open op:

Maandag 9.00-12.00 uurDinsdag 9.00-12.00 uur 14.00-17.00 uurWoensdag 9.00-12.00 uur 14.00-17.00 uurDonderdag 9.00-12.00 uur 14.00-18.00 uurVrijdag 9.00-12.00 uur

Vanaf 18 april kan je ook tijdens de weekends toeristische informatie

bekomen. Naar aanleiding van de herdenkingsactiviteiten in het weekend van 18 en 19 april wordt een pop-up- infopunt WO I geïnstalleerd op de Markt (zie p. 3). Vanaf het weekend van 25 april is de toerismebalie in het stadhuis open tijdens het weekend. Voor de concrete openingsuren, check www.tielt.be.

i Dienst voor Toerisme

Wist je trouwens dat ook de bibliotheek wandel- en fietskaarten uitleent? Ontdek al wandelend of fietsend een aantal Vlaamse pareltjes! De Getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen, de Meetjeslandse kreken, het Brugse Ommeland en nog veel meer ...

1

CULINAIRDOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S KRIS VLEGELSBRUGSE OMMELANDGenieten in het

WIN EEN ETENTJE VOOR 2 BIJ HERTOG JAN***!

CULINAIRNOSTALGISCH FIETSENBRUGSE KANTKUSTPOLDERSDAMMEKASTELEN

18 Tielt Stadsmagazine

Page 19: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Woensdag 1 april

Kom buiten spelen en sporten!De Buitenspeeldag is het hoogtepunt van een campagne die kinderen en jongeren aanzet om buiten te spelen en te sporten.

De televisiestations Nickelodeon, Ketnet en ook VTM KZOOM zenden in de na-middag niet uit en willen de kinderen zo massaal de gezonde buitenlucht doen opzoeken. Ook de Vlaamse overheid steunt het initiatief.

Trommel al je vrienden en buren op om op de Buitenspeeldag samen te ravotten! Op de Markt en het Alexianen plein kun je springen en dansen, een sport wedstrijdje spelen, schminken, knutselen, schieten naar blikken dozen ... Megacool, toch?

Meespelen is gratis. Kinderen dienen onder begeleiding

van hun ouder(s) te blijven. De Jeugddienst is op 1 april in de namiddag gesloten. De medewerkers zijn wel bereikbaar op de locatie van de buitenspeeldag: de Markt en het Alexianenplein.

i Woensdag 1 april Van 13.00 tot 17.00 uurMarkt en Alexianenplein

Info bij de Jeugddienst

Op woensdag 1 april is het Buitenspeeldag! En dan heb je echt géén excuus om binnen te blijven, want de Markt en het Alexianenplein worden omgetoverd tot één gigantische buitenspeelplek!

KORTBuren bij kunstenaarsDe Provincie roept kunstenaars op om deel te nemen aan ‘Buren bij kunstenaars’ op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2015. Hierbij zetten kunstenaars - amateurs of profes sionelen, vanuit om het even welke discipline - hun deuren open voor het grote publiek. Deelname is gratis. Per post inschrijven kan tot 24 april, digitaal tot 30 april. Alle info via www.burenbijkunstenaars.be.

Internationale jongerenuitwisselingVan 1 t.e.m. 8 augustus vindt er in Tielt een internationale jongerenweek plaats. Jongeren uit Tielt en onze zustersteden beleven een

memorabele tijd waarin onder meer diverse stadsbezoeken, een tweedaagse in de Ardennen en uitstapjes naar een pretpark en de kust op stapel staan. Het is een unieke kans om elkaars leefwereld en cultuur beter te leren kennen. Van elke stad kunnen 10 jongeren (14-16j.) deelnemen. Kostprijs is 300,00 euro (slapen, eten, activiteiten, verzekering inbegrepen).Meer info bij de Jeugddienst.

Vakantieopvang paasvakantieOp zoek naar vakantieopvang voor tijdens de paasvakantie? Wie houdt van activiteiten afgewisseld met vrij spel kan terecht bij Poco Loco (3-12j.). Er zijn ook sportkampen

(1ste t.e.m. 2de leerjaar en 3de t.e.m. 6de leerjaar) en een leuk aanbod uitdagende activiteiten voor tieners. Ook in Kinderopvang Tanneke kan je terecht voor een boeiende vakantieopvang. Interesse? Alle info via www.tielt.be > Nieuws of bij de Jeugd- & Sportdienst en Kinderopvang Tanneke.

Reserveren parochiezaal KanegemDe parochiezaal in Kanegem kan voortaan gereser veerd worden via de volgende contact-gegevens: [email protected] - tel. 051-42.82.30. Dit is de centrale reservatiedienst voor ook de Europahal en Club 77.

19APRIL 2015

Page 20: Tielt | Stadsmagazine april 2015

vrije tijd

30 april t.e.m. 2 mei

Pop-upjeugdhuisGedurende enkele weekends in 2015 zal de Europahal onderdak bieden aan een tijdelijk Tielts jeugdhuis. Het pop-upjeugdhuis slaat zijn tenten een eerste keer op in de Tieltse Europahal van 30 april tot en met 2 mei.

Om in Tielt met een jeugdhuis van start te gaan, zijn er vooral jongeren nodig die zich willen inzetten! Daarom is er tijdens het openingsweekend alvast een workshop ‘Jeugdhuismedewerker’ voorzien. Wanneer het draagvlak groot genoeg is, kan er worden gekeken voor een eigen vaste locatie. WAT IS EEN JEUGDHUIS?Een jeugdhuis is een vereniging van jongeren die meestal door jongeren zelf opgericht wordt. Hun belangrijkste doel is het creëren van een ruimte waar jongeren met elkaar in contact kunnen komen. Verder houden jeugdhuizen zich bezig met het organiseren van een uitgebreid aanbod aan activiteiten

voor jongeren, zoals optredens, fuiven, vormingsavonden, filmavonden ... Bij een jeugdhuis zijn er heel wat mensen betrokken; zo zijn er de (actieve) leden van het jeugdhuis en ook bezoekers en sympathisanten. Een jeugdhuis heeft ook een raad van bestuur.

VAN JONGEREN ZELFEigenlijk is de basis van een jeugdhuis vrij basic: jongeren die in hun vrije tijd samenkomen rond thema’s en activi teiten die hun eigenheid weer-spiegelen. Jeugdhuiswerk is met andere woorden echt iets van de jon-geren zelf, door en voor hen gedaan. Het draait om netwerken, rond de toog en veel verder!

EXPERIMENTEERRUIMTEEen jeugdhuis is een open huis waar onderlinge verschillen ervoor zorgen dat jongeren van elkaar leren en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Er kan geëxperimenteerd worden, je krijgt er kansen, en mislukt het, wel dan kan je opnieuw proberen! Al doende leer je.

SOCIALE SAMENLEVINGOp die manier leer je omgaan met verantwoordelijkheid en met elkaar. Je komt er in aanraking met andere smaken, culturen en meningen. Dit is de perfecte basis voor een open, solidaire en sociale samenleving.

WAT IS ER NODIG OM EEN JEUGDHUIS OP TE STARTEN?De eerste noodzaak om in Tielt een jeugdhuis op te richten, zijn jongeren die de uitdaging willen aangaan om zich hiervoor in te zetten! Wie hiervoor interesse heeft, kan tijdens deze eerste editie van het pop-upjeugdhuis alvast de workshop ‘Jeugdhuismedewerker’ volgen.

i www.facebook.com/[email protected]

ACTIVITEITENDONDERDAG 30 APRIL 15.00 uur Opening café20.00 uur Fuif met DJ Laune, DJ Howard, DJ Arthur Corbanie en Señor D (JH ’t Vraagteken)

VRIJDAG 1 MEI 14.00 uur Café met gezelschapsspellen en videogames20.30 uur Optredens van de bands Lucid Dream, Lightspeed Geezers en Dirk

ZATERDAG 2 MEI14.00 uur Workshops (tapcursus, haken, jeugdhuismedewerker)20.00 uur Karaoke

Locatie: Bar Cultuur (naast Europahal)Inkom: gratis / Het café is doorlopend open tijdens de openingsuren.

APRIL 1915

UITNEEMBARE MIDDENKATERN

Page 21: Tielt | Stadsmagazine april 2015

APRIL 1915

AFLEVERING 1UITNEEMBARE MIDDENKATERN

© In

Fla

nder

s Fi

eld

s Ie

per

Page 22: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Het vastgelopen front

De Eerste Wereldoorlog zat begin april 1915 helemaal vast. De

bewegingsoorlog was eind 1914 vanaf de IJzervlakte tot de Zwit-

serse bergtoppen vastgelopen in een uitputtende loopgravenoor-

log. De Duitse legerleiding zat met de handen in het haar, want de

Britse zeeblokkade deed de Duitse munitie- en voedselvoorraden

slinken. Een doorbraak was nodig en daarvoor kreeg het leger hulp

van de bloeiende Duitse chemische industrie. BASF, Bayer en de

Duitse wetenschapper Fritz Haber konden een chloorgas ontwik-

kelen, vervoerbaar in grote stalen flessen en inzetbaar om vanuit

de loopgraven een verstikkende groene wolk naar de vijand te

sturen. Dierproeven toonden het efficiënte gebruik ervan aan en

bovendien was chloorgas als industrieel restproduct in Duitsland

ruim voorradig.

Een barbaars idee

De Duitse, vaak adellijke, bevelhebbers waren echter niet alle-

maal overtuigd over de inzet van een dergelijk weinig ridder lijk

massa vernietigingswapen. De internationale conventies van

Den Haag van 1899 en 1907 hadden enerzijds het gebruik van

gifgassen in oorlogen verboden. Anderzijds hadden de Fransen

eerder al traangas granaten ingezet. Fritz Haber beschouwde

het chloorgas ook niet als een gifgas, maar als een stikgas

dat van ver te zien zou zijn en enkel diende om de vijand te

verdrijven uit zijn stellingen. Maar afhankelijk van de concen-

tratie in de lucht kregen slachtoffers verschijnselen als hevige

oog irritatie, long problemen, bloedspuwen tot een pijnlijke

verstikkings dood.

Het experiment van het Vierde Leger vanuit Tielt

Het hoogste opperbevel in Duitsland, de Oberste Heeresleitung

van generaal von Falkenhayn, kon op 25 januari 1915 in Charleville-

Mézières hertog von Württemberg en zijn stafchef Emil Ilse over­

tuigen om chloorgas als experimenteel wapen in te zetten op zijn

actie terrein in Vlaanderen. Een eerste poging aan het ooste lijke

front in Polen was helemaal mislukt door de slechte weers-

omstandig heden. Er zou doordachter te werk gegaan worden.

Haber werd aangesteld als raad gever en kolonel- ingenieur Peterson

kreeg een Pionierkommando (door de Duitsers ook Stinkpioniere

genoemd) met veel jonge scheikundestudenten toegewezen om

de operatie voor te bereiden. De strategische besprekingen grepen

plaats in het hoofdkwartier van het Vierde Leger in Tielt. Op een

maquette in de vergaderruimte van het AOK IV in de Nieuwstraat

in Tielt kozen de legerleiders de plaats voor hun aanval. Von

Falkenhayn drong midden april 1915 aan op een snel experiment,

want hij wou het hopelijk succesvolle nieuwe strijdmiddel opnieuw

en liefst snel inzetten aan het Oostfront tegen Rusland.

Aanwijzingen in de mist geslagen

Enkele Tieltse verzetslui merkten midden april vreemde stalen

cilinders aan het station op. Ze smokkelden de informatie door

aan de geallieerde inlichtingsdiensten. Ook Gentenaren zagen

in hun stad vreemde dingen: het Duitse leger laat er massaal

maskers maken, die gedrenkt moeten worden in een vreemde

vloeistof. Eén masker werd zelfs naar Nederland gesmokkeld,

waar het aan de geallieerde inlichtingsdiensten werd gegeven.

➜ De lijken van gestikte soldaten lagen vaak samen, omdat ze bij mekaar bescherming hadden gezocht. Beeld: publiek domein

➜ Slachtoffers van een gasaanval in het Franse Bethune in 1918. Het gas verminkte vaak permanent het zicht. Beeld: In Flanders Fields Ieper

➜ Luchtfoto van een Duitse gasaanval. Soldaten staan klaar om het front achter de gaswolk in te nemen. Beeld: Bundesarchiv

➜ Algemene misselijkheid en longaandoening waren de eerste klachten van wie in een gaswolk was terechtgekomen. Beeld: In Flanders Fields Ieper

2 THIELT BEZET 1914-1918

Page 23: Tielt | Stadsmagazine april 2015

In de Franse loopgraven wordt een Duitse deserteur gearres-

teerd. De ondervragingen van deze August Jäger leveren enorm

veel details op over een nakende aanval met gasflessen. Zoveel

details zelfs dat de hoogste Britse legerleiding uitgaat van een

Duitse misleidingsoperatie: “Niemand was ook maar in het minst

verontrust”, werd later gerapporteerd.

De verstikkende wolk

Midden april geselde de Duitse artillerie dagenlang de omgeving

van Ieper om een verrassingseffect te creëren. Uiteindelijk bleek

er op 22 april 1915 rond 17 uur vol doende wind te zijn, om een

6000­tal flessen chloorgas tussen Steenstrate en Schreiboom

(Langemark- Poelkapelle) te lossen. Volgens de Duitse inlichtings-

diensten was het geallieerde front hier het zwakst, omdat de Britse

en Franse troepen er naast elkaar lagen. Omwille van de taal- en

cultuurverschillen van de Engelsen, Canadezen, Indiërs, Fransen en

Algerijnen, die hier afwisselend verbleven, kozen von Wurttemberg

en zijn adviseurs deze plaats uit voor hun gasexperiment. Boven-

dien leken de verdedigingssystemen er nog niet optimaal uitge-

bouwd. In plaats van het gedonder van zwaar geschut werd het

plots bevreemdend stil in de loopgraven.

Menselijke balans

Een Bretoense en Algerijnse divisie van het Franse leger kregen als

eersten in hun loopgraven de gaswolk van 160 ton over zich heen.

Volgens een analyse van de namenlijst van In Flanders Fields lieten

minstens 1148 Franse militairen van deze divisies het leven op 22

en 23 april. Ze kwamen in contact met de eerste militaire gaswolk

en streden de daaropvolgende gevechten. 265 van de doden waren

geboren in Afrika, wat illustreert waarom men spreekt van een

wereldoorlog. Het aantal gewonden was wellicht een veelvoud,

maar is vandaag veel moeilijker te becijferen.

Strategische balans

De Duitsers hadden te weinig soldaten om na het wegtrekken

van het gas nieuwe verdedigbare linies vast te houden, hoewel

ze aanvankelijk een bres van meer dan zes kilometer hadden

geslagen tussen het kanaal Ieper-IJzer en Ieper-Poelkapelle.

Tegenaanvallen van de Canadese 10de en 16de bataljons bij

Sint-Juliaan en Belgische grenadiers in Steenstrate beletten

de daaropvolgende dagen dat de Duitsers Ieper innamen. De

gaswolk vormde niettemin het begin van de Tweede Slag bij

Ieper, die nog tot eind mei 1915 voortdurend strijd gewoel

inhield in de regio.

De eerste geslaagde chloorgasaanval was een nieuwe grote

stap in de nietsontziende wapenwedloop van de Eerste Wereld-

oorlog. In september 1915 zetten de geallieerden chloorgas in, bij

de Slag bij Loos. Vanaf december 1915 zou Duitsland het sterkere

fosgeengas inzetten, en het mosterdgas of yperiet maakte vanaf

juli 1917 slachtoffers. De inzet van gas zou vele mensenlevens aan

beide zijden van het conflict eisen, maar werd nooit beslissend

voor het einde van de oorlog. Gas in oorlogstijd had vooral een

psychologisch effect. Sommige Duitse officieren walgden al in

1915 van het idee: de vijand vergiftigen alsof het ratten waren.

➜ Naarmate de oorlog vorderde, zou ook de verdediging tegen gas verbeteren. Steeds betere gasmaskers werden verdeeld onder de troepen, die vaak klaagden over het draagcomfort. Beeld: HK De Roede van Tielt

➜ In dit ondertussen verdwenen huis aan het begin van de Ieperstraat zouden de soldaten van de Desinfektionsgruppe van het Vierde Leger intrekken. Hun vele blootstelling aan gas zou hen de bijnaam Stinkpioniere opleveren. Beeld: Stadsarchief Tielt

➜ Hertog Albrecht von Württemberg stapt het herenhuis in Nieuwstraat 7 binnen, waar in een ovalen vergaderruimte door de Duitsers een frontmaquette was nagebouwd. Beeld: HK De Roede van Tielt

3 THIELT BEZET 1914-1918

Page 24: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Maskers Het is een donderdag in maart, en – zo voelt het toch – de

eerste dag van de lente. Alle clichés mag ik daarbij uit de kast

halen: dat de lucht naar beloftes ruikt, dat de vogels kwinke-

leren en dat de mensen met lichtere tred dan anders door de

straat lopen. Die straat, dat is de Nieuwstraat in Tielt, waar ik

voor het statige pand met huisnummer 7 sta.

Nu is het stil achter de geblindeerde ramen, maar honderd

jaar geleden gonsde het hier van de bedrijvigheid. Over de

vloer weerklonken de zware voetstappen van Duitse laarzen,

want tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit huis door de

bezetter herbestemd tot ‘kaarten kabinet’, waar de leiding

van het Vierde Duitse leger haar strategie bepaalde.

Midden april 1915 hoorden de muren aan de Nieuwstraat 7 

geheimen die de geschiedenis zouden ver anderen. Begin

april zat WO I helemaal vast. De Duitsers hadden een door-

braak nodig en kregen daarvoor hulp van de bloeiende

Duitse chemische industrie. Die ontwikkelde een chloorgas

dat vanuit de loop graven een verstik kende groene wolk

naar de vijand kon sturen. Het hoogste Duitse opperbevel

kon hertog von Württemberg, die als hoofd van het Vierde

Leger in Tielt verbleef, overtuigen om het gas in te zetten.

De strategische besprekingen daarover vonden plaats in

de Nieuwstraat. Halverwege april zagen enkele Tieltse

verzetslui aan het station vreemde stalen cilinders, waarin

het gas werd vervoerd. Ze smokkelden de informatie door

aan de geallieerde inlichtingen diensten. Die konden echter

zoveel details bekomen over een nakende aanval met gas-

flessen dat zelfs de hoogste Britse legerleiding uitging van

een misleidings operatie.

Helaas. Op 22 april 1915 wordt tussen Steenstrate en

Schreiboom rond vijf uur ‘s middags 700 ton chloor de lucht

ingespoten. Niet langer weerklinkt op dat moment zwaar

geschut in de loopgraven, maar heerst de stilte, onderbroken

door het geluid van soldaten die kuchen, bloed spuwen en

soms een pijnlijke ver stikkings dood sterven. De eerste gas-

aanval uit de wereldgeschiedenis kost het leven aan

minstens 1.148 Franse militairen.

In de Nieuwstraat in Tielt werd dus ook een nieuwe vorm van

oorlogsvoering geboren. Het wapen was onzichtbaar en

ontdeed ook hen die ertegen moesten vechten van een gezicht:

het gasmasker maakte van hen identieke robots. Honderd

jaar later zetten we alleen nog een masker op om carnaval

te vieren, maar in WO I was het een zaak van leven of dood.

Terwijl ik voor het huis in onze stad sta waar een nieuw hoofd -

stuk in de militaire geschiedenis werd geschreven, loopt een

vrouw geladen met boodschappe ntassen langs. Ze kijkt me

vreemd aan, want, zo zie ik haar denken, wat sta ik daar te

staren naar een afgebladderde gevel? Wel, ik kijk op het eerste

gezicht misschien gewoon naar een hoop stenen, maar ik kijk

vooral naar de geschiedenis, en naar wat het betekent om van-

daag, zoals Paul Snoek ooit dichtte, het ‘donzen masker van de

eerste lentewind’ te kunnen dragen, in alle peis en vree.

ANN DE CRAEMER

➜ Ann De Craemer (1981) is geboren en getogen in Tielt. Ze debuteerde met 'Vurige tong', dat in 2011 de Bronzen Uil Publieksprijs won. Daarna volgden 'De seingever' (2012) en 'Kwikzilver' (2014). In de drie romans speelt de stad Tielt een prominente rol. Momenteel werkt ze aan een non-fictieboek over taal.

4 THIELT BEZET 1914-1918

➜ In de Nieuwstraat werd een nieuwe vorm van oorlogsvoering geboren

Page 25: Tielt | Stadsmagazine april 2015

20 tot 30 april

Doe mee met de Digitale Week Van maandag 20 tot donderdag 30 april 2015 vindt de Digitale Week plaats in Vlaanderen. De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw.

Tijdens deze week worden tal van multimedia-activi teiten georganiseerd, steeds gratis of zeer goedkoop. Tijdens deze activiteiten zijn zowel beginners als mensen met wat meer ervaring welkom. Ook in Tielt vinden enkele activiteiten plaats in het kader van de Digitale Week.

DEMONSTRATIE 3D-PRINTER De jongens van DeltaRocket demonstreren een echte 3D-printer in de bib! Kom kijken hoe de printer allerlei spulletjes tevoorschijn tovert. Zo kan je zien hoe zo’n object laagje per laagje wordt opgebouwd. Wil je iets weten over 3D-printen? Stel je vraag en de experts geven je met plezier een antwoord.

i Zaterdag 25 april 10.00-12.00 uur Gratis Inschrijven niet nodig Locatie en info: Bibliotheek

INFOSESSIE: ‘SMARTPHONE, HEU?’Als je een (nieuwe) gsm wil kopen, is het bijna onmogelijk een gewoon modelletje te vinden. De simpele een voudige gsm heeft duidelijk plaats gemaakt voor de ‘smartphone’. Maar zo’n smartphone, is dat wel een handig ding voor mij? Hoe kan ik dat gebruiken? Wat kan je daar allemaal mee doen?

Op al deze vragen geeft Rolf, leerkracht informatica, een antwoord. Wegens groot succes wordt deze sessie reeds voor de tweede keer georganiseerd!

i Woensdag 29 april 14.00-16.00 uur 3,00 euro (drankje inbegrepen) Locatie, info en inschrijven (noodzakelijk, voor 24 april): Dienstencentrum ’t Vijverhof

vrije tijd

HET DIGITALE: GISTEREN, VANDAAG EN MORGENDe Digitale Week wordt 10 jaar! Daarom organiseert LINC vzw samen met haar partners een fotowedstrijd. Doe mee en stuur twee foto’s die tonen hoe digitale media ons leven veranderd hebben of zullen veranderen! Bijvoorbeeld: één foto over het verleden, één over het heden of één foto over het heden en één over de toekomst.

Neem dus snel je smartphone, tablet of fotocamera en verras LINC vzw met je origineelste ideeën. Wie weet win jij wel een van de mooie prijzen, zoals een smartphone of een tablet!

Foto’s insturen naar [email protected] kan tot 10 april 2015! Info en reglement op www.digitaleweek.be/ fotowedstrijd.

21APRIL 2015

Page 26: Tielt | Stadsmagazine april 2015

vrije tijd

Stel je vraag aan de bib!De maatschappij verandert, en ook de bibliotheek! De bib is er niet alleen om boeken, tijdschriften en dvd’s te ontlenen. Je kan er ook terecht met vragen, problemen … In de oudheid hadden de Grieken het orakel van Delphi. In je eigen stad is er de bib!

Je wil een reis plannen. Je leert auto-rijden. Je krijgt een kindje. Je koopt een computer. Je verandert van job. Je wil je tuin aanleggen. Je wil de opvoeding van je tiener goed aan-pakken. Je zit met duizend vragen ... De bib wil je graag helpen!

SAMEN OP ZOEK Bij ons krijg je de kans om jouw vraag volledig uit te leggen. We denken mee met jou en we gaan samen op zoek naar een antwoord op je vraag. Want zoeken doen we samen. Je staat er niet alleen voor. Elke vraag is uniek, dus er wordt maatwerk geleverd.

Antwoorden worden niet altijd in de collectie gevonden, ook een betrouw-bare website of de contactgegevens van een gespecialiseerde instantie kunnen een oplossing zijn.

Nieuw is dat de vraag nu ook elektronisch gesteld kan worden. Heel simpel: je post je vraag via www.steljevraagaandebib.be, het antwoord ontvang je in je mailbox.

ACHTERGRONDSinds 2009 volgden 33 bibliotheken een intensief vormingstraject waarin communicatie met de klant en kennis

van bronnen centraal stonden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de inrichting en signalisatie, aan de collectie en de presentatie en wordt voortdurend ingespeeld op de digitale evoluties binnen de sector. De biblio-theek van Tielt vormde samen met 6 andere bibliotheken (Beernem, Blankenberge, Middelkerke, Oostkamp, Roeselare, Veurne) de pilootgroep.Vanaf 3 april zet een provinciale promo-campagne de Delphi-bibliotheken in de schijnwerpers.

i Bibliotheek

Opendeur Met aperitiefconcertjes en Clown Tyno

Op zaterdagochtend 4 april zetten we de deuren van de bibliotheek extra wijd open! Reden van het feestje is de vernieuwde website www.steljevraagaandebib.be, die speciaal in de kijker wordt gezet. We nodigen iedereen uit voor een paasontbijt met koffie, thee en gebak. Het ontbijt wordt opgeluisterd met een aantal concertjes, uitgevoerd door leerlingen van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Ook voor onze jongste bibgebruikers valt er iets te beleven. Vanaf 10.00 uur brengt clown Tyno leven in de brouwerij! Kom kijken naar de dolle fratsen van deze gekke clown en zie hoe hij in een oogwenk een lange ballon omtovert in een dinosaurus.

i Zaterdag 4 april 10.00 uur Locatie en info: Bibliotheek

22 Tielt Stadsmagazine

Page 27: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Intra Muros - Tentoonstelling

Captured and controlled - Bart Gielen

Bart Gielen is grafisch ontwerper en tekent daarnaast al jaren een eigen, artistiek pad uit. Hij creëert sterk heden - daags werk met een traditioneel en een- voudig medium. Met houtskool, papier en een kneedgom als enige wapens zet hij bevreemdende, poëtische en ietwat duistere werelden neer. Door kenners werd zijn werk al opgemerkt bij zijn selectie in gerenommeerde prijzen voor tekenkunst, zoals Ronse en Harelbeke.

Voor de reeks Intra Muros brengt Bart Gielen in CC Gildhof voor het eerst een overzicht van de nieuwe weg die zijn werk sedert een paar jaar is ingeslagen. Door een naadloze combi natie van

bestaand beeld materiaal in houtskool kan hij een sfeer van vertrouwdheid en herkenbaarheid doen omslaan in bevreemdende dramatiek. Vreemd-soortige machines spuwen wolken, geven geboorte aan bergen, heiligen torenen dreigend boven de stad uit ...

Monumentaliteit en het beheerste spel van licht en donker maken van Bart een plastische verteller, niet van een een duidig verhaal, maar van mooie, onpeil bare raadsels. Mogelijke

werelden zijn het, uit een droomfase, of uit een verhitte verbeelding. Over de achterkant van alles, de plek waar de wereld en de dingen in elkaar worden gezet, of misschien over de manier waarop vreemde krachten alles over-nemen en beheersen. Apocalyps of knappe zinsbegoocheling: Bart Gielen strikt de kijker in een duister net.

i Van 26 april t.e.m. 31 meiDagelijks van 14.00 tot 17.00 uurLocatie en info: CC Gildhof

Van 26 april tot 31 mei kan je in het CC Gildhof naar de tentoonstelling ‘Captured and controlled’ van Kanegemnaar Bart Gielen.

Frank Pollet

Jeugdauteur op bezoekGoed nieuws voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op woensdag 29 april komt jeugdauteur Frank Pollet praten over zijn boeken en over zijn gedichten, over ezels en over mensen. En misschien ook over zijn cavia’s …

Frank Pollet debuteerde in 1980. Nu, 35 jaar later, heeft hij 9 dicht-bundels en meer dan 30 jeugd-boeken op zijn naam staan. Hij houdt van ver halen en van dieren, en hij probeert die twee zo veel mogelijk te combineren. Zo vond hij voor zijn boek ‘Want een ezel is een voorbeeldig

mens’ inspiratie bij zijn eigen twee ezels. Tot twee keer toe werd de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury aan hem toegekend. Ook dit jaar maakt hij kans op die prijs. Zijn boek ‘Een nieuwe thuis voor Treesje’ werd opgenomen op de leeslijst van de Kinder- en Jeugdjury 2014-2015.

i Woensdag 29 april 13.30-14.30 uur: voor kinderen van 8 tot 10j.

14.30-15.30 uur: voor kinderen van 10 tot 12j. Locatie, info en inschrijven (nood zakelijk): Bibliotheek Gratis

23APRIL 2015

Page 28: Tielt | Stadsmagazine april 2015

vrije tijd

Het Cultuurcentrum Gildhof organiseert diverse workshops, cursussen en vormende activiteiten voor volwassenen. Het volledige programma voor het voorjaar van 2015 kan je op aanvraag bekomen of raadplegen via www.tielt.be > Cultuur > Cultuurcentrum Gildhof. Inschrijven en inlichtingen via het secretariaat van het Cultuurcentrum Gildhof. Voor de volgende lessenreeksen zijn er alvast nog plaatsen vrij.

SAY CHEESE!KAAS, EEN VEELZIJDIG PRODUCTOp de juiste wijze gepresenteerd en met enige kennis van zaken samen-gesteld, kan een kaasplank een echte voltreffer zijn. Bovendien wonen we in een land met een prachtige keuze aan vaak ambachtelijke producten. Francky Malbrancke exploreert tijdens deze avond de wereld van de kazen.

Hoe wordt het product gemaakt, hoe onderscheiden we harde, zachte en halfzachte soorten? Kiezen we iets van de koe, het schaap, de geit of de buffel? Oud versus jong, gewassen of natuurlijke korst? ... Ook de kaasplank zelf komt aan bod. Hoe versnijd ik het best kazen, hoe presenteer ik ze? Hoe bewaar ik wat overblijft? ... En hoe spoel ik die lekkere hap door?

Francky illustreert het met een kleine proeverij van een 8-tal soorten rauw-melkse en/of biokazen.

i Dinsdag 7 april om 19.30 uurBegeleiding: Francky Malbrancke, www.horecaopleiding.be

Prijs: 25,00 euro, kaasproevertjes inbegrepen Locatie en info: CC Gildhof I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

KUNST TEGEN DE KUNSTMODERNE KUNST, DEEL IVMarinetti riep in zijn manifest in 1909 op tot de vernietiging van musea. ‘Leve de automobiel!’ was zijn motto. Het was de geboorte van het Futurisme, waar beweging en dynamiek (of dynamiet?) centraal stonden.

Het Dadaïsme zou zeven jaren later de ‘kunst veredelt’-gedachte serieus in vraag stellen. Is kunst immers geen absurdi teit in een wereld die de oorlogs machine volop doet draaien? Anderzijds is er ook Marcel Duchamp. Als schilder zoekt hij een nieuw beeld voor een nieuwe tijd. Maar in het schilderij lijkt het voor hem niet te lukken. Daarom stapt hij radicaal en direct naar de dingen toe. In plaats van ze als model te nemen voor een schilderij, schenkt hij hen de moge lijk-heid om zelf kunstwerk te worden. Het object - de readymade - als drager van betekenissen is geboren.

Ook in België hebben dergelijke ideeën en/of bewegingen hun invloed en impact. We denken daarbij aan figuren als Paul Joostens en Jules Schmalzigaug.

Zelfs vandaag nog speelt deze anti-kunst een grote rol. Niet zozeer ideo-logisch, maar eerder op vlak van vorm-geving, interactie met de maatschappij en positie van de kunstenaar is het een zienswijze die meer dan overleeft.

Damien Deceuninck verkent deze benadering in een boeiende reeks avonden.

i Dinsdag 21 april, 5, 12, 26 mei en 2 juniAanvang: 19.15 uur

Begeleiding: Damien Deceuninck Prijs: 65,00 euro, syllabus inbegrepen Locatie en info: CC Gildhof I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

Cultuurcentrum Gildhof

Vormingsaanbod©

Mar

cel D

ucha

mp,

Fou

ntai

n, 1

917

© J

ules

Sch

mal

ziga

ug, L

icht

24 Tielt Stadsmagazine

Page 29: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Lesaanbod Sportdienst vanaf april

SportplezierKLEUTERSPORTWat? Sport, spel en vaardigheden aangepast aan het niveau van je kleuter.

Voor wie en wanneer? Kleuters van de 2de en 3de kleuterklas

Tielt: Elke woensdag 14.00-15.00 uur en 15.30-16.30 uur. De kleuters van Kinderopvang Tanneke kunnen zich enkel inschrijven voor het 2de uur.

Aarsele: Elke maandag 16.20-17.20 uur.

SPORTACADEMIEWat? Sportfun: wekelijks een andere sport. Sportacademie staat garant voor sportief amusement. Meedoen is de boodschap!

Voor wie en wanneer? Leerlingen van het 1ste t.e.m. het 6de leerjaar.

Tielt: 4de t.e.m. 6de leerjaar: iedere dinsdag 16.25-17.25 uur

1ste t.e.m. 3de leerjaar: iedere donderdag 16.25-17.25 uur

Aarsele: 1ste t.e.m. 4de leerjaar: iedere maandag 16.20-17.20 uur

i Algemene info Kleutersport en Sportacademie:Waar?

In de sporthal De Ponte in Tielt of in de sporthal in Aarsele, Schoolstraat 12 Start? In de week van 20 april Prijs 3de trimester? 12,00 euro (incl. verzekering) Leerkrachten? Bachelors lichamelijke opvoeding verzekeren een professionele begeleiding Inschrijven en info? Bij de Sportdienst vanaf maandag 30 maart. Telefonisch of via mail inschrijven is niet mogelijk. SPORT OVERDAGWat? Aerobics, dans en conditiegymnastiek op muziek maken je lenig en versterken je spieren.

Voor wie? Voor iedereen die zijn of haar conditie wil verbeteren.

Waar? Sporthal De Ponte

Meebrengen? Turnmatje of bandhanddoek en flesje water

Wanneer? Eerste les op donderdag 23 april, vervolgens iedere maandag van 13.30 tot 14.30 uur (23 en 27 april, 4, 11 en 18 mei, 1, 8, 15, 22 en 29 juni ).

Start? Donderdag 23 april

Prijs? 30,00 euro voor 10 lessen

Lesgeefster? Véronique Van de Walle

Inschrijven en info? Net voor de aanvang van de 1ste les of bij de Sportdienst, ook telefonisch of via mail inschrijven is mogelijk, betalen tijdens de 1ste les is mogelijk.

25APRIL 2015

Page 30: Tielt | Stadsmagazine april 2015

sociaal

Praat erover!

Geestelijke gezondheid Geestelijke gezondheid maakt deel uit van gezondheid in het algemeen. Iemand in goede geestelijke gezondheid heeft een evenwicht gevonden tussen verschillende aspecten in zijn leven: gevoelsmatig, lichamelijk, sociaal, economisch, psychisch ...

Geestelijk gezond zijn en blijven is niet zo gemakkelijk, zeker niet in de huidige maatschappij waar alsmaar sneller wordt geleefd en waar de lat steeds hoger komt te liggen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat mensen er steeds vaker niet in slagen om ‘alle ballen in de lucht te houden’. Het is ook een gevoelig thema. Iedereen maakt in zijn leven wel eens situaties mee die dit evenwicht ver storen, maar het is niet vanzelf sprekend dit toe te geven en bovendien erover te durven spreken. Nochtans ... zorg start met het praten over en luisteren naar elkaar. Dit zijn belangrijke stappen om problemen te voorkomen of om dichter bij een oplossing te komen!

TABOE Zeker een kwart van alle Belgen krijgt in zijn of haar leven met ernstige psychische problemen af te rekenen. Hierover bestaan heel wat mis vattingen. Ze overkomen vooreerst niet alleen 'anderen', maar kunnen ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren, kennissen ... treffen. Ze hebben daarnaast ook niets te

maken met zwakte of een gebrek aan wilskracht.

Over geestelijke gezondheid wordt nog altijd maar met mondjesmaat gepraat. Het taboe dat hierop rust, zorgt ervoor dat mensen zelf te weinig weet hebben van zelfhulpacties, die hun psychische weerbaarheid kunnen verhogen. Ze komen evenmin vlot terecht bij het hulpverleningsaanbod. En als ze al de stap nemen, is het soms op goed geluk dat ze meteen de juiste dienst of instantie vinden.

Die schroom is vaak het gevolg van hardnekkige vooroordelen, schaamte, gebrek aan kennis ... Helaas weer-houdt hij er mensen dikwijls van om tijdig hulp te zoeken. Zo werkt de negatieve spiraal onnodig lang door, tot men er uiteindelijk misschien zelfs volledig onderdoor gaat. Ook dan is er hulp voorhanden, maar vergt het herstelproces ook meer tijd.

CULTUUR EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDBinnenkort organiseert het Cultuur-centrum Gildhof 3 culturele activiteiten

die aansluiten bij de thematiek van de geestelijke gezondheid. Stel je blik open en laat je inspireren, infor meren en vooral ook charmeren door dit aanbod!

i Sociaal Huis

Vanbinnen BANG vanbuitenTheater met Dimitri Leue en Iris Luypaers

Na het ‘Lortcher-syndroom’ en ‘De diepte van het Dal’ is dit het derde deel van het drieluik van Dimitri Leue over de wondere wereld van de psyche. Dementie en depressie vormden de vorige keren de achtergrond van een familiedrama. Nu is het een liefdesverhaal dat te kampen heeft met sociale fobieën en smetvrees. Dimitri Leue werkt voor deze voorstelling samen met sopraan Iris Luypaers (o.a. Kon. Elisabethwedstrijd 2008, Vlaamse Opera ...). Regisseur Anke Blondé staat in voor de filmbeelden. Composities door Antoon Offeciers en regie door Warre Borgmans.

i Zaterdag 4 april om 20.30 uur - Locatie en info: CC GildhofTickets: 14,00/12,00 (+65j.)/7,00 (-26j.)/11,00 (abo)/7,00 (abo -26j.) euro

Geestelijke gezondheidsproblemen

Praat erover, luister ernaar, zoek zelf tijdig hulp of toon de weg aan iemand anders!

Waar vind je hulp voor jezelf of voor iemand in je omgeving? Het net-werk Geestelijke Gezondheids zorg Midden West-Vlaanderen bundelde samen met gezondheids raad Tielt de lokale hulpverleningsadressen in een gloednieuwe brochure. Deze is vanaf april 2015 in gedrukte versie verkrijgbaar bij Sociaal Huis Tielt alsook digitaal raadpleegbaar via www.ocmwtielt.be en www.prit.be.

Praat erover

10TipsSeniorenRecto(14122012).indd 2 16/01/13 20:48

Vind jezelf ok

10TipsSeniorenRecto(14122012).indd 1 16/01/13 20:48

© T

om C

orni

lle

26 Tielt Stadsmagazine

Page 31: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Manische MannenWannes Capelle, Stefaan Degand, Guy Swinnen en Marcel Vanthilt

Na het ongeëvenaarde succes van de tournee ‘Nerveuze Vrouwen’ in 2013 gaat Te Gek!? in het voorjaar van 2015 op tour met ‘Manische Mannen’. In een regie van Wim Dewulf (o.a. Kommil Foo) en op teksten van Hugo Matthysen zullen zij een voorstelling brengen waarbij u de haren ten berge zullen rijzen en waarbij ook uw sluitspieren op de proef zullen worden gesteld. De 4 manische mannen zijn niemand minder dan: Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), Stefaan Degand (De Ronde, Quiz me Quick, Albert II ...), Guy Swinnen (The Scabs en peter van Te Gek!?) en Marcel Vanthilt (Arbeid Adelt, Villa Vanthilt, Hotel M ...). De begeleiding gebeurt door De Laatste Showband onder leiding van Paul Poelmans.

i Vrijdag 10 april om 20.30 uur - Locatie en info: CC GildhofTickets: 20,00/18,00 (+65j., -26j.) /7,00 (abo)/16,00 (abo -26j.)

Donkere kamers Museumbezoek: over melancholie en depressie

Het Museum Dr. Guislain belicht de menselijke psyche van verschillende hoeken in interessante tijdelijke tentoonstellingsprojecten met oude en hedendaagse kunst. Deze expo past in die boeiende praktijk. Is depressie een echte ziekte van deze tijd? Reeds van oudsher lokt de geto r- menteerde neerslachtige mens vragen uit. ‘Donkere kamers’ brengt de verschillende gedaantes van de eeuwenoude melancholie in beeld, maar ook haar hedendaagse, ziekelijke evenknie, de depressie. Zwaarmoedigheid heeft niet alleen veel kunstenaars en onderzoekers getroffen, maar ook geïnspireerd. ‘Donkere kamers’ werpt een blik op die artistieke fasci-natie en haar psychologische dimensie. Met werk van Léon Spilliaert, Juan Muñoz, Thierry De Cordier, Marc Vanderleenen, Fred Bervoets, Tinus Vermeersch, Jan Cox, Johannes Kahrs, Jan De Maesschalck, Erwin Olaf ... Een gids van het Museum Dr. Guislain geeft ons een boeiende rondleiding.

i Zaterdag 9 mei / Aanvang: 14.15 uur Begeleiding: Museum Dr. Guislain Prijs: 11,00 euro (toegangsticket en rondleiding)

Locatie: Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen Info en reserveren: CC Gildhof

© J

an D

e M

aess

chal

ck, Z

onde

r tite

l, 2

010

- C

ourt

esy

Zeno

X G

alle

ry, A

ntw

erp

© J

ohan

Jac

obs

27APRIL 2015

Page 32: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Tielt streeft naar label

‘Stad met een hart’ Tielt gaat de uitdaging aan om het label ‘Stad met een Hart’ te verdienen. Hiervoor zoekt onze stad samen met het Rode Kruis Vlaanderen zo veel mogelijk bloedgevers. Tegen mei 2016 willen we de kaap van 2.700 bloedgiften bereiken. Aarzel niet en doe mee!

Dagelijks ontvangen honderden mensen een bloedtransfusie. Na een ongeval, een bevalling, een operatie ... Er is 70% kans dat ook jij ooit in je leven bloed van iemand anders zal ontvangen. Als je bloed nodig hebt, dan is het er. In de operatiezaal, in de ambulance ... Vanzelfsprekend, zou je denken. Maar is dat het wel? Alleen dankzij personen die een levens reddende gift doen, kan een behande ling met bloed vanzelf-sprekend blijven. Slechts 4,26 % van de Tieltse inwoners geeft bloed, plasma of plaatjes. We willen dit aantal dan ook opkrikken, en daar - voor hebben we jullie hulp nodig!

DOELDe afgelopen 5 jaar had Tielt ge-middeld 1.686 bloedgiften per jaar. Om het label ‘Stad met een hart’ te verdienen, dient het Rode Kruis in Tielt gedurende de periode januari 2015

t.e.m. april 2016 2.700 bloedgiften te registreren. De bloedinzamelingen van januari leverden reeds 387 bloedgiften op. We hebben er dus nog heel wat nodig! Kom bloed geven samen met je buren, collega’s, sportclub, studenten-vereniging, hobbyclub, leiding van de jeugdbeweging ... en zorg ervoor dat Tielt de kaap van 2.700 bloedgiften bereikt! Het aantal giften kan je volgen op www.tielt.be en via het Stads magazine.

BLOED GEVENHet Rode Kruis mag gelukkig rekenen op heel wat trouwe bloeddonoren. Nieuwe donoren zijn echter steeds welkom. Wist je dat je al vanaf je 18de verjaardag bloed mag gaan geven? En dit tot maximum vier keer per jaar. Plasma of bloedplaatjes mag je vaker geven (om de twee weken) en kun je doneren in een van de vaste donor-centra zoals Brugge of Kortrijk. Heb je

EHBO bij kinderenWat te doen wanneer je kindje zich bezeert, verbrandt, verslikt ...? Statistisch is bewezen dat de meeste ongevallen met kinderen thuis gebeuren. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje ... Een beetje kennis van EHBO is dus geen overdreven luxe. In deze infosessie leer je verschillende noodsituaties juist in te schatten en goed te reageren. Want wie snel kan optreden na een ongeval, voorkomt vaak erger. We denken aan een brandwonde afkoelen onder de kraan, een bloeding onder controle houden met een drukverband enz.

Elke derde dinsdag van de maand zijn er infosessies en workshops in Ontmoetingsruimte Luna di Tanneke - onthaal vanaf 9.30 uur, aanvang stipt om 10.00 uur - nadien kan je napraten met een kopje soep.

i Ontmoetingsruimte Luna di Tanneke, Belgiëlaan 2, Tielt Info: Sociaal Huis

sociaal

28 Tielt Stadsmagazine

Page 33: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Wil je donor worden?Dan kan dit in Tielt en Aarsele op de volgende data in 2015, of in de donor centra van het Rode Kruis (Brugge, Kortrijk ...). Meer info op www.bloedgevendoetleven.be.

AARSELE • Vrijdag 17 april • Vrijdag 17 juli • Vrijdag 16 oktober Telkens van 16.30 tot 19.00 uur OC Aarsele, Schoolstraat 1

TIELT • Dinsdag 21 april, woensdag 29 april • Woensdag 8 juli, dinsdag 14 juli • Dinsdag 29 september en woensdag 7 oktober Telkens van 16.30 tot 20.00 uur Europahal, Gen. Maczekplein 9

DOE JIJ OOK MEE?

STAND APRIL 2015 DOEL MEI 2016

nog nooit bloed gegeven en vraag je je af hoe alles in zijn werk gaat? Een woordje uitleg.

HOE VERLOOPT EEN BEZOEK AAN EEN BLOEDINZAMELING?Bij aankomst word je geregistreerd als bloedgever. Daarvoor heb je je identiteitskaart of je donorkaart nodig. Daarna ontvang je een medische vragen lijst die je invult. Vervolgens ga je naar de arts. Hij overloopt de medische vragenlijst met jou en gaat na of je bloed mag geven.

Als je bloed mag geven, neem je plaats op een afnamebed en begint de bloedafname. Naast je staat een weger-menger. Dit toestel weegt je bloedzakje, zodat er exact zoveel bloed afgenomen wordt als de arts voorschrijft. Na de bloedafname biedt het Rode Kruis je een drankje aan en kun je wat bijpraten met de andere donoren.

WIE HELP JE MET JE BLOED? Met één zakje gedoneerd bloed kan men verschillende mensen helpen:• Je rode bloedcellen gaan naar

patiënten die veel bloed hebben verloren, of worden gebruikt bij operaties, bevallingen ...

• Je plasma wordt toegediend aan patiënten na een zwaar ongeval of bijvoorbeeld aan pasgeboren baby’s met een ernstige vorm van geelzucht.

• Je bloedplaatjes zijn onmisbaar voor leukemiepatiënten of mensen die chemotherapie krijgen.

Op www.wiehelpjij.be vind je meer informatie.

i Rode Kruis Afdeling Tielt, Deken Darraslaan 31, Tieltwww.rktielt.be

[email protected] Dienst Secretariaat

© K

atrij

n Vo

s

29APRIL 2015

Page 34: Tielt | Stadsmagazine april 2015

‘Kleine kinderen, kleine zorgen?’Tijdens deze infoavond komen veel-voorkomende problemen en behande-lingen bij jonge kinderen aan bod. Kinderartsen dr. Kristien Evens en dr. Kristien De Jaeger spreken onder andere over vaccinaties en courante klachten. Uroloog dr. Mariëtte van den Heuvel heeft het over bedplassen en ook neus-, keel- en oorarts dr. Pieter Ingelaere licht vaak voorkomende problemen toe, zoals de noodzaak om soms buisjes in de oren te plaatsen.

Daarnaast wordt even stilgestaan bij rookgedrag nabij kinderen en dat naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak. De artsen beantwoorden ook de vragen van de aanwezigen.

i Donderdag 23 april om 19.30 uur Locatie en info: Sint-Andries-ziekenhuis, Bruggestraat 84, Tielt

tel. 051-42.51.11 [email protected] Gratis, niet nodig in te schrijven

Prenatale lessenreeksWOENSDAG 1 APRILZWANGER ... WAT NU? Bevruchting en evolutie van de zwangerschap, leef gewoonte van de zwangere, kinesitherapie: prenataal, in arbeid en postnataal, sociale wet-geving. In samenwerking met Kind en Gezin en afdeling kinesitherapie.

WOENSDAG 8 APRILBEVALLEN: ANGST? PIJN? VERRUKKING?Informatie omtrent de geboorte, pijn-beleving en pasgeborenen. In samen-werking met anesthesist en kinderarts.

WOENSDAG 15 APRILHET KRAAMBED EN GEZINSPLANNINGBezoek aan bevallingskwartier en kraamafdeling, informatie omtrent het kraambed en borstvoeding, en info over anticonceptie door de gynaecoloog.

i Telkens van 20.00 tot 22.00 uurOrganisatie en info: Sint-Andries-zieken huis - tel. 051-42.51.11 -

[email protected] Locatie: WZC Sint-Andries, Krommewalstraat 9, Tielt Gratis

Huiswerk- begeleiding Draagvlak-Tielts overlegplatform (kinder)armoede richtte een huiswerk school op in het buurt-huis Koersplein. Enkele net gepensio neerde leerkrachten zetten hun schouders onder het initiatief. Vanuit hun jarenlange ervaring geloven ze in het belang van een extra duwtje in de rug. Kinderen zelfstandig leren werken, werpt ook later zijn vruchten af. Alle basisscholen in Tielt werken mee aan het project. Zij weten beter dan wie ook welke kinderen nood hebben aan begeleiding bij het huiswerk. De huiswerkschool vindt plaats op maandag, dinsdag en donderdag van 16.30 tot 17.30 uur.

Vrijwilligers die zich willen inzetten om samen met de leerkrachten de huiswerkschool in goede banen te leiden, zijn welkom!

i Buurthuis Koersplein, Zwartegevelstraat, Tielt Info: Sociaal Huis

Week van de valpreventie Wist je dat slaappillen tot val-partijen kunnen leiden? Neem je al geruime tijd slaappillen? Bespreek dan met je arts of apotheker of je dit langzaam kan afbouwen en stoppen. Een belangrijke tip om goed te slapen, is overdag zo veel mogelijk actief zijn. Je hoeft niet intensief te sporten, met dagelijks 30 minuten extra beweging zorg je voor een betere gezondheid. Wandelen, joggen, zwemmen en fietsen bevorderen je lichame-lijke fitheid en uithoudingsver-mogen. Ook het doen van lichte huishoudelijke taken of spelen met de kleinkinderen zijn prima bewegingsactiviteiten. Zo daalt je valrisico én slaap je beter!

i Meer informatie en tips: www.valpreventie.be

sociaal

30 Tielt Stadsmagazine

Page 35: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Film in CC Gildhof The Theory of EverythingWoensdag 1 april - 20.00 uur

De levenswandel van Stephen Hawking is op zijn zachtst uitgedrukt onovertroffen. De briljante astrofysicastudent werd als twintiger gediagnosti ceerd met de spierziekte ALS. De dokters gaven hem hoogstens nog twee jaar. Vijftig jaar later leeft de man nog steeds. Hawking groeide uit tot een wereldvermaarde academicus die ongemeen ingewikkelde inzichten in het heelal en de wetenschap vertolkt. Eddie Redmayne vertolkt Hawking en sleepte hiermee een Oscar in de wacht!

FoxcatcherWoensdag 8 april - 20.00 uur

Een waargebeurd, creepy verhaal ligt aan de basis van dit donkere, ijzingwekkende psycho­logische drama. John du Pont ontwikkelde in de jaren negentig de ambitie om een worstelelite te stichten die medailles zou veroveren op de Olympische Spelen van Seoel. De sportieve interesse van du Pont ontaardt in een compleet foute hang naar bevestiging en een rare, scheef­getrokken relatie met de broers Dave en Mark Schulz, overgeleverd aan de afhankelijkheid en dominantie van hun ‘meester’ ...

WiplalaWoensdag 15 april - 15.00 uur

‘Wiplala’ is een vrolijke avonturenfilm voor de hele familie over een 10 cm groot mannetje uit een land waar iedereen kan toveren, al noemen ze het daar tinkelen. Wiplala kan echter niet zo goed tinkelen, daarom besluit hij het land te verlaten. Een spannend avontuur van heel kleine mensen in een heel grote wereld.

A Most Violent YearWoensdag 15 april - 20.00 uur

1981: het jaar waarin de criminaliteit in New York naar recordcijfers boomde. Gedurende de winter proberen een immigrant en zijn familie hun bedrijf uit te breiden en al het omringende gevaar, waaronder corruptie, te omzeilen met het risico alles te verliezen wat ze hebben opgebouwd. In de pogingen van Abel Morales om zijn gezin en zijn zaak te beschermen, zal hij zich voor het eerst in een morele grijze zone moeten begeven en dreigt hij van het rechte pad af te dwalen ...

Thank God It’s FridayWoensdag 22 april - 20.00 uur

In deze documentaire zoomen de filmmakers in op het dorpje Nabi Saleh in de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever. De bron van het dorp werd in 2009 ingenomen door de Israëlische kolonie Halamish. Sindsdien organi seren de in woners van Nabi Saleh elke vrijdag een protest­mars die met traangas en rubberkogels uiteen wordt gedreven door Israëlische soldaten.

Meer duiding op p. 15. Uitzonderlijke prijs: 3,00 euro

Night at the Museum 3: Secret of the TombZondag 26 april - 15.00 uur

Zet je schrap voor de wildste en meest avontuur­lijke Night at the Museum ooit! Om te voorkomen dat de magie verdwijnt, begint nachtbewaker Larry aan een internationale zoektocht. Daarbij krijgt hij de hulp van een aantal oude bekenden, maar ook van een aantal nieuwe figuren. Naast Ben Stiller maken Owen Wilson, Ben Kingsley en Robin Williams deel uit van de cast.

SelmaWoensdag 29 april - 20.00 uur

We durven het wel eens vergeten, als we Obama zien schitteren op een presidentieel spreek gestoelte, maar de stem van de zwarte gemeenschap in het democratische debat van Amerika is nog pril en jong. Pas in 1965 ver­zekerde president Johnson met de Voting Rights Act het gelijke stemrecht voor Afro­Amerikanen. Dit gebeurde na een drie maanden lange cam­pagne en een mars die leidde van Selma naar Montgomery, waarin een legendarische rol was weggelegd voor dominee Martin Luther King. Zijn alom gekende dreamspeech is dan al twee jaar oud en hij had de Nobelprijs voor de Vrede al op zak. De Selmamars stootte echter op heel wat gewelddadige tegenkanting.

i Tickets: 6,00/5,00 euro (CJP, +65j.) Filmpas: 5 films voor 25,00 euroLocatie, informatie en reservatie: CC Gildhof

www.uitintielt.be

31APRIL 2015

Page 36: Tielt | Stadsmagazine april 2015

Donderdag 23 april

Stadswandeling WO I Lenteactiviteit Tieltse Ouderen AdviesraadWat gebeurde er in Tielt tijdens de Eerste Wereld oorlog? Welke plaatsen en gebouwen speelden een rol in deze periode? Wist je dat Tielt een centrale positie innam voor de Duitse bezetter? Wat waren de gevolgen voor het dagelijkse leven? De Tieltse Gidsenkring stelt op maat van de Ouderenraad een stadsbezoek samen omtrent Wereldoorlog I. Berenice Vanrenterghem en Rita Latrez zijn onze gidsen.

i 14.00 uur: Start aan Diensten-centrum ‘t Vijverhof14.00-16.00 uur: Geleid (rolstoel-

vriendelijk) stadsbezoek 16.00 uur: Koffie en gebak in dienstencentrum Vijverhof Deelname gratis Reservatie noodzakelijk via Dienstencentrum Vijverhof

Zondag 26 april

Lentewandeling Pasar Aarsele-KanegemWandel met het hele gezin de lente in en geniet van mooie landschappen, weiden en landerijen op de heuvelrug tussen Aarsele en Kanegem. Je treft in deze wandeling van 9 km prachtige hoeven, kronkelende paden en mysterieuze wegeltjes. Na een gratis bezoek aan het Flandrienhuis ben je weer helemaal op krachten gekomen om terug naar de vertrekplaats te wandelen. Je wandel­tocht eindigt met een fantastisch optreden van de Wilfrieds en Moaten. Hopelijk ben jij samen met de lentezon van de partij!

i Inschrijven tussen 13.00-16.00 uurPrijs: 4,00 (niet-leden)/ 3,00 (leden Pasar) euro

(hapje en drankje inbegrepen) Organisatie: Pasar Tielt in samenwerking met stad Tielt Start: OC Aarsele, Schoolstraat Meer info: www.pasar.be/tielt [email protected] [email protected]

Woensdag 8, vrijdag 10 en zaterdag 11 april

42ste TAC RALLYBFO Belgian Rally Championship Belgian Rally CriteriumOp zaterdag 11 april vindt de 42ste TAC rally plaats. De TAC rally is uitgegroeid tot een echt begrip in de rallywereld en telt mee voor het Belgian Rally Championship, het Historic Belgian Rally Championship en het Belgian Rally Criterium. Daarnaast is er ook nog de M­cup (± 12 BMW’s), de Ford Pinto Cup en de West Euro Rally Chal­lenge. De Belgische toppers uit de rallywereld, zoals Loix, Princen, Verscheuren, Tjoen, Cherain ... zijn dit jaar opnieuw zeker van de partij.

De rally start om 7.45 uur op het podium aan de Europahal. Vervolgens zijn er 4 klassements­ proeven, Schuiferskapelle, Ondank, Oosthoek en Poelberg, die plaatsvinden op landelijke openbare wegen. De eerste wagen op het podium in de Europahal wordt verwacht omstreeks 20.58 uur.

Op vrijdag 10 april vindt de technische keuring van de wagens plaats in de Europahal en worden ook de verkenningen uitgevoerd. Op woensdag 8 april

vindt tussen 19.00 en 22.00 uur een oefenrit plaats ter hoogte van de Ratte.

i Meer info op www.tielt.be > Nieuws en www.tacrally.be.Zie ook p. 14.

Evenement

Evenement

Evenement

www.uitintielt.be

32 Tielt Stadsmagazine

Page 37: Tielt | Stadsmagazine april 2015

AGENDAWOENSDAG 1 APRIL EVENEMENT > BUITENSPEELDAGZie p. 19.

PRENATALE LESSENREEKS > ZWANGER ... WAT NU?Zie p. 30.

FILM > THE THEORY OF EVERYTHINGZie p. 31.

THEATER > CLOSED CURTAINSWat doet het met een mens als je droom kapotgemaakt wordt? Met de lijdensweg van de gecensureerde Iraanse cineast Jafar Panahi als inspiratiebron ­ hij werd beschuldigd van ‘samen zwering tegen de Islamitische Republiek’ ­ onderzoekt acteur Thomas Janssens ‘wat het met een mens doet als zijn stem in de kiem wordt gesmoord’.Om 20.30 uurPrijs: 14,00/12,00 (+65j.)/11,00 (abo)/ 7,00 (abo -26j.) euroOrganisatie en locatie: Theater Malpertuis, Stationstraat 25, TieltInfo: www.malpertuis.be/producties/212

DONDERDAG 2 APRIL MUZIEK > OUT OF THE BLUES - BEN SEGERS & NELE BAUWENS

Ben en Nele leerden elkaar twintig jaar geleden kennen op de Studio Herman Teirlinck. Nu, twintig jaar later, is het hoog tijd om de draad weer op te pikken. Ben en Nele laten zich rijkelijk inspireren door de Amerikaanse country en de swampbluesgeschiedenis en worden omringd door de beste muzikanten der lage landen!

Om 20.30 uurPrijs: 18,00/16,00 (+65j., -26j.)/ 15,00 (abo)/14,00 (abo -26j.) euroOrganisatie en locatie: CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

LITERATUUR > OVER OORLOG EN MOEDERS

Tom Lanoye (°1958) werd geboren als slagers zoon en is intussen een van ‘s lands meest gelezen en gelauwerde schrijvers. Hij verdeelt zijn tijd tussen Antwerpen en Kaapstad, en schrijft naast romans ook gedichten, scenario‘s en theater stukken. Met de theatersolo ‘Sprakeloos’, naar het gelijknamige boek en eerbetoon aan zijn overleden moeder, zorgde hij keer op keer voor uitverkochte zalen. De Eén­reeks ‘Het goddelijke Monster’ was dan weer gebaseerd op zijn ‘Monster trilogie’. Twee weken voor de première van ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’, een nieuwe theatertekst gespeeld door Viviane De Muynck in een regie van Piet Arfeuille, komt Tom een avond exclusief voorlezen uit eigen werk in Theater Malpertuis. Oorlog en moeders staan daarbij centraal. U mag fragmenten verwachten uit: ‘Niemands Land/ Overkant’ (gedichten uit de ‘Groote Oorlog’), ‘Atropa’ en de gerenommeerde ‘Shakespeare­ saga Ten Oorlog’.Om 20.30 uurOrganisatie en locatie: Theater Malpertuis, Stationstraat 25, TieltInfo: www.malpertuis.be/gastproducties/235

VRIJDAG 3 APRILWORKSHOP > VEILIG EN VAARDIG OP DE FIETSZelf veilig fietsen en je veilig voelen in het verkeer op de fiets: een kwestie van kennis, tips en ervaringen. Aan de hand van concrete situaties die de lesgever je voorlegt, toets je je kennis aan de praktijk en kan je je ervaringen uitwisselen.

Van 9.30 tot 12.00 uurPrijs: 3,00 euro (verplichte inschrijving)Organisatie en locatie: Dienstencentrum ’t Vijverhof - Kortrijkstraat 68, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-40.26.46

HUMOR > YOLO! - PIV HUVLUV

Het mag vreemd klinken, maar bijwijlen denkt ook Piv Huvluv wel eens na over het leven. Voor deze voorstelling is het leven van de eendagsvlieg dé inspiratiebron. Met trefzekere eenvoud en op een innemende manier, want Piv blijft natuurlijk wel Piv ... “Piv Huvluv doet wat we allemaal héél graag zouden kunnen: lachen met de onmiskenbare banali teit van het leven en vaststellen dat we onszelf véél te ernstig nemen.” ­ PDW (Comedy Casino) Prijs: 18,00/16,00 euro (65+, -26j)/ 15,00 (abo)/14,00 (abo -26j.) euroOrganisatie en locatie: CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TieltAanvang: 20.30 uurInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

ZATERDAG 4 APRILEVENEMENT > OPENDEUR BIB Zie p. 22.

THEATER > VANBINNEN BANG VANBUITEN - DIMITRI LEUE / RATAPLAN Zie p. 26. DINSDAG 7 APRIL TOT EN METVRIJDAG 17 APRIL VAKANTIEWERKING > PAASVAKANTIEZie p. 19.

WOENSDAG 8 APRIL PRENATALE LESSENREEKS > BEVALLEN: ANGST? PIJN? VERRUKKING? Zie p. 30.

FILM > FOXCATCHERZie p. 31.

© C

harli

e D

e K

eers

mae

cker

© T

essa

Pos

thum

a de

Boe

r

© B

arba

ra M

assc

hael

e

www.uitintielt.be

33APRIL 2015

Page 38: Tielt | Stadsmagazine april 2015

HUMOR > 10 JAAR BEZIG, 2 UUR GRAPPIG - XANDER DE RYCKE

De trilogie is ten einde. De voorstellingen zijn gespeeld en het stof is gaan liggen. Tijd om tezamen terug te blikken op Xanders favoriete stukken uit ‘Uw Zoete 666’, ‘Mijn Zwarte Parade’ en ‘Zijn Derde Show’. Een viering voor de fans van het eerste uur en een instapmodel voor wie Xander De Rycke nog maar onlangs mocht ontdekken. Om 20.30 uurPrijs: 18,00/16,00 (+65j., -26j.)/ 15,00 (abo)/14,00 (abo -26j.) euroOrganisatie en locatie: CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

VRIJDAG 10 EN ZATERDAG 11 APRILEVENEMENT > TAC RALLYZie p. 14 en 32.

VRIJDAG 10 APRIL THEATER > MANISCHE MANNEN - TE GEK!?Zie p. 27.

ZATERDAG 11 APRILVORMING > DIGIDOKTER Digidokter Rolf helpt je met raad en daad bij kleine computerproblemen. 10.00 tot 12.00 uurOrganisatie en locatie: Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.10

HUMOR > DE FUN, DE HITS! - HENK RIJCKAERT

Dat Henk Rijckaert meer is dan alleen maar stand­upcomedy, bewijst hij in deze nieuwe

theatershow waarin hij resoluut gaat voor de grap én voor muziek! “Maar het mag soms ook iets anders zijn, iets wat de hersenen uitdaagt en nieuwe lachspieren aan het werk zet. Larderen met enkele liedjes en elektronische spitsvondigheden, en zo verzekert Rijckaert zich van een vaste plaats in de kop­groep van de comedy” ­ De Standaard.Om 20.30 uurPrijs: 18,00/16,00 (+65j., -26j.)/ 15,00 (abo)/14,00 (abo -26j.) euroLocatie: Cultuurcentrum Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

WOENSDAG 15 APRIL FAMILIEFILM > WIPLALAZie p. 31.

PRENATALE LESSENREEKS > HET KRAAM-BED EN GEZINSPLANNING Zie p. 30.

FILM > A MOST VIOLENT YEARZie p. 31.

ZATERDAG 18 APRILVORMING > HOE START IK EEN KLEINE MOESTUIN?

Hoe begin je met een kleine moestuin? Hoe maak je je tuin klaar voor het kweken van eigen groentjes, kruiden enz.? Guy Dekinder geeft ons uitleg hoe we dit het best kunnen uit voeren. We krijgen ook een praktische les over zaaien en planten.14.00 tot 16.30 uurOrganisatie: Tuinhier TieltLocatie: Buurthuis Dierdonk, Zwartegevelstraat 66, TieltInfo: [email protected] -www.tuinhiertielt.be

THEATER > VIET BLEU Zie p. 6.

EVENEMENT > WOORDFRONT Zie p. 7.

ZATERDAG 18 EN ZONDAG 19 APRILWORKSHOP > COMINGWORLD REMEMBERMEZie p. 6.

ZATERDAG 18, ZONDAG 19 EN VRIJDAG 24 APRIL THEATER > GAZ. PLEIDOOI VAN EEN GEDOEMDE MOEDERZie p. 6.

ZONDAG 19 APRIL VORMING > GELOOF(CRISIS): EVALUATIE & NIEUWE UITDAGINGMonseigneur André­Joseph Léonard vertelt over de recente ontwikkelingen binnen de christelijke gemeenschap en over de toekomst van ‘het geloof’ in het nieuwe Avondland, dat Europa heet. Een initiatief van het gewest Molenland en de afdeling Aarsele.11.00 tot 13.00 uurOrganisatie: DavidsfondsLocatie: Schoolstraat 1A, AarseleInfo: www.davidsfonds.be

MUZIEK > ORGELFRONTZie p. 4.

LITERATUUR > BOEKVOORSTELLING 'GAS'Zie p. 7.

EVENEMENT > BEGELEIDE WANDELING ‘VOORBIJ DE KLEINE STEMMEN VAN DE GROOTE OORLOG’Zie p. 5.

DINSDAG 21 APRIL VORMING > ALGEMENE EHBOZie p. 28.

VANAF DINSDAG 21 APRIL VORMING > KUNST TEGEN DE KUNSTZie p. 24.

WOENSDAG 22 APRIL FILM > THANK GOD IT’S FRIDAYZie p. 15 en 31.

DONDERDAG 23 APRIL EVENEMENT > STADSWANDELING WO IZie p. 32.

INFOAVOND > ‘KLEINE KINDEREN, KLEINE ZORGEN?’Zie p. 30.

© M

arco

Mer

tens

© B

ram

Tac

k

www.uitintielt.be

34 Tielt Stadsmagazine

Page 39: Tielt | Stadsmagazine april 2015

VRIJDAG 24 APRIL SPORT > SCHAAKTORNOOI

Krekelschaaktornooi met een uniek bedenktijd­systeem. 5 ronden Zwitsers, met ELO­ afhankelijk bedenktijdverschil. Het Krekelsysteem bestaat erin dat het ELO­verschil de tijd is voor de sterkste speler min de tijd voor de zwakste speler. Vooraf inschrijven noodzakelijk. Aanmelden voor 19.30 uurOrganisatie: Schaakclub De PionniersLocatie: Club 77, Henri D’Hontstraat 42, SchuiferskapelleInfo: 0474-85.69.65 na 19.00 uur - [email protected]

THEATER > VOETBAL OP HOGE HAKKEN - KOPERGIETERY

Een surrealistische voorstelling, over het onuit­staanbare van vooroordelen, over de kracht van te mogen zijn wie je wil zijn, over het opnieuw leren kijken naar dingen waarvan je dacht dat je ze kende.Om 20.30 uurPrijs: 14,00/12,00 (+65j.)/7,00 (-26j.)/ 11,00 (abo)/7,00 (abo -26j.) euroLeeftijd: +15j. Organisatie en locatie: CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

ZATERDAG 25 APRILVORMING > DEMONSTRATIE 3D PRINTEN Zie p. 21.

COMEDY > VAN MIJ MAG HET - BERT GABRIËLS

Bert Gabriëls speelt in zijn nieuwe show met de grenzen van wat sociaal aanvaardbaar is doorheen verschillende culturen. Hoe zit het nu? Je mag niet naakt rondlopen, maar ook niet helemaal bedekt? Je mag niemand bedriegen, behalve als je reclame maakt? Je moet hard werken, maar niet te hard? Waar ligt de grens dan eigenlijk?Om 20.30 uurPrijs: 18,00/16,00 (+65j., -26j.)/ 15,00 (abo)/14,00 (abo -26j.)Organisatie en locatie: CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TieltInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

EVENEMENT > PROJECT Y - GINCREDIBLE KSA­Tielt presenteert: Project Y ­ GINcredible Jaarlijkse topfuif met 2 zalen, SNAP­WALL, Photo­wall, Cocktail & Martini­bar, BIER­ o­Meter ... Dj's: SKYVE ft. MC Miyagi (StuBru), Audio phonic, Pulp Mixion vs. DJ Bert & many other local heroes! Sideroom met de beste underground­music! GRATIS VAT @ 22.30 uur. Met hamburgerkraam!21.30 tot 04.00 uurOrganisatie: KSA-TieltLocatie: Europahal, Generaal Maczekplein 5, TieltInfo: www.ksatielt.be

DIVERS > VINKENZETTING TIELT Om 9.00 uur Inschrijving vanaf 7.30 uur Locatie: Textielhuis, Ieperstraat 67, Tielt Organisatie: 1-mei comité Tielt Info: gsm 0473-67.52.20 - [email protected]

ZONDAG 26 APRIL EVENEMENT > LENTEWANDELING PASAR Zie p. 32.

MUZIEK > APERO CON FUOCO

Dit concert wordt verzorgd door harpiste Hannelore Devaere, lerares van de Tieltse Academie voor Muziek en Woord, die onder meer enkele collega’s uitnodigde om samen met haar te musiceren. Hannelore is licentiate in de musico­logie, maar bouwde als harpiste een internatio­nale carrière op in het bespelen van historische instrumenten. Het gevarieerde programma bevat muziek uit de late middeleeuwen, de barok, de rococo en de romantiek. Hannelore bespeelt afwisselend de Gotische harp, de Barokharp en de (moderne) Pedaalharp; en dit uiteraard in combi­natie met verschillende andere instrumenten.11.00 tot 12.00 uurPrijs: 10,00/5,00 euro (lln. SAMW)Organisatie: CC Gildhof, SAMW, Theater Malpertuis Locatie: Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt Info en reserveren: [email protected] - tel. 051-42.82.60

FAMILIEFILM > NIGHT AT THE MUSEUM 3Zie p. 31.

WOENSDAG 29 APRIL VORMING > INFOSESSIE SMARTPHONE EUH?Zie p. 21.

VORMING > JEUGDAUTEUR FRANK POLLETZie p. 23.

FILM > SELMAZie p. 31.

© L

isa

De

Boe

ck

© P

hile

Dep

rez

www.uitintielt.be

35APRIL 2015

Page 40: Tielt | Stadsmagazine april 2015

DONDERDAG 30 APRIL EVENEMENT > POP-UPJEUGDHUISZie p. 20.

DIVERS > (G)ROOD FEEST Gemeenschappelijke actie. Gratis! Iedereen welkom! (vooraf inschrijven)19.00 uur: Ontvangst met receptie 19.45 uur: Feestmaaltijd 20.30 uur: Live optredens Organisatie: 1-mei comité Tielt Locatie: JOC (Europahal), Generaal Maczekplein Tielt Info: gsm 0473-67.52.20 - [email protected]

VRIJDAG 1 MEIDIVERS > VINKENZETTING AARSELE Om 9.00 uurInschrijving vanaf 7.30 uurOrganisatie: 1-mei comité TieltLocatie: Café Dorpshuis, Aarsele-Dorp 21 Info: gsm 0473-67.52.20 - [email protected]

SPORT > MEMORIAL STEFAAN HUYGHELIER

Wielerwedstrijd voor niet­aangeslotenen uit Tielt, Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle in het centrum van Tielt. • 14.00 uur ­ Wedstrijd 1: Recreantenrit,

20 ronden van 2 km • 15.30 uur ­ Wedstrijd 2: 16­25; 26­40; 41+,

25 ronden van 2 km Parcours: Textielhuis ­ Polenplein ­ Stedemolen­straat tot hoek Steenovenstraat ­ linksaf Steen ovenstraat ­ rechtsaf Sint­Michielstraat ­ linksaf Kortrijkstraat ­ rechtsaf Rameplein ­ linksaf Nieuwstraat ­ over Markt ­ Ieperstraat ­ Textiel huis. Inschrijving vanaf 12.00 uur Locatie: Café Textielhuis, Ieperstraat 67, Tielt Organisatie: 1-mei comité Tielt Info: gsm 0473-67.52.20 - [email protected]

EVENEMENT > POP-UPJEUGDHUISZie p. 20.

TENTOONSTELLINGENVAN MAANDAG 6 APRIL TOT DONDERDAG 7 MEIFOTOGRAFIECIRCUIT > ELISA BRENTERS

“Sociale interactie als rode draad in mijn beel­den. In mijn werk onderwerp ik mijn omgeving aan een fotografisch onderzoek en tracht ik zo de toeschouwer binnen te loodsen in mijn persoonlijke leefwereld. Soms wordt deze leef­wereld gestuurd door geplande ontmoetingen of passeert een beeld me bij toeval.”Organisatie en locatie: CC Gildhof, Sint- Michielstraat 9, TieltOpen ma, di, woe, vr van 9.00 tot 12.00 en 13.30 tot 17.00 uur, do van 09.00 tot 12.00 en 13.30 tot 18.00 uur, za van 10.00 tot 12.00 uur en tijdens de voorstellingenInfo: [email protected] - tel. 051-42.82.20

ZATERDAG 18 EN ZONDAG 19 APRIL THIELT BEZET > OORLOG DE EMOTIEZie p. 5.

VAN ZATERDAG 18 APRIL T.E.M.WOENSDAG 11 NOVEMBERTHIELT BEZET > VOORBIJE DE KLEINE STEMMEN VAN DE GROOTE OORLOGZie p. 5.

VAN ZATERDAG 18 APRIL TOT ZONDAG 10 MEI THIELT BEZET > FRANS VERCOUTERE - 'DE AANVANG VAN WAT REST' Zie p. 4.

VAN ZATERDAG 18 APRIL TOT MAANDAG 1 JUNI THIELT BEZET > OORLOGSAFFICHES Zie p. 5.

VAN ZONDAG 26 APRIL TOT EN METZONDAG 31 MEI INTRA MUROS > CAPTURED AND CONTROLLED - BART GIELEN

Zie p. 23.

Jouw activiteit in deze agenda van het Stadsmagazine editie mei 2015? Voer ze uiterlijk op 5 april 2015 in op www.uitdatabank.be!

Organiseer je een activiteit rond WO I? Plaats ‘Groote Oorlog’ in de titel en maak meer kans om opgenomen te worden in de uit-databanken gekoppeld aan de herdenking van WO I.

www.uitintielt.be

© M

artij

n D

eruy

ck

© E

lisa

Bre

nter

s

36 Tielt Stadsmagazine

Page 41: Tielt | Stadsmagazine april 2015

terugblikterugblik

T ZwerfvuilactieOp zaterdag 14 maart staken heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens de zwerfvuilactie. Dankjewel!

T JeugdboekenweekTussen 20 februari en 28 maart sloeg de Tieltse jeugd massaal aan het lezen voor de grote leesmarathon, te volgen via een gigantische leestoren op het Alexianenplein! De marathon kaderde binnen de Jeugdboekenweek. Paul Vanherck bezorgde ons deze foto.

T Window Shopping DaysWie van shoppen houdt, is in Tielt aan het goede adres. Ook op zondag 15 maart, want dan waren het de Window Shopping Days waarbij levende pasmodellen heel wat etalages sierden!

T CarnavalTielt trok zijn zotskap aan op zondag 8 maart, een bonte carnavalsstoet was het resultaat!

37APRIL 2015

Page 42: Tielt | Stadsmagazine april 2015

tot uw dienst

CENTRALE ADMINISTRATIESTADHUISAlle diensten van de centrale administratie in het stadhuis zijn gesloten op paas-maandag 6 april.

Markt 13 - Tielttel. 051-42.81.11 - fax [email protected] - www.tielt.bema: 9.00-12.00 uurdi: 9.00-12.00 uur / 14.00-17.00 uurwoe: 9.00-12.00 uur / 14.00-17.00 uurdo: 9.00-12.00 uur / 14.00-18.00 uurvrij: 9.00-12.00 uurza: 10.00-11.30 uur*zo: gesloten*Enkel Dienst Burgerzaken

Dienst voor ToerismeFrontoffice: balietel. 051-42.81.11 - [email protected]: toerismeverantwoordelijketel. 051-42.82.56 - [email protected]

Dienst Info/Evenemententel. 051-42.81.11 - [email protected]

Informatie- en ombudsambtenaartel. 051-42.81.70 - [email protected]

Dienst Burgerzaken Burgerlijke Standtel. 051-42.81.30 - [email protected] tel. 051-42.81.35 - [email protected]

Technische Dienst tel. 051-42.81.40 - [email protected] Lokale Economie tel. 051-42.81.51- [email protected]

Milieudienst tel. 051-42.81.50 - [email protected] en Noord-Zuidambtenaartel. 051-42.81.49 - [email protected]

Woonwinkel Regio TieltEnkel op donderdag (9.00-12.00 uur / 14.00 -18.00 uur) of op afspraaktel. 051-42.81.81 - gsm [email protected] www.wonen-regio-tielt.be

Secretariaat tel. 051-42.81.20 - [email protected]

Stadsarchieftel. 051-42.81.75 - [email protected]

Leeszaal woe: 9.00-12.00 uur / do: 14.00-18.00 uur

Ontvangerij tel. 051-42.81.60 - [email protected]

Personeelsdienst tel. 051-42.81.65 [email protected]

Secretariaat Europahal en Club 77 tel. 051-42.82.30 - [email protected]

BUITENDIENSTENCultuurcentrum Gildhof Sint-Michielstraat 9 - Tielttel. 051-42.82.20 - [email protected] - [email protected]: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurdi: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurwoe: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurdo: 9.00-12.00 uur / 13.30-18.00 uurvrij: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurza: 10.00-12.00 uur - Gesloten op zaterdag van 1 mei tot en met 31 augustuszo: gesloten

Bij eigen voorstellingen van het CC Gildhof is de kassa telkens open vanaf 1 uur voor aanvang.

Gesloten op paasmaandag 6 april.

Stedelijke Openbare Bibliotheektel. 051-42.82.10 - [email protected]

Hoofdbibliotheek TieltLakenmarkt 9 - Tielttel. 051-42.82.10 [email protected]: 15.00-19.30 uurdi: 15.00-19.30 uurwoe: 13.30-19.30 uurdo: 9.00-12.00 uur / 15.00-19.30 uurvrij: 15.00-19.30 uurza: 9.00-12.00 uurzo: gesloten Gesloten op paasmaandag 6 april.

AarseleAarselestraat 4 - Aarseletel. 051-42.82.16woe: 16.00-18.30 uurza: 10.00-12.00 uur

JeugddienstGen. Maczekplein 7 - Tielttel. 051-42.82.40 - [email protected]

Tijdens het schooljaar: ma: 8.00-12.00 uur / 13.00-17.00 uurdi: 8.00-12.00 uur / 13.00-17.00 uurwoe: 8.00-12.00 uur / 13.00-17.00 uurdo: 8.00-12.00 uur / 13.00-17.00 uurvrij: 8.00-12.00 uur / 13.00-17.00 uurza: 10.00-12.00 uur / zo: gesloten

Tijdens de vakantie: Open van ma t.e.m. vr van 8.00 tot 12.00 uur

Gesloten op woensdagnamiddag 1 april (de medewerkers zijn wel bereikbaar op de locatie van de Buitenspeeldag: Markt en Alexianenplein) en op paasmaandag 6 april.

Kinderopvang TannekeKinderopvang Tanneke Tielt Belgiëlaan 2 - Tielttel. 051-42.82.50 - [email protected] Tanneke Aarsele Jules Van Ooststraat 43 - Aarseletel. 051-54.43.88 - [email protected] Tanneke Kanegem Sint-Bavostraat 1 - Kanegemtel. 051-72.20.08 - [email protected]

Alle locaties gesloten op paasmaandag 6 april.

Sportdienst en sporthal De PonteSportlaan 3 - Tielttel. 051-42.82.80 - [email protected]: 8.00-12.00 uur / 13.30-16.30 uurdi: 8.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurwoe: 8.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurdo: 8.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurvr: 8.00-12.00 uur / 13.30-16.00 uurza: gesloten / zo: gesloten

Gesloten op zondag 5 en paasmaandag 6 april.

Zwembad TieltGen. Maczekplein - Tielttel. 051-40.19.16 - [email protected] het schooljaar:ma: 8.30-11.45 uur / 13.30-20.15 uurdi: 8.30-11.45 uur / 13.30-19.15 uurwoe: 8.30-11.45 uur / 13.30-19.00 uurdo: 8.30-11.45 uur / 13.30-20.15 uurvrij: 8.30-11.45 uur / 13.30-19.00 uurza: 14.00-17.45 uurzo: 9.00-11.45 uur

Tijdens de vakantie:ma: 14.00-20.15 uurdi: 14.00-19.15 uur

38 Tielt Stadsmagazine

Page 43: Tielt | Stadsmagazine april 2015

tot uw dienst

woe: 9.30-11.45 uur / 14.00-19.00 uurdo: 14.00-20.15 uurvrij: 14.00-19.00 uurza: 14.00-17.45 uurzo: 9.00-11.45 uur

Gesloten van maandag 23 maart t.e.m. maandag 6 april wegens jaarlijks onderhoud.

Stedelijke Academie voor Muziek en WoordLakenmarkt 4 - Tielt tel. 051-42.82.60 - [email protected] www.academietielt.be

Stedelijke KunstacademieLakenmarkt 3 - Tielt tel. 051-42.82.70 - [email protected] www.academietielt.be

Gesloten tijdens de paasvakantie: van maandag 6 april t.e.m. zaterdag 18 april.

Technische loods Meulebeeksesteenweg 2D - TieltGebouwen tel. 051-42.81.52 - [email protected] tel. 051-42.81.53 - [email protected] tel. 051-42.81.54 - [email protected]

Stedelijke Vrijwillige Brandweer TieltF. D’Hoopstraat 124 - TieltBij dringende gevallen: tel. 112Bij niet-dringende gevallen (bv. wespen): tel. [email protected]

ANDERE RecyclageparkTenhovestraat 7 - Tielttel. 051-31.17.96ma: 14.00-16.45 uurdi: 14.00-18.45 uurwoe: 14.00-17.45 uurdo: geslotenvrij: 9.30-17.45 uurza: 9.30-15.45 uurzo: geslotenGesloten op paasmaandag 6 april.

Sociaal HuisDeken Darraslaan 60 - Tielttel. 051-40.90.52 [email protected] - www.ocmwtielt.be ma: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurdi: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uur

woe: 9.00-12.00 uur / 13.30-17.00 uurdo: 9.00-12.00 uur / 13.30-18.00 uurvrij: 9.00-12.00 uur za: geslotenzo: geslotenGesloten op paasmaandag 6 april.

Juridische bijstand1ste dinsdag van de maand: 14.00-16.00 uurPro Deo2de en 4de dinsdag van maand: 13.30 uurPensioenen werknemers1ste donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur Pensioenen zelfstandigen1ste donderdag van de maand: 9.30-10.30 uurVlaams WoningfondsElke maandagvoormiddag: 9.00-12.00 uurMaak een afspraak via tel. 050-33.31.62Aanvraag sociale tegemoetkomingen3de woensdag van april, juni, augustus, oktober, december: 14.00-16.00 uur

Lokaal Dienstencentrum ’t Vijverhof Kortrijkstraat 68 - TieltTel. 051-40.26.46 [email protected] www.ocmwtielt.beOpeningsuren dienstencentrumma: 8.30-12.00 uur / 13.30-17.00 uurdi: 8.30-12.00 uur / 13.30-17.00 uurwoe: 8.30-12.00 uur / 13.30-17.00 uur do: 8.30-12.00 uur / 13.30-17.00 uurvrij: 8.30-12.00 uur / 13.30-17.00 uurza: geslotenzo: geslotenGesloten op paasmaandag 6 april.

Openingsuren cafetariaElke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur

Lokale PolitieWijkdienst (Lakenmarkt)tel. 051-42.84.00 - fax [email protected] www.pzregiotielt.be

WerkwinkelLakenmarkt 6 - Tielttel. 051-42.79.40 - [email protected]

Spoorwegstation TieltStationsplein 16 - Tielt tel. 050-30.48.23

Belbuscentraletel. 059-56.52.56

Sint-Andriesziekenhuis TieltBruggestraat 84 - Tielttel. 051-42.51.11 - [email protected] www.sintandries.be

EandisAlgemeen nummer: tel. 078-35.35.34Gasreuk: tel. 0800-65.0.65Storingen en defecten: tel. 078-35.35.00Defecte straatlampen: tel. 0800-6.35.35

De Watergroep (VMW)Sectoraal adres: Roterijstraat 131 - 8790 Waregem tel. 056-60.41.73Hoofdzetel: Roggelaan 2 - 8500 Kortrijktel. 056-23.17.11www.dewatergroep.be

ANDEREMedische spoedgevallen en brandweer 112Dringende politiehulp in België 101HuisartsenwachtdienstTielt-Schuiferskapelle: tel. 051-40.22.22Aarsele-Kanegem: tel. 051-68.99.88Permanentiedienst apothekers 0903 99 000 - www.apotheek.beAntigifcentrum 070 245 245www.belgacom.be 0800 22 800 (klantendienst) - 0800 22 700 (storingen)www.telenet.be 015 66 66 66 (klanten) - 0800 66 206 (nieuwe klanten)

Ophaling huisvuilDe verschillende fracties worden onafhanke lijk van elkaar opgehaald. Om te weten wanneer welk afval in jouw straat opgehaald wordt, kan je de ophaalkalender van IVIO raadplegen. Het afval dient men ten vroegste vanaf 17.00 uur ’s avonds (de dag voor de op-haling) en ten laatste voor 6 uur ’s ochtends (de dag van de ophaling) buiten te plaatsen. Indien jouw woning door werken, feestelijk-heden of andere omstandig heden niet bereikbaar is op de dag van de ophaling, mag je jouw afvalfracties op de dichtst-bijzijnde hoek van de straat plaatsen die wel bereikbaar is. Voor meer info kun je terecht bij de Milieudienst of bij IVIO (tel. 051-31.17.96 of [email protected]).

39APRIL 2015

Page 44: Tielt | Stadsmagazine april 2015

GESPOT Ook Saskia De Coster doet een warme oproep aan alle Tieltenaars om deel te nemen aan het Woordfront. Er is geen voorbereiding voor nodig en vooraf ontvang je alle praktische info. Geen reden dus om niet mee te doen!

Beleef deze herdenking van de dode lijke slachtoffers van de eerste gasaanvallen op een unieke manier, en schrijf je snel in via www.gonewest.be/woordfront. Saskia De Coster zorgt voor de tekst van het 'Woordfront'. Inne Eysermans (Amatorski) componeerde de muziek.Je leest er alles over op p. 7. Graag jouw foto op deze pagina of in onze publicaties? Stuur jouw inzending naar [email protected]. Stuur enkel foto’s die je zelf maakte en waar je de rechten van hebt. Door je foto in te zenden, geef je de stad Tielt toestemming om deze vrij te gebruiken in publicaties van de stad.