Thomas Rap - Najaar 2013

Click here to load reader

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  5

Embed Size (px)

description

God van de gewone mensen - Emiel Hakkenes, De meisjes van Schoevers - Peter de Waard & Petra van den Brink, Kijken in de ziel: Topondernemers - Coen Verbraak, De Wadden - Mathijs Deen, Gnoeg is gnoeg - Wim Daniëls, On the road - Richard Hammond, Tussen godenzonen - Auke Kok, Mijn autobiografie - Usain Bolt.

Transcript of Thomas Rap - Najaar 2013

 • thomas rapNajaar 2013

 • EMIEL HAKKENESGOD VAN

  DE GEWONE MENSEN

  thomas rap

  emiel hakkenes 3

  peter de waard &

  petra van den brink 6

  coen verbraak 8

  mathijs deen 10

  wim danils 14

  richard hammond 16

  tatjana van zanten 18

  ingmar vriesema 20

  rap sport

  auke kok 22

  usain bolt 26

  chris bowers 30

  In God van de gewone mensen vertelt Trouw-journalist Emiel Hakkenes de

  geloofsgeschiedenis van zijn eigen familie en zoekt hij antwoord op de

  vraag hoe het komt dat juist zijn generatie zo massaal breekt met de kerk.

  Het is een meeslepend en generatie-overstijgend verhaal over geloof, hoop en liefde. Met veel compassie ontrafelt Hakkenes de bewogen levens van zijn voorouders om uiteindelijk lering te

  trekken uit de lessen die zij hem onbewust hebben nagelaten.

 • God van de gewone mensen

  5

  EMIEL HAKKENES

  Ieder mens is een kraal aan een ketting die ons verbindt met de generaties voor ons, volgens een joods gezegde. Als Trouw-redacteur Emiel Hakkenes voor het eerst va-der wordt, stellen zijn ouders hem een cruciale vraag: zal hij hun kleinzoon laten dopen? Emiel staat met zijn mond vol tanden. Zelf gaat hij al jaren niet meer naar de kerk, en zijn vrouw evenmin. Hoe kan het dat God lang-zaam uit hun leven is verdwenen? In God van de gewone mensen zoekt Emiel Hakkenes naar een antwoord op deze vraag in de geschiedenis van zijn familie. Langzaam maar zeker ontrafelt de schrijver het verhaal van zijn voorouders. Hij stuit op Duitse huurlin-gen, arme kleermakers, dubieuze gebedsgenezers, ver-

  zetshelden, zwartrokken en bastaardkinderen en leert daarbij hun dromen, hun worstelingen en hun God ken-nen. Even indringend als intiem schetst hij bovendien het leven van zijn ouders de laatste generatie voor wie het geloof vanzelf sprak. Vormt het gezin van hun zoon echt de laatste kraal aan de ketting? Of is er nog een weg terug?

  Emiel Hakkenes (1977) groeide op in het Drentse platte-landsdorp Gieten en studeerde journalistiek in Groningen. Hij is als chef van de redactie Religie & Filosofie verbon-den aan dagblad Trouw. Van zijn hand verscheen eerder het boek Achter de schermen van de pkn.

  oktober 2013 | paperback, ca. 320 pag. | 13,6 x 21,5 cm | ca. 18,90 | isbn 978 94 004 0157 0 | nur 320

  omslagontwerp bij barbara | foto merlijn doomernik

  Hoe het geloof uit een Nederlands gezin verdween

  Voor de lezers van Het pauperparadijs van Suzanna

  Jansen

  Interviews Advertenties Lezingen Banners Lezersacties Leesclubacties

 • 7september 2013 | paperback, gellustreerd, ca. 256 pag. | 13,6 x 21,5 cm | ca. 17,90 | isbn 978 94 004 0167 9

  nur 320 | omslagontwerp b'ij barbara | foto merlijn doomernik

  Wat hebben Annie M.G. Schmidt, Hanneke Groente-man, Annemarie Jorritsma, Anita Witzier, Caroline Ten-sen, Patty Brard en Inge de Bruijn met elkaar gemeen? Ze studeerden allen aan Schoevers, de roemruchte parti-culiere secretaresseopleiding die in 1913 door de slimme en markante zakenman Adriaan Schoevers werd opge-richt. Ondersteunend administratief werk was toen nog een echt mannenvak, maar al snel manifesteerden ook vrouwen zich in de nieuwe beroepsgroep die na de indus-trile revolutie in Europa zijn opwachting maakte. Met honderden tegelijk leerde Schoevers generaties jonge- dames foutloos blind typen op de maat van de charleston. Een eeuw na zijn oprichting is het instituut nog altijd po-

  pulair. De meisjes van Schoevers vertelt het fascinerende verhaal van de werkende vrouw in Nederland, en van de rol die Schoevers voor haar heeft betekend. Het resul-taat is een heerlijk geschiedenisboek, dat herinneringen oproept aan het beste van de tv-serie Mad Men.

  Petra van den Brink studeerde rechten en schreef onder meer voor De Financile Telegraaf, de Volkskrant en Opzij. Inmiddels runt ze haar eigen trainingsbureau. Peter de Waard is economisch verslaggever en columnist voor de Volkskrant. Hij schreef onder meer de boeken Eigenzinnig koninkrijk, Crisis! en Opkomst en ondergang van dsb.

  De meisjes van Schoevers

  PETER DE WAARD & PETRA VAN DEN BRINK

  Het verhaal van een school, en van meisjes die wilden werken

  Interviews Advertenties Affiches Banners Lezersacties

 • 9COEN VERBRAAK

  In de nieuwe serie van Kijken in de ziel, die vanaf 22 juli door de ntr zal worden uitgezonden, gaat Coen Verbraak in gesprek met Nederlandse topondernemers onder wie Jeroen van der Veer, Hans Wijers, Thecla Bodewes, Atilay Uslu (Corendon), Ben Mandemakers, Sylvia Tth, Ronald van Zetten (hema), Harold Goddijn (TomTom) en Joop van den Ende. Hoe is het om aan de top te staan van een grote internati-onale onderneming? Wat zijn de risicos van het vak? Draait alles om geld of staan er ook andere zaken op het spel? Heeft de bonuscultuur de arbeidsmoraal dramatisch aangetast? En: heeft de financile crisis hun blik op de wereld en hun eigen functioneren veranderd?

  In Kijken in de ziel Topondernemers stelt Verbraak door-tastende vragen en weet hij zijn gesprekspartners zoals altijd te prikkelen tot uitdagende antwoorden. Hiermee sluit dit nieuwe deel van Kijken in de ziel naadloos aan bij de eerdere delen van de succesvolle serie.

  Coen Verbraak (1965) is een van de meest spraakmakende interviewers van Nederland. Daarnaast is hij een gere-nommeerd televisiemaker. Hij maakte documentaires over onder anderen Guus Hiddink, Jan Wolkers, Freek de Jonge, Sonja Barend, Van Kooten & De Bie en Emile Roe-mer. Voor de serie Kijken in de ziel ontving hij de Zilveren Nipkowschijf.

  november 2013 | paperback, gellustreerd, ca. 320 pag. | 13,6 x 21,5 cm | ca. 18,90 | isbn 978 94 004 0177 8

  nur 320 | omslagontwerp bij barbara | foto caroline schrder

  Topondernemers

  Het nieuwe boek bij de bekroonde tv-serieKij

  ken in de ziel

  20.000 exemplaren verkocht!

  Interviews Advertenties Lezingen Flyers

 • Hoe komt het dat de Waddeneilanden al sinds jaar en dag zon betoverende invloed hebben op generaties badgasten en dagjesmensen van het vasteland?

  Wat maakt de eilanders tot de zelfbewuste, andere Nederlanders die met milde distantie spreken over de mensen van de overkant? Schrijver, journalist en radiopresentator Mathijs Deen zoekt in De Wadden een antwoord op die vragen. Hij struint daarvoor door tienduizend jaar geschiedenis van zee,

  landschap, bewoners en de vastelandse bemoeienissen met het gebied van Texel tot Rottumeroog, van Griend tot Schier en schreef een monumentaal boek.

  een geschiedenis

  DE WADDENmath i j s d e e n

 • 13

  De Wadden

  MATHIJS DEEN

  Het begon allemaal toen de laatste ijstijd ten einde kwam, het landijs smolt en de Noordzee zijn grote opmars naar het zuiden begon. Zo ontstonden de Wadden: een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleg-gen en alles beweegt. Wie er wil wonen of verblijven moet zich aanpassen.In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, oude en nieuwe Frie-zen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, doodslagers, gelukzoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schik-ten naar de wetten van water, wind en zand. De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zee-

  lieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strate-gen en een plek waar vastelanders de lasten en verplich-tingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden.Deen beschrijft deze unieke geschiedenis potisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend. De Wadden is een boek om te koesteren. Mathijs Deen (1962) is redacteur en presentator van het vpro-radioprogramma ovt. Van zijn hand verschenen verschillende romans en columnboeken. Zijn meest re-cente verhalenbundel Brutus heeft honger werd lovend ontvangen en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

  Over Brutus heeft honger:

  Mathijs Deen schrijft met smaak en laat de lezer gulzig achter.

  Adriaan van Dis

  Een klein maar smaakvol boekje, vol met exquise miniaturen.

  Deen smaakt naar meer. de Volkskrant ****

  Met een paar woorden weet Deen

  rijke vergezichten op te roepen. Vrij Nederland ****

  oktober 2013 | paperback, ca. 304 pag. | 13,6 x 21,5 cm | ca. 18,90 | isbn 978 94 004 0187 7

  nur 320 | omslagontwerp bij barbara | foto keke keukelaar

  Een fascinerende, literaire geschiedenis van onze geliefde eilanden

  Interviews Advertenties Affiches Lezingen Flyers Lezersacties

 • WIM DANILS

  Waarom valt carnaval altijd vroeg of laat? Wat is er met het maarts viooltje aan de hand als het pas in april bloeit? Waarom krijgen ze in natuurfilms nooit genoeg van het opjagen van gnoes naar een wild stromende rivier waar-in krokodillen liggen? Je zou zeggen: gnoeg is gnoeg. In zijn wekelijkse column bij het radioprogramma Spijkers met Koppen analyseert Wim Danils met zijn unieke humor en zijn feilloos taalgevoel de eigenaardigheden van de wereld waarin we leven. De politiek, de sport, de

  media en het culturele leven: Wim Danils laat er met groot plezier zijn licht over schijnen. In Gnoeg is gnoeg, de opvolger van de succesvolle bundel Komkomma, zijn de beste columns van de afgelopen twee jaar verzameld.

  Sinds 2009 is Wim Danils vaste columnist van Spijkers met Koppen en regelmatig treedt hij op als taalprofessor bij Pauw & Witteman. Bij Thomas Rap verschenen Komkomma, Mieters! en Groeten uit Brabant.

  oktober 2013 | paperback, ca. 224 pag. | 12,5 x 20 cm | ca. 12,90 | isbn 978 94 004 0207 2 | nur 301

  omslagontwerp moker ontwerp | foto mikel buwalda

  Gnoeg is gnoeg

  15