The young ones

Click here to load reader

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  232
 • download

  0

Embed Size (px)

description

artikel over jonge designer... opdrachtje voor school

Transcript of The young ones

 • THEYOUNGONESEINDHOVENS NIEUWE GENERATIECREATIEF TALENT TEKST & BEELD: KATIA GALINIER & ELS VAN ASSELDONK

 • NIEUWE

  Al jaren wordt Eindhoven gezien als n van de meest vooruitstrevende Neder-landse stad. Tegenwoordig streeft de stad om de design hoofdstad van Nederland en Europa te worden en waarom niet? Ondanks dat het bedrijf Philips een paar jaren terug verhuisd is naar Amsterdam, heeft de stad zich alsnog op de kaart weten te plaatsen door zich te richten op de creatieve aspect van de stad.

  Wat is de creatieve aspect van de stad? De creatieve aspect van Eindhoven is het bevorderen van de culturele ontwikkeling de bevolking en het steunen van de cul-turele sector. Zo heeft Eindhoven bijvoor-beeld meer dan 30 moderne openbaar kunstuitingen in het stadswandelpark, het Abbemuseum waar het werk van grote kunstenaren zoals Picasso, Mondriaan of Kandinsky te bewonderen zijn en het Parktheater, n van de grootste schouw-burgen van Nederland.Met culturele sector wordt er natuurlijk niet alleen de traditionele vorm van cul-tuur bedoelt. De Brabantse stad biedt ook veel uitgaansgelegenheden zoals cafs, discotheken en kroegen. Op het Stratum-

  GENERATIEDESIGNSTADVAN DEWERELD

 • seind bevinden zich meer dan 50 aaneengesloten kroegen, restau-rants, discotheken en dans- en eetcafs. Daarmee is het ook de langste cafstraat van Nederland.

  Om jongeren ook te stimuleren in de creatieve-branche, wordt er jaarlijks in oktober de Dutch Design Week gehouden. Met de Dutch Design Week profileert Eindhoven zich steeds meer als d Europese design stad. Opgericht in 2002, dit 9-daags internationale evenement waar-bij alle vormen van design ten toon worden gesteld trekt velen bezoekers aan. In het 2008 is het aantal deelnemers gestegen naar 180 terwijl er nog maar 20 waren in 2002.

  Dit evenement wordt gebruikt om de stad te promoten maar ook om hardwerkende studenten van de Design Academy Eind-

  hoven een zetje te geven in hun toekomstige carrire. n van de belangrijkste onderdelen van de Dutch Design Week is namelijk de Graduation Show. Daar wordt het afstudeerwerk van de studenten de Design Academy tentoongesteld.

  De Dutch Design Week is maar n van de velen evenementen dat georganiseerd wordt om de kunst en de cultuur in de stad te promoten. In feite zijn wij, hier in Eindhoven, de toekomst van Nederland. Het klinkt ongelooflijk arrogant, maar het is gewoon zo, vertelde raadslid Mary-Ann Schreurs enkele jaren geleden. Eindhoven werkt al jaren hard om d creatieve stad van Nederland en Europa te worden en het lijkt erop dat het eindelijk zo ver is.

 • EINDHOVENBIEDT PERFECTEKLIMAAT VOOREEN ONTWERPERALS IK

  Pim Wetzel, 25jaar, Indus-trieel vormgever.

  Eindhoven is voor mij niet alleen een stad maar ook een centraal punt waar creatieve mensen bij elkaar komen. Deze mensen krijgen hier de mogelijkheid zichzelf te ontplooien en zo ideeen verder uit te werken. Een pluspunt van Eindhoven is dat het een stad is waar meerdere opleidingen te volgen zijn. Deze versche-idenheid zorgt in mijn ogen

  voor meer creativiteit. Zo kun je, door vanuit een ander oogpunt te kijken , tot een beter resultaat komen. Op de Designacad-emie, waar ik een opleiding volg, hangt een goede werksfeer. We werken in relatief kleine klassen en iedereen leert elkaar dus redelijk snel kennen. Een groot voordeel hiervan is dat je ook werk met elkaar kan bespreken. Je werkt vanuit dezelfde opdracht maar ieder heeft zijn eigen visie en invulling. Je leert

  INTERVIEW

 • elkaar dus niet alleen persoonlijk kennen maar ook iemands ontwerpen en producten worden herken-baar. Door elkaar te helpen en punten aan te wijzen die in jou ogen verbeterd kunnen worden kun je tot een beter product komen. Verder worden er ook af en toe dingen georganiseerd binnen de academie. Zo worden er bijvoorbeeld redelijk vaak borrels geor-ganiseerd. Naast de gezel-ligheid die dit met zich mee brengt, blijf je ook op de hoogte van wie waar mee bezig is. Deze activiteiten werken natuurlijk erg onts-pannend en bieden dus de mogelijkheid om bepaalde contacten te leggen. Eindhoven is in mijn ogen een erg fijne stad die de studenten veel mogeli-jkheden kan bieden. Eind-hoven biedt het perfecte klimaat voor een ontwerper als ik. De manier waarop

  je met deze mogelijkheden omspringt heeft natuurlijk ook te maken met je eigen karakter. Je hebt de kans jezelf te ontplooien op zowel sociaal als vaktech-nisch vlak.

  Alsof de producten zo het schetsboek uit zijn gewan-deld, zo zien mijn pro-ducten eruit. Door vorm en maatvoering nauwkeurig te balanceren probeer ik het speelse uit mijn tekeningen om te zetten naar 3d pro-ducten. In de huidige tijdg-eest zijn mensen op zoek naar manieren om uiting te geven aan hun identiteit. Ik speelt hier op in door me te laten inspireren door eigen-zinnige persoonlijkheden.

  Mijn missie: mensen geluk-kig maken met mijn karak-teristieke ontwerpen, en na een blik op mijn ontwerpen kan je een glimlach niet onderdrukken.

  INTERVIEW

 • Voor deze orientatieweek hebben we gekozen om ons te richten op Eindhoven. Eindhoven is volgens ons de meest vooruitstrevende Nederlandse stad in de zin van creativiteit en Nederlands ontwerp. Met de Design Academy Eindhoven en de Dutch Design Week probeert Eindhoven zich op de internationale kaart te zetten van de creative cities. Deze titel had Eindhoven nooit verdient zonder het werk van de vele jonge creatievelingen die zich er vestigen. Zij zijn de toekomst van de stad.

  We zijn afgelopen week naar Dings in Eindhoven geweest. Dit is een kledingwinkel en tevens creatief plat-form. Achter in de winkel is een atelier te vinden waar verschillende jonge artiesten bezig zijn met graffiti en design. Hier was ook Pim Wetzel te vinden, als student van de welbefaamde Designacademie en inwon-er van Eindhoven wist hij ons vanalles over de stad te vertellen.

  EVALUATIEEVALUATIE