The WALLS Street Journal - januari 2013

17

description

De 8ste editie van de officiële nieuwsbrief van WALLS Vastgoedmakelaars.

Transcript of The WALLS Street Journal - januari 2013

Page 1: The WALLS Street Journal - januari 2013

uitgave 8 - januari 2013

The WALLSStreet Journal

Page 2: The WALLS Street Journal - januari 2013
Page 3: The WALLS Street Journal - januari 2013

Het lijkt allemaal simpel, maar uw eigendom verkopen isniet zo evident als het lijkt. Een correcte waardebepaling,goede marketing, en ervaring bij onderhandelingenmaken een verschil van vele duizenden euro’s aan deeindstreep!

Indien u graag eens praat over het potentieel van uwwoning, dan kan u ons steeds bewoning, dan kan u ons steeds bereiken via onderstaandegegevens.Vervolgens komen we met alle plezier vrijblijvend langsom uw woning te bekijken en kennis te maken.

Page 4: The WALLS Street Journal - januari 2013

Een nieuw jaar, een nieuw EPC

Het afgelopen jaar hechtte de consument almaar meer belang aan het EPCvan zijn of haar woning, en ook kandidaat-kopers houden deze score in degaten tijdens hun zoektocht. Dit heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA)doen beslissen om het certificaat uit te breiden tot een document van zo’n12 pagina’s. Dat wil zeggen: méér informatie en aanbevelingen, gebaseerdop méér bewijsstukken. Zo zal VEA onder meer een lijst opstellen vanbewijsstukken die bbewijsstukken die bv. de vastgoedmakelaar aan de eigenaar kan opvragenen die effectief van pas kunnen komen voor het opstellen van het EPC.

Page 5: The WALLS Street Journal - januari 2013

Een nieuw jaar, een nieuw EPC

Het belangrijkste gegeven op het document, zijnde het ‘kengetal’, zal eveneensvervangen worden door de meer begrijpelijke term: ‘energiescore’. Aan deadvertentieverplichting zelf verandert er niets. Of er zich daarnaast ook een prijsverhoging van de EPC’s zal voordoen,werd niet verder medegedeeld...

Wil je zien hoe het nieuwe EPC er straks zal uitzien? Neem danalvast een kijkje op de website van het BIalvast een kijkje op de website van het BIV:

www.biv.beBeroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars

Page 6: The WALLS Street Journal - januari 2013

Rookmelders, een levensreddende verplichting

We staan er vaak niet bij stil en beseffen het daarom niet altijd even goed, maar een rookmelderkan ons leven redden. Bovendien is het wettelijk verplicht in iedere te huur gestelde woning.Ter herinnering sommen we daarom de belangrijkste verplichtingen en enkele tips op: Voor zelfstandige woningen (= eengezinswoningen, appartementen en studio’s) is een optische rookmelder die voldoet aan de norm NBN EN 14604 verplicht, en moet worden geïnstalleerd op elke bouwlaag van de woning.

Noot: Kelder- en zolderruimtes zijn bouwlagen voor zover ze dagelijks bruikbaar zijn. Dat wil onder meer zeggen dat ze een directe toegang moeten hebben en normaal en onmiddellijk te betreden zijn.

Er gelden geen verplichtingen voor de gemeenschap- pelijke delen van een appartementsgebouw. Een private kelder of zolder in een appartementsgebouw wordt beschouwd als een deel van de woning en moet dus wel voldoen aan de verplichtingen.

Page 7: The WALLS Street Journal - januari 2013

Rookmelders, een levensreddende verplichting

Aanbevolen plaats van installatie: - de (trap)hal op elk bewoond niveau van de woning, en in de kelder en op zolder - op de overloop die toegang verleent tot de slaapkamers- in de slaapkamers en de leefkamer.

Af te raden plaatsen van installatie:- in ruimtes van de woning waar rook, stoom of stof aanwezig is- nabij een open raam, een ventilatieopening, of een mechanische ventilator- nabij een open raam, een ventilatieopening, of een mechanische ventilator- in de hal direct voor de deur van de keuken of badkamer.

Ga voor verdere inlichtingen naar www.wonen-vlaanderen.be

Page 8: The WALLS Street Journal - januari 2013

Meir de drukste winkelstraat

Page 9: The WALLS Street Journal - januari 2013

Meir de drukste winkelstraatUit een tweejaarlijkse passantentelling blijkt dat de Meir in Antwerpen de drukstewinkelstraat van België is. Waar het bij de vorige telling de Nieuwstraat in Brusselnog voor moest laten gaan, telde de Meir het afgelopen jaar zo’n 290.000 passantenper week (zo’n 60.000 bezoekers per week meer dan de Nieuwstraat). De LuikseVinâve d'Ile eindigde op de derde plaats met zo’n 200.000 passanten.

Om de twee jaar telt het onderzoeksbureau voor winkelvastgoed Fastigon het aantalbezoekers in de belangrijkste Belgische winkelcentra. Zowel voor de winkeliers alsbezoekers in de belangrijkste Belgische winkelcentra. Zowel voor de winkeliers alsvoor de eigenaars is de passantenstroom een belangrijk cijfer. Het beïnvloedt immershet omzetpotentieel, maar heeft ook een impact op de huur- en vastgoedwaarde.

Bij de winkelstraten met een wekelijkse passage van 100.000 tot 150.000 bezoekersvalt de groeiende populariteit van de Mechelse Bruul op: van 100.000 bezoekers perweek in 2006 naar 140.000 bezoekers in 2012. Daarmee komt de Bruul op hetzelfdeniveau als de Gentse Veldstraat en de Brugse Steenstraat en passeert ze de LeuvenseDiestsestraat (Diestsestraat (110.000). De Lange Steenstraat in Kortrijk haalt 90.000 bezoekers perweek. In Genk is het zwaartepunt verschoven richting Stadsplein-Sint-Martinusplein,met 70.000 bezoekers per week, ten nadele van de Rootenstraat.

Lees het oorspronkelijke artikel op www.standaard.be

Page 10: The WALLS Street Journal - januari 2013

Woonbonus blijft (voorlopig) behoudenDe regering-Di Rupo heeft bestoten af te stappen van haar plannen om te besparenop de fiscale aftrek van hypothecaire leningen. Midden- en hoge inkomensbesparen hierdoor 300 euro.

"De woonbonus blijft ongewijzigd" laat woordvoerder van minister van FinanciënSteven Vanackere (CD&V) in de Tijd weten. In het regeerakkoord was afgesprokenom de bestaande fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten om te vormen tot eenuniforme belastingvermindering van 45 procent. De ingreep zou neerkomen opuniforme belastingvermindering van 45 procent. De ingreep zou neerkomen opeen besparing van ruim 50 miljoen euro in 2013. Maar in de regering-Di Rupo werdgeen overeenstemming bereikt: de coalitiepartners in de federale regering raaktenhet niet eens over de uitwerking.

De beslissing om de woonbonus te behouden, betekent vooral goed nieuws voor demiddeninkomens en hogere inkomens, met een belastbaar inkomen boven36.300 euro, aldus. Op hun hypothecaire lening blijven ze een belastingbesparingvan 50 procent genieten, terwijl de omvorming hen 300 euro zou hebben "gekost".van 50 procent genieten, terwijl de omvorming hen 300 euro zou hebben "gekost".Wie een belastbaar inkomen heeft dat lager ligt dan 19.810 euro, zou baat hebbengehad bij de belastingvermindering van 45 procent.

De regering kan volgend jaar nog beslissen om vanaf het inkomstenjaar 2013 overte stappen op het uniforme tarief, stipt de krant aan. Vanaf 2014 worden de deel-staten bevoegd voor de fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten.

Lees het oorspronkelijke artikel op www.tijd.be

Page 11: The WALLS Street Journal - januari 2013

Woonbonus blijft (voorlopig) behouden

Page 12: The WALLS Street Journal - januari 2013

ZESDE VASTGOEDSPREEKUUR

Page 13: The WALLS Street Journal - januari 2013

ZESDE VASTGOEDSPREEKUUR

Page 14: The WALLS Street Journal - januari 2013

Pand in de kijker:Laatste duplexappartement

in de Braderijstraat

Droomt u ook van een woning in een karakteristiek gebouw, in hethart van de historische binnenstad? Dan heeft u waarschijnlijk even-eens ondervonden dat de prijzen hiervoor de pan lijken uit te rijzen.Nochtans is dit niet onmogelijk!

Op zo’n 50m van het stadhuis, in de Braderijstraat, bevindt zich eenprachtig authentiek complex dat qua karakteristiek naadloos inhaharmonie staat met de gildenhuizen op de Grote Markt. In ditmajestueuze gebouw bevinden zich 16 appartementen enduplexen van 1 tot 3 slaapkamers, gaande van 60m² tot 125m².

Deze succesformule zorgde er dan ook voor dat binnen een mumvan tijd bijna alle appartementen werden verkocht... Aarzel daaromniet om deze laatste duplex te bekijken!

Ideaal dus indien u op zoek bent naar een goedkope woning in debinnenstad, of wilt investebinnenstad, of wilt investeren in één of meerdere appartementen.Dankzij prijzen die tot de helft lager liggen dan de gangbarebedragen – dit wegens erfpachtconstructie – is dit perfect mogelijk.

Wat is erfpacht? Op de volgende pagina leggen we het u uit.

Page 15: The WALLS Street Journal - januari 2013

Het splinternieuw design duplexappartement van 63m2 ligt opde vierde verdieping en telt één slaapkamer. Dankzij de vele ramen

doorheen de woning is er niet alleen overvloedige lichtinval, maar wordter tevens voor een uniek uitzicht over de oude binnenstad gezorgd. Zo kijkt u als bewoner uit over zowel de Sint-Pauluskerk, het topje van de

Kathedraal, en zelfs een stukje van de Schelde!Bovendien werden de gemeenschappelijke delen van het apparte-Bovendien werden de gemeenschappelijke delen van het apparte-mentsgebouw onlangs volledig gerenoveerd, en is er parking beschik-

baar op slechts 50m afstand.

Page 16: The WALLS Street Journal - januari 2013

Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerendgoed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van minimaal27 jaar tot maximaal 99 jaar. De erfpachter wordt dus gedurende de duur van deerfpacht eigenaar van het verworven onroerend goed en heeft het volledigegenotsrecht. Hij kan het goed verhuren, verkopen en hypothekeren. De duurtijd vandeze overeenkomsten is evenwel beperkt tot de duur van de erfpacht zelf.

VVoor- en nadelen samengevat:

Voordelen: - u wordt eigenaar met het volle genot en kan het later eenvoudig terug verkopen - erg lage aankoopprijzen - slechts 6% beschrijfkosten ipv de gebruikelijke 12% (incl. notariskosten) !!! - u kan het eigendom aan volle prijs doorverhuren (ideaal als investering)

Nadelen: - het eigendom is beperkt in duur tot 30 november 2075 jaar (= 2 generaties) - een kleine jaarlijkse erfpachtvergoeding is verschuldigd

Ga voor meer informatie omtrent erfpacht, of het getoonde duplexappartement in de Braderijstraat naar onze website!

Page 17: The WALLS Street Journal - januari 2013

Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerendgoed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van minimaal27 jaar tot maximaal 99 jaar. De erfpachter wordt dus gedurende de duur van deerfpacht eigenaar van het verworven onroerend goed en heeft het volledigegenotsrecht. Hij kan het goed verhuren, verkopen en hypothekeren. De duurtijd vandeze overeenkomsten is evenwel beperkt tot de duur van de erfpacht zelf.

VVoor- en nadelen samengevat:

Voordelen: - u wordt eigenaar met het volle genot en kan het later eenvoudig terug verkopen - erg lage aankoopprijzen - slechts 6% beschrijfkosten ipv de gebruikelijke 12% (incl. notariskosten) !!! - u kan het eigendom aan volle prijs doorverhuren (ideaal als investering)

Nadelen: - het eigendom is beperkt in duur tot 30 november 2075 jaar (= 2 generaties) - een kleine jaarlijkse erfpachtvergoeding is verschuldigd

Ga voor meer informatie omtrent erfpacht, of het getoonde duplexappartement in de Braderijstraat naar onze website!

Wat is erfpacht?