The name of the Rose Oriëntatieloop 20-02-2016

26
EINDVERSLAG MOORZAAK LUC OVERZICHT VAN DE VRAGEN EN DE ANTWOORDEN ! Oriëntatieloop Affligem - 20 februari 2016

description

Beste deelnemers, Proficiat met jullie top-prestatie! Om nog een beetje na te genieten vind je hier nog een overzicht van alle vragen en de antwoorden op het MOORDMYSTERIE ! Veel leesplezier ! Natuurvrienden Sectie Aalst

Transcript of The name of the Rose Oriëntatieloop 20-02-2016

EINDVERSLAG MOORZAAK LUCOVERZICHT VAN DE VRAGEN EN DE ANTWOORDEN !

Oriëntatieloop Affligem - 20 februari 2016

HET TRAJECT

FILM

ROOFIDDERPAD

VISGRAAT

LABYRINT

‘CITATEN’

FOTOZOEKTOCHT

OUDE KAART

MORSECODE

Welkom beste rechercheurs, Jullie zijn goed begonnen, want jullie hebben al - op basis van de film - de oude brouwerij van Affligem gevonden! Hier vond ik enkele bloedsporen van de vermoorde novice Luc. Blijkbaar had hij blauw bloed door de aderen lopen...

Ik vraag jullie hulp bij de speurtocht naar de moordenaar! Jullie krijgen per team een pakket met alle benodigdheden om de dader te vinden. Onderweg krijgen jullie nog extra dossiers van alle verdachten.

Maar begin alvast met volgende opdracht: Het Roofridderpad (zie binnenkant).

Heel eenvoudig - maar let goed op - want jullie kunnen het moordwapen al vinden als je de foto’s kan aanduiden die je onderweg tegenkomt...

Ik wens jullie alvast veel succes! Met vriendelijke groeten,

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) TEAM- NUMMER

StijnChief Inspector

Dpt. Affligem

MOORDZAAK NOVICE LUC VAN GINDERACHTER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

Ter info: Gedicht van Mexicaans dichter en mysticus Sor Juana Inés de la Cruz (1651–1695). Umberto Eco inspireerde zich hierop voor het schrijven van zijn meesterwerk: “Il nome della rosa”.

DE OPDRACHT: Volg het Roofridderpad tot de volgende post. Bij onderstaande fotoreeks zijn er slechts zes foto’s die jullie zullen tegenkomen! Duid ze aan > Met deze letters kan je het moordwapen vinden!

C

R B S I

L

P

N

U

G

A E

I

Het Roofridderpad > Zoek het moordwapen

INTERESSANTE WEETJES: De abdij wordt in het jaar 1064 gesticht

door zes voormalige roofridders. De priester-monnik Wedericus van de Sint- Pietersabdij van Gent trekt predikend door het land. Hij bekeert de roofridders Gerard de Zwarte (leider), Geldulf, Tibald, Emilien,

Hargeer en Vulbodo (valt later af) tot paters in de orde van Sint-Benedictus.

DE 10 GEBODEN VAN DE RALLY

Je kan onderweg extra punten scoren door de vragen te beantwoorden die op de achterzijde staan van elk dossier! De vragen die in het rood

gemarkeerd zijn worden gecontroleerd op elke controlepost. Hier vallen behoorlijk wat punten mee te scoren, lees en bekijk dus alles zeer aandachtig...

1. Bovenal bemin uw kompas en wandelpas

2. Zoek niet ijdel op Google noch Wifi

3. Geestig is de dag der passie en plezier

4. Paters en abten zult gij inspecteren

5. Surf niet, geef geen ergernis

6. Doe vooral nooit wat illegaal is

7. Vlucht het spieken en bedriegen

8. Lees ook achterflap en prenten

9. Wees steeds proper in uwen tocht

10. En onderzoek uw dossiers goed

BELANGRIJK!

TER INFO: OVER HET BOEK EN FILM: DE NAAM VAN DE ROOS

Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij

in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië.

Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus.

Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen.

Er worden zeven geheimzinni-ge misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren. Angstige geruchten gaan door

de abdij; niet alleen de abt heeft iets te verbergen, overal wor-den sporen uitgewist. William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoeks-koorts bevangen.

De ontmaskering van de moordenaar gaat hem veel meer in beslag nemen dan de strijd tussen de keizer en de paus. Hij verzamelt aanwijzin-gen en ontcijfert manuscripten in geheimtaal. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij.

Onze rally heeft hier niet veel mee te maken, alhoewel het ook over de Benedictijnen gaat en over een mysterieuze moordzaak... Het was een geweldige inspiratiebron. Merci, Mr. Umberto Eco!

Noteer hier al jullie bedenkingen, merkwaardige vondsten, motieven of andere hersenspinsels.

NOTITIES MOORDZAAK

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

NOTITIES MOORDZAAK THE NAME OF THE ROSEOVERZICHTVERDACHTEN:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Noteer hier al jullie bedenkingen, merkwaardige vondsten, motieven of andere hersenspinsels.

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

HET MOORDVERSLAG

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen)

KLINISCH ONDERZOEK: DR. DEXTER - MASTER DIPL. FORENSICS EXPERT

OVERZICHTVERDACHTEN:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Novice LucBESCHRIJVING SLACHTOFFER & LOCATIE: Mannelijk, redelijk normaal gebouwd, 37 jaar. Beroep: Pater in opleiding (novice). Werd dood aangetroffen aan Abdijstraat 6 te 1790 Affligem.TIJDSTIP VAN OVERLIJDEN: Vermoedelijk tussen 16 en 18 uur.BESCHRIJVING PLAATS DELICT: Het slachtoffer werd gevonden achter het jeugdheem van de abdij. Op zijn voorhoofd was een grote hoofdwonde aanwezig, veroorzaakt door een stomp voorwerp, vermoedelijk een steen. De wonde zelf was bevuild met zand. Onder zijn nagels zaten een aantal vezels, vermoedelijk afkomstig van de kledij van de dader. Op zijn pij lag een handgeschreven gedicht, afkomstig uit een eeuwenoud verhaal uit de Middeleeuwen. Het DNA op het papier toont aan dat het geschreven werd door Abt Urbain. Er lag op het lijk ook een roos uit de tuin van het Jeugdheem.

Foto van de plaats van het delict en gevonden voorwerpen bij het lijk.

AANVULLINGEN BIJ HET DOSSIER: Zand uit de wonde komt niet overeen met de ondergrond van de plaats waar het slachtoffer werd gevonden. De hoofdwonde werd vermoedelijk ergens anders toegebracht...

Op basis van dit moorddossier en de dossiers van alle andere betrokkenen zullen deze vragen duidelijker worden. Met de tijdlijn kom je te weten wat de Latijnse naam is van Novice Luc!

Meid Vivy > Invidia (Nijd of Jaloezie)

WAT IS DE DOODSOORZAAK

(+ moordwapen)

Verstikking door wurging met een cingel (gordel of touw rondom een pij)

Zie TIP 3 !

WIE IS DE MOORDENAAR: (+ Latijnse naam)

TEAM- NUMMERMoordverslag Novice Luc

WELKE ZONDE HAD LUC OP ZIJN KERFSTOK?

GELIEVE DIT DOSSIER INGEVULD AF TE GEVEN OP HET EINDE VAN DE RALLY!

WAT WAS ZIJN ECHTE (LATIJNSE) NAAM?

L9

U X2

U4

R6

I14

A

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

Ter gelegenheid van het 950-jarig bestaan van de abdij van

Affligem lanceert men een nieuw bierrecept: Affligem 950 Cuvée.

1 2De abdij kende een nieuwe bloei onder proost Benedictus

van Haeften. Om het gerestaureerde gebouw te verfraaien doet hij een beroep op de befaamde schilder Peter Paul Rubens. Eind 17e eeuw werd de abdij nogmaals geteisterd, ditmaal door de legers van Lodewijk XIV.

3In de Tweede Wereld-oorlog sluit de abdij-brouwerij voorgoed

haar deuren. In dit jaartal wordt er voor de laatste maal in de abdij gebrouwen door dom Tobias Vergauwen. Samen met pater Adrien Floor ontwikkelt hij Affli-gem dubbel.

4De geschiedschrij-ving over de abten is indrukwekkend. Abt

Jan t’Serjacobs is mede-stichter van de Katholieke Universiteit Leuven en Abt Goswin Herdinck was gezant van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk (later de keizer van het Heilige Roomse Rijk).

5De abdij wordt voor het eerst in de geschiedenisboeken

vermeld: Ze groeit en biedt huisvesting aan een 200-tal monniken. De landbouwgrond, hop- velden en wijngaarden zorgen voor welvaart in de streek.

6De werking van de imposante geestelijke instelling werd op

brutale wijze stopgezet door de Franse Revolutie. Monniken worden ver- dreven en de abdij tot puin herleid. Het grondbezit van 8262 hectare, wordt verbeurd verklaard. Vele kunstwerken gaan verloren.

7Na jarenlang vechten keren zes roofridders terug naar hun

geboortestreek: Affligem. Ondanks de trouw die ze aan de koning hadden gezworen, ruilen ze hun wapenuitrusting in voor een pij van de orde van Sint-Benedictus. In één jaar tijd bouwen ze hun kerk in Romaanse stijl.

Twee monniken overleven de Franse revolutie, slaan de

handen in elkaar en be-ginnen aan de heropbouw van de abdij. De abdij wordt bijna volledig hersteld. In Parijs begint men in die periode ook aan de bouw van de prestigieuze Eiffel-toren.

8 9De abdij wordt beschouwd als de meest imposante

abdij van de benedictijnen in de Lage Landen. De hertogen van Brabant betitelen ze als Primaria Brabantiae: ‘de voortreffe-lijkste van Brabant’.

10De kersverse monniken beginnen met bier brouwen. Fulgentius,

monnik van Saint-Vanne te Verdun, komt naar Affli-gem. In datzelfde jaar wordt de regel van de H. Benedic-tus aanvaard. Een jaar later wordt de eerste abdijkerk ingewijd en Fulgentius wordt als eerste abt van de Abdij Affligem verkozen.

11Men slaagt erin het kloosterleven te Affligem nieuw

leven in te blazen in het statige Bisschoppenhuis, het laatste overblijfsel van de laatbarokke bouwwerken: 100 jaar later wordt dit uit-gebreid met een vleugel met monumentale kruisgang en een nieuwe abdijkerk.

12De abdijkerk ontsnapt niet aan oorlogs- geweld. Gelegen op

de grens met het graafschap Vlaanderen wordt ze in de veertiende eeuw tweemaal verwoest door de Vlamin-gen (Brabantse Successie- oorlog). De abdij wordt later in brand gestoken door de troepen van Willem van Oranje (de geuzen).

13Het merk Affligem komt in de porte- feuille van Alken-

Maes en de vennootschap Affligem Brouwerij ver-dween. Vier jaar later wordt Affligem een merk van Heineken, gebrouwen in Opwijk. De abdij van Affli-gem blijft eigenaar van het merk waardoor de recep-tuur niet verandert.

14 Aleidis van Leuven, is een hoogadellijke 12e-eeuwse vrouw,

die op jonge leeftijd konin-gin van Engeland wordt door te huwen met Hendrik I van Engeland. Ze brengt in Affligem haar laatste levensjaren door. Ze zou 49 jaar geworden zijn en begraven, evenals haar vader, in Affligem.

1064 1085 1129 1160 1200 1493 1580 1634 1796 1870 1887 1940 2010 2012

7 10 5 14 9 4 12 2 6 11 8 3 13 1

Vul in deze vakjes de passende nummers op de tijdlijn >>>

Moordverslag Novice Luc > De TijdlijnDE OPDRACHT:Om te begrijpen wat er op het spel staat voor de monniken is het belangrijk om het verleden van de brouwerij en de abdij te kennen: Sorteer de 14 nummers hier onder bij de passende jaartallen!

DOSSIER VERDACHTE 1

ALIBI VERDACHTE:

AFGELEGDE VERKLARING DEZE OCHTEND:

GEDRAG/TOESTAND TIJDENS ONDERVRAGING:

RELATIE MET VERMOORDE:

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) OVERZICHTVERDACHTEN:

INFORMATIE OVER HET MOORDWAPEN:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Pater Cedric

Pater CedricFACTSLeeftijd: 30 jaarBeroep: KruidenspecialistInteresses: Kruiden kweken, mediteren en slapen

PROFIEL

BEZITTINGEN BIJ ONTMOETING:

VERDACHTE EIGENSCHAPPEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Een pij

‘Efkes bekomen... Heeft er iemand zin in een jeneverken? Ik wel! Pater Guy heeft gisteren een hevige ruzie gehad met Novice Luc. Sindsdien is het nieuwe bierrecept spoorloos.Het was nochtans goed verstopt!’

Aan de kledij van Cedric ontbreekt precies iets...

Cedric is moe en heeft precies niet veel goesting om iets te doen vandaag... Zijn hond wil gaan wandelen.

Pater Cedric heeft een flauw vermoeden dat Luc nieuwe bierrecept gestolen heeft...

Een fles jenever

Een leiband

Oordopjes (om te slapen)

Hondenbrokken

Een deken

Een klein hoofdkussen

Cedric heeft een grote passie voor planten. Hij is dan ook gespecialiseerd in kruiden. In opdracht van abt Urbain heeft hij samen met pater Guy een nieuw bierrecept ontwikkeld. Tot grote ergernis van abt Urbain werkt Cedric wel héél traag. Vandaag ging hij het nieuwe bierrecept voorstellen aan de abt.

Op de plaats van het delict heeft Rechercheur Stijn jullie de opdracht gegeven om het Roofridderpad te volgen en op zoek te gaan naar zes foto’s.Bij elke juiste foto die je hebt aangeduid staat een letter waarmee je het moordwapen kan vinden.

Als je de zes foto’s correct hebt aangeduid, dan ontvangen jullie nog een belangrijke tip over het moordwapen bij Pater Cedric. (Tip 1)

TIP: Als jullie het dossier van meid Vivy in Dossier 4 goed uitpluizen, dan kunnen jullie de Latijnse naam van Cedric gemakkelijk ontcijferen.

WAARAAN HEEFT CEDRIC GEZONDIGD?

DE LETTERS VAN HET MOORDWAPEN:

WAT IS HET MOORDWAPEN ?

WAT IS DE LATIJNSE NAAM VAN CEDRIC?

A5

C1

E4

D6

I2

A

C

C

LUIHEID - VADSIGHEID

Zijn cingel ontbreekt

E

I

L

N

I

G

G

E

N

L

OVER DE VERDACHTE:

TEAM- NUMMER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

1. Pater Cedric > De Visgraat

DE OPDRACHT:Pater Cedric stuurt zijn hond naar de abt Urbain (zelf heeft hij geen goesting). Urbain is ergens paddenstoelen aan het plukken in het bos... Hmmm, zeer verdacht.

WOORDJE UITLEG:In deze etappe gaan jullie op zoek naar de hond van Cedric. Hij wacht op zijn baasje (zie foto’s), maar die zit momenteel aan de jenever...

HET EINDE VAN DE VISGRAAT:

Hier starten jullie met het labyrint

van abt Urbain: Dossier 2!

STEENTJESOP DE WEG

BOS

VO

SSENLIN

TWO

RM

KAPEL

START

CONTROLE-POST

EINDE

LEGENDE:On/verharde weg van minstens één meter breed.

Doodlopende weg van minstens één meter breed.

BOS

DOSSIER VERDACHTE 2

ALIBI VERDACHTE:

AFGELEGDE VERKLARING DEZE OCHTEND:

GEDRAG/TOESTAND TIJDENS ONDERVRAGING:

RELATIE MET VERMOORDE:

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) OVERZICHTVERDACHTEN:

BIERPROEVERIJ:

OVER DE VERDACHTE:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Abt Urbain

Abt UrbainFACTSLeeftijd: BejaardBeroep: Abt van de abdij van AffligemInteresses: Kalligrafie, comics en haiko’s

PROFIEL

BEZITTINGEN BIJ ONTMOETING:

VERDACHTE EIGENSCHAPPEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Een pij

‘We wisten allemaal dat novice Luc vroeg of laat zijn kap over de haag ging gooien, maar niet op die manier... ‘t was ne flierefluiter.’Ik weet dat pater Ivan nogal opvliegend is, maar ik had nooit verwacht dat hij tot zoiets in staat zou zijn, ik ben er echt niet goed van...’

Waarom ligt er een gedicht van abt Urbain op het lijk?

Abt Urbain ziet er piekfijn uit maar is wel heel zenuwachtig. Hij had een afspraak in het bos met pater Cedric omtrent een nieuw bierrecept.

Op de stoffelijke resten lag een gedicht dat geschreven werd in het handschrift van abt Urbain, in kalligrafische letters...

Een spiegeltje met kam

Een grote paternoster

Een bijbel

Een cingel

Gedichtenbundel

Een T-shirt van ‘Superman’

De strenge Abt Urbain houdt zijn paters goed in de gaten. De abdij zit in geldnood wegens te hoge renovatiekosten.Daarom heeft hij vorig jaar pater Cedric en pater Guy de opdracht gegeven om een nieuw bierrecept te ontwikkelen. Vandaag verloopt de deadline: hij wacht vol ongeduld op de komst van Cedric met zijn nieuw recept, maar de moord op Luc gooit roet in het eten...

Op het einde van het labyrint staat pater Guy met het nieuwe bier van de abdij in Affligem!In deze opdracht moeten jullie uit drie biersoorten het bierrecept vinden die Cedric en Guy hebben gebrouwen.

Indien jullie het juiste bierrecept kunnen raden, dan ontvangen jullie een belangrijke tip van Pater Guy (Tip 2).

TIP: Als jullie tijdens het Roofridderpad alle let-ters van het moordwapen hebben aangeduid, dan kan je met de resterende letters de latijnse naam van abt Urbain vormen.

WAARAAN HEEFT URBAIN GEZONDIGD?

WAT IS DE LATIJNSE NAAM VAN ABT URBAIN?

Duidt aan welke van de drie biersoorten het nieuwe recept is van Affligem:

IBREPUS A

TEAM- NUMMER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

HOOGMOED - IJDELHEID

2. Abt Urbain > Het Labyrint

DE OPDRACHT:Abt Urbain geeft jullie de opdracht om op zoek te gaan naar pater Guy. Hier vind je zijn aanwijzingen. Hopelijk heb je een kompas bij.

HET EINDE VAN HET LABYRINT:

In dit kleine bos ontmoeten jullie pater Guy met

een leuke opdracht. Santé !

Iets merkwaardigs gevonden? >>> INVIDIA

5 m 15 m10 m 20 m 30 m 50 mLEGENDE >>>

OPDRACHT ONDERWEG >>>Kan je hierboven de plaats aanduiden

waar deze foto werd genomen?Duidt de vindplaats aan door één van boven-

staande (gekleurde) bolletjes te omcirkelen.

260° 60° 334°

135°EINDE40°

40°140°

90° 45° 45°140°

130°

DOSSIER VERDACHTE 3

ALIBI VERDACHTE:

AFGELEGDE VERKLARING DEZE OCHTEND:

GEDRAG/TOESTAND TIJDENS ONDERVRAGING:

RELATIE MET VERMOORDE:

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) OVERZICHTVERDACHTEN:

OP VAKANTIE MET GUY:

OVER DE VERDACHTE:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Pater Guy

Pater GuyFACTSLeeftijd: 35 jaarBeroep: BierkennerInteresses: Bier, gastronomie, whisky, motards en toogfilosofie.

PROFIEL

BEZITTINGEN BIJ ONTMOETING:

VERDACHTE EIGENSCHAPPEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Een pij

‘Hebben jullie soms nen Dafalgan? Mijne kop doet zeer... Dat smerig paterken van een Luc heeft gisteren ons bierrecept gepikt! Hij kan het misschien niet meer navertellen, maar ik ben er zeker van dat hij het ergens verstopt heeft! Abt Urbain zal woedend zijn!’

Liegt pater Guy over zijn blauwe plekken? Misschien hebben die twee gisteren gevochten en had Guy een black-out en herinnert hij zich niets meer...

Guy ziet er belabberd uit, hij heeft nog een kater van gisteren. Hij heeft een paar blauwe plekken omdat hij ‘gevallen is’...

Pater Guy beticht Luc van diefstal. .. Hebben die twee ruzie gehad en gevochten gisterenavond?

Een klein flesje whisky

Twee zakken Crocky-chips

Een cingel

Een leeg pakje Dafalgan

6 droge worstjes

8 kroonkurkjes Affligem Tripel

Gisteren hebben Guy en Cedric na één jaar uiteindelijk de zware taak volbracht: het nieuwe bierrecept. Om dat te vieren zijn ze samen met Novice Luc ‘enen’ gaan drinken in café Sportwereld. Terwijl Cedric efkes naar de koer ging, loopt Luc weg met de tas van Guy. Roepend loopt hij Luc achterna, maar valt lompweg op zijn gezicht.

Jaarlijks gaat pater Guy mosseltjes eten op zijn favoriete vakantiebestemming aan de Belgische kust. Onlangs bracht hij een kaars mee dat hij achter liet in éen van de kapelletjes die je langs deze etappe voorbij loopt. Kunnen jullie het souvenir opsporen? Dan weet je ook het antwoord op volgende vraag:

TIP: Bij alle verdachten eindigt hun Latijnse naam met dezelfde klinker! In dossier 4 kan je een extra letter vinden waarmee je zijn naam kan vervolledigen.

WAAR GAAT PATER GUY JAARLIJKS OP REIS?

WAARAAN HEEFT PATER GUY GEZONDIGD?

WAT IS DE LATIJNSE NAAM VAN PATER GUY?

ALUG

TEAM- NUMMER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

SINT-IDESBALD

VRAATZUCHT - GULZIGHEID

3. Pater Guy > “The Meaning Of Life”DE OPDRACHT:

Pater Guy geeft jullie enkele citaten waarmee jullie de tocht kunnen verder zetten naar de volgende verdachte: Meid Vivy.

“I woke up thinking a pleasant thought: There is lots left in the world to read.” Nicholson Baker

“You only live once, but if you do it right, once is enough.”

Mae West

“Whether you think you can, or you think you can’t: you’re right.” Henry Ford

“So long as you have food in your mouth, you have solved all questions for the time being.” Franz Kafka

“Looking back isn’t going to help you. Moving forward is

the thing you have to do.” McKayla Maroney

As you get older, the questions come down to about two or three.

How long? And what do I do with the time I’ve got left?

David Bowie

“There are many ways of going forward, but only one way of standing still.”

Franklin D. Roosevelt

“I’m sorry, if you were right,

I’d agree with you.” Robin Williams

“Do what you feel in your heart to be right, for you’ll

be criticized anyway.” Eleanor Roosevelt

“He that breaks a thing to find out what it is has left the path of wisdom.” J.R.R. Tolkien

“No person is your friend who demands your silence, or denies your right to grow.” Alice Walker

“Life moves fast. As much as you can learn from your history, you have to move forward.” Eddie Vedder

“If I’m left high and dry at the end of this wild journey, just taking it as a great feeling.” Olivia Wilde

“Think of all the beauty still left around you and be happy.” Anne Frank

“If you’re losing your soul and you know it, then

you’ve still got a soul left to lose” Charles Bukowski

“I took a test in Existentialism. I left all the answers blank and

got 100.” Woody Allen

“I wish I could freeze this moment, right here, right

now and live in it forever.” Suzanne Collins

“Happiness often sneaks in through a door you didn’t

know you left open.” John Barrymore

“Even if you fall on your face, you’re still moving

forward.”Victor Kiam

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” Isaac Asimov

“If someone thinks that love and peace is a cliche that must have been left behind in the Sixties, that’s his problem. Love and peace are eternal.” John Lennon

“We all have our time machines. Some take us back, they’re called memories. Some take us forward, they’re called dreams.” Jeremy Irons

“Ieder idioot kan met een trein rijden, Het is altijd rechtdoor.”

Herman Brusselmans

100 m

460 m

180 m

160 m

190 m

270 m

330 m

490 m

500 m

450 m

120 m 320 m

300 m

50 m

760 m

60 m

440 m

220 m

120 m

220 m

260 m

750 m

TIP: Met de rode letters kan

je de Latijnse naam vinden

van Secre- taresse Rita (dossier 5).

1

S 22

2

3

4

5

6

7

8

9

21

20

19

18

17

16

15

14

13

10 11 12

DOSSIER VERDACHTE 4

ALIBI VERDACHTE:

AFGELEGDE VERKLARING DEZE OCHTEND:

GEDRAG/TOESTAND TIJDENS ONDERVRAGING:

RELATIE MET VERMOORDE:

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) OVERZICHTVERDACHTEN:

OPDRACHT BAKSCHIETEN:

OVER DE VERDACHTE:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Meid Vivy

Meid VivyFACTSLeeftijd: Ongepaste vraagBeroep: Poetsvrouw abdijInteresses: Roddelbladen, fotografie en Benidorm

PROFIEL

BEZITTINGEN BIJ ONTMOETING:

VERDACHTE EIGENSCHAPPEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Een vuilblik en borstel

Bakschieten is een Vlaamse volkssport waarbij de spelers een aantal schijven (of stuivers) proberen te werpen in een opening, die in het midden van een houten bak zit.

‘Ik had gisteren rond 4 uur aan de brouwerij afgesproken, met Luc... We gingen samen voorgoed vertrekken naar Benidorm. Ik kon niet wachten van ongeduld dus ik vertrok wat vroeger. Maar ik zag hem daar achter ’t hoeksken staan friemelen aan die del van een Rita! En toen pakte die sloerie een steen en sloeg hem neer! Ik schrok me rot en ben toen gaan lopen...’

Waarom is Vivy weggelopen toen Rita een mep verkocht aan Luc, in plaats van hem te verdedigen? Waarom belde ze niet naar de politie om dit aan te geven?

Meid Vivy is enorm geëmotioneerd met de dood van ‘haar’ Luc.

Ze hadden een zeer hechte relatie.

Een bus WC-verfrisser

Een gouden halsketting

Een cingel

Vliegtickets voor Benidorm

Een emmer met zeemvel

Een handtas

De meid Vivy gedraagt zich nogal zenuwachtig en trekt een zuur gezicht zodra we met haar praten over de moord op Luc. Blijkbaar hadden ze een stiekeme relatie en waren ze van plan om voorgoed afscheid te nemen van de abdij en een nieuw leven te beginnen... Ze beweert dat de secretaresse (Rita) van plan was om Luc te verleiden om hem zo zijn geld afhandig te maken!

Misschien moeten jullie eens gaan checken of Cedric en Guy hun alibi klopt. Waren ze wel in café De Sportwereld? Van rechercheur Stijn hebben jullie bonnetjes gekregen: Santé !

Indien iemand van jullie team minstens één stuiver in de opening kan mikken, dan krijgen jullie nog een belangrijke tip over het alibi van Cedric en Guy! (Tip 3)

TIP: Bekijk heel aandachtig ‘alles’ op de dossiers...Als je het labyrint volledig hebt uitgevoerd, dan zijn jullie de Latijnse naam van meid Vivy daar ergens tegengekomen!

WAARAAN HEEFT MEID VIVY GEZONDIGD?

AANTAL GESCOORDE STUIVERS:

WAT IS HAAR ECHTE LATIJNSE NAAM?

AIDIVNI

TEAM- NUMMER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

NEID - JALOEZIE

!!!

4. Meid Vivy > De Fotoreeks

voorbij beek links en volg

verder de bosrand!

Stap op de oprit van huisnr. 124 en vervolg het pad

achter deze woning!

DE OPDRACHT:Meid Vivy is fervent fotografe, om jullie tocht verder te zetten geeft ze jullie enkele foto’s mee. Ze staan wel allemaal door elkaar!

OPDRACHT: De letter van de foto die niet bij deze reeks hoort zit in de Latijnse naam van pater Guy! Dewelke?

TIP: Met de rode letters kan je de Latijnse naam van pater Cedric vinden!

START

EINDE

DEZE HOORT ER NIET BIJ

K

36

R RRDOSSIER VERDACHTE 5

ALIBI VERDACHTE:

AFGELEGDE VERKLARING DEZE OCHTEND:

GEDRAG/TOESTAND TIJDENS ONDERVRAGING:

RELATIE MET VERMOORDE:

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) OVERZICHTVERDACHTEN:

OPDRACHT - DE OUDE KAART:

OVER DE VERDACHTE:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Secretaresse Rita

Secretaresse Rita

FACTSLeeftijd: Ongepaste vraag Beroep: Secretaresse brouwerij Affligem Interesses: Oude atlassen, luxe, rijke mannen, geld

PROFIEL

BEZITTINGEN BIJ ONTMOETING:

VERDACHTE EIGENSCHAPPEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Stiletto’s

‘Gisteren ben ik samen met Luc wat langer blijven werken. Alé ’t is te zeggen blijven plakken... Maar toen hij handtastelijk begon te worden heb ik hem een mep verkocht! Ik was zo geschrokken! Ik wou hem écht niet vermoorden! (barst in tranen uit).

Waarom belde ze niet een ambulance of de politie toen ze hem neermepte? Was Luc echt dood door die slag?

Rita is helemaal over haar toeren en begint te stotteren als we haar vragen stellen.

Rita en Luc waren de laatste tijd wel heel close bij hun samenwerking tussen de brouwerij en de abdij, tot grote ergernis van meid Vivy...

Een deux-pieceke

Het nieuwe bierrecept

Een zijden sjaal

Een Gucci-handtas

Een halsketting

Lipstick & mascara

Rita is secretaresse van de brouwerij en is gemakkelijk te overtuigen als het om geld gaat... Ze staat gekend om haar gewiekste omwegen om zwart geld wit te maken. Ze heeft via novice Luc vernomen dat de abdij een nieuw bierrecept wil lanceren. Toen Luc haar een interessant voorstel aanbood moest ze niet lang twijfelen.

TIP: Je kan dit enkel te weten komen door de uitgestippelde route te volgen!

TIP: Op basis van het dossier van pater Guy kan je dit gemakkelijk vinden. Nog een tip van pater Ivan: ‘Dat lijkt precies een beetje op die film over die grote blauwe indianen op die rare planeet...’

WAARAAN HEEFT RITA GEZONDIGD?

WELKE LETTERS STAAN OP HET ZITBANKJE?

ZOEK HET HUISNUMMER VAN ‘INGRID & DAVY’

WAT IS HAAR ECHTE LATIJNSE NAAM?

A9

V5

A3

R8

I14

I18

T1

A

TEAM- NUMMER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

GIERIGHEID - HEBZUCHT

5. Secretaresse Rita > De Oude KaartDE OPDRACHT:Secretaresse Rita geeft jullie de opdracht om met deze kaart op zoek te gaan naar een heel be-langrijke tip in het Kravaalbos.Hiermee krijg je het medisch dossier van Pater Ivan!

Start aan de kerk van Mazenzele

Einde aan de pastorij van Meldert

Hier staat een bankje met ingekerfde letters: Als je de letters noteert krijgen jullie een belangrijke tip!

DOSSIER VERDACHTE 6

ALIBI VERDACHTE:

AFGELEGDE VERKLARING DEZE OCHTEND:

GEDRAG/TOESTAND TIJDENS ONDERVRAGING:

RELATIE MET VERMOORDE:

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) OVERZICHTVERDACHTEN:

OVER DE VERDACHTE:

PaterCedric (dossier 1)

AbtUrbain(Dossier 2)

PaterGuy(dossier 3)

MeidVivy(dossier 4)

SecretaresseRita(dossier 5)

PaterIvan(Dossier 6)

NoviceLuc(Moordverslag)

Pater Ivan

Pater IvanFACTSLeeftijd: 63 jaar Beroep: Kerkleraar en hagiograaf Interesses: Boksen en Bijbelstudies

PROFIEL

BEZITTINGEN BIJ ONTMOETING:

VERDACHTE EIGENSCHAPPEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Een pij

‘Ik ben blij dat ik eindelijk van dat vies paterken af ben!Ik wist vanaf het begin al dat de reputatie van onze orde zou lijden onder zijn aan- wezigheid. Zo iemand hoort niet thuis in onze abdij!’

Wat is de oorsprong van zijn haat jegens nieuwkomers?

Ivan staat in een gloeiende colère. Hij slaat meermaals met zijn vuisten op tafel.

Pater Ivan hield novice Luc nauwlettend in het oog, zoals hij met alle nieuwkomers doet.

Een bijbel

Een houten wandelstok

Een cingel

Een zware sleutelbos

Een grote paternoster

Een cilicium*

Ivan is de trouwe rechterhand van Abt Urbain en conciërge van de abdij. Hij staat gekend als heel conservatief en is radicaal religieus.Er gaan geruchten rond dat Ivan al meermaals agressief uithaalde naar nieuwkomers in de abdij. Tot nu werd nog nooit een klacht neergelegd.

* Het cilicium: Een cilicium is een boetegordel of -kleed, vervaardigd uit geitenhaar (oorspronkelijk van geiten uit Cilicië, nu ook uit esparto- of andere ruwe vezels) of een ijzeren gordel met haakjes aan de binnenkant, die om het dijbeen of om een ander deel van het lichaam gedragen wordt.

Doordat de haakjes of de ruwe stof in het vlees snijden, ervaart de drager pijn.

Het cilicium wordt door monniken, bij de leden van Opus Dei en sommige lekengelovigen gedragen. De gewoonte gaat terug op de 4e eeuw na Christus.

TIP: Op basis van het medisch dossier van Ivan dat je in vorige opdracht kon bemachtigen is dit heel eenvoudig!

WAARAAN HEEFT PATER IVAN GEZONDIGD?

WAT IS ZIJN ECHTE LATIJNSE NAAM?

A AD RI I

TEAM- NUMMER

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

WOEDE - TOORN

6. Pater Ivan > De Paternoster

DE OPDRACHT:Al een hele tocht vragen jullie zich af wat er moet gebeuren met die dekselse paternoster. Jullie mogen hem eindelijk boven halen! Laat het grondplan van Sint- Walburga jullie startpunt zijn. Volg van hieruit deze drie commando’s die jullie naar de eindbestem-ming zullen brengen.

DE COMMANDO’S VAN DE PATERNOSTER:

PATER IVAN MEDISCH DOSSIER

TER INFO: DE GESCHIEDENIS VAN DE BROUWERIJ

De eerste brouwerij paalde aan het gasten-kwartier en de andere

werkplaatsen. Al in 1129 verwoestte een felle brand het hele gebouw.

Vervolgens weten we dat abt Karel de Croy (1521 – 1564) een nieuwe brouwerij liet optrekken die bleef bestaan tot de geuzen in 1580 de hele abdij in brand staken. Het gebouw werd hersteld in 1608 en nog eens in 1621 omdat het al dreigde in te storten.

Door de uitwasemingen van de kokende brouwketels waren de balken waarop de stenen ge-welven rustten, geheel verrot. In het gebouw zelf waren er 5 brouwketels. Er stonden ook 2 bedden voor de brouwer en zijn knecht, in die tijd waren dat leken, want zij sliepen in hun werkplaats. De brouwers waren leken. Het bier dat er werd gebrouwen bevatte hop. Heel de streek rond Affligem

had toen een goede reputatie omwille van de uitstekende hopkwaliteit. Hophandelaars van Engeland tot de Baltische Staten kochten ze op. In 1761 stonden er 2 brouwketels met elk een capaciteit van ongeveer 40 biertonnen. De aalmoezenier kreeg jaarlijks 200 tonnen licht bier om aan de kloosterpoort de dorst van de armen te lessen.

Met de uitdrijving van de monniken en de verkoop van de abdij in 1796 door de Franse bezetter, was ook het lot van de eeuwenoude brouwerij bezegeld. Toen bijna een eeuw later, in 1869, de monniken het Bisschoppenhuis, het enige bewoonbare overblijvende gebouw van het oude klooster-complex konden terugkopen, herbegon het abdijleven in Affligem.

In de Benedictuspoort en aanpalende gebouwen instal-leerden ze een nieuwe brouwe-

rij. Het brouwen herbegon op 20 mei 1885.

De brouwer, nu een monnik met de hulp van knechten, brouwde maandelijks 28 hectoliters maar hij moest nu mout en hop gaan kopen. Een nieuwe bezetter van ons land, ditmaal het Duitse leger, kwam in 1917 de koperen ketels weghalen. Het duurde tot 1920 voor de brouwerij was uitgerust met 2 nieuwe ketels.

Broeder Tobias Vergauwe brouwde de laatste maal op 13 maart 1940 want in mei waren de Duitsers er terug. De Tweede Wereldoorlog maakte na bijna 9 eeuwen definitief een einde aan het bierbrouwen in Affligem.

Bron: www.toerismeaffligem.be

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

TER INFO: DE ORDE DER BENEDICTIJNEN

De orde der benedictij-nen en benedictinessen (Ordo Sancti Benedicti),

afgekort tot OSB, is een kloos- terorde die de regel van Sint- Benedictus (480 - 547 n.Chr.) volgt. De orde rekent zich tot de plaatsgebondenheid (stabilitas loci). Wereldwijd zijn er meer dan 8.000 benedictijnen en

17.000 benedictinessen. De dagindeling van de benedic-tijnen bestaat uit contemplatie en arbeid (ora et labora) en mediterend lezen (lectio divina) Het getal zeven is heilig. Daar-om gaan monniken zevenmaal per dag bidden in de kerk: Het officie (Lauden, Primen, Terts, Sext, None, Vespers, Completen en Vigilie).

Ook ’s nachts staan ze op om ‘onze Schepper te loven’. Van Pasen tot 1 oktober zullen de monniken handwerk ver-richten van 7 tot 10 uur. Monikken moeten 3 geloften afleggen aan de abt: Armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Ze dragen enkel een sobere habijt (pij), een eenvoudige gordel (cingel) en sandalen.

DE TIJDLIJN !

HET MOORDWAPEN !

KLINISCH ONDERZOEK

ANAMNESE:

Dr. Willebrordus G. Phd, Dipl. Acvim, Dipl ECEIM, MVS, MRCVS

NAAM VAN PATIËNT:IN DRUKLETTERS A.U.B.

KLINISCH ONDERZOEK:Mannelijke patiënt, 63 jaar, matige tot goede lichamelijke conditie. AH: 20, HR: 66

BLOEDDRUK: 160/100

SCLERA: licht icterisch

HUIDTURGOR: +

BEHANDELING: Imuran 50mg sid Prostigmin 15mg sid

PATER IVAN (IDA)

Beperkte strabismus aanwezig, ptosis van beide oogleden aanwezig. Tijdens anamnese wordt toegenomen hypokinetische dysarthrie waargenomen. Uitgesproken myasthenie ter hoogte van de nek en distale ledematen zelfs bij zeer beperkte inspanning. Myasthenie verergert duidelijk bij psychische excitatie. Rectaal digitaal toucher: onregelmatig vergrote prostaat. Interne hemorrhoieden graad II.

CONCLUSIE: Symptomen volledig te wijten aan reeds eerder vast gestelde progressieve myasthenia gravis. In overleg met de huisarts wordt de medicatie aangepast. Psychische en fysieke inspanningen dienen tot een minimum gereduceerd te worden. Bij onvoldoende progressie dient thymectomie overwogen te worden. Vermoeden van benigne prostaat hypertrofie, verder bloedonder-zoek ter bevestiging. Interne bloedende hemorrhoieden graad II.

Advies betreffende de hemorrhoieden: 3x/dag zacht masseren na het digitaal aanbrengen van ‘Juktavenol’ pommade

666 - IDA

Controle na 2

weken!

De patiënt wordt sinds 10/02/16 behandeld voor occulaire myasthenia gravis. Symptomen bleven onder controle met ingestelde medicatie tot begin vorige week. Duidelijke afname van algemene spiertoniciteit en toegenomen dysarthrie. Intermitterende hematurie en dysurie. Anale pruritus en regel-matig bloedverlies bij defecatie.

VERDACHTE 6. Pater Ivan > Het Medisch Verslag

RESEARCH MOORDDOSSIER

Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus ‘De roos van voorheen bestaat als naam, naakte namen houden wij over’.

Umberto Eco (Auteur)

TER INFO: DE GESCHIEDENIS VAN DE ABDIJ

We zijn op de vooravond van de Investituur- strijd. Binnen de Kerk

grijpt een belangrijke vernieu-wingsbeweging plaats o.a. de stichting van de abdij van Cluny in Frankrijk. In Vlaanderen en Brabant is er de priester monnik Wedericus van de Sint-Pieters- abdij van Gent die predikend door het land trekt. Hij bekeert zes roofridders uit de streek van Affligem.

Zij besluiten in 1062 om zich in Affligem te vestigen. Door Affli-gem als vestigingsplaats te kiezen speelden de ridders in op de plannen van de Graaf van Leuven en Bisschop Anno om stabilisatie te brengen in deze uithoek op de grens met Rijks Vlaanderen: De vestiging in Affligem was zeker niet alleen een militair belangrijk. Het was een geestelijk bolwerk en een centrum voor sti-mulatie van het handelsverkeer.

Brabant en de Bourgondiërs In 1333 en 1356 wordt de abdij verwoest in de oorlogen tussen Brabant en Vlaanderen. Gedurende de daaropvolgende ballingschap van de monniken in de refuge te Brussel verslapte de kloosterobservatie. Het Westers Schisma bracht ook verdeeldheid in de communauteit. De abt bleef trouw aan Rome.

De Spaanse Habsburgers In de 15de eeuw verkregen de abten het primaat in de Staten van Brabant en daardoor sterk betrokken in de Brabantse politiek. In 1559 richt Filips II (Spaanse Habsburger, zoon van

Karel V) nieuwe aartsbisdommen op. Affligem wordt toegewezen als dotatie aan het aartsbisdom Mechelen, waardoor de aartsbis-schoppen ook seculier abt werd. Aan het hoofd van de abdij komt een “Proost”. Alle pogingen tot verbreking mislukten zodat de Aardbisschop van Mechelen abt bleven tot 1801. In 1580 wordt de abdij opnieuw verwoest door de aanhangers van Willem van Oranje, de geuzen. De monniken hadden toen de abdij reeds verlaten en zwerven 27 jaar rond in ballingschap. Pas in 1605 vestigen ze zich opnieuw in Affligem en restaureren de abdijgebouwen.

In de 17de eeuw bloeide de abdij opnieuw op onder proost Benedic-tus van Haeften. Hij deed een beroep op Rubens en De Crayer om kerk en klooster te versieren.

De Oostenrijkse Habsburgers De invallen van Lodewijk XIV teisterden de abdij en haar be-zittingen. Maar vanaf de tweede helft van de 18de eeuw volgde een nieuwe bloei onder proost Beda Regaus (+1808), de voornaamste Affligemse geschiedschrijver. Bij de Brabantse omwenteling in 1789 kozen de monniken de kant van Hendrik van der Noot en de Statisten. Het beheer van de goederen werd onder sekwester gesteld en de abdij kreeg het zwaar te verduren bij de terugkeer van het keizerlijke leger.

Het Frans bewind In 1795 worden de Zuidelijke Nederlanden ingelijfd bij Frankrijk en een jaar later wordt

het decreet gepubliceerd over de afschaffing van de kloosterorden. Op 11 november 1796 werden de monniken verdreven, er waren toen nog 33 religieuzen. Ze gingen in gemeenschap leven in het kas-teel van Overham. Toen Jan Jozef de Meer, baron van Moorsel, de soldaten verjoeg uit de abdij wer-den de monniken van medeplich-tigheid verdacht en opgesloten in een paar kamers van het kasteel.

Toen de monniken in 1798 een zware belasting moesten betalen ging men uit mekaar. De tachtig-jarige proost verborg zich in de hoeve van Benedictus de Witte (langs de Brusselse Steenweg), laatste griffier van de abdij. Het Concordaat van Napoleon maak-te een eind aan het patronaats-recht van de abdij maar er kwam ook een einde aan de incorporatie van de abdij bij het aartsbisdom.

Een van de pijlers van het onaf-hankelijke België was de vrijheid van vereniging. Dit gaf abdijen de mogelijkheid zicht te herstellen. In 1837 hernam het kloosterleven van de monniken van de abdij van Affligem. Ze kochten een voor- malig kapucijnenklooster op te Dendermonde. In 1868 kocht de abt het Bis-schoppenhuis te Affligem en in 1870 werd het kloosterleven, in Affligem zelf, hersteld.

Bron: www.toerismeaffligem.be

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

DE TIJDLIJN !

NAAM RECHERCHE TEAM (Zelf in te vullen) TEAM- NUMMER

ZONDE:

1

ZONDE:

2

ZONDE:

3

ZONDE:

4

ZONDE:

5

ZONDE:

6

Nummer: Nummer: Nummer: Nummer: Nummer: Nummer:

ZONDE:

7

DE ZEVEN HOOFDZONDEN > Zet het nummer van de personages én hun zonde bij de passende illustraties hieronder! Ze staan natuurlijk door elkaar.

OVERZICHT: WIE HEEFT WAT OP ZIJN GEWETEN?

Geef dit formulier en het moorddossier ingevuld af aan rechercheur Stijn op het einde van de rally.

PATER

CEDRIC (dossier 1)

Latijnse naam:

ACEDIA

HOOGMOED

1ABT

URBAIN(Dossier 2)

Latijnse naam:

SUPERBIA

HEBZUCHT

2PATER

GUY(dossier 3)

Latijnse naam:

GULA

LUST

3MEID

VIVY(dossier 4)

Latijnse naam:

INVIDIA

LUIHEID

4SECRETARESSE

RITA(dossier 5)

Latijnse naam:

AVARITIA

NIJD/JALOEZIE

5PATER

IVAN(Dossier 6)

Latijnse naam:

IRA (IDA)

VRAATZUCHT

6NOVICE

LUC(Moordverslag)

Latijnse naam:

LUXURIA

2 5 7 1 4 3 6

WOEDE

7

Nummer:

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERSSECTIE AALST

TIP 1. HET MOORDWAPEN TIP 2. HET BIERRECEPT TIP 3. HET ALIBI

Over het moordwapen:‘Rond Antwerpen hebben ze er ook zo één...’

Over het bierrecept:‘Novice Luc had het recept gestolen en was het van plan om het te verkopen aan de secretaresse.’

Over de paters op café:‘Pater Guy en Cedric zaten gisteren van 15 uur tot 18 uur op café.’

OPDRACHT ROOFRIDDERPAD OPDRACHT BIERPROEF OPDRACHT BAKSCHIETEN

Bravo !Jullie zijn er in geslaagd om het nieuwe bierrecept te vinden bij de bierproef !

Daarom deze tip:

Bravo !Jullie hebben minstens één munt in het gat gekregen tijdens het bakschieten!

Daarom deze tip:

Bravo !Jullie hebben de letters gevonden waarmee jullie het moordwapen kunnen vinden!

Daarom deze tip:

EEN CINGEL !

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERS

SECTIE AALST

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERS

SECTIE AALST

ORIËNTATIELOOPDE BERGSTIJGERS

SECTIE AALST