The Good Old - seizoen 2015|2016

16
Officieel magazine D’n Twellefde Man seizoen 2015|2016 THE GOOD OLD

description

Officieel digitaal magazine Fanclub D’n Twellefde Man seizoen seizoen 2015|2016 - VVV Venlo

Transcript of The Good Old - seizoen 2015|2016

Page 1: The Good Old - seizoen 2015|2016

Officieel magazine D’n Twellefde Man

seizoen 2015|2016

THE GOOD OLD

Page 2: The Good Old - seizoen 2015|2016

Colofon

Redactie:Jelle van Hees Rens Flos

Vormgeving:Patty Penders

Fotografie:Daniel van den BergCollectie Finbar van der Veen

Fanclub D’n Twellefde ManPostbus 31785902 RD Venlo (NL)Tel.: +31 6-47455363E-mail: [email protected] Internet: www.fanclub-vvv.nlIBAN: NL63 RABO 0151867747BIC: RABONL2UKvK Venlo: 40166739

Social media:FB: www.facebook.com/TwellefdeMan T: @fanclubvvv

Bestuur:Hans Huijs (voorzitter) Rens Flos (secretaris) Yvonne Flos-Tilburgs (penningmeester) John Boeve (algemeen bestuurslid)Ramon Peeters (algemeen bestuurslid)

Buscommissie:Hans HuijsE-mail: [email protected]

Sfeerteam:Ramon PeetersE-mail: [email protected]

Lidmaatschap: (seizoen 2015|2016) Volwassenen: € 15,-65-plussers: € 12,50Jeugd (t/m 15 jaar): € 12,50

Page 3: The Good Old - seizoen 2015|2016

Woord van de voorzitter

Een nieuwe start! 2015 is voorbij, de toekomst is nu. Het is enigszins aan de late kant, maar daarom niet minder gemeend: aan iedereen die dit leest de allerbeste wensen voor 2016! Dat het een prachtig jaar mag worden! Stof om over te schrijven is er natuurlijk voldoende. Zo zijn er de financiële perikelen waarin onze club zich momen-teel bevindt. Ja, het ziet er slecht uit op dit moment, maar is de situatie hopeloos? Allerminst! Het gerenom-meerde onderzoeksbureau Hypercube, dat ons onlangs heeft bijgepraat, is eigenlijk best wel positief. VVV huist in een omgeving waar veel mogelijkheden zijn om op financieel gebied de ontstane gaten te dichten. Daar liggen dus de kansen voor 2016. De club en alles daar omheen moet er van doordrongen zijn dat het bier bijna op is, maar dat er nog ergens een voorraadje verstopt is. Dat betekent wel dat we er met zijn allen (gemeente, sponsoren, maar zeker ook de supporters) alles aan moeten doen deze voorraad op te sporen en op juiste wijze te activeren. Slagen we daar in, dan ziet de toekomst er een stuk positiever uit.

De situatie die nu is ontstaan heeft er in ieder geval voor gezorgd dat enkele supportersgroepen zich hebben samengevoegd. Het is hartverwarmend om te zien in welke saamhorigheid de diverse groeperingen momen-teel samenwerken. Op het moment van schrijven wordt onderzocht op welke wijze we de club vanuit de supporters (structureel) kunnen ondersteunen. De plannen hier-voor worden uitgewerkt en dat kost tijd, waarvoor wij uw geduld vragen. Wij zullen iedereen direct informeren op het moment dat er resultaten te melden zijn. Niet bij de pakken neerzitten dus, maar nu met zijn allen de schouders er onder en gas geven!

Wie ook gas geeft dit seizoen is de selectie. Waar het voetbal en bijbehorende resultaten vorig seizoen nog middelmatig waren lijkt het lek boven en doet VVV mee in de top van de Jupiler League. Een super prestatie, zeker als bezien wordt dat de selectie flink is ingekrompen en het spelersbudget sterk naar beneden is bijgesteld. Eens te meer blijkt weer dat je met creatief scouten ook een interessante selectie op de been kunt brengen die meedoet om de prijzen. Dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Wij prijzen ons dan ook gelukkig met de huidige situatie op het veld. En mocht het in januari lekker rustig blijven op de transfermarkt en blijft de groep daardoor intact, tja… dan zou er zomaar iets moois kunnen gebeuren dit jaar!

Het belangrijkste voor 2016 blijft echter dat het financieel weer de goede kant op gaat met onze mooie club. Laten we het verleden achter ons houden en volledig de focus leggen op de toekomst! Die kunnen we namelijk voor een deel wél nog beïnvloeden. Wij gaan er vol voor, jullie toch ook?!

Hans Huijs Voorzitter Fanclub D’n Twellefde Man

Fanclub, Venlonaren en SocioClub gaan samenwerking aanJe hebt het in de afgelopen periode vast al gelezen: het gaat financieel slecht met onze club. Reden genoeg voor enkele supportersgroeperingen om op te staan en een stevig tegen-geluid te laten horen. Fanclub D’n Twellefde Man, Venlonaren.net en SocioClub VVV-Venlo hebben besloten om een samen-werking aan te gaan. Dit collectief wil er voor zorgen om namens alle supporters een positief geluid te laten horen, en waar mogelijk de club (financieel) te ondersteunen.

De inspanningen hebben tot op heden al een behoorlijk resul-taat opgeleverd. Een (online) petitie zorgde voor behoorlijke media-aandacht. Er heeft een gesprek plaatsgevonden met burgemeester Antoin Scholten en verantwoordelijk wethouder Stephan Satijn, en de groep is recent bijgepraat door onder-zoeksbureau Hypercube, dat een onderzoek doet naar het bestaansrecht van VVV. Door het relatief grote achterland met weinig concurrerende voetbalclubs zijn er wel degelijk kansen voor VVV om te overleven. Begin februari zal Hypercube een eerste rapportage afleveren. Ook in de komende periode zal het bureau de supporters blijven informeren.

Wil je zelf al een bijdrage leveren om VVV te steunen? Koop dan de speciale en unieke sjaal, die voor slechts € 10,- te ver-krijgen is. VVV is Venloos trots sinds 1903, en dat moet nog even zo blijven. Met het kopen van de sjaal spreek je steun voor VVV uit in moeilijke tijden, mar help je ook direct het collectief in het financieren van de toekomstplannen waar nu de laatste hand aan wordt gelegd. Bestellen kan op de websites van Fanclub D’n Twellefde Man, Venlonaren.net en SocioClub VVV-Venlo.

Hij doorliep de jeugd van Ajax, maakte zijn debuut in het betaalde voetbal bij FC Zwolle en kwam in de zomer van 2011 naar VVV: Yanic Wildschut. De inmiddels 24-jarige Amsterdammer maakte in De Koel indruk in zijn eerste seizoen in de eredivisie: met zijn snelheid en onorthodoxe passeerbewegingen speelde hij zich al snel in de kijker bij andere clubs. SC Heerenveen wilde in de zomer van 2012 twee miljoen euro voor Wildschut betalen, maar VVV wilde meer. De deal ketst af, Wildschut blijft, maar beleeft een slecht jaar. VVV degradeert, en de Friezen pikken de vleugelspits op 24 juni 2013 alsnog op, maar nu voor een beduidend lager bedrag. Ondanks een contract voor drie seizoenen (met een optie voor nog twee) speelt Wildschut maar een half jaar in Friesland; hij wordt in de winter verhuurd aan ADO Den Haag. In september 2014 maakt hij de overstap naar Engeland, waar hij gaat spelen voor Championship-club Middlesbrough. Die club verhuurde hem afgelopen drie maanden aan Wigan Athletic, dat hem op 9 januari definitief inlijfde. Wildschut tekent een contract voor maar liefst drieën-half jaar, en dus is hij voorlopig nog wel even in League One te bewonderen…

NIEUWS

Foto

: Pat

ty P

ende

rs

Kent u deze nog?

Page 4: The Good Old - seizoen 2015|2016

In de zomer van 1978 heeft VVV twee uiterst succesvolle Eredivisieseizoenen op rij achter de rug. Onder de populaire coach Rob Baan handhaaft de Venlose club zich twee jaar achter elkaar met attractief voetbal op het hoogste niveau. De Haagse trainer kan dan ook met opgeheven hoofd De Koel verlaten: hij laat VVV achter met een selectie die in staat wordt geacht nog lange tijd te presteren. Na het vertrek van Baan wordt Hans Croon als opvolger aange-steld. En dat is niet de eerste de beste trainer: twee jaar eerder heeft hij met Anderlecht zelfs de prestigieuze Europacup II gewonnen. Toch wordt het verblijf van Croon in Venlo niet bepaald een succes: een half jaar later is hij alweer weg. Hans Croon was een rare, volgens sommigen. Maar wie was deze vrijwel volledig vergeten VVV-trainer nu werkelijk?

Hans Croon (1936) was geen alledaagse man. Integendeel. Al op eenentwintigjarige leeftijd wordt hij hoofdtrainer. Een slepende blessure heeft kort daarvoor een einde gemaakt aan de bescheiden voetballoopbaan van de in Nederlands-Indië geboren Croon, die naast het CIOS ook nog een sportopleiding in Duitsland volgt. Als coach haalt de eigenzinnige Hans Croon de top wél. Zijn carrière brengt hem zelfs bij de Belgische recordkampioen Anderlecht. Croon wint er de Europacup voor bekerwinnaars: hij is daarmee de eerste Nederlandse coach met een Europese hoofdprijs bij een buitenlandse club. Het zal de, zonder dat dit als woordspeling bedoeld is, kroon op zijn werk blijken te zijn.

De piepjonge Hans Croon begint zijn trainersloopbaan bij BVC / Amsterdam. Niet geheel verrassend is hij op dat moment de jongste trainer in het betaalde voetbal. De lange oefenmeester heeft mede vanwege zijn imposante postuur natuurlijk over-wicht: dat de meeste spelers een stuk ouder zijn dan hun coach is daardoor niet relevant. Aanvankelijk wordt hem geadviseerd een paar jaar bij zijn leeftijd te liegen, maar dat blijkt in de praktijk nergens voor nodig. Een jaar later deelt Croon met Toon Bruins Slot, vader van de latere meesterscout Tonny, de functie van hoofdcoach van DWS.

In 1959 verkast Hans Croon naar SVV. Bij de Schiedamse Eerste Divisionist blijkt hoe vooruitstrevend zijn trainersmethodiek is. Met zijn werkwijze maakt hij dan ook al snel naam. Hans Croon heeft oog voor talent: zo ontdekt hij de latere Ajacied Dick van Dijk. Bij SVV zet hij een jeugdig succeselftal neer. Croon houdt er nogal wat afwijkende denkbeelden op na en start zelfs een voetbalschool: drie keer per week wordt er om zes uur ’s ochtends getraind, dus vóórdat de jonge voetballers naar school gaan. Een unicum in die jaren. Toch wordt er na verloop van tijd gestopt met de vroege trainingen. Enkele ouders van leerlingen klagen: er zijn spelers bij die door een te korte nachtrust in de klas in slaap vallen.

En er zijn meer revolutionaire zaken. Croon haalt een thera-peut naar de club, iets wat in de pioniersjaren van het betaald voetbal hoogst opmerkelijk is. Wie niet lekker in zijn vel zit wordt naar de ‘zielenknijper’ gestuurd. De aanpak blijkt te

werken: nogal wat spelers hebben er overduidelijk baat bij. Ook krijgen de voetballers middels een soort pap speciale voeding voorgeschoteld. Wat er precies in de merkwaardige brij zit is een raadsel, maar het zal niet de laatste keer zijn dat Croon het in een discutabele hoek zoekt. Spelers van die tijd zijn desalniettemin lyrisch over de jonge coach. Hij heeft goede oefenstof: er wordt opvallend veel met de bal gewerkt. Dat zorgt niet alleen voor plezier; er wordt nog gepresteerd ook.

Na SVV volgt een periode bij HVC uit Amersfoort, waarmee Croon in 1967 van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie promoveert. En met Volendam promoveert hij als kampioen naar de Eredivisie. In het vissersdorp wordt Croon geaccep-teerd als oefenmeester, maar de aanwezigheid van ‘de jas’ zorgt binnen de nuchtere gemeenschap wel voor de nodige gefronste wenkbrauwen. Hans Croon is dan al bovengemiddeld filosofisch ingesteld en haalt er bij besprekingen van alles bij: het gaat over buitenaards leven, over de invloed van kleuren en hij heeft het zelfs over een kabelbaan in het heelal die er volgens hem ooit wel moet gaan komen. Voor een wedstrijd tegen Ajax wordt een paragnost ingehuurd. De spelers moeten in een kringetje om de man heen gaan staan, waarna hen op peptalkachtige wijze stuk voor stuk wordt verteld dat ze beter zijn dan Ajacieden als Piet Keizer en Johan Cruijff. De zweverige methode van Croon helpt op die momenten evenwel niets: Volendam gaat met klinkende cijfers onderuit tegen de Amsterdamse grootmacht.

Toch zijn er in die tijd vooral positieve geluiden. Hans Croon is een betrokken man die ook buiten het voetbal interesse in de spelers toont. Hij geeft ze advies over maatschappelijke carrières en denkt dus in alle opzichten met hen mee. Croon blijkt daarnaast zelfs een denker met voorspellende gaven. Zo vertelt hij in 1970 tijdens een wedstrijdbespreking dat het Nederlands Elftal over vier jaar later wereldkampioen zou worden. Destijds was dat een bespottelijke opmerking: Oranje kwalificeerde zich immers voor geen enkel eindtoernooi. In 1974 blijkt dat Croon met zijn voorspelling toch akelig dicht in de goede richting zit. Helemaal bij het rechte eind heeft hij het wanneer hij begint over businessplekken in het stadion: die zouden er over een jaar of vijftien komen. Hij wordt er hard om uitgelachen: zoiets is in het calvinistische Nederland immers ondenkbaar. Zijn toekomstverwachting komt desondanks uit. Hans Croon creëert uitstekende randvoorwaarden om te

Mysterieuze VVV-trainer Hans Croon:

overschat of onderschat?Door: Finbar van der Veen

Page 5: The Good Old - seizoen 2015|2016

presteren. Zo wordt er een professioneel masseur naar Volendam gehaald. En er zijn vitaminespuiten. Maar of het nu écht vitamines waren? De desbetreffende masseur kwam uit de wielerwereld, en daar gebeurde ook in die tijd nogal wat…

De trainingsmethode én prestaties van Croon blijven niet on-opgemerkt. Het Belgische Waregem legt hem vast, prompt wint hij er de Belgische beker. Via Lierse SK belandt hij zelfs bij het grote en chique Anderlecht. In Brussel beleeft Hans Croon het absolute hoogtepunt van zijn trainersloopbaan: hij wint in 1976 de Europacup II. Saillant detail: de tegenstander is West Ham United, de club waar VVV een kleine veertig jaar later een bijzondere band mee zou krijgen.Van een band tussen Croon en VVV is dan nog geen sprake, maar opmerkelijk genoeg moet de succescoach bij Anderlecht wel het veld ruimen en dus op zoek naar een nieuwe werkgever. Raymond Goethals wordt aangesteld als zijn opvolger. Ondanks het winnen van de Europese én Belgische beker moet Croon dus wijken. Is er dan toch zoveel twijfel over zijn capaci-teiten? Vast staat dat hij in die periode al behoorlijk op de zweverige toer is en steeds extremer lijkt te worden in zijn gedrag. Er wordt zelfs gefluisterd dat ‘die rare snuiter Hans Croon’ zijn opstellingen mede maakt op basis van de stand van de sterren. Legendarisch is het verhaal rondom het afscheid van Croon bij Anderlecht. De afzwaaiende trainer neemt zijn spelers mee naar het Atomium. In de bovenste bol geeft hij iedereen een elpee die volgens hem karakterologisch precies bij diegene past. Zo krijgt de latere VVV’er Peter Ressel Seagull van Neil Diamond overhandigd. Want meeuwen kunnen hoog vliegen en diep dalen, zo verklaart Croon. Dat soort filosofisch werk. De hele selectie krijgt een bijpassende plaat. Het typeert de grote interesse van Croon in zijn spelers, maar ook de niet heel gebruikelijke wijze waarop hij te werk gaat.

De mysterieuze Croon keert terug naar Nederland. Bij NEC, waar hij onder meer Guus Hiddink onder zijn hoede krijgt, maakt hij vervolgens maar bitter weinig indruk. Bij besprekingen wordt er van alles bij gehaald: natuurrampen, de complete wereldgeschiedenis, maar veel baat heeft het allemaal niet. De status van Hans Croon heeft dan al de nodige deukjes op-gelopen. Toch wordt Croon in diezelfde periode bijna benoemd tot bondscoach van het Nederlands Elftal. Zijn loslippigheid houdt dat uiteindelijk tegen. Hij zet zich zo af tegen de mentaliteit van de KNVB-officials dat de geschrokken bond toch maar van zijn diensten afziet.

Niet Zeist, maar Venlo wordt in de zomer van 1978 zijn nieuwe werkplek. Toegegeven, Croon heeft geen gemakkelijke taak bij VVV. Hij moet immers Rob Baan opvolgen, die zoals gezegd nogal wat heeft neergezet. Liefst zes jaar was Baan coach in Venlo, tot op de dag van vandaag nog altijd een record. Hans Croon kiest er voor met harde hand te regeren. Dat maakt alles alleen nog maar lastiger: dat pikt de spelersgroep, de sociale Baan gewend, overduidelijk niet. Croon wil alles naar zijn hand zetten en duldt geen tegenspraak.Al snel nemen de conflicten toe. Met de voetbalbagage van Croon blijkt het in Venlo wel mee te vallen. Of tegen eigenlijk. Hij geeft extreem veel looptrainingen en leidt spirituele wedstrijdbesprekingen volgens de inmiddels bekende formule. Veel spelers vinden hem maar een vreemde vogel. Croon lijkt in België bovendien het heilige vuur te zijn verloren en zoekt steeds meer zijn heil in merkwaardige methodes. Maar hij schuwt ook andere middelen niet. Zo zweert hij bij allerlei obscure spuitjes en pilletjes.

Hij zet zelfs een aantal spelers aan tot doping, zo zou duidelijk worden: jaren later wordt door journalist Theo Vincken van het

Dagblad Voor Noord-Limburg onthuld dat er voorafgaand aan de wedstrijd FC VVV - NEC stimulerende middelen zijn gebruikt. Croon laat zich in die periode opvallend vaak ver- gezellen door een persoon uit de wielerwereld en geeft meer-dere keren aan het bestuur te burgerlijk te vinden. In België is er veel meer mogelijk, zo reageert hij steevast cryptisch. Die bewuste dag schijnt Hans Croon pilletjes geregeld te hebben waar spelers beter van zouden moeten presteren. Schimmig blijft wie deze nu wel en wie niet geslikt hebben, al heeft Mikan Jovanovic achteraf toegegeven dat hij één van de zondaars was. Tot zijn grote spijt overigens: de pillen hebben ook nog eens een averechts effect. Nog nooit speelde Jovanovic zo slecht als in die bewuste wedstrijd.Het rommelt binnen de club. VVV staat stijf onderaan en het gezag van Hans Croon brokkelt met de dag af. Een conflict met sterspeler Jovanovic luidt zijn definitieve einde in. De Joego-slaaf wordt door Croon een zakkenvuller genoemd, die dit niet pikt. Hij stapt naar het bestuur en stelt hen voor de keuze: het is óf de trainer eruit, óf hij eruit.

Het wordt de trainer. Assistent Sef Vergoossen neemt de boel over, maar het lukt hem na alle ellende niet meer VVV te behouden voor de Eredivisie. Met Hans Croon gaat het erna steeds verder bergafwaarts. VVV blijkt zijn laatste trainersklus in Nederland. Wel werkt hij nog in België, bij achtereenvolgens Beringen en Lierse SK. Het is niet de meest succesvolle periode van zijn trainerscarrière. Met Beringen degradeert hij, bij Lierse krijgt hij ontslag. Croon mist ondertussen de erkenning die hij meent te verdienen. Zijn vergeefse hunkering naar een plekje tussen de grote voetbalcoaches maakt hem tot een enigszins verbitterde man. Croon verdwijnt uiteindelijk helemaal uit de voetbalwereld. Hij krijgt steeds extremere beelden over de zin van het leven en sluit zich aan bij de Bhagwan. Vanaf 1983 heet Hans Croon daarom Shunyam Avyakul, wat zoiets betekent als ‘kale leegheid’. Bij de Bhagwan denkt hij de oplossingen te vinden voor de problemen waar hij mee kampt. De voorheen als Hans Croon bekend staande man gaat in een commune wonen en draagt alleen nog maar vuurrode gewaden. Hij gelooft heilig in reïncarnatie. Om precies die reden is doodgaan naar zijn zeggen ‘een feest’.

Dan wordt het februari 1985. Op een landweggetje in de buurt van zijn woonplaats Arnemuiden krijgt Shunyam Avyakul als bijrijder een fataal auto-ongeluk. De gewezen voetbaltrainer overlijdt, slechts achtenveertig jaar oud. Dat de dood en het ‘bijbehorende feest’ zo snel komen had hij niet kunnen voor-spellen, maar wellicht is het plotselinge verlies voor nabe-staanden een klein stukje dragelijker omdat Shunyam er totaal niet tegenop zag.

Het trainerschap van Hans Croon is slechts een voetnoot in de roemruchte geschiedenis van VVV. Misschien was hij met zijn denkbeelden zijn tijd ver vooruit, maar een groot coach is hij in Venlo nooit geweest. Wat wel blijft hangen zijn de vraagtekens: was Hans Croon in algemene zin nu overschat als trainer of, gezien zijn vooruitstrevende werkwijze in zijn beginjaren, misschien toch wel onderschat? Allemaal vragen, maar waar zijn de antwoorden? Misschien staat alles wel in de sterren geschreven…

Page 6: The Good Old - seizoen 2015|2016

Ambrolumn

2016 is begonnen en de deadline nadert. Ik had mijn Ambrolumn willen schrijven over het fantastische eerste half jaar dat VVV achter de rug heeft. Al in Almere was ik positief verrast door het goede en frisse voetbal. Na de onterechte 1-0 achterstand voel-de je dat dit goed kwam. Het laatste half uur van die wedstrijd zullen we maar vergeten. Daarvoor kan volgende week dan revanche worden genomen. Ik had het ook willen hebben over het feit dat we wekelijks met dezelfde basis kunnen spelen om-dat we noch met schorsingen, noch met blessures te kampen hebben. Compliment dus voor de gedisciplineerde spelersgroep en het fantastische werk van trainers en medische staf. Ik had het ook nog willen hebben over de ‘Dordtse creativiteit’ die we deze zomer hebben laten zien. Daarmee bedoel ik creatief en goed inkopen met een kleiner budget. Ik had het ook nog willen hebben over de ontwikkeling van de spelers en ook Niels ‘Water-reus’ Fleuren die altijd zijn plek weer terug verovert.

Echter, de realiteit is dat ik het moet hebben over de financiële situatie van onze club. Gelukkig hebben we inmiddels geleerd dat één Honda en één Musa nog geen zomer maken. Verder zal de club kritisch moeten worden doorgelicht om te kijken of er kan worden gesneden in het budget. Wat mij verbaast is dat VVV op het laatste moment met het bericht naar buiten komt. Waarom dat mooi weer spelen tot die tijd?

En dan de Gemeente Venlo? Weten die wel wat VVV betekent voor Venlo? U denkt toch niet dat Veendam wordt geassocieerd met Winkler Prins (die daar ook nog een passage heeft)? Bij het horen van de naam Langeleegte denkt iedereen aan Veendam. Zelf woon ik ver buiten Venlo en ik merk elke keer wanneer het ter sprake komt dat VVV een goede naam heeft in den lande. Maar ja, de Gemeente Venlo is in mijn ogen net een schildpad met ingetrokken kop, poten en armen. Waarbij het schild dan Venlo is. Kijk eens verder dan buiten Venlo, zou ik hier willen uitschreeuwen. Komt de gemiddelde Venlose politicus zonder TomTom überhaupt in Broekhuizenvorst aan?

En dan die Commissie van Wijzen. Als ik de openbare versie lees dan heeft VVV al op 16 januari 2015 aangegeven niet meer zelfstandig als BVO te kunnen functioneren. Ook komt, volgens dit rapport, Telstar uit Velzen. Helaas, wijsneuzen, deze wijze (universiteit en post-HBO afgerond) weet dat Telstar uit Velsen komt. De grootste denkfout is dat de Commissie van Wijzen de maatschappelijke waarde van VVV enkel meet aan de Stichting Via VVV. De goede naam in het hele land en bij de oosterburen wordt niet meegenomen. Verder komt de commissie tot de conclusie - zonder enige nadere onder-bouwing - dat de communicatie tussen VVV-bestuur en Gemeente voor verbetering vatbaar is. In hetzelfde rapport lees ik dat er tien (!) overleggen tussen beiden hebben plaatsgevonden. En dan moet VVV een accountmanager aanstellen voor communicatie tussen beide? Wat kost dat dan? Is dit punt soms tijdens een nachtelijk uitje in kennelijke toestand op de achterkant van een bierviltje geschreven? En dat VVV te weinig geld heeft voor groot onderhoud, bevestigt dat niet de noodzaak voor een nieuw stadion soms? Mijn God zeg! Maar ik wil op deze plaats uiteraard meedenken over het multifunctio-nele karakter van De Koel. Over één maand kan de Boètegewoeëne Boètezitting in de ZoepKoel worden gehouden. Verder denk ik aan een Nationale Hoebelpaerde-tentoonstelling onder muzikale begeleiding van Ben Verdellen.

Alle gekheid op een stokje, we gaan zorgelijke tijden tegemoet. Ik ben blij als het 1 februari 2016 is en de selectie bij elkaar is gebleven. Het zou sportief zomaar een mooi voorjaar kunnen worden…

Page 7: The Good Old - seizoen 2015|2016
Page 8: The Good Old - seizoen 2015|2016

De eerste helft van het seizoen zit er al weer op. We kunnen wel constateren dat VVV tot nu toe een prima seizoen draait. VVV staat op dit moment op een keurige tweede plek. Het had er allemaal nog veel mooier uit kunnen zien als we geen punten hadden laten liggen tegen laagvliegers FC Oss en Telstar. Notabene thuiswedstrijden.

Maargoed, er moet natuurlijk ook wat ruimte over blijven voor verbetering. Met Seun of God(Ralf Seuntjes, red.) hebben wij er alle vertrouwen in dat ook de tweede seizoenshelft succesvol gaat zijn. Helaas is die lijn wel flinterdun: als Seun of God uitglijdt in de douche of zich verstapt op zijn wekelijkse dansavond en daarbij ook nog eens geblesseerd raakt zou de tweede seizoens-helft ook wel desastreus af kunnen lopen.

De afgelopen weken hebben wij herhaaldelijk de volgende vraag gekregen: “Wat doet een speler van VVV in de winterstop?”. Onze trouwe lezers weten dat wij bij dergelijke vragen immer en altijd op onderzoek uit gaan. Hieronder volgt een verslag van de belangrijkste spelers uit de selectie, en her en der lichten wij een puntje van de sluier op met betrekking tot de bezigheden van onze helden in de winterstop. Zoals jullie begrijpen kunnen wij dit niet van alle spelers prijsgeven wegens privacygevoelige informatie.

Page 9: The Good Old - seizoen 2015|2016

Jordy Deckers: Puik kieperke, vervangt Ma en Pa prima. Weinig gekkigheid en een goede kop.

Niels Fleuren: Niels is de Ronald Waterreus van onze club: niet weg te krijgen. Slechts twee wedstrijden wist zijn concurrent (Bourdouxhe) hem uit de basis te houden, en dat waren de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Trouw als hij is vertrekt Niels ieder jaar al op de eerste dag van zijn wintervakantie naar zijn tante in Krefeld. Zijn tante runt in Krefeld een kleine Bier Stube alweer Niels zich in de keuken bezig-houdt met het bakken van oer-Limburgse vlammetjes. Heerlijk.

Robin Buwalda: Kopen a.u.b. Liever vandaag dan morgen

Vito van Crooij: Talentje. Vorig jaar tipten wij Vito eens wat vaker de sportschool op te zoeken. Dat heeft hij gedaan. Met een prima eerste seizoenshelft haalde hij het Nederlands elftal en zit er een leuke transfer

voor hem in het vat. In de winterstop heeft ons megatalent het dit jaar rustig gehouden. Even bij-

komen van alle commotie. Vito is samen met zijn vrien-din een weekje gaan kamperen in de Ardennen. Ook lekker.

Gianluca Nijholt: Gianluca ‘het kanon straciatella’ Nijholt. Ondanks een wissel-vallige eerste seizoenshelft scoort hij een dikke voldoende. Zoals zijn naam al doet vermoeden is Gianluca in de winter-stop teruggegaan naar zijn roots in Italië. Gianluca heeft een favoriete ijstent in Rimini alwaar hij veertien dagen alleen maar straciatella heeft gegeten. Lekker, vinden wij.

Jerold Promes:

Heeft zijn aflopende contract nog niet verlengd. Raakt niet snel in paniek, behalve als hij geen Wi-Fi heeft. Dan zijn de spreek-woordelijke poppen aan het dansen. Spreekwoordelijk dan, hè.

Leandro Resida: Parel aan de buitenkant. Met een regelmatige assist op Seun of God en een doelpuntje op zijn tijd lijkt zijn rendement groter dan pak ‘m beet Ahmed Musa. Ralf Seuntjens: Seun of God volgens velen, volgens ons ook. Neusje voor het doel en een techniek waar menig eredivisiespeler jaloers op is. Ziet er houterig uit en loopt de 100 meter waarschijnlijk in 18 minuten en 44 seconden. Maar dat maakt niet uit. Ralf gaat ons volgend seizoen in de eredivisie laten spelen, dat is wel zeker.

Quin Kruijsen:Aangezien Quin dit jaar behoorlijk uitgerust aan de winterstop begon heeft hij dan ook niet getwijfeld over zijn bestemming. Zwembroekje inpakken en gaan met die banaan. Quin is dit jaar gaan vliegeren op Vlieland. Op dinsdag heeft hij een warme choco genomen. Moet kunnen vinden wij. Verder hebben wij tot nu toe niet veel te melden over Kwien balletje breed Kruijsen. Moreno Rutten: Moreno thunderdome Rutten. Rechtsback. Broddelt af en toe. Soms ook niet.

Danny Post: Twijfelt om zijn contract te verlengen. Vervangbaar, zoveel is zeker.

Jonathan Opoku:Tweelingbroer (of achterneef) van Luc Castaignos, althans zo lijkt het. In potentie een eredivisiespeler. Gaat ons daarom na dit seizoen ook verlaten. Dat is zeker. Rest ons niets anders dan iedereen een voorspoedig en gezond 2016 toe te wensen!

De TroonredeWinterstop-

bezigheden

Page 10: The Good Old - seizoen 2015|2016

Danny Post

Page 11: The Good Old - seizoen 2015|2016

Het is een geweldig jaar voor aanvoerder Danny Post. De middenvelder, bezig aan zijn derde seizoen bij VVV, is een belangrijke pion in het elftal van

trainer Maurice Steijn. De Amsterdammer is een ouderwetse stofzuiger op het middenveld die niet vies is van een sliding meer of minder. Een speler die altijd de ploeg kan opzwepen met zijn passie, strijd en power. Het is niet voor niets dat Danny al twee seizoenen de onbetwiste aanvoerder is bij onze mooie traditieclub.

Op het veld gaat het zeer voor de wind met een tweede plek in de Jupiler League. Dat zijn ui-teraard ook de verdiensten van de kilometer-vreter van VVV, zoals hij wordt genoemd door de supporters van de geelzwarten. Maar ook buiten het veld gaat het uitstekend met onze aanvoerder. Samen met zijn Chanel kreeg hij afgelopen september een Godsgeschenk genaamd Keano. Danny Post geniet van het leven en heeft momenteel vrij weinig te klagen. Maar aan het einde van dit seizoen loopt het contract van de Amsterdammer af.

Ligt de toekomst van Post bij VVV-Venlo, of gaat hij ons na drie seizoenen toch verlaten? Dat zijn vragen die leven bij de supporters van de Koel-club. Volgens verschillende media zou de Amsterdammer al een contractverlenging hebben afge-

slagen. Maar de altijd nuchtere Danny geeft hier een ander antwoord op. “VVV-Venlo heeft mij nog geen concrete aanbieding gedaan, de club heeft wel aan- gegeven graag met me verder te willen. Ik heb nog geen aanbieding ontvangen of zelfs afgeslagen, zoals het in de media wordt verteld.” De aanvoerder ziet het alle-maal wel komen en blijft er vrij relaxed onder. “Ik ben sowieso tot mei nog een speler van VVV. Ik ben nog hier, voor mij heeft het geen haast!”

Die woorden zeggen niet dat hij zomaar bij VVV-Venlo gaat bijtekenen. De middenvelder die het bijzonder naar zijn zin heeft in Venlo, leeft in het nu en wil eerst presteren met de ploeg, om dan pas te praten over een verlenging of een mogelijk vertrek bij de Venlonaren. Het voetbal en de prestaties staan voorop en de rest volgt later, zoals onze aanvoerder duidelijk maakt. Dit heeft uiteraard ook alles te maken met hoe de ploeg gaat presteren in de tweede seizoenshelft. Een promotie kan niet worden uitgesloten na een bijzonder sterke eerste deel. “Een promotie zou geweldig zijn! We zijn goed bezig en in het voetbal weet je het maar nooit. Ik denk dat er wel iets moois in zit dit seizoen.” Een even-tuele promotie kan natuurlijk wel invloed hebben op de keus die Danny later zal gaan maken. “Het zou natuurlijk mooi zijn om met een club waar je drie jaar gespeeld hebt te promoveren, en je daarna te handhaven in de eredivisie.”

De eredivisie, het woord is gevallen. Danny Post gaat al een tijdje mee in de voetballerij, maar heeft weinig ervaring op het hoogste niveau. Dat terwijl Post een

Door: Daniel van den Berg/Venlonaren.net

“Eerst presteren, dan praten!”

Page 12: The Good Old - seizoen 2015|2016

tijdje onder contract stond bij FC Groningen. “Twee jaar heb ik bij FC Groningen gezeten. Toen had ik hele goede concurrenten voor me. Helaas heb ik maar één officieel duel gespeeld in de eredivisie. Ik heb wel altijd met de selectie meegetraind en oefenduels gespeeld maar nooit echt een doorbraak gehad. Dat vond ik toen wel zonde, maar goed: ik was jong en alleen in Groningen, dat speelde mee.”

De Groningse ploeg wilde Danny behouden maar de Amsterdammer koos voor speelminuten in de Jupiler League. Dat siert hem. Echter, het knaagt aan Post dat hij amper speelde op het hoogste niveau. “Misschien als ik bij Groningen was gebleven had ik wel mijn door-braak gemaakt in de eredivisie, maar dat weet je nooit. Ik ben vertrokken naar Dordrecht om lekker te gaan voetballen. Daarna kreeg ik de kans om een stap omhoog te maken bij VVV-Venlo. Wie had ooit gedacht dat Dordrecht het toen zo goed zou doen? Dat ze zouden promoveren was totaal niet aan de orde met dat team, toen ik er speelde. In het voetbal is dat nooit te voorspellen.”

Post zegt graag de stap naar het hoogste niveau te willen maken. Maar toch, in de top van de Jupiler League spelen is misschien wel interessanter dan jaarlijks vechten tegen degradatie. De zelfbewuste aanvoerder weet dat hij niet zomaar de stap zou kunnen maken naar Ajax, Feyenoord of PSV. “Je moet gewoon reëel zijn en wat wil je? Liever winnen, of verliezen?”Doordat alle opties nog open liggen willen we meer weten over de ambities en dromen van Post. Waar zou hij ooit nog willen voetballen? De aanvoerder wil vastigheid maar is ook nieuwsgierig naar voetbal in het buitenland. “Ik ben natuurlijk nieuwsgierig en wil kijken op sportief gebied welke opties er zijn. Dit moeten mijn topjaren worden. Ze zeggen dat de jaren tussen je 26e en 29e je beste jaren zijn. Een mooie stap naar het buitenland zou natuurlijk geweldig zijn. Als je kijkt naar Engeland en Duitsland, dan zou ik in de lagere divisies wel goed passen. Ik ben een speler die altijd strijd en werklust toont.”

Afgelopen week kon de middenvelder sfeer proeven in Engeland tijdens het trainingskamp bij West Ham United en dat smaakte natuurlijk naar meer. “Ik heb het altijd gezegd: het is een droom van me om ooit in Engeland te spelen. Als je daar een sliding maakt en die bal vliegt het stadion uit gaat iedereen op de banken staan om te juichen. Dat vind ik geweldig! Vooral als ik dan kijk naar de lagere divisies, hoe die sfeer is en dat altijd het stadion vol zit. Welke speler vindt dat niet mooi?” Alles valt en staat met kansen die voorbij komen, en prestaties die een speler levert. “We gaan nu de tweede seizoenshelft in en als je dan speelt als een natte krant, dan zit je in een hele andere situatie. Soms moet je geluk hebben. De positie waar ik speel wordt minder snel opgemerkt. Het is anders als een spits die er twintig tot vijfentwintig inschiet; die vallen direct op

en hebben dus sneller een transfer te pakken. Ik moet elke wedstrijd goed spelen.”

Post wil echter eerst presteren en dan verder kijken. Op dit moment speelt er niks concreets. “Ik weet niet welke clubs er voor me op de tribune zitten. Er speelt wel wat, maar niets concreets. Ik heb vaker meegemaakt dat er dingen worden geroepen en er uiteindelijk niks gebeurt. Het is pas concreet als er een voorstel voor je neus ligt. Mijn zaakwaarnemer zal vast wel wat dingen horen, maar ik wil me nu focussen op VVV en op dit seizoen.”

Page 13: The Good Old - seizoen 2015|2016
Page 14: The Good Old - seizoen 2015|2016

Jordy DeckersWerd met de nodige scepsis ontvangen door de fans. Hoe moest de derde keeper van Excelsior in hemelsnaam Niki Mäenpää doen vergeten? Nou, door na achttien wedstrijden slechts vijftien keer te hoeven vissen bijvoorbeeld. Deckers bewijst elke week een stabiele factor te zijn.

Moreno RuttenOpbouwend sterk én een ongekende drang naar voren. Dat zien we graag in De Koel. Rutten geeft de ploeg een aanval-lende impuls en blijkt ook nog eens een betrouwbare verde-diger. Goed scoutingswerk daar boven op de berg!.

Robin BuwaldaHad even nodig om warm te draaien, maar is intussen weer heel dicht in de buurt van zijn oude niveau. Scoorde dit sei-zoen ook nog eens zijn eerste treffer ooit in het betaalde voetbal. Een mooie opsteker voor de speler van ADO in Ven-lose dienst.

Jerold PromesHeeft nooit onder stoelen of banken gestoken graag nog eens terug te keren in de eredivisie. Is met zijn degelijke spel misschien wel op weg om zelf een steentje bij te dragen aan het verwezenlijken van die droom.

Niels FleurenEen omschrijving is eigenlijk overbodig bij deze cultheld met het tofste kapsel van Noord-Limburg. Ziet elk jaar weer ver-vangers gehaald worden, maar vindt zichzelf na een aantal wedstrijden telkens terug in de basis. Heel snel verlengen dat contract met Niels!

Danny PostKent tot op heden een vrij onopvallend seizoen. Waar het onze aanvoerder privé met de geboorte van zijn eerste kind voor de wind gaat, is Danny op het veld dit seizoen een stuk minder aanwezig dan verleden jaar. Werkt wel harder dan de gemiddelde Koempel.

Johnatan OpokuGemaakt van gewapend beton is Opoku een belangrijke schakel in het huidige elftal. Had alleen wat vaker doel mo-gen treffen. Miste legio kansen in de eerste seizoenshelft.

Gianluca NijholtZo stormachtig als Gianluca zijn eerste wedstrijden voor VVV speelde, zo onopvallend speelt hij tot dusverre dit seizoen. Zorgt met zijn inzicht en fluwelen linkervoet echter altijd voor dreiging.

Leandro ResidaBegon stormachtig aan het seizoen, om daarna een wat min-dere fase te kennen. Was de laatste maanden echter weer van waarde met diverse assists en flitsende acties op de vleugel.

Ralf SeuntjensDe komst van Seun of God had heel wat voeten in aarde, maar we weten intussen waarom VVV de spits van Telstar zo graag in wilde lijven. De titel van topscorer ligt op de loer. Gaf al aan het seizoen bij VVV af te willen maken. Lijkt in deze vorm daarna helaas onhoudbaar.

Vito van CrooijHet kan hard gaan in de voetballerij. Daar is Vito dit seizoen het levende bewijs van. Vaste waarde in de opstelling van Steijn, en we weten inmiddels waarom. Ultieme beloning kwam met uitnodigingen voor vertegenwoordigende elftal-len en een wonderschone treffer tegen MVV.

Torino HunteMoet het voorlopig doen met wat invalbeurtjes, maar laat daarin doorgaans wel zien van waarde te kunnen zijn. De man die dit seizoen van FC Eindhoven overkwam is voorlopig de ideale twaalfde man bij dit VVV.

Maurice SteijnLevert een knappe prestatie met de beperkte middelen die hij voor handen heeft. Schermt zijn ploeg af van de financiële sores die VVV kent, en heeft met de beperkte middelen die voor handen waren gewoon een ploeg gebouwd die tot dus-verre meedoet om het hoogste: het kampioenschap van de Jupiler League.bewijst elke week een stabiele factor te zijn.

Waar het de laatste weken voor de winterstop vooral ging over de financiële malaise buiten het veld, presteert VVV binnen de lijnen meer dan uitstekend. Halverwege de competitie staat de ploeg van Maurice Steijn op een meer dan verdienstelijke tweede plek. Een tussenrapport na achttien wedstrijden.

Op rapport: de halfjaarcijfers

8

7 7

8

6

7

6,58,5

6,5

7,5

Halfjaarcijfer VVV:

7,1

6,5

6,5

7,5

Page 15: The Good Old - seizoen 2015|2016
Page 16: The Good Old - seizoen 2015|2016

Veur

Veur

idderein,

idderein,

Van

altied...