Thailand veldbericht 2012

8
Thailand Resultaten 2012

description

Thailand veldbericht 2012

Transcript of Thailand veldbericht 2012

Page 1: Thailand veldbericht 2012

ThailandResultaten 2012

Page 2: Thailand veldbericht 2012

Volgens de Wereldbank is de Thaise economie in 2011 gegroeid, waardoor het land niet langer tot de arm-ste landen behoort. Hieruit blijkt dat de economische

maatregelen van de regering effect hebben. Ook voor de economie in 2012.

Hoewel het economisch beter gaat is de wel-vaart niet evenredig verdeeld. Elf procent van de 68 miljoen Thai moet nog steeds rondko-men van minder dan 78 cent per dag. Veel van hen wonen in de noordoostelijke provincies.

De komende vijf jaar richt Plan zich op kans-arme families en kinderen in 260 dorpen en vier provincies. We voeren projecten uit om kinderen te beschermen tegen armoede, dis-criminatie en mishandeling. Veel aandacht gaat uit naar kinderen van migranten, vluch-telingen en mensen met HIV/aids.

Thailand, de achtergrondVorig jaar lanceerde Plan in Thailand met suc-ces de ‘Because I’m a girl’-campagne om aan-dacht te vragen voor de positie van meisjes in de samenleving.

Maja CubarrubiaDirecteur Plan Thailand

Dankzij uw steun hebben we in 2012: • Meer dan 9.400 jongvolwassenen

leerden tijdens trainingen over sparen en (financieel) management en deden vaardigheden op voor het bedrijfsle-ven.

• Meer dan 9.000 jongvolwassenen, ouders, gemeenschapsleiders, leer-krachten en internetcafé-eigenaren leerden over veilig gebruik van techno-logie en kinderveiligheid.

• De gezondheid van 3.400 school-gaande kinderen verbeterd door ze elke dag een gezonde schoolmaaltijd te geven.

Page 3: Thailand veldbericht 2012

Enkele feitenBevolking: 21.4 miljoen (2012)

Hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte

Talen: Engels, Singalees en Tamil

Belangrijkste godsdiensten: Boeddhisme, Hindoeïsme

Welke problemen spelen er?

Elk jaar worden er in Thailand rond de 40.000 kinderen bij hun geboorte niet geregistreerd. Kinderen zonder geboortebewijs hebben geen recht op onderwijs, werk, of gezond-heidszorg.

Extreme armoede maakt het voor veel fami-lies onmogelijk om goed voor hun kinderen te zorgen. Zo is er niet genoeg voedsel en geld voor school. Veel gemeenschappen hebben geen schoon drinkwater en sanitair, waardoor kinderen niet in een schone en veilige omge-ving opgroeien. De jongste kinderen krijgen maar weinig kans op onderwijs. Tien procent van de kinderen gaat niet naar de basisschool. Ook is de kwa-liteit van het onderwijs slecht.

Salween

Mekong

Mekong

Xi

Xun

Mekong

Srepok

Ping

Yom

Nmai

Hongshui

Qingshui

Yu

Wu

Kong

Chi

Mekong

Red Hong

Red Yuan

Brahmap

utra

Black Da

Chind

winn

Xiang

Ayeyarwady

Hongshui

Ayey

arwa

dy

ChiMun

Dong Nai

Nan

Yuan

Salween

Nanpan

Yangtz

e

Yangtze

Salw

een N

u

Yalon

g

Mun

Mekong

Srepok

VI E T N A M

CHINA

L A O S

CAMBODIA

MALAYSIA

INDONESIA

MYANMAR

I N D I ABHUTAN

BANGLADESH

Bangkok

Sakon Nakhon

Phrae

Phayao

Kanchanaburi

SongkhlaPhuket

Kalasin

Jongeren hebben geen toegang tot informatie over voorbehoedsmiddelen en het voorkó-men van ziektes als HIV/aids.

Kinderen worden gemakkelijk slachtoffer van geweld en misbruik, zoals kinderhandel, kin-derarbeid en seksuele exploitatie. De wetten om kinderen hiertegen te beschermen wor-den niet altijd uitgevoerd en er zijn weinig netwerken om te zorgen voor de veiligheid van kinderen.

Thailand is kwetsbaar voor natuurrampen zoals overstromingen. De meest kwetsbare gemeenschappen zijn vaak ook het slechtst bestand tegen rampen, omdat ze geen kennis en middelen hebben om deze te doorstaan.

Page 4: Thailand veldbericht 2012

Plan werkt met de kinderen en hun families aan vier projecten:

1. Beschermen van kinderenWerken aan het registreren van meer kin-deren en zorgen voor geboortebewijzen, vooral voor kinderen uit gemarginaliseerde gebieden.

Gemeenschappen helpen een systeem op te zetten om kinderen te beschermen tegen ge-weld, verwaarlozing en mishandeling, vooral tijdens noodsituaties.

2. Onderwijs voor een stabiele toekomstVerbetering van de gezondheidszorg, vooral voor pasgeborenen en jonge kinderen.

Verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en zorgen dat meer kinderen basisonderwijs krijgen.

Jongeren in staat stellen beroeps- en (finan-ciële) vaardigheidstrainingen te volgen. Hier-door kunnen ze makkelijker werk vinden en hun inkomen vergroten.

Trainingen geven over de gevaren van natuur-geweld en hoe de gevolgen van natuurram-pen kunnen worden beperkt.

3. Het risico op HIV/aids verminderenJongeren informeren over voorbehoedsmid-delen, geboorteplanning en het voorkómen van ziektes als HIV/aids.

Wat doet Plan met uw steun?

Page 5: Thailand veldbericht 2012

Zorgen dat mensen met HIV/aids toegang hebben tot gezondheidsdiensten, vooral in migrantengemeenschappen.

4. aardigheden vergroten.Het steunen van lokale partners en organisa-ties om te zorgen dat ze een goed manage-ment voeren en diensten verlenen aan de meest kansarme families.

Kinderen helpen hun ideeën te delen en hun problemen te bespreken, waardoor ze die ge-makkelijker kunnen lossen.

Samenwerken met de overheid om te zorgen dat lokale districten zich goed kunnen voor-bereiden op natuurrampen.

Persoonlijk contact

Het persoonlijke contact tussen u en uw spon-sorkind staat altijd centraal in de manier waar-op Plan werkt.Al meer dan 75 jaar hebben we geleerd dat, om duurzame veranderingen te brengen in het leven van kinderen, het nodig is om hun behoeften in hun gemeenschap aan de orde te stellen. Daarom zijn de kinderen betrokken bij het nemen van beslissingen en het plannen en uitvoeren van alle projecten van Plan.

De kinderen leren belangrijke vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen in de loop van het proces. Dat alles kan in zijn of haar latere leven goed van pas komen. Het zijn kansen op een nieuw leven en een betere toekomst.Plan geeft kinderen een stem. Het verzamelen van informatie om aan sponsors te sturen, be-tekent dat we praten met kinderen, ouders en leiders in de gemeenschap.

Dank u wel!

‘Ik kan nu lezen en schrijven. Zonder mijn sponsor was dat nooit gelukt, ik ben zo dank-baar.’Pauline, 13 jaar

Page 6: Thailand veldbericht 2012

Malee is twaalf jaar en woont in Pakaromyen, een klein dorpje in Noord-Thailand.Malee lacht en praat veel met haar vriendjes en vriendinnetjes. Zes jaar geleden was dat wel anders.

Malee is een van de ongeveer 530.000 men-sen in Thailand met HIV. Ze is geboren met het virus en haar ouders stierven beide aan aids toen zij nog maar vijf jaar was. Daarna zorgden haar grootouders voor haar, die al op leeftijd waren.

Een jong meisje opvoeden dat mogelijk een levensbedreigende ziekte met zich mee draagt is op zijn minst beangstigend. Ook voor Malee’s grootouders. Ze hadden geen idee hoe ze het virus onder controle konden

houden en er waren geen gezondheidsdien-sten voor steun of advies.

Kennis en steunZoals velen in Pakaromyen, kampten Malee’s grootouders met een opeenstapeling van pro-blemen. Zij krijgen een maandelijks pensioen van de staat van, omgerekend, ongeveer 30 euro, dat bovenop Malee’s uitkering komt. Dit geeft de familie een dagelijks inkomen van minder dan €1,50. Te weinig om Malee’s gezondheid te beschermen en medicijnen te kopen die het virus onder controle houden.

Malee’s toekomst leek donker, tot ze op haar vijfde jaar ontdekt werd door het lokale net-werk, ‘Mensen die leven met HIV en aids’.Dit is een groep mensen uit de gemeenschap die HIV/aids hebben of ermee te maken heb-ben in hun familie. Met steun van Plan delen zij hun ervaringen en helpen ze anderen om meer bekendheid te geven aan de gevolgen van HIV/aids voor de familie en kinderen.

Het netwerk is onderdeel van een programma van Plan tegen HIV/aids. We hebben twee doelen: jongeren leren zichzelf tegen het virus te beschermen en mensen die het virus heb-ben toegang geven tot goede zorg en steun.

Jongeren zijn prioriteitWe richten ons vooral op jongeren. Onder-zoek toont namelijk aan dat het aantal seksu-

Een gezond leven voor Malee

Page 7: Thailand veldbericht 2012

eel overdraagbare ziektes het hoogst is on-der 15 tot 24-jarigen. Jongeren hebben niet genoeg informatie over seksualiteit en veilig vrijen. Ze zijn zich niet bewust van de risico’s voor zichzelf en hun toekomstige kinderen.

“Ik ben zo blij dat ik een kans krijg

om mee te doen met de acitivitei-

ten en projecten van Plan. Ik vraag

veel en deel mijn mening met mijn

vrienden.”

Plan steunt scholen en gemeenschappen in het geven van voorlichting aan jongeren over veilig vrijen. Daarbij komen onderwerpen als voorbehoedsmiddelen, geboorteplanning, zwangerschap en homoseksualiteit aan de orde. Het doel is jongeren bewust te maken op het gebied van seksualiteit, zodat ze geïn-formeerd kunnen kiezen.

Naast voorlichting biedt Plan, samen met partners, zorg aan mensen zoals Malee, die

Page 8: Thailand veldbericht 2012

We krijgen elk jaar duizenden kaarten en brieven van sponsors, een mooie manier om met de kinderen in contact te blijven.

Een kaart sturen is heel gemakkelijk. Op de website kunt u een kleurrijke kaart maken, wij zorgen ervoor dat deze uitge-print en verstuurd wordt. Het kost niet veel tijd en de kinderen vinden het prachtig om er een te ontvangen. Dus, als u niet onlangs geschreven heeft, waarom probeert u het niet eens? U kunt een kaart sturen via www.plannederland.nl/mijn-plan

goed aansluit op hun gezondheidssituatie. In voorgaande jaren legden wij vooral nadruk op het bereiken van jongeren in migranten-gemeenschappen.

Malee’s lokale netwerk hielp haar de medicij-nen die het virus onder controle houden te krijgen in het ziekenhuis. Omdat zij nu bijna een jongvolwassene is, heeft ze geleerd over seksualiteit en hoe ze zichzelf kan beschermen.

“Ik koester deze momenten en voel

mij veilig.”

Nu is Malee een gezonde en zelfverzekerde meid met een vol leven. Ze wordt gesteund door haar familie, gemeenschap en vrienden.

Sommige namen zijn veranderd voor de bescher-ming van het kind en om privéredenen.

Plan Nederland

Postbus 75454

1070 AL Amsterdam

T +31 (0)20 549 55 20

[email protected]

www.plannederland.nl