T#G Architecture Magazine - 1

of 32 /32
FOTOREPORTAGE Antwerpen in beeld INTERVIEW Frank Gehry over zijn leven en cariëre JUNI 2014 NR. 10 Column Architectuur in Antwepen € 4,20

Embed Size (px)

description

Dit is mijn jaartaak voor grafische media en ook de eerste uitgave van het T#G Architecture Magazine.

Transcript of T#G Architecture Magazine - 1

 • FOTOREPORTAGEAntwerpen in beeld

  INTERVIEWFrank Gehry over zijn

  leven en carire

  JUNI 2014NR. 10

  ColumnArchitectuur in

  Antwepen

  4,20

 • 3Inleiding

  Beste lezer,

  Welkom in de eerste uitgave van ons maandelijks architectuur magazine T#G. Ons maga-zine behandeld veel verschillende vlakken van de architectuur en de bouwkunsten van de oudste tot de nieuwste technieken en nieuwste snufjes in de wereld van de architectuur.Deze uitgave staat in het thema van de befaamde architect Frank Gehry, we hebben een exclusief interview met dit icoon. Hij is ook onze maandelijkse held waarin we zijn car-rire en zijn leven vanaf zijn jeugd tot nu behandelen, we behandelen ook enkele van zijn bekendste bouwwerken zoals het Guggenheim Museum in Bilbao, Spanje.We wensen u veel plezier met ons magazine en hopelijk tot volgende maand!

  - Pieter-Jan Smet Hoofdredacteur T#G Magazine.

 • 44

  Inhoud

  InhoudArtikelsp.5 Architectuur door de tijdp.8 Wie is de held?p.22 Technische achtergrondp.26 Interview met Frank Gehryp.28 Nieuwe techniekenp.30 Column

  Overigep.3 Inleidingp.4 Inhoudp.7 Advertentie p.11 Fotoreportagep.24 Top 10p.25 Wedstrijd

 • 55

  Geschiedenis

  Wat is arcchitectuur?Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwen, interieurs, landschappen, objecten, meubelen enzovoort. Volgens de oud romeinse wetenschapper Vitruvius steunt de architectuur op drie principes: Schoonhed, Stevigheid en Bruikbaarheid. Zo kan je architectuur het best beschrijven als een goede baland tussen deze drie principes. Vroeger werd architectuur eerder bouwkunst genoemd, dat wordt nu voornamelijk nog voor de estetische kant van het bouwen gebruikt, terwijl bouwkunde vooral voor de technische kant wordt gebruikt. Een beoefenaar van architectuur wordt een architect genoemd.

  GeschiedenisDe geschiednis van de architectuur begint al in de jonge steentijd. Iedere periode en plaats op de tijdlijn heeft een bepaalde stijlkenmerken. De studie van de geschiedenis van de bouwkunst valt onder de kunstgescchiedenis. De tijden en hun architecturalee kenmerken.

  SteentijdDe vroegst bekende structuren werden gebouwd door de homo erectus en bevinden zich in Zuid-Frankrijk en dateren van ongeveer 380.000 jaar geleden. Hun structuren bestonden vooral uit huten gebouwd van takken die op hun plaats werden gehouden door grote stenen.

  Egyptische OudheidDe egyptische architectuur is vooral bekend voor un piramiden en tempels. De grafarchitectuur in egypte heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt. Belangrijke personen werden vaak begraven in mastabas die veel weg hebben van en halve piramide. De piramide van Djoser aan Saqqara was de eerst stap richting een echte piramide. Daarna kwamen er nog veel grotere piramides zwaarvan de grootste van ze allemaam, de Piramide van Cheops.

  MesopotamiIn de bouwkunst van Mesopotami werd er veel gebruik gemaakt van gedroogde en gebakken klei. Hun bouwstijl bestond vooral uit gigantische Paleizen met enorme tuinen en terassen.

  Architectuur door de tijd

 • 66

  Geschiedenis

  6

  Oud-Griekse bouwkunstDe grieken hebbeen veel verschillende bouwstijlen maar er werd heel vaak gebruik gemaakt van gedetaileerde zuilen en er werden ook enorma paleizen gebouwd voornamelijk uit marmer en zandsteen.

  Romeinse rijkTijdens het romeinse tijdperk kwamen enkel nieuwe technieken tot stand zoals het gebruik van gewelven en bogen, ook hier werd vaak gebruik gemaakt van zuilen. Zij bouwden voornamelijk openbare gebouwen zoals Amfitheaters, Baden, Tempels en Forums.

  Vroegchristelijke bouwskunstDeze bouwkunst bestaat vooral uit christelijke gebouwen zoals kerken, kathedralen, basilieken en kloosters. Hier werd vaak gebruik gemaakt van en romaanse en later een gotieke stijl.

  Byzantijnse architectuurDit omvat de architectuur uit het Byzantijnse Rijk. Die veel gebruik maakt van de zuilen uit de klasieke oudheid maar deze stijl is ook wat de aaleiding gaf tot de mokeen die we nu kennen.

  GotiekIs een laatmiddeleuwse stijl die vooral op de kunst en kerken werd toegepast. Er werd veel gebruik gemaakt van spitsbogen en hoge glasramen.

  RenaissanceIs een periode die in europa plaats vond die later overging in de barok. Deze stijl werd vooral toegepast in zuiderlijke landen zoals Spanje, Frankrijk en Itali. De Oud-Griekse en Romeinse bouwkunst werd herontdekt en bewonderd. Proportie en harmonie waren erg belangrijk, zoals ook in de klassieke oudheid.

  BarokDe opvolger van de Renaisance en heeft veel elementen van zijn voorganger overgenomen. Maar deze stijl bevond zich over zo goed als heel Europa.

  ModernSinds de moderne stijl zijn er ontelbare stijlen mij gekomen, sommige die sterk op elkaar gelijken maar ook veel die compleet afwjken van de andere stijlen. Tot de dag van vandaag blijven er nieuwe stijlen ontstaan en is het heel moeilijk om deze allemaal bij te houden.

 • 777

 • 88

  Wie is de held?

  Wie is de held?Frank GehryBij vele architecten doet deze naam zeker wel een belletje rinkelen, hij wordt namelijk beschouwd als n van de beste architecten ter wereld. Hij won namelijk verscheidene prijzen zoals de Pritzkeren The AIA Gold Medal met zijn briljante werk. De man is geboren in Canada. Hij heeft zijn hoofdkwartier, waar wel 120 architecten werken, gevestigd in Los Angeles in Amerika. n van zijn bekendste werken is het met titanium beklede Guggenheim Museum in Bilbao in Spanje.

  Zijn levenGehry werd geboren met de naam Frank Owen Goldberg op 28 februari 1929 te Toronto in Canada. Al sinds kind was hij zeer creatief. Hier werd hij in aangemoedigd door zijn grootmoeder. Samen met haar bouwde hij futuristische huizen en steden uit stukjes hout en metaal die uit zijn grootvaders doe het zelf winkel kwamen. Veel van de materialen die hij in zijn werken gebruikt, zijn daaruit ontstaan. Hij spendeerde ook vele uren aan tekenen met zijn vader en zijn moeder introduceerde hem in de wereld van de kunst. De creatieve genen waren er wel! zegt Gehry zelf maar zijn moeder dacht dat hij een dromer was en nooit iets zou bereiken. Maar zijn vader dacht daar anders over: hij pushte hem zodat hij nieuwe dingen zou uitproberen om zo zijn passie te ontdekken.

  In 1947 verhuisde hij naar California waar hij werkte als vrachtwagenchauffeur en waar hij studeerde aan Los Angeles City College. Uiteindelijk studeerde hij af aan The University of Southern Californias School of Architecture met een Bachelor in architectuur. Daarvoor heeft hij veel verschillende dingen geprobeerd. Hij is een tijdje radio omroeper geweest waar hij niet goed in was, hij heeft gestudeerd voor Chemisch Ingenieur waar hij niet goed in was en toen dacht hij bij zichzelf Wie ben ik? Waar ben ik? Wat vind ik wel leuk?. Toen dacht hij aan alles waar hij graag mee bezig was en dat waren verschillende soorten kunst, van muziek tot schilderijen. Daarna besloot hij enkele architectuur lessen te volgen. Dit beviel hem enorm. In 1954 studeerde hij af met groote onderscheiding als Bachelor in de

 • 99

  WIe is de held?

  architectuur. In de tussentijd trouwde hij ook met zijn eerst vrouw Anita Snyder. Zij zette hem aan zijn naam te veranderen in Frank O. Gehry naar aanleiding van het Anti-Semitisme dat hij had ondervonden in zijn kinderjaren.Na zijn opleiding als architect stapte hij even weer uit de wereld van de architectuur en had hij verscheidene banen waar hij onder andere voor het Amerikaanse Leger heeft gediend.In 1956 verhuisde hij en zijn familie naar Cambridge waar hij stadsplanning studeerde aan de Harvard Graduate School of Design waar hij zijn studies nooit afmaakte. Maar hij bleef wel in de scene door n van zijn profs te helpen die aan een deel van het paleis van de Cubaanse dictator Fulgencio Batista werkte. Zo rolde hij toch weer in de architectuur. In 1966 scheidde hij van zijn eerste vrouw. In 1975 hertrouwde hij met Panamanian Berta Isabel Aguilera, zijn huidige vrouw. Hij heeft vier kinderen waarvan twee dochters uit zijn eerste huwelijk en twee zonen uit zijn tweede huwelijk.Doordat hij in Canada opgroeide is hij een grote fan van ijshockey. Hij startte een hockey tournooi in zijn bedrijf genaamd FOG (Frank Owen Gehry) en in 2004 ontwierp hij het design voor de trofee van het wereldkampioenschap hockey.

  Zijn carrireGehry startte zijn praktijk in 1962 in Los Angeles wat uiteindelijk Gehry Partnership werd in 2001. Zijn eerste werken vonden allemaal plaats in Zuid-Californi waar hij een aantal kleine maar nog steeds commercile en innovatieve structuren bouwde zoals Santa Monica Palace en

  residentile gebouwen zoals het excentrieke Norton House in Venice.Naast die werken stak hij ook veel tijd in het renoveren van zijn eigen woonst in Santa Monica, het huis werd origineel gebouwd in 1920 en werd uiteindelijk door Gehry gekocht in 1977. Het zogenaamde Gehry Residence werd bijna helemaal in metaal omwikkeld maar met nog enkele plekken waar details van het originele gebouw zichtbaar zijn. In 1989 werd hij dan bekroond met de Pritzker Architecture Prize als Altijd open om te experimenteren.

  Daarna ging hij door met het ontwerpen van een ander aantal opvallende structuren in heel Californi zoals het Chiat/Day Building in Venice dat bekend staat voor zijn structuur in de vorm van een verrekijker. Zo werd hij steeds bekender en niet meer alleen nationaal

 • 1010

  Wie is de held?

  maar hij maakte ook internationaal doorbraak met zijn ontwerp voor het Frederick Weisman Museum of Art in Mineapolis in Minnesota, het Cinmathque Franaise in Parijs te Frankrijk en The Dancing House in Praag in Tsjechi.In 1997 bereikte hij weer een nieuw level van internationale bekendheid toen het Guggenheim Museum Bilbao opende in Bilbao in Spanje dat werd geprezen als een meesterwerk van de 20ste eeuw door New Yorker Magazine en door wereld beroemde architect Philip Johnson als beste gebouw uit onze eeuw. Het museum werd bekend voor zijn strakke moderne design en de economische impact dat het maakte op de stad.

  Naast musea en woningen ontwierp hij ook de gebouwen voor verscheidene concertzalen en theaters zoals de Walt Disney Concert Hall, maar ook gebouwen als het nieuwe World Center in Miami Beach dat als de LA Times wordt beschreven als Een stukje architectuur dat vaak op het eerste zicht wordt onderschat maar als je het bouwwerk in detail bekijkt komt het unieke er van weer naar boven. Enkele structuren waar hij nu aan werkt zijn het Louis Vuitton Foundation for Creation in Parijs en het Biomuseo in

  Panama City die in 2014 worden afgewerkt en het Guggenheim Abu Dhabi dat gepland staat tegen 2017. Hij werkt ook aan een theater gebouw op de WTC-site in New York en een nieuw hoofdkwartier voor Facebook in Californi.

  Zijn stijlVeel van Gehrys werk valt in de stijl van het Deconstructivisme. Dit is een stijl die door wel meerdere architecten wordt toegepast. Deze stijl heeft veel invloeden van het Modernisme. Dit kan je goed zien in zijn huis in Santa Monica.

  DeconstructivismeIn de architectuur is dit een eigentijdse stroming waarin men er van uitgaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. Architecten die deze stijl gebruiken proberen dat zoveel mogelijk in hun werken te tonen. Zij vinden ook dat de functie van het gebouw de sfeer bepaalt. Deze stroming heeft zijn naam volledig te danken aan de expositie Deconstructivist architecture in het Moma in New York die in 1988 plaatsvond. Philip Johnson (de architect die de expositie organiseerde) koos deze naam omdat hij vond dat deze stijl een grote gelijkenis heeft met het constructivisme dat oorspronkelijk komt uit Rusland uit de jaren 30. Maar Johnson maakte wel duidelijk dat dit geen nieuwe stijl was, de stijl bestond al enkele jaren maar had nooit een naam gekregen. Er ontstond veel controverse rond deze naam omdat veel architecten die deze stijl toepasten niet akkoord waren met deze naam die op hun ontwerpen werd geplakt.Enkele verwante stromingen zijn het Constructivisme, het Modernisme en het Post-Modernisme

 • 1111

  Wie is de held?

  Invloed van de computerDe laatste jaren heeft de computer een grote invloed gehad op de werken van Gehry. Met de computer kan hij namelijk steeds meer extravagante en opvallendere gebouwen ontwerpen die nog steeds realiseerbaar en stabiel zijn. Met deze techniek heeft hij het sleutelwerk tot zijn carrire gecreerd: het Guggenheim museum in Bilbao en de heel erg gelijkende Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Hij werkt momenteel ook aan een gebouw in dezelfde stijl, Het Guggenheim in Abu Dhabi. Hoewel deze architect veel gebouwen ontwerpt vanuit zijn fantasie blijft hij steeds heel nuchter en bescheiden over wat hij heeft gerealiseerd. Zo zei hij zelf over het Guggenheim in Bilbao Het ziet er prima uit maar hij stoeft er niet mee. Naast het

  ontwerpen van gebouwen heeft hij er de laatste jaren ook stedenbouwkundige ontwerpen bij genomen. Zo is hij al een tijdje bezig aan een ontwerp voor de Atlantic Yards in New York.

  Een echte heldIk denk dat je nu wel kan vaststellen dat Frank Gehry een echte held is op het vlak van de architectuur. Ik zelf vind dit n van de interressantste personen in de architectuur, en dat gaat niet alleen over wat hij ontwierp maar ook zijn levensverhaal en hoe hij uiteindelijk in de scene terechtkwam boeit mij. Zo is er zelfs een aflevering van de serie American Masters (Seizoen 20 Aflevering 7) over hem gemaakt genaamd Sketches of Frank Gehry die op 18 oktober 2006 voor het eerst werd uitgezonden.

 • 12

  Artikel TitelFoto Reportage

  ANTWERPENFotos door Fien Vercammen

 • ANTWERP

 • ANTWERP

 • 22

  Technische Achtergrond

  Technicsche AchtergrondTechnische aspecten van architectuurHet meest technische aspect van de architectuur is de bouwkunde. De bouwkunde omvat de wetenschappelijke kennis en techniek van het bouwen en de kunst van de architectuur van huisvestingen tot bedrijven. De Bouwkunde is op zijn beurt ook weer opgedeeld in 9 subrichtingen waarin men werkzaam kan zijn. De organisatie omvat voornamelijk het plannen en beheren dit is vooral projectontwikkeling, dit is het proces waarbij geld, grond en gebruikers samen worden gebrachacht om het mogelijk te maken een bouwwerk te realiseren. Maar ook vastgoedbeheer valt onde de organisatie, dit gaat vooral rond de grond en de gebouwen die op deze grond staan,

  de term vastgoed verwijst naar het niet-verplaatsbare karakter van gebouwen en hun gronden.

  De constructie of de constructieleer is de wetenschap van het bouwen van constructies, zoals woningen, bruggen en wolkenkrabbers. Dit is een onderdeel van civiele technieken waar ook een grote kennis over mechenica en werktuigbouwkunde voor nodig is.

  Bouwtechniek bestaat uit een paar verschillende aspecten, hieronder vallen meubelmaken, metselen, timmeren en infrastructuur onder anderen wegenbouw.

 • 23

  Technische Achtergrond

  Uitvoeringstechniek is de bouw van het bouwwerk, hier werken vooral aannemers aan. Een aannemer is een onderneming die de verantwoordelijkheid van de bouw op zich neemt en probeert zo goed mogelijk richtlijnen te geven. De aannemer verzorgt alle financiele zaken zoals bouwprijs en leveranciers van bouwmateriaal.

  De architectuur zelf is het ontwerpen van de bouwwerken van gebouwen tot landschappen tot meubelen. Architectuur is de perfecte balans tussen schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid.

  Bouwfysica draait om de fysische aspecten van een bouwwerk. De mogelijke fysische aspecten van een bouwwerk zijn licht, warmte, lucht, vocht en geluid. Dt draait ook vaak rond het gebruiksgemak van een gebouw.

  Stedenbouw is het onderdeel van de bouwkunde voert onderzoek naar het opnieuw inrichten van steden en openbare ruimte. Dit is inrichten van groenvoorziening en landschap, recreatiegebieden, woongebieden, industriegebieden, parkgebieden en landbouwgebieden. Voor dit onderdeel wordt heel vaak gebruik gemaakt van de computer omdat die manier een veel beter visueel resultaat geeft van wat de uitkomst zou moeten worden.

  Restauratie is de techniek en ook een beetje de kunst om een oud beschadigd gebouw zo goed mogelijk te herstellen of soms helemaal aan te passen aan de behoeften van deze tijd.

  Onderhoud is een heel brede richting van de bouwkunde, dat kan gaan van shilderen tot gewoon dagelijks onderhoud zoals kuisen.Het meest technische aspect van de archi-

 • 24

  Artikel Titel

  1. Bu

  rj Kh

  alifa

  ; 828

  met

  er 2. Taipei 101; 509 meter3. Shanghai World Financial Center; 492 m

  eter4. International Commerce Centre; 484 meter5.

  Pet

  rona

  s Tow

  ers;

  452

  met

  er 6. Nanjing Greenland financial Center; 450 meter7. Willis Tower; 442 m

  eter8. Guangzhou West Tower; 438 meter

  9. Tr

  ump

  Inte

  rnat

  iona

  l Hot

  el an

  d To

  wer;

  423

  met

  er 10. Jin Mao Tower; 412 meter

  TOP 10HOOGSTE

  GEBOUWENTER

  WERELD

 • 25

  Wedstrijd

  1. Bu

  rj Kh

  alifa

  ; 828

  met

  er 2. Taipei 101; 509 meter3. Shanghai World Financial Center; 492 m

  eter4. International Commerce Centre; 484 meter

  5. P

  etro

  nas T

  ower

  s; 45

  2 m

  eter 6. Nanjing Greenland financial Center; 450 meter7. W

  illis Tower; 442 meter

  8. Guangzhou West Tower; 438 meter

  9. Tr

  ump

  Inte

  rnat

  iona

  l Hot

  el an

  d To

  wer;

  423

  met

  er 10. Jin Mao Tower; 412 meter

  TOP 10HOOGSTE

  GEBOUWENTER

  WERELD

  WedstrijdBeantwoord deze vragen, stuur uw antwoorden op en win een T#G T-Shirt.

  1. Wanneer is Frank Gehry Geboren

  ................................................................................

  2. Wat is het hoogste gebouw ter wereld?

  ................................................................................

  3. Wat is het bekendste gebouw van Frank Gehry

  ................................................................................

  4. Wil Frank Gehry met pensioen?

  ................................................................................

  Hey heb je al van dat gebouw datmet de wind mee draait gehoord?

  BREAKING NEWS: Tornado gesignaleerd

  Well shit!

  Cartoon

 • 26

  Interview

  Interview met Frank GehryWat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is mezelf zijn. Dat is wat de beste artiesten doen. Mensen denken te vaak na over wat anderen van hen en hun werk denken. Ik vertel elk jaar aan de studenten van Yale dat ze hun eigen manier, stijl en idealen te kiezen op die manier ben jij de enige expert. Mensen kunnen dan nog steeds niet leuk of goed vinden wat je doet maar je blijft nog steeds de enige expert.

  Wat was je grootste voorbeeld en waar door word je het meest benvloed?Dat is de de Italiaanse artiest Gian Lorenzo Bernini. De eerste keer dat ik zijn sculptuur van Saint Teresa zag was in 1960. Je kan het enkel zien tijdens Mass in rome in een klein kapelletje waar zo veel mensen zijn dat je veel moeite moet doen om er maar een glimp van op te vangen.

  Is er een project dat je nooit hebt afgewerkt?Dat was The Trellis dat ik probeerde bouwen voor Norton Simon. Ik wou dat het leek aksof eengrote stape hout door de wind in de lucht wordt geblazen. Er waren al twee lagen gebouwd en ikging net beginnen met de derde laag toen hij me belde en zei: We stoppen ermee, dit wordt jouwonafgewerkte symphonie.

  Schets je vaak voor je iets verder uit-werkt?Vroeger schetste ik vaak, dat was een soort manier om luidop te denken. Toen maakte ze een boek van mijn schetsen en ben ik er meer van afgestapt. Dus nu doe ik het niet meer zo vaak maar ik zou het vaker moeten doen.

  Luister je vaak muziek?Ik hou van muziek! Onlangs ben ik naar Milaan gevlogen om Daniel Barenboim Schubert te horen spelen en het was prachtig, ookal waren de La Scala akoestiek niet zo geweldig. Ik luister nooit naar muziek tijdens het werken maar ga wel vaak naar concerts.

  Ik vond het geweldig om met mijn jongens te spelen.

 • 27

  Interview

  Heb je ooit iets gemaakt voor een heel bekend iemand?De originele hoed die ik heb gemaakt voor Lady Gaga in opdracht van Francesco Vezzoli, wass gemaakt uit leder en was achteloos dus het paste niet. Ze heeft de hoed nooit gezien. Ik heb erover nagedacht hem naar haar te sturen maar ze krijgt waarschijnlijk al een heleboel troep.

  Wat is jouw beeld van de ideale woonst?Een goed ontworpen huis moer heel comfortabel zijn. Ik kan niet leven met enkel de minimale dingen. Mijn huis moet goed gevuld zijn, het meest met schilderijen, sculpturen, lampen, meubels en heel veel boeken!

  Heb je een verzameling?Ik verzamel niet echt objecten, maar ik verzamel wel kunst. Mijn favoriete artiesten zijn Ken Price, Robert Rauschen-berg, Ellsworth Kelly, Ed Moses en John Baldessari.

  Wat zijn je hobbys?Mijn hobby is zeilen. Ik heb een Beneteau First 44.7 zeilboot die in Marina del Rey ligt. Soms ga ik gewoon een dagje zeilen, daar word ik rustig van dat is voor mij echt relaxen. Als je zeilt kan er elk moment iets veranderen waardoor je altijd oplettend moet zijn. Dat is echt mijn ding!Je houd van ijshockey?Ik ben een grote fan van ijshockey. Het is ook vaak een inspiratie voor mijn werk geweest. Zo was het enorme inspiratie voor de Hat Trick Chair die ik ontwierp voor Knoll. Ik heb ook mijn eigen team ge-naaamd the Fog en we spelen in de Over-30 League. Toen ik jonger was speelde ik ook af en toe en vond ik het geweldig met mijn jongens te spelen.

  Wat is je grootste realisatie?Architectuur is zoals een relatie, je bent altijd heel erg opgewonden over het proj-ect waar aan je op dat moment aan werkt. Momenttel is dar 8 Spruce St. Maar vol-gende maand is dat waarschijnlijk weer iets anders.

  Wat is je volgende project?Dat zal het Guggenheim Museum in Abu Dhabi zijn, daar zijn ze momenteel aan de funderingen bezig.

  Denk je al over je pensioen?Ik kan nog niet met pensioen! Ik ben nog maar 82 dat is nog veel te jong!

 • 28

  Nieuwe technieken

  Nieuwe technieken in de architectuurDe technieken in de architectuur veran-deren heel snel, bijna dagelijks worden ern nog nieuwe technieken ontwikeld. In dit artikel bespreken we enkele van de nieuw technieken en hun voordelen en nadelen.

  We kennen allemaal de 3D-Prnters die nu aan het opkomen zijn maar wie had gedacht dat je ook een huis kan printen? Zo heeft het Chinese bedrijf WinSun naar eigen zeggen een gat in de markt gevonden.

  Het bouwt huizen met een gigantische 3D-printer. Die kan volledige vloeren en muren van cement print. De huizen zijn net zo stevig als gewone huizen en zijn een pak goedkoper. Je hoeft immers geenbouwvakkers te betalen, de printer doet al het werk. Volgens WinSun rolt er voor 3.500 euro al een volwaardig huis voor je uit de printer. En nadeel: je kan je huis niet zelf ontwerpen. Voorlopig zien alle geprinte huizen er hetzelfde uit. Door de productie eenvoudig te houden kan n printer per dag tot tien huizen printen.

 • 29

  Nieuwe technieken

  Maar ook de dynamische architectuur is heel populair. Dynamische architectuur is architectuur waar de structuren bewegen zoals de Dynamic Tower ontworpen door architect David Fisher, Het gebouw is 420 meter hoog met 80 afzonderlijk draaiende verdiepingen die met de wind mee draaien.

  Wind!De architect David Fisher wilde bij zijn ontwerp wind als vriend gebruiken en niet als vervelende bijkomend zien van hoogbouw. Rotoren tussen de verdiepingen zijn verbonden met een centrale as en wekken stroom op voor het gebouw. Elke omwenteling van een appartement duurt, afhankelijk van de wind, tussen de een tot drie uur. Bovendien kunnen eigenaren van de appartementen hun eigen draaisnelheid instellen.

  Revolutionaire bouwwijzeOok de bouwwijze is revolutionair voor een dergelijk hoog gebouw. Elke unit wordt vooraf gebouwd in een fabriek en vervolgens opgetakeld naar de top en bevestigd aan de centrale ruggengraat van de Dynamic Tower. Opvallend is dat het gebouw van boven naar beneden wordt gebouwd. Volgens de architect levert deze snelle fabricage een besparing op de kosten van 20% op. Onder andere omdat de bouw sneller gaat en er minder bouwvakkers nodig zijn.

  Ook worden alle vormen in de gebouwen steeds vreemder gevormd met veel rondingen, soms kan je zelfs zeggen futuristisch. n van mijn favoriete gebouwen in deze categorie is het Otto Bock healthcare gebouw in Duitsland door Gndinger Architects. Het gebouw telt 6 verdiepen en ziet er langs buiten even futuristisch uit als langs binnen. Het mooie aan dit gebouw is het organische design is gebaseerd op natuurlijke elementen en het is een mooi model van een harmonie tussen mensen en technologie.

 • 30

  Column

  Column architectuur in AntwerpenVoor deze uitgave van ons magazine trokken Fien en ik vorige woensdag naar Antwerpen om fotos te gaan maken voor onze foto reportage over architectuur in Antwerpen. Eerst wisten we niet goed wat we moesten fotograferen dus gingen we maar langs de kaaien richting het MAS en het Felix Pakhuis. Tijdens die wandeling merkten we op dat er eigelijk heel veel mooie gebouwen te vinden zijn aan de kaaien waar we niets van afwisten, maar niet enkel de gebouwen spraken ons aan. Veel van de oude opslagplaatsen leveren ook enkele mooie beelden op.

  Na ons bezoek aan het MAS en het Felix Pakhuis dwaalden we nog wat rond in oude straatjes waar je nooit komt als je een gewoon bezoek brengt aan Antwerpen, hier vinden we ook enkele mooie oude gebouwen die onze aandacht trekken. Toen alle fotos genomen waren en de goede waren uitgekozen sloten we ons stadsbezoek af met een lekkere milkshake en een croque monsieur.

  Abonneer nu! FOTOREPORTAGEAntwerpen in beeldINTERVIEW

  Frank Gehry over zijn leven en carire

  JUNI 2014NR. 10

  ColumnArchitectuur in

  Antwepen

  4,20

  Optie 1: 6 maanden + 1 maand gratis + T#G T-Shirt 25 Optie 2: 12 maanden + 2 maanden gratis + T#G T-Shirt 50