Terra tabloid Wolvega

of 5 /5
TERRA TABLOID Wil jij naar het Groene Lyceum? p.5 Alles weten over vmbo-groen? p.3 WOLVEGA WELKOM Welkom bij Terra Wolvega! In deze krant lees je van alles over onze school. Je kunt bij ons kiezen voor vmbo-groen of het Groene Lyceum. Wil jij alles weten over onze opleidingen? Je leest het op de volgende pagina’s! Nieuwsgierig naar leuke weetjes over onze school? Die vind je hier volop. Kijk ook even op de achterkant, daar lees je meer over de Open Dag. Je kunt dan onze school bekijken en alvast wat mensen ontmoeten. Met groep 8 van jouw school de Doedag bezoeken kan natuurlijk ook; de data hiervan vind je ook op de achterste pagina. Heb je vragen of wil je meer weten, bel dan gerust. Dat geldt natuurlijk ook voor je ouder(s)/verzorger(s). Graag tot ziens op onze school! Team Terra Wolvega ...en je leest nog heel veel meer over onze school! 2016-2017

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Terra tabloid Wolvega

Page 1: Terra tabloid Wolvega

terra tabloid

Wil jij naar

het Groene Lyceum? p.5

Alles weten over

vmbo-groen?p.3

Wolv

ega

Welkom Welkom bij Terra Wolvega! In deze krant lees je van alles over onze school. Je kunt bij ons kiezen voor vmbo-groen of het Groene Lyceum. Wil jij alles weten over onze opleidingen? Je leest het op de volgende pagina’s!

Nieuwsgierig naar leuke weetjes over onze school? Die vind je hier volop. Kijk ook even op de achterkant, daar lees je meer over de Open Dag. Je kunt dan onze school bekijken en alvast wat mensen ontmoeten. Met groep 8 van jouw school de Doedag bezoeken kan natuurlijk ook; de data hiervan vind je ook op de achterste pagina. Heb je vragen of wil je meer weten, bel dan gerust. Dat geldt natuurlijk ook voor je ouder(s)/verzorger(s).

Graag tot ziens op onze school!

Team Terra Wolvega

...en je leest nog heel veel meer over

onze school!

2016-2017

Page 2: Terra tabloid Wolvega

2

Handig zeg: magister

guten tag & Hey tHere

Cijfers checken, je rooster of huiswerk bekijken, extra lesmateriaal opvragen; het kan allemaal met Magister, onze Elektronische Leer Omgeving (ELO). Waar je ook bent: met een computer en internetaansluiting heb je altijd toegang tot dit systeem. Handig! Via Magister krijg je veel informatie over de school en het leren. De agenda van Magister wordt gebruikt als digitaal klassenboek.

Op onze school vind je veel draadloze laptops, die per laptopkar worden vervoerd naar de lokalen waar ze nodig zijn. Voor veel vakken is alle leerstof ook digitaal beschikbaar. Moeilijk? Nee hoor. Heb je vragen, dan helpen wij je graag. In het eerste leerjaar begin je met eigen laptop. De laptop vervangt niet de boeken, maar is een aanvulling op de boeken.

Fijn om je talen te spreken, toch? Daarom besteden we veel aandacht aan Duits en Engels. Kies je binnen het vmbo-groen in de bovenbouw de gemengde leerweg? Dan krijg je Duits als extra vak. Je haalt dan ook meteen het diploma theoretische leerweg. Je volgt trouwens niet alleen lessen Duits, maar bezoekt bijvoorbeeld ook de kerstmarkt in Münster. Ook organiseren we een uitwisseling met een Duitse school.

lekker sportief!Veel bewegen = gezond. Sport is dan ook belangrijk bij Terra Wolvega. We gymmen in onze eigen gymzaal. In de lente en zomer gaan we graag naar buiten. Ook leuk: zwemmen in de laatste periode van het jaar. Verder doen we mee aan sportieve activiteiten zoals Terra Coppa, een voetbaltoernooi tegen andere leerlingen van Terra. Ook doen we aan schoolroeien, vorig schooljaar zijn we tweede geworden op de Bosbaan in Amsterdam. Goede conditie krijg je hier!

roken? dacHt Het niet Terra Wolvega is een rookvrije school. In en rond de school geldt een rookverbod. Heel gezond dus! En ook fijn voor de niet-rokers… We besteden veel aandacht aan ons niet-rokenbeleid. Goede actie!

3

Bij Terra kun je naar het vmbo-groen. Natuurlijk ben je benieuwd waarom Terra vmbo-groen echt iets voor jou is. Nou, hier komt ie:

y Je bent hier veel buiten bezig en leert van alles over de natuur en de wereld. Dus geen lange, saaie dagen in het klaslokaal… maar veel erop uit. De natuur is namelijk heel belangrijk bij ons. Lekker groen dus.

y Bij Terra is elke dag een avontuur! Je kunt hier van alles doen zoals muziek, sport, natuur, dier, cultuur, techniek en nog heel veel meer. Laat je verrassen en uitdagen!

y Je krijgt een goede mix van theorie en praktijk. Dus praktische projecten, dan weer even in de boeken en ook stages. Dat betekent meekijken bij allerlei interessante organisaties!

dit is ecHt vmbo-groen!

Handig: eigen mentorDe stap van basisschool naar voortgezet onderwijs is best groot. Misschien duurt het even voor je gewend bent. Logisch… Daarom krijg je veel aandacht en begeleiding. We willen graag weten hoe het met je gaat en of je het leuk vindt op school. Elke klas heeft een eigen mentor. Deze doet van alles voor jou. Heb je een vraag, wil je hulp of advies? Je kunt altijd bij de mentor terecht. We leren je ook hoe je bijvoorbeeld aantekeningen, samenvattingen of werkstukken kunt maken. En we spreken regelmatig met je ouder(s)/verzorger(s). Bij Terra sta je er nooit alleen voor.

extra begeleiding bij lWooVind je leren lastig? Heb je moeite met bepaalde vakken? Of lukt het niet goed om je te concentreren? Dan helpen we jou. Je kunt extra les volgen en begeleiding krijgen. De vestigingen van Terra vmbo-groen hebben lwoo-klassen. Dit betekent leerwegondersteunend onderwijs. Een commissie bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt. Je komt dan in een kleinere groep en krijgt extra aandacht van de docent. We kijken goed wat jij nodig hebt.

kies jouW ricHting Terra vmbo-groen heeft drie leerwegen. Ze duren elk vier jaar. Kies je voor onze school, dan volg je één van deze leerwegen. Welke? Dit hangt af van jouw niveau. Je mag altijd losse lessen volgen van een andere leerweg en daar zelfs examen in doen.

gemengde leerWegLeer je wel makkelijk en vind je het leuk om veel theorievakken te volgen? Dan past deze leerweg bij jou. Je krijgt minimaal vijf of zes theorievakken en één beroeps gericht vak. Let op! Als je het examen haalt voor de zes theorie-vakken, dan ontvang je ook een diploma theoretische leerweg.

kaderberoeps-gericHte leerWegWil je wel wat theorie, maar zeker ook veel praktische vakken? Dan past deze leerweg bij jou. Je krijgt minimaal vier theorievakken en twee beroepsgerichte vakken.

basis beroeps-gericHte leerWegVind je theorie best lastig en wil je vooral heel praktisch bezig zijn? Dan past deze leerweg bij jou. Je krijgt minimaal vier theorievakken en twee beroepsgerichte vakken.

‘Axel zit in het eerste jAAr vAn terrA. voor hem stond het Al jArenlAng vAst dAt hij nA de bAsisschool nAAr terrA wilde. hij leert grAAg, mAAr dAn liever niet Alleen mAAr vAnuit de theorie. hij heeft een brede interesse en wordt grAAg uitgedAAgd. bij terrA leer je ook veel vAnuit de prAktijk en dAt spreekt hem erg AAn. Axel weet nog niet precies wAt hij lAter wil worden. terrA is een brede opleiding, dus hij kAn Alle kAnten op. bij terrA zit Axel dus helemAAl op zijn plek!’

willy de wit, moeder vAn leerling Axel

willy de wit‘bij terrA zit Axel helemAAl op z’n plek!’

Page 3: Terra tabloid Wolvega

mAndy (16)‘bij terrA mAg je zijn wie je bent’

Werken met jouW eigen laptopBij Terra werken leerlingen met een eigen laptop, zowel op school als thuis. Dat is handig! Je leert dus niet alleen vanuit de boeken, maar hebt ook je eigen laptop. Daarmee kun je de lesstof digitaal bekijken en op je eigen niveau en in je eigen tempo bestuderen. Deze lesstof kan voor elke leerling verschillend zijn. Dit alles noemen wij gepersonaliseerd leren. Op jouw lijf geschreven dus!

4

de Wereld aan je voeten

stagesTijdens de opleiding loop je stage bij allerlei soorten organisaties. Denk aan een kapperszaak, restaurant, veehouderij, verzorgingshuis, garage, dierenarts of ziekenhuis. Zo kun je kennismaken met bepaalde beroepen en kijken wat je ervan vindt. Een mooie ervaring, die je goed kunt gebruiken tijdens je latere studie! Stage lopen is leuk én leerzaam.Daarnaast heb je dan nog de maatschappelijke stage. We bedenken elk jaar weer mooie activiteiten die waardevol zijn voor de wereld. Een schoolplein of kinderboerderij opknappen, samen met oudere mensen een mooi bloemstuk maken of zwerfvuil ophalen…. het zijn een paar voorbeelden.

Misschien heb je zelf een goed idee voor de maatschappelijke stage?

praktijkvakkenJe krijgt bij ons natuurlijk de gewone vakken zoals Nederlands, Engels en biologie. Maar dat is niet alles… we bieden ook veel groene en praktische vakken. Dat maakt het leren extra leuk. Dieren en planten verzorgen, koken, leren timmeren of solderen, omgaan met klanten in een winkel: je vindt het hier allemaal. Zodat jij kunt doen en leren wat bij jou past. Klinkt goed hè? Daarbij letten we steeds op respect voor de natuur, voor de wereld om ons heen en voor elkaar. Dat is op onze school erg belangrijk.

“ik heb mijn diplomA vAn terrA op zAk en volg nu mbo verpleegkunde. dAt heb ik nodig voor de verloskundigenopleiding die ik wil volgen. verloskundige is het enige dAt ik wil worden. ik heb Al twee keer stAge gelopen bij een verloskundigenprAktijk. ik vind het zo’n mooi vAk! het liefst zou ik dAn een eigen prAktijk willen hebben. ik werk grAAg heel zelfstAndig. of ik terrA gA missen? ik denk het wel. ik heb het er erg fijn gehAd. bij terrA mAg je zijn wie je bent.”

mAndy hoogenberg, oud-leerling terrA vmbo-groen

Vakken volgen is belangrijk. Je kunt er veel van leren. Maar: bij ons zit je niet alleen in de schoolbanken. We vinden de praktijk ook heel belangrijk. Je gaat dus ook de wijde wereld in bij Terra!

7% anders

18% tecHniek

23% zorg en Welzijn

23% economie

29% groen

Wat kun je met Het vmbo-groen diploma?Met een vmbo-groen diploma kun je naar alle richtingen van het mbo. Sommige leerlingen van onze school kiezen voor mbo-groen. Veel leerlingen kiezen een andere richting, kijk maar eens naar het diagram. Je kunt dus alle kanten op met je diploma!

5

Welkom bij Het groene lyceum!

Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun jij goed leren en ben je ook praktisch ingesteld? Dan is het Groene Lyceum echt iets voor jou. Je haalt bij ons

een vmbo en mbo diploma (Crebonr 25502). Het Groene Lyceum is een fijne school, met ruimte voor theorie én praktijk. Iets voor jou?

jij & Het groene lyceum; een mooie combiHet Groene Lyceum is geschikt voor leerlingen die prima kunnen leren, maar ook graag praktisch bezig zijn. Leerlingen die TL/havo, havo of havo/vwo als schooladvies hebben en kiezen voor een praktijkgerichte leeromgeving. Het Groene Lyceum past goed bij jou als je:

9 creatief en ondernemend bent9 graag zelfstandig werkt9 een doorzetter bent9 graag ervaring opdoet in de praktijk9 zoekt naar oplossingen voor problemen9 sociaal bent

Wat kun jij met Het groene lyceum-diploma?Het Groene Lyceum sluit je af met een mbo-diploma op niveau 4. Daarmee kun je direct naar het hbo of beginnen in een beroep. Je wordt hier tijdens de opleiding goed op voorbereid. Je leert namelijk allerlei dingen die je ook nodig hebt voor het hbo, zoals zelfstandig werken en bezig zijn met projecten. Over beroepen leer je bij ons ook veel. Dat is handig, want zo kun je een vervolgopleiding kiezen die écht bij jou past of starten op de arbeidsmarkt in een beroep dat bij jouw talenten past.

“ik ben ruben boekeloo en ik zit in 4hgl. lAter wil ik grAAg iets met techniek doen. omdAt ik voor het sectorwerkstuk nederlAnds de nieuwste technieken in de lAndbouw onderzoek en elke donderdAg op een mechAnisAtiebedrijf stAge loop, word ik goed voorbereid op mijn toekomst en doe ik wAt ik leuk vind!”

dit is Hélemaal Het groene lyceum…natuurlijk Wil jij Weten Waarom Het groene lyceum zo leuk is. ben je er klaar voor?

y Je leert hier ook door te doen. Je hebt hier niet alleen theorie, maar ook boeiende projecten en praktijkvakken. Je zit dus niet steeds in het klaslokaal.

y Bij ons werken leerlingen veel op de laptop. Je hebt je eigen laptop. Fijn!

y Je doet verschillende projecten samen met je klasgenoten.y Je mag veel zelf organiseren en plannen.y Bij ons ontdek je van alles over interessante beroepen; goed

voor je toekomst!

een dag op Het groene lyceumEen dag op onze school is verdeeld in drie blokken. In elk blok werk je aan één leergebied. Tussen de blokken zijn pauzes. Dan kun je gezellig kletsen, eten en drinken met je klasgenoten en andere leerlingen van de school.

Je krijgt vooral les in je eigen ‘stamlokaal’. Voor de afwisseling van theorie en praktijk werk je ook in de praktijklokalen. Regelmatig heb je reflectiegesprekken. Je praat dan over hoe het gaat op school en soms ook over hoe jij jouw toekomst ziet: wat past er bij jou? Per dag heb je meestal les van hooguit drie of vier docenten. Dus geen gezeul met zware boekentassen.

ruben (14)‘ik onderzoek de nieuwste technieken in de lAndbouw’

Page 4: Terra tabloid Wolvega

7

Naast de gewone lessen doen we veel extra’s op school. Zoals een kennismakingsdag in het eerste jaar én een mini-survival. In het tweede jaar kanoën bij Kalenberg of Walibi. In leerjaar drie vindt er een uitwisseling plaats met een school in Duitsland. Daarnaast hebben we nog allerlei andere uitjes, die we koppelen aan

projecten op school. Biologie in je pakket in de bovenbouw? Afgelopen jaar hadden vierdejaars leerlingen een superdag in Dierenpark Emmen. De vierdejaars met natuurkunde in hun pakket gingen naar Nemo, Amsterdam. Diverse opdrachten werden uitgevoerd. Het was voor iedereen een zeer geslaagde dag!

yes, geen les!

kijk in de praktijk“Regelmatig lopen leerlingen van Terra Wolvega stage bij ons tuincentrum. Het is goed dat ze tijdens hun stages aan zoveel mogelijk beroepen ‘ruiken’. De leerlingen doen allerlei werkzaamheden in ons tuincentrum of gaan met de jongens mee naar klanten. Het is fijn om de liefde voor het vak over te brengen aan de leerlingen. Ik hoop dat meer mensen het groen in gaan door deze stages.”

Klaas Nieuwenhuis, stagebegeleider Hoveniersbedrijf en Tuincentrum Klaas Nieuwenhuis

groen onderWijs in Het turks

Andere culturen ontdekken en van elkaar leren; dat vinden we erg belangrijk. Daarom organiseerden we twee jaar achter elkaar een uitwisseling met Turkije. Dit hoort bij het project ‘Kies kleur in Groen’, om wereldburgerschap te stimuleren. Turkse leerlingen van een groene school uit Istanbul kwamen eerst bij ons op bezoek. Daarna gingen twaalf derdejaars leerlingen met twee docenten naar Istanbul. Ze volgden lessen op school, logeerden bij Turkse gezinnen en bezochten het ministerie van Landbouw. Een prachtige ervaring! Dit jaar komt er weer uitwisseling met een Duitse school.

lekker en gezond!Gezond eten en veel bewegen doen we graag op onze school. Daarom doen we mee aan het project ‘Dubbel 30’. Dit staat voor twee keer 30 minuten bewegen per dag, genoeg om gezond te blijven. Vorig jaar maakten we samen een gezonde maaltijd op school en gastdocenten vertelden over gezonde voeding en gezond bewegen. Als leuke afsluiter hadden we een sportdag. Doe jij dit schooljaar ook mee?

6

leuk zeg, die lessen bij Het groene lyceum!

3 nieuWe vaardig-Heden leren

Je leert niet alleen theorie, maar ontwikkelt ook praktische - en studievaardigheden. Denk aan slim studeren, samenwerken, plannen en managen. Handig hoor! Ook kijken we samen hoe het met jou gaat en hoe jij je ontwikkelt op school.

3 actief bezig zijn

We gebruiken werkvormen waarbij je actief bezig bent. Je verzamelt, verwerkt en presenteert informatie. Je voert projecten uit en doet opdrachten buiten de school én je loopt stages. Lekker actief dus.

3 digitaal leren

Alle leerlingen hebben een laptop. Je werkt vanuit een Elektronische Leer Omgeving. Daar kun je jouw studie-planning, ontwikkeling en resultaten op elk moment bekijken. Dat geldt ook voor je ouders. Oh ja, je kunt je

huiswerk daar ook vinden. Werken op de laptop wissel je af met leren uit boeken. Ideaal. In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) krijg je gewone vakken, zoals Nederlands, Engels en biologie, maar je krijgt ook al praktijk als voorbereiding op de bovenbouw. In de boven bouw haal je het diploma vmbo GL/TL en een diploma mbo-4. Je loopt dan

ook stage; oefenen en leren in de praktijk! Je voert opdrachten uit die je helpen om een vervolg-opleiding in het hbo te kiezen. In het vijfde leerjaar kies je onderdelen die goed bij een vervolgopleiding of de arbeids-markt passen. Zodat je straks helemaal klaar bent voor de hbo-opleiding of het beroep van jouw keuze.

goed en boeiend onderWijs; dat vind je zeker bij Het groene lyceum. in onze lessen zijn drie dingen erg belangrijk:

goede begeleiding voor elke leerlingAlle leerlingen van het Groene Lyceum krijgen goede begeleiding. Dat past helemaal bij een moderne school! Zo ziet de begeleiding bij het Groene Lyceum eruit:

Waar is Het groene lyceum?Het Groene Lyceum vind je bij zes vestigingen van Terra: in Assen, Eelde, Emmen, Meppel, Winsum en Wolvega. Hier volg je de eerste vier leerjaren. Je rondt de leerroute af op een mbo-vestiging van Terra in Groningen, Emmen of Meppel. Als leerling van het Groene Lyceum maak je gebruik van alle uitstekende voorzieningen van het vmbo-groen en het mbo van Terra.

y Je spreekt regelmatig met docenten over je ontwikkeling, hoe het met jou gaat op school en over hoe jij samen met ons je toekomstdroom waar kan maken.

y Het team van docenten bespreekt jouw resultaten, hoe het met je gaat op school en hoe wij jou kunnen helpen als dat nodig is.

y We hebben vaak contact met je ouder(s)/verzorger(s).

y We organiseren informatieavonden voor ouders.

y Elke vestiging heeft een zorgadviesteam, dat jou helpt bij problemen of zorgen.

y We begeleiden jou bij de overstap naar het hbo. Vanaf het derde leerjaar krijg je taken en opdrachten die helpen om een passende vervolgopleiding te kiezen. We werken daarbij ook samen met het hbo.

“ik koos in 2008 voor het groene lyceum vAnwege de rust die de opleiding uitstrAAlde. ik ben Altijd een dromer geweest die zich moeilijk kon concentreren. het stAmlokAAl en het werken in blokuren bij het groene lyceum leken mij de perfecte oplossing. mijn keuze bleek een goede. Als ik opnieuw zou moeten kiezen zou ik direct weer voor hgl gAAn. ik studeer nu communicAtie AAn de hAnzehogeschool groningen. dit jAAr gA ik zelfs een hAlf jAAr in het buitenlAnd studeren. het groene lyceum gAf mij een goede bAsis en sluit primA AAn bij het hbo.”

tom ensing oud-leerling hgl

Page 5: Terra tabloid Wolvega

woensdag 27 januari14.00 - 16.00 uur 19.00 - 21.00 uurWolvega.voterra.nl

paulus potterstraat 33 (ingang stadhouderslaan) | postbus 147, 8470 ac Wolvega | (0561) 61 88 18 | [email protected] directeur a.i: dhr. H. scheltinga | teamleider vmbo-groen: dhr. f. spanhaak | coördinator hgl: mevr. c. kirkenier

Wolvega

doe-dagen Zit je in groep 8? Kom dan eens kennismaken met onze school. Dit kan tijdens de Doe-dagen. Je volgt dan mini-lessen en kunt aan de slag met bijvoorbeeld bloemen, voeding, dieren of techniek. De Doe-dagen zijn op 5, 19 en 26 november. Via jouw basisschool doe je hier vanzelf aan mee.

social media WijsFacebook, Twitter, Pinterest... Veel leerlingen gebruiken social media. Leuk natuurlijk! We willen wel dat leerlingen dit op een goede manier doen en weten wat de invloed is van social media. Daarom besteden we daar veel aandacht aan.

Check ook onze pagina op facebook.com/Terra Wolvega