Ted van Lieshout & Philip Hopman over de grenzen (bijgewerkte versie)

Click here to load reader

 • date post

  22-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Ted van Lieshout & Philip Hopman treden in het buitenland op. Ze doen dat in het Nederlands en/of in het Engels, al of niet met behulp van een tolk, en weten zich altijd verstaanbaar te maken door middel van hun tekenkunst. Ted: 'Het feit dat we allebei kunnen tekenen blijkt elke keer dé mogelijkheid om literatuur letterlijk en figuurlijk "bespreekbaar" te maken.'

Transcript of Ted van Lieshout & Philip Hopman over de grenzen (bijgewerkte versie)

 • &T E D V A N L I E S H O U TP H I L I P H O P M A N O V E R D EG R E N Z E N

 • 2

 • 3

 • 4PHIL IP HOPMAN In 1961 ben ik geboren in Egmond aan den Hoef. Mijn vader was bol-lenboer. Hij kweekte tulpen met namen als Arabian Mystery, Apricot Parrot en Lustige Witwe. Ik vind tulpen mooi, maar het werk vond ik saai en zwaar en vies. Ik zat liever te tekenen. Poppetjes tekenen, noemden mijn ouders het. Ik ben het altijd blijven doen, en als ik een boek ga illustreren zeg ik altijd dat ik poppetjes ga tekenen. In 1980 ging ik naar de Rietveld Academie, waar ik les kreeg van on-der anderen Th Tjong Khing. Ik ging toen ook in Amsterdam wonen, tot grote schrik van mijn moeder. Ze dacht dat ik zou verhongeren want ik kon nog geen ei bakken. Maar koken kun je leren en daarom ben ik nog steeds in leven. Na de Rietveld ben ik opdrachten gaan doen voor verschillende uitgeverijen. Het eerste boekje dat ik illus-treerde heette Een reuze heksentoer. In 1988 was dat. Sindsdien heb ik meer dan 200 boeken getekend, voor veel verschil-lende schrijvers. Hans Hagen, Tjibbe Veldkamp, Annie MG Schmidt en nog veel meer. In februari 2012 verscheen het eerste boek dat ik zelf schreef: Valentijn en zijn viool gebaseerd op ware feiten.

  Op www.philiphopman.nl kom je meer over mij te weten.

  TED VAN L IESHOUT

 • 5PHIL IP HOPMAN

  TED VAN L IESHOUT

  In 1955 ben ik geboren in Eindhoven. Mijn vader was aannemer. Hij bouwde huizen en torens en bruggen. Ik vind bouwen leuk, maar dan van woorden. Ik maak er graag verhalen en gedichten van. En daar maak ik vaak plaatjes bij. Maar niet altijd. Soms vraag ik aan iemand anders om dat te doen. Zoals aan Philip. Samen maken we onder an-dere de serie rond Boer Boris, een jongetje dat een boerderij heeft.

  In 1980 kwam ik van de Rietveld Academie, waar ik les had van onder anderen Piet Klaasse. Om daar te studeren ben ik naar Amsterdam verhuisd en daar woon ik nu nog steeds.Na de Rietveld ben ik eerst gaan werken als vormgever en illustrator, en werd toen schrijver. Mijn eerste boeken verschenen in 1986: Raafs Reizend Theater en Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen.

  Sindsdien heb ik meer dan 50 boeken geschreven. Velen daarvan won-nen een prijs, zoals de Gouden Griffel en de Theo Thijssen-prijs voor al mijn boeken samen. Een aantal boeken werd in het buitenlands vertaald, waaronder Gebr.. Dat verscheen in het Deens, Duits, Engels, Estlands, Frans, Italiaans, Koreaans, Noors en Zweeds.

  Op www.tedvanlieshout.com kom je meer over mij te weten.

 • 6Ted leest voor, en als hij er niet bij tekent, laat hij de tekeningen in het boek zien. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs ge-bruikt hij een beamer en powerpointpresentaties.

 • 7Ted en Philip reizen regelmatig door het land om optre-dens te verzorgen in scholen, bibliotheken en theaters. Doorgaans doen ze dat apart, maar regelmatig treden ze samen op. Hun samenwerking heeft vastere vorm gekregen sinds ze naar Dubai en Cairo zijn geweest om optredens te verzorgen op de Nederlandse/Internatio-nale school aldaar.

 • 8Philip en Ted lezen voor uit hun eigen boeken en vertellen verhalen.

 • 10

  Ted verzorgt tekenmarathons: lessen in de tekenkunst, varirend in duur van vijftig minuten tot twee uur. Daarnaast werkt Ted samen met kinderen in workshops: het schrijven van verhalen, gedichten en scenarios (en het toneelspelen van wat kinderen zelf geschreven

 • 11

  hebben!), en het inrichten van tentoonstellingen op school.Philip verzorgt eveneens schrijf- en tekenworkshops. Hij helpt kinde-ren bij het maken van storyboards en laat ze op grote rollen papier tekenen.

 • 14

 • 15

 • 16

 • 17

  Philip en Ted luisteren hun optredens op met tekeningen, die ze doorgaans maken op flip-overs, maar regelmatig ook op muren. Philip is zelfs gespecialiseerd in het ma-ken van muurschilderingen en doet dat zodanig, dat kinderen tot op zekere hoogte zelfstandig kunnen meewerken aan de totstandkoming van een muurschildering.

 • 18

 • 20

  Boer Boris heeft vakantie.Boer Boris gaat naar zee.Wat neemt boer Boris mee?Veel. En dan nog veel meer!

  Eerder verschenen: B O E R B O R I S .

  Ted van Lieshout & Philip Hopm

  an Boer Boris gaat naar zee Gottmer

  B O E R B O R I STed van Lieshout & Philip HopmanGottmer

  Een Gottmer-prentenboek www.gottmer.nl

  G A AT N A A R Z E E

 • 21

  Ted en Philip maken samen onder meer de serie rond Boris Boer, een kleuter die een boerderij bestiert. Boer Boris verscheen in 2012 en werd gekozen tot de tien beste prentenboeken van 2013. Boer Bo-ris gaat naar zee werd bekroond tot Prentenboek van het Jaar 2015 en Boer Boris in de sneeuw kreeg een Vlag & Wimpel. Verder versche-nen nog: Boer Boris wil geen feest, Boer Boris gaat naar de markt en Boer Boris en de maaier.

  Boer Boris heeft vakantie.Boer Boris gaat naar zee.Wat neemt boer Boris mee?Veel. En dan nog veel meer!

  Eerder verschenen: B O E R B O R I S .

  Ted van Lieshout & Philip Hopm

  an Boer Boris gaat naar zee Gottmer

  B O E R B O R I STed van Lieshout & Philip HopmanGottmer

  Een Gottmer-prentenboek www.gottmer.nl

  G A AT N A A R Z E E

 • 22

  Ted en Philip op een aantal scholen in Istanbul. Kinderen werden per drie of vier klassen bij elkaar gezet in zaaltjes.

 • 23

  Omdat de vertaalde boeken nog niet beschikbaar waren, vertelde Ted in het Engels en een tolk vertaalde.

 • 24

 • 26

  Ted en Philip helpen de kinderen bij schrijf- en tekenopdrachten. Maar natuurlijk is er altijd tijd voor voorlezen. Dan hoeven de kinderen al-leen te luisteren. Na afloop kunnen ze vragen stellen.

  Desgewenst nemen Philip en Ted vanuit Nederland boeken mee. Ui-teraard titels van henzelf, maar het is ook mogelijk om op verzoek an-dere boeken mee te nemen, bijvoorbeeld voor de verkoop op school.

  De tekeningen die Ted en Philip maken laten ze altijd achter.

 • 30

  Aan het slot van het bezoek van Philip en Ted aan de Nederlandse school in Cairo vergastten Mody en Mathijs de tekenaar en de schrij-ver op een koekje van eigen deeg: Mody vertelde een verhaal over twee eendjes die uit Nederland naar Egypte waren komen zwemmen en door de juf waren omgetoverd in een schrijver en een tekenaar. Mathijs maakte er woest tekeningen bij, net zo snel als hij het Philip en Ted had zien doen.

 • 31

  Samen bestrijken Ted en Philip alle leeftijdsgroepen (inclusief vol-wassenen), van de allerjongsten tot de oudsten, door de taken te ver-delen; in principe vertellen en tekenen ze allebei. Maar ze bedienen ook groepen met zijn tween, en soms zingen ze dan even. Philip staat bekend als de Zingende Jukebox, omdat hij honderden liedjes uit zijn hoofd kent, en rond Ted is in 2012 in het kader van de bekende NTR-serie Het uur van de wolf een documentaire uitgezonden waarin hij liedjes zingt.

  Doordat Philip en Ted veel met beeld werken en vlot Engels spreken, bezoeken ze ook internationale scholen en kinderen die anderstalig onderwijs genieten. Ted spreekt verder nog een aardig mondje Duits en Philip Spaans.

  Ted en Philip waren samen of los van elkaar onder andere in: Accra (Ghana), Antwerpen en Brussel (Belgi), Aruba en Curaao (Neder-landse Antillen), Beijing en Hongkong (China), Bergen, Oslo en de Lo-foten (Noorwegen), Berlijn, Gttingen, Keulen en Mnchen (Duitsland), Cairo (Egypte), Dubai (Verenigde Emiraten), Gnve (Zwitserland), Is-tanbul (Turkije), Parijs (Frankrijk) en Singapore.

  In Nederland werken Philip en Ted meestal via de Stichting Schrijvers School Samenleving (www.sss.nl), die organisaties en instanties helpt bij het verwezenlijken van bezoeken van schrijvers en illustratoren: [email protected]

  Voor bezoeken aan het buitenland kunnen Ted en Philip ook recht-streeks benaderd en bereikt worden via:

  [email protected] [email protected]

  Meer informatie:www.tedvanlieshout.com www.philiphopman.nlwww.tedvanlieshout.nu

 • 32

 • 33

 • 34

  Afscheidscadeautjes van een jongen uit Cairo en een meisje uit Istanbul.

 • 35

  Afscheidscadeautjes van een jongen uit Cairo en een meisje uit Istanbul. Fotos: Cairo 2013 en Istanbul 2015