Tam Tam 2010 editie 2

Click here to load reader

 • date post

  28-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Tam Tam 2010 editie 2

Transcript of Tam Tam 2010 editie 2

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

  7 voorwoord alle vogels een ei

  14 geplant de knollen

  12 bouwplaats de buren van

  8 opgelet veiligheidspetje

  10 paashaas op zoek

  inhoud

 • 5

  Jaargang 16, nummer 2, mei2010

  UitgeverOplageRedactie

  Dank aanE-mailVormgeving

  DrukwerkWebsite

  Bestuur HelptElkander

  Secretariaat

  De Tam Tam verschijnt 5 keer per jaar en wordt aan alle leden van Buurtschap Helpt Elkander toegestuurd

  Buurtschap Helpt Elkander525 exemplarenRudy van Steen, Bjorn Verheijen, Aisha Herijgers, Ronald Deckers, Chantal Dobbe,

  Roel Wassenaarredactie@helptelkander.nl Ridwan Nasruddinwww.ridwan.nlBergamo & Havandowww.helptelkander.nl

  Ralf Maas (voorzitter)Heidy Gommers (secretaris)John Haast (penning-meester) Patrick van OstaaijenKrisjan van OstaayenRudy van SteenDion GommersAdri BalemansErik de Jongh

  Buurtschap Helpt Elkander Prinsenstraat 174881 VA Zundert

  26 voorgesteld met dieren

  30 details vormen het geheel

  16 gloednieuw de jongste

  34 kalender alles op een rij

  15 bowlen met de buurt

 • 6

 • 7

  Voor het zover is dat we de laat-ste week in gaan moet er behalve eieren uitbroeden natuurlijk nog enorm veel maar gebeuren. De start is gemaakt met de eerste bouwver-gadering en achter de schermen wordt gewerkt aan knollen en con-structietekeningen.

  Het 25e jaar op deze bouwplaats zal starten met Pinksteren, wanneer als vanouds alle spullen naar buiten ge-lopen worden. Wat de plannen zijn voor de bouw lees je in het verslag van de eerste bouwvergadering.

  Verder zijn er natuurlijk weer inter-views met leden van de buurtschap. Ook starten we met de rubriek HE-kidz waar de jongsten van de buurt-schap aan het woord komen.

  Ook nieuw, maar alleen dit jaar, zijn de weetjes over de bouwplaats. Op het zilveren bouwjubileum aan de Leeuwerikstraat / Patrijsstraat staan we even stil bij datgene wat in ieder geval dit jaar nog onze bouwlokatie is.

  Namens de redactie, veel leesplezier!

  voorwoordIn mei leggen alle vogels een ei. Als we de parallel mogen leggen, zal de tent dit jaar een nest voor 5 uit de kluiten gewassen vogels worden. En met een beetje geluk, hebben we op de hij-mot-af-dag dus genoeg aan 5 eieren van eigen leg.

 • 8

  opgeletBuigwerkHelpt Elkander staat voor een grote uitdaging wat vormgeving betreft. Komend jaar willen we graag bou-wen aan onze jeugd. Vulture Valley is een mooie wagen om de fijne kneepjes van het buigen te leren. We houden geen lascursus maar wil-len geinteresseerden op de steiger het buigen en lassen aanleren.

  VeiligheidspetjeVeel mensen hebben tijdens het bouwen een pet op. Petjes geven enige bescherming tegen uitste-kende stukken betonijzer, laslicht, steigerpijpen enzovoort. Er bestaan ook veligheidpetjes die zijn voorzien van een harde binnenkant. Het com-fort van een pet en de veiligheid van een helm. Vraag in de tent waar je aan deze petjes komen kunt. Bij voldoende animo zal bezien worden wat er via het bestuur gaan kan.

  Stalen neuzenHet is natuurlijk al langer bekend dat stalen wenselijk zijn. Tijdens bouwen beschermen stalen neus tegen platte tenen, of ze nu lang zijn of niet. Ook hebben veiligheids-schoenen vaak een goed zool die voorkomt dat e spijkers in je voet komen tijdens het laatste weekend. De bouwwinkels en boerenbond hebben regelmatig aanbiedingen.

  Tent zettenVrijdag 28 mei starten we met het zetten van de tent. Er zal veel mate-riaal naar buiten verplaatst worden dus vele handen maken licht werk.

  GierigEen werkuitje naar de Efteling? was er de vorige editie van de Tam Tam in het voorwoord te lezen. Weg financile crisis? Nou, wij doelden meer op dit plaatje van de Efteling attractie Vogel Rok. Ook zon grote nepvogel. Zonder plaatje was dit natuurlijk wat verwarrend.

 • 9

  3x82Drie mannen die het begin van corso meemaakten. Deze drie man-nen zijn alle drie 82 jaar en worden binnen het jaar nog 83. Met twee en halve eeuw ervaring op het veld zijn de knollen in goede handen.

  Cover De volgende Tam Tam willen we graag sieren met tekeningen van gieren. Daarom zoeken creatief materiaal van iedereen die graag de cover haalt.

  Klaar voor de start In de week na Pinksteren start het voorbereiden en het zetten van de tent. De agenda staat in de Tam Tam. Ook op de website vind je de data.

  @helptelkander.nlVoor opmerkingen, tips of infor-matie heeft Helptelkander al een tijdje wat email adressen in het gebruik: website@helptelkander.nl, redactie@helptelkander.nl, ac@helptelkander.nl spreken voor zich. Voor algemene zaken: info@helptel-kander.nl.

 • 10

  Met een op komst van 23 kinderen werden zij in 2 groepen verdeeld om toch nog een rondje buiten te lopen op zoek naar eieren. En ja

  hoor de kinderen wisten de verstop-te eitjes te vinden. Met een mand vol chocolade eitjes gingen ze weer naar binnen. Hier stond de tweede

  groep te wachten. Zij hadden in de tussen tijd binnen lekker getekend en een hand tot paas-haas geknutseld. Er was jammer genoeg door het weer geen mogelijkheid om gebruik te maken van het luchtkussen deze was nat geregend. Dit mocht echter de pret niet bederven. De ochtend was gauw voorbij gevlo-gen. De kinderen hadden ook een kleurplaat voor de paashaas gemaakt de mooiste werden beloond met een cadeautje.

  Op het einde van de morgen werden de gevonden paaseieren verdeeld in zakjes en kre-gen de kinderen allemaal een zakje vol lekkers mee naar huis. Het was wederom een geslaagde ochtend wij hopen ook de kinderen volgend jaar weer terug te zien.

  Zaterdag 3 april was het weer eieren zoeken samen met de paas-haas. De dag begon met mooi weer maar eenmaal bij t Zonneke werd het slecht. Ondanks het weer wist de paashaas onze buurt toch te vinden. De paashaas had gelukkig tussen de buien door de tijd genomen om paaseieren te verstoppen.

  paashaas

 • 11

 • 12

  Adrie en Elly van Peer. Ze wonen al bijna 24 jaar in de Patrijsstraat en eigenlijk zijn ze een verlengde van de tent geworden. We noemen: een extra diepvries aan huis om de friet en soepgroentes van de buurt op te slaan, overtollig materiaal van het tikweekend wat onder de carport kan worden gezet of in het jaar van Pierement dat de kleding er hing (want: waar laten we t?), de extra stroom voor het lassen en de centrale antenne voor een voet-balwedstrijd Nederlands Elftal. Een bosje bloemen van de buurt maakt dan alles goed, want Elly en Adrie zijn zelf namelijk ook fanatieke bouwers. Sommige buurtgenoten hadden tijdens het tikweekend zelfs hun sleutel om spullen uit de diepvries te halen. We zullen toch wel heimwee hebben van deze bouwplaats. We zien nu of de tent al open is, er is altijd toeloop en zien regelmatig zwaaiende bouwers langs ons huis. Op de foto ziet u trouwens Elly met Renate tijdens het staatexamen frietbakken, on-derdeel: rechts bakken, links roken.

  De vertrouwde bouwplaats verlaten. Dat brengt melancholische trekjes met zich mee. Dag blauw tentzeil van vroeger, dag toilet met koeien-

  vlekken, dag keuken met neerge-daald slijpsel. We vroegen mensen om herinneringen op te schrijven.

  Deze keer: Dag Brandgang door Roel Wassenaar.

  Mij staat de volgende geschiedenis nog goed bij: Vroeger, lang geleden, toen papa nog jong was, stond aan het einde van de Reigerstraat een school.

  25 jaar is zilver, maar in dit geval van 25 jaar bouwplaats hoek Patrijsstraat / Leeuwerikstraat is dat: karton, ijzer, hout, dahlia, papier, bierdopjes, plastic bekers, laselectrodes, bloed, zweet en tranen... Want deze bouwplaats zullen we moeten verlaten. We zullen er de aankomende edities aandacht aan besteden. Deze keer deel 1: de buren van de bouwplaats.

  bouwplaats

 • 13

  Waar de school stond gaapt nu al jaren een groot gat en aan de rand van dat gat loopt een paadje. Dat paadje lag er al lang, het was vroeger een brandgang achter de school. Toen we thuis nog een kanarie hadden plukte ik daar altijd vlijtig muur. Dat tierde daar welig en de kanarie was er dol op naar het schijnt. Ging-ie van fluiten, zo

  werd mij verzekerd. Ik heb de ka-narie alleen nooit een sprietje muur zien eten, maar de volgende dag was het altijd wel netjes weg uit de kooi. Een kanarie en muur zijn een beetje zoals Amerigo en winterpeen denk ik achteraf. Maar daar wou ik het verder niet over hebben, qua brandgang.

  Waar ik het qua brandgang wel over wil hebben is dit:Als ik van ons thuis uit ging corso-bouwen kon ik, qua brandgang, mooi de bocht afsnijden. En s avonds, na het nodige bier en hakkedellen, ging ik dan met een onvaste tred qua brandgang mooi weer terug naar huis. En met mijn zakken vol dacht ik zeker niet aan omlopen. Qua brandgang was de kortste route naar Lex Tempex bed. Nu is qua brandgang een van de eigenschappen dat ze meestal niet zo best verlicht zijn, maar vooral dn deze niet. Echt pikkedonker, en qua brandgang kan ik jullie ook vertel-len waarom pikkedonker pikkedon-ker wordt genoemd.

  In de school was er s nachts nooit licht aan, tuinverlichting en licht-kabouters hadden ze nog niet bij de Gamma en er was ook nog geen lantarenpaal te bekennen. Wat er degelijk te bekennen was, was een stevig, vierkant, hardhou-ten paaltje (een Zundertenaartje?) met de afmetingen 15 cm x 15 cm x kruishoogte. En dat dan elke avond, qua brand-gang, een hele zomer lang.

  Heeft u ook een herinnering, op-merking van de bouwplaats (hoe meer, hoe liever!, dus schroom niet). Mail naar:redactie@helptelkander.nl

 • 14

  PlantschemaToen in maart alle knollen ge-scheurd waren en de nieuwe knol-len binnen waren, konden we gaan kijken wat we nog konden verkopen aan de buurtschappen. De verkoop verliep erg goed, i