Tam Tam 2009 editie 4

of 40 /40

Embed Size (px)

description

Helpt Elkanders Tam Tam

Transcript of Tam Tam 2009 editie 4

Page 1: Tam Tam 2009 editie 4

1

Page 2: Tam Tam 2009 editie 4

2

Page 3: Tam Tam 2009 editie 4

3

Page 4: Tam Tam 2009 editie 4

4

Inhoud

7 Voorwoordhet zwarte gat

13 Verjongover de toekomst

12 Verbrandmet een lekker smaakje

9 Opgeletkeutels

10 Microfoon gehinnik

Page 5: Tam Tam 2009 editie 4

5

Jaargang 15, nummer 4, oktober2009

UitgeverOplageRedactie

Dank aanE-mailVormgeving

DrukwerkWebsite

Bestuur HelptElkander

Secretariaat

De Tam Tam verschijnt 5 keer per jaar en wordt aan alle leden van Buurtschap Helpt Elkander toegestuurd

Buurtschap Helpt Elkander515 exemplarenRudy van Steen, Bjorn Verheijen, Bianca Damen, Ronald Deckers, Chan-tal Dobbe, André Roks, Miranda van den BerkEva [email protected] Ridwan Nasruddinwww.ridwan.nlBergamo & Havandowww.helptelkander.nl

Ralf Maas (voorzitter)Heidy Gommers (secretaris)John Haast (penning-meester) Patrick van OstaaijenKrisjan van OstaayenRudy van SteenDion GommersAdri BalemansErik de Jongh

Buurtschap Helpt Elkander Prinsenstraat 174881 VA Zundert

28 Voorgesteldden bels

32 Kleinkunstover de veulens

22 Extreemfinishing touch

33 Goedgekleedniet meer naakt

18 Naderhandhet boek open

Page 6: Tam Tam 2009 editie 4

6

Page 7: Tam Tam 2009 editie 4

7

Na een eindsprint van twee weken heeft Helpt Elkander het ontwerp van Barry, Ronald en Martin met de nodige extra inspanning verwezen-lijkt. Zondagochtend stond daar dan het middeleeuwse reisgezelschap gereed voor vertrek. Doorgesneden om een spelletje met de toeschouwer te spelen en voorzien van een expe-rimenteel wiegende bodem en een wirwar van takken. Precies zoals het ontwerperstrio het in gedachten had omstreeks januari.

Inmiddels zijn wij een prijs beschik-baar gesteld door Bloemencorso Loenhout rijker en is Veldstraat beloond met de wel bekende Frans van Ostaayen bokaal. Met deze bo-kaal, een neushoorn gevormd uit de letters HE, is het stokje doorgegeven aan de winnende buurtschap.

Als aangekondigd blikt deze Tam Tam terug. Op het kinderkot, de Corsong, de barbecue en het kin-dercorso. U leest over het veld en de evaluatie van het afgelopen jaar. Verder vindt u een stukje over de aankleding van de poppen en een interview.

Rest mij, namens het bestuur, niet anders dan het bedanken van allen die hebben meegewerkt aan het tot stand komen van Helpt Elkanders creatie van het bloemencorso 2009.

Veel leesplezier.

Voorwoord De eerste zondag van september is weer voorbij. Of beter nog: gepasseerd. De laatste zomerse zonnestralen schenen door het middeleeuwse bos van Helpt Elkander. Een fris briesje liet de bodem deinen. En “en passant” haalden we onze 5e prijs op de Markt op. Inmiddels valt het blad en bloeien de laatste dahlia’s. De dagen worden korter. Sa-men blikken we terug.

Page 8: Tam Tam 2009 editie 4

8

Page 9: Tam Tam 2009 editie 4

9

Opgelet

Haute Couture

Het lijkt erop dat de eerste winkel van de kledinglijn van Helpt Elkander

geopend is in Annecy, Frankrijk. Pa-trick van Ostaaijen en Bianca Damen

kwamen daar een chique boetiekje tegen. Zou de Helpt Elkander kle-

dinglijn in de rekken hangen?

Feestartikel

In de veilinghal worden de gekste creaties gespot. Zo ook dit klein

maar fijne attribuut.

Negen maanden

Geboren op 8 oktober: Bo, dochter van Roland Kerstens en

Sabine KustermansNamens de redactie van de Tam Tam

hartelijk gefeliciteerd!

Coureurshelm?

Zo hard rijden corsowagens toch niet zou je zeggen. Toch kreeg Niels Ver-gauwen zondagochtend vlak voor de wagen de tent uitreed een wel hele speciale helm opgezet. Zorgde deze camouflage ervoor dat de paarden niet zouden schrikken misschien?

Geboren

“Na negen maanden binnenpret, ben ik er eindelijk uitgezet.” Met deze tekst op het kaartje kondigen Chantal Verheijen en Daniël van Pelt aan dat op 18 augustus hun doch-ter Elena geboren is. Nog van harte proficiat!

Page 10: Tam Tam 2009 editie 4

10

Dat Schijf juist in onze tent verza-melde was niet toevallig. De nieuwe HEhova’s bestaan uit twee mannen van Schijf en twee mannen van Helpt Elkander. Vorig jaar tijdens de Cors-ong hadden twee bestuursleden van Schijf en Barry namelijk al een plan

bedacht voor de opvolging van de HEhova’s. Frank Kouwenberg en Ste-fan Ros zouden namens Schijf deel-nemen als Barry iets passends schreef. Niels Vergauwen werd later (laat) die avond gecon-tracteerd; al moest hij daar de volgende dag wel even aan herinnerd worden. Na een paar kandidaten die “ver-hinderd” waren werd in Pascal Surewaard een leadzanger (of le-derzanger?) gevonden.

En omdat Barry naast corsowagens ook song-teksten bedenkt, was een nummer snel ge-maakt. Nog voordat de corsovariant van “Big City” geschreven was, lag er al een tekst voor Corsong 2009. Op “one vision” van Queen de-buteerden de nieuwe HEhova’s. Het num-mer is de titelsong van

Zaterdag 22 augustus stond een mannetje/vrouwtje of dertig in de tent. T-shirts met de tekst “ik ben me er eendje” maakten duidelijk dat buurtschap Schijf binnen stond. Ze verzamelden net als vorig jaar in onze tent. Na even gepraat te hebben met hun oud-ontwerpers Barry Joosen en Martin Straver staken ze met zijn allen over naar de Leeuwerik. Dit voorbeeld werd gevolgd door een groep bouwers van onze buurt; het was tijd voor de 7e Corsong.

Microfoon

Page 11: Tam Tam 2009 editie 4

11

Queen’s album “A kind of magic” maar is in de tent van Schijf beter bekend als “Ik goi vissen” van de WC experience. Computergame-fanaten herkennen de soundtrack van Grand Theft Auto IV. In ieder geval bracht een spetterend optreden de herin-nering aan Freddy Mercury weer tot leven.

Ook al waren er een hoop prijzen te vergeven, toch viel de jury niet voor de reincarnatie van een van de

bekendste popgroe-pen ter wereld. De 1ste prijs ging naar Brian en Ashley Boot met “Ik heb niet de Mexicaanse Griep”. De 1ste publieks-prijs ging naar de familie Vriends met “Spuiten en tikken”. Zelfs de aanmoedi-gingsprijs werd door ‘Corsostoemper’ van buurtschap Laer-Akkermolen weg-gekaapt. Wat rest zijn de foto’s en een coupletje van “Ik Goi Lassen” hieronder. De volledige tekst is te vinden in de downloads van onze website.

M’n handschoen, ben ik kwijt,Die had oos tubs toen

der tijd nog gebreid.Mijn laskap, is kapot,Gif toch niks, want ik gaoi toch las-sen.Ik heb m’n lasmaat opgelaoie,Kap op, stroom aan, un laspien graaien,Howoewohow oh yeah, oh yeah,

Page 12: Tam Tam 2009 editie 4

12

Verbrand

SportNa de overheerlijke maaltijd had Dion weer wat verzonnen om de mensen te entertainen. Er werd een sportquiz gehouden. Deze quiz bestond uit 10 ronden met elk 10 vragen. De leden van de groep die de meeste punten behaalde, mochten in de finale tegen elkaar spelen.

ValsDe jury heeft wat afgelachen met hele leuke en creatieve antwoor-den. Er werd hier en daar ook vals gespeeld, maar dit werd net zo hard weer af-gestraft!!! De uit-eindelijke winnaar was het team van Ad Mi-chielsen, dit team bestond uit 6 buurtgenoten die op persoonlijke titel de finale in gingen.

FinaleDe leden van het winnende team kregen alle 6 een eigen bankje waar ze achter moesten gaan staan. Zo werden er nog 10 vragen gesteld. Wie de meeste vragen goed had was de grote winnaar. Ronald van Loon wist de meeste vragen juist te beant-woorden en is de winnaar geworden van de Helpt Elkander sportquiz. Proficiat!

Iedereen hartelijk bedankt voor jul-

lie komst en voor alle gezelligheid. Hopelijk tot volgend jaar.

Op 5 augustus was het ís avonds lekker druk in de tent. Natuurlijk! Want er werd weer gebarbeknoeid. Onder het genot van wat drinken werd er heel wat afgebakken en lekker opgesmikkeld.

Page 13: Tam Tam 2009 editie 4

13

PomponklasseDe allerjongsten mochten het spits afbijten. In de pomponklasse waren 12 creaties te zien die (mede) ge-maakt waren door kinderen uit Helpt Elkander. Maar liefst 4 wagentjes vie-len in de prijzen: De groentenkraam werd 10e‚ “Papa Mama nu nog het

hondje” be-haalde een 8e plaats, “Bak-fiets” mocht de 7e prijs op komen halen en “Stelletje theemutsen” ontving zowel de 3e prijs als de figuranten-prijs.

DahliaklasseIn de middelste klasse, mocht het publiek 19 bouwwerken

met Helpt Elkander invloeden be-wonderen. De wagen “Spongebob gaat naar het circus” kreeg de 4e prijs en ook in deze klasse ging Helpt

Elkander er met de figurantenprijs vandoor met de creatie “Ali Kabali”.

SterklasseDe kinderen die deelnamen in de Sterklasse, moesten lang wachten voor ze eindelijk door Zundert moch-ten rijden. Wel 16 wagentjes waren er gemaakt door onze jonge Helpt Elkandernaren. In deze klasse won de groep “Buurtschap Patersven” zowel de 3e prijs als de publieksprijs. Eerste steenEr was ook een wagen die om de aandacht vroeg van wethouder Roe-lands. De wagen van Suzan Dekkers en Niek van Bergen ging over de toekomstige nieuwe bouwplaats van Helpt Elkander. Omdat het met die nieuwe bouwplek niet zo wil vlotten, besloten zij een wagen te bouwen met als titel “Wij dragen ook ons steentje bij”. Op de wagen stond getikt: “Voor ‘n nieuwe keet voor HE”. Het waren geen loze woorden en daarom overhandigden ze een “steen” aan de wethouder. Niet den-ken, maar doen dus!

De derde zondag van september is in Zundert de op een na belangrijkste dag van het jaar. Want dan tonen onze jongste bouw(st)ertjes wat ze hebben gemaakt voor misschien wel het aller-langste dahliacorso ter wereld. Misschien niet altijd groot van formaat, maar het aantal creaties is zeker groots te noemen! Het zonnetje scheen en al voor het vertrek kreeg elke deelnemer een vaantje opgespeld. Zo, die prijs is alvast binnen!

Verjong

Page 14: Tam Tam 2009 editie 4

14

Page 15: Tam Tam 2009 editie 4

15

Page 16: Tam Tam 2009 editie 4

16

Page 17: Tam Tam 2009 editie 4

17

Page 18: Tam Tam 2009 editie 4

18

BloemenveldKrisjan van Ostaayen geeft aan dat het goed ging op het veld. Er is vol-doende geleverd en Corné Leenaerts heeft minder bloemen op de akker gereden. Net zoals nog twee buurt-schappen heeft Helpt Elkander meer dan 1 miljoen bloemen geleverd. Ralf vult aan dat het ook met de bloemencommissie goed gaat, omdat men een stijgend aantal klanten ziet. De grote veldploeg maakt een groot en goed onderhouden veld mogelijk waar Helpt Elkander trots op is.

Tent bouwenIn de drie weken die er voor staan is

de tent gezet. Zoals vaker ging het zetten van de tent zelf sneller dan het hangen van de zeilen. Hiervoor is een grotere club nodig en maar weinig mensen weten welk zeil waar hangt.

ConstructieDe wagen liet dit jaar minder toe dat er getekend werd. De constructie van de bomen had wat ijzer in het zicht. Dit was vooraf bekend en de ontwer-pers en bouwers gaven aan dat dit niet stoorde. Om aan te geven wat wel en niet afgelast is, is dit vanaf dit jaar aangegeven met verf.

VormgevingNa vierkante wagens wis-ten we dat er dit jaar veran-dering kwam in de manier van vormge-ven. Er moest veel gebogen worden. De ontwerpers waren tevre-den over de

De dag na kindercorso vulde Café 2 zich met een twintig-tal bouwers, drie ontwerpers en zeven bestuursleden. In de week voorafgaand aan deze vergadering evalueerden het bestuur en de ontwerpers al; nu was het de beurt aan de bouwers. Om 20.00 uur heette voorzitter Ralf Maas de aanwezigen welkom en deelde drie afmeldingen mee. Puntsgewijs werd bloemencorso 2009 voor buurtschap Helpt Elkander nabesproken.

Naderhand

Page 19: Tam Tam 2009 editie 4

19

voortgang van de bomen en takken. John Haast: “Mar-tin sprong in op de takken. Zodra er geen takken meer in de constructie stonden pakte hij dit op.” Ook zetten ervaren buigers de grove vorm waarna jeugd deze verder kon dichtlassen. We moeten blijven zoeken naar buigende en lassende jeugd. De paarden en de ridders konden maar door een paar mensen worden gemaakt. Met name de laatste twee weken is veel gedaan. De bloemstengels op de bo-dem zijn volgens Ralf Maas voldoende getest. Ook op dinsdag waren de bloemen nog goed. Tijdens de bouw bleek stengels schroeven en bloemen lijmen op platen eigenlijk de enige werkbare manier. Het was een heel karwei maar met lonend resultaat. Op corsozater-dag kon om 21.30 uur pas worden begonnen, omdat de wagen en steigers op zich lieten wachten. Na een be-gin van zoeken liep het als een trein. Bart van Ostaaijen coördineerde het geheel en zag dat mensen enthousiast waren en meedachten: Dat was al-leen maar prettig.

PlakkenEr was dit jaar heel veel plakwerk.

Dion Gommers: “Tot aan de laatste dag is er geplakt.” Tikken moest af en toe op een beetje nat papier en soms met natte verf aan de han-den. Al met al bleef alles zitten. Wel

Page 20: Tam Tam 2009 editie 4

20

gingen de krammen moeilijk door de witte lagen heen, omdat ze geen puntjes hadden.

Prikken en tikkenDonderdagmiddag werd gestart met steken en in de avond met tikken. Een flinke ploeg startte met wit “ros-sen”. Vrijdag in de morgen en avond was het druk vanwege de vakantie. Jeugd was er ook overdag. Niet

anders dan anders waren vrijdag en zaterdag hectisch. Er was tijd over om te corrigeren waar no-dig. Soms wordt pas op de wagen getest wat het beste werkt. Toch is goede communicatie kort voor de start tussen tikbegeleiding en ontwerpers voor verbetering vat-baar. Er ging fors minder wit op en van de overige kleuren heel wat extra. Achter de schermen werd dit geregeld waardoor niets stil viel. De aan- en afvoer van de kisten werd goed bijgehouden. Soms staat alles vol mensen en kisten, maar er moet toch ge-werkt worden. Er moet steeds in de gaten worden gehouden of spullen weggeruimd kunnen worden. Verder halen mensen op de grond vaak zelf kisten. Dit is lastiger om het overzicht te be-waren vooral als er weinig kisten van één kleur zijn. Bij schaarse kleuren werken kleinere bakjes goed. Corné Leenaerts geeft aan dat op donderdag iemand nodig was om kisten mee om te kappen op de priktafels.

Afbreken op zondagochtendDe duwers waren om 5.45 uur aan-wezig. Het afbreken duurde lang. Het bestuur vraagt zich af in hoever-re de tent afgebroken moet worden volgend jaar. Ook de nachtploeg kan en wil wat doen ter voorbereiding. Een lijstje wordt gepland voor vol-gend jaar.

Tent afbreken op corsodindag en slopen wagen

Page 21: Tam Tam 2009 editie 4

21

De tent werd snel afgebroken. Het afbreken van de wagen ging niet goed. Er waren heel veel bouten die vast zaten en het duurde lang voor alles los was. Adri Balemans: “Vol-gend jaar moet en kan dit beter.”

Tot slot werd aan de bouwers gevraagd wat hen opviel tijdens het corsoweek-end zodat we de Stichting Bloemencorso Zundert van in-formatie kunnen voorzien tijdens komende evalu-aties.

Er werd afge-sloten met de rondvraag. Na-tuurlijk was men benieuwd naar de status van de nieuwe bouw-plaats. Ralf Maas gaf hierop korte uitleg over de stand van zaken.

Voordat de ver-gadering sloot bedankte Ralf Maas de ontwer-pers en met name Barry Joosen nu hij stopt als ontwerper. Hij

wenste Barry succes op zijn nieuwe post Commercieel Relatiebeheer bij Stichting Bloemencorso Zundert. Met applaus voor Barry sloot de vergade-ring.

Page 22: Tam Tam 2009 editie 4

22

PlukkenDit jaar zijn we op woensdag 22 juli begonnen met bloemen te leveren aan de bloemencommissie en dit gaat nog door tot vrijdag 9 oktober. Voor de eerste levering hadden we het veld al een paar keer over geplukt. Geleidelijk kwamen er steeds meer bloemen op de bossen, waardoor we steeds meer bloemen moesten gaan plukken. We konden altijd op voldoende mensen rekenen. Toen het plukseizoen eenmaal echt be-gonnen was zijn we gestopt met het hakken. Dit jaar stond de jaarlijkse zondagpluk gepland op zondag 9 augustus. De mensen waren in grote getale naar het veld gekomen. Er waren ruim 40 personen aanwezig. In tegenstelling tot voorgaande jaren hoefden we dit jaar niet het hele veld te plukken, want de week na de zondagpluk stonden er een paar grote leveringen voor de deur. Daar-door waren we ook snel klaar. Dit jaar was deze zondagpluk voor het laatst, want het corso waarvoor we dan plukken, stopt er mee. In tegen-stelling tot andere jaren hadden we dit jaar nog een zondagpluk en dat was op zondag 13 september.

1 MiljoenWe waren dit jaar erg blij dat we de regenbuizen konden laten liggen, want deze zomer was het erg warm en viel er weinig nat van boven. Er waren dagen bij dat de temperatuur boven de dertig graden uit kwam. Gelukkig was dat iedere keer maar een paar dagen. We hebben deze zo-mer het veld 5 keer helemaal moeten regenen om de planten aan de groei te houden. De verkoop was dit jaar erg goed: we hebben dit jaar meer dan 1 miljoen bloemen geleverd aan de bloemencommissie. Een paar weken voor ons eigen corso kwam er bij een dahliasoort meeldauw in. We hebben daar toen voor gespoten. Geleidelijk aan kwam er bij steeds meer dahliasoorten meeldauw in. Gelukkig had het voor de productie van de bloemen weinig gevolgen. De grootste afnemer was, net als vorig jaar, Corné Leenaerts. Al had hij dit jaar wel wat minder bloemen weg

Het corso is alweer een aantal weken achter de rug. Na het topjaar van 2008 mochten we dit jaar blij zijn met een vijfde plaats. Het was dit jaar niet zulk goed dahliaweer als vorig jaar. Maar over het algemeen hoefden we dit jaar ook niet te klagen. Nu zullen we weer eens verder gaan waar we de vorige keer waren gebleven.

Extreem

Page 23: Tam Tam 2009 editie 4

23

te rijden. Dit kwam omdat er meer verkocht was, omdat we een kleiner veld hadden en omdat de opbrengst wat minder was. Pluksters en pluk-kers bedankt voor jullie inzet.

CorsoplukDe weersvoorspellingen met de corsopluk waren niet zo goed: er werd veel regen en wind verwacht. Het laatste klopte, want de bloe-men waaiden gewoon uit de kisten, maar met de regen viel het achteraf wel mee. Omdat het woensdag nog droog was werd er besloten om de dahliasoort Arabian Night al op woensdagavond te plukken, omdat deze soort heel slecht tegen regen kan. Op donderdagmorgen stond de plukploeg erg fel. We konden heel de dag op meer dan dertig men-sen rekenen, het liep als een trein. Omdat er ‘s avonds ook nog droog weer werd verwacht en vrijdagmor-gen niet, werd er besloten om ‘s avonds verder te gaan. Rond 19.30 uur waren we klaar met plukken. We hadden toen 1248 kisten geplukt. De meeste soorten waren wel wat minder dan verwacht, maar met wat kunst- en vliegwerk hadden we toch precies waar de ontwerpers om gevraagd hadden. Vrijdag bleek al

snel dat we veel wit over zouden houden en dat we van de andere kleuren veel meer nodig zouden heb-ben. Vrijdagavond hebben we nog wat wit kunnen ruilen tegen soorten die we goed konden gebruiken en wat kunnen verkopen. Zaterdag is er de hele dag veel naar andere buurt-schapen gebeld om aan voldoende bloemen te komen. Op zaterdagmid-dag hebben we nog een paar soor-ten over geplukt en hebben we de Eveline geknipt voor op de stengels. Uiteindelijk kwam het toch nog helemaal goed. Er zijn 982 kisten met bloemen op de wagen gegaan.

PrikkenOp donderdagmiddag kon er begon-nen worden met het prikken van de bloemen. Omdat het nog vakantie was, was het die middag al lekker druk en ook vrijdag was het heel erg druk. Op zaterdag waren we al op tijd klaar met het prikken. Om de mensen in de tent te houden waren we alvast begonnen met het mixen van de zwarte bloemen voor de bo-dem. De bloemen die gelijmd moes-ten worden, werden van onder nog gekont (losse blaadjes weg halen).

De komende tijd worden er op het veld nog heel wat dingen gedaan. Alle touwen, haken en palen moeten uit de grond gehaald worden. Daar-na worden ook de knollen er nog uitgehaald om in de knollenschuur te worden opgeslagen.

Page 24: Tam Tam 2009 editie 4

24

Page 25: Tam Tam 2009 editie 4

25

Page 26: Tam Tam 2009 editie 4

26

Page 27: Tam Tam 2009 editie 4

27

Page 28: Tam Tam 2009 editie 4

28

HorecaMaar liefst 22 jaar heeft hij een café en cafetaria in Meer gerund. “Waar overigens ook regelmatig Zunder-tenaren op de fiets langs kwamen. Ik heb nog express een gele luifel aan-gebracht om wat meer op te vallen in de bocht.” Het drukke horecaleven heeft ervoor gezorgd dat Michel het corso jarenlang alleen ‘s maandags op de veiling zag.

SfeerDit jaar was hij er weer bij. “Vanaf ‘s ochtends heb ik gekeken hoe alle wagens richting veiling kwamen. Die sfeer, bijvoorbeeld met de bandjes op straat en de wagentjes van de grime-club, is dan speciaal. Daarbij kwam ik weer eens bekenden van de motor-club waar ik vroeger bij zat tegen. Verder maakte die mensenmassa tijdens het corso toch weer indruk. Ik heb enkele weken geleden het corso van Loenhout gezien. Da’s toch een verschil met het professionele Zund-ertse corso, plus het volume van de wagens wat je hier ziet... Volgend jaar nodig ik enkele vrienden van Antwerpen uit. Ik wil ze toch dit corso eens laten zien. Die corsozon-dag dacht ik aan Slotact als winnaar. De uilen waren ook mooi, hoewel

wat meer wit in de wagen misschien beter was geweest. De motorcros-sers waren mooi door alle details. De Rhino was ook mega. Er reed een echte neushoorn op de weg.”

TijdHoewel hij vroeger wel bloemen heeft getikt, heeft hij die saamho-righeid nog niet ervaren. “Met mijn achtergrond als metaalbewerker en het werk in de bouw kan ik misschien wel uit de voeten in de tent. Als ik iets zie dan wil ik het namelijk ook zelf proberen. Maar goed, dat zorgt er ook altijd voor dat ik weer weinig tijd heb. Ik ben altijd bezig.”

Michel is misschien wat minder be-kend met het corso, maar ook voor hem de steekvragen:

Groot corso of kindercorso?“Het groot corso. Het kindercorso is ook leuk hoor.”

Tentoonstellingsterrein of de Markt?“Ik vind het tentoonstellingsterrein een goede, ruime locatie. Het is bij het centrum, bij de horeca. Je moet niets afbreken van de sfeer die er die dagen hangt.”

Hij kan elk moment vallen. Het nummer om door de Tam Tam te worden geïnterviewd. In de vorige editie was Re-nate Kerstens aan het woord. Ze koos nummer 264. Dat bleek te zijn: “Michel Faes, 51 jaar, afkomstig uit Meer, maar sinds 1978 woon ik in Zundert.”

Voorgesteld

Page 29: Tam Tam 2009 editie 4

29

Dahlia of alternatief materiaal?“Die wagen met die eendjes had groen blad. Dit soort natuurlijk ma-teriaal past weer bij dahlia’s. Anders wordt het een wildgroei van allerlei soorten materiaal.”

Entree heffen of commercieel gaan?“Doe maar geen commerciële toe-standen, want dan gaan andere belangen (sponsoring) steeds meer mee spelen.”

1e Publieksprijs of 1e juryprijs?“Het systeem van de publieksprijs was me niet duidelijk. Hoe werkt dat? Waar een jury op let weet ik niet, vast wel on-derdelen als creativiteit en originaliteit.”

Tikken of prikken?“Vroeger heb ik dus weleens getikt. Ik moet denken aan een aantal wagentjes tijdens het afgelopenkindercorso; taarten. Ze waren net vertrokken van het veilingterrein en de bloemen van de zijkanten vielen er bij bosjes af. Ik wist niet dat één laag karton dan toch niet stevig genoeg blijkt te zijn.”

Dan ook voor Michel de taak/eer om een nummer te kiezen. Kortom, wordt weer vervolgd. Bedankt Michel en wie weet tot in de tent!

Page 30: Tam Tam 2009 editie 4

30

Page 31: Tam Tam 2009 editie 4

31

Page 32: Tam Tam 2009 editie 4

32

Kleinkunst

Het echte werkDe eerste avond is er een super groot schilderij gemaakt in het thema van de wagen. De keer daarna werden er bomen gemaakt van keukenrollen. Diezelfde bomen werden voorzien van verf in de corsokleuren. Er is op de kinderkotavonden gepapt, ge-plakt en getikt, kortom: er is hard ge-

werkt om onze jeugd “klaar te stomen” voor de toekomst. Iedereen mocht zijn of haar eigen boom en/of tikwerk mee naar huis nemen. Zoals elk jaar is er ook dit jaar een bezoek gebracht aan ons bloemenveld. Na een rondje gepuzzel kwam iedereen tot het woord “jonkvrouw”.

Vanwege de late schoolvakantie, waren er minder kinde-ren op de kinderkotavonden dan we gewend zijn. De kin-deren die er waren, waren zeker niet minder enthousiast.

Page 33: Tam Tam 2009 editie 4

33

VoorbereidingHet begon allemaal op een avond bij Ronald thuis. Ik had een hele hoop boeken meegebracht over kleding uit de Middeleeuwen en terwijl Ronald uitlegde wat de bedoeling was aten wij van de zelfgebakken cake van Belinda. We spraken af dat ieder een aantal poppen toebedeeld kreeg en dat we daarvoor naar kleding zouden zoeken. Ik kreeg het rijke echtpaar toegewezen, dus mocht ik lekker mooie kleding uitzoeken. Bij een volgende bijeenkomst zouden we, per pop op de wagen, plaatjes van kleding bij ons hebben. Diezelfde avond waren er trouwens meer mensen van het “klerenteam” aan-wezig, dat zou bestaan uit Heidy, André, Fien, Ronald, Agatha en ik.

AanpakkenAgatha, Martin en Barry waren er ook die avond en ik schoof aan (een beetje te laat zoals ge-woonlijk). Na eerst een ellenlange discussie aan-gehoord te hebben over welke kleur shirtjes de buurt dit jaar zou bestel-len (vooral de vragen wel

of geen roze en wel of geen gemok van bepaalde mannen uit de buurt, bracht een hoop discussie teweeg), konden we het over de kleding van de wagen gaan hebben. Wie krijgt wat aan en hoe pakken we het aan. Eerst levensgrote modellen maken van de kleding en deze op grof uitgewerkte figuren zetten was het idee. Maar zoals met ideeën wel vaker gebeurt, in de praktijk werkt het niet. De pop was te ruw, de kleding te grof.

UitvoeringHet enige waar we wat aan hadden was de plooival en daar hoefden we helemaal niet zo’n groot model voor te hebben. Een popje van on-geveer 30 centimeter zou volstaan. En dat werkte inderdaad. Vooral het vrouwtje met de grote jurk was heel fijn om in het klein te hebben staan. Het uitzetten van de figuren heeft Fien grotendeels gedaan, een flinke klus. Eenmaal terug van mijn vakantie kon ik mee aan de slag met het vormen van de plooien en uiteindelijk ook het aanbrengen van de details. Ik vond het geweldig om te doen en om op deze manier bij de vormgeving van de wagen betrokken te zijn.

GoedgekleedDe maquette had niet veel om het lijf. Qua kleding dan. De figuren van het gezelschap waren ruw uitgewerkt, maar dat mocht niet zo blijven. De vraag vanuit de ont-werpers was om een “kledingteam” samen te stellen. En daar kon ik als kleding/mode/textiel-gek geen nee tegen zeggen.

Page 34: Tam Tam 2009 editie 4

34

Page 35: Tam Tam 2009 editie 4

35

Page 36: Tam Tam 2009 editie 4

36

Page 37: Tam Tam 2009 editie 4

37

Page 38: Tam Tam 2009 editie 4

38

12 december Buurtfeest

Page 39: Tam Tam 2009 editie 4

39

Kalender 1

8 no

vem

be

r Sin

terk

laa

s

7

no

vem

be

r Zw

em

me

n

28 november Seniorenmiddag

Bez

oek

aan

de

kin

der

en v

an o

nze

b

uu

rtsc

hap

.Ti

jd: van

13.3

0 u

ur

tot

17.0

0 u

ur

Loca

tie: C

afÈ

-Zaal

Vic

tori

a

Tijd

: van

17.3

0 u

ur

tot

19.3

0 u

ur

Loca

tie: Zw

em

bad

De W

ild

ert

Tijd: van 13.30 uur tot 16.45 uurLocatie: Café ‘t Zonneke

12 december Buurtfeest Met middagactiviteit.

Page 40: Tam Tam 2009 editie 4

40