Tam Tam 2009 editie 2

Click here to load reader

 • date post

  10-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Helpt Elkanders Tam Tam

Transcript of Tam Tam 2009 editie 2

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

  Inhoud

  7 Voorwoordde koorts in opkomst

  15 Windeivan chocolade

  11 Strikenee, de kegels moeten om

  9 Opgeletanders nog iets?

  10 Ongelukaandacht voor veiligheid

 • 5

  Jaargang 15, nummer 2, mei 2009

  UitgeverOplageRedactie

  Dank aanE-mailVormgeving

  DrukwerkWebsite

  Bestuur HelptElkander

  Secretariaat

  De Tam Tam verschijnt 5 keer per jaar en wordt aan alle leden van Buurtschap Helpt Elkander toegestuurd

  Buurtschap Helpt Elkander500 exemplarenRudy van Steen, Bjorn Verheijen, Bianca Damen, Ronald Deckers, Chan-tal Dobbe, Andr Roks, Miranda van den Berkactiviteitencommissieredactie@helptelkander.nl Ridwan Nasruddinwww.ridwan.nlBergamo & Havandowww.helptelkander.nl

  Ralf Maas (voorzitter)Heidy Gommers (secretaris)John Haast (penning-meester) Patrick van OstaaijenKrisjan van OstaayenRudy van SteenDion GommersAdri BalemansErik de Jongh

  Buurtschap Helpt Elkander Prinsenstraat 174881 VA Zundert

  22 Bijschriftkent u deze?

  26 Frisjeseen nieuw seizoen

  18 Besprokenalles op een rijtje

  31 Kalenderwat er te gebeuren staat

  16 Offlinezonder toetsenbord, met woorden

 • 6

 • 7

  Hoe toepasselijk is het voorjaar als je een wagen met een bos erop gaat bouwen? Zundert stond al bekend om haar boomkwekerijen en nu ziet het er naar uit dat ze er met Helpt Elkander een buslading boomkwe-

  kers bij krijgt. Zouden ze dan, net als op het veld, nu ook in de tent groene vingers krijgen? De tekenen van het nieuwe begin laten zien dat we er weer zin in heb-ben. Helpt Elkander heeft haar knol-len in de grond zitten en de eerste bouwvergadering is achter de rug. Verslag van deze eerste bijeenkomst en de werkzaamheden op het veld vindt u in deze editie. De activiteiten worden zomerser van

  aard. De fietstocht, het corsovoet-baltoernooi, de touwtrekgames en het riekdarten worden weer geor-ganiseerd. De activiteitencommissie zorgt ervoor dat niemand zich op de vrije momenten hoeft te vervelen.

  Meer informatie over de komende en al gepasseerde activiteiten vindt u terug in deze Tam Tam. Nu de website vernieuwd is, is het tijd voor een interview met de ma-kers. Ook de reeks van interviews met leden wordt voorgezet. Ditmaal een interview met Jac Mouws.

  Veel leesplezier!

  Voorwoord Het kriebelt. Komt het door al dat stuifmeel en die pollen? Bij velen ontstaat de jeuk niet door hooikoorts maar door corsokoorts. Het is voorjaar, maar de tenten schieten als paddenstoelen uit de grond. De groene blaadjes van de dahliaplanten komen te voorschijn.

 • 8

 • 9

  OpgeletOpgevenBuurtschap De Berk organiseertop zondag 21 juni hetCorsovoetbaltoernooi

  Buurtschap Klein-Zundertse Heikant organiseert op zondag 28 juni hetZundertse Dahlia Darts Toernooi

  Buurtschap Veldstraat organiseertop zondag 5 juli het Riekdarten3 personen maken 1 team

  Ook mee doen aan een van deze activiviteiten?Mail naar ac@helptelkander.nl.

  FietstochtDe activiteitencommissie van Helpt Elkander organiseert zondag 12 juli de jaarlijkse fietstochtVertrek tussen 13.00 uur en 13.30 uurvanaf caf t Zonneke.Neem pen en papier meeen vergeet ook je paspoort niet!

  BuurtfeestDit jaar wordt het buurtfeest gehou-den op zaterdag 12 december 2009 bij Het Wapen van Zundert. Op 12 december stond de seniorenmiddag gepland. De seniorenmiddag wordt nu verplaatst naar zaterdag 28 no-vember 2009.

  Goud Afgelopen 18 april waren Dre en Marie Machielsen 50 jaar getrouwd. Op dezelfde dag hebben ze gefeest. Hartelijk gefeliciteerd!

  Trouwen Een beetje laat maar wij gaan toch nog trouwen! Met deze tekst kon-digen Paul Bastiaansen en Heidy Gommers aan vrijdag 22 mei in het huwelijk te stappen.

 • 10

  Ongeluk

  Algemeen Helmen zijn niet alleen tijdens het opbouwen en afbreken van de steigers beschikbaar. Tijdens de steigerbouw willen we iedereen vragen gebruik te maken van de helmen. De steigerklemmen en hamers liggen nog op de steigers en kunnen vallen. Tijdens de bouw mogen helmen gedragen worden maar hebben velen de voorkeur voor een petje. Petjes beschermen dan wel niet tegen vallende voorwerpen, maar wel tegen uitstekende betonijzers en dergelijke. Uitstekende steigerpij-pen zijn voorzien van tennisbal-len, zodat je je niet snijdt als je je hoofd stoot. De klep van een petje waarschuwt op tijd. Omdat de tent een werkplaats is, is het belangrijk dat je goede schoe-nen draagt. Wij kunnen helaas niet voor iedereen stalen neuzen regelen. We adviseren daarom veiligheidsschoenen te dragen of stevige gesloten schoenen. Bij voorkeur dus geen gympen.

  Draag je open schoenen tijdens het bouwen, dan zul je verzocht worden andere schoenen te regelen.

  Vrijdag 29 mei start het zetten van de tent weer. Iedereen komt langzaam in het ritme van het bouwen. Voor som-migen is de steiger gewone kost, anderen werken in het dagelijks leven niet op hoogte. De veiligheid in het corso krijgt terecht steeds meer aandacht. Natuurlijk begint veiligheid met opletten op wat er om je heen gebeurt. Bouwers weten dat er jeugd en bezoekers in de tent rond kunnen lopen en letten hier op. Deze bouwers weten ook welke beschermingsmiddelen in de tent aanwezig zijn. Voor wie (nog) niet bekend is in de tent en wil komen helpen, hebben we een overzichtje gemaakt.

  Kijk w

  at e

  r o

  m je

  hee

  n g

  eb

  eurt .

 • 11

  Lassen Vanaf 12 jaar mag je lassen. Bij las-sen smelt het ijzer. Het is logisch dat je je goed moet beschermen tegen de hitte die hierbij vrij komt. Hand-schoenen zijn de eerste benodigd-heid voor lasser en buiger. Daarnaast maakt de lasser vanzelfsprekend gebruik van een laskap. Het glas in de kap wordt regelmatig gecontro-leerd. Als het lasglas breekt, geef het dan aan, zodat het vervangen kan worden. De buiger kijkt weg zodra er gelast wordt. De klep van een petje maar ook een zonnebril kan voor de buiger helpen niet in de lasvlam te kijken en zo lasogen te voorkomen. Tenslotte is het verstandig lange mouwen te dragen om je te bescher-men tegen spetters en het felle licht.

  Slijpen Slijpen is wat luidruchtiger en ge-vaarlijker dan lassen. Slijp daarom nooit met de slijptol als je onervaren bent. Laat dit liever doen door erva-ren bouwers. Zij gebruiken oorkap-pen en bescherming voor de ogen door middel van een bril. Deze zijn aanwezig in de tent. Voor eigen ge-bruik hebben sommigen zelf oordop-pen of een gehoorbeugel.

  Vraag ervaren bouwers gerust waar deze persoonlijke beschermingsmid-delen liggen of hoe je ze gebruikt.

  Wij wensen iedereen een veilige bouwperiode!

  Voor het eerst in mijn leven ging ik bowlen, samen met mijn zus en mama. Vooral de schoenen passen en het uitproberen op de bowlingbaan was leuk. Toen kwam mijn naam op het scherm en mocht ik gaan gooien. In het begin vond ik het niet leuk, omdat al mijn ballen in de goot belandden, maar met de oranje bowlingbal lukte het soms om wat punten te scoren. Af en toe kreeg ik hulp van John en Jurri-en. In totaal waren er 57 mensen van onze buurtschap en was het een gezellig drukke bedoening. Ik mocht zelfs van mijn moeder fotos maken van iedereen die aan het bowlen was en heb zelf een fles cola mogen bestellen en de snacks waren ook lekker.

  Maarten

  Strike

 • 12

 • 13

 • 14

 • 15

  We werden in groepjes verdeeld: 1 groep ging samen met de paashaas op zoek naar eitjes, de 2e groep ging knutselen en een kip kleuren en de 3e groep ging spelen op het luchtkussen. Wij gingen eerst samen met de paashaas op zoek naar paaseieren. Er waren op 3 plaatsen eitjes verstopt. Nadat we ze gevon-den hadden, deed iedereen ze weer in de mand, zodat de Paashaas ze eerlijk kon verdelen. Toen we terug kwamen bij t Zonneke zijn we eerst gaan spelen op het luchtkussen. Ge-

  lukkig was het mooi weer. Daarna mochten we gaan kleuren en plak-ken. Ondertussen hadden de andere groepjes ook paaseitjes gezocht. We hebben ook allemaal een kleur-plaat ingeleverd. Voor de mooiste kleurplaten had de Paashaas ook nog een extra prijs. Om 12.00 uur gingen we allemaal met een zak vol met paaseitjes terug naar huis. Paashaas, tot volgend jaar!

  Jelle, Evi, Sanne

  Windei Op zaterdagmorgen zijn we naar het paaseieren zoeken geweest. De Paashaas kwam bij caf t Zonneke langs om samen met alle kinderen van onze buurtschap op zoek te gaan naar paaseitjes, welke verstopt lagen bij ons in de buurtschap.

 • 16

  Met wie hebben we te maken?Peter Frijters, 46 jaar, getrouwd met Jos, vader van drie kinderen: Bart, Joost en Femke en woonachtig in de Berkstraat. Dankzij mijn twee zwa-gers ben ik in het beruchte corsowe-reldje terecht gekomen. Vanaf 1993 als actief bouwer. Ik dacht toen al: wat zijn we toch gek met zn allen, maar ook: wat een drukte op zater-dagavond tijdens het tikweekend! Ik blijf altijd van zaterdagnacht tot zon-dagochtend in de tent, tot ie klaar is. Daarnaast ontstond tijdens een

  avondje kaarten hier in de Berkstraat het idee om met het touwtrekken in Klein-Zundert mee te doen als de Berkbiggen (BERKstraat en BIG-gelaarstraat). In het begin, wellicht door het indrinken, nog geen succes maar de volgende jaren steeds meer. Ik coach nu vaak het team en schrijf het verslag daarvan in de Tam Tam.Tim Bastiaansen, 19 jaar. Als kind kwam ik met mijn moeder wel eens plakken, maar fanatiek bouwer, las-ser en vormgever ben ik sinds 2004. Ik volg de opleiding werktuigbouw-kunde in Eindhoven.

  En waarom zijn jullie benaderd?Tim: Er is geen link met mijn school-opleiding, maar ik heb wel interesse in computers etc. Aan de vorige site heb ik, samen met Peter, geholpen. Deze was niet altijd up-to-date en meer hulp was welkom.Peter: Ik werk in de automati