't Karelke - april 2016

12
‘t Karelke ‘t Karelke Verantwoordelijke uitgever: Filip Walenta - Draailingstraatje 1, 9940 Evergem 3- maandelijks Clubblad Veloclub Karel Van Wijnendaele editie april 2016 “Sprokkels van Tom Boonen” - “Ronde van Vlaanderen 2016 herontdekt.” Afgiftekantoor 9030 Mariakerke P 2A6226 KL. nr. 1965317 Tom Boonen - winst in Parijs-Roubaix 2012

description

Clubblad van VCKVW

Transcript of 't Karelke - april 2016

‘t Karelke‘t Karelke

Verantwoordelijke uitgever: Filip Walenta - Draailingstraatje 1, 9940 Evergem

3- maandelijks Clubblad Veloclub Karel Van Wijnendaele editie april 2016

“Sprokkels van Tom Boonen”-

“Ronde van Vlaanderen 2016herontdekt.”

Afgiftekantoor9030 MariakerkeP 2A6226KL. nr. 1965317

Tom Boonen - winst in Parijs-Roubaix 2012

2 3 maandelijks clubblad van VCKVW - april 2016

VoorzitterFilip WalentaDraailingstraatje 1 9940 EvergemTel : 09/[email protected] - Parcours

Co-voorzitter - PRGuy Van Severen Oudburgweg 38 9830 Sint-Martens-Latem Tel: 0473 76 24 35 [email protected]

Financieel beheerderSven GoudepenneBellezele dorp 149940 EvergemTel: 0473 18 51 [email protected]

SecretarisMhadeb SamirAaigemstraat 639000 GentTel: 0473 21 14 [email protected] Vormgeving KarelkeJean-Pierre LegiestMaïsstraat 52, 9000 GentTel : 09/236.69.00 GSM: 0486 96 84 [email protected]

Websiteswww.vckvw.bewww.karelvanwijnendaele.be

358

11

Voorwoord van de voorzitterSprokkels van Tom BoonenRonde Van Vlaanderen 2016 herontdektPubliciteit

Blz. Inhoud

Inhoud

33 maandelijks clubblad van VCKVW - editie april 2016

Voorwoord

Beste leden,Het zomerseizoen is nu reeds goed op gang, de dagen worden langer, de temperaturen stijgen en dus ook de kilometers.

Allemaal goed en wel hoor ik je den-ken, maar ik wens toch uw aandacht voor enkele belangrijke zaken.

De VTT Hertekamp 2015 moest het doen met een minimale bezetting, tijdens de receptie in maart was in het bijzijn van de hoofdsponsor (!)  slechts een kwart van de leden aanwezig, tijdens de uitreiking van de Trofee voor Sportverdienste van St-Martens-Latem waren welgeteld drie leden aanwezig (de laureaat ere-voorzitter Roger Vande Weghe inclu-sief ) en zo zijn er nog tal van andere voorbeelden die een duidelijke ten-dens aantonen.

Dit zijn feiten die voor zich spreken, je hoeft geen socioloog te zijn om te zien wat daar aan de grondslag ligt. Nochtans ben ik er nog steeds van overtuigd dat we een superclub zou-den zijn mits wat meer engagement. Alle ingrediënten zijn aanwezig : een rijke wielertraditie, een naam die ge-linkt is aan de stichter van de Ronde van Vlaanderen, een coole bende die-hards die ondanks alles toch nog wekelijks en zeker op onze evene-menten het beste van zich geven.

Nu, we zijn niet alleen want behalve bij enkele uitschieters is er bij de meeste clubs een dalende tendens

Oude vlag van VCKVW - een stukje erfgoed van onze club

4 3 maandelijks clubblad van VCKVW - april 2016

Voorwoord

wat het ledenaantal betreft. Deze negatieve trend zet zich ook zicht-baar door tot bij Wielerbond Vlaan-deren. Op 3-4 jaar tijd heeft de Oost-Vlaamse afdeling van WBV een kwart aan licenties verloren.

Is de fietshype over zijn hoog-tepunt ? Is de Vlaamse Wieler-bond (VWB) of Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme (VBR) sexier ? Wie weet ... Allemaal goed voor diegenen die zich bezig houden met de statis-tieken, maar daar hebben wij geen boodschap aan en het mag geen reden zijn om de schouders te laten zakken en het boeltje zijn beloop te laten. Het bestuur heeft ondertussen reeds enkele initiatieven genomen om de verdere werking van onze or-ganisaties te verzekeren.

Ik roep dus zonder uitzondering ie-der lid op om actiever deel te nemen aan de clubactiviteiten, zowel op als naast de fiets. Ik vraag uw mede-werking tijdens onze evenementen, en vrijwilligers in uw omgeving die willen meehelpen.  Ik vraag ook aan ieder lid met aandrang om nieuwe leden te rekruteren, iedereen kent wel iemand die niet bij een club is aangesloten.  Meer leden betekent meer medewerkers tijdens onze or-ganisaties, meer medewerkers be-tekent een betere taakverdeling, verminderde werklast en een finan-cieel gezonde club. En een financieel gezonde club betekent meer extra’s voor jullie.

Dankzij de inkomsten van 2015 heeft ieder actief lid dit jaar gratis een

nieuwe fietsbroek van professionele kwaliteit gekregen  (fabrieksprijs 45 €, verkoopprijs in de winkel 80-100 €).  En de medewerkers hebben de Ronde van Vlaanderen op de eerste rij mogen volgen met een all-in-BBQ-formule op kosten van de club,  en-kele honderden meter verder werd zonder verpinken prijzen betaald van 300-400 € voor dezelfde service. Geen enkele, maar dan ook geen en-kele andere club in België kan dit aan zijn leden aanbieden !!!

Ik hoop dat we hier de mindere peri-ode kunnen afsluiten en ik reken op jullie om samen de club op een po-sitieve manier te kunnen heropbou-wen.

Hou het verder veilig en zet hem op,

Filip Walenta

53 maandelijks clubblad van VCKVW - editie april 2016

Reportage

SPROKKELS VAN BO(O)NENDeze weetjes werden ontleend aan “het ultieme wielerhand-boek van Tom Boonen”, een uitgave van Borgerhoff & Lam-berigts.

De eerste druk van dit werk dateert van maart 2010 waardoor bepaalde op-gemeten waarden niet meer represen-tatief zullen zijn doch - voor ons wiel-ertoeristen - nog steeds opmerkelijk en bij wijlen tot de verbeelding sprek-end…

Wist u dat Tom Boonen zijn hartslag in rust iets meer dan 40 slagen per minuut bedraagt en zijn maximale hartslag “een niet zo uitzonderlijke” 195 slagen/minuut telt. Lees dat een

“gewone” mens tussen 60 en 80 sla-gen laat optekenen. Wie geregeld sport beoefend zal evenwel lager dan 60 slagen scoren. Nog opmerkelijk is dat het hart van een topsporter vaak 1/3 groter is dan het hart van een doorsnee mens.

Tom Boonen Wereldkampioen 2005

6 3 maandelijks clubblad van VCKVW - april 2016

Reportage

Tom’s longinhoud is niet zo uit-zonderlijk en ligt tussen 6,5 en 7 li-ter. Wel kan hij tot 200 liter lucht per minuut inademen en dit is wél uit-zonderlijk!

Het vetgehalte van een renner, net voor een grote Ronde, bedraagt zowat 4 à 5%, waarbij dit bij de gemiddelde sterveling 15 à 20% is.

’s Zomers en in de hitte verlies je bij zware inspanningen tot ander-halve liter vocht per uur, maar wat vaak vergeten wordt is het regel-matig drinken tijdens fietstochten in herfst en wintermaanden, waarbij je ook transpireert! Overi-gens zijn er bidons op de markt variërend tussen 500 en 700 ml. Omtrent de bidoninhoud ligt de keuze tussen een bidon koolhydra-tendrank (zuivere suikers) en/of een bidon dorstlesser. Deze laatste is op basis van zouten, magnesium en potassium. Een dorstlesser bevat éénderde minder suikers dan een koolhydratendrank.

Vooral in de winter nemen renners meer koolhydratendrank tot zich.

In een eerdere deelname aan de Ronde van Vlaanderen reed Tom Boonen met een compact waarvan het binnenblad 41 tanden en het bu-itenblad 53 tanden telde.

De “compact” is dermate veralge-meend dat enkel bij sommige wiel-ertoeristen de “Triple” nog wordt gebruikt en dan vooral in het bu-itenland om Cols te bedwingen. Een triple heeft als nadeel dat je benen wat wijder uit elkaar staan op de fi-ets. Evenmin bieden de topgroepen een triple aan in hun aandrijvingsas-sortiment.

Een doorsnee trainingsweek van Boonen is opgebouwd in blokken van drie dagen, waarin alle aspecten aan bod komen, t.t.z. kracht, uithoud-ing en sprint.

Krachttraining is het meest intensief en past hij toe de dag nà een rust-dag. Vaak doet hij dit op rollen: in een klein uurtje acht blokjes van elk drie minuten aan 50 à 55 omwentel-ingen/min. op een 56 x 12.

73 maandelijks clubblad van VCKVW - editie april 2016

Reportage

Dan ontwikkelt hij een 400 Watt ge-durende drie minuten. Daarna drie minuten rustig en dan weer drie mi-nuten hard.

Noteer dat het om een prof gaat, wanneer u deze waarden leest, laat staan ze te evenaren…

Op het einde van het jaar heeft Tom Boonen wel eens een keer rond de wereld gereden. Hij haalt vlot 30.000 à 35.000 km per jaar! …En dan te bedenken dat sommigen onder ons dit cijfer nog niet eens halen met de wagen…

Naast deze kleine schare aan weetjes bevat het boek van Tom Boonen een

pleiade van info over trainen, materi-aal, voeding en tactiek. Aan de gega-digden om dit leesvoer eens door te nemen en - wie weet -resulteert dit in opmerkelijke prestaties onder onze leden… Al gebiedt de nuchterheid ons te zeggen dat wij wielertoeris-ten nooit profprestaties zullen kun-nen evenaren, dit ook nergens voor nodig is en de sportbeoefening an sich ons hoogste betrachting moet zijn: de Olympische leuze indachtig: “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.

Bewerkt door José Van Heghe VCKVW

Tom tijdens Parijs-Roubaix 2016

8 3 maandelijks clubblad van VCKVW - april 2016

Reportage

Ronde van Vlaanderen 2016 herontdektJe zal maar zwaartekrachtsgolven ontdekken, hopen de No-belprijs in de wacht te slepen, enkele dagen vooraleer het be-staan van een tot op heden onbekende editie van de Ronde van Vlaanderen wordt blootgelegd.

Dat er gedurende de Eerste Wereld-oorlog geen Ronde van Vlaanderen plaatsvond, blijkt voor discussie vat-baar – Wikipedia

Toen de Ronde van Vlaanderen in 1913 voor de eerste keer werd geor-ganiseerd, stond Europa reeds met een halve voet in de oorlog. De Ron-de is in dat opzicht een relatief jonge klassieker. Milaan-San Remo (1907), Parijs-Roubaix (1896), Bordeaux-Parijs (1891-1988), Luik-Bastenaken-Luik (1892), Parijs-Tours (1896) en de Ronde van Lombardije (1905) zijn opvallend ouder.

Derhalve was bij de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog het voortbe-staan van een wedstrijd met nauwe-lijks twee edities op de teller als de Ronde hoogst onzeker. Het wielren-nen in Vlaanderen stond nog in haar

kinderschoenen. De zoektocht naar helden was volop aan de gang. Er was wel Odiel Defraeye, die in 1912 de Tour won maar wiens ster al snel taande. En bovenal Cyriel Van Hauw-aert die opgezweept door de grote man in het Vlaamse wielrennen des-tijds Karel Van Wijnendaele de massa wist te enthousiasmeren. Maar de oorlog stond voor de deur en die kon nu alles dwarsbomen.

Doch zal zondag 3 april de honderd-ste editie van de Ronde van Vlaande-ren plaatsvinden. Of is het de 101ste? Op 22 augustus 1915 vond de Ronde van Vlaanderen immers plaats op de velodroom van Evergem, alwaar de aankomst van de Ronde in 1914 lag. Vertel het niet aan Wouter Vanden-haute, maar de renners moesten 150 kilometer lang rondjes draaien.

93 maandelijks clubblad van VCKVW - editie april 2016

Reportage

Het is evenwel een editie waarvan u niets zal terugvinden op de officiële erelijst.

Vergeten Ronde 1916

Of de 102de? Honderd jaar geleden vond er namelijk een soortgelijk initi-atief plaats. Nu niet op de velodroom van Evergem maar op die van Gent-brugge, genaamd de Velodroom van ’t Arsenaal, de Ronde zou er ook de eerste vijf jaren na de Eerste Wereld-oorlog finishen.

Nu stootte Filip Walenta van de Velo Club Karel Van Wijnendaele op enkele krantenberichten die dit aan-geven. “Na de eerste aankondiging op vrijdag 14 juli verscheen een vol-gend artikel op zaterdag 22 juli waar vermeld wordt dat tijdens de trai-ningsritten verreden de donderdag voordien enkele wielrenners in el-kaar gehaakt waren met een tuimel-perte als gevolg. Onder hen Marcel Buysse (Rondewinnaar in 1914) die daardoor forfait moest geven.”

Het volk: christen werkmansblad (22  juli 1916)

“Wat nieuw is voor zowel de Ronde 1915 als 1916”, duidt Walenta, “is het feit dat dezelfde reglementen van toepassing waren als in de eerder verreden Rondes in 1913 en 1914: renners moesten zelf hun fiets her-stellen bij pech en het parcours van de Ronde werd volledig nagebootst op de piste met vaste en vliegende controleposten. Wanneer na X aan-tal kilometer stad Y werd aangedaan met zo’n controlepost, dan werd die-zelfde controlepost nagebootst op de piste.”

Op 23 juli 1916 vond die Ronde van Vlaanderen dan daadwerkelijk plaats. “Twaalf deelnemers onder wie Aloïs Persyn, Leon en Lucien Buy-sse en Pierre Van De Velde maakten onderling over een afstand van 125 kilometer uit wie zich tot winnaar mocht kronen van deze inmiddels vergeten Ronde.”

10 3 maandelijks clubblad van VCKVW - april 2016

Reportage

Links Pierre Van de Velde - winnaar Ronde Van Vlaanderen 1916

De vergeten Ronde

Het Vlaamsche nieuws (26 juli 1916)

Die eer viel uiteindelijk Pierre Van De Velde te beurt. Van De Velde was niet toevallig één der flandriens, het beruchte en vermaarde pistegezel-schap waarmee Mac Bolle (het alter ego van Karel Van Wijnendaele) fu-rore maakte.

Het parcours van de Ronde was hem in 1916 wel zeer goedgezind.

door Extrasport op februari 15, 2016 – 07:310 reacties

© 2016 – Extrasport – Matthias Van-genechten

113 maandelijks clubblad van VCKVW - editie april 2016

Sponsors

Sponsors