Switch! nr. 5 - december 2013

8
SWITCH DERING VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERAND CH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERA ERANDERING SWITCH! VOO H! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDER WITCH! DERING WITCH! SWITCH! VOOR DE V SWITCH! VOOR DE VERAND DE VERANDERIN SWITCH! VOOR DE VERANDERING Eén bedrijf, twee merken, honderden specialisten. nummer 5 | 2013

description

Draka Switch Nr. 5 December 2013

Transcript of Switch! nr. 5 - december 2013

Page 1: Switch! nr. 5 - december 2013

SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERINGSWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERINGDE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERINGSWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH!

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERINGSWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH!

SWITCH! VOOR DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERING

DE VERANDERING SWITCH! VOOR DE VERANDERINGSWITCH!VOOR DE VERANDERING

Eén bedrijf, twee merken, honderden specialisten.

nummer 5 | 2013

Page 2: Switch! nr. 5 - december 2013

SWITCH! voor de verandering.

DE ROUTEBeste Prysmian Nederland-collega’s,

Het heeft even geduurd, maar ik ben blij om nog voor het einde van dit jaar te kunnen zeggen dat we weer een SWITCH hebben.

We hebben weer een enerverend jaar achter de rug. Veel zaken zijn de revue gepasseerd in 2013. Teveel om hier nu allemaal op te noemen. Ik realiseer mij wel dat de titel ‘SWITCH’ absoluut nog op zijn plaats is. Het is (nog steeds) een periode van enorme veranderingen. Enerzijds ingegeven door de merge tussen Prysmian en Draka. Anderzijds vanwege het feit dat we ons constant moeten aanpassen aan de eisen van de markt.

Dat laatste is en blijft voorlopig nog een enorme uitdaging. De verschillende marktsegmenten waarin wij actief zijn, hebben de afgelopen jaren geleden onder de constante druk van de recessie. Wij merken dat nog iedere dag en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven.

Wij hebben dan ook flink aanpassingen doorgevoerd op deze situatie: de vaste kosten zijn met 22% gedaald, we hebben in onze fabrieken voor meer dan 13(!) miljoen aan efficiency-verbeteringen doorgevoerd, we hebben kantoren geïntegreerd, onze leverperformance is verder verbeterd, we hebben in de meeste segmenten onze marktaandelen behouden, etc., etc.

Ik ben er trots op dat we op deze manier toch door ‘de crisis’ heen komen. Aan allen een welgemeend woord van dank voor jullie bijdrage hieraan. Grote klasse!

Toch heeft 2014 nog een aantal grote uitdagingen voor ons in petto, zoals: • SAP1-C wordt geïmplementeerd voor KDN• de omzet moet weer groeien omdat kostenverlagingen

en efficiencyverbeteringen in potentie afvlakken• onze basisprestatie naar onze klanten kan en moet nog

beter (kwaliteit, leverperformance, service en diensten, snelheid van acteren, klantgerichtheid)

• de winstgevendheid van sommige segmenten moet snel sterk verbeteren

• en we moeten de capaciteiten verder aanpassen op de toekomstige marktvraag.

Kortom, 2014 wordt wederom een jaar waarin wij ons nog sterker positioneren voor de toekomst. Dit is nodig omdat onze concurrenten ook niet stilzitten en omdat we denken dat 2014 nog steeds een jaar wordt waarin herstel van de markt niet echt doorzet.

Wel ben ik ervan overtuigd dat als we in 2014 de bovenstaande issues met dezelfde voortvarendheid en bevlogenheid invullen zoals afgelopen tijd, een sterke basis is gelegd voor een solide organisatie; die enerzijds de uitdagingen van de aankomende 5 jaar professioneel en succesvol invult en anderzijds het rendement substantieel verbetert. Iets waarvan wij met z’n allen veel voordeel van zullen hebben.

Ik wens jullie heel fijne feestdagen toe en tot 2014!

Will Hendrikx

Voordat 2013 ten einde is nog eenmaal een SWITCH. Met een terugblik op 2013 van Will in de vaste rubriek DE ROUTE. De verhuizing van het Amsterdamse kantoor naar Delft is achter de rug en de volgende stap in synergie en convergentie kan worden gezet. De vestiging in NIEUW BERGEN laat zien wat de Intercompany-aanpak voor hen inhoudt. Hun focus ligt nu op korte kabels en de Nordics. Verder in dit nummer: een fotoreportage vanaf ELEKTROTECHNIEK 2013. Wil je ook een bijdrage leveren aan de SWITCH? Mail je input naar [email protected]

Page 3: Switch! nr. 5 - december 2013

RelatiesDe gesprekken werden voortgezet aan een

van de tafels – onder het genot van een

drankje geserveerd door onze supergastvrouw

Cynthia. Als afsluiting ging de klant naar

huis met een mooi badmintonracket. Want het

begint natuurlijk met de perfecte service!

Publiciteit Op de Beurs Elektrotechniek is ook altijd veel pers aanwezig, waaronder BNR Nieuwsradio. Rob van Veen gaf een radio-interview over onze innovatie en de samenvoeging van Draka en Prysmian. Met een persdag voorafgaand en tijdens de eerste beursdag kon de vakpers en de landelijke pers kennismaken met onze innovatie en de nieuwe organisatie: Prys-mian Group.

Elektrotechniek 2013

Doe Hoek en V itrinesDe Doe Hoek was speciaal ingericht om zelf te ervaren hoe een aantal producten werken. Theo Hermans demonstreerde de P RY cam van High Voltage en met eigen handen konden bezoekers de

buigbaar heid van onze BendBrightXS-vezel testen. De 3 vitrines op de beursvloer vertelden het ver haal van de producten en hun toepassing en lieten de beste innovaties zien; van een P F T-tracer, naar een riool-in-buis constructie

tot de stoplichten van infra. E T OP Award De innovatie Retractanet xs is ingestuurd voor de E T OP Award. We hebben helaas niet gewonnen, maar mogen ons wel Innovator noemen. We kijken terug op een goed ver lopen beurs. Dit had niet gekund door de inzet van iedereen, v ooraf aan de beurs en tijdens.

Elektrotechniek 2013 slimmer samen werken

Van 30 september t /m 4 oktober was

Draka/Prysmian goed vertegenwoordigd op de

vakbeurs Elektrotechniek 2013. De tweejaarlijkse

vakbeurs voor de elektrotechnische groothandel en

instal lateursmarkt. In 5 dagen tijd hebben 23.242

mensen de beurs bezocht , waarvan velen ook onze

stand.

Beursteam Iedere dag stonden we met ongeveer 20

mannen en vrouwen van Prysmian Group

klaar om de bezoekers te laten zien waar

Prysmian/Draka sinds de samenvoeging

v oor staan. Dit zorgde voor veel

kennisuitwisseling – onderling en

richting de klant.

Page 4: Switch! nr. 5 - december 2013

SWITCH! voor de verandering.

Vestiging Nieuw Bergen bestaat

60 jaarEen vesting die nooit stil staat en continu in beweging is.

In de vestiging in Nieuw Bergen werken 45 personen, een groot deel van hen in de produc-tie. De fabriek is gespecialiseerd in instrumen-tatie- en controlkabel, flexibels en building wire. In de afgelopen jaren heeft Nieuw Bergen laten zien waar ze kampioen in is: dunne kabel, kleine order hoeveelheden en korte lengten. Door de grote mate van flexibiliteit, cultuur en de ‘YES WE DO’-mentaliteit is het volume de laatste jaren met 15-20% per jaar gestegen. Hierbij speelt de Intercompany-handel een belangrijke rol.

Geschiedenis Nieuw Bergen – van Donné Draad tot Prysmian Group• 1953 Hr. Eugene Donné start productie te Nieuw Bergen in

de Kleefstraat• 1953 Verhuizing bedrijf naar industrieterrein

De Flammert 1005• 1965 Philips koopt de vestiging in Bergen• 1985 Philips verkoopt de vestiging Nieuw Bergen aan Draka• 1991 Nieuw verkoopmagazijn, tegenwoordig inkomend goed• 1991 ISO 9001 • 1993 40 jaar DD: 5 dagen feest met (oud)medewerkers en

familie • 1994 Will Hendrikx in dienst bij DD als groepsleider KPT• 1998 ISO 14001• 2000 ARBO 18001• 2001 Verkoopmagazijn naar Cuijk; snijmagazijn

naar Amsterdam• 2002 Officiële opening van de nieuwe productiehal annex

verkoopmagazijn & het gerenoveerde kantoor. Aanwezig waren relaties, (oud-)medewerkers en familie

• 2003 50 jaar DD: kasteelfeest Arcen personeel• 2005 Grote herallocatie productie Bergen• 2006 Productie Bergen: Instrumentatie- en Controlkabel• 2006 Verkoopmagazijn verhuist naar Emmen• 2008 Productie voor Zweden en de eerste ICO-samenwerking• 2009 Opnieuw forse herallocatie productie in Bergen voor UK• 2010 Productie PetroBlock kabel voor Noorwegen• 2011 Overname door Prysmian Group• 2012 Productie van klasse 5-kabels voor de Nederlandse markt• 2013 Productie Instrumentatiekabel voor Singapore

Page 5: Switch! nr. 5 - december 2013

Orde en Netheid het visitekaartje van de fabriekOrde en netheid zijn een van de belangrijkste aspecten van een fabriek. Het zegt namelijk iets over hoe je werkt, hoe je met materialen omgaat. Een goede uitstraling is gewoon belangrijk. Bezoekers zoals klanten en collega’s (ook uit Milaan) moeten kunnen binnenkomen en dan meteen de juiste indruk krijgen.

Robert Albers, ploegleider: “Maar orde en netheid betekent ook dat je tijdwinst pakt tijdens het produceren, mensen zijn minder tijd kwijt met zoeken. Ook is de kans op fouten kleiner en beperk je de kans op vervuiling van je materialen. Dit laatste kan weer leiden tot afkeur. Alles op orde en netjes zorgt ook voor minder ongevallen. We hebben hier meer dan 5 jaar geen ongeval met verzuim gehad.”

In Nieuw Bergen wordt van alle operators en medewerkers verlangd dat ze hieraan meewerken en zaken op orde houden. De operators voelen zich ook verantwoordelijk. Robert: “Dit gaat al vaak automatisch, maar soms is er een extra actie nodig om het niveau op pijl te houden of zelfs nog een stap hoger te krijgen. Met z’n allen hetzelfde doel hebben en het uitstralen, zo kun je prachtige resultaten behalen.”

Wie wat waar in Nieuw Bergen Nieuw Bergen ligt in het topje van de provincie Limburg, tussen de Maas en de Nederlands-Duitse grens. Er wonen ongeveer 13.300 mensen, en samen met de woonkernen Afferden, Siebengewald, Well en Wellerlooi vormt het de gemeente Bergen. Enkele weetjes over Nieuw Bergen en de omgeving

• De gemeente is ontstaan in de 18e eeuw tijdens de Franse revolutie • Er 16 verenigingen zijn in de gemeente; van carnavals-, golf- tot fietsverenigingen• Je met de rondvaartboot over de Maas kunt varen

• Je in de omgeving een herderin met haar schaapskudde kunt tegenkomen• Je ‘Baerge’ zegt in het dialect.• De Flammert het industrieterrein is waar de fabriek staat. • Veel groenten en fruit in de omgeving worden geteeld• Visarenden en ijsvogels te spotten zijn in de omgeving.

Page 6: Switch! nr. 5 - december 2013

SWITCH! voor de verandering.

In 2006 heeft Draka de product allocatie van de diverse fabrieken in Europa gewijzigd. Door het toewijzen van specifieke productfamilies aan een fabriek ontstaat er een productspecialisatie per fabriek. Die veranderde focus resulteert in een hoge mate van efficiency en kwaliteitsverbete-ring. Deze zogenaamde ‘Intercompany-aanpak’ – het onderling verkopen van het ene Prysmian-bedrijf aan het andere Prysmian-bedrijf – leidt tot meer onderling overleg met collega’s uit het buitenland en tot meer transport binnen Europa.

Intercompany in Nieuw Bergen Voor de vestiging in Nieuw Bergen zorgt de andere invalshoek voor een aantal veranderingen:• Alle producten uit Bergen zijn overgedragen naar Tsjechië en

Spanje• Machines zijn verplaatst naar Tsjechië• In Nieuw Bergen kwamen machines te staan uit Zweden (2633,

2632, 1908, 2312, 2387 en de 2835), Noorwegen (G210) en de UK (armeerlijn, Mica-tapers)

• Het (leren) produceren van de nieuwe producten voor Scandinavië en de UK

• Het opzetten van internationale handel via collega’s in het buitenland met een nieuwe communicatiestructuur. De eerste Sales & Operations Planning (S&OP) is geboren tussen Nieuw Bergen en Nassjo (Zweden).

Peter van Hoorn, plantmanager: “Dit SWOP-proces is gestart in 2006 en heeft 5 jaar geduurd. Je kunt zeggen dat we in die tijd een volwassen en geïntegreerd bedrijf zijn geworden. Het verander traject heeft er ook voor gezorgd dat we nu werken met nieuwe producten, kwalificaties en TP-lijsten. Door de optimalisatie van voorraad en productie en de focus op de nieuwe productfamilies hebben we nu een verdrievoudiging van onze productie en volume. Nieuwe machines installeren we veelal in eigen beheer. In totaal hebben we nu 4 aderlijnen, 7 samenslaglijnen, 4 mantellijnen, 1 armeerlijn, 4 vlechters, 2 micatapers, 5 spoellijnen. Onze mensen worden specifiek opgeleid: van leren hoe de nieuwe machines werken tot communicatie in het Engels voor de Intercompany-contacten.”

Naast veranderingen op de werkvloer is ook de organisatie op een andere manier ingericht. Hiermee is het bedrijfsbureau aan de slag gegaan. Er is nu veel contact met de collega’s in het buitenland in

plaats van contact binnen Nederland. Voor het maken van een planning is Nieuw Bergen nu bijvoorbeeld erg afhankelijk van de planning van Prysmian Sweden. Om dit in goede banen te leiden, is er een extra focus op een goede communicatie structuur. Het overleg tussen verkoop en productieplanning (S&OP-overleg) wordt dan ook als zeer waardevol ervaren.

Met het verplaatsen van de machines veranderde ook de order-portefeuille. Voorheen had Nieuw Bergen een product pakket waarbij ongeveer 70 tot 80% voorraadartikelen werden geprodu-ceerd. Nu is dit voor 70% order gestuurd, met Prysmian Sweden als grootste afnemer.

Peter van Hoorn: “Erg goed, gezellig en leuk was ook het bezoek aan Nieuw Bergen van o.a. onze Zweedse collega’s Fredrik Svensson en Carl Fredrik Johansson. Je leert elkaar beter kennen. Dat maakt dat je toch makkelijker de telefoon pakt om even wat zaken te bespreken. De orders vanuit Zweden komen recht-streeks binnen bij het bedrijfsbureau in Nieuw Bergen via EDI – het electronische orderingssysteem. Deze worden ingepland en bevestigd. Als de productie gereed is, worden deze producten ook vanuit Nieuw Bergen zo efficiënt mogelijk - met full truck loads - verstuurd. Dat we elkaar weten te vinden, wordt ook duidelijk nu de totale Prysmian Nordics (waar Prysmian Sweden onderdeel van uitmaakt) al zijn overgegaan naar SAP-1C. Dit is bijvoorbeeld ook een onderwerp dat we tijdens het S&OP- overleg bespreken. Zo kregen we van Carl Fredrik Johansson een crosslink-overzicht met artikelnummers dat Michiel Wilts (Pro-ductontwerp Prysmian Nederland) weer heel goed kon gebruiken.”

Nieuw Bergen is sterk in het produceren van dunne kabels, kleine orderhoeveelheden en korte lengten. Door flexibel te zijn en een ‘YES WE DO-mentaliteit’ is het volume de afgelopen jaren met 15-20% gestegen per jaar. De intercompany handel speelt een grote rol hierin.

De ontwikkeling van Intercompany- handel in Nieuw BergenFocus op productfamilie zorgt voor verdrievoudiging van productie

Page 7: Switch! nr. 5 - december 2013

Machine kabel: M-FLEX introductie

De meest recente ontwikkeling is het nieuwe product M-Flex. Dit wordt sinds zomer 2013 voor de Nordics ontwikkeld. M-Flex is een kabel-familie speciaal gericht op de bekabeling van machines en is vergelijkbaar met het Nederlandse ‘Super Stuurstroom’ pakket (voorheen Dataxflex).

Dit traject is voorbeeld van snelheid en efficiency. Een dag voor de fabrieksvakantie kwamen Peter Bjorkman (Product Manager) en Thomas Averstad (Verkoopmanager Industrie) van Prysmian Sweden naar Nieuw Bergen met het verzoek om het pakket M-Flex te produceren voor de Zweedse markt. Binnen het pakket M-Flex kunnen verschillende basismaterialen worden gekozen zoals PVC, Halogeen vrij of PUR. Daarnaast is de kabel zowel met als zonder omvlechting en met zelfs EMC-afscherming leverbaar. En kan deze worden opgebouwd uit twee tot achtien aders met een doorsnede van 0,75 mm2 tot 2,5 mm2, waarbij er zelfs ook nog een beperkt aantal grote kwadraten leverbaar is. Een pakket waar-van de jaarlijkse omzet in de Nordics 25-30 M€ groot is en waar Prysmian/Draka niet vertegenwoordigd is.

Vanuit Nieuw Bergen is hierop gereageerd met ‘YES WE DO’ en een klein groepje is na de vakantie aan de slag gegaan. Vanuit Nederland heeft Wim de Boer (Product Manager) geholpen met infor matie over het pakket. Jacob Meijer (Product ontwerp) heeft de constructies opgezet. Chris Bauer (Materiaalontwikkeling) heeft de materiaalkeuzes gemaakt. Ruben Hernandez (Groeps-leider) is in Bergen gestart met het optimaliseren van het produc-tieproces (nummeren, nieuwe inkten en de nieuwe mate rialen) en het pro duceren van de samples. Rogier Staal (Logistiek) heeft de Intercompany-verkoopprijslijst opgezet. Bertus Burmann (Groepsleider) heeft geholpen met de PUR-kabel in Emmen. Eind oktober waren de samples van de verschillende types gemaakt en aan de Zweedse collega’s geleverd. De reden om voor Nieuw Bergen te kiezen was: de flexibiliteit te kunnen starten met kleine orders, het meedenken met de invulling van het pakket en de snelle actie om de goede samples te maken. De feedback was zeer positief: gladder, compacter en soepeler dan die van de concurrent. Hierdoor is er niet alleen interesse vanuit Zweden, maar ook uit de andere landen in de Nordics: Noorwegen, Finland, Denemarken en Estland. In november 2013 is de introductie van M-flex op de ‘Elmia Subcontractor’-beurs in Jönköping (Zweden). Peter van Hoorn is hierbij aanwezig samen met Thomas Averstad en Peter Bjorkman. We introduceren het samen en voelen ons EEN met de collega’s. Hun klant is de onze geworden en zo delen we samen in het succes.

Uitbreiding vlechtcapaciteit noodzakelijkDoordat Nieuw Bergen nu het SuperStuurstroom-pakket en het M-FLEX-pakket maakt, neemt de vraag naar vlechten toe. Een uitbreiding van de capaciteit is daarom noodzakelijk. In eigen beheer worden twee vlechtmachines vanuit Spanje naar Nieuw Bergen gehaald.

In Bergen is de Technische Dienst, samen met Hans Lammers, gestart met het uitbreiden van de vlechtcapaciteit. Na het bepalen van de nieuwe lay-out is gestart met het verzetten van machines. De mica tapers en de spoellijn 1906 zijn zo geplaatst dat men efficiënter kan werken. Vervolgens is de spoellijn voor de vlechtklosjes verzet en zijn de vlechters in een lijn gezet. De 2 nieuwe vlechters zullen, na een goede onderhoudsbeurt, dit jaar in gebruik worden genomen. Daarmee is de vlecht-capaciteit verdubbeld.

Wilbert Maas, Technische Dienst, over de nieuwe inrichting van de spoelafdeling: “ In juni 2013 hebben we een werkgroep samengesteld.

Hierin zitten de ploegchefs, medewerkers van de spoel-afdeling, het bedrijfsbureau (BB), KAM en de Technische Dienst. Nadat alle wensen kenbaar waren gemaakt, zijn we de plannen gaan opstellen. Vervolgens is het snel gegaan. In week 39 zijn we gestart met het verplaatsen van de 1906, om ruimte te creëren voor de nieuw te maken vlechtafdeling. Ondertussen heeft onze huisinstallateur de voedingen en de diverse kabelgoten geplaatst, zodat we weer een strakke uitstraling krijgen. In week 44 zijn we gestart met het verplaatsen van de bestaande vlechters. Deze konden in de loop van dezelfde week alweer productie draaien; dit was een voorwaarde van BB om de machines tot onze beschikking te krijgen. We zitten nu in week 47 en de Spaanse vlechters staan op hun plek en zijn beschikbaar om proef te draaien. Wat ons nu nog rest is de evaluatie van het project.”

Page 8: Switch! nr. 5 - december 2013

SWITCH! voor de verandering.

Wie ben je en wat doe je bij de Prysmian Group? Mijn naam is Henk Elling, 50 jaar en ik ben productiemede-werker in Emmen. Ik ben alweer bijna 30 jaar getrouwd met Tineke en we wonen in Oosterhesselen, vlakbij Emmen. 23 jaar geleden ben ik in dienst getreden bij Prysmian Group (voorheen Draka) in Emmen. Daarvoor was ik elektricien. Ongeveer 5 jaar geleden werd ik samen met een collega gevraagd om te gaan werken bij Donné in Nieuw Bergen, omdat ze extra mankracht nodig hadden. Nadat we een dag zijn gaan kijken, gingen we meteen de maandag erop aan de slag in de Limburgse fabriek. De bedoeling was dat we 10 weken in Limburg zouden werken, maar ondertussen werk ik er al weer bijna 5 jaar. Ik werk gemiddeld 4 maanden per jaar in Nieuw Bergen. Dit jaar worden het zelfs bijna 7 maanden. De afgelopen jaren zijn verschillende collega’s uit Emmen en Delfzijl naar Nieuw Bergen gekomen. In Emmen ben ik all-round aderspuiter. Dit werk doe ik ook in de fabriek in Nieuw Bergen. Hier werk ik aan een aderlijn. Dit komt in de basis op hetzelfde neer, alleen zijn de adertjes hier een stuk dunner en de lengtes veel korter dan in het noorden.

Weinig verandering sinds de samenvoeging Zelf merk ik niet zoveel van de samenvoeging van Draka en Prysmian. Dit komt ook omdat het productiewerk eigenlijk niet veel verandert. Punten zoals rapportages en andere zaken richting Italië gaan meest aan mij voorbij, omdat het geen in-vloed heeft op mijn werk. Het is in Nieuw Bergen qua omvang een stuk kleiner dan in Emmen. Maar ik moet zeggen dat dat ook prettig werkt. Het wij-gevoel is hier enorm sterk en ze doen er alles aan om de zaak door te laten draaien. En ik probeer daaraan ook mijn bijdrage te leveren. Drents en Limburgs, dat verstaat toch iedereen De collega’s in Nieuw Bergen zijn stuk voor stuk aardige mensen en altijd bereid om te helpen. Je moet eerst wel goed luisteren, want Drents en Limburgs is toch wel een ander dialect. Maar ik moet zeggen dat ik nu toch bijna alles begrijp wat mijn zuidelijke collega’s zeggen. En zij mij ook, denk ik, want ik praat gewoon Drents terug. Het verschil tussen een Drent en een Limburger is niet zo groot. Volgens mij hebben we ongeveer dezelfde eigenschappen; Bourgondisch leven en gezelligheid staan hoog in het vaandel, dat geldt voor mijzelf ook. En dat taaltje: ik blijf het grappig vinden.

Genieten van de omgevingAls ik in Nieuw Bergen werk, verblijf ik in een hotel in de buurt. Dat scheelt enorm in de reistijd. Omdat ik bepaalde periodes veel van huis ben, moet het thuisfront het ook allemaal maar zien te redden. Gelukkig heb ik een lieve vrouw die dat alle-maal prima vindt. Ze gaat ook wel eens mee. Dan gaan we wandelen en fietsen hier in het noorden van Limburg. Lekker genieten van de omgeving. En van de Maas. Ja, die hebben we in Drenthe niet. Vaak fietsen we in vakanties toch zo’n 50/60 kilometer op een dag. Let wel, op een gewone fiets!

De samenwerking met de collega’s hier gaat van het begin af aan goed. Mede door hun opstelling en collegialiteit heb ik het hier prima naar mijn zin. Ik vind het leuk om in een andere fabriek in de keuken te kijken, dan weet je hoe daar de dingen gedaan worden. Vanaf een afstand kijk je er vaak toch anders tegenaan. Bovendien verbreedt het je horizon. Pas was ik bij de avond van de 11e van de 11e, het begin van het carnaval. Ik had het idee dat ik volgend jaar ook zo op kan voor Prins Carnaval. Misschien word ik nog een halve Limburger.

De bruggenbouwer van deze SWITCH is Henk Elling