Switch 2 2015

28
SWITCH Clubblad van de volleybalvereniging Nuovo jaargang 28, nummer 2 2015

description

de tweede Switch van 2015

Transcript of Switch 2 2015

Page 1: Switch 2 2015

SWITCHClubblad van de volleybalvereniging Nuovo

jaargang 28, nummer 2 2015

Page 2: Switch 2 2015
Page 3: Switch 2 2015

SWITCH

ColofonJaargang 29, nummer 2April 2015Oplage: 150 st geprint

Redactie:Kees Pieters Ad Snijders Minco SnijdersFred Scholten

Opmaak:Fred Scholten

Redactieadres en advertenties:Kees Pieters, [email protected](026) 333 47 62

Adverteren kan al vanaf € 25,- per jaar. Meer informatie: www.nuovovolley-bal.nl

De Switch is het ledenblad van NUOVO voor en door leden. De Switch verschijnt vijf maal per jaar.

Steun Nuovo door (web)winkels te benaderen via SponsorKliks.Hoe werkt het?

Webwinkels betalen een commissie voor elke bestelling die via Sponsor-Kliks.nl wordt gedaan. Doe je dat via onze website, dan krijgt Nuovo 75% daarvan.Of je nu rechtstreeks naar bv. Bol.com gaat of je gaat via Nuovo/Spon-sorKliks naar Bol.com, je betaalt hetzelfde. Alleen in het laatste geval profiteert Nuovo hier van!

Diverse sportkleding is te koop op de door Teamkleding4All opgezette Nuovo-webshop. Neem een kijkje op onze website.

Kijk voor meer Nuovo-roddels en nieuwtjes op de groepspagina op Facebook of op de chatbox

Switch digitaal?Voorkeur voor het ontvangen van de digitale uitgave (in pdf) in plaats van de papieren versie? Stuur dan een mail naar: [email protected].

copydatum: 25 mei 2015

Van de voorzitter 4Bestuursberichten 5Wedstrijdschema 6Ghostwriter, part XII 7Plastic soep en rotte eieren 8Rangen en standen 10Enquête Nuovo-media 16Wedstrijdverslag N4 en N5 17Jeugdkamp 2015 17Dames 1 kampioen 18Jeugdkamp Nuovo 19Buurtvolleybaltoernooi 2015! 20Jubileumwedstrijd 20JB op kampioenskoers 21J O I N ! 22Hieperdepiep……….. 23Pegellotto 25Verenigingsinformatie 26

RedactioneelHectisch voorjaar

We zitten weer midden in het seizoen. Vanouds altijd hectisch, maar dit jaar is het voor Nuovo wel bijzonder druk.Het beleidsplan krijgt vorm en inhoud, het haast voor onmogelijk gehouden plan om een eigen beachaccommodatie te realiseren lijkt opeens te lukken dankzij een subsidie van de provincie in het kader van het aankomende WK-beach. Diverse teams liggen op kampioenskoers en het Jeugdkamp en Buurtvolleybaltoernooi staan wederom op de agenda. Genoeg te doen dus.

En uiteraard houden we jullie daarbij op de hoogte, al is dat nog niet zo eenvou-dig als dat lijkt. Sla de resultaten van de onlangs gehouden enquête er maar eens op na…..Hoe dan ook, de 85% die de Switch leest wensen we veel leesplezier!

Tot slot willen we alle adverteerders en sponsors bedanken die Nuovo ook in 2015 weer ondersteunen.

Namens de redactie,Kees Pieters

Page 4: Switch 2 2015

SWITCH pagina 4 jaargang 29, nummer 5

Van de voorzitter

Van de voorzitterIn een vorige Switch heb ik jullie toege-zegd jullie van tijd tot tijd op de hoogte te houden van diverse beleidszaken die in het bestuur en de vereniging onderwerp van gesprek en discussie zijn. In deze editie wil ik het hebben over een belangrijk aspect van het actieprogramma

In het kort behelst dit actieplan het volgende“Om te zorgen dat sport leuk blijft, en nog leuker wordt, hebben de sportbonden en NOC*NSF, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Wel-zijn en Sport het actieplan ‘Naar een veiliger sportkli-maat’ ontwikkeld. Door positief gedrag te stimuleren, kennis en vaardigheden te vergroten en ongewenst gedrag aan te pakken, werken sportverenigingen, sportbonden en NOC*NSF samen aan een veiliger sportklimaat. Een klimaat waarin je met plezier sport en jezelf kan zijn.”

Het onderdeel van het bovenstaand actieplan wat ik in deze Switch wil aanstippen is:

ongewenst gedrag aanpakken

Verklaring omtrent gedragZoals jullie ongetwijfeld weten heeft de zedenzaak bij hockeyclub HGC uit Wassenaar heeft in de afgelopen tijd tot veel beroering geleid, ook in de media. Daarbij was er ook veel aandacht voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zo riep NOC*NSF verenigingen op om ten minste de VOG verplicht te stellen voor vrijwilli-gers die met jeugdige en gehandicapte sporters werken.Binnen het bestuur is deze advies besproken en wij hebben gemeend aan deze oproep gehoor te moeten geven. Wij realiseren ons terdege dat het moeilijk is om 100 procent te voorkomen dat seksuele intimidatie plaatsvindt, maar wij zijn als bestuur unaniem van dat wij alle maatregelen moeten nemen om de kans op ongewenst gedrag te verkleinen. Het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor personen met een vrijwilligersfunctie functie binnen de club is één van die maatregelen. Het verplicht stellen van een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van bijvoorbeeld (nieuwe) trainers, begeleiders en andere vrijwilligers die bij de vereniging betrokken zijn. Dit vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan met bijvoorbeeld geweld of zedendelicten, een functie bij een sportvereniging kunnen uitoefenen waar ze in contact komen met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel het verplicht stellen van een VOG ongewenst gedrag nooit volledig

uitsluit, is het een goede manier om als vereniging te laten zien dat ze een veilig sportklimaat serieus neemt en van belang vindt. Gezien bovenstaande heeft het bestuur dan ook beslo-ten met ingang van seizoen 2015-2016 voor functies waarbij contact met jeugdige en gehandicapte sporters bestaat een Verklaring omtrent gedrag verplicht te stellen. Vanzelfsprekend zullen wij als vereniging de kosten verbonden aan de aanvraag van dit document voor onze rekening nemen. Wij zullen in het kader van de voorbereidingen op het nieuwe seizoen alle vrijwil-ligers die hiervoor in aanmerking komen persoonlijk benaderen over de verdere details van deze maatregel.

VertrouwenscontactpersoonDe rol van Vertrouwens Contact Persoon (VCP) is in het leven geroepen om binnen onze vereniging een eerste onafhankelijk aanspreekpunt te hebben voor leden die te maken hebben met seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. VCP-ers hebben een dubbele taak: de weg wijzen wanneer er vragen zijn en meedenken over preventie. Zij fungeren als eerste opvang voor leden met een klacht.Jacobien van Leersum, speelster van ons dames 2 team vervult deze functie al enige jaren.Afgezien van de vermelding van de contactgegevens van haar op onze website, is daar verder weinig rucht-baarheid aan gegeven. Het bestuur vindt echter dat het wenselijk is dat er iemand is waar leden in vertrouwe-lijkheid moeten kunnen sparren over zaken die zich bij Nuovo afspelen, maar die om welke reden dan ook niet gedeeld kunnen worden met het bestuur of teamgeno-ten.We hopen natuurlijk dat de communicatie binnen Nuovo ook zonder tussenkomst van een vertrouwens-persoon kan verlopen, maar toch is het goed te weten dat je binnen onze vereniging, zaken aan de orde kan stellen die onafhankelijk en anoniem behandeld kun-nen worden. Het Huishoudelijk reglement van Nuovo schrijft het volgende over de vertrouwenspersoon: “De vereniging kent een door het bestuur benoemde vertrouwensper-soon. De vertrouwenspersoon opereert onafhankelijk van het bestuur; alleen in overleg met en na goed-keuring van degene die de vertrouwenspersoonheeft benaderd kan de vertrouwenspersoon in voorkomende gevallen het bestuur van de vereniging inschakelen/in-lichten via één van de leden van het Dagelijks Bestuur.”Wil jij contact opnemen met Jacobien dan vindt je hier-onder haar contactgegevens:

Jacobien van Leersum,[email protected]

026 - 333 3137

Ik hoop en verwacht dat iedereen zich bovenstaande kan verenigen. Mochten er toch nog onduidelijkheden over dit onderwerp bestaan dan ben ik graag bereid dit nader toe te lichten.Met vriendelijke groet,

Henk Hesseling

Page 5: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 5

Bestuursberichten

BestuursberichtenBeach/beleid/professionaliseren/ledenwervingVorig jaar hebben we de uitkomsten van de ledenenquête gerapporteerd. Aandachtspunten wa-ren:- beleid;- behouden en verkrijgen van leden;- professionaliseren;- behoefte aan beachvolleybal.Aan al deze zaken hebben we in het afgelopen jaar in meer of mindere mate gewerkt. Wij denken dat het nodig is op een aantal vlakken beleid te hebben en hebben na de leden enquête een aanzet gemaakt. We hopen dat traject nog dit seizoen af te ronden, zodat we ons echt kunnen richten op de zaken die er toe doen. Ik verwacht dat we in mei wel met een aanzet tot beleid bij jullie durven komen. Ledenwerving blijft een belangrijk aandachtspunt voor iedereen.In dat licht bezien moet ook het familie/vrienden/buurt/stratenvolleybaltoernooi van 25 april aanstaande worden gezien. Het is een kans om leden te werven. Op het beachenkom ik hieronder terug.

BeachOp 30 maart tijdens de ALV tijdens de maandagtrainingen hoopten we jullie toestemming te krijgen om een eigen beachaccommodatie aan te leggen. Na de presentatie van Gertjan tijdens de vorige ledenvergadering over de plannen en de financiering hebben we niet stil gezeten, we hebben:• subsidies aangevraagd bij provincie en gemeente;• gesprekken gevoerd op 3 sportparken;• een plan op gesteld en aannemers om een offerte gevraagd.Van de provincie hebben we een subsidie gekregen van € 21.175 en van de gemeente verwachten we een subsidie van € 10.587,5-. Op dit moment hebben we een toezegging voor € 7.500,-. Het eigen geld dat we inzetten is ook zo’n 10 a 11.000 euro.Locatie: we hebben gesprekken gevoerd op de Slenk (Wolfheze), de Bilderberg en Hartenstein. Sportpark Hartenstein ligt mooi centraal, het is er gezellig, we hebben er vorig jaar met plezier gespeeld, maar in verband met de evene-menten is het lastig ons een plekje voor ons te vinden. Onze voorkeur ging uit naar de Bilderberg, omdat we daar een echte eigen plek kunnen realiseren. Helaas heeft OVC op het allerlaatste moment de medewerking ingetrokken, waardoor de locatiekeuze weer op losse schroeven staat.Uit de offertes is een aanbieding gekomen die past bij ons beschikbare budget, dus we kunnen en willen graag verder.Beachen mag natuurlijk niet ten koste gaan van de zaal, het moet aanvullend zijn maar niet in plaats van. Hoe dit moet, willen we nog nader uitwerken. Ook moet er een Beachcommissie of zoiets komen, dat is iets om na een positief besluit van de ledenvergadering een zaak om snel op te pakken.

LedenVanwege gezondheidsredenen heeft Geert Hosper helaas opgezegd. Maar vooralsnog is het met de ledenaantallen iets vooruit gegaan. In deze Switch kan ik maar liefst zes nieuwe leden melden:Yannick Dziechciarek (do recreanten)Rene Herbert (senior)Tobias Dekker (senior)Tim van den Berg (jeugd)Kaylee Venema (mini)Mirjam Schilder (do recreanten)

JeugdkampBinnenkort is het zover, het jeugdkamp staat op het programma. Er zijn al de nodige aanmeldingen, maar er is na-tuurlijk nog plaats. Wij hopen natuurlijk op mooi weer en een gezellig kamp.

Toon SwitchJullie stellen een positief opgewekte toon voor onze Switch op prijs. Soms is er kritiek, en gelukkig kan de kritiek gewoon met ons gedeeld worden. Dan kun je er als schrijver wat aan doen.

RanjaOp Hennekes voorstel van de vorige ALV is door ons en Arno positief gereageerd. Voor de B- en de C-jeugd is er na de wedstrijd voor onze leden en die van de tegenstander ranja. Waarom dan niet voor de A-jeugd? Het bestuur veron-derstelt dat de A-jeugd zich te groot voelt voor ranja. Daarnaast komen er van de A-jeugd relatief weinig ouders in de kantine, dus het argument dat het omzet verhogend werkt is niet aan de orde. Als wij ongelijk hebben, dan horen we dat ook graag, vrienden en vriendinnen van de A.

Page 6: Switch 2 2015

SWITCH pagina 6

Wedstrijdschema

WedstrijdschemaLet op: Het programma wordt nog wel eens gewijzigd. Check altijd ook regelmatig het actuele programma via onze website en/of de Nuovo-app. Hier zijn ook de uitslagen en standen te vinden. Als je als teller vermeld staat, ben je verplicht deze taak te vervullen. Als dat niet mogelijk is, dan moet je zelf een vervanger regelen. Op het niet nakomen van deze incidentele verplichting staat een boete van € 5,- per keer (zie de website).”

dinsdag 7 april 2015 Brink, Huissen21:30 Setash HS 2 Nuovo HS 3

zaterdag 11 april 2015 De Helster, Elst Gld09:00 Excelsior N4 2 Nuovo N4 109:30 Nuovo N4 1 Gemini N4 3

zaterdag 11 april 2015 De Vlinder 1, Wageningen10:30 Agilitas N5 1 Nuovo N5 211:00 Nuovo N5 2 Setash N5 2

zaterdag 11 april 2015 Sero, Otterlo09.00 Nuovo N3 1 BSVO N3 209:30 Setash N3 1 Nuovo N3 1

zaterdag 11 april 2015 ‘t Gastland, Rhenen09:00 Xanthos N5 1 Nuovo N5 109:30 Nuovo N5 1 Volvera N5 2

zaterdag 11 april 2015 Kermisland, Arnhem13:45 Arvevo MA 1 Nuovo MA 216:15 Arvevo DS 5 Nuovo DS 219:00 Arvevo HS 3 Nuovo HS 1

zaterdag 11 april 2015 Brink, Huissen15:15 Setash DS 3 Nuovo DS 1

zaterdag 11 april 2015 De Camp, Woudenberg14:30 Woudenberg JB 1 Nuovo JB 1

zaterdag 11 april 2015 De Laar, Arnhem16:15 Volvera HS 2 Nuovo HS 2

zaterdag 11 april 2015 Sportcentrum Arcus, Wijchen14:30 Trivos MA 1 Nuovo MA 1

zaterdag 18 april 2015 Betuwehal, Tiel09:00 BSVO N5 2 Nuovo N5 209:30 TiVoC N5 2 Nuovo N5 210:30 Nuovo N3 1 Volvera N3 110:30 BSVO N5 3 Nuovo N5 211:30 Xanthos N3 1 Nuovo N3 1

zaterdag 18 april 2015 Brink, Huissen09:00 Nuovo N5 1 TiVoC N5 109:00 Setash N4 1 Nuovo N4 109:30 Nuovo N4 1 Gemini N4 210:00 Nuovo N5 1 Excelsior N5 110:30 Nuovo N5 1 Setash N5 1

jaargang 29, nummer 2

Page 7: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 7

Wedstrijdschema

zaterdag 18 april 2015 De Bhoele, Eerbeek15:00 Spiker JB 1 Nuovo JB 1

zaterdag 18 april 2015 Doorwerth Teller12.30 Nuovo DS 2 -WaHo DS 6 Rob van Roest12.30 Nuovo MA 2 -Agilitas MA 2 Maarten de Groot 12.30 Nuovo MA 1 -Scylla MA 2 Suzanne van Roest 14.30 Nuovo HS 2 -Dovol HS 1 Linn Holleman14.30 Nuovo DS 1 -D.O.S. DS 2 Suzanne Eshuis16.30 Nuovo HS 1 -Trivos HS 1 Ben Turfboer16.30 Nuovo MC 1 -Pegasus MC 2 Carmen Reissig 16.30 Nuovo JA 1 -Hellas JA 1 Anne Swetselaar

Ghostwriter, part XIIThe ghostwriter strikes again. Hij/zij waart rond in de vereniging en noteert wat hem of haar opvalt. Meedogenloze observaties, opvallende zaken; tegenwoordig voer voor in de Switch. De stijl van HankBartelink herkend de vorige keer? Maar who’s next?

Tja, met nog drie wedstrijden voor de boeg, zit het seizoen er alweer bijna op. Met een beetje maz-zel nog drie keer bitterballen na de wedstrijd. Gelukkig zetten we vaak een goed resultaat neer en verdienen we ze. Biertje erbij en voor degenen die moeten lijnen, een watertje. Gek overigens dat, in ons team, het lijnen een zeer voorspoedig proces blijkt te zijn. De week erop is de lijn, blijkbaar, alweer top, in ieder geval gezien de bestelling aan de bar. Enfin, ik dwaal wat af. Bijna einde zaalseizoen en op naar het Beach seizoen. Nee, wees gerust geen eindeloze verhalen over het wel en wee van het beachvolley of over onze internationale toppers. Nee, ook niet over de gezellig-heid van het eerste seizoen op Hartenstein en de beachtalenten die Nuovo rijk is. Nee, in deze versie van de GW, gaat het vooral om versnaperingen na de inspanning. Voor wie het nog niet door had: in het winterseizoen: bitterballen + biertje/frisje, in het beachseizoen: ijs + biertje/frisje. Echt, Italiaans schepijs natuurlijk. Vers en rechtstreeks uit de ma-chine. Och, als ik er zo over schrijf, loopt het water me in de mond. Als GW ben ik dan ook van mening dat, naast de mogelijkheid een koel biertje of frisje te drinken na het beachen, vers ijs voorhanden moet zijn. Want of je nu verliest of wint, een ijsje heb je altijd verdient!

Om vast wat van de sfeer te proeven waarna ik verwijs, een recept. Koop een bak smakelijke aardbeien, circa 300 gram, 225 ml volle melk, 100 ml slagroom, 90 gram suiker en een eetlepel citroensap. Dat gooi je allemaal in kom. Pureer het tot een mooi egaal geheel. Doe het vervolgens in een ijsmachine. Terwijl de machine zijn werk doet, kan jij lekker even ballen. Na een setje of twee is het ijs gelukkig klaar, want anders wordt je veel te moe. We ballen tenslotte voor ons plezier. En dan genieten maar….

Past ijs dan wel bij een sporter? Dit is natuurlijk een vraag die direct opkomt bij jou, als topsporter van Nuovo. Nou, dan heb ik goed nieuws. IJs is de perfecte verwennerij voor de sporter. Zoals in het recept te lezen valt, heeft ijs alleen maar positieve eigenschappen voor de beacher. Zo zit het boordevol vitaminen. De melk vult de mineralen en het vocht aan, die je door het sporten bent kwijtgeraakt. En de suiker in het ijs, brengt je suikerspiegel weer in evenwicht. Je leest het: je kunt beter een bakje ijs nemen dan een biertje of een ice-tea na de wedstrijd.

Zo nu moet ik afsluiten: ik heb zo een trek gekregen in een ijsje dat ik even aan de slag moet.

GW

Page 8: Switch 2 2015

SWITCH pagina 8 jaargang 29, nummer 2

Verhalen uit den vreemde

Plastic soep en rotte eierenZoals een aantal van jullie al weten heb ik van 5 de-cember 2014 tot en met 17 januari 2015 samen met 13 leeftijdsgenoten een onderwijstrip over de oce-aan gemaakt met de grote tweemaster Wylde Swan. Kees Pieters vroeg mij een stukje te schrijven voor in de Switch en dat sla ik natuurlijk niet af! Aan boord leerden we zeilen, maakten we drie uur per dag huiswerk, waren er centrale lessen met verdiepende bèta-onderwerpen, deden mijn vriendin en ik onder-zoek naar plastic soep en maakten we bovenal heel veel lol. We zijn de Atlantische Oceaan overgestoken: vanaf Tenerife, via Kaapverdië, naar de Carib. In de Caribbean deden we verschillende excursies.

17 januari 2015 zetten we weer voet op Nederlandse bodem. Zes weken lang heb ik varend en ontdekkend doorgebracht. Ik heb de Atlantische Oceaan over gesto-ken, nieuwe vrienden gemaakt, leren zeilen, onderzoek gedaan naar de plastic soep, tientallen zonsonder-gangen gezien en de Caribbean bezocht. Het was een geweldig avontuur en na die ervaring was het erg wen-nen om weer thuis te zijn. Ik mis iedereen van de boot nog steeds!

Wat was het spannend, toen we daar met z’n allen op Schiphol stonden, vier uur ’s nachts, klaar voor het grote avontuur. Een beetje onwennig ook wel: iedereen stond nog bij z’n ouders en we stonden elkaar daar een beetje aan te kijken. Maar toen de ouders eenmaal uit zicht verdwenen waren, voelde het meteen als een groep, zo met z’n veertienen. Zeven jongens, zeven meisjes. Het was net alsof we elkaar al langer kenden. Geen wonder dat het in het vliegtuig al meteen een ge-zellige boel was en we zelfs in het gangpad zaten! Tot ergernis van de stewardessen toe… We kwamen aan op Tenerife, stapten aan boord en verdeelden de bunks

(bedden). Niet dat ik daar veel in heb geslapen, want een hangmat lag veel lekkerder als we flink aan het rollen waren! Na een paar dagen op Tenerife vertrok-ken we meteen. Met de wind in de zeilen gingen we zo hard, dat we zelfs nog een tussenstop konden maken op de Kaapverdische eilanden, voor de kust van Afrika. Dus ik ben ook nog in Afrika geweest! Daarna begon-nen we echt aan de grote oversteek. Ik vond het heel bijzonder om zo midden op de oceaan te zitten. Met 32 mensen aan boord van de Wylde Swan, 40 meter lang en 7 meter breed. En daar moest je het mee doen. Want er was buiten onze boot (behalve de dolfijnen, pilot whales en vliegende vissen!!) geen ander teken van le-ven, geen schip aan de horizon te bekennen. Wat voel je je dan klein! Maar toch ook weer groot, omdat wíj over die grote oceaan zeilen. De sterrenhemels die ik daar gezien heb, zal ik nooit meer vergeten. Zoveel sterren, niet te beschrijven! En ik ga denk ik ook nergens anders meer zoveel sterren bij elkaar zien als daar, midden op de oceaan. Ik heb een hoop sterrenbeelden geleerd, waarvan ik de helft alweer ben vergeten. Maar wat ik niet vergeten ben, is die ene avond waarop ik ruim twintig vallende sterren heb gezien. Heel bijzonder! En dan sta je daar aan dat grote roer het schip te bestu-ren… Het is één uur ’s nachts, je hebt wacht (= roer houden, logboek invullen, deck checks en engineroom checks uitvoeren), en afgezien van de zes anderen die wacht hebben, slaapt iedereen. Ik was misschien niet de allerbeste in het roer houden, maar ik vond het wel een heel gaaf gevoel als ik daar zo stond. Kerst hebben we midden op zee gevierd. Onze koks hadden zoals altijd een heerlijke maaltijd bereid en het dek was versierd met kerstmutsen en aardappels in aluminiumfolie (dat moesten kerstballen voorstellen). Op zo’n moment denkt iedereen wel aan thuis, maar het is toch ook heel bijzonder om kerst zo te vieren. Net als Oud&Nieuw. Toen waren we al aangekomen op ons eerste Caribi-sche eiland: Barbados. Toen hebben we in bikini op het strand gebarbecued en om 00.00 zijn we met z’n allen het (warme) water in gedoken voor een nieuwjaars-duik!

Tijdens de oversteek hebben mijn vriendin en ik iedere dag aan ons onderzoek gewerkt voor ons profiel werk-stuk over de plastic soep. We gingen dan een uur voor in het boegnet zitten en we telden al het plastic wat we zagen. En dan was niet niks! We hebben flesjes, kleine

Page 9: Switch 2 2015

jaargang 26, nummer 6 pagina 9

Verhalen uit den vreemde

stukjes, emmers, touw en zelfs een hele vriezer voorbij zien komen! De resultaten hebben we opgestuurd naar de Ocean CleanUp en we gaan ze ook nog verwerken in ons profielwerkstuk.

De andere eilanden die we bezocht hebben zijn Sint Lucia, Dominica, Montserrat en Sint Maarten. Op Sint Lucia hebben we een ontzettend steile berg beklommen en op Dominica zijn we naar de Boiling Lakes geweest. Dat laatste was echt de leukste excursie van allemaal! Een lange tocht door de jungle en de modder. Natuur-lijke hottubs en een ijskoude, maar prachtige grot. De grot waar een scene uit de Pirates of the Caribbean is opgenomen. En dan dat grote borrelende meer. 200 me-ter doorsnede en het stonk naar rotte eieren, maar het is zo mooi! We hadden ook een ontzettend leuke gids. Niet te verstaan, maar supergrappig. Hij heeft voor ons

eieren gekookt in het hete water (nee, daar kwam de rotte eieren-lucht niet vandaan ) en onze gezichten in-gesmeerd met een grijs goedje: zo van de grond, maar het zou goed zijn voor je huid. Op Montserrat hebben we nog een vulkaan bekeken. En een spookdorp, bedol-ven onder de as. En na ook nog een paar dagen op Sint-Maarten kwam toch echt het moment van afscheid… Ik heb een onvergetelijk avontuur meegemaakt, de leukste mensen ontmoet en de mooiste plekjes op onze aardbol gezien. En dan te bedenken dat mijn vriendin en ik dit helemaal zelf voor elkaar hebben gekregen. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar die ons heeft gehol-pen, want ik had dit voor geen goud willen missen!

Nu ben ik dus weer thuis, maar in de sporthal ben ik nog steeds niet geweest. Dat komt omdat ik op de laatste dag de deksel van een houten kist op mijn hoofd heb gekregen, waardoor ik nu een zware hersenschud-ding heb. Sporten zit er dit seizoen niet meer in, maar zelfs dat neem ik voor lief na deze 6 (warme) winterwe-ken.

Er zijn ook nog twee leuke filmpjes gemaakt van de eer-ste week en de oversteek, hier zijn de links:https://www.youtube.com/watch?v=tC72dbnziFkhttps://www.youtube.com/watch?v=Wlg_TwC1K5s

Isa Schipperheijn (MA1/D1)

Page 10: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 10

Rangen en standen

NUOVO IN DE COMPETITIE !Standen, zoals bekend op 22 maart 2015.

Volkomen logisch (volgens mijzelf) beginnen we dit keer met het wijden van woorden aan onze MINI’s ! De logica is tweezijdig: a. In de 1e Switch van 2015 kwamen de mini’s in het geheel niet voor in mijn verhaal en b. ik ben zaterdag voor het eerst in minimaal 15 jaar weer eens aanwezig geweest op een mini-toernooidag in Doorwerth ! (en c. als je het perse wilt weten: ik ben weer voorzichtig begonnen met het trainen van een mini-teampje).

Standen dus voor de huidige vier teams:Niveau 5 Hoofdkl Niveau 5 1e kl Niveau 4 1e kl Niveau 3 1e kl.1 TiVoc 1 7-27 1 Volvera 3 8-28 1 Gemini 2 6-20 1 Xanthos 1 6-222. Setash 1 7-23 2 Volvera 4 8-24 2 Setash 1 6-20 2 Setash 1 6-183 Volvera 1 7-20 3 Setash 2 8-22 3 Gemini 3 6- 9 3 BSVO 2 6-14 4 Xanthos 1 7-16 4 BSVO 2 6-15 4 Excelsior 2 6- 8 4 Volvera 1 6-125 NUOVO 1 7-12 5 BSVO 3 6-11 5 NUOVO 1 6- 3 5 TiVoC 1 6-116 BSVO 1 7- 8 6 TiVoC 2 6- 6 6 NUOVO 1 6- 7 7 Volvera 2 6- 2 7 Agilitas 1 8- 6 7 Gemini 2 6- 08 Excelsior 1 6- 0 8 NUOVO 2 6- 0

In het verleden werden we regelmatig verwend met kampioenen; dit jaar duidelijk niet ! Misschien zijn enkele teams door de nood gedwongen wel iets te hoog ingedeeld, maar Minco heeft als trainer de hoofddoelstelling: de kinderen moeten vooral plezier hebben. En dat plezier heb ik in die enkele trainingen en de afge-lopen zaterdag duidelijk mogen mee-ervaren! En misschien pakken we dan volgend jaar de prestaties er wel bij…..

Waar is het presteren dan wel de belangrijkste factor??? Vermoedelijk geldt dat vooral voor de eerste teams, die we altijd omschrijven als ‘het vlaggenschip’. Tja, die eerste teams dragen de naam van de vereniging wel het meeste uit, maar sinds de regionale pers voor onze topteams nauwelijks of géén belangstelling meer toont, zélfs niet voor een team in de promotieklasse, is het vooral zaak om de plezierfactor minstens zo belangrijk te vinden als het prestatieniveau. Voor Nuovo stromen de zalen niet vol (wel overigens voor de kinderen die mini-volleybal spelen !!!! Wat een volle bak op de tribune en in de kantine !!!!!). Desondanks vind ik persoonlijk de prestatie het belangrijkste. We hebben tenslotte niet allemaal gekozen voor recre-atie. En zelfs in de laagste klassen mag je best fanatiek met de prestatie bezig zijn. Tóch eerst de blik richten op onze topteams:

Heren Promotieklasse Dames 3e klasse Q: Heren 2e klasse L:1 Pegasus H2 18-80 1 NUOVO D1 19-84 1 Renswouw H3 14-492 Xanthos H1 19-67 2 Set Up ’69 D5 18-67 2 Gemini H3 14-493 Heyendaal H1 18-63 3 D.O.S. D2 19-61 3 Volvera H2 14-454 Woudenberg H1 19-63 4 Toesj D2 18-58* 4 Invicta H1 15-455 Arvevo H3 19-59 5 Scylla D5 18-51 5 Toesj H2 16-446 TweeVV H1 19-52 6 Setash D3 16-50 6 Dovol H1 16-417 NUOVO H1 18-47 7 Agilitas D5 19-50 7 Setash H1 14-398 Agilitas H1 19-36 8 BSVO D3 19-45 8 NUOVO H2 15-289 Trivos H1 19-30 9 Woudenberg D3 18-36 9 Olympia H1 14-2110 WaHo H1 19-25 10 Invicta D3 19-31 10 Woudenberg H3 14- 411 Gemini H1 17-20 11 Gemini D6 19-11 ------------------------------------12 Voreo/OVOCO 1 18-13 12 S.S.S. D6 20- 6 ------------------------------------

Eigenlijk kan ik alleen maar positief commentaar geven op deze standen. Immers: Het 1e herenteam is voor het eerst in drie jaar absoluut niet in degradatiegevaar. Misschien vreesden we in het begin van het seizoen wel dit rampscenario, zeker omdat we niet op eigen kracht die plek in deze sterke klasse behaald hadden. Maar wonder boven wonder en ondanks opnieuw tegenvallers bv. door het vertrek van Jeroen, door het wegvallen van Arent en toch ook de langdu-rige blessures bij Mark en Minco (en misschien mis ik nog wel wat) kon de ploeg olv. Linda Esters-Reiber regelmatig vriend en vijand verrassen met sterk en overtuigend spel. Misschien was er wel meer rust in het team, omdat opstelling in de basis vrijwel altijd logisch was….. Zelden in het bestaan van een promotieklasser was de bezetting zó dun. Maar alle ev. noodzakelijke invallers deden het ook prima. Kortom: een voortreffelijke prestatie, wát er verder ook nog gebeurt!!!!!!En wat te zeggen van de vrouwen!! Uiteindelijk is Dames 1 nog maar vier punten verwijderd van het KAMPIOEN-SCHAP en dus de promotie. Logisch dat iedereen volop tevreden is. En leuk natuurlijk dat zoiets kan met enkele routi-niers, enkele oud D2-speelsters, met een jeugd-injectie en een gloednieuwe spelverdeelster!!! En we kunnen natuurlijk

Page 11: Switch 2 2015

SWITCH

Hét adres voor:. Afvalcontainers voor bouw- en

sloopafval, in diverse maten.. Afhalen en bezorgen van: zand grind mijnsteen compost potgrond bemeste tuinaarde

. Inname van bedrijfs-/bouw-/sloop- en tuinafval

Industrieweg 29 . Renkum . (0317) 319120

www.woudenbergbv.nl

wij(s) op weg met afval…

jaargang 29, nummer 2 pagina 11

Hoofdsponsor

Page 12: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 12

HOOIJER RENKUM B.V. * Grondwerk, sloopwerk, groenwerk en recycling

HOOIJER WEGENBOUW B.V. * Ontwerp, voorbereiding en uitvoering van infrastructurele en milieutechnische werken

HOOIJER MILIEU B.V. * Asbestsaneringen

T: 0317 - 318 666 W: www.hooijer.nl E: [email protected]

Page 13: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 13

Rangen en standen

wel zeggen dat het “om de leut” gaat, maar in dit geval is de prestatie echt doorslaggevend. Dames: op naar een GEWELDIG slot (en wat mij betreft vast gefeliciteerd – hoewel ook PSV het k-woord niet wenste uit te spreken toen ze 14 punten voorsprong hadden….).

Ergens in de luwte speelt dan óók nog ons Heren 2. De huidige 8e plaats lijkt voldoende voor handhaving, temeer daar de Nevobo ook de 2e klasse graag uitgebreid zou willen hebben tot 12 teams. Toch is er in de loop van de com-petitie enigszins de klad in gekomen qua prestatie. Gelukkig kon in de laatste uitwedstrijd Olympia ternauwernood geklopt worden, dus die kwamen niet dichterbij. Anderzijds: het team bestaat met Gertjan, Henny en Rob toch maar uit drie spelers, die voorheen in lager regionen acteerden. Maar goed: good-old (inmiddels) Hank Bartelink blijft als een jonge hond door het veld gaan om zijn aanvallers te bedienen (als hij met het betalen van de pegels net zo vlot was… hoor je mij nooit meer klagen). Ik vertrouw er hoe dan ook op dat de 2e klas weer gehandhaafd blijft (ik moet er zelfs niet aan denken, dat die knullen zouden degraderen en dan tegen H3 moesten spelen…!!!!).Daar zeg je wat: Heren 3. Hoe doen die het?? Ik zal eerst wat standen typen:

Heren 3e klasse Dames 4e klasse N: Meisjes A 1e klasse F: 1 Volvera H3 17-77 1 WaHo D4 17-79 1 Pegasus MA2 7-332 Agilitas H3 17-67 2 Renswouw 16-60 2 Trivos MA1 7-303. Xanthos H4 16-52 3 Arvevo D5 14-51 3 TweeVV MA1 7-294 NUOVO H3 18-50 4 NUOVO D2 14-48 4 Switch ’87 MA1 7-265 Setash H2 16-44 5 Agilitas D8 15-40 5 Boemerang/K MA1 5-206 Volvera 4 17-44 6 Set Up ’69 D6 15-37 6 NUOVO MA1 7-187 Scylla H5 17-43 7 WaHo D5 16-34 7 Kidang MA1 6-178 Invicta H3 17-30 8 Scylla D7 15-21 8 Tweestroom MA1 8-159 WaHo H3 18-25 9 WaHo D6 15-15 9 Woudenberg MA1 8- 910 TweeVV H3 17-21 10 WaHo D7 17- 0 10 Scylla MA2 7- 811 Gemini H4 18-17 ----------------------------------- 11 Renswouw MA1 8- 6 12 Renswouw MA2 9- 4Geweldig, nietwaar??? Uitkijken voor promotie…..Maar niet heus dus! Heren 3 moet nog 2 potjes spelen, maar Agilitas 3 en het huidige Setash 2 bieden niet veel pers-pectief. Dat komt vooral omdat we héél wisselvallig spelen, maar nog meer omdat we zelden kompleet zijn: Hans Pastoors is trouw aanwezig, maar speelt al niet vanaf januari (?), rond die tijd ontbrak ook Rob Wurster, nu (en vaker) zit Huib Wetzel na een schouderoperatie aan de kant, Norbert scheurde een peesje en was uitgeschakeld, Rens was of aanvaller of spelverdeler, nieuwkomer Ben kampte na één wedstrijd al met rugklachten en ikzelf….. ach ik tors de last van 75 jaar nu ook letterlijk met me in m’n nieuwe shirt. Maar helaas is het lijfelijk óók goed te merken, méér dan me lief is. Enfin, 4e of 6e plaats , ik geloof niet dat er iemand wakker van ligt. Wij gunnen gewoon onze sponsor, Arno, de eer om een slotmaaltijd voor ons te bereiden, waarop we overigens na hééééééél lange tijd Mees van Wijn-gaarden weer mogen begroeten!!!! Dát is nog eens GOED NIEUWS!

Nou weet ik niet zeker of ons 2e damesteam óók in de kantine een slotmaaltijd gaat bestellen, maar wel merk ik dat de huidige groep altijd enthousiast aan het trainen is en aan de stand af te lezen, levert dat ook voldoende resultaat op. En dat is op z’n minst weer af te lezen aan de gezelligheid aan “hun stamtafel”. In de wedstrijd is het vast goed te merken, dat Melanie Duits weer terug gekeerd is van Agilitas. Welkom thuis, zeggen we dan. Hoewel ze weinig leeftijdsgenootjes aantreft in Dames 2 vormt ze wel de perfecte aanvulling! Superleuk natuurlijk om weer eens hoog te eindigen. En dan staat NU al vast!!

En Meisjes A doet het dit seizoen met een comfortabele plaats in de middenmoot. Ik heb al eens vaker gemeld dat meisjesploegen op dit niveau eigenlijk het aantrekkelijkste spel spelen (afgezien van nog méér aantrekkelijks, waar ik me volgens teamgenoten (vooral Harry) niet aan mag laven.… schijnheiligerd!). Met Susan van Loenen als spel-verdeelster erbij draait het team prima, maar moet toch ook ervaren, dat andere verenigingen minstens zo fanatiek en goed kunnen zijn! Grote vraag voor het eind van het seizoen is nu al: Hoeveel speelsters blijven er voor Ine be-waard??? Na dit seizoen volgt er immers weer een vólgend seizoen en juist onze A-teams zijn dan superkwetsbaar!!!!!!

Dat brengt ons automatisch naar ons andere A-team: de JONGENS ! Zeg maar bijna: DE MANNEN !!! Ze plaatsten zich voor de Hoofdklasse, maar dat blijkt toch wel een erg zware uitdaging (zeker omdat stormram Tycho zijn kwaliteiten meestal elders vertoont). Geen enkele van de 5 tegenstanders bleek kwetsbaar. NUOVO A speelt heus niet onverdienstelijk, maar je kunt nog altijd merken, dat de meesten te laat begonnen zijn om de routine en de techniek op te bouwen om hier te kunnen aansluiten bij Hoofdklassers. Geeft niet, want dat komt nog wel (maar waarschijn-lijk voor de meesten in een studentenvereniging elders….).Gelukkig was er altijd een strenge trainer-coach om de mannen bij de les te houden: RIA !!!

Page 14: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 14

Rangen en standen

Hoofdklasse B JA JB 2e klasse D MA2 2e klasse J1 N.V.C. JA1 7-32 1 NUOVO JB1 7-33 1 TweeVV MA 2 7-292 VOLTA JA1 8-26 2 Woudenberg JB1 7-25 2 TiVoC MA1 6-283 Arvevo JA1 8-23 3 Xanthos JB1 9-22 3 Agilitas MA1 7-254 HELLAS JA1 7-15 4 TiVoC JB1 7-17 4 Agilitas MA2 7-225 Alterno JA2 7-11 5 SPIKER JB1 7- 8 5 Arvevo MA1 8-216 NUOVO JA1 7- 3 6 Boemerang/K JB2 7- 5 6 NUOVO MA2 7-17 7 Excelsior MA1 7-17Kijk nu in de middelste rij: een a.s. kampioen!!!!! 8 Volvera MA1 7-15Onze ‘kleine’ mannen hebben in deze 2e klasse net 9 Xanthos MA2 7-10Iets meer in huis dan de tegenstanders. Voor het eerst 10 TiVoC MA2 7- 9mag Liesbeth haar trainersbevoegdheden testen op 11 Pegasus MA4 8- 2dit Jongensteam. Altijd leuk natuurlijk om dan de kampioensvlag te mogen hijsen. Maar pas op: het varkentje is nog niet helemaal geslacht!Er moeten nog 2 wedstrijden gespeeld worden. Maar het is prachtig om te zien beweeglijk sommige mannekes zijn en ook hoe sterk!!! Alleen zijn ze niet allemaal gezegend met een aangename volleyballengte…….

Dat geldt dan eigenlijk weer wel voor ons Meisjes A2-team: er is beslist geen gebrek aan lengte, maar hier mankeert het misschien aan souplesse (op een enkeling na). En wellicht ook aan die kracht. Nee, Meisjes A2 blinkt vooral uit door een balletvormige uitvoering van de smash e.d. De verwoestende dreunen moeten nog altijd komen. Desondanks speelt de ploeg, tegenwoordig aangevuld met Anouk, aardig mee in haar klasse, waarin toch behoorlijk wat A1-teams zitten. Ik hoor Wouter ook weinig klagen over zijn meisjes !Een simpele rekensom maakt duidelijk dat deze rubriek bijna afgelopen moet zijn. Er is nog slechts één team niet aan bod gekomen en dat is Meisjes C, de talentengroep van Norbert en Henneke. In september nog hadden ze knikkende knietjes vanwege het feit dat ze met z’n zessen op zo’n groot veld moesten spelen, maar tegenwoordig heeft dit negen-tal niet echt meer last van zenuwen. Integendeel. Er is een soort van zelfbewustzijn aan het ontwaken, die bepalend is voor het tegemoet treden van een onbekende, maar voor het gevoel heel sterke tegenstander. En onbekend zijn ze niet alleen voor de meiden zelf, maar óók voor vrijwel alle Nuovo-leden. Ik zou een kwis willen doen met de vragen: Waar komt a. The Phantoms vandaan? b. en Victoria, c. Reflex??? d. DVO, e. WeVoC, Bruvoc, Pegasus, Tweestroom…….???? Zeg het maar!!! Lastig, he !! Ik zal helpen: The Phantoms komen uit Doesburg en spelen in Beumerskamp, Victoria komt uit Didam (vraag maar aan Mees) en speelt in “de Muizenberg”, Reflex komt uit Duiven en speelt in “Triomi-nos”…. D.V.O. komt uit Hengelo (Gld.) en speelt in De Kamp, WeVoC is wat dichterbij nl. uit Westervoort en speelt n.b. in Sports Planet (!), Bruvoc is de club uit Brummen en speelt in Rhienderoord, Pegasus komt natuurlijk uit Nijme-gen (makkie) en Tweestroom komt uit Gendt (sp. Walburgen). Gemini en Volvera hoefde ik natuurlijk niet aan de orde te stellen. Kijk nu naar de stand:

Meisjes C 1e klasse:1 The Phantoms 8-31 5 D.V.O. MC1 7-21 9 Pegasus MC2 7-102 Victoria MC1 7-28 6 Gemini MC2 6-13 10 Tweestroom MC 3 6- 73 Reflex MC1 7-27 7 Bruvoc MC1 7-13 11 Volvera MC1 7- 54 WeVoc MC1 6-22 8 NUOVO MC1 8-13

Ik zit nog na te denken over al die plaatsen die ik gekoppeld heb aan verenigingsnamen. Ik vrees dat menigeen de TOMTOM hard nodig zou hebben om te weten waar men heen moest gaan……In stilte ook wel enigszins jaloers, dat wij met Heren 3 niet over die variatie van tegenstanders beschikken ! Maar ondertussen hebben jullie de stand tot je door kunnen laten dringen. Niet superhoog??? Tja, maar dat komt weer door de bescheidenheid van onze meiskes. Norbert en Henneke zijn daar hard mee aan de slag. En ze hadden dus best een paar plaatsjes hoger kunnen staan. Hoe dan ook: het gaat GOED met MC !!!!!!!!

Ad (75)

Page 15: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 15

[email protected]

Meer kleding en sport-accessoires speciaal voor Nuovoleden te bestellen via

de Nuovo-webshop op www.nuovovolleybal.nl

www.teamkleding4ALL.nl

10% korting bij bestelling per team

Ondershirt:

€ 32,95

Hoofdsponsor

Page 16: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 16

Enquête gebruik Nuovo-mediaDe laatste weken zijn alle leden bestookt met verzoeken om te reageren op een kleine enquête naar het gebruik van de diverse media die Nuovo in de strijd gooit om onze leden te bereiken.Uiteindelijk hebben 125 personen, 85% daar op gereageerd; 22 personen lezen hun mail niet of vonden de moeite blijk-baar te groot om de enquête even in te vullen. Een beetje teleurstellend. Maar afgaande op de reacties op Facebook is 85% toch nog een behoorlijk resultaat, begrijpen wij.

Iedereen is natuurlijk reuze benieuwd naar de resultaten. Bij deze.

Enkele opmerkelijkheden en conclusies:• De Switch blijkt veruit het meest geraadpleegde medium (83%); gevolgd door de e-mail (58%); van de 125 reac-

ties zijn er 21 die de Switch niet lezen.• Slechts 18% is aangesloten op de besloten Facebookgroep; 82% mist de interne roddels en dienstmededelingen.

Jammer, want juist voor last-minute-berichten is deze groep best handig. Facebookgebruikers: meld je dus aan.• De website wordt nog maar door een derde geraadpleegd; maar blijft als vraagbaak van belang. Met de nieuwe

website zal er een koppeling komen met Facebook en Twitter, waardoor de plek weer interessanter wordt.• Nuovoleden zijn nog niet zo op Twitter gesteld; tot voor kort werd er overigens ook vanuit Nuovo nog niet

zoveel getwitterd, maar dat gaat veranderen: met de komst van nieuwe website wordt Twitter zeer functioneel, evenals Instagram, waar we nog helemaal niets mee doen.

• De nieuwe verenigingsapp is nog niet zodanig ingeburgerd, dat er media kunnen komen te vervallen.• Als ‘ander medium’ wordt vaak Whatsapp en de site/app van de Nevobo genoemd, opvallend vaak als enige

medium. Dat is mooi, maar daar wordt NIET het Nuovonieuws verspreid.

Het is nuttig om inzicht te hebben in het bereik van de leden. Onze dank voor degenen die hieraan hebben meege-werkt. Ieder heeft zo zijn eigen kanalen. Het bestuur/Nuovo zal dan ook via verschillende kanalen moeten blijven com-municeren, is de boodschap.Aan de andere kant moeten onze leden beseffen dat lid zijn van een vereniging ook inhoudt, dat je moet zorgen dat je een beetje weet wat er zich afspeelt en dat er ook regelmatig een beroep gedaan wordt op leden. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van wat er gaande is bij Nuovo, voor jezelf, maar ook voor het runnen van de vereniging.

Kees Pieters, VSP

Page 17: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 17

Wedstrijdverslag N4 en N5Zaterdag 7 maart hebben Niveau 4 en Niveau 5-1 gespeeld in Huissen. Beide teams hebben hard gewerkt en hebben veel plezier gehad met de wedstrijden.

Niveau 4 heeft van de twee wedstrijden één helft gelijk gespeeld en de rest helaas verloren, maar hebben veel lol gehad (zie de foto). Bij een punt werd er uitbundig een feestje gevierd, zoals het hoort.

Niveau 5-1 had het moeilijk met de eerste wedstrijd. De tegenstander TiVoC bestond uit alléén jongens en de bal werd vaak direct teruggespeeld. De meiden van Nuovo hebben juist heel goed steeds de bal 3 maal overgespeeld en zo af en toe extra punten verdiend. (red: dit is een extra spelregel op nivo 5) Helaas ging deze wedstrijd verloren. De tweede wedstrijd ging een stuk beter, Excelsior had het moeilijk en de meiden van Nuovo hebben deze wedstrijd prachtig gewonnen met 33-18 en 24-15. De laatste wedstrijd tegen Setash was weer lastig, zij speelden erg goed en hebben deze wedstrijd dan ook verdiend gewonnen.

Dominique van Ee

(foto’s Dominique van Ee)

Inschrijving Wereldrecord Beachvolleybal geopend!Op zaterdag 27 juni aanstaande gaat er iets bijzonders gebeuren op het strand van Scheveningen. Duizenden beachvolleyballers proberen op die dag (de tweede speeldag van het WK Beachvolleybal) het officiële we-reldrecord “grootste beachvolleybaltoernooi” te verbre-ken. Vandaag is bekend geworden dat CheapTickets.nl zich als name partner en hoofdsponsor aan dit toernooi heeft verbonden. Ook is het vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor het CheapTickets.nl Wereldrecord Beachvolleybal via: www.wereldrecordbeachvolleybal.nl

Van 26 juni t/m 5 juli wordt in Den Haag (Hofvijver), Amsterdam (De Dam), Rotterdam (ss Rotterdam) en Apeldoorn (Marktplein) het WK Beachvolleybal gespeeld. Naast de strijd om de wereldtitels, worden er in alle speelsteden veel side events georganiseerd, met name gericht op breedtesport. Hét grootste side event is het CheapTickets.nl Wereldrecord Beachvolleybal toernooi, op 27 juni op het strand van Scheveningen.

Het huidige record in het Guinness World of Records staat op 1610 deelnemers, gevestigd in 2014 in Canada. De Nevobo en partner CheapTickets.nl zijn voorne-mens dit record ruim te verbreken. De 300 velden die op het strand van Scheveningen worden aangelegd, bieden ruimte aan meer dan 3000 deelnemers.

Er zijn verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan dit unieke toernooi, dat open staat voor alle doel-groepen. Beachvolleyballers kunnen zich inschrijven voor de toernooien van het Beach Volleybal Circuit, maar het is ook mogelijk om een eigen toernooi te organiseren of om mee te doen aan het Coolcompanies bedrijventoernooi. Inschrijven voor het toernooi is vanaf vandaag mogelijk via: www.wereldrecordbeach-volleybal.nl

Om de dag in stijl af te sluiten, krijgen alle deelnemers ’s avonds de kans om voor slechts € 2,50 (i.p.v. € 10) te gaan kijken bij de poulewedstrijden van het WK Beachvolleybal in het drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag.

Page 18: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 18

Dames 1 kampioen

In zijn bespiegelingen had Ad de kampioenskansen van Dames 1 al hoog ingeschat. Nog net op tijd voor deze Switch hebben ze het ook waarge-maakt. Gedreven door enthousiast publiek werden de laatste benodigde punten Agilitas D5 afhandig gemaakt. De spanning zat in de eerste set; 27-25. Daarna met 25-15 en 25-21 het karwei afgemaakt. De spanning was eraf in de vierde set, die ging dan ook net verloren; 24-26.

De welverdiende bloemen en felicitaties zijn voor Linda Esters, Marieke van Roest, Desiree Post, Merthe Mulder, Suzanne van Roest, Iris Berends, Jolanda ter Linde, Isa Schipperheijn, Karin van Bruchem en Connie La-mers. En Gerard Eendebak als trainer/coach natuurlijk.

Foto’s: Dominique van Ee

Page 19: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 19

Jeugdkamp NuovoNog een paar weken en dan is het zover.Het tweede jeugdkamp van Nuovo.

Heb je je nog niet ingeschreven? Doe het dan snelmisschien zijn er nog plekken over. Ook als je denkt ik blijf liever niet slapen, geen probleem overleg even met één van de commissieleden wat mogelijk is.

We zijn alweer druk bezig met de voorbereiding en het wordt weer reuze gezellig.

Tot gauw.De jeugdkampcommissie Nuovo

En als je aan een weekend niet genoeg hebt; kijk dan eens op:http://www.volleybal.nl/jeugd/volleybalkampen/volleybalkampen-2015/nieuws/op-volleybal-vakantie-ga-mee-op-volleybalkamp

Trainersclinic Edwin Benne

benne.jpgOp vrijdagavond 1 mei komt voormalig bondscoach Edwin Benne een clinic verzorgen voor onze trainers. De clinic is van 19.30 tot 22.30 uur in de sporthal. Iedereen is van harte welkom op de tribune om het trainingsgedeelte mee te maken.

Programma:20.00-21.15 Introductie en theorie21.15-22.30 Training met 10-12 personen

Meer informatie: Gerard Eendebak, VSTJ, t (06) 24626660

Datum ALV

De ingelaste beach-ALV van 30 is niet gehouden. Op 19 mei staat de

reguliere ALV gepland. Noteer alvast!

FlitscolumnSuzan van Loenen speelt in MA1 en blogt al een tijdje onder de naam ‘Gewoon Suus dus’. Sinds het vorige nummer heeft ze de uitdag-ing aanvaard om in maximaal 500 tekens het volleyballeven bij Nuovo op de korrel te nemen.

Daar sta je dan; klaar voor de bal van je leven, klaar om te knallen als nooit tevoren. De adrenaline giert door je lijf, je wil dit, je kan dit. In die paar seconden bouwt de spanning in topsnelheid op. Die paar stappen, die enorme sprong, al je kracht heb je verzameld voor dat ene moment. Dan raakt je hand de bal. Hard, niet te stoppen, perfect. En het is de bal van je leven. Alles heb je gegeven. Alles. En dan besef je dat die klap in je gezicht de bal is. Wat hangt dat net toch hoog.

Suzan

Page 20: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 20

Teamindeling

Kom met een team naar het Buurtvolleybaltoernooi 2015!Na het succes van vorig jaar organiseert Nuovo op zaterdag 25 april a.s. weer een zaalvolleybaltoernooi voor vrienden en buurtgenoten van Nuovoleden. Maar uiteraard zijn ook andere teams uit de gemeente Renkum welkom.

Het zou hartstikke mooi zijn als we met zijn allen flink wat teams op de been krijgen, want dat is een mooie manier om reclame te maken voor Nuovo. De eerste teams hebben zich alweer ingeschreven.

Opzet:Iedere buurt of straat in de gemeente Renkum mag één of meer-dere teams inschrijven.In een team mogen maximaal 2 Nuovoleden/(competitie)volley-ballers zitten (wel zo eerlijk).Deelname is gratis.Een beetje volleybalervaring is fijn, maar niet verplicht. De gezel-ligheid staat voorop.Deelnemen is mogelijk vanaf 12 jaar.

Inschrijven:Het toernooi is in de sporthal van Doorwerth en begint om 10.00 uur tot ca. 15.00 uur. Mocht je wel iemand weten die mee wil doen, maar mocht het niet lukken om een heel team te vinden dan kun je dat doorgeven. Misschien kunnen wij nog iets betek-enen.Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 17 april door een mail te sturen aan [email protected] met de naam van het team en de contactgegevens (mail/telefoonnummer). Maar we willen wel graag zo vroeg mogelijk weten wie van plan is met een team te komen (even los of dat ook daadwerkelijk lukt), dus bericht ons zo snel mogelijk.

Meer informatie? Desirée Post (VSE) organiseert het toernooi. Bij haar kun je ook terecht voor vragen (06 - 25 35 50 97, [email protected])

Wacht niet met werven, want het toernooi is al over een maand! Désirée Post, Verenigingssectie Evenementen

Zaterdag 14 februari was er een bijzonder jubileum in de sporthal van Doorwerth: clubicoon Ad Snijders speelde zijn eerste wed-strijd als 75-jarige bij volleybalvereniging Nuovo.

Ad is al meer dan 55 jaar als speler, scheidsrechter, trainer en be-stuurder actief binnen de volleybal. Eerst in Zwijndrecht, en vanaf het allereerste volleybal in Doorwerth in 1972 bij Duno, dat later met Volleytreffers uit Renkum is gefuseerd tot het huidige Nuovo.

Speciaal voor deze gelegenheid was er een team geformeerd van de familie Snijders, allemaal met een volleybalverleden (en heden) bij Nuovo. Vanaf heden speelt Ad natuurlijk met rugnummer 75.

Tegenstander Xanthos uit Zetten werkte fijn mee aan dit jubileum door eerst tegen Team Snijders te spelen en daarna met 3-1 van Nuovo heren 3 te verliezen.

Jubileumwedstrijd

Page 21: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 21

JB on tour

JB op kampioenskoers

Zaterdag 24 januari speelde JB de tweede wedstrijd van de tweede helft. De eerste helft werd afgesloten met een mooie tweede plaats, nu proberen we voor de eerste plek te gaan.Vandaag dus tegen Spiker gespeeld. Ze speelden goed en wonnen met 0-4. We spelen een nieuw systeem, pass op rechts, best lastig, maar wordt erg goed opgepakt. Waarom speel je zo, nou laten we eens gaan kijken bij een wedstrijd op eredivisie niveau. We waren door een stagiair van de Nevobo uitgenodigd om te komen kijken bij Talententeam Papendal. Dus na onze wed-strijd meteen in de auto gestapt en naar Valkenhuizen gereden waar het Talententeam Papendal moet spelen tegen Landstede Zwolle. De verwachting is dat het een “makkie” wordt voor Landstede, maar Papendal gaf goed tegenstand. Een leuke wedstrijd en zeker voor herhaling vatbaar.

En die herhaling was er op 28 februari tegen Tivoc in Tiel. Na een 1-3 overwinning eerst ff een hapje eten bij de M en doorrijden naar Veenendaalwaar om 20:00 VCV speelde tegen SSS, een leuke derby. We hebben er weer zin in!!Halverwege de competitie is JB 3 punten los met een wedstrijd achterstand.Kortom: JB ligt op kampioenskoers.

Liesbeth Snijders

Page 22: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 22

J O I N ! WK Beach EK Dames

26 juni – 5 juli 2015 26 sept – 4 okt. 2015

Beste allemaal,Tot u spreekt uw WK&EK Ambassadeur

Op een onbewaakt moment heb ik me door secretaris Harry Popken laten verleiden om de bovengenoemde functie op me te nemen. Het ging uiteindelijk om de vereniging enthousiast te maken voor de bovengenoemde twee grote evene-menten. En ik vind ook echt, dat alle Nevobo-leden warm moeten lopen voor deze evenementen. Eigenlijk nog méér dan dat. Want de volleybalsport verdient het om in de schijnwerper te staan: het is niet alleen aantrekkelijk om te doen – voor jong tot oud – maar het is ook fantastisch om het mee te beleven: LIVE !!Dat weet ik uit ervaring.In mijn lange volleyballoopbaan heb ik op diverse plekken vanaf de tribunes mogen meejuichen, -klappen en –zingen. Maar het is al héél lang geleden dat er vanuit Doorwerth een bus naar de Maaspoort vertrok, waarin de dames en he-ren bezig waren zichzelf en anderen te versieren. Dikke pret en wat een beleving. Geweldige wedstrijden in AHOY met echt een volle bak en superlawaai!!!! Met een hele klas naar de Rijnkom in Arnhem voor Dames EK en tijdens school-reis naar Apeldoorn voor een interland!!! Zelfs World League-toernooien lokten me naar “Verweggistan”. Dus leek me zo’n ambassadeurschap nu ook best logisch.Maar…. ik wil met alle genoegen jullie op de hoogte houden van de zaken rondom het WK Beach en het EK Dames, maar besef nu dat ik zelf toch niet echt meer de juiste man ben voor de aangenomen job. Het organiseren ligt me niet meer en Facebook, onmisbaar kennelijk voor contacten overal, blijft buiten mijn gezichtsveld.Graag bied ik dus deze mooie functie aan aan een jongere enthousiasteling !

Ondertussen wil ik jullie best wijzen op nog meer superleuke momenten!Wat te denken van MANNEN: NEDERLAND – SPANJE op 31 mei om 16.00 uur in Sportcentrum Achterhoek te Doe-tinchem, lekker dichtbij. De mannen moeten winnen van Spanje om zich te plaatsen voor het EK in 2016.En diezelfde mannen spelen in de World League tegen resp. België, Finland en Portugal: Op 6 en 7 juni in de Maas-poort (Den Bosch), 13 en 14 juni in Topsportcentrum in Almere en op 19 en 20 juni in Groningen.

Voor kaarten en info: [email protected]

Ad

Page 23: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 23

Verjaardagen

Lang zullen ze leven…….Hieperdepiep………..Hoeraaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

Het is merkwaardig: elk jaar vieren we Nieuwjaar en daarbij wensen we elkaar alle geluk van de wereld toe!!! Maar óók elk jaar zijn we verplicht om onze verjaardag te vieren, terwijl dat dus helemaal niet nodig is: we hadden toch alle goede wensen al uitgesproken op nieuwjaarsdag !! Dan is het toch ook logisch dat die wensen het hele jaar door zouden moeten blijven gelden. Waarom dan opnieuw als je een jaartje ouder wordt ?? Elk jaar wordt het weer lente. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”. Ammehoela !Niks nieuw geluid. De roodborst zingt dit jaar weer hetzelfde liedje als vorig jaar. De konijnen vreten ook dit jaar weer m’n mooiste plantjes op in de tuin. Niks nieuws. Steeds hetzelfde, maar dan net een pietsie anders misschien.Elke keer een nieuwe Switch en dus iedere keer weer diezelfde rubriek: Hieperdepiep !!! Dat stond er vorig jaar toch óók al in… Moet het dan weer opnieuw?

Ja! Het moet tóch weer !! Omdat mijn baas, de hoofdredacteur (dat mag ik niet zeggen van hem…) , telkens opnieuw om dit verhaaltje vraagt. En ik ben een gehoorzame, trouwe hond, dus: U vraagt; wij draaien! Ik wens alle jarigen dus VAN HARTE GELUK en doe dat VAN GANSER HARTE !!

Wie? Nou, die:

April Mei: 1 Louise van Ee mini5 12 3 Ronald v.d. Berg H3 63 3 Derk v.d. Kolk rec.do 36 7 Lex van Otterlo mini3 7 6 Moweena Roessingh rec.do 42 7 Gijs Lommerse rec.do 37 8 Joke Lambers don. 67 10 Kathy de Jong MA1 17 8 Dajen Fluttert rec.do 53 10 Isa Goethals mini5 1212 Lieven van Oort mini4 10 13 Henneke Gerritsen rec.ma 4813 Jaike Loots rec.do 34 15 Patricia Mak rec.do 4218 Amco de Jong JA 16 21 Peter Verbrugge don. 6723 Arjan van Andel H2 44 21 Rob Wurster H3 6724 Connie Lamers ?? (sorry) 46 23 Gerard Eendebak H1 3425 Eva van Oord mini5 12 28 Jacobien v Leersum D2 64

Omdat het inmiddels al weer een dag later is, nú 22 maart, besef ik dat wat hierboven staat als tekst gewoon over-geslagen had moeten worden. Natuurlijk is het best leuk om jarig te zijn, om je verjaardag te vieren, om geluk gewenst te worden door al die mensen die dat eerder óók al gedaan hebben. In de vorige Switch had ik het over 12 februari; ja, toen was ik zelf jarig. Op die donderdag kon ik het rustig en geroutineerd ondergaan, maar ’s zaterdags in de Sporthal werd het tóch nog een soort onvergetelijk moment: een eigen familieteam !!! Kom er eens om. En een nieuw rugnummer na al die jaren omdat ik nu een shirt met eigen naam mag dragen…..Tóch wel leuk, een verjaardag…!!!!!!

Ad

Op de foto v.l.n.r.: Axel (kleinzoon), Toos (vrouw), Ad, Tycho (kleinzoon), Minco (zoon) en Liesbeth (schoondochter)

Page 24: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2SWITCH pagina 24

• Lunches

• Diners

• Vergaderingen

• Toernooien

• Feestavonden

• Catering Telefoon

026 33 35 02606 20 43 49 04

Zin in een sportief feest!www.sportkantine-doorwerth.nlarno@sportkantine-doorwerth.nl

Teamsponsors

SPONSOR MC1Derksen Stukadoors b.v.’t Veld 3-D, 6666 MK Heteren, Telefoon 026 472 17 [email protected], www.derksenstukadoors.nl

Persoonlijk wonen begint met een goede basis voor wanden en plafonds.

SPONSOR MEISJES A2

SPONSOR MEISJES A1

SPONSOR HEREN 2

SPONSOR HEREN 3

Page 25: Switch 2 2015

jaargang 29, nummer 2 SWITCH pagina 25

Pegellotto

N U O V O PEGEL-LOTTO

GELEUTER

Natuurlijk had ik het kunnen weten, erger nog, wist ik, dat de kopijdatum 23 maart betreft. Vaste rubriekenschrijvers krijgen zelfs nog een extra oproep om hun ‘verplichting’ niet te vergeten!!! Desondanks is

het al 21 maart vandaag en staat er nog geen letter op papier (logisch, want ik zit te werken in Word).Bovendien kwam Fred ook nog eens met een apart dreigement :

Kopij niet op tijd bij mij, dan komt de Switch drie weken later uit ! Waarom?? Hij wil gewoon op vakantie.

Dus dan gaan we maar weer.De vorige keer, die keer met die fotootjes, ben ik geëindigd met

DE WINNAARS.Laat ik er dus nu maar mee beginnen!

Komt-ie:

7 maart – 2 – Floor Popken, de studerende dochter van …..14 maart – 14 – Kitty v.d. Borden, oftewel de mamma van Arno……

21 maart – 4 – Arent Stolte, ondanks zere rug net verhuisd……28 maart – 13 – Liesbeth Snijders, maar dan moet ze eerst nog 3 maanden betalen….

en Annella Blom, maar onze nieuwkomer moet ook nog even aanbetalen……. (uit die mooie envelop??)4 april - 27 – Kees Pieters, H3 en hoofdredacteur….!!!!,

maar dus óók Christine Jager, hoewel natuurlijk slechts betaald t/m 28 maart….11 april – 42 – Arjan van Andel, H2 en trouwe winnaar sinds zijn deelname….

18 april – 30 – Henk Hesseling, onze voorzitter (die ook nog mag betalen vanaf 28 februari…..)25 april – 44 – JA HOOOOOOOR !!!!!! Wouter Steenvoorden, H1.

Op 5 oktober 2013 begon Wouter met no. 44, dat net vrijgekomen was, aan deelname aan de Pegel-Lotto. Hij lapte direct € 50,- en…….. won nog nooit!!! Op 29 augustus ’15 is hij weer aan de beurt om te betalen, maar dit is

dus zijn 1e keer waarop hij iets terug ontvangt.Vast groot feest in huize Steenvoorden.

Binnen de redelijke bekende namen kwamen jullie twee nieuwe tegen in de pegellijst: t.w. Annella Blom (D2 dacht ik) en Christine Jager (recreant op maandag). Ze kon niet achterblijven bij Heidy Veenbrink !!

Nu is het wachten nog op…. Henneke Snijder.Leuk eigenlijk, eindelijk weer eens wat dames erbij !

Sorry, maar Marien Zwarts (recr. ma) is ook op 2 maart begonnen en toch wel een man….

Ad

Page 26: Switch 2 2015

SWITCHpagina 26

Nuovo op internet:www.nuovovolleybal.nl

Webredactie:

Jochem Aalders (webmaster) Kees Pieters Minco Snijders opmerkingen of vragen? [email protected]

Voorzitter:Henk Hesseling,Telefoonweg 5,6871 KZ Renkum0317 - 78 52 [email protected]

Competitie:Minco Snijders, Noorderweg 31, 6861 XW Oosterbeek06 - 44 99 02 [email protected]

Secretaris:Harry Popken, Prins Berhardweg 20,6862 ZHOosterbeek06 - 34 41 06 [email protected]

Publiciteit :Kees Pieters,Hertenstraat 66,6865 WR Doorwerth026 - 333 47 [email protected]

Penningmeester:Gertjan Eshuis,Schimmelpennincklaan 29,6871 TT Renkum0317 - 31 05 [email protected]

Evenementen:Desiree Post,Veluwestraat 6,6813 ED Arnhem06 - 25 35 50 [email protected]

Techniek en Jeugd:Gerard Eendebak,W. Kerstenweg 31,6871 GS Renkum06 - 24 62 66 [email protected]

Vertrouwenspersoon:Jacobien van Leersum,[email protected] - 333 3137

jaargang 28, nummer 4

Betaling van de contributie• Een heel jaar vooruit. Daarvoor zendt de penningmeester een nota voor het totale verschuldigde bedrag, dat betaald

moet worden vóór de door de penningmeester aangegeven datum. Indien er daarna nog een herinnering moet worden verzonden, zal het verschuldigde bedrag verhoogd worden met Euro 5,- administratiekosten.

• Door middel van een machtiging, waarbij de eerste helft van de contributie + de bondscontributie eind augustus zal worden afgeschreven en de tweede helft van de contributie eind januari.

• Als er niet aan de financiële verplichtingen is voldaan, zal er geen spelerskaart worden afgegeven.

Bankrekening: Postbank NL79INGB0000672360 Stortingen t.n.v. volleybalvereniging Nuovo te Renkum

Contributie gelden seizoen 2014 - 2015 NUOVO Nevobo TotaalSenioren (D1 + H1) Eur 280,- Eur 80,- Eur 360,-Senioren Eur 210,- Eur 80,- Eur 290,-Junioren Eur 150,- Eur 50,- Eur 200,-Mini’s Eur 120,- Eur 30,- Eur 150,-Recreanten Eur 140,- Eur 10,- Eur 150,-2e training Eur 70,- * De kosten voor het lidmaatschap zijn inclusief wedstrijdkleding (bruikleen shirt, broek en sokken). Er wordt wel een borg gevraagd

Verenigingsinformatie

VerenigingsinformatieBestuur

Erelid:Krijn van Zwieten

Erelid:Tineke van Zwieten

Erelid:Ad Snijders

Page 27: Switch 2 2015
Page 28: Switch 2 2015

Chinees-Indisch restaurantKOTA RADJA

Utrechtseweg 76a-6866 CM HeelsumTelefoon/fax 0317 - 317100

Iedere zaterdag en zondag vanaf 17:00 uurChinees-Indisch“Lopend Bu�et”

20 gerechten en soep naar keuze”Onbeperkt eten !!

VIERT U THUIS EEN FEEST ?Heeft u eigenlijk geen tijd om te koken ?

Dan is ons warm bu�et van huis een uitkomstU kunt bij ons alvanaf 10 pers. een volledig

Maaltijdbu�et of hapjesbu�et bestellen.Wij brengen zelfs borden en bestek mee !!

Naderhand doen wij de afwas voor u !!Voor informatie of reserveringen 0317-317100

Automobielbedrijf Hooijer B.V. • Lebretweg 53 • 6861 ZZ • Oosterbeek • 026-3342037 •

www.hooijerkia.nl

Officieel Kia dealer Altijd ruim 50 occasions op voorraad Reparatie en Onderhoud voor alle automerken De Kia Rio leverbaar v.a. € 11.695* * prijs wijzigingen voorbehouden.

In onze speciaalzaak vindt u alles op het gebied van:

Oosterbeek, Velp & WageningenWWW.GIJNET.NL tel: 026-3332252

Vakspeciaalzaak van de regioDe Doe-Het-Zelf

• Hand&elektrischgereedschap• Hang-ensluitwerk• Lips&Nemefbeveiliging• Gardena&Wolftuingereedschap• Altrexklimmaterialen• SanitairenPVC• Gaasprodukten• Histor verf en verfgereedschappen