SWIFT ICT Trends Gold Award 2005 - Trends article 24 Nov 2005

3
-q IGT TRE]IDS AWARIIS 2OO5: GOUII Door een deel van zijn'business intelligence tools' op het net te zetten, biedt Swift banken de mogelijkheid om hun financi6le- berichtenverkeer on line te analyseren. Volgens onze jury pionierswerk dat goud verdient bij de IGT Trends Awards 2005. 6 wift beheert over de hele wereld het berichtenverkeer \van t'inanciele instellingen. In 2005 ging het een stapje llf verder door een on-linErapportagedlen"st op re starten die klanten de kans geeft om hun informatie via het internet te controleren. SwiftWatch, zoals de naam van de dienst luidt, heeft alles om een trendsetter te worden in de finan- ciele sector en andere dienstenleverende sectoren. Basis voor de nieuwe tool is het netwerk SwiftNet. dat in 1973 werd gecreEerd ter vervanging van de telex. Elke dag worden via dat netwerk l0 miljoen financi€le berichten ver- stuurd in opdracht van 7668 klanten (banken, centrale ban- ken, makelaarsbedrijven. investeringsbedrijven) uit meer dan 200 landen. "De financiEle waarde van het dagelijkse berichtenver- keer, komt overeen met het Amerikaanse bruto binnenlands product van 66n jaar." zegt Marc Martens, customer support systems delivery manager bij Swift en belast met het Dasl- ness intelligence-progtamma. "Het spreekt voor zich dat bij die financidle volumes geen sprake kan zijn van compro- missen op het vlak van beveiliging." Om aan die hoge veiligheidseisen te voldoen, wordt het extranet van Swift door een systeem van verschillende la- gen beschermd en is de toegang uitsluitend voorbehouden aan geidentificeerde gebruikers. Dankzij SwiftNet beschik- ken de financiEle instellingen over een uniek venster op de

Transcript of SWIFT ICT Trends Gold Award 2005 - Trends article 24 Nov 2005

-q

IGT TRE]IDS AWARIIS 2OO5: GOUII

Door een deel van zijn'business intelligencetools' op het net te zetten, biedt Swift bankende mogelijkheid om hun financi6le-berichtenverkeer on line te analyseren.Volgens onze jury pionierswerk dat goud

verdient bij de IGT Trends Awards 2005.

6 wift beheert over de hele wereld het berichtenverkeer\van t'inanciele instellingen. In 2005 ging het een stapjellf verder door een on-linErapportagedlen"st op re startendie klanten de kans geeft om hun informatie via het internette controleren. SwiftWatch, zoals de naam van de dienstluidt, heeft alles om een trendsetter te worden in de finan-ciele sector en andere dienstenleverende sectoren.

Basis voor de nieuwe tool is het netwerk SwiftNet. dat in1973 werd gecreEerd ter vervanging van de telex. Elke dagworden via dat netwerk l0 miljoen financi€le berichten ver-stuurd in opdracht van 7668 klanten (banken, centrale ban-ken, makelaarsbedrijven. investeringsbedrijven) uit meerdan 200 landen.

"De financiEle waarde van het dagelijkse berichtenver-keer, komt overeen met het Amerikaanse bruto binnenlandsproduct van 66n jaar." zegt Marc Martens, customer supportsystems delivery manager bij Swift en belast met het Dasl-ness intelligence-progtamma. "Het spreekt voor zich dat bijdie financidle volumes geen sprake kan zijn van compro-missen op het vlak van beveiliging."

Om aan die hoge veiligheidseisen te voldoen, wordt hetextranet van Swift door een systeem van verschillende la-gen beschermd en is de toegang uitsluitend voorbehoudenaan geidentificeerde gebruikers. Dankzij SwiftNet beschik-ken de financiEle instellingen over een uniek venster op de

Eil DEWI]I]IAARSzlJll...

amen met ons zusterblad Business ICT looftTrends ookdit jaar weer de ICT Trends Awards uit.Bij zowel priv6- als overheidsbedrijven gingen we op

zoek naar het innovatieve gebruik van technologie,eerder dan naar ingewikkelde technologische hoogstandjes.De opvolgers van Boekenbank, de NMBS en SD Worx zijn nu

bekend. Swift, EBP en nogmaals de NMBS zijn de drielaureaten van de lCTTrendsAwards 2005.0ver de boeiendevernieuwingen van de drie winnaars en de acht anderegenomineerden leest u alles in deze e-Trends.

SwiftWatch heeft alles om eentrendsetter te worden in definanciEle sector en andere

d ienstenleuerende sectoren.

mensen en afdelingen die hun transacties beheren. Hetleeuwendeel van de spelers van de financiele industrie isvandaag aangesloten op het netwerk van SwiftNet.

T6 dure cd'sIn mei 2005 lanceerde Swift een analysedienst van finan-

ci€le berichtenstromen op zijn netwerk, dat de naam Swift-Watch meekreeg. 'Aanvankelijk kreeg elke klant de gege-vens over zijn berichtenverkeer op cd-rom toegestuurd. Datwas een dure oplossing en relatief zwaar om te beheren,"zegt Marc Martens. Om de kosten te drukken en tegelijk detoegankelijkheid van de dienst te verbeteren, besliste Swift

om een on-lineversie van zijn rapportagedienst te ontwik-kelen.

SwiftWatch is toegankelijk via de algemene website vanSwift, maar uitsluitend voor gebruikers met een login eneen wachtwoord. "Vanaf2006 kan de tool worden gecon-sulteerd via het beveiligde extranet van Swift," zegt MarcMartens.

SwiftWatch, dat gebaseerd is op de PowerPlay-oplossingvan Cognos, biedt iedere gebruiker van het netwerk de mo-gelijkheid om de omvang en de kosten van zijn berichten-verkeer op verschillende detailniveaus te analyseren. Traf-fic Analyser, het onderdeel van het SwiftWatch-gamma datals eerste in dienst werd gesteld, maakt het mogelijk om hetverkeer van verzonden en ontvangen berichten te analyse-ren. "Binnenkort wordt het ook mogelijk om de kosten vande berichten te meten en hun herkomst te bepalen. En vanafvolgende zomer stelt Swift zijn klanten een analysedienstter beschikking die een overzicht geeft van hun uitgaven viaSwift," zegt Marc Martens.

Behalve een kostenanalyse en een uitkijk op het berich-tenverkeer bevat Swiftwatch ook een besteldienst voor rap-porten over de financiEle sector. Weldra worden ook deboordtabellen voorgesteld die speciaal voor de beheerderswerden geconfigureerd.

Nu a! rendabelHet verkeersvolume op het Swift-netwerk neemt al tien

jaar toe. Omgekeerd is de prijs per bericht flink gedaald(van 0,50 euro in I 99 I tot 0, I 2 euro vandaag). Ook al weegteen dienst als SwiftWatch nauweli.lks door in het totale in-komen, toch biedt hij de operator een goedkope weg om dekleinere marges te compenseren. Het gebruik van Swift-Watch kost een financiele instelling tussen 7500 en24.600euro perjaar. Een individuele gebruiker betaalt 1000 europer jaar. Momenteel doen 65 financiele instellingen en 200gebruikers een beroep op de nieuwe dienst. Swift schat depotentidle inkomsten van zijn on-lineservice op 2 tot 3 mil-JOen euro perJaar.

Philippe du Busquiell

TRENDS 24 NovEMBTR eoos e-mems r 7!l

FOGUS32 EXGLUSIEF:KARELB0S(BOSAL)Bosal is een van 's werelds grootste fabrikanten van uitlaatpijpen.

Maar het is ook een erg gesloten familiebedrijf.Topman Karel Bos

liet voor 66n keert6ch in ziin kaarten kijken.

41 ULMMS BETON STERKER0p 1 januari 2006 hergroepeert de lerse bouwmaterialenprcducent CRH

zijn Vlaamse dochters in twee nieuwe vennoobchappen: Marlux-Klaps en

Sfadus.

M DEERFENISVAI'I'NONKEIIALBERTDe Belgische bioscoopwereld is nog niet helemaalvenadigd. Deze week

opent de groep Carpentier in Doornik een multiplex in'Kinepolis-stijl'.

46 HET GEHEIM VAN INNOVATIEWat is het ultieme geheim van innovatieve bedrijven?Trends vroeg het

aan de winnaars van de lnsead lnnovator Prize.

52 MANAGERVANHETJAARDe 1 0 genomineerden voorde Managervan hetJaar2005. Kies uwtavorieten.

58 COLLAB0RATIE D00R l'lATl0l,lALE BANKEen nieuw boek legt haarfijn uit hoe de Nationale Bank en de haute finan-

ce tijdens de Tweede Wereldoorlog verstriK raakten in de netten van de

collaboratie.

63 GOLUM]'|De blik vanVan Overtveldt.

STRATEGIE64 HOEFRISKJAPANVEROVERTDe Japanners zijn helemaal gek van Frisk, hetfrisse muntje. Ligt dat aan

de Japanners of zit hier een uitgekiende strategie achter?

68 ZAKENIDEEEru A UICNCS

72 SPECIAL E.TRENDSSamen met ons zusterblad Business ICT ging Trends bij zowel privd- als over-

heidsbedrijven op zoek naar het innovatieve gebruik van technologie. Over de

boeiende vernieuwingen van de drie winnaars en de acht andere genomineerden

leest u alles in deze e-Trends-special.

98 MENSEN ACHTER DE CIJFERSDirk Jacxsens (Leonidasl . g;1 prrwels (Ben0 Mobile) . Eric Dumez (Henkel) .AlainWirE (Zetes).

101 COLUMNBuelens op scherp.

FOHTUIN102 HETGELDVANARKIMEDESElf Belgische durfkapitaalfondsen kregen groen licht van de Vlaamse overheid

om Vlaams spaargeld te investeren in startende Vlaamse bedrijven. Wie beheert

die centen en bij wie mogen jonge ondernemers aankloppen voor vers kapitaal?

111 GOLUMNFiscaliteit volgens Van Dyck.

STIJL114 EEN ONBERISPELIJKEGARDEROBEWilt u er alttjd piekfijn uitzien? Lees dan snel deze handleiding met'very british

touch'.

118 DE FAUTEUIL DIE U LAAT BEWEGENDe Japanse designerToshiyuki Kita ontwierp een nieuwe, bijzondere relu-fauteuil voor het Noorse bedrijf Stokke.

120 WELZIJNLawaai heeft een negatieve invloed op de arbeidsprestaties.

122 GASTROEen culinaire Alpentopper.

124 GOLFDavid Howell (30) wint de HSBC Champions in Sjanghai.

126 MOBIELPorsche Cayman S.

128 BOEKENSpecial kunstboeken.

130 AGENDALe Temps 0ui Reste. 0rdinary Man .Anne-Sophie Mutter. Baraque Frituur.

132 GOCKTAIL

138 OPINIESZaak-Lessius. Generatiepact. Renteverhoging.

139 KARL

142 TNDEX

145 COLUMNCrols & Contra.

146 EMINENTVastgoed- en horecamagnaat Eddy Vermeersch.

TRENDS 24 NovEMBen zoos ilxouo t 5