SURF Licentienieuws #4 2012

18
LICENTIENIEUWS #4 DECEMBER 2012 Vormgeving en beeldbewerking is allang niet meer het terrein van ontwerpers en kunstenaars. Ook voor wetenschappers biedt ontwerpsoftware uitkomst. ‘Als wetenschapper ben ik bezig dingen te ontdekken, maar even belangrijk is erover publiceren’, vertelt microbio- loog Dennis Claessen. Hij werkt als universitair docent in Leiden en gebruikt programma’s van Adobe, onder meer omdat hij geregeld naar congressen gaat om zijn onderzoek te presenteren. ‘Ik maak veel gebruik van microscopen tijdens mijn onderzoek. Daarbij maak ik ook foto’s van wat ik zie door de microscoop. In Photoshop ga ik dan aan de slag met bewerking van die beelden. Ik gebruik filtersets met een kleur om bijvoorbeeld eiwit- ten zichtbaar te maken.’ In het beeld- bewerkingsprogramma legt hij een kleurenbeeld en een lichtbeeld over elkaar, zodat zijn bevindingen visueel inzichtelijk worden. Duidelijk presenteren ‘Maar ik gebruik ook ontwerpsoft- ware voor simpele dingen als het maken van figuren ter illustratie van wetenschappelijke bevindingen in artikelen. Het is makkelijk om op die manier cijfers duidelijk te presenteren, ter ondersteuning van mijn tekst’, vindt Claessen. Hij werkt op een standalone Mac, die hij heeft aan- geschaft van zijn onderzoeksbudget. ‘En het fijne was: omdat ik dat via SURFspot.nl deed, kreeg ik 8 tot 10 procent korting in de Apple Store. Dat scheelt aanzienlijk op zulke bedragen.’ Jaarlicentie betaalbaar Albert Wieringa studeert Art&Technology aan Saxion in Enschede en heeft onlangs de nieuwste versie van de Master Suite van Adobe aangeschaft. > vervolg pag. 2 SOFTWARE CONTENT DIENSTEN • Windows 8 voor thuis- en instellingsgebruik • Apps ontwikkelen met Embarcadero • Nieuwe leerplatformen pag 4 pag 8 pag 10-11 pag 14 pag 15 pag 16 • Legal Intelligence nog 3 jaar gratis • Van Dale Online vernieuwd Nieuwe diensten HD videoconferencing JAARGANG 16, NUMMER 4 In SURF licentienieuws vindt u nieuws over de bemiddelings- overeenkomsten die SURFmarket heeft afgesloten met aanbieders van software, content, diensten en hardware. Licentienieuws verschijnt vier keer per jaar en is te vinden via www.surf.nl/licentienieuws ONTWERPSOFTWARE OOK VOOR WETENSCHAPPERS

description

Interviews, nieuws en achtergronden bij de nieuwe overeenkomsten en producten van SURFmarket.

Transcript of SURF Licentienieuws #4 2012

Page 1: SURF Licentienieuws #4 2012

licentienieuws #4december 2012

Vormgeving en beeldbewerking is allang niet meer het terrein van ontwerpers en kunstenaars. Ook voor wetenschappers biedt ontwerpsoftware uitkomst.

‘Als wetenschapper ben ik bezig dingen te ontdekken, maar even belangrijk is erover publiceren’, vertelt microbio­loog dennis claessen. Hij werkt als universitair docent in Leiden en gebruikt programma’s van Adobe, onder meer omdat hij geregeld naar congressen gaat om zijn onderzoek te presenteren. ‘Ik maak veel gebruik van microscopen tijdens mijn onderzoek.

daarbij maak ik ook foto’s van wat ik zie door de microscoop. In Photoshop ga ik dan aan de slag met bewerking van die beelden. Ik gebruik filtersets met een kleur om bijvoorbeeld eiwit­ten zichtbaar te maken.’ In het beeld­bewerkingsprogramma legt hij een kleurenbeeld en een lichtbeeld over elkaar, zodat zijn bevindingen visueel inzichtelijk worden.

Duidelijk presenteren‘maar ik gebruik ook ontwerpsoft­ware voor simpele dingen als het maken van figuren ter illustratie van wetenschappelijke bevindingen in

artikelen. Het is makkelijk om op die manier cijfers duidelijk te presenteren, ter ondersteuning van mijn tekst’, vindt claessen. Hij werkt op een standalone mac, die hij heeft aan­geschaft van zijn onderzoeksbudget. ‘en het fijne was: omdat ik dat via SUrFspot.nl deed, kreeg ik 8 tot 10 procent korting in de Apple Store. dat scheelt aanzienlijk op zulke bedragen.’

Jaarlicentie betaalbaarAlbert Wieringa studeert Art&Technology aan Saxion in enschede en heeft onlangs de nieuwste versie van de master Suite van Adobe aangeschaft. > vervolg pag. 2

software content diensten• Windows 8 voor thuis-

en instellingsgebruik

• Apps ontwikkelen met Embarcadero

• Nieuwe leerplatformen

pag 4

pag 8

pag 10-11

pag 14

pag 15

pag 16• Legal Intelligence

nog 3 jaar gratis

• Van Dale Online vernieuwd

Nieuwe diensten HD videoconferencing

jaarGanG 16, nummer 4In SURF licentienieuws vindt u nieuws over de bemiddelings-overeenkomsten die SURFmarket heeft afgesloten met aanbieders van software, content, diensten en hardware. Licentienieuws verschijnt vier keer per jaar en is te vinden via www.surf.nl/licentienieuws

ontwerPsoftware ooK Voor wetenscHaPPers

Page 2: SURF Licentienieuws #4 2012

>> vervolg van voorpagina

‘Voor mijn opleiding bewerk ik films in Premiere Pro, ontwerp ik posters in Illustrator en maak ik boekjes op in Indesign. Op de hogeschool staan de nieuwste macs met de programma’s die we nodig hebben. maar ik werk graag op mijn Windows laptop, en wilde dus creative Suite 6 ook voor thuisgebruik.’ Hij koos voor het tweede jaar op rij voor een jaarlicentie, want volgens hem past dat ook goed bij de studenten van nu. Je weet nooit zeker of je je studie afmaakt, dus direct software voor je hele studietijd kopen, is dan een dure optie.

Gedoe met downloaden en cracks voor illegale software, dat trekt

Wieringa niet zo. ‘Ik betaal nu 127 euro per jaar. dat vind ik een goede prijs, voor een uitgebreid software­pakket waarvan ik zeker weet dat alles werkt.’ Ook claessen vindt de software bij SUrFspot.nl redelijk geprijsd. ‘Legale software voor een paar tientjes, dan is het de moeite niet meer waard om te gaan down­loaden.’

Snel beschikbaar‘Als nieuwe software uitkomt, wordt het vaak al binnen enkele weken ook bij SUrFspot.nl aangeboden, dat vind ik een groot pluspunt’, aldus de bioloog. Hij kijkt wekelijks even in de webwinkel wat er aan nieuwe software beschikbaar is

gekomen. Wieringa houdt dat in de gaten via de Facebook­pagina. ‘daar kijk ik niet alleen voor de nieuwste programma’s, maar ook voor acties en kortingen. Als stu­dent niet onbelangrijk’, lacht hij. Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs kunnen via de webwinkel SURFspot.nl allerlei programma’s voor creatieve toepas-singen met onderwijskorting kopen. Adobe Creative Suite, maar ook bijvoorbeeld Camtasia, Snagit, AutoCAD, Avid Studio, Corel Designer Suite of Graphics Suite, MAGIX Academic Suite, Nero Multi-media Suite of Serif Design Suite.

laatste editie surf licentienieuws

elk kwartaal komt dit e­zine uit, tegelijk met SUrF magazine. Tot 2010 was SUrF Licentienieuws een gedrukte inlay in SUrF magazine, sinds begin dat jaar verschijnt het als digitaal magazine. SUrFmarket zal dit e­zine vanaf 2013 niet meer uitbrengen. de belangrijk­ste reden hiervoor is dat alle nieuwsberichten op de website, die sinds een klein jaar in gebruik is, gecatego­riseerd beschikbaar en doorzoekbaar zijn. een wrap­up van de online verschenen nieuwsberichten sluit steeds minder aan bij de behoeften van de contacten van SUrFmarket, zo blijkt uit het dalend lezersaantal en de enquête gehouden onder de doelgroep, onder wie lezers van het e­zine. Achtergrondverhalen over ont­wikkelingen omtrent gebruik van software en content binnen het hoger onderwijs zullen vanaf nu een plaats krijgen op www.surfmarket.nl.

> surf licentienieuws #4 20122

Page 3: SURF Licentienieuws #4 2012

VerbeterinGen aan site surfmarKet.nl

Onze ICT-marktplaats is volop in gebruik, maar we doen er alles aan om deze omgeving zo goed mogelijk op uw wensen te laten aansluiten. Daarom hebben we medio november weer enkele verbeteringen aangebracht:

• PashetPO-nummer/kenmerkvaneenfactuuraannafacturatie. de financiële afdeling van uw instelling ontvangt hierover bericht.

• Instellingenzienrelevanterezoekresultaten.Softwaredie alleen bedoeld is voor de SUrFspot.nl doelgroep wordt niet meer getoond in zoekresultaten.

• Plaatsmeerderelicentiesvanéénleverancierinéénkeer in de winkelmand.

• Aanbiederszienafleveradressenvaninstellingen.• Diverseverbeteringenindebackofficevoorhet

vergemakkelijken van onze dienstverlening.

de volgende release, met wederom nieuwe functionaliteiten, staat gepland voor het eerste kwartaal van 2013.

blijf oP de HooGte

Wilt u ook de komende maanden altijd het up-to-date nieuws lezen over software, content, cloudoplossingen en hardware?

NIeUWSOVeRzIChT SURFmARkeT

http://bit.ly/V1q4Fa

TWeeWekeLIjkSe e-mAIL NIeUWSbRIeF

http://bit.ly/SYPq9g

bLOg SURFmARkeT

http://bit.ly/zboazF

TWITTeR

http://twitter.com/surfmarketnl

3

Page 4: SURF Licentienieuws #4 2012

windows 8 Voor tHuis- en instellinGsGebruiK

Visual studio Professional 2012 Voor bouwen aPPs

Voor het bouwen van multi-tier apps voor het web, de cloud en apparaten is Visual Studio Professional 2012 geschikt. Dit engelstalige ontwikkelpakket biedt goede aansluiting met zakelijke en consumentenplatforms en zorgt dat u bouwt wat de gebruikers willen.

Consolideermeerdereontwikkeltakeninééntoolzodat u bestaande apps kunt versterken en nieuwe moderne apps kunt bouwen. Ontwikkel apps binnen een gestroomlijnde gebruikersinterface waar algemene taken worden gepresenteerd in een nieuwe, geïnte­greerde ontwikkelervaring. deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of universiteit, indien uw instelling participeert in deze microsoft­overeenkomst.

LeeS meeR: http://bit.ly/Vgjqtb

de nieuwste versie van het besturingssysteem van microsoft is vanaf nu verkrijgbaar via SUrFmarket.nl. Windows 8 heeft een geheel vernieuwde gebruikersin­terface, waardoor het niet alleen voor pc’s maar ook voor mobiele apparaten geschikt is. eenmaal ingesteld, overal beschikbaar. meld u aan op een van uw apparaten met Windows 8 en u krijgt meteen uw persoonlijke instellingen en apps.

Voor gebruik op uw onderwijsinstelling kunt u kiezen voor de 32­ of 64­bits versie, en voor engels of Nederlands: de enterprise­editie. Ook kunt u kiezen voor installatie van de multi language pack, in 32­ of 64­bits versie.

eNTeRPRISe: http://bit.ly/SOyLoI

mULTILANgUAge: http://bit.ly/RgPASI

Voor medewerkers van onderwijsinstellingen is Windows 8 ook beschikbaar voor gebruik thuis. Het gaat om microsoft Windows 8 Professional Upgrade, geschikt voor installatie op een Pc waarop al een legale volledige Windows­versie aanwezig is. dat kan zijn Windows XP, Vista of 7. deze upgrade is beschikbaar in 32­ en 64­bits versie.

32-bIT: http://bit.ly/UxNbXh

64-bIT: http://bit.ly/Vgnmkk

samenwerKen met Visual studio team foundation serVer 2012

met Visual Studio Team Foundation Server 2012 wordt samenwerken gemakkelijk. dit samenwerkingsplat­form ondersteunt projecten waarin software wordt ontwikkeld, en waarbij de agile­aanpak wordt toege­past. management van dergelijke projecten wordt overzichtelijk, omdat alle teamleden en medewerkers de voortgang kunnen inzien. deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of universiteit, indien uw instelling participeert in deze microsoft­overeenkomst.

LeeS meeR: http://bit.ly/Xm6WI4

software

> surf licentienieuws #4 20124

Page 5: SURF Licentienieuws #4 2012

nieuwe oVereenKomst blacKboard: doorloPend

ibm sPss statistics 21 en meer

een nieuwe doorlopende consortiumlicentie is gesloten met blackboard. deze overeenkomst bevat de volgende onderdelen:• Learning&Community

(voorheen Learning System)

• Mobile(nieuw,totnutoerechtstreeks bij blackboard)

• Content(nieuw,totnutoerechtstreeksbij blackboard)

er geldt een looptijd voor onbepaalde tijd. elke drie jaar worden de prijzen opnieuw bepaald.

LeeS meeR: http://bit.ly/UL7FhN

een reeks softwareprogramma’s van Ibm SPSS is vanaf nu te bestellen via SUrFmarket.nl, voor gebruik op de onderwijsinstelling. Het gaat om de nieuwste versie van de statisti­sche software: Ibm SPSS Statistics 21 en aanverwante software. U heeft de keuze uit drie artikelen.

Ibm SPSS STATISTICS 21 FOR WINDOWS, mAC OF LINUX:

http://bit.ly/Tyxe53

Ibm SPSS STATISTICS DATA DRIVeRS 21:

http://bit.ly/Qa0uSh

Ibm SPSS STATISTICS CONCURReNT USeR LICeNSINg

SeRVeR: http://bit.ly/QDgRqR

met de Application jukebox van Software2 kan uw hogeschool of universiteit kiezen voor configureer-bare virtualisatie van bestandsniveau tot applicatie-niveau.

Software2 Jukebox bestaat uit drie componenten:

1. Application jukebox Studio – kan elke Windows­gebaseerde applicatie converteren naar een format dat kan worden gestreamed en gevirtualiseerd.

2. Application jukebox Server – is geschikt om de vir­tuele packages die gemaakt zijn met Jukebox Studio beschikbaar te stellen en te distribueren naar de eindgebruikers.

3. Application jukebox Player – is de client component binnen Application Jukebox, die nodig is om de eer­der met Jukebox Studio gemaakte virtuele applica­ties te starten op de Pc.

deze software is geschikt voor IT­afdelingen waar applicatiebeheerders op zoek zijn naar een beheerpakket om soft­ware te virtualiseren en vervolgens te distribue­ren naar verschillende werkplekken of devices. de overeenkomst met Software2biedteenflexibelelooptijdineenhedenvan12maanden. Ook is het mogelijk om in een groepslicentie (dus per device) af te nemen bij SUrFmarket.

LeeS meeR: http://bit.ly/TCiUpA

aPPlicatieVirtualisatie en -streaminG met software2

software

5

Page 6: SURF Licentienieuws #4 2012

met Adobe coldfusion 10 kunnen ontwik­kelaars Java­ee applicaties voor internet bouwen en onderhouden. Het is mogelijk om zonder veel moeite HTmL5­gebaseer­de webapplicaties te maken, zonder veel voorkennis van HTmL5. door slimme inge­bouwde oplossingen in deze software, kan

ingewikkelde logica worden omgezet in minder code. deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of universiteit, indien uw instelling participeert in deze Adobe­overeenkomst. Het is beschikbaar voor Windows.

LeeS meeR: http://bit.ly/STph31

Adobe captivate 6 is software die voor het maken van interactieve e­learning en HTmL5­gebaseerde content. Hiermee is het makkelijk om demo’s in high definition te maken, die een hands­on leerervaring bieden. U kunt opnames maken van scherm activiteit en hieraan audio­uitleg toevoegen. Ook kunnen hieraan elementen toegevoegd worden, om de uitleg te verduidelijken. deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of universiteit, indien uw instelling participeert in deze Adobe­overeenkomst. Het is beschikbaar voor mac en Windows.

LeeS meeR: http://bit.ly/RknoUd

Adobe Framemaker 11 is handige software voor het ontwerpen en publiceren van XmL­gestructureerde inhoud. Gebruik de nieuwe XmL­codeweergave om gestructureerde inhoud binnen de toepassing te creëren. bekijk het effect van uw revisies meteen in eenPDF.Beheerdeinhoudefficiëntdankzij

ingebouwde cmS­integratie. deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of universiteit, indien uw instelling participeert in deze Adobe­overeen­komst. Het is beschikbaar voor Windows.

LeeS meeR: http://bit.ly/SvIRs1

adobe caPtiVate 6 Voor e-learninG storytellinG

adobe framemaKer 11 Voor Xml-code

jaVa-aPPlicaties maKen met adobe coldfusion 10

Adobe Acrobat Professional 11 is geschikt voor het omzetten en bewerken van documenten in PDF’s.

U kunt kleinere wijzigingen in tekst en afbeeldingen meteen in uw PdF­bestand aanbrengen zonder dat u daarvoor het oorspronkelijke docu­ment of de oorspronkelijke afbeel­dingen nodig hebt. Ook kunt u PdF­bestanden naar bewerkbare MicrosoftOffice-documenten converteren, PdF’s beveiligen met

een wachtwoord, en meer. deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of univer­siteit, indien uw instelling participeert in deze Adobe­overeenkomst. Het is beschikbaar voor mac en Windows.

LeeS meeR: http://bit.ly/TmeXOm

adobe acrobat Professional 11

software

6 > surf licentienieuws #4 2012

Page 7: SURF Licentienieuws #4 2012

Studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen die via SUrFmarket een microsoft­campusovereen­komst hebben, kunnen deelnemen aan de e­learning van microsoft IT Academy. Tijdens dit traject leert de gebruikerophoowgniveaualleOffice-programma’stegebruiken. Hierbij leidt de student, docent of onderzoe­kerzichzelfoptotMicrosoftOfficeSpecialist.

door het volgen van eenvoudige, gratis cursussen is het mogelijk om in korte tijd de vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld Word, excel en PowerPoint bij te spij­keren. Aansluitend kan de gebruiker bij certiport een examen doen tegen geringe kosten, zodat hij ook een internationaalerkendMicrosoftOfficeSpecialistcertifi­caat ontvangt. de instelling kan de examens individueel of in groepsverband aanbieden. Hiertoe kan de hoge­school of universiteit een membership Id aanvragen voor de microsoft IT Academy. Neem hiervoor contact op met [email protected].

LeeS meeR: http://bit.ly/Pe1hkb eN http://bit.ly/T38qSb

met Adobe Premiere elements 11 kunt u videomateriaal bewerken met slimme, geautomatiseerde opties. U kunt uw films verbeteren met professionele effecten en ze delen op vrijwel elk scherm. Adobe Photoshop elements 11 helpt u foto’s te bewerken met krachtige, gebruiks­vriendelijke opties en ze te delen op papier, via het web, Facebook en op nog vele andere manieren. beide pro­gramma’s maken het mogelijk om filmmateriaal en foto’s te combineren en te ordenen. beeld kan slim worden bewerkt met de vele effecten en geboden opties.

deze software is vanaf nu te downloaden voor gebruik op uw hogeschool of universiteit, indien uw instelling participeert in deze Adobe­overeenkomst. Het is beschikbaar voor mac en Windows. Op dvd zijn deze programma’s (nog) niet beschikbaar. U kunt kiezen voor een van de programma’s of een bundel van beide.

PRemIeRe eLemeNTS 11: http://bit.ly/Rko3F4

PhOTOShOP eLemeNTS 11: http://bit.ly/VUzXWb

bUNDeL VAN beIDe: http://bit.ly/Rko4sj

e-learninG Van microsoft it academy Via surfmarKet

bewerK foto en Video met adobe-software

software

7

Page 8: SURF Licentienieuws #4 2012

Vier applicatie ontwikkeltools in één bundel. embarcadero RAD Studio Xe3 maakt het moge-lijk om applicaties te maken voor Windows 8, .NeT, mac, mobile en web. Deze software is nu verkrijgbaar voor gebruik op de instelling via SURFmarket.nl. U heeft de keuze uit drie edities.

rAd Studio Xe3 Professional is een software bundel bestaande uit: delphi Xe3, C++BuilderXE3,PrismXE3énHTmL5 builder. U kunt gebruikmaken van duizenden gratis en commerciële com­ponenten voor gebruiker interfaces, database, multi­tier, web apps, industrie specifieke componenten en meer.

LeeS meeR: http://bit.ly/VzzfXb

embarcadero rad Studio Xe3 enterprise is ontworpen voor softwareontwikkelaars voor het bouwen van client/serverenmulti-tierapplicaties.Ontwikkel Windows 8­, mac OS X mountain Lion­ en webapplica­ties die kunnen connecten met een breed scala aan database en cloud platformen inclusief microsoft SQL Server, db2, Oracle, Sybase, Interbase, Amazon en Windows Azure. rAd Studio Xe3 enterprise bevat alle functionaliteit van de Professional versie en meer.

LeeS meeR: http://bit.ly/TXetub

embarcadero rad Studio Xe3 Architect combineert data­gedreven rapid application development met krachtige visuele data modellering. deze versie bevat alle functionaliteit van de enterprise versie plus krach­tige database modelleer en ontwerp toepassingen.

LeeS meeR: http://bit.ly/VzzrWI

met SAP heeft SURFmarket een nieuwe overeen-komst gesloten. Deze gaat in per 1 januari 2013 en loopt tot eind 2016. Deze overeenkomst bevat een scala aan producten.

• StroomlijninformatiemetSAPBusinessObjects.• Kiesvooruwapplicatieseenstabieledatabase. beschik over zowel uw database als uw applicaties

van dezelfde leverancier. dat zorgt voor een optimale ondersteuning.

• SpringflexibelinopeenmobieletoekomstmetAfariavan SAP.

Doordeflexibiliteitvandezelicentiekuntunumetbeperkte middelen ontdekken hoe u goed kunt inspelen op de mobiele toekomst.

LeeS meeR: http://bit.ly/TCW8y3

SUrFmarket heeft met StatSoft een overeen­ komst gesloten waarmee universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen op aantrekkelijke basis toegang krijgen tot de STATISTIcA productfamilie voor statistiek, analyse en data mining. Lean Six Sigma, data Analysis en Predictive Analytics maken deel uit van het aanbod. STATISTIcA is vernieuwend, veelzijdig en krachtig in visualisatie. In een tijdperk waar het gaat om big data, toenemende complexiteit en gebrekkig overzicht zijn dit aandachtspunten die er vandaag de dag toe doen.

LeeS meeR: http://bit.ly/10FD4Wz

aPPs ontwiKKelen met embarcadero rad studio X3

saP business objects: nieuwe oVereenKomst

statistica bescHiKbaar

software

> surf licentienieuws #4 20128

Page 9: SURF Licentienieuws #4 2012

software

9

Work Smart!

krachtige viSualiSatie

eenvoudig overStappen

ongekende functionaliteit

BeSpaargeld

Als het tij verandert,verzet men de bakens

zoals bedoeld!

STATISTICA helpt je hieruit!

Genoeg van al die beperkingen, modules en interfaces. Tijden zijn veranderd. Wendbaarheid telt. Informatie is overal, big data is vandaag en veel is ongestructureerd. Je wilt vlot scherpe analyses kunnen maken, patronen herkennen enzinvolle conclusies presenteren.

Je kan ervoor kiezen het van een zonniger kant te bekijken. Verleg tijdig de koers en gooi het roer om. Kies vooruitgang. Work smart! en win tijd. STATISTICA is een compleet pakket met een vertrouwde interface. Volledige integratie met Microsoft Office, Sharepoint en “R”. Maximale rekenkracht met maar liefst 14.000 functies. En natuurlijk naadloze data import van alle traditionele pakketten.

Innovatieve analyse software voor lerend Nederland & BelgiëStatSoft.nl / StatSoft.be

StatSoft, Inc. is met meer dan 1 miljoen STATISTICA gebruikers een toonaangevende leverancier van software voor statistiek, analyse en data mining. Vanuit 30 vestigingen worden sinds 1984 wereldwijd klantrelaties onder­houden in de industrie, het bedrijfsleven, de overheid en bij kennis­, wetenschap­ en onderzoeksinstellingen.

Zit je vast in een traditioneel analyse pakket? en beperkte visualisatie technieken?

http://tinyurl.com/webinarstatsoft

reminder!inschrijven voor

gratiS webinardata mining op 18 december

Page 10: SURF Licentienieuws #4 2012

een reeks nieuwe diensten en programma’s is toege­voegd aan de samenwerkingsinfrastructuur van SUrF: SUrFconext. dit betekent dat alle bij SUrF aangesloten instellingen, zoals universiteiten, hogescholen en onder­zoeksinstellingen eenvoudig de mogelijkheid krijgen gebruik te maken van deze diensten en programma’s, in een beschermde omgeving, door middel van een single sign­on. Voor de Nederlandse hoger onderwijs­ en onderzoeksinstellingen wordt het zo makkelijker om naar een cloud computing­model over te stappen.

Het toevoegen van deze diensten sluit aan op de keuze die SUrF en het hoger onderwijs hebben gemaakt voor een gezamenlijke aanpak, zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van cloudapplicaties. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de mogelijkheden van cloud, maar ook naar beveiliging en privacy. met behulp van cloudoplossingen kunnen instellingen kwalitatief hoog­waardige IcT­services leveren die voldoen aan de eisen van studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers.Alle oplossingen op pagina 10, 11 en 12 zijn aangesloten op SUrFconext.

meeR INFO VOOR INSTeLLINgeN: http://bit.ly/SYLRjh

meeR INFO VOOR ICT-LeVeRANCIeRS:

http://bit.ly/Xb9274

PedIT is een social learning & collaboration omgeving. Dankzij de nieuwe bemiddelingsovereen-komst met deze ICT-leverancier, kunt u nu van deze dienst gebruikmaken via SURFmarket.

Het verschil ten opzichte van andere leeromgevingen is dat PedIT het indi­viduele leren vloeiend combineert met het samenwerken. de term PedIT staat voor Pedagogische IT. PedIT is geschikt voor alle leef­tijden: van jong tot oud kan er met de omgeving gewerkt worden. door eenvoudige aanpassingen te maken in het design is PedIT in te richten voor iedere gewenste doel­groep. PedIT kan binnen iedere organisatie ingezet worden bij overdracht van kennis en informatie, samenwerking en als communicatiemiddel zowel in­ als extern

LeeS meeR: http://bit.ly/QqdbPt

Vanaf heden kunt u ook bij SURFmarket terecht voor de dienstverlening van TOPdesk, op het gebied van IT, Facility management en e-hRm.

Participeert uw instelling in deze overeenkomst, dan beschikt u over een aantal handige programma’s. denk aan helpdesk­software voor IT­afdelingen, waardoor veel tijd bespaard kan worden bij het afhandelen van inciden­ten en plannen makkelijk wordt met de rapportagetool. Of aan handige planningstools voor Facility managers, en aaneeneffectieveworkflowophetgebiedvanHumanresource management. LeeS meeR: http://bit.ly/STozfA

nieuwe software en diensten Via surfconeXt

Pedit PedaGoGiscHe leeromGeVinG

dienstVerleninG Van toPdesK

software

> surf licentienieuws #4 201210

Page 11: SURF Licentienieuws #4 2012

docenten in het hoger onderwijs hebben te maken met een grote diversiteit aan studenten die ze moeten moti­veren. met het itslearning cloud leerplatform biedt u studenten overzicht en structuur, wat een positief effect heeft op hun leerproces. en nu de rol van de docent steeds meer verschuift van klassikaal college geven naar het individueel coachen van studenten, heeft u met itslearning ook alle hulpmiddelen tot uw beschikking om uw studenten te ondersteunen en te begeleiden.

de bemiddelingsovereenkomst met itslearning omvat een campus­ of groepslicentie voor Itslearning gebruik, hosting en support. Per instelling wordt binnen het leerplatform standaard 50 Gb data opslagruimte aangeboden. daar­naast kunt u additionele data opslagruimte aanschaffen. de clouddienst kan per jaar afgesloten worden.

LeeS meeR: http://bit.ly/PFjbO9

itslearninG leerPlatform met oPslaGruimte

Webex, cisco’s clouddienst voor videoconferencing en col­laboration, is nu beschikbaar voor het gehele Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Hiermee kunnen studenten en medewerkers eenvoudig met elkaar samenwerken.

KPNenCiscomakenhetmogelijkommetelkaarteverga­deren en communiceren via Webex­sessies. door de koppe­ling aan de SUrFconext­infrastructuur kunnen gebruikers inloggen met de inloggegevens van de eigen instelling. Online samenwerken kan hiermee niet alleen binnen de eigen instelling, maar ook met andere instellingen of organi­saties. Webex is beschikbaar via standaard browsers of via apps op iPhone en Android­apparaten.

LeeS meeR: http://bit.ly/T7lzQk

VideoconferencinG en samen-werKinG met KPn cisco webeX

software

11

Page 12: SURF Licentienieuws #4 2012

Dankzij de nieuwe overeenkomst met het Ijslandse greenQloud kunnen onderwijsinstellingen nu ook IaaS (Infrastructure-as-a-Service) clouddiensten afnemen via SURFmarket. IaaS betreft hardwaregerelateerde online diensten, bij­voorbeeld rekenkracht (‘processing’) voor het uitvoeren van wetenschappelijke berekeningen, opslagruimte voor de back­up. een IaaS cloud maakt het mogelijk om virtu­ele computers te creëren in een cloud. Het unieke van GreenQloud is dat er 100% groene stroom en koeling wordt gebruikt. Het IJslandse energienetwerk is namelijk volledig groen. door gebruik te maken van IJslandse computer resources wordt een aanzienlijke hoeveelheid cO2 bespaard.

binnen deze bemiddelingsovereenkomst biedt Green­qloud twee oplossingen: compute Qloud voor de inzet van servers en applicaties en Storage Qcloud voor de opslag van bestanden en back­ups.

LeeS meeR: http://bit.ly/bcUsg5 en http://bit.ly/V7I8Du

iaas-clouddiensten Van GreenQloud

microsoft windows serVer 2012

microsoft Windows Server 2012 is een serverplatform voor de private cloud. Het helpt u om uw IT­infrastructuur te opti­maliseren voor de cloud. Het biedt een schaalbare en dyna­mische cloudinfrastructuur die verschillende vestigingen vei­ligaanelkaarkoppeltenzorgtdatITsnelenefficiëntkanreageren op behoeften van medewerkers.

LeeS meeR: http://bit.ly/Xm4AzF

windows small business serVer

microsoft Windows Small business Server is een betaalbare, alles­in­een oplossing voor minder complexiteit en betere beheerbaarheid van servertechnologie voor een kleine onderneming of instelling. deze oplossing is via SUrFmar­ket.nl als download beschikbaar. Het vereenvoudigt de IT van kleine ondernemingen, verhoogt de business­producti­viteit, ondersteunt de bescherming van business­data en verlaagt IT­kosten.

LeeS meeR: http://bit.ly/SOxez5

software

> surf licentienieuws #4 201212

Page 13: SURF Licentienieuws #4 2012

surfsPottinGOP Deze PAgINA hOUDeN We U OP De hOOgTe VAN SPeCIALe AANbIeDINgeN eN NIeUWTjeS OP SURFSPOT.NL, De WebWINkeL VOOR STUDeNTeN eN meDeWeRkeRS.

sPot on sessionsHet hele jaar reist de Spot On crew Nederland door langs hogescholen en universiteiten met leuke en interessante sprekers. deze evenementen zijn voor alle studenten toe­gankelijk. Hier kunnen ze kennis en inspiratie opdoen, gelinkt aan SUrFspot.nl.

Zo was de crew in oktober op de Hogeschool Utrecht, waar studenten van een professional leerden hoe ze het beste foto’s en videomateriaal kunnen bewerken. en in november leerden studenten van Inholland in diemen de kneepjes van het plaatjes draaien. de mystery guest dJ leerde hem samples maken, tunes componeren en mixen tot hun eigen stijl.

http://on.fb.me/zYjl4g

surfsPot.nl in de sPotliGHtmarketingcontactpersonen van onderwijsinstellingen kunnen wederom terecht in onze partner portal voor gratis promotiemateriaal over de webwinkel en bondige informatie teksten. Op deze online verzamelplaats staan onder meer posters en online banners.

http://partnerportal.surfspot.nl

nieuwsOp de hoogte blijven? meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief van SUrFspot.nl.

http://bit.ly/IVlR4s

it academymedewerkers en studenten kunnen zichzelf scholen tot MicrosoftOfficeSpecialist.ViaSURFspot.nlisnuhiervooreen gratis online cursus beschikbaar, voor de hogescho­len en universiteiten die participeren in de microsoft­overeenkomst.DitbetekentsnellerenefficienterlerenwerkenmetalleOffice-programma’s,zoalsWord,Excelen Powerpoint. dat is een goede investering, want als de deelnemerookeenexamenaflegtineenofficieeltestcenter (dit kost tussen €15,­ en € 25,­) en het certificaat behaalt, geeft dat een extra impuls aan het cV van die deelnemer.HijisdangecertificeerdMicrosoftOfficeSpe­cialist.

www.surfspot.nl/itacademy

http://twitter.com/surfspotnl

http://www.facebook.com/surfspotnl

VolG surfsPot.nl

software

13

Page 14: SURF Licentienieuws #4 2012

leGal intelliGence oPnieuw drie jaar Gratis Voor Het HoGer onderwijs

Op dit moment maken studenten en medewerkers van meer dan twintig hoger onderwijsinstellingen gebruik van de huidige kosteloze licentie, die al enkele jaren loopt. Legal Intelligence biedt toegang tot de publica­ties van alle toonaangevende juridische uitgevers, waaronder ook die van Sdu Uitgevers. Alles hangt af van de licenties die de instelling heeft afgesloten via SUrFmarket. Via de federatieve zoekdienst van SUrF­conext wordt alles laagdrempelig gemaakt voor stu­denten,diemethuninstellingsaccountviaéénkanaalzoekopdrachten kunnen uitvoeren in Legal Intelligence en in alle achterliggende gelicentieerde content. Legal Intelligence vindt het belangrijk dat studenten kennis kunnen maken met ‘drempelloos zoeken’ in de geavan­ceerde zoekmachine. Om die reden biedt zij deze dienstverlening gratis aan.

Wil uw instelling eveneens aansluiten op de SUrFmarket­licentie? Neem dan contact op via [email protected].

LeeS meeR: http://bit.ly/RIj8jh

het hoger onderwijs kan tot eind 2015 gratis gebruik blijven maken van de geïntegreerde zoekdienst voor juridische en fiscale bronnen, Legal Intelligence.

content

> surf licentienieuws #4 201214

Page 15: SURF Licentienieuws #4 2012

Van dale online is Vernieuwd

de interface van Van dale Online is duidelijker, oogt rustiger en na invoer van een zoekterm worden alle beschikbare bronnen doorzocht. direct wordt weer­gegeven waar de zoekterm is gevonden. dat kan een trefwoord zijn, een voorbeeldzin of een artikel met taal­advies. medio oktober heeft deze nieuwe online omge­ving een opknapbeurt gehad.

belangrijke veranderingen zijn de overzichtelijke inter­face die instelbaar is op Nederlands, engels, Frans of duits; antwoorden uit alle beschikbare bronnen worden direct getoond. bovendien wordt ieder kwartaal auto­matisch een update met nieuwe woorden uitgevoerd. Van dale kunt u via SUrFmarket tegen een aantrekkelijk tarief afnemen.

LeeS meeR: http://bit.ly/Uoncle

content

15

Page 16: SURF Licentienieuws #4 2012

twee nieuwe diensten Voor Hd Videoconferentie

QconferencingHaal meer uit uw eigen videoconferencing apparatuur. Kiestuwinstellingervoordezelicentieaftesluiten,dankrijgt u de beschikking over een eigen beveiligde virtuele videoroom waarmee u op een eenvoudige manier met meerdere partijen tegelijk kunt videovergaderen. deze virtuele videorooms kunt u ook bereiken door het gebruik van de desktop videoclient van Qconferencing, die beschikbaar is voor Pc, mac en tablets als de iPad of Android devices. Zo kunnen uw studenten en medewer­kers vrijwel overal ter wereld en ook mobiel deelnemen aan videoconferencing sessies.

LeeS meeR: http://bit.ly/PXl6O3

VisionsConnectedde managed Hd video­conferentiedienst van Visionsconnected maakt het voor instellingen mogelijk op een veilige manier en met hoogwaardige kwaliteit per videoverbinding te communiceren. de dienst bestaat onder andere uit beheer en support van het complete videoconferentiesysteem, het beschikbaar stellen van virtuele vergaderruimtes op Hd kwaliteit, een boekings­systeem (meetingSuite) en geavanceerde opnamemoge­lijkheden. Specifiek voor het onderwijs heeft Visions­connected een oplossing ontwikkeld waarmee verschillende onderwijsinstellingen door heel Nederland videolessen worden gegeven. dit biedt mogelijkheden om het onderwijs te verrijken. denk aan virtuele muse­umbezoeken, het uitnodigen van gastsprekers of het bieden van additionele colleges.

LeeS meeR: http://bit.ly/T34X6w

met twee aanbieders heeft SURFmarket nieuwe bemiddelingsovereenkomsten gesloten, voor ICT-dienstverlening op het gebied van high definition videoconferentie: Qconferencing en VisionsConnected.

diensten

> surf licentienieuws #4 201216

Page 17: SURF Licentienieuws #4 2012

diensten

17

Wellnomics Risk Management identificeert, analyseert en lost gezondheidsknelpunten op Wellnomics Risk Management (WRM) verzamelt en meet gegevens over computergebruik en individuele en werk gebonden stressfactoren. Aan de hand van een wetenschappelijk gevalideerd risicomodel worden alle elementen die bijdragen aan letsels of ongemakken op kantoor gesignaleerd. Vervolgens ontvangt de medewerker praktisch advies in het persoonlijk gezondheidsportaal om de knelpunten op te heffen. Een korte online training ‘Gezond werken’ helpt hierbij.

Aantoonbare gezondheidswinst met Wellnomics Risk Management

Uw voordelen Arboprofessional ontvangt rapportages en hulpmiddelen voor het bewaken van de voortgang. Het succes van gezondheids- en veilig-heidsinitiatieven wordt meetbaar. Waarborging duurzame inzetbaarheid Individueel gezondheidsportaal Praktische adviezen op maat Effectief en goedkoop alternatief voor RI&E’s van de werkomgeving en psycho-sociale belasting, werkplekinstructie en pauzesoftware. Het Nieuwe Werken is gezond en veilig

Lees meer over de werkwijze, modules en wetenschappelijke validatie op www. wellnomics.nl Neem voor meer informatie contact op met Wellnomics 030 – 6985200, [email protected] www.wellnomics.nl

Page 18: SURF Licentienieuws #4 2012

in GesPreK met:

zowel studenten als docenten kunnen de software van Drillster gebruiken. De ene groep kan er meer mee leren in minder tijd, de andere kan Drillster in zijn lessen inzetten om te monitoren met welke onderdelen van de lesstof studenten nog moeite hebben.

Toen marco van Sterkenburg en zijn compagnon Thomas Goossens nog bij een financiële instelling werkten, werd van hen als gevolg van aange­scherpte wetgeving steeds meer kennis vereist. ‘Thomas kwam toen op de proppen met soft­ware die hij in zijn studententijd had ontwikkeld om zichzelf te overhoren’, vertelt Van Sterken­burg. ‘die zijn we op basis van het gedachte­goed van Leitner verder gaan ontwikkelen.’

dat mondde uit in drillster, software die gebruik maakt van slimme algoritmes, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat vragen waarop de gebruiker het antwoord al snel weet minder vaak worden gesteld dan vragen waar de gebruiker moeite mee heeft. deze methodiek is gebaseerd op de theorie van de duitse psycho­loog Leitner, die in de jaren zeventig onderzoek heeft gedaan naar de manier waarop mensen dingen onthouden.

Vergeetcurvedrillster voorspelt bijvoorbeeld ook op basis van hoe snel iemand iets heeft geleerd de ver­geetcurve. Van Sterkenburg: ‘Als bepaalde ken­nis gedurende je hele studie relevant is, kun je instellen dat de applicatie je een mailtje stuurt als het tijd wordt om je kennis over een bepaald onderwerp weer even op te frissen.’ Wetenschappelijke onderzoeken tonen ook aan

dat het beter is om in kleinere tijdseenheden te studeren dan om drie uur te gaan zitten stampen in de bibliotheek. Ook daar speelt drillster han­dig op in. doordat de software op zowel de pc als tablet en smartphone kan worden afge­speeld kan een student bijvoorbeeld nadat hij eerst op de universiteit achter zijn laptop heeft gestudeerd even later in de trein op zijn smart­phone verder werken.

Lessen verbeterenGebruikers kunnen zelf inhoud toevoegen aan drillster. ‘een student kan die alleen voor zich­zelf houden maar ook via de applicatie door­sturen aan medestudenten of publiceren in onze drillstore als hij denkt dat het relevant is voor grotere groepen.’ In die drillstore bieden bijvoorbeeld ook educatieve uitgeverijen inhoud aan, al dan niet tegen betaling. docenten kunnen via SUrFmarket een onder­wijslicentie aanschaffen waarmee ze drillster kunnen inzetten voor hun lessen. Ze kunnen dan de vorderingen van een hele klas volgen. ‘Als een docent bijvoorbeeld ziet dat er veel mensen moeite hebben met een bepaalde for­mule, kan hij die klassikaal nog eens behande­len. Zo kan hij dus ook zijn lessen verbeteren.’

LeeS meeR: www.drillster.com

OVeReeNkOmST: http://bit.ly/zkkIdt

marco Van sterKenburG ceO VAN drILLSTer

ReDACTIe eN TekSTmarjolein marchal

PRODUCTIeVrije Stijl

TekSTmarjolein marchal

AbONNemeNTeNU kunt zich laten attenderen via [email protected]

SURFmARkeTPostbus 191223501 dc UtrechtT. +31 (0)88 126 97 [email protected]

copyright 2012 surfmarketAan de informatie in Licentienieuws kunnen geen rechten worden ontleend

co

lofo

n