Succesvol Solliciteren - Van de Groep & Olsthoorn · 6 ≥ Het belang van een succesvol LinkedIn...

of 8 /8
Succesvol Solliciteren vandegroep.nl

Embed Size (px)

Transcript of Succesvol Solliciteren - Van de Groep & Olsthoorn · 6 ≥ Het belang van een succesvol LinkedIn...

 • SuccesvolSolliciteren

  vandegroep.nl

 • 2 ≥ Succesvol Solliciteren ≥ Van de Groep & Olsthoorn

  Wellicht behoort verandering van werkkring tot één van uw doelstellingen voor de komende periode. Of bent u op zoek naar een uitdagende nieuwe interim opdracht.

  U vindt in dit boekje een aantal artikelen waarin we onze ervaring voor u hebben vastgelegd en die u mogelijk op weg helpen bij het bereiken van uw doelen.

  • Het belang van een goed cv • Het belang van een succesvol LinkedIn account • Het belang van een goede elevator pitch• Het belang van een goed sollicitatiegesprek

  Wij wensen u veel succes met het verwezenlijken van uw ambities.

  Met vriendelijke groet,

  VAN DE GROEP & OLSTHOORNGertjan van de GroepManaging Director

  SuccesvolSolliciteren

  3

 • 4 ≥ Het belang van een goed cv

  Succesvol presenteren voor een nieuwe functie of interim opdracht Om aan tafel te komen voor een nieuwe functie of interim opdracht moet u altijd kunnen beschikken over een cv dat recht doet aan uw kwaliteiten. In het onderscheiden van andere kandidaten die zich voor de functie presenteren, maakt een goed cv het verschil. Hoe zorgt u dat het cv een goed visitekaartje is van uw ervaring én ambitie? Zes stappen tot een goed cv:

  Presenteer uw werkervaring en opleiding in omgekeerd chronologische volgorde. In het geval van een carrièreswitch is een vaardigheden-cv beter, waarin u een overzicht geeft van uw competenties die aansluiten bij de gewenste functie.

  Besteed aandacht aan de lay-out van uw cv. Kies voor een zakelijk lettertype en overzichtelijke opbouw.

  Voeg altijd een goede zakelijke foto toe. Een representatieve foto is recent, scherp, goed belicht en zakelijk. Hiermee vergroot u voor de lezer de herkenbaarheid, attentiewaarde en klik met de persoon achter het cv.

  Maak uw ambities kenbaar. Voeg een profiel toe bovenaan het cv, onder uw persoonsgegevens, maar boven uw werkervaring. In slechts enkele zinnen omschrijft u wat u kenmerkt en wat uw ambities zijn. Dit is niet te verwarren met de motivatie voor de functie. Voeg daarnaast ook een samenvatting van uw werkzaamheden toe.

  Geef onder uw werkervaring bij iedere werkgever aan wat uw functie was, inclusief een korte taakomschrijving en behaalde resultaten. Geef aan of u leiding gaf en aan hoeveel medewerkers. Vergeet niet te vermelden wat het bedrijf doet en hoeveel mensen er werken. Zelfs als u bij een grote organisatie werkt, is het bedrijf wellicht niet bij iedereen bekend.

  Houd het zo kort en bondig mogelijk. Focus uw cv op de laatste 5-10 jaar, oudere opdrachten of werkervaring kunt u heel kort houden. Laat uw cv altijd even nalezen door iemand anders, zodat eventuele typ-of spelfouten niet meer voorkomen.

  Het belang van een goed cv

  ≥ Van de Groep & Olsthoorn 5

  De basisDe onderstaande basiselementen horen zonder meer thuis in het cv:• Persoonsgegevens;• Een kort persoonlijk profiel;• Een korte samenvatting van de

  werkervaring;• Gevolgde opleidingen;• Werkervaring;• Bereikte resultaten per functie;• Nevenactiviteiten;• Interesses en sporten;• Eventuele publicaties.

  Hoe maakt u uw cv krachtiger?Geef op de eerste pagina een goede samenvatting van alle relevante informatie. Wanneer u bijvoorbeeld bij diverse werkgevers ervaring hebt opgedaan met het opzetten van nieuwe afdelingen, met het verbeteren van de HR-organisatie, of met het bouwen van productieplants, dan is het handig om deze belangrijke ervaring kort samen te vatten. Zo springt dit er in het cv op de eerste pagina meteen uit en hoeft men niet naar deze ervaring te zoeken. Ook de belangrijkste resultaten kunnen in deze alinea eventueel een plekje krijgen.

  Een kort persoonlijk profielBedrijven willen graag iets over de persoon achter het cv te weten komen. De werkgever wil tenslotte graag weten met wie hij in zee gaat. De persoonlijkheid is minstens zo belangrijk als de werkervaring. Uw persoonlijke eigenschappen en wat informatie over uw stijl van werken maken het cv onderscheidend en toegankelijk.Het is daarnaast handig als u samenvat

  in welke branches u ervaring hebt opgedaan. Wanneer u de standaard “containerbegrippen” wilt vermijden en voor een meer persoonlijke benadering kiest, kan het helpen uw omgeving te raadplegen en hen te vragen wat men bij u als belangrijkste kwaliteiten ziet. Tegenwoordig zien we ook steeds meer mensen die aanbevelingen door derden opnemen in hun eigen cv.

  Accentueer het gevraagdeWanneer u bovenstaande tips toepast heeft u een cv opgesteld dat een goede representatie is van uw ervaring en kwaliteiten. Dit document kunt u beschouwen als basis-cv. Wanneer u gericht op een functie solliciteert, is het goed het cv wat aan te passen aan het gevraagde profiel in de advertentie. U kunt dan elementen in uw cv accentueren die in de functie gevraagd worden, en zaken weglaten die voor de functie minder relevant zijn.

 • 6 ≥ Het belang van een succesvol LinkedIn profiel

  Netwerken, contact leggen met mensen in uw vakgebied, solliciteren: LinkedIn is als zakelijk online social netwerk een zeer geschikt hulpmiddel om uzelf te profileren, uw netwerk op te bouwen en te onderhouden. LinkedIn wordt door vrijwel iedere professionele recruiter en P&O-er gebruikt,.

  Een actueel en compleet LinkedIn-profielOm succesvol gebruik te maken van LinkedIn heeft u een profiel nodig dat goed weerspiegelt wat u te bieden heeft, waar uw expertise ligt en voor welke opdrachten/functies men u zeker moet benaderen. Mits goed en volledig ingevuld is LinkedIn uw eigen dynamische online visitekaartje.

  Vul uw profiel voor 100%U wordt sneller gevonden door de zoekmachine van LinkedIn en Google, als u alle velden invult. Het is dus slim het profiel zo compleet mogelijk, liefst voor 100% in te vullen. Vergeet daarbij niet (een veelvoorkomende fout) om ook uw contactgegevens te vermelden.

  Wees eerlijkUw achtergrond wordt geverifieerd door werkgevers, zorg dus dat uw profiel waarheidsgetrouw is.

  Het belang van een succesvol LinkedIn profiel

  ≥ Van de Groep & Olsthoorn 7

  LinkedIn stap voor stap Kies een goede en professionele foto

  Kies een juiste headlineUw headline is het eerste wat uw bezoekers zien. Zorg er dus voor dat die pakkend en concreet is en gebruik trefwoorden waar u op gevonden wilt worden. Vermeld een functietitel die in uw vakgebied gangbaar is en geef er daarnaast liefst een persoonlijke touch aan.

  SamenvattingDe samenvatting is de ideale plek op uw Linkedin pagina om uzelf te profileren. Uw elevator pitch, aangekleed met een korte samenvatting van uw expertise en de rode draad in uw werkervaring, kunt u hier goed kwijt. Zorg voor de juiste trefwoorden. Dit vergroot de vindbaarheid.

  SpecialismenU kunt hier een aantal van uw vakspecialiteiten benadrukken. Daarnaast kunt u informatie vermelden als; artikelen waar u aan heeft meegewerkt, bijzondere projecten, ervaring etc.

  WerkervaringBij het overzicht van uw werkervaring mogen de jaartallen, de functie en de naam van de werkgever uiteraard niet ontbreken. Veel mensen vergeten te vermelden wat het bedrijf doet en hoeveel mensen er werken. Voeg projecten toe en vraag om recommendations. Verrijk ook uw werkervaring met diverse soorten media (YouTube, SlideShare).

  Persoonlijke URLLinkedIn maakt automatisch een URL aan voor uw LinkedIn-profiel. Een gepersonaliseerde URL vergroot uw vindbaarheid. Voeg de aangepaste link vervolgens toe aan uw e-mailhandtekening, Twitter-bio, blog en uw visitekaartje.

  VaardighedenU kunt maximaal 50 skills toevoegen aan uw profiel. Voeg relevante vaardigheden toe en blijf serieus.

  ConversatieOm uit te groeien tot thought leader binnen uw zakelijke netwerk is het raadzaam om een actief profiel te hebben. Deel interessante status updates via uw Linked In profiel. Laat zien dat u op de hoogte bent van de markt waarin u werkzaam bent. Participeer en discussieer mee in Linked In groepen. Publiceer uw eigen artikelen of blogs.

 • 8 ≥ Het belang van een goede elevator pitch

  Om een korte goede presentatie te kunnen houden waarin u uzelf op de kaart zet, is het belangrijk dat u in staat bent uzelf in een paar zinnen aansprekend neer te zetten. Het is handig om voor uzelf te beginnen met een beknopte samenvatting van wat u te bieden heeft.

  Als u de kern van uw elevator pitch te pakken heeft, vult u dit aan met de belangrijkste competenties die voor de opdracht of functie worden gevraagd. Aan de hand van uw cv kunt u dan scherp en to the point die voorbeelden en bereikte resultaten uit uw loopbaan noemen, die aansluiten op het gevraagde profiel. Gebruik hierbij zo min mogelijk jargon en blijf concreet.

  In uw elevator pitch wilt u kort en krachtig een goed beeld geven van:• Uw toegevoegde waarde voor de doelgroep/klant waar u voor wilt werken;• Uw specifieke kwaliteiten en expertise;• Wat u kenmerkt als persoon.

  Kenmerken van een goede elevator pitch:• Een pitch is kort, ga uit van maximaal 30 seconden of honderd woorden;• Bedenk een prikkelende opening, bijvoorbeeld een stelling, actualiteit over

  de organisatie of een vraag naar de behoefte van uw gesprekspartner;• Ga uit van de behoefte of het probleem van de ander;• Een pitch is maatwerk, u past hem dus aan de situatie en de doelgroep aan;• Houd contact en stem de interesse van uw gesprekspartner af;• Gebruik eenvoudige taal;• Houdt het persoonlijk, praat over uzelf en niet over ‘wij’ en ‘ons bedrijf’.

  Het belang van een goede elevator pitch

  ≥ Van de Groep & Olsthoorn 9

 • 10 ≥ Het belang van een goed sollicitatiegesprek

  Een goede voorbereiding is cruciaalMeestal is er een duidelijk profiel beschikbaar van de functie of opdracht waarop u solliciteert. Als het een professionele omschrijving van de functie is, wordt er ook duidelijkheid gegeven over de kwaliteiten waar men in deze functie naar op zoek is en de ervaring die wordt gevraagd. Daarnaast is er op het internet vaak de nodige informatie te vinden over de organisatie en zijn er ook vaak jaarverslagen beschikbaar.

  Probeer u zo goed mogelijk in te leven in het bedrijf, de producten en de markt. In de uitnodiging voor het gesprek staan de naam en huidige functie van uw gesprekspartners vermeld. Ook over hen is meestal informatie te vinden op internet. Het is altijd handig om over nog wat extra achtergrondinformatie te beschikken. Laat zien dat u goed bent voorbereid.

  De spelregels van het sollicitatiegesprek zijn redelijk voorspelbaarToch is geen enkel sollicitatiegesprek hetzelfde. Mogelijk voelt het meer aan als een oriënterend- of kennismakingsgesprek. Maar let wel: alle gesprekken naar aanleiding van een vacante positie zijn sollicitatiegesprekken. De fasering is vaak gelijk:

  De openingsfaseWaarin globaal uw cv doorgenomen wordt en welke aspecten van uw ervaring interessant zijn voor deze vacante positie. Probeer hier te laten zien wie u bent door activiteiten en resultaten te beschrijven.

  Uw competenties en ervaringen toegespitst op het bedrijf Vervolgens wordt er vaak gevraagd naar concrete gedragsvoorbeelden van competenties die relevant zijn voor de baan of het bedrijf in het algemeen. Bijvoorbeeld in de vorm van een case of: “Wat zou u doen als..?” De interviewer gebruikt soms de STAR-methodiek voor het formuleren van de vragen. U kunt deze ook goed inzetten bij het geven van antwoorden. (zie verdere toelichting op de volgende pagina)

  De afrondende fase Hier wordt vaak concreet nog even ingegaan op de vacature en de inhoud van de functie. Er is ook ruimte om zelf vragen te stellen, want ook u wilt natuurlijk kunnen bepalen of de positie en het bedrijf bij u past. Bereid zelf altijd een aantal vragen voor. Naarmate u verder in het proces komt, is de ruimte voor eigen vragen en suggesties groter.

  Het belang van een goed sollicitatiegesprek

  ≥ Van de Groep & Olsthoorn 11

  STAR-methode Een vaak gebruikte interviewtechniek is de STAR-methode. Men gaat door middel van gerichte vragen op zoek naar voorbeelden van concreet gedrag. Het doel is erachter te komen hoe u scoort op een aantal competentiegebieden die belangrijk zijn voor de functie. U kunt uw eigen verhaal ook volgens de STAR-methode voorbereiden, ook als daar niet expliciet naar gevraagd wordt (“Laat ik een voorbeeld geven:…”).

  S. Wat was de situatie? (situatie)T. Wat werd er in die situatie van u

  verwacht? (taak)A. Hoe ging u te werk? (actie)R. Wat voor effect had uw handelen?

  (resultaat)

  Voorbeeldvragen volgens het STAR-conceptS. Heeft u wel eens een situatie

  meegemaakt waarin…? Wat was de laatste keer dat u….?T. Wat wilde u toen bereiken…? Wat was uw taak daarin…? Welk doel had u uzelf gesteld….?A. Wat heeft u toen gedaan…?

  probeer hier niet in de WIJ vorm te spreken, maar wees concreet over uw eigen rol

  R. Hoe liep het uiteindelijk af…?

  Veel gestelde sollicitatievragen Uit ervaring deelt Van de Groep & Olsthoorn graag een aantal veelgestelde vragen met u, zodat u uw gedachten hierover kunt laten gaan en een antwoord kunt voorbereiden.

  1. Waarom wilt u weg bij uw huidige werkgever?

  2. Waarom wilt u specifiek bij ons bedrijf in deze vacature komen werken?

  3. Waarom past u in onze bedrijfscultuur?4. Noem uw drie beste en twee minder

  goede eigenschappen (of bijvoorbeeld: “Als ik aan uw leidinggevende vraag hoe u functioneert, wat zegt hij dan?”)

  5. Waar bent u het meest trots op?6. Iedereen komt obstakels tegen die

  de voortgang vertragen. Kunt u zo’n situatie beschrijven en hoe u toen gehandeld heeft?

  7. Welke ontwikkelingen of vernieuwingen ziet u voor onze organisatie?

  8. Heeft u ooit met een team gewerkt dat niet functioneerde? Wat heeft u toen gedaan om deze problemen op te lossen?

  9. Wat is uw visie om de doelstellingen van onze organisatie te bereiken (van strategie naar uitvoering)?

  10. Hoe motiveert u uw mensen?11. Wat zijn uw plannen voor de toekomst?

  Waar zit u over 5 tot 10 jaar?

 • 12 ≥ Het belang van een goed sollicitatiegesprek

  Het sollicitatiegesprek: een laatste check

  Schep ruimte voor een evenwichtig gesprek: laat de interviewer praten en doseer zo nodig uw enthousiaste antwoorden.

  • Check regelmatig de non-verbale communicatie van uw gesprekspartner en stel zo nodig uw houding bij.

  • Check af en toe of de interviewer antwoord op zijn vraag heeft gekregen door uw toelichting.

  • Stel vragen die van werkelijke interesse getuigen en vraag door.

  • Gesprekken met meerdere interviewers zijn soms wat instrumenteel, omdat men vaak eerst samen wil evalueren voor ze u direct feedback geven. Laat u dus niet afleiden door een mogelijk gebrek aan feedback of richting.

  • Probeer de belangrijkste competenties aan bod te laten komen in het gesprek:

  Managementvaardigheden/stijl Samenwerken Flexibiliteit Leiding geven Onafhankelijkheid Initiatief Ondernemerschap Ambitie Klantgerichtheid

  Nog een paar tips tot slot• Toon enthousiasme;• Wees positief kritisch;• Wees eerlijk;• Bereid zelf een aantal goede open vragen voor;• Neem een verzorgde map mee waarin u duidelijk zichtbaar een uitdraai

  van de site ter beschikking heeft. Laat merken dat u de informatie hebt gelezen;

  • Kom op tijd.

  ≥ Van de Groep & Olsthoorn 13

  Van de Groep & Olsthoorn staat al 35 jaar voor succesvolle plaatsingen van excellente kandidaten op management- en directieniveau binnen onze focusgebieden: Techniek, Industrie en Logistiek. We bemiddelen zowel voor vaste als interim posities, nationaal en internationaal.

  FINDING EXCELLENCESparringpartner voor klant en kandidaat!

  Klaar voor de volgende stap in uw carrière? Schrijf u dan in op www.vandegroep.nl/inschrijven en volg Van de Groep & Olsthoorn op LinkedIn.