Subsidiewijzerbnstadskanaal.nl/.../2011/01/Subsidiewijzer2010webversie.pdf7 Scholing en...

18
Subsidiewijzer Bureau BedrijfsLeven

Transcript of Subsidiewijzerbnstadskanaal.nl/.../2011/01/Subsidiewijzer2010webversie.pdf7 Scholing en...

  • Subsidiewijzer

    Bureau BedrijfsLeven

    Alternatieve voorkant.indd 1 15-12-2010 10:13:01

  • Subsidiewijzer

    Subsidies en regelingen voor ondernemers in Stadskanaal

    Gemeente Stadskanaal Raadhuisplein 1, 9501 SZ Stadskanaal Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal

    Bureau BedrijfsLeven (BBL) [email protected]

    December 2010

  • Inhoud

    Inleiding

    Scholing en Werkgelegenheid 7Human Resource Management plus (HRM+ 2010) ScholingsbonusAfdrachtvermindering Onderwijs Wet Vermindering Afdracht (WVA) LoonkostensubsidieLoonkostensubsidie UWV Proefplaatsing No risk polis No risk polis gedeeltelijk arbeidsongeschikten Fitheidsplekken Premiekorting in dienst nemen Ouderen Premiekorting in dienst houden Ouderen JobcoachingWerkplekaanpassingen

    Investeren 11 MicrokredietSubsidieregeling Toerisme Natuurlijk Groningen (STINAG 2009) Investeringspremieregeling (IPR 2009) Besluit Borgstellingsregeling MKB (BBMKB)

    Innoveren 13 Stimulering Innovatie van Plattelandsondernemingen Oost-Groningen (STIPO) Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit (NIOF 2010) Innovatievoucher Innovatiekrediet

    Energie en Milieu 15Energie-investeringsaftrek (EIA) Milieu-investeringsaftrek (MIA)/ Vamil Veiligheid kleine bedrijven Energiescan voor winkels en horecagelegenheden Wagenparkscan

    Ondernemen 17 Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) Regionaal Ondernemings Instituut (ROI)

  • 5

    InleidingAls (startende) ondernemer zijn er verschillende interessante subsidies en regelingen, maar het zoeken hiernaar kost vaak veel tijd en energie. Om u als ondernemer hierin van dienst te kunnen zijn, hebben wij voor u alles op een rij gezet. U vindt een korte omschrijving van nieuwe en bestaande subsidies van verschillende instanties en organisaties, welke voor uw organisatie interessant kunnen zijn. Tevens leggen we uit welke regelingen de Gemeente Stadskanaal uitvoert. Subsidies en regelingen kunnen tijdelijk van aard zijn, en nieuwe subsidies worden in het leven geroepen. Onderstaand overzicht is daarmee een momentopname en biedt geen compleet overzicht van subsidies en regelingen. Hiervoor verwijzen wij graag naar www.123subsidies.nl.

    SubsidiesSubsidies zijn een vorm van stimulerend beleid. Ze zijn er in de vorm van een geldbedrag, krediet of fiscale maatregel. Er zijn vele activiteiten waarvoor ondernemers subsidie kunnen krijgen. Een overzicht van de belangrijkste soorten subsidies: - Scholing en werkgelegenheid; - Investeren; - Innoveren; - Energie en milieu; - Ondernemen.

    In het algemeen geldt dat u subsidie eerst moet aanvragen, voordat u verplichtingen aangaat. Een subsidieaanvraag bestaat veelal uit een aanvraagformulier met verschillende bijlagen. Hierin beschrijft u onder meer voor welke beoogde activiteiten, kosten of investeringen u subsidie aanvraagt. U beschrijft dan als het ware een ‘project’. Vaak gelden er deadlines voor indiening.

    Subsidie aanvragen alleen is niet voldoende. U moet een toegezegde subsidie vaak beheren en afwikkelen. Wanneer dit alles goed is verlopen, ontvangt u het geldbedrag ook daadwerkelijk op uw bankrekening (of u betaalt minder belasting). U doorloopt, zo gezegd een subsidietraject.

    Wie verstrekt subsidies? Subsidies worden vooral gegeven door de Europese Unie, het Rijk, de provincies en gemeenten. Subsidies zijn doorgaans wettelijke regelingen. Behalve de wetteksten zijn vaak ook brochures en aanvraagformulieren via websites van overheden en uitvoerende instanties te downloaden.

    Wanneer subsidies? Het aanvragen, beheren en afwikkelen van subsidies levert niet alleen geld op, het vraagt ook de inzet van mensen en middelen. Het is eigenlijk alleen zinvol te starten met een subsidietraject als het verwachte subsidiebedrag de verwachte kosten ruimschoots overstijgt. De kosten bestaan uit het opstellen en indienen van de subsidieaanvraag, het inrichten en bijhouden van de projectadministratie, het opstellen van de voortgangsrapportages en de eindafrekening en eventueel de kosten van de accountantscontrole.

    Bij deze afweging is ook het risico dat een aanvraag wordt afgewezen belangrijk. U heeft dat niet altijd in de hand, bijvoorbeeld wanneer u subsidie aanvraagt uit een zogenaamde tenderregeling. Dit zijn regelingen waarbij alleen de beste aanvragen (projectvoorstellen) worden gesubsidieerd. Welke ‘de beste’ zijn, hangt samen met de criteria die de subsidiegever gebruikt bij de beoordeling van de aanvragen.

  • 6

    Het kan daarom zinvol zijn om uw project eerst te bespreken met de subsidiegever, voordat u start met een subsidietraject. U krijgt dan doorgaans zinvolle en gerichte informatie, waardoor u een betere afweging kunt maken.

    www.123subsidie.nlOp www.123subsidie.nl ziet u in slechts drie stappen of u in aanmerking komt voor subsidies. U beantwoordt enkele eenvoudige vragen en de website laat u in zeer korte tijd zien welke subsidies en regelingen op uw plannen van toepassing zijn. U krijgt direct meer informatie over de subsidieregeling en informatie over het aanvragen ervan. De website laat alleen die regelingen zien die voor Noord-Nederland gelden. 123subsidie.nl is een product van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), namens Drenthe, Friesland en Groningen.

    Bureau BedrijfsLeven (BBL) Het Bureau BedrijfsLeven (BBL) is er voor u als (startende) ondernemer. Het BBL is bedoeld voor bedrijven die in Stadskanaal zijn gevestigd, bedrijven die zich in Stadskanaal willen vestigen, en startende ondernemers in Stadskanaal.

    Het BBL informeert en adviseert ondernemers, en wijst u als ondernemer de weg binnen de gemeentelijke organisatie. Een aantal zaken waarmee het BBL zich bezig houdt: - ruimtelijke projecten en het door de gemeente gevoerde economisch beleid; - beleidsvorming door kennis van het bedrijfsleven; - begeleiding van bedrijven die zich in Stadskanaal willen vestigen; - adviseren startende ondernemers; - ondersteuning van ondernemers die hun weg zoeken binnen de gemeentelijke organisatie; - bemiddeling bij het oplossen van vraagstukken tussen gemeente en bedrijfsleven; - uitgifte bouwterrein op het Bedrijvenpark Stadskanaal; - bemiddeling bij vergunningen.

    Heeft u vragen, opmerkingen of aanvullingen dan kunt u contact opnemen met het Bureau BedrijfsLeven van de Gemeente Stadskanaal via: bbl@stadskanaal of u kunt bellen met Jenny Brockötter (0599) 631 408 of Michel Veenma (0599) 631 652. Zij zijn u graag van dienst.

  • 7

    Scholing en WerkgelegenheidHuman Resource Management plus (HRM+ 2010) De HRM+ 2010 biedt mogelijkheden voor subsidie op: Professionalisering personeelsmanagement: - opstellen en implementeren van een personeelsbeleidsplan; - opstellen van functieprofielen; - verkrijgen van een erkenningscertificaat voor uw personeelsmanagement.

    Verbeteren inzetbaarheid van de medewerkers: - het laten uitvoeren van een employabilityscan en de direct daarbij horende begeleidingsactiviteiten; - het opstellen van een ontwikkelingsplan om het beste uit uw medewerkers te halen en de direct daarbij horende begeleidingsactiviteiten.

    Meer informatie: De subsidieregeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Meer informatie kunt u vinden op www.snn.eu/hrm.

    Scholingsbonus U kunt een scholingsbonus krijgen om een nieuwe werknemer te laten om- of bijscholen. De voorwaarden voor de scholingsbonus zijn: - uw werknemer is na 1 januari 2009 bij u begonnen; - uw werknemer dreigde werkloos te worden.

    U kunt een scholingsbonus krijgen als de scholing een opleiding is: - uit het register van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). - die de kansen op werk vergroot volgens uw brancheorganisatie of het Opleidings- en Ontwikkelfonds in uw sector.

    De hoogte van de scholingsbonus hangt af van de bijdrage die u kunt krijgen van het opleidings- en ontwikkelfonds (O&O-fonds) in uw sector:

    Meer informatie: De scholingsbonus wordt uitgevoerd door het UWV, u kunt hiervoor meer informatie vinden en aanvraagformulieren vinden via www.uwv.nl.

    Afdrachtvermindering Onderwijs De regeling Afdrachtvermindering onderwijs is bedoeld voor ondernemingen die willen investeren in scholing. Als u werknemers scholing laat volgen, kunt u korting krijgen op de loonbelasting en verzekeringspremies. Er zijn negen categorieën werknemers en leerlingen waarvoor u afdrachtvermindering onderwijs kunt aanvragen. Deze fiscale korting kan oplopen tot € 3.000 per werknemer per kalenderjaar. U kunt bijvoorbeeld voor een werknemer laten vaststellen welke competenties hij door werkervaring al heeft enwelke aanvullende opleiding hij eventueel nodig heeft (EVC-procedure). Als u als werkgever de kosten van deze procedure aan uw werknemer vergoedt, mag u de afdrachtvermindering toepassen. Deze vergoeding is vanaf 2009 onbelast.

    Meer informatie: De regeling Afdrachtvermindering Onderwijs wordt uitgevoerd door de belastingdienst. Meer informatie vindt u op www.lerenenwerken.nl, www.uwv.nl/werkgevers en www.belastingdienst.nl.

  • 8

    Wet Vermindering Afdracht (WVA) De Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en Premie voor de Volksverzekeringen (WVA) is een fiscale maatregel bedoeld voor ondernemingen die een bbl-plek aanbieden. De bbl (beroepsbegeleidende leerweg) is een vorm van werkend leren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De leerling werkt in uw onderneming en gaat daarnaast gemiddeld één dag per week naar school. Er zijn twee vormen: WVA Scholing en WVA Startkwalificatie. Voor WVA Scholing komt u in aanmerking wanneer u iemand aanneemt op bbl-niveau 1 tot en met 4. Uw fiscale korting is dan maximaal € 2.655 per jaar. Voor WVA Startkwalificatie komt u in aanmerking als u een werkzoekende jongere aanneemt (die ingeschreven staat bij UWV WERKbedrijf) en opleidt tot een startkwalificatie. Dat is een diploma op ten minste mbo-2 niveau, havo of vwo). De WVA- korting bedraagt hierbij maximaal € 3.186 per jaar. Beide kortingen zijn stapelbaar, waardoor een maximale korting van €5.841 per jaar ontstaat.

    Meer informatie: Neem voor meer informatie contact op met de Belastingdienst, telefoon 0800–0443. Of kijk op www.belastingdienst.nl. Het aanvraagformulier vindt u op www.uwv.nl.

    LoonkostensubsidieDe loonkostensubsidie van de Gemeente Stadskanaal is bedoeld als u iemand met een bijstandsuitkering in dienst neemt. U kunt van de Gemeente Stadskanaal subsidie krijgen op de loonkosten (maximaal 50% van het minimumloon). Zo krijgt de werkzoekende kans om werkervaring op te doen. Er gelden hiervoor verschillende voorwaarden.

    Meer informatie: De loonkostensubsidie wordt uitgevoerd door de Gemeente Stadskanaal. U kunt hiervoor contact opnemen met één van de Accountmanagers Werk via 0599-631631.

    Loonkostensubsidie UWV De loonkostensubsidie UWV (herbeoordeelden) van het UWV is bedoeld voor alle ondernemingen in de Gemeente Stadskanaal. U kunt de LKS UWV ontvangen voor langdurig werklozen (minimaal één jaar lang een volledige WW-uitkering) en (volledig of gedeeltelijk) arbeidsongeschikten met een WIA-, WAO-, WAZ-, of Wajonguitkering en jonger dan 50 jaar. Neemt u zo iemand voor een jaar in dienst op een vacature, dan kunt u voor die periode een loonkostensubsidie krijgen van maximaal 50 procent van het minimumloon.

    Meer informatie: De Loonkostensubsidie UWV wordt uitgevoerd door het UWV. Meer informatie vindt u op www.uwv.nl/werkgevers.

    Proefplaatsing De proefplaatsing is een regeling van het UWV, bedoeld voor alle ondernemingen in de Gemeente Stadskanaal. Met een proefplaatsing kunt u een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte gedurende maximaal drie maanden zonder risico een kans geven in uw onderneming. U betaalt in deze periode geen loon; de nieuwe medewerker behoudt zijn uitkering. De proefplaatsing is bedoeld voor mensen met ziekengeld of een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WW-uitkering.

    Meer informatie: De proefplaatsing wordt uitgevoerd door het UWV. Voor de voorwaarden voor een proefplaatsing zie www.uwv.nl/werkgevers.

  • No risk polis De no risk polis is bedoeld voor ondernemingen die iemand in dienst nemen met een bijstandsuitkering. Bij ziekte van de medewerker kunt u de verplichte doorbetaling van het salaris overdragen aan de Gemeente Stadskanaal. De verzekering biedt een dekking in geval van ziekte van zes of twaalf maanden, afhankelijk van de duur van het arbeidscontract. Per ziekmelding geldt een standaard eigen-risicoperiode van één week.

    Meer informatie: De no risk polis wordt uitgevoerd door de Gemeente Stadskanaal. Voor meer informatie kunt u terecht bij één van de Accountmanagers Werk, via 0599-631631.

    No risk polis gedeeltelijk arbeidsongeschikten De no risk polis is bedoeld voor ondernemingen in de Gemeente Stadskanaal die een gedeeltelijk arbeidsgeschikte in dienst hebben. Mocht u een gedeeltelijk arbeidsgeschikte in dienst hebben die ziek wordt, dan betaalt het UWV een Ziektewet-uitkering aan uw werknemer. U hoeft dus geen loonkosten meer te betalen. Deze zogenaamde no-riskpolis geldt voor ziekmeldingen in de eerste vijf jaar van de arbeidsovereenkomst.

    Meer informatie: De no risk polis gedeeltelijk arbeidsongeschikten wordt uitgevoerd door het UWV. Meer informatie over de no risk polis vindt u op www.uwv.nl/werkgevers.

    FitheidsplekkenFitheidsplekken zijn bedoeld om jongeren (tot 27 jaar) actief te houden binnen het bedrijfsleven. De Opzet is om extra werk/leer/werkleer plekken te creëren. Enkele voorwaarden aan het inzetten van fitheidsplekken zijn:

    - Een fitheidsplek mag geen reguliere plaatsing in de weg staan; - Max. termijn in afstemming met accountmanager; - Vergoeding voor bedrijf van € 250,-- p/p per maand.

    Meer informatie: Fitheidsplekken worden gecoördineerd vanuit de Gemeente Stadskanaal. Voor meer informatie kunt u terecht bij één van de Accountmanagers Werk, via 0599-631631.

    Premiekorting in dienst nemen Ouderen De premiekorting, voor het dienst nemen van ouderen, is er voor ondernemingen die iemand in dienst nemen van 50 jaar of ouder. Als u een uitkeringsgerechtigde aanneemt van 50 jaar of ouder, krijgt u drie jaar lang maximaal € 6.500 korting op de WW- en arbeidsongeschiktheidspremies. Het gaat om ouderen met een WW-, bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit geldt uiteraard alleen zolang het dienstverband voortduurt.

    Meer informatie: De premiekorting wordt uitgevoerd door de belastingdienst. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.szw.nl en www.belastingdienst.nl.

    9

  • 10

    Premiekorting in dienst houden Ouderen De Premiekorting in dienst houden oudere werknemers is voor ondernemingen die iemand van 62 jaar of ouder in dienst houden. U hebt bij een dienstverband van ten minste 36 uur per week recht op een premiekorting van maximaal € 2.750 per jaar. U kunt deze premiekorting toepassen zolang de dienstbetrekking bestaat, maar uiterlijk totdat de werknemer 65 jaar wordt.

    Meer informatie: De premiekorting wordt uitgevoerd door de belastingdienst. Meer informatie hierover staat op www.belastingdienst.nl.

    Jobcoaching Jobcoaching biedt begeleiding op de werkvloer, waarbij er ondersteuning en begeleiding wordt geboden in het worden van een goede werknemer. Hierbij valt te denken aan situaties als normen en waarden en schuldsanering. De inzet wordt bepaald door de werkgever en de gemeente, waarbij de doelgroep WWB & WIJ is.

    Meer informatie: Jobcoaching vindt plaats in nauwe samenwerking met de Gemeente Stadskanaal en de werkgever. Meer informatie kunt u opvragen bij één van uw Accountmanagers Werk via 0599-631631.

    WerkplekaanpassingenDe regeling Werkplekaanpassingen is bestemd voor ondernemingen die een medewerker met een ziekte of handicap in dienst nemen. Als u meerkosten moet maken om een werknemer met een ziekte of een handicap in dienst te nemen, kunt u daar een vergoeding voor krijgen. Het gaat dan om de kosten van bijvoorbeeld communicatiemiddelen of van de inrichting van uw bedrijf.

    Meer informatie: De regeling Werkplekaanpassingen wordt uitgevoerd door het UWV. Meer informatie vindt u op www.uwv.nl/werkgevers.

  • 11

    InvesterenMicrokredietHet microkrediet is voor iedere (kleine) ondernemer die beschikt over aantoonbare ondernemersvaardigheden en een haalbaar ondernemersplan. U kan in aanmerking komen voor een lening van maximaal € 35.000 bij Qredits. De kredieten hebben een vast rentetarief gedurende de looptijd (één tot maximaal tien jaar). Daarbij biedt Qredits u de nodige ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van individuele tijd en aandacht van een bedrijfsadviseur en professionele coaching. Qredits heeft geen winstoogmerk.

    Meer informatie: Het Microkrediet wordt uigevoerd door Qredits. Meer informatie en een aanvraagformulier kunt u vinden op www.qredits.nl

    Subsidieregeling Toerisme Natuurlijk Groningen (STINAG 2009) STINAG 2009 is een subsidie, bedoeld voor toeristische ondernemingen in de provincie Groningen met minder dan 250 fte. U moet minimaal zes maanden toeristische activiteiten exploiteren en hiermee omzet hebben behaald. STINAG stimuleert de toeristische sector in de provincie Groningen. De regeling kan bijdragen aan een adviesproject en/of een kwaliteitsverbeteringsproject. Bij het adviesproject gaat het om het inhuren van een extern deskundige ter ondersteuning van een beslissing om wel of niet over te gaan tot kwaliteitsverbetering. Het kwaliteitsverbeteringsproject moet betrekking hebben op kwaliteitsverbetering, duurzaamheid, natuurontwikkeling, architectuur, landschappelijke inpassing of innovatie. Het kwaliteitsverbeteringsproject kan een vervolg zijn op het adviesproject.

    Meer informatie:De STINAG wordt uigevoerd door het SNN. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het SNN, www.snn.eu.

    Investeringspremieregeling (IPR 2009) De IPR 2009 is bedoeld voor stuwende ondernemingen die zich gaan vestigen in de steunkaartgebieden van Noord-Nederland (LET OP: alleen Bedrijvenpark Stadskanaal en Dideldom). Ondernemingen zijn ‘stuwend’ als de omzet voor 50% of meer afkomstig is van buiten Noord-Nederland. Ook ondernemingen die verwachten op korte termijn stuwend te zijn, komen in aanmerking voor subsidie. IPR 2009 is een subsidieregeling van het SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland). De IPR kan u ondersteunen als u investeert in het stichten van een stuwende onderneming in een steunkaartgebied, of als u zo’n onderneming van buiten Noord- Nederland naar een steunkaartgebied verplaatst. U kunt een subsidie aanvragen voor de investeringen zelf (bedrijfsgebouwen, duurzame bedrijfsuitrusting en immateriële activa) óf voor de loonkosten voor werkgelegenheid die rechtstreeks door het investeringsproject wordt gecreëerd.

    Meer informatie: De IPR wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Meer informatie vindt u op www.snn.eu.

  • 12

    Besluit Borgstellingsregeling MKB (BBMKB) De BBMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 fte’s en een maximale omzet van € 50 miljoen. Verreweg de meeste mkb’ers kunnen er gebruik van maken. Als u aan de voorwaarden voldoet, kan het ministerie van Economische Zaken zich borgstellen voor dat deel van de lening waarvoor u geen zekerheden kunt bieden. Dat kan de drempel verlagen voor de bank om u een lening te verstrekken. Het is uiteindelijk de bank die beslist om al of niet gebruik te maken van de BBMKB. Als u gedurende de looptijd niet in staat blijkt uw lening af te lossen en als er verder onvoldoende opbrengsten zijn, kan de bank voor het bedrag van de borgstelling terugvallen op de overheid. De overheid staat dus garant.

    Meer informatie: U hoeft en kunt de Borgstellingsregeling niet zelf aan te vragen. De bank beslist of zij u een borgstellingkrediet verleent en onder welke voorwaarden. Wel kunt u uw bank verzoeken zo nodig van de borgstellingregeling gebruik te maken.

  • InnoverenStimulering Innovatie van Plattelandsondernemingen Oost-Groningen (STIPO) De regeling is bedoeld voor ”micro-ondernemingen”. Dit zijn ondernemingen waar minder dan 10 personen werken en waarvan de jaaromzet of de jaarlijkse balans de € 2 miljoen niet overschrijdt. De regeling is ook bedoeld voor landbouw- en detailhandelbedrijven. Voor een extern advies is 50% subsidie beschikbaar met een maximum van € 3.000. Innovatieve investeringsprojecten kunnen een bijdrage van 30% krijgen voor investeringen in duurzame bedrijfsuitrusting en gebouwen. De subsidie bedraagt minimaal € 1.500 en maximaal € 20.000. De investering moet een toename van minstens 20% in arbeidsplaatsen of productiecapaciteit van het bedrijf tot gevolg hebben. Aanvragen moeten onderbouwd worden met een ondernemersplan en voorzien zijn van een offerte van het adviesbureau of de aannemer die het werk gaat uitvoeren.

    Meer informatie: Voor meer informatie kunt u terecht bij de STIPO-coach (mevrouw Jenny Brockötter) van de Gemeente Stadskanaal. Zij kan u begeleiden in het (aanvraag)proces. Zij is te bereiken via 0599-631408.

    Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) U kunt bij het Agentschap NL een WBSO-aanvraag indienen als u in Nederland speur- en ontwikkelingswerk (research and development) gaat doen. Het maakt niet uit hoe groot uw onderneming is of in welke bedrijfssector u werkt. De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk compenseert.

    Meer informatie: De WBSO wordt uitgevoerd door het Agentschap NL. Meer informatie vindt u op www.senternovem.nl/wbso.

    Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit (NIOF 2010) De NIOF 2010 is bedoeld voor mkb-ondernemingen in de drie noordelijke provincies en ondersteunt verschillende projecten met een innovatief karakter. Dit is een subsidieregeling van het SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland).

    De NIOF 2010 kan financiële ondersteuning bieden bij: - Het inhuren van extern advies; - Het implementeren van een

    ontwikkelingstraject;- Het in dienst nemen van een kennisdrager; - Het deelnemen aan buitenlandse beurzen.

    Meer informatie: De NIOF wordt uitgevoerd door het SNN. Meer informatie vindt u op de website van het SNN, www.snn.eu.

    13

  • 14

    Innovatievoucher De Subsidieregeling Innovatievouchers is bestemd voor ondernemers in het mkb. Een innovatievoucher is een virtuele tegoedbon, die u kunt inruilen tegen kennis of voor het betalen van octrooikosten. Met de innovatievoucher kunt u dus op een bijzonder voordelige manier een adviseur inschakelen.

    Meer informatie: De Innovatievouchers worden verstrekt door het Agentschap NL. Om de innovatievoucher aan te vragen, gaat u naar www.senternovem.nl/innovatievouchers.

    Innovatiekrediet Het Innovatiekrediet is bedoeld voor mkb-ondernemingen die innovatieve ideeën hebben en beschikken over kennis, visie en ambitie, maar niet over voldoende financiële slagkracht. Per 2010 kunnen ook grote ondernemingen (meer dan 250 medewerkers) een Innovatiekrediet aanvragen voor duurzame technische ontwikkelprojecten. Het Innovatiekrediet is een risicodragend krediet voor het financieren van ontwikkelingsprojecten met veel commerciële potentie, maar met nog grote technische risico’s. De projecten moeten zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe producten, processen of diensten. Het Innovatiekrediet vermindert uw financiële risico; mislukt het project, dan hoeft u het Innovatiekrediet niet terug te betalen. Een Innovatiekrediet kan er toe bijdragen dat er voor alle partijen (banken, ondernemingen en andere investeerders) een optimaal financieringsevenwicht ontstaat, waarin risico’s en verhoudingen goed zijn gespreid.

    Meer informatie: Het Innovatiekrediet wordt uitgevoerd door het Agentschap NL. Op www.senternovem.nl/innovatiekrediet kunt u een quickscan laten doen. Aan de hand hiervan kan een van de adviseurs van NL Innovatie inschatten of uw plan voldoende raakvlakken heeft met het Innovatiekrediet. Als deze inschatting positief is, is het zinvol een aanvraag in te dienen. U kunt dit gedurende het gehele jaar doen. De aanvraag wordt individueel beoordeeld.

  • 15

    Energie en Milieu Energie-investeringsaftrek (EIA) De EIA is een regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie. Als u een bedrijfsmiddel heeft aangeschaft dat aan de energieprestatie-eisen voldoet, mag u naast de gebruikelijke afschrijving 44% van het investeringsbedrag ten laste brengen van de fiscale winst. Niet alleen bespaart u op uw energiekosten, u betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

    Meer informatie: De EIA wordt uitgevoerd door het Agentschap NL. Meer informatie en een aanvraagformulier kunt u vinden op www.senternovem.nl/eia.

    Milieu-investeringsafrek (MIA) / Vamil De MIA en de Vamil zijn regelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Deze regelingen worden vaak gecombineerd omdat ze beide gebruik maken van de Milieulijst. Hierop staan de bedrijfsmiddelen waarvoor de regelingen gelden. Deze lijst wordt jaarlijks geactualiseerd. De MIA stimuleert investeringen in milieuvriendelijke apparatuur door het Nederlandse bedrijfsleven. U mag tot 40 procent van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst. Het percentage is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. In 2010 kunnen bepaalde ondernemingen in aanmerking komen voor 20% extra MIA. De Vamil stimuleert de marktintroductie van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. U profiteert hierbij van een liquiditeits- en rentevoordeel. Als u de Vamil voor een bedrijfsmiddel toepast, mag u dit bedrijfsmiddel willekeurig ofwel vrij afschrijven.

    Meer informatie: De MIA en VAMIl worden uitgevoerd door het Agentschap NL. Gaat u voor meer informatie naar www.senternovem.nl/vamil_mia.

    Veiligheid kleine bedrijven De subsidie Veiligheid kleine bedrijven is bedoeld voor MKB-ondernemingen in Nederland met maximaal vijf vestigingen en maximaal 10 fte per vestiging. De subsidie stimuleert het toepassen van effectieve veiligheidsmaatregelen bij MKB-ondernemingen. Met deze subsidie kunt u een Veiligheidsscan laten doen en veiligheidsmaatregelen treffen. Deze veiligheidsmaatregelen moeten betrekking hebben op uw bedrijfsuitoefening. Om voor subsidie voor veiligheidsmaatregelen in aanmerking te komen, moet eerst een Veiligheidsscan uitgevoerd zijn.

    Meer informatie: De subsidie Veiligheid kleine bedrijven wordt uitgevoerd door het Agentschap NL. Meer informatie kunt u vinden op www.senternovem.nl/veiligheidkleinebedrijven.

  • 16

    Energiescan voor winkels en horecagelegenheden De energiescan is bedoeld voor winkels of horecagelegenheden die gebruik willen maken van de EIA regeling. Na aanmelding zal eerst gekeken worden naar de haalbaarheid van de scan en is de subsidie beperkt. De energiescan zal voor 50% gesubsidieerd worden door de Gemeente Stadskanaal, na opvolging van de aanbevelingen zal de scan voor 100% worden vergoed.

    Meer informatie: De energiescan voor winkels en horecagelegenheden wordt in 2011 uitgevoerd door de Gemeente Stadskanaal. Meer informatie en uitbreiding van de scan volgt in 2011 via diverse media. Voor meer informatie kunt bellen met Ruben Martowirono (Energieambtenaar), op (0599) 631 447.

    WagenparkscanDe wagenparkscan is bedoeld voor ondernemingen met een wagenpark in de Gemeente Stadskanaal. Het aandeel CO2 uitstoot binnen de transportsector is relatief hoog. Om de uitstoot te reduceren en daarmee de mogelijke kosten te besparen, wordt een wagenparkscan door de Gemeente Stadskanaal aangeboden. De scan zal voor 50% gesubsidieerd worden door de Gemeente Stadskanaal, na opvolging van de aanbevelingen zal de scan voor 100% worden vergoed.

    Meer informatie: De wagenparkscan voor winkels en horecagelegenheden wordt in 2011 uitgevoerd door de Gemeente Stadskanaal. Meer informatie en uitbreiding van de scan volgt in 2011 via diverse media. Voor meer informatie kunt bellen met Ruben Martowirono (Energieambtenaar), op (0599) 631 447.

  • 17

    OndernemenBesluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) De BBZ is bedoeld voor startende ondernemers en gevestigde zelfstandigen. Als uw inkomen uit uw eigen bedrijf beneden het bijstandsniveau ligt, kunt u in een aantal gevallen een beroep doen op het BBZ voor financiële bijstand. Het BBZ vult uw inkomen aan tot de bijstandsnorm. Daarnaast kunt u vanuit het BBZ bedrijfskapitaal krijgen als rentedragende lening. Het BBZ kan ook aanvulling bieden op uw inkomen als u een zelfstandige bent met een niet-levensvatbaar bedrijf.

    Meer informatie: Meer informatie vindt u bij één van de Accountmanagers Werk of Bedrijven, via 0599-631631.

    Regionaal Ondernemings Instituut (ROI) Het ROI is opgericht in 1987 door de gezamenlijke gemeenten en een aantal bedrijven in Oost Groningen met als doel ondersteuning te verlenen aan kleinschalige bedrijvigheid om daarmee de werkgelegenheid in de regio te stimuleren. Dit doel wordt gerealiseerd door professioneel bedrijfsadvies laagdrempelig en bereikbaar te maken voor startende ondernemers en kleine bestaande bedrijven met financiële problemen. Het ROI kan de eerste 8 adviesuren gratis aanbieden en vervolgens werken tegen een gereduceerd uurtarief. De dienstverlening van het ROI is gericht op het leveren van maatwerk aan individuele ondernemers. Samen met de ondernemer worden oplossingen gezocht in specifieke situaties. Het ROI ondersteunt ondernemers onder andere bij: - Het oplossen van financiële problemen; - De aanvraag van Bbz-leningen; - Het schrijven van ondernemersplannen; - Het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken; - Bedrijfsdoorlichting en reorganisatie; - Bedrijfsovername, staking en waardering.

    Meer informatie: Voor meer informatie kunt u terecht op www.stichtingroi.nl. Voor doorverwijzingen richting het ROI kunt u terecht bij één van de Accountmanagers Bedrijven van de Gemeente Stadskanaal, via 0599-631631.

  • 18

    Colofon:Deze brochure is een uitgave van de Gemeente Stadskanaal en geeft een niet uitputtend overzicht van subsidiemogelijkheden en regelingen voor ondernemers in de Gemeente Stadskanaal. Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

    December 2010

  • Bureau BedrijfsLevenRaadhuisplein 1, 9501 SZ StadskanaalPostbus 140, 9500 AC Stadskanaal0599 – 631 [email protected]

    WerkpleinAziëlaan 22, 9501 AA Stadskanaal0599 – 788 990

    Alternatieve voorkant.indd 2 15-12-2010 10:13:02