Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

48
studiekiezer professionele bacheloropleidingen gezondheid • lerarenopleiding • management • technologie • welzijn 2016-2017 leuven • heverlee • diest • hasselt • diepenbeek • genk

description

Gezondheid Lerarenopleiding Management Technologie Welzijn

Transcript of Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

Page 1: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

studiekiezerprofessionele bacheloropleidingengezondheid • lerarenopleiding • management • technologie • welzijn

2016

-201

7

leuven • heverlee • diest • hasselt • diepenbeek • genk

Page 2: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

kiezen voor

Kiezen is moeilijk. Er is zo’n grote keuze. En heel je leven hangt er van af. Of toch veel. Kies je met je hart of je verstand? Kies jij zelf? Of laat je je leiden door vrienden, ouders of leraars? Volg op de volgende pagina’s een tiental studenten die enkele jaren geleden hun keuze maakten.

p16gezondheidbiomedische laboratoriumtechnologie

voedings- en diëetkunde mondzorg

verpleegkunde

vroedkunde

p18 lerarenopleidinglager onderwijs

kleuteronderwijs secundair onderwijs

p20managementoffice management

bedrijfsmanagement

p24welzijnkinderen, jongeren en welzijn

orthopedagogiesociaal werk

p22 technologiechemie

elektromechanica

energietechnologie

toegepaste informatica

elektronica - ict

Page 3: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

Eindelijk... 4

Professioneel of academisch 6

Professioneel en academisch 8

Werken en studeren 9

Studie- en studentenbegeleiding 10

Verder studeren na een bachelor 24

Het leven op de campus 26

Meet the Moving Minds 28

HBO5 en bachelor 32

De associatie KU Leuven 34

Meer dan studeren alleen 36

FAQ 38

Verklarende woordenlijst 39

En dan aan het werk 40

Kiezen is moeilijk 44

Info- en openlesdagen 45

Page 4: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

2 algemene infobrochure

Page 5: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 3

PROFICIATDat je deze brochure leest, vertelt veel over jou. Het betekent dat je ver-der wil studeren. Dat je nadenkt over je toekomst. Maar ook dat je nog met een pak vragen zit. “Aan welke school ga ik studeren? Spreekt het kotleven mij aan? Word ik later accountant of verpleegkundige?

Leraar of laborant?”

Hogeschool UC Leuven-Limburg helpt je graag op weg.

In feite vragen we van jou - en al onze studenten - maar één ding: move. Iedereen is anders. Niet iedereen hoeft de beste / leukste / knapste / rijkste te

worden. Zolang je maar vooruit wil. Moving minds.

UC Leuven-Limburg is dé hogeschool voor moving minds. Enthousias-te, deskundige studenten en docenten met het hoofd en het hart op de juiste plaats. Goed uitgeruste campussen in Leuven, Heverlee, Diest, Has-selt, Diepenbeek en Genk. Een diploma met een internationaal karakter.

En vooral: de ruimte om te bewegen.

Proficiat. Je zit in je laatste jaar secundair. Wij zijn Marnik, Laura, Séverine, Lars, Yannick, Senja, Ellen, Selin, Lena, … en wij vertellen hier graag hoe wij gedurende ons laatste jaar op

de secundaire school omgingen met onze studiekeuze.

Page 6: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

4 eindelijk

EINDELIJK

Eindelijk het einde van het leerPLICHTonderwijs. In je lagere en secundaire school volgde je een netjes afgebakend parcours. Afwijken is amper mogelijk. Opgelet: de meester kijkt! Freewheelen of brossen verboden.

Nu: de start van het hoger onderwijs. Vrijheid blijheid? Vele mogelijkhe-den, keuzes, eigen verantwoordelijk-heid. Maar dat betekent ook: com-plexe structuur, veel spelregels. Dus toch even opletten.

Zoek de acht verschillen tussen je leven vroeger en wat er nu voor je open ligt.

SECUNDAIR ONDERWIJS

Je volgt een schooljaar. Met alles er op en er aan. Slaag je met vrucht, dan begin je aan een volgend jaar.

Een hoofdvak met veel uren in het lesrooster is belangrijker dan een bijvak.

Je bent geslaagd voor een heel jaar. Of niet.

Je programma ligt zo goed als vast.

Een les missen? Geen sprake van.

De klastitularis volgt je van nabij en waarschuwt je als je slecht bezig bent.

In je agenda staat netjes wat je gedaan hebt en wat je voor de volgende dag moet doen.

Je zit heel het jaar in dezelfde school. Alle lessen zijn in het Nederlands. Af en toe is er ruimte voor een schoolreis of buitenlandse trip

Page 7: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 5

HOGER ONDERWIJS

Je stelt een jaarprogramma samen met opleidingsonderdelen ter waarde van 60 studiepunten. In het eerste jaar volg je het standaardtraject. Nadien kan je programma afhangen van de opleidingsonderdelen die je eventueel moet hernemen en van de onderdelen uit een volgende opleidingsfase.

Elk opleidingsonderdeel heeft een aantal studiepunten. Een studiepunt komt overeen met ongeveer 25 à 30 uren ‘werk’: les voorbereiden en volgen, oefeningen maken, opzoekingen doen, blokken, examen afleggen, enz. Een opleidingsonderdeel van 6 studiepunten betekent dus dubbel zo hard werken als eentje van 3.

Je verwerft credits voor die opleidingsonderdelen waarvoor je 10/20 scoort. Je herneemt dus enkel vakken waar je geen 10/20 voor haalt. Een opleidingsonderdeel met een 8 of 9 kan je onder bepaalde voorwaarden laten ‘tolereren’: je doet het niet opnieuw, maar je krijgt er dan ook geen credit voor.

Je hebt vaak keuze uit verschillende afstudeerrichtingen of keuzemodules. Ook door stages, eindwerken en internationale uitwisselingsmogelijkheden lopen de programma’s van laatste-jaarsstudenten ver uit elkaar.

Je docent veronderstelt dat je de lessen bijwoont. Maar uiteindelijk is het jouw keuze … Je mist dan wel de uitleg bij de leerstof of een oefening die een andere kijk op de inhoud geeft. Sommige opleidingsonderdelen werken met permanente evaluatie. En dan mis je de les best niet.

Als hogeschool geven we je informatie over je vorderingen en voorzien we begeleiding. Maar je bent zelf verantwoordelijk voor je studie. Je neemt zelf initiatief om met je trajectbegeleider, klasmentor of psycho-sociale dienst te gaan praten als je het moeilijk hebt.

Je bepaalt je eigen agenda. Maar je moet wel de nodige zelfdiscipline aan de dag leggen om je zaken bij te houden en goed te plannen. Ook dat hoort bij het hoger onderwijs: eigen verant-woordelijkheid.

Kan je de lokroep van het buitenland niet weerstaan? UC Leuven-Limburg werkt samen met hogescholen en universiteiten in heel Europa. Sommige studenten zoeken het nog verder en werken aan projecten buiten Europa. Nog anderen lopen stage in het buitenland.

Page 8: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

6 professioneel of academisch?

PROFESSIONEEL OF ACADEMISCH

Als je verder studeert in het hoger onderwijs moet je een belangrijke keuze maken. Ga ik voor een professionele bachelor of voor een academische bachelor en master? Een essentieel verschil.

PROFESSIONELEBACHELORSEen professionele bacheloropleiding richt zich in de eerste plaats op de beroepspraktijk. Afstuderen betekent dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt verworven om een beroep (zoals verpleegkundige of leraar) of groep van beroepen (bijv. sociaal werk) uit te oefenen. De driejarige opleiding bevat dus een grote brok oefeningen, labo’s, werksemi-naries, projecten en projectmatig wetenschappelijk onderzoek. Meestal loop je ook een langdurige stage.Een professionele bachelor vind je in een hogeschool (university college).

Na een professionele bachelor kan je eventueel verder studeren. Via een schakelpro-gramma kan je doorstromen naar een masteropleiding aan de universiteit. Je kan ook nog verder gaan voor een postgraduaat of een bachelor-na-bachelor. UCLL biedt meer dan 30 vervolgtrajecten aan.

IN GROTE LIJNEN 3 jaar*

ToepassingsgerichtVeel praktijk

Hogeschool

BIJVOORBEELD:Accountancy

Office Management Maatschappelijk werk

Toegepaste InformaticaLeraar

September. Tijdens mijn laatste jaar secundair leerde ik twee studentes kleuteronderwijs kennen. Regelmatig hielp ik hen ‘s avonds met het bedenken en maken van kleuteractiviteiten. Mijn interesse voor deze opleiding groeide.

LENA CLEMENT, zie ook pag. 31, 37 en 46

* verpleegkunde is vanaf academiejaar ‘16-’17 4 jaar

Page 9: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

professioneel of academisch? 7

ACADEMISCHE BACHELORS EN MASTERSDe academische bacheloropleiding richt zich niet meteen op de arbeidsmarkt: in principe studeer je verder voor een masterdiploma. In een academische bachelor wordt meer aandacht geschonken aan de wetenschappelijke achtergronden. Een academische opleiding duurt minstens vier jaar: drie jaar academische bachelor + minimaal één jaar master.Academische opleidingen vind je aan de universiteiten en, voor wat de kunsten betreft, aan de School of Arts.

Opgelet: de academische bachelor en master Industrieel Ingenieur van de vroegere KHLim integreerden in september 2013 in de faculteit FIIW van de KU Leuven en de UHasselt. De campus bevindt zich nog steeds in Diepenbeek. De industrieel ingenieurs van de vroegere GroepT in Leuven integreerden in de KU Leuven. (zie pag. 37)

De academische bachelors en masters Audiovisuele en Beeldende Kunsten en Productdesign van de vroegere KHLim in Genk integreerden in LUCA School of Arts, maar bevinden zich nog steeds in Genk, campus C-mine. (zie pag. 37)

OF HBO5?Het HBO of hoger beroepson-derwijs situeert zich tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelors. In de termen van de overheid is het niveau 5, dus tussen niveau 4 (secundair onderwijs) en een bachelor (niveau 6). Een HBO5-opleiding leidt tot een graduaatsdiploma. Eventueel kan je nadien nog doorstro-men naar een professionele bachelor. (zie ook pag. 34)

4 à 6 jaarWetenschapsgerichtUitgebreide theoretische achtergrondenUniversiteit

BIJVOORBEELD:TEWTaal- en letterkundeSociologieBurgerlijk ingenieurPedagogie

September. “Ik wil iets met kinderen doen, dat weet ik al zeker. Lerarenopleiding? Of Sociale readaptatiewetenschappen? Of misschien verpleegkunde: heel wat familieleden werken in de gezondheidssector.

ELLEN SCHEPERS, zie ook pag. 34, 40 en 46

Page 10: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

8 professioneel en academisch

PROFESSIONEELEN ACADEMISCH

HBO5

Banaba

Sch

akel

-p

rogr

amm

a

Manama

SECUNDAIR ONDERWIJS

MASTER

PROFESSIONELEBACHELOR

ACADEMISCHE BACHELOR

Zalm of waterval? Nogal wat studenten twijfelen: een professionele of een acade-mische bachelor? Hogeschool of universiteit? Wat ligt me het best? Wat kan ik aan? Een keuze maken is niet eenvoudig. Je kan eerst een professionele bachelor behalen en dan voor een master aan de universiteit gaan. Dan moet je wel een schakel-programma van ongeveer een jaar volgen. Dat noemen we het zalmmodel.

Of zie je meer iets in een universitaire opleiding? Niets houdt je tegen. Als het toch je ding niet is, kan je op elk moment overschakelen naar een hogeschool. Of zoals men zegt: “Probeer zo hoog mogelijk, en als het niet lukt, kan je nog altijd afzakken”. Dat is het watervalmodel. Maar bedenk wel: je raakt in dat geval gedemotiveerd, je verliest maanden of jaren en veel geld, en je dreigt in de problemen te geraken met je leerkrediet.   Ons advies: informeer je grondig, praat erover, en blijft de twijfel: ga voor zalm!

MAXIME VISSERS

Maxime Vissers (24) volgde eerst een professionele bachelor orthopedagogie. Die studie viel prima mee en na drie jaar had ze haar diploma in handen. “In de bachelor kregen we naast theorie ook veel praktijk en stage. Het interesseerde me allemaal heel erg, maar na drie jaar wou ik meer weten.” Maxime schreef zich in voor pedagogische wetenschappen in Leuven. Dankzij het schakelprogramma kon ze een jaar later aan de masterjaren beginnen.“In de secudaire school deed ik humane wetenschappen. Wellicht had ik het nooit gehaald als ik meteen naar de universiteit was getrokken,” geeft Maxime toe. “Maar na drie jaar orthopedagogie aan de UCLL was ik er wel klaar voor.” Maxime loopt momenteel stage bij De Appelboom, een behande-lingscentrum voor peuters en kleuters met autisme. De stage is het laatste onderdeel van haar masteropleiding. In januari zal ze afstuderen.

JORNE CAROLUS Jorne Carolus houdt van wielrennen en energie. In het secundair volgde hij de richting Elektrische Installatietechnieken. Geen wonder dus dat hij koos voor de professionele bachelor in de Energietechnologie. Hij kreeg ook het statuut van topsporter als wielrenner. Drie jaar later had hij zijn diploma al op zak. Maar hij wou meer. Daarom schreef hij zich in voor het schakelprogram-ma industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt – KU Leuven op de campus Diepenbeek. “Het was een heftig jaar: veel theorie, zowel fysica, chemie als wiskunde. Het was een serieuze aanpassing en vergde ook veel zelfstudie.” Een jaar later kon hij aan de master beginnen. En nog een jaar later, na vijf jaar dus, was hij industrieel ingenieur. Maar daarmee is de kous niet af. “Na mijn masterproef vroeg mijn prof me of ik wilde doctoreren. Waarom niet: een combinatie van veel onderzoek en les geven? Een mooie beloning.”

September. Ik twijfel tussen psychologie of toegepaste psychologie aan de ene kant of rechten of rechtspraktijk aan de andere kant.

SÉVERINE HAUBEN, zie ook pag. 28 en 46

Page 11: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

werken en studeren 9

WERKENEN STUDERENHogeschool UCLL heeft heel wat

trajecten die het mogelijk maken om werken en studeren

(en een gezin) te combineren. Sommigen voelen immers na jaren opnieuw de kriebel om

verder te studeren. Nog anderen willen het roer omgooien of zijn

omwille van werkloosheid op zoek naar een nieuwe carrière- start. Met de nodige flexibiliteit

en wat doorzettingsvermogen is veel mogelijk.

DIRK SCHROEYERS, VAN TOELEVERANCIER VOOR FORD TOT VERPLEEGKUNDIGE

Dirk Schroeyers uit Bilzen zag met de sluiting van Ford Genk een einde komen aan zijn job bij Transport Service dat exclusief voor Ford werkte. “Ik had de keuze: doe ik iets gelijkaardig verder of iets helemaal anders. Het is dat tweede geworden. Vroeger was ik al geïnteresseerd in de zorg en het menselijk lichaam. Daarom ben ik een opleiding verpleegkunde bij de UCLL begonnen. Een dag per week volg ik er les. Daarnaast is het veel thuis studeren. Het eerste jaar was ik alvast geslaagd. Geen herexamens! Je krijgt er veel steun. Boeiend en mijn stage is zeer goed meegevallen.” Zijn studies combi-neert Dirk met een nieuwe job. “Ik werk halftijds als zorgkundige bij de Ark van Noë in Bilzen. Ook daar ondersteunen ze me heel goed. Wie weet blijf ik er wel hangen als mijn studies erop zitten.”

Katrien en Jolien twijfelden na hun secundair tussen de bachelor kleuter of lager school? Het werd kleuteronderwijs. “Maar op het moment dat wij ons diploma behaalden, beslisten we eigenlijk meteen om er nog een jaartje bij te doen en ons diploma lager onderwijs ook te behalen.” Via een verkorte bachelor op de campus in Diest kon dat op één jaar. “Tijdens de eerste stages was het nog een beetje wennen aan de andere aanpak, maar al snel stonden we als echte juffrouwen voor de klas.” Twee diploma’s op vier jaar tijd. Maar beide juffen beamen dat het toch wel een zwaar programma is.

BARBARA SIMONS, LERAAR OF ACCOUNTANT

Barbara Simons (26) startte na de secundaire school met een lera-renopleiding secundair onderwijs Informatica-Nederlands. Alles ging vlot, zeker vakinhoudelijk. “In het didactisch atelier kreeg ik echter een minder goed gevoel bij mijn keuze voor het onderwijs. Maar ik heb toch doorgezet.” Barbara studeerde vlotjes af, maar ging liever aan de slag in de schooladministratie. Na twee jaar besliste ze om haar werk te combineren met een nieuwe bacheloropleiding bedrijfsmanagement Accountancy en Fiscaliteit. Via de aangepaste trajecten kon ze het curriculum spreiden over vijf jaar. “Dit bevalt me best. Onze docenten houden rekening met onze werk- of gezins-situatie. Ik heb het goed gespreid zodat het best doenbaar is. Drie of vier avonden per week gaat wel.” Barbara is best tevreden met haar keuze. “De stage gaat wel moeilijker worden. Ik zal al mijn vakantie-dagen moeten inzetten. Maar moeilijk gaat ook.”

KATRIEN VAN HAM & JOLIEN GOOSSENS,

Page 12: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

10 studie- en studentenbegeleiding

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen, is boeiend maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschik-baar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekregen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendien-sten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

Oktober. “Ik doe informaticabeheer. Zowat iedereen in onze klas gaat verder in die richting. Ook voor mij is dat duidelijk. Ik twijfel alleen nog tussen universiteit en hogeschool.”

LARS LEENDERS, zie ook pag. 36 en 46

Page 13: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 11

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik ondanks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten. Gaan werken en studeren samen? In UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Bij velen bestaat het misverstand dat wij sommige statuten, zoals het topsportstatuut, zelf toekennen. Niets is minder waar, dit wordt op basis van jouw sportieve prestaties door jouw federatie uitgereikt.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziekin-strument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

Page 14: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

12 algemene infobrochure

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

➎ Campus Comenius

Leuven

➊ Campus GasthuisbergLeuven

➋ Campus Sociale SchoolHeverlee

➌ Campus HertogstraatHeverlee

➍ Campus Proximus

Heverlee

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

Page 15: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 13➏ Campus Clenardus

Diest

➐ Campus Oude Luikerbaan Hasselt

➑ Campus Diepenbeek

➒ Campus LiZa

Genk

➓ Campus HemelrijkHasselt

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJSLERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

Page 16: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

14 algemene infobrochure

GEZONDHEIDLEUVEN DIEPENBEEK GENK

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE ● ●

(Bio)medische Laboratoriumtechnologie ● ●

Farmaceutische en biologische laboratoriumtechn. ●

MONDZORG ●

VERPLEEGKUNDE ● ●

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE ●

VROEDKUNDE ● ●

Page 17: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

gezondheid 15

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIEBen je geboeid door de werking van levende organismen, van virus tot mens? Wil jij meedraaien in een team dat medische analyses uitvoert? Wil jij een bijdrage leveren aan de nieuwste ontwikkelin-gen om onze gezondheidszorg te verbeteren?

Als professionele bachelor in de biomedische laboratoriumtech-nologie kan je terecht in medisch-diagnostische laboratoria van ziekenhuizen en poliklinieken, in biotechnologische en farmaceu-tische onderzoekslaboratoria van universiteiten en overheden. Maar ook een technisch-commerciële functie in een farma-ceutisch of biomedisch bedrijf of het onderwijs behoren tot de mogelijkheden.

Vanaf het tweede jaar kan je kiezen tussen deze 2 afstudeerrichtingen: • Als afgestudeerde in de medische laboratoriumtechnologie help je een arts een diagnose te stellen. Je levert kwaliteitsvolle laboratoriumanalyses af op o.a. bloed, urine en weefsels van de patiënt.”

• Als afgestudeerde in de farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie (enkel campus Leuven) ondersteun je een onderzoeksteam met (nieuwe) laboratoriumtechnieken. Je kan o.a. meewerken aan genetisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.”

VROEDKUNDEAls vroedvrouw sta je mee aan de wieg van nieuw leven. Het is een prachtig beroep waarin je ouders begeleidt vóór de zwan-gerschap, tijdens de normale zwangerschap, bevalling en in de postnatale periode.

UC Leuven-Limburg biedt je een competentie- en praktijkgerich-te opleiding aan. Je krijgt een brede verloskundige kennis met aandacht voor psychosociale, ethische, juridische en multicultu-rele dimensies. Tijdens de stages kan je je kennis en vaardighe-den al meteen in de praktijk brengen.

Tijdens het eerste jaar bestudeer je de normale zwangerschap, bevalling en postpartum. In het tweede jaar maak je kennis met de bedreigde zwangerschap, bevalling en hoogrisico-pasgebore-ne. In het laatste jaar focus je op hoogrisico-verloskunde, eerste-lijnszorg, fertiliteitsproblematiek,… .

VERPLEEGKUNDEJonge mensen of ouderen, chronische zieken of psychiatrische patiënten, gehandicapten of moeder en kind... bij het beroep van verpleegkundige neemt de zorg voor andere mensen een centrale plaats in. Of je nu werkt op een afdeling heelkunde, intensieve zorgen, spoedgevallen, palliatieve zorgen of in een kinderafde-ling, het komt er steeds op neer dat je werkt met mensen waar-voor je mee de verantwoordelijkheid draagt.

Tijdens de opleiding Verpleegkunde leer je hoe je wetenschappe-lijk onderbouwde zorg kan verlenen. Je oefent je verpleegkundi-ge vaardigheden en je doet zorgtechnologische kennis op. Beide campussen zijn uitgerust met een modern vaardigheidscentrum, inclusief simulatiepoppen. Tijdens de stages kan je je kennis en vaardigheden al meteen in de praktijk brengen. In het derde jaar heb je de keuze uit 5 keuzetrajecten: geriatrische verpleegkunde, kinderverpleegkunde, psychiatrische verpleegkunde, sociale verpleegkunde en ziekenhuisverpleegkunde.

VOEDINGS- EN DIEETKUNDEDeze wetenschappelijke opleiding geeft je een kijk op de samen-stelling van ons voedsel en de invloed ervan op ziekte en gezond-heid. Je maakt grondige analyses van de voedingsbehoeften en je leert bevindingen uit wetenschappelijke literatuur vertalen naar praktische adviezen voor cliënten en patiënten. Op die manier gaan theorie en praktijk in deze opleiding hand in hand. In het laatste jaar kies jij in welk domein je je wenst te verdiepen: de preventie en voorlichting, het klinisch patiëntencontact of de levensmiddelentechnologie.

Als bachelor in de Voedings- en Dieetkunde kan je als zelfstandig klinisch diëtist aan de slag of je kan terecht in ziekenhuizen, ver-zorgingstehuizen, sport- of fitnessorganisaties.. Er zijn eveneens mogelijkheden binnen de voedingsmiddelenindustrie of binnen voedselhulpprogramma’s in de ontwikkelingssamenwerking. Je kan ook verder studeren voor een Master of postgraduaat.

Een gezonde mond is van essentieel belang voor de algemene gezondheid. Jij, als bachelor in de mondzorg, staat samen met de tandarts in voor de mondgezondheid. Je verzorgt de sensibilise-ring en voorlichting, de preventie en mondhygiëne. Daarnaast bied je ook zorg in de mond aan doelgroepen met bijzondere noden (bijv. ouderen, kinderen en personen met een functiebe-perking). Dit is een nieuwe opleiding in UC Leuven-Limburg, die in nauwe samenwerking met de opleiding tandheelkunde van KU Leuven en het werkveld wordt georganiseerd.

MONDZORG

VERPLEEGKUNDE BIEDT SPECIALE TRAJECTEN AAN VOOR WERKSTUDENTEN, AL DAN NIET IN AVOND- EN WEEKEND-ONDERWIJS.

Oktober. “Mijn besluit om vroedkunde te studeren maakte ik enkele jaren geleden al. Ik ben steeds gefascineerd geweest door het ontstaan van een nieuw leven, het volledige geboorteproces en alles wat daarop volgt. Het

bewust kunnen meemaken van deze ingrijpende gebeurtenis en zowel moeder als partner hierin kunnen bege-leiden is altijd al een droom geweest.”

SENJA VANDERHEYDEN, zie ook pag. 23, 32 en 46

Page 18: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

16 algemene infobrochure

LERARENOPLEIDINGLEUVEN / HEVERLEE DIEST HASSELT DIEPENBEEK

KLEUTERONDERWIJS ● ● ●

LAGER ONDERWIJS ● ● ●

SECUNDAIR ONDERWIJS ● ●

* UCLL heeft een zeer ruim aanbod aan onderwijsvakken: Aardrijkskunde, Bewegingsrecrea-tie, Biologie, Biotechnieken, Chemie, Economie, Elektriciteit, Engels, Frans, Fysica, Geschiedenis, Handel-Burotica, Informatica, Islamitische godsdienst, Katholieke godsdienst, Latijn, Lichamelijke opvoeding, Mechanica, Muzikale opvoeding, Nederlands, Niet-confessionele zedenleer, Plastische op-voeding, Project algemene vakken, Project kunstvakken, Techniek, Voeding-verzorging, Wiskunde

Page 19: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

lerarenopleiding 17

KLEUTERONDERWIJSJonge kinderen ontdekken volop de wereld rondom hen. Een kleuterklas biedt hen alle kansen: in de bouwhoek, aan de vertel-tafel, met de ontdekkoffer of in de winkelhoek... Jij zal die kinderen in hun leerproces begeleiden. Je bent een geboren ver-teller, gaat mee op ontdekkingstocht, leert hen tellen, bewegen en zich creatief uitdrukken… Je ziet waar ze nood aan hebben. Als leraar beschik je over een stevige basis aan pedagogische en didactische achtergrond. Je werkt samen met ouders en een team van collega’s om boeiend onderwijs te bieden. Je hebt een open blik op de wereld en je durft je grenzen verleggen. Bovenal heb je een hart voor kinderen. Je ziet hun talenten en hun uitdagingen. Als goede kleuteronderwijzer maak jij voor hen het verschil. In onze opleiding stap je al heel vroeg in de kleuterklas. Kansen genoeg om de beste kleuteronderwijzer in jezelf te ontdekken!

LAGER ONDERWIJSAls juf of meester in spe speel je een grote rol in het groeipro-ces van jonge kinderen. Niet alleen leer je ze lezen, rekenen en schrijven. Je gidst je leerlingen de wijde wereld in en helpt hen ontwikkelen tot unieke persoonlijkheden. Een uitdaging om ù tegen te zeggen, waarbij je creativiteit en inlevingsvermogen ongetwijfeld van pas zullen komen. In deze opleiding laten we je trouwens vanaf het begin stage lopen. Kwestie van zo vlug mogelijk jouw manier van lesgeven te vinden.

SECUNDAIR ONDERWIJSHeb jij het in je om jongeren te inspireren en samen met hen de wereld te ontdekken? Wil je tieners motiveren en uitdagen, activeren en leren relativeren? Droom je ervan om voor de klas te staan? Dan is de opleiding secundair onderwijs zeker iets voor jou.

Je stelt zelf het pakket van onderwijsvakken samen waarvoor je onderwijsbevoegdheid krijgt in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Uit een hele reeks combinatiemo-gelijkheden kies je twee onderwijsvakken die de inhoud van je opleiding sterk zullen bepalen.

UC Leuven-Limburg beschikt zowel in Vlaams-Brabant als in Limburg over het ruimste aanbod aan onderwijsvakken. Op onze website vind je de ontelbare combinatiemogelijkheden.

ALLE LERARENOPLEIDINGEN BIEDEN SPECIALE TRAJECTEN AAN VOOR WERKSTUDENTEN, OOK IN AVOND- EN WEEKENDONDERWIJS.

November. “Ik doe Handel. Mijn familie wil me de kans bieden om verder te studeren. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik wil een voorbeeld zijn voor andere kinderen. Daarom wil ik leraar worden.

SELIN MARROCCOLI, zie ook pag. 29, 44 en 46

Page 20: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

18 algemene infobrochure

MANAGEMENTLEUVEN: HEVERLEE DIEPENBEEK

OFFICE MANAGEMENT

Management assistant ● ●

Event- en projectmanagement ●

Media en Event ●

Medical management assistant ●

Bedrijfsvertaler-tolk ●

Bedrijfsvertaler ●

Bedrijfstolk ●

BEDRIJFSMANAGEMENT

Accountancy-fiscaliteit ● ●

Financie- en Verzekeringswezen ● ●

Logistiek management ●

Marketing ● ●

Rechtspraktijk ● ●

KMO-management ●

Business Management - Marketing (Engelstalig) ●

Business Management - Marketing across Europe (Engelstalig) ●

Page 21: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

management 19

OFFICE MANAGEMENTAls moderne office manager zal je een meertalige spilfiguur zijn binnen je organisatie. Je hebt een uitstekende (vreemde) talenkennis en bent meer dan gemiddeld computervaardig. Je onderscheidt je door je talrijke ‘soft skills’: communicatief, flexi-bel, accuraat, klantgericht, stressbestendig en oplossingsgericht. Je kan voor verschillende trajecten kiezen:

• MANAGEMENT ASSISTANT Een management assistant is een vlotte communicator en een stressbestendige duizendpoot. Je assisteert, organiseert en coördineert het werk van één of verscheidene managers. Daarom krijg je naast een intensief talenpakket ook een basis bedrijfseconomische vorming en praktische softwaretoepassingen.

• EVENT- EN PROJECTMANAGEMENT / MEDIA & EVENT Elke creatieve doener die niets liever wil dan projecten op poten zetten en evenementen organiseren, kan zich uitleven in Event- en projectmanagement. Bij Media & Event haal je boven- dien je vlotste pen boven om de communicatie van het bedrijf te

verzorgen. Je talenpakket blijft belangrijk om je tewerk- stellingskansen te verzekeren.

• MEDICAL MANAGEMENT ASSISTANT Zie je je toekomst in de medische wereld? Ga je graag met mensen om en zijn discre- tie en loyaliteit enkele van je troeven? Dan heb je een gezonde basis om te kiezen voor een toekomst in de gezondheidssector. Leer je ook graag verschillende talen, heb je organisatietalent én zin voor initiatief? Dan ben je helemaal klaar voor de opleiding Medical management assistant.

• BEDRIJFSVERTALER BEDRIJFSTOLK Je wilt volledig gaan voor talen én de bedrijfswereld. Werken in een vertaalbureau of tolken bij gesprekken tussen internationale zakenpartners zie je wel zitten? Bedrijfsvertaler en/of tolk geeft je een stevige basis in Nederlands, Frans, Engels en Duits.

BEDRIJFSMANAGEMENTJe wilt alles weten over ondernemen? Duik samen met ons de bedrijfswereld in. De opleiding Bachelor in het bedrijfsmanage-ment bezorgt je een algemene en brede bedrijfseconomische basis, met veel praktijkervaring en boeiende uitdagingen. Je kunt van bij het eerste semester een afstudeerrichting kiezen die aansluit bij jouw interesse. In elk van de afstudeerrichtingen vind je een mix van algemene en gespecialiseerde vakken, elk afgestemd op het huidige bedrijfsleven.

• ACCOUNTANCY-FISCALITEIT Ben je graag bezig met cijfers en berekeningen? Hou je van exact werken? Wil je het bedrijfsleven beter leren kennen? Wil je graag onderzoeken of een onderneming gezond is en wil je ook het fijne weten over diverse fiscale aangiftes? Dan is accountancy-fiscaliteit jouw opleiding.

• FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN Zie je je toekomst in de bank- of verzekeringswereld, dan is er de gespecialiseerde afstudeerrichting financie- en verzekeringswezen. Deze richting bereidt je zowel voor op een commerciële als administratieve job in de sector.

• MARKETING Wil je weten hoe je producten en merken succes- vol aan de man brengt, dan is de afstudeerrichting marketing de ideale keuze. Je leert er creatief en klantgericht denken en bouwt je commerciële skills verder uit.

• LOGISTIEK MANAGEMENT Het inkopen van grondstoffen, het sturen van de voorraad, het plannen van de productie, het organiseren van het vervoer… Als jij je zinnen hebt gezet op het plannen en optimaliseren van infrastructuur en transport, dan is de afstudeerrichting logistiek management helemaal jouw ding.

• RECHTSPRAKTIJK Hoe complexer onze samenleving wordt, hoe meer recht er moet zijn. Organisaties beseffen dat juiste juridische ondersteuning veel geld en tijd kan besparen. Om klaarheid te krijgen in deze materie groeit dan ook de nood aan mensen met een ruime praktische kennis van het recht, die van binnenuit weten hoe de juridische wereld functioneert.

• KEUZETRAJECT KMO-MANAGEMENT Als je het keuzetraject KMO-management kiest, ga je voor een brede opzet: van het opstarten van de kmo (kleine of middelgrote onderneming), over het uitbouwen ervan, tot het zorgen voor een opvolger of het ontbinden ervan: alles zal je leren te beheren. Daartoe heb je kennis nodig uit vele domeinen: marketing, personeelsbeleid, financiën, logistiek…

Wil je een grensverleggende opleiding, kies dan voor het internationaal en Engelstalig traject Bachelor in Business Management across Europe (BME), waarbij je in drie verschillende landen studeert.

DE OPLEIDINGEN ACCOUNTANCY-FISCALITEIT EN RECHTSPRAKTIJK BIEDEN SPECIALE TRAJECTEN AAN VOOR WERKSTUDENTEN IN AVONDONDERWIJS.

Page 22: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

20 algemene infobrochure

TECHNOLOGIELEUVEN: HEVERLEE DIEPENBEEK

CHEMIE

Biochemie ● ●

Chemie ● ●

Milieuzorg ● ●

Procestechnologie ● ●

ELEKTROMECHANICA

Automatisering ●

Elektromechanica ●

Klimatisering ●

Onderhoudstechnologie ●

ELEKTRONICA-ICT

Elektronica ●

ICT ●

ENERGIETECHNOLOGIE ●

TOEGEPASTE INFORMATICA ●

Page 23: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

technologie 21

ELEKTROMECHANICAHeel veel mensen kijken met ontzag naar technische installaties. De hoeveelheid van draden, koppelingen, automatische pompen en metertjes schrikt hen af. Maar voor jou heeft dat geen gehei-men. Want als Bachelor in de elektromechanica weet je perfect hoe, dankzij automatisering, apparaten ons het leven gemakkelijk maken, of hoe robotten haarfijn bandwerk uitvoeren.

Vanaf het tweede jaar begin je te specialiseren.• Automatisering• Elektromechanica• Klimatisering• Onderhoudstechnologie

ELEKTRONICA-ICTGsm, wireless, podcasting, iPod/iPad… Wat zijn de nieuwe mogelijkheden van deze toestellen? Is het LAN of WAN, is het GPRS of i-mode, nemen we MP3 of dvd…? Een ongelooflijk boeiende wereld, allemaal elektronica en ICT! Naast uiteraard een groot deel elektronica en ICT schenkt deze opleiding nogal wat aandacht aan audio- en beeldvormingstechnieken, elektroni-sche componenten, elektrische schakelingen, PLC-technieken en data-acquisitie…

• In de richting Elektronica ligt het zwaartepunt op elektronisch ontwerpen.• In de richting ICT heb je drie stromen: webdesign, program- meren en netwerktechnieken

TOEGEPASTE INFORMATICATijdens deze opleiding verdiep je je in de skills en kennis die voor elke computernaut belangrijk zijn. Je treedt binnen in de wondere wereld van de bits en bytes en koppelt systematiek aan analyse. Je krijgt een brede opleiding maar kan ook eigen accen-ten leggen. Vanaf het vierde semester van de opleiding kan je ook gedeeltelijk een eigen traject kiezen: Systemen en netwerken,

Softwareontwikkeling of Business Solutions.Als Bachelor in de toegepaste informatica kan je terecht bij or-ganisaties en bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Een greep uit de jobtitels van onze afgestudeerden: web- of software-ontwikkelaar, consultant, netwerkbeheerder, sysadmin, business architect, training consultant…

Als je professionele Bachelor in de energietechnologie wordt, bekwaam je je in drie domeinen:

• Elektriciteit: huis- en industriële installaties, laagspannings- en hoogspanningsnetten, motoren, generatoren, microgrids en smartgrids...• Energie: opwekking van klassieke en zeker ook duurzame energie, zoals warmtepompen, zonnecellen, windenergie, klimatisering, isolatie… • Automatisering: PLC-technieken, elektrisch ontwerpen, visualisatie, robotica, domotica…

CHEMIEAls professionele Bachelor in de chemie leer je hoe chemische processen in elkaar zitten. Je maakt zelf chemische stoffen (kleurstoffen, kunststoffen…), voert kwaliteitscontroles uit (vol-doet water bijvoorbeeld aan de eisen van drinkwater?), contro-leert en stuurt productieprocessen.

Vanaf het tweede jaar kan je kiezen tussen:• Chemie: materialen, controle van productiemiddelen, analyse van eindproducten…• Biochemie: voedingschemie, moleculaire biochemie…• Procestechnologie: productieprocessen, energie- en veiligheids- aspecten in bijv. de voeding-, kunststoffen- of geneesmiddelen- industrie…• Milieuzorg: oplossingen voor de milieuproblematiek.

Als professionele Bachelor in de chemie kan je terecht in con-trolelaboratoria, onderzoek en ontwikkeling, kwaliteitsdiensten, procesontwikkeling en -opvolging en in technisch commerciële diensten…

November. “Ik doe humane wetenschappen. Om een goed beeld over mezelf te krijgen heb ik een antwoord proberen te zoeken op enkele vragen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn sterke kanten en mijn minder goede

kanten? De meeste van mijn persoonlijkheidskenmerken sluiten nauw aan bij de kwaliteitskenmerken van een vroedvrouw: sociaal, punctueel, zelfstandig, verantwoordelijk, behulpzaam,… dat komt dus goed.”

SENJA VANDERHEYDEN, zie ook pag. 17, 32 en 46

ENERGIETECHNOLOGIE

Page 24: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

22 algemene infobrochure

WELZIJNHEVERLEE DIEPENBEEK

ORTHOPEDAGOGIE ●

SOCIAAL WERK ●

Maatschappelijke advisering ●

Maatschappelijk werk ●

Personeelswerk ●

Sociaal-cultureel werk ●

SRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN ●

Page 25: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

welzijn 23

ORTHOPEDAGOGIEJongeren in crisissituaties of met opvoedingsproblemen bege-leiden, personen met een fysieke handicap bijstaan, ouderen met een zorgbehoefte helpen… Als opvoeder-begeleider beoog je altijd de optimale ontplooiing en zelfredzaamheid van jouw cliënt.

Centraal doorheen de opleiding staan jouw creativiteit en per-soonlijkheid. Aangepaste werkvormen bevorderen de integratie tussen theorie, praktijk en werkplekleren. Als opvoeder-be-geleider kan je creatief bezig zijn op diverse terreinen: van maatschappelijk opbouwwerk, via centra voor personen met een beperking of via ambulante hulpverlening, naar onderwijs of sociale economie, enz. Als student kom je bovendien voort-durend in contact met andere culturen en internationalisering. Zo neem je oa. deel aan sensibiliseringsdagen en bezoek je een grootstad. Daarnaast kan je als student kiezen om zelf een ver-plaatsing naar het buitenland te maken in de vorm van een korte inleefreis, een lange stage/studie in Europa als Erasmusstudent of een lange stage in een gemeenschapsproject in het Zuiden. In de laatste opleidingsfase willen we jou als student de mogelijk-heid geven je onder te dompelen in een bepaald thema via een keuzetraject. Zo leren we je zelf nadenken over jouw interesses, je leerproces en je toekomst in het werkveld.

SOCIALE READAPTA-TIEWETENSCHAPPEN (SRW)KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

Wil jij kinderen, jongeren, gezinnen en hun omgeving tijdelijk of langer intensief ondersteunen? Ben je creatief, gedreven en durf je aangepaste oplossingen te bedenken voor onverwachte en complexe situaties? Dan is deze opleiding jouw ding.

Kinderen en jongeren zoeken hun weg. Met de hulp van ouders, leerkrachten en anderen lukt dat meestal wel... maar soms ook niet. Diverse gezinsgerichte initiatieven bieden dan een uitkomst. Voor meer gespecialiseerde hulp neem je in allerlei voorzieningen en leefgroepen als opvoeder tijdelijk de taak van de ouders over. Of je gaat in een school aan de slag in de zorg of leerlingenbegeleiding. Als professioneel jeugdhulpverlener ga je met alle betrokkenen samen op zoek naar het juiste evenwicht in complexe situaties.

Vertrekkend vanuit een breed kader verwerf je inzicht in alle disciplines die jou vormen tot een kritische professional die het welzijn van kinderen en jongeren behartigt. Je bekwaamt je in vele domeinen: preventie, zorg, gedrag, opvoeding of gezins- en schoolgericht werken vanuit een geïntegreerde visie op mens en samenleving. Je staat stil bij je eigen functioneren en je leert werken in team. Tijdens de verschillende fases van je opleiding bouw je een stevige praktijkervaring op via stages, workshops en gastcolleges. Het traject dat je daarbij volgt, kan je zelfs voor een stuk zelf uitstippelen. Er is ook een sterk internationaal luik voorzien.

SOCIAAL WERKIn onze samenleving zijn er uitdagingen genoeg: mensen en groepen komen geregeld in persoonlijke, relationele, economische en financiële problemen terecht. Zij verdienen het om hun leven terug op een leefbaar spoor te krijgen. Ook goed samenleven met diverse culturen en generaties vraagt voortdurend aandacht. Dat doen dus de sociaal werkers: bijdragen aan de kwaliteit van het leven en voor wie minder kansen krijgt komen ze zelfs op straat als het moet! Op die grens tussen mens en samenleving sta jij met je stevige sociale bewogenheid.

Je kan kiezen voor vier afstudeerrichtingen:

• MAATSCHAPPELIJK WERK. Sommige mensen lopen vast: in hun relaties, in financiële problemen of in materiële tegenslag. Trek jij ze weer op gang met psychosociale hulp, informatie, advies en concrete dienstverlening?

• PERSONEELSWERK. Elke werknemer legt een arbeidstraject af. Wil jij op de as tussen werkgever en werknemer ijveren voor zinvolle arbeidsinhoud, rechtvaardige arbeidsvoorwaarden, gunstige arbeidsomstandigheden en optimale arbeidsverhou- dingen?

• MAATSCHAPPELIJKE ADVISERING. Wil je aan de slag als begeleider van individuen en kansengroepen in de rol van trajectbegeleider, sociale economieconsulent, sociale beleids- adviseur of deskundige in de sociale rechtshulp, dan is deze keuze jouw troef op de arbeidsmarkt.

• SOCIAAL-CULTUREEL WERK. Een versterkte betrokkenheid tussen mens en samenleving: daar gaat de sociaal-cultureel werker voor. Hou je klaar om initiatieven te stimuleren, vrije tijd zinvol in te vullen en vorming te organiseren.

November. “Politieschool of Bedrijfsmanagement, dat is de vraag. Ik doe nu economie-wetenschappen. Naar de univer-siteit ga ik niet. In mijn familie zijn er wel een paar die dat doen of gedaan hebben, maar die grote pakketten leerstof: dat

gaat me niet bevallen. Het systeem van de hogeschool staat me beter aan: meer opdrachten en toetsen door het jaar.”

YANNICK BAUDEWIJNS, zie ook pag. 33, 41. en 46

Page 26: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

24 algemene infobrochure

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELORJe diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, ondermeer:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijk- heden daartoe.

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden, bijv.

• een bachelor lager onderwijs na een bachelor kleuteronderwijs • een derde onderwijsvak nadat je al twee onderwijsvakken in de bachelor secundair onderwijs behaald hebt • een bachelor Financie- en verzekeringswezen na een bachelor Accountancy-Fiscaliteit

• Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk. Zie overzicht hiernaast.

• Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten. Zie overzicht hiernaast.

• Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen www.ucll.be/navorming

December. Ik wil heel graag leraar worden. De lerarenopleiding is echt iets voor mij. Ik doe nu Wetenschappen-Wiskunde en sommige vrienden en familieleden vinden dat ik voor een master moet gaan. Ik heb al wat websites doorzocht. Een master lijkt me best boeiend, maar veel theorie en vaak in het Engels. En je bent meer dan vijf jaar onderweg vooraleer je voor de klas kan staan. De opleiding aan de hogeschool ziet er veel praktischer uit.”

LAURA SCHOUTEDEN, zie ook pag. 30, en 46

24 verder studeren na een bachelor

Page 27: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 25

BACHELOR-NA-BACHELOR• Internationale Samenwerking Noord-Zuid (Heverlee)

WELZIJN• Orthopedagogisch management (Diepenbeek)• Eerstelijnszorg (Genk)• Geestelijke gezondheidszorg (Leuven)

MANAGEMENT • Advanced business management (Heverlee)• Boekhoudkundige en fiscale expertise (Diepenbeek)

LERARENOPLEIDING• Buitengewoon onderwijs (Hasselt en Heverlee)• Schoolontwikkeling (Hasselt)• Zorgverbreding en remediërend leren (Hasselt)

GEZONDHEID • Eerstelijnszorg (Genk)• Geestelijke gezondheidszorg (Leuven)• Intensieve zorg en spoedgevallenzorg (Leuven)• Oncologie (Leuven)• Pediatrie en neonatologie (Leuven)• Sociale gezondheidszorg (Genk)

POSTGRADUATEN

LERARENOPLEIDING• CLIL: Content and Language Integrated Learning (Heverlee en Leuven)• Coachen van ontwikkelingsprocessen (Hasselt)• Development Studies: International Educating Class (Leuven)• Ervaringsgerichte zorgbegeleiding in de kleuterschool (Hasselt)• Moraal en Humanistische Filosofie (Leuven)• Niet-Confessionele Zedenleer (Leuven)• School voor allen (Heverlee)• Talentontwikkeling: Ontwikkelen vanuit mogelijkheden en sterktes (Hasselt)

GEZONDHEID• Diabeteseducator (Genk)• Lactatiekunde (Genk)• Palliatieve zorg (Genk)• Referentiepersoon Ethiek (Genk)• Postgraduate Certificate in Elderly Care (Leuven)• Voeding en oncologie (Leuven)• Online hulp voor welzijn en gezondheid (Diepenbeek)

WELZIJN• Autisme en (rand-)normale begaafdheid (Diepenbeek)• Ervaringsgerichte ontwikkeling in groepen (Diepenbeek)• Oplossingsgerichte hulpverlening en begeleiding (Diepenbeek)• Orthopedagogisch management met de nadruk op de organisatie en de context van de organisatie (Diepenbeek)• Orthopedagogisch management met de nadruk op jezelf als leidinggevende van een team (Diepenbeek)• Seksuologische Hulpverlening (Diepenbeek)• Bemiddeling in familiezaken (Heverlee)• Ervaringsgericht ontwikkelen in groepen (Heverlee)• Procesgericht leiderschap (Heverlee)• Online hulp voor welzijn en gezondheid (Diepenbeek)

MANAGEMENT• Vastgoed (Diepenbeek)• Business analyse (Heverlee)• Fiscaliteit (Heverlee)

Februari. We zijn naar de Sidin geweest. Zoals ik mij had voorgenomen ben ik vragen gaan stellen bij de UHasselt over Kine en bij de UCLL over verpleegkunde.

Met mijn opleiding wetenschappen-wiskunde moet ik zeker beide opleidingen aankunnen.

MARNIK TRUYEN, zie ook pag. 38, 45 en 46

verder studeren na een bachelor 25

Page 28: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

26 het leven op de campus

HET LEVENOP DE CAMPUS

Op een campus moet je je thuis voelen. Dat betekent een aangename plek, waar het leuk vertoeven is. Een plek waar je lekker kan eten en drinken, gezond en betaalbaar! Een plek waar je je af en toe kan ontspannen. Maar het moet ook een plek zijn waar je graag les volgt. Op elke campus vind je mooie auditoria, een open leercentrum, een goedgevulde bibliotheek of mediatheek en een heerlijk ruikend cafetaria. Elke campus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of de auto. Parkeerplaatsen en fietsstallingen zijn voorzien. Al het nodige is er dus. Zelfs het speciale sfeertje, eigen aan elke opleiding. Wat wil je nog meer?

Maart. Ik heb enkele infodagen gedaan. Rechten of psychologie lijken me wat te hoog gegrepen. Zeker voor dat laatste moet je toch ook heel goed in wiskunde zijn. :-( Het zal wellicht rechtsprak-tijk worden.

SÉVERINE HAUBEN, zie ook pag. 10 en 46

LEUVEN - CAMPUS GASTHUISBERG Deze campus herbergt de opleidingen Verpleegkunde, Vroed-kunde, Voedings- en Dieetkunde, Biomedische Laboratorium-technologie en Chemie. Kon het beter dan naast het Universitair ziekenhuis Gasthuisberg? Bovendien is de campus maar enkele passen verwijderd van vele stageplaatsen.

HEVERLEE - CAMPUS PROXIMUSCampus Proximus, het vroegere mekka van de telecommunicatie, bevindt zich te midden van een bedrijven- en researchpark in Heverlee. De studenten Toegepaste Informatica namen er al hun intrek. Later zullen Bedrijfsmanagement en Office Management volgen. Campus Proximus biedt ook onderdak aan het centrum voor volwassenonderwijs ACE-GroepT. Uiteindelijk zullen 4000 studenten hun opleiding volgen op deze campus.

HASSELT - CAMPUS OUDE LUIKERBAAN Achter het cultuurcentrum van Hasselt en het stadspark bevindt zich op nummer 79 de campus Oude Luikerbaan voor het Kleuter- en Lager onderwijs. Een campus met alles er op en er aan. Dicht bij de stad met alles wat een hoofdstad van de smaak te bieden heeft.

Page 29: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

het leven op de campus 27Maart. ”Ik wil leraar Nederlands worden. Ik heb Turks-Italiaans bloed! Vandaar dat sommige van mijn leraars mij dat afraden. Mijn ouders eigenlijk ook. Zij zeggen dat ik voor wiskunde en econo-

mie moet gaan omdat dat mijn sterke vakken zijn. Maar toch wil ik mijn hart volgen.”

SELIN MARROCCOLI, zie ook pag. 19, 44 en 46

DIEPENBEEK - CAMPUS DIEPENBEEKOp deze immense campus staan de gebouwen van Management, Technologie, Welzijn en de lerarenopleiding Secundair Onder-wijs. Het wordt de universitaire campus genoemd omdat er enkele faculteiten van de KU Leuven en de UHasselt gevestigd zijn. Verder zijn er een grote parking, twee mediatheken en het huis voor de studentenvoorzieningen. Wat verder ligt het On-derzoeks- en Technologiecentrum, waar het bruist van nieuwe ideeën en projecten.. GENK - CAMPUS LIZA - GENKOp Schiepse bos in Genk werd een gloednieuwe campus gebouwd voor de opleidingen Verpleegkunde en Vroedkunde. Natuurlijk tegenover het ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Wat dacht je? Dichter bij de praktijk van de gezondheidszorg en dus de stage-plaatsen kon niet. Moderner ook niet. Met de campushopper ben je zo aan het station van Genk, of in Diepenbeek of Hasselt.

DIEST - CAMPUS CLENARDUS Kies je voor de lerarenopleiding Kleuter- of Lager Onderwijs? Dan kan je ook naar Diest uitwijken. Diest is een sympathieke provincie-stad met trendy winkels, stemmige cafeetjes en gezellige restaurantjes. Campus Clenardus bevindt zich vlak aan het station.

LEUVEN - CAMPUS COMENIUSComenius is een historisch gebouw met een opvallend witstenen gevel. Daar huizen de opleidingen Kleuter-, Lager en Secundair Onderwijs. Deze campus ligt, ei zo na, naast het station van Leuven.

HEVERLEE - CAMPUS SOCIALE SCHOOL Boven aan de Groeneweg in Heverlee, torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Je merkt het al van op de autostrade. Op een boogscheut ligt de Campus Gasthuisberg en het centrum van Leuven op twee boogscheuten. Studenten Sociaal werk en Sociale Readaptatiewetenschappen kunnen zich op deze ‘groene’ campus even uit de wereld terug trekken om een ‘overview’ te krijgen van mens en samenleving.

HEVERLEE - CAMPUS HERTOGSTRAATOp onze campus in Heverlee kan je de Lerarenopleiding Kleuter, Lager en Secundair Onderwijs vinden. In afwachting van de verhuis naar Campus Proximus volgen de studenten Bedrijfsma-nagement en Office Management er hun lessen. Deze campus biedt bovendien tal van sportfaciliteiten, zoals enkele ruime sportzalen. Wie Heverlee zegt, zegt ook Meerdaalwoud. Wat kan geest en lichaam beter voeden dan bomen en bos?

Page 30: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

28 meet the moving minds

Moving Minds is de filosofie van UCLL. De hogeschool wil je motiveren en ideeën in beweging brengen. Dat doe je niet enkel in de les. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken de studenten over hun grenzen heen, ze creëren een open geest voor de toekomst, en proberen samen met hun docenten vastgeroeste kaders open te breken.

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe opportuniteiten om grenzen te verleggen binnen en buiten de hogeschool. Om opti-maal resultaten te kunnen boeken werken we daarvoor liefst in projecten, waarvan de resultaten nadien geïntegreerd worden in de hogeschool en/of daarbuiten. Het zijn stuk voor stuk unieke projecten die alle betrokkenen van UC Leuven-Limburg en daarbuiten in beweging brengen.

Er bestaat geen standaardrecept voor deze projecten, wel zijn er een aantal sprekende voorbeelden die meteen duidelijk maken dat er bruis zit in UC Leuven-Limburg.

YANNICK VLIEGEN, ELEKTROMECHANICA

EN EEN BADKAMER VOOR DEMENTERENDEN

Yannick Vliegen, derde jaar Bachelor in de Elektromechani-ca, werkte vorig jaar mee aan de ontwikkeling van een speciale badkamer bij Menos (Genk), een zorginstelling voor dementerenden. Het was één van de vijf projecten Techniek in de Zorg waarbij studen-ten van verschillende disciplines sa-menwerken aan de opdracht. “Door samen te werken over de discplines heen, leer je veel van elkaar. Tech-niek en gezondheidszorg kunnen perfect samenvloeien. Ik kende niets van dementie, en de studenten verpleegkunde leerden het een en ander over techniek.” Ondertussen kreeg Yannick hiervoor de presti-gieuze Cera-Award. “Het gaat me zeker helpen bij het zoeken naar een job volgend jaar.”

MEET THEMOVING MINDS

Maart. “Ik heb de knoop doorgehakt. Ik ben naar de infodagen van de hogescholen geweest in Hasselt en Diepenbeek. Ik heb gekozen voor UCLL. Vele vrienden zullen daar trouwens ook naartoe gaan. En op kot in Diepenbeek lijkt me wel wat.”

LAURA SCHOUTEDEN, zie ook pag. 26 en 46

HAKAN TABU

LEEN SCHEVENELS

GREET JANSSENS

Page 31: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

WEBCAMCOVERHAKAN TABU, LEEN SCHEVENELS EN GREET JANSSENS,

LERARENOPLEIDING

Hakan, Leen en Greet zijn de winnaars van het beste operatione-le Small Business Project van het jaar. ICU (I see you) brengt ori-ginele covers om webcams af te schermen op de markt. “Heel wat studenten plakken hun webcam af met een post-it of plakband. Daarom wilden we een visueel meer aantrekkelijke oplossing.” De covers, geproduceerd bij kunststofbedrijf Duolim uit Lummen, gingen vlot over de toonbank. Niet alleen leraars-in-spe, maar ook echte ondernemers. De studenten zijn door sponsor Hyundai uitgeroepen tot Briljant Young Entrepreneurs, wat hen een cheque heeft opgeleverd van 15.000 euro. Hiermee kunnen ze een doorstart maken met ICU.

SANDER MOONS, ENERGIETECHNOLOGIE

EN PUKKELPOP.

Sander Moons werkte tijdens de zomervakantie aan Baraque Futur, een uniek experiment van Pukkel-pop, UCLL en Eneco om het festival duurzamer te maken. “Omdat ik pas mijn bachelor energietechnologie behaald heb en omdat muziekfesti-vals me sowieso boeien, kon ik niet anders dan mijn schouders onder Baraque Futur zetten. Met zonnepa-nelen, windmolens en een elektrici-teitopwekkende dansvloer zorgden we voor genoeg energie voor een po-dium en de catering.” Sander mocht in zijn secundaire school in Herk-de-stad begin september tekst en uitleg komen geven over het project voor alle laatstejaarsleerlingen.

Maart. Nu mijn keuze zo goed als vast staat om kleuteronderwijzeres te studeren rest mij nog de keuze welke hogeschool. Het grootste voordeel aan UCLL vind ik dat je er vanaf september 2015 het eerste semester gelijk volgt met de studenten lager onderwijs. Dit geeft je de kans om

doorheen het eerste semester nog te wisselen tussen kleuter-en lageronderwijs.

LENA CLEMENT, zie ook pag. 8, 37 en 46

meet the moving minds 29

Page 32: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

30 meet the moving minds

OLIVIA AGNEESSENS, MARKETING

EN HAAR NOORD-ZUIDSTAGE

Ik kan nu terugkijken op, en ik overdrijf niet, de 3 mooiste en leerrijkste maanden uit mijn leven. Mijn stageplaats was gevestigd in Pretoria, Zuid-Afrika. Ik heb er 3 maanden stage gelopen op de Belgium Campus (een IT universi-teit opgericht door 2 Belgen). Naast de stage, was er nog genoeg tijd om het land te ontdekken! Ik heb de verbluffendste landschappen, de mooiste kustlijnen en de zotste safari’s gezien. Waar je ook terechtkomt, ik denk dat deze Zuidstages je ongelofelijk veel bijleren, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Eén tip die ik meegeef: geniet er ten volle van, want die 3 maanden vliegen voor-bij alsof het niets is!

TRUUS BOONS, CHEMIE EN WATER4GHANA

Tijdens de zomervakantie trokken Truus Boons en docente Ann Creemers, studenten Chemie, naar Ghana. UCLL werkt al jaren mee aan “Water4Ghana”, een ontwikkelingsproject in het Afrikaanse Ghana. “In dit project hebben we goede dagen gehad, maar ook mindere dagen, maar hierdoor hebben we wel super-veel bijgeleerd over omgaan met een andere cultuur en samen-werken met de lokale bevolking. Vooral planningen maken in Ghana gaat iets anders dan in België :-) We hebben op het einde van de rit heel wat dingen verwezenlijkt: waterstalen geno-men en geanalyseerd, chloordosering geoptimaliseerd, pomp in boorput gehangen, transport geregeld en materiaal aangekocht, geholpen om paar km waterleiding in grond te graven, afspraken gemaakt met de plaatselijke hogeschool en de elektriciteitsmaat-schappij, veel gebabbeld met de lokale bevolking en chairman-nen, enz.”

BOUDEWIJN MARTENS, STUDENT LAGER ONDERWIJS

Als student lager onderwijs trok ik op Erasmusuitwisseling naar Denemarken. Ik koos voor het internationaal programma Social Entrepreneurship. Het was een inspirerende ervaring. Samen met medestudenten uit o.a. China en Finland werkten we samen aan kleine en grote innovatieve projecten. En na de les hadden we ook voldoende vrije tijd om de school, de omgeving en elkaar te ontdekken. Samen eten, slapen en feesten. We waren echt ‘one big happy family’. Een ervaring die ik nooit zal vergeten!

Maart. “Mijn voorkeur gaat naar Hasselt of Leuven. Het grote verschil is de werkwijze: met modules waarbij je om de 6 weken een examen aflegt of enkel in januari en in juni examens. Ik heb besloten om naar de studenten- stad Leuven te gaan, ook omdat ik nu op kot kan gaan.”

SENJA VANDERHEYDEN, zie ook pag. 17, 23, en 46

Page 33: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

meet the moving minds 31

TOM HILLEN, ICT

EN EEN APP VOOR KINDEREN MET AUTISME

Tom Hillen werkte samen met studenten orthopedagogie en lerarenopleiding aan een case rond een app voor kinderen met een autismespectrumstoornis, in opdracht van De Dageraad en het KIDS, en in samenwerking met de firma Z-apps. “Ik heb heel wat opgestoken, zowel technisch als sociaal. We werkten immers samen met een bedrijf, en dat werkt nu eenmaal anders dan als je op je eentje programmeert. Nu moeten we extra regels volgen en er voor zorgen dat iedereen je werk begrijpt. Op sociaal vlak leer je omgaan met jongeren met ASS. Je leert ook doelgroepge-richt werken. Je krijgt veel commentaar, en je moet dus zoeken naar wat je klant precies wil.” Tom is zeer tevreden over zijn deelname aan het project Techniek in de Zorg. En hij won ook een Cera-Award. “Het project is een mooie aanvulling op onze opleiding, en met de CERA-award op je CV kan je makkelijk je inzet aantonen.”

SIETSKE LEETERS, MANAGEMENT ASSISTANT

EN ETALAASJ

Had je mij een jaar geleden gevraagd of ik zin had om te ondernemen, dan had ik waarschijnlijk nee gezegd. Ondernemen, dat leek me niets voor mij. Maar het Small Business Project heeft mijn ondernemingszin aangewakkerd en daar ben ik erg blij om. Samen met vier collega-studen-ten en mijn zus startte ik in februari met Etalaasj. Etalaasj biedt kinderka-mers in een totaalpakket die net dat tikkeltje anders zijn. Op dit moment zijn we een groeiend zaakje en denk ik nog lang niet aan stoppen. De mogelijkheden en ervaringen zijn onbeperkt, je kan meedoen aan wedstrijden, verkopen wat en waar je maar wilt, maar je moet er zelf wel hard aan werken. Maar uiteindelijk haal je veel voldoening uit die eerste klant. Het project heeft me een kant laten zien van mezelf die ik nog niet kende. Ik ben erg dankbaar dat ik op deze manier heb kunnen proeven van het ondernemerschap, dankzij UCLL en Vlajo. www.etalaasj.be

VIBE DEMOL,VROEDKUNDE EN ZUMA

Onlangs opende in hartje Hasselt aan de Zuivelmarkt ZuMa, een maatschappelijk dienstverleningsproject van de laatstejaarsstu-denten Vroedkunde en Verpleegkunde. Het open huis is gericht op toekomstige en jonge gezinnen: zwangere of pas bevallen vrouwen, en jonge ouders. ZuMa zal workshops aanbieden rond een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, het ouderschap en het opvoeden van jonge kinderen. Er is ook een ruimte beschik-baar om (borst)voeding te geven. Vibe Demol, net afgestudeerde vroedvrouw: “Ik was betrokken bij de opening maar zal in de toekomst nog graag komen helpen als vrijwilliger. Ik zou later graag werken in de prenatale zorg. Ook borstvoedingsbegeleiding vind ik zeer interessant.”

Maart. “Wij zijn naar de SIDIN geweest. Ik heb heel wat brochures en folders gelezen. Ik doorzocht heel wat websites. Er is een enorme keuze. Ik ga zeker ook naar de infodag in Leuven.

Voor de politieschool moet je zware toelatingsproeven doen. Ik twijfel.”

YANNICK BAUDEWIJNS, zie ook pag. 25, 41 en 46

Page 34: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

32 hbo5

HBO5EN BACHELOR

HBO5 CVO SINT-FRANCISCUSINSTITUUT VOOR VERPLEEGKUNDE (Leuven)

HBO5 VERPLEEGKUNDE VTI (Hasselt)

HBO5 VERPLEEGKUNDE GENK (Genk, samen met UCLL op campus LiZa)

CVO ACE-GROEP T (Leuven)• graduaat bedrijfsautomatisatie• graduaat biotechnologie• graduaat boekhouden• graduaat elektronica, optie embedded mutimedia• graduaat fiscale wetenschappen• graduaat informatica• graduaat logistiek, transport en mobiliteit• graduaat marketing• graduaat ondernemingscommunicatie• graduaat telecommunicatietechnieken• graduaat winkelmanagement

CVO SOCIALE SCHOOL (Heverlee)• graduaat begeleider sociale economie• graduaat educatief kinderwerker• graduaat maatschappelijk werk• graduaat orthopedagogie• graduaat personeelswerk• graduaat sociaal-cultureel werk• graduaat syndicaal werk

QRIOS (CENTRUM VOOR VOLWASSENONDERWIJS) (Hasselt – Genk – Overpelt – Maasmechelen - Genk)• graduaat orthopedagogie• graduaat maatschappelijk werk• graduaat bedrijfsautomatisatie• graduaat bibliotheekwezen• graduaat boekhouden• graduaat elektriciteit• graduaat mechanica

Twijfel je of een bacheloropleiding wel iets voor jou is? Het hoger beroepsonder-wijs situeert zich tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelors. Een HBO5-diploma leidt tot een gradu-aatsdiploma en verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt. Hogeschool UCLL werkt samen met verschillende HBO5-partners in de regio Limburg en Leuven.

April. “We zijn met school naar de SIDIN geweest. En nadien ben ik ook nog naar een infodag geweest. Het zal waarschijnlijk wel lerarenopleiding worden. Bachelor lager onderwijs lijkt me een leuk programma. Hasselt of Leuven? Ik kies voor Leuven. Mijn ouders werken daar, en dus kan ik met hen mee.”

ELLEN SCHEPERS, zie ook pag. 9, 40 en 46

Page 35: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 33

Page 36: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

34 algemene infobrochure

9000UCLL in Vlaams-Brabant

5600UCLL in Limburg

14.600UCLL

voor-opleiding

voor-opleiding

41% ASO

52% TSO

5% BSO

2%KSO

52% ASO

41% TSO

VLAAMS-BRABANT LIMBURG

5% BSO

2%KSO

KORTRIJK

BRUGGE

GENT MECHELEN

ANTWERPEN

GEEL

HASSELT

BRUSSEL

LEUVEN1

1 1

1

1

1

1 1

1

2

1

1

3

3

33

44

44

4

4

4

3

2

225

5 55

5

6

1 2 3 4 5 6

66

6

6 6

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

DE ASSOCIATIE KU LEUVEN

34 ucll en de associatie ku leuvenApril. “Ik ben naar de openlesdagen geweest in Leuven. De manier van les geven in de hogeschool bevalt me het best: kleinere groepen, meer interactie, stages, …”

LARS LEENDERS, zie ook pag. 12 en 46

Page 37: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

ucll en de associatie ku leuven 35April. Op de openlesdag van UCLL voelde ik me echt thuis. Ik vond de lessen zeer boeiend en de leerkrachten waren zeer vriendelijk. Ik maakte ook direct heel wat contacten met medestudent-

en. Ik ging naar huis met een goed gevoel, mijn keuze stond vast!

LENA CLEMENT, zie ook pag. 8, 31 en 46

TECHNOLOGIECAMPUS DIEPENBEEK

LUCA SCHOOL OF ARTS

De Technologiecampus Diepenbeek is een van de zeven campussen waar je een opleiding tot industrieel ingenieur aan de KU Leuven kunt starten. Bijzonder voor deze technologie campus is de associatieoverschrijdende samenwerking tussen KU Leuven en UHasselt voor de opleidingen industriële weten- schappen. Als student ontvang je een gezamenlijk diploma van KU Leuven en UHasselt.

Op de Technologiecampus kun je terecht voor de volgende Academische bachelors en masters in de industriële weten- schappen:

• BIOCHEMIE • BOUWKUNDE • CHEMIE • ELEKTROMECHA-NICA • ENERGIE • ELEKTRONICA-ICT • NUCLEAIRE

TECHNOLOGIE • VERPAKKINGSTECHNOLOGIE

De opleiding tot industrieel ingenieur werd tot 2012 aangeboden door de KHLim, maar integreerde in het kader van de academisering in de KU Leuven.

De LUCA School of Arts opleidingen werden tot 2014 georganiseerd door de KHLIM binnen het departement van de Media-en Design Academie (bekend als Mad-fac); een toenmalige samenwerking tussen KHLIM en PXL.

LUCA School of Arts is de kunsthogeschool van de Associa-tie KU Leuven. LUCA bundelt de kracht en expertise van vijf gerenommeerde instellingen op evenveel campussen verspreid over Brussel (Sint-Lukas Brussel en Narafi), Genk (C-mine), Gent (Sint-Lucas Gent) en Leuven (Lemmens). Op campus C-mine (Genk) kan je terecht voor de richtingen:

• PRODUCTDESIGN • FOTOGRAFIE • ANIMATIEFILM • TELEVISIE-FILM • COMMUNICATIE- & MEDIA

DESIGN: INTERACTION DESIGN & GAME DESIGN

LUCA biedt op de campus Lemmens (Leuven) bachelor- en mas-teropleidingen in muziek en drama aan. Voor muziek behoren richtingen Compositie, Directie, Instrument/Zang, Jazz, Muziek-pedagogie en Muziektherapie tot de mogelijkheden. De oplei-ding Drama focust op tekst spelen en maken. Er wordt ook een master-na-masteropleiding in de Voortgezette Studies Muziek georganiseerd en een Specifieke Lerarenopleiding.

WWW.LUCA-ARTS.BE

TECHNOLOGIECAMPUS, DIEPENBEEK

LUCA SCHOOL OF ARTS, CAMPUS C-MINE

LUCA SCHOOL OF ARTS, CAMPUS LEMMENS

Page 38: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

36 algemene infobrochure

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

36 meer dan studeren alleenMei. We kregen vandaag in de les een uitleg van iemand van het ziekenhuis over allerlei mogelijke jobs in het ziekenhuis. Zeer boeiend. Ik heb me ook ingeschreven voor een kijkstage op de spoeddienst.

MARNIK TRUYEN zie ook pag. 27, 45 en 46

Page 39: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

algemene infobrochure 37

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen?? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor €25, maar je krijgt er een herstelsabonne-ment bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccomodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen.

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle student en in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

Mei. We kregen vandaag in de les een uitleg van iemand van het ziekenhuis over allerlei mogelijke jobs in het ziekenhuis. Zeer boeiend. Ik heb me ook ingeschreven voor een kijkstage op de spoeddienst.

MARNIK TRUYEN zie ook pag. 27, 45 en 46

Page 40: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

FREQUENTLYASKED QUESTIONS

HOEVEEL KOST EEN JAAR STUDEREN?In het hoger onderwijs moet je studiegeld betalen. Dat is voor alle hogescholen en universiteiten gelijk. Per academiejaar bedraagt het studiegeld € 890. Als beursstudent betaal je slechts € 105. Voor een bijna-beursstudent is het € 470. (Dit zijn de studiegelden voor het academiejaar 15-16. De minister bepaalt in het voorjaar de studiegelden voor het volgende academiejaar.)Daarnaast heb je ook nog je kosten voor lesmateriaal. Afhankelijk van je opleiding kan dat toch 200 à 500 euro bedragen. Misschien moet je ook investeren in een laptop? Maar via de hogeschool kan je aan voordelige prijzen aan hard- en software geraken.Hou verder ook rekening met de kosten voor vervoer en eventueel een kot. En natuurlijk ook nog iets voor voeding en ontspanning. Maar we proberen deze kosten democratisch houden.Mocht hoger onderwijs financieel moeilijk liggen, ga dan zeker ten rade bij onze Sociale Dienst.

WANNEER KAN IK INSCHRIJVEN?Vanaf einde juni kan je in Limburg al inschrijven. Half augustus starten ook de inschrijvingen in Leuven en Diest. Best doe je vooraf al een voorinschrijving online. www.ucll.be/inschrijven

ZIJN ER TOELATINGSPROEVEN?In de hogeschool zijn er geen toelatingsproeven. Er is wel een maatschappelijke discussie rond toelatingsproeven en (bindende) oriën-teringsproeven, maar vooralsnog zijn die er niet. UCLL wil je wel zo goed mogelijk helpen bij je studiekeuze. Daarom organiseren we heel wat infomomenten en openlesdagen. Net voor de start van het academiejaar kan je voor sommige opleidingen intekenen voor Summer Colleges (opfriscursussen en dergelijke). We bieden ook een taaltest en taalcursus Nederlands in het hoger onderwijs aan. Zeker een aanrader.

KAN IK WERKEN EN STUDEREN COMBINEREN?UCLL heeft een lange traditie in het ontwikkelen van speciale trajecten voor werkstudenten. Zo wordt het mogelijk om je opleiding te spreiden over meerdere jaren en via avond-, weekend- en afstandsonderwijs je bachelor te behalen. Vaak is dit traject maatwerk, en kom je best even langs om dit met een trajectbegeleider te bespreken.

ZIJN ER TOELATINGSVOORWAARDEN? Je kan je inschrijven in een bacheloropleiding als je beschikt over een diploma van het secundair onderwijs uit België (hoger secundair onderwijs ASO, TSO, KSO of een diploma BSO met zevende jaar). Studenten uit Nederland moeten beschikken over een diploma VWO of MBO4, of een getuigschrift van met goed gevolg afgelegd propaedeutisch examen uit Nederland.Als je niet in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs of een daarmee gelijkgesteld diploma kan je toch toegelaten worden tot een bacheloropleiding als je slaagt in een toelatingsonderzoek hoger onderwijs. Meer informatie via www.ucll.be

38 F.A.Q. Mei. “Er zijn een paar studenten van de lerarenopleiding op school langs gekomen. Zij vertelden vanuit hun eigen ervaring. Je hoort dan ook de minder leuke dingen. Zo zijn er blijkbaar een paar blokvakken die je niet mag onderschatten, zoals “leren en ontwikkelen” wat een cursus psychologie is.”

ELLEN SCHEPERS, zie ook pag. 9, 34 en 46

Page 41: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

VERKLARENDE WOORDENLIJST PBA professionele bachelor (hogeschool)

ABA academische bachelor (universiteit of School of Arts)

MA master (universiteit of School of Arts)

BANABA bachelor na bachelor: een aanvullende bacheloropleiding

MANAMA master na master: een aanvullende masteropleiding

UC University College, de Engels benaming voor hogeschool

ASSOCIATIE samenwerking tussen hogescholen en universiteit, bijv. Associatie KU Leuven

OPO opleidingsonderdeel (= vak)

CREDITS studiepunten die je verwerft als je slaagt voor een opleidings onderdeel

ECTS European Credit Transfer System: een systeem om vakken die je in het buitenland aflegt, te laten erkennen voor je diploma hier of omgekeerd

EVC-EVK een systeem om opgedane ervaring of behaalde kwalificaties te erkennen zodat je van vrijstellingen kan genieten: Elders verworven competenties – elders verworven kwalificaties

LLL levenslang leren / ‘life long learning’

SCHAKELPROGRAMMA Tussen de professionele bacheloropleidingen en de academische masteropleidingen zijn schakelprogramma’s voorzien.

LEERKREDIET een rugzak van 140 studiepunten die je krijgt van de overheid om te studeren. Elk jaar zet je er daar een deel van in, meestal 60. Als je credits behaalt, krijg je dat leerkrediet terug, de eerst 60 zelfs dubbel!

STUVO de dienst Studentenvoorzieningen van onze hogeschool. In Leuven werkt Stuvo nauw samen met de KU Leuven, in Limburg met de andere Limburgse hogeronderwijsinstellingen

QUADRI de overkoepelende naam van alle onderzoek en dienstverlening van onze hogeschool. Quadri staat voor quality driven.

ISP individueel studieprogramma

UCLL afkorting van UC Leuven-Limburg

verklarende woordenlijst 39Juli. “Ik heb me dan toch niet ingeschreven voor de toelatingsproeven voor de politieschool.

Ik ga voor bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Marketing.”

YANNICK BAUDEWIJNS, zie ook pag. 25, 33 en 46

Page 42: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

40 en dan aan het werk: oud-studenten van khlim, khleuven en groept, nu allemaal ucll

WOUTER UTENOPRICHTER UGENTEC

Wouter Uten, studeerde Elek-tronica-ICT aan KHLim. Wouter ontwikkelde als eind-werk bio-informatica software. Hij won daarmee heel wat prijzen en bouwde zijn eigen bedrijf Ugentec uit. “Als kind draaide ik al oude computers uit elkaar. De fundering die ik aan de KHLim opbouwde, is het succes van mijn zaak nu.”

BARTEL VAN RIETBEKEND TV-FIGUUR

Bartel van Riet, afgestu-deerd als leraar Lichamelijke opvoeding aan KHLeuven. “In de opleiding Lichamelijke Opvoeding zitten alle leerlin-gen in een heel fysieke en ook psychische omgeving. Dat is gewoon plezant en schept een extra nauwe band. De kame-raadschap in zo’n richting was effenaf buitengewoon.”

JAN SCHUERBEDENKER VAN SMARTSCHOOL

Jan Schuer, volgde de Leraren-opleiding secundair onder-wijs. “Ik had nood aan veel ruimte in m’n opleiding en bij KHLim was er plaats voor creativiteit. De KHLim is dan ook een merk dat ik nog altijd meeneem en graag vermeld in mijn vele zakelijke contacten over heel Vlaanderen.”

KAJA GROBELNA TOP VOLLEYBALSTER

Kaja Grobelna, topvolleybal-ster bij Asterix Kieldrecht en The Yellow Tigers was student Voeding & dieetkun-de aan KHLeuven. “Ik koos voor de opleiding Voeding & dieet omdat het als topsporter belangrijk is om te weten wat je allemaal eet. De combinatie topsport en hogere studies is niet altijd evident maar ik heb mijn curriculum rustig in stapjes ingedeeld.”

INGE VERVOTTE, EX-POLITICA, VOORZITSTER VZW EMMAÜS

Inge Vervotte, is momenteel voorzitster van VZW Emmaüs (zorgsector) Ze studeerde af aan de Sociale hogeschool in Heverlee. “De Sociale Hogeschool streefde ernaar om van alle studenten kritische burgers te maken. Dat gaf ons een grote verantwoordelijkheid. Je verstoppen in de les was geen optie.”

TOM COX, DIRECTEUR KINDSHEID JESU HASSELT

Tom Cox, behaalde een bachelor Secundair onderwijs. “De menselijkheid, de warmte van de mensen en het voortdurende geloof in mogelijkheden zijn me altijd bijgebleven. Zorg dat je je eigen passie voelt en focus op jouw toekomstmogelijkheden in een inspirerende samenwerking met zoveel mogelijk mensen om je heen.”

SEBILA ÖZTÜRK, HULPVERLENER CAW

Sebila Öztürk, studeerde Orthopedagogie via het avondtraject. “De opleiding Orthopedagogie is theore-tisch erg goed onderbouwd en er wordt echt genoeg ruimte gegeven om praktijkervaring op te doen in een gezonde leeromgeving. Mijn advies aan de vele nieuwe studenten is te zorgen dat de studiekeuze steeds een verlengde is van ieders persoonlijke passie.”

EN DAN AAN HET WERK

Page 43: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

en dan aan het werk: oud-studenten van khlim, khleuven en groept, nu allemaal ucll 41

KAROLIEN DEBECKERMNM RADIOPRESENTRICE

Karolien Debecker, studeerde Marketing aan KHLeuven. “Met warmte denk ik terug aan de persoonlijke benade-ring door de docenten en de ruimte voor humor. Dan denk ik ook aan die ene docente, toen vooraan in de dertig, krullenbol, immer in het zwart gekleed, mevrouw Annemie Turtelboom. Ze liet ons zwoegen vanaf de eerste dag na de vakantie. En gedreven tante, maar eentje met passie en altijd een welgemeende knipoog voor de examens.”

WIM DRIESBURGEMEESTER VAN

GENK

Wim was van jongsaf gebeten door techniek. Zijn vader was garagist en zelf kluste hij graag bij als geluids- en lichttechni-cus. Na de Latijn-Wetenschap-pen ging hij voor elektronica. “Techniek moet je ook doen! In de bachelor (toen nog graduaat), kwam de praktijk sterk naar voor.” Wim Dries werkte eerst bij DAF Trucks als product support engineer. “Zelfs nu als burgemeester, blijft mijn opleiding een prima voorbereiding. De stad heeft stapels technische dossiers. Ook als voorzitter van Infrax komt dat goed van pas als het gaat over pakweg Telenet of slimme meters.”

LOUIS TOBBACK BURGEMEESTER VAN

LEUVEN

Louis Tobback, volgde de lera-renopleiding aan de Provincia-le Normaalschool in Tienen die later verhuisde naar Leuven en fusioneerde met Groep T. “Ik denk oprecht dat jongeren aan de hogeschool nu harder moeten studeren dan vroeger. Wij leerden dat leerkrachten de leerlingen vooral goesting moeten geven om te studeren. Studenten enthousiast maken en ook de juiste aandacht spenderen aan de zwakkeren onder hen blijven belangrijke elementen in de lerarenoplei-ding.”

SANJU GIELEN PEDAGOGISCH DIRECTEUR

VAN THHI TESSENDERLO

Sanju Gielen, studeerde voor leraar Nederlands, geschiede-nis en aardrijkskunde. “Aan de KHLim kreeg ik zin in hetlesgeven. Mijn doel werd jongeren dezelfde zin doen krijgen in leren. Ik hoop dat de studenten die nu starten en kiezen voor het onderwijs dat doen met hart en ziel. Vak-kennis, passie voor hun vak, zin in leren, openstaan voor nieuwe ervaringen, sociale vaardigheden én betrokken-heid met de leerlingen zijn daarbij essentiële sleutels. Als leerkracht kun je leerlingen inspireren en laten schitteren, dat is bijzonder.”

MICHEL VANDERFEESTEN, OPRICHTER EN BEZIELER VAN RADIO FM GOUD

Michel werd leraar (Nederlands, Engels en Informatica). Vrije radio was de passie van Michel, en uiteindelijk werd het zijn beroep. “Toen ik aan de lerarenopleiding op de KHLim startte, is mij onmiddellijk die warmte

opgevallen. Ik voelde mij er meteen thuis en de docenten waren oprecht begaan. Mijn tip is dat feestjes er zeker bij horen, maar probeer toch maar de meeste vakken mee te pikken. Wat je al eens gehoord hebt,

onthoud je véél beter,” zo sprak de leraar!

FRANK DE BOOSERE, BEKENDE WEERMAN

Frank De Boosere, is eigenlijk leraar. “De hogeschool heeft m’n talenten aangescherpt. Ook vandaag gebruik ik nog veel zaken die ik ooit in Heverlee geleerd heb zoals kritisch ingesteld te zijn en steeds trachten de zaken

bevattelijk uit te leggen. Ook leerden we dat een leraar best wel een dik vel mag hebben. Iets waar ik als weerman nog elke dag nood aan heb.”

MARTINE FOULON, PEDAGOGISCH DIRECTEUR ‘DE ARK’ LEUVEN

Martine Foulon, volgde de lerarenopleiding lager onderwijs in Heilig Hart Heverlee en een postgraduaat schoolmentor in de KHLeuven. “Onze klasgroep durfde al eens buiten de lijntjes te kleuren of een steentje

te verleggen. Mijn betrachting is de beste versie van mezelf als leerkracht te zijn en ervoor te zorgen dat elk kind op het einde van de basisschool de beste versie van zichzelf is geworden.’

Page 44: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

42

PROFICIAT

Juli. “Ik ben ingeschreven. Het wordt Lerarenopleiding. Mijn twee onderwijsvakken worden Nederlands en Economie.”

SELIN MARROCCOLI, zie ook pag. 19, 29 en 46

Page 45: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

43

Draai,

als een spiraal in een spiraal, die niet eindigt of begint

als de wieken van een molen, als een spoel dat altijd spint

als een carrousel die wentelt, in grote kringen naar omhoog

als een sneeuwbal die blijft rollen of een ballon in brede boog

als de tocht doorheen een tunnel die leidt naar helder licht

of het zoeken in het donker naar een sterker evenwicht

als een deur die open zwaait naar een weg met droom bestrooid

of de kringen van een steentje in een helder meer gegooid

als een boom die met zijn kruin andere bomen wuivend raakt

of als een hand die reikt en de sluizen open maakt:

het zijn de cirkels van jouw ziel,

het zijn jouw moving minds.

Jan Reynaerts

Augustus. Ik heb mij net ingeschreven voor Kine. Vele kameraden gaan ook naar de unief, alhoewel ik weet dat er sommigen daar toch geen kans maken. Maar ja, ze willen het eens gedaan hebben, een jaartje unief.

MARNIK TRUYEN, zie ook pag. 27, 38 en 46

Page 46: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

44 algemene infobrochure

KIEZEN IS MOEILIJK

MARNIK TRUYENBree, 2de jaar verpleegkunde

Marnik deed een half jaar kinesitherapie aan de univer-siteit. Hoewel hij behoorlijke punten haalde, groeide de overtuiging dat dit beroep niet echt was wat hij zocht. Hij schakelde meteen over, en met succes.

ELLEN SCHEPERS2de jaar lerarenopleiding

lager onderwijs

Ondertussen wel op kot, want elke dag pendelen was toch erg tijdrovend.

YANNICK BAUDEWIJNS2de jaar

Bedrijfsmanagement,

Yannick heeft er nu geen spijt meer van dat hij geen politie-agent zal worden. Marketing is nu zijn ding. En misschien gaat hij nadien nog verder studeren.

SÉVERINE HAUBEN2de jaar Lerarenopleiding

secundair: godsdienst + PAV,

In het tweede jaar rechtsprak-tijk vond Séverine dat de opleiding op zich wel interes-sant is, maar dat ze graag les wil geven. Séverine stapte over naar de lerarenopleiding. Ze koos voor Godsdienst en PAV (Project Algemene Vakken).

LENA CLEMENT2de jaar Bachelor Kleuteronderwijs,

Op de openlesdag klikte het. Ze vond de lessen zeer boeiend en de leerkrachten waren zeer vriendelijk. Ze maakte direct heel wat contacten met mede-studenten.

SELIN MARROCCOLI2de jaar lerarenopleiding secundair, Nederlands –

Economie.

“Het is een zware combinatie, maar ik heb er heel hard voor gewerkt.”

LAURA SCHOUTEDEN3de jaar lerarenopleiding,

Aardrijkskunde – Wiskunde.

Laura slaagde al elk jaar voor alle vakken, maar soms toch met een paar herexamens. Laura: “Het is hard werken met drukke stageperiodes en boeiende lessen.”

LARS LEENDERS 3de jaar Toegepaste

Informatica,

Voor sommigen is kiezen simpel. Eenmaal gepassioneerd door informatica, altijd infor-matica. Gaat nu voor het keu-zetraject Business Solutions.

SENJA VANDERHEYDEN 2de jaar Vroedkunde

Ondanks haar schrik voor de grote pakken leerstof, blikt ze terug op een geslaagd eerste jaar. “Als je iets graag doet, lukt het allemaal veel beter.”

44 kiezen is moeilijk

Kies je met je hart of je verstand? Kies jij zelf? Of laat je je leiden door vrienden, ouders of leraars? In deze brochure kan je onderaan de pagina’s lezen hoe een tiental studenten enkele jaren geleden hun keuze maakten.

Page 47: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

info en openlesdagen 47

INFO EN OPENLESDAGEN

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u. alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee, Leuven en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Hasselt, Diepenbeek en Genk

SID-IN BEURZEN 7-9 januari Vlaams-Brabant 21-23 januari Oost-Vlaanderen 4-6 februari West-Vlaanderen 18-20 februari Antwerpen 24-27 februari Limburg

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!

HEB JE NOG VRAGEN?

CAMPUSSEN LEUVEN, HEVERLEE EN DIEST

Via Campus Proximus Geldenaaksebaan 355, 3001 Heverlee016 375 [email protected]

CAMPUSSEN LIMBURG

Via Campus DiepenbeekAgoralaan Gebouw B, 3590 Diepenbeek011 180 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in sept. 2015. Wijzigingen zijn mogelijk. Raad-pleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens, Geldenaaksebaan 255, 3001 Heverlee

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

Page 48: Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2016-2017

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be