Student=, eerste editie

of 24 /24
S A M E N 1. 00 3. 50 1. 50 1. 00 PIZZASTUK NAAR KEUZE BARTJE® BELEGD + FRISDRANK NAAR KEUZE * DUITS BROODJE BELEGD NAAR KEUZE SUPERSAUCIJS Keuze uit: Hawaï, ham-salami en vegetarisch. Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties. *m.u.v. verse sappen. Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties. Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties. Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties. EURO VOORDEEL KORTINGSBONNEN + Dit is een uitgave van Rhijnvis Media. De inhoud valt niet onder de verantwoordelijkheid van Sp!ts. Neem Gratis! mee Nr. 1 - 2013 Chef'Special Juvat westendorp Fatima Moreira de Melo + + de grootste gratis studentenkrant voor & door studenten

Embed Size (px)

description

Student=, eerste editie, april 2013. Bijlage van de Sp!ts, ook los verspreid op hogescholen en universiteiten in Nederland. In samenwerking schreef ik: Op kamers (p. 3) en Gadgets (p. 8).

Transcript of Student=, eerste editie

Page 1: Student=, eerste editie

SAMEN

1.003.50 1.50 1.00

PIZZASTUK NAAR KEUZEBARTJE® BELEGD + FRISDRANK NAAR KEUZE*

DUITS BROODJE BELEGD NAAR KEUZE

SUPERSAUCIJSKeuze uit: Hawaï, ham-salami en vegetarisch.

Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties.

*m.u.v. verse sappen. Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties.

Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties.

Deze aanbieding is geldig bij Bakker Bart van 24 april t/m 12 mei 2013 en geldt niet i.c.m. andere acties.

EURO VOORDEELKORTINGSBONNEN

+

Dit is een uitgave van Rhijnvis Media. De inhoud valt niet onder de verantwoordelijkheid van Sp!ts.

NeemGratis!

mee

Nr. 1 - 2013

Chef'Special

Juvat westendorp

Fatima Moreira de Melo

++

de grootste gratis stude

ntenkrant voor & door

studenten

Page 2: Student=, eerste editie

Even Voorstellen

Student= is een landelijke studentenkrant voor en door studenten. is een landelijke studentenkrant voor en door studenten.

Verspreiding wordt verzorgt door Sp!ts en via distributiepunten op vrijwel alle Verspreiding wordt verzorgt door Sp!ts en via distributiepunten op vrijwel alle

hogescholen en universiteiten. Door de oplage van 479.878 exemplaren bereikt de hogescholen en universiteiten. Door de oplage van 479.878 exemplaren bereikt de

studentenkrant in totaal 1.755.000 lezers. Daarmee wordt meer dan de helft van studentenkrant in totaal 1.755.000 lezers. Daarmee wordt meer dan de helft van

alle studenten in Nederland bereikt. alle studenten in Nederland bereikt.

Rhijnvis Media ontwikkelt thema bijlagen voor nationale kranten en tijdschriften. Onze publicaties zijn inspirerend en worden gekenmerkt door een hoog redactioneel niveau. Deze bijlagen zijn branche breed en zijn bedoeld om de markt en individuele bedrijven een impuls te geven. De bijlagen bieden diepgang over relevante onderwerpen binnen de branche en worden zowel aan de zakelijke als consumentenmarkt aangeboden.

Projectmanager:Projectmanager: Martine KrekelaarGedistribueerd: Gedistribueerd: April 2013 Redactie: Redactie: Studenten NHL Hogeschool, minor Bedrijfsjournalistiek, Kristel HurenkampEindredactie: Eindredactie: Frits MulderVormgeving: Vormgeving: Design2pressFotografie: Fotografie: Rene Keijzer Yentl van Nierop Nick van Ormondt Koray Poyraz Jacob van Rozelaar Diede in ‘t Veld Fotolia

Deze krant is een initiatief van Rhijnvis Media. De inhoud van deze krant valt onder de verantwoordelijkheid van Rhijnvis Media.

Bent u geïnteresseerd in het adverteren in de landelijke studentenkrant STUDENT=, neem dan contact op met Martine Krekelaar:[email protected]@rhijnvismedia.nlof 020 - 763 05 79 020 - 763 05 79

Colofon

2Student= nummer 1 - April 2013

Hier is ‘ie dan! De grootste gratis studentenkrant, speciaal voor jou! Dé lifestyle krant vol frisse en inspirerende artikelen, interviews en reportages. De krant wordt gemaakt vóór en dóór studenten en gaat door het hele land. In deze eerste editie hebben we samengewerkt met de enthousiaste studenten van NHL Hogeschool! Wil jij ook een bijdrage leveren? Wij staan te springen om leuke foto’s, grapjes, tekstjes en natuurlijk al jouw ideeën en verzoekjes voor de tweede editie in september 2013!

Veel leesplezier!

Rhijnvis Media

Hallo hardwerkende studenten van Nederland en omstreken!

Hallo hardwerkende studenten van Nederland en omstreken!

Inhoud

=Door studenten

=voor studenten

Stadhouderskade 141 - 31074 BA Amsterdam020- [email protected]

Max. 225 woorden, mail naar: Max. 225 woorden, mail naar: [email protected]@rhijnvismedia.nl

Stuur een leuke, grappige, herkenbare studentikoze column naar ons toe! De leukste wordt geplaatstin de tweede editie van de krant!

www.facebook.com/landelijkestudentenkrant

Op kamers __________________________ 03

Ik (k)ook niet ________________________ 04

Bossaball! ___________________________ 05

Hertjes met ballen __________________ 06

Blondsdolheid _______________________ 07

Gadgets _____________________________ 08

Bijbanen om van te dromen __________10

Interview: Juvat Westendorp _________ 11

Dé festivalagenda voor jou ___________ 12

Interview: Chef’Special _______________14

Van kleurenfi lter tot duckface ________16

Interview: Fatima Moreira de Melo __18

Huize Echt Hema ____________________ 20

Een kleurrijk straatbeeld _____________22

Page 3: Student=, eerste editie

Op kamers3

16-DELIG

4-DELIGSandwichmaker Voor 2 sandwiches 750 Watt met antiaanbaklaag.

Waterkoker 2000 Watt inhoud 1,7 liter.

10.-

10.- 19.99

Servies ‘grijze vlakken’ Porselein vaatwas-machine- en magnetronbestendig.

Profi line pannen-set RVS voor alle warmtebronnen vaat-wasmachinebestendig.

Marskramer is een toonaangevende winkelformule met verrassende artikelen op het gebied van huishouden, woonaccessoires, cadeaus en speelgoed. Met ruim 230 winkels door het hele land is Marskramer altijd dichtbij. Kijk voor de verkoopadressen op www.marskramer.nl.

Op kamershoeft niet duur

te zijn!

Kijk op marskramer.nl/studenten voor nog meer studentenvoordeel

ALLE AANKOPEN VIA ONZE WEBSHOP ZIJN OOK AF TE HALEN IN ONZE WINKELS!

Koffi ezet-apparaat Wit 1000 Watt inhoud 1,2 liter.

Stofzuiger M7017 2200 Watt inhoud 2 liter actieradius 7,5 meter automatisch snoeroprolsysteem telescopisch zuigbuigsysteem.

12.-

45.- 79.99

59.99 79.99

Op kamers

_Huur_“Ik betaal 4100 euro per maand om hier te mogen zitten. Daar zit de complete zorg bij in. Dan moet je denken aan de medicij-nen, maar ook het eten. Het is natuurlijk veel geld, maar voor wat ik krijg vind ik het wel te-recht.”

_Eten_“Ik hoef zelf niet te koken, want ze hebben hier een restaurant waar je elke dag de keuze hebt tussen twee verschillende maaltij-den. Ik vind het eten prima, maar gisteren hadden we ratatouille. Nou sorry hoor, maar dat vind ik meer iets voor varkens.”

_Huisgenoten_“Er wonen hier genoeg mensen, maar ik heb weinig contact met ze. Daar heb ik ook weinig be-hoefte aan. Ik vind het altijd wel even gezellig om bij het eten een praatje te maken. Daarnaast rook ik graag een sigaretje met de zusters.

_Feestjes_“Ze organiseren hier elke dag verschillende dingen, maar daar heb ik geen behoefte aan. Laatst zou ik wel met mijn favoriete zuster naar haar paard, maar dit werd helaas afgezegd. Hoe ik me dan vermaak? Bij het raam staat een grote tafel en daar schilder ik re-gelmatig. Dat vind ik erg leuk.”

_Drugs_“Drugs heb ik nooit gebruikt. Ik heb er geen behoefte aan en ik heb genoeg aan de medicijnen. ‘s Ochtends krijg ik acht pillen, ‘s middags twee, vlak voor het eten drie en ‘s avonds één. Eer-der kreeg ik ook nog vier spuiten per dag.”

_Afsluiten_periode_“Ik vond het in eerste instantie af-schuwelijk om hierheen te gaan, maar het kon gewoon niet anders. Soms heb ik de gedachte om hier weg te gaan, dan wil ik mijn scoot-mobiel pakken en gewoon wegrij-den, terug naar mijn oude huis.”

Op kamers

_Huur_“Mijn huur betaal ik van m’n stu-diefi nanciering. Ik betaal 255 euro per maand. Dat gaat eigen-lijk best goed. Ik had gedacht dat ik vaker bruine bonen zou moeten eten. Ik werk in het weekend, van dat geld koop ik eten en drinken.”

_Eten_“Mijn huisgenoten en ik eten vaak pasta, rijst en gebakken aardappels. Soms kook ik extra veel, dat doe ik dan in de vrie-zer. Ik eet ook vaak met vriendin-nen, ik vind alleen eten zo saai.”

_Huisgenoten_“Ik ga best veel met m’n huisgeno-ten om. Ik heb bijvoorbeeld nog geen tv, maar mijn huisgenoot wel, dus kijk ik bij haar. We gaan ook vaak samen naar de winkel of spor-ten, dus dat klikt wel.”

_Feestjes_“We wonen hier nu pas een maand, dus dat hebben we nog niet gedaan. We hebben het er

al wel eens over gehad, maar we hebben geen gemeenschap-pelijke ruimte waar we feestjes kunnen houden. We kunnen dan misschien het best een kamer ‘ver-boden terrein’ noemen en daar dan alle spullen in zetten, haha.”

_Drugs_“Nu ik student ben, ben ik eigen-lijk braver dan op de middelbare school. Toen wilde ik alles uitpro-beren, nu zou ik dat niet zo snel doen. Ik heb ook niet veel vrien-den die drugs gebruiken, dus dat beïnvloedt denk ik wel.”

_Afsluiting_periode_“Ik zag er niet tegenop, het viel ook niet tegen. Ik heb allemaal nieuwe dingen te doen, mijn stu-die en nieuwe huisgenoten. Ik heb nog steeds mijn oude baan-tje in het weekend, dus ik zie mijn vrienden nog wel. We gaan meestal naar dezelfde kroeg. Maar je leert hier weer nieuwe mensen kennen. Het voelt niet echt alsof ik iets heb afgesloten.”

Theodorus Augustinus van der Vat, 82 jaar.

Eind 2011 overleed zijn vrouw, zijn steun en toeverlaat. Vanwege

gezondheidsproblemen kan hij nu niet meer

zelfstandig wonen. Daarom is hij ver-

huisd naar een woon-zorgvoorziening. Hij

heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen.

De één spreidt zijn vleugels uit op zoek naar vrijheid en zelfstandigheid. De ander moet noodge-dwongen uit huis en is afhankelijk. Wie? Een student en een opa. Een compleet andere fase in het leven, maar toch zo vergelijkbaar.

Tekst: Joost Boon, Aimee van Tienoven, Erik de Vries

Manoek Westra, 19 jaar. Zit in het tweede jaar van haar studie fysiotherapie. Om wat dichter bij school te zijn, heeft ze kortgeleden haar ouderlijk huis ver-laten. Ze woont nu op zichzelf in een studentenhuis. Ze heeft de stap genomen van afhankelijkheid naar zelfstandigheid.

De kamer van Manoek

Een bekertje dat gebruikt wordt voor de favoriete hobby

De douche zit in de keuken, als in een echt studentenhuis

De royale slaapkamer met familieportret

Theodorus Augustinus van der Vat met twee verpleegsters van het zorgcentrum

Ik drink af en toe een wijntje bij het eten

We eten vaak pasta, rijst en gebakken aardappels

Ik ga later slapen dan toen ik nog thuis woonde.”Zorgcentrum De Horst in Huis ter Heide

Manoek bij haar studentenkamer

Page 4: Student=, eerste editie

4Student= nummer 1 - April 2013

Ik (k)ook niet

Spaghetti met pesto en tonijnIngrediënten100 g spaghetti1 blikje tonij n op olie2 el slag- of slankroom2 el pestozout en pepermunt

Laat de tonij n uitlekken en deel ze dan in stukjes. Kook de spaghetti in ruim water met zout beet-gaar en laat die ook goed uitlekken, doe die dan terug in de pan en roer de tonij n, slagroom en pesto erdoor. Laat dit heel heet worden, terwij l je het mengsel steeds omschept. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.

Chicken marbellaIngrediënten8 kippenpoten130 groene olij ven300 pitloze gedroogde pruimengehaktlaurier, koriander, knofl ook en oreganorode wij nazij n en droge witte wij nbruine suiker

Belangrij k: start de voorbereidingen de avond van tevoren. Meng in een grote kom de kip, olij ven, prui-men, knofl ook en laurierblaadjes. Mix in een klein kommetje de olij folie, azij n en oregano en breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Giet en ver-deel het over de kip, dek de kom af en zet die in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C en leg de kip in een ovenschaal. De overgebleven marinade – die dus niet in het vlees is getrokken – inclusief prui-men en olij ven, kan nu over de kip worden gegoten. Voeg de witte wij n toe. Laat het zo’n 1 tot anderhalf uur in de oven liggen en draai de kip elke 20 minuten om. Bestrooi met koriander en tast toe!

Varkenshaas Ingrediënten500 gr varkenshaas1 teen knofl ook, uitgeperst250 gr aalbessen1 borrelglas bessenjenever1¼ dl slagroomsuiker, zout en peper

Wrij f de haasjes in met de knofl ook en verse peper. Ris de bessen en druk ze door een zeef. Bewaar er een paar voor de garnering. Braad de varkenshaasjes in boter rondom mooi bruin en zet ze dan, met een beetje zout bestrooid, in een andere schaal in de oven op 100 °C. Na twintig minuten zij n ze ideaal.Meng de bessenjenever met het bessensap en giet dat bij de boter. Laat inkoken en roer goed. Nu de room erbij , weer inkoken. Met een beetje suiker en zout de saus op smaak brengen. Snij d de haas in plakjes, saus erover en garneren met de overgebleven besjes.

_Uitgebreid_voor_twee_Tijd (en zin) om eens lekker uit te pakken voor het avondeten? Ga dan voor een uitgebreid diner. Lekker lang tafelen met je geliefde of een vriend(in), wijntje of biertje erbij en je hebt gegarandeerd een fi jne avond! Denk aan een Spaanse avond met tapas. Het kost wat tijd om alles klaar te maken, maar met de juiste voorbereiding is het goed te doen. Liever wat minder exotisch? Ga dan voor een ovenschotel. Schotels kan je gemakkelijk variëren met pasta, aardappelen en groenten. Het is maar net waar je zelf zin in hebt. Bij een uitgebreid diner kunnen voor- en nagerecht natuurlijk niet ontbreken. Carpaccio vooraf en tiramisu na? Of wordt het een lekker soepje met een crème brûlee als toetje? Genoeg mogelijkheden!

_Snel_voor_jezelf_Je komt (hongerig!) thuis na een lange dag college, maar wat staat er vanavond op het menu? Je hebt geen zin uren in de keuken te staan gaat dus voor een snelle hap. Maak gerust wat meer, want wat je niet gelijk op krijgt, kan je gemakkelijk invriezen voor een volgende keer. Pasta en rijst kunnen op diverse manieren worden bereid en kosten niet heel veel tijd (en niet onbelangrijk: geld!). Maar ook met aardappelen kun je eenvoudig wat lekkers maken. Bijvoorbeeld aardappelen in schijfjes snijden en ze opbakken, lekkere salade erbij en klaar!

_Voor_een_grote_groep_Heb je (aangename) huisgenootjes? Eet samen! Dan kun je om de beurt koken en heb je daar dus niet iedere dag werk aan. Daarbij is het ook nog eens gezelliger dan eten in je eentje. Koken in grote hoeveelheden is ook relatief goedkoper, helemaal als je het geld deelt.

Je woont op jezelf, samen met een Je woont op jezelf, samen met een vriend of vriendin of misschien deel vriend of vriendin of misschien deel je je huis wel met zijn tienen. Vaak je je huis wel met zijn tienen. Vaak schiet het koken erbij in, het kost zoveel schiet het koken erbij in, het kost zoveel tijd en een pizza schuif je nou eenmaal tijd en een pizza schuif je nou eenmaal zo in de oven. Maar, koken hoeft niet zo in de oven. Maar, koken hoeft niet altijd vervelend en tijdrovend te zijn..altijd vervelend en tijdrovend te zijn..

Koken 4

Tekst: Tosca de VriesAnouk van Eldrik

Page 5: Student=, eerste editie

Op kamers5 Student= nummer 1 - April 2013

Het dagelijks bestuur van SSN doet alle uitvoerende en organi-satorische werkzaamheden, bij-voorbeeld de ondersteuning van de organisatie van 50 Nederland-se Studenten Kampioenschappen (NSK’s) en het behartigen van de belangen van de sportende stu-dent. Bijna dagelijks ontmoeten zij nieuwe interessante mensen met wie zij de studentensport stapje voor stapje verbeteren voor ruim 100.000 studenten uit twaalf verschillende steden.

Wil jij de studentensport in Ne-derland bevorderen, veel leuke mensen ontmoeten en ontzet-tend veel (werk)ervaring opdoen? Wordt dan het nieuwe dagelijkse bestuur 2013-2014 van Stichting Studentensport Nederland!

Sport is wat de studentencultuur in een stad compleet maakt. Maar dat niet alleen, sport heeft ook een positief effect op de studieprestatie en ontwikkeling van de student. Met deze gedachte is in 1959 Stichting Studentensport Nederland (SSN) opgericht. Een organisatie voor en door studenten, die de studentensport in Nederland bevordert, stimuleert en ondersteunt.

www.studentensport.nl

E: [email protected]: +31302539149

Bossabal Bossaball wordt gespeeld met twee teams van vier of vijf spelers. Het speelveld bestaat uit een enorm luchtkussen met daarin aan iedere kant een trampoline verwerkt. Net als bij volleybal scheidt een net in het midden de speelhelften. Het doel van het spel is om de bal bij de tegenstander op de grond te krijgen, dit mag zowel met handen als met voeten. Je kunt je dus compleet uitleven. De speler die op de trampoline staat, springt zo hoog mogelijk om een goede smash te kunnen maken. Hoe spectaculairder de bal in het spel wordt gebracht (denk aan salto’s en andere circus-trucjes) hoe meer punten je scoort. Dit klinkt misschien uitputtend, maar het is zeker ook spectaculair vermaak.

De Nijmeegse Sander Siemes heeft meegedaan aan het EK Bossaball. Tegenwoordig is hij demonstratie-speler. “Het is een spectaculaire sport met een hoge fun- en showfactor. Het spel speelt zich af op een enorm luchtkussen waardoor je kan vliegen en dui-ken. Er komt veel techniek bij kijken, maar de sport is voor iedereen toegankelijk.” Siemes heeft zelf altijd geturnd en gevoetbald. “Een ideale combinatie om mee te beginnen. Wat je nog meer nodig hebt om deze sport te beoefenen?

Aanleg, een goede motoriek en/of ervaring met een van de sporten is mooi meegenomen, maar veel spe-len is uiteindelijk de sleutel tot succes.”

Relatief onbekendHoewel bossaball nog relatief onbekend is, hoopt en denkt Siemes dat dit gauw gaat veranderen. “De sport is nog niet erkend door het NOC*NSF, de Ne-derlandse sportorganisatie. Daarbij is het een presta-tiesport, ook daarom is het nog relatief onbekend.” Maar de ontwikkeling gaat door volgens hem. “We-reldwijd wordt de sport al in vijfentwintig landen be-oefend, met Europese en wereldkampioenschappen. Ook in Nederland wordt bossaball steeds populair-der: In de gemeenten Groningen, Drachten, Assen, Almere, Utrecht, Nijmegen, Enschede, Eindhoven en Den Haag zijn al bossaballclubs.”Het trotse Nederlandse Bossaballteam heeft de Euro-pese titel op haar naam staan en het NK vindt dit jaar plaats in Nijmegen, op acht juni. Wat Siemes betreft, gaat bossaball beachvolleybal achterna. “Dit is ei-genlijk de enige innovatieve sport van de laatste ja-ren die het tot de Olympische Spelen heeft geschopt. De combinatie van volleybal, trampolinespringen en voetbalelementen maakt het spel zo aantrekkelijk.”

StudentensportDe sport wordt voornamelijk beoefend door studen-ten en scholieren. Siemes is momenteel bezig bossa-ball in het onderwijs aan te bieden. “In Nijmegen is er een unieke samenwerking ontstaan met de Sport & Beweegstudies van de HAN. Zij hebben een speel-veld aangeschaft en proberen met deze vernieuwen-de sport aan te tonen wat zij bel angrijk vinden in het onderwijs: inspelen op ontwikkelingen en innovatief denken.”

sport

Sportief en spectaculair vermaak? Tekst: Anouk van Eldik en Tosca de Vries

5

Ken je het fenomeen bossaball al

? Ken je het fenom

een bossaball al?

Deze spectaculaire sport is een

mix van

Deze spectaculaire sport is een

mix van

voetbal, volleybal, capoeira en

gymnastiek.

Sander Siemes, demonstratiespele

r en Sander Siemes, d

emonstratiespeler en

organisator van Bossaball Nijmeg

en organisator van

Bossaball Nijmegen

weet er alles van.

weet er alles van.

. .Speel

Bossaball!De combinatie De combinatie

met springen met springen

en voetbal en voetbal

maakt het spel maakt het spel

aantrekkelijk. aantrekkelijk.

WHAT WORKS

OUT FOR

YOU?

DAMES

WORKOUT

SHIRTMaten: S-XL

DAMES

WORKOUT

PANTMaten: S-XL

COMPLEET ASSORTIMENT OP PERRYSPORT.NL

VAN 32.99

27•

99

VAN 54.99

44•

99

Page 6: Student=, eerste editie

6April 2013Brallen

In je studententijdIn je studententijdis een fiets onmis-is een fiets onmis-baar. Hij brengtbaar. Hij brengtje naar college,je naar college,je vereniging, deje vereniging, desportclub of desportclub of dekroeg. En hopelijk kroeg. En hopelijk ook weer thuis… ook weer thuis…

In het verkeer heeft In het verkeer heeft iedereen goede en min-iedereen goede en min-der goede gewoontes. der goede gewoontes. Laat je je soms aflei-Laat je je soms aflei-den door je telefoon, den door je telefoon, fiets je geregeld door fiets je geregeld door rood of stap je wel rood of stap je wel eens veel te lam op je eens veel te lam op je fiets? TeamAlert komt fiets? TeamAlert komt met ‘Drop it’ naar stu-met ‘Drop it’ naar stu-dentensteden zodat je dentensteden zodat je voorgoed afscheid kunt voorgoed afscheid kunt nemen van deze slechte nemen van deze slechte gewoontes! Biecht je gewoontes! Biecht je slechte verkeersge-slechte verkeersge-woonte op en dump ‘m in woonte op en dump ‘m in de rode Drop it kliko. de rode Drop it kliko. Heb je wel altijd fiets-Heb je wel altijd fiets-lampjes op zak? Of lampjes op zak? Of steek je altijd net-steek je altijd net-jes je hand uit als je jes je hand uit als je afslaat? Goede fietsge-afslaat? Goede fietsge-woontes worden namelijk woontes worden namelijk ook beloond! Vertel je ook beloond! Vertel je goede gewoontes en je goede gewoontes en je mag uit de groene kliko mag uit de groene kliko een grappige gadget een grappige gadget vissen. Bij de oranje vissen. Bij de oranje kliko kan je meedoen kliko kan je meedoen aan een geinig spel-aan een geinig spel-letje over afleiding in letje over afleiding in het verkeer. Ben jij het het verkeer. Ben jij het meest scherp, dan word meest scherp, dan word je uitgeroepen tot dag-je uitgeroepen tot dag-winnaar en krijg je een winnaar en krijg je een vette prijs. vette prijs.

Op Op www.teamalert.nl/www.teamalert.nl/dropit dropit staat wanneerstaat wanneerTeamAlert bij jou TeamAlert bij jou in de buurt is metin de buurt is metDrop it! Drop it!

We hebben studenten nodig. We kunnen niet zonder ze. Want zij zijn het die van een stad een stu-dentenstad maken, van een huis een studentenhuis, en van een soa een cv-item.

Beetje geschiedenisBij studentenverenigingen denken mensen vaak aan feesten in studen-tenhuizen waar maar enkele dingen tellen: seks, zuipen en lang leve de lol. Maar er zit veel meer achter het feestelijke karakter van studenten-verenigingen. Als we het over het ontstaan van studentenverenigingen hebben, gaan we heel ver terug in de tijd. Het is allemaal zeer serieus begonnen.In 1575 werd de eerste Neder-landse universiteit gesticht, in Leiden. Toen al was het gebruikelijk dat stu-denten elkaar opzochten en groep-jes vormden. Dit verschilde echter met hoe het er nu aan toe gaat. Er werd veel meer gestudeerd, er wa-ren geen tot weinig feestjes en van seks was alleen in het stiekeme sprake. Jongeren gingen studeren buiten hun ouderlijke omgeving en waren daardoor op zichzelf aange-

wezen. Om deze barre tijden te over-leven, zochten ze elkaar op en vorm-den zogeheten ‘nationes’, de eerste studentenverenigingen. Toch duurde het nog even voordat die term ge-bruikt werd. In 1815 werd in Gronin-gen de eerste mannelijke studenten-vereniging opgericht, Vindicat atque Polit. De naam betekent: Handhaaft en Beschaaft. Nogal ironisch als je luistert naar de verhalen uit het ‘hol van de leeuw’. Toch waren bijna alle studenten lid van dit fl amboyante hol.

Vindicat: the biggest, the greatestZe zijn de grootste. Ze zijn de beste. Ze zijn de oudste. Ze zijn de berucht-ste. Ze zijn de smerigste. Als lid van de hoofdvereniging heb je keuze uit een aantal subverenigingen. Zo is er voor ieder ‘hertje’ (vrouw) en ieder ‘balletje’ (man) wat wils. De vereni-ging biedt activiteiten aan op het gebied van sport en cultuur. Je kunt bij een tennis- of hockeyvereniging en je kunt roeien. In al deze disciplines worden leuke evenementen georga-niseerd. Natuurlijk worden er ook feesten gegeven, tegenwoordig met zowel mannen als vrouwen. Deze

HertjesHertjesmet ballenmet ballen

Non-stop gezuip en veel seks... Je wordt ni

et

zomaar lid van ‘de’ groep. Om erbij te hor

en,

moet je diep door het stof gaan, je moet n

amelijk

de gevreesde en tevens gehate ontgroening

over-

leven. Je wordt vernederd, onteerd, met de

grond

gelijkgemaakt en hebt meer kans op een pos

ttrau-

matische stress-stoornis. Heerlijk toch?

Wist je dat…Er veel feestjes zijn bijEr veel feestjes zijn bijstudentenverenigingen?studentenverenigingen?

Het goed op je cv staat als je Het goed op je cv staat als je bij een studentenvereniging zit?bij een studentenvereniging zit?

Bij een studentenvereniging Bij een studentenvereniging gaan goed voor je netwerk is?gaan goed voor je netwerk is?

Er niet alleen maar gedronken Er niet alleen maar gedronken wordt bij studentenverenigingen?wordt bij studentenverenigingen?

Er veel gedaan wordt Er veel gedaan wordt aan sport en cultuur bij aan sport en cultuur bij studentenverenigingen?studentenverenigingen?

Je jezelf erg goed leert kennen Je jezelf erg goed leert kennen bij een studentenvereniging?bij een studentenvereniging?

Het heel veel tijd in Het heel veel tijd in beslag neemt als je bij een beslag neemt als je bij een studentenvereniging zit?studentenvereniging zit?

Oh en nog dit:Studenten die bij een studenten-Studenten die bij een studenten-vereniging studeren gemiddeld vereniging studeren gemiddeld 1,5 jaar langer studeren?1,5 jaar langer studeren?

En dat bovendien.... Het beste kapsel voor Het beste kapsel voor een student, een opgeschoren een student, een opgeschoren techno kapsel is?techno kapsel is?

feesten worden georganiseerd door de leden zelf, de doorgewin-terde feestgangers. Vindicat wordt dan omgetoverd tot een unieke feestkathedraal, een walhalla en een bierbom. Klinkt goed toch? Dat vinden de leden ook. “Ik ben bij een studentenvereniging ge-gaan, omdat het me leuk leek veel nieuwe mensen te leren kennen, ik heb voor Vindicat gekozen, een te gekke plek, waar enorm veel ge-beurt!” aldus Hendrik.

HertenemancipatieAan de mannencultuur binnen het studentenleven kwam in de negen-tiende eeuw een eind, toen de vrou-wen hun intrede maakten op univer-siteiten en hogescholen. Ook onder de hertjes ontstond de behoefte er-gens bij te horen. Vrouwen werden aanvankelijk namelijk geweigerd door Vindicat. Dit verklaart waarom er ook zo weinig ‘geregistreerde’ seks was binnen de vereniging. Maar na veel overleg kregen ook de vrouwen een vereniging onder de naam Magna Pete, wat betekent: streef naar het grote. Een naam die je aan het denken zet. Deze hert-jesclub werd bijna 85 jaar na de balletjesclub opgericht, in 1898 om precies te zijn. Later kregen de da-mes in andere steden de smaak te maken en stichtten in Leiden, Amster-dam, Utrecht, Delft, Wagenin-gen en Rotter-dam ook vereni-gingen.

Delftse dondersNaast Groningen zijn er uiteraard meer kekke studentensteden. Een voorbeeld is Delft. Daar is de Tech-nische Universiteit gevestigd – en het klinkt iets minder opwindend dan het ‘Cherso van Groningen’,

maar niks is minder waar. Ook hier wordt geneukt, gezopen en gefeest. Alleen bij de oprichting in 1842 was de naam iets minder spannend: ‘Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke inge-nieurs zoo voor ‘s lands dienst als voor de nijverheid en van kweeke-lingen voor den handel’. In 1905 veranderd in het beter te behappen Technische Universiteit.

DSC DelftDe oudste vereniging van Delft is het DSC, wat staat voor Delfts Studenten Corps. Een corps is niet zomaar een studentenvereniging. Een corps is veel ouder en bin-nen deze verenigingen wordt veel waarde gehecht aan tradities. De ontgroeningen zijn zwaarder dan bij reguliere studentenverenigingen. Je wordt gesloopt, met de grond gelijkgemaakt, gekielhaald. Maar daarna schijnt de zon en die schijnt hard, lekker fel en recht in je ge-zicht. Je hebt een groep, je hoort erbij, je hebt het gehaald, je kunt op elkaar bouwen, je bent elkaars rots in de branding. En dit kan al vanaf 1848, toen het allemaal begon daar in Delft. “Het is een leuke tijd, dat is het zeker. Je kunt er netwerken en doorgroeien en je ontwikkelt jezelf. Alleen belemmert de drank dat soms”, aldus een lid van deze studentenvereniging.OnderverenigingenNaast netwerken en jezelf ontplooi-en, kan je in Delft je muzikale skills opvijzelen in een ‘ondervereniging’. Andere voorbeelden van zo’n on-dervereniging zijn de Aeroclub, de Alpen Club en de Amateur Fotogra-fen Vereniging. Dit is gedaan voor studenten die zich, naast de Kama-sutra en het comazuipen, andere hobby’s eigen willen maken. Ook deze verenigingen organiseren ac-tiviteiten op hun eigen gebied. Zo zijn er jaarlijks actieve uitjes voor de amateurfotografen en worden er baseball-evenementen georga-niseerd.

SenaatscommissiesLeuk al die feesten en georganiseer-de evenementen, maar hoe wordt dit allemaal geregeld? De Se-naatscommissies zijn het creatieve brein achter studentenverenigingen. De hertjes en balletjes die ervoor zorgen dat alles goed geregeld wordt. Dat de fi nanciën worden ge-dekt, de feestjes georganiseerd, de schadeclaims verwerkt en de soa-testjes uitgedeeld. Iemand moet die 360.000 drankorgels in bedwang houden, iemand moet ze vertellen waar de paracetamol, het extra bier en de lambrusco liggen.

Tekst: Erik de Vries en Rixt Terpstra

Page 7: Student=, eerste editie

Make-over7 Student= nummer 1 - April 2013

20% KORTINGop een behandeling naar keuze

Wassen, knippen & stylen € 16,50Kleurspoeling € 22,50Permanente kleuring € 32,50

www.brainwash-kappers.nl

GROOTSTE kappersketen van NL!

Voor zowel dames als heren ongeacht haarlengte!Korting enkel geldig op vertoon van deze bon (max. 1 bon per klant)

Geldig t/m 18 mei 2013 Geldig in alle 157 BrainWash salons

Tekst: Sjoerdtsje Zijlstra

Wanneer de make-over vast staat, overkomt mij hetzelfde als wanneer ik de tandarts of huisarts bel. Ik maak een afspraak en nog voor ik heb opgehan-gen heb ik geen kiespijn meer, is mijn blaasontsteking ineens verdwenen, zit mijn haar weer leuk.En dan is het vrijdagochtend, de och-tend van de make-over. We hebben afgesproken bij BrainWash kappers in Amsterdam. Samen met mijn visagiste en styliste vertrek ik richting hoofdstad. In de auto laat ik de visagiste mijn foto-verzameling van mooie kapsels, make-up en kleding zien en bespreken we wat we mooi vinden. Afgeleid door de foto’s en de gesprekken verdwalen we in Amsterdam, maar gelukkig zijn we nog op tijd bij BrainWash.Terwijl visagiste Berber de kleding uit-zoekt, ontmoet ik Femke, mijn haarsty-list voor de dag. Onder het genot van een kop koffi e nemen we de dag door. Femke bestudeert de foto’s ik die heb meegenomen aandachtig, vraagt me wat ik wil en vertelt me wat mogelijk is. Mijn haar wordt blond, met een donke-re ‘uitgroei’ en af en toe een pastelroze pluk. Ik vind het te gek.Voordat ik veilig op een kappersstoel neerstrijk, kijk ik altijd even stiekem naar het haar van mijn haarstylist. Femke’s haar is goed gekapt en mooi gekleurd, aan vertrouwen dus geen gebrek. Als ze mijn haar verft lijkt ze wel een kunste-naar, Femke verft niet, Femke schildert. Ook Berber schildert. Ze beschildert mijn gezicht met bonte kleuren, terwijl Femke haar ding doet met wat eens een bosje bruin haar was. Mijn haren wor-den gedroogd en gestyled, ik hijs mijzo charmant mogelijk in een jurk en de

make-over is een feit. Dag dof bruin bosje haar, dag naturellook, dag spijkerbroek. Hallo blonde lokken, hallo zomer! Ik ben er klaar voor.

Bedankt BrainWash kappers!

Blonds-dolheidDe lente brengt traditiegetrouw de lentekriebels in mij De lente brengt traditiegetrouw de lentekriebels in mij naar boven. De tijd van de grote schoonmaak is aange-naar boven. De tijd van de grote schoonmaak is aange-broken, zowel voor mijn huis als voor mezelf, van bin-broken, zowel voor mijn huis als voor mezelf, van bin-nen en van buiten. Al maanden loop ik rond met iets nen en van buiten. Al maanden loop ik rond met iets dat voor een kapsel door moet gaan, mijn bos bruin dat voor een kapsel door moet gaan, mijn bos bruin haar is drastisch toe aan een opknapbeurt. Tijd voor haar is drastisch toe aan een opknapbeurt. Tijd voor verandering, tijd voor wat nieuws. verandering, tijd voor wat nieuws.

Tips om je haar in model te föhnenWil je dat jouw haar zoveel glans en zachtheid heeft alsof je Wil je dat jouw haar zoveel glans en zachtheid heeft alsof je

net bij de kapper vandaan komt? Dan moet je ervoor zorgen net bij de kapper vandaan komt? Dan moet je ervoor zorgen

dat je een perfecte föhn-techniek hebt.dat je een perfecte föhn-techniek hebt.

1 Laat je haar, voor je het gaat föhnen, eerst voor 80% aan

de lucht drogen. Nat haar is namelij k kwetsbaarder dan

droog haar.

2 Breng altij d een stylingproduct, bij voorbeeld een goede

föhnspray, aan! Het beschermt het haar tegen de hitte en

zorgt voor prachtig mooi glanzend haar met volume.

3 Meer glans krij g je ook door met de borstel tij dens het

föhnen een draaiende beweging te maken in de richting

van de haarpunten. Hierdoor wordt het haar als het ware

gepolij st, krij gt het een mooie glans en voelt het heerlij k

zacht aan! Daarnaast kan je met een föhnborstel je haar

goed in model föhnen.

4 Sluit het föhnen af met een koude föhn, waardoor de

haarschubben zich weer kunnen sluiten en het haar mooi

glanzend wordt.

Tip voor het drogen van je haar Het is belangrij k dat je niet gaan wrij ven met een hand-

doek, want dat zet de haarschubben open en zo creëer je

een doff e look. Door droogwrij ven met een handdoek kan

het haar zelfs breken.  Met een handdoek mag je hooguit

je haar zachtjes kneden. Om het drogen iets te versnellen,

wikkel je een handdoek om je haar, op die manier wordt

vocht snel geabsorbeerd en droogt het haar sneller.

_Als_ze_mijn__haar_verft__lijkt_ze_wel_

_een_kunstenaar_

Tijdens het adviesgesprek met haarsty-list Femke Brentjens kwam naar vorendat Sjoerdtsje graag meer volume inhaar haar wenste. Dit is te creëren met een 3D Color techniek, waarbij deaanzet donkerder wordt gekleurd met een overloop naar lichter in de pun-ten. Femke heeft gewerkt met kleurtin-ten die de natuurlijke haarkleur vanSjoerdtsje versterken, met als resultaat meer structuur en volume.Een trend die deze lente en zomer te-rugkeert, is de pony. Bij Sjoerdtsje isde pony zo geknipt dat ze die zowelrecht als in een schuine lok kan dra-gen. Om de kleur te behouden is het aante raden producten te gebruiken diespeciaal ontwikkeld zijn voor ge-kleurd haar. Om volume in lang haar te behouden, kies je voor een leave-inbalsem die je aanbrengt na het was-sen. Dit bevordert ook de doorkam-baarheid en verzwaart het haar niet.Gebruik altijd een stylingproduct. Eengoed stylingproduct zorgt ervoor dat je haar makkelijker in model gaat endat het goed blijft zitten, zodat je er dagen plezier van hebt! De haarsty-listen bij BrainWash kappers gevenje graag advies over de juiste verzor-ging en styling voor jouw haartype.Bij Sjoerdtsje is een speciale spray gebruikt om het haar te beschermentegen de hitte van de föhn. Daarnaast zorgt een spray voor meer stevigheid,body en glans in het haar.

Page 8: Student=, eerste editie

8Student= nummer 1 - April 2013

Surprise the web with your latest tracks

www.lenco.com

Sportcam-100 - Herbeleef de actie keer op keer met de Sportcam-100 van Lenco. Leg je mooiste momenten vast en deel ze binnen enkele seconden met je vrienden. De Sportcam is shock- en waterproof en komt met alles wat je nodig hebt om op te nemen en te uploaden. Monteer de Sportcam op je helm of fi ets of bevestig hem op de ruit van je auto. De Sportcam-100 is standaard voorzien van SD and USB poort. De Lenco Sportcam-100 is verkrijgbaar bij diverse winkels, kijk op www.lenco.com of bestel direct op www.lencowebshop.nl

Standaard bijgeleverd:

Ware grootte 6x4 cm

Sportcam-100€79,95

Gadgets

Student=

GadgetsAls student loop je tegen dingen aan waar je je vroeger niet Als student loop je tegen dingen aan waar je je vroeger niet druk over hoefde te maken. Je moet je eigen eten maken, maar druk over hoefde te maken. Je moet je eigen eten maken, maar je hebt het atuurlijk ook druk. Je moet je eigen kamer indelenje hebt het atuurlijk ook druk. Je moet je eigen kamer indelenen schoonhouden, maar je hebt ontzettend weinig ruimte. Je moeten schoonhouden, maar je hebt ontzettend weinig ruimte. Je moetaltijd bereikbaar zijn, maar die smartphones van tegenwoordig altijd bereikbaar zijn, maar die smartphones van tegenwoordig zijn leeg voor je er erg in hebt. Wij hebben een aantal gadgetszijn leeg voor je er erg in hebt. Wij hebben een aantal gadgets voor je op een rijtje gezetdat het studentenleven net iets voor je op een rijtje gezetdat het studentenleven net iets makkelijker maakt. makkelijker maakt.

Ideaal voor studenten die alleen maar een balkon hebben, maar toch graag willen barbe-cueën in de zomer: de BALKONBARBECUE. De barbecue heeft de grootte van een plantenbak en is handig op te hangen. Hij is makkelijk aan je balkonrand te bevestigen. Hierdoor houd je op het balkon zelf nog genoeg ruimte over om met je vrienden te relaxen.

Voor € 39.95 is ‘ie te koop bij www.megagadgets.nl.

Met deze Jukebox Ipad Dock maak jij helemaal de blits bij je vrienden. Deze ION AUDIO JUKEBOX is een speaker voor je iPhone, iPod of iPad, in de vorm van een jukebox. Het is een leuke manier om een old school touch aan je moderne technologie te geven. En je vrolijkt je kamer er ook nog eens mee op, de Jukebox geeft namelijk licht in alle kleuren van de regenboog.

Dit leuke ding is voor € 85te koop via Centralpoint.nl.

Leuk zo’n hippe smartphone, maar meestal is hij leeg. Aangezien we tegenwoordig altijdbereikbaar willen zijn, is het een drama als er nog maar 1% in je scherm staat. Voor desmartphone-addicts is er een oplossing: BOOSTTURBINE 2000. Alleen de naam is al heelstoer. Dit apparaatje laadt je telefoon op door middel van een soort dynamo.

_Balkonbarbecue_

_Old_school_jukebox_

_Help,_mijn_smartphone_is_l

eeg!_

_Fiets_gejat?_

WW

W.M

EGA

GA

DG

ETS.

NL

WW

W.IO

NA

UD

IO.C

OM

WW

W.O

BJEC

TS.D

ESIG

NA

PPLA

USE

.CO

M

WW

W.0

53O

NTW

ERP.N

L

Ben jij er ook zo klaar mee dat je fi ets continu gejat wordt? Koop je eindelijk een goede fi ets, wordt deze binnen een week gestolen. Een veel voorkomend fenomeen onder studenten. Dit is niet alleen vervelend, maar loopt ook in de papieren. De oplossing? Deze fantastische DIY: bouw je eigen Lowrider. Niet alleen zijn deze fi etsen mega-hip, je steelt ook nog eens de show met een zelfgemaakt exemplaar. Al je vrienden zullen jaloers zijn. Wedden dat deze niet voor je neus weggekaapt wordt?

De fi ets is op aanvraag verkrijgbaarvia www.053ontwerp.nl

Voor een student is brak zijn het allermooiste wat er is. Om dezekater weg te werken, heb je maar één ding nodig: de HAMILTONBEACH BREAKFAST SANDWICH MAKER. Een hele mond vol, maar met dit apparaat is jouw mond ook erg snel gevuld. Doordeze machine hoef je geen vette hap meer te halen. Je kan deheerlijkste sandwiches maken met ei, waaraan je lekkere extra’stoevoegt, zoals ham of kaas. Het apparaat is afwasmachine-vriendelijk, dus dat is mooi meegenomen. Hij is pas net uit en zover wij weten nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar houd jeogen open! Je kunt hem al wel scoren op

Amazon.com voor $ 29.WW

W.D

ESIR

ETH

IS.C

OM

Als de BoostTurbine helemaal is opgeladen, kan hij je smartphone van nieuwe energie voorzien. Het pocketsize formaat is ideaal, je kunt hem in je tas meenemen.

Snel scoren dit hebbedingetje,

vanaf € 62 viaAmazon.de!

_Oplossing_voor_de_brakke_

hap_

Page 9: Student=, eerste editie

Werken volgens je eigen wensen tijdens je studie én daarna. Onmogelijk? Allesbehalve! Randstad Student vindt samen met jou het werk dat bij je interesse en actieve leven past. Ook als je wensen veranderen.

1. Catering op evenementen

2. Winkel- / kassamedewerker

3. Bediening in de horeca

4. Logistiek medewerker

5. Receptionist / telefonist

6. Callcentermedewerker

7. Administratief medewerker

8. Hulp in de huishouding

9. Promotiewerk

10. Postbezorger

LEEFTIJD BRUTO PER MAAND

15 jaar € 440,8016 jaar € 506,9517 jaar € 580,4018 jaar € 668,6019 jaar € 771,4520 jaar € 903,7021 jaar € 1065,3022 jaar € 1249,0023 jaar e.o. € 1469,40

op basis van een 40 urige werkweek

Werken in de vakantie doe je vooral om wat extra geld te verdienen voor een reis, een tof festival of om te sparen. Maar is het je weleens opgevallen dat je vakantieplezier al begint wanneer je aan het werk bent? Met de vakantiebanen die tegenwoordig beschikbaar zijn, werk je op leuke plekken met mensen die dezelfde fun zoeken in het werk als jij. Of je nu ijs verkoopt aan het strand, met je vrienden aan een lopende band werkt of drankjes verzorgt tijdens de grote festivals van Nederland, een vakantiebaan zorgt voor nieuwe contacten, uitdaging én geld. “In een korte tijd kun je veel uren maken, dus ook veel verdienen”, zegt Daniëlle van Bakel, communicatiemanager van Randstad Student. “En dat geld heb je iedere week op maandag op je rekening staan. Ook als je flexibele uren werkt.”

Maar hoe kom je nu aan een leuke zomerfunctie? Bij Randstad Student kun je je als scholier of student online inschrijven, zodat je iedere week automatisch de vele vacatures toegestuurd krijgt. Zie je er eentje die bij je past, dan solliciteer je ook eenvoudig online. Van Bakel: “Onze collega’s nemen altijd vlot contact met je op en kijken heel flexibel, samen met jou, naar welke functie het beste bij je past. Je kunt binnen een dag op een leuke werkplek terechtkomen.”

Meld je aan via www.randstad.nl/vakantiewerk

SNEL BIJVERDIENENDirect aan de slag om snel te cashen

VASTE BIJBAAN Flexibele werktijden en vaste inkomsten

CV BOUWENRelevante werkervaringin lijn met je studie

STARTERSFUNCIEJe carière starten met een baan die bij je past

> WWW.RANDSTADSTUDENT.NL

TOP VAKANTIEBANEN 2013

VAKANTIEWERK: WERK EN VAKANTIE IN ÉÉN

WAT VERDIEN JE NU EIGENLIJK MINIMAAL?

Voor elke fase een passende baanIeder jaar dat je studeert ziet er anders uit.

In het eerste jaar heb je misschien net je eer-

ste eigen kamer gevonden en nog geen vast

studierooster. Het tweede jaar is je vriend-

groep aanzienlijk gegroeid, evenals het zicht

op je vaste lasten. In de jaren daarna wordt

het tijd om (voorzichtig) over je studie heen

naar je carrière te kijken. Om tijdens je ge-

hele studietijd een bijbaan te hebben die bij

je ritme en wensen past, zijn de recruiters

van Randstad Student constant op zoek naar

de beste mogelijkheden. In je eerste jaar

doe je bijvoorbeeld losse klussen en daarna

ga je wellicht flexibel werken voor een vaste

werkgever. Je werkt 12 uur, maar bekijkt

per week welke dagen en uren het handigst

zijn. Of je gaat als derdejaars student medi-

cijnen aan de slag bij een farmaceut, zodat

je met licht werk al ervaring opdoet in de

juiste omgeving. “We kijken altijd naar wat

mensen zelf willen. Wil je later commerci-

eel directeur worden, dan past een baan met

een salestraining wellicht goed bij je”, geeft

Jeroen Müller, directeur van Randstad Stu-

dent, als voorbeeld.

StartersfunctiesMaar niet alleen tijdens je studie weet Rand-

stad Student interessante functies te vinden.

De intercedenten helpen je ook bij je eer-

ste carrièrestappen na afstuderen. Müller:

“Zelfstandig een goede startersfunctie vin-

den, is best lastig tegenwoordig. Wij helpen

daar met ons omvangrijke netwerk graag bij.”

Kenmerkend aan de werkwijze van Rand-

stad Student zijn de open gesprekken waarin

naar voren gehaald wordt wat je als persoon

belangrijk vindt. “Wie je bent en wat je wilt

doen, staat centraal. Samen bekijken we van

welk werk jij gelukkig wordt”, zegt de direc-

teur. In de huidige markt vind je soms niet

direct je droombaan. Je kunt dan beter op

zoek naar een baan waarin je veel leert en

je competenties kunt ontwikkelen. De erva-

ring die je eerder hebt opgedaan, helpt in de

zoektocht naar een startersfunctie. Je hebt

een grotere kans op een uitdagende nieuwe

baan. Denk bijvoorbeeld aan ervaring met

leidinggeven in een bijbaan, die je meeneemt

naar je startersfunctie. Müller: “Je blijft al-

tijd zelf in control en maakt de keuze waar je

wel of niet op solliciteert, maar samen kun-

nen we meer deuren openen dan wanneer je

het alleen doet.”

Page 10: Student=, eerste editie

SSSSttttuuuuddddeeennnntttt== nnnuuummmmmmmeeerrr 1111111 --- AAAAAAAAApppppprrriiiiiiilllllll 222200000011113333

Ga naar www.StepStone.nl

Toe aan stage, je eerste stap of de volgende stap?Bekijk de mooiste vacatures nu op StepStone.nl

StepStone de vacaturesite voor hogeropgeleiden

www.BijBanen.nl

ALTIJD EEN BIJBAAN IN JOUW BUURT!

Bijbanen

Bijbanenom van te dromenom van te dromen

Bijbanen zijn de normaalste zaak

Bijbanen zijn de normaalste zaak

van de wereld. Maar dit beperkt

van de wereld. Maar dit beperkt

zich niet tot bordenwassen en

zich niet tot bordenwassen en

krantenwijken. Wat zijn de meest

krantenwijken. Wat zijn de meest

populaire bijbanen op dit momen

t? populaire bijba

nen op dit moment?

Tekst: Lisa Janssen

10

Horeca Achter de bar, in de keuken, de bediening, de garderobe, of aan de kassa op grote evenementen. Een bijbaan in de horeca is en blijft de ideale b ijverdienste voor studenten. Je werkt op momenten wanneer het jou uitkomt en helpt bij de tofste feesten, in de gezelligste bars en de beste restaurants. Je kunt zo veel werken als je zelf wilt, ervaring is snel opgedaan.

Vereiste: gastvrije instellingHorecamedewerker worden? Mise en Place is gevestigd in alle studentensteden in Nederland

Verslaggever Wanneer er ergens een evenement of iets anders nieuwswaardigs ge-beurt, sta jij paraat. Verslaggever zijn is een heel breed begrip. Bij de lokale radio kun je bijvoorbeeld ver-slag doen van een première in de lokale schouwburg, of van een andere grote gebeurtenis. Als je meer affi niteit hebt met schrijven, kun je dit doen bij een lokale krant. Is het maken van videoverslagen, of interviewen meer iets voor jou, dan kun je dit doen bij de lokale tv-omroep. Vaak zijn lokale kranten en omroepen met elkaar verbonden en worden deze gemaakt door een klein team. Daarom zijn deze activiteiten goed te combineren, en kun je afwisselen tussen beeldwerk en tek-sten schrijven. Heb je grote ambities? Probeer het na je lokale werk dan eens bij een regionaal of landelijk medium. Met wat ervaring en een goede motivatie kom je een heel eind.

Vereiste: ruime inzetbaarheidVerslaggever worden? Probeer het bij de lokale media

Promotor Geen goedkope verkooppraatjes, maar wel continu in con-tact met mensen. Als promotor deel jij bijvoorbeeld produc-ten uit of introduceert een merk. Je presenteert namens een bedrijf en spreekt met een grote glimlach mensen aan. Soms introduceer je als promotor geen nieuw product, maar geef je mensen een herkenningspunt voor het gebruik. Zo deelt Red Bull gratis blikjes uit tijdens tentamenweken bij hoge-scholen en universiteiten. De volgende tentamenweek zal de student denken: “Nu lust ik wel een blikje Red Bull!” Of het nu gaat om blikjes cola, bakjes ijs (Free Cone Day van Ben & Jerry) of fl yers en boekjes van politieke partijen, alles kun jij uitdelen. Omdat je zelf kan kiezen waarvoor je promotor wilt worden, weet je zeker dat je werkt voor een bedrijf waar jij volledig achter staat. Promotors zijn er voor allerlei bedrijven, en dus ook voor alle soorten studenten.

Vereiste: groot enthousiasmePromotor voor Red Bullworden? http://www.vleugels.nl

Logis-tiekEen bijbaan bin-nen de logistiek is bijverdienen zonder op vaste tijden te hoeven werken. De werk-tijden kunnen in overleg gepland worden, zodat je werkt wanneer jij wilt! Na een kort inwerktraject ga je aan de slag als magazijnmedewerker. Je verzamelt artikelen voor klanten en fi lialen aan de hand van een orderpicksysteem. Je maakt bestellingen zorgvuldig klaar en pakt goederen zo in dat ze niet kunnen beschadigen. Detailresult Group bijvoorbeeld biedt veel opleidingskansen en interessante doorgroeimogelijkheden voor gemotiveerde medewerkers met talent en ambitie.

Vereiste: aanpakkersmentaliteitLogistiekmedewerker worden? Onder Detailresult Groep vallen verschillende labels zoals Dirk, Bas, Digros en Deka supermarkten.

Blogger Jij schrijft over nieuwe pro-ducten, places-to-be, trends en ontwikkelingen en je kunt natuurlijk een individuele we-blog opstarten. Maar om hier geld mee te verdienen? Je kunt hiertoe reviews schrijven van bepaalde producten. Deze producenten gebruiken dan jouw reviews als positief geluid naar buiten. Ben je geïnteresseerd in mode? Er zijn veel modeblogs en blogs van online modewinkels, die altijd wel een plekje vrij hebben voor een getalenteerde schrijver. Of ze een open vacature hebben of niet, stuur gewoon een e-mail met je cv en een blogartikel. Je hebt dan kans dat het bedrijf enthousiast raakt en je een baan als blogger aanbiedt. Als jij schrijft over iets wat je leuk vindt, is het veel gemakkelijker om dat enthousiasme over te brengen op je lezers. Dus schrijf voor een platform dat je interessant vindt.

Vereiste: goede schrijfvaardighedenFashion blogger worden? http://www.followfashion.nl/fashion-bloggers-gezocht

ZorgEen bijbaan in de zorg is misschien niet het eerste waar je als student aan denkt. Maar het is hartstikke leuk om te doen en het geeft ook nog eens veel voldoening. Je maakt een praatje en je verricht huishoudelijke taken bij mensen thuis die dit door omstandigheden zelf niet meer kunnen. Vaak krijg je je eigen cliënten toegewezen volgens een vaste planning. Deze cliënten help je bijvoorbeeld met de was, het strijkwerk, de afwas en je maakt de badkamer en het toilet schoon. Je werkt in de buurt en op dagen dat het jou uitkomt (maandag t/m vrijdag).En, niet onbelang-rijk, een bijbaan in de zorg is een van de best betaalde bijbaantjes.

Vereiste: hulpverlenend

Een baan in de zorg? Tzorg is één van de beste werkgevers van Nederland

le leote met kale n, ofun jeun je

RED

BULL

Page 11: Student=, eerste editie

Student= nummer 1 - April 201311 Interview

Juvat Westendorp (“Geen ‘Joevat’, ie-de-reen noemt me ‘Joevat’, maar dat geeft ook niet”) brengt zijn dagen tegenwoordig door op de set van Malaika, de nieuwe Nederlandse soap die elke avond wordt uitgezonden op RTL5. “Ik vind het moeilijk mezelf terug te zien, kijk heel kritisch naar mezelf. Ik heb ook direct aangegeven toen ik werd gecast voor Malaika, dat ze mij niet moesten aannemen vanwege de hype na mijn deelname aan So You Think You Can Dance. Ik wil goede dingen neerzetten, dus als ik niet kan acteren dan moet je me niet aannemen.” Dat bleek wel goed te zitten; de hoofdregisseur van Malaika had ver-trouwen in Juvat na zijn eerste acteerklus in de jeugdserie Who’s In, Who’s Out en wilde hem voor de ziekenhuisserie.Naast de dagen op de set van Malaika, runt hij een dansschool in Zaandam. “Dat is het belang-rijkste. Dat ik toevallig door mijn werk met mijn po-rem op tv kom, is nou eenmaal zo. De dansschool is mijn plan A, dat staat voorop en daar probeer ik zo veel mogelijk te zijn.” Juist dat typeert Juvat: hij volgt zijn dromen en denkt vanuit zijn hart. Het is wellicht de reden dat hij na het vwo niet voor een studie koos. “Na de

havo ging ik naar het atheneum, maar tijdens het examenjaar – mijn vader is docent en hij zag dat school niet mijn ding is – ben ik gestopt. En of dat juist is geweest? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat ik ben waar ik nu ben.”

HorlogemakerToen hij stopte met school, moest hij op zoek naar werk. “Ik ben op de markt gaan staan met horloges en later heb ik de opleiding tot horlo-gemaker gevolgd. Ik ben dus afge-studeerd horlogemaker. Ik woonde anti-kraak in Amsterdam, en in Weesp zat ik tussen wat oudere mensen horloges in elkaar te zet-

ten. In het begin werd ik er rustig van, maar na een half jaar begon het te kriebelen. Ik wil-de met mensen werken. Ik heb mijn baan en mijn huur opgezegd, ben bij mijn moeder gaan wonen en een dansschool begon-nen. Ik heb alles op-gegeven. Eén stap achteruit, twee vooruit. Dansen kun je niet tot je vijfen-zestigste, maar een dansschool runnen wel. Mensen inspire-ren met dans en positiviteit, dat leer ik de kids die ik lesgeef ook. In een battle moet je iemand al-leen al bang maken met een blik, maar daarbuiten moet je die attitude weer loslaten.”

CliniClownZijn bevlogenheid met en betrokkenheid bij jonge-ren blijkt niet alleen uit zijn dansen. Hij is tevens ambassadeur voor CliniClowns. “Jaaa! Dat is zo gaaf! Ik ben gevraagd om een stuk te maken en voor tien optredens te touren door het hele land. Die kids… Je maakt hun dag! Er zijn zo-veel dingen waar we ons zorgen om maken, maar deze kids, die hebben het echt zwaar. Dan realiseer je je dat we allemaal zo kla-gen, omdat we het druk hebben of moe zijn, maar het belangrijkste is dat je gezond bent. Het is niet alleen met een rooie neus daar staan, maar er ook écht zijn. Vaak zie je het niet aan die kinderen, maar soms krijg je een groepje met bijvoorbeeld een jongetje met een zuurstofmasker in een rolstoel. Je ziet aan die oogjes dat hij met je mee wil dansen. Ik doe dat met zoveel liefde en daarom hebben

ze me gevraagd om ambassadeur te worden. Ik vind het een eer om me voor deze jongeren te mogen inzetten. Een van de komende acties? Ik ga 25 mei met een sumopak door het Vondelpark rennen om geld in te zamelen voor CliniClowns. Als je dat kan betekenen, als inspirator of wat dan ook, dat is supermooi!”

Juvat Westendorp (24)Juvat Westendorp (24)staat bekend om zijn dans-moves en is dagelijks te bewon deren in de soap Malaika. Deze ‘Don Juan’ isechter veel meer dan danser en acteur. Hij zag kansen, ondernam en volgde zijn passie. Uiteindelijk werd hij eigenaar van een dansschool: “Ik heb alles opgegeven om een dansschool te beginnen. Eén stap achteruit, twee vooruit.”

Van horlogemaker

tot danser en cliniclown

Tekst: Anouk van Eldik en

Jolene Rodenhuis

Interviewn Eldik endenhuis

_Juvat_Westendorp:_

Juvat Westendorp:

Juvat Westendorp:

“Ik vind mezelf absoluut

“Ik vind mezelf absoluut

niet de beste danser,

niet de beste danser,

maar ik kan wel goed een

maar ik kan wel goed een

gevoel overbrengen.”

gevoel overbrengen.”

NIC

K VAN O

RMO

ND

T

DIED

E IN ‘T VELD

DIE

DE

IN ‘T

VEL

D

Page 12: Student=, eerste editie

Even Voorstellen 12Student= nummer 1 - April 2013SStttttuuuuuuddeeeennnnnttttt== nnnnnnnnnnnnuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmeeeeeeeer 1 - AAprill 22001133 12Cultuur

Dé festivalagendaNog zo’n twee maanden totdat we met z’n allen de Hollandse klei weer voor Nog zo’n twee maanden totdat we met z’n allen de Hollandse klei weer voor even verlaten. Maar in de tussentijd is er genoeg te beleven binnen de lands-even verlaten. Maar in de tussentijd is er genoeg te beleven binnen de lands-grenzen. Wij hebben voor jou een selectie gemaakt van de leukste festivals! grenzen. Wij hebben voor jou een selectie gemaakt van de leukste festivals!

Tekst: Joost Boon en

Carina de Jong

_Rhytm_and_Blues_Night.__27_april,_Groningen_Ben jij de student die ́ s avonds het liefst met een glas whisky op de bank luistert naar ‘good old blues’? Dan is dit ‘the place to be’. In het hoge noorden organiseren ze namelijk elk jaar een feestje dat ook wel eens de oorzaak kan zijn van al die aardbe-vingen. Het vindt net als voorgaande jaren plaats in cultureel centrum de Oosterpoort te Groningen. Met grote blues-, jazz- en soulartiesten als Betty Wright, The James Hunter Six en Popa Chubby is dit evenement een aanrader. Ook geeft het festival het podium aan beginnende artiesten als bijvoorbeeld de zingende Zweed met chronische keelontsteking Daniel Norgen. Tip: sluit je ogen even tijdens het concert en je weet hoe het is om op een katoenplan-tage te werken.

_LIFE_I_LIVE_Festival.__29_april._Den_Haag._De dag voor de inhuldiging van onze nieuwe koning nog even genieten van allerlei verschillende soorten muziek? Dan zit je bij het gratis Life i Live festival wel goed. Het feestje in Den Haag vindt dit jaar alweer voor de derde keer plaats. Het bijzondere aan dit festival is dat er maar liefst zeven verschillende bui-tenpodia zijn verdeeld over de hele stad. Elk podium heeft zijn eigen muziekgenre, voor ieder wat wils. Dus, hup oranje-outfi t aan en gaan!

voor jouvoor jou

REN

E K

EIJZ

ER

KORA

Y POYRA

Z

AgendaAgendaAgendaAgendaAgendaAgendaAgendaAgenda

HARDSHOCK FESTIVALWAAR: ZwolleGENRE: hardcore/

industrial/frenchcore/terror/early rave/raw hardstyle

PRIJS: vanaf 39,50 euro

RHYTM & BLUES NIGHTWAAR: GroningenGENRE: bluesPRIJS: vanaf 39,00 euro

FORBIDDEN PLANET – THE KINGSDAY MARATHONWAAR: AmsterdamGENRE: techno/

deephouse/techhouse

PRIJS: vanaf 10,80 euro

GEHEIME LIEFDEWAAR: UtrechtGENRE: dance/elektronischPRIJS: vanaf 27,50 euro

28 aprilHERE’S YOUR FUTURE #2WAAR: TilburgGENRE: indiePRIJS: vanaf 13,50 euro

29 aprilLIFE I LIVEWAAR: Den HaagGENRE: pop/rock/jazz/

soul/funk/bluesPRIJS: gratis

30 aprilCITYMOVES KONINGINNEDAGWAAR: LeidenGENRE: dance/elektronischPRIJS: gratis

ORANJEPOPWAAR: Nijmegen GENRE: pop/rock/dance/

elektronischPRIJS: gratis

VRIJHAVENWAAR: AmsterdamGENRE: pop/rock/dance/

elektronisch/jazz/blues/bigband/wereldmuziek

PRIJS: gratis

CALL OUT FESTIVALWAAR: UtrechtGENRE: zoektocht naar

theater van nu/muziek/theater/poëzie/dans

PRIJS: vanaf 7,50 euro

3 en 4 meiMOULIN BLUESWAAR: LimburgGENRE: jazz-blues-bigbandPRIJS: vanaf 38 euro

3, 4 en 5 meiNEUROTIC DEATHFESTWAAR: TilburgGENRE: metal PRIJS: vanaf 40 euro

4 meiFESTIVAL316WAAR: UreterpGENRE: christelijkPRIJS: vanaf 3 euro

DE NACHTMISWAAR: Amsterdam GENRE: rock ’n roll PRIJS: vanaf 13,50 euro

5 meiBEVRIJDINGSFESTIVALSLimburg / Brabant / Den Haag / Overijssel / Zuid-Holland / Zeeland / Utrecht / Flevoland / Groningen / Zoetermeer / Nijmegen / Drenthe / Friesland / Gelderland

9 meiDAUWPOPWAAR: HellendoornGENRE: pop/rock/dance/

elektronisch/Nederlandstalig

PRIJS: vanaf 10 euro

GOOD HEAVENS!WAAR: OldenzaalGENRE: pop-rock-urbanPRIJS: vanaf 2 euro

9, 10 en 11 meiOERROCK FESTIVALWAAR: UreterpGENRE: pop/rockPRIJS: vanaf 0 euro

BREDA JAZZ FESTIVALWAAR: BredaGENRE: jazz-blues-bigbandPRIJS: vanaf 15 euro

11 meiDANCE EXPERIENCE XL WAAR: GroningenGENRE: dance/

elektronisch/hardstyle en harder

PRIJS: vanaf 20 euro

16 t�m 26 meiSPRING PERFORMING ARTS FESTIVALWAAR: UtrechtGENRE: dans/theater/

hedendaagse kunstPRIJS: gratis

17 t�m 20 meiJAZZ IN DUKETOWNWAAR: Den BoschGENRE: jazz-blues-bigbandPRIJS: gratis

18 meiLE GUESS WHO? MAY DAYWAAR: UtrechtGENRE: popPRIJS: vanaf 25 euro

PACHA FESTIVALWAAR: AmsterdamGENRE: dance/elektronischPRIJS: vanaf 49,50

23 meiFESTIVAL PARTY - SZIGET, EXIT & BALATON SOUNDWAAR: AmsterdamGENRE: pop/electroPRIJS: vanaf 12,50

FOREVER YOUNGWAAR: Grootebroek GENRE: pop/rockPRIJS: vanaf 7,50 euro

25 meiEMPORIUM WAAR: Nijmegen GENRE: dance/

elektronisch/hardstyle en harder/urban

PRIJS: vanaf 53 euro

WEIDEPOPWAAR: WolfersveenGENRE: rockPRIJS: vanaf 10 euro

31 mei en 1 juniBORSTROCKWAAR: Nieuw-VossemeerGENRE: rock/hardrockPRIJS: vanaf 10 euro

1 juniFORTAROCK XLWAAR: NijmegenGENRE: rockPRIJS: vanaf 75 euro

HET LENTE KABINETWAAR: OostzaanGENRE: funk/soul/disco/

house/dubstep/techno

PRIJS: vanaf 34 euro

13 juniSWINGIN’ GRONINGENWAAR: GroningenGENRE: jazz/soul/

jazzdancePRIJS: gratis

14, 15 en 16 juniPINKPOPWAAR: LandgraafGENRE: pop/rock/dance/

elektronischPRIJS: vanaf 85 euro

14 t�m 23 juniOEROL FESTIVALWAAR: West-TerschellingGENRE: pop/rockPRIJS: vanaf 20 euro

15 juniNAKED SONG FESTIVALWAAR: EindhovenGENRE: popPRIJS: vanaf 31 euro

15 en 16 juniINDIAN SUMMER FESTIVALWAAR: Broek op

LangendijkGENRE: pop/rock/dance/

elektronischPRIJS: vanaf 53,50 euro

BEST KEPT SECRETWAAR: HilvarenbeekGENRE: pop/rock/dance/

elektronischPRIJS: vanaf 52,50 euro

DEFQON.1WAAR: BiddinghuizenGENRE: dance/

elektronisch/hardstyle en harder

PRIJS: vanaf 70 euro

22 juniRTL VIERT DE ZOMER CONCERTWAAR: ZwolleGENRE: pop/rockPRIJS: 25 euro

KLEURENBLIND FESTIVALWAAR: NieuwegeinGENRE: dance/elektronischPRIJS: vanaf 29,95 euro

26, 27 en 28 juniTT FESTIVALWAAR: AssenGENRE: rock/alternativePRIJS: gratis

28 en 29 juniCONCERT AT SEAWAAR: Brouwersdam GENRE: pop/rock/

NederlandstaligPRIJS: vanaf 35 euro

29 juniAWAKENINGS FESTIVALWAAR: Spaarnwoude,

HalfwegGENRE: technoPRIJS: vanaf 52,50 euro

30 juniPARKPOPWAAR: Den HaagGENRE: popPRIJS: gratis

27 april 1 mei 9, 10, 11, 12 mei 26 mei 21, 22 en 23 juni

_FortaRock_XL._1_juni.__Goffertpark,_Nijmegen._Langharige mannen en gierende gitaren, zo kan je het festival FortaRock het best omschrijven. In 2009 was de eerste out-door editie en sindsdien is het ieder jaar een van de grotere hardrock- en metalfestivals van Nederland. Ook dit jaar is de line-up weer voorzien van internationale kwaliteit met onder andere Mötorhead en Ramsteinn. Niet voor gevoelige typjes maar voor echte rockers die een dagje bier en harde muziek in Nijmegen wel kunnen waarderen.

YEN

TL V

AN N

IERO

P

_PinkPop._14,15,16_juni._Landgraaf._Het bekendste en oudste jaarlijks terugkerende festival van Nederland. En, net als met kaas en wijn, is wat oud is lekker en goed. Want PinkPop weet na 44 jaar echt wel hoe je een festival moet organiseren. De festivalgangers met de roze petjes kunnen ook dit jaar weer smullen van onder andere Fun, Greenday, Kings of Leon, The Script en Thirty Seconds to Mars

_Best_Kept_Secret._21,22,23_juni.__Beekse_Bergen,_ilvarenbeek._Het kleine broertje van Lowlands en Pinkpop, zou je kunnen zeg-gen als je naar de prijs kijkt. Maar niets in minder waar. Dit driedaagse festival bij safaripark Beekse Bergen kan qua line-up concurreren met de grotere festivals in ons land. Met publieks-trekkers als Sigur-ros, Alt-J en de Arctic Monkeys doen ze het goed voor een festival dat pas dit jaar voor het eerst plaatsvindt. Kaarten voor Lowlands misgelopen? Dan is Best Kept Secret een uitstekend keuze!

_Kleurenblind_Festival.__22_juni._Wielerbaan,_Nieuwegein._Doe niet je nieuwste kleren aan als je besluit hier naartoe te gaan, want je kleren hebben na het festival een andere kleur. Hoe dat kan? Elke bezoeker krijgt bij aankomst een aantal zakjes met gekleurd poeder, waarmee gegooid mag worden. Je kunt er niet aan ontkomen, echt iedereen ziet er aan het eind van de dag uit als een zuurstok. Het concept is gebaseerd op het oorspronkelijke hindoeïstische Holi Festival. Het idee achter de kleuren is dat die ervoor zorgen dat iedereen ge-lijk is. Naast deze kleurrijke gedaan-teverwisselingen is er natuurlijk veel muziek.

Page 13: Student=, eerste editie

Op kamers13 Student= nummer 1 - April 2013 MOJO CONCERTS presenteert

Kaartverkoop via WWW.LIVENATION.NL en WWW.TICKETMASTER.NL

THE 2ND LAW THE NEW ALBUMOUT NOW MUSE.MU

LIVE NATION BY ARRANGEMENT WITH THE AGENCY GROUP

4 JUNI 2013

AMSTERDAM ARENA

WOENSDAG 21 AUGUSTUS 2013ZIGGO DOME - AMSTERDAM

WWW.SYSTEMOFADOWN.COM

3 JULI 2013ZIGGO DOME - AMSTERDAM

www.durex.nl

Hij ZijSamen

NIEUW: Durex Orgasmic Op condooms moet je altijd kunnen vertrouwen en daarom kiezen jullie voor Durex. Maar onze condooms zijn ook ontworpen voor extra stimulatie en meer plezier. Durex Orgasmic bijvoorbeeld is speciaal ontwikkeld voor een intensere beleving. Speciale sensaties versnellen haar, een vertragend glijmiddel remt hem af. Voor een gezamenlijk orgasme.

Ervaar het nu samen

Page 14: Student=, eerste editie

14Cultuur

BEVRIJDINGSFESTIVAL

DRENTHEA S S E N

BEVRIJDINGSFESTIVAL

OVERIJSSELZ W O L L E

BEVRI JDINGSFEST IVAL

FLEVOLANDA L M E R EB E V R I J D I N G S F E S T I V A L

DENHAAGD E N H A A G

B E V R I J D I N G S F E S T I V A L

AMSTERDAMA M S T E R D A M

BEVRIJDINGSFESTIVAL ROERMOND

L I M B U R G

BEVRIJDINGSFESTIVAL ROTTERDAM

ZUID-HOLLAND

BEVRIJDINGSFESTIVAL DEN BOSCH

B R A B A N T

BEVRIJDINGSFESTIVAL

FRIESLANDL E E U W A R D E N

BEVRIJDINGSFESTIVAL GRONINGEN

GRONINGEN

BEVRIJDINGSFESTIVALGELDERLANDWAGENINGEN

BEVRIJDINGSFESTIVAL

UTRECHTU T R E C H T

B E V R I J D I N G S F E S T I V A L

Z E E L A N DV L I S S I N G E N

BEVRIJDINGSPOP HAARLEM

HAARLEM

KOM DE VRIJHEID VIEREN OP 5 MEI!

WWW.BEVRIJDINGSFESTIVALS.NL

AMBASSADEURS VAN DE VRIJHEID:

MISS MONTREAL • DIO • CHEF’ SPECIAL

“Nederland kent geen dictatuur, geen onder-drukking. We kunnen zeggen en doen wat we willen. We zijn zo bevoorrecht. Vooral als je bedenkt dat elke dag ergens in de wereld een oorlog woedt”, aldus Joshua Nolet, de zanger van de Haarlemse band. Ook Guido Joseph, de gitarist, beseft dat. “Ik reisde laatst door het Midden-Oosten. Ik zag dingen waar-van ik dacht: prettig dat we in Nederland zo niet leven.” Oorlog, onderdrukking, het is gelukkig ver weg. Maar soms komt het allemaal heel dichtbij. De toetsenist heeft een jeugdvriend uit Iran die des-tijds met zijn familie naar Nederland vluchtte. “Hij kan vandaag wel terug, maar dan moet hij direct het leger in. Maar hij wil helemaal niet vechten voor dat dictatoriale regime.”

Drummer Wouter Prudon was ooit actief als kraker. Hij vertelt: “Ik ontmoette eens een jongen die na een stukgelopen relatie illegaal werd. Hij belandde in een rolstoel doordat bewakers van het uitzetcentrum hem met handboeien om in de isoleercel hadden gegooid. Hij raakte in shock, kreeg een hersen-bloeding en raakte verlamd. Let wel, dit was in Nederland! Zijn vader had nog meegevochten in de Tweede Wereldoorlog om Nederland te bevrijden.” Dankzij hun opvoeding en studies we-ten de bandleden van Chef’Special veel over de Tweede Wereldoorlog. Drummer Wouter inter-viewde tijdens zijn studie aan de Film en Televisie Academie zijn grootmoeders. “Mijn Nederlandse oma zag de Duitsers door de straten marcheren. Mijn Indonesische grootmoeder zat in een Jap-

penkamp. Ze vertelden allebei schrijnende verha-len. De oorlog had een enorme impact op mijn oma’s. Met die interviews wil ik het stokje van de vrijheid proberen door te geven aan de nieuwe ge-neratie. Het is naïef te denken dat zoiets verschrik-kelijks ons in deze tijd niet meer kan overkomen.” De band benadrukt dat die vrijheid dan ook gepakt moet worden. “We volgen altijd ons gevoel. Daar-om gedragen we ons op het podium zo vrij, dat is ook onze kracht”, aldus toetsenist Wouter Heeren. De band reisde in 2008 met hun tourbus door Zuid-Europa. “We speelden voor onderdak, eten en die-sel, noem maar op”, vertelt bassist Jan Derks. “We hebben ons eigen label, produceren zelf onze video’s en artwork, en maken alleen muziek waar-van we houden. Dankzij de vrijheid hebben we ons eigen piratenschip kunnen bouwen en zijn we wie we vandaag zijn.”

VeertienV rtiVeertienBevrijdings-B ijdiBevrijdingsgfestivalsfestivalsfestivalsDe veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn De veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot hetd f l t i ti j it id t t h tafgelopen twintig jaar uitgegroeid tot hetdde afgelopen twintig jaar uitgegroed wintig jaar uitgegroeid tot hhlopen twintig jaar uitgegroeilffde afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot hed gelopen twintig jaar uitgegroeiiiijjiiiigelopen twintig jaar uitgegroeid ddd ttt hettottgegroettig jaattte afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot hhlopen twintig jaar uitgegroeilffde afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot heiiijjiiiigrootste culturele evenement van Nederland.grootste culturele evenement van Nederlandgrootste culturele evenement van Nederlaaaa ddeeddeetteeeeeeeeeeeeuuttuucceettssttoooo venement van Nederland.nllrrn Nnnnmmnnllrrllrr vv vvvvvv mm aaaa ddddoooogrootste culturele evenement van NNgggggrootste culturele evenement van Nedergggrootss uuuu dddd aaeeeeaatteeeeeeeeeeeettcceettttoooo vvvv NN nd.nllrrn nnnmmnnllrrllrrgrootste culturele evenement van Nederlanddaaddaaoooogrootste culturele evenement van Nggrootste culturele evenement van NedeOp zo’n veertig podia treden circa 250 bands p g pgg ppppOp zo’n veertig podia treden circa 250 bandsppg gppOp zo’n veertig podia treden circa 250 bandsop. Zoals elk jaar zijn de drie Ambassadeurs op. Zoals elk jaar zijn de drie Ambassadeursvan de Vrijheid de belangrijkste trekpleis-van de Vrijheid de belangrijkste trekpleis-ters. Zij verzorgen verschillende concertenters Zij verzorgen verschillende concertenj verzorgjs. Zij verzorgen verschillende concerteetteeccoocceeddeeccsseeeeooeesseett verzorgen verschillende concertennrrnnnnlllliihhrrnnrrzzrriiZZrs.r vv vvvvvv ooddoo gggg eeeeeeeeeeeeeeee rrrrrrrrrr ggggij higgijj gen verssss dd eetteeccoocceeeecceeeeooeeeett vvvv nnrrnnnnlllliihhrrn nrrzzrrijiZZrs.r gen verschillende cooddoo gg eeeeeeeeeeeeeeee ij verzorgen verschillende coin heel het land. Traditiegetrouw stelt hetin heel het land. Traditiegetrouw stelt hetggggggin heel het land. Traditiegetrouw stelt hetgggetrouw ssuudddd tteetteettootteeeettaaaatteeeeee ww hhllrriiiirrTT..nnllhhllhhnn iiin heel het land. Traditiegetrouw stelt heministerie van Defensie drie helikopters met ministerie van Defensie drie helikopters metbemanning beschikbaar om deze artiesten en bemanning beschikbaar om deze artiesten en bands naar de plaatsen van bestemming te b d d l t b t i tands naar de plaatsen van bestemming tebde plaatseddsdbb laatsen van bestemminlbands naar de plaatsen van bestemming teis naar de plaatsen van bestemming bbb dddd tettetatsen van betands naar de plaatsen van bestemminlbands naar de plaatsen van bestemming teivliegen. In de popwereld vinden artiesten dievliegen In de popwereld vinden artiesten diegen. In de poppppgen. In de popwereld vinden artiesa eeddeettsseetteeddddeeeeooeeddeeee wwwereld vwvliegen. In de popwereld vinden artiesten diinniirrnnnniillrrnnIIn.niill vvvv vvvv aa ddddddppooppddggggiegen In de popwereld vinden artiesten dieppppgggen. In de popwereld vinden artiess ddddd ddd eeeetteettaaeeeeeeooeeeeee ww vvvv iin niirrn nnniillrrn nIIn.niill gen. In de popwereld vinden artiesten ddaaddddppooppddggiegen In de popwereld vinden artiesten dieop deze bijzondere dag met de heli langs dep j g gggggjjppop deze bijzondere dag met de heli langs deggg gijjppop deze bijzondere dag met de heli langs defestivals toeren, dat een hele eer. Ze be-festivals toeren, dat een hele eer. Ze be-schouwen het als een kroon op hun werk. Dit ls eenschouwen het als een kroon op hun werk. Diteeeschouwen het als een kroon op hun werk. Diwen het als een kroon op hun werk Dischouwen het als een kroon op hun werk. Diteeechouwen het als een kroon op hun werk. Dijaar zijn rapper Dio, de band Chef’Special en jaar zijn rapper Dio de band Chef’Special encial enial enjn rapper Diorapper Diojaar zijjjjj pppppp , de band Chef’SSCC aaaaaaaaaa eecceeeeddbbeeddooooee nnnnlliiiffhhnn,iiDDrrrrrrnnniizzrr aaaaar zijn rapper Dio, de band Chef’Sppddbbddoooopppp DD eeeeeeeeee ’’rrrrrr S iij ij Di d b d Ch f’Sppppppijjjjj ,jjaar zijn rapper Dio, de band Chef’SSCCbb d ddd eeaacceeeeaaeeooooeeaaaaaa n nnnlliiiffhhnniiDDrrrrrrnnn ijizzrr appddbabddooooppppaaa DD eeeeeeeeee o de band Chef’’Speciij ijzangeres Miss Montreal Ambassadeur vzangeres Miss Montreal Ambassadeur van devan dees Miss Montrees Miss Montregggggg sss Miss aangeres Miss Montreal Ambassa deeal Ambassadeus Miss Montreeee vanl AmbassadeurMontriizangeres M vvvm aangeres Miss Montreal Ambassa dbassadozangg MMiss Montreal AMiss M eeal Ambassadeeeee MMM rrrgeres Miss Montreal AmMi Mgggeres Miss Montreal Ambasssssssssss bb uu dddd eeaaeeaaaaaaeeeettooeeeeeaa vvv nn rrmmAAllrrnnMMiiiiMMMrrnnzz an dal Ambassadoangeres Miss Montreal Amb eeal Ambassadeeeeegeres MiiVrijheid. Zie voor meer info: ie voor meVrijheid. Zie voor meer infoe voor meeid v r info:r miirijheid. Z v m oooVrijheid eeeeid Zie voor meer info:rr m iiijh iVrijheid. Zie voor meer infoe voor mee v r info:r miirijheid. Zie voor meer infoood. Zie voor meee voor meeid Zie voor meer infoie voor meer info:iijh i

www.bevrijdingsfestivals.nlvals.njdingsfe aalsss estdingsfewww.bevrijdingsfestivals.nln.ls.iingsf.bevrijdingsfestivals.nn ladb g eee ijdii gjding sssbevrijdingsfestivaaestdingsfewww.bevrijdingsfestivals.nln.ls.iingsf.bevri adb agwww bevrijdingsfeee ijdii

CHEF’SPECIALCHEF’SPECIAL is vereerd om dit is vereerd om dit

jaar een van de drie Ambassadeurs

van dejaar een van de d

rie Ambassadeurs van de

Vrijheid te zijn. Als de vijfmansf

ormatie Vrijheid te zijn.

Als de vijfmansformatie

op 5 mei met de helikopter naar de

bevrijdings-

op 5 mei met de helikopter naar de

bevrijdings-

festivals vliegt, gaat een droom i

n vervulling.

festivals vliegt, gaat een droom i

n vervulling.

“Dat we betrokken worden bij zo’n

historische

“Dat we betrokken worden bij zo’n

historische

dag doet ons veel.”

dag doet ons veel.”

Het aanstekelijke vrijheidsgevoel van Chef’Special

We kunnen in Nederland

zeggen en doen wat we willen

Page 15: Student=, eerste editie

Op kamers15 Student= nummer 1 - April 2013

Page 16: Student=, eerste editie

Met de bus, de trein of

het vliegtuig

Educatieve, ludieke, sportieve en Bourgondische

excursies

Een keuze uit meer dan 75

bestemmingen

Van hostel tot hotel,

van camping tot kasteel

Diogenes Reizen BV De Stuwdam 33-35, 3815 KM Amersfoort, T 033 450 70 30, E [email protected], I www.diogenesstudentenreizen.nl

GalareizenLustrumreizenStudiereizen

Breng je studentenreis op smaak met Diogenes!

Kijk opwww.diogenesstudentenreizen.nl en vraag een gratis offerte aan!

/entrée

VOOR €10,- €5,- BEN JE BINNEN BIJ BEETHOVEN

partner van Entrée

Word nu voor €5,- lid van

Entrée en kies uit een selectie

van ruim 200 concerten in

Het Concertgebouw.

De kaartjes kosten altijd € 10,-

ook voor je introducé en zijn

inclusief gratis drankjes.

Ga naar

www.concertvrienden.nl /entree/student en maak

gebruik van de speciale

Student= actie!

concertvrienden.nl/entreefacebook.com/concertvrienden.entree

je bent jong & je wilt meer met muziek

< 30

jaar

De eerste camera mét filmrol wer

d in 1888 uitgebracht,

De eerste camera mét filmrol wer

d in 1888 uitgebracht,

maar anno 2013 is het niet meer

bijzonder als je

maar anno 2013 is het niet meer

bijzonder als je

telefoon een 8-megapixelcamera h

eeft. Wat voor

telefoon een 8-megapixelcamera h

eeft. Wat voor

ontwikkelingen zijn er geweest i

n de loop der jaren?

ontwikkelingen zijn er geweest i

n de loop der jaren?

Welke uitvindingen maken het mog

elijk dat jij elk

Welke uitvindingen maken het mog

elijk dat jij elk

moment van de dag een foto kan n

emen en dit deelt met

moment van de dag een foto kan n

emen en dit deelt met

je omgeving en de rest van de we

reld?je omgeving en d

e rest van de wereld?

Van kleurenfi lter

puutsavond of het aantreden van nieuwe leden, ook wel feuten genoemd. Elk jaar werd ook een huisfoto voor de almanak gemaakt: met de huidige bewoners op de foto om te laten zien wie de nieuwe huisgenoten zijn en hoe de samenstelling van het huis is. Ook buiten de vereniging werden er foto’s gemaakt op belangrijke momenten. Zoals bij de varsity. Dit is een eeuwenoude roeiwedstrijd voor studen-ten. Hiernaast is een foto van de roeiers van Triton, de roeivereniging van Utrecht.

Fotografie 1970 - 1980Het eerste kleurenfi lter voor digitale beelden werd in de jaren zeventig ont-wikkeld en begin jaren tachtig kwam de eerste digitale camera op de markt. Dit had veel invloed op de studentenfoto’s van toen. Overigens waren vele foto’s nog zwart-wit en analoog in de jaren zeventig. De meeste foto’s die gemaakt werden door studenten waren bedoeld voor de almanak, het jaarboek van de vereniging. Iets wat je altijd terug-ziet  in deze almanak, is een foto van de huidige koning of koningin. Destijds dus een foto van Juliana, Koningin der Nederlanden. Op de sociëteiten werden speciale ge-legenheden vastgelegd, zoals een dis-

Fotografie 1970 - 1980In 1981 kwam de eerste digitale camera op de markt, hoewel het in 1974 al mo-gelijk was om foto’s te maken zonder rolletje. De camera was vernieuwend, maar kon alleen foto’s maken. Dit in tegenstelling tot moderne digitale came-ra’s, die ook kunnen fi lmen. De kwaliteit van de foto’s was ook nog niet om over naar huis te schrijven: slechts 0.3 mega-pixels. Om een beeld te schetsen: de camera’s op de huidige smart phones hebben ongeveer 8.0 megapixels. Daarnaast kostte de camera maar liefst 25.000 euro en had slechts 260 mb

Cultuur 16Student= nummer 1 - April 2013Tekst: Elisa Spanjer, Rixt Terpstra

en Liselott e Staal

Page 17: Student=, eerste editie

FIRSTCLASS TICKETSLAST MINUTE PRICELASTMINUTETICKETSHOP.NL

powered by

tot duckfaceopslagruimte. Erg weinig dus. Door de hoge prijs was de eerste digitale camera nauwelijks bereikbaar voor amateurs, laat staan studenten. Veel digitale foto’s van het studentenleven uit die tijd zijn er dus niet.De omslag volgt in 1988 met de ont-wikkeling van het bekende jpg-formaat, waardoor foto’s effi ciënter konden wor-den opgeslagen zonder merkbaar kwa-liteitsverlies.

Fotografie

1990 - heden

Al in de jaren vijftig was er internet be-schikbaar, maar natuurlijk niet zoals wij dat vandaag de dag kennen. Het werd slechts gebruikt door een beperkt aantal mensen. Een belangrijke omslag kwam in de jaren negentig, toen het internet door commerciële bedrijven voor ie-dereen beschikbaar kwam. Het World Wide Web werd opgezet, waardoor gebruikers via een browser internetpa-gina’s konden bekijken. Vele sites gingen in dit decennium de lucht in, ook veel stu-dentenverenigingen maakten hun eigen site om foto’s en nieuws op te posten.Dankzij de komst van e-mail kon er steeds makkelijker gecommuniceerd wor-

den. Het internet was destijds nog niet razendsnel, dus zat je enige tijd achter je koelkast te wachten tot het internet was opgestart. Uiteraard was er nog geen draadloos internet, het was alleen via de telefoonlijn te bereiken.Het geduld werd na enige tijd beloond: rond de eeuwwisseling werd internet sneller toegankelijk via de kabel of ADSL. Met deze nieuwe ontwikkeling was er meer interactie mogelijk. Filmpjes en foto’s konden via internet gedown-load en uitgewisseld worden.De opkomst van het internet zorgde er-voor dat studenten informatie konden

Cultuur

verzamelen en bunde-len op hun computer. Op deze manier ging het informatie vergaren voor bijvoorbeeld werk-stukken beduidend snel-ler. Ook konden studen-ten via de mail contacten onderhouden en foto’s en fi lmpjes met elkaar delen.

Ook de mobiele telefoon werd een hype in de jaren negentig. Mobiele tele-foons bestonden al veel langer, maar toen pas kre-gen ze wat handzamere vormen. Eind jaren negen-tig lanceerde Philips een telefoon waar-mee je kon e-mailen, faxen en internetten. Gedurende de jaren kon een telefoon steeds meer: er werd een camera inge-bouwd zodat je zelfs foto’s kon maken met je telefoon en de kwaliteit van deze camera werd steeds beter. Telefoons wer-den uitgerust met de nieuwste snufjes.

COLLAGEDAY:COLLAGEDAY: Een leuke gratis app om je foto’s te scrapbooken.

IWATERMARKIWATERMARK:: Voeg een watermerk toe aan je foto’s (zowel een gratis, als betaalde versie)

PIXLR-O-MATIC:PIXLR-O-MATIC: Gratis app waarmee je je foto’s kan bewerken en eff ecten kan toevoegen (eventueel uit te breiden met een betaalde versie)

ROOM FOR THOUGHT:ROOM FOR THOUGHT: Een ‘toevallig’ fotodagboek. Met deze gratis app maak je elke dag op een random tij dstip een foto. Dit gaat een jaar door en aan het eind kan je hiervan een fotoboek maken.

Leuke apps om je foto’s te bewerken

Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een moderne telefoon met internet, apps en een goede camera.

What’s next? Het zelf fotograferen is een trend geworden, waar termen als ‘selfi es’

en ‘duckface’ uit voortvloeien. De duck face is een verschijnsel van de laatste jaren onder met name meiden. Zij poseren voor de camera met ge-tuite lippen en een zwoele blik.

en Het internet was destijds nog niet verzamelen en bunde

Zelf mooi op de foto: kij k niet altij d recht in de

camera, buig je armen en benen lichtjes, wissel

je gezichtsuitdrukking af.

Een mooie foto maken: doe eens paar passen naar links of rechts, of

positioneer je boven of onder hetgeen je wilt fotograferen.

Laat duidelij k zien wat het onderwerp van de foto is door goed op het

onderwerp in te zoomen.

Zorg dat je goed licht hebt als je een foto maakt: geen gele/blauwe gloed

en geen overbelichting.

Zorg dat je foto’s scherp zij n anders zij n ze onbruikbaar!

Verlaag je diafragma: dit betekent een kleinere lensopening. Op deze

manier haal je het onderwerp naar voren door de achtergrond te vervagen

en het onderwerp scherp op de foto te zetten.

Tips

17 Student= nummer 1 - April 2013

Page 18: Student=, eerste editie

18Student= nummer 1 - April 2013Interview

“Ik was echt een zeikerd als ik een 10- had, een echte nerd wat dat betreft.” Fatima Moreira de Melo, Olympisch kampioen hockey, professioneel pokerspeler en duizendpoot, herinnert zich haar studententijd nog goed. “Ik was meer bezig met mijn sport.”

Tekst: Carina de Jong en Lisa Janssen

Fatima Moreira de Meloover haar studententijd

Interview

“Ik was echt een zeikerd“Ik was echt een zeikerdbetreft.” Fatima Moreirabetreft.” Fatima Moreirapokerspeler en duizendpopokerspeler en duizendpo“Ik was meer bezig met“Ik was meer bezig met

Fatima Moreira de MeloFatima Moreira de Meloover haar studententiover haar studentent

Naam:Naam: Fatima Moreira de Melo Fatima Moreira

de Melo

Leeftijd:Leeftijd: 34 jaar (4 juli 1978) 34 jaar (4 juli

1978)

Opleiding:Opleiding: Rechten in Rotterdam Rechten in Rott

erdam

Typisch:Typisch: Tactisch, sportief, rec

alcitrantTactisch, sporti

ef, recalcitrant

GestudeerdGestudeerd van 1996 tot 2006van 1996 tot 200

6

Diploma:Diploma: jaja

‘ Ik ben zo recalcitrant als de pest’

Fatima Moreira de Melo koos na het behalen van haar vwo-diploma voor een rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Genees-kunde was haar eerste keuze, maar hiervoor werd ze drie keer uitgeloot.

Fatima Moreira de Melo vond de studie Rechten vooral goed voor haar algemene ontwikkeling. “Ik vond het niet echt fantastisch, ik heb mijn studie meer ondergaan.

Ik was gewoon niet oprecht geïn-teresseerd in de stof, ik was meer bezig met mijn sport.”

Hockey heeft altijd een grote rol ge-speeld in het leven van Fatima. Het combineren van topsport met een stu-die, bleek een sport op zich te zijn. “In het eerste jaar van mijn studie kon ik sport en school prima combineren, maar in het tweede jaar ging ik naar het Nederlands team, dus werd het drukker. Zodoende bezocht ik maar af en toe een college en deed niet vaak tentamen. In de tentamenperioden was ik bijna altijd weg voor het hoc-key.” Alsof Moreira de Melo het nog niet druk genoeg had, werd ze ook nog lid van de studentenvereniging RSV Sanctus Laurentius. “Ik ben juist lid van Laurentius geworden, en niet van RVSV, omdat ik altijd al aan het hockeyen was en het tijd vond voor wat nieuws. Ik heb altijd de drang om iets anders te doen. Ik ben zo recalci-trant als de pest. Dat merkte ik ook bij mijn studenten vereniging, daar moest ik me aan allemaal regels houden. Zo mocht ik niet met sportschoenen de kroeg in. Dat was dus echt niet mijn ding.”

Muizenkeutels

en fruitvliegjesEen plek waar Fatima meer plezier aan beleefde, was het studentenhuis waar zij woonde. “Met mijn huisge-noten hebben we een keer voetgan-gers natgespoten met de brandslang vanaf vier hoog, dat was gewoon baldadigheid. Ook weet ik nog dat we om zes uur ‘s ochtends naar huis liepen na het uitgaan en dat we ande-re mensen al fris en fruitig over straat zagen lopen met hun aktetasje, klaar voor werk. Ik dacht toen: ik ben echt nutteloos voor deze maatschappij. In

het studentenhuis waar we woonden, lagen de muizenkeutels trouwens op het aanrecht. Ik weet nog goed dat ik de fruitvliegjes uit de lucht aan het stofzuigen was. Omdat het heel ran-zig was, en ik nogal laks, heb ik ook haast nooit gekookt daar. Ik ging lie-ver vers fruit halen en ik keek wat de dag me bracht. Op de jaarclub van de studentenvereniging kregen we al-tijd pasta carbonara trouwens, er zijn toen teamleden echt kilo’s aangeko-men van die vette rotzooi.”Fruitvliegjes of muizenkeutels, terugkij-kend beseft Moreira de Melo dat zij niets zou willen veranderen aan haar studieloopbaan in combinatie met sport. “Ik had iets meer vrijheid wil-len hebben om echt te zijn wie ik ben. Je levert toch wel een deel van jezelf in, om een deel te wor-den van iets groters.” Toch staat deze topsporter nog altijd achter de keuzes die zij toentertijd maakte.

“Ik zou niets anders willen doen, om-dat alles wat ik heb gedaan mij heeft gebracht tot waar ik nu ben. Alles heeft invloed op alles. Als ik een andere stu-die had gedaan, dan was alles an-ders geweest. Omdat ik niets met mijn studie wilde gaan doen, had ik meer tijd en motivatie voor mijn sport. Als ik Geneeskunde was gaan studeren, had ik minder tijd voor hockey gehad. Het leven loopt zoals het loopt. Waar het om gaat, is dat je een beetje een ruggengraat moet hebben. Waai niet met alle winden mee en doe niet wat iedereen doet, want  dan leer je jezelf

nooit kennen.”

“Alles wat ik heb gedaan

“Alles wat ik heb gedaan

heeft mij gebracht tot

heeft mij gebracht tot

waar ik nu ben”waar ik nu ben”

“Ik dacht soms: “Ik dacht soms:

ik ben echt nutteloos

ik ben echt nutteloos

voor deze maatschappij”

voor deze maatschappij”

POK

ERST

ARS

/JA

CO

B VA

N R

OZE

LAA

R

Page 19: Student=, eerste editie

Op kamers19 Student= nummer 1 - April 2013

Tijdelijk alleen voor lezers van de Studentenkrant

Bestel nu: hollandsnieuwe.nl/student

Daarom hollandsnieuwe:- 100% controle over je mobiele kosten- Altijd één vast laag tarief voor bellen, sms’en en internetten. Binnen én buiten je bundel.- Beltegoed is drie maanden houdbaar

Supervoordelig bellen, sms’en en internetten, zolang je contract loopt.

iPhone 4

en iedere maand:• 275 belminuten of sms’jes

per maand

Een iPhone 4

€25,,-

Nergensgoed-koper!

Voor maar

Optioneel:500 MBinternet

Extra laag tarief van

3,8 cent

i.c.m. Sim Only 275 en 500 MB internetbundel

Voor maar €16,75

p/mnd

Samsung Galaxy FAMESamsung Galaxy S3 mini

i.c.m. Sim Only 275 en 500 MB internetbundel

Voor maar €23,50

p/mnd

LG L7

Voor maar €16,75

p/mnd

i.c.m. Sim Only 275 en 500 MB internetbundel

Elke maand 275 belminuten, sms’jes of MB internet!

Optioneel: 500 MB voor €5,- p/mnd

Voor maar €9,25

p/mnd

Sim Only 275 abonnement

“Ik dacht soms:

ik ben echt nutteloos

voor deze maatschappij”

Page 20: Student=, eerste editie

Met gemak je hele kamer in een bak!

Goedkoop verhuizen? Huur een Boedelbak aanhangwagen. Opgericht door studenten is Boedelbak na 30 jaar nog steeds de beste keuze voor studenten om te verhuizen.

www.boedelbak.nl | 0900-0525

• Snel en makkelijkonline reserverenop boedelbak.nl

• Te huur vanaf € 17,-• Bij ruim 400 tankstations

in Nederland te huur• 7 dagen per week en

ruime openingstijden

Hartje Groningen, op drie hoog uitkijkend over het hele centrum. Nee, we zijn niet in het penthouse van een lokale beroemdheid. Staand in de serre van de gemeenschappelijke woonkamer heb je volgens

de bewoners het beste uitzicht van heel Groningen.

Huize Echt Hema is een verenigingshuis van A.S.V. Dizkartes, bewoond door zes Groningse studenten. En ja, de naam van het huis komt inderdaad van de oer-Hollandse grootgrutter. Met dit warenhuis als buurman is de naam van het huis snel verklaard.

Naast de mooie spot vanuit de serre en de ge-meenschappelijke woonkamer heeft het huis heel wat meer te bieden. Een gedeelde keuken, maar liefst twee douches, twee wc’s en een dakterras, dat wordt gedeeld met de drie onderburen. Hoe-wel iedereen een eigen koelkast heeft, durfde Koen het aan die van hem in de gezamenlijke keuken te plaatsen. Misschien had hij dit beter niet kunnen doen. ‘Stiekem gebruikt iedereen zijn koelkast dus ook’, aldus Melissa. ‘Waarna iedereen vervolgens vergeet dat hij iets in die koelkast had gelegd. Met als gevolg veel rottende restjes in de koelkast van Koen.’

Regels en gewoontesZoals in de meeste studentenhuizen is er ook in Hui-ze Echt Hema een schoonmaakrooster. Tenminste, in theorie. Vol cynisme en wat gekuch zegt Clara: ‘We hebben een rooster, waar iedereen zich ook heel goed aan houdt.’ Het is al lang duidelijk, zoals je van een echt studentenhuis verwacht, kun je ook hier niet van de vloer eten. Wat betreft het kiezen van het avondmaal hebben de bewoners een mooi systeem bedacht. Daan: ‘Er is ooit verzonnen dat

iedereen eenmaal een veto mag uitbrengen tegen een gerecht, de keuze is hierdoor al fl ink uitge-dund.’ Ook al zeggen de bewoners geen typisch huisgerecht te hebben, wordt de rodekoolschotel opvallend vaak genoemd. ‘We proberen weleens gerechten uit de Allerhande, de rodekoolschotel komt me inmiddels de strot uit.’

Huistradities‘Tijdens het eten kijken we vaak samen naar pro-gramma’s als De Wereld Draait Door en The Big Bang Theory. Als niemand hoeft te studeren kiezen we een fi lmpje’, aldus Daan. Tot opluchting van een aantal bewoners is GTST inmiddels “afgeschoten”. Op de vraag of ze huistradities hebben komt de ‘trap-adt’ (iets met glazen boven elkaar houden en dan gaan drinken) voorbij, wat volgens een paar bewoners gedaan moet worden door alle nieuw-komers in het huis. Anderen beweren dat dit een jaren oude traditie is die eigenlijk niet meer uitge-voerd wordt. Toch laten de nieuwelingen weten hier een tikkeltje bang voor te zijn. Ook heeft Huize Echte Hema een ‘huisboek’. Dat bevat alle leuke en bijzondere gebeurtenissen van recente, maar ook voorgaande bewoners. Clara: ‘Het staat vol met verhalen over de mannen die een huisgenootje al-tijd mee naar huis nam, lachen, gieren, brullen was dat. Helaas woont zij hier niet meer en komen die verhalen niet meer zo vaak voor.’ Dat het huisboek nog maar lang aangevuld mag worden.

Tekst: Elisa Spanjer en Tosca de Vries

Wonen

Huize EchtHema‘Onze serre biedt ‘Onze serre biedt

het beste uitzicht het beste uitzicht van heel Groningen’ van heel Groningen’

‘De rodekoolschotel ‘De rodekoolschotel komt me inmiddels komt me inmiddels de strot uit’de strot uit’

20ttudentudentStuStuu t== 20132013April 2A ril 2er 1 - Aer 1 Aummemmenuu e A 2

Page 21: Student=, eerste editie

Op kamers21 Student= nummer 1 - April 2013

• InboedelInboedel

• AansprakelijkheidAansprakelijkheid

• Doorlopende reis Doorlopende reis

• Multimedia BuitenshuisMultimedia Buitenshuis

• OngevallenOngevallen

• Rechtsbijstand Rechtsbijstand

Woon je op jezelf? Dan wil je goed verzekerd zijn. Bij schade en diefstal lopen

de kosten soms hoog op. En die wil je niet zelf betalen. Gelukkig heeft ZEKUR

de ideale verzekeringsbundels voor jou. Je hebt de keuze uit 2 overzichtelijke

bundels. Gewoon ZEKUR is de basis waar alles in zit wat je nodig hebt. En

Extra ZEKUR als je uitgebreider verzekerd wilt zijn, binnen- én buitenshuis.

• InboedelInboedel

• AansprakelijkheidAansprakelijkheid

Optioneel:Optioneel:• Woonhuis

Gewoon ZEKUR Extra ZEKUR

Al vanafAl vanaf

F 2, 2, 8282

Al vanafAl vanaf

F 14, 14, 3939p.m.

p.m.

inclusief alle kosten

inclusief alle kosten

RRUUKUKUKKEEZZGewoon ZGewoon ZnnwwGG UUUUooooooooeeeeGGGG RRRRKKKKEEEEZZZZnnnnwwww RRoooo UUee KK RRGG RRUUKKEEZZnnoooowweeGewooGewooewoon ZEKURewoon ZEKUR

LAAGSTE PRIJS EN NOOIT DUBBEL VERZEKERDDoordat de verzekeringen in je bundel

helemaal op elkaar en op jouw woon-

situatie zijn afgestemd, heb je voor de

laagste prijs alles in één keer goed gere-

geld en ben je nooit dubbel verzekerd!

RRUUKUKUKKEEZZExtra ZExtra Zaxx UUUUaarara RRRRKKKKEEEEZZZZrrrrttttxxxxEEEE RRaa UUKK RRRRUUKKEEZZrarararattxxExtra ZEKURExtra ZEKUR

Optioneel:Optioneel:• Doorlopende Annulering Reis

• Extra Buitenshuis

(hoger verzekerd bedrag)

• Extra Ongevallen

(hoger verzekerd bedrag)

• Extra Rechtsbijstand

(uitgebreidere dekking)

ZEKURZEKUR OMDAT JE JE SPULLENOMDAT JE JE SPULLEN

GOED VERZEKERDGOED VERZEKERD

Sluit je verzekering gemakkelijk online af op

VOORDELIG IN ÉÉN KEERVOORDELIG IN ÉÉN KEER

Page 22: Student=, eerste editie

22Mode

AMSTERDAM LEIDEN

J O U W I N D E O N T B I J T L U N C H

M A X , I K W I L E E N M O M E N T V O O R M E Z E L F. M E T J O U . A N N E

Wie op een doodgewone zaterdagmiddag door een drukke winkel-straat van een grote stad loopt, kijkt al snel zijn ogen uit. Want als het om mode gaat, dan kan en mag tegenwoordig vrijwel alles. Het ge-

volg is een wirwar aan kleuren en printjes. We willen, ieder op zijn eigen manier, goed voor de dag komen om een bepaald imago hoog te houden of een statement te maken. Maar tij-den zijn veranderd. Viel je vroeger op in een kledingstijl die afweek van ‘het meest gangbare’, anno 2013 hoeven we niet meer bang te zijn om op te vallen. Sterker nog: steeds

meer kledingwinkels verkopen kleding die in de jaren zestig en zeventig helemaal hip was en nu opnieuw haar weg in ‘modieus

Nederland’ vindt.

_Combineren_Trendy enkellaarsjes of vrolijke ballerina’s onder een kort rokje, stoere sneakers onder een short of hoge pumps onder een pastelkleurige skinny jeans; we combineren een eind weg. Een vintage-look jasje boven een moderne tregging met print of een lange jurk met een streepjesmotief. Als we de trendwatchers van nu moeten geloven zijn zachte pastelkleuren en prints helemaal in dit voorjaar. Maar ook zwart/wit-combinaties, doorzichtige stoffen en romantische roezels zien we veel terug. Genoeg keuze dus. Zelfs voor de man. Want die hoeft zich niet meer te verhullen in saaie spijkerbroeken met een standaard poloshirt. Bij de grotere mode-ketens zien we steeds meer zogenaamde

chino’s, lichte broeken van sterk katoen, in alle kleuren van de regenboog. Als het kleurrijk is, zit

je deze zomer al snel gebakken.

De één volgt de modetrends op de voet, de ander trekt zich weinig aan van de buitenwereld. Hoe je het ook wendt of keert; je kledingstijl zegt

iets over wie je bent en waar je voor staat. De trends voor dit voorjaar houden gelukkig rekening met iedereen. Want heel veel is mogelijk; je bent al snel modieus, als je maar kleur gebruikt.

De één volgDe één volg trekt zichtrekt zich

je het ook je het ookje het ook iets over iets over

De tre De treDe tre rek rekrek

je b je bje b

Tekst: Kristel Hurenkamp“We hoeven niet “We hoeven niet meer bang te zijn meer bang te zijn om op te vallen”om op te vallen”

_Color_blocking_Ook color blocking kan dit voorjaar nog steeds. De trend die in 2011 zijn intrede deed in Nederland, zet zich voort. Er is echter wel een verschil. Twee jaar geleden stond het fenomeen bekend als het combineren van tegenstij-dige kleuren waarbij een felle kleur werd gebruikt om het effect te versterken. Volgens verschillende mode-experts richt color blocking zich nu meer op de combinatie van een neutrale kleur met een neonkleur. Hoe dan ook; het ef-fect blijft hetzelfde. Onlangs maakte Pantone, een bedrijf dat kleurcodering publiceert, trouwens bekend dat smaragdgroen de kleur van jaar 2013 is. Verschillende bekende kledingmerken speelden hier op in. Niet voor niets zien we veel kleding in deze kleur momenteel in de winkels hangen. Kortom: veel kan, alles mag, maar kleuren bepalen dit voorjaar het straatbeeld!

Page 23: Student=, eerste editie

Kijk voor alle winkels en openingstijden op www.schuurman-schoenen.nl

2995NU

Dames ballerinaMaat 36 t/m 44In roze en zwartVan 39.95

4995NU

Heren veterschoenMaat 39 t/m 46Van 69.95

Exclusief bij Schuurman Schoenendat past je wel

Gratis verzending - gratis retour. Bezoek voor een goed advies een van onze Wolkyshops!

Wolkyshop is dé shop voor modieuze schoenen die niet alleen

mooi zijn om te zien, maar ook heerlijk zijn om te dragen.

Kijk op www.wolkyshop.com voor de hele collectie:

de keus is aan jou!

It’s up to you!

Page 24: Student=, eerste editie

Even Voorstellen 24Student= nummer 1 - April 2013

Altijd overal samenwerken

2 PC’s of Macs

Altijd up-to-date

Cloud-verbonden

20GB extra opslag op SkyDrive

60 minuten Skype

Geoptimaliseerd voor touch

De voordelen op een rij:

Nu bij CampusShop

€69Nu tijdelijk:

,-(

)