Structuurvisie 2035

68
Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 1 Structuurvisie 2035 Samen naar een groene, duurzame en economisch sterke gemeente in 2035

description

structuurvisie 2035

Transcript of Structuurvisie 2035

Page 1: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 1

Structuurvisie 2035Samen naar een groene, duurzame en economisch sterke gemeente in 2035

Page 2: Structuurvisie 2035
Page 3: Structuurvisie 2035

Structuurvisie 2035Samen naar een groene, duurzame en economisch sterke gemeente in 2035

Vastgesteld door de gemeenteraad op 17 juli 2012

Page 4: Structuurvisie 2035
Page 5: Structuurvisie 2035

Inhoud Voorwoord 7

1 Van strategische visie naar structuurvisie 91.1 Inleiding 91.2 Wettelijke basis 91.3 Uitgangspunten 101.4 Leeswijzer 10

Deel 1 - Visie 11

2. De visie - Samen naar 2035 14

3. Thema’s 183.1 Identiteit en zelfstandigheid 183.2 Wonen en leefbaarheid 183.3 Natuur en milieu 213.4 Verkeer en bereikbaarheid 243.5 Ondernemen en economie 25

4. Kernen en deelgebieden 264.1 Spaarndam 264.2 Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude 294.3 Halfweg 314.4 Buitengebied 34

5. Uitvoeringsstrategie 385.1 Ruimtelijke ontwikkelingsstrategie 385.2 Grondbeleid 385.3 Kostenverhaal 405.4 Blijvend actueel en dynamisch kader 40

Deel 2 - Totstandkoming en achtergronden 41

6. Maatschappelijke betrokkenheid 42

7. De gemeente 447.1 Ruimtelijke hoofdstructuur 447.2 Demografie 47

8. Beleidskaders 498.1 Inleiding 498.2 Rijksbeleid 498.3 Provinciaal en regionaal beleid 538.4 Buurgemeenten 568.5 Gemeentelijk beleid 57

Bijlage Uitkomsten participatiebijeenkomsten 59Colofon 66

Page 6: Structuurvisie 2035

6 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Molen ‘De Slokop’ aan de Lagedijk Spaarndam.

De Stompe Toren in Spaarnwoude.Huis Swanenburg in Halfweg

Page 7: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 7

Voorwoord

Het is zover! Voor u ligt de vastgestelde structuur­visie Samen naar 2035. Nog voor het zomerreces, op 17 juli 2012, stelde de gemeenteraad de Structuurvisie 2035 vast. Het is een visie op de toekomst van onze gemeente waar we trots op zijn. Tot stand gekomen met veel meedenken en meepraten van bewoners, ondernemers, mede­overheden en andere belanghebbenden.

Een jaar eerder begonnen wij aan het proces om tot deze structuurvisie te komen. Vanaf de start hebben wij het woord aan inwoners en andere belangengroepen gelaten. Pas in de eindfase sprak de politiek zich uit over de visie. Dit leidde tot vijf amendementen (wijzigingsvoorstellen) van de raad, waarop de structuurvisie op een aantal punten nog tekstueel is gewijzigd.

In de structuurvisie vindt u de dromen en visioenen voor onze gemeente terug. Dromen zijn natuurlijk heel mooi, maar niet altijd realistisch. Toch hebben we met de structuurvisie een ideaal wensbeeld voor de langere termijn neergezet en onze ambities voor de toekomst aangegeven. Of dit ideaalbeeld haalbaar is, vormt ook een onderdeel van de visie.

Want tussen dromen en idealen staan immers wetten en praktische bezwaren. In de uitvoeringstrategie leest u hoe wij ons wensbeeld willen bereiken.

De structuurvisie Samen naar 2035 werkt de thema’s van de strategische visie verder uit: identiteit en zelfstandigheid, wonen en leefbaarheid, natuur en milieu, verkeer en bereikbaarheid, ondernemen en economie. De structuurvisiekaart geeft een illustratie van onze ontwikkelingskeuzes, weer­gegeven met een legenda.

De visie is bij uitstek het middel om ontwikkelingen in relatie te zien met onze gewenste doelen. Het is een referentiekader voor bestemmingsplannen, vormt een onderbouwing voor ruimtelijke projecten en ontwikkelingen, biedt een scenario voor groen, verkeer en vervoer, bedrijvigheid, duurzaamheid en milieu en bepaalt onze gemeentelijke identiteit. Kortom, de structuurvisie is ons kompas voor de komende jaren.

Nu de structuurvisie Samen naar 2035 gereed is, zijn wij in staat om beter ontwikkelingskeuzes voor de toekomst te maken. Zo zal toekomstig beleid getoetst worden aan de kaders van de structuur­visie. Samen met u, bewoners en andere belang­hebbenden, hebben wij deze kaders gesteld voor de toekomst: Samen naar 2035!

Lees in de structuurvisie de kaders, maar ook onze dromen en hoe wij deze willen waarmaken.

Burgemeester H.B. Bruijn

Page 8: Structuurvisie 2035

8 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Page 9: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 9

1.1 Inleiding

De structuurvisie is een ruimtelijk ontwikkelings­ en toetsingskader voor de gemeente Haarlem­merliede en Spaarnwoude. De structuurvisie is de basis voor ruimtelijke ontwikkelingen die de gemeente zelf en samen met anderen in gang wil zetten. Daarnaast biedt de structuurvisie een kader waaraan (ruimtelijke) initiatieven van anderen worden getoetst. Met het vaststellen van deze structuurvisie heeft de gemeenteraad haar ambities en wensen voor de toekomst van de gemeente tot 2035 vastgelegd.

De structuurvisie is een uitwerking van de strate­gische visie ‘Verbindend groen’, die in 2009 na een intensief participatie­ en communicatietraject is vastgesteld. De strategische visie is globaal van aard en beschrijft op hoofdlijnen de gewenste ontwikkeling van de gemeente. In de strategische visie is opgenomen dat er een structuurvisie wordt opgesteld voor de kernen en voor het buiten­gebied, in de visie benoemd als structuur schetsen.

In de structuurvisie wordt het ruimtelijk beleid voor de periode tot en met 2035 uitgewerkt tot de gewenste ruimtelijke ontwikkeling op hoofd­lijnen. De structuurvisie ligt qua detaillering tussen de strategische visie en de bestemmingsplannen die de gewenste ontwikkelingen op perceelniveau vastleggen.

De structuurvisie van Haarlemmerliede en Spaarn­woude is van groot belang om de zelfstandigheid, de bestuurs­ en slagkracht en het bestaansrecht van de gemeente te waarborgen en zelfs te verster­

ken. De gemeente is hiermee op de toekomst voorbereid, de visie is goed doordacht en samen­hangend en berust op voldoende draagkracht in de gemeenschap. De ruimtelijke visie voor het uit­gestrekte grondgebied heeft een vaste en nauwe relatie met onderliggende maatschappelijke behoef ten en zorgen. Hiermee heeft de gemeente een sterke basis, een stevig houvast en kiest de gemeente duidelijk richting voor de toekomst.

1.2 Wettelijke basis

De structuurvisie is een document dat de gemeen te verplicht moet opstellen volgens de Wet ruimtelijke ordening. Een structuurvisie bevat de hoofdzaken van het ruimtelijk beleid, maar de vorm en inhoud zijn vrij. Wettelijk is alleen bepaald dat de structuurvisie digitaal raadpleegbaar moet zijn.

De structuurvisie is bindend voor de gemeente zelf, voor het eigen beleid. Het is ook het kader voor aansturing van ruimtelijke ontwikkelingen door de gemeente en andere partijen.

In essentie is de structuurvisie een ruimtelijk plan. Het is echter noodzakelijk om te komen tot een samenhang met onder andere economisch beleid. De structuurvisie heeft daarom een integraal karakter en overlapt veel andere terreinen van het gemeentelijk beleid. De structuurvisie gaat dus ook over de gewenste ruimtelijke, functionele, economische en maatschappelijke opbouw.

Het complexe van een structuurvisie is het schet­sen van een beeld van hoe de gemeente er op

1 Van strategische visie naar structuurvisie

Page 10: Structuurvisie 2035

Toneelgroep Theatra ontving de bezoekers tijdens de startbijeenkomst in de Oude Suikerfabriek.

10 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

lange termijn – in 2035 – uit ziet. Een beeld van deze verre toekomst moet nu, in de huidige situa­tie, met onze kennis en ervaring op dit moment, door de huidige samenleving worden bepaald.

1.3 Uitgangspunten

De structuurvisie ‘Samen naar 2035’ werkt de stra­tegische visie ‘Verbindend groen’ uit in ruimte lijke zin. De uitgangspunten uit de strategische visie staan niet opnieuw ter discussie, maar krijgen aan­vulling en uitwerking. Concreet betekent dit dat een samenhangende visie is gemaakt voor de afzonderlijke kernen (Halfweg, Spaarndam en Haarlemmerliede/Penningsveer/Spaarnwoude) en het buitengebied.

De volgende uitgangspunten uit de strategische visie zijn leidend voor deze structuurvisie: • Stimulerengemeenschapszininkernenen

gemeenschapsgevoel tussen kernen;• Voerenactiefmilieubeleidopmacro-en

microniveau;• InzetopverminderingoverlastdoorSchiphol;• Behoudengroenebestemmingen

natuurwaarden groene buffer;• Verruimingmogelijkhedenagrarischebedrijven

tot ontplooiing (licht) recreatieve functies naast normale bedrijfsvoering;

• Verbeteringmobiliteitvan,naarentussendekernen;

• Meersamenhangenverminderingverkeers-overlast in Halfweg;

• Verdereoptimaliseringopenbaarvervoer;• Vermindering(verkeer)overlastingroenebuffer;• Stimulerenbedrijvigheid;• Stimulerenwinteractiviteiteningroenebuffer;• Behoudencultureelerfgoed;• Vasthoudenaaneenzelfstandigeenbestuurs-

krachtige gemeente.

De structuurvisie werkt de thema’s van de strate­gische visie uit. Deze thema’s zijn door de bevol­king benoemd in het proces van de strategische visie:• Identiteitenzelfstandigheid;• Wonenenleefbaarheid;• Natuurenmilieu;• Verkeerenbereikbaarheid;• Ondernemeneneconomie.

1.4 Leeswijzer

De structuurvisie bestaat uit twee delen. In deel 1 is de feitelijke visie opgenomen. Hierin wordt ingegaan op de ruimtelijke visie op het gemeen­telijk grondgebied met planhorizon 2035 en de uitvoerbaarheid daarvan. Deel 2 van de structuur­visie beschrijft de kaders waarbinnen de visie tot stand is gekomen.

Page 11: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 11

Page 12: Structuurvisie 2035

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

StructuurvisieGemeenteHaarlemmerliede en SpaarnwoudeDatum: 22-3-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Agrarisch

Bedrijven

Zone zichtlijn

Recreatie

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijke vernieuwing woningbouw

Binnenstedelijke vernieuwing bedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Evenemententerrein

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeersroute

Oeverrecreatie

Zone sport

Binnenstedelijke vernieuwing centrumgebied

Bestaand bebouwd gebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

StructuurvisieGemeenteHaarlemmerliede en SpaarnwoudeDatum: 22-3-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Agrarisch

Bedrijven

Zone zichtlijn

Recreatie

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijke vernieuwing woningbouw

Binnenstedelijke vernieuwing bedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Evenemententerrein

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeersroute

Oeverrecreatie

Zone sport

Binnenstedelijke vernieuwing centrumgebied

Bestaand bebouwd gebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

StructuurvisieGemeenteHaarlemmerliede en SpaarnwoudeDatum: 22-3-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Agrarisch

Bedrijven

Zone zichtlijn

Recreatie

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijke vernieuwing woningbouw

Binnenstedelijke vernieuwing bedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Evenemententerrein

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeersroute

Oeverrecreatie

Zone sport

Binnenstedelijke vernieuwing centrumgebied

Bestaand bebouwd gebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

StructuurvisieGemeenteHaarlemmerliede en SpaarnwoudeDatum: 22-3-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Agrarisch

Bedrijven

Zone zichtlijn

Recreatie

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijke vernieuwing woningbouw

Binnenstedelijke vernieuwing bedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Evenemententerrein

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeersroute

Oeverrecreatie

Zone sport

Binnenstedelijke vernieuwing centrumgebied

Bestaand bebouwd gebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

StructuurvisieGemeenteHaarlemmerliede en SpaarnwoudeDatum: 22-3-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Agrarisch

Bedrijven

Zone zichtlijn

Recreatie

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijke vernieuwing woningbouw

Binnenstedelijke vernieuwing bedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Evenemententerrein

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeersroute

Oeverrecreatie

Zone sport

Binnenstedelijke vernieuwing centrumgebied

Bestaand bebouwd gebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Page 13: Structuurvisie 2035

Deel 1 - VisieIn het eerste deel van de structuurvisie wordt de visie beschreven. In hoofdstuk 2 is de visie als ambitie en droombeeld voor 2035 neergezet. De gemeente wordt daarin beschreven zoals die er in 2035 kan uitzien als alle mogelijke ontwikkelingen werkelijkheid worden. De hoofdstukken daarna gaan in op de concrete onderdelen van de visie, gericht op haalbaarheid en uitvoering en gerelateerd aan de overkoepelende thema’s, de kernen en het groengebied. Deel 1 sluit af met een beschrijving van de uitvoerbaarheid van de structuurvisie.

Page 14: Structuurvisie 2035

14 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

2. De visie - Samen naar 2035

Haarlemmerliede en Spaarnwoude is een zelfstan­dige en bestuurskrachtige gemeente met een sterke eigen identiteit in het hart van de Metro­pool regio. Het grondgebied ten zuiden van het spoor heeft vooral een stedelijk karakter, het gebied ten noorden daarvan is landelijk en weids. Ontwikkelingen hebben plaatsgevonden met res­pect voor de aanwezige landschappelijke en natuurwaarden en de groene en kleinschalige gemeentelijke identiteit. Het belang van de groene buffer, sinds jaren niet langer door de rijksover­heid beschermd, is erkend in de regio. Het gehele groene gebied van de gemeente fungeert als centraal metropolitaan parklandschap in een sterk verstedelijkte regio. Dit betreft niet de uitstraling, maar vooral de functie van in­ en extensief recrea­tief uitloopgebied voor de inwo ners van de gemeen te, de regio en elders uit het land.

Het groene gebied kenmerkt zich door natuur­waarden, recreatiemogelijkheden en agrarisch gebruik. De natuurwaarden leveren, naast de eco logische betekenis, een meerwaarde voor de bele ving en uitstraling van het gebied en zijn in stand gehouden en waar mogelijk versterkt. Groenstructuren – zowel binnen als buiten het bebouwde gebied – zijn belangrijk voor de uit stra­ling en de beleving van de leefomgeving. De groen structuren zijn herkenbaar en worden onder­houden. Om dit goed te regelen, is een groen­structuurplan opgesteld. In dit plan krijgen groen­structuren de aandacht en is opgenomen hoe de beleving en het beheer van het groen is ingericht.

Recreatie is in allerlei vormen aanwezig. Intensieve recreatie vindt men aan de randen van het groene

gebied, waar directe ontsluiting van het auto­verkeer plaatsvindt en parkeervoorzieningen aanwezig zijn.

De mate van intensiviteit van recreatieve functies wordt, verder het gebied in, afgepeld tot exten­sieve vormen zoals wandelen, fietsen en het benutten van het groen als ‘kijkgroen’. Water­gangen worden dagelijks benut voor zowel de beleving als het gebruik: door het creëren van doorgaande routes over het water is een interes­sant netwerk ontstaan voor recreatief waterge­bruik. Fiets­ en waterverbindingen bieden moge­lijkheden voor hieraan verbonden economische activiteiten zoals fiets­ en kanoverhuur.

Het agrarisch gebruik van het groene gebied heeft een economische betekenis en draagt bij aan de instandhouding en het beheer van het groene gebied. Een agrarische uitstraling van delen van het groengebied maakt dat het een uniek stuk plattelandsgemeente binnen de Randstad is. Met de agrarische functie als hoofdfunctie, hebben agrariërs hun activiteiten uitgebreid, gericht op de gebruikers van het metropolitane landschapspark.

Er is recreatie, zorg, natuurbeheer en de verkoop van (streek)producten in boerderijwinkels. Con­crete voorbeelden zijn ‘kamperen bij de boer’, een model­ of zorgboerderij en educatieve rond leidingen.

Het groengebied wordt, in zijn volle omvang tot aan de westelijke grens aan de Liede, het Zijkanaal C en de Mooie Nel, beleefd en benut. De oevers van deze watergangen zijn op verschillende plaat­

Page 15: Structuurvisie 2035

Het groengebied.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 15

sen zichtbaar en toegankelijk. Het aanwezige water is betrokken bij de natuurlijke en recreatieve functie van de gemeente. De aanwezige forten van de Stelling van Amsterdam hebben een functio nele invulling en dragen bij aan de beleving van de zone langs het water.

De Rijksweg A9 doorsnijdt het groene gebied van noord naar zuid, maar vormt geen onoverkome­lijke barrière. De verbindingen van oost naar west zijn voor zowel mens als dier sterkt verbeterd, door ecoducten en over­ en ondergangen van de snelweg. De beleving van de A9 werkt twee kanten op. Allereerst is er het zicht vanuit het groene gebied naar de snelweg toe. De weg is niet langer storend aanwezig. De beleving van het groengebied is hierdoor meer gericht op groen, rust en ruimte. Daarentegen is het niet zo dat de A9 volledig uit het zicht is verdwenen. Vanwege de regionale functie die wordt vervuld, is het gebied ook vanaf de snelweg zichtbaar. Verstop­pen is niet nodig en sterker nog, niet gewenst. Deze dubbele oriëntatie lijkt een tegenstelling, maar door de nieuwe zichtlijnen in het landschap en het afschermen van de A9 daar waar nodig, is die tegenstelling er niet.

Het station Halfweg – Zwanenburg vormt een knooppunt voor openbaar vervoer en de toegangs poort tot het groengebied, het evenementen terrein in de Houtrak, Sugar City en Halfweg. Ontwikkelingen rond het station hebben deze poortfunctie versterkt en bieden in verschil­lende vormen mogelijkheden om het groene gebied te benaderen. Zo is er het P&R terrein, de start van verschillende fiets­ en wandelroutes en

lichte horeca. De toegang tot het groengebied is her kenbaar, aantrekkelijk en nodigt uit om opti­maal te genieten van wat de gemeente op dat vlak te bieden heeft. Er is een rechtstreekse verbinding voor langzaam verkeer met het evenementen­terrein met voldoende capaciteit om het evene­men tenpubliek te stroomlijnen en eventuele overlast te beperken.

Aan de zuidkant biedt het station toegang tot Halfweg en Zwanenburg en specifiek tot Sugar City. Sugar City is ontwikkeld tot een aantrekke­lijke locatie met onder meer kantoren, een hotel, toprestaurant, design factory outlet, woningbouw en een supermarkt. De kern Halfweg heeft een grote verandering ondergaan, waardoor het uiterlijk van het dorp sterk is verbeterd. Doordat de N200 niet langer volledig het beeld bepaalt, is Halfweg weer een geheel. Dat is bereikt door de weg om te leggen, (deels) te ondertunnelen of af te waarderen tot ‘dreef’, een weg met twee keer één rijstrook. Tegelijk met de aanpak van de N200 is het Dokter Baumannpleinopgeknapt.DezecentraleplekinHalfweg vormt een dorpsplein tegen een decor van historische gebouwen en bouwwerken die op loopafstand te bezichtigen zijn. Het plein symboli­seert de nieuwe eenheid van het dorp. Verderop in Halfweg heeft herstructurering van het gebied aan weerszijden van de Oranje Nassaustraat plaatsgevonden. Er zijn centrumfuncties en een multifunctionele onderwijsvoorziening toege­voegd en er is aandacht besteed aan wonen voor jongeren en ouderen. Verschillende locaties in en rond Halfweg hebben een functiewijziging onder­

Page 16: Structuurvisie 2035

Sugar City is ontwikkeld tot een aantrekkelijke locatie.

16 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

gaan, zoals het Sectorpark en het voormalige tuin­bouwgebied aan de zuidoostzijde van Halfweg. Hierbij is aandacht besteed aan de (on)mogelijk­heden en karakteristieken van de verschillende locaties.

HetgebiedtussendeHoutrakkerwegendeBur­gemeester Michielsenweg heeft een brede trans­formatie ondergaan. Niet alleen is de invul ling meer gericht op de woonfunctie, er is ook een ver­binding toegevoegd tussen de Houtrakkerweg en de Wethouder van Essenweg. Deze nieuwe ver­binding fungeert als erfontsluitingsweg voor de nieuwe woningen in dat gebied en draagt bij aan een verbeterd netwerk van loop­ en fiets routes vanaf het station naar het groene gebied en omgekeerd.

De kernen Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude zijn qua omvang nauwelijks gewij­zigd. De uitbreiding van woningen heeft binnen de bestaande grenzen alleen plaatsgevonden door functieveranderingen. Daardoor is het karak­ter van deze kleine landelijke kernen behou den gebleven. Vooral Haarlemmerliede en Spaarn­woude zijn als lintbebouwing in hun groene lande­lijke omgeving in stand gebleven.

In Penningsveer hebben zich belangrijke ontwikke­lingen voorgedaan. Allereerst is een einde gemaakt aan de verrommeling van enkele locaties in de kern. Daarnaast is de westelijke entree van het dorp, en daarmee van de gemeente, sterk verbe­terd. Dat geldt voor gemotoriseerd verkeer, maar vooral ook voor het langzaam verkeer. De weg is opgeknapt en overzichtelijker gemaakt en daar­

naast is een nieuwe verbinding voor langzaam ver­keer toegevoegd met een brug over de Liede. Deze verbeteringen zorgen niet alleen voor een betere bereikbaarheid van het dorp, maar vormen samen ook één van de entrees van het achterlig­gende groen­ en recreatiegebied.

De jachthaven in Penningsveer is verplaatst. De vrijkomende locatie is opgeknapt en ter plaatse van het oude werfterrein zijn enkele woningen toegevoegd. De woon­werkwoningen bieden mogelijkheden voor bedrijfsmatig werken aan huis. Het zicht op Fort Penningsveer, vanaf de openbare weg, is hersteld. De beleving en de historische uitstraling van het fort, met daarom­heen een vrij schootsveld, zijn weer aanwezig. De bedrij vigheid in de hoek Penningsveer – Lagedijk is verplaatst. Ook dit gebied is opge­knapt, het zicht op het fort is verbeterd en er is een beperkt aantal woningen gebouwd. Deze woningen sluiten aan op de historie van het gebied en passen bij de uitstraling van het fort. Alle doorzichten naar het open polderlandschap zijn in stand gehouden. Daar waar doorzichten bestaan heeft geen ver dich ting plaatsgevonden.

InSpaarndamzijndewoonwijkSpaarneBuiteninclusief bijbehorende voorzieningen, zoals een aanlegplaats voor pleziervaart, en het nieuwe centrumgebied aan de Lagedijk gerealiseerd. Uitbreiding buiten het bestaand bebouwd gebied heeft niet plaatsgevonden. Het dorp heeft zich verder ontwikkeld als woondorp, onder andere door de vernieuwing van het woongebied Spaarndam­Oost, maar ook als uitvalsbasis voor een bezoek aan het groen­ en recreatiegebied.

Page 17: Structuurvisie 2035

Snelle openbaar vervoerverbinding over het Noordzeekanaal.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 17

De zone tussen de kern en de rijksweg A9 is (verder) ingevuld met sportieve en recreatieve functies. Deze functies hebben een koppeling met de intensieve en hoogwaardige sport en recreatie in het West hoff bos.

De verbindingen in de gemeente zijn in verschil­lende opzichten verbeterd. Zo is er een betere verbinding tussen de kernen en knooppunten voor openbaar vervoer in de gemeente door duurzame mini­bussen. De verbindingen voor langzaam verkeer zijn verbeterd door de aanleg van een vrijliggend fietspad naast de Spaarn­dammerdijk. Dit biedt veiligheid aan de fietsers en vormt een veilige oplossing voor het verkeer op de dijk. Spaarndam en Haarlemmerliede zijn met openbaar vervoer op maat verbonden met station Spaarnwoude en het gezondheidscentrum in Haarlem­Noord. Een alternatief voor het ver­voer over de weg is vervoer over water. De snelle openbaar vervoerverbinding over het Noordzee­kanaal is uitgebreid met aansluitingen op Spaarn­dam en over de Mooie Nel en het Spaarne tot in Haarlem.

De oost­westverbinding, de zone aan weerszijden van de A200 en de N200, is een belangrijke vervoers as voor de gemeente. Deze as wordt intensief gebruikt en de uitstraling ervan is verbe­terd. Het knooppunt voor openbaar vervoer in Halfweg en de aangepaste N200 zijn hiervan voorbeelden. Verder is het Polanenpark – een bedrijventerrein gericht op bedrijven in hogere milieucategorieën met een regionale functie – gerealiseerd en de bedrijvigheid aan de Haarlem­merstraatweg is opgeknapt. Het fietsverkeer

tussen Amsterdam en Haarlem maakt gebruik van de snelfietsroute door Halfweg en Haarlemmer liede.

Haaks op de oost­westverbinding ligt een noord­zuidverbinding voor langzaam verkeer Deze ver­bindt de recreatiestrook langs het Noordzee­kanaal via Spaarndam, Haarlemmerliede en langs de Zoete Inval met Haarlemmermeer. De route doorsnijdt het groen­ en recreatiegebied. Het groen gebied ten westen van het Rottewegje is in stand gehouden om dit beeld tot aan de gemeentegrens te continueren. In Haarlemmer­liede wordt de oost­westverbinding gekruist, waarbij een ‘afslag’ vanaf de snelfietsroute uit no digt om het groengebied in te gaan.

Behalveverkeerskundigeverbindingenvormt het gemeentelijk groen een belangrijk bindend element. Alle inwoners (en kernen) hebben een gezamenlijk belang bij de instandhouding van het groene gebied als metropolitaan parklandschap. Hiermee is het belang van het gebied voor de regio gewaarborgd en blijft de identiteit van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude behouden.

Page 18: Structuurvisie 2035

18 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

3. Thema’s

ons’) en het agrarische karakter, heeft de kern Halfweg een meer stedelijk aanzien. Dit stedelijke karakter wordt vooral bepaald door de aanwezige bedrijventerreinen aan de Haarlemmerstraatweg en de N200.

De identiteit van een groene, kleinschalige en zelf­standige gemeente staat centraal voor deze visie. Dit hoeft geen afbreuk te doen aan de beschreven regionale ontwikkelingen. Immers, de regio onder kent het belang van deze groene platte­landsgemeente waarin ruimte is voor recreatie. Het behoud van de eigen identiteit, zowel gemeentebreed als voor de kernen, in samenspel met de regionale ontwikkelingen staat centraal voor de ruimtelijke visie op de gemeente.

3.2 Wonen en leefbaarheid

3.2.1 WoningenDe kleinschaligheid en de omvang van de gemeente uit zich in een woningvoorraad die reëel is voor haar regionale functie op dit gebied. De woningvoorraad richt zich in de eerste plaats op de eigen bevolking. De hechte en vitale kernen van de gemeente hebben een grote sociale samenhang en de inwoners zijn over het algemeen sterk verbonden met hun woonplaats.

Om de woningvoorraad op peil te houden en ver­anderingen in de bevolkingsopbouw en samen­stelling van huishoudens het hoofd te bieden, moet de woningmarkt zich blijven ontwikkelen. Er zijn meer woningen noodzakelijk, waarbij diversi­teit in het woningaanbod moet worden nage­streefd. Hierbij moet met name worden gedacht

De structuurvisie richt zich op vijf inhoudelijke thema’s die voortvloeien uit de strategische visie. Het ruimtelijk beleid voor de gemeente wordt beschreven aan de hand van de volgende onderwerpen:1. Identiteit en zelfstandigheid2. Wonen en leefbaarheid3. Natuur en milieu4. Verkeer en bereikbaarheid5. Ondernemen en economie

3.1 Identiteit en zelfstandigheid

Haarlemmerliede en Spaarnwoude is een bestuurs­krachtige en zelfstandige gemeente in de Metro­poolregio. Het doel is om deze positie te conti­nueren. De strategische ligging in het stedelijk gebied, tussen de steden Amsterdam en Haarlem, is een reden voor de zelfstandigheid van de gemeente. De gemeente heeft een krachtig bestuur nodig dat de belangen van de gemeente behartigt en daarbij oog heeft voor ontwikkelin­gen in de regio. Er komt steeds meer nadruk te liggen op een goede regionale samenwerking, het onderkennen van de wederzijdse belangen en een integrale aanpak van ruimtelijke opgaven. De gemeente is in deze een volwaardig gespreks partner.

Binnendegemeenteheersteensterkegemeen-schapszin. De korte lijnen tussen de burgers en het gemeentebestuur worden zeer gewaardeerd. De identiteit van de kernen in de gemeente ver­schillen van elkaar. Waar de kernen Spaarndam en Haarlemmerliede zich vooral kenmerken door ruimte, groen, water, sociale omgeving (‘ons kent

Page 19: Structuurvisie 2035

Woningen in Halfweg.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 19

aan het aanbod van woningen voor jongeren en ouderen. Deze punten dienen als basis voor een gemeentelijke Nota Wonen. Deze nota beschrijft het gewenste woningaanbod in de verschillende woningbouwcategorieën en de woningbouw­prognoses de komende jaren.

3.2.2 Uitbreiding woningaanbodUitbreiding van het woningaanbod betekent bouw vannieuwewoningen.BehalvedeontwikkelingvannieuwbouwlocatieSpaarneBuiten,wordtnieuw bouw niet voorzien in de uitbreiding van de kernen. De focus ligt op het goed benutten van bestaande ruimte binnen de bebouwde kom, bijvoorbeeld door middel van functiewijziging. Deze inbreiding mag niet ten kosten gaan van het dorpse karakter. De kleinschaligheid van de kernen moet behouden blijven en de groene open ruimte rond het bestaand bebouwd gebied kan daardoor ongemoeid worden gelaten. De gel­den de milieuregelgeving en een goede steden­bouwkundige inpassing staan hierbij centraal. De nieuwbouw moet passen in de omgeving, onder andere wat betreft volume, bouwhoogte en uitstraling. De kernen lenen zich voor experimen­teleofwelstandsvrijebouw.Beperktehoogbouwen een meer moderne bouwstijl worden niet op voorhand afgewezen, maar per geval beoordeeld. Het gaat dan om maatwerk.

Het benutten van beschikbare ruimte binnen de kernen zorgt, behalve voor meer woningen, ook voor een leefbare en veilige omgeving. Het voorkomt leegstand en verrommeling en zorgt voor een prettige, leefbare omgeving met meer uitstraling.

3.2.3 WoonschepenVerspreid over het grondgebied van de gemeente zijnligplaatsenvoorwoonschepengesitueerd.Bijconcentraties van meer dan tien ligplaatsen is daar­voor een aanduiding op de structuurvisiekaart opgenomen. In bestemmingsplannen zullen alle ligplaatsen voor woonschepen van een specifieke aanduiding worden voorzien, voor zover sprake is van ligplaatsen met een geldige ligplaats ver gun ning.

3.2.4 VoorzieningenVoorzieningen, zoals winkels, zorg­ en welzijns­instellingen, scholen, buurthuizen en sport vere­nigingen zijn belangrijk voor de bewoners. Het behoud van de huidige voorzieningen is in een tijd van schaalvergroting een belangrijke uitda­ging. De gemeente kiest voor optimalisatie en herstructurering van de huidige voorzieningen. De herstructurering van het winkelaanbod in Spaarndam is een voorbeeld.

Bundeling,goedeafstemmingopdedoelgroepenen multifunctionaliteit van voorzieningen zorgen ervoor dat zij behouden blijven. Hierbij kan wor­den gedacht aan koppeling van bepaalde func­ties, maar ook van een functionele samenvoeging. Voorbeelden zijn een medisch centrum, brede school of een bundeling van sportvoorzieningen. De instandhouding van het inwoneraantal of even­tueel een lichte groei is een gezonde basis voor een goed voorzieningenniveau.

In het licht van bovenstaande gaat de gemeente mee met ontwikkelingen in de markt en daagt particulieren en marktpartijen uit om te komen met zinvolle initiatieven die strekken tot instand­

Page 20: Structuurvisie 2035

De N200.

20 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

houding of verbetering van het gemeentelijke voorzieningenniveau. De gemeente zet hierbij in op (economisch) haalbare initiatieven die passen bij de gemeentelijke identiteit. Ontwikkelingen kunnen aan de orde zijn, mits geen overlast wordt veroorzaakt en de uitstraling als kleinschalige en groene plattelandsgemeente niet wordt aange­tast. Voorzieningen met een zekere regionale uit straling worden niet uitgesloten.

3.2.5 OverlastVoor een gezonde woonomgeving en een goede leefbaarheid is beperking van overlast van belang. De gemeente kent relatief veel overlast veroor za­kende functies, zoals de nabijgelegen luchthaven Schiphol, de Amsterdamse haven, de rijkswegen A9 en A200, de spoorverbinding Haarlem – Amsterdam en verschillende tracés van kabels en leidingen. De limiet is bereikt. Dat is het uitgangs­punt voor de gemeente. Daarnaast maakt de gemeente zich sterk voor een beperking van de overlast.

De gemeente vindt dat de grenzen aan de groei van Schiphol zijn bereikt en doet actief mee in de discussies over de positionering en uitbreiding van de luchthaven. In regionaal verband wordt gestreefd naar het terugdringen van de overlast die door Schiphol wordt veroorzaakt.

Voor wat betreft de rijkswegen geldt dat de gemeente mogelijkheden of initiatieven voor beperking van de overlast wil aangrijpen. Hierbij heeft zij echter oog voor de realiteit en de (hoge) kosten die eventuele maatregelen met zich meebrengen.

DeN200veroorzaaktoverlast.Bovendiensplijtdeze weg de kern Halfweg in tweeën. Dat heeft grote gevolgen voor de samenhang en de leef­baarheid binnen het dorp. Daarom wordt onder­zocht hoe de overlast door de N200 kan worden teruggedrongen.

Gebundeld aan de rijksweg A9 wordt de gemeente doorsneden door een zone voor een aardgasleiding en een hoogspanningsverbinding. De hoogspanningsverbinding wordt opgewaar­deerd van een 150 kV­verbinding naar een 380 kV­verbinding. Deze ontwikkeling is er op gericht om de Randstad voldoende van elektriciteit te kunnen blijven voorzien. Voor de gemeente staat centraal dat geen verdere afbreuk aan het land­schap wordt gedaan. Dat houdt in dat zoveel mogelijk moet worden aangesloten bij het bestaande tracé en de bestaande mastlocaties. Het in voorbereiding zijnde Rijksinpassingsplan gaat daarvan ook uit.

3.2.6 Openbare ruimteDe kwaliteit van de openbare ruimte draagt bij aan de leefbaarheid. Het is van belang dat de openbare ruimte schoon en goed onderhouden is.Binnendebeschikbaremiddelenwordtgestreefd naar een optimale beheersituatie. Dit beheer richt zich op zaken als afvalinzameling, beperken van zwerfvuil, de instandhouding en het adequaat onderhoud van infrastructuur als wegen, fiets­ en voetpaden.

Groenstructuren binnen het bebouwde gebied zijn belangrijk voor de uitstraling en de beleving van de leefomgeving. Van belang is dat groen­

Page 21: Structuurvisie 2035

De groene buffer.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 21

structuren herkenbaar zijn en goed worden onder­houden. Om dit goed te regelen, stelt de gemeente een groenstructuurplan op. In dit plan krijgen groenstructuren van zowel binnen als bui­ten het bebouwd gebied de aandacht en wordt opgenomen hoe de beleving en het beheer van het groen wordt ingericht.

3.3 Natuur en milieu

3.3.1 De groene bufferDe groene buffer staat symbool voor de gemeen­telijke identiteit. Voorop staat dat het open groene gebied met haar diverse invullingen moet worden behouden. Het groene gebied vervult een belang­rijke rol voor de gemeente zelf, maar ook voor de regio. De aanwezigheid van een kwalitatief goed groen­ en recreatiegebied bepaalt mede de kwaliteit van de leefomgeving. Daarnaast fungeert het groen gebied als buffer, die het aaneengroeien van de steden Haarlem en Amsterdam heeft en moet blijven voorkomen.

De functie van de groene buffer houdt in dat de realisatie van een nieuwe industriële haven, in uit­breiding op de Amsterdamse haven, in het groen­gebied onacceptabel wordt geacht. De afweging en die in het kader van het provinciale beleid op dit punt moeten worden gemaakt, moeten een inte­graal karakter hebben waarbij de diverse bestaan de functies van het gehele metropolitane landschapsgebied een belangrijke rol spelen. Onder leiding van het provinciaal bestuur wordt gewerkt aan een integrale visie voor het Noordzee­kanaalgebied. De organisatie van het Masterplan Noordzeekanaalgebied coördineert dit.

Het groengebied biedt openheid, rust, natuur­waarden en vormen van recreatie. Inwoners zien het gebied als een achtertuin, terwijl het gebied vanuit regionaal oogpunt voor het metropool­gebied Amsterdam een functie vervult als open landschapspark voor de drukke stedelijke agglome ratie. Voor agrarische bedrijven betreft het groengebied hun broodwinning. Grote delen van het groengebied maken onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en het gebied ten westen van de Rijksweg A9 is grotendeels weide vogelleefgebied. De verschillende (bele vings)­waarden zorgen ervoor dat het een groen gebied is met verschillende gezichten. Om een invulling te geven aan de verschillende manieren van beleving, maakt de gemeente ruimtelijke keuzes.

Allereerst wil de gemeente de rust en natuurwaar­den in het gebied behouden en waar mogelijk ver­sterken. Dat betekent dat verkeer en parkeren zich concentreren langs de randen van het gebied. Datzelfde geldt voor de meer intensieve vormen van recreatie. Hoe meer het hart van het groene gebied in, hoe lichter de vormen van recreatie moeten zijn. De lichtste vorm betreft wandelen, fietsen, ontspannen en de waardering van het gebiedals‘kijkgroen’.Bebouwinginhetbuiten-gebied moet passen in het landschap en gekop­peld zijn aan agrarische of recreatieve activiteiten.

Het groengebied wordt – grotendeels parallel aan de A9 – doorsneden door een hoogspanningsver­binding (bovengronds) en een leidingenstrook (o.a. voor gastransportleidingen, ondergronds). Dit beperkt de mogelijkheden ter plaatse van beide zones. Er mag niet worden gebouwd of omvangrijk grondwerk worden verricht onder of

Page 22: Structuurvisie 2035

Wandelpad Recreatiegebied Spaarnwoude.

22 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

op dergelijke kabels en leidingen. Daarbij komt dat de realisatie van (beperkt) kwetsbare objecten – zoals woningen – in de nabijheid van hoogspan­ningsverbindingen en gasleidingen is gebonden aan afstandseisen. In het groene gebied betreft het voornamelijk uitbreiding, sloop/nieuwbouw of functiewijziging. Indien initiatieven op dit vlak zich voordoen, moet per geval worden afgewogen of kan worden voldaan aan de geldende eisen. Hier­bij speelt onder andere reeds aanwezige (woning)bouw in de omgeving een rol.

Behoudvanhetgroenegebiedkomttotstandinintensieve afstemming met de partners:­ Provincie Noord­Holland;­ Dienst Landelijk gebied;­ Staatsbosbeheer;­ Recreatieschap Spaarnwoude, waarin de

buurgemeenten participeren;­ Agrariërs in het gebied.De waarde van alle aspecten van het gebied en de gewenste sturing aan toekomstige ontwikke lingen, worden uitgewerkt in een groenstructuurplan. Dit groenstructuurplan gaat verder dan deze struc­tuurvisie. De structuurvisie beperkt zich tot de hoofdlijnen van de gewenste ruimtelijke ontwik­kelingen die het gebied als kwalitatief hoog waardig groen­ en recreatiegebied behouden.

3.3.2 Agrarische activiteitenDe agrarische activiteiten zijn belangrijk voor de uitstraling en instandhouding van het groene gebied. Grote delen van het groengebied worden gebruikt, onderhouden en beheerd door agrariërs. Dit draagt bij aan de identiteit van de gemeente als groene plattelandsgemeente.

De agrarische bedrijfsvoering past in een land­schap dat nog is ingericht conform het oorspron­kelijke gebruik van het gebied. Direct rond de bedrijven is ruimte voor groenstroken en hout­wallen. Dit groen heeft een afschermende wer­king: de agrarische bebouwing in het gebied wordt (deels) aan het oog onttrokken. Daarnaast vervullen de houtwallen een functie in de vorm van duurzaam nutsgebruik. De houtwallen kunnen na versnippering dienen als (semi)verhardings­materiaal. Het hout kan worden gebruikt voor terrein afzettingen, of als brandhout.

De agrarische sector kent ontwikkelingen. Zo zijn er de consequenties van de macro­economische ontwikkeling van schaalvergroting, veranderende (Europese) regelgeving en richtlijnen en eisen en wensen aangaande dierenwelzijn. Het landelijk gebied van de gemeente leent zich niet voor agra­rische bedrijven op het schaalniveau van industri­ele productie, maar biedt ruimte aan vormen van biologische agrarische bedrijven. Voor het behoud van de agrarische activiteiten in het groengebied zijn twee ruimtelijke aspecten van belang:1. Voldoende fysieke ruimte voor de uitoefening

van het bedrijf;2. Mogelijkheden voor nevenfuncties bij agrarische

bedrijven.

Voldoende fysieke ruimte voor de uitoefening van het bedrijfAgrarische bedrijven hebben ruimte nodig voor hun weilanden, bedrijfsgebouwen en bouwwer­ken. Door herstructurering of beperkte uitbreiding van bedrijven wordt de benodigde fysieke ruimte

Page 23: Structuurvisie 2035

Het groen en water hebben belangrijke natuurlijk waarden.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 23

voor de agrarische bebouwing vergroot. Per bedrijf zal de gemeente bij het opstellen van bestemmingsplannen de noodzaak van een mogelijke uitbreiding van de bebouwing zorg­vuldig afwegen. Uitgangspunt is dat de gemeente geen belemmerende rol wil spelen bij de toekomst­mogelijkheden voor de agrarische bedrijven, maar wel onder de voorwaarde dat de doelstellingen van deze visie niet onevenredig worden geschaad. Het belangrijkste uitgangspunt blijft dat het gebied zich niet leent voor grootschalige agra­rische bedrijvigheid.

Mogelijkheden voor nevenfuncties bij agra rische bedrijvenGezien de schaalvergroting is een pure agrarische bedrijfsvoering niet altijd voldoende exploitabel. De gemeente biedt daarom ruimte aan agrarische bedrijven om, met instandhouding van de agra­rische functie als hoofdfunctie, nevenfuncties te ontwikkelen die aansluiten op de bedrijfsvoering en de instandhouding van het groene gebied niet schaden. Mogelijkheden zijn (licht) recreatieve activiteiten als kamperen bij de boer of een model boerderij, maar ook de vervaardiging en verkoop van streekeigen producten. In het gebied zijn ook voorbeelden van educatieve (neven­)­functies bij boerderijen. Dergelijke nevenfuncties kunnen de mogelijkheden voor voortzetting van de bedrijfsvoering vergroten.

Het toestaan van nevenfuncties is maatwerk. De gemeente maakt per situatie een integrale afwe­ging van alle aspecten en de consequenties die voorgestelde nevenfuncties hebben op de omge­ving en op andere doelstellingen van deze visie.

Hierbij kan worden gedacht aan de rust en open­heid van het groengebied en dus het autoluw houden daarvan.

3.3.3 WaterIn de gemeente is relatief veel water(gangen), verspreid over verschillende polders en gebieden. Naast de hoofdwatergangen, zoals De Liede en de Ringvaart, zijn er veel sloten, beken en greppels. Het gebruik van groen en water neemt toe en ver­vult een belangrijke rol voor het welzijn van de bewoners van onze en omliggende gemeenten. Het groen en water hebben belangrijke natuurlijke waarden, maar kennen ook recreatieve potentie en zijn een economische factor geworden. De gemeente zoekt mogelijkheden om het recreatie ve gebruik van het water te ontwikkelen en te stimuleren.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is verant­woordelijk voor het waterbeheer. Daarvoor stelt het peilbesluiten vast voor de verschillende gebie­den. In deze peilbesluiten wordt het opper­vlaktewaterpeil voor een begrensd gebied vastge­legd. De kaders voor de peilbesluiten zijn gesteld inhetNationaalBestuursakkoordWater.Voorhetpeilbesluit is eenduidigheid in functies en gebruik van belang. Deze structuurvisie sluit hierop aan door het groene gebied te verdelen in een gebied voor agrarisch gebruik en een gebied dat meer is gericht op natuur en recreatie. In deze visie wordt aandacht besteed aan de situa­tiesindeInlaag-enVereenigdeBinnenpolderenhet oevergebied van de Mooie Nel en De Liede. Deze onderdelen komen aan de orde in de para­grafen 4.4.3 Inlaag- en Vereenigde Binnenpolder en 4.4.4 Oevergebied Mooie Nel en De Liede.

Page 24: Structuurvisie 2035

De N200.

24 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

3.3.4 DuurzaamheidDe gemeente is voorstander van duurzame ont­wikkelingen in brede zin. De ruimtelijke hoofdlij­nen van deze visie hebben alle als achtergrond dat deze een duurzame ontwikkeling of instandhou­ding voorstaan. In het kader van duurzaamheid wordt gestreefd naar optimalisatie met een levensvatbaar toekomstperspectief. Voorbeelden vanuit deze visie zijn de standpunten over een goed en werkend voorzieningenapparaat voor de lange termijn en de reële visie op agrari­sche bedrijfsvoering.

Duurzaamheid onder het milieuaspect richt zich hoofdzakelijk op energieverbruik en ­bespa ring. De gemeente is ook op dat punt voorstander van duurzame oplossingen. Echter, duurzame energievoorzieningen die afbreuk doen aan de landschapskwaliteit (zoals windmolens) zijn ongewenst. Het landschap wordt immers al fors beïnvloed door voorzieningen als de rijkswegen A9 en A200, de spoorverbinding Amsterdam­Haarlem en de hoogspanningslijnen. De draag­kracht van het landschap voor aanvullende beeld­bepalende voorzieningen is daarom beperkt.

De gemeente is voorstander van oplossingen die minder afbreuk aan de landschapskwaliteit doen, bijvoorbeeld doordat ze zijn gekoppeld aan bebouwing of inpandig worden uitgevoerd. Voor­beelden zijn zonnepanelen en installaties voor warmtekoppeling.Bijnieuwbouwwordtaandachtbesteed aan energiezuinige bouw met een lage Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Voorbeelden hiervan zijn de in voorbereiding zijnde woning­bouwvoorSpaarneBuiten,waarwoningenmeteen zeer lage EPC­waarde worden gerealiseerd, en Sugar City, waar wordt gestreefd naar een CO2­neutrale ontwikkeling.

3.4 Verkeer en bereikbaarheid

3.4.1 Hoofdontsluiting groengebiedDe kernen liggen langs de rand van het buiten­gebied. Het verkeer tussen deze kernen doorkruist het buitengebied over lokale wegen als de Spaarn dammerdijk. De wegen in het groene gebied zijn in hoofdzaak niet bedoeld voor gemoto riseerd verkeer ten gevolge van recrea­tieve activiteiten.

De hoofdontsluiting van het groene gebied ligt langs de randen, zoals de Haarlemmerstraatweg, de Machineweg, de N202 en de Zijkanaal C weg. Hiermee wordt onnodig verkeer in en door het groengebied vermeden. Voor parkeervoorzienin­gen voor (dag)recreatie geldt eveneens dat deze zijn gesitueerd langs de randen van het gebied. Een toename van het verkeer binnen het gebied is ongewenst. Daarom staat bij nieuwe ontwikkelin­

gen voorop dat de ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer niet door het groengebied gaat en dat het parkeren aan de randen plaatsvindt. Deze voor­waarden zijn belangrijk voor het al dan niet mee­werken aan de voorgestelde ontwikkeling.

3.4.2 EntreesDe entrees van de gemeente liggen nogal ver­scholen. Het doorsnijden van het gebied, over de rijkswegen A9 en A200 of de spoorverbinding, is goed mogelijk, maar de toegangen van de gemeente zijn niet duidelijk herkenbaar. Hoewel de rust in het gebied hiermee is gediend, strookt het niet met de wens om het gebied te laten benutten door mensen uit de regio. Daarom wil de gemeente waar mogelijk de entrees tot het gebiedverbeterenenverduidelijken.Bijiedereentree moet direct duidelijk zijn dat men in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is. Hierbij wordt wel rekening gehouden met andere punten uit deze visie, zoals het behouden van de kleinschaligheid, de rust en de ruimte in het gebied en een goede verkeersafwikkeling.

3.4.3 Openbaar vervoerDe spoorverbinding tussen Haarlem en Amster­dam doorkruist de gemeente. Door de realisatie van station Halfweg – Zwanenburg is de kern Half­weg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het P&R terrein en de directe verbindingen met Halfweg en het groengebied annex evenementen­terrein in de Houtrak zorgen voor een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Er kan een transferium worden gevormd dat dient als uit­valsbasis om het groene gebied in te gaan. Dit is een belangrijke verbetering voor de toegankelijk­heid van de gemeente.

Er zijn goede busverbindingen tussen Halfweg en Haarlem en Amsterdam. Een busverbinding tussen Spaarndam en Haarlem­Noord wordt node gemist. Deze en openbaar vervoerverbindingen

Page 25: Structuurvisie 2035

Realisatie van bedrijventerrein Polanenpark.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 25

tussen de kernen (en dan met name tussen de andere kernen en Halfweg of Haarlem en Amster­dam) verdienen de aandacht. De gemeente streeft naar verbetering van deze verbindingen. Ruimte­lijk gezien zijn hiervoor geen maatregelen nodig. De bestaande infrastructuur voldoet. Passend zijn vormen van openbaar vervoer op maat, kleinere voertuigen en alleen dan wanneer daaraan behoef te bestaat (vergelijkbaar met de belbus en de reeds bestaande OV­taxi).

3.4.4 Langzaam verkeerZowel in de kernen als in het buitengebied zijn verbindingen voor langzaam verkeer (fietsers, voetgangers). In de kernen zijn deze functioneel. In het groengebied zijn deze vooral gericht op recreatief gebruik. Deze fiets­ en wandelpaden bieden de mogelijkheid het gebied op een rustige manier te verkennen en te beleven. De doelstel­ling is om deze verbindingen minimaal in stand te houden en daar waar nodig (en mogelijk) uit te breiden.

3.4.5 Verkeersafwikkeling binnen gemeenteIn de verkeersafwikkeling binnen de gemeente vormt het zogeheten sluipverkeer een probleem, vooral tijdens de spitsuren. Dit verkeer beweegt zich tussen enerzijds Amsterdam en Westpoort en anderzijds Haarlem­Noord en Velserbroek. Daarnaast is er sluipverkeer via de Wethouder van Essenweg richting het Rottepolderplein. Het sluipverkeer zorgt voor drukte op de veelal slinge­r ende dijkwegen die door het dijkprofiel niet ver­breed kunnen worden en alleen de functie van erfontsluitingsweg c.q. landbouwweg kunnen vervullen. De voorgenomen bouw van de woon­wijkSpaarneBuitenheeftditnogmaalsnadruk­kelijk aan de oppervlakte gebracht.

Bovenstaandebetekentdatbijhetconcretiserenvan ruimtelijke ontwikkelingen een uitwerking van de verkeersaspecten noodzakelijk is. Daarbij worden op voorhand geen maatregelen uitge slo­ten, mits passend binnen deze visie en de functio­nele mogelijkheden. Zo kan mogelijk op enkele dijkwegen eenrichtingsverkeer als verkeersmaatre­gel in beeld komen. Voor de bewoners van en bedrijvigheid op de aan die wegen grenzende percelen moet de bereikbaarheid in dat geval gegarandeerd zijn.

3.4.6 Vervoer over waterDe Ringvaart van de Haarlemmermeer is een belangrijke transportroute over water. De bedrij­ven terreinen aan de Haarlemmerstraatweg zijn gelegen aan de noordoever van de Ringvaart en beschikken veelal over een laad­ en loswal.Een andere belangrijke vaarroute is uiteraard het Noordzeekanaal, waardoor vooral de recreatieve

scheepvaart via Zijkanaal C de Mooie Nel en de Liede kan bereiken.

3.5 Ondernemen en economie

3.5.1 BedrijvigheidDe gemeente hecht waarde aan de bedrijvigheid binnendegemeente.Bedrijvenzorgennaastwerkgelegenheid voor levendigheid en dragen bij aan een gezonde lokale economie. De ligging van de gemeente, dichtbij de steden Amsterdam en Haarlem en gelegen aan de rijkswegen A9 en A200, maakt delen van de gemeente aantrekkelijk voor de vestiging van bedrijven. De gemeente is een zeer bereikbare schakel in de Noordwest­vleugel van de Randstad.

De bedrijvigheid concentreert zich hoofdzakelijk in het zuiden, dichtbij de rijkswegen en in Halfweg, nabij het nieuwe treinstation. Naast de bestaande bedrijven wordt met de realisatie van bedrijven­terrein Polanenpark en de herstructurering van de voormalige suikerfabriek – Sugar City – ruimte geboden voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Deze locaties kunnen ook worden benut door bedrijven die elders in de gemeente niet kunnen uitbreiden of beter bereikbaar willen zijn.

3.5.2 Bedrijfsverplaatsing en functiewijzigingMet de concentratie van bedrijvigheid in het zui­den van de gemeente lijkt het voor de hand lig­gend om daar waar bedrijven elders in de gemeente verplaatsen of stoppen, een functie­wijziging naar wonen te realiseren. Dit is voor de gemeente niet het enige uitgangspunt. Gezocht wordt naar functies die aansluiten op de omge­ving, waarbij nieuwe bedrijvigheid (in lichte(re) vorm) niet wordt uitgesloten. De combinatie van wonen en werken biedt mogelijkheden om de levendigheid die door bedrijfsactiviteiten wordt gegenereerd, te behouden met respect voor de omgeving.

Page 26: Structuurvisie 2035

26 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

4. Kernen en deelgebieden

4.1 SpaarndamHet dorp Spaarndam ligt in twee gemeenten: in Haarlemmerliede en Spaarnwoude en in Haarlem. De oude kern is een van de eerste beschermde dorpsgezichten in Nederland en ligt grotendeels in Haarlem. De gemeentegrens wordt gevormd door de Grote Sluis, de sluis tussen Zijkanaal C en de Mooie Nel. Het nieuwe deel van Spaarndam ligt in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Deze structuurvisie gaat vooral over het nieuwe deel, maar gaat niet voorbij aan de banden die bestaan tussen beide delen van het dorp.

Spaarndam kenmerkt zich als woonkern binnen de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Er zijn voorzieningen aanwezig, zoals een dorps­huis, detailhandel en sportvoorzieningen aan de rand van het dorp. De kwaliteiten van het dorp zijn de aanwezigheid van ruimte, groen en water, de bereikbaarheid ten opzichte van de Randstad en eenbloeiendverenigingsleven.Belangrijkisdaterruimte wordt geboden aan (sociale) voorzieningen en gedifferentieerde woningbouw en dat aan­dacht wordt besteed aan een goede verkeers ­regulering.

In Spaarndam moet rekening worden gehouden met het beschermd dorpsgezicht. De ruimtelijke opgaven zijn de binnenstedelijke vernieuwing van de bestaande woonomgeving en de centrum­functie, een nieuwe centrumontwikkeling en de ontwikkelingvanwoonwijkSpaarneBuiten.Hier-onder wordt achtereenvolgens ingegaan op het beschermd dorpsgezicht en de ruimtelijke opgaven.

Na het algemene ruimtelijke beleid wordt nu de ruimtelijke beleidsvisie op de verschillende kernen en onderdelen van het buitengebied beschreven. De beschreven thema’s werken, indien aan de orde, hierin door. De volgende kernen en deel­gebieden zijn beschreven:1. Spaarndam2. Haarlemmerliede, Penningsveer en

Spaarnwoude3. Halfweg4. Buitengebieda. Houtrakpolderb. De Houtrakc. Inlaag-enVereenigdeBinnenpolderd. Oevergebied Mooie Nel en De Liede

Page 27: Structuurvisie 2035

Het huis van Rijnland.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 27

4.1.1 Beschermd dorpsgezichtOp 20 januari 1971 is het historische deel van Spaarndam aangewezen tot beschermd dorps­gezicht. Het aangewezen gebied in het gedeelte ten oosten van de Grote Sluis heeft voornamelijk betrekking op de gronden van het Rijnlandhuis en de daarbij behorende gebouwen en de moestuin. In de toelichting bij het aanwijzingsbesluit staat daarover het volgende beschreven.

“Het huis van Rijnland, waarin vanouds het beheer van het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt geregeld, vormt met bijgebouwen en moestuin een complex van historisch belang. Het levert aan de Oostzijde een goede afsluiting op van het beschreven gebied.”

Het andere, grootste deel van het aangewezen gebied ligt ten westen van de Grote Sluis in het deel van het dorp dat tot de gemeente Haarlem behoort.

Over de manier waarop rekening moet worden gehouden met de status van beschermd dorps­gezicht is in het aanwijzingsbesluit vermeld:

“Het onderhavige voorstel heeft geenszins tot doel, dat de situatie wordt bevroren. Wel zal de uit de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht voort vloeiende stedebouwkundige regeling het behoud van de plaatselijke karakteristiek, zoals hierboven omschreven, ook voor de toekomst zo goed mogelijk waarborgen.”

Dit betekent dat in de vast te stellen bestemmings­plannen daarvoor beschermende regels opgeno­men moeten worden.

4.1.2 Binnenstedelijke vernieuwingIn Spaarndam zijn twee locaties die in aanmerking komen voor binnenstedelijke vernieuwing: het woongebied Spaarndam Oost en het gebied tussen onder andere de sporthal en het dorpshuis aan de Ringweg en de supermarkt aan de Lage­weg (het centrale deel van Spaarndam).

Het woongebied Spaarndam Oost bestaat uit woningbouw uit de jaren ’70 van de vorige eeuw en heeft een voor die tijd herkenbare opbouw. Dit is onder meer terug te zien in het stratenpatroon van hofjes. De gemeente verwacht dat binnen de planhorizon van deze structuurvisie, zodra de woonwijk omstreeks vijftig jaar bestaat, vernieu w­

Spaarndam

Lage

weg

Spaarndammerdijk

Zijkana

al C w

eg

Inlaagpolder

A9

Uitsnede:Spaarndam

Recreatie

Zone sport

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Hoofdontsluiting

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Oeverrecreatie

Beschermd dorpsgezicht

Spaarndam

Lage

weg

Spaarndammerdijk

Zijkana

al C w

eg

Inlaagpolder

A9

Uitsnede:Spaarndam

Recreatie

Zone sport

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Hoofdontsluiting

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Oeverrecreatie

Beschermd dorpsgezicht

Page 28: Structuurvisie 2035

SpaarneBuiten.

28 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

ing van dit woongebied nodig kan zijn. Dit door veranderende woonwensen en stedenbouw­kundigeconceptenvoorwoongebieden.Bijdevernieuwing van het woongebied is aandacht en ruimte nodig voor een gedifferentieerde woning­bouw, (sociale) voorzieningen en een goede verkeersregulering.

Het gebied tussen onder andere de sporthal en het dorpshuis aan de Ringweg en de supermarkt aan de Lageweg wordt gezien als het centrale deel van Spaarndam. Het versterken van de centrumfunctie ligt voor de hand. Naast het toevoegen van functies en bebouwing (zie de volgende paragraaf), betekent dit ook het wijzigen van de functies van bestaande bebouwing. Een totale metamorfose van dit gebied is niet per defi­nitie noodzakelijk. Dat wil zeggen dat de mogelijk­heden uit het huidige bestemmingsplan niet inge­perkt zullen worden. Een dergelijke vernieuwing betreft een langdurig traject en sluit de aanwezig­heid en het behoud van bestaande structuren en bebouwing, zoals de woonbebouwing langs de Spaarndammerdijk, niet uit.

4.1.3 Nieuwe centrumontwikkelingIn het gebied aan de Lageweg wordt de bestaande tijdelijke supermarkt vervangen door een definitieve vestiging. Doel is om dit gebied verder te ontwikkelen tot centrum, waarbij detail­handel en appartementen worden toegevoegd. Deze doelstelling is ingegeven vanuit het streven tot behoud van de voorzieningen in de kernen. De huidige voorzieningen aan de Dokter W. Nijestraat zijn naar verwachting onvoldoende toekomst­bestendig. Daarbij komt dat de locatie aan de

Lageweg, met het oog op de ontwikkeling van woonwijkSpaarneBuiten,centraalligt.

4.1.4 SpaarneBuitenTen zuidwesten van de kern was tot de eeuw­wisseling de scheepswerf Stapel gevestigd. Bedrijfsverplaatsingenmaaktenhetmogelijkombinnen het bestaand bebouwd gebied van Spaarndam een herstructurering tot woningbouw te realise ren. Inmiddels heeft onder goedkeuring vanhetProvinciaalBestuurvanNoord-Hollandeen bodemsanering plaatsgevonden. Het gebied SpaarneBuitenbiedtruimteaanruim300wonin­gen. Dit gebied is door de gemeente en provincie bestemd voor woningbouw. De komende jaren krijgt de uitwerking hiervan zijn beslag. Vanwege de ligging aan het water wordt de mogelijkheid tot realisatie van een kleinschalige (jacht)haven meegenomen, bedoeld voor de bewoners van dit gebied.

NarealisatievandewoonwijkSpaarneBuitenwordt in Spaarndam geen verdere uitbreiding bui­ten het bestaand bebouwd gebied voorzien.

4.1.5 Verkeer en bereikbaarheidSpaarndam is via de Zijkanaal C weg en de IJdijk relatief goed ontsloten voor al het verkeer. De ver­binding met nabijgelegen recreatiegebieden is echter niet goed. Op beperkte afstand ligt ten noordoosten van de rijksweg A9 het Westhoffbos, maar een rechtstreekse langzaam verkeerverbin­ding met dit bos is niet aanwezig. Een dergelijke verbinding is wenselijk. Daarmee kunnen bewo­ners van Spaarndam dit ‘wandelbos’ en andere recreatieve functies beter benutten.

Page 29: Structuurvisie 2035

Rooms Katholieke Kerk in Haarlemmerliede.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 29

4.2 Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude

De drie kernen Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude zijn kleinschalig van opzet. Zij kenmerken zich door lintbebouwing langs de doorgaande wegen. Haarlemmerliede is de groot­ste van deze drie kernen. De kwaliteiten van de kernen zijn de ruimte, rust en een goede gemeen­schapszin. De balans tussen bedrijvigheid, voor­zieningen en woningen zorgt voor levendigheid, die door bewoners wordt gewaardeerd. Het doel is om deze kwaliteiten en de kleinschaligheid te behouden.

De gemeente ziet vooralsnog alleen in Pennings­veer mogelijkheden voor zeer beperkte uitbrei­ding buiten het bestaand bebouwd gebied. Nieuwe woningen kunnen alleen worden gerea­liseerd door herstructurering of functiewijziging. Verder is er speciale aandacht voor Fort Pennings­veer. Hieronder worden beide aspecten besproken.

4.2.1 HerstructureringslocatiesIn Penningsveer is, in de hoek van Penningsveer en de Lagedijk, een bedrijf gevestigd dat handelt in spoorbielzen en rijplaten. Indien het bedrijf op eigen initiatief zou verplaatsen, kan deze locatie worden herontwikkeld. Gedacht kan worden aan een functiewijziging van de bedrijfsfunctie naar een gemengde functie met wonen en werken. Kantoren of praktijken aan huis passen in de omgeving en bieden ondernemers de mogelijk­heid om een bedrijf aan huis te voeren. Enige

Spaarnwoude

Penningsveer

Haarlemmerliede

A200

Liedeweg

Kerk

weg

Kerkweg

Lage

dijk

Oude Notweg

Binnen Liede

Uitsnede:Haarlemmerliede,Penningsveer en Spaarnwoude

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Oeverrecreatie

Stelling vanAmsterdam

Hoofdontsluiting

Spaarnwoude

Penningsveer

Haarlemmerliede

A200

Liedeweg

Kerk

weg

Kerkweg

Lage

dijk

Oude Notweg

Binnen Liede

Uitsnede:Haarlemmerliede,Penningsveer en Spaarnwoude

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Oeverrecreatie

Stelling vanAmsterdam

Hoofdontsluiting

Page 30: Structuurvisie 2035

De St. Fransicusschool in Haarlemmerliede. Fort Penningsveer in Haarlemmerliede.

30 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

vorm van bedrij vigheid in dit gebied is wenselijk, omdat het zorgt voor levendigheid. In dat verband is ook de her inrichting van het gebied met de Jachtwerf Penningsveer en de jachthaven aan de Lagedijk en omgeving wenselijk.

Bijeventueleherstructureringvandelocatiemoetrekening worden gehouden met het nabijgelegen Fort Penningsveer. Hierbij kan worden gedacht aan zichtlijnen op het fort, vanaf de weg.

Verder zijn op dit moment geen concrete locaties voorhanden binnen de kernen Haarlemmerliede, Penningsveer en Spaarnwoude die voor herstruc­turering in aanmerking komen. Toekomstige ont­wikkelingen sluit de gemeente niet uit, mits wordt voldaan aan de voorwaarde dat bestaande ruimte­lijke en natuurkwaliteiten blijven of worden versterkt.

Herstructurering kan leiden tot de wens om het bestaand bebouwd gebied te harmoniseren, van­wege de bestaande bebouwing en de aansluiting op bebouwing in de omgeving. In Penningsveer, waarin het bestaand bebouwd gebied zich beperkt tot de bestaande bebouwing, kan dit aan de orde zijn wanneer door functiewijziging de ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd. De gemeente sluit daarom harmonisatie van het bestaand bebouwd gebied niet uit.

De gemeente hecht eraan dat bij nieuwe ontwik­kelingen rekening wordt gehouden met de diversi­teit van het woningaanbod. Een goede mix in de verschillende woningtypen is van belang, waarbij

aandacht nodig is voor realisatie van voldoende woningen voor jongeren en ouderen.

4.2.3 Fort PenningsveerFort Penningsveer maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Voor de instandhouding en waar­dering van het fort is zowel een functionele invul­ling als de inpassing in het landschap belang rijk. Onder functionele invulling wordt verstaan het gebruik van het fort dat de aantrekkelijkheid ver­groot, de instandhouding garandeert en de monumentale waarde behoudt. Een maatschap­pelijke of lichte bedrijfsfunctie past binnen de gewenste invulling en wordt door de gemeente gestimuleerd.Voor de belevingswaarde van het fort is de inpas­sing in het landschap belangrijk. Het fort ligt nu verscholen achter bestaande bebouwing en groen. Dit doet geen recht aan de oorspronkelijke functie van het fort met een “vrij schootsveld”, een vrije ruimte om het fort heen. De gemeente wil het zicht op het fort verbeteren. Dat kan door hieraan aandacht te besteden bij ontwikkelingen in de directe omgeving, maar ook door het aan­wezige groen anders te structureren door bijvoor­beeld bomen te kappen die het zich belemmeren.

Page 31: Structuurvisie 2035

Fort Penningsveer in Haarlemmerliede.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 31

4.3 Halfweg

Halfweg is, net als Spaarndam, een grotere woon­kern binnen de gemeente. De N200, de spoorver­binding Haarlem – Amsterdam en het Zijkanaal F delen het dorp in vieren. Er liggen twee grotere woongebieden ten oosten van het Zijkanaal F, ten noorden en ten zuiden van de provinciale weg en de spoorlijn. In het woongebied ten zuiden van de N200 liggen de meeste voor zieningen. Dit gebied heeft een centrumfunctie.

Het gedeelte van het Zijkanaal F waarin woon boten liggen, moet als onderdeel van het bestaand bebouwd gebied worden beschouwd. De locatie moet worden gereguleerd in een bestemmingsplan.

Ten westen van het Zijkanaal F en ten zuiden van de provinciale weg ligt het terrein van de voor­malige suikerfabriek, nu omgedoopt tot ‘Sugar City’. Dit terrein wordt herontwikkeld, waarover verderop in deze paragraaf meer. Ten noorden van de spoorlijn, ligt een klein woongebied in de vorm van een lint. De lintbebouwing staat vooral langsdeHoutrakkerweg,deBauduinlaanendeSpaarndammerweg.

De centrale ligging in de noordvleugel van de Randstad, de nabijheid van groen en recreatie, de kleinschaligheid, het sociale karakter en de goede (onderwijs)voorzieningen zijn belangrijke kwalitei­ten. Daarbij komt dat Halfweg de meest stedelijke kern is van de gemeente en er is een sterke band met het naastgelegen ‘tweelingdorp’ Zwanenburg. De belangrijkste ruimtelijke opgaven zijn binnen­stedelijke vernieuwing, ruimte voor onderwijs­

voorzieningen, beperking van de overlast van de N200, openbaar vervoer en revitalisering van het bedrijventerrein aan de Haarlemmerstraatweg. Deze worden hieronder behandeld.

4.3.1 Binnenstedelijke vernieuwingenHalfweg kent verschillende vernieuwingsopgaven. Het gaat om het centrumgebied aan weerszijden van de Oranje Nassaustraat, Sugar City en enkele mogelijke woningbouwlocaties. De vernieuwing van het centrumgebied, in eerste plaats aan de Doctor Schaepmanstraat, maakt culturele en onderwijsfuncties, specifieke centrumfuncties en woningen voor ouderen en starters mogelijk. Lichte vormen van gestapelde bouw worden niet uitgesloten, mits passend in de directe omgeving en binnen de voorwaarden die de door luchthaven Schiphol aan ontwikkelingen worden gesteld.

Het terrein van de voormalige suikerfabriek, nu Sugar City, wordt momenteel ontwikkeld. Er komen verschillende bedrijfs­, detailhandels­ en vrijetijdsfuncties, waaronder een design factory outlet. Een belangrijke tak van de hedendaagse bedrijvigheid betreft de creatieve industrie. Het karakter van het terrein wordt in stand gehouden, bijvoorbeeld door hergebruik van bestaande gebouwen. De transformatie van de voormalige suikersilo’s tot kantoor­ en bedrijfsruimtes is hier­van een goed voorbeeld. Voor de westelijke punt van Sugar City zijn eventueel mogelijkheden voor woningbouw. Aan de oostkant van Sugar City, in de kom van de Ringvaart en het Zijkanaal F, kan een jachthaven worden gerealiseerd. Milieu­ en omgevingsaspecten spelen een grote rol bij ont­wikkeling van het fabrieksterrein.

Halfweg

Zwanenburgerdijk

N200

Oranje Nassaustraat

Domine

eslaa

n

Houtrakkerweg

Zijkanaal FGroote Braak

Uitsnede: Halfweg

Zone zichtlijn

Recreatie

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Binnenstedelijkevernieuwingbedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeers-route

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Woonschepen

Gemeentegrens

Halfweg

Zwanenburgerdijk

N200

Oranje Nassaustraat

Domine

eslaa

n

Houtrakkerweg

Zijkanaal FGroote Braak

Uitsnede: Halfweg

Zone zichtlijn

Recreatie

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Binnenstedelijkevernieuwingbedrijven

OV-knooppunt

Jachthaven

Hoofdontsluiting

Langzaamverkeers-route

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Woonschepen

Gemeentegrens

Page 32: Structuurvisie 2035

Museum Stoomgemaal Halfweg.

32 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

In Halfweg komen op korte, of langere termijn de volgende locaties in aanmerking voor ontwikkeling tot woningbouw:1. Het Sectorpark De locatie van de gemeentewerf ligt binnen

bestaand bebouwd gebied en biedt mogelijk­heden voor grondgebonden woningbouw, waarbij rekening moet worden gehouden met de nabijgelegen spoorlijn.

2. Gebied tussen de Houtrakkerweg en de BurgemeesterMichielsenweg

Hier is momenteel onder andere een bedrijf in aanhangwagens gevestigd. Deze locatie en omgeving valt binnen bestaand bebouwd gebied en komt in aanmerking voor functie­verandering tot grondgebonden woningbouw bij vertrek van het huidige bedrijf. Daarnaast biedt dit gebied de mogelijkheid voor een nieuwe verbinding tussen de Houtrakkerweg en de Wethouder van Essenweg.

3. Locatie aan de Osdorperweg Dit gebied werd gebruikt door tuinbouw­

bedrijven. Deze functie is hier al lang niet meer exploitabel. Ondanks dat de betreffende locatie buiten bestaand bebouwd gebied ligt, ziet de gemeente op termijn vanwege de reeds aan­wezige bebouwing en de aansluiting op de kern van Halfweg mogelijkheden voor de ontwikke­ling tot woningbouw. Als er in dit kleine gebied geen andere ruimtelijke en financieel realistische mogelijkheden zijn, dan wil de gemeente het gebied binnen bebouwd gebied te brengen en geschikt maken voor woningbouw. Ontwikkeling van deze locatie vindt plaats met respect voor de overgangszone tussen dorp en land (rood en groen).

4.3.2 OnderwijsvoorzieningenHalfweg heeft in 2012 drie basisscholen. Een lan­delijke tendens is krimp van het leerlingenaantal en dit gebeurt ook in Halfweg. Circa veertig procent van de leerlingen hier is afkomstig uit Amsterdam. Ervan uitgaande dat de landelijke tendensen ook voor Amsterdam opgaan, dan heeft dit gevolgen voor de bezetting van de basis­scholen in Halfweg. Verwacht wordt dat de basisscholen in Halfweg de komende jaren de grens van de opheffingsnorm gaan bereiken. Dat kan vergaande consequenties hebben voor het onderwijsaanbod in Halfweg.

Een oplossing voor deze problematiek kan moge­lijk worden gevonden in de realisatie van een cen­traal onderwijspunt in Halfweg. De gemeente wenst hiervoor fysiek ruimte te reserveren en mee te werken aan een dergelijke ontwikkeling. Doel hiervan is het op niveau houden van het onder­wijsaanbodinHalfweg.Bijdeherstructurering aan de Doctor Schaepmanstraat (zie voorgaande subparagraaf) wordt hieraan aandacht besteed. Primair wordt gericht op een locatie in de kern Halfweg. Hierbij wordt aandacht besteedt aan een veilige verkeerssituatie en voldoende parkeer­voorzieningen voor het brengen en ophalen van leerlingen. Deze aandachtspunten dragen bij aan een goede en duurzame oplossing en hebben daarnaast tot doel om eventuele overlast zoveel als mogelijk te beperken.

4.3.3 N200De provinciale weg N200, in het verlengde van de rijksweg A200 en doorlopend tot in Amsterdam, splijt Halfweg in tweeën. De drukke weg heeft

Page 33: Structuurvisie 2035

Silo’s van Sugar City.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 33

daardoor een groot negatief effect op de ruimte­lijke en functionele samenhang van het dorp. Er zijn verschillende opties om de overlast die door de N200 wordt veroorzaakt, terug te dringen. De strategische visie sprak al over een ondertunne­ling. Andere opties zijn omleggen van de weg om Halfweg heen of het terugbrengen van de drukke weg tot ‘dreef’, een brede laanstructuur met twee keer één rijstrook en een lagere maximumsnel­heid. De verschillende opties blijven binnen deze structuurvisie ruimtelijk inpasbaar.

Tegelijk met het aanpakken van de overlast zoals veroorzaakt door de N200 zijn er mogelijkheden voor het verbeteren van de uitstraling van het DokterBaumannplein.Dezeverbeteringis moge lijk door het gebied meer de functie van dorpsplein te geven, ook voor wat betreft inrich ting, en aandacht te besteden aan de omlig­gende en nabijgelegen historische gebouwen en bouw werken.

4.3.4 Knooppunt openbaar vervoerMet de komst van station Halfweg – Zwanenburg, aan de doorgaande spoorverbinding Haarlem – Amsterdam, is Halfweg uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Dat geldt in verschillende opzichten. Het station biedt toegang tot het evene mententerrein in De Houtrak, Sugar City en–viaDeBatterij(Spaarnwouderveen)–het groengebied. Het doel is om deze bereikbaarheid maximaal te benutten. Daarom is de gemeente

voorstander van de realisatie van een langzaam­verkeersroute in de lijn van De Houtrak – Station – Sugar City – Zwanenburg.

Het deel van de verbinding tussen station en het evenemententerrein in De Houtrak kan worden uitgevoerd als voetgangerscorridor, waardoor het terrein goed bereikbaar wordt en eventuele over­last door het evenementenpubliek beter beheers­baar en beperkt is. De verbinding via Sugar City en richting Zwanenburg passeert de Ringvaart door middel van een brug voor langzaamverkeer. De gemeente is positief over ontwikkelingen in de omgeving van het station die de functie als knoop punt openbaar vervoer ondersteunen. Hier­bij wordt afgewogen wat de bijdrage is aan de functie als knooppunt en – omgekeerd – aan de omliggende functies die door het station worden ondersteund.

Page 34: Structuurvisie 2035

34 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

4.3.5 Revitalisering bedrijvigheid HaarlemmerstraatwegDe bedrijvigheid aan de Haarlemmerstraatweg, ten oosten van het Rottepolderplein, bestaat al jaren. Om de levendigheid en uitstraling van dit bedrijventerrein te behouden, is op termijn revita­lisering noodzakelijk. De gemeente verwacht niet dat deze noodzaak zich op korte termijn voordoet, maar houdt er rekening mee dat binnen de planhorizon van deze structuurvisie (2035) revita lisering aan de orde komt.

Omdat dit een lange termijn­visie betreft, zijn er geen concrete handvatten voor de revitalisering van toepassing. Zodra dit aan de orde is, wordt naar de dan geldende milieuregels en economi­sche richtlijnen bezien op welke wijze de revitalise­ring wordt ingestoken. Het ligt voor de hand om aan te sluiten op de omliggende functies – zoals de rijkswegen en de luchthaven Schiphol – die vanwege de geluidsproductie (achtergrondlawaai) de mogelijkheden voor geluidproducerende bedrijvigheid niet in de weg lijken te staan.

4.4 Buitengebied

4.4.1 HoutrakpolderDe Houtrakpolder wordt bedreigd door de plan­nen voor uitbreiding van de Amsterdamse Haven. Als die uitbreiding door gaat, komt er een einde aan de Houtrakpolder als groen buitengebied. Dat straalt uit naar de omgeving, zoals het dorp Spaarndam, en heeft effect op het karakter van de hele gemeente en op de regionale functie die het groengebied vervult als metropolitaan landschaps­park. Daarom richt de gemeente zich op het behoud en de recreatieve en natuurlijke ontwikke­ling van de Houtrakpolder.

In de Houtrakpolder, waarin het Noorderbos en Westhoffbos liggen, is ruimte voor verschillende vormen van recreatieve activiteiten. Wat betreft schaal en omvang moeten ze aansluiten op de mate van bereikbaarheid en passen in de maat van het omringende landschap.

Het Noorderbos krijgt de ruimte om zich natuurlijk te ontwikkelen. Het Westhoffbos ligt goed ontslo­ten aan de Zijkanaal C weg. Hier is sprake van recreatieve functies waarvan de aantrekkings­kracht terugloopt. Het Westhoffbos biedt moge­lijkheden om deze recreatieve functies te intensi­veren c.q. te verbeteren. Recreatieve functies in dit bos kunnen doorlopen in de Houtrakpolder, met instandhouding van het open landschap. In itiatieven om het recreatieve gebruik van de in het Westhoffbos gelegen wieler­/skeelerbaan te intensiveren zijn in ontwikkeling. Een en ander sluit aan op het beleid om intensieve functies langs de randen van het recreatiegebied, nabij ontsluiting en parkeren vorm te geven. Voorwaarde hiervoor is dat een goede verkeersafwikkeling wordt gega­randeerd en de parkeerbehoefte binnen het gebied en nabij de hoofd ontsluiting wordt opgelost.

In het grensgebied van de Houtrakpolder nabij de Machineweg wordt gewerkt aan de realisering van het zogenaamde Groene Schip. Nadat door het provinciaal bestuur van Noord­Holland de Machineweg was aangewezen als de definitieve westelijke grens van het Amsterdamse haven­gebied, is het Groene Schip ontworpen als af ­scheiding tussen het havengebied en het open landelijke gebied van de groene buffer. Het gaat hier feitelijk om een grondlichaam dat tevens recre atieve functies zal krijgen, onder andere als uitkijkpunt. Het Groene Schip levert de middelen

Spaarndammerdijk

Inlaagpolder

A9 Ringweg

Noorderweg

Zijkanaal C

weg

Inlaagpolder

Mac

hine

weg

Ringweg

Noordzeekanaalweg

Zijkanaal C

Noordzeekanaal

Uitsnede:Houtrakpolder

Recreatie

Gemeentegrens

Zone sport

Hoofdontsluiting

Spaarndammerdijk

Inlaagpolder

A9 Ringweg

Noorderweg

Zijkanaal C

weg

Inlaagpolder

Mac

hine

weg

Ringweg

Noordzeekanaalweg

Zijkanaal C

Noordzeekanaal

Uitsnede:Houtrakpolder

Recreatie

Gemeentegrens

Zone sport

Hoofdontsluiting

Page 35: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 35

Halfweg

N200

Batterijweg

Houtakkerweg

Houtakkerweg

Wethouder van Essenweg

Oude Haarlemmerstraatweg

Zwanenburgerdijk

Zuiderweg

N200

Zijkanaal F

G

Uitsnede: Houtrak

Recreatie

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Hoofdontsluiting

Zone zichtlijn

Binnenstedelijkevernieuwing bedrijven

Evenemententerrein

Langzaamverkeersroute

Woonschepen

Halfweg

N200

Batterijweg

Houtakkerweg

Houtakkerweg

Wethouder van Essenweg

Oude Haarlemmerstraatweg

Zwanenburgerdijk

Zuiderweg

N200

Zijkanaal F

G

Uitsnede: Houtrak

Recreatie

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Hoofdontsluiting

Zone zichtlijn

Binnenstedelijkevernieuwing bedrijven

Evenemententerrein

Langzaamverkeersroute

Woonschepen

om de rest van de Houtrakpolder een nieuwe recrea tieve inrichting te geven, ter vervanging van de bestaande inrichting van de polder, die veertig jaar oud is. De recreatieve functie kan daardoor worden aangepast aan de wensen van de heden daagse recreant.

4.4.2 De HoutrakDe Houtrak is een gebied waar verschillende vormen van recreatief gebruik bij elkaar komen. Voor bewoners van de gemeente is het in de eer­ste plaats een recreatief uitloopgebied voor dage­lijks gebruik. Daarnaast heeft het gebied ook een regionale recreatieve functie. Het gebruik door deze groep moet worden gereguleerd. Dit kan worden bereikt door verbetering van de bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden.

Het oostelijk deel is ingericht op het gebruik voor grote evenementen. Met het oog op het nieuwe station Halfweg en de locatie van het evenemen­tenterrein is het wenselijk hiertussen een herken­bare directe verbinding te creëren voor voetgan­gers. Een dergelijke verbinding kan een combinatie vormen met een zichtlijn in het ver­lengdevandeBauduinlaan(richtingRuigoord).Gekoppeld aan deze verbindingen kunnen kunst­uitingen of een kunstpark worden gefaciliteerd.

Naast het evenemententerrein ligt een camping. Deze camping wordt momenteel opnieuw inge­richt. Er wordt meer vaste bebouwing gereali­seerd. De camping in De Houtrak kan daarmee een rol spelen bij recreatieve ontwikkelingen in het gebied in alle jaargetijden.

Het gebruik van De Houtrak voor (recreatieve) winter activiteiten is beperkt en hiervoor zijn meer mogelijkheden. Zo kan worden gedacht aan

gebruik van het gebied voor schaatsen en georga­niseerde schaatstochten. De gemeente stimuleert deze en andere winteractiviteiten.

In het Zijkanaal F liggen woonboten. Daardoor maakt het gebied deel uit van het bestaand bebouwd gebied van de kern Halfweg.

Page 36: Structuurvisie 2035

36 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

4.4.3 Inlaag- en Vereenigde BinnenpolderDit open veenweidenlandschap kent voornamelijk een agrarische invulling en is ongeschikt voor intensieve vormen van recreatie. Het gebied is door fiets­ en wandelpaden wel bereikbaar voor extensieve vormen van recreatie. Doorgaand (recreatie­)verkeer is hier ongewenst.

DeInlaag-enVereenigdeBinnenpolderbetrefteen veenpolder. In deze polder vormt bodemda­ling een belangrijk aandachtspunt. De gemeente staat, samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland, open voor initiatieven om de bodemda­ling tegen te gaan.

Het open karakter van het landschap wordt onder­broken door groen rond bedrijfsgebouwen, zoge­naamde nutsbeplantingen. Dit groen heeft een afschermende werking. Daarnaast wordt het nutsgroen gebruikt in de sturing van zichtlijnen op “verstoringen” in het landschap, zoals de rijksweg A9.

4.4.4 Oevergebied Mooie Nel en De LiedeHet oevergebied langs de Mooie Nel en De Liede strekt zich uit tussen Spaarndam en Haarlemmer­liede. In dit gebied spelen verschillende ruimte­lijke opgaven. Het betreft de relatie tussen water en land, de woonboten en het buitensportcentrum gelegen aan De Laars, de jachthaven bij Pennings­veer en de botenhelling tussen Penningsveer en Haarlemmerliede.

De relatie tussen water en land is over het alge­

meen vrij beperkt. De oevers zijn grotendeels niet of nauwelijks toegankelijk en bieden weinig moge­lijkheden voor recreatief gebruik. Een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding van bestaande en nieuwe recreatieve mogelijkheden is wenselijk. Voorwaarde is dat de aanwezige landschappelijke en natuurlijke waarden niet worden aangetast. Net ten noorden van Penningsveer ligt een gebied waarin de oevers beperkt worden gebruikt. Hier liggen kansen voor verbetering van de moge lijk­heden voor oeverrecreatie met een beperkte ver­keersaantrekkende werking en waarbij eenvoudig kan worden voorzien in de parkeerbehoefte.

Daar waar de gronden langs het water in particu­lier bezit is, zijn de mogelijkheden voor recreatieve voorzieningen beperkt. De gemeente is afhanke­lijk van particuliere initiatieven. Initiatieven om het recreatieve gebruik van de oevers aan de Mooie Nel te verbeteren, worden ontwikkeld. Deze initia­tieven sluiten aan op het beleid om de recreatieve mogelijkheden van de oevers beter te benutten. Voorwaarde voor de medewerking aan dergelijke initiatieven zijn dat het gevoel voor rust en ruimte niet verloren gaat en dat een goede verkeersaf­wikkeling wordt gegarandeerd. Dat vraagt aandacht voor de verkeerskundige ontsluiting via de Lagedijk en een oplossing voor het parkeren.

In het gebied De Laars, zo genoemd vanwege de vorm van een deels in de Mooie Nel gelegen oever strook, ligt een aantal woonschepen en een buitensportcentrum. De wens van de gemeente is om meer openheid te creëren, waardoor het water vanaf de Lagedijk beter kan worden beleefd. Voor de beperkingen in het huidige bestemmingsplan

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

Haarlemmerliede

Liedeweg

kji degaL

Kerk

weg

A9

Groenew

eg

Spaarndammerdijk

Lage

weg

Spaarndammerdijk

Zijkana

al C w

eg

Inlaagpolder

A9 Ringweg

Batterijwe

Inlaagpolder

Ringweg

Binnen Liede

Uitsnede: Inlaag- enVereenigdeBinnenpolder

Recreatie

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Stelling van Amsterdam

Zone sport

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Oeverrecreatie

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

Haarlemmerliede

Liedeweg

kji degaL

Kerk

weg

A9

Groenew

eg

Spaarndammerdijk

Lage

weg

Spaarndammerdijk

Zijkana

al C w

eg

Inlaagpolder

A9 Ringweg

Batterijwe

Inlaagpolder

Ringweg

Binnen Liede

Uitsnede: Inlaag- enVereenigdeBinnenpolder

Recreatie

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Stelling van Amsterdam

Zone sport

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Woonschepen

Beschermd dorpsgezicht

Oeverrecreatie

Page 37: Structuurvisie 2035

Het oevergebied langs de Mooie Nel en De Liede.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 37

Spaarnwoude

Penningsveer

Lage

dijk

Kerk

weg

Kerkweg

Lage

dijk

Lage

weg

Spaarndammerdijk

Inl

Binnen Liede

Mooie Nel

Uitsnede:Mooie Nel / Liede

Recreatie

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Woonschepen

Oeverrecreatie

Beschermd dorpsgezicht

Spaarnwoude

Penningsveer

Lage

dijk

Kerk

weg

Kerkweg

Lage

dijk

Lage

weg

Spaarndammerdijk

Inl

Binnen Liede

Mooie Nel

Uitsnede:Mooie Nel / Liede

Recreatie

Gemeentegrens

Binnenstedelijkevernieuwingwoningbouw

Jachthaven

Stelling van Amsterdam

Binnenstedelijkevernieuwingcentrumgebied

Woonschepen

Oeverrecreatie

Beschermd dorpsgezicht

voor het buitensportcentrum zoekt de gemeente naar een oplossing die voldoet aan de eerder geformuleerde behoefte aan een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding van bestaande en nieuwe recreatieve mogelijkheden. Het is de bedoeling dat de situatie wordt vastgelegd in een nieuw bestemmingsplan, waarbij de openheid in het landschap richting Mooie Nel een belangrijke factor is.

Tussen Haarlemmerliede en Penningsveer ligt een boothelling die door dagrecreanten wordt gebruikt om boten te water te laten. Het betreft

geen havenfunctie. De boothelling wordt bij goed weer intensief gebruikt. Er zijn echter te weinig parkeervoorzieningen beschikbaar voor auto’s met aanhangwagens. Hierdoor kan de aanwezige helling niet optimaal worden benut. Om de boot­helling beter te kunnen gebruiken, staat de gemeente positief tegenover de aanleg van meer parkeervoorzieningen in de omgeving. Deze zul­len zorgvuldig landschappelijk ingepast moeten worden. De parkeervoorziening mag niet of nau­welijks opvallen in het landschap (door inrichting en verhardingsmateriaal) wanneer zij niet wordt gebruikt.

Page 38: Structuurvisie 2035

38 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

5. Uitvoeringsstrategie

1. Actief grondbeleidDit is het ‘klassieke’ model waarin de gemeente actieve grondpolitiek voert. De gemeente koopt grond om deze vervolgens zelf te ontwikkelen. De afwegingen om grond aan te kopen worden gemaakt op basis van financiële en ruimtelijke redenen. Daarnaast wordt een inschatting gemaakt van de markt en de daarmee samenhan­gende opbrengsten en risico’s. Naast de aankoop van (bestaand) aanbod van grond, kan de gemeente gebruik maken van de Wet Voor­keursrecht Gemeenten (WVG). De gemeente kan op een bepaald gebied WVG vestigen waarmee zij het recht van eerste koop krijgt. Als de grond­eigenaar van plan is de grond te vervreemden (bijvoorbeeld verkopen), moet de grond eerst aan de gemeente worden aangeboden.

Voorbeelden van projecten waarin de gemeente actief grondbeleid voert zijn de winkelpanden aan de Dr. W. Nijestraat in Spaarndam en het Sectorpark in Halfweg. Op beide locaties is de gemeente grondeigenaar en wordt gezocht naar mogelijkheden om de locaties tot ontwikkeling te brengen. Na ontwikkeling zijn er verschillende mogelijkheden voor de uitgifte van gronden door de gemeente aan particulieren, organisaties of marktpartijen, zoals verkopen of uitgeven in erfpacht.

2. SamenwerkingOntwikkelingen kunnen samen met (semi)publieke partijen en marktpartijen worden opgepakt, bij­voorbeeld omdat verschillende partijen grond hebben. In een samenwerkingsconstructie wordt vervolgens een locatie of gebied ontwikkeld.

5.1 Ruimtelijke ontwikkelingsstrategie

Met deze uitvoeringsparagraaf wordt vastgelegd hoe de visiepunten en ambities binnen de planpe­riode van deze structuurvisie worden gerealiseerd. De mogelijkheden waarover de gemeente beschikt vragen om een heldere visie op de totstand­koming van de ambities. De ruimtelijke ontwik­kelingsstrategie is resultaatgericht: Zij geeft aan welke rol de gemeente binnen de verschillende ontwikkelingen kan vervullen en is tegelijk een directe uitnodiging aan marktpartijen en organi­saties om mee te werken aan en te investeren in een toekomstbestendige gemeente.

5.2 Grondbeleid

De gemeente zet in op ontwikkeling, regievoering en samenwerking. Publieke en private belangen moeten bij elkaar worden gebracht in een trans­parant proces. De rol van de gemeente verschilt per ontwikkeling:1. Actief grondbeleid2. Samenwerking3. Facilitair grondbeleid De positie en rol wordt per project door de gemeente, al dan niet in overleg met andere overhedenofmarktpartijen,bepaald.Binnen de verschillende rollen is het altijd zinvol om te onderzoeken of aanspraak kan worden gemaakt op subsidies of fondsen van andere overheden en organisaties.

Page 39: Structuurvisie 2035

Ontwikkeling SpaarneBuiten.

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 39

Hiervoor zijn goede afspraken met de betrokken par tijen nodig, zoals over de wederzijdse rechten en plichten en de manier waarop kosten en opbrengsten worden verdeeld. Soms kan een aparte rechts persoon nodig zijn, waarin de betrok­ken partijen aandelen hebben. Voorbeelden van samenwerking zijn publiek private samenwerking, publiek publieke samenwerking (zogeheten PPS­constructies) en het bouwclaimmodel. In het bouw claimmodel heeft een marktpartij op grond van bestaande afspraken het recht om op de betreffende locatie een project tot stand te brengen, in samenwerking met de gemeente.

De ontwikkeling van bedrijventerrein Polanenpark is een voorbeeld van een project dat door samen­werking, zowel met publieke als private partijen, tot stand wordt gebracht. Samenwerking kan ook tot uitdrukking komen in het gezamenlijk oppak­ken van (beleids)opgaven, bijvoorbeeld samen met het Recreatieschap, Staatsbosbeheer of het Hoogheemraadschap.

3. Facilitair grondbeleidFacilitair grondbeleid betekent dat de overheid een initiatief van een marktpartij om een gebied of locatie te ontwikkelen, ondersteunt. De gemeente staat dan positief tegenover deze ontwikkeling. Het faciliteren houdt onder andere in dat de gemeente meewerkt aan een eventueel noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan.

Bijfacilitairgrondbeleidishetvanbelangdatertussen de gemeente en de initiatiefnemer goede afspraken worden gemaakt, waarbij voor de gemeente met name het kostenverhaal een belang rijk punt is. De Wet ruimtelijke ordening biedt de gemeente verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de kosten die zij maakt voor de medewerking aan een initiatief (zoals plankosten of de aanleg van openbaar gebied), worden verhaald op de initiatiefnemer:1. De anterieure overeenkomst: voorafgaand aan

de ontwikkelingen sluiten de gemeente en initiatiefnemer een overeenkomst waarin onder andere afspraken zijn gemaakt over de verrekening van de kosten die de gemeente moet, of heeft moeten maken voor de ont­wikkeling.

2. Het exploitatieplan: gekoppeld aan het bestem­mingsplan stelt de gemeente een exploitatie­plan op waarin in beeld wordt gebracht welke exploitatiebijdrage de initiatief nemer moet voldoen aan de gemeente voor de door de gemeente gemaakte, of te maken kosten. In het Besluitruimtelijkeordeningisopgenomenwelkekosten dit mag betreffen (de kostensoortenlijst).

3. De posterieure overeenkomst: nadat een exploi­tatie plan is opgesteld kan de gemeente in een overeenkomst alsnog afspraken maken met de initiatiefnemer. Die mogen echter geen zaken betreffen die al in het exploitatieplan zijn opgenomen.

Page 40: Structuurvisie 2035

40 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

De gemeente stelt zich op het standpunt dat facili tair grondbeleid wordt gevoerd, indien het kostenverhaal in principe wordt geregeld in een anterieure overeenkomst. Dit schept voor de betrokken partijen duidelijkheid over de gemaakte afspraken en de financiële gevolgen hiervan.

De herontwikkeling van de voormalige suiker­fabriek, Sugar City, en de realisatie van de woonwijkSpaarneBuitenzijnvoorbeeldenvanfacilitaire ontwikkelingen.

5.3 Kostenverhaal

De Wet ruimtelijke ordening geeft het belang aan van de structuurvisie in relatie tot het verhalen van kosten op een initiatiefnemer. Dat heeft betrek­king op twee aspecten:1. Bijdrageaanruimtelijkeontwikkelingen;2. Bovenplansekosten.

1. Bijdrageaanruimtelijkeontwikkelingen De bijdrage aan ruimtelijke ontwikkelingen kan

alleen tussen de gemeente en de grondeigenaar overeengekomen worden. De instrumenten die hiervoor beschikbaar zijn, de anterieure over­een komst, het exploitatieplan en de posterieure overeenkomst, zijn hiervoor beschreven. De bijdrage die wordt gevraagd, moet redelijk zijn. Daar staat tegenover dat de gevraagde bijdrage ook van toepassing kan zijn op ontwikkelingen in een ander plangebied, mits een relatie bestaatmetdebetreffendeontwikkeling.Bijdeuitwerking van de bestemmingsplannen in het kader van de structuurvisie zal nader aandacht besteed worden aan de voornoemde relaties. Maatschappelijke functies kunnen er ook onder vallen en direct profijt van de ruimtelijke ontwik­ke ling is geen vereiste.

2. Bovenplansekosten Bijbovenplansekostengaathetomboven-

planse verevening. Dit betekent dat winst­gevende locaties bijdragen aan de onrendabele top van andere locaties. Voorbeelden hiervan zijn de winsten uit een woningbouwlocatie die (deels) kunnen worden ingezet voor de realisatie vaneennieuwewegelders.Bovenplansekostenkunnen worden meegenomen als bijdrage in eenfonds,zoalseen‘FondsBovenwijkseVoorzieningen’.

De gemeente is voornemens om gebruik te maken van de mogelijkheden die de wet biedt door het opzettenvaneenFondsBovenwijkseVoorzienin­gen. Hiertoe wordt beleid opgesteld waarin wordt bepaald welke ontwikkelingen moeten bijdragen in het fonds en wat de hoogte van deze bijdrage is. Van belang voor het instellen van een dergelijk fonds is dat de ontwikkelingen die worden

bekos tigd vanuit het fonds, zijn opgenomen in de structuurvisie. De gemeente zet beschikbare middelen hoofdzakelijk in voor de verbetering van de leef baarheid.

5.4 Blijvend actueel en dynamisch kader

De structuurvisie is de ruimtelijke beleidsvisie voor de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude tot 2035. Deze visie is bepaald door de huidige samenleving, met de kennis en ervaring van dit moment. Dat neemt niet weg dat altijd moet wor­den bekeken of koerswijzigingen nodig zijn. De uitvoering van de visie is een dynamisch proces, onder andere door een veranderende samenleving, ontwikkelingen in wetgeving en processen en wijzigingen in de samenstelling van het gemeen te bestuur. Daarom is het belangrijk dat de structuurvisie een actueel document is.

Het kan wenselijk zijn om de structuurvisie (perio­diek) bij te stellen. Daarom wordt de structuur visie elke vier jaar geëvalueerd en, indien nodig, bijge­steld. De aanvang van iedere nieuwe raadsperi­ode vormt dat toetsmoment, waarop wordt bezien of de inhoud van de structuurvisie aanpassing behoeft of niet. Op deze manier blijft de struc­tuurvisie een actueel en dynamisch kader.

Page 41: Structuurvisie 2035

Deel 2 - Totstandkoming en achtergrondenDeel 2 van deze structuurvisie beschrijft de totstandkoming van de visie en relevante achtergronden. Ditdeel begint met een beschrijving van de maatschappelijke betrokkenheid bij de totstandkoming van de visie, het participatieproces. Hoofdstuk 7 beschrijft de ruimtelijke hoofdstructuur en de demografie van de gemeente. Hoofdstuk 8 beschrijft de beleidskaders waarbinnen de visie tot stand is gekomen. Dit betreft rijks-, provinciaal en regionaal beleid, maar ook het beleid van buurgemeenten en uiteraard de relevante gemeentelijke beleidsstukken.

Page 42: Structuurvisie 2035

42 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

6. Maatschappelijke betrokkenheid

• Deopenheidvanhetprocesstaatcentraal.Bewonersenbelanghebbendenkrijgenvoldoende informatie om mee te praten en te denken over belangrijke punten. De besluitvorming blijft overigens volledig bij de gemeenteraad.

• Deinzetvancommunicatieenparticipatiebeoogt ook om actief verbindingen te leggen tussen de bewoners en andere doelgroepen onderling.

• Degemeentezetookdigitalemiddelen in als twitter en internet met interactieve toepassingen.

• Hetparticipatieprocesmoetaansluitenbij de interesses van de deelnemers. De haal­baarheid van de uitkomsten staat centraal. Dilemma’s worden gedeeld.

• Eenklankbordgroepmetvertegenwoordigersvan de dorpsraden en dorpsvereniging kijkt mee en bewaakt het proces.

Het gemeentebestuur achtte het van groot belang om de structuurvisie in een open participatiepro­ces met alle betrokkenen tot stand te laten komen. Een gedegen participatieproces is essentieel voor zowel het draagvlak als de kwaliteit van de toe­komstvisie. Een visie kán de gemeente ook niet alleen realiseren, het is een gezamenlijk pro duct van bewoners, bedrijven, organisaties en overhe­den. De strategische visie bepaalt even eens in het algemeen dat de gemeente haar inwoners, dorps­raden en vertegenwoordigers van instellingen proactief bij de beleidsontwikkeling over belang­rijke vraagstukken betrekt. Het opstellen van een structuurvisie is bij uitstek een dergelijk belangrijk maatschappelijk vraagstuk.

De insteek van de participatie en communicatie was te komen tot een efficiënt proces waarbij een zo optimaal mogelijk aantal belanghebbenden betrokken wordt. De kaders voor het proces zijn als volgt geformuleerd:

Page 43: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 43

De gemeente is in diverse bijeenkomsten – zowel op gemeentelijk niveau als bijeenkomsten per kern – de dialoog aangegaan met de inwoners, dorpsraden en – vereniging en instellingen binnen de gemeente. Hierbij stond centraal dat de meeste informatie over de gemeente bij haar ‘gebruikers’ ligt. Naast genoemde bijeenkomsten is door de gemeente een website opgericht, social media gebruikt, een informatieve film gemaakt, een folder opgesteld en artikelen in de gemeentekrant gepubliceerd. Dit alles om haar inwoners te bereiken.

In de bijlage bij deze structuurvisie zijn overzich­ten opgenomen van de uitkomsten van de ver­schillende participatiebijeenkomsten. Alle – soms tegenstrijdige – uitkomsten zijn zorg vuldig mee­genomen in de afwegingen die ten grondslag liggen aan de structuurvisie. In sommige gevallen zijn uitkomsten direct terug te zien in de visie. In andere gevallen is het zo dat punten wel zijn meegenomen in de overwegingen, maar niet hebben geleid tot concrete onderdelen van de structuurvisie. Met name het schaalniveau van de structuurvisie als beleidsdocument op ruimte lijke hoofdlijnen speelt hierbij een belangrijke rol.

In diverse bijeenkomsten is de dialoog aangegaan met inwoners, dorpsraden en -vereniging en

instellingen binnen de gemeente.

Page 44: Structuurvisie 2035

44 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

7. De gemeente

de grens met het westelijk havengebied van Amster dam. De zuidgrens volgt de Ringvaart. Aan de andere zijde van de Ringvaart ligt de gemeente Haarlemmermeer. In Haarlemmermeer ligt de (inter)nationale luchthaven Schiphol, met de Zwanen burgbaan die op circa twee kilometer afstand van Haarlemmerliede en Spaarnwoude ligt.

De westelijke gemeentegrens wordt gevormd door de Liede, een zijrivier van het Spaarne, het Zijkanaal C en de Mooie Nel. Dit betreft een meer in de doorgaande watergang de Liede. Ten wes­ten van het water liggen de gemeenten Haarlem en Velsen.

7.1 Ruimtelijke hoofdstructuur

7.1.1 Ligging en begrenzingDe gemeente Haarlemmerliede ligt midden in de Randstad. Het betreft een groene plattelands­gemeente binnen een sterk verstedelijkte regio. De gemeente ligt vrijwel geheel in de bufferzone tussen Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen en Zaanstad. Hiermee is sprake van een strategische positie binnen de regio.

De gemeente wordt aan de noordzijde begrensd door het Noordzeekanaal, met ten noorden daar­van de gemeente Zaanstad. Aan de oostzijde ligt de gemeente Amsterdam. De Machineweg vormt

De gemeente is een groene plattelandsgemeente binnen een sterk verstedelijkte regio.

Page 45: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 45

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

HoofdstructurenGemeenteHaarlemmerliede en Spaarnwoude

Datum: 18-6-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

GBKN

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Bedrijven

Hoofdontsluiting

Bestaand bebouwd gebied

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

HoofdstructurenGemeenteHaarlemmerliede en Spaarnwoude

Datum: 18-6-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

GBKN

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Bedrijven

Hoofdontsluiting

Bestaand bebouwd gebied

Spaarnwoude

Spaarndam

Penningsveer

HalfwegHaarlemmerliede 0 250 500 750 1000

Meter

HoofdstructurenGemeenteHaarlemmerliede en Spaarnwoude

Datum: 18-6-2012

Legenda

Autosnelweg

Spoorweg

Provinciale weg

Zone 380 kV leiding bovengronds

Weg

GBKN

Gemeentegrens

PlaatsnaamA

Water

Groen

Bedrijven

Hoofdontsluiting

Bestaand bebouwd gebied

Page 46: Structuurvisie 2035

46 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

7.1.2 Kernen en buitengebiedDe gemeente heeft drie kernen:­ Halfweg­ Spaarndam­ Haarlemmerliede / Penningsveer / Spaarnwoude

De kernen liggen hoofdzakelijk langs de rand van het groene buitengebied, met uitzondering van Spaarnwoude. De kernen van de gemeente zijn sterk verbonden met kernen uit naastgelegen gemeenten. Zo vormt Halfweg samen met twee­lingdorp Zwanenburg (gemeente Haarlemmer­meer) één voorzieningengebied. Het sportvere­nigingsleven is voor een groot deel in Zwa nen burg, het culturele leven speelt zich voornamelijk in Halfweg af. De tweelingdorpen hebben samen een dorpsraad, hetgeen de verwevenheid van beide kernen benadrukt.

Aan de westzijde vormen de kernen Spaarndam, Haarlemmerliede, Penningsveer en het buurtschap Spaarnwoude een band met Spaarndam­West, dat de tot gemeente Haarlem behoort. Over en weer wordt gebruikt gemaakt van diverse voorzieningen en ook Spaarndam en Spaarndam­West hebben samen een dorpsraad.

Het groene gebied wordt gevormd door de deel­gebieden Houtrakpolder, De Houtrak, Inlaag­ en VereenigdeBinnenpolderenhetoevergebiedvande Liede en de Mooie Nel. Het groene gebied staat symbool voor de gemeente Haarlemmer­liede en Spaarnwoude, de groene buffer.

7.1.3 Bedrijvigheid en voorzieningenDe bedrijvigheid concentreert zich vooral in de zone ten zuiden van de rijksweg A200. Naast de bestaande bedrijven wordt hier het nieuwe bedrij­venterrein Polanenpark ontwikkeld. In dit gebied ligt ook de oude suikerfabriek van CSM, de eerste suikerfabriek in Nederland. Dit terrein heet nu Sugar City en wordt ingevuld met (commerciële) voorzieningen. De industriële uitstraling van deze locatie wordt waar mogelijk behouden en krijgt een nieuwe invulling.

Het voorzieningenniveau verschilt per kern. Zoals vermeld vormt Halfweg één voorzieningengebied met het dorp Zwanenburg. Halfweg heeft meer­dere voorzieningen, zoals kerken, scholen, enkele winkels, een café, een huisarts, een gezondheids­centrum en een museum. Verder is er een bloei­en de jeugdvereniging en liggen het politiebureau, de brandweerkazerne en het gemeentehuis in Halfweg.

Spaarndam vormt een voorzieningengebied met Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Spaarndam­West. Spaarndam heeft diverse voorzieningen, zoals een dorpscentrum, een bibliotheek, een school, medische voorzieningen (huisarts, tandarts, fysiotherapeut), winkels voor dagelijkse bood­schappen en accommodaties voor sport en spel. Het winkelcentrum van Spaarndam staat voor een herstructureringsopgave.

Haarlemmerliede heeft een eigen school, een kerk met ontmoetingscentrum en een dorpsvereniging. Het buurtschap Penningsveer heeft twee jacht­

Bedrijvigheid ten zuiden van de rijksweg A200.

Page 47: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 47

havensmetenkelehorecagelegenheden.Binnende gemeente liggen twee forten die vroeger deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam. Fort Penningsveer is in gebruik voor opvang van (pro­bleem)jongeren. In Fort Liebrug (nabij de brug van de rijksweg A200 over De Liede) zijn bedrijven gevestigd.

7.1.4 InfrastructuurDe gemeente wordt doorsneden door twee rijks­wegen, de A9 en A200. Het knooppunt van beide snelwegen, het Rottepolderplein, ligt ook groten­deels in de gemeente. Parallel aan de A200 ligt de spoorlijn Haarlem – Amsterdam. Een deel van het Noordzeekanaal, de noordelijke grens van de gemeente, maakt ook deel uit van het gemeen telijk grondgebied.

Binnendegemeenteisooksprakevanbelangrijkeinfrastructuur voor nutsvoorzieningen. Parallel aan de A9 wordt de gemeente van noord naar zuid doorsneden door een leidingtracé (met onder andere een hogedrukgasleiding) en een boven­grondse hoogspanningsleiding.

Voor het overige is de infrastructuur binnen de gemeente hoofdzakelijk van lokaal belang.

7.2 Demografie

7.2.1 BevolkingDe gemeente heeft 5.432 inwoners (1 april 2011 en is daarmee een van de kleinere gemeenten van Nederland. Het grondoppervlak is in verhouding tot het inwoneraantal met circa 2.100 hectare vrij groot.

De bevolkingsopbouw wijkt licht af van het lande­lijk gemiddelde. De leeftijdsgroep 0 tot en met 19 jaar is, in verhouding tot het landelijk gemid­delde en in vergelijking met de andere leeftijds­groepen,relatiefgroot(CBS,2011).Voordeandere leeftijdsgroepen sluit de gemeentelijke bevolkingsopbouw redelijk aan op het landelijk gemiddelde. De leef tijdsgroep 40 tot en met 64 jaar is het grootst. Op basis van deze gegevens kan worden geconcludeerd dat de ontgroening en vergrijzing, een relatieve afname van jongeren en een relatieve toename van ouderen, zich in een lager tempo maar uiteindelijk ook in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zal manifesteren.

De landelijke trend van bevolkingskrimp wordt indeprognosesvanhetCBSookvoordezegemeente verwacht, zij het in beperkte omvang. In 2009 werd voor 2040 een inwoneraantal ver­wacht van 5.247 inwoners. In vergelijking met het huidige inwoneraantal betekent dit een verminde­ring van 185 inwoners of – uitgedrukt in procenten – ruim 3 %.

7.2.2 Woningen en huishoudensHet aantal woningen in de gemeente bedraagt 2.208(CBS,12april2011).Ongeveer 65 % van de woningen is eigen woningbezit.

Door veranderende leefvormen neemt het gemid­deld aantal personen per huishouden af. Landelijk bestaat een huishouden gemiddeld uit 2,2 perso­nen, in Haarlemmerliede en Spaarnwoude ligt dit gemiddelde op 2,5 personen. De afname van de

Het oostelijk deel van De Houtrak is ingericht op het gebruik voor evenementen.

Page 48: Structuurvisie 2035

48 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

gemiddelde grootte per huishouden wordt deels veroorzaakt door gezinsverdunning. Het aantal alleenstaanden neemt toe ten koste van het aantal gezinnen met kinderen. Deze trend is ook in deze gemeente zichtbaar.

De gemeente kent verschillende doelstellingen die leiden tot de conclusie dat de toevoeging van woningen aan het gemeentelijk woningbestand noodzakelijk is:1. De gemeente wil minimaal het huidige inwoner­

aantal handhaven. Door de afname van het gemiddeld aantal personen per huishouden betekent dit dat meer woningen nodig zijn om het huidige inwoneraantal vast te houden.

2. De gemeente bouwt in de eerste plaats voor haar eigen inwoners. Zo moet worden voor­komen dat inwoners genoodzaakt zijn een woning ergens anders te zoeken, buiten de gemeentegrenzen. Dat betekent dat mogelijk­heden moeten worden geboden voor inwoners met een zelfstandige woonwens, bijvoorbeeld inwoners die een thuiswonende situatie verlaten (starters).

3. De gemeente wil de woningvoorraad afstem­men op ontwikkelingen die zorgen voor bedrijvigheid en werkgelegenheid, zoals de realisatie van het bedrijventerrein Polanenpark en de herstructurering van Sugar City.

4. Vraagstukken als verrommeling en verpaupering binnen bestaand bebouwd gebied vragen om mogelijkheden voor transformatie en functie­wijziging. Deze vraagstukken zorgen niet zozeer voor een volkshuisvestelijke vraag naar de realisatie van woningbouw, maar meer voor een vraag voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

Page 49: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 49

8. Beleidskaders

8.2 Rijksbeleid

8.2.1 Structuurvisie Infrastructuur en RuimteOp 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infra stru c­tuur en Ruimte vastgesteld.

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte streeft naar een Nederland dat concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig is. De aanpak van het Rijk geeft ruimte aan regionaal maatwerk, het voorop zetten van de gebruiker, scherpe prioritering van investe­ringen en de verbinding van ruimtelijke ontwik­kelingen en infrastructuur. Uitgangspunten hierbij zijn vertrouwen, heldere verantwoordelijkheden, eenvoudige regels en een selectieve rijks be trok ken heid.

Het Rijk geeft in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte duidelijk aan dat de verantwoordelijkheid voor de afstemming tussen verstedelijking en groene ruimte op regionale schaal wordt overge­laten aan de provincies. Sturing op verstedelijking zoals de Rijksbufferzones wordt door het Rijk losgelaten. Om zorgvuldig ruimtegebruik te bevorderen heeft het Rijk enkel nog een ‘ladder’ voor duurzame verstedelijking opgenomen (gebaseerd op de ‘SER­ladder’). Hierdoor neemt de bestuur lijke drukte af en ontstaat er ruimte voor regionaal maatwerk.

De nieuwe koers van het Rijk heeft voor de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude tot gevolg dat de functie als groene buffer niet langer op rijksniveau is vastgelegd. Dat was voorheen, in de Nota Ruimte, wel het geval. (zie afbeelding

8.1 Inleiding

Bijhetbepalenvanderuimtelijkebeleidsvisie op de gemeente is het relevant om het beleid van andere overheden en het eigen gemeentelijk beleid in beeld te brengen. Deze beleidskaders geven richting aan de structuurvisie. Het beleid van hogere overheden – Rijk en provincie – is reeds lange tijd onderdeel van het bestaansrecht van de gemeente. Het bufferzonebeleid vormt hiervan het belangrijkste voorbeeld.

In dit hoofdstuk zijn de relevante beleidskaders van andere overheden alsmede het eigen gemeen­te lijk beleid beschreven. De structuurvisie borduurt voor het overgrote deel voort op deze beleids­stukken. Het zal duidelijk zijn dat de gemeente de mogelijke uitbreiding van de Amsterdamse haven op het gemeentelijk grondgebied, zoals opge nomen in de provinciale en de Amsterdamse structuurvisie, onder geen beding zal accepteren. Voor dit onderwerp wordt verwezen naar de gemeentelijke visie zoals verwoord onder para­graaf 3.3.1 De groene buffer.

Page 50: Structuurvisie 2035

50 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

‘Uitsnede kaart Nota Ruimte Rijksbufferzone Amsterdam­Haarlem’).

De vertaling van het (voormalige) Rijksbufferzone­beleid is opgenomen in de provinciale Structuurvi­sie Noord­Holland 2040 (zie paragraaf 8.3.1 Struc­tuurvisie Noord­Holland 2040). Daar de functie als bufferzone in de regio als zeer belangrijk wordt gezien, gaat de provincie Noord­Holland in samenwerking met de betreffende gemeenten een intergemeentelijke structuurvisie voor de buf­ferzone ‘Spaarnwoude’ opstellen. Er is immers gebleken dat de functie van Rijksbufferzone effect heeft gehad: de steden Amsterdam en Haarlem zijn niet vergroeid. De uitgangspunten voor de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude als groene plattelandsgemeenten worden in het opstellen van de intergemeentelijke structuurvisie voor de bufferzone betrokken.

8.2.2 Luchthavenindelingbesluit SchipholHet Rijk stelt regels op voor luchthavens van natio­nale betekenis, waaronder Schiphol. In het Lucht­havenindelingbesluit Schiphol is vastgelegd welk gebied bestemd is voor de luchthaven. Daarnaast is vastgesteld welke beperkingen er gelden voor de omliggende gebieden. Dit betreft bijvoorbeeld een beperking op de bouw van woningen rond de luchthaven.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude valt geheel binnen het beperkingengebied van deluchthavenSchiphol.Binnenhetbeperkingen-gebied wordt, afhankelijk van de afstand ten opzichte van de luchthaven en de aanvliegroutes, onderscheid gemaakt in de geldende beperkin­gen. Zo zijn er beperkingen voor gebouwen, objecten en verschillende soorten grond gebruik, vanwege de aantrekkingskracht op vogels.Zie de afbeelding‘UitsnedeOverzichtskaartBeperkingbebouwing Luchthavenindelingbesluit Schiphol’

Een groot deel van het gemeentelijk grondgebied ligt binnen de zone waarin beperkingen gelden vanwege de aantrekkingskracht op vogels. Zo is, met uitzondering van bestaande functies, grond­gebruik voor onder andere oppervlakte water gro­ter dan 3 hectare en natuurreservaten niet toege­staan. Op de afbeelding ‘Uitsnede kaart Beperkingaantrekkenvogels’isdezezoneweer­gegeven. Er wordt gewerkt aan de voorbereiding van een wijziging van het Lucht havenindeling­besluit die strekt tot uitbreiding van dit beperkin­gengebied met zeven kilometer. Hiermee zou de volledige gemeente binnen de beper kende zone komen te liggen.

Vinexlocatie

Het banenstelsel

Het luchthavengebied

De gronden, bedoeld in artikel 2.2.3

Gerealiseerde Vinexlocatie0 1 2 3

Kilometer

N

bij het luchthavenindelingbesluit voor de luchthaven Schiphol

Schaal 1 : 50 000

Bijlage 5 Beperking aantrekken vogels

Uitsnede kaart Beperking aantrekken vogels

Uitsnede kaart Nota Ruimte Rijksbufferzone

Amsterdam-Haarlem’

!!

!! ! !

!!

!!

!!

!!

!

!

! !

!!

!

!

!

!

!

!!

!

!

!

!

!

!!

!!

!

!

! !! ! ! !

!!

!

!

!

!

!

!

!

!

!!!

!

!!

!!

!!

!

!!

!! ! !

!!

!!

!!!!

!!

! ! !! !

!

!

!!

!!

!!

!

!

!

!!

!

!

!

!

!

!!

! !!

! !

!

!

!!

!!

!!

!!

!!

!!

!

!

!!

!

! !

!

!!

!!

!!

!!

!

!

!

!

!!

!

!

!

!!

!!

!!

!

!

!!

!!!

!!!

!

!

!

!!!!!

!!

!

!!

!

!

!

!

!

!!

!

!!

!

!

!!

! !!

!!

!

!

!

!

!!

!!

!

! !

!!!!

!

!!!

!

!!

!

!

!

!!

!

!

!

!

!

!

!

!

!!

!

!

!

! !

!!

!

!

!

! !

!

!!

!!

!!

!!

!!

!

!

!!

!

!

!! ! ! ! ! ! ! ! ! !

! !

!!!!!!!!

!

!

!

!

! ! !!

!!!

!

!

!!

!!

!

!

!

!!

!!

!!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!!

!!

!!

!!

!

!

!!

!!

!!

!!

!!

!!

!

!!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!!

!

!

!

!

!

!

!!!!

!

!!

!

!

!

!

!

!

!

!!

!

!

!

!!

!

!

!

!

!

!

!

!!

!!

!!

!!

!

!!!

!!

!!

!

!

!!

!

!!

!

!

!

!

!

!

!

! !

!

!!

!!

!!

!

!

!

!

!

!

!

!

!!

!!

!!

!

!!

!

!

!

!

!!

!

!

! !

!

!

!

! !! !

!

!!

!!!!!!!!!

!

!!

!!

!!

!

!

!

!

!

!

!!

!

!!

!

!

!!

!

!

! !!

!

!!

!

!

!

! !

Zaandam

HAAR LE M

IJ muiden

AMS T E R DAM

Heemstede

Hoofddorp Amstelveen

Oos tzaan

Driehuis

Overveen

Zandvoort

S paarndam

Lands meer

Aerdenhout

B ennebroek

Vijfhuizen

Zwanenburg

B loemendaal

Vogelenzang

B adhoevedorp

Duivendrecht

S antpoort-Zuid

S antpoort-Noord

Ouderkerk a/d Ams tel

R ijksbufferzone: Amsterdam - Haarlem

0 1 20,5 kmB ron: Ministerie van V R OM, NR O, G IR O

Legenda

!

! !! rijksbufferzonegemeentegrenzen 2007

Topografische OndergrondBebouwd GebiedBosWaterGlastuinbouwZandAutosnelwegHoofdwegRegionale wegLokale wegspoorweg

Ontwerp

Amvb Ruim

te

Page 51: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 51

Op locaties waar voldoende ruimte aanwezig is, geldt een strookbreedte van 70 meter. De mo ge­lijkheid bestaat dat een strook op bepaalde plaatsen breder moet worden getrokken dan 70 meter. Een voorbeeld is de kruising van een rivier, omdat bij het boren van een leiding een grotere onderlinge afstand in acht moet worden genomen. Dit leidt ter plaatse tot een groter ruimtebeslag.

Naast het directe ruimtebeslag van de leidingen is ook het indirecte ruimtebeslag door risicocon­tourenvaninvloedopdestrookbreedte.Bijhetvaststellen van de externe veiligheidscontouren rondom buisleidingen zijn twee waarden van belang, het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico(GR).HetBesluitexterneveiligheidbuisleidingen(Bevb)steltopbasisvandezetweerisico’s een basisveiligheidsniveau vast, dat gaat gelden voor buisleidingen, ook als deze in lei­dingstroken liggen. Voor nieuwe leidingen is het uitgangspuntvandeStructuurvisieBuisleidingen2011 – 2035 dat de grenswaarde van het plaats­gebonden risico de randen van de leidingstrook in principe niet mag overschrijden.

Het invloedsgebied voor het groepsrisico (GR) is groter dan de plaatsgebonden risicocontour (PR) en strekt zich derhalve uit tot (ver) buiten de leidingstrook.Binnenhetinvloedsgebiedmoetaandacht worden besteed aan een verantwoorde inrichting van het gebied en de toelaatbaarheid vanhetaantalaanwezigen.Bijleidingstrokenisvaak op voorhand niet bekend welke leidingen worden aangelegd en wat dit betekent voor het groepsrisico. Daarom is het gewenst bij nieuwe

Uitsnede Overzichtskaart Beperking bebouwing Luchthavenindelingbesluit Schiphol.

8.2.3 Structuurvisie Buisleidingen 2011 - 2035Het doel van deze Structuurvisie is om ruimte vrij te houden in Nederland voor de aanleg van toe­komstige buisleidingen van nationaal en internati­onaal belang voor het transport van gevaarlijke stoffen. Daarmee wil de overheid duidelijkheid verschaffen aan zowel het bedrijfsleven dat daarmee kan rekenen op goede verbindingen voor buisleidingtransport, als aan provincies en gemeenten die hierop hun ruimtelijke plannen kunnen afstemmen. Gezien de ruimtelijke ontwik­kelingen die in de laatste decennia hebben plaats­gevonden (grotere ruimtedruk) en die in de toe­komst zullen voortgaan, heeft in de Structuurvisie Buisleidingen2011-2035metnamedeborgingvan het beleid in de plannen van andere overhe­den en in het leidingenbeheer bij leiding­exploitanten een zwaarder accent.

UitdeStructuurvisieBuisleidingen2011-2035blijkt dat er een buisleidingenstrook is gelegen in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude die de gemeente van noord naar zuid doorsnijdt. In de Structuurvisie wordt aangegeven dat dit tracé van belang is voor transport van aardgas vanuit Groningen (vanuit Callantsoog) en van en naardegasopslagbijBergermeer(gemeente Bergen).UitgangspuntvandeStructuurvisieis dat de ruimte wordt vrijgehouden voor de aanleg van toekomstige buisleidingen van nationaal en internationaal belang voor het transport van gevaarlijke stoffen. De functie van de verbinding door de gemeente Haarlemmerliede en Spaarn­woude is aardgastransport.

Page 52: Structuurvisie 2035

52 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitsnede visiekaart Buisleidingen (lichtblauw is

leidingstrook).

ruimtelijke ontwikkelingen het groepsrisico zoda­nig te beperken dat rekening wordt gehouden met dekomstvanmeerdanéénleiding.Bijvoorbeelddoor (ter indicatie) binnen 200 meter van de leidingstrook de bebouwing te maximaliseren tot het type Vinex­wijk (referentie 80 personen/hectare) voor stroken met buisleidingen tot en met 35 cm. Voor grotere (geplande) buisleidingen geldt het type bungalowwijk met vrijstaande hui­zen (referentie 20 personen/hectare). Daarnaast blijvendeeisenvanhetBevbvoordeindividuelebuisleidingen van kracht.

8.2.4 Planologische kernbeslissing Randstad 380 kV verbindingMet deze planologische kernbeslissing (pkb) is paragraaf 9 (Hoogspanningsverbindingen) van het Tweede Structuurschema Elektriciteitsvoorziening (SEV II, 1994) gewijzigd en aangevuld, met het oog op de aanleg van twee nieuwe en zwaardere (380 kV) elektriciteitsverbindingen in de Randstad. In voornoemde pkb is aangegeven dat één van beide verbindingen wordt gebundeld met de A9.

Deze doorsnijdt derhalve (bovengronds) het grondgebied van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude van noord naar zuid.

De pkb geeft aan dat daar waar verbindingen bovengronds worden aangelegd en kunnen wor­den gecombineerd met bestaande hoogspan­ningsverbindingen, de bestaande masten worden vervangen door combinatiemasten (voor zowel de bestaande als de nieuwe hoogspanningsver­bindingen) of dat de bestaande verbindingen wor­den vervangen door ondergrondse kabels. Hier­mee worden nieuwe gebiedsdoorsnijdingen voorkomen.

Ten tijde van het opstellen van de gemeentelijke structuurvisie is een rijksinpassingsplan voor de nieuwe hoogspanningsverbinding in voorberei­ding. De plangrenzen van dit inpassingsplan zijn meegenomen in de gemeentelijke structuurvisie.

Veiligheidsafstanden conform de Structuurvisie Buisleidingen

Page 53: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 53

8.3 Provinciaal en regionaal beleid

8.3.1 Structuurvisie Noord-Holland 2040 De Provincie Noord­Holland heeft voor haar grondgebied de Structuurvisie Noord­Holland 2040 opgesteld. In de structuurvisie geeft de provincie aan welke belangen een rol spelen bij de ruimtelijke ordening in Noord­Holland. Hierbij gaat het om ruimtelijke kwaliteit, duurzaam ruim­tegebruik en klimaatbestendigheid. De provincie wil steden optimaal benutten, landschappen open houden en ruimte bieden aan economie en woningbouw. De provincie Noord­Holland streeft naar verdere stedelijke verdichting en helpt gemeenten bij het optimaliseren van het gebruik van bestaand bebouwd gebied. Vooral daar waar het gaat om stationsomgevingen voor bus en trein, bedrijventerreinen, ondergronds bouwen en hoogbouw.

Het grondgebied van de gemeente Haarlemmer­liede c.a. is in de provinciale structuurvisie vrijwel geheel als bufferzone aangeduid. Doel van de bufferzones is dat zij gevrijwaard blijven van verdere verstedelijking en dat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot relatief grootschalige groene gebieden. Voor de gemeente Haarlem­merliede en Spaarnwoude betekent dit tevens de ontwikkeling als recreatiegebied (in het kader van groen om de stad).

Het gemeentelijke groengebied wordt gevormd door twee nationale landschappen: het droogma­kerijenlandschap en het veenpolderlandschap. Het groengebied is grotendeels aangeduid als Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een deel van de EHS is daarnaast aangewezen als weidevogel­leefgebied.Binnenhetgroengebiedisruimtevoor gecombineerde landbouw.

De Stelling van Amsterdam, Unesco werelderf­goed, overlapt aan de westzijde van de gemeente het gemeentelijk grondgebied. De stelling is in feite een ring van forten met aan de buitenzijde de inundatiegebieden. Fort Penningsveer en Fort Liebrug maken deel van uit van deze ring. Het beleid omtrent de Stelling van Amsterdam richt zich op de volgende kernpunten:• BehoudenontwikkelingvanNoord-Hollandse

cultuurlandschappen;• Behoudenontwikkelingvannatuurgebieden;• Behoudenontwikkelingvangroenomdestad.

De kernen binnen de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn in de provinciale structuur­visie aangeduid als bestaand bebouwd gebied. Het provinciaal beleid richt zich op inbreiding

binnen dit gebied en niet op verruiming van het bestaand bebouwd gebied. Verdichting rond openbaar vervoer (OV)­knooppunten (station Halfweg) is hierbij ook een beleidsuitgangs punt. Hieronder wordt verstaan de stedelijke verdichting binnen 800 tot 1200 meter rond OV­knooppunten en een optimale benutting van de OV­infrastructuur. Hierbij moet worden aange sloten op de ruimtelijke mogelijkheden en identi teit van de specifieke locatie.

De provincie zet in op optimale benutting van het huidige haventerrein door verdichting, innovatie en herstructurering. In de structuurvisie is er der­halve voor gekozen het havengebied voor 2020 niet uit te breiden. Voor de periode na 2020 zal opnieuw een afweging moeten worden gemaakt of uitbreiding van het bestaande havengebied is gewenst. Vooruitlopend op die afweging is in de provinciale structuurvisie de Houtrakpolder aan­geduid als mogelijke uitbreidingslocatie van de haven na 2020. Totdat de afweging omtrent even­tuele uitbreiding wordt gemaakt, mogen in de Houtrakpolder geen onomkeerbare ontwikkelingen plaatsvinden die een eventuele uitbreiding van de haven onmogelijk maken.

In de provinciale structuurvisie wordt ingezet op een optimalisatie en verdere ontwikkeling van de netwerkkwaliteit van Schiphol in combinatie met een concurrerende en duurzame luchtvaart. De ontwikkeling van de regio vertoont op verschil­lende niveaus een samenhang met de ontwikke­ling van Schiphol. Voor de gemeente Haarlemmer­liede en Spaarnwoude zijn met name de beleidscontouren van belang die beperkingen opleggen aan ruimtelijke ontwikkelingen.

Stelling van Amsterdam. Uitsnede uit kaart Structuurvisie

Noord-Holland 2040.

Page 54: Structuurvisie 2035

54 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

De provincie staat binnen de zogeheten “20 KE contour” (geluidshinder uitgedrukt in kosten een­heden) geen nieuwe grootschalige woningbouw toe, buiten de reeds bestaande bestuurlijke afspraken.Binnende“48dB(A)Ldencontour”(geluidshinder uitgedrukt in decibel) weegt de provincie ruimtelijke ontwikkelingen, voor zover deze zich voordoen buiten bestaand bebouwd gebied, af tegen mogelijke beperkingen voor de ontwikkelingvandeluchthaven.De48dB(A) Lden contour is een groter gebied dan de 20 KE contour. Zoveel als mogelijk wordt gestreefd naar het realiseren van zowel gewenste ruimtelijke opgaven (waaronder woningbouw) als de gewenste ontwikkeling van Schiphol.

Legenda

20Ke

10­5

10­6

58dB(A)Lden (2007)

48dB(A)Lden (2007)

Uitsnede geluidcontourenkaart Schiphol met legenda.

Page 55: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 55

8.3.2 Provinciale ruimtelijke verordening structuurvisieTegelijk met de Structuurvisie Noord­Holland 2040 heeft de provincie de provinciale ruimtelijke verordening structuurvisie (verder: verordening) vastgesteld. In deze verordening geeft de provin­cie pro­actief aan waarmee gemeenten in de ruimtelijke planvorming rekening moeten houden. Hetgeen is bepaald in de verordening is bindend voor de betreffende gemeenten.

In de verordening is het bestaand bebouwd gebied opgenomen. Dit wordt elke vier jaar herzien. Het bestaand bebouwd gebied geeft aan wat de ‘rode contouren’ zijn (waar mag wor­den gebouwd) en dient ook als zodanig in het gemeentelijk ruimtelijk beleid te worden opge nomen.

Het overgrote deel van de gemeente Haarlemmer­liede en Spaarnwoude kent de aanduiding ‘landelijk gebied’. Dit houdt in dat het in beginsel niet is toegestaan om nieuwe woningbouw, bedrij­venterrein, kantoor locaties en overige vormen van verstedelijking toe te staan. Permanente bewoning van recreatie woningen en stacaravans is ook niet toegestaan.Binnenhetlandelijkgebiedwordtwelde mogelijkheid geboden voor toepassing van de zogeheten Ruimte voor Ruimte – regeling. Hier­voor moeten in het bestemmingsplan moge­lijkheden worden geboden (afwijkings­ of uit wer kings bevoegdheid).

Gronden binnen de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude die zijn aangeduid als Ecolo­gische Hoofdstructuur (EHS) mogen niet onom­keerbaar worden belemmerd in de natuurfunctie en de wezenlijke kenmerken en waarden van de EHS mogen niet worden aangetast. Dit heeft tevens (en meer specifiek) betrekking op gronden die zijn aangeduid als weidevogelleefgebied.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude moet in het ruimtelijk beleid rekening houden met de bufferzone die het grondgebied grotendeels overlapt. De kaders ervan zijn opgenomen in de provinciale verordening. Verdere verstedelijking in de vorm van nieuwe gebouwen en grote bedrijfs­matige opslag is niet toegestaan. Gebouwen (kleinschalig) ten behoeve van recreatieve functies zijn wel toegestaan. De open en groene ruimte moet, tezamen met de ruimtelijke kwaliteit van het gebied, zijn gewaarborgd.

Ontwikkelingen binnen de Stelling van Amsterdam moeten erop zijn gericht om de kernkwaliteiten van dit erfgoed te behouden of versterken. De Leidraad Landschap en Cultuurhistorie is hiervoor van belang.

De Spaarndammerdijk is in de verordening aan­gemerkt als primaire waterkering. Voor dergelijke waterkeringen geldt dat een vrijwaringszone dient te worden aangehouden van 100 meter binnen­dijksen175meterbuitendijks.Binnendezezonezijn ontwikkelingen uitsluitend toegestaan indien sprake is van omkeerbare ontwikkelingen, een toekomstige landwaartse versterking van de waterkering niet wordt belemmerd en kan worden meebewogen met het peil van IJssel­ en Marker­meer en Noordzee. Afstemming met de water­beheerder is vereist. Het gebied ten westen van de rijksweg A9 en ten zuiden van de Spaarndammerdijk is in de verorde­ning aangeduid als aardkundig monument. Het betreft de Strandwal Spaarnwoude ­ Haarlemmer­liede. Deze gronden zijn beschermd via de Provin­ciale Milieuverordening. Aantasting van dit aard­kundig monument is in beginsel niet toegestaan. Zonder ontheffing (van Gedeputeerde Staten) mogen geen ontwikkelingen plaatsvinden die het aardkundig monument kunnen aantasten. Een ontheffing is niet vereist voor regulier onderhoud van zowel publieke als private gronden en werken.

Aardkundig monument:

Strandwal Spaarnwoude-Haarlemmerliede.

Page 56: Structuurvisie 2035

56 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

8.3.3 Intergemeentelijke structuurvisie bufferzoneDe bufferzones genieten, met ingang van de nieuwe Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, niet langer bescherming vanuit het rijksbeleid. Ondanks dat de vertaling van het Rijksbufferzone­beleid is opgenomen in de provinciale Structuurvi­sie Noord­Holland 2040 en bijbehorende provinci­ale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie, is in de regio erkend dat een nadere visie op het gebied is vereist.

De provincie Noord­Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarn woude, Haarlemmermeer en Velsen werken aan een totaalvisie op de bufferzone ‘Spaarn­woude’ (tussen Amsterdam en Haarlem) die wordt aangevuld met een uitvoeringsprogramma. Uitgangspunt voor deze visie is dat de stedelijke druk op het gebied groot is en dat natuur­ en recreatiegebieden van groot belang zijn. Verrom­meling van het landschap moet daarnaast worden tegengegaan. In dit traject wordt onderzocht welke ontwikkelingen wel en niet wenselijk zijn. Relevante ontwikkelingen in het kader van de intergemeentelijke structuurvisie worden mee­genomen in onderhavige gemeentelijke structuur visie.

8.4 Buurgemeenten

In de visievorming voor de gemeente Haarlem­merliede en Spaarnwoude is de relatie met de regio, de buurgemeenten, van belang. De gemeente maakt als volwaardig partner onderdeel uit van de Metropoolregio Amsterdam. Het be lang van integrale oplossingen voor de regio is evident. De focus ligt in mindere mate op het enkel en alleen opkomen voor de eigen gemeentelijke be langen. In dat licht is beknopt geïnventariseerd wat de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid van de omliggende gemeenten behelst.

8.4.1 Voorontwerp structuurvisie HaarlemmermeerDe gemeente Haarlemmermeer werkt, net als de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, aan een structuurvisie. De gemeente Haarlemmer­meer kent hierbij 2030 als planhorizon. De visie van Haarlemmermeer is tweeledig. De visie op oostelijk deel van de gemeente richt zich op hoogwaardige dynamiek met het accent op de luchthaven Schiphol, innovatieve werkgebieden, duurzame kassen en een hoogwaardige infra­structuur. De visie op het westelijk deel van de ge meen te is gericht op een aantrekkelijk gebied met recreatief groen, een duurzaam watersysteem en woningbouw die in deze context past. Park21

Het groengebied als buffer.

Page 57: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 57

vormt tussen de kernen Hoofddorp en Nieuw­ Vennep het groene hart van het polderlandschap van Haarlemmermeer.

8.4.2 Structuurvisie Amsterdam 2040De gemeente Amsterdam heeft medio 2011 haar structuurvisie vastgesteld. De visie is neergelegd in de titel, economisch sterk en duurzaam, en de planhorizon is 2040. De Amsterdamse structuur­visie is grensoverschrijdend. In de visie is de ont­wikkeling van Amsterdam bezien in relatie tot haar omgeving. De structuurvisie van Amsterdam ziet haar omgeving als metropolitaan landschap waarin het groen, de openheid, recreatieve functies in de context van het karakter van de verschillende gebieden centraal staan. Aansluitend op de pro­vinciale Structuurvisie Noord­Holland 2040 ziet de gemeente Amsterdam de Houtrakpolder als zoeklocatie voor mogelijke uitbreiding van het havengebied.

8.4.3 Structuurvisie Velsen 2015In 2005 heeft de gemeente Velsen haar structuur­visie vastgesteld met een planhorizon tot 2015 en een doorkijk naar 2020. De structuurvisie van Velsen zet in op het afwegen en op elkaar afstem­men van sectorale aanspraken op de (beschikbare) ruimte. Velsen zet in haar visie in op een aantal thema’s waarin de veelzijdigheid en differentiatie van de gemeente centraal staat. De gebieden grenzend aan de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (aan de westzijde van het Zijkanaal C) zijn opgenomen als groenstructuren, gebied voor recreatief medegebruik van natuur en land­schap en als ecologische verbindingszone.

8.4.4 Structuurplan Haarlem 2020De gemeente Haarlem heeft het Structuurplan Haarlem 2020 in 2005 vastgesteld. De planhorizon is 2020. De vertaling van het ruimtelijk beleid naar een structuurvisie moet nog plaatsvinden. Vertrek­punt voor het Structuurplan is de samenwerking in de Noordvleugel van de Randstad als stedelijk netwerk. Uit het structuurplan blijkt dat economi­sche ontwikkeling van Haarlem vooral aan de oost kant plaatsvindt. Tussen deze ontwikkeling en de gemeentegrens (gevormd door De Liede en de Mooie Nel) staat de groene invulling met bescherming en / of ontwikkeling als belangrijke natuurfunctie voorop. In regionaal verband con­cludeert het Structuurplan dat wonen, werken en recreëren in de regio een plek moeten krijgen, maar niet alles hoeft in Haarlem zelf. De onder­linge bereikbaarheid binnen het stedelijk netwerk is van essentieel belang.

8.5 Gemeentelijk beleidBeleiduitgangspuntendiereedseerderdoordegemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn vastgesteld worden meegenomen bij het opstellen van de Structuurvisie. De relevante beleids stukken met een ruimtelijke impact worden hier onder beschreven.

8.5.1 Strategische visie ‘Verbindend groen’Zoals vermeld in hoofdstuk 1 vormt de strate­gische visie ‘Verbindend groen’ het uitgangspunt voor deze structuurvisie. De strategische visie noemt de opgave te komen tot structuurschetsen voor de drie kernen en het buitengebied van de gemeente. Deze nadere uitwerking is opgenomen in onderhavige structuurvisie. De overige rele­vante uitgangspunten voor de structuurvisie van­uit de strategische visie zijn in paragraaf 1.3 aan bod gekomen.

8.5.2 Nota WonenDe ontwikkelingen in de bevolkingssamenstelling hebben de gemeente in 2003 aangezet tot het opstellen van een strategie voor de woningmarkt. Deze strategie is tot stand gekomen in de Nota Wonen 2003. Uit de Nota Wonen volgt een aantal speerpunten:­ Aandacht voor sociale klasse en starters;­ Woningen voor jongeren en ouderen;­ Ontwikkeling zelfstandig wonen voor

(zorgbehoevende) ouderen;­ Zorg voor de mindere daadkrachtigen.

Resumerend blijkt uit de Nota Wonen dat het in stand houden van het gedifferentieerde woning­aanbod en de gevarieerde bevolkingsopbouw het uitgangspunt vormt voor wat betreft de woning markt ontwikkelingen.

In haar indicatieve nieuwbouwprogramma gaat de gemeente uit van 30% huur, waarvan 25% is gereserveerd voor de bereikbare klasse. De cate­gorie goedkope koop omvat een belangrijk deel van het koopsegment. Verder moet het aanbod aan huisvesting, zorg en dienstverlening het mogelijk maken dat ouderen met een zorg be­hoefte zelfstandig kunnen (blijven) wonen. De gemeente zoekt de uitbreiding van de ouderen­huisvesting binnen de bestaande en nieuwe voorraad.

8.5.3 Beleidsregels Antennemasten en TelecommunicatieMet het oog op de ontwikkeling van de mobiele telecommunicatienetwerken en de daarmee samenhangende uitbreiding van het aantal anten­nes en masten in relatie tot het kwetsbare open landschap,heeftdegemeentedeBeleidsregelsAntennemasten en Telecommunicatie opgesteld.

Page 58: Structuurvisie 2035

58 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

De beleidsregels zijn gericht op de bescherming van de open gebieden en de beper king van de aantasting daarvan en de bescher ming van monu­mentale gebouwen, dijken en hun omgeving.

Concreet wordt voor de plaatsing van nieuwe masten voor mobiele telecommunicatie het beleidsuitgangspunt gehanteerd dat nieuwe masten in het open landelijke gebied, binnen de woonkernen en in de nabijheid van beschermde monumentnietgewenstzijn.Bijplaatsingvannieuwe masten dient sprake te zijn van een directe ruimtelijke relatie met grootschalige infrastructuur (zoals de rijkswegen A9 en A200 of bestaande hoogspanningsverbindingen) en / of met de bedrijventerreinen binnen de gemeente. Deze relatie zorgt ervoor dat de ruimtelijke effecten van telecommunicatiemasten wegvallen of in ieder geval wezenlijk verminderen ten opzichte van plaatsing in landelijk gebied.

8.5.5 Beleidsnota archeologie De gemeente heeft in haar in 2011 opgestelde Beleidsnotaarcheologiedeverantwoordelijkheidgenomen voor het eigen bodemarchief. Er is onderzocht welke archeologische waarden reeds bekend zijn en welke waarden kunnen worden ver­wacht. Op basis hiervan is de gemeente verdeeld in verschillende archeologische gebieden, elk met een eigen vrijstellingsgrens die aangeeft wanneer vrijstelling geldt van de archeologische onder­zoeksplicht.DehiertoeopgesteldeBeleidskaartArcheologie maakt duidelijk aan welke archeo­logische voorwaarden moet worden vol daan bij ruimtelijke ontwikkelingen.

DeBeleidsnotaschrijftvoordatbijhetopstellenvan bestemmingsplannen rekening wordt gehou­den met de archeologische verwachtingwaardes en dat bepalingen ter bescherming van deze ver­wachtingen worden opgenomen.

8.5.6 Geldende bestemmingsplannenDe bestemmingen van de gronden in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn geregeld in enkele tientallen bestemmingsplannen. De meeste bestemmingsplannen zijn ouder dan 10 jaar en zijn op grond van de Wet ruimtelijke orde ning aan actualisatie toe. Zodra de Structuur­visie is vastgesteld, wordt de wettelijk verplichte actua li satie van de bestemmingsplannen ter hand ge nomen. Doel is om bestemmingsplannen samen te voegen tot bestemmingsplannen voor de kernen en een bestemmingsplan voor het landelijk gebied. Hiermee wordt het aantal bestemmingsplannen fors beperkt.

Recent vastgestelde bestemmingsplannen zijn over het algemeen gericht op nieuwe ontwikke­lingen. Het betreffen de bestemmingsplannen

voorSpaarneBuiten,ontwikkelingvanhetperceelvan de voormalige gereformeerde kerk in Halfweg, Sugar City en Polanenpark. Daarnaast is in 2005 een nieuw bestemmingsplan opgesteld voor de VereenigdeBinnenpolder.Ditplanheeftbetrek­king op het zuidwestelijk deel van de gemeente en is gericht op het landelijk gebied en de lint­bebouwing langs de Kerkweg.

Het huis van Rijnland.

Page 59: Structuurvisie 2035

BijlageUitkomsten participatie-bijeenkomsten

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 59

Verwerking Vindplaats

Inleiding

Wat zijn de kwaliteiten van het groen?

ruimte

openheid, zicht

weidevogels

cultuurhistorische waarde

agrarisch karakter

ligging te midden van stedelijk gebied

oase van groen

geen park

openbare toegankelijkheid

rust

gebied zo houden

zichtlijnen

Hoe ziet het groen eruit in 2035?

recreatieve natuurfuncties overgenomen paragraaf 4.4.3

meer water (polder onder water) onderdeel van herinrichting Houtrakpolder die gaande is.

strand wateropslag

nieuwe hoogspanningsleiding Bestaande150kVwordtvervangendoor380kVen nieuwe 150 kV op grofweg dezelfde locatie/trace als de bestaande

weg/onder grond

geen gasleidingen (omleggen) De door het rijk aangewezen leidingenstraat, waar in ons geval gas­ en waterleidingen zijn gesitueerd, laat zich niet eenvoudig omleggen

geen horizonvervuiling Op ons grondgebied wordt geen hoge nieuwe bebouwing toegestaan. Overigens heeft bebouwing in buurgemeenten (windmolens) visuele gevolgen op ons grondgebied.

puur natuur

groen

Page 60: Structuurvisie 2035

60 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

meer campings In de Houtrak en in de sfeer van kamperen bij de boer.

paragraaf 4.4.2

meer wandelpaden geschikt voor jeugd en rollator overnemen, nader uitwerken.

groene long Ervan uitgaande dat de bufferzone wordt gehandhaafd.

hoofdstuk 2

weide vogels Zie 27

zelfstandig Is overgenomen uit Strategische Toekomstvisie. hoofdstuk 1

korte lijnen Blijvengehandhaafd.

meer aandacht voor groene gebied Groenstructuurvisie

meer groen langs Machineweg Zie 31

oprukken Amsterdam tegenhouden Overgenomen, voornemen is bufferzone te behouden

hoofdstuk 1, paragrafen 3.3.1 en 4.4.1

aantrekkelijk voor jongeren Zal ook zijn grondslag moeten vinden in de Nota Wonen

regionale functie Zeker voor wat betreft landschapsbeleving, recreatie en leisure.

paragraaf 3.3.1 en hoofdstuk 4

ondernemen economische kracht Wordt in het bijzonder gestimuleerd in de indu­striele/stedelijke zone ten zuiden van de N200.

paragraaf 4.3.5

agrarische bedrijven blijven overgenomen hoofdstuk 2 en paragraaf 3.3.2

kleinschaligheid overgenomen hoofdstuk 2 en paragraaf 3.3.2

verbreding naar plattelandsvernieuwing overgenomen hoofdstuk 2 en paragraaf 3.3.2

biologisch/kaas is aan nadere uitwerking agrarische ondernemers

paragraaf 3.3.2

kinderboerderij Mogelijkheden nader onderzoeken, wellicht onderdeel bedrijfsmatige activiteit. Als gemeentelijke gesubsidieerde instelling minder voor de hand liggend.

kleine horeca overgenomen. hoofdstuk 2

meer inschakelen agrariers bij beheer overgenomen, vindt in de praktijk overigens al plaats door het recreatieschap.

hoofdstuk 2

Verkeer/parkeren

wandelroutes Nader uitwerken paragrafen 4.4.1, 4.4.2 en 4.4.3

eenrichtingsverkeer Nader verkeerskundig onderzoek nodig. Dit zal in elk geval plaatsvinden in verband met SpaarneBuiten.

parkeren naar buiten langs de rand overgenomen hoofdstuk 1 en paragraaf 4.4.1

fietsverhuur overgenomen (gekoppeld aan Station Halfweg­Zwanenburg).

fietspaden verbreden Nader uitwerken hoofdstuk 2

Hogedijk fietsvriendelijker maken en uitkijkjes/picknicktafels

Nader uitwerken, bestemmingsplanniveau

autoluw maken Nader uitwerken, bewoners en hun bezoekers en plaatselijke bedrijven moeten wel toegang hebben, betreft verkeersmaatregelen.

bereikbaarheid/parkeren Blijftpermanentpuntvanaandacht.

bedrijven/boerderijen goed overgenomen

Dialoogtafels

Verkeer en bereikbaarheid

Hogedijk moet bereikbaar blijven met de auto overgenomen

Kerkweg moet bereikbaar blijven overgenomen

Verwerking Vindplaats

vervolg groen

Page 61: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 61

geen eenrichtingswegen, daarmee voorkom je ´racebanen ,̀ tijdverlies voor bewoners, overlast agrariërs

Nader deskundig advies nodig, komt mede aan de orde bij bestemmingsplan voor woonwijk SpaarneBuiten

om het gebied een rondweg zodat buitenstaanders het gebied niet in hoeven, N202 verbreden

Nieuwe rondwegen zijn zeer kostbaar en land­schappelijkontsierend.BinnenhetBufferge­bied wordt dit niet waarschijnlijk geacht.

langs A9 beplanting Wordt overgenomen, in combinatie met moge­lijke geluidwerende maatregelen.

hoofdstuk 2

voldoende parkeergelegenheden langs het gebied met oplaadpunten voor electrische auto´s

overgenomen, oplaadpunten zijn mogelijk paragraaf 4.4.1

Groeneweg verplaatsen onhaalbaar vanwege de kosten

doorgaand verkeer door Spaarndam (west) en Pen­ningsveer weren

De gemeente wil doorgaand verkeer door Spaarndam zoveel mogelijk verminderen.

paragrafen 3.4.1 en 3.4.5

thv Oude Notweg richting Halfweg langs Vinkebrug fietspad aanleggen

Nader uitwerken

recreatieve vaarmogelijkheid vanaf Ringweg het gebeid in naar Groene Schip, Houtrak etc.

Nader uitwerken met Recreatieschap en Staatsbosbeheer.

Ondernemen en economie (specifiek: agrarisch)

Gebied leent zich niet voor grootschalige agrari­sche bedrijvigheid

Dan komt er waarschijnlijk ook geen beweging op gang om dat te realiseren, aangezien het economisch niet exploitabel is.

paragraaf 3.3.2

Bouwkavelmoetvoldoendegrootzijn(voorbedr.won., stallen, kuilplaat enzovoorts)

Eens, structuurvisie vormt daarvoor geen belemmering.

Voldoende groot’ is afhankelijk van bedrijf: richtlijn is 1 ­ 1,5 hectare

Eens

Het aardkundig monument werkt belemmerend voor de bedrijfsvoering en eventuele uitbreiding

Dat moet in de praktijk nader worden bezien. De provincie heeft het aardkundig monument aangewezen. Daar is de gemeente niet recht­streeks bevoegd. Overleg nodig om bedrijfs­voering werkbaar te houden.Wordt overigens geregeld op bestemmingsplanniveau

Sprake van bodemdaling terwijl waterstand gelijk blijft (peil)

Wordt aan de orde gesteld bij Hoogheemraad­schap Rijnland.

paragraaf 4.4.3

Hierdoor wordt een goede afwatering bedreigd Zie 75.

Agrarische bedrijven houden het landschap in stand

Eens paragraaf 3.3.2

Weiland en dieren bepalen het zicht op (een deel van) het groene gebied

Eens paragraaf 3.3.2

Economische draagkracht van het bedrijf voorkomt verpaupering / verrommeling

Constatering wordt onderschreven.

Nevenfuncties kunnen interessant zijn voor agrari­sche bedrijven

Overgenomen paragraaf 3.3.2

Hoofdfunctie moet agrarisch bedrijven: verbreding is secundair

Overgenomen paragraaf 3.3.2

Verwerking Vindplaats

Page 62: Structuurvisie 2035

62 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

wijkcentrum­ruimte overgenomen, niveau bestemmingsplan

beter/multi gebruik van bestaande ruimte overgenomen, mede in kader verbouw buurt­centrum, niveau bestemmingsplan

Dialoogtafels

Verkeer en bereikbaarheid

fietspad Lagedijk verlichten tot aan Haarlemmerliede

overgenomen, nader uitwerken

eenrichtingsverkeer wordt nader onderzocht inhetkadervanSpaarneBuiten,paragraaf 4.1.4

toeristisch parkeren buiten dorp houden wordt overgenomen, uitwerken niveau bestemmingsplan

paragraaf 4.1.5

afremmen sluipverkeer wordt overgenomen, nader uitwerken inhetkadervanSpaarneBuiten,paragraaf 4.1.4

rondweg rond Spaarndam Oost kostbaar en landschappelijk zeer ingrijpend

verbreding weg op de dijken niet mogelijk, dijkprofiel ligt vast en is bepalend

verkeersremmende maatregelen wordt overgenomen in samenhang met 59 inhetkadervanSpaarneBuiten,paragraaf 4.1.4

winkelcentrum verplaatsen naar A9 winkels voor dagelijkse goederen buiten dorps­kern komen vrijwel nergens voor

één flitspaal en verkeersregulerende maatregelen ochtend­ en avondspits

wordt nader uitgewerkt in kader bestemmings­planSpaarneBuiten

beter/goed openbaar vervoer verbinding naar Amsterdam, Haarlem en Halfweg

overgenomen Hoofstuk 3

Groen

centrum onderdeel van groenstructuurplan

inbreiding/transformatie/functieverandering is onderwerp uitwerking in bestemmingsplan paragrafen 4.1 4.1.2 en 4.1.3

sport bundelen sportvelden bundelen bij A9

ouderenwoningen (0­treden woningen) nabij voor­zieningen, hoogbouw niet uitgesloten

zal in kader woningnota en uitwerking bestem­mingsplan worden bezien, hoogbouw wordt geinterpreteerd als gestapelde bouw

paragrafen 3.2.1 en 3.2.2

rekening houden met Spaarndam West overgenomen paragraaf 4.1.1

geluidwerende voorzieningen A9 gemeente wil dat stimuleren

hoek noord­oost als woningbouw, dan hier niet haalbaar: kabels, leidingen, geluidhinder A9

Natuur en milieu

Mooie Nel natuurontwikkeling overgenomen paragrafen 3.3 en 4.4.4

Westhofbos toegankelijker overgenomen paragraaf 4.4.1

veenweidegebied recreatieve druk verminderen, meer natuurontwikkeling

natuurontwikkeling wordt nagestreefd, het gebied is wel bedoeld voor extensieve recreatie

paragraaf 4.4.3

wandelpad niet verharden (trekt brommers aan) vooral wordt gedacht aan struinpaden, dus onverhard

onderdeel van herinrichten Houtrak­polder, zie paragraaf 4.4.1

veenweide gebied behouden is ook de bedoeling van de gemeente paragraaf 4.4.3

bosjes langs weg A9 Nader uitwerken in samenwerking met Rijkswaterstaat

hoofdstuk 2

scheiding (race) fiets en voetgangerspaden Per trace nader uitwerken, vooral hoofdroutes hoofdstuk 2

toegankelijkheid water steigertjes, terrassen, vis­stekken, geen horeca

overgenomen hoofstuk 2

schoon zwemwater geen structuurvisie, wel bespreken met Rijnland

monumentale bomen een paar, niet te veel wordt uitgewerkt in groenstructuurplan

dijk is geen obstakel

Verwerking Vindplaats

Spaarndam

Page 63: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 63

Verwerking Vindplaats

open in bouw

fietsen is prima

openbare sportvoorzieningen niet georganiseerde sport

Wordt zowel in Halfweg als Spaarndam aan­dacht aan besteed, nader uitwerken.

weg versmallen maakt onderdeel uit van verkeersmaatregelen

wandelen/fietsen onderdeel recreatieve functie hele groene buffer

groen optimaliseren (in de kern) Komt in groenstructuurplan

snippers groen Komt in groenstructuurplan

hoek noord­oost als woningbouw, dan hier niet haalbaar: kabels, leidingen, geluidhinder A9

Natuur en milieu

Mooie Nel natuurontwikkeling overgenomen paragrafen 3.3 en 4.4.4

Westhofbos toegankelijker overgenomen paragraaf 4.4.1

veenweidegebied recreatieve druk verminderen, meer natuurontwikkeling

natuurontwikkeling wordt nagestreefd, het gebied is wel bedoeld voor extensieve recreatie

paragraaf 4.4.3

wandelpad niet verharden (trekt brommers aan) vooral wordt gedacht aan struinpaden, dus onverhard

onderdeel van herinrichten Houtrak­polder, zie paragraaf 4.4.1

veenweide gebied behouden is ook de bedoeling van de gemeente paragraaf 4.4.3

bosjes langs weg A9 Nader uitwerken in samenwerking met Rijkswaterstaat

hoofdstuk 2

scheiding (race) fiets en voetgangerspaden Per trace nader uitwerken, vooral hoofdroutes hoofdstuk 2

toegankelijkheid water steigertjes, terrassen, vis­stekken, geen horeca

overgenomen hoofstuk 2

schoon zwemwater geen structuurvisie, wel bespreken met Rijnland

monumentale bomen een paar, niet te veel wordt uitgewerkt in groenstructuurplan

dijk is geen obstakel

open in bouw

fietsen is prima

openbare sportvoorzieningen niet georganiseerde sport

Wordt zowel in Halfweg als Spaarndam aan­dacht aan besteed, nader uitwerken.

weg versmallen maakt onderdeel uit van verkeersmaatregelen

wandelen/fietsen onderdeel recreatieve functie hele groene buffer

groen optimaliseren (in de kern) Komt in groenstructuurplan

snippers groen Komt in groenstructuurplan

Page 64: Structuurvisie 2035

64 < < < Samen naar 2035 Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

bedrijvigheid Wordt door de gemeente onderschreven als levendig woonmilieu.

Groen

bijhouden groen Gaat naar onderhoudsplanning

blij met huidige groen

ruimte voor agrarische activiteiten blijven overgenomen paragraaf 4.4.3

agrarisch en recreatief overgenomen paragrafen 4.4.1, 4.4.2 en 4.4.3

fiets toeristen overgenomen hoofdstuk 4

Dialoogtafels

Verkeer/vervoer/groen/leefbaarheid

wandelroute doortrekken ten noorden van Penningsveer

overgenomen hoofdstuk 4

wandelpad Kerkweg Nader uitwerken

afremmen verkeer richting dorpskernen (Penningsveer)

overgenomen, mede bezien in verhouding tot SpaarneBuiten.

Helling voor boten, extra incl parkeerplaatsen (ten zuiden van de Laars)

overgenomen paragraaf 4.4.4

Noordzijde Penningsveer opknappen (woningbouw) Detaillering nader uitwerken, formeel buiten bebouwd gebied.

paragrafen 4.2 en 4.2.1

Wonen, leefbaarheid en bereikbaarheid (opm. hoofdzakelijk van toepassing op Haarlemmerliede)

Meer parkeren bij boothelling aan de Liedeweg overgenomen zie hoofstuk 4

Indien woninguitbreiding nodig: doortrekken Fran­ciscanessestraat voor uitbreiding of invulling hoek Liedeweg-Binnenliede

Nader uitwerken, zie 55. betrekken bij 55 en nadere uitwer­king in bestemmingsplan, paragraaf 4.2.1

Bedrijvigheidisnodigvoorlevendigheid Wordt door gemeente onderschreven. paragraaf 4.2.1

Daar waar bedrijven weggaan / stoppen moet het doel zijn de instandhouding van bedrijvigheid

overgenomen paragraaf 4.2.1

Bijnieuwbouwaandachtvoorwoon-/werkwoningen overgenomen paragraaf 4.2.1

In bestaande woningen mogelijkheid bieden voor bedrijf aan huis

overgenomen paragraaf 4.2.1

Bedrijvigheidinfortenstimuleren overgenomen, is overigens feitelijk al praktijk paragraaf 4.2.3

Verwerking Vindplaats

Haarlemmerliede

Page 65: Structuurvisie 2035

Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Samen naar 2035 > > > 65

dorpscentrum Zie 101

Zijkanaal F Oost kade met woningen en doorzichten

geef Halfweg "een ander gezicht"

Sugar City voorzieningen jeugd, trapveldje, skate veldje etc.

De inrichting openbare buitenruimte is onder­werp van gesprek tussen gemeente en exploi­tant. Toestemming gemeente nodig.

brede school ook bij Sugar City Wordt met de scholen besprokenschool buiten dorpskern is ongebruikelijk

waterrecreatie maakt onderdeel uit van bestemmingsplan voor SugarCity en kan verder op bestemmingsplan­niveau worden uitgewerkt.

inbreidingslocatie Van Houwelingen terrein nader bezien paragraaf 4.3.1

autovrij maken recreatiegebied bij Houtrakkerweg, iets doen met de ontsluiting

Nader verkeersadvies nodig

eenrichtingsweg Houtrakkerweg maakt onderdeel uit van binnenstedelijke ver­nieuwing Halfweg

paragraaf 4.3.1

recreatieve kansen particulier gebied

seniorenwoningenmeerinhetcentrumthvBeatrix­straat/Oranje Nassaustraat

Wordt meegenomen in ruimtelijke herstructure­ring dorpscentrum Halfweg

loopbrug naar het station Wordt gerealiseerd bij bouw station paragraaf 4.3.4

brede school op plek Keizerskroon, maar liever smal houden, passend bij karakter Halfweg

Wordt meegenomen in ruimtelijke herstructure­ring dorpscentrum Halfweg

paragrafen 4.3.1 en 4.3.2

N200 weg De gemeenteraad heeft zich uitgesproken voor ondertunneling binnen de dorpsgrenzen. Wel ontsluiting SugarCity nodig.

hoofdstuk 2 en paragraaf 4.3.3

Verwerking Vindplaats

Halfweg

Page 66: Structuurvisie 2035

Colofon

Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Titel document: Structuurvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude – Samen naar 2035

Datum: 2 juli 2012

Projectgroep: M.H.Bakker–Adviseur ruimtelijke ordening, Bestplan

C.Bergman-Yildiz–Beleidsmedewerker ruimtelijke ordening,

gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

R.J.vandenBrink–Adviseur ruimtelijke ordening, Bestplan

M. Driessen – Projectmanager, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

T. Fortuin – Communicatieadviseur, Truke Tekst en Advies

M. Verhoeven – Communicatieadviseur, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitvoering: BestplanB.V.

Klankbordgroep: P. Aldershof ­ Voorzitter, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

G. van Houwelingen – Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg

A. Kuijper ­ raadsgriffier gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

W. Toppen – Dorpsraad Spaarndam

T. Vink – Dorpsvereniging Haarlemmerliede

Grafischontwerp www.CO3.org,IrmaBannenberg

Page 67: Structuurvisie 2035
Page 68: Structuurvisie 2035