StreamStore: online أ©n live shoppen - ABN AMRO De online klanten staan, net als de klanten in de...

download StreamStore: online أ©n live shoppen - ABN AMRO De online klanten staan, net als de klanten in de winkel,

of 15

 • date post

  30-May-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of StreamStore: online أ©n live shoppen - ABN AMRO De online klanten staan, net als de klanten in de...

 • StreamStore: online én live shoppen Waar moet u aan denken als u zelf een StreamStore wilt openen?

 • StreamStore: online én live shoppen

  Omnichannel is niet meer weg te denken uit het retaillandschap en zelfs grote online spelers openen een fysieke winkel. Hoe kunt u als retailer met een fysieke winkel meegaan in de steeds meer online gerichte retailwereld?

  Het persoonlijke contact en de authenticiteit van een echte winkel, gecombineerd met het gemak en het bereik van een online store – dat was het experiment wat we aangingen toen we Kaan’s StreamStore openden: ‘s werelds eerste online livestream winkel.

  Met Kaan’s StreamStore onderzochten wij de mogelijkheden én beperkingen voor winkeliers met een fysieke winkel die online willen groeien, waarbij persoonlijk contact en authenticiteit voorop staan. Is het mogelijk een nieuwe winkelervaring te creëren die on- en offline winkelen combineert? In deze whitepaper delen wij graag onze ervaringen met u.

  StreamStore: de nieuwe winkelformule die online en offline combineert

 • StreamStore: online én live shoppen

  In deze whitepaper: StreamStore: online én live shoppen

 • StreamStore: online én live shoppen

  “Kaan’s Kaashandel symboliseert in onze ogen een grote groep retailers die het moeilijk vindt om de technologische ontwikkelingen in de sector bij te benen. Hiermee bieden we zelfstandige winkeliers een frisse kijk op innovatie en hopen we hen te inspireren.“

  Henk Hofstede Sector Banker Retail van ABN AMRO

  “ABN AMRO is een sectorbank, wij zijn helemaal ingericht in sectoren. Maar wat betekent dit nou voor de ondernemer? Wij dachten, we kunnen dit het beste duidelijk maken door een actueel thema aan te vliegen.” Laurens Jan de Lussanet de la Sabloniere initiatiefnemer Kaan’s StreamStore en marketeer van ABN AMRO

 • StreamStore: online én live shoppenStreamStore: online én live shoppen

  Wat is een StreamStore?

 • StreamStore: online én live shoppen

  In een livestream store wordt de offline wereld met online wereld gecombineerd. Dit alles is live te volgen via een online videoverbinding. In Kaan’s StreamStore waren de winkel en het personeel te zien en konden klanten praten met de familie Kaan via een live chat. Kaasboer Jan Kaan en zijn team gaven antwoord via de videoverbinding, hielpen de klanten met recepttips, sneden de kazen live in beeld en pakten ze in. Door het aanklikken van één van de producten in de (fysieke) winkel, opent een informatiescherm met de productomschrijving.

  De online klanten staan, net als de klanten in de winkel, ook in de rij. Het is een optimale mix tussen fysiek en online winkelen. De online klant krijgt dus dezelfde behandeling als de klant in de winkel. Het enige dat anders is voor online klanten, is dat zij het product niet kunnen aanraken en proeven.

  Bekijk de making of van Kaan’s StreamStore hier

  Krijg een impressie hoe Kaan’s StreamStore werkte op www.kaansstreamstore.nl

  “Ik heb net besteld. Zo gaaf! Het voelt alsof je echt in de winkel staat”

  Reactie op Reddit forum

  http://www.kaansstreamstore.nl www.kaanskaas.nl

 • StreamStore: online én live shoppenStreamStore: online én live shoppen

  Kaan’s StreamStore: de resultaten

 • StreamStore: online én live shoppen

  “In het begin was het wat onwennig te werken in de StreamStore, maar daarna ging het vanzelf. In totaal hebben we meer dan 500 extra orders verwerkt. Op zaterdag heeft iemand zelfs een hele Goudse gekocht. En Amerikanen? Die bestellen ‘alles of niets’. Zo hebben we veel orders van vier kilo met alle acht aangeboden soorten kaas naar de VS verscheept. We hebben bijna 57.000 bezoekers in ons kleine winkeltje gehad, dat is gigantisch!“ Jan Kaan Kaasboer

  Vijf dagen lang stond Kaan’s Kaashandel in Alkmaar op z’n kop. Jan Kaan en zijn zoons beleefden topdrukte met twee keer zoveel bestellingen dankzij de live verkoop van hun kazen. De eerste StreamStore ter wereld werd vanuit 140 landen gevolgd en bleek buiten Nederland het populairst in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Duitsland. In totaal brachten 56.901 kaasliefhebbers een bezoekje aan de online kaaswinkel. Het grootste aantal buitenlandse bezoekers kwam uit de Verenigde Staten: 11.640 unieke bezoekers.

  Ook in Zweden, België, Australië, Noorwegen en Spanje keken honderden mensen live mee en werden er kazen besteld.

  Wereldwijd werd er het meest gestreamd vanuit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Londen, Alkmaar en New York.

  Met een gemiddelde kijktijd van meer dan twee minuten bleven bezoekers lang in de winkel. In de piektijd keken 500 bezoekers tegelijkertijd naar de livestream, met een gemiddelde kijktijd van meer dan 7 minuten.

  En het bleef niet bij kijken: in de vijf dagen dat Kaan’s StreamStore live was, zijn er 513 orders verwerkt. De meeste orders kwamen uit Nederland, gevolgd door de VS. De grootste afstand – van winkel tot eindbestemming – werd afgelegd bij een bestelling uit Nieuw-Zeeland.

  Top 3 van landen waaruit de meeste shoppers kwamen:

 • StreamStore: online én live shoppen

  500 kg verscheept

  7 min

  56.901 bezoekers

  orders verzonden

  140 landen

  25 landen

  100% meer omzet

  GEMIDDELDE KIJKTIJD TIJDENS PIEKTIJDEN

  513

 • StreamStore: online én live shoppenStreamStore: online én live shoppen

  Lessen van Kaan’s StreamStore

 • StreamStore: online én live shoppen

  De StreamStore was zowel voor de ondernemer als voor de ABN AMRO een geslaagd experiment. Maar is het ook een reële oplossing voor iedere retailer? Een StreamStore zoals Kaan’s StreamStore vraagt een behoorlijke investering in tijd en in geld. De toegevoegde waarde ligt vooral in de persoonlijke beleving van de klant, waar het ambachtelijke en specialistische karakter van Kaan’s zich heel goed voor leent. Deze benadering is echter niet geschikt voor ieder product of dienst. Daarom is het van belang om te valideren of dit de juiste methode is om klanten te werven en te binden.

  “Bedenk wel, ineens sta je in een soort Big Brother huis en moet je continu het publiek ‘vermaken’. De familie Kaan vond het fantastisch om te doen, maar was na 5 dagen behoorlijk vermoeid. Daarnaast is er geen moment rust, waardoor de hele familie aanwezig was om shifts te draaien. Normaal gesproken stond men vaak alleen of met zijn tweeën in de winkel. Verder heeft ABN AMRO continu twee personen hulp achterin de zaak beschikbaar gesteld om de pakketjes in te pakken en hebben we 2 euro korting op de verzendkosten betaald.” Kasper Stuijvenberg initiatiefnemer Kaan’s StreamStore en marketeer van ABN AMRO

  Bekijk het verhaal van Jan Kaan hier

 • StreamStore: online én live shoppen

  “Dit is precies wat we wilden bereiken met de StreamStore.“

  Henk Hofstede Sector Banker Retail van ABN AMRO

  Investering Het opbouwen van een goede StreamStore vergt een flinke investering. Winkelpersoneel moet voortdurend voor de camera staan en elke dag de orders inpakken en verzenden. Maar de techniek achter een StreamStore brengt ook kosten met zich mee. Denk aan het opbouwen van de website, de fotografie van de producten en het hosten van de livestream. De opstartkosten voor een goed georganiseerde StreamStore liggen zo rond de € 30.000. Dit zijn kosten voor het op maat maken van de website, de hardware, en het inrichten van de winkel voor de livestream. Daarnaast zijn er nog extra kosten te verwachten voor bijvoorbeeld de hosting van de StreamStore. Zorg dat u deze kosten vooraf helder heeft door dit te checken met de partij die uw StreamStore bouwt.

  Promotie Het succes van Kaan’s StreamStore is mede te danken aan de reclamecampagne die rondom het experiment is georganiseerd. Ook zijn er speciale video’s gemaakt voor de lancering en zijn er drie persberichten gepubliceerd. De actie van Kaan heeft natuurlijk ook geprofiteerd van het feit dat het de eerste retailer was die het op deze manier aanpakte en de grote media- aandacht die dat tot gevolg had. Het laat zien dat promotie erg belangrijk is om van de StreamStore een succes te maken.

 • StreamStore: online én live shoppenStreamStore: online én live shoppen

  Tips voor het opzetten van uw eigen StreamStore

 • StreamStore: online én live shoppen

  Bent u geïnspireerd door Kaan’s StreamStore en wilt u zelf ook een livestream winkel openen? Hierbij 4 tips.

  TIP 1 Bepaal of uw product/ dienst geschikt is Onderzoek of uw dienst- verlening en producten geschikt zijn voor verkoop via StreamStore en of dit de juiste strategie is om klanten in uw doelgroep te vinden en te binden. Ambieert u bijvoorbeeld een klantenkring buiten uw eigen regio? Heeft u een interessant verhaal te vertellen? Of kunt u iets boeiends laten zien? Wat maakt uw winkel uniek? Vraag u af of een live ervaring waarde toevoegt voor uw klanten.

  TIP 2 Klein beginnen Als opstap zou u klein kunnen starten, met bijvoorbeeld een koopavond via een livestream op Facebook Live of Instagram Live. Zo kunt u de beleving testen bij uzelf en bij uw klanten, voordat u grote investeringen hoeft te doen. Verkoopt u bijvoorbeeld bonbons, stream dan eens het productieproces en kijk h