Stichting Fair Chance Nepal – Jaarverslag 2011

download Stichting Fair Chance Nepal – Jaarverslag 2011

of 33

 • date post

  24-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Stichting Fair Chance Nepal is een jonge, ambitieuze non-profit organisatie met als doel kansarme kinderen in Nepal een eerlijke kans op een mooie toekomst te bieden. Die toekomst begint volgens ons met scholing. Veel kinderen in Nepal worden geboren in grote armoede. Met behulp van sponsoren helpen wij kinderen door hun scholing te financieren. We houden onze sponsoren betrokken en op de hoogte van onze ontwikkelingen door het versturen van nieuwsbrieven en e-mails, het plaatsen van weblogs op onze website en het maken van een jaarverslag.

Transcript of Stichting Fair Chance Nepal – Jaarverslag 2011

 • 1

  Stichting

  Fair Chance Nepal

  Jaarverslag 2011

 • 2

  Woord vooraf Volgens mij was het in het voorjaar van 2009 dat ik mezelf in de directeurskamer van een hoge kantoortoren bevond. Ik had een afspraak met twee directeuren die wel iets in ons project zagen. Het gesprek liep prima en de verwachtingen werden duidelijk uitgesproken. Wij (hoge kantoortorendirecteuren) willen graag jullie (20ers die aan de andere kant van de wereld een project uit de grond aan het stampen zijn) verder helpen, mits jullie er ook op de lange termijn mee verder gaan. Ik probeerde zo overtuigend mogelijk ja te zeggen, maar had stiekem geen idee hoe het hele project zou gaan lopen. Natuurlijk de intentie was er. Maar intenties en werkelijkheid kunnen ver uit elkaar liggen. Nu, bijna 3 jaar later, blijken de intenties van toen en de werkelijkheid van nu wel degelijk dicht bij elkaar te liggen. In de afgelopen jaren hebben wij een prachtig project neergezet dat staat als een huis. Ik vraag me soms wel eens af hoe we dat samen voor elkaar hebben gekregen. Dan is het schrijven van een jaarverslag een mooi moment om daar bij stil te staan. In de voorgaande jaren groeide wij stormachtig. In de eerste 3 jaar verdubbelde telkens het aantal leerlingen. Toch waren wij er ons wel degelijk van bewust dat de kwaliteit van ons project in de toekomst samen zou hangen met de fundering die we nu maken. Daarom hebben wij de groei dit jaar losgelaten en hebben wij ons voornamelijk gericht op de basis. Een goede en solide fundering, waarop het huis dat Fair Chance heet, verder gebouwd kan worden. Professionalisering is voor ons dan ook het codewoord van 2011 geweest. Dat begon meteen al goed op 1 januari met een nieuwe website. De nieuwe website biedt ons honderdduizend nieuwe mogelijkheden waar we het afgelopen jaar meteen al veel gebruik van hebben gemaakt. Ook achter de schermen is er veel veranderd. Wij zijn bezig geweest met het ontwikkelen van systemen en structuren, waarmee wij in de toekomst een groeiend aantal leerlingen kunnen blijven helpen. Van deze nieuwe structuren zullen wij het komende jaar hopelijk al direct de vruchten plukken door de groei, die we nog steeds kennen, door te zetten.

 • 3

  En dan is er natuurlijk nog ons project zelf. Het maakt niet uit hoeveel plezier we hebben in het opzetten van nieuwe structuren, bestuurlijke activiteiten en het uitdragen van ons verhaal; het project dat wij in Nepal hebben opgebouwd, blijft altijd het mooiste van allemaal. In het voorwoord van ons vorige jaarverslag heb ik het al voorzichtig aangekondigd. Het afgelopen jaar hebben wij onze eerste geslaagden gehad! De twee jongens waar wij inmiddels drie en een half jaar geleden mee begonnen zijn, hebben nu hun diploma gehaald. In totaal zijn er drie jongens geweest die dit jaar, dankzij Fair Chance, hun middelbare school hebben afgerond. Ik weet nog goed dat ik ergens in juni door een hysterische Uttam gebeld werd met de mededeling dat hij geslaagd was. Hij was helemaal door het dolle heen. En hij was niet de enige. Nadat we de eerste geslaagden hadden, zijn we als een razende aan het werk gegaan met het opzetten van een nieuw project: Fair Chance College. Hiermee is het voor onze geslaagden (en ook andere hulpbehoevende studenten) mogelijk geworden om een vervolgstudie te doen. Langzaam maar zeker worden wij ons er van bewust dat we met dit nieuwe project de cirkel een heel eind rond hebben. De verhalen die uit Fair Chance College naar voren komen zijn om kippenvel van te krijgen. Jongens (en vanaf volgend jaar ook meisjes) die in hun jeugd door alles en iedereen zijn genegeerd, geschoffeerd en verlaten, kunnen nu zelf aan hun toekomst gaan werken; hun dromen waar maken. Dankzij jullie hulp krijgen zij de kansen om te studeren, zelfstandig te worden en iets van hun leven te maken. Dat is een geschenk voor het leven en dan kan niemand hen ooit meer afpakken.

  Rens Pothuizen Voorzitter Stichting Fair Chance Nepal

 • 4

  Arme kinderen in Nepal verdienen een eerlijke kans op educatie.

 • 5

  Inhoudsopgave Jaarverslag 2011

  Missie en visie 7

  Werkwijze 9

  Organisatie 10

  Ontwikkelingen in Nepal 14

  Activiteiten 18

  Doelstellingen 2012 22

  Financieel jaarverslag 2011 24

 • 6

  Ieder kind heeft recht op een goede toekomst

 • 7

  Missie en visie Stichting Fair Chance Nepal is een jonge, ambitieuze non-profit organisatie die zich ten doel heeft gesteld om kansarme kinderen in Nepal een eerlijke kans op een mooie toekomst te bieden. Die toekomst begint volgens ons met scholing. In een land als Nepal is het niet vanzelfsprekend dat ieder kind naar school gaat. Vaak hebben ouders niet genoeg geld om rond te komen en dan is school al snel een onbereikbare luxe. Veel kinderen uit arme families worden dan ook gedwongen om te werken. Naast armoede zijn er ook andere redenen waarom kinderen niet naar school kunnen. Denk hierbij aan het verlies van een ouder of ernstige verwaarlozing. In de aanmeldprocedure van een kind maken wij geen onderscheid in geslacht, kaste, religie en/of leeftijd. Wel zijn wij geografisch gebonden aan de regios Kathmandu, Chitwan, Biratnagar en Pokhara. Dit heeft te maken met onze Nepalese vrijwilligers, die meerdere keren per jaar de kinderen en scholen bezoeken. Zij wonen in Kathmandu en Pokhara en kunnen qua afstand niet verder dan de eerder genoemde regios reizen.

 • 8

  Wij bieden arme kinderen in Nepal een toekomst.

 • 9

  Werkwijze Stichting Fair Chance Nepal wil graag alle kinderen in de schoolbanken zien en helpt daarom kansarme kinderen door alle kosten voor hun scholing over te nemen. Met de hulp van sponsoren in Nederland worden onder andere schoolgeld, schooluniform, boeken en schriften betaald. De enige tegenprestatie die we vragen van de kinderen is dat ze gemotiveerd blijven en hun uiterste best zullen doen. Een tegenprestatie waaraan vrijwel altijd met gemak wordt voldaan. Wanneer een kind wordt aangemeld bij de stichting, onderzoekt n van de Nepalese vrijwilligers eerst de familie- en schoolsituatie. De vrijwilliger koppelt deze informatie terug naar het bestuur in Nederland. Het bestuur neemt dan de beslissing of aan de selectiecriteria wordt voldaan. Indien er voldoende financile middelen bij de stichting aanwezig zijn kan het kind direct worden aangenomen, anders volgt plaatsing op de wachtlijst. Gedurende het schooljaar houden de Nepalese vrijwilligers contact met de familie en de school. Wijzigingen en voortgang worden teruggekoppeld naar Nederland. Daarnaast dragen de vrijwilligers er zorg voor dat de schoolrekeningen op tijd worden betaald en houden zij een administratie bij. Zo is altijd duidelijk wat er aan scholing betaald is. Onze intentie is om contact te houden met de kinderen na hun studie/opleiding, maar hier hebben we alleen nog geen ervaring mee en we zullen daarom al gaande weg hier een beleid voor opstellen.

 • 10

  Organisatie Bestuur In 2011 heeft er wederom een wijziging plaatsgevonden binnen het bestuur van Fair Chance. In het voorjaar besloot Jacobine Vernhout te stoppen met haar bestuurstaken. Reden om te stoppen was voornamelijk de grote afstand tussen haar en de rest van het bestuur. Ze is veel in het buitenland en de tijd voor Fair Chance werd daardoor steeds minder. Ze is in hetzelfde voorjaar vervangen door Wietske Zijderveld, wie de jaren daarvoor actief is geweest als vrijwilliger. Het bestuur heeft 10 keer vergaderd in 2011. In deze vergaderingen is onder andere veel aandacht besteed aan de professionalisering van Fair Chance. Naar mate de stichting groeit en het aantal sponsorkinderen toeneemt, is het moeilijker overzicht te houden, zowel in Nederland als in Nepal. In 2011 zijn we begonnen met het vastleggen van algemene bestuurstaken in protocollen. Het doel hiervan is het vormen van een beleidsplan waarop we altijd kunnen terugvallen. Het beleidsplan is een richtlijn voor de komende jaren. Het volledige beleidsplan moet begin 2012 voltooid zijn. Ook de communicatie bleek dit jaar lastiger dan gedacht. Ook hiermee is een begin gemaakt dit te professionaliseren. Samenstelling huidig bestuur Stichting Fair Chance Nepal

  Rens Pothuizen Voorzitter

  Esther Willems Secretaris

  Stephan de Jong Penningmeester

  Mark Helfrich Algemeen Bestuurslid

  Wietske Zijderveld Algemeen Bestuurslid

 • 11

  Vrijwilligers Fair Chance draait geheel op de kracht van onze vrijwilligers. Naast het bestuur, dat geheel vrijwillig voor Fair Chance werkt, zijn er op meerdere vlakken vrijwilligers actief. Zo kunnen we bij verschillende activiteiten altijd rekenen op een groot aantal jonge vrijwilligers die vaak een hele dag investeren in Fair Chance. Bijvoorbeeld bij de Zevenheuvelenloop. Dit jaar hebben naast 3 bestuursleden ook 8 vrijwilligers de Zevenheuvelenloop gelopen. Van tevoren hebben ze geld opgehaald om dit later in de 15 kilometer loop rond Nijmegen te verdienen. Niet alleen in Nederland zijn vrijwilligers actief. Onze activiteiten in Nepal worden ook overzien en draaiende gehouden door 2 Nepalese vrijwilligers. Dit zijn Keshav en Krishna. Keshav is contactpersoon voor de kinderen in Kathmandu en Krishna voor de kinderen in Pokhara. Beide mannen zijn jonge zelfstandig ondernemers en hebben zelf een goede start gehad. Zij willen nu graag hun steentje bijdragen aan de toekomst van hun land. Zij onderhouden het contact met de scholen en het merendeel van de kinderen. Uitgaven aan schoolgeld, boeken en kleding wordt door hen betaald en geverifieerd aan de hand van bonnetjes.

 • 12

  Naast deze 2 vaste vrijwilligers is Uttam Khanal dit jaar ook zeer actief geweest