Stichting Doen - Bijvoorbeeld Boekje September 2011

11
COLOUR KITCHEN: JONGEREN MET LEERPROBLEMEN AAN DE SLAG IN DE KEUKEN (BLZ. 18-19) DOOR STICHTING PROJECT TERUG NAAR SCHOOL (BLZ. 10-13) MODE MET EEN MISSIE BREIDT UIT MET LEERATELIER (BLZ. 14-15) ZORGBAKKERIJ CORISBERG BAKT ZOETE BROODJES (BLZ. 16-17) DIT ZIJN WE AAN HET DOEN MET DE BIJDRAGE VAN DE VRIENDENLOTERIJ BIJVOORBEELDBOEKJE SEPTEMBER 2011

description

Stichting Doen - Dit zijn we aan het doen. Met bijdrage van de vriendenlotterij

Transcript of Stichting Doen - Bijvoorbeeld Boekje September 2011

COLOUR KITCHEN: JONGEREN MET LEERPROBLEMEN AAN DE SLAG IN DE KEUKEN (BLZ. 18-19)

DOOR STICHTING PROJECT TERUG NAAR SCHOOL (BLZ. 10-13)

MODE MET EEN MISSIE BREIDT UIT MET LEERATELIER (BLZ. 14-15)

ZORGBAKKERIJ CORISBERG BAKT ZOETE BROODJES (BLZ. 16-17)

DIT ZIJN wE AAN

HET DOEN MET DE BIJDRAGE vAN DE vRIENDENLOTERIJ

BIJvOORBEELDBOEKJE SEPTEMBER 2011

2 3

Nieuwe huisstijl DOEN Campagnemateriaal DOEN Stichting More at work Eigenwaarde terugvinden in de ouderenzorg

Stichting LandzijdeOpnieuw aan het werk bij De Kwekerij

Stichting Project Drop-outs voorbereiden op terugkeer naar school

Mode Met een Missie Mode met een Missie breidt uit met leer

Zonnehuizen, locatie Hoeve CorisbergBiologische Zorgbakkerij De Corisberg

The Colour Kitchen Een kleurrijke toekomst dankzij The Colour Kitchen

blz. 4

blz. 5

blz. 6-7

blz. 8-9

blz. 10-13

blz. 14-15

blz. 16-17

blz. 18-19

september 2011

Met dit vierde ‘boekje’ presenteert DOEN opnieuw een aantal voorbeelden van initiatieven die DOEN vanuit de bijdrage van de VriendenLoterij ondersteunt. Onze nieuwe huisstijl is inmiddels overal doorgevoerd en meer informatie over het gebruik van het logo en de andere huisstijlelementen is ook in dit boekje terug te vinden.

De projecten in dit boekje zijn in onze ogen aansprekend en toegankelijk voor een breed publiek. De beelden en tekst geven een impressie van hoe het project of de organisatie mogelijkerwijs gepresenteerd kan worden.

Het fotomateriaal is door de organisaties zelf aangeleverd en wisselend van kwaliteit. Voor gebruik van beeld- en tekstmateriaal kun je contact opnemen met de afdeling communicatie van Stichting DOEN: Xerva Blom ([email protected]) of Anouk Wieleman van De Schepper Campagnes ([email protected]). Zij controleren of de tekst bij plaatsing nog actueel is, geven nieuwe informatie en zorgen voor beeldmateriaal en de juiste vermelding van de fotocredits.

Wij hopen dat dit overzicht opnieuw inspiratie biedt om een aantal DOEN-projecten op te nemen in de uitingen van de VriendenLoterij.

Veel lees- en kijkplezier. Met vriendelijke groet,

Nina TellegenAlgemeen directeur

Foto cover: The Colour Kitchen

INHOUD vOORwOORD

Bij Mode met een Missie worden exclusieve tassen en riemen gemaakt door mensen die lange tijd uit het werkproces geweest zijn. Stichting DOEN draagt bij aan deze sociale onderneming. Werkervaring vergroot de kansen van de deelnemers op de arbeidsmarkt. En levert ook hele mooie riemen en tassen op. Wil je ook een voorloper zijn als sociaal ondernemer? Check op doen.nl hoe je dit kunt worden.

DOE MEE OP www.DOEN.NL

4 5

CAMPAGNEMATERIAAL

Advertenties

Beeldbank

Bij Mode met een Missie worden exclusieve tassen en riemen gemaakt door mensen die lange tijd uit het werkproces geweest zijn. Stichting DOEN draagt bij aan deze sociale onderneming. Werkervaring vergroot de kansen van de deelnemers op de arbeidsmarkt. En levert ook hele mooie riemen en tassen op. Wil je ook een voorloper zijn als sociaal ondernemer? Check op doen.nl hoe je dit kunt worden.

DOE MEE OP www.DOEN.NL

NIEUwE HUISSTIJLLogo’s

website

6 7

Stichting More at work

EIGENwAARDE TERUGvINDEN IN DE OUDERENZORG

wERKEN AAN MAATSCHAPPELIJKE DOELEN IS IETS wAT wE SAMEN

Deelnemers aan het project steunen elkaar én dementerende ouderen.

‘More Care’ biedt eigenzinnige begeleiding aan mensen die zich herorienteren op werk bijvoorbeeld na (langdurige) werkloosheid, maar ook na ziekte, burnout of keuze voor een ander beroep. Door hen aandacht te laten geven aan dementerende ouderen vinden zij hun eigenwaarde terug, iets wat hen hen bij elk toekomstig beroep van pas kan komen. De ouderen ontvangen extra zorg die ze verdienen en die beantwoorden ze met een welgemeende glimlach of een bedankje.

De deelnemers gaan in groepjes van twee naar een verzorgings- of verpleeghuis en bezoeken daarouderen die door hun dementie vereenzamen. Soms ontstaat er een gesprekje of wordt er een wandelingetje gemaakt. Deelnemers leren persoonlijke aandacht te geven en kunnen die ervaringen vervolgens meenemen in hun verdere carrière.Sommigen besluiten om na het traject aan de slag te gaan in de ouderenzorg. Anderen willen ‘iets’ met mensen doen en vinden hun weg binnen het onderwijs,

de gehandicaptenzorg of ander werk waar puur menselijke aandacht belangrijk wordt gevonden.

More Care is een initiatief van Stichting More at Work. DOEN ondersteunt dit project omdat de deelnemers hier op een bijzondere wijze een nieuwe toekomst in werk voor zichzelf creëren. De mensen ervaren zo weer wat ze waard zijn nadat ze met een ziekte, ontslag of beperking zijn geconfronteerd.

www.moreatwork.nl

• Sinds mei 2011 levert de stichting gastvrouwen en –heren aan het verpleeghuis Naarderheem in Naarden. Zij brengen leven en gezelligheid in de huiskamers van dementerende ouderen.

• In juni 2011 is er over het project een minidocumentaire gemaakt die via internet te zien is. Surf op het internet naar ‘welkom in de huiskamer van More Care’, daar vind je dit filmpje.

Deelnemers aan het project leren persoonlijke aandacht te geven, bijvoorbeeld door het maken van een wandeling met de ouderen (Foto’s: Edgar Broekman)

8 9

EEN GOED IDEE wORDT NOG vEEL BETER ALS JE ER IETS MEE KUNT

Bij De Kwekerij worden bijzondere groenten en kruiden op duurzame wijze geteeld. Wat dacht je bijvoor-beeld van groene knoflook, gele komkommer of Japanse raapsteel? Maar er groeien ook gewone tomaten, komkommers en sla. De Kwekerij is een bijzonder bedrijf: ze combineert het telen van producten met de zorg voor mensen en biedt een leer- en werkplek aan mensen die willen reintegreren in de arbeidsmarkt. Daarnaast is de Kwekerij een educatie- en ontmoetingsplek voor mensen uit de stad, die zo kunnen kennismaken met en leren over gezond, duurzaam gekweekt en bereid voedsel.

Bij De Kwekerij werken iedere dag zo’n 25 tot 30 mensen die op zoek zijn naar een baan. Sommigen zijn al lang werkeloos, anderen kampen met psychische of lichamelijke problemen. Wat hen bindt is dat ze allemaal graag weer aan het werk willen. Na een leer- en werkperiode van 5 tot 12 maanden bij De Kwekerij hebben zij een goede opstap naar een nieuwe baan. En minstens zo belangrijk is dat ze dan inmiddels sociaal weer meetellen!

De activiteiten op De Kwekerij zijn veelzijdig. Zo werken er mensen in de kassen om gewassen te poten of groenten te oogsten. Een andere groep verpakt de producten en maakt deze verzendklaar. Danny, een van de deelnemers, werkt hier met plezier: ‘Oogsten, planten, onkruid weghalen: ik doe het allemaal met plezier. Vroeger had ik een huis met een tuin. Daar deed ik ook van alles mee. In september wil ik hier een opleiding tuinieren doen. Als ik dan mijn certificaat haal, ben ik weer een stapje verder, al weet ik nog niet waar heen.’

De Kwekerij Osdorp is onderdeel van Stichting Landzijde, een organisatie van zorgboeren die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een dagbesteding biedt op zorgboerderijen. Stichting DOEN ondersteunt zowel Stichting Landzijde als De Kwekerij.

www.kwekerijosdorp.nl. www.landzijde.nl

Stichting Landzijde

OPNIEUw AAN HET wERK BIJ DE KwEKERIJ

• Afgelopen zomer opende de Kwekerij de buurtkwekerijwinkel. Hier kunnen mensen elke week op vrijdag en zaterdag verse groenten van de Kwekerij kopen. Ook worden er rondleidingen gegeven.

• De Kwekerij levert onder andere aan La Place, Jumbo en Marqt. Daarnaast leveren zij aan enkele restaurants, waaronder sterrenrestaurants als Vermeer en De Bokkedoorns. De sterrenkoks komen soms zelf hun groenten ophalen bij de Kwekerij.

• Onlangs is De Kwekerij, in het kader van het eerste educatietraject, gestart met lessen door een professionele leraar. Deelnemers krijgen een MBO-opleiding.

• Binnenkort komt er een afdeling houtbewerking bij De Kwekerij, voor producten zoals tafels, stoelen, banken en complete zithoeken voor in de tuin. Ook hier kunnen mensen aan de slag.

In de kantine lunchen de werknemers met elkaar, altijd met verse groenten. Op deze foto zijn de DOEN-ers op bezoek (Foto: Gerard Kalkwarf)

De vers geplukte groenten staan klaar voor vervoer (Foto: Lotte Molenaar)

Bij de Kwekerij worden groenten gekweekt zoals deze heerlijke tomaten (Foto: Lotte Molenaar)

Bidri is een van de werknemers die vast werkt bij de kwekerij. (Foto: Kwekerij Osdorp)

10 11

Op Curaçao en Bonaire is de problema-tiek van voortijdige schooluitval groot. Stichting Project probeert jongeren te motiveren om weer naar school terug te keren. Hun methode wordt al succesvol ingezet op Bonaire. Met steun van DOEN willen ze dit project nu ook gaan opzetten op Curaçao.

Jongeren die op jonge leeftijd school verlaten, missen vaak op latere leeftijd aansluiting op de arbeidsmarkt. Stichting Project vangt deze drop-outs op in hun Rebound Centrum. Ze volgen er groepsgewijs trainingen die aansluiten bij hun belevingswereld. Tijdens deze activiteiten leren jongeren hoe ze met elkaar en met hun problemen moeten omgaan.

In het programma ligt de nadruk op gedragsverandering en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. De jongeren werken aan hun sociale vaardigheden

en hun onderwijsachterstand wordt bijgespijkerd. Een gezinsbegeleider wordt aan hen verbonden om moeilijk-heden in de gezinssituatie te verhelpen.

De stichting werkt volgens de Forsa-methode. Forsa staat voor wilskracht, passie en enthousiasme. Jongeren ontvangen de begeleiding vanuit deze kernwaarden. De trainingen en lessen die ze krijgen sluiten aan op situaties uit het dagelijkse leven. De speciale activiteiten worden daarom uitgevoerd in het lesrestaurant, een fietswerkplaats en de speciale schoonheids-salon van het centrum. Na de training bij Stichting Project gaan de jongeren vaak weer terug naar school.

www.stichtingproject.com

Stichting Project

DROP-OUTS OP CURAçAO EN BONAIRE vOORBEREIDEN OP TERUGKEER NAAR SCHOOL

• In juni 2011 heeft Nina Tellegen Stichting Project bezocht samen met DOEN ambassadeur Caroline Tensen. Nina Tellegen: ‘De initiator, van dit project, Mick Schmit, is een geweldig inspirerende man, die met een moeilijke doelgroep heel veel voor elkaar krijgt. Dat was echt fantastisch om te zien.’

Tijdens activiteiten en trainingen leren jongeren hoe ze met elkaar en met anderen om moeten gaan (Foto’s: Stichting Project)

Jongere aan de slag in het lesrestaurant

Jongeren keren door Stichting Project vaak weer terug naar school

ALS EEN INITIATIEF BAANBREKEND ISMOET JE HET GEwOON GAAN

12 13

wERKEN AAN MAATSCHAPPELIJKE DOELEN IS IETS wAT wE SAMEN

Bij Stichting Project werken jongeren aan hun sociale vaardigheden en hun onderwijsachterstand wordt bijgespijkerd. Door te duiken leren de jongeren op elkaar te vertrouwen (Foto: Stichting Project)

14 15

ALS JIJ EEN INSPIREREND IDEE HEBT, wIL IK GRAAG IETS vOOR JE

Wie het leeratelier van Mode Met een Missie binnenstapt, ruikt de koeien-huiden en hoort de oude Pfaff industriemachines ratelen. Sinds april 2011 biedt het speciale atelier extra leerwerkplekken aan vrouwen en mannen met een kwetsbare achtergrond. Mede dankzij een financiële bijdrage van DOEN is de uitbreiding tot stand gekomen. Het atelier kan nu meer variatie in de activiteiten bieden waardoor het werk interessanter wordt voor een bredere groep.

Het werken met leer staat centraal. Deelnemers leren de fijne kneepjes van het vak zodat ze kwalitatief hoogwaardige tassen, riemen en accessoires kunnen maken. Dit gebeurt onder begeleiding van tassen- ontwerpster Carmen Gloudemans. Zij ondersteunt de deelnemers bij het plakken, snijden en stikken van de artikelen. De producten vormen een fraaie aanvulling op de bestaande modecollectie van Mode Met een Missie: Ami-e-toi.

Bezoekers van de catwalkshow van het modemerk op de Arnhem Mode Biënnale ’11 kunnen dat beamen. Zij hebben allemaal een goodybag ontvangen met daarin een leren hoesje voor een smartphone. De productie van die hoesjes is uitgevoerd in het eigen leeratelier.

www.modemeteenmissie.nl

Mode Met een Missie

MODE MET EEN MISSIE BREIDT UIT MET LEER

• Mode Met een Missie heeft ook vrouwen werken onder begeleiding van een ervaren edelsmid. Zij werken aan een sieradenlijn bij sieradenatelier Mijn Juweel in Utrecht.

• Vanuit de gedachte dat iedereen een tweede kans verdient, is in ieder kledingstuk en sieraad een tweedehands detail verwerkt.

• Momenteel is Mode Met een Missie bezig om de ateliers om te vormen naar een plek waar ze kunnen gaan werken in opdracht van derden (zoals producties voor jonge ontwerpers).

• Alle creaties worden verkocht in de winkel Amie-e-toi in Arnhem en in de webshop www.amietoi.nl.

Het leeratelier biedt kwetsbare vrouwen en mannen een zinvolle dagbesteding en in sommige gevallen een opstap naar betaald werk (Foto’s: Mode met een Missie)

In het leeratelier worden leren tassen, riemen en accessoires gemaakt

Mode Met een Missie was aanwezig op de Arnhemse Mode Biënnale

16 17

Brood bakken in de bakkerij (Foto: Shutterstock)

Zonnehuizen, locatie Hoeve Corisberg

BIOLOGISCHE ZORGBAKKERIJ DE CORISBERG

Het exterieur van de bakkerswinkel De oven in de bakkerij

In de bakkerij gaan 6 werknemers met een beperking aan de slag; zij leren bijvoorbeeld brood te bakken en te verkopen (Foto’s: Zorgbakkerij Corisberg)

Woon-werkgemeenschap De Corisberg, onderdeel van Zonnehuizen Volwassenen, is een hoeve in Heerlen waar 30 (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking wonen en werken. Zonnehuizen streeft ernaar om de bewoners zoveel mogelijk zelfstandig te laten zijn.

Mede door financiële ondersteuning van DOEN opent De Corisberg nu een biologische zorgbakkerij. In deze bakkerij gaan 6 mensen met een

verstandelijke beperking werken. Onder leiding van een professionele bakker oefenen zij het bakkersvak uit, van het kneden van deeg tot de verkoop in de winkel. Hiermee voorzien ze de eigen bewoners en de winkel van De Corisberg dagelijks van vers brood.

De bakkerij geeft de bewoners de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en zo deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. De bakkerij-

producten worden zowel door de eigen bewoners als door klanten uit Heerlen in de winkel afgenomen. Zo snijdt het mes aan twee kanten, de deelnemers kunnen zich zo verder ontwikkelen en de buurtbewoners hebben heerlijk vers brood.

www.zonnehuizen.nl/corisberg

• De bakkerij is vanaf september 2011 geopend.• De bakkerij verkoopt in eerste instantie alleen brood. Maar eind 2011 zal het assortiment worden uitgebreid met gebak. • Naast de bakkerij is er ook een boerderijwinkel waar mensen terecht kunnen voor groenten, fruit, eieren, vlees, gebak (zoals koeken en wafels) en inmaakartikelen (bijvoorbeeld jam).

ALS EEN INITIATIEF BAANBREKEND ISMOET JE HET GEwOON GAAN

18 19

wERKEN AAN MAATSCHAPPELIJKE DOELEN IS IETS wAT wE SAMEN

Sociaal en duurzaam ondernemen in de praktijk. Dat klinkt geweldig, maar wat houdt dat eigenlijk in? Een goed voorbeeld hiervan is het project ‘Colour your Dreams’ van The Colour Kitchen.

Niet iedereen heeft gelijke kansen bij het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Soms start je al met een flinke achterstand. Omdat je bijvoorbeeld op jonge leeftijd met

criminaliteit in aanraking bent geweest. Of omdat je pas op latere leeftijd als vluchteling naar Nederland kwam. Of omdat je te snel van school bent gegaan. The Colour Kitchen biedt dit soort jongeren een tweede kans, door hen op te leiden in een commer ciële horecaomgeving. Na afronding van de opleiding krijgen de jongeren een erkend diploma en helpt The Colour Kitchen hen bij het vinden van een

baan in de horeca óf bij het zoeken naar een geschikte vervolgopleiding.

Avar, leerling Colour your Dreams Utrecht, vluchtte als 16-jarige uit Guinea: “Vanwege mijn beperkte talenkennis ligt het volgen van een reguliere opleiding voor mij niet voor de hand. Bij The Colour Kitchen leer ik het koksvak in de praktijk. Wat ben ik blij dat ik deze kans heb gekregen!”

The Colour Kitchen

EEN KLEURRIJKE TOEKOMST DANKZIJ THE COLOUR KITCHEN

• Afgelopen jaar stroomde tweederde van de 35 leerlingen na de opleiding door naar een reguliere baan of vervolgopleiding en vijf leerlingen kregen een vaste aanstelling bij The Colour Kitchen zelf.

• De doelstelling voor 2011 is het klaarstomen van 50 leerlingen voor het horecavak en hen met een flinke dosis ervaring en zelfvertrouwen te laten uitstromen.

• Naast de restaurants zijn ook The Colour Kitchen on Tour, een partycateraar voor feesten en evenementen op locatie, en the Colour Kitchen at Work (in Breda), een bedrijfscateraar voor diverse bedrijven, opgericht. Naar verwachting wordt aan het eind van de zomer 2011 nog een The Colour Kitchen at work (bedrijfcateraar) opgericht in Utrecht.

De eerste The Colour Kitchen ging in 2007 in Amsterdam van start. Dit was een groot succes en daarom opende in 2010 een nieuw The Colour Kitchen-filiaal in Utrecht. Prinses Maxima was bij deze feestelijke opening aanwezig. Stichting DOEN ondersteunt het filiaal in Utrecht omdat jongeren in een kwetsbare positie hier midden in de

maatschappij worden opgeleid en gecoacht om daarna een goede kans te maken op de arbeidsmarkt.

www.thecolourkitchen.com

Jongeren aan de slag in de keuken

Jongeren ontvangen na afronding van de opleiding een erkend diploma waarmee ze in de horeca terecht kunnen (Foto’s The Colour Kitchen)

20

KIJK vOOR wAT wE NOG MEER

OP www.DOEN.NL