Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

98
Stichting Compass Uden Postbus 159 5400 AD Uden (0413) 265 091 www.compass-uden.nl [email protected] Bezoekadressen De Pul Kapelstraat 13 5401 EC Uden (0413) 265 091 Multicenter Violierstraat 1a 5402 LA Uden (0413) 250 528 JAAR VERSLAG 2011

description

Wat vliegt de tijd. Alweer het 5e jaar dat het professionele jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Uden wordt verzorgd door Stichting Compass Uden, alweer het 43e jaar dat De Pul popmuziek laat klinken in Uden en verre omgeving, alweer het 37e jaar dat Filmhuis De Pul een filmaanbod biedt voor de regio en alweer het 3e jaar op rij dat het meidenwerk Girls Only! meer dan succesvol is, het 11e jaar dat het Multicenter een uitgebreid programma neerzet voor lokale jeugd en alweer een jaar dat het team Jongerenwerk vele jongeren wist te bereiken in de wijken van Uden, Volkel en Odiliapeel.

Transcript of Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Page 1: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Stichting Compass UdenPostbus 159

5400 AD Uden(0413) 265 091

[email protected]

BezoekadressenDe Pul

Kapelstraat 135401 EC Uden(0413) 265 091

MulticenterViolierstraat 1a5402 LA Uden

(0413) 250 528

JAARVERSLAG 2011

Page 2: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 3: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 4: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Voorwoord1. De Pul2. Multicenter3. Jongerenwerk 4. Samenwerking 5. BedrijfsvoeringDankwoord

Bijlagen:I: OrganisatieII: ConcertenIII: FilmsIV: Activiteiten BOS-impulsV: Bereikcijfers

Colofon

Page 5: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 6: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

at vliegt de tijd. Alweer het 5e jaar dat het professionele jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Uden wordt verzorgd door

Stichting Compass Uden, alweer het 43e jaar dat De Pul popmuziek laat klinken in Uden en verre omgeving, alweer het 37e jaar dat Filmhuis De Pul een filmaanbod biedt voor de regio en alweer het 3e jaar op rij dat het meidenwerk Girls Only! meer dan succesvol is, het 11e jaar dat het Multicenter een uitgebreid programma neerzet voor lokale jeugd en alweer een jaar dat het team Jongerenwerk vele jongeren wist te bereiken in de wijken van Uden, Volkel en Odiliapeel.

VOOR

WOORDNa het topjaar 2010 hielden we met zijn allen ons hart vast. Wat doet de crisis in onze sector? Hoe gaan de bezuinigingen uitwerken op onze organisatie? Wat doet de BTW-verhoging op concertkaarten met onze bezoekersaantallen? Het was gelukkig niet het einde van de wereld, maar recordaantallen zoals in 2010 bleven uit. Het totaal aantal bezoekers bij het poppodium daalde licht ten opzichte van recordjaar 2010, maar verliep nog steeds conform begroting en verwachting. We zien een stijging in de bezoekersaantallen van het Filmhuis. Dankzij enkele succesvolle titels hebben we zelfs extra vertoningen moeten draaien. Een uniek gegeven in de geschiedenis van het Filmhuis.

Het jaar 2011 was een goed jaar voor Compass, met een goed programma en een goede opkomst. De stijgende lijn die we vanaf 2008 hebben ingezet, zetten we nog steeds voort. Met name de kruisverbanden tussen het Multicenter, De Pul en het Jongerenwerk werpen hun vruchten af. Ook de samenwerking met onze partners is succesvol.

Door de gemeente Uden zijn er in 2011 een aantal belangrijke knopen doorgehakt. Zo is de verhuizing van het Multicenter niet langer onzeker. Wanneer en onder welke voorwaarden is nog niet bekend. Een definitieve locatie lijkt nu echter gevonden en we streven naar opening van het nieuwe Multicenter in september 2012. Tevens is in 2011 het meerjarenonderhoudsplan voor de

Page 7: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

instandhouding van de faciliteiten van Compass gehonoreerd. De exacte uitvoering is nog niet duidelijk, maar ook hier geldt dat we blij zijn met de erkenning door de gemeente Uden. Hierdoor kunnen wij ons, samen met onze partners, structureel en constructief blijven inzetten voor de jeugd en jongeren van Uden.

Voor het komende jaar zijn er echter nog steeds wel zorgen. Het wegvallen van het aanzienlijke budget uit de BOS-impuls levert een probleem voor het aanbod van wijkgerichte (sport- en spel)activiteiten. Dit is een flinke aderlating voor Compass. We zitten altijd vol goede ideeën en met de inzet van preventief jongerenwerk leveren we graag een bijdrage aan een besparing op zorgkosten voor de gemeenschap. We zullen in 2012 nog creatiever moeten zijn om onze plaats in een krimpende markt te blijven opeisen. Dit kan alleen met frisse, nieuwe activiteiten voor en door de doelgroep en met nieuwe manieren van financiering, met keywords als jongerenparticipatie, cultuureducatie en actief gebruik van social media. En laat dat nu net het werk zijn waar Compass goed in is. Als expertisecentrum gaan we deze uitdaging aan en zien met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet.

Uden, mei 2012

Jan van den Boom voorzitter

Larissa van Dommelendirecteur

Page 8: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 9: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 10: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

“De Pul is in 1968 gestart als scholierensoos

maar al snel uitgegroeid tot professioneel centrum voor

culturele en maatschappelijke initiatieven. In de Pul

kennen we het filmhuis en het poppodium als

belangrijkste activiteiten. Daarnaast biedt De Pul

ruimte voor kleinschalige culturele activiteiten en

een jongerencafe. Ook evenementen zoals het

jaarlijkse scholierenfestival Everlasting vinden plaats in

De Pul”

Concerten

Page 11: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

opmuziek in 2011 zou het zwaar krijgen, maar eigenwijs als we zijn, zijn we daar niet van uit gegaan en we hebben onze doelen vooraf niet bijgesteld. Ons

primaire doel om een breed programma neer te zetten (met dito cijfers) voor de hele gemeenschap is gehaald. Ook in 2011 hebben we weer een breed publiek kunnen bereiken en hebben we een divers gezelschap aan acts binnen gehaald, van hiphop tot dubstep en van hardrock tot aan singer-songwriter acts. De verwachtte bezoekersaantallen zijn gehaald en liggen nog steeds op een goed gemiddelde als we onze cijfers met de andere Nederlandse poppodia vergelijken. De Pul is nog altijd een autoriteit op het gebied van popmuziek. Niet alleen in Uden, maar ook daarbuiten. Steeds vaker doet men een beroep op De Pul als (regionaal) 'expertisecentrum Pop', een rol die we in 2012 verder willen uitbouwen. Als het om popmuziek gaat, kun je niet om De Pul heen, we zijn er graag bij betrokken. Deze spilfunctie zorgt voor afstemming en samenwerking, iets wat de regio nodig heeft.

Ten opzichte van 2010 kennen we een terugloop in bezoekers. Echter was 2010 een recordjaar en werd in 2011 de BTW-verhoging (van 6% naar 19%) ingevoerd. Tevens werkt de crisis in 2011 door in onze branche. Hoewel de daling van bezoekersaantallen nog niet direct reden tot paniek is, mag wel worden geconcludeerd dat de leeftijdsgroep 18 tot 23 jaar met steeds meer moeite te bereiken is. Dit is overigens een landelijke trend, maar wel eentje waar we iets aan willen doen. Jongeren tussen de 18 en 23 zijn steeds mobieler en trekken vaker naar de steden, gaan op kamers en blijven ook in de weekenden daar en bezoeken dan daar concerten en festivals.

De jongere van nu is niet meer zo 'bandgericht' als jaren geleden. Ze zijn wel fan van popmuziek, maar dan van de grote artiesten, of kortstondig van The Voice of Holland. Ze zijn minder snel fan van de nieuwe 3FM-bands, bands die we in ons clubcircuit vaak programmeren. Men waardeert die bands en acts wel, maar zien ze met name op de talloze festivals die ons land rijk is, ons eigen Festyland is hier een voorbeeld van. Mede daardoor komen ze daar niet speciaal voor naar een poppodium voor een concert.

Concerten

Page 12: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

et is onze taak om avonden dus niet meer te zien als een (simpele) concertavond, maar als concept aan te bieden. Een totaalavond, waarin de band nog steeds

wel een hoofdrol speelt, maar waarbij het niet puur om die band draait. Uitstraling, inrichting en beleving zijn zeker zo belangrijk. In 2011 zijn we hier voorzichtig mee gestart en ook in 2012 gaan we dit voortzetten, want het werkt. Het kost echter flink wat extra inspanning en mankracht, met name in de promotie en publiciteit.

Met de oudere doelgroep (23+) zit het wel snor. Het aanbod van grotere bands uit de jaren '60, '70, '80 en '90 is nog steeds meer dan voldoende om voor deze groep een goed programma neer te zetten. Ook in 2011 mogen we weer wat topacts verwelkomen, welke 1 of 2 decennia hiervoor nog in uitverkochte arena's optraden. Door goed contact met enkele internationale boekingskantoren krijgen we vaak unieke, eenmalige concerten aangeboden. Deze concerten zorgen ervoor dat De Pul landelijk gezien bij de top hoort en zijn een welkome aanvulling op ons jongerenprogramma.

Page 13: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Voor 2012 verwachten we een moeilijk jaar, het zal niet meevallen de beoogde resultaten te halen. De crisis zal doorzetten en dat zal zijn effect hebben. Desondanks gaan we er voor en richten we ons op die totaalconcepten, participatie met de doelgroep zelf en gaan we onze creativiteit gebruiken om de crisis te doorstaan. Nog meer de doelgroep betrekken bij onze activiteiten. Een flinke uitdaging, maar wel een waarvan we eerder bewezen hebben dat we die aankunnen.

Page 14: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

e Pul is een live-podium en dance-avonden (met dj’s, zonder live-act) krijgen daardoor een lagere prioriteit. Toch organiseren we graag, zij het

beperkt, een aantal keer per jaar een dansavond. Zo kennen we in 2011 In2theGroove (80’s party) en de eerste editie van dance feest Illusion (Everlasting). Twee avonden die konden rekenen op een volle zaal. Regionaal worden er (met name door commerciële aanbieders) redelijk veel house- en dance-avonden aangeboden. Met name dit genre brengt de nodige risico’s met zich mee. Dit vereist van de organisatie extra inzet van onder andere beveiligingsmaatregelen. De Pul ziet zich vooralsnog niet geroepen een speler te worden in deze markt.

Na de heropening van het jongerencafé in april 2010 namen de bezoekersaantallen sterk toe. Het vernieuwde concept heeft duidelijk zijn aantrekkingskracht. Voortdurende aandacht voor een goede balans in het programma is nodig en het programma alleen is niet voldoende om bezoekers vast te houden. In de zomer van 2011 is een nieuw team voor het Jongerencafé opgeleid en in de tweede helft van 2011 zien we weer een stijging van de bezoekersaantallen. Het opzetten en runnen van een jongerencafé door jongeren draagt bij aan de ontwikkeling van jongeren tot zelfstandige en verantwoorde burgers, het biedt jongeren gelegenheid tot het organiseren van kleinschalige culturele activiteiten en geeft hen actieve inbreng in de organisatie.

Page 15: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

“Onder de naam dance & jongeren biedt De Pul een aanbod van (laagdrempelige) ontmoetingsavonden voor jongeren van 16 tot en met 23 jaar. In een omgeving waar jongeren zich thuis voelen en waar jongeren actief participeren. Op wekelijkse basis in het jongerencafe van De Pul, een aantal keer per jaar met een grote activiteit in de concertzaal vanDe Pul”

Page 16: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 17: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

n 2011 heeft het team van het Filmhuis zich ingespannen om naast een verbetering in de programmering meer aandacht te besteden aan de entourage en service. Er is

een kwalitatief goed aanbod gepresenteerd. Naast een maandelijks aanbod voor senioren (55+) op vrijdagochtend is het Filmhuis ook verbonden aan MovieZone, een label speciaal voor jongeren. Elke maand wordt er een film geboekt die aangeprezen wordt door dit label en aansluit bij de belevingswereld van jongeren. De jongere bezoeker is nog onvoldoende bekend met het aanbod van het Filmhuis en dit zal in 2012 meer aandacht krijgen. Zo start het Filmhuis De Pul begin 2012 met een pilot voor een jongerenfilmcafé op de dinsdagmiddag. De (verplichte) digitalisering van filmtheaters in Nederland legt een flinke druk op het team van het Filmhuis. De rol en functie van Filmhuis De Pul (voor Compass maar ook voor de culturele infrastructuur in Uden) staat niet ter discussie. Wel zijn de benodigde investeringen fors terwijl we hiervoor geen beroep kunnen doen opsubsidie-mogelijkheden.

De positie en inzet van vrijwilligers staat ook bij het Filmhuis centraal. Het Filmhuis kent een vast team van vrijwilligers dat verantwoordelijk is voor de programmering en het draaien van de filmavonden. Naast het bieden van een kwalitatief aanbod is het Filmhuis ook een activiteit waar binding centraal staat, zowel voor de betrokken vrijwilligers als voor de bezoekers. De functie ontmoeting is voor het succes van het Filmhuis bijzonder belangrijk.

“Het Filmhuis De Pul biedt een vernieuwende, niet

direct voor de hand liggend filmaanbod, gericht op

diverse doelgroepen van De Pul. In het bijzonder bestemd

voor mensen die zich graag laten verrassen en kiezen

voor een film met inhoud”

Page 18: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

n juni is in het kader van Everlasting het eerste Illusion dance event georganiseerd door scholieren van het Udens College, onder begeleiding van een beroepskracht van De

Pul. Dit was de vijfde editie van het evenement voor en door scholieren. Hiervoor was financiële ondersteuning van de gemeente Uden, in het kader van de BOS-impuls. Het festival richt zich inhoudelijk op het kennismaken van jongeren met de organisatie van een festival (organiseren), het kennismaken van jongeren met een divers aanbod van kunst- en cultuurstijlen (bezoeken) en jongeren zichzelf laten presenteren aan andere jongeren. Het festival heeft vooral aantrekkingskracht op jongeren van 15 tot en met 23 jaar. Eind juni zag de allereerste editie van Pulpop het levenslicht. Wederom een schoolproject voor kennismaking met popmuziek en waar kan dat beter dan in De Pul. Ruim 300 leerlingen genoten van optredens van eigen schoolbands, deden mee aan workshops 'schreeuwkoor' en 'rapclass' en verzorgden zelf gedeeltes van de podiumtechniek. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Uden, die naar aanleiding van de Wegwijsdag een budget beschikbaar stelde voor dit evenement.

Page 19: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

“Onder de naam Projecten Cultuur worden evenementen

aangeboden gericht op muziek, theater, dans, cabaret

en debat gekoppeld aan maatschappelijke thema’s. Het gaat om projecten die

worden uitgevoerd door scholieren (bijvoorbeeld als

maatschappelijke stage) en die begeleid worden

door beroepskrachten van Compass”

Page 20: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

oor alle basisscholen in Uden was het schooljaar 2010-2011 het muziekjaar. In samenwerking met Stichting C (C-basis) bezochten dan ook 1.100 leerlingen van

groep 7 en 8 van het primair onderwijs De Pul om in het kader van het muziekjaar de voorstelling 'Hippe Gasten' te bekijken. De voorstelling 'met Stip!' is een popconcert in een theaterjasje (geschiedenis van de popmuziek), ondersteund met een online lespakket. De reacties en evaluaties van de scholen waren lovend waardoor de voorstelling in 2012 in het reguliere programma terug zal komen.

In het kader van C-lokaal (in samenwerking met de culturele marktplaats stichting C) bezochten alle leerlingen van groep 6 van het primair onderwijs De Pul. Hierbij gaat het om een kennismaking met de Udense culturele instellingen.

In 2011 is De Pul voor het eerst, samen met stichting C, organisator van het U-Culture evenement op het Udens College (locatie Kleinveld). Een programma van jonge artiesten, workshops van amateur muzikanten en een complete festivalmarkt zorgden voor een geweldige laatste lesdag van de scholieren van het Udens College.

Eind 2011 start het Plusmenu in Uden, een keur aan culturele activiteiten speciaal gericht op de doelgroep 55+. Filmhuis De Pul biedt twee films aan en Poppodium De Pul biedt een concert van Marie-Christien Verstraten aan. Leuke nieuwe activiteiten voor 55+ waarmee we (voor een voor ons vrij nieuwe doelgroep) kunnen laten zien wat we te bieden hebben. Doel is om 'senioren' op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het Udense Culturele aanbod, een initiatief waar wij vanzelfsprekend graag aan meewerken. Inmiddels is ook het tweede Plusmenu gepresenteerd en zijn wij al bezig met de plannen voor een zomermenu in 2012.

In 2011 worden de ruimtes van De Pul met regelmaat gehuurd door derden. Vooral de onderwijsinstellingen maken gebruik van de mogelijkheden, vaak via de culturele marktplaats in Uden, Stichting C. Stichting C draagt als intermediair tussen culturele instellingen en scholen bij aan de plaatsing van culturele activiteiten in De Pul.

Page 21: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

“Cultuureducatie laat jongeren kennismaken met

kunst- en cultuuruitingen en verdiept het inzicht

daarin. De Pul doet dit door middel van het aanbieden

van kennis, ruimtes, materialen of specifieke

totaalprojecten op het gebied van muziek, theater of film

al dan niet in combinatie met maatschappelijke

thema’s”

Page 22: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

ekelijks wordt er op maandagavond een inloopactiviteit georganiseerd voor mensen met een licht verstandelijke beperking: de

Gouden Pul. Het gaat om een laagdrempelig aanbod van vaste activiteiten zoals darten, karaoke, bingo, maar ook thematisch rondom feestelijke momenten, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen. Ook wordt er jaarlijks een uitje georganiseerd naar Funpop, een festival voor mensen met een verstandelijke handicap. De Gouden Pul avonden worden al ruim 17 jaar georganiseerd door een team van vrijwilligers, onder begeleiding van een beroepskracht.

Page 23: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 24: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 25: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 26: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

et Multicenter is een open jongeren-centrum. Het Multicenter wil een veilige plek bieden in de directe omgeving van jongeren met als doel de volgende

functies te realiseren: ontmoeting, recreatie, activering en participatie. Het activiteitenaanbod in het Multicenter is afgestemd op de behoeften van jongeren wat tot stand komt door de contacten die de jongerenwerkers hebben met de bezoekers. Ook het vergroten van kansen, keuzemogelijkheden en zelfstandigheid van jongeren wordt gestimuleerd. Dit gebeurt onder andere door hen actief te betrek-ken en de kans te bieden als vrijwilliger mee te helpen in het Multicenter. Zo leren jongeren omgaan met elkaar, op een verantwoorde manier om te gaan met de aanwezige materialen, leren verantwoordelijkheden te dragen en hen bewust te laten worden van gevolgen van bepaald gedrag.

In 2011 is een klanttevredenheidsonderzoek gehouden onder de bezoekers van het Multicenter. Opvallend was het hoge cijfer waarmee de bezoekers het aanbod van het huidige Multicenter waarderen, een 8,5. Op de vraag naar verbetermogelijkheden gaven de bezoekers aan mogelijkheden te zien in het aanbod voor meisjes, een groeiende bezoekersgroep.

“Het Multicenter is een open jongerencentrum gericht op vrijetijdsbesteding, participatie en socialisatie. De nadruk ligt op het aanbieden van sport- en spelactiviteiten. Het Multicenter richt zich op jongeren van 10 tot 23 jaar. Op woensdagmiddag organiseert het jongerenwerk regelmatig activiteiten voor kinderen van 7 tot 12 jaar”

Page 27: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 28: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

et Multicenter kent een ‘vast’ aanbod aan mogelijkheden. Zo biedt het Multicenter een grote indoor skatebaan, een pannakooi (kooivoetbal), een

fitnessruimte, een sportruimte die gebruikt kan worden voor boks- en danstraining, een meidenlounge en de centrale lounge waar men kan ‘hangen’, tv kijken, spelen op de spelcomputers, tafelvoetbal, pooltafel of darts. Ook kent een Multicenter een klein internetcafé.

Naast het open aanbod zijn er in 2011 ook diverse cursussen en workshops georganiseerd. In samenwerking met het meidenwerk (Girls Only!) is er tweemaal een cursus ‘zelfverdediging voor meiden’ geweest, verzorgd door sportschool Verbueken. Daarnaast is er een cursus breakdance geweest en een workshop straatvoetbal. Twee keer

per week wordt er in het Multicenter bokstraining gegeven. Een groep van vijftien jongeren werkt dan aan hun conditie en leert er agressiehantering en diverse bokstechnieken.

Het Udens College heeft in 2011 twee weken lang gebruik gemaakt van het Multicenter voor de opnamen van een lipdub. In november is voor het eerst de Udense sportweek georganiseerd in het Multicenter. Jongeren konden een week lang deelnemen aan gratis workshops zoals diverse vechtsporten, dansworkshops (breakdance, pop-ping, locking, hiphop), skaten en BMX. Deze sportweek werd gehouden in het kader 'Alles telt mee' in de preventie van overgewicht bij jongeren. Ook Pantein en de GGD waren van de partij.Zij gaven voorlichting over gezonde voeding en trakteerden de bezoekers op gezonde hapjes en smoothies.

Page 29: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 30: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

n 2009 heeft de gemeenteraad besloten tot definitieve huisvesting van het Multicenter in het VIA-gebouw aan de Herpenstraat. Het feit dat gekozen is voor definitieve huisvesting

geeft aan dat de functie van het Multicenter de erkenning krijgt die het verdient. In 2011 blijkt dat de herhuisvesting aan de Herpenstraat niet binnen het gemeentelijke budget te realiseren is zonder ernstig afbreuk te doen aan het programma van eisen van het Multicenter en diverse alternatieve locaties worden onderzocht. In 2011 heeft Compass nauw samen gewerkt met het St Lucas uit Boxtel. De eindexamenleerlingen hebben diverse ontwerpen gemaakt voor de inrichting van het nieuwe Multicenter, passend bij de functies van het Multicenter, de bezoekers en rekening houdend met de mogelijkheden die het pand kent.

Page 31: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 32: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 33: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 34: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

et ambulant jongerenwerk werkt met (groepen) jongeren in hun eigen leefomgeving, veelal op straat, maar ook bij andere vindplaatsen zoals in

het Multicenter. De ambulant jongerenwerker signaleert behoeftes onder Udense jongeren en onderneemt hierop actie. Dit kan variëren van het doorverwijzen van een jongere met een hulpvraag tot het organiseren van wijkgerichte activiteiten, in samenwerking met de jongeren zelf. Men bouwt een vertrouwensrelatie met (hang) jongeren op en gebruikt deze om hen te motiveren tot nieuw gedrag. ‘Respect’ en ‘fair play’ zijn daarbij belangrijke waarden. Ook is de ambulant jongerenwerker een belangrijke samenwerkingspartner voor de gemeente, buurtbewoners, politie, jeugdpreventiewerk, verslavingszorg en wijkraden. Het ambulant jongerenwerk neemt deel aan de hiervoor bestemde Udense overlegstructuren zoals Jeugd & Veiligheid en de werkgroepen voor de nieuwe Udense gebiedsontwikke-lingsplannen (GOP's).

“Het jongerenwerk is een laagdrempelige voorziening voor - in principe - alle jongeren. Tachtig procent van de jongeren groeit op zonder al te veel problemen. Voor hen is het jongerenwerk een basisvoorziening met een uitnodigend activiteitenaanbod. Maar zo’n twintig procent van de jongeren heeft extra aandacht nodig. Bijvoorbeeld omdat ze opgroeien in omstandigheden met veel risico’s. Het jongerenwerk probeert hun kansen op problemen thuis, op school of in de vrije tijd zo klein mogelijk te maken. En het biedt een weg terug voor jongeren die al in de problemen zijn geraakt”

Page 35: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

et ambulant jongerenwerk heeft in 2011 gewerkt volgens een groepsgerichte aanpak. Er is meer inzet gepleegd op plekken waar bestaande groepen

jongeren rondhangen. Een aantal vaste groepen is regelmatig bezocht om de contacten te onderhouden. Het gaat hier om de groepen op de skatebaan, het sportpark, de Bitswijk en de Flatwijk. Ook zijn verschillende locaties regelmatig bezocht om contact te leggen met zogenaamde ‘zwerfgroepen’. Met een aantal van deze jongeren is ook intensief individueel gewerkt. Met de groep in Odiliapeel zijn veel sport- en spelactiviteiten georganiseerd.

Jongerenbus De Limo wordt nu vier jaar ingezet door het ambulant jongerenwerk. Dit blijkt een zeer effectief middel te zijn om jongeren, met name van 12 tot 16 jaar, te bereiken. De Limo is ingezet bij een aantal grote wijkactiviteiten voor de wijken Schoutenhoek, Bitswijk, Uden-West en Uden-Zuid. In het voorjaar van 2011 heeft de groep jongeren uit Odiliapeel zich bezig gehouden met het opknappen van de binnenkant van jongerenbusDe Limo.

Page 36: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Het sportwerk heeft binnen het jongerenwerk van Stichting Compass Uden een eigen functie. De inzet van een sportwerker geeft bewezen betere

resultaten en maakt het mogelijk op laagdrempelige wijze contact te krijgen met moeilijk bereikbare groepen. Sport verbindt jongeren en laat hen participeren, op een sportieve manier hun vrije tijd besteden, kennismaken met verschillen en draagt bij aan een respectvolle omgang met elkaar. In het kader van de BOS-impuls verzorgt het jongerenwerk van Compass een fors aantal activiteiten onder de noemer ‘beïnvloeden risicovolle leefstijlen’.

Het sportwerk wordt zowel ingezet op de locaties van Stichting Compass Uden als ook in de wijken. Het doel van deze activiteiten is het bevorderen van sport, bewegen en cultuur met toepassing van waarden en normen waarbij de nadruk ligt op verdraagzaamheid, sportiviteit en respect. In bijlage IV vindt u een overzicht van alle uitgevoerde activiteiten in het kader van de BOS-impuls.

Sinds 2009 is Compass intermediair van het Jeugdsportfonds. Stichting Compass Uden ondersteunt het motto van het Jeugdsportfonds dat ‘alle kinderen moeten kunnen sporten’. Compass streeft ernaar dat kinderen niet buiten

spel gezet worden en de kans krijgen actief deel te nemen. Als intermediair toetst de sportwerker aanvragen en dient hij aanvragen in. Daarna volgt hij of het kind ook daadwerkelijk naar de sportclub toe gaat. In 2011 heeft het sportwerk van Compass diverse aanvragen ingediend. Ouders weten Compass steeds beter te vinden als intermediair.

Het project ‘preventie overgewicht’ is erop gericht dat, op lange termijn, het aantal jeugdigen (0 tot 19 jaar) met overgewicht in de gemeente Uden niet stijgt, maar minimaal gelijk blijft en bij voorkeur daalt. Stichting Compass Uden is actief in de werkgroep en stelt jaarlijks een werkplan op. Onder de noemer ‘alles telt mee’ voert het jongerenwerk van Compass preventieactiviteiten uit gericht op de aanpak van overgewicht bij jeugdigen. In 2011 is Compass actief geweest in het organiseren en realiseren van een Udense Sportweek voor jongeren in het Multicenter. Tijdens deze week konden jongeren elke dag deel nemen aan diverse sportieve workshops. Daarnaast heeft het sportwerk een aantal preventieactiviteiten georganiseerd op het Cruyff Court in samenwerking met Pantein en de GGD.

Page 37: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

In 2011 was er wederom regelmatig aandacht voor zaalvoetbal. Zaalvoetbal is een populaire activiteit onder de Udense jongeren. Op verzoek en met behulp van jongeren organiseren we daarom met regelmaat zaalvoetbalactiviteiten. Zo hebben er in de meivakantie en in de kerstvakantie zaalvoetbaltoernooien plaatsgevonden. En konden jongeren in de wintermaanden deel nemen aan de zaalvoetbalactiviteiten op de maandagmiddag. Onder de noemer WhoZnext hebben jongeren ook diverse sportactiviteiten georganiseerd. Voorbeelden daarvan zijn de diverse breakdance cursussen. Daarnaast zijn jongeren actief geweest bij de uitvoering van diverse activiteiten op het Udense Cruyff Court. WhoZnext is erop gericht dat jongeren niet alleen deelnemen aan sportieve activiteiten, maar dat ze ook betrokken zijn bij de opzet en uitvoering ervan.

In 2011 heeft op het Udense Cruyff Court voor het eerst het landelijke toernooi Cruyff Courts Kampioenen 6 vs. 6 toernooi plaatsgevonden. Cruyff Courts Kampioenen 6 vs. 6 is het landelijke schoolstraatvoetbal-toernooi voor jongens en meisjes uit groep 7 en 8 van het reguliere basisonderwijs. In diverse gemeenten vinden gedurende het jaar stadsfinales plaats. Winnaars van de stadsfinales plaatsen zich voor de regiofinale

en later voor de landelijke finale. De organisatie van de stadsfinale van Uden lag in 2011 in handen van het sportwerk van Compass.

Hoogtepunten in 2011 waren het beachsoccer toernooi in samenwerking met BillyBird Park Hemelrijk in de zomervakantie, de serie activiteiten op het Cruyff Court zoals FC Cruyff Court, speciaal voor leerlingen van het basisonderwijs en het skate/BMX-event in het bevrijdingspark. De cursus 'zelfverdediging voor meiden' in het Multicenter kende in 2011 wederom ongelofelijk veel deelnemers. Dit is te danken aan de samenwerking met het meidenwerk van Compass, Girls Only! Maar het laat ook zien dat het nog altijd belangrijk blijft deze cursus te organiseren voor meiden. Om deze reden hebben er in het afgelopen jaar twee cursussen plaatsgevonden.

Het wegvallen van de BOS-subsidie per 1-1-2012 kent direct een effect op het activiteitenaanbod van het Jongerenwerk. Met name het programma op sport en wijkactiviteiten zullen in 2012 fors minder worden.

Page 38: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 39: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 40: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

et jaar 2011 was een bijzonder jaar voor het meidenwerk van Stichting Compass Uden. De activiteiten werden door zo’n 1.400 meiden bezocht en ook in de

media was volop aandacht voor het meidenwerk van Compass. Met het meidenwerk wil Compass graag een veilige ontmoetingsplaats creëren voor meiden uit de gemeente Uden, waar zij zich kunnen ontwikkelen op allerlei gebieden. Dit gebeurt door middel van het aanbieden van activiteiten die aansluiten bij de leefwereld van meiden (van 10 tot 18 jaar), het bieden van voorlichting en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met deze doelgroep.

Elke dinsdagavond vonden de Girls Only! avonden plaats in de Pul voor meiden van 10 tot 16 jaar. Deze avonden werden wekelijks bezocht door zo’n 35 tot soms wel 70 meiden per avond die deelnamen aan allerlei leuke activiteiten zoals make-up, nagels, toneel, rappen en knutselen. Er wordt daarnaast gewerkt met thema’s waarover voorlichting werd gegeven zoals zelfvertrouwen en weerbaarheid, loverboys, pesten, alcohol en grenzen aangeven. Ter afsluiting van het seizoen vond op 18 december 2011 de meidendag plaats, met als thema Hollywood.

Nieuw dit jaar waren de MC Ladies avonden in het Multicenter, voor meiden van 12 tot 18 jaar. Hierbij richten we ons met name op meiden van het voortgezet onderwijs. Meiden die zich te oud voelden voor de Girls Only! avonden of meiden die behoefte hebben aan een kleinere groep en meer individuele aandacht. Wekelijks werden leuke activiteiten georganiseerd zoals zangles, cocktails shaken, haren stylen en gezichtsverzorging. Bij MC Ladies ligt de nadruk nog op het opbouwen van een vertrouwensband.

Ook nieuw in 2011 was de oppascursus die dit jaar drie keer werd georganiseerd in samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin Uden. De deelnemers leerden in vier lessen alles over het oppassen: onder andere de kennismaking met ouders en kind, veiligheid, regels, en een oppasadresje vinden

Page 41: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

kwamen aan bod. Daarnaast vonden er dit jaar veel losse activiteiten plaats zoals een cursus Urban Dance, een sportdag (Unihockey) en een cursus zelfverdediging. In de (lokale) media was veel aandacht voor het meidenwerk. Ook landelijk kreeg het meidenwerk de nodige aandacht. Het Nederlands Jeugd Instituut deed onderzoek naar emancipatie binnen het jongerenwerk. Zij koos Girls Only! als Good Practice. Hierna heeft zij Stichting Compass Uden gevraagd mee te helpen aan de publicatie “meiden meer in beeld” dat op 10 oktober 2011 werd gepresenteerd door de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Marlies Veldhuijzen van Zanten.

Het meidenwerk werd neergezet door een team van een jongerenwerkster en 12 vrijwilligers en stagiaires. Zij begeleidden de activiteiten en legden contact met de doelgroep om zo een vertrouwensband met hen op te kunnen bouwen. Het meidenwerkteam werd dit jaar voorgedragen voor de vrijwilligerspenning van de Gemeente Uden en aan het einde van jaar werden zij persoonlijk in het zonnetje gezet door Wethouder Sultan Günal.

Page 42: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

n het kader van Jongereninformatiewerk (JIW) heeft het team Jongerenwerk het afgelopen jaar verschillende activiteiten opgezet en uitgevoerd. Naast de diverse

voorlichtingsprojecten 'Liefde enzo’ , ‘Alcohol- en Drugsvoorlichting’, kunnen jongeren bij de jongerenwerkers terecht met (individuele) vragen die zij hebben over onderwerpen als geld, school/studie, drugs, belasting, bijbaantjes, problemen thuis. Doelstelling van het jongereninformatiewerk is het verruimen van kansen en keuzemogelijkheden van jongeren. Als uitgangspunt geldt hierbij het waarborgen van het zelfbeschikkingsrecht en het stimuleren van zelfstandig handelen. Doordat informatie begrijpelijk en laagdrempelig wordt aangeboden, helpt het jongeren deze informatie te vertalen naar hun eigen situatie en hun handelen bij te stellen. In 2011 werd voor het eerst een voorlichtingsprogramma aangeboden op het Udens College over de gevaren van Social Media. Met behulp van filmpjes en stellingen werden leerlingen uitgedaagd na te denken over hun eigen gedrag in de digitale wereld en gewezen op risico's en consequenties van hun gedrag.

n de tweede helft van 2009 is Stichting Compass Uden benaderd door de Jongerenraad Uden (JRU) met de vraag de begeleiding van de Jongerenraad over te

nemen. In november 2009 is Compass hiermee in het kader van een pilot van 1 jaar gestart. Het uitgangspunt van de begeleiding was dat het jongerenwerk advies en ondersteuning zou bieden bij initiatieven vanuit de JRU zelf. Eind 2010 bleek, na de nodige inspanningen geleverd te hebben om nieuwe leden te werven, dat er onvoldoende actieve leden om met een nieuw concept te kunnen starten. Begin 2011 hebben we, samen met de gemeente Uden, moeten concluderen dat de Jongerenraad Uden in de huidige samenstelling niet langer een rol kon vervullen. In de loop van 2011 heeft het team Jongerenwerk een advies uitgebracht aan de gemeente Uden over Jongerenparticipatie 2.0. In 2012 zal dit voorstel door de gemeente Uden, samen met Compass, verder worden onderzocht.

Page 43: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

aar aanleiding van het Dorps Ontwikkelingsplan (DOP) in Odiliapeel heeft een groep jongeren het initiatief genomen tot het oprichten de

Jongerenraad Odiliapeel. Deze raad maakt zich sterk voor de belangen van jongeren in Odiliapeel en organiseert activiteiten ter bevordering van het leefklimaat voor jongeren in het dorp. In 2010 is Compass begonnen met de ondersteuning van deze jongerenraad. De jongerenwerker geeft advies en ondersteuning die erop gericht is dat de jongerenraad haar eigen doelstellingen kan bereiken. Eind 2010 is er door de gemeente Uden een subsidie verstrekt voor het oprichten van een eigen stichting voor de jongerenraad in Odiliapeel. Dit is in 2011 gerealiseerd en de Jongerenraad Odiliapeel is een feit.

Page 44: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

rijwilligers zijn onmisbaar voor de organisatie. Net zoals stichting Compass Uden het niet redt zonder de financiële steun van de gemeente Uden

en anderen, zo is ook de inzet van vrijwilligers van onschatbare waarde. In de gemeente Uden is Compass een van de grootste spelers als het gaat om vrijwilligerswerk. Dankzij de vele vrijwilligers kan Compass uitvoering geven aan haar activiteiten. Het bieden van vrijwilligerswerk is ook een belangrijk doel voor de organisatie. Jongeren krijgen de mogelijkheid om mee te werken aan activiteiten die het verschil maken. Daarbij worden zij in de gelegenheid gesteld hun talenten verder te ontwikkelen en unieke ervaringen op te doen. Het vrijwilligerswerk wordt aangeboden in het kader van jongerenparticipatie.

In 2011 telde Compass ruim 120 vrijwilligers die zich hebben ingezet bij de diverse activiteiten en werkvormen: De Pul, Multicenter en het Jongerenwerk. Het gaat hierbij om een heel scala aan werkzaamheden: bar/balie, techniek, schoonmaak, PR, begeleiding activiteiten, opzetten van activiteiten, deelname Denktank, assisteren bij beheer, chauffeur voor De Limo of het verzorgen van workshops (skaten, breakdance, hiphop, graffiti en boksen). Voor iedere vrijwilliger gelden andere motieven om zich voor Stichting Compass Uden in te zetten. In tegenstelling tot landelijke trends die spreken van het probleem om (jonge) vrijwilligers

te werven, hebben wij de luxe van een overschot aan aanbod. Dit neemt niet weg dat voor bepaalde functies de vraag nog steeds actueel is. Zo kan de groep chauffeurs voor De Limo altijd worden uitgebreid. De groep vrijwilligers binnen Compass bestaat uit enthousiaste (jonge) mensen tussen de 16 en 60 jaar, de grootste groep is tussen de 16 en 23 jaar. De verhouding man-vrouw is ongeveer 50%-50%. Het lukt ons om een aantrekkelijk aanbod te hebben en daarmee jongeren te binden aan de organisatie, een prestatie waar we bijzonder trots op zijn. De vrijwilligers vervullen stuk voor stuk een ambassadeursrol en worden ook regelmatig aangesproken door bezoekers over het werk wat ze doen.

De erkenning van de vrijwilligers komt niet alleen vanuit de organisatie Compass. Ook de pers heeft in 2011 aandacht besteed aan de inzet van de vrijwilligers. Daarnaast heeft ook de gemeente Uden een aantal vrijwilligers van Compass in het zonnetje gezet, bijzonder is dat zij zelfs het hele team vrijwilligers van het Meidenwerk met een verrassingsbezoek vereerden.

Stichting Compass Uden biedt vrijwilligers, naast een fijne werksfeer, een omgeving waarin jongeren zich kunnen ontplooien op diverse terreinen. Om hen bagage mee te geven voor de toekomst biedt Compass haar vrijwilligers naast professionele begeleiding ook diverse trainingen en

Page 45: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

cursussen aan. Denk hierbij aan een BHV-training, tapcursus, sociale hygiëne, instructie verantwoord alcoholgebruik en barcode (over omgaan met alcohol en drugs in de horeca).

Om de groep vrijwilligers te binden aan de organisatie en vooral ook binding met elkaar te krijgen worden er regelmatig zogenaamde bindingsactiviteiten georganiseerd. Dit doen de vrijwilligers zelf onder begeleiding van een beroepskracht. Ook deze activiteiten hebben een lerend effect. Om voor deze activiteiten de benodigde financiële middelen te verwerven hebben de vrijwilligers zich in 2011 ook zelf ingezet. Zo hebben zij een aantal keren gewerkt op grote evenementen in het Klokgebouw in Eindhoven en hebben zij in juni een sponsorloop en benefietconcert georganiseerd. Heel bijzonder was de nominatie van een Pul-vrijwilliger, Freek Zwakhoven, als vrijwilliger van het jaar bij 'Bring it on', een initiatief van 3FM en de NCRV. Hij bracht het tot de finale, een titel om trots op te zijn.

Ook initiatieven die vanuit de groep vrijwilligers komen, leiden waar mogelijk tot uitvoering. Zo is er in 2011 een nieuw team opgeleid om inhoud te geven aan het jongerencafé (inhoudelijk concept). Het voornaamste doel is jongeren een plek te bieden waar zij elkaar kunnen ontmoeten.

Page 46: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 47: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 48: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

ompass hecht veel waarde aan de samenwerking met andere organisaties. In de voorgaande hoofdstukken heeft u hiervan diverse voorbeelden kunnen lezen.

Een ander mooi voorbeeld van samenwerking in 2011 is het evenement ‘Muzikaal Uden’, maar ook de samenwerking met het meerdaags muziekfestival Festyland in Volkel, waar De Pul zich als poppodium kon presenteren. De Pul was nauw betrokken bij de organisatie van Muzikaal Uden en heeft naast een deel van de programmering (Uden is modern) ook gezorgd voor een groot aantal vrijwilligers in de technische ondersteuning en de horeca.

Andere hoogtepunten in 2011 waren het beach soccer toernooi in samenwerking met BillyBird Park Hemelrijk in de zomervakantie, de activiteiten op het Cruyff Court en de oppascursus is samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin. De jaarlijkse cursus zelfverdediging voor meiden in het Multicenter kende in 2011 ongelofelijk veel deelnemers, zoveel zelfs dat een tweede cursus is aangeboden. Dit is te danken aan de samenwerking tussen het Multicenter, sportschool Verbueken, het sportwerk èn het meidenwerk van Compass. Ook het Skate/BMX-event is inmiddels een terugkerend evenement geworden waarbij steeds meer partners zich aansluiten. Door de inzet van jongerenwerk zijn er nauwelijks tot geen problemen met de (hang)jeugd in Uden, Volkel en Odiliapeel.

Page 49: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

“De meerwaarde van een centrale jongerenorganisatie in Uden ligt op het terrein van samenwerking en afstemming. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook in de professionele netwerken. Door het samenbrengen van de verschillende werksoorten worden de onderlinge verbindingen gelegd. Dit resulteert in integraal werken en hierdoor wordt beter gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten. Samenwerking en centrale aansturing leidt tot betere verbindingen tussen jongerenwerk en aanpalende sectoren als onderwijs, jeugdzorg en opvoedingsondersteuning”

Page 50: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

n 2011 hebben onder andere de volgende organisaties een beroep gedaan op onze expertise:

gemeente Veghel:klankbordfunctie afstudeerproject Sjef Versteegde(haalbaarheidsonderzoek Poppodium Veghel)

ECI Cultuurfabriek in oprichting in Roermond:zaalcapaciteit 1.300, advies programmering, technische installatie en visie

DRU Cultuurfabriek in Ulft:multifunctionele accommodatie met theater, bibliotheek en popzaal, advisering programmering, combinatie popmuziek en film

Theater Markant:vragen over het werken met vrijwilligers, advies over programmering muziek en afspraken over mogelijke samenwerking

Udens College:U Culture, niet alleen advies maar complete uitbesteding van invulling programma door De Pul (i.s.m. Jongerenwerk Compass)

Muzikaal Uden:afvaardiging in het bestuur met als doel advies op jongerenprogramma Muzikaal Uden

Podium De Vorstin in Hilversum:advies over vrijwilligersbeleid

Podium Romein in Leeuwaarden:advies over vrijwilligersbeleid

Udens College scholieren:introductie in evenementen/cultuurbranche

Skiclub De Schans in Uden:advies over vrijwilligersbeleid

Podium Melkweg in Amsterdam:advies organisatie NK Voetbal voor Poppodia

Udens College:diverse voorlichtingsbijeenkomsten, Liefde Enzo,Alcohol en Drugs, Social Media

gemeente Uden:advisering over jongerenvraagstukken

D.O.C.:gezamenlijke cultuurvisie en input cultuurbeleid gemeente Uden

Stichting C:intensieve samenwerking cultuureducatie en Kicks (zowel Cultuur als Sport)

Expertisecentrum

Page 51: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 52: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

e afgelopen jaren is door het college van de gemeente Uden sterk ingezet op het versterken van de jeugdketen, samenwerking en het leggen van

verbindingen. Alle instellingen in de jeugdketen zijn duidelijker gepositioneerd en werken veel samen. Hierdoor is de keten sterker geworden. Dit is een positieve ontwikkeling en deze lijn zal de komende jaren worden voortgezet. Verder wordt het jeugdbeleid nog steeds (te) sterk gestuurd door het bestaande aanbod, terwijl een kindgerichte benadering te prefereren zou zijn (het kind centraal).

n november 2010 is in Uden het inlooppunt voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geopend. Het CJG is een netwerkorganisatie waarin ook Compass als ketenpartner is

vertegenwoordigd. Het CJG zal gaan fungeren als vraagbaak voor ouders en kinderen die kampen met problemen of vragen. Om de doelgroep 12 tot 23 jaar te bereiken wordt jongerenbus De Limo ingezet, de jongerenbus van Compass. Ook kan het Centrum van Jeugd en Gezin een beroep doen op de expertise van de professionals van Compass op het gebied van laagdrempelige informatie, advies en ondersteuning als het gaat om jongeren. De organisatie van de oppascursus voor jongeren is een uitvloeisel van de ketensamenwerking.

Page 53: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 54: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Categorie Bereikcijfers Aantal activiteiten Gemiddeld per Bereikcijfers Aantal activiteiten Gemiddeld per 2011 2011 activiteit 2011 2010 2010 activiteit 2010Concerten 13.722 66 208 15.791 58 272 Dance & Jongeren 5.454 148 37 4.973 136 37 Filmhuis 3.206 55 58 1.579 38 42 Cultuureducatie 1.753 10 175 2.012 8 252 Multicenter 13.165 232 57 12.333 211 58 AmbulantJongerenwerk 4.656 175 27 5.963 197 30 Locatiegebonden jongerenwerk* 2.300 112 21 2.206 75 29 Jongerenparticipatie:Vrijwilligers 1.742 38 46 1.730 42 41 Totaal 46.048 836 55 46.587 765 61

* meer activiteiten door aanbod Oppascursus (3x) en MC Ladies (door MC Ladies gemiddelde bezoekersaantal omlaag)

Page 55: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

011 is op veel fronten een bewogen jaar geweest voor stichting Compass Uden. Zo zien we een teruggang in de bezoekersaantallen bij het

concertpodium terwijl het Filmhuis juist stijgende bezoekersaantallen laat zien. Het ambulant jongerenwerk heeft ook in 2011 dankzij de BOS-impuls meer jongeren kunnen bereiken en meer jongeren kunnen bewegen om deel te nemen aan sportieve activiteiten (voor het BOS-programma is een separate verantwoording beschikbaar). Het is jammer dat deze stimuleringsmaatregel per 1 januari 2012 is komen te vervallen. Het structurele straatwerk kende minder activiteiten en minder bezoekers. Dat heeft te maken met de afname van het aantal hanggroepen op straat en de keuze om de inzet te concentreren voor BOS-activiteiten en de inzet in het Multicenter. Het meidenwerk zit nog steeds in de lift en de pilot MC Ladies kent ook een goede start. De introductie van de oppascursus in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin is ook bijzonder succesvol en blijkt in een behoefte te voorzien.

e resultaten uit de diverse projecten in 2011 zijn goed. Zo is de dekkingsbijdrage uit de activiteiten aanzienlijk toegenomen, ondanks de teruggelopen

bezoekersaantallen van ons poppodium De Pul – wellicht ook het gevolg van de BTW-verhoging op entreetickets. Voor nadere gegevens verwijzen wij naar het financieel jaarverslag, wat door de stichting afzonderlijk is uitgebracht.

Categorie Bereikcijfers Aantal activiteiten Gemiddeld per Bereikcijfers Aantal activiteiten Gemiddeld per 2011 2011 activiteit 2011 2010 2010 activiteit 2010Concerten 13.722 66 208 15.791 58 272 Dance & Jongeren 5.454 148 37 4.973 136 37 Filmhuis 3.206 55 58 1.579 38 42 Cultuureducatie 1.753 10 175 2.012 8 252 Multicenter 13.165 232 57 12.333 211 58 AmbulantJongerenwerk 4.656 175 27 5.963 197 30 Locatiegebonden jongerenwerk* 2.300 112 21 2.206 75 29 Jongerenparticipatie:Vrijwilligers 1.742 38 46 1.730 42 41 Totaal 46.048 836 55 46.587 765 61

* meer activiteiten door aanbod Oppascursus (3x) en MC Ladies (door MC Ladies gemiddelde bezoekersaantal omlaag)

Page 56: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

e afname van de bezoekersaantallen in De Pul (van gemiddeld 272 bezoekers naar 208 bezoekers) is conform verwachting te noemen omdat de concertmarkt de

laatste jaren een krimpende markt blijkt te zijn. Reeds in 2009 lijdt 60% van de Nederlandse poppodia een verlies op de activiteiten. De Pul behoort tot de happy few en draait op activiteiten positief. Landelijk gezien zien we een trend dat de grote zalen (groter dan 750 bezoekers) steeds minder aanbod krijgen en moeten vechten om een degelijk programma voor een dergelijke capaciteit neer te zetten. (Inter)nationale acts kiezen steeds meer voor intiemere kleine zalen dan grote hallen met hoge huiskosten. Dit uit financieel oogpunt (de huiskosten voor een kleinere zaal liggen lager dan bij een grotere zaal) en inhoudelijk oogpunt (een aantal uitverkochte zalen staat leuk in je tourschema). De Pul profiteert hier optimaal van en maakt maximaal gebruik van de huidige bezoekerscapaciteit van 650 bezoekers. Daarnaast is in 2011 de BTW-verhoging op tickets doorgevoerd en deze komt voor rekening van de bezoekers. In combinatie met een verslechterde economische situatie was een afname van de bezoekersaantallen te verwachten. Desondanks zijn wij tevreden met het resultaat.

n november 2011 heeft de gemeenteraad besloten met ingang van 2012 jaarlijks € 75.000,- beschikbaar te stellen voor de duurzame instandhouding van de faciliteiten

van Compass (De Pul: gebouw, installaties en inventaris – Multicenter: inventaris – De Limo: bus en inventaris). Dit betekent dat er voor het jaar 2011 geen dekking vanuit de gemeente Uden is toegekend en ook de inhaaldotatie van € 200.000,- is nog niet afgedekt.

De gemeente Uden heeft aangegeven de mogelijkheden te willen onderzoeken voor een mogelijke eigendomsoverdracht van De Pul. Dit zal in 2012 een vervolg krijgen. Vooralsnog ziet Compass geen meerwaarde in eigendomsoverdracht van locatie De Pul. Dit is vooral een cosmetische oplossing aangezien hiermee voor de doelgroep geen waardecreatie zal ontstaan.

Daarnaast krijgt Compass in 2012 nog forse investeringen te verwerken zoals de verhuizing van het Multicenter en (verplichte) digitalisering van het Filmhuis De Pul. De financiering van deze investeringen is vooralsnog niet gerealiseerd en dit zal voor Compass ook bijzonder lastig worden.

Page 57: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

De keuze van de politiek voor definitieve huisvesting van het Multicenter (te realiseren in 2012) zien wij als erkenning voor het werk wat we doen. In de financiële verslaglegging zult u hierover niets terugvinden, aangezien wij geen eigenaar zijn of zullen worden van het gebouw Multicenter. Stichting Compass Uden is blij dat de politiek haar vertrouwen heeft uitgesproken en voorzieningen voor de jeugd blijft ondersteunen.

n het kader van professionalisering is in 2011 'schoon en veilig' werken een van de speerpunten geweest binnen het ARBO-beleid van Compass. Er wordt gewerkt

volgens de methode 5S+1 en diverse inspecties zijn in 2011 uitgevoerd. Het professioneel beheer van locatie De Pul bracht aanvullende noodzaak tot aanpassing van het airco-systeem en bijbehorende elektrische installaties aan het licht. Tijdens evenementen in de concertzaal is de temperatuur onacceptabel hoog, als gevolg van de aanpassingen die zijn gedaan in 2010 (verbeterde isolatie). Deze noodzakelijke aanpassingen tonen de noodzaak aan van een inhaaldotatie. Het positieve exploitatieresultaat is niet voldoende om de noodzakelijke reserveringen te dekken. Wij zijn met de gemeente Uden in overleg over de financiering van deze voorzieningen.

Page 58: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 59: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 60: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

tichting Compass Uden heeft ook in 2011 weer veelvuldig de samenwerking gezocht met andere instellingen, organisaties, verenigingen, groepen en individuen. Uit

deze samenwerking zijn zowel grootschalige als kleinschalige activiteiten ontstaan. Activiteiten waarbij het welzijn van jongeren centraal stond, maar niet zonder de actieve inbreng van onze doelgroepen. Wij hechten aan actieve participatie van jongeren. Dit versterkt samenhang onder jongeren, maar ook met andere groepen in de samenleving en heeft een positief effect op het terugdringen van individualisering en anonimiteit.

Graag willen wij al onze relaties bedanken voor de prettige samenwerking, hun ondersteuning en medewerking. In het bijzonder bedanken wij de gemeente Uden, het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, stichting Brabantpop, stichting Brabantse Filmtheaters, Prins Bernhard Cultuurfonds & SESAM, TDW Advies, De Winter Mediaservices, stichting C, Udens College, Rotary Uden, IBN detacheringen, Centrum voor Jeugd en Gezin, SVU Wonen, Rabobank Uden Veghel, Raad voor de Kinderbescherming, bureau HALT, stichting Vivaan, sportschool Verbueken, Pantein en GGD.

ok willen wij graag onze medewerkers, stagiaires en onderwijsinstellingen bedanken voor de prettige samenwerking en de positieve resultaten tijdens de

stageperiodes.

Tot slot willen wij heel graag al onze vrijwilligers bedanken. Zij hebben in 2011 kei hard gewerkt, initiatieven getoond en doorzettingsvermogen. Zo hebben we dankzij hun inspanningen al onze activiteiten tot een succes kunnen maken. Zonder de inzet van de vele vrijwilligers zouden wij ons werk niet kunnen doen.

Aan allen: hartelijk dank voor jullie inzet!

Page 61: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

“Graag wijzen wij u op de mogelijkhied om onze stichting financieel te ondersteunen.Het rekeningnummer is1519.77.488 (Rabobank)alvast bedankt!

Stichting Compass Uden is door de belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende instelling. Uw gift is hierdoor in veel gevallen aftrekbaar.

Compass is daarnaast ook erkend als Culturele Instelling CI-ANBI waardoor extra fiscale mogelijkheden geboden kunnen worden”

Page 62: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 63: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 64: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Jan van den Boom voorzitterAd van Zutphen vice-voorzitterGerard Bos secretarisJasper van Bommel penningmeesterGerrit Overmans bestuurslid

Larissa van Dommelen directeurHugo Berends coördinator vrijwilligersJarno van Dijk sportwerkerFrans van Gent beheerder MulticenterJoey van Gent assistent-beheerder MulticenterLoes van der Heijden ambulant jongerenwerkerTon van Lent beheerder De Pul, preventiemedewerker, coördinator FilmhuisGijs de Louw cultureel activiteitenleiderRalf Reinders jongerenwerkerEelke Wijdeven jongerenwerker

Totaal: 8,8 FTE (o.b.v. 36 uur)

Ruud van den Berg onderhouds- medewerker (IBN)Marijn van den Boom ontwerp PR materialen (IBN)Kees van Waasdijk administratief medewerker (IBN)Anke Smeur controller (externe inhuur)Frans Bakx ICT systeembeheer (externe inhuur)

Totaal: 1,5 FTE (o.b.v. 36 uur)

Page 65: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Rens Abbenhuis HAN – Commerciële Economie: Filmhuis De PulGeorge Kuppeveld HAN – Commerciële Economie: Filmhuis De PulManon van den Berg Avans Hogeschool – CMV: Poppodium De PulAnnet van Dooren ROC – Secretaresse: Compass algemeenJoost Lindsen HAN – Maatschappelijk Werk & Dienstverlening: MulticenterRodrigos dos Santos ROC – Maatschappelijke Zorg: MulticenterRobin Simons ROC – Leisure & Hospitality: MulticenterAngelo Maitor ROC – Volwassenwerk: MulticenterMaickel Pennings De Sonnewijser, school voor speciaal voorgezet onderwijs: Multicenter

Aylin Cidem Avans Hogeschool – Social Work: MeidenwerkLinda van de Burgt Avans Hogeschool - Social Work: MeidenwerkVivian Everkes HAN – Maatschappelijk Werk & Dienstverlening: MeidenwerkHelge van den Biggelaar HAN - Maatschappelijk Werk & Dienstverlening: MeidenwerkMondi Roes HAN – Maatschappelijk Werk & Dienstverlening: MeidenwerkAllison Robert ROC – Leisure & Hospitality: JongerenwerkRemco de Vries ROC – Sociaal Cultureel Werk: JongerenwerkDenise Peerenboom CIOS – Sport & Bewegen: Jongerenwerk

Page 66: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Margriet van Aalst meidenwerkFeride Açar beheer/bar/balie/ productieYolande van den Acker filmhuisRoy van Akkeren bar/balieInge van den Anker PR Tijn Arts techniekNienke van Asseldonk catering Roy Baarslag techniek Robin Beimans beheer/bar/balieHein Berends bar/balieManon van den Berg meidenwerk/bar/balie Jeeri Berkers fotografie, interieurJoop Berkers interieurWesley Bersi bar/balieMarjolijn Beuker meidenwerkPascal van Beurden techniek Jordan Bevers sociaal beheerMarijn van den Boom bar/balie/PREnya Boleij bar/balieDinfy van den Broek bar/balie

Gijs de Bruin bar/balieLinda van de Burgt meidenwerk Maike Ceelen bar/balieMounir Chadli bar/balieAylin Cidem meidenwerk Teun van der Cruijsen bar/balieMaurice Cuypers filmhuisArno Dankers bar/balieDirk Delisse bar/balieMarianne van Deursen meidenwerkThijs van Dijk beheer/bar/balieIngrid van Dooren-de Wit publiciteitPieter van Driel bar/balieAlexander Dunlop techniekMarthe van den Elzen interieurPeter van den Elzen bar/balieWilma van den Elzen PRPaul van Erp bar/balieEtiënne van Geffen techniekToin de Haan filmhuisMax Haring techniekCharisma Hazel catering/interieurKrijn Hendriks bar/balieMelissa van den Heuvel techniek Dieke Hoogaars bar/balieInge Housen bar/balieLoes van Huisseling bar/balieJan de Jong bar/balieRachel Jonkers meidenwerkJansje Kamerling bar/balieWieteke Kamerling bar/balie

Page 67: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Theo Kandelaars filmhuisShanice van de Kieft bar/balie Jelle Knoop bar/balieStijn Kunneman bar/balieBas Labeur techniekBernadet Laurenssen Gouden PulGerrit van Lent postbezorging (publiciteit)Anouk Levert bar/balieIlvy Maas beheer/bar/balieJesse Meggelaars bar/balieJoep Meijers techniek/interieurAnne Mickers Gouden Pul/bar/balie Kaneesha Nadal meidenwerkMai Nguyen cateringToon Nooijen Gouden PulNanda Nooijen-van Reijsen Gouden PulCheryl Overeem bar/balie/meidenwerk Ellen Paalman beheer/bar/balie/ Gouden PulLinda Paalman beheer/bar/balie/ meidenwerk/ Gouden Pul Patrick Paalman techniek/beheerSylvia Paalman filmhuis/bar/balieSaskia Plug beheer/productie/ meidenwerkAbdulillah Poppal filmhuisLex Raymakers bar/balieMick Röben bar/balieElke van Rooij fotografie

Maureen Rovers interieurJeanne van Schadewijk Gouden PulJeroen Schambergen techniek/bar/balieIlse Scheepens bar/balieTwan Scheffers beheer/bar/balieJeroen School bar/balieStefan School beheer/bar/balie Michael Spoor techniekRens van den Tillaer bar/balieDominique Turu i Florenza bar/balie/productieRob van der Velden sociaal beheerRon van de Ven techniekTom Verstralen techniekSam Verstraten bar/balieMathijs Vissers ontwerp PRChrista Vogels Gouden PulJan Vogels filmhuisWilly Wassenberg filmhuisMartien Wijdeven Gouden PulJanne Wijdeven bar/balie/meidenwerk Steve Winters techniekFreek Zwakhoven techniek/beheer/ productieJop Zwanenburg techniek

Page 68: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Iwan BoekemansHydajet CivikLieke van HelvoortPablo Slenders

Han van Gemert Rob van den Heuvel Dennie van de Sande Jelle Post Glenn Smits

Page 69: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 70: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 71: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 72: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Wishbone Ash De DijkKings of Leon ThresholdArtic Monkeys First BloodOasis Circle II CircleThe Watch Max TaxRaymond van A Wilhelm Screamhet Groenewoud Uriah HeepDuvelDuvel Shantel Led Zepp Masters of Metal Blow Ya Top Sonic Boom Six No Turning Back Tribute to Dire Straits Yes Songs Live RiversideBalkan Night FatFest Brainbox Sylvan Coldplace Tribute to RUSH Julian Sas Band All Points North Baskerville Terry Lee Hale Vain The Zombies Muse Placebo Tribute to Anouk Stereophonics Carpet Crawlers Blackfoot Y&T Iced EarthJohn Waite Seven Eleven Nevermind the 90’s Hippe GastenThe Sword EL&P Arena MonstercupSAXON The Haunted Damian Wilson Chef’s SpecialFISH DeWolff

Pater Moeskroen Pagans Mind Kayak Jan Akkerman Gare du Nord JAH6Don Diablo Joost Stoof L-Party The Doors AliveAddergebroed BZBJohn Mayall Cheap Trick Bootleg BettyVilla 13Black-BoneDio’s Disciples BarracudaSAGA

Page 73: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 74: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 75: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 76: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

The American El secreto Submarino Majesteit Des hommes et des dieuxThe social networkAnother YearHaar naam was SarahDe eenzaamheid der priemgetallenDie FremdeThe kids are allrightWinters bonePoticheLoftLes petits mouchoirsBiutifulSonny boyIncendiesBlack SwanThe king’s speechGet lowKing LearA Midsummer night’sBlack butterfliesNever let me goRundskop

Rabbit holeThe tree of lifeMade in DagenhamIn a better worldLes gamins aux velosTambiens la lluviaTout les soleilsDreiIllegalDesert FlowerTomboyCirkus ColumbiaContre toiSon of BabylonMisterios de LisboaA separation

Page 77: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 78: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 79: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 80: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Structurele activiteiten in verschillende wijken- zaalvoetbaltoernooi meivakantie- wekelijkse zaalvoetbaluur in de wintermaanden- FC Cruyff Court (voorjaar en najaar)- Unihockeytoernooi voor meiden- Voetbaltoernooi Cruyff Court in samenwerking met Jongerenwerk Veghel- Alles Telt Mee – preventie overgewicht activiteit op Cruyff Court- sporttoernooien in het MC o.a. tafeltennis en pannavoetbal- zaalvoetbaltoernooi kerstvakantie

Wijkclinics- skate / BMX event

Weerbaarheidstraining / zelfverdediging- weerbaarheidstraining / zelfverdediging Multicenter - boksfun voor meiden- cursus zelfverdediging voor meiden (twee maal georganiseerd)

WhoZnext:- cursus breakdance (twee maal georganiseerd)

Zomerprogramma Xperience the Summer:- beachsoccer @ Hemelrijk

Wijkgerichte activiteiten Jongerenbus De Limo:- inzet jongerenbus (jaarprogramma)

Everlasting:Everlasting Festival: Illusion Dance Event

Page 81: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 82: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 83: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 84: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Categorie Leeftijdsgroepen bezoekers 2011 Aantal Aantal bezoekers activiteiten 4-9 jaar 10-11 jaar 12-17 jaar 18-23 jaar 23+ jaar Concerten 0 800 1.113 6.944 4.915 13.722 66Dance & Jongeren 100 0 2.010 2.176 1.168 5.454 148(incl. Jongerencafe)Filmhuis 0 0 346 420 2.440 3.206 55Cultuureducatie & Facilitair 506 50 175 125 897 1.753 10Multicenter 405 1.001 7.607 3.201 951 13.165 232Ambulant Jongerenwerk 291 630 2.413 768 554 4.656 175Locatiegebonden Jongerenwerk 0 806 846 209 439 2.300 112Jongerenparticipatie: Vrijwilligers 0 0 334 854 554 1.742 38

Totaal 1.302 3.287 14.844 14.697 11.918 46.048 836

Page 85: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

Categorie Leeftijdsgroepen bezoekers 2011 Aantal Aantal bezoekers activiteiten 4-9 jaar 10-11 jaar 12-17 jaar 18-23 jaar 23+ jaar Concerten 0 800 1.113 6.944 4.915 13.722 66Dance & Jongeren 100 0 2.010 2.176 1.168 5.454 148(incl. Jongerencafe)Filmhuis 0 0 346 420 2.440 3.206 55Cultuureducatie & Facilitair 506 50 175 125 897 1.753 10Multicenter 405 1.001 7.607 3.201 951 13.165 232Ambulant Jongerenwerk 291 630 2.413 768 554 4.656 175Locatiegebonden Jongerenwerk 0 806 846 209 439 2.300 112Jongerenparticipatie: Vrijwilligers 0 0 334 854 554 1.742 38

Totaal 1.302 3.287 14.844 14.697 11.918 46.048 836

Page 86: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 87: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 88: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 89: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 90: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 91: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 92: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 93: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 94: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 95: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 96: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011
Page 97: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011

TekstLarissa van Dommelen

Ontwerp/lay-outKevin Janssen | Sterke Stroming

Stichting Compass UdenPostbus 1595400 AD Uden(0413) 265 [email protected] www.compass-uden.nl www.inuje.nl www.livepul.comwww.filmpul.com

BezoekadressenLocatie De Pul:Kapelstraat 135401 EC Uden(0413) 265 091

Locatie MulticenterKastanjeweg 1a5402 LA Uden(0413) 255 128

Page 98: Stichting Compass Uden Jaarverslag 2011