Stedelijk informatieblad mei 2020 · PDF file 2020. 5. 7. · Stedelijk...

Click here to load reader

 • date post

  18-Sep-2020
 • Category

  Documents

 • view

  3
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Stedelijk informatieblad mei 2020 · PDF file 2020. 5. 7. · Stedelijk...

 • 5

  Stedelijk informatieblad mei 2020 Jaargang 25 | volgend nummer verschijnt op 4 juni

  #

  www.sint-truiden.be

 • Hoe beleven kinderen deze coronatijd? Wij vroegen Katrijn en Emile hoe ze omgaan met de nieuwe levensomstan- digheden in coronatijd. Psycholoog Anne Neyskens geeft ouders goede raad.

  Help de boer! De plaatselijke land- en tuinbouwers zitten met de handen in het haar. De sector is daarom dringend op zoek naar plaatselijke werkkrachten om groenten en fruit te oogsten, te sorteren en in te pakken.

  12

  Regalys asperges: de biologische Haspengouwse groene asperges Limburg smaakt naar meer interviewde Stéphane Lejeune van Aspergebedrijf Regalys in Gingelom.

  6 22

  Toerist in eigen streek 5 Hallo jeugd van Sint-Truiden 9 De Stads-FAQ: welke documenten kan je via het e-loket aanvragen? 13 Je belastingaangifte invullen? De FOD Financiën maakt het je gemakkelijk 15 #sinttruidensolidair 17 Berichten uit de bib 19 De helden van de coronacrisis 20

  Kennen jullie straathoekwerker Lars al? 24 Nieuwe subsidies en maatregelen tegen wateroverlast 27 Ken jij de afspraken voor de inschrijvingen in de scholen? 28 Preventie centraal in een humanere rattenbestrijding 29 Mei: maand van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker 31 College van burgemeester en schepenen 38 Wachtdiensten 39

  Maak kennis met Pauline, vrijwilliger in de zorg Pauline Piens, een 21-jarige studente uit Sint-Truiden is één van de mensen die haar vrije tijd opoffert om andere mensen te helpen in woonzorgcentrum Home Elisabeth.

  Winkel hier en steun de lokale handel en horeca Op het gloednieuwe platform 3800 Online kan je vanaf nu alle lokale handelaars met een webshop of online service terugvinden of kan je zien bij welk restaurant je je maaltijd voor afhaal of thuislevering kan bestellen.

  Nieuw: maak vanaf nu een afspraak bij de dienst Omgevings- vergunningen Wil je inlichtingen in verband met bouwen, wonen of milieu? Dan kan dit voortaan op afspraak.

  25 35 36

  2

  Inhoud

 • Beste Truienaar

  Mei, dat is de maand dat de lente helemaal doorbreekt. Dat we met z’n allen tuinieren, fietsen langs de holle wegen, en dat onze kinderen zich stilaan voorbereiden op de examens.

  Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de scholen al 46 dagen gesloten. Zoals het er nu uitziet, mogen een aantal klassen op 18 mei terug beginnen, maar lang niet iedereen zal terug naar school kunnen.

  Dat is lang. Dat is lang om de juffen en meesters te missen, lang om niet met je vriendjes te kunnen spelen of bij te babbelen op de speelplaats, lang om de kameraadjes bij de jeugdbeweging en hobbyles te missen.

  “Jullie hebben je fantastisch goed aan alle

  coronamaatregelen gehouden. Dat zal zeker niet altijd makkelijk

  geweest zijn, maar het is jullie wel gelukt, proficiat!”

  Wanneer het terug mag, gaan we onze oma’s en opa’s een héél dikke knuffel geven! We gaan heel veel afspreken met onze vrienden en vriendinnen om naar de speeltuin te gaan, of - als je al wat ouder bent - naar de stad of het skatepark.

  Misschien studeer je dit jaar af van het middelbaar en had je de zomer van je leven al helemaal ingepland, vol festivals en een bijzondere reis. Covid-19 heeft er anders over beslist.

  Maar uitstel is geen afstel: die reis komt er nog wel van, en in 2021 gaan we samen opnieuw genieten van de bloesems en alle evenementen van de zomer. Nu maken we er nog even het beste van, in ons kot, want hoe beter we de regels nu opvolgen, hoe sneller we weer kunnen samenkomen.

  Tot gauw!

  #samentegencorona #sinttruidensolidair

  3

  Voorwoord

 • Hoofdstad van Haspengouw

 • Toerist in eigen streek

  Koop lokaal en steun onze fruitbedrijven!

  Wat hebben wij geluk om in het prachtige Haspengouw te wonen! Hét moment om je eigen streek te verkennen. Je zou versteld staan van de verborgen parels vlak naast je deur.

  Surf naar www.visitsinttruiden.be en download gratis de zeven wandelplannen om te wandelen in jouw buurt. Alle wandelingen zijn bewegwijzerd.

  Geniet van de natuur, maar volg steeds de veiligheidsvoorschriften.

  Meer info Toerisme Sint-Truiden T 011 70 18 18 info.toerisme@sint-truiden.be www.visitsinttruiden.be

  Wist je al dat verschillende fruitbedrijven een afhaalautomaat hebben of hun producten aanbieden aan hun deur? Het is niet alleen gemakkelijk, maar ook nog eens supervers, gezond en je steunt er de lokale fruittelers mee!

  Op onderstaande plaatsen vind je een automaat of kan je recht- streeks aankopen bij de teler.

  Fruitbedrijf Porreye/Pipo appelsappen Pipo-vruchtensappen, confituur, aardbeien, … Automaat: Naamsesteenweg 389B, Kerkom

  Fruitbedrijf Hannosset Aardbeien, later op het seizoen ook blauwbessen, kersen, appe- len en peren, honing, frambozen en bramen. Automaten: Nachtegaal 2, Zepperen en Hasseltsesteenweg 73, Sint-Truiden (aan ijssalon Limone)

  Gezond van bij Ons Confituur, fruit, ... Automaat: Heide 97, Kortenbos

  Regalys asperges Hoevewinkel: Kamerijckstraat 11, Gingelom Open in mei en juni: dagelijks van 9u tot 18u, dinsdag gesloten

  Tomboshoeve Aardappelen Oude Katsei 67B, Niel-bij-Sint-Truiden Dagelijks open van 9u tot 21u

  5

  Hoofdstad van Haspengouw

 • Emile Lejeune stichtte in het begin van de vorige eeuw de con- servenfabriek ‘Mon Jardin’ in het Haspengouws dorpje Geer. Jean Lejeune, die de activiteiten einde jaren 70 overnam, vond zijn genoegen in de akkerbouw en tuinbouw. In 2004 begon het verhaal van de groene asperges. Er werden toen 3 ha geplant. In 2014 nam Stéphane Lejeune de fakkel over. Sinds 2019 zijn de Regalys asperges officieel biologisch gecertifieerd.

  Limburg smaakt naar meer interviewde Stéphane Lejeune van Aspergebedrijf Regalys in Gingelom.

  Stéphane, hoe is het allemaal begonnen? In 2004 begon mijn vader zaliger met het telen van groene asperges. Je moet weten dat de groene asperge in België een onbekende groente was. Mijn papa zag hierin een opportuniteit en de hele familie ging de uitdaging aan.

  Wat was de grootste uitdaging? Die eerste jaren was het echt opboksen tegen de vooroordelen. Er waren klanten die echt geen groene asperges wilden. Je moet weten dat de Belg indertijd enkel de witte asperges kende. Groene asperges kenden ze enkel opgelegd in bokaal. Gelukkig is dat nu veranderd en appreciëren de Belgen meer en meer de smaak van de groene asperges.

  Van waar komt de naam Regalys? Het verwijst naar het Latijnse woord ‘regalis’ dat ‘koninklijk’ betekent. De asperge is immers de Koningin der groenten en de groente der Koningen. De naam was snel gekozen! (lacht)

  Waar ben je fier op? Dat wij in 2019 het biolabel gekregen hebben en dat is uniek voor groene asperges in België. Wij zijn de norm geworden voor de groene asperges, en daar zijn wij met de hele familie ontzettend trots op!

  Waar kan je Regalys asperges kopen? In onze hoevewinkel in de Kamerijckhoeve in Gingelom. Ze zijn ook verkrijgbaar in BIO-winkels. De supermarktketen Delhaize biedt ze aan in haar winkels in België en Luxemburg. Je kan ze ook proeven in restaurants over heel het land.

  Wanneer zijn de groene asperges verkrijgbaar bij jullie? Het seizoen start wanneer de perenbomen bloesems hebben. Vanaf midden april tot eind juni is het hier alle hens aan dek. Onze hoevewinkel is open in mei en juni. We bieden ook rond- leidingen aan in samenwerking met Toerisme Sint-Truiden. Sinds 2010 opende ook de B&B in de Kamerijckhoeve.

  We beleven momenteel een moeilijke tijd. Hebben jullie ook seizoenarbeiders in dienst? Konden zij nu naar België komen? Wij werken met zeven Roemenen, vijf Polen en drie Belgen. De Roemenen verbleven al in België. De andere arbeiders zijn pas aangekomen. Dit was mogelijk dankzij een document dat de FOD ons via hun website ter beschikking stelde. Wij bezorgden dit document aan de arbeiders en dit geldt als bewijs dat ze onderweg zijn naar ons land om hier seizoenarbeid te verrichten. Verder helpen mijn vrouw Mélanie, mijn moeder Bernadette en mijn broer Antoine ook mee.

  Wij wensen jullie nog veel succes.

  Meer info Regalys Kamerijckstraat 11, 3890 Gingelom info@regalys.be www.regalys.be

  Regalys asperges: de biologische Haspengouwse groene asperges

  6

  Hoofdstad van Haspengouw

 • Omdat asperges zo lekker en gezond zijn, geven we hier nog een recept mee van Marie Lejeune.

  Aspergesalade met kruiden

  Voor 4 personen: 16 groene asperges, gewassen • 2 geschilde en ontpitte tomaten, in blokjes gesneden • 1 bosje basilicum, fijngehakt • 2 bosjes kervel, fijngehakt • 2 avocado’s • sap van 1 citroen • 1 sjalot, fijngehakt • 1 koffielepel kappertjes • 4 eetlepels olijfolie • 2 eetlepels ciderazijn • zout en peper

  Snij de asperges in dezelfde lengtes en bind ze samen vast. Breng een hoge pan met gezouten water aan de kook. Voeg de asperges toe en laat ze rechtop staan, zodat de aspergepunten boven het waterniveau uitsteken. Dek af en laat ze gedurende 5 minuten koken, of tot ze net gaar zijn. Haal de asperges uit de pan, lek ze uit en laat ze dan afkoelen. Zet de tomaten, de basilicum en de kervel in een kom. Schil de avocado en snij ze in blokjes. Meng ze met het citroensap in een kom om te voorkomen dat ze verkleuren. Snij de asperges in stukken van 2 cm, meng ze met de sjalot en voeg ze toe in de kom. Voeg de avocado toe en meng voorzichtig. Kruid de salade met zout, peper, olie en azijn. Meng voorzichtig en serveer.