State of the arts 2014

56
STATE ARTS OF THE Zwolle 2014

description

Glossy bij de expositie State of the Arts Zwolle 2014 16 februari t/m 5 mei In februari 2014 wordt voor de tweede keer State of The Arts Zwolle gepresenteerd. De eerste was in 2011 en goed bezocht door een breed publiek. Wat gebeurt er in Zwolle op het gebied van de beeldende kunst, videokunst, grafiek, sculptuur en fotografie. Deze expositie laat een zeer divers en spannend overzicht zien. Het Stedelijk Museum Zwolle presenteert 33 kunstenaars waar onder jong aanstormend talent en meer gevestigde, maar zich nog altijd vernieuwende, kunstenaars.

Transcript of State of the arts 2014

Page 1: State of the arts 2014

STATEARTS

OF THE

Z w o l l e • 2 0 1 4

Page 2: State of the arts 2014

Steinfurtstraat 1 • 8028 PP Zwolle • Postbus 1025 • 8001 BA Zwolle T (038) 467 00 70 • F (038) 467 00 79 • [email protected] • www.zalsman.nl

Drukken, printen en afwerken, maar ook prepress, web2print en logistiek. Zalsman is op alle

vlakken uw grafimediapartner, voor een eerlijke prijs en met ongekend snelle levertijden dankzij

de nieuwste persen en afwerkingsmachines. Bovendien heeft Zalsman oog voor mens en milieu.

Niet voor niets mochten we in oktober 2011 de MVO-prijs binnen de regio Zwolle in ontvangst

nemen. Samen werken we aan de beste printmedia-oplossingen, zodat we met elkaar uw

communicatieprojecten succesvol maken. Sinds het 150-jarig jubileum in 2007 mag Zalsman het

predicaat Hofleverancier voeren. Uw extra bevestiging dat Zalsman topkwaliteit levert.

Trots en kleurrijk

Hofleverancier

A4_adv_Zalsman.indd 1 04-11-13 15:29

Page 3: State of the arts 2014

Check kunst...Deel kunst... Like kunst...

Page 4: State of the arts 2014

CULTURELE BROEDPLAATS DOASMIMOSASTRAAT 18013 SB [email protected]

CULTUURWERKPLAATS R10RIETEWEG 108041 AK [email protected]

CREATIEVE WERKPLAATSESDOORNSTRAAT 3-3A8021 WB [email protected]

HET PALETRHIJNVIS FEITHLAAN 548021 AM [email protected]

DE MUZERIEGOUDSTEEG 198011 PP [email protected]

HEDON PODIUM VOOR POPCULTUURBURGEMEESTER DRIJBERSINGEL 78021 DA [email protected]

BZKMAASLAAN 218033 DR [email protected]

KUNSTUITLEEN ZWOLLEVOORSTRAAT 318011 MK [email protected]

ZAPPOSTBUS 11878001 BD [email protected]

GALERIE HET LANGHUISGOUDSTEEG 88011 PP [email protected]

BURO RUISBURGEMEESTER DRIJBERSINGEL 78021 DA [email protected]

Page 5: State of the arts 2014

COLOFON

16 FEBRUARI T/M 5 MEI

STATE OF THE ARTS ZWOLLE 2014

Uitgave:Stedelijk Museum Zwolle

Tekst: Adriaan de RegtLinda BarendseAranka WijnbeekDeelnemers SAZ

Fotografie:Eva PostumaMartien Hovestad Deelnemers SAZ

Coördinatie:Aranka Wijnbeek

Vormgeving:Toon SomnaikubunJasmijn VoestermansBas Abelmann

Redactie: Herma de Beer, Opschrift

Druk:Zalsman

oplage: 3.000 ex.

Deze glossy werd uitgegeven bij de expositie State of the Arts Zwolle 2014, gehouden in het Stedelijk Museum Zwolle 16 februari t/m 5 mei 2014

© 2014 Stedelijk Museum Zwolle

STATEARTS

OF THE

Z w o l l e • 2 0 1 4

Rana BerendsNelle Boer

Willemieke van den BrinkNicoline Buys

Fabriek FanatiekKarin GerfenJoyce Gruben

Ineke van HartenHenk HeideveldYoko Heiligers

Lysanne van den HoevenJason KoelewijnTjallie KooistraLoek Koopmans

Mirthe LangelaanLandstede Fashion & Styling

Nina MaissouradzeAlex van der Meer

Lotte MeijerKirsten OffringaLuc Onderbeke

Marit OttoVeronique Schrama

Hind SouriHarmen van der TuinSanne van der Velde

Dieke VenemaRon Wanders

Miriam van WeeghelKees WesterveltMarleen Wienk

Anneke WilbrinkSteef Wildenbeest

State of the Arts Zwolle 1914?Jugendstil en

Annet van der Kamp

Page 6: State of the arts 2014

Voordat de economische crisis uitbrak had iedere gemeente, die er een beetje toe deed, de mond vol van ‘de creatieve klasse en de creatieve stad’ naar aanleiding van het boek van Richard Florida The rise of the creative class.

Producerende kunstenaars en creatieven waren belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. Florida rekende een breed scala aan beroepsgroepen tot de creatieven. Ook bankdirecteuren hoorden er volgenshem bij. Dat blijkt overigens behoorlijk voorspellend te zijn geweest gezien de creatieve manieren waarop geld aan de samenleving werd onttrokken met o.a. malafide bankproducten als woekerpolissen. Nu de crisis, die grotendeels door de banken is veroorzaakt, aan het afnemen is, lijkt het alsof alleen de creatieven die geen producerend kunstenaar zijn als belangrijk worden gezien. Op de voorzieningen voor de producerende kunst is behoorlijk bezuinigd.

In onze zoektocht naar wie er anno 2014 toe doet in de kunstproductie van Zwolle, is van afnemende aantallen producerende kunstenaars nog niets te merken. In vergelijking met 2011, toen we de eerste State of the Arts organiseerden, zien we geen enkele kunstenaar uit die tentoonstelling terug in State of the Arts Zwolle 2014.

We zien allemaal nieuwe mensen terwijl de vorige lichting ook nog volop produceert en van zich laat horen. De tentoonstelling is opgezet met een vertegenwoordiging uit de gevestigde kunstenaars, jongere kunstenaars en de recent afgestudeerden aan ArtEZ. Met andere woorden, Zwolle is een creatieve stad alleen al gemeten naar het aantal actieve producerende kunstenaars. Of dit zo blijft weten we niet. Misschien wordt er over honderd jaar met verbazing teruggekeken naar deze tijd met zijn grote aantallen kunstenaars en worden bijvoorbeeld alleen nog museumdirecteuren als creatief aangemerkt om maar eens een dwaze zijstraat te nemen.

Als we honderd jaar terug kijken naar begin twintigste eeuw valt op dat er wat documentatie betreft over de producerende kunstenaars in Zwolle redelijk veel te vinden is. In de bouwkunst waren het niet de topontwerpers zoals Cuypers, Berlage en Oud of van Doesburg. Maar G.G. Post een Zwolse Jugendstil architect wist in zijn talrijke gerealiseerde ontwerpen een hoge kwaliteit te halen. Een ander opvallende kunstenaar was Gerrit Dijsselhof met schilderijen die gestileerde onderwaterlevens weergeven. In de historische tegenhanger van State of the Arts 2014 is een aardig beeld geschetst van een periode waarin veel huizen gebouwd werden met rijk gedecoreerdeinterieurs. Vooral in de toegepaste kunst verdienden veel kunstenaars hun brood.

Page 7: State of the arts 2014

In State of the Arts 2014 is de diversiteit aan uitingsvormen, evenals in 2011, groot. Schilderijen, tekeningen, grafiek, 3D textiel, installaties, illustraties, sculpturen, objecten, grafic novels, video, schoenontwerp, interieurontwerp, mode en 3D beelden, zijn aanwezig in deze presentatie. Voor een overzicht aan mogelijkheden in de kunst alleen al is dit een aardige tentoonstelling.Ook zijn in deze tentoonstelling veel winnaars aanwezig van prestigieuze prijzen, Rana Berends met de Buning Brongers-Prijs 1998, Anneke Wilbrink met de prijs van de Koninklijke Subsidie 2006, Steef Wildenbeest met de Fiep Westendorp stimuleringsprijs 2013 en Willemieke van den Brink Academieprijs 2013.

Bij de tentoonstelling is iedere kunstenaar gevraagd een activiteit te ontwikkelen. De activiteiten vinden plaats in het museum op dezondagmiddagen gedurende de tenstoonstellingsperiode. Evenals de kunstwerken zijn de activiteiten zeer verschillend van aard. Van complotten tot bewegingstheater, van workshops tot Prentje Momentje, van lezingen tot poppenvoorstellingen en van demonstraties tot modeshows. Daarbij worden in samenwerking met Bruis en popcentrum Hedon concerten van Zwolse singer/songwriters in het museum georganiseerd en is er een speciaal schoolproject met Landstede.

State of the Arts Zwolle 2014 is een tentoonstelling waar u meerdere keren naar toe gaat om met kunstenaars te praten, over hun werk te horen en vooral om te ontdekken dat u elke keer iets anders opmerkt in de kunstwerken naarmate u ze vaker ziet, erover nadenkt en erover praat. Laten we hopen dat de producerende kunst de stad en het museum levend houdt en ons stimuleert zaken niet als vanzelfsprekend of als eendimensionaal op te vatten. Kunst als verbinder met de ander in al haar/zijn nuances. Kunst als sociaal medium. Tijd voor een nieuw boek: The rise of the social class en dat eens niet in de wat beperkte economische zienswijze waarin we gewend zijn geraakt alles te waarderen. Aan de andere kant moet de kunstenaar ook eten, dus zijn de werken van de deelnemende kunstenaars te koop in de winkel van R10 in de Hoofdwacht bij de Grote Kerk.Zonder kunstenaars geen kunst ten slotte.State of the Arts Zwolle 2014.

Adriaan de Regtdirecteur Stedelijk Museum Zwolle

foto: Martien Hovestad (marhov-pictures.nl)

Page 8: State of the arts 2014

KLEIN MAAR FIJN

Rana Berends

CV EXPOSITIES

2013Tien over groen, Staatsbosbeheer Nunspeet, groeps-expositie (g)2011Portretten van Landschap Overijssel, Historisch Centrum Overijssel solo-expositie (s)Kinderportretten, Bibliotheek Zwolle2010Poëzien, Stedelijk Museum Zwolle (g)Mrs. Globe Netherlands 2010, Mediapark Hilversum (g)

PUBLICATIES

2013Glossy magazine ter ere van het 25 jarig bestaan van de BZK20116 schilderijen in Historisch Tijdschrift Overijssel Mijn Stad Mijn Dorp2010Mrs. Globe Netherlands 2010,glossy magazine, 2 portretten.Poëzien, catalogus bij gelijknamige tentoonstelling

PROJECTEN & OPDRACHTEN

2011Portretten van Landschap Overijssel, serie portretten in opdracht van het Historisch Tijdschrift Overijssel Mijn Stad Mijn Dorp

PRIJZEN

1998Buning Brongers Prijs1996Buning Brongersprijs, nominatie

Mijn werk is een hedendaagserepresentant van eeneeuwenoude traditie in deschilderkunst: het portretminiatuur. De miniaturen dienden in het verleden als herinnering aan geliefden, familieleden of overledenen. Ik zet de traditie in de 21e eeuw voort. In 2004 vroeg Saskia Zwiers, vriendinen collega-kunstenaar, mij haarportret te schilderen op een rond doek met een doorsnede van 7,5 cm. Zo heb ik het genre ontdekt. In de jaren erna heb ik tientallen, zoals ik ze zelf noem,miniportretten geschilderd.Mijn handschrift is helder inkleurgebruik en compositie. De frisheid ervan zorgt voor eenhedendaagse uitstraling.

Saskia Zwiers, 2004, ø 7,5cm

Jesper, 2013, ø 12cm

Inger, 2013, ø 12cm

Berber, 2013, ø 10cmVeerle, 2013, ø 10cm

www.ranaberends.nl

6

Page 9: State of the arts 2014

ALS KUNSTENAAR LIEG IK, VERDER BEN IK REDELIJK EERLIJK.

Nelle Boer

CVEXPOSITIES

2013De Observant, Amersfoort, soloGalerie Lokaal4, Amersfoort, soloGalerie Focus op Kunst, Zwolle, groep2011Galerie Lokaal4, Amersfoort, solo2010Kunstkelder Rozhanitsa, Kampen, solo2009De Oude Watertoren, Zwolle, groepGalerie Lokaal4, Amersfoort, solo2008’t Vliegerhuys, Zwolle, groep

Als afgestudeerd beeldend kunstenaar heeft Nelle Boer (1982) een bachelorgraad in professioneel liegen (BFA). Zijn voornaamste artistieke uitgangspunt is een bijdrage te leveren aan de vervalsing van de kunstgeschiedenis. Nelle Boer maakt tentoonstellingen over historische figuren die hij zelf verzint en die hun verhaal door middel van hun beeldend werk tot uiting brengen.Zo was hij Conrad Boy (1939-1970), de eerste New Figurative Painter. Ook was hij alle vijf leden van de kunstbeweging Ultrapopart (1950-1960) en Christian Brod (1917-2012), een Duitse kunstenaar in oorlogstijd.

www.nelleboer.nl

Auf dem Weg nach Osten

Ultrapopart

Pair

Page 10: State of the arts 2014

TOT DE KERN

Willemieke van den Brink

In mijn werk laat ik zien hoe eenmens zichzelf blootgeeft aan een ander.

Zowel in de fysieke als in de digitale wereld construeren wij zorgvuldig verschillende lagen om ons heen. Hoe zien de lagen eruit en wat zegt dat over onze identiteit? Ik onderscheidzes zones beginnend bij de publieke ruimte en eindigend bij de intieme ruimte van een mens.

Om de zones inzichtelijk te maken heb ik de identiteit van drie personen van verschillendegeneraties laag voor laag in beeld gebracht in een boek. In elke laag wordt meer informatie gedeeld, maar met het steeds dichterbij komen wordt de informatie specifieker, net als bij een vriendschap, zal men moeitemoeten doen om de informatie tot zich te nemen.

Daarnaast heb ik voor elk van depersoon drie interactieve lagenontworpen. Door de afbeeldingen in te scannen met Layar, wordt een video zichtbaar. De toeschouwer kan zo nog levendiger kennismaken.

‘Het leven bestaat niet alleen uitde feestjes en leuke dingen diewij op Facebook plaatsen. Ik wilgraag echte mensen laten zien,in hun eigen interieur en methun persoonlijke verhaal.’

CVEXPOSITIES

2013Winnaar Academieprijs ArtEZ, Zwolle2013 Freelance grafisch ontwerper2012Stage Maestro, Amsterdam2011Minor Tentoonstellingsontwerponder begeleiding van Jan van Toorn, Zwolle2010Bachelor Graphic Design2009Propedeuse ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem

www.willemiekevandenbrink.nl

Eindexamenexpositie 2013

Fragment boek

8

Page 11: State of the arts 2014

KUNST HOEFT NIET HOOGDRAVEND TE ZIJN

Nicoline Buys

Ik maak tekeningen, installaties en objecten. In mijn werk zijn patronen en herhalingen te zien, het karakter is veelal abstract met een organischstramien.

Aanleiding voor mijn werk zijn de indrukken die ik opdoe in mijn directe omgeving en in de natuur. Om grip te krijgen op de wereld om mij heen maak ik tekeningen. De handgemaakte werken zijn zowel rusteloos als rustgevend van karakter.

De tekeningen zijn op te vatten als verkenningen en vertalingen van mijn waarnemingen en van mijn beleving daarvan.

CVEXPOSITIES

2013 Duo-expositie, 19 het atelier 013 Atelier route Almelo 2012 Biennale Bathmen Expositie Showroom Spinlight RijssenDeventer Kunstenlab, expositie in de portiersloge

Zo is mijn laatste werk gebaseerd op een rit langs een graanveld. De zon scheen en de wind woei zachtjes over het veld. In het grote, goudgele veldmet graan, werden subtiele patronen zichtbaar door de beweging van de wind. Deze waarneming heb ik vertaald naar een in hout uitgebrandpatroon dat de dynamiek van de wind in het graanveld laat zien. Ik heb de beleving vertaald naar een beeld dat zowel een landschappelijk motief laatzien als de interne structuur van een cel.

Het werk toont hoe het kleine zichtbaar is in het grote en andersom. Ook toont het de verbondenheid van de mens met zijn omgeving.

www.nicolinebuys.com

Page 12: State of the arts 2014

COMMUNICEREN DOOR ILLUSTREREN

Fabriek Fanatiek

CV2010

“Focus op Kunst”, GGD IJsselland,

Zwolle

Boekhandel Waanders, Zwolle

‘KunstmomentDiepenheim’,

Diepenheim

‘Galerie in Beeld’, Zwolle

2009

Galerie ‘De Groninger Kroon’,

Finsterwolde

Galerie ‘Duine-Rhee’, Giethoorn

2008

Galerie ‘Pictura’, Groningen

Nominatie TextielPlus, Zwart-Wit /

Contrast en Nuance, Utrecht

2007

diverse Ventes aux enchères, Parijs

St. Jansdal Ziekenhuis, Harderwijk

Galerie ‘De Groninger Kroon’,

Finsterwolde

2006

Kantoor Grontmij, Haren

Galerie « Art du Nord», Groningen

FABRIEKFANATIEK is het samenwerkingsverband van Anouk Ankone en Melle Mijnhardt. FABRIEKFANATIEK gaat met laagdrempelige en interactieve projecten energiek op zoek naar contact met de samenleving. Met ironie, scherpte en humor snijden Anouk en Melle hedendaagse thema’s aan.

Naast de fabrieksprojecten ontwerpt het duo ook in opdracht. Speels combineren zij hun ontwerpen en concepten met prikkelend beeld. Zij benaderen producten als een alomvattend geheel. De stijl van FABRIEKFANATIEK kenmerkt zich door rauwe vormgeving waarin de hand van de maker te zien is.

www.fabriekfanatiek.nl

Arbeid Adelt

10

Page 13: State of the arts 2014

EEN BOUWER, EEN DENKER EN VOORAL VERBINDER...

Karin Gerfen

Als beeldend kunstenaar maak ik ruimtelijke installaties op locatie. Je zou mijn werk kunnen omschrijven als ‘ruimtelijke draadtekeningen’. Ik gebruik ‘draad’ als verbindingsmateriaal en beschouw het geheel als een driedimensionale tekening.Ik heb daarbij een fascinatie voor structuren ontwikkeld en laat me inspireren door bijzondere details uit mijn omgeving; dopjes, knoopjes, labels, gebruiksvoorwerpen, papier, stoffen en natuurlijke materialen. Ik verzamel ze en maak nieuwe samenstellingen. Ik ga op zoek naar het oorspronkelijke gebruik van het materiaal of voorwerp, naar de betekenis ervan en de verhalen er omheen. De nieuwe context probeer ik samen te laten smelten in een draadinstallatie. Ik geef ‘ziel’ aan een ruimte.

CV2013 ‘De hangende stad’ ism DansstormOost en JP de Bondt, Zwolle, Doetinchem en Arnhem2012 ‘Kunstmoment’ Diepenheim festival ‘Into the great wide open’, Vlieland Werkperiode 1 maand Artist in Residence, Obras Portugal Festival ‘FestiFarm’ Ellersthear Festival ‘PedroPicoPop’, Raalte 7 installaties muziektheater ‘das Leben in der Tasche’, olv Anja Schone en T. Topp, Duisburg Duitsland2011Werkperiode 1 maand Artist in Residence, Obras Portugal Lettele kunstfietsroute Okkenbroek, Kunstenlab Deventer 2010 Beeldende dans voorstelling ism DansstormOost en JP de Bondt ‘VEERkracht’, Zwolle en ArnhemWesepe, kunstfietsroute Okkenbroek festival HERZRASEN Moers Duitsland muziektheatervoorstelling ‘SCHIFF-REE’, Duisberg Ruhrort Duitsland2009 Grachtenfestival Zwolle‘Schikgodinnen’ ism met DansstormOost @Theater Avenue Sonsbeekpark Arnhem

Ik werk graag samen met andere kunstdisciplines, bijvoorbeeld aan een kunstproductie of een locatievoorstelling.Ook toegepaste opdrachten die in het verlengde van een ‘tijdelijke wereld’ liggen zijn onderdeel van mijn beroepspraktijk.

‘beeldend kunstenaar, beeldend docent, kunstenaarcoach en projectleider in kunsteducatie...’

www.karingerfen.nl

Vrije Val

Greenroom

11

Page 14: State of the arts 2014

DE NATUUR IS MIJN INSPIRATIE EN EEN ONUITPUTTELIJKE BRON VAN NIEUWE MATERIE

Joyce Gruben

CV2013Expositie, duo, oude synagoge, BorneExpositie, (s), Huys der kunsten, KampenExpositie, (g), Acec, Apeldoorn,Expositie, (g), park Apeldoorn2012Expositie, (s), Petite Galerie, UgchelenExpositie, (g), ArtEZ Zwolle2011Expositie, (s), Petite Galerie, Ugchelen

Vervreemding en close-ups van de wereld om ons heen, doormiddel van sculpturen, installaties, video en fotografie, om zo meer besef te krijgen van alles wat er om ons heen gebeurt.

De natuur is mijn inspiratie en een onuitputtelijke bron van nieuwe materie. In de natuur zit een cirkel van ontstaan en vergaan, zo is ook veel van mijn werk vergankelijk.Maar door vergankelijkheid leren we meer te genieten van wat we hebben. Mijn werken maken onopvallende materialen tot iets opvallends en nieuws. Ze geven je een andere kijk op dagelijkse dingen.

www.joycegruben.nl

Speldenkussen, 2011

Bizarre sculpturen, 2013

Lindura Vita, 2012

Installatie, 2012

Page 15: State of the arts 2014

IK NOEM HET ‘INNERLIJKE LANDSCHAPPEN’

Ineke van Harten

CV2013 Kunstlezing (autonome kunst) expo River South Centre Shanghai ChinaGalerie Posthuys de Koog Texel2012 Stedelijk Museum Zwolle (Poëzien)Kunstcollectief Be(4)(Beeldbronnenboek) en expo KCO Zwolle2011 Galerie Posthuys de Koog TexelGalerie Witt Dordrecht2010 Kunstcollectief Be(4) Kunststichting de werkplaats BorneKunstbeurs Lineart Art Gent Belgie2010-2012 Menno’s art Gallerie Knokke België2009 Galerie Posthuys de Koog Texel2008 Galerie Luxx EindhovenGalerie Witt Dordrechtartist Residency Point B Brooklyn New-York2007 Galerie Nijehove DiepenheimGalerie Lamber Valkenswaard 2005 Galerie Smarius SonnegaGalerie Ander/Wereld Katuin,GroningenKunstbeurs HAF (Holland -art Fair)Den-HaagGalerie Molenaars Breda1997 Artist Residency ICCD Trivandrum, Zuid-India

Ik maak abstracte landschappen. Landschappen om je gedachten doorheen te laten zwerven.Op zoek naar stilte, eenvoud en poëzie. Vastleggen wat altijd al aanwezig was. Ik noem het ‘Innerlijke landschappen’.

Mijn werk is opgebouwd uit transparante en pasteuse lagen. Op doeken van verschillend formaat breng ik de materie laag over laag aan, krassend en kervend met kwasten en spatels ontstaat een beeld.

www.inekevanharten.nl

Installatie, 2012

Innerlijk landschap, 2011

Flowering Tree, 2013 Van nergens gekomen, 2013

13

Page 16: State of the arts 2014

HET HEIMELIJK VERLANGEN NAAR ZUIVERE SCHOONHEID

Henk Heideveld

CVEXPOSITIES

2013Muzerie Zwolle, video performance overzicht, curator Wim van der Beek2012Expositie Bethlehemskerk Zwolle ArtEZ Zwolle videolezing/performanceOverzicht NIMK (Lima) Amsterdam, videolezing/performances2010 HCO Historisch Centrum Overijssel(s) thema expositie2008 Eregalerij FC Zwolle,Stedelijk Museum ZwolleGalerie Duine-Rhee Giethoorn2006 ‘Rembrandt in Zwolle’ Stedelijk Museum Zwolle

OPDRACHTEN

2009 - 2013Omvangrijke opdrachten/aankopen Cees Lubbers Veilingen ZwolleWim van Rijswijk Schuttersmagazijn HasseltDommerholt Advocaten vestigingen Zwolle-Apeldoorn-Assen-Heerenveen2008 Opdracht Dommerholt Advocaten, schilderijen en tekeningen2007 Nieuw FC Zwolle-stadion, 25 portretten eregalerij. Ism met sponsor: Bas Autowas, ZwolleIsala Klinieken Zwolle, schilderij voor facilitair bedrijfHemlike bv Zwolle, schilderijen en tekeningen2006 Performance van Salverda Bouwgroep aankoop seriegrafieDommerholt Advocaten Apeldoorn, kunstwerken

Henk Heideveld (Winterswijk, 1950) woont sinds 1956 in Zwolle en werkt aldaar als zelfstandig ondernemend beeldend kunstenaar sinds 1977. Ik ben conceptueel werkend kunstenaar. In de jaren zeventig maakte ik veel videokunst. Mijn vroege werk werd opgenomen in de klassieke collectie van het NIMK (Nederlands Instituut voor de Media Kunst te Amsterdam), tegenwoordig beheerd door Lima.Ik deed veel performances en maakte vooral tekeningen. Dat ben ik blijven doen tot op de dag van vandaag.Terugkerende thema’s in mijn werk zijn spiritualiteit, beeldvorming rond het godsbegrip van het monotheïsme, en dat laatste vooral in relatie tot de onvoorstelbare gebeurtenis van de holocaust in ons Europese cultuurverleden. Ik heb ook met enige regelmaat kunstprojecten gedaan. Enkele recente die ik hier zou willen noemen: rond 2006, een project over drie tekeningen van Rembrandt,

gedocumenteerd in het boek Rembrandt in Zwolle, gevisualiseerd in een expositie in het Stedelijk Museum Zwolle. In 2008 leverde ik 30 portretten van 100 x 120 cm voor het nieuwe stadion van PEC Zwolle. Een z.g. eregalerij van de beroemdste voetballers van die club sinds de invoering van het betaalde voetbal in Zwolle. Omdat ik geen portretschilder ben, maakte ik die portretten zoveel mogelijk in de artistieke stijl ten tijde dat die voetballers speelden voor die club. De schilderijen werden eerst getoond in het Stedelijk Museum Zwolle, waarbij ook het boek Eregalerij verscheen. In 2010 deed ik een project rond de Moderne Devotie, gedocumenteerd in het boek Modernere Devotie, gevisualiseerd in een expositie in het Historisch Centrum Overijssel.

www.henkheideveld.nl

14

Page 17: State of the arts 2014

HUMOR EN VERWONDERING

Yoko Heiligers

CV2013Boekillustraties Het Groot Kerstverhalenboek, Uitgeverij Marmer Prentje Momentje, o.a. Stadsfestival ZwolleBoekillustraties Into the heart of meetings Expositie Gemeentehuis, Emmeloord2012Theatervoorstelling ‘Koekoek’s Vogelparadijs’, diverse scholen en festivals Gestuurde Natuur, Stedelijk Museum ZwollePrentenboek Mama, wat zit er op mijn kop?, Uitgeverij Marmer2011Kunstmoment, Diepenheim ZwART Festival, Zwolle 2010ZwART Festival, Zwolle Boekillustraties Draaf met mij, Uitgeverij Marmer Boekillustraties De liefste moeder die ik ooit ken, Uitgeverij MarmerBeeldbuis Filmfestival, Zwolle2009Videoclips, Goomah MusicZwART Festival, ZwolleFestival DeFKA, Assen NFF Filmkoerier, Utrecht 2008DeFKA, AssenNederlands Filmfestival, UtrechtNoord Nederlands Film Festival, Leeuwarden1+1=3, Galerie Het Langhuis, ZwolleMedia Art Festival, Leeuwarden

OPLEIDING

2003-2007 CABK ArtEZ, richting Illustratie

www.yokoheiligers.nl

Yoko illustreert. Met humor en verwondering verbeeldt ze schijnbaar alledaagse situaties rond mensen, dieren of dingen.Ze gebruikt daarbij het medium/materiaal dat het beste past bij een vraag, persoon of onderwerp.

Potvissen, 2013

Technology, 2012

Dromenvangers, 2012

15

Page 18: State of the arts 2014

EEN RUIMTE KAN DE NIEUWSGIERIGHEID PRIKKELEN

Lysanne van den HoevenCVEXPOSITIES

2013 Duo-expositie, 19 het atelier architecten, Thorbeckegracht, Zwolle2011/12Virtuele expositie, Galerie Riek Viehoff, Amersfoort2010Installatie ‘The Woll’, Brugwachtershuisje Hanenkampbrug, Stichting MIR, Zwolle2009‘Onder de loep’, Kunstenlab, DeventerDuo-expositie Galerie In Beeld, Zwolle 2008 Tentoonstelling ‘Eye love candy’, KOP, Breda2007‘Lust in vier gangen’, Stedelijk Museum ZwolleExpositie (s) De Roestbak, Oldenzaal

OVERIG

2013 Lid kunstcommissie Focus op Kunst2013Mede-oprichter Plantenasiel Zwolle2009/10Retrospectief, tentoonstelling Oude Ambachtsschool in HCO ism SWZ en HACO2009Concept/organisatie/uitvoering/pr Cultureel festival III (DOAS, R10, JA)2008/09Concept/organisatie/uitvoering evenement ‘Krijtstreep & Canvas’ ism KIZ

Mijn beeldend werk komt tot stand vanuit een abstract gevoel of idee van ruimte. Deze ruimte voelt vertrouwd, maar tegelijkertijd ontstaat er een gevoel van ontheemding. Het contrast tussen deze gevoelens kan een herinnering oproepen aan een ruimte die je hebt gekend. Je ervaart een behaaglijk gevoel, de tijd staat even stil en je wordt weggezogen in de herinnering.

Het droomachtige karakter van mijn installaties, die zowel twee- als driedimensionaal worden verbeeld, maakt het mogelijk om deze te vullen met je eigen associaties en herinneringen.

www.lysannevandenhoeven.com

Doorgang, 2012

Binnentreden, 2012

Geleefd

16

Page 19: State of the arts 2014

DEZE BEELDEN ZWEVEN ERGENS TUSSEN FANTASIE EN REALISME

Jason Koelewijn

De betekenis van mijn werk probeer ik zoveel mogelijk over te laten aan de fantasie en het belevingsvermogen van de toeschouwer. Het is niet per se belangrijk wat ik met een werk wil zeggen maar wat het werk zelf zegt tegen elk individu. Graag gebruik ik een menselijke vorm in mijn beeld waardoor ik de afstand tussen beeld en toeschouwer wil verkleinen. Deze figuratieve beelden (gemaakt van o.a. siliconen) zweven ergens tussen fantasie en realisme.

Naast sculpturen maak ik ook ruimtelijk werk van o.a. afvalhout met als doel als functioneel sculptuur/object te figureren zoals bijvoorbeeld een kleine woning met meubilair en toebehoren.

CV2013 Afstudeer expositie ArtEZ hogeschool voor de Kunsten Zwolle: ruimtelijk werk/sculpturen2012 Midzomer Kunstfeest Bathmen: buitenexpositie van mijn ruimtelijk werkVoorjaarsexpositie Open Atelierdagen (Heerde): expositie van een aantal van mijn sculpturen2011 stageplek bij Silvia B.2009-2013 Studie Fine Art, Beeldende Kunst (autonoom) aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten2007 Gymnasium en IB diploma, Kandinsky College, Nijmegen

www.jasonkoelewijn.blogspot.nl

Doorgang, 2012

Geleefd

Het verblijf

Conversation piece

Page 20: State of the arts 2014

ONTLICHAMING

Tjallie Kooistra

CV2012 Kunstprijs Kunst langs de Vecht‘Littekens van geweld’, Dalfsen

OPLEIDING

2008-2013Windesheim - Docent beeldende kunst en vormgeving2006-2007ArtEZ Hogeschool voor de kunsten – illustratie

Mijn werken ontstaan altijd vanuit een fascinatie voor het lichaam en geest. Het denken wordt steeds belangrijker, en het lichaam is daaraan ondergeschikt. ‘Onszelf doodwerken is nog steeds de meest geaccepteerde vorm van zelfmoord’ (René Diekstra - Het geestige lichaam). Met computers kunnen we in de toekomst onze geest evenaren, terwijl ons lichaam voor het grootste deel nog een mysterie is voor de wetenschap.

Zonder lichaam zijn we niets, we zijn kwetsbaar en vergankelijk. Ons lichaam is ons lot. We gaan dood en worden weer opgenomen door de aarde. Accepteer het en bloei!

www.tjalliekooistra.nl

Lichaam

Benen

18

Page 21: State of the arts 2014

IS HET TOCH MEER EEN DROOM, EEN FANTASIE?

Loek Koopmans

CVEXPOSITIES

2013(g) TIENOVERGROEN met de werkschouw van de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK) in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, Nunspeet(s) Galerie de Langenhof, Zwolle(s) GROEN in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, Nunspeet 2012(s) gebouw Fermate, Zwolle2011(g) Galerie de Bibliotheek, Zelhem2010(s) Galerie de Raadskelder, Doesburg2009(s) Galerie ART/SITE, Haarlem(s) Stiltecentrum van het AMC te Utrecht

Na een 40-jarige beroepspraktijk als zelfstandig illustrator van kinderprentenboeken werkt Loek Koopmans sinds 2005 als autonoom schilder.

Zonder schetsen, ideeën en ook zonder einddoel ontstaan al schilderend vanuit abstracte vlekken vormen, diepten en sferen, die langzaam een relatie krijgen met de werkelijkheid.

Soms worden het landschappen of een vermoeden daarvan, soms meer lichaamsvormen.

Sinds 2010 ontstaan er ook portretten en personen.

In tegenstelling tot de landschappen ligt hier wel een idee aan ten grondslag. Het zijn echter geen gelijkende afbeeldingen van een zichtbare wereld. Het zijn verbeeldingen van personen met een eigen werkelijkheid. Al schilderend wordt de ziel belangrijker dan de uiterlijke kenmerken.

De verbeelding raakt aan een andere werkelijkheid of is het toch meer een droom, een fantasie?

www.loekkoopmans.tk

SchaduwzijdePolderkind

Onbevangen

Het Begin

19

Page 22: State of the arts 2014

Haworthia Fasciata

KUNST ALS EEN SPEL, EEN SPEL MET DE NATUUR

Mirthe Langelaan

CVEXPOSITIES

2013 Duo-expositie, 19 het atelier architecten, Thorbeckegracht, Zwolle2011/12Virtuele expositie, Galerie Riek Viehoff, Amersfoort2010Installatie ‘The Woll’, Brugwachtershuisje Hanenkampbrug, Stichting MIR, Zwolle2009Tentoonstelling ‘Onder de loep’, Kunstenlab, DeventerDuo-expositie Galerie In Beeld, Zwolle 2008 Tentoonstelling ‘eye love candy’, KOP, Breda2007(g) ‘Lust in vier gangen’, Stedelijk Museum Zwolle(s) De Roestbak, Oldenzaal

OVERIG

2013 Lid kunstcommissie Focus op KunstMede-oprichter Plantenasiel Zwolle2009/10Retrospectief, tentoonstelling Oude Ambachtsschool in HCO ism SWZ en HACO2009Concept/organisatie/uitvoering/pr Cultureel festival III (DOAS, R10, JA)2008/09Concept/organisatie/uitvoering evenement ‘Krijtstreep & Canvas’ i.s.m. KIZ

Voor Mirthe Langelaan is het maken van kunst een spel. Een spel met de natuur, met materialen, met vorm en kleur. Ze herhaalt en ordent, net zo lang tot er een organische structuur ontstaat die een eigen leven gaat leiden. Die gaat groeien en bewegen. Die als het ware evolueert, in een streven naar schoonheid. Het werk is bijzonder, vervreemdend en mooi.

Flowersperm

www.mirthelangelaan.nl

20

Page 23: State of the arts 2014

FASCINATIE VOOR MENSEN EN HUN EIGEN AARDIGHEDEN

Nina Maissouradze

CVOPDRACHTGEVERS

Movies than Matter, AmnestyLe Guess Who festival,Nederlandse Tijdschrift tegen de Kwakzalvers,Klijs en Boon,Prentje MomentjeDeuret en de Kroon netwerk notarissen,Festina Lente collectiveTravers

Mijn tekeningen verbeelden mijn fascinatie voor mensen en hun eigenaardigheden. Ik wil mensen verzamelen, blootleggen en hun imperfecties tonen. Laten zien hoe ze hun kont draaien en wat een gekke schoentjes ze aan hebben.

www.ninomay.nl

Zeefdruk Oksel

3 Tantes

Regenjas vrouw

21

Page 24: State of the arts 2014

ER IS GEEN RUIMTE VOOR TWIJFEL

Alex van der Meer

CVVISUELE PRODUCTIES KORTE FILMS EN TELEVISIE2010-2011 Videobeelden toneelstuk ‘De Aanslag’ Bos theaterproducties, Amsterdam2010 D.R. Mette Spacekadette. Tv 4 afleveringen –tv Rotterdam

VIDEOCLIPS2012 Promo Avics ‘Domotica’2011 Army of two - Ambition2008 Promo Glasvezel Noord-Nederland Promo Bol Networks Trike - George StrombolopoulousVan Wieren - Ien Proma - Pink Verfinstructie

WORKSHOPS2010-HEDEN Workshop striptekenen bij Quintus, Kunstcentrum in Kampen.Workshop filmmaken Dinkelland, alle scholen van KONOT; Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente, Hof van Twente via CuBaHof2009-HEDEN kunstworkshops2008-HEDEN Workshops op basisscholen/buitenschoolse opvangVerschillende workshops ontwikkeld voor Quintus en KCO. Kunst Cultuur OverijsselMiddelbare scholen en basisscholen

OVERIGE PROJECTEN2012 Videoproductie Quintus Kampen2009-2010 Peter en de Wolf Theater project o.l.v. Robert Schiessler. o.a. animatie-lessen gegeven op het Almere College in Kampen

EXPOSITIES2010 Expositie ‘Smaak’ tabaksfabriek, KampenExpositie in de ‘Casteleyn’, Zwolle2009 KCO, Zwolle (g)2008 ‘Casteleyn’, Zwolle2005 Antiekhandel Sytsema, Sneek

De tekeningen van Alex van der Meer zijn altijd erg herkenbaar. Het lijnenspel vloeit alle kanten op en abstracte vormen gaan over in concrete.

De vormen worden altijd direct op het papier gezet, er is geen ruimte voor twijfel.

Hoewel er weinig symmetrie is, is het vaak een harmonieus geheel.

Van der Meer maakt ook videokunst en elektronische muziek met dezelfde herkenbare schijnbaar chaotische kenmerken.

www.alexpo.nl

Page 25: State of the arts 2014

HOE EEN MENS ZIJN IDENTITEIT BLOOTGEEFT AAN EEN ANDER

Lotte Meijer

CV2013 Galerie Hoeve Rijlaarsdam, NieuwkoopRadboud Universiteit, NijmegenGalerie 10 bij 10, Nieuwolda Eindexamenexpositie ArtEZ Finals, Zwolle2010 Le Petit Montmartre, Heino2009 Cult, Raalte

Aanleidingen voor mijn werk zijn de natuur en het Nederlandse landschap. Wat mij hierin intrigeert is de mogelijkheid om – zoals in de traditie van de romantische landschapschilderkunst - het landschap te gebruiken als vorm voor een gevoelsuitdrukking.

Ik schilder het Nederlandse landschap in eerste instantie op een traditionele, realistische en herkenbare manier. De ontstane werken verzaag of versnijd ik om vervolgens de losse elementen opnieuw samen te voegen tot een nieuw beeld.

Het herschikken en opnieuw assembleren zijn manieren om de anatomie van het landschap beter te kunnen bevatten en de (ruimtelijke) beleving van het landschap te vangen. Door de fragmentatie is er bovendien meer nadruk op techniek en beeld. In mijn werk wil ik de bovennatuurlijke schoonheid van het alledaagse laten zien.

Aardappelveld, 2013

Holterberg, 2013

Wadden, 2013 Sallandse Heuvelrug, 2013

www.lotte-meijer.com

23

Page 26: State of the arts 2014

DUIZENDEN KLEINE PUNTJES ... ...................

Kirsten Offringa

Ik word door verschillendeonderwerpen gefascineerd,bijvoorbeeld door een thema als ‘ouder worden’. Maar ookbijzondere dieren als het gordeldier en de miereneter hebben mijn belangstelling. Afgelopen tijd heb ik met duizenden kleine puntjes vaninkt de vacht van een beer getekend. De patronen die zo zichtbaar werden in de vacht, ga ik uitvergroten. Ik ben benieuwd wat de uitvergroting voor effect heeft.

CV OPLEIDINGEN

2008 – 2009

BIK-opleiding, Beroepskunstenaars in

de klas

2003 – 2007

ArtEZ, Christelijke Academie voor

Beeldende Kunst in Zwolle -afdeling

illustratie

WERKERVARING

2012 – 2013

Coördinator Educatie muZIEum,

Nijmegen

2009 - HEDEN

Docent kinderatelier voor Quintus,

centrum voor kunsteducatie, Kampen

2007 - HEDEN

Illustrator/vormgever als zelfstandige

EXPOSITIES

2012

‘Verbinding’ Stadskantoor, Zwolle

2011

Gem. expositieruimte Synagoge

Kampen

Gemeentehuis Emmeloord

2010

Koornmarktspoort, Kampen

Cultuurhuis Stadshagen, Zwolle

‘Smaak’ Oude tabaksfabriek, Kampen

2009

KCO, Zwolle

AKN, (AVRO, KRO, NCRV), Hilversum

Westergasfabriek, Amsterdam

Galerie 59, Amsterdam

‘Explosie’ Boterhal, Hoorn

1+1=3 Galerie Het Langhuis, Zwolle

Cultureel centrum, OKN, Wroclaw,

Polen

Eindexamen expositie ArtEZ Zwolle

PROJECTEN

2008

Aankleding Boekenbal

Stadsschouwburg, Amsterdam

Aankleding Kinderboekenbal

Muziekgebouw, Amsterdam

De puntjes van het brailleschrift ontstaan zonder inkt, ze vormen patronen op een vel. Dit gegeven is mijn uitgangspunt voor een nieuw groot werk.

Beer met ijsje

Gordeldier

Koning Haas heeft het koud

www.kirstenoffringa.nl

Page 27: State of the arts 2014

EEN BELG IN ZWOLLE

Luc Onderbeke

CVEXPOSITIES

2007‘Zonderpaard’, duo-expositie Stedelijk Museum Zwolle

THEATER

2008Solocabaretvoorstelling ‘Nucleus Domenica’, tweede prijs Cameretten2009Menschen im Hotel (in opdracht van Firma Weijland)2010Lijf, lokatietheater (i.s.m. Firma Weijland)2011De Eeuwige Terugkerel (theaterproject i.s.m. Firma Weijland)De Onbekende Mens, i.s.m. Jack Weijkamp2012Broer Herman, i.s.m. Jack Weijkamp2013Broer Herman, het Narrenschip, i.s.m. Jack Weijkamp

ILLUSTRATIE & GRAFIEK

2007-2008Mois and Roxi, comicstrip i.s.m. Ernest Samuel (Piggybank UK)Project ‘Karakterwapens’ in opdracht van KCO 2010-2011Concept en illustraties voor het spel Het Geheim van de Spoolderberg, gameproject i.s.m. HKU.Het boek De Eeuwige Terugkerel i.s.m. Firma Weijland2012-2013Graphic Novel Zo is het niet gegaan i.s.m. Jack Weijkamp2013-2014 (LOPENDE PROJECTEN)Graphic Novel DRU, i.s.m. Jack WeijkampHet boek Broer Herman, de Verhalen i.s.m. Jack WeijkampExpositie DRU

Als je als verteller, theatermaker of illustrator het voorrecht bezit om een heel universum bij elkaar te verzinnen, dan moet je dat ook zo goed mogelijk doen. En als mensen je ook nog geloven, heb je dus iets verzonnen dat echt is gebeurd. Maar wanneer het erop aankomt is het maken van beelden en verhalen niet meer dan werk, met inbegrip van de zuchten en de onbedekte vloeken. Illustreren en schrijven zijn solitaire bezigheden, bij tijd en wijle contemplatief. Theater maken is een collectief proces. Deze twee vormen meen ik nodig te hebben, het liefst een beetje in balans. Ze wisselen elkaar af en vullen elkaar aan, naar gelang de behoefte. Daar tussendoor moet ik lezen. De invloed van literatuur is vaak indirect en werkt lang door.

Mijn meest autonome werk toont het vervreemdende en het absurde, zonder hoop, althans niet meer dan de hoop die Sisyphus mocht koesteren. Ook het dolende, ontaarde van de Kafkaeske mens sleep ik met mij mee.

De graphic novel Zo is het niet Gegaan ontstaan in samenwerking met Jack Weijkamp (schrijver) van Firma Weijland, onstijgt deze hopeloze toestand met succes. Een eigenzinnig verhaal, een historische gebeurtenis doorspekt met verzinsels en absurde humor. Verzinsels die, nu het boek er is, niet meer zo zeer van ons zijn, maar van de hoofdpersoon. Hij ontsnapte algauw aan onze greep. Maar verzinnen behoort tot de goede werken, en collectief doen alsof is een deugd. DRU is de werktitel van het nieuwe boek dat ik momenteel met Jack Weijkamp maak. Een graphic novel over de relatie tussen kunst en arbeid. Later in 2014 wordt DRU ook een theaterstuk en een expositie.

www.luconderbeke.com

Pensioenman in waanzin (graphic novel ‘DRU’)

Longo Drom. (graphic novel ‘Zo is het niet gegaan’)

25

Page 28: State of the arts 2014

“WEES MEESTER EN VORMGEVER VAN JEZELF” - NIETZSCHE

Marit Otto

CVKUNSTPROJECTEN

2011Vlucht 050511, 5 mei festival Zwolle i.s.m. M. van Enk en N. van der Sprong, in opdracht van BFO2009/10DOAS in volle Bloei Initiatief, tentoonstelling in het HCO, Zwolle2010Met voeten getreden, 5 mei festival Zwolle2009Mind Your Steps, 5 mei festival Zwolle2008Van de Straat project en boekpresentatie, Stedelijk Museum Zwolle2006Vrijheidsgasten, 5 mei festival Zwolle

EXPOSITIES

2013Duo expositie bij 19 het Atelier architecten, Zwolle2012(s) Faculteit Rechten Leiden2010(s) KCO Zwolle2009(s) (3d) Galerie in Beeld, Zwolle2006(s) ‘Lucht’, Hedon, Zwolle(g) ‘Bling it On’, Stedelijk Museum Zwolle

OPDRACHTEN & ONTWIKKELINGgrafische vormgeving/kunst/toegepast

2013Decor toneelstuk ‘de Omdenkers’2013Ontwerp lettertypes ‘Smooth Buggaloo’ en ‘Labyrindo’ ondergebracht in URW++ fontshop, Hamburg2012Ontwerp & uitvoering prijs voor Restaurant Poppe, Zwolle2012Artprint op doek in opdracht van SWZ en FRION

Ik ben sinds 1994 werkzaam alsbeeldend kunstenaar. Mijn werk weerspiegelt actuelemaatschappelijke thema’s, ook het alledaagse en het persoonlijke zijn belangrijke inspiratiebronnen. In mijn werk staat de mens centraal.Ondanks het esthetische karakter van mijn werk schuilt er vaak een soort onbehagen in. Deze tweeledigheid of dubbelheid is een terugkerend gegeven. Zie je wat je ziet?

Vernieuwing in mijn werk isgeen doel op zich maar hetgevolg van voortschrijdendinzicht en behoefte aanverandering.

Mijn autonome werk bestaat uit schilderijen, beelden en fotobewerkingen. Het bevindt zich op het snijvlak van fictie en realisme en heeft grafische en plastische kenmerken.

Naast mijn autonome werk participeer ik in kunstprojecten, in community art projecten en ineducatieve projecten. Ook ben ik kunstcoach, gastcurator en lid van de Commissie Beeldende Kunst Zwolle.

www.maritotto.nl

Mother Earth, 2012

Confusion, 2012

Fly me to the moon, 2013

Page 29: State of the arts 2014

Veronique Schrama probeert antwoorden op deze vragen te vinden met haar project Mass – Mechos – Structure; een omgeving die uit een totaal industrieel landschap bestaat waarin de machines de enige bewoners zijn. Een werkelijkheid waar kunstmatigheid het van de natuur heeft overgenomen en alle ecosystemen heeft voorbijgestreefd. Met haar monumentale houtskooltekeningen zoekt ze naar een relatie tussen de herinneringen uit haar kindertijd van haar vaders werkplaats en de structuren en machines die ze nu ontwikkelt. Dit als een manier om de wereld te begrijpen.

DIT ALS EEN MANIER OM DE WERELD TE BEGRIJPEN

Veronique Schrama

CVEDUCATIE

2013 Master Fine Arts: PaintingFrank Mohr Institute, Groningen(3de semester aug–dec 2012: Hunter College CUNY UniversitiesNew York City)2011 Bachelor Fine Art and Design in Education, Chr. Hogeschool Windesheim, Zwolle

2007 Gymnasium en IB diplomaKandinsky College, Nijmegen

EXPOSITIES

2011 (s) AKKUH Aktuele Kunst Hengelo (in cooperation with De Creatieve Fabriek) Hengelo2010 (s) ‘Panorama Veronique Schrama’Mens in de Ruimte, De Watertoren, Zwolle

2013 (duo) ‘Out of Site’, Sign+, Groningen(g) ‘Temporary Space’ The postoffice, Groningen(g) ‘What’s the matter’, Open Day, Frank Mohr Institute, Groningen(g) ‘Another Dimension’ Das Spectrum, Utrecht2012 (g) ‘All Options Open’, SMAHK (DEFKA), Assen(g) ‘Preludium 4’, Drawing Centre, Diepenheim(g) ‘Murals’, Museum le Secret, GoesOpen Studio’, Hunter College Studio Building, New York 2011 (g) ‘FMI Open Day’, Open Day, Frank Mohr Institute, Groningen2010(g) KiK (Kunst in Kolderveen), Kolderveen(g) ‘Beeldingen’, Broerenkerk, Zwolle

Industrieel landschap als ongedefinieerde ruimte opgebouwd uit beton, asfalt, containers en fabrieken. Waar men machines kan horen. Kantoren als dozen op elkaar geplaatst, computers geven toegang tot een virtuele ruimte. Hebben deze onbestemde ruimtes een hartslag, ademen ze, bezitten ze een ziel? Of zijn ze alleen maar kunstmatig en gefabriceerd? Is dit de werkelijkheid van een leefruimte?

On Landscape: Dam Turbine under Construction, 2013

On Behavior: The Expansion of Large Particle Collider, 2013

www.veroniqueschrama.nl

Mother Earth, 2012

Page 30: State of the arts 2014

ASSOCIATIE, DISSOCIATIE

Hind Souri

CVEXPOSITIES 2013Eindexamenexpositie ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, Zwolle2012(g) Stichting Bathmense Kunst Biënnale, Bathmen2011(g) European Exchange Academy, Beelitz-Heilstätten, Duitsland

Ik maak korte films met eennarratief karakter. Associatie,dissociatie, improvisatie enenscenering zijn leidraden in het proces van maken. Film is voor mij bij uitstek het medium om een mengsel van extremen te onderzoeken, omdat door het gelaagde karakter van een film de grens tussen belevingswereld en realiteit tegelijkertijd vervaagt enter discussie wordt gesteld.

www.hindsouri.com

Filmstill ‘Headlights’, 2014

Remote Control, 2013

Filmstill ‘The absence of worcestershiresauce and mind’, 2013

28

Page 31: State of the arts 2014

Creëren is voor mij een vrij natuurlijk proces. Ik begin, maar kan tijdens het werken alle kanten op, niets ligt vast. Deze openheid en vrijheid is een voorwaarde om mijn intuïtie, mijn hart, te laten spreken, en tot vorm te laten komen.

Ik zie, en voel, hoe een materiaal, handeling, kleur mij beweegt, en ervaar hoe mijn hart hierop reageert. Ieder materiaal heeft zijn eigen karakter, deze eigenschappen zetten me in beweging. Zo komt het schilderij of ontwerp tot vorm. Totdat het mij gaat aanspreken, en mij verrast, en het genoeg zeggingskracht heeft.

IEDER MATERIAAL HEEFT ZIJN EIGEN KARAKTER

Harmen van der Tuin

CVPROJECTEN

2013-2014ARMA ART, EXHIBITION 800 m2 AND CONFERENCE CENTRE 900 m2 (AECC) UBUD BALI. 4 ha toepassen van mijn signatuur op architectuur en meubelen en in 2000 m2 park2013 River South Art Centre Shanghai China2011-2012Dena Design, ShanghaiWuxi, VeenendaalMacedonië ontwerp meubellijn distribution Worldwide2012 Ten Cate/Reef, in beeld brengen en ontwerpen duurzame oplossing verbreden van B-wegen in Overijssel2010 KIZ, ZwolleMeer prijs, ontwerp ’Flaminco’, ism Poly-NedTextielarchitectuur, Steenwijk2007 Drieluik 300 x 400 Monuta Zoetermeer2005-2010 Ontwerp/uitvoering Zwolse architectuurprijs 5 jaargangen2005-2006Ontwerp Nederlandse inzending Horticultural World Expo, Shenyang China

EXPOSITIES 2011 Gallery Menno Art, Knokke, België2010Gallery NuPlus, Knokke, BelgiëLineartfair, Gent, België Stedelijk Museum Zwolle2009 Galerie Lambert, Valkenswaard Gem. expo-ruimte lustrum Den Ham2008(s) Interim Gallery, Geldrop(g) Museum De Fundatie Zwolle project Einklang (ZwArt-festival) (g) Point B (artists residence, Brooklyn, New York in Amerika2007(g) Autoriteit Financiële Markt AFM Amsterdam(g) Stedelijk Museum Zwolle

www.harmenvandertuin.nl

Filmstill ‘The absence of worcestershiresauce and mind’, 2013

Page 32: State of the arts 2014

MET KUNST PROBEER IK DEZE WERELD WEER TE GEVEN

Sanne van der Velde

CVOPLEIDING

2007-2012ArtEZ Academy for Fine Arts, Zwolle

EXPOSITIES

2013Etalage expositie, Zwolle2012De Buitenbioscoop, Mikc, DeldenJong talent, Menzis, WageningenEindexpositie fine art, ArtEZ, ZwolleTijd en Ruimte, ArtEZ, Zwolle2011Rokade, R10, ZwolleTijd en Ruimte, Veilinghuis, Zwolle2010Performance-nacht, Veilinghuis, ZwolleVeiling, Veilinghuis, Zwolle2009European Exchange Academy, Beelitz Heilstätten, Germany

OPDRACHTEN

20135 prezi’s, Passend onderwijs5 films, Passend onderwijs2012Promotiefilm BE COOL!, WSNS Lelystad, LelystadDesign promotieboek, Alert, Utrecht

Bepaalde patronen in ontwikkeling en manieren van doen zijn over de hele wereld gelijk zonder dat daarbij de lokale cultuur, taal en mode een rol spelen.

Deze overeenkomsten overstijgen verschillen die niet te overbruggen lijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het archetype van de heks, iedereen weet wat ze is en waar ze voor staat. Om dit fenomeen beter te begrijpen kan je aan een bibliotheek denken als metafoor. Een bibliotheek waar ieder mens lid van is en waar ieder mens zijn gedachten, kennis en weten aan.

Misschien is deze bibliotheek een subwereld die ons verbindt in ons onderling begrijpen.Met kunst probeer ik deze wereld weer te geven, kenbaar te maken en vorm te geven. Ik speel met abstracte ideeën die ik figuurlijk weergeef, ideeën over tijd, maatschappij, individualisme en gedachten. Ik probeer de onderliggende betekenis van ‘dingen’ te vinden, vaak vanuit een voor mij onbegrijpelijke fascinatie voor zeer specifieke symbolen en vormen.

Het oog van Michaël

Performance Veilinghuis

www.sannevandervelde.com

30

Page 33: State of the arts 2014

Dieke VenemaCVOPLEIDING

2008 - 2012Bachelor of Fine Art, ArtEZ Zwolle BEURZEN / WERKPERIODES

2014 werkperiode ‘De Fabriek’, Eindhoven2013 werkperperiode Sundaymorning@ekwc, Europees Keramisch Werkcentrum, Den Bosch, Mondriaan Fonds2012-2013 Startstipendium, Mondriaan Fonds

TENTOONSTELLINGEN

2014(g) ‘Beelden in Leiden’, Leiden(g, ‘State of the Arts’, Stedelijk Museum Zwolle2014(g) ‘Prospects and concepts’, van Nelle Fabriek Rotterdam(s) Moira, Utrecht2013(s) ‘Binden Banden Verbindingen’, ABN Amro IJsseltoren Zwolle2012(g) ‘Simmersalon’, Gallerie Bas, SneekEindexamententoonstelling ArtEZ Zwolle2011(g) ‘Tijdelijk Toegankelijk’ Zwolle

PUBLICATIES

ArtEZ Fact nr. 4 2012ArtEZ Finals online magazine 2012

www.diekevenema.nl

31

Page 34: State of the arts 2014

DE MAGIE VAN HOUT

Ron Wanders

CVBEELDENDE PROJECTEN

2013Ontwerpen van een groot houten paard als decor voor een Kamer Opera Huis-voorstellingExpositie en winkelverkoop Blauwdruck te ZwolleVerkoop van houtsculpturen, expositie waaraan meerdere R10’ers deelnemen Organisatie en ontwerp decorstukkenR10 Lustrumfestival Zwolle2010Onderdeel van een serie best-of filmpjes voor het HAFFExpositie ‘Het kleine geëerd’, Koornmarktspoort Kampen2008Animatiefilm ‘flessenpost’ voor Holland Animatie Festival Utrecht2007Expositie CODA museum Apeldoorn

DOCENTERVARING

2013Docent ArtEZ project ‘De onzichtbare stad’ op R10 ZwolleWorkshop animeren Prinses Julianaschool te ‘s Heerenbroek

In 2008 studeerde Ron Wanders af als beeldend kunstenaar. Na zijn afstuderen is hij werkzaam geweest als illustrator en tegenwoordig maakt hij houtsnijwerken.

De overstap van plat naar driedimensionaal werk is plotseling gekomen . Bij het experimenteren met 3D-software ontdekte Ron tal van nieuwe mogelijkheden en besloot hij om fysieker werk te maken. De houtsculpturen zijn gemaakt uit verschillende houtsoorten zoals essen- en elzenhout en komen tot stand in een langdurig proces van schaven en snijden.De beelden hebben een

duidelijk primitief karakter. Ron is niet op zoek naar een realistische representatie van de werkelijkheid, maar naar een natuurlijke oerkracht. Een kwaliteit die je ook in veel primitieve kunstwerken uit Oceanië en Afrika terugvindt. Door de harde en overdreven gelaatstrekken krijgen de sculpturen een krachtige uitstraling. Belangrijk in het werk is de manier waarop het hout bewerkt en opgepoetst wordt. Hierdoor behoudt het zijn natuurlijke vlam, en zijn alle kleurschakeringen, nerven en eigenschappen van de houtsoort goed zichtbaar.

Ron: “Het maken van kunst is voor mij een essentieel onderdeel van wie ik ben als persoon, ik haal ontzettend veel plezier uit het maken van een nieuw beeld, en laat me graag verrassen door de vormen die ontstaan en de kleuren in het hout.”

www.ronwanders.nl

Ibeji 2Bosgeest

Donald

32

Page 35: State of the arts 2014

SCHOENEN ALS BOUWWERKEN

Miriam van Weeghel

CV2010 - HEDEN:SHOWS- Amsterdam Fashion Week, o.a. Valtifest en Frans Molenaar Award- Bevrijdngsfestival Zwolle- L’Oréal Professionnel Color Trophy

PUBLICATIES o.a: ELLE, ESTA, Grazia, Step Magazine, InHolland, InStyle, Tred, Kunstzone

EXPOSITIES “Moderne houtenschoenen”“Under construction” Solo-expositie Schoenenmuseum, Waalwijk“Bagshoes 1” en “Bagshoes 2”“Starker Auftritt; Experimentelles Schuhdesign”, GRASSI Museum für Angewandte Kunst Germany“Oranienbaum” Germanyverwacht: Kunsthal Rotterdam

TELEVISIE / RADIO, o.a. :Hollands Next Top Model, RTL Boulevard, SBS Shownieuws, EDNED, BNR nieuwsradio Bas Westerweel, 3fm GielBeelen, Met het oog op morgen Eva Jinek

SAMENWERKINGENo.a. Elsien Gringhuis, Studio Ruig, styling team nicola formichetti voor Lady Gaga

2011 – HEDEN: docente Fashion Design & History, Onderwijs coördinator afdeling Fashion & styling Landstede te Zwolle2010start label Miriam van Weeghel Shoedesign2009 – 2011 Artez: studie Arts and Education; eerste graads docent beeldende kunst2006 – 2008 (orthopedic) shoe craftmanship 2004 – 2009 Artez: studie Fashion & Product Design; specialisatie: shoedesign

Het grappige is dat ik nooit een grote shoe-aholic was. Pas toen ik tijdens een Van Bommel-workshop in het tweede jaar van de kunstacademie een schoen mocht ontworpen, was ik compleet verliefd! Er viel voor mij zoveel samen; mijn liefde voor hout- en stofbewerking, mode, silhouetten, ambacht en het kleine autonome gebruiksproduct...

Het bijzondere aan schoenen vind ik dat het aan de ene kant een heel intiem gebruiksproduct is (een schoen beschermt je voet en draagt je overal naar toe), anderzijds kan een schoen ook prachtig op zichzelf staan; als een klein, zelfstandig gebouwtje. Ik zie schoenen ook echt als bouwwerken, geconstrueerd rond een voet.

Als schoenontwerper focus ik daarom sterk op constructie en vormvernieuwing. Draagbaarheid komt voor mij op de tweede plaats. Ik heb zo alle vrijheid om schoenen te ontwerpen met onverwachte silhouetten, monumentale hakken en geometrische vormen. Ik hoop op die manier het archetype van een schoen dat mensen in hun hoofd hebben, te veranderen. Ik wil schoenen maken die je nog nooit eerder hebt gezien!

miriamvanweeghel.blogspot.com

Bunkerboots

33

Page 36: State of the arts 2014

RAUWE ENERGIE

Kees Westervelt

CVEXPOSITIES

2013 Duo-expositie, 19 het atelier architecten, Thorbeckegracht, Zwolle‘Young at Art’ tijdens MAFF festival, AlmeloGalerie 10 bij 10, Nieuwolda ‘Eindexpositie’ ArtEZ, Zwolle‘Lente-expo’ St. Elisabeth ziekenhuis, Tilburg2012 ‘Rob and the Rising Stars’ Kunstpodium-T, Tilburg‘T-Day’ Aaltens Museum, Aalten Biennale stichting Bathmense Kunst, Bathmen

www.keeswestervelt.blogspot.com

Tussen het creëren en consumeren van kunst en cultuur zit wisselwerking en dynamiek. Dat fenomeen probeer ik in mijn werk te vatten. Ik haal mijn inspiratie vanuit alle lagen van de cultuur. Zonder me te laten belemmeren door heersende regels, normen en verwachtingen speel ik hiermee. Tegelijkertijd worden deze regels, normen en verwachtingen door mijn werk onderwerp van discussie. Daarbij hoort de combinatie van ambachtelijke en moderne technieken. De combinatie van die twee verschillende

benaderingen geeft een dynamiek waarin grenzen vervagen. Door de beperkingen van de techniek geeft het tekenen met potlood mij volledige controle. Dat staat in contrast met het werken via een computer waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn en volledige controle onmogelijk is. In dat computerwerk lijkt geen sprake van begin of eind.

Drei-streifen

Drie wijzen

Pieper met smeer

34

Page 37: State of the arts 2014

IK BEN EEN BEELDMAKER...

Marleen Wienk

CVOPLEIDING

2008-2012Bachelor in Illustration Design, Artez Zwolle

EXPOSITIES

2012M.I.K.C., DeldenGoor, Markelo en Hengelo2010Museum Meermanno Den HaagArtEZ eindexamen expoArtEZ School of Arts Zwolle

PUBLICATIES

2013 BoekieBoekie No 892012 In je gezicht2011Kika, dichter bij het kind

‘Ik ben een beeldmaker in de breedste zin van het woord. Mijn werk varieert tussen illustraties, ontwerp en videomateriaal. Het heeft geen vaste vorm maar wordt gekenmerkt door een sferische en grafische beeldtaal.’

www.marleenwienk.nl

Drei-streifen

Hout van mijWilde dieren in dunne handen

35

Page 38: State of the arts 2014

KOSMISCHE LANDSCHAPPEN

Anneke WilbrinkCV2013Leipzig Rundgang Spinnereigalerien SANAA, Leipzig Duitsland2012Grosse Malerei,Nieuwe Vide Haarlem2010(s) Museum de Fundatie Kasteel ‘t Nijenhuis, HeinoPublicatie Catalogus Anneke Wilbrink Schilderijen, uitgeverij Waanders2009Slot Zeist: selectie prijswinnaars Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst2008(s) Vegas Gallery, London2007(s) Stedelijk Museum Zwolle2006Prijswinnaar Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, Gemeentemuseum Den Haag

Een schilderij is voor mijn gevoel geslaagd als de complexiteit niet tot chaos heeft geleid, maar tot een soort van beheersing van tegenstellingen. Ik vind het woord beheersing de laatste tijd beter van toepassing op mijn geschilderde beelden dan het woord harmonie. Ik zie dat er in vroegere werken iets van een optimistische harmonie aanwezig is.

In mijn recente schilderijen probeer ik meer recht te doen aan de disharmonie in de wereld waarin ik leef. Een werkelijkheid waarin het sublieme en de middelmaat hand in hand gaan, waarbij het optimisme moet komen van de beschouwer.

www.annekewilbrink.nl

Page 39: State of the arts 2014

VERSTILLING EN MELANCHOLIE.

Steef WildenbeestCVOPLEIDING

2008-2012ArtEZ Zwolle, stories & design; illustration

PRIJZEN

2013Fiep Westendorp stimuleringsprijs 20132012Boekieboekie start award 2012; 1st placeBenelux beeldverhalen prijs; 6th place

PUBLICATIES

Boekieboekie #85, #87, #89, #91, #92Eindexamencatalogus illustratie 2012; In Je GezichtDichtbundel; dichter bij het kind (i.s.m. KiKa)Oogst #3, #4Mozart strips

EXPOSITIES

2012Eindexamenexpositie ArtEZ Zwolle(g) 37PK Haarlem2011Beeldbuisfestival 2011 (één-daage randinstallatie)Meermanno Museum Den Haag (groep, minor-project academie)

Om dit te benadrukken gebruik ik zelden tekst in mijn strips. De beelden hebben al een narratieve intentie die ik deels heb afgekeken bij hiërogliefen en muurschilderingen uit de Oudheid. Tekenen zie ik als een vorm van spreken, waarbij ritme, sfeer en spanning het verhaal maken.

Door overlappende elementen en onduidelijke kaders blijf je ronddwalen in de benauwende en trage werelden.

In mijn beelden vervaagt de grens tussen illustratie en strip.

www.steefwildenbeest.nl

Laat Haar

4 Truckers

37

Page 40: State of the arts 2014

Do the stop-motionScholen zijn van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken.

Aansluitend op de kerndoelen van de kunstzinnige vakken is

educatiemateriaal beschikbaar. Dit bestaat uit een voorbereidende

les (optioneel), een museumles en het maken van een stop-motion.

Het programma in het museum duurt een uur met een optionele

uitloop.

(museumles)

Page 41: State of the arts 2014

Met de hoeveelheid en diversiteit van kunstuitingen, thema’s en de verschillende vakdisciplines, bieden wij een zinvol en inspirerend bezoek op maat. Daarom is het museumbezoek ook geschikt voor oriëntatie op studie en beroep.Het programma kan toegespitst worden op de onderwerpen die behandeld worden in de lessen op school, waaronder ook de thema’s uit het examen syllabus.

Een voorbereidende les staat online. Hierin worden leerlingen voorgesteld aan de kunstenaars die uitspraken doen over hun werk.

De museumles begint met een introductie. Vervolgens wordt er zowel schriftelijk als mondeling gereflecteerd op het werk middels een lesbrief en nabeschouwing.

Doe-opdracht: Stop-motionLeerlingen gaan als groep een animatie maken. Hierin staan communicatie en reageren op elkaar centraal. Ze vertellen elkaar door wat er gaande is op de ‘set’ en geven hier een beeldend antwoord op door te spelen met en het bewegen van attributen zonder werkelijk te zien wat er gebeurd is.

Er kan ook gekozen worden voor een uitgebreidere versie. Vanuit de opgedane kennis en inspiratie worden zelf objecten gemaakt voor een gekozen thema. Een object kan zo in het beeld opgebouwd en bewogen worden (denk bijvoorbeeld aan 10 watergolfjes, een flatgebouw of bladeren aan een tak). Wanneer het werkstuk eenmaal op de set beland is mag ieder die erna komt dit bewegen, overtekenen, stapelen etc. De makers laten hun aandeel achter op de set waardoor deze steeds voller raakt. Nieuwe makers reageren met hun werkstukken ook op de al bestaande stukken. Ze werken zowel aan hun eigen object als aan een geheel.

Het resultaat krijgt een plek op de website van het museum.Aanmelden voor het museumbezoek is nodig via [email protected] of [email protected] (ook voor meer informatie)

De kosten zijn € 75,00 per groep

museumles

Page 42: State of the arts 2014

Landstede Fashion & Styling

CVVERWACHT 4 JUNI 2014: ‘Fashion Forward 2014’, Hedon2013Solo modeshow Landstede Fashion & Styling ‘Fashion Forward 2013’ ‘Brui(d)scouture’ Mbo bruisweken2013‘Cheerlead challenge’ – Landstede topsport‘Stilletorun’ ten bate van het Zwolse Leger des Heils2012‘Sportcouture’, KVLO gala Zwolle2009Trendshow 2009, De Spiegel, Zwolle2008Trendshow 2008: Odeon, Zwolle

De opleiding Fashion & Styling leidt studenten op tot mode professionals met een autonome visie. Wij stimuleren eigenheid, creativiteit en vakmanschap.

In dit kader hebben onze eerstejaars studenten kragen ontworpen, geïnspireerd op het ‘Portret van welgestelde familie’ door Hendrick ten Oever. Geïnspireerd op elementen uit dit schilderij, wat kan variëren van haarkrullen, vloertegels tot de daadwerkelijke kragen die de familie draagt, zijn de meest uiteenlopende ontwerpen ontstaan. Alle kragen zijn uitgevoerd in klassiek gebleekt pitjeskatoen, een materiaal dat binnen de couturewereld bekend staat als het zogenaamde ‘toile’ materiaal.

Hendrick ten Oever 1639-1716

Portret van een welgestelde familie

bruikleen Rijksmuseum Amsterdam

40

Page 43: State of the arts 2014

www.landstedembo.nl/MBO/Mooi-en-Modewww.facebook.com/MooiEnMode

41

Page 44: State of the arts 2014

Als je neus te dicht op het werk komt gaat er geen alarm af en een strenge suppoost zal je er ook niet tegenkomen. Misschien wel de maker van dat leuke object, die mooie illustratie of dat geweldige sieraad. In Blauwdruck ontmoet je met een beetje geluk de kunstenaar waarvan je net werk in het Stedelijk Museum hebt gezien. Gedurende State of the Arts verkopen zij er hun illustraties, grafieken, schilderijen, boeken, meubels, sieraden en ander werk. Bewonder het, bekritiseer het, word er verliefd op en neem het mee naar huis. Veel is betaalbaar, alles is te koop. Het winkelinterieur is - speciaal voor deze verkoopexpositie van State of the Arts, in opdracht van R10 - ontworpen en gemaakt door studenten van ArtEZ Interieur.

BLAUWDRUCKeen winkel met werk kunstenaars State of the Arts Zwolle 2014

Blauwdruck, Grote Markt 20 (de Hoofdwacht, naast de ingang van de Grote of Sint-Michaëlskerk), Zwolle.

16 februari t/m 5 mei, elke dinsdag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur, zaterdag en koopzondag van 10.00-17.00 uur.

www.Blauwdruck.nl en www.R10.nl

Een samenwerking tussen Jorien van Vilsteren als startend ondernemer, de Cultuurwerkplaats R10 en het Stedelijk Museum Zwolle.

Page 45: State of the arts 2014

De Cultuurwerkplaats R10 is niet zomaar een partner van State of the Arts. In de regio

Zwolle is het een belangrijke verzamelgebouw waar startende creatieve ondernemers

ruimte, begeleiding en ondersteuning krijgen bij het opzetten van hun onderneming.

De ateliers in R10 worden bevolkt door talent uit alle denkbare disciplines,

interieurontwerp, webdesign, autonome kunst, grafisch ontwerp, illustratie en

animatie, edelsmeedkunst en muziekcomposities. Deze jonge, startende professionals

zijn – direct of via R10 – te benaderen voor opdrachten, bestaand werk, workshops,

lessen of het uitbroeden van vernieuwende samenwerkingsprojecten.

R10 organiseert ook kunstprojecten en begeleidt opdrachten voor bedrijven en

instellingen. Collega culturele ondernemers uit de regio kunnen regelmatig een

graantje meepikken bij workshops die worden georganiseerd. R10 heeft studenten

van ArtEZ Interieur gevraagd ontwerpen voor de winkel te maken.

Cultuurwerkplaats R10, Rieteweg 10, Zwolle

T. 038-750 1250

www.R10.nl, [email protected]

Page 46: State of the arts 2014

In State of the Arts laat het Stedelijk Museum Zwolle de huidige stand van zaken op kunstgebied in de stad zien. Wie zijn er actief? Wat wordt er gemaakt? Kunstenares Annet van der Kamp heeft het laatste jaar een aantal

belangrijke opdrachten gekregen voor werk in de openbare ruimte. Deze werken kunnen niet in het museum getoond worden. Zo heeft ze een bank gemaakt die geplaatst is op het Nachtegaalplein in de

Kamperpoort en een tegeltableau voor Zorgcentrum IJsselheem.

Ze laat zich vaak inspireren door de natuur. In de bank in de Kamperpoort zijn vogels afgebeeld, om te verwijzen

naar de straatnamen en in de gevelstenen verwerkt ze bloemmotieven. Ook in haar vrije

werk speelt de natuur een belangrijke rol. In haar laatste serie vaasjes en kandelaars staat het onderwaterleven centraal.Door stijl en onderwerpkeuze roepen zowel de gevelstenen als de vaasjes associaties op met kunst die zo’n honderd jaar geleden gangbaar was. Een echte State of the Arts 1914 is helaas niet mogelijk parallel aan State of the Arts 2014, wel laten we enkele stukken uit de collectie zien uit die periode.

Ruim honderd jaar geleden was de in Zwolle geboren kunstenaar, Gerrit Dijsselhof (1866-1924), één van de eerste Nederlandse kunstenaars die gefascineerd was door het onderwaterleven. Urenlang zat hij in Artis bij de aquaria te schetsen. Die tekeningen werkte hij later uit tot schilderijen met vissen, krabben en waterplanten. Eén van die schilderijen bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle. Dijsselhof was niet de enige in zijn tijd die zich door de natuur liet inspireren. De hele periode van Jugendstil en Art Deco, ca. 1895-1920, staat in het teken van al dan niet gestileerde dier- en plantmotieven. Het bijzondere van deze periode is dat deze motieven niet alleen in de beeldende kunst werden gebruikt, zoals in de schilderijen van Dijsselhof, maar vooral in de toegepaste kunst. Aan het eind van de negentiende eeuw was vanuit Engeland het idee overgewaaid dat toegepaste kunst ook kunst was, en dat kunst

State of the Arts

Zwolle 1914?

Jugendstil en Annet van der Kamp

Annet van der Kamp Bank op Nachtegaalplein, 2013h. 1,20 x ø 4,5 m

G.W. Dijsselhof (1866-1924)Kreeft en ponen in een aquarium, ca 1915 olieverf op doek 95x51 cm

44

Page 47: State of the arts 2014

Kamerscherm ca.1910 187 x 196 cm

Annet van der Kamp Gevelsteen toegepast op woningen in de Pierik, 2013

Annet van der Kamp Vaasjes met onderwatermotieven, 2013handgevormd aardewerk

45

Page 48: State of the arts 2014

voor een groter publiek bereikbaar moest zijn.Door de industriële - en dus hogere - productie werd dit deels mogelijk. Ook Dijsselhof heeft complete interieurs ontworpen. In het Gemeentemuseum in Den Haag is een stijlkamer van hem ingericht.

Chris Lanooy (1881-1948) en Bert Nienhuis (1873-1960) lieten zich eveneens inspireren door het onderwaterleven, bijvoorbeeld voor hun vazen en ander aardewerk. In de techniek ligt overigens een groot verschil met het werk van Annet van der Kamp. Haar vazen zijn allemaal handgevormd, voor haar vrije werk gebruikt ze geen mallen. Van der Kamp decoreert haar werk ambachtelijk met de hand in het glazuur, waardoor elk object uniek is. Daarom vergelijkt ze zelf haar werk liever met het Delfts blauwe aardewerk dan met het aardewerk uit het begin van de twintigste eeuw, dat veelal gegoten is en aan de hand van vaste ontwerpen is gedecoreerd. Dat is onder andere te zien aan twee vazen van Plateelbakkerij Zuid-Holland. Deze zijn met hetzelfde decor beschilderd, maar gesigneerd door verschillende mensen, Lanooy en J. Kool. Naast zijn schilderwerk voor deze plateelbakkerij heeft Lanooy zelf veel glas- en keramiekobjecten, schilderijen en textielontwerpen gemaakt.

In dezelfde periode nam de welvaart voor een deel van de bevolking toe. Er werden huizen gebouwd voor de gegoede burgerij, die het kon betalen om ook aan het interieur aandacht te besteden. En dat is precies wat de architecten en de ontwerpers op het oog hadden. Het huis werd een Gesamtkunstwerk. Kunstenaars en ontwerpers hielden zich met verschillende disciplines bezig. Architecten ontwierpen zelf meubels en vazen, of werkten nauw samen met anderen om bijvoorbeeld geveldecoraties te laten maken. Schilders ontwierpen ook interieurs of maakten zowel glas- als textielontwerpen. Zo heeft Geurt G. Post (1877-1928) in Zwolle verschillende panden ontworpen, maar daarnaast ontwikkelde hij tuinmeubels, waarvan twee modellen in het museum te zien zijn. Toch bleven deze vazen, meubels en andere toegepaste kunstobjecten voor het overgrote deel van de bevolking onbereikbaar.

In Zwolle werd aan het begin van de twintigste eeuw in Assendorp, de Veerallee en het centrum in de nieuwe stijl gebouwd, waarbij soms alleen de gevel werd aangepast met eigentijdse vormgeving. Veel van deze panden zijn versierd met gevelobjecten, decoratieve details of tegeltableaus. En zo is de kring weer rond, in februari 2014 is de renovatie van de woningen in de Pierik afgerond, waar Annet van der Kamp in samenwerking met 19 Het Atelier Architecten aan heeft gewerkt. Voor deze sociale woningbouw uit de jaren ’50 maakte ze gevelstenen met bloemmotieven. De bloemmotieven verwijzen naar de straatnamen zoals de Korenbloemstraat en de Violierenstraat. In tegenstelling tot haar vrije werk gebruikte ze hiervoor wel mallen waarin ze het beton stort om de gevelobjecten te maken. Gekozen is voor beton, makkelijker te verwerken dan keramiek en vooral veel goedkoper. Zodat de kunst toch voor grotere bevolkingsgroepen bereikbaar wordt.

Linda Barendse, conservator

Plateelbakkerij Zuid-HollandOorvaas 1900-1920 Aardewerkh. 40 cm. beschilderd door J. Koolen C. Lanooy

Page 49: State of the arts 2014

STADIN

BEELD

www.stedelijkmuseumzwolle.nl/tour

Krijg je stad in beeld via je smartphone.

Dwaal rond in het centrum van Zwolle en ontdek verloren verdedigingswerken, toppers onder de stadsgezichten, weetjes over Zwolle en de Millenniumdoelen in de geschiedenis van Zwolle.

Page 50: State of the arts 2014

Sinds 2011 kent het Stedelijk Museum Zwolle naar aanleiding van de

tentoonstelling ‘The State of the Arts’ twee kunstprijzen toe.

De professionele jury kent een prijs toe en de bezoekers van de expositie ‘The

State of the Arts’.In 2011 werd de publieksprijs gewonnen

door Roni Katz met haar bijzondere en fijnzinnige tekeningen in draad. De

prijs bestond uit het meedoen aan de tentoonstelling SHE ME.

De vakjury koos voor Douwe Dijkstra video kunstenaar, hij kreeg als prijs een

solo-expositie in het museum.Het Stedelijk Museum Zwolle maakt

niet alleen mooie tentoonstellingen maar heeft ook een springplankfunctie voor de

producerende kunstenaars in Zwolle.

Een mooi voorbeeld is Douwe Dijkstra. Hij kreeg in 2011 het Michaeltje van de professionals in het kunstcircuit van Zwolle. Hij maakte van zijn solotentoonstelling in 2013 heel veel werk en is daardoor met zijn werk gekozen voor het programma van het International Film Festival Rotterdam 2014. Sneller kan je niet springen en de hoogte is ook niet te versmaden.Bij alle thematentoonstellingen, waar historisch werk uit de collecties van de musea in Nederland getoond wordt samen met hedendaagse kunst, wordt ernaar gestreefd werk van Zwolse kunstenaars te tonen dat kwalitatief en thematisch bij de tentoonstelling past. Roni Katz kwam met haar werk terecht in SHE ME, vrouwbeeld door hedendaagse vrouwelijke kunstenaars in 2011. De contacten die ze bij deze tentoonstelling op kon doen, zijn belangrijk voor een beginnend kunstenaar.Ook tijdens State of the Arts 2014 staan er weer 2 Michaeltjes klaar!!De Zwolse bevolking en de vakjury kunnen weer kiezen. Welke kunstenaar spreekt het meest aan. De keuze is weer groot van schoenen tot beelden. Uiteraard is de naam het Michaeltje ontleend aan Sint Michael de beschermheilige van de stad Zwolle.

EN DE PRIJSWINNAARSZIJN……!!!!!

ZWOLSE KUNSTPRIJS ‘HET MICHAELTJE’,

VOOR TOONAANGEVEND EN VERNIEUWEND

TALENT

STATEARTS

OF THE

Z w o l l e • 2 0 1 1

Het Michaeltje

Roni KatzDouwe Dijkstra

Page 51: State of the arts 2014

ALVAST KENNIS-MAKEN?Alvast kennismaken met de kunstenaars? Ga naar onze site of facebook pagina’s. In korte video’s stellen zij zich aan u voor.

Zondag Museumdag

In het kader van de expositie ‘The State of het Arts’ zullen de deelnemende kunstenaars zich op de zondagmiddag voorstellen. Dat kan op allerlei verschillende manieren: workshops, lezingen, rondleidingen, stripverhalen tekenen.Maar iedere zondag is er iets nieuws te zien en/of te doen.

KENNIS MAKEN MET DE KUNSTENAARS

Ga voor de data van de activiteiten naar onze site www.stedelijkmuseumzwolle.nl

www.facebook.com/stateoftheartszwolle

www.facebook.com/stedelijkmuseumzwolle

49

HEDON/ BURO RUIS

In samenwerking met Hedon/Buro Ruis worden er een aantal singer/songwriterconcerten georganiseerd op donderdagavonden in april en mei 2014. Hou de website in de gaten.De avondconcerten zullen veelal plaatsvinden in of bij de expositie. Zodat beeldende kunst en muziek verbinden.

Singer/ songwriterconcerten

LANDSTEDE FASHION & STYLING

Workshops enmodeshows

Landstede Fashion & Styling zal op de donderdagmiddag een aantal workshops en modeshows verzorgen.Deze workshops zijn voor jong en oud. Thema: het maken van en kraag als sieraad.

Page 52: State of the arts 2014

SMOBSHOP ZWOLLEOndernemers in de binnenstad van Zwolle denken een

manier te hebben gevonden om de toenemende concur-

rentie van internetwinkels het hoofd te bieden.

Ze hebben een uitgebreide App geïntroduceerd waarin

alles over de Winkels, Horeca en Musea in de stad te

vinden is. "Klanten kunnen nu 24-uur per dag shoppen

en rondkijken in de winkels." zegt bedenker Angelo Eg-

bertzen. Zwolle is de eerste stad waar alle winkeliers

samen met een alles-in-één app komen.

Vandaag besteld is vandaag bezorgd

Via de Smobshop.com app kunnen klanten bij veel win-

kels in Zwolle on-line artikelen bestellen. Uniek is dat de

bestelling nog dezelfde dag bezorgd wordt. Fietskoeriers

gaan daarvoor zorgen. "Daarmee zijn we absoluut de

eersten die zo snel zijn, daar kan geen webwinkel

tegenop." aldus Angelo Egbertzen.

Page 53: State of the arts 2014

www.smobzwolle.nl

Page 54: State of the arts 2014

Check... Deel... Like...

www.facebook.com/stateoftheartszwolle

STATEARTS

OF THE

Page 55: State of the arts 2014

Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle houden van kunst, cultuur en historieSamen gaan voor kunst!

• Vriendenmakenexcursiesnaarinteressantetentoonstellingeninhetland.Tervoorbereidingwordteenlezingdooreenkunsthistoricusgegeven.

• Speciaalvoorvriendenwordteenrondleidingoverdeeigententoonstellingenvanhetmuseumgegevendoordemuseumdirecteurofdekunstenaarzelf.

• Elketweejaarmakendevriendeneenkunst-encultuurreisnaareenlandwaarjezelfnietzosnelnaartoegaatzoalsOekraïne,PolenenArmenië.

• Vriendendragenbijaandeaankoopenrestauratievankunstwerkenvoorhetmuseum.• VriendenontvangenperadrestweetoegangspasjesvoorhetSMZdiehethelejaargeldigzijn.• Vriendenvindenhetgoeddatereenkunst-encultuurhistorischmuseumaandeMelkmarktinZwolleis.

Vooreenjaarlijksebijdragevan€ 25,-bentualvriendofvriendin!

Ik word Vriend.OndergetekendegeeftzichopalsvriendvanhetStedelijkMusuemZwollenaam.............................................................................................................................voorletters.................................................

adres.............................................................................................................................huisnummer...............................................

postcode...........................woonplaats...........................................................................geboortedatum..........................................

emailadres.....................................................................................................................

opsturennaarVerenigingVriendenStedelijkMuseumZwolle,Voorstraat348011MLZwolle,[email protected]

Page 56: State of the arts 2014

afb

eeld

ing

: Jas

on

Ko

elew

ijn, P

apill

on

, 201

3/14

, afm

. ca.

125

m |

foto

: Eva

Po

sth

um

a