Stageverslag Ralph Bruens

of 23 /23
S T A G E V E R S L A G R A L P H B R U E N S

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Stageverslag Ralph Bruens

Page 1: Stageverslag Ralph Bruens

S T A G E V E R S L A G

R A L P H B R U E N S

Page 2: Stageverslag Ralph Bruens

2

3. voorwoord5. scooperz9. mijn plek in het bedrijf10. POP12. Thema: trends in social media15. Werk22. Nawoord

I N H O U D

Page 3: Stageverslag Ralph Bruens

3

V O O R W O O R D

De 24ste van augustus begon het dan toch, eerste

keer een half jaar stage zoals alle derdejaars van

het SintLucas. Gelijk na de zomervakantie. Ik wist

niet wat me te wachten stond, maar het is allemaal

goed gekomen. Je ontdekt door de stage meer dan op

school je sterke en zwakke punten. Daarbij heeft de

ervaringen mij nog meer het gevoel geven dat ik ook

ooit mijn eigen bedrijf wil beginnen. Waar ik al mijn

interesses in het grafisch vak kan uitoefenen zoals

Grafisch Design, illustratie en drukwerk. Het is hard

ploeteren maar je zet een merk neer waar je trots op

kan zijn. Maar sinds deze stage heb ik ook de kracht

van het internet meegekregen. Je kunt veel met

beelden online. Met deze ervaring en kennis wil graag

samen voegen met mij interesses. Ik zal hier alles over

vertellen in dit stage verslag over wat ik heb geleerd.

Ralph Bruens

Page 4: Stageverslag Ralph Bruens

4

Page 5: Stageverslag Ralph Bruens

5

Scooperz is een social media agency dat door Esther Goos vanaf maart 2016 vijf jaar geleden is opgestart. Scooperz verzorgt op meerdere platformen de social media voor bedrijven. In totaal werken er 10 mensen. 6 vaste werknemers als je de stagiaires meerekent en 4 externe. Scooperz is te vinden in Breda in het AV-huis achter de brandweerkazerne, waar meerdere bedrijven zijn gevestigd.Ze zeggen zelf het ‘gezelligste kantoor’ van allemaal te hebben en ik kan daar wel mee in stemmen. Het is niet als een standaard kantoor ingericht het straalt heel erg een warmte uit. Er is een bank

waar je even kunt gaan zitten als je even van het scherm wilt kijken. De sfeer binnen de groep is ook gemoedelijk. Iedereen draag zijn steentje bij voor het bedrijf en iedereen wordt ook overal in betrokken.

S C O O P E R Z

Page 6: Stageverslag Ralph Bruens

6

WebcareScooperz verzorgt verschillende social media dingen voor bedrijven en een daarvan is Webcare. Alle vragen en klachten die gasten en klanten via social media wordt gestuurd moeten in goede banen geleidt worden en de nodige aandacht krijgen. Scooperz zorgt ervoor dat dit gebeurd. Het is belangrijk dat het zorgvuldig gebeurd en dat de klanten netjes behandelt worden.

Content creatieContent creatie is het belangrijkste waar ik me mee bezig houd. Dit houdt alle verschillende content in die voor de klant gemaakt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een foto post zijn of een video maar ook een blog

voor een website zijn. Voorafgaand van het maken van de content moet er nog veel gebeuren. Zo wordt er eerst een contentplanning gemaakt en moet er worden gebrainstormd over wat we willen communiceren bijvoorbeeld is het een win actie met als doel e-mail te verzamelen, een commerciele post om meer producten te kunnen verkopen of een creatieve post als doel meer likes te krijgen. Daarna wordt er een briefing gemaakt en kan het creatie gedeelte beginnen. Wanneer de eerste versie af is plaats je deze op een testpagina vanuit daar wordt er feedback gegeven op je werkt en moet je, wanneer nodig nog iets bewerken.

SalesBij de sales draait om nieuwe klanten binnen te halen, offertes maken en de rest van het financiele gedeelte. Maar ook regelt de sales ook Scooperz eigen campagnes. Zo wordt er nu in het einde van het jaar voorbereid op ‘kerstcadeautjes’ voor klanten en bedrijven waar Scooperz langs gaat. Dit om de naam bekendheid te vergroten of om andere bedrijven uit te nodigen voor een gesprek.Klanten. Scooperz heeft klanten waar Scooperz voor wil werken. Dat is de insteek voor nieuwe klanten. Een van de de grotere klanten is ZorgVoorMijnHuid.nl (afkorting ZVMH) . Hiervoor regelt Scooperz zowel de Webcare als de Content Creatie. Er worden

rond 7 post per maand gemaakt voor ZVMH deze verschillen van win acties tot commerciele posts. Husk is ook een grote partij. Het is in mijn ervaring wel de lastigste dat komt omdat Husk ook hun eigen design afdeling heeft en van ons echte creatieve posts verwacht. Dat is natuurlijk wel leuk maar kost wel de nodige moeite. Voor Husk wordt er geen webcare gedaan maar wel blogs geschreven voor hun eigen speciale blog site. De Efteling is ook een grote klant maar hiervoor verzorgt Scooperz alleen de Webcare. Whirlpool Avéne en KRO/NCRV zijn nieuwe klanten waarvoor ook content creatie gedaan moet worden.

Page 7: Stageverslag Ralph Bruens

7

Page 8: Stageverslag Ralph Bruens

8

Page 9: Stageverslag Ralph Bruens

9

In het begin van mijn stage merkte ik dat ik meer uitdaging moest krijgen. Dit heb ik gemeld er en werd ook zeker iets mee gedaan. Ik kreeg meer en verschillend werk. Ik krijg samen met een andere designer bij Scooperz al het design werk. Dit krijg ik vaak via een briefing. Lara of Marlou zetten het in Asana, een programma waar je een takenlijstje kan maken, of er een nieuwe briefing klaar staat. Hier in staat kort af wat er gecommuniceerd moet worden en dan kan ik aan de slag. Ook staan ze open als ik met andere input kom waarvan ik verwacht dat heb beter zal zijn. Af en toe zijn er ook spoedklussen in vorm van bijvoorbeeld een folder of ander drukwerk. Er is ook een andere designer genaamd Karin en we zorgen er wel voor dat we elkaar dingen leren. Als je er niet uit komt kan de andere met een nieuwe blik toch wat

verbeterpuntjes aanwijzen.Ik ben ook bezig met Scooperz zelf. Daarvoor maak ik bijvoorbeeld mugs met quotes. Dit wordt het cadeautje aan de klanten. Hierdoor verbeterd mijn omgang met illustrator ook wel erg goed. Ik heb me niet een keer echt een stagiaire gevoelt. Je wordt geheel meegenomen in het bedrijfsproces en je doet mee met alle besprekingen en je krijgt ook een verantwoordelijkheid naar de klant toe. Bij Scooperz is overigens iedereen verantwoordelijk over het kantoor daarmee bedoel ik dat je ook zelf initiatief moeten nemen om even te stofzuigen of schoon te maken, de vaatwasser uit te ruimen, tafel dekken en rond vragen of iemand nog wat te drinken wil.

P L E K

Page 10: Stageverslag Ralph Bruens

10

Voordat ik een stage ging zoeken heb ik een Persoonlijk Ontwikkeling Plan uitgewerkt. Ik heb doordat dit mijn eerste stage was een zo breed mogelijk POP op gesteld. Ik wilde dat deze zeker uitvoerbaar was. Toen mijn stageperiode begon heb ik tijdig aangegeven dat ik meer uitdaging zou willen. Dat was mede om mijn POP uit te kunnen voeren.De POP van voor de stage:- Projecten die gebruikt maakt van verschillende Adobe programma’sIk wilde graag nog meer het Adobe pakket onder de knie krijgen. Na drie weken in het begin van de stage had ik alleen maar nog met Photoshop gewerkt en vroeg ik me af of hier nog wel verandering in ging komen. Ik heb toen in gesprek aangegeven meer uitdaging de willen en krijg nu ook veel meer verschillende opdrachten. Ik heb bijvoorbeeld een simpele animatie gemaakt in After Effects en verschillende quotes gemaakt in Illustrator maar ook een folder opgemaakt in Indesign en nog steeds werk ik wel het meest met Photoshop maar dat komt omdat het meeste werk het beste te maken is in Photoshop.

- Besprekingen meemaken en in teamverband werkenAls er een ding is gelukt is het deze pop wel. Bij Scooperz werk je in een groot team en iedereen is je collega. Ik ben altijd een verlegen persoon geweest en dat was de reden waarom ik de eerste paar dagen ook wel even moest wennen. Allemaal nieuwe gezichten en omgeving maar al snel voelde ik me erg op mijn gemak. Iedere week is er ook een Teambespreking waar alles aan bod komt. Je kunt hier ook je ei kwijt als je vindt dat iets de verkeerde kant op gaat of juist om complimenten uit te delen. Ik gebruikte de besprekingen vaak ook om mijn creaties door iedereen te laten beoordelen. Zodat heel het team hun licht kan schijnen op het onderwerp. Zo is er meegedacht aan de quotes voor zowel op de muur als voor de kopjes die we als cadeau geven aan bedrijven.

- Verdiepen in conceptenVoor de klanten hoeft er zelden een concept bedacht te worden, deze staan namelijk al vaak vast. Maar voor Scooperz zelf moet er wel maak iets bedacht worden. Zoals de posts voor

de facebook. Ook voor een campagne voor Scooperz hebben we veel verschillende concepten bedacht. Het eerste was nog met Popcorn bakje en een golden ticket. Dit als bedoeling om de klant uit te nodigen om een ‘kijkje’ te nemen in onze bioscoop. Later hebben we deze verandert in de Mug Quotes omdat die toch iets tastbaarder en blijvender is.

Mijn POP is in context niet veranderd Ik heb alleen niet echt veel rekening met de tijd gehouden. Ik heb deze stage meer als een gehele leerperiode gezien in plaats van verschillende periodes waarin ik steeds iets anders leer. Maar zoals meer in teamverband te leren werken ben ik wel veel meer gegroeid ik durf mezelf meer te laten horen. Nog steeds als het druk wil ik me nog wel een afsluiten met koptelefoon op en even volledige concentratie want anders ben ik echt veel te snel afgeleid en dan komt het ook niet ten goede van de productie. Ik heb ook veel beter mijn consentratie leren vasten houden. Eerst was het bij ieder dingentje mijn consentratie weg maar dat is nu ook veel beter geworden.

P O P

Page 11: Stageverslag Ralph Bruens

11

Page 12: Stageverslag Ralph Bruens

12

Trends in Social Media

Social Media leek eerst zelf een trend maar in de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot misschien wel het meest gebruikte medium. Iedereen heeft wel een mening en die meningen zijn te zien ook. Onder hastags, at-iconjes en tags deelt iedereen hun mening met de rest van de wereld. Of dat een goed iets is kun je vragentekens bij zetten maar een ding is zeker bedrijven spelen daar soms wel brilliant op in. Belangrijk voor bedrijven is dat je ook blijft innoveren en met een zo snel groeiende medium is dat soms wel eens lastig. Ik onderzocht de nieuwste trends op social media gebied. Waar moeten bedrijven zich op gaan focussen en wat wil de doelgroep. Mensen zijn tegenwoordig snel uitgekeken en hebben een eeuwig honger

naar nieuwe dingen. Hoe kan een bedrijf zich nog steeds onderscheiden in de 2016.

Als het maar beweegt.

Facebook heeft in 2015 officieel de aanval geopend met YouTube. Al heeft Facebook niet het imago van een videoplatform, wat komt door de willekeurige wijze waarop video’s verschijnen op de gebruikers zijn Timeline. Maar in april noteerde het bedrijf al 4 miljard views per dag en het zal nu wel over de 5 miljard zijn gegaan. Maar video wordt een belangrijkere pion in de strijd om de grootste van allemaal te worden. Suggest video’s is daarvoor in het leven geroepen die de gebruikers makkelijker maakt om video’s te zoeken. Gebruikers kunnen ook video’s bewaren om later te bekijken en wat Youtube

zelf ook heeft een zwevend scherm waardoor je, terwijl je een video kijkt, nog andere dingen kunt doen op het sociale platform.Met grote videopartners als Star Wars en Discovery is Facebook begonnen met het uitrollen van de 360 graden video’s. Dit doen ze naar mijn eigen verwachting met een oog op het in 2014 door facebook gekochte Oculus Rift project.

Maar video is niet het enige wat in populairiteit toe neemt. 2016 wordt het jaar van de cinemagraphs. Cinemagraphs zijn foto’s waarvan vaak maar een object of de achtergrond beweegt. Instagram is hier een belangrijk platform voor. Sinds je video’s kunt plaatsen op Instagram is er veel ontwikkeling in geweest. En zal het nog lang niet stoppen maar andere partijen spring op het

T H E M A

Page 13: Stageverslag Ralph Bruens

13

idee van Cinemagraphs zo heeft wederom Facebook ook de mogelijk aan gebruikers gegeven om .gif bestanden te uploaden.

De camera verjaagt de vogel.

Langzaam wordt twitter onder geschneeuwt verschillende door andere sociale platformen. Instagram en Snapchat zijn hier de daders van. Grotere merker passen nu Twitter beleid aan, Twitter wordt meer gebruikt als een klantenservice kanaal maar ook hier zit weer een partij te dringen om die plek over te nemen. Whatsapp. Een andere reden waarom dat bedrijven langzaam weg gaan bij twitter ligt ook aan de hoge advertentie kosten vergeleken bij andere partijen. Instagram is daar bij net als twitter ook snel, dynamisch.Niet dat snapchat een directe concurent is voor twitter maar wel moeten ze er voor gaan oppassen. Onderlingen communicatie gaat nu veel makkelijker met beeld en niemand hoeft meer te kijken. Je kunt snelle updates geven over wat je aan het doen bent etcetera. Snapchat is twitter met beeld. En de verwachting is dat snapchat in 2016 grote stappen

zal gaan maken. Veel bedrijven wagen zich in 2015 nog niet direct aan Snapchat voor advertentie maar maken hier meer gebruik influencers. Influencers zijn bekenden, vaak internet persoonlijkheden, die betaald krijgen voor het gebruiken van producten of diensten.

Live is lifeEen van de trends waar ik het grootste vertrouwen in heb is Live streaming of misschien wel streaming in het algemeen. Youtube is al jaren een populaire streamingdienst en met de komst van Netflix is stream helemaal hot en wordt er steeds minder tv gekeken. Maar wat heeft dit met Social Media te maken? Live streaming is namelijk de manier voor interactie met een community of om juist die community op te bouwen. Twitch is hier het grote voorbeeld voor en partijen als YouTube die daar ook snel op inhaken met hun live streaming dienst YouTube Gaming wat zich net als Twitch zich richt op het live streamen van games. Maar langzaam is Twitch bezig zich uitbreiden naar andere soorten streams Twitch Creative is hier een voorbeeld voor.Maar even uitleggen wat live streaming nu inhoud. Door live streaming houd je het direct contact met

Page 14: Stageverslag Ralph Bruens

14

je doelgroep. Die kunnen via de chatfunctie communiceren met jou. Ook bedrijven spelen hier op in. Zo heeft Ubisoft bij het lanceren van een nieuw spel ook altijd een live stream of maken ontwikkelaars ook gebruik van influencers. Ook worden grote toernooien uitgezonden via Twitch en Youtube Gaming.Maar naast live streams van Games komt ook het live streamen bij de normale social media gebruiker steeds meer geïntegreerd. Kijk naar de apps als Meerkat en Periscope daarmee kun je ter plekken live streamen. Bijvoorbeeld als je bij een concert bent of je zit gewoon in de trein, je kunt gewoon streamen. Dit soort apps gaan hun opwachting maken in 2016.

Kopen, kopen en kopen

Social media en commercie zijn twee dingen die elkaar steeds achtervolgen. Zowel facebook als pinterest hebben aangekondigd een Buy-button te gaan toevoegen. Bedrijven kunnen zo veel

makkelijker hun product verkopen door een directe link naar hun winkel. Maar de stugge social media gebruiker zal niet snel meer overal opdrukken en is de commerciele content bui. Dus is de content die je aanbiedt belangrijk. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dit wil zeggen dat je als bedrijf niet je bezoekers moet overladen met post. Beter een geniale post per week die iets over je bedrijf zegt dan 7 commerciale post die iets zeggen wat je verkoopt.De buy-button in Pinterest is een interessante ontwikkeling. Het platform erg populair bij mensen die inspiratie nodig hebben. En hoe kun je je producten beter verkopen dan aan mensen die nieuwe dingen willen. Deze mensen zijn eerder geneigd om het dáádwerkelijk ook te kopen. Hierbij hoef je ook geen commerciële post te plaatsen maar ik geef even een IKEA als voorbeeld een foto van een woon kamer te laten zien daarnaast dan de knop om die producten meteen te kunnen bestellen op de IKEA site.

DusWat ik heb ontdekt in dit onderzoek is dat 2016 vooral de doorontwikkeling gaat worden van wat is gestart. Een dienst als Twitter zal nu nog niet sneuvelen maar moet met een sterke update komen wil het nog met de jonge platformen de maat meten. Facebook gaat de oorlog met Google aan en gaat ook met de Virtual Reality stappen maken. Video en Cinemagraphs worden de nieuwe kwaliteit posts en (live)streaming wordt booming en moeten zich gaan bewijzen om echt het gevecht met tv aan te gaan. Commercieel moeten bedrijven het over een andere boeg gooien willen ze het publiek nog boeien. Er staat dus veel te veranderen in de wereld van Social Media.

Page 15: Stageverslag Ralph Bruens

15

Page 16: Stageverslag Ralph Bruens

16

W E R K

Page 17: Stageverslag Ralph Bruens

17

Q O U T E S

De mokken met quotes zijn een presentje van Scooperz om aan klanten te doen. Ik heb deze geheel zelf mogen ontwerpen. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van grotendeels Illustrator. De qoutes zijn samen met het team samen gestelt.

Ik heb veel veerschiilende dingen gedaan. een kleine ve r z a m e l i n g van dingen die ik heb gedaan zie je op de volgende bladzijdes.

Page 18: Stageverslag Ralph Bruens

18

F O L D E R

Dit is een folder voor zorg voor mijn huid. Ik heb hier Photoshop en Indesign voor gebruikt. De afbeeldingen kreeg ik aan geleverd.

Page 19: Stageverslag Ralph Bruens

19

Post voor zorg voor mijn huid, eigen fotographie

Page 20: Stageverslag Ralph Bruens

20

Post voor zorg voor mijn huid, eigen fotographie voor een win actie.

Page 21: Stageverslag Ralph Bruens

21

Pst voor husk om reacties te vergaren. Gebruik gemaakt van photoshop.

Page 22: Stageverslag Ralph Bruens

22

Deze periode heb ik veel ervaring op gedaan. Ook als je naar mijn POP kijkt heb ik er zeker veel aan deze stage gehad. Vijf maanden mee draaien in een bedrijf is een erg leuke ervaring. Bij Scooperz moet je wel met een bepaalde druk om kunnen gaan. Het bedrijf is aan het groeien en er komen steeds meer klanten bij. Je krijgt als designer veel werk waardoor er niet heel veel verloren momenten zijn je je echt wel constant iets te doen hebt, in iedergeval het is je eigen schuld als je stil zit want er is genoeg te doen.Ik heb ook geleerd meer in groepsverband te werken meer jezelf betrekken bij andere al sluit ik me nog steeds af en toe af als ik me echt moet concentreren. Het zijn leuke 5 maanden geweest en het is een beetje een raar gevoel het na januari af te sluiten. Ik kijk met plezier terug op deze stage.

N A W O O R D

Page 23: Stageverslag Ralph Bruens

23