Stageverslag anouk potters grontmij online

download Stageverslag anouk potters grontmij online

of 83

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  232
 • download

  6

Embed Size (px)

description

A report of my work done as an intern at Grontmij, Netherlands.

Transcript of Stageverslag anouk potters grontmij online

 • 1GrontmijPlanning and Design

  Verslag

  Anouk Potters25/3 - 25/6 2013

 • GrontmijPlanning and Design

  Verslag

  Anouk Potters25/3 - 25/6 2013

 • VoorwoordIk wil alle mensen bedanken waar ik mee heb mogen samenwerken in mijn stageperiode. Allereerst wil ik mijn stagebegeleider Sander Westerhout en mijn hogeschoolbegeleider Rocco Reukema bedanken. Ook de mensen uit het ontwerpteam: Yolanda Boekhoudt, Steven Brink, Stefan Vaarwerk, Pascalle Vonk-Minke en mijn teamleider Saar Foeken. Ik wil hen allemaal bedanken dat ze mij de kans hebben gegeven om mijzelf verder te ontwikkelen binnen mijn vakgebied. Het was een vliegende start en de 3 maanden zijn in hoog tempo voorbijgevlogen. Een duidelijk signaal dat ik het naar mijn zin heb gehad. Ik heb tijdens mijn stage veel geleerd over de rol van de stedenbouwkundige in ontwerpopgaven en in welke onderdelen deze opgave is de verdelen. Ik heb het vak stedenbouw van meerdere kanten leren kennen en heb veel kennis opgedaan door gesprekken te voeren met mensen uit andere vakgebieden. Het was een leerzame stage en ik heb ook zeker een gezellige tijd gehad !

 • Inhoud

  1. Inleiding 8 1.1 Stagebeschrijving 1.2 De stageplek

  1.3 Grontmij 10

  2. Leerdoelstellingen 18

  3. Werkzaamheden 22 3.1 Houten - De Molenzoom 24

  3.2 Piershil - Swaneblake 32

  3.3 Nieuwerbrug - Bunniklocatie 48

  3.4 Sliedrecht - Merwebolder 56

  3.5 Papendrecht - Burgemeester Keijzerweg 62

  3.6 Kop van Noord-Holland - Landschapsvisie 66

  4. Evaluatie 72 4.1 Evaluatie proces 74

  4.2 Evaluatie leerdoelstellingen en fasen 76

  4.2 Conclusie 78

  5. Bronnen 80

 • 1 Inleiding

  8

  1.1 Stagebeschrijving Voor u ligt het verslag van mijn stage bij het advies en ingenieursbureau Grontmij. De locatie waar ik stage heb gelopen is gevestigd in Rotterdam. Deze nieuwe vestiging is sinds 1 januari 2013 geopend. Een belangrijke verhuizing voor Grontmij in het kader van de recente bedrijfsstrategie. Het betreft mijn eerste stageperiode en duurde drie maanden. Gedurende deze drie maanden kreeg ik de kans om mee te werken aan verschillende ontwerpopgaven. Dit stageverslag heb ik geschreven in het kader mijn eerste stage in het derde jaar van mijn opleiding Urban Design aan de NHTV in Breda. De studenten van de opleiding Urban Design doen twee stages van elk drie maanden bij bijvoorbeeld een ontwerp- advies- ingenieursbureau of bij een gemeente. Dit in het kader van het kennis maken met de praktijk. Voorafgaand aan het lopen van de stage zelf heb ik ook andere leerpunten bereikt zoals het solliciteren en het gericht zoeken naar een stageplek die bij je opleiding en voorkeur past. Deze vaardigheden zijn ook belangrijk voor mij in de toekomst bij het zoeken naar een baan binnen mijn vakgebied. Ik zal in dit verslag als onderdeel van mijn stage mijn proces, de werkzaamheden, leerdoelen en producten die ik heb gerealiseerd toelichten.

  1.2 De stageplek Ik loop mijn eerste stage bij het multidisciplinair advies en ingenieursbedrijf Grontmij. Ik heb het afgelopen half jaar bij een aantal medestudenten een bezoek gebracht aan hun stageplek en heb daar ook met meerdere personen gepraat. Door de gesprekken met medestudenten en hun contactpersonen ben ik steeds meer op de hoogte gebracht over de actuele veranderingen in de wereld van de stedenbouw. Ook door de lezingen die ik heb bezocht het afgelopen half jaar is mijn keuze uiteindelijk uitgegaan naar een bedrijf dat multidisciplinair met ontwerpvraagstukken omgaat. Grontmij lijkt een apparte keuze maar het bedrijf houdt zich wel degelijk bezig met ontwerpopgaven. Er is zelfs een heel ontwerpteam aanwezig!

 • 9

 • 1.3 GrontmijGrontmij is een in 1915 opgericht. De multidisciplinaire organisatie heeft circa 130 vestigingen verspreid over Europa. In Nederland heeft Grontmij meerdere vestigingen waarvan Rotterdam er een is.

  Grontmij houdt zich bezig met veel aspecten van de ruimtelijke omgeving zoals water, energie, infrastructuur en duurzame planning en ontwerp. Het bedrijf pakt vraagstukken multidisciplinair aan en speelt zo veel mogelijk in op actuele veranderingen. Door de dynamische en flexibele werkwijze en doordat opgaven multidisciplinair worden benaderd kunnen grote en complexe projecten uitgevoerd worden. Binnen het bedrijf vind er constant uitwisseling van kennis tussen vakgebieden plaats en zitten er bij een overleg ook meerdere disciplines met elkaar aan tafel. Ik heb mijn stageperiode doorgebracht bij verschillende locaties van Grontmij. Ik ben hoofdzakelijk aanwezig geweest op de locatie in Rotterdam maar mocht in sommige gevallen voor een overleg of ontwerpsessie naar de locatie in Houten of Alkmaar. Het gebeurt vaak dat ontwerpers van verschillende locaties op een locatie afspreken om samen te werken aan een opgave. Dit maakt deel uit van de flexibele werkwijze van Grontmij.

  Binnen de organisatie zijn er weer verschillende teams van disciplines die samenwerken aan een opgave. Ik zelf heb mee mogen werken in het ontwerpteam Randstad. Binnen het ontwerpteam zijn er weer verschillende functies met verschillende verantwoordelijkheden:

  Senior Ontwerper / adviseurDe Senior Ontwerper/adviseur is de leidinggevende binnen multidisciplinaire projecten en geeft sturing aan het team. Daarnaast werkt de senior ontwerper ook aan vak- en productontwikkeling binnen de eigen ontwerp discipline. Verder ondersteund de Senior Ontwerper/adviseur ook de marktbewerkingen.

  Medior adviseurHet doel van de adviseur is om Multi- en mono- disciplinaire projecten en studies te ondersteunen en daarin te adviseren.

  Junior, adviesmedewerkerWanneer je start als medewerker bij Grontmij dan begin je als adviesmedewerker. De Adviesmedewerker ondersteunt de Multi- en mono- disciplinaire projecten.

  10

 • 11

  Organogram Grontmij Nederland B.V.

  Grontmij Nederland Holding B.V.

  Transportation & Mobility

  WegenRail

  WaterbouwMobiliteitGis & ICT

  Capital ConsultantsAssetmanagement & Monitoring

  Water & Energy

  WaterEnergieIndustrieInstallaties

  Planning & Design

  Stedelijk GebiedBouw & VastgoedMilieu & Ruimte

  Contractmangement

  Grontmij Nederland B.V.

 • Het nieuwe werken

  Sinds kort heeft Grontmij ook een locatie in Rotterdam op het Brainpark I in het kader van het recente huisvestingsplan. Grontmij brengt de komende jaren het aantal vestigingen terug van 22 naar 8 vestigingen. De officile opening van het kantoor in Rotterdam was op 31 mei 2013.

  De nieuwe locatie staat ook voor het nieuwe werken. Binnen het kantoor zijn flexplekken te vinden. Dit houdt in dat je geen vaste werkplek hebt. Je kan aan elk bureau gaan zitten en je laptop makkelijk aansluiten op het interne netwerk. De flexibele manier van werken heeft vooral te maken met het feit dat werknemers veel heen en weer reizen tussen de verschillende locaties van Grontmij en hun klanten. Stel dat je een dag in Rotterdam gaat werken terwijl je normaal op de locatie in Alkmaar werkt, dan kan je zonder problemen aan een bureau gaan zitten in Rotterdam. Er zijn immers geen vaste werkplekken.

  Je werkt in een hele open ruimte. Het is dus makkelijker om een gesprek te starten met je collegas. Het beeld van afgesloten werkruimtes of de bekende schermen rondom je bureau komen niet voor op de locatie Rotterdam. Je zit in principe in groepjes van vier of meer aan een cluster van bureaus. Hierdoor is de drempel voor communicatie ook lager.

  Voor overleg zijn er wel aparte ruimtes. Deze bevinden zich aan de randen van het gebouw. Sommige ruimtes worden ook nog gebruikt als werkruimtes voor werknemers die even de rust om zich heen nodig hebben voor een werkzaamheid.

  Ik zelf heb ervaren dat je bij Grontmij heel makkelijk op iemand af kunt stappen en ook snel even wat kan vragen als het nodig is. Het kantoor is niet zo groot aangezien Grontmij maar twee verdiepingen bezet in het gebouw. Je kan dus heel makkelijk even naar een andere vleugel lopen als je een vraag hebt of de hulp van iemand nodig hebt. Ik merkte wel dat het voor velen de nieuwe manier van werken en de nieuwe locatie nog erg wennen is en er nog wat zaken aangepast moeten worden. Zo zou er nog een maquette ruimte moeten komen en een bergruimte voor het materiaal van de ontwerpers.

  12

 • 13

 • Wuhan Erfeishan Optics Valley Sports Park Het plan voor Wuhan heeft als invalshoek duurzame stad. China ontwikkeld zich in hoog tempo en daarbij hoort de nodige nieuwe stedelijke ontwikkeling. In Wuhan wordt een nieuwe stad ontwikkeld. The Wuhan Science and Technology New City. De filosofie van het plan voor Wuhan is om mens en natuur weer samen te brengen. Dit in het kader van de duurzame stad. In het plan komen groene daken en verticale tuinen voor en wordt er nieuwe natuur ontwikkeld in de omgeving. Grontmij heeft oplossingen aangedragen voor energie productie, lage uitstoot, alternatieve manieren van transport, afval verzameling, het water systeem, filterend groen en de waterzuivering voor drinkwater.

  Projecten Grontmij

  Wuhan New Energy Institute, Peoples Republic of China Grontmij heeft een nieuw energie instituut ontworpen voor Wuhan in China. De nadruk van het ontwerp ligt op het nieuwe energie-gebruik en duurzaamheid. In het gebouw wordt kennis en technologie verzameld van over de hele wereld met betrekking tot energie. Het gebouw zal een voorbeeld zijn qua architectuur en hernieuwbaar energie voor heel centraal China.

  Bij Grontmij ben je als ontwerper betrokken bij een grote inhoudelijke diversiteit aan proj