Stadskrant Waarheen Februari 2015

24
MAANDELIJKSE INFOKRANT WAARHEEN KROKUSACTIVITEITEN IN WERVIK Vernieuwde stadskrant en website Heropening zwembad Ter Leie Gemeentelijk premieaanbod huisvesting STADS- & VERENIGINGENINFO nr. 2 - februari 2015

description

 

Transcript of Stadskrant Waarheen Februari 2015

Page 1: Stadskrant Waarheen Februari 2015

Maandelijkse infokrant

WAARHEEN

KROKUSACTIVITEITEN IN WERVIKVernieuwde stadskrant en websiteHeropening zwembad ter leieGemeentelijk premieaanbod huisvesting

stads- & VereniGinGeninfo nr. 2 - februari 2015

Page 2: Stadskrant Waarheen Februari 2015

waarheen - februari 20152

INHOUDOVER DE STAD 3 nieuwe schepen

LEVEN EN WELZIJN 3 ouderbijeenkomst voor ouders en grootouders

3 rode kruis Wervik-Geluwe

4 Uitbreiding dienst- verlening Woonzorg 4 oproepnummer apotheken 4 kunst in het Pardoen 4 10.000 stappencampagne

LEEFOMGEVING 5 nieuwe groepsaankoop energie voor bedrijven 5 natuuracademie Menen en Wervik - voorjaar 2015 5 ecoluiers

WONEN EN WERKEN 6 Vernieuwd gemeentelijk premieaanbod

ECONOMIE 7 eindejaarsactie Wervik-Geluwe 2014 7 Westpunt 7 Valentijnsactie Geluwse handelaars

VRIJE TIJD 8 avondvoorstellingen forum 9 Voorstellingen forum 9 Vorming 10 Muziek 10 daguitstap 11 toneel 12 tentoonstelling 12 Bibliotheek 13 open Monumentendag 13 jeugd 14 tabaksmuseum 16 de kim

18 Zwembad

19 sport

20 nog in onze stad

AGENDA

Beste inwoners,

Bij de aanvang van dit nieuwe jaar bied ik u na-mens het stadsbestuur de beste wensen aan voor een zeer voorspoedig en gezond 2015.

Zoals u zult gemerkt heb-ben, werd de stadskrant grondig gerestyled. Het formaat is weliswaar klei-ner, maar de inhoud zal zeker niet beperkt wor-den. Zoals dit gedurende de voorbije jaren het ge-val was, zult u maandelijks een ruime portie stads- en verenigingeninfo voorge-schoteld krijgen.

Niet enkel de stadskrant wordt vernieuwd. Zeer binnenkort komt er ook een nieuwe stadswebsite (www.wervik.be) online.

Zowel in de stadskrant, als op de website, zullen de activiteiten van de plaatselijke verenigingen bekend gemaakt worden, op voorwaarde even-wel dat de verenigingen zelf hun teksten inbrengen in de ‘Uit-databank’.Via de Uit-databank wordt er daarenboven op heel ruime schaal aandacht geschonken aan de activiteiten van besturen en verenigingen.

Deze manier van werken wordt al in vele gemeenten toegepast, vooral dan in de zogenaamde ‘Leiedalgemeenten’. Dit zijn de gemeenten van de regio Kortrijk.Bij deze nodig ik de verenigingen uit om deel te nemen aan de opleidings-sessies, die zullen worden georganiseerd in de bibliotheek te Wervik, dit op de volgende dagen en uren:Donderdag 12 februari 2015 van 19.00 tot 21.00 uurDinsdag 17 februari 2015 van 17.00 tot 20.00 uurVrijdag 20 februari 2015 van 19.00 tot 21.00 uurEnkele personeelsleden van de stad Wervik zullen u bij deze gelegenheid graag de nodige uitleg geven.

Voor wie niet kan langskomen, zal er een handleiding online gezet worden.

Met vriendelijke groeten,

De burgemeester,Youro Casier

Page 3: Stadskrant Waarheen Februari 2015

waarheen - februari 2015 3

OV

ER

DE

ST

AD

LE

VE

N E

N W

EL

ZIJ

N

nieuwe schepenZoals werd afgesproken bij het begin van deze bestuurs-periode, werd voormalig schepen rik Braem op 01 januari 2015 opgevolgd door de heer Geert Bossuyt. de heer rik Braem heeft tevens zijn ontslag ingediend als gemeenteraadslid. tijdens de gemeenteraadszitting van 03 februari 2015 wordt er een nieuw gemeenteraadslid aangesteld.

Het vernieuwde schepencollegebestaat uit de volgende personen:

Burgemeester Youro Casier (SP.A)De burgemeester is het hoofd van de gemeente. Hij vertegenwoordigt de federale en de Vlaamse Overheid bij de gemeente en is belast met de uitvoering van de wetten en besluiten van deze overheden. Hij is voorzitter van het schepencollege.Verantwoordelijk voor:Algemene coördinatieBurgerlijke standPolitie en veiligheidsbeleid Schepen Belinda Beauprez (N-VA)Verantwoordelijk voor:FinanciënOpenbare werken en patrimonium

Schepen Bert Verhaeghe (Open VLD)Verantwoordelijk voor:Ruimtelijke ordening en stedenbouwWonenLokale economieJeugd

Schepen Alexander Vantomme (N-VA)Verantwoordelijk voor:MobiliteitCultuurEvenementenMarkten en foren

Schepen Ann Degroote (Open VLD):Verantwoordelijk voor:LandbouwGroen en leefmilieuDienstverlening en inspraakGezin

Schepen Geert Bossuyt (SP-A)Verantwoordelijk voor:PersoneelOnderwijsSportToerisme en Recreatie

OCMW-voorzitter en schepen Sonny Ghesquière (SP.A)Verantwoordelijk voor:OCMWSociale zakenGelijke kansenSeniorenbeleidOntwikkelingssamenwerkingArmoedebestrijdingInformatica (IT)

Wervik-Geluwerode kruisKijk niet roerloos toe.Leer gratis eerste hulp !!!!

Wie: iedereen vanaf 16 jaarWaar: Rode Kruis Lokaal,Speiestraat 32 te WervikWanneer:Eerste les op 25 februari 20158 lessen van 19.00 tot 22.15 uurEerste les om 18.45 uur aanwezig

Inlichtingen:Verantwoordelijke vorming:Angelo Plovie(gsm 0477 87 22 68) - na 16.30 uurE-mail: [email protected] verantwoordelijke: Christiane Demeersman(telefoon 056 31 45 26gsm: 0474 55 63 99)

Zeker de moeite waard.

Ouderbijeenkomstvoor ouders en grootouders

‘kinderen leren loslaten’‘Ze worden zo rap groot’: iedereen zegt het wel eens. Maar hoe laat je je kinderen los, hoeveel vrijheid geef je hen en hoe ga je hiermee om?

Wanneer: 10 februari 2015 van 14.00 tot 15.30 uurWaar: Buurthuis De Kier, Gosserieslaan 4 te WervikInschrijven kan gratis bij Lindsey Allewaert:0491 71 87 26 of [email protected]: Een initiatief van OCMW Wervik in samenwerking met project Ouders steunen in Opvoeden.

3

Page 4: Stadskrant Waarheen Februari 2015

Uitbreiding dienstverlening WoonzorgNoodoproepsystemen met onder-steuning van het OCMW-zorgteam“Wilt u ook graag zo lang mogelijk zelf-standig in uw huis blijven wonen, maar voelt u zich soms onzeker of onveilig?” Een noodoproepsysteem biedt een oplossing voor dit probleem.

Wat?Een personenalarmtoestel kan u meer veiligheid bieden. Met dit toestel bent u 24 uur op 24 uur in verbinding met de alarmcentrale. Dit alarm- en com-municatiesysteem laat toe om vanop elke plaats in het huis en zelfs buiten alarm te geven in geval van nood. Het toestel is eenvoudig te gebruiken, door een druk op de zenderknop, die aan een halsketting of een polsband

hangt. U kan op elk tijdstip van de dag, elke dag van de week, een noodsein doorgeven aan de centrale. In geval van nood verleent het zorgpersoneel van het OCMW van Wervik de nodige bijstand.

Voor wie?Voor alle inwoners die in de Woon-zorgzone (centrum) van Wervik of Geluwe wonen.

Wat is de kostprijs?Alarmtoestel via het OCMW (in sa-menwerking met teledienst Menen)U betaalt een éénmalige waarborg van € 30 en maandelijks € 15 huur. Alarmtoestel via uw mutualiteitU kan een toestel huren bij uw mutu-aliteit, dit volgens hun huurvoorwaar-den. Beantwoorden van de noodoproep vanuit het OCMWMet bijstand door het zorgteam van het OCMW: € 5 per effectieve oproep.

Meer informatie Loket Wonen en Zorg, Steenakker 30 8940 Wervik Tel. 056 300 200Elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur

nieuw nationaal oproepnummer om de apotheken met wachtdienst te kennenDe Belgische apothekers proberen elke dag weer dicht bij de burgers te staan. Als erkende zorgverstrekkers bekleden ze vandaag een centrale plaats in de eerstelijnszorg van ons zorgsysteem.

De apotheker is bereikbaar zonder afspraak, dat maakt van hem de zorg-verlener die het meest toegankelijk is en het dichtst bij de bevolking staat. Vaak wordt hij als eerste geraad-pleegd. Hij luistert, geeft raad, doet aan preventie en verwijst de patiënten indien nodig door naar andere zorg-verstrekkers. Dankzij een performante wachtdienst waarborgt hij bovendien dat geneesmiddelen 24 uur op 24, 7 dagen op 7 beschikbaar zijn.

Op de website www.apotheek.be kunt u terecht voor alle informatie over de Belgische apotheken met wachtdienst. Vanaf 05 januari wordt het oproepnummer vervangen door het nieuwe nummer 0903 99 000.

Lokale kunstenaars in Het PardoenGeert descampsHet Pardoen biedt lokale kunstenaars ruimte om hun werken te etaleren. Daarmee beiden we hen een platform waarmee we kunst dichter bij

de mensen willen brengen. In maart komen de werken van Geert Descamps aan bod. Geert ontwerpt en assembleert sculpturen in ijzer of inox. In zijn strijd met die onvoorspelbare materie zoekt hij naar een symbiose tussen onderwerp en materiaal en dat levert verrassende associaties op. Inspiratie vindt Geert in zijn onmiddellijk omgeving. Hij isoleert triviale componenten waardoor ze een nieuwe, gesublimeerde werkelijkheid vormen. Alsof ze uit het landschap zijn gestapt of gegroeid, vertellen zijn sculpturen een uniek verhaal waar je als toeschouwer moeiteloos je eigen fantasie aan koppelt. De sculpturen van Geert Descamps zijn op verschillende plaatsen in het woon-zorgcentrum Het Pardoen te bekijken tijdens de openingsuren.

Startschot grootschalige

10.000 stappen-campagneOp dinsdag 20 januari 2015 werd de actie ‘Wervik verrast en zet 10.000 stap-pen’ officieel op gang geschoten. Burgers, stadsdiensten én OCMW-personeel werden ondergedompeld in het thema ‘beweging’ en brachten tal van ideeën aan, ter bevordering van een actievere levensstijl. De komende maanden zullen zij initiatieven nemen om iedereen de kans te geven om meer te bewegen. Zo zullen er in de stad nieuwe beweegtoestellen worden geplaatst, stappencompetities worden georganiseerd, verschillende wandelingen worden uitgewerkt en gepromoot én pancartes/infoborden worden geplaatst. De Wervikse schepenen én OCMW-voorzitter geven alvast het goede voorbeeld! In de maand februari nemen zij het tegen elkaar op in een heuse stappencompetitie. Benieuwd wie de fitste schepen van Wervik is? U leest het in de volgende editie van Waarheen.

waarheen - februari 20154

LE

VE

N E

N W

EL

ZIJ

N

4

Page 5: Stadskrant Waarheen Februari 2015

LE

EF

OM

GE

VIN

G

nieuwe groepsaankoop energie voor bedrijvenWilt u besparen op de energiefactuur van uw onderneming? En wilt u daarbij de stap zetten naar milieuvriendelijke energie? Doe dan mee met de 8ste editie van de groepsaankoop voor bedrijven van de POM West-Vlaanderen.

De groepsaankoop biedt u de kans om bewust en een-voudig te kiezen voor 100 % groene stroom opgewekt in eigen streek aan heel interessante voorwaarden. Ook voor gas kan u deelnemen. Door het groeperen van de energiebehoeften van verschillende bedrijven kan een voordeliger tarief bekomen worden bij de leveranciers. In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen kun-nen zowel grote als kleine verbruikers deelnemen.

Inschrijven is mogelijk tot 9 februari 2015. Voor meer info kan u terecht op teL 053 41 66 66 of op www.eco2profit.eu/ groepsaankoop. U vindt er ook een overzicht van de ge-plande infosessies in West-Vlaanderen.

Voor info kan u ook terecht bij mevr. Ilse Vanwijnsberghe, duurzaamheidsambtenaar stad Wervik, T 056 95 21 66, [email protected].

ecoluiersOm de afvalberg te verminderen en het milieu te sparen verleent de mi-lieuadviesraad van Wervik een toe-lage voor het gebruik van ecoluiers. Elke inwoner van Wervik kan een eenmalige toelage bekomen voor het gebruik van katoenen luiers, ook wel Ecoluiers genoemd, voor elk geboren kind.

De toelage bedraagt 50 % van de kostprijs met een maximum van € 75. De toelage wordt uitbetaald na vertonen van het aankoopbe-wijs van katoenen luiers. Zowel de luiers als de broekjes bestaan in verschillende maten. De luiers en toebehoren zijn in diverse verkoop-punten in de regio te verkrijgen.

Meer informatie:milieudienst Wervik: Conny Volckaert,Sint-Maartensplein 16, 8940 [email protected] 056 95 21 65

voorjaar 2015

natuuracademie Menen en WervikSamen met het provinciebestuur West-Vlaanderen organiseren Menen en Wervik een reeks van 5 natuurac-tiviteiten voor kinderen van het 3de

en 4de leerjaar. Ben je ook ‘zot van natuur’? Dan is dit je kans… Met een

natuurgids ontdek je spelenderwijs de natuurwonderen in de omgeving. Dieren en planten worden van dichtbij onderzocht, er wordt geknutseld met natuurelementen, een heks komt op bezoek en nog veel meer… De activitei-ten gaan telkens door op woensdag-namiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Ook (groot)ouders zijn meer dan welkom!

Interesse? Schrijf je dan als de bliksem in, want er zijn slechts 20 plaatsen, en-kel voor kinderen en hun (groot)ouders uit Menen en Wervik! Inschrijven voor de reeks doe je voor 1 maart aan het lo-ket van het stadhuis in Menen. Voor de hele reeks (5 woensdagnamiddagen) betaal je € 20,00 per kind. Ouders en grootouders die graag deel nemen sa-men met hun kind(eren) komen gratis mee. Elke deelnemer is verzekerd via een groepsverzekering van het pro-vinciebestuur West-Vlaanderen. Voor-zie telkens aangepaste kledij want de meeste activiteiten gaan buiten door.

Inschrijven? Stadhuis Menen, Grote Markt 1, 8930 MenenT 056 529 392, E [email protected]

Waar gaat Natuuracademie door?CC De Steiger, Waalvest 1, 8930 Menen

Wanneer?Woensdagnamiddagen in het voor-jaar 2015: 11 maart, 25 maart, 22 april, 20 mei en 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur.

waarheen - februari 2015 5

Page 6: Stadskrant Waarheen Februari 2015

waarheen - februari 20156

WO

NE

N E

N W

ER

KE

N

Vernieuwd gemeentelijk premieaanbodSinds 1 januari werd het gemeentelijke premie-aanbod grondig gewijzigd, we zetten de voornaamste wijzigingen voor u op een rij:

1. DE GEMEENTELIJKE AANPASSINGSPREMIEHet uitgangspunt is ondersteuning geven aan senioren of inwonende per-sonen met een beperking. Dit om levenslang wonen mogelijk te maken. Deze premie is enkel van toepassing binnen de woonzorgperimeter (het overzicht van alle documenten, vindt u via onderstaande link op onze website):- De aanvrager is eigenaar of huurder (wanneer de aanvrager huurder

is moet er een schriftelijke toestemming van de eigenaar bijgevoegd worden);

- De aanvrager is 60 jaar of ouder (de enige uitzondering is een inwo-nende persoon met een beperking van minstens 66%). De werken moeten dan uiteraard zijn voor deze persoon met beperking. Voor deze inwonende persoon geldt de leeftijdsvoorwaarden van 60jr of ouder niet;

- Een overzicht van de betoelaagbare werkzaamheden: • Inrichtingsaanpassingen van de woning: - Aanbrengen van hellende vlakken, drempels wegwerken (vloeren verhogen/verlagen), - verbreden van gangen en deuren, de keuken onderrijdbaar maken (enkel voor rolstoelgebruikers); - Bad vervangen door een inloopdouche; - Plaatsen van een verhoogd toilet (met handgrepen). • Structurele aanpassingen van de woning: - Automatisch opendraaiende/openschuivende deuren; - Elektrisch gestuurde rolluiken en garagepoorten; - Installeren van een liftsysteem in de woning (traplift, kooilift of plateaulift).- Het netto-belastbare inkomen van de aanvrager mag op jaarbasis niet

hoger zijn dan: ° Samenwonenden of gehuwden: € 34.951 ° Alleenstaanden: € 23.302 ° Alleenstaanden met een handicap: € 25.254 - Op het ogenblik van de aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar;- De minimuminvestering bedraagt 500 (exclusief BTW) en de premie is

50% van de investering met een maximum van € 750;

2. GEMEENTELIJKE VERBETERINGS- OF SLOOPPREMIEDeze premie bestaat uit 2 luiken. Er werd een verbeteringspremie of een slooppremie uitgewerkt.Ook deze premie beperkt zich tot een perimeter. (het overzicht van alle documenten, vindt u via onderstaande link op onze website)

VerbeteringspremieHet uitgangspunt van deze verbeteringspremie is een VóóR-ADVIES dit voor de start van de werkzaamheden. Dit advies wordt verleend door onze technisch medewerker. Op basis van dit advies zal nagegaan wor-den welke top drie aan werkzaamheden voor premie in aanmerking kun-nen komen.

Wie komt in aanmerking?- Het bouwjaar van de woning is 25 jaar of ouder;- De woning is een enige eigendom en dit als hoofdverblijfplaats;- Het netto-belastbaar inkomen is niet hoger dan: ° Gehuwden en samenwonenden: € 53.569 ° Alleenstaanden: € 35.717 ° De bovenstaande bedragen worden verhoogd met € 3.567 per kind

ten laste- U moet minstens € 7.500 (exclusief BTW) aan geldige facturen kun-

nen voorleggen (eigen werk of uitgevoerd door geregistreerde aan-nemers);

- Enkel werkzaamheden die gunstige werden geadviseerd door de tech-nisch medewerker komen in aanmerking voor betoelaging;

- De facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar + foto’s van de nieuwe toestand;

- De premie is maximaal €3.000 en deze bedraagt 1/3 van het aanvaar-de factuurtotaal aan gemaakte kosten.

De SlooppremieVoor de slooppremie gelden dezelfde voorwaarden zoals bouwjaar, netto-belastbaar inkomen, datum van de facturen + foto’s. Hier is wel GEEN Vóór-advies noodzakelijk.U moet beschikken over een geldige sloopvergunning + vergunning voor het herbouwen van een woning. Zolang de werkzaamheden voor het herbouwen van de woning niet zijn aangevat, wordt de premie niet uitbetaald.De premie bedraagt maximaal € 5000

3. GEMEENTELIJKE VERHUURDERSPREMIEDeze premie is nieuw binnen het aanbod. Met deze premie wensen we de kwaliteit van de private huurwoningen op te waarderen. Enkel woningen (bouwjaar ouder dan 10 jaar) die verhuurd worden (met een 9-jarige gere-gistreerde huurovereenkomst) op de private huurmarkt of via het sociaal verhuurkantoor de Woonsleutel te Ieper komen in aanmerking.

Hoe kan je de premie aanvragen? Iedere eigenaar - verhuurder (natuurlijke of rechtspersoon) moet akkoord gaan met een woningcontrole door onze technisch medewerker. Op basis hiervan wordt een controle uitgevoerd van de huurwoning. Alle gebreken die de woning vertoont worden vertaald in strafpunten. Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke verhuurderspremie moeten alle strafpun-ten weggewerkt worden.Na uitvoering van de werkzaamheden door de eigenaar voert de tech-nisch medewerker een hercontrole ter plaatse uit. Indien alle strafpunten weggewerkt zijn kan de woning voor subsidie in aanmerking komen. De premie bedraagt maximaal € 3.000, dit is gelijk aan 1/3 van de totale kostprijs. Hier wordt ook een minimuminvestering opgelegd van € 5.000 (exclusief BTW)

Welke werkzaamheden worden betoelaagd?1. Vernieuwen van buitenschrijnwerk en buitendeuren in minimum

volledige gevel of volledige verdieping. De ramen zijn voorzien van ventilatieroosters en het glas moet minstens voldoen aan een U 1,1 W/m²K:

2. Het vernieuwen van het dak van het hoofdgebouw en/of bestaan-de aanbouw van de woning. Het vernieuwde dak moet voorzien zijn van een goed onderdak en isolatie. Het plaatsen van isolatie alleen of vervangen van goten alleen komt niet voor betoelaging in aanmerking. De isolatiewaarde (Rd-waarde) van de dakisolatie bedraagt minstens 3,5m² K/W;

3. Werken die vochtproblemen door opstijgend grondvocht en of slagregen efficiënt bestrijden;

4. Grondige elektriciteitswerken + keuringsattest;5. Werkzaamheden om de risico’s op CO-intoxicatie te verhelpen: a. Plaatsing één waterverwarmingstoestel met gesloten verbran-

dingsruimte; b. Plaatsing van een warmtepomp; c. De plaatsing van maximaal drie verwarmingstoestellen op gas, met gesloten verbrandingsruimte; d. Het vervangen van een bestaande centrale verwarmingsketel door een

hoogrendementsketel met label HR+ of HR Top gas of met het label Optimaz of Optimaz Elite (stookolie) e. De installatie van of omschakeling naar centrale verwarming; f. Het bouwen, verbouwen, herstellen of aanpassen van een rook- kanaal/schouw

Meer info? Iedere voormiddag van 09.00 tot 12.00 uurLoket Wonen en Zorg (St. Janshospitaal) - Steenakker 30 - 8940 Wervik - Tel. 056 95 25 54 - e-mail: [email protected]

link website: http://www.wervik.be/productgroep/513/default.aspx? vs=0 N&id=1261&pg=15216

Page 7: Stadskrant Waarheen Februari 2015

EC

ON

OM

IE

eindejaarsactie Wervik-Geluwe 2014Van 1 tot 31 december 2014 vond de 2de eindejaarsactie Wervik-Geluwe plaats. Ook deze keer sloegen de handelaars van Wervik en Geluwe de handen in elkaar voor een eindejaarsactie, 75 handelaars namen deel aan de actie. Wie zijn/haar eindejaarsaankopen deed bij een van de 75 deelnemende handelszaken maakte kans op een reis of een aan-koopbon. In totaal werden 2 reizen naar New York, 2 reizen naar Lissabon en 123 aankoopbonnen verloot (8 van €150,00 - 16 van €100,00 - 24 van € 50,00 en 75 van €25,00)! Op 5 januari 2015 vond de laatste trekking van de aankoopbonnen plaats, samen met de trekking van de hoofdprijzen. Hieronder vindt u de uitslag.

Uitslag trekkingloten eindejaarsactie 2014

Reis New York:Geluwe: 19514 • Wervik: 56152

reserve nr. reis New York: Geluwe: 15126 • Wervik: 30246

Reis Lissabon:Geluwe: 41102 • Wervik: 16207

trekking waardebon 8 december Geluwe WervikA150 35007 28100A100 74297 75013A100 5068 58998A50 17554 56016A50 17506 10003A50 33078 40566

trekking waardebon 15 december Geluwe WervikA150 37448 65275A100 37311 28430A100 23049 14217A50 55063 30286A50 23250 26880A50 55096 65144

trekking waardebon 22 december Geluwe WervikA150 53344 65098A100 45629 13658A100 7034 2362A50 74770 60839A50 43951 44573A50 23582 44364

trekking waardebon 5 januari Geluwe WervikA150 59863 62455A100 47614 72648A100 59881 70988A50 51550 20933A50 33862 58238A50 23940 20454

Alle loten die eindigen op 547 winnen A25

Prijzen af te halen voor 1 maart bij:

Geluwe: Voeding Isabel, Beselarestraat 23Wervik: Dierenspeciaalzaak Pauwelijn, Sint-Maartensplein 10

Westpunt: de ondernemersdesk voor de West-Vlaamse ondernemer

Wat is Westpunt?Westpunt, de ondernemersdesk West-Vlaanderen, is het aanspreekpunt voor alle West-Vlaamse ondernemers.

Met welke vragen kan je bij Westpunt terecht?- Kan ik nog bedrijfsgrond kopen in mijn regio?- Bestaat er een overzicht van de leegstaande bedrijfs-

gebouwen?- Kan ik een zonevreemd bedrijf overnemen?- Kan ik een kleine windturbine plaatsen?- Worden er nog nieuwe bedrijventerreinen aangelegd?- …….

Contact: [email protected] - www.westpunt.beT 050 40 73 65 (elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, op vrijdag tot 16.00 uur)

Valentijnsactie bij de Geluwse handelaarsVan zaterdag 6 februari tot 20 februari 2015 kan je terug aan de etalages van de deelnemende hande-laars uit Geluwe de mooie werken bewonderen van de leerlingen van het 6° leerjaar van de “Graankor-rel” en de 1° graad van “Sint-Joris” uit Geluwe.In deze werken vertolken de leerlingen hoe zij “Sint-Valentijn” beleven. Deze actie is een organisatie van VeGeHa (verenigde Geluwse handelaars). Na het succes van vorig jaar willen we deze actie zeker herhalen. De bedoeling van deze actie is voor de handelaars een mooie uitstraling van hun etalage, de leerlingen kunnen op deze manier hun werken aan iedereen tonen. Kom deze mooie werken zeker bewonderen!Ignace Caulier, Kristof De Geetere en Tom Vanlaecke

waarheen - februari 2015 7

Page 8: Stadskrant Waarheen Februari 2015

Tickets en info voor deze voorstellingen:[email protected] - 056 95 24 17

Neem ook eens een kijkjeop onze webpagina

www.wervik.be/forum

Zaterdag 7 februari 2015 om 20.00 uur

ASPE: MOORD IN HET THEATERNa de bestsellers van Pieter Aspe en tien seizoenen op televisie brengt Herbert Flack hoofdinspecteur Van In naar het theater. En hoe?! De eigenzinnige hoofd-inspecteur Van In komt direct in actie na-dat vlak voor je neus een heuse moord is gepleegd! De schok bij het publiek en de theatermedewerkers is groot, maar een aantal van deze medewerkers weet meer... en u misschien ook? Na de suc-cesvolle boeken en de populaire reeks komen de bekende personages van Pie-ter Aspe voor het eerst tot leven in het theater. Het publiek heeft een essentiële

rol om de moordenaar te ontmaskeren en de zoektocht naar de dader zal zich niet alleen beperken tot het toneel. Grenzen tussen fictie en realiteit vervagen in deze spannende voorstelling met onverwach-te wendingen. Pieter Aspe zelf heeft zijn stempel gedrukt op het verhaal, en dan weet je dat je je aan alles kan verwachten. Kom, geniet en speur mee! In een regie van Frank Van Laecke komt het verhaal van Pieter Aspe tot leven. Naast Herbert Flack kunnen we een indrukwekkende cast voorstellen met o.a. Bob De Moor, Niels Destadsbader, Peter Van de Velde, Kader Gurbuz, An Vanderstichelen, Jan Schepens, Frans Maes en Debbie Crom-melinck.

Deze voorstelling is een organisatie van Uitgezonderd. Theater! ism GC Forum.

Tickets: € 25,00

Donderdag 19 februari 2015 om 20.15 uur

PERCOSSA:THE REAL DEALVier mannen, acht vuisten op tafel en een spiksplinternieuw spektakel! Dat Per-cossa veel meer is dan ‘rebels of rhythm’ alleen weten we al lang. Dat ze zaal na zaal voor zich innemen met hun specta-culaire en hilarische theatrale vondsten weten we al lang. Dat ze dat nu in Frank-

rijk, Duitsland, Hongarije, China en Tai-wan weten, weten we nu ook. Maar wat weten we nog niet... Wie zijn de mannen van Percossa nou eigenlijk precies? Wie gaan er schuil achter die energieke bon-ken met die gespierde armen? Het zijn in ieder geval echte mannen, van vlees en bloed die al veel gezien hebben, op veel plekken zijn geweest en veel hebben meegemaakt. Met regiegrootheid Jos Thie (Jochem Myjer, Armin van Buuren) gaan ze deze keer de diepte in. Ze zijn rauw, goudeerlijk en simpelweg lekker. Een ding is zeker: het is een knettergekke show vol bizarre acts en steengoede mu-ziek. Kort en goed: Woordloos, Fysiek Theater. Korter en beter: Percossa!

Percossa is een voorstelling van CC De Steiger ism GC Forum. Ze maakt deel uit van het samenwerkingsverband Frontera.

Tickets: € 20,00Plaats:CC De Steiger,

Waalvest 1, 8930 Menen

Zaterdag 28 februari 2015 om 20.00 uur

ALExANDER MAKAYCONSORT

Van Vivaldi naar Dire Straits: een vurig concert met een verrassend programma, gebracht door Alexander Makay Consort (gitaar, klavecimbel, strijkkwartet en per-cussie). Dit uitgelezen gezelschap van vrienden-musici brengt bewerkingen van klassiekers, aangevuld met Alexanders eigen composities helemaal op maat van deze bezetting.Alexander Makay: gitaar & zang Jan Devlieger: klavecimbel Veerle Devos en Isabelle Buyck: viool Eline Duerinck: cello

Filip Huyghebaert: backing vocals & gitaar Boris De Laet: drum en percussie Marijn Thissen: altviool

Een organisatie van Jeugd en Muziek Menen-Wervik ism GC Forum.

Tickets: € 12,00gratis voor leden van Jeugd en Muziek

Zaterdag 14 maart 2015 om 20.00 uur

STEVEN MAHIEU &LUKAS LELIE: MANIAK“Ik wíl de beste zijn, ik ga niet ontgoo-chelen, ik verwaarloos alles wat ik heb, geen idee of ik het nog ben, mis-schien word ik gek van de druk die ik mezelf opleg, maar geen probleem, we zijn allemaal zot aan het worden, de hele wereld zit aan de pillen maar de koopkracht blijft gelijk. Leve Prozac!”

“Maniak” is de tweede avondvullende voorstelling van comedian Steven Mahieu waarmee hij zich bevestigd als groot-meester in het comedylandschap. “Ma-hieu verstaat de kunst en de kunde om de balans tussen grap en ernst, tussen vorm en inhoud in evenwicht te houden. Met enerzijds zijn elastieken mimiek waarmee hij Jim Carrey naar de kroon steekt, en an-derzijds zijn oprechte verontwaardiging om over dingen die fout lopen te (hyper)ventileren.” (De Morgen). Lukas Lelie stu-deerde af aan het Rits in Brussel waar hij de specialisatie “televisie” volgde. In het jaar dat hij deze studie aanving, begon hij ook regelmatig als host te werken in de Capitole Gent. Zo kreeg hij regelmatig avondvullende shows te zien van de vele comedians die in de Capitole langskwa-men en kreeg hij de microbe te pakken. In november 2012 stapte hij in de Truken-doos (Stasegem) voor het eerst op het podium tijdens de voorronde van Humo’s Comedy Cup. Sindsdien treedt Lukas op waar en wanneer hij kan. In mei 2013 le-verde dat deze 23-jarige comedian uit de Lunatic Comedy Award op. In februari 2014 won Lukas Lelie de Culture Comedy Award. Lukas’ stijl kan omschreven wor-den als “awkward” met veel oneliners en absurditeiten. Hij beschrijft de triestige staat van zijn leven en onbegrip tegen-over de wereld rond hem.

Tickets: € 10

UITVERKOCHTTh

e R

eal D

eal (

c) K

LAPS

TUK

Bee

ldm

aker

s

AVONDVOORSTELLINGEN

waarheen - februari 20158

Page 9: Stadskrant Waarheen Februari 2015

VR

IJE

TIJ

D

Voor de fijnproever of de ontdekker; intiem, bijna op de schoot van de artiesten zelfs, een feeëriek kader; exclusief (telkens slechts 40 plaatsen beschikbaar); buiten de platgetreden paden. Of in één woord: Leiesessies. GC Forum en Stinstage bundelen opnieuw de krachten en brengen samen vier knusse luisterconcerten. Voor en na het optreden kan u terecht in de gezellige huiskamer van Terra Sana voor een natje en een droogje.

Zondag 1 februari 2015 om 15.00 uur

Leiesessie: And They Spoke in AnthemsEen nieuwe naam, maar Arne Leurentop, de zanger/muzikant die schuilgaat achter de intrigerende naam And They Spoke in Anthems, gaat al even mee. Arne werkte mee aan de platen van Hannelore Bedert, speelde bij Sir Yes Sir, was gelegenheidsmuzikant bij zowel Dez Mona, PJDS als Ellen Schoenaerts Kwartet en staat ook bij Liesa Van der Aa op het podium. Maar met And They Spoke In Anthems heeft hij nu zijn eigen project. Op het prachtige debuut June (februari 2014) speelt Leurentop haast alle instrumenten zelf en kiest hij voor een uitgepuurde vorm van melancholie die je nog maar zelden eerder hebt gehoord. In 2011 trok Arne Leurentop meer dan een jaar door Australië als straatmuzikant. Omdat de harde schijf waar alle foto’s van deze reis op-stonden crashte, besloot hij een plaat op te nemen om de herinneringen niet te laten vervagen. Hij producete de plaat zelf en speelde zowat alle partijen zelf. Nog voor de release van June won hij najaar 2013 De Beloften, het rockcon-cours van Democrazy Gent. De techniek, het charisma en de cool van de ervaren Arne Leurentop staken er met kop en schouders bovenuit. ‘Prachtige, melancholische popmuziek die de ene keer tegen Fleet Foxes aanschurkt maar elders heel erg als zichzelf klinkt. Knap debuut.’ (De Morgen). ‘De mooi-ste Belgische plaat van het moment’ (Peter Van Tyghem - De Standaard)

Plaats: B&B Terra Sana, Stokstraat 4, Geluwe - Tickets: € 6,00

Tickets en info voor deze voorstellingen:

[email protected] - 056 95 24 17Neem ook eens een kijkje

op onze webpaginawww.wervik.be/forum

Zaterdag 21 februari 2015 om 14.00 uur

‘nette en korneel zijn er weer’Een muzikaal poppenavontuur voor kinderen (3+)Nette en Korneel (bekend van VTMKzoom) zijn weer van de partij! Deze vrolijke spring-in-‘t-velds zijn er weer hele-maal klaar voor. Samen met de kinderen in de zaal gaan ze op ontdekking en beleven ze allerlei spannende avonturen. In deze leuke familievoorstelling zingen en dansen Nette en Korneel de pannen van het dak en maken er een echt feest-je van. Dit alles met veel humor en plezier. Stijn Kolacny, di-rigent van het Aarschotse meisjeskoor Scala, is samen met zijn vriendin Lokke Dieltiens de bedenker van deze poppen-voorstelling. Doen jullie mee?

Deze voorstelling is een samenwerking tussen GC Forum, De Bibliotheek en de Gezinsbonden van Wervik en Geluwe.

Tickets: € 8, € 6 voor leden van de Gezinsbond, € 4 voor houders van een CPW-pas

FAMILIEVOORSTELLING VORMING

Tickets en info voor deze voorstellingen:

[email protected] - 056 95 24 17Neem ook eens een kijkje

op onze webpaginawww.wervik.be/forum

architectuur en interieur bijde romeinenVormingPlus Westhoek ism gc Forum, Viroviacum Romanum vzw, Davidsfondsen Geluwe en Wervik-Komen

De Romeinse bouwstijl bracht een grote verandering met zich mee in de toepassing van de bouwkunst. Vooral de gebruikswaarde van een bouwwerk werd belangrijker dan de esthetische waarde. Gevolg was dat niet alleen bouw-werken, maar hele stadsplattegronden werden ontworpen om een logisch geheel te vormen van straten, gebouwen en praktische voorzieningen. Omwille van ingewikkelde gevel-constructies moest men ook andere materialen gebruiken zoals beton en baksteen. Je bekijkt verschillende soorten bouwwerken van naderbij, van woonhuizen tot tempels. Aan de hand van beeldmateriaal krijg je ook duiding bij de op-bouw en het interieur van een villa of woonhuis. 

Wanneer? 2 donderdagen van 19.00 tot 21.30 uurop 26 maart en 2 april 2015Waar? GC Forum - Speiestraat 16 - WervikBegeleider? Monique Hitchinson (kunsthistorica)Prijs? € 25,00Info en inschrijving: Gemeenschapscentrum Forum,056 95 24 17 of [email protected]

waarheen - februari 2015 9

Page 10: Stadskrant Waarheen Februari 2015

nodigt u uitnaar de reisreportage

Zuidoost afrikaVrijdag 13 februari om 20.00 uurin het G.C. ’t Forum, Speiestraat 16 in Wervik

Reizen in Afrika. Het spreekt tot de verbeelding. Het is een wereld in één land. In het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent ligt Zuid-Afrika; Met een omvang van ruim 1,22 miljoen vierkante km is het veertig keer zo groot als Bel-gië maar heeft nog net niet driemaal het aantal inwoners. In Zuid-Afrika doorkruisen we Mpumalanga, de op één na kleinste provincie en favoriete reisbestemming van vele be-zoekers. Hier vind je enkele van de mooiste landschappen van Zuid-Afrika. Nadien verblijven we in het Krugerpark, Zuid Afrika’s meest bekend en drukst bezocht wildpark. Na enkele dagen rijden we via de zuidelijk gelegen Malelene poort, de krokodillenrivier over en rijden Mozambique bin-nen. Van west naar oost wordt het land doorsneden door verschillende grote rivieren. Zuid-Mozambique herbergt een van de mooiste en meeste onaangetaste kustlijnen van oostelijk Afrika. De wateren voor de kust behoren tot de meest visrijke en herbergen unieke flora en fauna. De lange terugweg naar de grens met Zuid-Afrika voert ons door het koninkrijke van Swaziland dat lijkt te overleven op suiker en hout. We zijn getuige van de voorbereidingen van de jaarlijkse rietfeesten, waarbij duizenden jonge vrouwen zul-len dansen voor hun koning. In het dorp Matenga worden we getrakteerd op een zinnenstrelend schouwspel van de Swazi-cultuur, vol indringende kleuren, warmte en werve-lende dansen. Op weg naar onze laatste bestemming Leso-tho, volgen we een prachtige route die loopt over de Maloti bergen. In Lesotho buitel je het echte Afrika in. Het land heeft de meest avontuurlijke hikes van het hele continent en is het enige land ter wereld, waarvan het laagste punt op meer dan 1000 meter boven de zeespiegel ligt. Het land-schap is eindeloos en zacht in het gele ochtendlicht. In dit gebied wonend de Basotos, een volk dat nog leeft volgens de oude tradities, alsof de navelstreng van Zuid-Afrika daar in Lesotho is losgesneden.

Bernard Delvoye (056 31 16 34), Dominiek Druart, Gian Vulsteker, Anaïs Isebaert, Romain Declercq, Marie-Paule Leleu, Geert Verbanck, Bérénice Samyn, Dirk Delva of: www.vtbkultuur.be/wervik

DIAVOORSTELLING

MUZIEK

Harmonie sint-CeciliaDe Harmonie Sint-Cecilia Geluwe concerteert twee maal in zaal Ter Linde op zaterdag 13 en zondag 14 februari 2015.De titel “Verdammt, Ich lieb’ dich” refereert zowel naar Valentijnsdag als naar de Duitse taal. Alle gebracht werken hebben een link met het thema ‘Duitsland’. Zowel populaire medleys met zang en solisten als traditionele harmonie-werken komen aan bod. In een gezellige bistrosfeer kun je genieten van een aperitief en een hartig Germaans hapjes.

Kaarten te verkrijgen bij de muzikanten of telefonisch(0474 99 03 93) tegen de verkoopprijs van € 8,00

Zaal Ter Linde: zaterdag 14 februari 2015 om 19.30 uur en zondag 15 februari 2015 om 11.00 uur

DAGUITSTAP

Op zondagnamiddag 8 februari met vtbKultuur naar ….

“la Piscine” in roubaixvoor een georganiseerd bezoek aan …. “Au Miroir d’un art nouveau”De grootste tentoonstelling over het werk van de geniale beeld-houwster Camille Claudel. Zij was de maîtresse van August Rodin, door wie zij beïnvloed werd of beïnvloedde zij Rodin?

Inlichtingen en inschrijving bij: Bernard Delvoye,Draperiestraat 8 te Wervik - 056 31 16 34,[email protected]

waarheen - februari 201510

Page 11: Stadskrant Waarheen Februari 2015

VR

IJE

TIJ

D

De Kruiseikse Toneelvrienden

Het is weer zover. Alweer een jaar voorbij. Zo vlug dat het gaat. Mens, mens, … we worden veel te snel oud. En hoe ouder je wordt, hoe sneller het gaat. Daar lachten we vroeger mee … maar nu helaas niet meer. We weten intussen wel beter. Ook de Kruiseikse Toneelvrienden zijn weer een jaartje ouder geworden. Maar die

treuren daar niet om. Die zijn intussen weer lustig aan het repeteren voor de nieuwe opvoeringen in maart volgend jaar. Het 42ste seizoen al. Dat kan tellen, als je het mij vraagt.

Met “Pee is zot” van auteur Jacques Keyngnaert hebben we weerom gekozen voor een klucht van formaat, die ze-ker zal inwerken op jullie lachspieren. En dat is precies onze bedoeling. We vinden dat er al gezeur en gezeik genoeg is rondom ons en kiezen er daarom steevast voor om onze toeschouwers een aangename en plezante avond te bezor-gen. Kom maar af, neem plaats op je stoel, schud voor even de zorgen van je af en leef mee met de gekke toestanden waarin je terecht komt. Als je tegen het einde van het stuk nog niet gelachen hebt, zouden we je ten zeerst aanraden om toch eens naar een dokter-psychiater te gaan…

“Pee is zot” gaat over een heel herkenbare situatie.Fons en Jos, twee broers, wonen naast elkaar in wat we een “tweewoonst” noemen. Hun vader, opa (pee) Karel, die net terugkomt van het ziekenhuis, willen ze bij zich laten inwonen. Een verblijf in het bejaardentehuis zou teveel kos-ten. En lang zal hij het waarschijnlijk toch niet meer trekken. Ze komen overeen dat pee bij zijn oudste zoon Fons en zijn nogal bazige vrouw Roza zijn intrek zal nemen. Nelly, de vrouw van Jos, zal helpen waar en wanneer dat nodig blijkt. Opa zelf zou echter veel liever zijn dagen slijten in een serviceflatje, maar daar willen zijn kinderen omwille van de centen niet aan toegeven. Pee doet alsof hij niet meer helemaal in orde is in zijn bovenkamer, in de hoop dat zijn schoondochter hem zal buitengooien en hij zo toch zijn zin zou krijgen. Zijn kleindochter Evi moet opa helpen bij de uitvoering van zijn plan om weg te geraken. Om het geheel nog wat aantrekkelijker te maken, komen er ook nog een verpleger en een poetsvrouw aan te pas. Of pee zijn haring zal braden, kan je te weten komen op:

Vrijdag 6 en 13 maart 2015 om 20.00 uurZaterdag 7 en 14 maart 2015 om 19.00 uurZondag 8 en 15 maart 2015 om 15.00 uur

Voorverkoop kaarten: Zaterdag 07 februari 2015 in de parochiezaal van 09.30 tot 11.00 uurPrijs: € 7,00 (voorverkoop) - € 8,00 (aan de deur)

Spelen mee: Anouchka Caillon, Luc Lernou, Isabelle Masschelein, Frieda Pype, Jurgen Rigole, Ronny Rigole, Ghislain Verstraete, Imke Verstraete

Veel toneelgenot aan iedereen.

Parochiezaal Kruiseke (Wervik)

DE KRUISEIKSE TONEELVRIENDEN

PEE IS ZOTkomedie door J

acques Keyngnaert

VRIJDAG om 20 uur

06/03 & 13/03ZATERDAG om 19 uur

07/03 & 14/03ZONDAG om 15 uur

08/03 & 15/03

Chiro Geluwepresenteert

VRIJDAG

20 FEBRUARI 2015om 20 uur

TER LINDETuinwijk - Geluwe

Deuren om 19.30 uur - Inkom: 3 euro

opgevoerd door leden en leiding

Het jeugdtoneel vanKoninklijke toneelgildeHoger Op presenteert de productie

Een blijspel van Mario Galiciain regie van Leslie Kesteloot.

Korte inhoud:Een groep dakloze straatkinderen probeert te overleven. Op het plein halen ze hun trukendoos boven om bij de rijke mensen zoveel mogelijk geld af te troggelen. Jammer genoeg mogen ze hun buit niet zelf houden. Die verdwijnt in de zakken van Jean-Jacques, een ongure man die de kinderen “bescherming” biedt in ruil voor de opbrengst van het bedelen. Gelukkig kunnen ze nog rekenen op de goede bedoelingen van zuster Adelberta, een non met het hart op de juiste plaats. Ondanks hun uitzicht-loze situatie proberen de kinderen er toch nog het beste van te maken. Maar als ze heel eerlijk zijn, weten ze goed genoeg dat hun leven allesbehalve rooskleurig is. Wanneer Josée, de oudste van de groep, een rijke jongen leert kennen, verbergt ze haar armoede. Ondertussen wordt de groep kinderen al een tijdje gevolgd door een mysterieuze vrouw.

Opvoeringen: zaterdag 31 januari 2015 om 19.30 uur en zon-dag 01 februari 2015 om 17.30 uurLocatie: GC Forum, Speiestraat 16 te Wervik

Tickets: VVK € 7,00 / ADD € 8,00 / kinderen lager onderwijs € 4,00 via [email protected] bij de spelers: Saïne Bruyer - Arne D’Hondt - Ellie De Jongh - Filiep De Jongh - Robbe Derudder - Dolores Hosdey - Bercy Slegers - Lieven Vandamme - Vincent Vandamme - Caithlin Volcke bij Krokantje (Vlamingenstraat 20B te Wervik) en Greet Pauwelyn (Mode Geerits, Ooievaarsstraat 21 te Wervik - 056 31 10 12)

Alle info: www.hogeropwervik.bevolg ons: www.facebook.com/toneelgilde.hogeropwervik

rats

Pee is Zot

waarheen - februari 2015 11

Page 12: Stadskrant Waarheen Februari 2015

bIbLIOThEEK

Dinsdag 24 februari om 14.00 uur

VoordrachtHet franse leger:Vlaanderen1914-1915door Guido GallooLocatie: Stedelijke OpenbareBibliotheek Wervik

Naar aanleiding van zijn boek geeft Menenaar Guido Galloo een voor-dracht over het aandeel van het Fran-se leger aan het front in de Westhoek tijdens de Eerst Wereldoorlog. Hierbij worden de verschillende eenheden besproken die in oktober 1914 naar Vlaanderen kwamen. Er wordt een overzicht gegeven van de veldslag in Vlaanderen die zich afspeelde tussen de Noordzee en het verste punt (on-geveer Wulvergem) en dit tussen 19 oktober en 20 november 1914.Eens de rust teruggekeerd, spreken we van de stabilisatie van het front. Tussen 20 november 1914 en 20 april 1915 ,bekijken we de reorganisatie van het Franse leger.Op 22 april 1915 barst de gasoorlog los en bekijken we het Franse leger gedu-rende de 2e veldslag bij Ieper.Guido Galloo is geboren in Wervik en is nu woonachtig te Menen.Hij is de auteur van het boek “Het Franse leger. Vlaanderen 1914-1915”. Het boek zal na de voordracht ge-kocht kunnen worden (prijs: € 30,00)

Inschrijven:[email protected] -056 95 24 00 (deelname: € 2,00)

waarheen - februari 201512

We leefden zoals jij het waarschijnlijk ook doet of toch ooit hebt gedaan. Zonder veel te denken, crosten we van zuid naar noord, via west en oost, en terug. Onze dagen werden voor ons goed gevuld. Zonder dat we konden beslissen werd ons levenspad met enkele aartsmoeilijke kilometers berg verlegd. Terwijl ik aan een snelheid van 120 km per minuut door het leven raasde, rinkelde de telefoon… plots… Een oorverdovende stilte maakte een eind aan een perfecte zwangerschap. Mijn vrouw kreeg plots meer dan een schattige baby in haar lichaam cadeau. Een leger zwarte soldaten en een chemisch gevecht maken tot vandaag deel van haar. 

Dit visueel dagboek gaat over de essentie in dit gekke leven. Over knuffels en warme blikken. Over tranen en lieve woorden. Over gedachten die je best nooit tegenkomt. Over de smerigste hoekjes in deze “grootse” wereld .Over Kamiliemeters en intieme momenten met ons 4. Over koesterknuf-fels  en geheime “vader-zoon praktijken”. Over liefde en veel verdriet. Maar vooral… over het meest onbetaalbare ter wereld… 

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek. Alle winst gaat naar volgende doelen:- Cliniclowns- zonnedekens- spelkoffers voor IZ gent.

Tom van Ryckeghem (Menen, 1981) werkt als leerkracht muzische vorming en studeerde in 2012 af in de richting fotokunst aan de stedelijke acedemie voor beeldende kunst te Menen. Hij werkte als fotograaf  voor tal van be-drijven. Tevens verzorgde hij enkele creatieve projecten voor streekmusea West-vlaanderen.

meer info?  www.tomvanryckeghem.com

Organisatie:Stad Wervik - Gemeenschapscentrum Forum, i.s.m. Tom Van RyckeghemMeer info: [email protected] of 056 95 24 17

Het leven ging snel...Op de kadans van een sneltrein,met de vaart van een vliegtuig,als een razende machine,vooruit, snel, go… 

TOM VAN RYCKEGHEM

21 februari tot 22 maart 2015 - sint janskapel Wervik

WARM HARTwoe en do van 14u tot 18u - za en zo van 10u tot 12u en van 13u tot 17u

Page 13: Stadskrant Waarheen Februari 2015

VR

IJE

TIJ

D

Het doel van de Open Monumentendag blijft de-zelfde: mensen, verenigingen en geïnteresseerden te sensibiliseren voor een goed beheer en behoud van het onroerend erfgoed (=gebouwen, land-schappen, archeologische sites, industrieel erf-goed…). De organisatoren willen de komende jaren opnieuw zuurstof geven aan het evenement door de nadruk te leggen op de ondersteuning en de inbreng van de lokale actoren. Vergeten we niet dat Open Monumentendag het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen is. In 2015 is het feest van het onroerend erfgoed al aan zijn 27ste editie toe. Vanaf de editie van 2015 wordt er op zoek gegaan naar lokale partners. Iedere ver-eniging die een activiteit, een actie of een sensi-biliseermoment wil organiseren kan via een open inschrijvingssysteem deelnemen. Nieuw is ook dat de organisatoren tot vlak vóór Open Monumten-dag (tweede zondag van september) nog activitei-ten kunnen toevoegen aan het programma.

Andere belangrijke vernieuwing is dat er vanaf 2015 niet meer gewerkt wordt met een jaarlijks thema. De organisatoren van OMD leggen wel in-houdelijke accenten aan de hand van zes inspire-rende categorieën:- Verborgen parel: exclusief erfgoed, onbekend

voor het grote publiek.- Klassieker: bekende monumenten die steevast

kunnen rekenen op een grote belangstelling.- Vergeet-me-nietje: klein en onopvallend erf-

goed, onbekend en soms ook onbemind.- Herbestemming/Restauratie: onroerend erf-

goed op zijn best, onroerend erfgoed en de zorg ervoor met oog voor de toekomst.

- Voor families: kinderen zijn de erfgoedzorgers van morgen en ontdekken vandaag wat gebou-wen van vroeger (kunnen) betekenen.

- Het Europees thema in 2015: de rode draad doorheen het Europese programma in 2015 is industrieel en technisch erfgoed.

Lokale organisatoren bepalen helemaal zelf rond welke categorie(ën) ze werken. Zolang de activiteit op openstelling voldoet aan de basisvoorwaarden (gratis, onroerend erfgoed, open op Open Monumentendag). Verenigingen kunnen zich inschrijven via de website: www.openmonumentendag.be.

De stad Wervik organiseert zelf geen activiteiten, maar wil de verenigingen ondersteunen bij de organisatie van een actie, evenement of sensibiliseermoment. Wie zich inschrijft, gelieve de cultuurdienst hiervan op de hoogte te brengen. Bijkomende informatie via Katrijn Decuypere (056 95 24 22) of Vincent Verbrugge (056 95 24 27).

We hopen samen met al de lokale organisatoren opnieuw tot een sterk en gevarieerd programma te komen in Vlaanderen, voor jong en oud. Algemene informatie over OMD kan via de erfgoedorganisatie Herita (03 226 31 85).

OPEN MONUMENTENDAG “IN HET NIEUW”!

lokale VereninGen Worden Meer dan ooit de Motor Van Het GeBeUren

jeugd/Grabbelpas en swap krokusvakantieGrabbelpas en Swap zorgen weer voor een mooi jeugdaanbod tijdens de kro-kusvakantie. Vanaf begin februari kan ingeschreven worden voor verschillende activiteiten. De folder wordt meegegeven aan de scholen, of kan u terugvinden op de facebookpagina van de jeugdddienst

(www.facebook.com/jeugddienst.wervik) of de website van de stad (www.wervik.be). U kan ook een folder verkrijgen via de stadsdiensten of contact opnemen met Renzo Demeulenaere (jeugdconsu-lent - [email protected] - 056 95 24 20).

waarheen - februari 2015 13

Page 14: Stadskrant Waarheen Februari 2015

H H

H H

Voorbereiding nieuwe tijdelijke tentoonstelling70 jaar geleden liep de tweede Wereldoorlog ten einde (8 mei 1945). Het tabaksmuseum blikt via een kleine tentoonstelling terug op het jaar 1945 in Berlijn:“Berlijn 1945: terreur, chaos en zigaretten”.De herdenking van de Eerste Wereldoorlog loopt nog volop. Maar dit jaar is er ook veel aandacht in de media voor het einde van de Tweede Wereldoorlog 70 jaar ge-leden. Het Tabaksmuseum wil hierop inspelen en via een kleine tentoonstelling het Berlijn van 1945 in herinnering brengen. De Sovjettroepen zetten hun mars op Berlijn verder. De nazipropaganda probeert de meubels te redden. De bevolking leeft onder de terreur van het regime. Iedereen die een misplaatst woord zegt, defaitistisch is, kan opgepakt worden. Het Tabaksmuseum wil deze historie bekijken door de bril van een aantal Berlijnse sigarettenfabrieken. Hoe werkten die onder de bombarde-menten verder, hoe werden die bevoorraad in tabak, hoe is de arianisering gebeurd in die fabrieken, die meestal door Joden werden uitgebaat en beheerd. Hoe werden de Berlijners en het leger van sigaretten voorzien? Wat rookten de Sovjetsoldaten toen… Een aantal collectievoorwerpen uit het museum illustreren het verhaal.

Daarnaast wil het museum ook een hoek vrijhouden voor verhalen van mensen uit de eigen gemeente: heb je herinneringen aan 1945, heb je thuis voorwerpen liggen die in verband kunnen gesteld worden met het einde van de oorlog? Heb je een charmant verhaal?

Heb je misschien foto’s van toen? Het Nationaal Tabaksmuseum wil die graag ten-toonstellen. Het zou bijzonder mooi zijn mocht je ons hiervoor contacteren: Vincent Verbrugge (056 95 24 27 - [email protected]) of via het Tabaksmuseum (056 95 24 25 - [email protected]).

Davidsfonds Wervik-Komen organiseert:Matinee in het Tabaksmuseumzondagvoormiddag 08 februari 2015 om 10.30 uur

“Hoe werkt hetopenbaar Ministerie?”

Procureur des Konings Mevrouw C. Durieu, vertelt over haar ervarin-gen als parketmagistraat, gestoffeerd met voorbeelden en anekdotes uit haar ruime praktijkervaring.

- Wat gebeurt er met een klacht?- Hoe verloopt het opsporingsonderzoek?- Wat gebeurt er na het onderzoek?- Beantwoordt de TV-reeks “De Ridder”

aan de realiteit?

U krijgt een unieke inkijk in de wer-king van het Openbaar Ministerie.

Nationaal Tabaksmuseum,Koestraat 63 te Wervik

Inkom: € 7,00Leden Davidsfonds: € 5,00

van 14 t.e.m. 22 februari 2015

krokuskinderweek in het tabaksmuseumMet deze krokuskinderweek in het nationaal tabaksmuseum promoten we het museumbezoek als een zinvolle vrijetijdsbesteding voor jong en oud: (groot)ouders en kinderen samen actief op stap! naast een bezoek aan ons vernieuwde museum bieden we tijdens de vakantieweek ook drie uiteenlopende activiteiten in het kader van de herdenking van de eerste Wereldoorlog aan:

Zaterdag 14 februari 2015om 14.30 uurKOm lUISTEREN EN zINg mEE mET WIm EN TRUI ChIElENS(voor kinderen/jongeren vanaf 8 jaar)

Wim en Trui Chielens, vader en dochter,

zijn opgegroeid in de Westhoek, waar de Groote Oorlog talloze sporen heeft nagelaten, zowel in het landschap als in het hart van de mensen. Wim - oud-Radio 2-man, schrijver, verteller en mu-zikant - hoorde nog verhalen vertellen

door mensen die het allemaal zelf mee-maakten. Hij schreef er boeken over, voor volwassenen en voor de jeugd. Trui is illustratrice en zangeres.Wim vertelt enkele verhalen van oog-getuigen, laat ons kennis maken met

waarheen - februari 201514

Page 15: Stadskrant Waarheen Februari 2015

VR

IJE

TIJ

D

Organisatie: Nationaal Tabaksmuseum met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Meer info en inschrijvingen voor één van bovenstaande activiteiten via: Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63)T: 056 95 24 25 - [email protected]

(graag de naam en leeftijd van de deelnemers, samen met je contactgegevens doorgeven).Tijdens deze activiteitendagen is het museum doorlopend te bezoeken tussen 14.00 en 18.00 uur

poëzie uit de Grote Oorlog en legt lin-ken met vandaag. Trui zingt over die oorlog en over ande-re oorlogen, vroeger en veel later. Want, zo vindt ze, vertellen over dat bijna 100 jaar oude conflict heeft maar zin als je er iets aan hebt voor vandaag en mor-gen. Trui zingt liederen uit ‘14-’18 maar ook liederen van Pete Seeger, Herman Van Veen, Annie MG Schmidt of zich-zelf. Tijdens deze heel interactieve le-

zing komen de kinderen zelf veel aan het woord en staat een koffertje met spulletjes die verwijzen naar thema’s uit de Eerste Wereldoorlog centraal.

Praktisch:

Duur: +/- 1u15 (zonder pauze)Prijs (incl. deelname, drankje en aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het museum):Volwassenen: € 4,00Kinderen/jongeren van 8 t.e.m. 16 jaar: € 3,00

Zondag 22 februari 2015om 14.00 uurBEgElEIDE WOI-WANDElINg mET VERTEllER mIgUEl BOUTTRyOp stap met Fritz door Wervik(voor kinderen vanaf 6 jaar)

Uitnodiging voor alle speurneuzen! In 2014 was het precies honderd jaar ge-leden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Vier  jaar lang werd Wervik overspoeld door duizenden Duitse soldaten. Wil je op een  speelse manier meer leren over de Groote Oorlog in Wervik? Kom dan zeker naar deze kinderactiviteit! Verteller Miguel neemt je mee door de straten van de Ta-baksstad en laat jullie samen met de West-

hoek KD’s Jaek en Nink  enkele boeiende doe- en zoekopdrachten  uitvoeren. Je helpt samen met de geest  Fritz het mys-terie van luitenant Kühne  oplossen… Het wordt een spannende tocht  tussen leger-kampen, soldatenbarakken,  verbandpos-ten, tunnels en... begraafplaatsen.

Misschien komen we wel de Duitse  Keizer Wilhelm II tegen of verzeilen we in de woe-lige strijd van de oorlog zelf? Het kidspad staat beschreven in een mooi en interessant boekje, dat samen met de nodige attribu-ten om de opdrachtjes tot een goed einde

te brengen in een handig rugzakje is opge-borgen. Het doe-pakket is te koop te koop aan de balie voor slechts € 5,00 (met 1 pak-ket kan je als gezin gerust al aan de slag).

Praktisch:Duur: +/- 2u30Prijs (incl. deelname, drankje en aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het museum):Volwassenen: € 4,00Kinderen/jongeren van 6 t.e.m. 12 jaar: € 3,00 (gratis bij aan-koop rugzakje)Vlug inschrijven: aantal deelne-mers beperkt tot 25 personen!

Woensdag 18 februari 2015om 14.00 uurlEzINg/WORKShOp mET STRIpTEKENAAR IVAN ADRIAENSSENS(voor kinderen/jongeren vanaf 8 jaar)

Schuilt er een ontluikende striptekenaar in jou? Of verdiep je je graag in de we-reld van het beeldverhaal? Kom dan ze-

ker luisteren naar Ivan Petrus Adriaens-sens, de tekenaar van o.a. ‘De Kriegels, Orphanimo, Pit en Puf’, maar ook van de meeslepende WOI-strips: ‹Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsol-daat›, ‹Afspraak in Nieuwpoort› en ‘Elsie + Mairi›. Adriaenssens heeft een grote passie voor de Eerste Wereldoorlog en via zijn strips wil hij zijn publiek een unieke kijk geven op WOI.  Tijdens deze lezing vertelt hij niet alleen over zijn graphic novels (stripromans), maar ook over zijn onderzoek naar WOI en hoe hij dit verwerkte in zijn boeken. Met een bijna eindeloos archief aan foto‘s en te-keningen, informatie en weetjes wordt het publiek meegezogen in de geschie-denis van WOI. Adriaenssens zet de kin-deren nadien ook zelf aan het tekenen.

Praktisch:Duur: +/- 1u40 (zonder pauze)Prijs (incl. deelname, drankje en aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het museum):Volwassenen: € 4,00Kinderen/jongeren van 8 t.e.m. 16 jaar: € 3,00

waarheen - februari 2015 15

Page 16: Stadskrant Waarheen Februari 2015

LOKAAL DIENSTENCENTRUM

de kimWiezen: Elke dinsdagnamiddag om 14.00 uur in het lokaal dienstencentrum De Kim.Wervikse Koetenanche: dinsdag 3 februari 2015 om 14.00 uurKaartnamiddag: Elke vrijdagnamiddag om 14.00 uur in het lokaal dienstencentrum De Kim.Gezelschapsspelen- en scrabblenamiddag: donderdag 5 februari 2015 om 14.00 uur in het lokaal dienstencentrum De Kim.Breiclub: woensdag 12 februari 2015 van 19.30 tot 22.00 uur in het lokaal dienstencentrum De Kim. Prijs: € 1,00 per bijeenkomst

INfO-NAmIDDAg ‘hEROpfRISSEN VAN DE WEgCODE’Tijdens deze namiddag ben je, naar jaarlijkse gewoonte, van harte welkom om de reeds gekende verkeersregels op te frissen. Ook re-cente aanpassingen van het verkeersreglement komen aan bod. Uiteraard krijg je ook een ant-woord op je vragen.

donderdag 12 februari 2015van 14.00 tot 16.00 uurMaarten Beydts, arro ieper€ 3,00 (koffie inbegrepen)

INfO-NAmIDDAg ‘TIjD VOOR EEN NATUURlIjKE zUIVERINgSKUUR’I.s.m. VormingPlus Oostende-WesthoekWaarom is lichaamszuivering zo belangrijk? En wat kan het voor jou betekenen? Is zuiveren en ontgiften niet voorbehouden voor kuurcentra? En is dat niet al te drastisch? Helemaal niet! Je krijgt heel wat praktische tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Eenvoudige remedies waarmee je zelf dagelijks je gezondheid een grote dienst bewijst. En dat voel je meteen!

donderdag 26 februari 2015 van 14.00 tot 16.00 uurannelies Vanneste, gezondheidsconsulente€ 10,00 (voordeeltarief: € 8,00 voor werk-zoekenden, mensen die recht hebben op leefloon…). ingrediënten en proevertjes zijn inbegrepen.

KAllIgRAfIEIn de cursus vervolmaak je de aangeleerde let-tertypes ‘Anglaise’ of ‘Foundational’.Verschillende technieken worden aangeleerd: embossing, getekende letters, pop-up kaartje, collage… Deze technieken kunnen samen met

het lettertype worden gebruikt.

dinsdag 10 en 24 februari, 3, 10, 24 en 31 maart 2015 telkens van 14.00 tot 16.00 uuringrid depoover, kalligrafe ampersand€ 45,00. Materiaal niet inbegrepen. Het mate-riaal wordt rechtstreeks aan de lesgeefster be-taald. Hou hiervoor rekening met een bedrag van ongeveer € 5,00. alleen bij een minimum van 8 inschrijvingen gaat de cursus door. Wat breng je zelf mee? snijmat/stuk karton om op te snijden, hobbymes, potlood B2 en H3, lat, gom,inkt, vod, spitse pennen, lay-out papier.

KOOKClUBEnthousiaste, gezellige levensgenieters: zo kun je de leden van onze kookclub het best omschrijven. Combineer dit met een gepassio-neerde culinaire duizendpoot als lesgeefster en je krijgt gegarandeerd vier plezierige, leerrijke en lekkere kookavonden. De thema’s, die in het voorjaar 2015 aan bod komen, zijn: winterse quiches en gratins, ode aan Jules Destrooper, lentefris koken, zondagse brunch en we eindigen, naar goede gewoonte, met een barbecue.

kookclub 1: donderdag 12 februari, 12 maart, 2 april, 7 mei en woensdag 3 juni 2015 telkens van 19.00 tot 22.00 uurkookclub 2: Woensdag 11 februari, 11 maart, 1 april, 6 mei en 3 juni 2015 telkens van 19.00 tot 22.00 uurleskeuken sint-jozefscollege, vestiging 2, koestraat 26, WervikMyriam Vandendriessche€ 57,50 (ingrediënten niet inbegrepen, deze worden per les aan de lesgeefster betaald). Het aantal plaatsen is beperkt.

NAAICURSUSMaak voor jezelf een uniek en zelfgemaakt kle-dingstuk! Tijdens deze cursus kies je een model uit één van de gangbare naaitijdschriften en leer je hoe je tot een kledingstuk komt. Er zul-len enkele afgewerkte stukken zoals een broek, bloes, kleedje... als voorbeeld te zien zijn tijdens de eerste les. Eerst maak je een prototype in baalkatoen zodat het patroon op maat wordt aangepast. Daarna kan het kledingstuk in een stof naar keuze worden gemaakt. Onder bege-

leiding wordt er stap voor stap gewerkt naar mooie afwerkingstechnieken en een goede pasvorm van het stuk. Basiskennis is vereist.

Maandag 23 februari, 9 en 23 maart, 20 april, 4 en 18 mei 2015 telkens van 19.00 tot 22.00 uurloes deman, modeontwerpster€ 45,00. Het aantal plaatsen is beperkt.om de eerste les goed te kunnen starten, neem je volgende zaken mee: patroonpapier, papierschaar, potlood en gom, lange lat (50 cm) en een tekendriehoek. in de eerste les krijg je te horen wat je zelf moet aankopen voor de volgende lessen. je brengt ook een eigen naaimachine en naaibenodigdheden mee.

BlOEmSChIKKENHou je van mooie en hedendaagse bloemstuk-jes die je huis decoreren? Ben je graag crea-tief met bloemen bezig? In de cursus maak je maandelijks en onder professionele begeleiding een modern bloemstuk.

Groep 1: donderdag 5 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei en 4 juni 2015 telkens van 14.00 tot 16.00 uurGroep 2: donderdag 5 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei en 4 juni 2015 telkens van 19.30 tot 21.30 uurHilde Verhelle € 37,00 (de benodigdheden worden per les aan de docente betaald)Breng een mesje, snoeischaar, schaar en tafel-beschermer mee.

WIj SpORTElEN: VOORSTEllINg ‘WIj SpORTElEN 2015’We starten het nieuwe Sporteljaar met een ge-zellige namiddag. Het programma voor 2015 wordt voorgesteld en we bieden een kopje kof-fie aan met koffiekoekjes. Ook de foto’s van het voorbije sporteljaar worden vertoond.

Vrijdag 13 februari 2015 van 14.00 tot 16.00 uur € 4,00 (koffie en koffiekoekjes inbegrepen)inschrijven is noodzakelijk vóór dinsdag 10 februari 2015.

waarheen - februari 201516

Page 17: Stadskrant Waarheen Februari 2015

VR

IJE

TIJ

D

Jong of minder jong? Alle activiteiten zijn steeds voor iedereen toegankelijk!Alle activiteiten gaan door in het lokaal dienstencentrum De Kim (tenzij anders vermeld).

Inschrijven op voorhand is noodzakelijk. Meer info of inschrijven? aan het onthaal: Lokaal diensten-centrum De Kim, Sint-Jorisstraat 3, 8940 Wervik - telefonisch van 10.00 tot 12.00 uur op het nummer

056 31 14 68 - via het e-mailadres: [email protected] - via de website: www.ldcdekim.be

BlIj(f) fITIets ouder, maar jong van hart? Kom bewe-gen, onderhoud je lenigheid en spierkracht! De aangepaste lichaamsbewegingen worden gegeven door een ervaren lesgeefster. Zelfs met wat pijn in de rug, aan de knie… kan je deelnemen aan dit uurtje bewegen. De les-geefster zal er rekening mee houden. Mensen die deelnamen aan de vorige cursus zijn uiteraard opnieuw welkom!

Maandag 9, 23 februari,2, 9, 16, 23 en 30 maart, 20, 27 april, 4, 11 en 18 mei, 1 en 8 juni 2015 telkens van 09.00 tot 10.00 uurParketzaal van sporthal ter linde, tuinwijk 2, Geluwesofie Verbeke (Medewerker Vlabus)€ 30,00draag comfortabele kledij, schoenen met zwarte zolen zijn niet toegelaten.

TAI ChITai Chi is een opeenvolging van zachte, ronde bewegingen die rustig en vloeiend worden uit-gevoerd. Het is een goede manier om kracht en soepelheid te trainen. Tai Chi heeft een positieve invloed op het geheugen en de concentratie. Daarenboven werkt Tai Chi zeer ontspannend en het is ide-aal voor mensen die geen belastende sporten meer kunnen beoefenen. Het is wetenschap-pelijk bewezen dat het beoefenen van Tai Chi het risico op vallen halveert en daarmee dé beste methode is om vallen te voorkomen. We organiseren vijf cursussen. Bij welke cursus je aansluit, is afhankelijk van je niveau.

Beginners WervikGratis proefles: donderdag 05 februari 2015 van 15.00 tot 16.00 uurCursus: donderdag 12 en 26 februari, 05, 12, 19 en 26 maart, 02, 23 en 30 april, 07, 14 en 21 mei 2015 telkens van 15.00 tot 16.00 uur

Beginners Geluwe: Gratis proefles: dinsdag 03 februari 2015 van 14.30 tot 15.30 uurCursus: dinsdag 10 en 24 februari, 03, 10, 17, 24 en 31 maart, 21 en 28 april, 05 en 12 mei 2015 telkens van 14.30 tot 15.30 uur

Gevorderden 1 Wervik: Donderdag 5, 12 en 26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart, 2, 23 en 30 april, 7, 14 en 21 mei 2015 telkens van 14.00 tot 15.00 uur

Gevorderden 2 Wervik: Maandag 02, 09 en 23 februari, 02, 09, 16, 23 en 30 maart, 20 en 27 april, 04, 11 en 18 mei 2015 telkens van 15.00 tot 16.00 uur

Extra gevorderden Wervik: Maandag 02, 09 en 23 februari, 02, 09, 16, 23 en 30 maart, 20 en 27 april, 04, 11 en 18 mei 2015 telkens van 14.00 tot 15.00 uur

tai Chi in Wervik gaat door in de parketzaal van de Pionier, Gosserieslaan 6 te Wervik. tai Chi in Geluwe gaat door in de Parketzaal van sporthal ter linde, tuinwijk 2 te Geluwe.robert degryse€ 30,00een cursus tai Chi gaat pas door bij minimum 6 inschrijvingen.

NIEUW! zITTEND SWINgENMisschien was je een trouwe deelnemer van de cursus lijndans of cursus Zumba Gold, maar moest je omwille van fysieke problemen afha-ken? Misschien heb je zin om te dansen en te bewegen op muziek, maar heb je last van je knieën, rug of gewrichten? Waarom dan stoeldansen eens niet proberen? Je bent van harte welkom op de opendeurdag. Valt het mee? Dan kan je ook inschrijven voor de cursus. We brengen je swingend in beweging, maar dan vanop een stoel! Zeker eens het probe-ren waard!

Gratis opendeurdag: Woensdag 25 februari 2015 van 09.00 tot 10.00 uurCursus: Woensdag 04, 11, 18 en 25 maart, 01, 22 en 29 april, 06 en 13 mei 2015 telkens van 09.00 tot 10.00 uursofie Verbeke (Medewerker Vlabus)€ 30,00

zUmBA gOlDHou je van muziek, van ritme en zet je wel eens graag een danspasje, maar je hebt geen vaste danspartner? Dan is Zumba Gold echt iets voor jou. De danspassen, op het ritme van Latijns-Amerikaanse muziek, zijn helemaal niet moeilijk en door iedereen aan te leren. Hou je lichaam fit en gezond met Zumba Gold.

Gratis opendeurdag: dinsdag 24 februari 2015 van 15.00 tot 16.00 uurCursus: dinsdag 03, 10, 17, 24 en 31 maart, 21 en 28 april en 5 mei 2015 telkens van 15.00 tot 16.00 uur

Partketzaal van sporthal de Pionier, Gosse-rieslaan 6, Werviksophie Byster (lesgeefster amithaba)€ 40,00 voor de cursus

BADmINTON+: BADmINTONNEN, OOK IETS VOOR jOU!Sporten heeft een positieve invloed op de gezondheid. Badminton is een lifetime sport, waarmee je op een speelse manier aan je con-ditie kunt werken. De instapdrempel is zeer laag, met een minimum aan techniek kun je al een ‘echt’ wedstrijdje spelen. Het racket en de pluim zijn zeer licht en er is geen direct con-tact met de tegenstrever(s), waardoor het ri-sico op blessures zeer gering is.Er is geen voorkennis in badminton vereist. Iedereen kan aansluiten!

Gratis proefles: donderdag 5 februari 2015 van 10.00 tot 11.00 uurCursus: donderdag 12 en 26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart, 2, 23 en 30 april, 7, 14, 21 en 28 mei, 4, 11 en 18 juni 2015 telkens van 10.00 tot 11.00 uurParketzaal van sporthal de Pionier, Gosserie-slaan 6, Werviksofie Verbeke€ 30,00draag sportieve kledij, schoenen met zwarte zolen zijn niet toegelaten, gratis gebruik van badmintonracket.

gEzONDhEIDSlOKET:NIEUWE UREN!We stellen vast dat meer en meer gebruikers de weg vinden naar het gezondheidsloket. Ook in het voorjaar 2015 kan je de 1e en de 3e dinsdag van de maand in het gezondheidslo-ket terecht, maar nu telkens van 10.45 tot 11.45 uur. In de grote vakantie is het gezondheidslo-ket enkel open op 7 juli 2015. In het gezondheidsloket kan je terecht voor: het meten van je bloeddruk, het meten van je polsslag, het opvolgen van je lichaamsgewicht en het opvolgen van je suikerspiegel.Een verpleegkundige noteert je gegevens en houdt deze bij. De verpleegkundige geeft ook uitleg en verpleegkundig advies. Een bezoek aan het gezondheidsloket vervangt het be-zoek aan je huisarts niet. Indien nodig, verwijst de verpleegkundige je dan ook door naar je huisarts.

de kostprijs per bezoek bedraagt € 1,00.

waarheen - februari 2015 17

Page 18: Stadskrant Waarheen Februari 2015

ACTIVITEITENTIjDENS DEKROKUSVAKANTIEvrijdag 13 februari 2015 van 18.00 tot 20.30 uurCARNAVAlfUIf Ontstressen na de proefwerken en met veel fun en plezier de krokusvakantie inzetten met een party in het zwembad, opgeluisterd door DJ Joshua. Het zwembad Ter Leie wordt om-getoverd in een ware muziek- en lichttempel.

woensdag 18 februari en donderdag 19 febru-ari van 14.00 tot 16.00 uur - zaterdag 14 en zaterdag 21 februari van 14.00 tot 17.00 uurSTOEI EN plONSzWEmmEN Het zwembad wordt omgebouwd in een echt zwemspeelplein met waterloopmat en klim-touw. Heb je zin om te komen ravotten en je eens volledig uit te leven dan ben je bij ons aan het juiste adres.

zondag 22 februari 2015gEzINS- EN ApERITIEfzWEmmEN Het instructie bad wordt omgetoverd in een kleuter en peuter speelparadijs met allerlei spel materiaal. Na een rustgevende zwem-beurt bieden wij je een aperitiefje of een glaasje fruitsap aan.

zWEmCURSUSSENVOOR KINDEREN VAN DE 3DE KlEUTERKlAS EN hET 1STE EN 2DE lEERjAAR Cursus leren zwemmen op vrijdagavond of op zondagvoormiddag. De 10 lessen op vrijdag van 17.10 tot 17.55 uur (groep 1) en van 18.00 tot 18.45 uur (groep 2), starten op vrijdag 6 maart tot en met 12 juni 2015.Prijs voor 10 lessen bedraagt € 50,00 voor in-woners en € 65,00 voor niet-inwoners.Er worden maximum 6 deelnemers per lessen-reeks toegelaten.De 10 lessen op zondag van 09.10 tot 09.55 uur (groep 1) en van 10.00 tot 10.45 uur (groep 2), starten op zondag 8 maart 2015 tot en met 21 juni 2015.

De prijs voor deze zondagcursus is € 75,00 voor inwoners en € 90,00 voor niet-inwoners. Er worden maximum 6 deelnemers per lessen-reeks toegelaten.

SpOEDCURSUS lEREN zWEmmEN TIjDENS DE pAASVAKANTIETijdens de paasvakantie, van dinsdag 7 april tot en met 17 april 2015, organiseert de sport-dienst een spoedcursus leren zwemmen. De lessen worden telkens in de voormiddag gegeven: (enkel tijdens de weekdagen)Groep 1 van 09.00 tot 09.45 uurGroep 2 van 10.00 tot 10.45 uurPer groep kunnen er maximum 15 deelnemers toegelaten worden.Prijs voor deze spoedcursus bedraagt € 50,00 voor inwoners en € 65,00 voor niet-inwoners.

Het inschrijvingsgeld voor de zwemcursussen dient gestort te worden (voor aanvang van de lessenreeks en na inschrijving) op rekening van de Cel Vrije Tijd - BE 40 09 10 12 43 88 63.

Inschrijven voor de cursussen kan vanaf woensdag 11 februari 2015, vanaf 14.00 uur, per mail [email protected] - telefonisch op het nummer 056 95 24 50 of aan de kassa van het zwembad tijdens de openingsuren van het zwembad Ter Leie.

lEREN zWEmmEN VOOR VOlWAS-SENENStart to swim, start to feel good!We helpen je graag op weg om plezier aan het zwemmen te beleven en je fitheid aanzienlijk te verbeteren. Daarom starten we in maart 2015 met twee zwemcursussen in het zwem-bad Ter Leie te Wervik. Beginners, die nog niet kunnen zwemmen, kunnen zwemles volgen op woensdagvoormiddag, telkens van 09.10 tot 10.00 uur. Tijdens deze zwemlessen leren de deelnemers systematisch hun schrik voor water te overwinnen en de basistechnieken van schoolslag worden aangeleerd. Alles is aangepast aan de individuele mogelijkheden en tempo, dit onder begeleiding van een er-varen lesgeefster. Gevorderden, die reeds een zwemcursus gevolgd hebben, of die school-slag of crawl kunnen zwemmen, maar nog aan zwemstijlverbetering willen werken, kunnen op woensdag telkens van 08.10 tot 9.00 uur terecht in het zwembad Ter Leie.

De lessen starten op woensdag 11 maart 2015 tot en met 27 mei 2015 (geen les tijdens de schoolvakanties).

Deelnemen aan de 10-lessenreeks kost voor inwoners van Wervik € 60,00 en voor niet-inwoners € 75,00. Het deelnamegeld moet gestort worden op rekening van de Cel Vrije Tijd - BE40 0910 1243 8863

Inschrijvingen: aan de kassa van het zwem-bad Ter Leie - tijdens de openingsuren van het zwembad. De inschrijvingen worden af-gesloten op 1 maart 2015. Het aantal deelne-mers is beperkt, dus snel inschrijven !Info: sportdienst Wervik - Kathleen Mobouck - 056 95 24 51 - [email protected] of aan de kassa van het zwembad Ter Leie tijdens de openingsuren.

VERjAARDAgSfEESTjEBen je jarig en wens je een sportief feestje te bouwen? Dit kan in het zwembad Ter Leie voor slechts € 4,00 per kind (€ 6,00 voor niet-in-woners). Voor de jarige is het gratis. Hiervoor krijg je een zwembeurt, een drankje en een ijsje. De kinderen dienen vergezeld te worden van een volwassen persoon ( + 18 jaar).Op voorhand reserveren in de cafetaria van het zwembad is wenselijk.

zWEmUURTjE ExClUSIEf VOOR 55-plUSSERSop donderdag van 16.00 tot 17.00 uurSteeds meer senioren vinden hun weg naar het zwembad. Om de conditie op peil te hou-den en om onder de mensen te komen. Een gezonde én gezellige activiteit, waarbij de kans op een blessure nihil is. Zwemmen is ideaal voor het verbeteren van de conditie, het verhogen van de mobiliteit en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten. Handelingen als bukken, zitten, opstaan, traplopen en aan- en uitkleden zullen uiteindelijk beter en gemakkelijker verlopen.Alle 55-plussers zijn welkom in het zwembad Ter Leie op donderdag van 16.00 tot 17.00 uur.Tijdens de krokusvakantie is het exclusief 55+ zwemuurtje op maandag 16 februari van 16.30 tot 17.45 uur (geen zwemuurtje op donderdagvoormiddag 19 februari 2015).

TRImzWEmmENHou je van baantjes trekken? Teken dan in voor het trimzwemmen. Vraag een trimzwemkaart aan een redder en noteer wekelijks je aantal gezwommen meters. Je zal zelf verwonderd zijn hoeveel kilometers je op het einde van het jaar samenzwom !

BENEfIETzWEmmENTijdens de maand maart organiseert het zwembadpersoneel een maand lang benefiet-zwemmen voor collega Marie-Paule, die het slachtoffer werd van een brand. Laat je spon-soren voor het zwemmen van lengtes en steun zo hun actie. Al het ingezamelde geld gaat in-tegraal naar Marie-Paule en Stefaan.

Deelnemen? Mogelijkheden: zelf zwemmen: Zamel geld in en zwem lengtes voor het goede doel. Hou alles bij op een deelnameformulier. Breng dit en het ingezamelde geld binnen in het zwembad op het eind van de maand. Niet zelf zwemmen: Sponsor iemand die voor jou zwemt en help zo mee het spaarpotje te vullen.

Wat te doen? Vraag een deelnameformulier aan de kassa van het zwembad. Zamel geld in en zwem lengtes voor het goede doel.

Alvast bedankt. Het zwembad-team: Domi-niek, Kathleen, Leen, Leslie, Marleen, Pascale, Sanne, Sophie, Tom, Vincent en Véronique.

waarheen - februari 201518

Page 19: Stadskrant Waarheen Februari 2015

VR

IJE

TIJ

D

SPORT

14de krokustochtWandelsport-vereniging WervikDinsdag 24 februari 2015Inschrijving: zaal Oosthove, Speiestraat 32 te WervikStart: 08.00 tot 15.00 uurAfstanden: 6, 12 en 18 kilometer. Aankomst dient bereikt voor 17.00 uurInfo: Frans Malengier, Klijtstraat 14 te Wervik - T 056 31 27 90

reeds 30 jaar recreatief badmintonU hebt met het nieuwe jaar goede sportvoornemens gemaakt. Wij helpen u deze waar te maken en daarom bieden wij u de mogelijkheid aan om drie maal gratis te komen sporten. Gratis gebruik van racket en shuttles en de nodige uitleg. Kom uw gratis proefkaart afhalen tijdens de trainingen op dinsdag van 18.00 tot 20.30 uur en op donderdag van 18.30 tot 21.00 uur.Let wel: enkel toegang tot de sportzaal met voor indoor geschikte sportschoenen.Voor wie het iets meer mag zijn, biedt badmintonclub Zuidwest u alle mo-gelijkheden op competitiegebied. Aangepaste trainingen op maandag van 20.00 tot 22.00 uur en op donderdag van 20.30 tot 22.30 uur. Deelname aan tornooien en interclub.Meer info: [email protected] telefonisch 056 51 75 73 - Gery VercruysseKom een kijkje nemen op ons 29ste recreantentornooi.Deelname van ruim 120 spelers uit 20 clubs.Zaterdag 14 februari van 09.00 tot 19.00 uurSportzaal Ter LindeOf op de volgende interclubwedstrijden:16 februari: Zuidwest H2 tegen Barloke H123 februari: Zuidwest H1 tegen Pluimplukkes H2Badminton ook uw sport.

“Tennislerenwas nooit zo gemakkelijk”

olympos tennisclub ‘1965-2015’13 tennisbanenwaarvan 9 buiten en 5 binnen.

Tennis- en sportkampenIedere dag van 09.30 tot 16.00 uur - opvang van 09.00 tot 17.00 uurPrijs 3 dagen: € 75,00Krokusvakantie: 17, 18 en 19 februariPaasvakantie: 7, 8, 9 en14, 15 en 16 april

Nu nog inschrijven voor Kidstennis vanaf 4 tot 12 jaarReeksen van 10 lessenprijs vanaf € 39,00 of€ 49,00 / reeks van 10 lessenOp woensdagnamiddag, of vrijdag vanaf 16.30 uur of zaterdagmorgen

Jeugdtennis 13 tot 18 jaarOp woensdagnamiddag, vrijdag vanaf 16.30 uur en zaterdagmorgen

Volwassenen:Start To Tennis 5 lessen € 38,00Gratis proefles op zondag van 11.00 tot 12.00 uur

Voor alle activiteiten: kom gerust ens langs en gratis proefles. Raket-ten en ballen zijn ter beschikking. Attesten tussenkomst mutualiteiten van toepassing. Voor tenniskampen wordt fiscaal attest afgeleverd.

TC Olympos - “wij zijn tennis”Ten Brielensesteenweg 55a te WervikGsm Sofie Wybaillie 0479 85 06 19 [email protected]: [email protected]: www.tcolympos.be

waarheen - februari 2015 19

Page 20: Stadskrant Waarheen Februari 2015

NOG IN ONZE STAD

spel-ghetti-avondDagcentrum Het Minnehuis in Wervik houdt op vrijdagavond 06 februari 2015 zijn 1ste spel-ghetti-avond. Op die avond kan men genieten van een lekkere spaghetti en het spelen van diverse spelletjes.

Dagcentrum Het Minnehuis: dagcentrum Het Minnehuis is een artistiek en crea-tief dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Begelei-ders proberen de artistieke talenten uit te lokken, te verfijnen, te ontplooien door verschillende artistieke technieken aan te bieden zoals schilderen, beeldhouwen, druktechnieken, keramiek, textiel. Daarnaast worden verschillende creatieve pro-ducten vervaardigd die dan te koop worden aangeboden op beurzen en kerst-markten. Naast het artistieke en het creatieve aspect nemen de medewerkers ook deel aan huishoudelijke taken zoals koken, poetsen, boodschappen doen.

Spel-ghetti : op vrijdagavond 6 februari kan iedereen dit het wil deelnemen aan de spel-ghetti-avond ten voordele van het Minnehuis.Dit gaat door vanaf 18.00 uur in OC De Gaper in Geluwe (Sint-Denijsplaats 11).Prijs voor spaghetti is € 10,00 voor volwassenen en € 6,00 voor een kinderportie.Er wordt ook vegetarische spaghetti voorzien. Er kunnen de hele avond spelletjes gespeeld worden onder professionele begeleiding, dit voor een prijs van € 2,00 per persoon.

Meer info of inschrijven kan via e-mail [email protected] of telefonisch (09.00 tot 17.00 uur) op 056 49 68 30 tegen 31 januari 2015.

jeugdwerkingksk GeluweZondag 15 februari 2015in de Gaper te GeluweValentijnontbijt - uitgebreid buffetvan 08.00 tot 11.00 uurKaarten: € 12,00Kinderen tot en met 10 jaar: € 7,00

Enkel in voorverkoop tot 7 februari - kaarten te verkrijgen in de KSK-kantine, St. Krispijn, ’t Zwijntje en het jeugd-bestuur

Wijnschietingde Grensschutters WervikUitnodiging tot deelname aan het flessenschieten met luchtdrukkarabijn tijdens onze jaarlijkse wijnschieting die plaats vindt op zaterdag 21 febru-ari 2015 van 10.00 tot 18.00 uur.Iedereen welkom, wapen en loodjes ter plaatse beschikbaar.Locatie: “t Visputje, Oude Ieperweg 8 te Kruiseke.

Prijskaarting ten voordele van buurtfeest Het nieuw Park 2015De prijskaarting gaat door op vrijdag 27 februari 2015 in feestzaal Labyrinth, Vlamingenstraat 9 te Wervik.Aanvang: 19.00 uur stiptInleg: € 1,50 (altijd prijs)Winaars spelen tijdens winnaars tot het einde.

Benefietavond op 14 februari 2015

een hart voor MadiekeAanleiding van dit benefiet is het trieste ongeval dat de 9-jarige Madieke Derveaux uit Aalbeke eind november overkwam. Enkele bpost-medewerkers namen het ini-tiatief een benefietavond op te starten, waarbij de opbrengst aangewend wordt om het dochtertje van hun getroffen college te ondersteunen in haar beperkingen.Aanvang om 18.00 uur in de stadszaal Oosthove, Speiestraat 32 te WervikOp het programma staan: Kip aan ’t spit met frietjes, bijhorende groentjes en dito sausjes. De kaarten kunnen verkregen worden bij de Wervikse postbodes of via Siska Lecompte op 0472 86 22 86. Volwassenen: € 15,00 - kinderen: € 8,00.Muzikale optredens met: Donkey Blue. Een nieuwe Wervikse band, opgericht in 2013, die ons meeneemt op enkele akoestische catchy sounds. De Kemels. Een Ne-derlandstalige coverband die Oosthove in een live-show op stelten zal zetten met krachtige nummers van Gorki, The Scene, Noordkaap en de Kreuners, maar ook meezingers brengt van Clouseau, Mama’s Jasje, Guus Meeuwis, Willy Sommers, Raymond van het Groenewoud, e.a.

Tombola met prachtige prijzen geschonken doorbedrijven en handelaars uit Wervik en Geluwe.Met dank aan de talrijke sponsors.

Voor de vierde keer stelt KSA Grensvuur u voor:

streekBierfestival 2015!Op 21 februari bent u vanaf 14.00 uur tot in de vroege uurtjes weer van harte welkom om een aantal lekkere streekbieren te proeven. Met een keuze uit meer dan 70 bieren en een uitgebreide gratis biergids bent u niet snel verveeld! Voor de iets jongeren onder ons is er weer een springkasteel en zijn er reuzespelen voorzien. Talrijke gadgets zijn ook weer van de partij. Om de innerlijke mens te spijzen, zal dit jaar een charcuteriebuffet voorzien worden.Kortom: Het StreekBierFestival is terug jouw excuus op 21 februari 2015!

waarheen - februari 201520

Page 21: Stadskrant Waarheen Februari 2015

ZONDAG 01 FEbRUARI 2015

11.30 uur ’t Portaal: kaartersfeest Vl@s Wervik-Geluwe (Emiel Dewulf - 056 31 34 22)

15.00 uur terra sana, stokstraat 4: leiesessie: and they spoke in anthems ([email protected] of 056 95 24 17)

17.30 uur gc forum: ‘rats’ - jeugdtoneel koninklijke toneelgilde Hoger op

MAANDAG 02 FEbRUARI 2015

14.00 uur Ter Drapiers, Gasstraat: kaarting + uno-spel LBG 50-plussers

14.00 uur ’t Portaal: seniorenquiz Vl@s Wervik-Geluwe14.00 uur start cursus tai Chi gevorderden 2 (De Kim -

056 31 14 68)15.00 uur start cursus tai Chi gevorderden (De Kim -

056 31 14 68)CC De Leest te Izegem: nieuwjaarsfeest Neos Wervik (Kristien Vandecandelaere - 056 31 58 60)

DINSDAG 03 FEbRUARI 2015

09.15 uur de Pionier: Badminton Vl@s Wervik-Geluwe (Ghislain Nuytten - 056 31 25 49)

10.45 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Gezondheidsloket (de kim - 056 31 14 68)

13.30 uur Oosthove: Petanque Okra Wervik (Gilbert Vanhopplinus - 0485 98 74 58)

14.00 uur ’t Portaal: kaartnamiddag Neos Wervik (Bernard Samain - 056 31 16 21)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Wervikse kouten-anche De Kim (056 31 14 68) en Vl@s Wervik- Geluwe (Martine Heeren - 056 31 15 25)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Wiezen (De Kim - 056 31 14 68)

14.30 uur Proefles tai Chi initiatie Geluwe (De Kim - 056 31 14 68)

WOENSDAG 04 FEbRUARI 2015

13.00 uur ’t Portaal: Prijskaarting De Portaalkaarters (Bernard Verhaeghe - 056 31 29 68)

Eetzaal school Kruiseke: kaarten Okra Kruiseke (Michel Clais - 056 31 39 84)

13.30 uur Bolletra Vl@s Wervik-Geluwe (Rosanne Declerck - 056 31 16 52)

14.00 uur gemeentepark Geluwe: Petanque Okra Geluwe14.00 uur Berkenhof: dansen Okra Geluwe

DONDERDAG 05 FEbRUARI 2015

10.00 uur Proefles Badminton + (De Kim - 056 31 14 68) 13.30 uur ’t Portaal: kaarting Okra Wervik (Jacques Van

Bun - 056 31 30 55)14.00 uur Ter Linde: algemene vergadering met spreek-

beurt over eHBo door johan duvillier, daarna kaarten met mogelijkheid tot inschrijving voor het jaarlijks banket van 05 maart - Neos Geluwe (Godfried Demeulemeester - 056 51 54 96)

Agenda

Chiro Speratoker Geluwe viert zijn 70-jarig bestaan !!! Daar zijn we best trots op ! Vandaar dat we dit dan ook feestelijk zullen vieren, en dit op 13, 14 en 15 maart.

Kaarten voor het kaasbuffet en het smulfestijn bij: Ronnick Vandevyere, Remi Ghesquierestraat 6 te Geluwe - [email protected] -Asany Dehullu, Vlaslaan 3 te Geluwe - [email protected] - Café ’t Berkenhof - Café ’t Smiske - Bakkerij Beyls - Sterslager ’t Gaperke

Culturele Centrale Linx+Afdeling Geluwe-Wervik

zaterdag 28 februari 2015 om 18.30 uur

Hutsepotavond€ 12,00 - inbegrepen: aperitief, hutspot of koude scho-tel, één consummatie aan tafel, koffie en gebak

Doorlopende video-montage van onze activiteitenOC De Gaper, Sint-Denijsplaats 11 te Geluwe

Inschrijven voor 20 februari bij de bestuursleden of via storting op IBAN BE55 6109 6518 4144BIC BDCHBE22 met vermelding hutsepotavond

Meer info:Dany Kerkhof: 056 51 65 52Rudy Nuytten: 0475 225 405

waarheen - februari 2015 21

Page 22: Stadskrant Waarheen Februari 2015

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Gezelschapsspelen- en scrabblenamiddag (De Kim - 056 31 14 68)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start cursus bloem-schikken groep 1 (De Kim - 056 31 14 68)

14.00 uur start cursus tai chi gevorderden 1 (De Kim - 056 31 14 68)14.00 uur Bond Moyson, Ooievaarsstraat 25: Hobbyclub

VIVA15.00 uur Proefles tai chi initiatie Wervik (De Kim -

056 31 14 68)19.30 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start cursus Bloem-

schikken groep 2 (De Kim - 056 31 14 68)

VRIJDAG 06 FEbRUARI 2015

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: kaartnamiddag (De Kim - 056 31 14 68)

18.00 uur oC de Gaper: spel-ghetti-avond dagcentrum Het Minnehuis (inschrijven via [email protected] of t 056 49 68 30)

ZATERDAG 07 FEbRUARI 2015

20.00 uur gc forum: aspe - Moord in het theater (uitverkocht)

ZONDAG 08 FEbRUARI 2015

Met vtbkultuur naar roubaix voor een tentoonstelling over het werk van Camille Claudel (info en in-schrijven bij Bernard delvoye - 056 31 16 34)

10.30 uur tabaksmuseum: ‘Hoe werkt het openbaar mi-nisterie?’ (davidsfonds Wervik-komen)

MAANDAG 09 FEbRUARI 2015

09.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start cursus Blijf fit (De Kim - 056 31 14 68)

14.00 uur Ter Drapiers, Gasstraat: filmnamiddag ‘terug-blik’ LBG 50-plussers

14.00 uur Berkenhof: Hobby Okra Geluwe

DINSDAG 10 FEbRUARI 2015

13.30 uur Oosthove: Petanque Okra Wervik (Gilbert Vanhopplinus - 0485 98 74 58)

14.00 uur Berkenhof: kaarten Okra Geluwe14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Wiezen (De Kim -

056 31 14 68)14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start cursus kalligra-

fie (De Kim - 056 31 14 68)14.30 uur start cursus tai Chi initiatie Geluwe (De Kim -

056 31 14 68)

WOENSDAG 11 FEbRUARI 2015

13.00 uur ’t Portaal: kaarting De Portaalkaarters (Bernard Verhaeghe - 056 31 29 68)

14.00 uur bowling Paradiso: Bowlen Neos Wervik (Annie Cokelaere - 056 31 34 44)

14.00 uur gemeentepark Geluwe: Petanque Okra Geluwe14.00 uur Berkenhof: dansen Okra Geluwe19.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start kookclub 2 (De

Kim - 056 31 14 68)

DONDERDAG 12 FEbRUARI 2015

Bowling Okra Kruiseke (Michel Clais - 056 31 39 84)

10.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start cursus Badmin-ton + (De Kim - 056 31 14 68)

13.30 uur ’t Portaal: kaarting Okra Wervik (Jacques Van Bun - 05631 30 55)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: infonamiddag Herop-frissen van de wegcode (De Kim - 056 31 14 68)

14.00 uur Bond Moyson, Ooievaarsstraat 25: Hobbyclub VIVA

15.00 uur start cursus ‘tai Chi initiatie Wervik’ (De Kim - 056 31 14 68)

19.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start kookclub 1 (De Kim - 056 31 14 38)

19.30 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Breiclub (De Kim - 056 31 14 38)

VRIJDAG 13 FEbRUARI 2015

14.00 uur ’t Portaal: dansen Okra Wervik (Eric Garrein - 0473 63 65 76)

14.00 uur Ter Linde: startvergadering met jaarprogram-ma en ontspanning Okra Geluwe

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: kaartnamiddag (De Kim - 056 31 14 68)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Wij sportelen: voor-stelling programma 2015 (De Kim - 056 31 14 68)

18.00 tot 20.30 uur - zwembad: Carnavalfuif 20.00 uur ’t forum: Zuidoost afrika (vtb kultuur -

056 31 16 34)

ZATERDAG 14 FEbRUARI 2015

14.00 tot 17.00 uur - zwembad ter leie: stoei- en plons-zwemmen

14.30 uur tabaksmuseum: kom luisteren en zing mee met Wim en trui Chielens

sporthal ter linde: 29ste badminton recreantentornooi (deelname van ruim 120 spelers)

18.00 uur oosthove: Benefietavond ‘een hart voor Madieke’ (Wervikse postbodes)

19.30 uur zaal ter linde: ‘Verdammt, ich lieb’ dich’ (Harmonie sint-Cecilia)

ZONDAG 15 FEbRUARI 2015

08.00 tot 11.00 uur - de Gaper: Valentijnontbijt jeugdwer-king ksk Geluwe (enkel in voorverkoop bij ksk, sint-krispijn en ’t Zwijntje)

14.00 uur zaal ter linde: ‘Verdammt, ich lieb’ dich’ (Harmonie sint-Cecilia)

MAANDAG 16 FEbRUARI 2015

14.00 uur ’t Portaal: kaarting Vl@s Wervik-Geluwe (Emiel Dewulf - 056 31 34 22)

14.00 uur de Klimop, Gasstraat: Wandelen Okra Wervik (Eric Garrein - 0473 63 65 76)

20.00 uur ter linde: Badminton ZuidWest interclub - Zuidwest H2 tegen Barloke H1

DINSDAG 17 FEbRUARI 2015

09.15 uur de Pionier: Badminton Vl@s Wervik-Geluwe (Ghislain Nuytten - 056 31 25 49)

10.45 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Gezondheidsloket (De Kim- 056 31 14 68)

waarheen - februari 201522

Page 23: Stadskrant Waarheen Februari 2015

13.30 uur Oosthove: Petanque Okra Wervik (Gilbert Vanhopplinus - 0485 98 74 58)

13.30 uur Ter Linde: Vertrek met de auto voor een wande-ling - Neos Geluwe (Godfried Demeulemeester - 056 51 54 96)

14.00 uur ‘t Portaal: kaartnamiddag Neos Wervik (Bernard Samain - 056 31 16 21)

14.00 uur ’t Portaal: darts Vl@s Wervik-Geluwe (Magda Goos - 0497 48 73 22)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Wiezen (De Kim - 056 31 14 68)

WOENSDAG 18 FEbRUARI 2015Eetzaal school Kruiseke: kaarten Okra Kruiseke (Michel

Clais - 056 31 39 84)13.00 uur ’t Portaal: kaarting De Portaalkaarters (Bernard

Verhaeghe - 056 31 29 68)13.30 uur Bolletra Vl@s Wervik-Geluwe (Rosanne Declerck

- 056 31 16 52)14.00 uur kubbspel Okra Wervik (Geert Verbanck - 056 31 15 38)14.00 uur gemeentepark Geluwe: Petanque Okra Geluwe14.00 uur Berkenhof: dansen Okra Geluwe14.00 uur tabaksmuseum: lezing/workshop met strip-

tekenaar Petrus adriaenssens (voor kinderen/jongeren vanaf 8 jaar)

14.00 tot 16.00 uur - zwembad ter leie: stoei- en plons-zwemmen

DONDERDAG 19 FEbRUARI 201513.30 uur ’t Portaal: kaarting Okra Wervik (Jacques Van

Bun - 056 31 30 55)14.00 uur bowling Paradiso: Bowling Vl@s Wervik-Geluwe

(Rosanne Declerck - 056 31 16 52)14.00 uur Ter Linde: kaartnamiddag Neos Geluwe

(Godfried Demeulemeester - 056 51 54 96)14.00 uur Bond Moyson, Ooievaarsstraat 25: Hobbyclub VIVA14.00 tot 16.00 uur - zwembad ter leie: stoei- en plons-

zwemmen20.15 uur CC de steiger te Menen: Percossa: the real

deal ([email protected] - 056 95 24 17)

VRIJDAG 20 FEbRUARI 201514.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: kaartnamiddag (De

Kim - 056 31 14 68)20.00 uur ter linde: ratatouille - Chiro Geluwe

ZATERDAG 21 FEbRUARI 201510.00 tot 18.00 uur - ’t Visputje, oude ieperweg 8: Wijn-

schieting de Grensschutters Wervik14.00 uur forum: familievoorstelling ‘nette en korneel zijn

er weer’: een muzikaal poppenavontuur voor kinderen ([email protected] - 056 95 24 17)

14.00 tot 17.00 uur - zwembad ter leie: stoei- en plons-zwemmen

14.00 uur streekbierfestival ksa Grensvuur

ZONDAG 22 FEbRUARI 201514.00 uur tabaksmuseum: op stap met fritz door Wer-

vik - begeleide Wo i-wandeling met verteller Miguel Bouttry (voor kinderen vanaf 6 jaar)

Zwembad ter leie: Gezins- en aperitiefzwemmen

MAANDAG 23 FEbRUARI 2015

14.00 uur brug: Wandelen Vl@s Wervik-Geluwe (René Kenes - 056 31 30 30)

19.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: start naaicursus (De Kim - 056 31 14 68)

20.00 uur ter linde: Badminton ZuidWest interclub - Zuidwest H1 tegen pluimplukkers H2

DINSDAG 24 FEbRUARI 2015

08.00 tot 15.00 uur - oosthove: vertrek 14de krokustocht Wandelsportvereniging Wervik

13.30 uur Oosthove: Petanque Okra Wervik (Gilbert Vanhopplinus - 0485 98 74 58)

14.00 uur Berkenhof: kaarten Okra Geluwe14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: Wiezen (De Kim -

056 31 14 68)14.00 uur Bibliotheek Wervik: Voordracht ‘Het franse

leger: Vlaanderen 1914-1915’ (inschrijven [email protected] - 056 95 24 00)

14.30 uur ’t Portaal: Voordracht ‘Verkeersveiligheid’ arro ieper - Neos Wervik (Hugo Debeuf - 056 31 31 72)

15.00 uur opendeur Zumba Gold (De Kim - 056 31 14 68)

WOENSDAG 25 FEbRUARI 2015

09.00 uur opendeur zittend swingen (De Kim - 056 31 14 68)13.00 uur ’t Portaal: kaarting De Portaalkaarters (Bernard

Verhaeghe - 056 31 29 68)14.00 uur gemeentepark Geluwe: Petanque Okra Geluwe14.00 uur Berkenhof: dansen Okra Geluwe19.30 uur Berkenhof: eerste les ‘tassen breien’ door ria

ledoux - Femma Geluwe (056 51 80 64)

DONDERDAG 26 FEbRUARI 2015

13.30 uur ’t Portaal: Puntenkaarting Okra Wervik (Jacques Van Bun - 056 31 30 55)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: infonamiddag ‘tijd voor een natuurlijke zuiveringskuur’ (de kim - 056 31 14 68)

14.00 uur Bond Moyson, Ooievaarsstraat 25: Hobbyclub VIVA

VRIJDAG 27 FEbRUARI 2015

14.00 uur ’t Portaal: dansen Okra Wervik (Eric Garrein - 0473 63 65 76)

14.00 uur De Kim, Sint-Jorisstraat 3: kaartnamiddag (De Kim - 056 31 14 68)

19.00 uur feestzaal labyrinth: Prijskaarting ten voordele van buurtfeest Het nieuw Park

ZATERDAG 28 FEbRUARI 2015

18.30 uur de Gaper: Hutsepotavond Culturele Centrale linx+ (dany kerkhof - 056 51 65 52)

20.00 uur forum: alexander Makay Consort (jeugd en Muziek Menen-Wervik ism Gc forum - 056 95 24 17)

waarheen - februari 2015 23

Page 24: Stadskrant Waarheen Februari 2015

Openingsuren stadhuisWervik, Sint-Maartensplein- Maandag - dinsdag - donderdag - vrijdag:

09.00 tot 12.00 uur- Woensdag: 09.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot

18.00 uurEventueel op afspraak buiten deze uren.

De dienst bevolking is open op zaterdag 01 februari 2015 van 09.00 tot 12.00 uur (en-kel voor de uitreiking van elektronische iden-titeitskaarten).

Geluwe, bibliotheekDe dienst bevolking houdt geen zitdag, er worden evenmin nog vuilniszakken verkocht. Diverse documenten (o.m. bewijzen van leven) kunnen wel tijdens de openingsuren van de bibliotheek worden binnengebracht.

Openingsuren zwembadKrokusvakantie van 16 februari tot en met 22 februari 2015

MA 14.00 - 16.30 uur

DI 14.00 - 16.30 uur en 17.00 - 19.45 uur

WO 14.00 - 16.30 uur en 17.00 - 20.45 uur

DO 14.00 - 16.30 uur en 17.00 - 19.45 uur

VR 14.00 - 16.30 uur en 17.00 - 20.45 uur

ZA 14.00 - 17.45 uur

ZO 09.00 - 11.45 uur

Exclusief zwemuurtje voor 55-plussers: op maandag 16 februari van 16.30 tot 17.45 uur.

Uurregeling zwembad tijdens de maand februari 2015

MA gesloten

DI 17.00 - 19.45 uur

WO 14.00 - 16.30 uur en 17.00 - 20.45 uur

DO 17.00 - 19.45 uur

VR 17.00 - 20.45 uur

ZA 14.00 - 17.45 uur

ZO 09.00 - 11.45 uur

NIEUW: het zwembad Ter Leie is elke donder-dagmiddag van 12.30 tot 13.30 uur open voor het publiek.

BibliotheekWervik056 95 24 00

Geluwe056 95 24 10

MA 15.00 - 19.00 uur 15.00 - 19.00 uur

DI 14.00 - 17.00 uur gesloten

WO 14.00 - 19.00 uur 14.00 - 19.00 uur

DO 15.00 - 19.00 uur 15.00 - 19.00 uur

VR 09.00 - 12.00 uur 15.00 - 19.00 uur

15.00 - 19.00 uur

ZA 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur

Recyclageparken

Wervik, R. Klingstraat

Geluwe ’t Voske

MA gesloten 13.00 - 18.00 uur

DI 13.00 - 18.00 uur 09.00 - 12.00 uur

WO 13.00 - 18.00 uur 13.00 - 18.00 uur

DO 09.00 - 12.00 uur 13.00 - 18.00 uur

VR 13.00 - 18.00 uur Gesloten

ZA 09.00 - 16.00 uur 09.00 - 16.00 uur

Spreekuren dienst pensioenen en tegemoetkomingen (OCMW)Wervik: Maandag: 09.30 tot 11.30 uur - niet voor Franse pensioenen. Dinsdag- namiddag na telefonische afspraak. Woensdag, donderdag en vrijdag: 08.30 tot 11.30 uurGeluwe: Beselarestraat 16 (voormalig CM-kan-toor, aan de overkant van rusthuis Ter Beke), op donderdag van 17.00 tot 18.00 uur.Indien mogelijk, gelieve vooraf een afspraak te maken: 056 95 26 11

WachtdienstenWachtpost De Meander: 056 51 99 51Weekendwachtdienst van vrijdag 19.00 uur tot en met zaterdag 08.00 uur.

Tandarts van wacht: 0903 39969 (1,50/min).

Apotheker van wacht: vanaf vrijdag 19.00 uur: 0903 99 000 - www.apotheek.be.

Anonieme Alcoholisten (AA)Algemeen Dienstbureau:Grote steenweg 149, 2600 Berchem03 239 14 15 - [email protected]

PolitieLokaal commissariaat Wervik: 056 23 46 20- Alle werkdagen open van 09.00 tot 12.00 uur

en van 13.30 tot 18.30 uur.- Zaterdagvoormiddag van 09.00 tot 12.00 uur

(niet op zon- en feestdagen)

In dringende gevallen: bel 057 230 500 (dis-patching Ieper) of het noodnummer 112

Deadline Waarheen

Alle telefoonnummers en e-mailadressen vindt u terug op www.wervik.be. Het centraal e-mailadres = [email protected]

Telefoonnummers Stad WervikSTADHUIS WERVIKOnthaal stadhuis 056 300 101Burgerlijke stand 056 952 102Bevolking 056 952 105Financiële dienst 056 952 123Technische dienst 056 952 134Secretariaat 056 952 140Informatiedienst 056 952 144Lokale economie 056 952 150Stedenbouw 056 952 161Huisvesting 056 952 164Leefmilieu 056 952 165Groendienst 056 952 167Feestelijkheden 056 952 445Sportdienst 056 952 440Jeugddienst 056 952 420

BIBLIoTHEKENWervik 056 952 400Geluwe 056 952 410

FoRUMcultuurdienst 056 952 417

JEUGDCENTRUMJeugddienst 056 952 420

TABAKSMUSEUMToeristische dienst 056 952 425

zWEMBADSportdienst 056 952 451Zwembad Ter Leie 056 952 450

oNDERWIJSMuziekschool Gasstraat 056 952 466Tekenschool Speiestraat 056 952 467

OCMWCALLCENTER (centraal nr) 056 300 200

SoCIALE DIENST 056 952 600Françoise Bonduelle (pensioenen) 056 952 611Henk Vandewalle 056 952 620Stijn Decoene (vluchtelingen) 056 952 621Véronique Verhelst 056 952 622Evelien Debeuf 056 952 623Eef Flament 056 952 624Nele Coghe 056 952 646

KINDERopVANG SLoEBER 056 952 650

BUURTWERKING EN BUURTHUIS DE KIERRosemarie Dewilde 0491 560 968 of 056 952 631LoKET WERKNele Coghe 056 952 571PWA 056 952 572

LoKET WoNEN EN zoRGEls Bossier 056 952 550Korneel Dewanckel 056 952 551Lies Hollevoet 056 952 552Rien Maertens 056 952 553Ilse Vermaut 056 952 554

LoKET KINDIlse Paerewyck 056 952 650Eef Delbecque 056 952 654

WooNzoRGCENTRAWZC Het Pardoen 056 952 800WZC Ter Beke 056 952 900Campus Wervik - Jan Ypermanziekenhuis 057 35 62 40

Alle teksten en foto’s voor de volgende editie dienen tegen maandag 9 februari 2015 in het bezit te zijn van het stadsbestuur ([email protected]). Foto’s moeten een goede kwaliteit hebben: kleine foto’s of foto’s in een te lage resolutie kunnen niet afgedrukt worden.