Stadskrant Poperinge juni 2012

28
Gerenoveerd stadhuis viert 100ste verjaardag Stadskrant Poperinge juni 2012 België - Belgique P.B. 8900 Ieper P006983 www.poperinge.be [email protected] 43ste jaargang nr. 6 Afgiftekantoor Ieper 8900 POPERINGE INFO 02-05 GEMEENTERAAD 03 UIT IN POPERINGE 10-28 EVENEMENTENKALENDER 06-07 Paardenkoersen Krombeke 26 Opening Kinderbrouwerij Reningelst 24 Snoei je taxushaag 20 KUNSTACADEMIE 08-09

description

Dit is de Poperingse stadskrant editie juni 2012.

Transcript of Stadskrant Poperinge juni 2012

Page 1: Stadskrant Poperinge juni 2012

Gerenoveerd stadhuisviert 100ste verjaardag

StadskrantPoperinge juni2012

België - BelgiqueP.B.

8900 Ieper

P006983

www.poperinge.be • [email protected] • 43ste jaargang • nr. 6 • Afgiftekantoor Ieper 8900

Logo • Varianten

Logo in 2 kleuren

Logo in grijswaarden

Logo in zwart

Logo in wit

Het logo van Poperinge wordt bij voorkeur in 2 kleuren gebruikt op een witte achtergrond.

Enkel wanneer het druktechnisch niet mogelijk is kan er gebruik gemaakt worden van een grijswaarden-versie, voor bv krantenadvertenties of een zwart-wit-versie voor bv copies.

04

© www.up-stream.be

POPERINGE INFO 02-05

GEMEENTERAAD 03

UIT IN POPERINGE 10-28

EVENEMENTENKALENDER 06-07

PaardenkoersenKrombeke

26

OpeningKinderbrouwerij

Reningelst

24

Snoei je taxushaag20

KUNSTACADEMIE 08-09

Page 2: Stadskrant Poperinge juni 2012

Gratis naar‘Permeke tot Permeke’Stadhuis Zaterdag 23 juni - zondag 16 september 2012

Op 23 juni opent de tentoonstelling ‘Permeke tot Permeke’ naar aanleiding van de renovatie van het honderdjarige stadhuis. Het stadsbestuur nodigt alle Po-peringenaars uit om deze tentoonstelling te bezoeken en meteen ook een blik te werpen op het vernieuwde gebouw.Tijdens ‘Permeke tot Permeke’ kom je meer te weten over het leven en werk van stadsgenoot Henri Permeke, zijn zoon Constant en andere tijdsbepalende kunstenaars. Je ontdekt er enkele topwerken uit onder meer de Belfius Art Collection en de collectie van Mu.ZEE. Een unieke gelegenheid om een aantal zelden vertoonde kunstwerken van James Ensor, Willy Schlobach, Theo Van Rysselberghe en Alfred Verwee te bezichtigen. Je komt er ook meer te weten over het Poperinge van 1849 tot 1912, de beginjaren van de Poperingse fotogra-fie en de eigenlijke bouw van het neogotische stadhuis.Alle inwoners van Poperinge krijgen gratis toegang. Knip onderstaande bon uit en vul de gegevens in. Deze geef je bij je bezoek af. ‘Permeke tot Permeke’ be-reik je via de ingang van het stadhuis op de Grote Markt. De tentoonstelling is open van dinsdag tot en met zondag, ook op feestdagen van 10 tot 18 u. Om 17 u. worden de laatste bezoekers toegelaten.

Alcohol,bekijk heteens nuchter!Vlaanderen feest graag en veel en daar is ook niets mis mee. Een feest zorgt immers voor heel wat sfeer maar soms ook voor overlast. Die is vaak te wijten aan het gebruik van al-cohol. De Vlaamse alcoholcampagne ‘Feest!’, een onderdeel van de actie ‘Bekijk het eens nuchter’ van de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw), geeft enerzijds feestvierders tips om het feesten ge-zond en veilig te houden en ander-zijds krijgen organisatoren handvat-ten aangereikt om gezonde en veilige feesten te organiseren. De campagne loopt via een portaalsite die sensibi-liserings- en informatiecampagnes over alcohol(gebruik) bundelt. De website Feest! Voor feestvierders (www.bekijkheteensnuchter.be/feest) bevat tips om het feesten prettig en veilig te houden, voor, tijdens en na. Feestvierders kunnen zich wagen aan een onlinepromilletest. Je kunt er ook terecht met al je vragen over eigen alcoholgebruik of dat van ande-ren.

Organisator: vzw Logo Midden West-Vlaanderen.

Info: Roos Goemaere (051 23 17 42 [email protected]) -www.logomiddenwvl.be.

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

02

Stadhuis in het nieuw!In augustus 2011 startten de eerste grote renovatiewerken aan het Po-peringse stadhuis sinds de bouw. Dit jaar viert het neogotische gebouw haar honderdste verjaardag en dat gebeurt in een volledig nieuw jasje. Terwijl het ‘Christo-gewijs’ werd ingepakt, zorgden de aannemers voor de restauratie van het buitenmetselwerk, de reiniging van de gevels, ver-nieuwden ze het glas in lood en schilderden ze het buitenschrijnwerk. Het dak werd voorzien van nieuwe leien en nieuw zinkwerk. Bovenaan de toren blinkt voortaan een gerestaureerde gouden draak. Binnenin het stadhuis kreeg de gotische-, trouw- en raadzaal een nieuw parket, alle pleisterwerk werd vervangen en hersteld, muren werden geschilderd en plafonds en houtwerk gezandstraald. Ook het sanitair, de verwarming en de elektriciteit zijn volledig vernieuwd. Bijkomend in het gebouw is de ex-tra keuken op de bovenverdieping, de vestiaire en de oude lokettenzaal doet vanaf nu dienst als raadzaal. De architect is Vanhecke en Suls. Wist je trouwens dat hoofdaannemer Groep Monument (voordien Monument Vandekerckhove gesticht door de gebroeders Vandekerckhove uit Ingel-munster) er ook al bij was tijdens de bouw van het stadhuis in 1912?

INFO • 06|12

BON GRATIS TOEGANGPermeke tot Permeke

Naam: ..................................................Adres: ................................................... ...................................................Aantal gezinsleden: .............................

* Geldig van 23/06 tot en met 16/09/2012. * 1 bon per gezin (alle personen op eenzelfde adres gedomicilieerd).* Niet cumuleerbaar met bezoek aan Kunstenfestival Watou 2012.

Verkoopkoude asfaltDepot Technische dienst,Ieperstraat 227Woensdag 13 juni 2012van 8 tot 12 u.

Het asfalt kan gebruikt wor-den voor het herstellen van bestaande asfalt (niet te diepe putten, scheuren, doorsteken …) maar niet voor het aanleggen van nieuwe asfaltstroken. De prijs bedraagt 0,10 eurocent/kg met een minimale afname van 130 kg (1 volle kruiwagen). Gebruikers worden gevraagd contant te betalen en vooraf de gewenste hoeveelheid aan de Technische dienst mee te delen via 057 34 62 98.

Organisator: Depot Technische dienst.

Page 3: Stadskrant Poperinge juni 2012

GEMEENTERAAD 30|04|2012

Camerabewaking stadscentrum Deze wordt uitgebreid met zes bijkomende digitale camera’s met hoge resolutie. Drie worden geplaatst op de hoek van de Veurnestraat en de Grote Markt, de overige drie op de hoek van de Vlamingstraat, de Gast-huisstraat en de Grote Markt. De gemeenteraad keur-de hiertoe het bestek en de wijze van gunnen goed. (*)

Aankoop bestelwagen Sportdienst In zitting van 27 februari 2012 keurde de gemeenteraad het bestek en de wijze van gunnen voor de aankoop van een tweedehandse bestelwagen voor de Sportdienst goed. Het college startte de gunningsprocedure en contacteerde 15 leveranciers. Slechts twee dienden een (onregelmatige) offerte in; bovendien overschre-den de prijzen van deze offertes de raming van 6655 euro ruimschoots. Omdat het verschil in kostprijs tus-sen de aankoop van de gevraagde tweedehandse en de aankoop van een nieuwe bestelwagen miniem is, werd beslist om over te gaan tot de aankoop van een nieuwe. De gemeenteraad keurde het bestek en de wijze van gunnen goed. (*)

Vaststelling straatbenamingen

Momenteel wordt de wegeninfrastructuur voor de verkaveling Korte Werf deel II met insteekweg aange-legd. Ook in Abele wordt in het kader van een groeps-woningbouwproject binnenkort infrastructuur (we-gen, riolering en plein) aangelegd ter hoogte van het Abeleplein. Om de op te richten woningen en appar-tementen te kunnen lokaliseren heeft het college de procedure voor straatbenaming opgestart. De archi-varis deed enkele voorstellen die werden voorgelegd aan het schepencollege. Voor de insteekweg langs de Korte Werf deel II (tussen Busseniershof en Koestraat) werd ‘Werfwulf’ weerhouden. Voor het nieuwe plein in Abele werd gekozen voor ‘Abeele Frontiereplein’. De gemeenteraad stelde deze twee namen principieel vast. Een definitieve beslissing door de raad volgt na het openbaar onderzoek en na advies van de stedelijke raad voor cultuurbeleid. (*)

(*) Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Zorgeloos op vakantie!De vakantieperiode staat voor de deur. Voor velen zijn de reizen al geboekt en de vakantieplannen gesmeed. Deze tips kunnen je alvast helpen om zorgeloos met vakantie te vertrekken.

• Sociale controle is belangrijk. Misschien kan een buur-man wel mee een oogje in het zeil houden tijdens je afwezigheid. Licht dus je buren of een andere vertrou-wenspersoon in over je vertrek. Ze kunnen eventueel je rolluiken ophalen en de post uit de brievenbus halen. Op die manier is het niet al te duidelijk dat je afwezig bent.

• Sociale netwerken worden soms afgeschuimd door cri-minelen. Pronk dus niet al te duidelijk met je vakantie-plannen op Facebook, Twitter of andere.

• Stop de thuislevering van brood, melk of kranten tijdens je afwezigheid.

• Heb je buitenverlichting (met bewegingsdetector) of tijd-schakelaars op je lampen? Zet deze dan voor je vertrek aan. Een huis dat bewoond lijkt, wordt minder snel be-zocht door ongewenste bezoekers.

• Laat, wanneer je op reis vertrekt, geen afwezigheids-brief, melding op e-mail of bericht op het antwoordap-paraat na.

• Vraag tijdig (ten laatste 2 à 3 weken vooraf) een elektro-nische identiteitskaart voor kinderen aan. Je geraakt zo zonder problemen voorbij grenscontroles. Maak vooraf een kopie van allerlei belangrijke documenten zoals je identiteitskaart, reispas, rijbewijs ... Leg eventueel ook een inventaris aan van de serienummers van alle waar-devolle voorwerpen en fotografeer ze. Bij diefstal kan de politie ze op die manier sneller terugvinden.

• Laat geen gereedschap rondslingeren rond je huis. Een ladder of hamer zijn nuttige instrumenten voor een in-breker.

• Vergeet ook niet om je alarmsysteem te activeren (en eventueel de alarmcentrale te verwittigen).

• Blijft de wagen thuis, parkeer hem dan bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Sluit je wa-gen ook zorgvuldig af.

• Ten slotte: vraag voor je vertrek ook vakantietoezicht aan bij de lokale politie. Die kan geregeld bij jouw woning langsgaan of voorbijrijden. Het risico op inbraak wordt hierdoor kleiner en de politieaanwezigheid verhoogt de algemene veiligheid in de omgeving. Het vakantie-toezicht kan vanaf drie maanden tot zeven dagen voor vertrek gratis aangevraagd worden via Police-on-web of door een formulier in te vullen bij het lokaal commis-sariaat (Oostlaan 9 Poperinge).

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

03

Page 4: Stadskrant Poperinge juni 2012

04

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

INFO • 06|12

Pas op voorhuis-aan-huisverkopersvan energieDe voorbije weken kreeg de stad herhaaldelijk klach-ten van ongeruste inwoners die een huis-aan-huis-verkoper voor een energieleverancier over de vloer kregen. Sommige verkopers stellen zich voor als medewerker van Vlaamse energieregulator (VREG), andere als ambtenaar van de federale overheid of zelfs als ambtenaar van de stad. Het gaat hierbij telkens om vertegenwoordigers van een energiele-verancier die een ‘goedkoper’ contract willen verko-pen. De contracten die ze aanbieden, zijn meestal van langere duur, bijvoorbeeld drie jaar, en niet te-gen het beste tarief dat je momenteel kunt krijgen. De verschillen met de goedkoopste tariefformules zijn vaak aanzienlijk. Informeer je daarom goed vooraleer je een nieuw energiecontract ondertekent en ga niet zomaar in op een aanbod van een huis-aan-huisverkoper. Geniet je van het sociaal tarief, dan is een overstap naar een andere leverancier niet nodig. Het is im-mers steeds het goedkoopste tarief en dus bij iedere leverancier hetzelfde. Indien je toch zou veranderen, dan betekent dit vaak dat je opnieuw attesten dient te bezorgen alvorens je van het sociaal tarief kunt genieten. Indien je begunstigde bent van het sociaal tarief, dan staat dit vermeld op jouw jaarfactuur.Heb je onlangs via een huis-aan-huisverkoper toch een contract getekend bij een nieuwe leverancier, dan kan je dit steeds binnen de 14 dagen nadat je de schriftelijke bevestiging van de energieleverancier hebt ontvangen, opzeggen. Dit doe je per aangete-kend schrijven.Laat dit bericht je echter niet afschrikken om over te stappen van leverancier. Dit kan eenvoudig. Via www.vreg.be kun je de V-test doen. Na het invullen van een aantal gegevens krijg je een lijst met de tarieven die van toepassing zijn op jouw verbruik. Hiermee vind je gemakkelijk de goedkoopste leverancier voor jouw verbruik. Bij de meeste leveranciers kan je dan online overstappen. Zij regelen meestal ook je opzeg bij je huidige leverancier.Beschik je niet over internet of heb je vragen over je energiefactuur en het overstappen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Habitowoonwinkel. Breng jouw laatste jaarafrekening mee en ze kijken onmiddellijk na wie voor jou de goedkoopste leve-rancier kan zijn. Ze begeleiden je dan verder bij je overstap.

Organisator: Habito woonwinkel.

Info: 057 34 66 02 - [email protected] - www.habitowoonwinkel.be.

Het Woon- en Zorgcentrum Huize Proventier wenst zijn team te versterken met een gemotiveerde (m/v):

DIENSTHOOFD BEWONERSZORG

(BV 5 – in statutair verband – wervingsreserve 3 jaar)

FUNCTIE:

• In het WZC in het centrum van Poperinge geef je leiding aan het volledige zorgteam van meerdere afdelingen en ben je een sleutelfi guur in het dagelijks beheer van onze voorziening met zijn 122 bewoners.

PROFIEL:

• Je beschikt over een diploma van bachelor verpleegkunde (gegradueerd verpleegkundige of hiermee gelijkgesteld) en je hebt minstens 4 jaar als verpleegkundige of als leiding-gevende gewerkt of je beschikt over een bachelordiploma ergotherapeut of kinesitherapeut en je hebt minstens 4 jaar als leidinggevende gewerkt in de zorgsector.

AANBOD:

• Functie in statutair verband met een aantrekkelijke verloning (BV 5 weddeschaal) en uitgebreid verlofstelsel + extralegale voor-delen (maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fi etsvergoeding).

INTERESSE?

Stuur je cv + kopie van het diploma VOOR 7 JUNI 2012 t.a.v. de voorzitter van het OCMW Poperinge, Veurnestraat 22, 8970 Poperinge of naar [email protected].

Bijkomende inlichtingen over deze functie kunnen opgevraagd worden bij Kristel Marchand (057 30 98 72 [email protected]).

Nieuwe openingsurenpolitiecommissariaat Sinds 1 mei is het lokaal commissariaat van maan-dag tot vrijdag open van 9 tot 12 en van 13.30 tot 17.30 u., op zaterdag van 9 tot 12 u.

Page 5: Stadskrant Poperinge juni 2012

Verduidelijking belasting voor niet-maximaal ofniet-optimaal afkoppelen van hemelwaterIn de stadskrant februari 2012 verscheen een artikel over een gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2010 waarbij een belasting wordt opgelegd wanneer een inwoner niet overgaat tot het maximaal of optimaal afkoppelen van hemelwater op privaat perceel op het moment dat er een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd in zijn straat. De Technische dienst ontving diverse vragen van inwoners die denken dat zij in aanmerking komen voor de toepassing van deze belasting, omdat zij op hun privaat perceel nog geen scheiding van hemelwater en huishoude-lijk afvalwater hebben doorgevoerd. Deze bedenking is niet juist. Daarom wenst de Technische dienst te benadruk-ken dat deze belasting enkel van toepassing is in straten (of in een gedeelte van de straat) waar door de stad een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd.

Voorbeelden hiervan zijn:• Westvleterseweg en een deel van de Woestenseweg.• Een deel van de Koestraat waar een gescheiden stelsel wordt aangelegd als gevolg van de infrastructuurwerken

van de Korte Werf deel II. • De Loviestraat vanaf oneven huisnummer 25 tot 73.

De bewoners worden ruim op voorhand verwittigd van een project dat wordt opgestart. Dit gebeurt doorgaans als volgt: • De stad stelt een studiebureau of een afkoppelingsdeskundige aan. • Op een bewonersvergadering wordt het project voorgesteld. • De afkoppelingsdeskundige komt daarna op afspraak ter plaatse en maakt een plan op van de bestaande en de te

ontwerpen toestand. • Er wordt eveneens een raming gemaakt van de te verwachten kosten. De kosten van de afkoppelingsdeskundige

neemt de stad op zich.

De eigenaar ondertekent vervolgens een principiële verbintenis waarin hij aangeeft wie de werken zal uitvoeren. Hierbij kiest hij uit drie mogelijkheden: • Hij voert de werken zelf uit.• Hij laat ze uitvoeren door een aannemer die hij zelf kiest.• Hij laat ze uitvoeren door de firma die de rioleringswerken in de straat uitvoert.

Voor alle duidelijkheid: bij de afkoppeling wordt een onderscheid gemaakt tussen een open en een halfopen bebou-wing enerzijds en een gesloten bebouwing anderzijds. Een gesloten bebouwing is een rijhuis waarvan de breedte van de woning gelijk is aan de breedte van het perceel en er aan beide zijgevels een andere woning is aangebouwd. Bij een gesloten bebouwing dient enkel het regenwater van de voorzijde van het gebouw afgekoppeld te worden. Bij een open of halfopen bebouwing dient alle hemelwater afgekoppeld te worden.Je merkt duidelijk dat deze belasting niet zomaar wordt toegepast. Tijdens het voortraject van de uitvoering van de werken zal de bewoner (eigenaar) op verschillende tijdstippen benaderd worden om over te gaan tot de afkoppeling van het hemelwater op privaat perceel. Hierbij heeft de stad ook subsidies voorzien om de eigenaar financieel te ondersteunen bij de uitvoering van deze werken.

Enkel wanneer na het doorlopen van voormelde procedure de eigenaar nog steeds niet overgaat tot de scheiding van hemelwater en huishoudelijk afvalwater op zijn privaat perceel, wordt de belasting toegepast.

Organisator: Administratieve Technische Dienst.

Info: 057 34 62 98 - [email protected].

VRT zoekt fotomateriaal voor documentaire‘De Allerlaatste Getuigen’De projectgroep 2014-18 van de VRT werkt aan een documentairereeks ‘De Allerlaatste Getuigen’. Twee jaar ge-leden interviewden ze meer dan honderd mensen die als kind bewust de oorlog meemaakten. Hun getuigenissen dienen als basis voor de reeks waarin de sociale beleving van de kinderen en hun families centraal staat. De onder-werpen gaan van dagelijkse fait divers tot grotere historische feiten. De projectgroep wil die boeiende getuigenissen aanvullen met passend fotomateriaal, van de getuigen zelf en van derden. Ze denken aan foto’s van kinderen en hun familie genomen in de periode net voor, tijdens en direct na de oorlog. Het beeldmateriaal is liefst rechtenvrij. Een kleine vergoeding of een generiekvermelding is wel mogelijk. De leden willen eventueel zelf de foto’s ter plaatse inscannen na een afspraak met de eigenaar. De timing voor de realisatie is de periode april tot en met september. Geïnteresseerden kunnen tot en met september contact opnemen [email protected] of [email protected].

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

05

Page 6: Stadskrant Poperinge juni 2012

n verwijst naar een artikel

Vrijdag 1 juni 2012

n Start fotozoektocht ‘Neuzen in het Hopmuse-um’ • Hopmuseum • Tot en met 30/9

n 14:30 Voordracht over palliatieve zorg • Zaal De Gilde • OKRA Poperinge

19:30 Thematische wandeling ‘Proven binnenste bui-ten’ • Gasthof Rozenhof • Heemkring Aan de Schreve • Artikel: zie stadskrant mei

Zaterdag 2 juni 2012

n 05:00 Rommelmarkt Winnezelestraat Watou • In-schrijven (gratis): 0477 92 40 21

n 09:30 Fietstocht ‘Duurzaam leven’ • VormingPlus-huis Zenith • VormingPlus Oostende-Westhoek

n 10:00 Start open veertiendaagse • Gasthuiskapel • Koninklijke Kunstkring Hoppeland • Tot en met 17/6

n 10:00 Opentuindagen VELT • Stoppelweg 10 • VELT Westland • Ook op 3/6

n 13:30 Wandeling ‘Callecamp, Kattekamp, Callican-nes, allemaal Calcoanes’ • Het Pensionaat • Vzw ‘t Pensionaat

14:00 Workshop ‘Loslaten’ • Woestenseweg 10 bis • Een-voud vzw • Artikel: zie stadskrant mei

n 14:00 Bloemschikken ‘Zomerse spiraal’ • Stedelijk Dienstencentrum • VIVA-SVV Poperinge

n 19:30 Olvidool 2012 • Feestzaal OLVi • Ouderraad OLVi

Zondag 3 juni 2012

06:00 Vroegmorgenwandeling ‘Gevleugelde bosbe-woners’ • Parking Sixtusboscomplexen, Cana-daweg • Natuurpunt Poperinge - Vleteren • Artikel: zie stadskrant mei

09:30 Vergadering postzegelclub • Sint-Janscollege 10:00 Halve marathon McBride-run • Grote Markt Ie-

per • FLAC Hoppeland • Om 9:45 u.: tocht van 7 km met start op Grote Markt Poperinge

10:30 Dagwandeling • Samenkomst aan kerk Clair-marais • Willemsfonds

n 11:30 Schoolfeest • Basisschool De Ster 14:00 Dag van de Open Kerken • Drie Poperingse

kerken • Stichting Open Kerken vzw • Artikel: zie stadskrant mei

Maandag 4 juni 2012

19:00 Poperinge hartveilig. Leer werken met een AED • Brandweerkazerne • Rode Kruis Pope-ringe i.s.m. stadsbestuur • Artikel: zie stads-krant mei

20:00 Vergadering bewonersplatform Watou • OC De Bollaard

20:00 Zitting gemeenteraad • CC Ghybe

Dinsdag 5 juni 2012

20:00 Les oud schrift • Stadsarchief • De Vrienden van het Poperings Archief vzw

n 20:00 Lach-Wellness • Zaal De Gilde • Femma Pope-ringe

Woensdag 6 juni 2012

09:45 Turnen • Bovenzaal zwembad De Kouter • Ge-zinsbond, Neos en Okra Poperinge • Ook op 13, 20 en 27/6

n 13:30 Sjoelbak • Dienstencentrum De Bresn 18:30 Infoavond ‘Opleidingen met PIT’ • Basisschool

De Ster • CVO Cervo-Go 20:00 Vergadering bewonersplatform Krombeke •

Sociaal Huis

Donderdag 7 juni 2012

14:00 Kaarting • De Snoek • Vlaamse Actieve Senio-ren • Ook op 28/6

Vrijdag 8 juni 2012

18:30 Boterkaarting t.v.v. De Kapellekaarters • Café De Ster • De Kapellekaarters • Inleg 1 euro. Ook op 9 en 10/6. Info: Filip Maerten (057 33 74 96)

n 18:45 Rondleiding in boomkwekerij De Linde • Nieuwstraat 70 Kemmel • Volkstuin Poperinge

Zaterdag 9 juni 2012

n 05:30 Vroegmorgenwandeling met ontbijt en com-postdemonstratie • Weggevoerdenstraat 1 Roesbrugge • VELT Westland i.s.m. Natuur-punt Poperinge-Vleteren

n 18:00 Duitse Schlageravond • Kaffee Vooruit • VZW Kaffee Vooruit • Toegang: Volwassenen: 8 euro, kind -12: 4 euro (inbegrepen boterham met 2 braadworsten, aardappelen in de pel, lookbo-ter en augurken. Kaarten: 0496 47 18 40

Zondag 10 juni 2012

06:00 Rommelmarkt • Centrum Proven • Gratis standplaatsen en koffie voor standhouders

n 07:00 Heerlijk ontbijt aan huis • Carnavalsvereniging De Keiboerkes

n 07:00 Ontbijt voor vaderdag • KVLV Reningelstn 08:30 Fietszoektocht op de Vlasroute • Christen

Volkshuis • Dienst Toerisme

Dinsdag 12 juni 2012

n 13:00 Namiddaguitstap naar Gent • Vertrek op Oud-strijdersplein • KAV Poperinge

n 14:15 Ouderennamiddag • Dienstencentrum De Bres • Evangelische kerk

n 18:30 Inschrijvingsdag Cervo-Go • Basisschool De Ster • CVO Cervo-Go

20:00 Vergadering bewonersplatform Proven • OC De Croone

Donderdag 14 juni 2012

14:00 Kaarten en scrabble • Zaal De Gilde • OKRA Poperinge

n 14:30 Servetten vouwen • Dienstencentrum De Bres 20:00 Openbare vergadering OCMW-raad • Sociaal

Huis 20:00 Vergadering bewonersplatform Abele • OC

d’Hoge Schole 20:00 Vergadering bewonersplatform ‘t Vogeltje •

Basisschool ‘t Vogeltje

EVENEMENTENKALENDER

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

06

Page 7: Stadskrant Poperinge juni 2012

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

07

Vrijdag 15 juni 2012

n 10:00 Start Interactief computerplatform ‘de Surfa-cetafel’ • Stedelijke Openbare Bibliotheek • Tot en met 14/7

Zaterdag 16 juni 2012

06:00 Tuinreis: De Floriade in Venlo • Vertrek op Oud-strijdersplein • Volkstuin Poperinge

n 07:30 Op bezoek in Zeeland • Samenkomst aan café Vooruit • S-Plus

14:00 Sjoelbaknamiddag • De Kalkzak • Vereniging personen met een handicap

n 21:00 Uilen- en glimwormenfietstocht • Parking Six-tusboscomplexen, Canadaweg • Natuurpunt Poperinge-Vleteren

Zondag 17 juni 2012

n 10:00 Opendeurdag Poppy Power • Talbot House 16.30 Optreden An-Sofie Noppe en The Pebble Head

Jazz Club • The Old Fiddler • A Crazy Company & The Old Fiddler • Toegang gratis

Dinsdag 19 juni 2012

n 13:30 Verwendag voor de mantelzorgers • Diensten-centrum De Bres • LAS Poperinge - Vleteren

20:00 Vergadering bewonersplatform Reningelst • OC Rookop

Woensdag 20 juni 2012

n 08:15 Daguitstap Roeselare • Dienstencentrum De Bres

n 13:30 Pudebak • Dienstencentrum De Bres 20:00 Vergadering bewonersplatform Roesbrugge •

OC Karel de Blauwer

Donderdag 21 juni 2012

n 18:30 Inschrijvingsdag Cervo-Go • Basisschool De Ster • CVO Cervo-Go

19:30 Bloemschikken ‘Zomers tafelen’ • ‘t Boeketje • Inschrijven: 057 33 96 09 - 0474 47 65 28 of [email protected]

Vrijdag 22 juni 2012

n 17:00 Geko Ypres Rally 2012 • Reningelst • Super-Stage vzw • Ook op 23/6

n 18:00 Stilstaan bij Erfgoed • Grote Markt • Erfgoed-cel CO7

Zaterdag 23 juni 2012

n Opening tentoonstelling ‘Permeke tot Perme-ke’ • Stadhuis • Tot en met 16/9

n 09:00 Demonstratie composteren • Containerpark • Ook op 30/6

n 10:00 Open Tuinen • Dirk en Rosa Desmadryl-Devos • Landelijke Gilden

16:00 Opening speelplein • Dorpscentrum Haringe • Voor alle Haringenaars, kinderen en kleinkin-deren. Gratis aperitief, fietjes en kinderanima-tie

Zondag 24 juni 2012

n 06:00 Rommelmarkt Casselstraat • Handelscomité Casselstraat

n 10:00 Open Tuinen • Dirk en Rosa Desmadryl-Devos • Landelijke Gilden

n 11:30 Kermiseetfestijn • OC De Bampoele • Gezins-bond Krombeke

n 12:00 Zomerfeest • De Lovien 13:45 ‘Honderd jaar Feest van het Paard’ • Centrum

Krombeke • vzw Folkloristische Paardenkoer-sen

n 14:00 Keikopbraderie met animatie • Centrum Pope-ringe • vzw Centrummanagement

n 14:00 Volksspelenmiddag • Hopmuseum

Maandag 25 juni 2012

n 14:00 Honderd jaar Feest van het Paard’ • Centrum Krombeke • vzw Folkloristische Paardenkoer-sen

20:00 Poperinge onder de loep • Cultureel Centrum Ghybe • Open en Jong Vld Poperinge i.s.m. Wil-lemsfonds

Dinsdag 26 juni 2012

n 13:00 Kaartersclub • Dienstencentrum De Bres

Donderdag 28 juni 2012

14:00 Kaarten en scrabble • Zaal De Gilde • OKRA Poperinge

Vrijdag 29 juni 2012

14:00 Petanque • Oude Melkerij • OKRA Poperinge

Zaterdag 30 juni 2012

n 13:30 Eekhoutefeesten • Wijk Eekhoute Proven • Eekhoutvrienden • Ook op 1/7 vanaf 11 u.

n 14:00 Tiende Hoppelandmeeting • Atletiekpiste sportzone • Flac Poperinge

Zondag 1 juli 2012

Expo ‘De Westhoek in Spiegelbeeld’ • Hopmu-seum

n Opening De Kinderbrouwerij • Heuvellandse-weg Reningelst • Vzw De Fietseling

n 09:00 Start fotozoektocht ‘7 eeuwen Gasthuiszusters in Poperinge’ • Werkgroep 700 jaar Gasthuis-zusters • Tot en met 26/8

n 15:30 Maria-Ommegang • Centrum • Ommegangs-comité

Maandag 2 juli 2012

20:00 Zitting gemeenteraad • CC Ghybe

Dinsdag 3 juli 2012

14:00 Kermispaardenkoersen • Hippodroom Abele • Paardenkoerscomité • Info: Maurice Verschae-ve (057 33 41 16 - [email protected])

Deadline stadskrant juli - augustus: 10 juni 2012www.poperinge.be/stadskrant

Page 8: Stadskrant Poperinge juni 2012

057 33 47 [email protected]

NIEUWS UIT DE KUNSTACADEMIE

Heb jij al een hobby?Juni is het moment om vooruit te blikken. In de eerste plaats naar de zomervakantie. Nog even doorbijten en dan, oef! Maar misschien wil je na de vakantie eens een wending geven aan je leven? Hoe lang zeg je nu al dat je muziek zou willen leren spelen of dat oude instrument weer opdiepen? Moet je niet ooit eens proberen of je kunt tekenen of schilderen? En die keramiek, hoe lang praat je daar al over? En wou je niet al lang eens op de toneelplanken staan? Of laat je het over aan de kinderen? Ook goed ...

Kinderen vanaf 6 jaarVanaf het eerste leerjaar is er een actieve exploratie van alle kunstdisciplines: tekenen, boetseren, zingen, toneel spelen, ritmisch bewegen, filmpjes maken ... Je krijgt les van twee leerkrachten, voor een deeltje zelfs tegelijk. Kunstinitiatie heet het, maar het is een ontdekkingsreis door de mooiste dingen van de hele wereld.

Kinderen lagere schoolAan de academie is er een heel rijk aanbod voor jonge kinderen, zowel in de hoofdschool aan de Oostlaan in Poperinge als in de deelgemeenten. Na een eerste jaartje notenleer en samenzang kan je in Muziek een instrument kiezen, in Woord leer je praten met een keurige uitspraak maar ook toneel spelen en verhalen vertellen.In Beeldende kunst leer je dingen die je mooi vindt zelf maken met potlood, schilderborstel, knutselmateriaal en fototoestel. Maar er zijn ook computers of je kunt leren kantwerken.

Kunst is cool!?Kunst is k** hoor je wel eens, maar kijk wat jonge gasten op de academie hebben geleerd en wat ze ermee hebben bereikt! Ze spelen hun eigen cabaretprogramma, maken

videoclips, animatiefilms, spelen in een band of krijgen een solo in de harmonie. Kunst is cool. Dat zeg je niet maar dat weet je opeens als je ziet wat je er allemaal mee kunt. Het zou spijtig zijn als je dan beseft dat het net te laat is ...

Alle kunstdisciplines voor volwassenenHoewel, te laat is het nooit. In Muziek starten volwassenen tegelijk met de theorie en het instrument. Vergeet ook niet dat je eigen stem een fantastisch instrument is dat je kunt gebruiken in het klassieke of het lichte genre. In Woord heb je een bloeiende toneelklas waarmee de cur-sisten al een paar zeer opgemerkte voorstellingen speel-den. Maar wie gewoon bezig wil zijn met correcte taal, in functie van je job bijvoorbeeld, kan ook bij ons terecht. In Beeldende kunst kunnen volwassenen terecht voor tekenkunst, schilderkunst, keramiek en glaskunst, kant en textiel en vrije grafiek. Piepjong is het atelier Nieuwe media waarin je traditionele kunstvormen combineert met de nieuwste digitale technieken.

Ook goesting?Kom kennismaken met alle opleidingen tijdens de Open Deur op 2 juni van 10 tot 13 en van 14 tot 17 u.

OPENDEURKUNSTACADEMIEZaterdag 2 juni 2012Oostlaan 11a / 10 -13 u. en 14 -17 u.tentoonstelling voorstellingen concerten

muzikaal aperitief om 11 u.maak kennis met onze opleidingen:

kunstinitiatie 6- & 7-jarigen

domeinoverschrijdende initiatie in beeld, muziek, woord, media & dans

muziek accordeon, cello, contrabas, dwarsfluit, trombone,

elektrische gitaar, fagot, fluit, gitaar, hobo, hoorn, klarinet, piano,

saxofoon, trompet, tuba, viool, zang

woord woordklas lagere graad,

voordracht, toneel, welsprekendheid

beeldende kunstbeeld lagere graad, kantinitiatie lagere graad,

animatiefilm, digitale media, textiel, kantwerk & batik,

tekenen, schilderen & vorm, vrije grafiek, modeltekenen,

teken- & schilderkunst, kant & textiel, keramiek & glaskunst

kunstacademiepoperingewww.kunstacademiepoperinge.be

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

08

Page 9: Stadskrant Poperinge juni 2012

057 33 47 [email protected]

NIEUWS UIT DE KUNSTACADEMIE

Heb jij al een hobby?Juni is het moment om vooruit te blikken. In de eerste plaats naar de zomervakantie. Nog even doorbijten en dan, oef! Maar misschien wil je na de vakantie eens een wending geven aan je leven? Hoe lang zeg je nu al dat je muziek zou willen leren spelen of dat oude instrument weer opdiepen? Moet je niet ooit eens proberen of je kunt tekenen of schilderen? En die keramiek, hoe lang praat je daar al over? En wou je niet al lang eens op de toneelplanken staan? Of laat je het over aan de kinderen? Ook goed ...

Kinderen vanaf 6 jaarVanaf het eerste leerjaar is er een actieve exploratie van alle kunstdisciplines: tekenen, boetseren, zingen, toneel spelen, ritmisch bewegen, filmpjes maken ... Je krijgt les van twee leerkrachten, voor een deeltje zelfs tegelijk. Kunstinitiatie heet het, maar het is een ontdekkingsreis door de mooiste dingen van de hele wereld.

Kinderen lagere schoolAan de academie is er een heel rijk aanbod voor jonge kinderen, zowel in de hoofdschool aan de Oostlaan in Poperinge als in de deelgemeenten. Na een eerste jaartje notenleer en samenzang kan je in Muziek een instrument kiezen, in Woord leer je praten met een keurige uitspraak maar ook toneel spelen en verhalen vertellen.In Beeldende kunst leer je dingen die je mooi vindt zelf maken met potlood, schilderborstel, knutselmateriaal en fototoestel. Maar er zijn ook computers of je kunt leren kantwerken.

Kunst is cool!?Kunst is k** hoor je wel eens, maar kijk wat jonge gasten op de academie hebben geleerd en wat ze ermee hebben bereikt! Ze spelen hun eigen cabaretprogramma, maken

videoclips, animatiefilms, spelen in een band of krijgen een solo in de harmonie. Kunst is cool. Dat zeg je niet maar dat weet je opeens als je ziet wat je er allemaal mee kunt. Het zou spijtig zijn als je dan beseft dat het net te laat is ...

Alle kunstdisciplines voor volwassenenHoewel, te laat is het nooit. In Muziek starten volwassenen tegelijk met de theorie en het instrument. Vergeet ook niet dat je eigen stem een fantastisch instrument is dat je kunt gebruiken in het klassieke of het lichte genre. In Woord heb je een bloeiende toneelklas waarmee de cur-sisten al een paar zeer opgemerkte voorstellingen speel-den. Maar wie gewoon bezig wil zijn met correcte taal, in functie van je job bijvoorbeeld, kan ook bij ons terecht. In Beeldende kunst kunnen volwassenen terecht voor tekenkunst, schilderkunst, keramiek en glaskunst, kant en textiel en vrije grafiek. Piepjong is het atelier Nieuwe media waarin je traditionele kunstvormen combineert met de nieuwste digitale technieken.

Ook goesting?Kom kennismaken met alle opleidingen tijdens de Open Deur op 2 juni van 10 tot 13 en van 14 tot 17 u.

OPENDEURKUNSTACADEMIEZaterdag 2 juni 2012Oostlaan 11a / 10 -13 u. en 14 -17 u.tentoonstelling voorstellingen concerten

muzikaal aperitief om 11 u.maak kennis met onze opleidingen:

kunstinitiatie 6- & 7-jarigen

domeinoverschrijdende initiatie in beeld, muziek, woord, media & dans

muziek accordeon, cello, contrabas, dwarsfluit, trombone,

elektrische gitaar, fagot, fluit, gitaar, hobo, hoorn, klarinet, piano,

saxofoon, trompet, tuba, viool, zang

woord woordklas lagere graad,

voordracht, toneel, welsprekendheid

beeldende kunstbeeld lagere graad, kantinitiatie lagere graad,

animatiefilm, digitale media, textiel, kantwerk & batik,

tekenen, schilderen & vorm, vrije grafiek, modeltekenen,

teken- & schilderkunst, kant & textiel, keramiek & glaskunst

kunstacademiepoperingewww.kunstacademiepoperinge.be

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

09

Page 10: Stadskrant Poperinge juni 2012

10

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

UIT IN POPERINGE

Callecamp, Kattekamp, Callicannes,allemaal CalcoanesHet Pensionaat, Abeleplein 8AZaterdag 2 juni 2012 om 13.30 u.

Tijdens deze jaarlijkse kermiswandeling (ongeveer 9 km) trekken de wandelaars op verkenning naar Callican-nes, het gehucht dat nog net deel uitmaakt van Abele en waar nog de Franse douane huisde. Via de Godsvelde-wegel en nog een paar binnenweggetjes gaat het rich-ting grenspost. Onderweg vertelt Annick Clabau over de rol die deze grenspost speelde in een ver en nabij ver-leden. Na een drankpauze wandelt de groep verder via landelijke weggetjes. Er wordt halt gehouden aan een speciaal kapelletje, de Dodeman- en de Galgestraat wor-den verkend en via de gloednieuwe Nieuwstratewegel komt de groep opnieuw het dorp binnen. In Het Pensio-naat wachten nog een drankje en Abeelse koekestuutjes met of zonder rozijntjes. Deelnemen: 3 euro. Inschrijven vooraf via 057 33 22 08 of [email protected].

Organisator: Vzw ‘t Pensionaat.

Info: Luc & Annick Deprez-Clabau -www.abele.be/pensionaat.

ONTSPANNING

Heerlijk ontbijt aan huisZondag 10 juni 2012 van 7 tot 10 u.

Een heerlijk ontbijt om de dag mee te beginnen zonder dat je er zelf iets voor moet doen! Carna-valsvereniging De Keiboerkes brengt het aan huis. Hoor je de bel niet, dan word je niet een tweede keer gestoord. Niet getreurd: je vindt een verras-sing voor de deur. Een volwassene betaalt 8 euro en een kind 5 euro (met extra verrassing). Graag bestellen via 057 33 78 53 of [email protected]. en betalen op 755-4478952-30 vóór 4 juni.

Organisator: Carnavalsvereniging De Keiboerkes.

Info: Bruno Vandevoorde (0496 71 28 09 [email protected]).

Ontbijt voor vaderdagZondag 10 juni 2012 van 7 tot 9 u.

KVLV Reningelst bezorgt op vaderdag tussen 7 en 9 u. lekkere ontbijtpakketten in Reningelst en buurgemeen-ten. Eén pakket kost 6 euro. De bestelling is pas defini-tief na overschrijving op 738-3140004-39 vóór 4 juni.Bestellen bij bestuursleden Els Desmyter, Carine Bousse-maere, Katrien Deraedt, Leona Lauwers, Ann Tyvaert of Cis-ca Van Hecke en via [email protected] of 057 33 71 99.

Organisator: KVLV Reningelst.

Info: Goedele Beuselinck(057 33 71 99).

Negende fietszoektocht op de VlasrouteChristen Volkshuis RoesbruggeZondag 10 juni 2012 tussen 8.30 tot 11.30 u.

Gezellig samen met familie en vrienden fiets je door Roes-brugge, Beveren, Hondschoote, Killem, Rexpoëde en Bam-becque. Op jouw tocht kan je met een vragenlijst je ken-nis over vlas testen, maar je ook wagen aan enkele oude Vlaamse volksspelen. Op het traject is er animatie rond ‘vlas’, zijn er lunchmogelijkheden (speciaal menu voor de fietszoektocht) en je kunt fietsen huren in Hondschoote (na reservatie). Prijs: 2,50 euro. Ingevulde vragenlijsten kan je tot 17 u. in-dienen en om 18.30 u. volgt de prijsuitreiking.

Organisator: Dienst Toerisme.

Info: 057 34 66 77 - [email protected].

OuderennamiddagDienstencentrum De Bres, Doornstraat 6Dinsdag 12 juni 2012 van 14.15 tot 16.15 u.

Er wordt gestart met enkele moppen en zingen lied-jes. Daarna krijgen de toeschouwers het toneeltje ‘In de wachtkamer van de dokter’. Als gastspreker komt Ray-mond Hausoul. Hij zal het hebben over de verzoekingen en Gods Woord in Numeri en daar wil hij de menselijke wil tegenover Gods wil plaatsen. Bovendien krijgt iedereen koffie en gebak en een kleine attentie. Voor wie niet goed uit de voeten kan, is er vervoer voorzien. Contacteer daar-voor 057 33 65 92, 057 33 63 34 of 057 36 04 43.

Organisator: Evangelische kerk.

Info: Nicole Blanckaert (057 33 63 34 [email protected]).

Namiddaguitstap naar GentVertrek op OudstrijderspleinDinsdag 12 juni 2012 van 13 tot 21 u.

Bij aankomst maken de deelnemers een ludieke wande-ling door Gent met de zatte (f)acteurs en met versnape-ring. Daarna is iedereen vrij. Avondstop in het Lindenhof in Deerlijk voor boterham De Linde met groentjes en beleg. Prijs: 30 euro voor leden en 38 euro voor niet-leden (in-begrepen: verzekering, bus, fooi chauffeur, gids en avond-maal).Inschrijven kan tot 4 juni bij Raymonde Debyser, Pot-testraat 78 (057 33 61 80) en bij Angelina Saesen.

Organisator: KAV Poperinge.

Info: Angelina Saesen (057 33 36 66 [email protected]).

Page 11: Stadskrant Poperinge juni 2012

Aan tafel! Stedelijke Openbare Bibliotheek, Veurnestraat 71Vrijdag 15 juni - zaterdag 14 juli 2012

Vanaf 15 juni kun je in de bibliotheek kennismaken met de Surfacetafel, een interactief computerplatform dat rea-geert op handbewegingen en voorwerpen. Het heeft een tafelblad dat eruitziet als een groot beeldscherm. Via acht verschillende thema’s of tafels kun je proeven van de mo-gelijkheden van dat nieuwe communicatiemiddel. Met een simpele handbeweging glijd je zomaar van de eettafel over de schrijftafel naar het altaar. Ga in volle mars naar de of-ficierstafel of blijf gerust hangen aan de cafétafel. Steek je liever de handen uit de mouwen, ontdek dan de keuken- en de werktafel. Of misschien is de was- en kaptafel voor jou wel de geschikte plek. Op elke tafel krijg je specifieke in-formatie, zie je foto’s en filmpjes, word je uitgedaagd door quizvragen en maak je kennis met het aanbod van West-Vlaamse musea en bibliotheken. Bovendien kun je op de Surfacetafel ook acht minigames spelen.Wil je experimenterenmet die nieuwe techno-logie? Kom dan zekereens langs.

Organisator:Stedelijke OpenbareBibliotheek.

Info: 057 33 29 02 [email protected].

11

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

Verwennamiddag voor mantelzorgers Dienstencentrum De BresDinsdag 19 juni 2012 van 13.30 tot 16 u.

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorger kan elke mantelzorger gratis genieten van een verwennamiddag. Je bent mantelzorger als je op regelmatige basis de zorg op-neemt van een familielid, je partner, een buur, een vriend ... Zowel wekelijks de boodschappen doen voor je moeder die niet meer goed te been is, als dagelijks je man of kind met een handicap, verzorgen, zijn vormen van mantelzorg.Jouw professionele zorgverlener (huisarts, thuisverpleeg-kundige, gezinshelpster, apotheker, kinesitherapeut, OCMW-hulpverlener, ziekenfondsmedewerker ...) wil je danken voor je inzet als mantelzorger en heeft via het plat-form Lokaal Antennepunt SEL voor Poperinge en Vleteren deze namiddag voor jou samengesteld.

Programma:13.30 u. Ontvangst met koffie en taart / opening info-

standjes.14 u. Muzikale animatie en vrijblijvend bezoek aan ver-

wensalon (aromatherapie, relaxatie ...).15 u. Infomoment met voorstelling mantelzorgpre-

mie door Alexander Tydtgat (stad Poperinge) en korte voordracht door Geert Dumolein (advocaat, plaatsvervangend vrederechter) over het belang van goede financiële afspraken in de thuiszorg.

Organisator: LAS Poperinge - Vleteren.

Info en inschrijven: Eva Schaut (057 30 98 66 [email protected]).

Op bezoek in ZeelandCafé Vooruit, Ieperstraat 144Zaterdag 16 juni 2012 van 7.30 tot 20.30 u.

In Dreischor bezoekt S-Plus in de voormiddag het verrassende Streek- en Landbouwmuseum Goe-manszorg. Tijdens de rondleiding krijg je een beeld van het leven op het vroegere eiland, de teelt van de meekrapwortel en vroegere beroepen. Na het middagmaal in Wolphaartsdijk aan het Veerse Meer volgt in Kats een bezoek aan een heel toegan-kelijke en gevarieerde landschapstuin. Daar geniet je van de Zeeuwse Rozentuin met meer dan dui-zend soorten rozen en 1200 verschillende soorten clematissen. Vervolgens is de Engelse tuin met de Austinrozen aan de beurt, daarna de Franse en de botanische met veel oude rozensoorten. Ten slotte is het genieten van een kopje koffie met appelgebak. De terugreis verloopt via de Westerschelde en on-derweg is er nog een avondstop in het Kleine Meer in St-Eloois-Winkel voor een belegde boterham.Deelname: 60 euro voor leden en 70 euro voor niet-leden.Inschrijven: Wilfried Vanlerberghe, Kruisbooglaan 11 of Walter Debeir, Espenweg 2 (0473 76 04 82).

Organisator: S-Plus.

Info: Wilfried Vanlerberghe (0476 75 58 80 [email protected]).

Page 12: Stadskrant Poperinge juni 2012

12

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

UIT IN POPERINGE

Fotozoektocht‘Neuzen in het Hopmuseum’Vrijdag 1 juni - zondag 30 september 2012Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen deelnemen aan een leuke fotozoektocht. Ga op elke verdieping op zoek naar de foto’s die je op het deelnameformulier (te verkrijgen aan de ingang van het museum) vindt en los de bijho-rende vraag op. Begin oktober worden tien individuele winnaars en de winnende klassen persoonlijk verwit-tigd. In de prijzenpot zitten onder meer enkele toeris-tische pakketten, boekenbonnen ... Klassen die willen deelnemen, reserveren best. Deelname is gratis.

VolksspelenZondag 24 juni 2012 van 14 tot 18 u.Op deze zondag kan je er een uitgebreid assortiment volksspelen testen. Eggeschieten, sjoelbakken, ballo smitto en pudebakken zullen na deze middag geen ge-heimen meer voor je hebben. Haal het kind in je naar boven en probeer de spellen uit.

Info: 057 33 79 22 - [email protected] - www.hopmuseum.be.

Keikopbraderie Centrum Poperinge Donderdag 21 tot en met zondag 24 juni 2012

Van donderdag tot zondag zetten de deelnemende handelszaken hun deuren open voor de Keikopbraderie en hanteren ze hun beste prijzen. Op zondag-middag wordt het centrum opnieuw verkeersvrij voor een groots feest. Er is straatanimatie voor klein en groot. Twee extravagante steltlopers zullen door de straten zweven. Een groep Aziatische dansers voert een drakendans uit met een 12 meter lange draak. Ze worden daarbij begeleid door livemu-zikanten met onder meer gebruik van een drum, cimbalen en een gong. Om 16 u. volgt een drakenworp vanop het stadhuis. Vang tal van leuke geschenk-jes. Valkenier Dominique Willems geeft roofvogeldemonstraties op de Grote Markt (om 14.30, 15.45 en 17 u.) met tien verschillende roofvogels. In het tweede deel van de Ieperstraat kan je doorlopend de vogels van de Pope-ringse valkenier Kris Lozie bekijken. In de duiktank op de Paardenmarkt verzorgt de Poperingse Duikersclub duik-initiaties. De Koninklijke Hand-booggilde Willem Tell Poperinge geeft in de Gasthuisstraat een initiatie op de liggende wip voor volwassenen en kinderen. De drumband Bataclãn is een 12-koppige marching band van percussionisten en danseressen (cheer-leading samba queens).

Speciaal voor de kinderenKinderen leven zich uit met de base jump, een reuzenglijbaan, Robby de Rups, een draaimolen, schietkraam, duikinitiaties, boogschieten, grime … Tijdens de Cupcake sessies kunnen groepjes van twaalf kinderen gratis leren hoe ze mooie versiering aanbrengen op cupcakes. De sessies duren telkens een half uur en vooraf inschrijven bij Annemie Deschodt is noodzakelijk. De sessies starten om het halve uur vanaf 14.30 tot 17 u. Ten slotte is er ook nog de tentoonstelling van de teken- en kleurwedstrijd. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Op www.poperinge.be/kei-kopbraderie/tekenwedstrijd kan je een kleurplaat downloaden. Het thema is ‘draken’. De tekeningen moeten tegen 18 juni ingediend worden in de dienst Toerisme of aan de receptie van het stadhuis. In de prijzenpot zitten tachtig vrijkaarten voor Plopsaland en Bellewaerde Park.

Geen avondmarkt dit jaar!

De organisatie van deze markt is in handen van een externe firma. Zij liet weten dat ze dit jaar niet naar Poperinge komt in tegenstelling met wat in een magazine vermeld stond.

Feestmaaltijd De vzw nodigt iedereen uit om ’s avonds mee te genieten van paella en zomerse sangria, verzorgd door Hotel Palace. In de Ieperstraat kan je vanaf 19 u. aanschuiven aan een lange tafel. Deelnemen kost 18 euro per persoon en 10 euro voor de kinderen (-12 jaar). Inschrijven op voorhand is noodzakelijk bij Annemie Deschodt. Bij slecht weer vindt deze maaltijd plaats in de feestzaal van Hotel Palace.

Sponsors: Drukkerij Schoonaert,Delhaize, Bank en VerzekeringenDecapmaker en Garage Coppenolle

Organisator:vzw Centrummanagement.

Info en inschrijven:Annemie Deschodt(057 34 66 93 [email protected]) -www.poperinge.be/keikopbraderie.

Page 13: Stadskrant Poperinge juni 2012

13Zomerfeest De LovieZondag 24 juni 2012 van 12 tot 21 u.

24 juni belooft een mooie dag te worden ... Vanaf 12 u. kun je in De Lovie terecht voor lekkere kip aan het spit of koude schotel met frietjes (vooraf inschrij-ven). Op het namiddagprogramma staat onder meer livemuziek met Bloedend Hart en Il Sogno Partico-lare samen met Klaas Delrue van Yevgueni, ‘De Zaak Anatina’ (een spannend detectivespel), de fototen-toonstelling ‘100 Keikoppen in Beeld’, Open Huizen, kunsttentoonstelling ‘Acht uit de Duizend’, gratis kin-deranimatie met als thema circus ... De opbrengst van het Zomerfeest wordt besteed aan één van de vele dringende noden binnen de dienstverlening aan personen met een verstandelijke handicap. Dit jaar is dit een nieuw en eigentijds maaltijdtransportsys-teem. Dagelijks worden vanuit de centrale keuken van De Lovie wel 30 locaties bevoorraad.

Organisator: De Lovie.

Info: Birgit Provoost (057 33 49 65 [email protected] - www.delovie.be).

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

Rommelmarkt CasselstraatZondag 24 juni 2012 van 6 tot 18 u.

Naar jaarlijkse gewoonte is er tijdens de Keikopbraderie rommelmarkt in de Casselstraat. Zowel standhouders als bezoekers tonen interesse voor de vele leuke curiosa die er in een gezellige sfeer te vinden zijn. Heb je zelf zin om wat rommel uit de kelder of op zolder te koop aan te bie-den? Reserveer dan je standplaats!Deelnemen kan door in te schrijven bij Bart Pattyn (057 33 91 01) of [email protected] en voor 5 euro krijg je het aantal meter standplaats dat je wenst.

Organisator: Handelscomité Casselstraat.

Kermiseetfestijn OC De Bampoele KrombekeZondag 24 juni 2012 vanaf 11.30 u.

Gezinsbond Krombeke organiseert op kermiszondag voor de vijfde keer een eetfestijn met warme beenham met rauwkostbuffet en dessert. Prijs volwassenen: 12 euro, kinderen tussen 3 en 12 jaar: 6 euro.Reserveren (per telefoon of e-mail) kan tot dinsdag 19 juni. Je reservatie is enkel geldig na voorafgaande betaling op BE37 8804 5648 0128 of contant bij Marjan Nouwynck, Bankelindeweg 3 (057 40 16 82) of Sabien Busson, Waaienburgseweg 59.

Organisator: Gezinsbond Krombeke.

Info: Sabien Busson ([email protected]).

Eekhoutefeesten ProvenZaterdag 30 juni13.30 u.: Animatie met speelpleinwerking ‘De Pleute’ en

aansluitend safarishow met clown Rocky in sa-menwerking met Jeugddienst.

14.00 u.: Wedstrijd koning petanque.19.30 u.: Kip aan het spit met frietjes en groenten, muzi-

kale omlijsting met accordeonist.22.00 u.: Strek de benenfuif met de Beattwisters. Doorlopend springkasteel.

Zondag 1 juli11.00 u.: Aperitiefconcert met LunAcoustic.13.30 u.: Volleybaltornooi met veertien ploegen in samen-

werking met BLOSO.14.30 u.: Kinderanimatie: schminken, gekke kapsels,

springkasteel.19.00 u.: Dj M-Pire zorgt voor de opwarming.22.30 u.: Spetterend optreden van Danny Fabry.Vanaf 12.00 u.: Frietjes met frikandel of brochette.

Organisator: Eekhoutvrienden.

Info: Johan Malbrancke (057 30 08 96 - [email protected]).

Page 14: Stadskrant Poperinge juni 2012

1614

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

UIT IN POPERINGE

Fotozoektocht‘7 eeuwen Gasthuiszustersin Poperinge’ Zondag 1 juli - zondag 26 augustus 2012

De Stichting van de Gasthuiszusters (13e - 14e eeuw) was het initiatief van de abt van Sint-Bertijns. Vanaf het ontstaan tot op vandaag heeft de stichting ononderbro-ken initiatieven genomen en projecten gerealiseerd op sociaal-maatschappelijk vlak ten dienste van de Pope-ringse bevolking. Ter gelegenheid van zeven eeuwen Gasthuiszusters werkte een feestcomité een aantal ini-tiatieven uit. Zo verschijnt vanaf half juni een boek over het leven en werk van de zusters, geschreven door historicus Kristof Papin. Het behandelt de oorsprong van de stichting, de organisatie van het Gasthuis en de zusters op financi-eel en religieus gebied, de gebouwen en vooral de rol van de zusters in de opvang en ziekenzorg. Het laatste hoofdstuk gaat over de verschillende initiatieven waar-aan de zusters aan de grondslag lagen of hun mede-werking aan verleenden. De brochure, gedrukt in qua-dri en gebonden in doorlopende kaft, telt 80 pagina’s en is rijkelijk versierd met illustraties, o.a. met nooit eerder gepubliceerd materiaal uit de kunstcollectie van de Gasthuiszusters en tal van private verzamelingen.Ze is vanaf half juni te koop voor 17 euro. Overschrijven op 132-5384984-70 van Feestcomité ‘700 jaar Zusters O.-L.-Vrouw Gasthuis, Ieperstraat 134 Poperinge.Gelijktijdig organiseert het comité tijdens de zomer-maanden een aantal evenementen waaronder een tentoonstelling, verhalenwandeling en vormingsavond. Vanaf 1 juli start een wandel- en fotozoektocht die de deelnemers leidt naar alle plaatsen in Poperinge waar de zusters een activiteit uitoefenden. Op deze manier ontdek je alle locaties, gerelateerd aan zeven eeuwen Gasthuiszusters. Er zijn talrijke prijzen te winnen (cd-, boeken- en restaurantbonnen). Het deelnemingsfor-mulier kan je vanaf 1 juli afhalen in de dienst Toerisme en er ingevuld voor 26 augustus indienen. Deelnemen is gratis. Maximaal 1 formulier per deelnemer.

Organisator: Werkgroep 700 jaar Gasthuiszusters.

Info: [email protected] of 057 33 46 65.

Maria-Ommegang Centrum PoperingeZondag 1 juli 2012 om 15.30 u.

‘Poperinge kermis’ begint vroeg dit jaar! Sinds 1973 be-sliste het Ommegangscomité, in afspraak met het stads-bestuur, om de processie jaarlijks te laten plaatsvinden op de eerste zondag van juli. Dat kan dus ten vroegste op 1 juli, zoals ook dit jaar. Heel wat families zijn dan nog niet vertrokken op vakantie en kunnen zonder problemen deel-nemen. Op vraag van foorkramers wordt voor de omloop teruggekeerd naar het parcours van twee jaar geleden: Bruggestraat - Grote Markt - Gasthuisstraat - Cassel-straat - Keer van de Ommegang - Boeschepestraat - Burg. Bertenplein - Vroonhof - Ieperstraat en ontbinding in de Valkestraat. De blikvanger voor dit jaar is de Kruisweggroep. Die be-staat uit twee delen. Het eerste deel is de praalwagen die verwijst naar de kruisdood van Christus. Het voorste gedeelte wordt volledig vernieuwd als ‘desolate schedel-plaats’, in het Hebreeuws ‘Golgota’ genoemd. Maria blijft trouw aanwezig tot op het laatste ogenblik. Bij het tweede deel zie je Maria, als stille ondersteuning bij het vele leed dat ook vandaag zo actueel is: ziekte, vervolging en andere ingrijpende beproevingen. Vooral als de troostende moe-derfiguur ontdek je haar tussen de groepjes ‘treurende vrouwen’ dat onmisbare sprankje hoop geven. De Maria-Ommegang blijft ook als materieel en immaterieel cultu-reel erfgoed de moeite waard.Zowel in de Ommegang als in de federale hoogmis (om 10 u.) zal bisschop Mgr. De Kesel als voorganger aanwezig zijn. Dit jaar komt een delegatie uit Lede als mooie gast-groep de Mariabeweging steunen. Kaarten voor de tribune op het Bertenplein, waar passende uitleg wordt gegeven, zijn te bekomen bij de dienst Toerisme. Het Ommegangs-comité dankt de trouwe Poperingse bevolking voor het op-hangen van de affiche en wie nog wil meestappen, dit of volgend jaar, kan contact opnemen met verantwoordelijke Frederic Hoornaert via [email protected].

Organisator: Ommegangscomité.

Info: Jef De Gersem (057 33 48 55 [email protected]) - www.mariaommegang.be.

Voordracht over palliatieve zorgZaal De GildeVrijdag 1 juni 2012 om 14.30 u.

Palliatieve zorg is de zorg voor ongeneeslijk zieke mensen bij wie een behandeling gericht op genezing geen zin meer heeft. Deze voordracht wordt verzorgd door Karine Depuydt van VZW Netwerk Palliatieve-zorg.

Organisator: OKRA Poperinge.

Info: Gerardine D’Alleine([email protected]).

Page 15: Stadskrant Poperinge juni 2012

15

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

Bloemencomité Reningelst op uitstap Vertrek Dorpsplein Donderdag 12 juli 2012 van 8 tot 20 u.

Op 12 juli bezoekt het Bloemencomité in de voormiddag de tuinen van Adegem, de mooiste tuinen van België. Met een Franse, Engelse, Japanse en exotische tuin kan dit domein iedere tuinliefhebber bekoren. De deelnemers eten er ook ‘s middags. In de namiddag volgt een boeiende rondvaart in de haven van Zeebrugge. Daarbij maak je de werking van deze nog steeds groeiende zeehaven van dichtbij mee. Op de terug-reis staat een bezoek aan de Hooge Crater in Zillebeke op het programma. Dit is het best bewaarde oorlogsmuseum in Flanders Fields bij Ieper. De avond wordt afgesloten in het themacafé met een aperitief en een belegde boterham. Prijs: volwassenen: 55 euro, kinderen tot 12 jaar 30 euro. Inschrijven kan tot 30 juni (betaling = bevestiging van re-servatie ). Inschrijven via overschrijving op BE13 8508 4510 6939 van Bloemencomité, Kuipersstraat 4 Reningelst met vermelding naam, aantal volwassenen en/of kinderen. Alle info via Ninette Verschoore of het bestuur.

Organisator: Bloemencomité Reningelst.

Info: Ninette Verschoore (057 33 74 43 - 0497 57 10 86 - [email protected]).

Schrijf je in voor een bezoekaan Saint-Victor-de-Buthon Zaterdag 29 en zondag 30 september 2012

Het Verbroederingscomité bezoekt zustergemeente Saint-Victor-de-Buthon en omgeving in de mooie streek van de Perche in het Franse departement van de Eure-et-Loir op de grens van Normandië en Le Centre.Vertrek op zaterdag via Parijs met halte aan Montmartre voor een bezoek aan de basiliek Sacré-Coeur en de Place du Tertre. Ritje doorheen de Franse hoofdstad met zicht op enkele bekende gebouwen en plaatsen. Na de middag doorheen de graanschuur van de Beauce naar La Loupe en daarna ontvangst in Saint-Victor en bezoek aan de histori-sche dorpskerk. Intrek in Hotel de la Perche in Nogent-le-Rotrou. Avondmaal met de vrienden van Saint-Victor. Op zondag bezoeken de deelnemers de kathedraal van Chartres met de wereldberoemde glasramen. Met het toe-ristische treintje verkennen ze de oude historische stads-kern aan de oevers van de Eure. Middagmaal en terugreis langsheen Rouen. Avondstop in de buurt van Boulogne-sur-Mer. Een kans om onze zustergemeente te leren ken-nen, contacten te leggen of een terugzien na enkele jaren. Daarom staat deze uitstap open voor iedereen.Prijs 160 euro per persoon (inbegrepen: autocar, avond-maal dag 1, overnachting en ontbijt, middagmaal en avondmaal dag 2 , toeristisch treintje, fooi chauffeur). Niet inbegrepen: ontbijt en middagmaal dag 1 en drank mid-dagmaal dag 2.Inschrijving voor 30 juni bij Roger Benauwt (057 30 01 88 - [email protected]) of bij Willy Neuville (057 30 02 68 - [email protected]). Betaling op rekening BE09 8601 0905 4957 van de Verbroedering Saint-Victor.

Organisator: Verbroedering Roesbrugge -St.-Victor-de-Buthon.

POPPY POWERP O P E R I N G EE X P O S I T I O N17.05.2012 - 02.09.2012

BONVRIJE TOEGANGTOT HET MUSEUM MET DEZE BON OP ONZEOPENDEURDAG 17 JUNIVANAF 16U00 HIGH TEAIN DE TUIN, ONDER MUZIKALE BEGELEIDING VAN EEN 25-KOPPIG BRITS KOOR.MEEGENIETEN VAN DE HIGH TEA? à 12€ PER PERSOONOP VOORHAND TE RESERVEREN 057 333 228WWW.TALBOTHOUSE.BE

TALBOTHOUSE

1915 - ?

EVERY MAN’SCLUB

POPERINGE - BELGIUM

Opendeurdag Poppy PowerTalbot HouseZondag 17 juni 2012 van 10 tot 17.30 u.

Talbot House organiseert een opendeurdag voor de lezers van de stadskrant. Knip onderstaande bon uit en kom gra-tis naar de tentoonstelling. Tijdens de opendeurdag zijn zowel kunstenares Frie als fotograaf Jef aanwezig om de bezoekers te begeleiden en te verwelkomen. Vanaf 16 u. geniet je, onder begeleiding van een 25-koppig Brits koor, van High Tea tussen de klaprozen in de tuin.

Organisator: Talbot House.

Info: Raf Craenhals (057 33 32 28 [email protected]) - www.talbothouse.be.

Stilstaan bij ErfgoedGrote Markt Vrijdag 22 juni 2012 om 18 u.

Poperinge viert dit jaar de 100ste verjaardag van het overlijden van Henri Permeke en het 100-jarig be-staan van het stadhuis met de tentoonstelling ‘Per-meke tot Permeke’. Aan de Evangelische Kerk op de Grote Markt (het geboortehuis van Henri Permeke) wordt een erfgoedhalte geplaatst. De schilder en verschillende gebouwen, locaties en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Poperinge worden er toege-licht. De halte is een tijdelijke openluchttentoonstel-ling. Ze duikt op in het straatbeeld en zorgt ervoor dat je plaatsen waar je dagelijks passeert met an-dere ogen gaat bekijken. Sta even stil bij dit erfgoed en laat je verrassen. Na de inhuldiging wordt een drankje aangeboden. De erfgoedhalte is een project van Erfgoedcel CO7 en een realisatie i.s.m. de stad, stadsarchief, ‘POPE-RINGE verbeeldt’ en de Technische dienst. Wil om praktische redenen vooraf inschrijven: 057 23 93 12 - [email protected].

Organisator: Erfgoedcel CO7.

Page 16: Stadskrant Poperinge juni 2012

1816

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

UIT IN POPERINGE

TENTOONSTELLINGEN

Koninklijke Kunstkring Hoppeland nodigt uit GasthuiskapelZaterdag 2 juni - zondag 17 juni 2012

De Kunstkring wil de Poperingenaars tonen waar ze voor staat en wat ze wil bereiken. In deze context heeft ze een tentoonstelling opgezet met werk van dertien kunstenaars van de Kunstkring.Iedereen is op vrijdag 1 juni vanaf 20 u. welkom om een glas te komen drin-ken, de tentoonstelling te bezoeken en uiteraard kennis te maken met het verleden, heden en vooral de toekomstplannen van de Kunstkring. Op zon-dag 10 juni van 11 tot 13 u. biedt de Kunstkring iedere Poperingenaar een aperitief aan.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk van dinsdag tot donderdag van 15 tot 18 u., vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 12 u. en van 15 tot 18 u.

Deelnemende kunstenaars: Hilde Corneillie (postuum), Bernhard De Gren-del, Rogette Jonkiere, Luc Ameel, Raymond Renders, Hugo De Leeuw, Gil-bert Vandaele, Guido De Meyer, Gilbert Hauspie, Dominique Ampe, Lieven Porteman, Dirk Vandermarliere, Walter Gryspeerdt.

Een stukje geschiedenis: 1939-1959De Kunstkring Hoppeland is ontstaan uit een vriendengroep met een breed interesseveld. Het ging er hen vooral over om gezellig samen te zijn, te tekenen en te schetsen. De eerste voorzitter in 1941 was kunstschilder Leo-pold Beun. Op 18 april 1942 werd de raad van bestuur herschikt en werd Julien Houwen voorzitter. De activiteiten die door de oorlog vanaf augustus 1944 tijdelijk werden opgeschort, werden in maart 1945 hernomen. De nieuwe voorzitter Georges Dumelie heeft nooit de kans gehad om de Kunstkring in nieuwe banen te leiden. Hij overleed op kerstdag 1947. De naoorlogse periode was gekenmerkt door een stagnatie in de activiteiten. Het was op aandringen van zijn vrienden Leopold Beun en Jules Boudry dat Roger Claus in 1949 het voorzitterschap waarnam.

Vrije teken- en kantacademie gegroeid uit de KunstkringOnder het patronaat van Kunstkring Hoppeland en voorzitter Gilbert Reniere werd de Vrije Tekenacademie op 15 ja-nuari 1960 opgericht. Op 19 december 1964 volgde de officiële erkenning. De Vrije Teken- en Kant Stadsacademie is nu een autonoom instituut. In 1966 organiseerde de Kunstkring een ‘Provinciale prijskamp voor schilderkunst’. Drie jaar later werd ze op een nationale leest geschoeid. De driejaarlijkse prijs werd na 1978 omgevormd tot een vijf-jaarlijkse internationale uitgave. Zo blijft de kring trouw aan zijn fundamentele doelstellingen: aanmoedigen en in het daglicht stellen van jong talent, kunst dichter bij de bevolking brengen, de jeugd sensibiliseren en een bijdrage leveren tot de culturele ontplooiing van stad en streek. In 1999 nam Germain Schoonaert de taak van voorzitter over. ‘Het gouden palet’ werd onder zijn voorzitterschap in het leven geroepen. Deze erkenning wordt jaarlijks uitgereikt aan een lokale kunstenaar voor zijn of haar verdiensten en/of loopbaan in het cultuurlandschap.

Nu...Sinds 1 januari 2005 neemt Hugo De Leeuw het voorzitterschap waar, bijgestaan door secretaris-penningmeester Guido De Meyer, ondervoorzitter Gilbert Vandaele en bestuursleden Lode Buscan en David Beerlandt.

Organisator: Koninklijke Kunst-kring Hoppeland.

Info: Guido De Meyer ([email protected]) - www.kkh.be.

Page 17: Stadskrant Poperinge juni 2012

17

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

Bloemschikken ‘Zomerse spiraal’ Stedelijk DienstencentrumZaterdag 2 juni 2012 van 14 tot 17 u.

Tijdens deze les haal je de zomer in huis, maar leer je ook een aantal nieuwe technieken aan: werken met vazen, touwen, kleurrijke bloemen ... Het is steeds de bedoeling dat je op het einde van de les een mooi werkstuk gemaakt hebt, maar ook dat je een aantal nieuwe zaken hebt ge-leerd. Zin om het ook eens te proberen? Vooraf inschrijven is nodig. Daarna bezorgt Viva-SVV je een lijstje met de be-nodigdheden.

Organisator: VIVA-SVV Poperinge.

Info: Dorothée Labaere (057 33 58 82 [email protected]).

Lach-Wellness Zaal De Gilde Dinsdag 5 juni 2012 om 20 u.

Vrijwel iedereen weet hoe heerlijk het is om eens flink te lachen. Lachen is een krachtige antistressor: het ontspant letterlijk en figuurlijk. Ervaar de kracht van vreugde onder leiding van Dries Ghekiere. Breng een matje of badhand-doek mee en losse kledij is aangeraden. Prijs: 5 euro voor leden en 8 euro voor niet-leden.Inschrijven voor 1 juni bij Ria Vervenne, Beluikstraat 2 (057 33 97 49 - [email protected]) of Rita Kerckhof, Sint-Bertinusstraat 141 (057 33 71 43 - [email protected]) of bij Angelina Saesen.

Organisator: Femma Poperinge.

Info: Angelina Saesen (057 33 36 66 [email protected]).

Opleidingen met PITBasisschool De SterWoensdag 6, dinsdag 12 en donderdag 21 juni 2012van 18.30 tot 20.30 u.

Cervo-Go organiseert verschillende info- en inschrijvings-avonden voor de cursussen die starten vanaf 10 september.

Vormingsaanbod Poperinge:• Informatica: basiscursussen, office pakketten, multime-

dia, webcursussen, digitale fotografie, foto- en videobe-werking ...

• Gastronomie: verfijnde kooktechnieken voor beginners en gevorderden.

• Talen: Engels en Frans.

NIEUW:• Realisaties fantasiejuwelen: de kunst van het creëren

van blikvangers voor elke outfit en gelegenheid.• Breien: Het verwerken van wol tot trendy outfits.

Organisator: CVO Cervo-Go.

Info: 058 41 51 61 - [email protected].

CURSUSSEN Sjoelbak op woensdag 6 juni 2012 van 13.30 tot 17 u.

Servetten vouwenDonderdag 14 juni 2012 van 14.30 tot 16.30 u.In deze sessie krijg je leuke ideetjes om de tafel sfeervoller aan te kleden. Je leert vouwtechnieken aan voor mooi gevouwen servetten. Breng een pakje servetten mee. Lesgeefster: Marleen Herzeel.Prijs: 2,50 euro. Inschrijven kan tot 7 juni in De Bres of via VormingPlus (058 31 14 94).

Daguitstap naar RoeselareWoensdag 20 juni 2012 van 8.15 tot 18.00 u. Eerst is er een geleid bezoek aan de brouwerij Ro-denbach. Na het middagmaal leidt een gids je door Wielermuseum. Daarna is er nog wat tijd voor wan-delen in de winkelstraten. Prijs: 45 euro. Inschrijven tot 12 juni.

Pudebak op woensdag 20 juni 2012 om 13.30 u.

Kaartersclub op woensdag 27 juni 2012 om 13 u.Prijskaarting steeds op de tweede en vierde woens-dag van de maand en van oktober tot en met juni. Op de andere woensdagen is er vrije kaarting.

Organisator: Lokaal Dienstencentrum De Bres.

Info: Luc Dewilde (057 34 65 00 - 0473 71 69 68 [email protected]) ofJolien Schots (0473 71 69 69 [email protected]) ofwww.dienstencentrumdebres.be.

Fietstocht ‘Duurzaam leven’ VormingPlushuis Zenith, Gasthuisstraat 8Zaterdag 2 juni 2012 van 9.30 tot 17 u.

Deze fietstocht voert je langs vier initiatieven die werken aan duurzaamheid. OCMW-voorzitter Mark Paelinck geeft uitleg over het zonnedak boven rust-huis Proventier. In Watou vertelt Johan Deschacht hoe hij met zijn gezin te werk gaat om weinig ener-gie te verbruiken en dus een minimale ecologische voetafdruk te hebben. In de namiddag toont Chris Vandenberghe ons zijn energiezuinige woning in Pro-ven. De laatste halte is de Zonne-Arc in Proven. Dit is een experimenteel woonatelier. Het bouwen, wonen en leven gebeurt er op het ritme van de natuur. Zon, wind, regen en biomassa zwaaien er de plak.Fietsafstand: 20 km.Breng picknick en drankjes voor onderweg mee.

Organisator: VormingPlus Oostende-Westhoek.

Info: Kris Carlier (058 31 14 94 [email protected]) - www.vormingplusow.be.

Page 18: Stadskrant Poperinge juni 2012

18

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

UIT IN POPERINGE

NATUUR EN MILIEU

Subsidie voorzwaluwnesten De aanwezigheid van zwaluwen in de buurt van huizen en boer-derijen werd vroeger als van-zelfsprekend beschouwd. Spijtig genoeg is het aantal de laatste 20 jaar drastisch gedaald. Het beeld van grote groepen die zich verza-melen in september vooraleer ze de tocht naar het zuiden aanvat-ten, behoort tot het verleden.Als er zich in jouw woning of ge-bouw bewoonde zwaluwnesten bevinden, kan je hiervoor een subsidie krijgen. De stad geeft namelijk een subsidie voor het instandhouden van nesten voor huis-, boeren-, oever- en gier-zwaluwen. De subsidie geldt voor woningen en/of andere ge-bouwen gelegen op het grond-gebied van Poperinge en wordt uitbetaald aan de gebruiker van de woning of het gebouw waar of waarin de zwaluwkolonie zich bevindt. Enkel bewoonde nesten komen in aanmerking.De subsidie per nest bedraagt voor:• één nest: 10 EUR • een kleine kolonie (2 tot 5 nes-

ten): 15 EUR • een middelgrote kolonie (6 tot

10 nesten): 25 EUR • een grote kolonie (11 tot 20

nesten): 40 EUR • een zeer grote kolonie (meer

dan 20 nesten): 50 EUR

Aanvraagformulieren bij de Mili-eudienst. Subsidieaanvragen kan je indienen tot 15 juli.

Organisator: Milieudienst.

Info: 057 34 62 80 en 84 [email protected].

Tuinafval opstoken,ga voor het gezonde alternatief! ContainerparkZaterdagen 23 en 30 juni 2012 van 9 tot 12 u.

Afval verbranden in de tuin is verboden. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond, vervuilt de lucht en zorgt voor geurhinder, zelfs als je alleen snoei-hout en ander tuinafval verbrandt. De wet is duidelijk: papier, plastic, piep-schuim, autobanden en andere rommel verbranden is verboden. Op minder dan honderd meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, heide en de meeste akkers mag je ook geen tuinafval in de open lucht verbranden.

Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen zijn daarom erg belang-rijk. Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. Wat je niet meer kunt gebruiken, gaat naar speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie. Ze verwerken tonnen restafval, maar stoten alle samen toch veel minder vervuilende en ongezonde stoffen uit dan open vuurtjes in de tuin. Bovendien zetten ze een groot deel van de warmte om in groene stroom. Zo gaat zelfs het restaval niet helemaal verloren.

Gebruik je tuinafval nuttig en composteer!

Veel tuinafval kun je perfect zelf composteren. Wens je meer te weten over com-posteren en kringlooptuinieren, breng dan op 23 en 30 juni zeker een bezoekje aan het containerpark. Dan krijg je, in het kader van ‘juni compostmaand’ vak-kundige uitleg bij de democompostplaats. Bezoekers kunnen er gratis compost scheppen en krijgen bovendien een leuk geschenkje.

Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen!

• Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa’s snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.

• Snoeihout kun je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.

• Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit.

Waarop letten als ik toch ‘legaal’ tuinafval wil opstoken?

• Tuinafval moet steeds ter plekke verbrand worden. Een afstand van honderd meter dient bewaard te worden tot huizen, bossen, boomgaarden, hagen, hei-den en de meeste akkers. De kans dat je dus in je tuin een vuurtje mag stoken, is dan ook eerder klein.

• Let erop dat snoeihout en ander tuinafval voldoende droog zijn. Vochtig mate-riaal levert immers veel meer rook op. Doordat de temperatuur relatief laag blijft, bevat die ook veel meer schadelijke stoffen.

• Gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden. Hetzelfde geldt voor triplex, vezelplaat en alle andere samengestelde houtproducten. Dit soort afval kun je wel gemakkelijk kwijt op het containerpark.

• Je kunt beter niet stoken bij windstil en mistig weer. • Laat een vuur nooit onbewaakt branden of smeulen. Gun het vuur de tijd om

vanzelf te doven. Pas extra op voor kinderen, een ongeluk is snel gebeurd.

Meer info: www.stookslim.be.

Page 19: Stadskrant Poperinge juni 2012

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

19

Bebloem je voorgevel,voortuin of hoeve! Bebloemingscomité Poperinge zet zich in om men-sen aan te moedigen hun gevel te bebloemen of voortuin te verfraaien en organiseert jaarlijks een wedstrijd voor vier categorieën. Niets is immers aan-genamer dan te wandelen door een mooi bebloemde straat of wijk vol diverse kleuren. Het comité is zich hiervan bewust en wil via de bloemenverfraaiing het totaalbeeld van Poperinge nog aangenamer maken. Bij deze een warme oproep aan alle inwoners om via gevelbebloeming of een andere categorie deel te ne-men en zo een steentje bij te dragen tot een kleurrijk Poperinge. Iedere deelnemer maakt hierbij kans op een waardebon en compostbon die in het volgende voorjaar wordt overhandigd tijdens een prijsuitrei-king, gekoppeld aan een boeiende voordracht voor mensen met groene vingers. De laureaten per cate-gorie krijgen nog een bijzonder aandenken.

Organisator:Bebloemingscomité Poperinge.

Info: Ann Desagher([email protected]).

Inschrijven?Stuur onderstaande inschrijvingsstrook op of geef hem af bij de Milieudienst, Veurnestraat 55 of bij Ann Desagher, Benedictijnenstraat 34 of ook via [email protected]. Opmerking: voor deelname in een deelgemeente: vraag de contactgegevens bij de Milieudienst.

Ondergetekende: ………………………………………………………………………………………………

Straat en nummer: …………………………………………………………………………………………

wenst deel te nemenaan de bebloemingswedstrijd met:m voorgevelbebloemingm kleine voortuin (max. 1 are)m grote voortuin (+ 1 are beplanting)m hoeve in uitbating

Duid je keuze aan door het bolletje te kleuren.Inschrijven kan tot 20 juni 2012.

Opentuindagen VELT Stoppelweg 10Zaterdag 2 en zondag 3 juni 2012 van 10 tot 18 u.

De bezoeker kan zich laten inspireren door moestuinen, siertuinen en boomgaarden. VELT-leden Johan en Gerda stellen hun tuin open voor iedereen die wil kennismaken met een eenvoudige, evidente levenswijze, waar een eco-logische tuin het gevolg van is.

Programma:• Rondleiding in tuin - boomgaard - bos – veld. • Uitleg bij waterzuivering d.m.v. percolatieveld. • Korte lezing over belang van kleinschalige land- en tuin-

bouw voor duurzame wereld .• Stand met thee - granenkoffie en zelfgebakken taart. • Stand met uitleg over de imkerij.• Stand met uitleg over EM Boekenstand over ecologische

tuinbouw.

Organisator: VELT Westland.

Info: Dirk Deridder (057 33 60 63 [email protected]) - westland.velt.be.

Rondleiding in boomkwekerij De Linde Nieuwstraat 70 KemmelVrijdag 8 juni 2012 om 18.45 u.

Fruit wint de laatste jaren aan populariteit. Een fruit-boom in de tuin heeft niets dan voordelen. In het voor-jaar een zee van bloesems die de boom minstens zo aantrekkelijk maakt als een bloeiende heester, in het najaar genieten van lekker sappig fruit uit de eigen tuin. Wie over wat ruimte beschikt, kan meer bomen of een heuse boomgaard aanplanten. Zelfs in een klei-ne stadstuin kan je fruitbomen planten. Laagstammen of leifruit nemen echt niet zoveel ruimte in beslag. Ap-pels en peren in combinatie met kleinfruit zoals aard-beien, braambessen, frambozen, rode of witte bessen, bosbessen en kruisbessen zorgen ervoor dat je het hele jaar door vers fruit kunt oogsten. Wie over een serre of pergola beschikt, kan druiven of kiwi’s kwe-ken. Misschien denk je dat dit niet aan jou besteed is of je hebt toch interesse, maar weet niet hoe eraan te beginnen. Volkstuin Poperinge organiseert een rondleiding in boomkwekerij De Linde. De bedrijfsleider neemt je mee in de kwekerij en leert je de knepen om succesvol fruit uit eigen tuin te kweken. Soorten, rassen, onder-stammen, bestuivers, uitbuigen en plantafstanden zijn maar enkele begrippen die aan bod komen. Voor wie van plan is om dit najaar fruit aan te planten, is dit ze-ker een aanrader. Zelfs de ervaren tuinman kan er nog kennis opdoen. Met een glaasje fruitsap geperst uit eigen fruit wordt de avond afgesloten. Leden (gratis) en niet-leden (2 euro) zijn van harte welkom.

Organisator: Volkstuin Poperinge.

Info: Eddy Lobeau (057 33 30 72 [email protected]) - volkstuin-poperinge.be.

Page 20: Stadskrant Poperinge juni 2012

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

20

UIT IN POPERINGE

Vroegmorgenwandeling met ontbijten compostdemonstratieWeggevoerdenstraat 1 RoesbruggeZaterdag 9 juni 2012 van 5.30 tot 12 u.

Deelnemers genieten bij het ochtendgloren van het con-cert van de vele zangvogels, zoals de grote lijster, geel-gors, veldleeuwerik, grasmus, rietgors ... langs het Dode IJzerpad. Heb je al eens een ‘iespauwtje’ of ijsvogel zien wegflitsen of een vissende aalscholver? Kledij en schoeisel aanpassen aan de weersomstandigheden, een verrekijker kan nuttig zijn. Na de wandeling (omstreeks 8 u.) is het genieten van een lekker uitgebreid ontbijt.Vanaf 9 u. demonstreert een compostmeester hoe je met groenafval (groenteresten, gazonmaaisel, haagscheersel ...) rijke compost kunt maken die je in de moes- en siertuin kunt gebruiken. Wandeling en compostdemonstratie gratis voor de leden Velt en Natuurpunt, niet-leden 1 euro. Aanschuiven aan de ontbijttafel enkel na inschrijven bij Ivo: 6 euro voor volwas-senen, 3 euro voor kinderen -12 jaar.

Organisator: Velt Westland i.s.m. Natuurpunt Poperinge - Vleteren en stad Poperinge.

Info: compostdemonstratie bij Ivo Vandenbroucke (057 30 09 24) of vroegmorgenwandeling bij Guido Quaghebeur (057 33 79 78).

Snoei je taxushaag envergroot de hoop!ContainerparkVrijdag 15 juni - vrijdag 31 augustus 2012

Deze zomer neemt de stad in samenwerking met IVVO opnieuw deel aan de actie ‘Vergroot de hoop’ door in het containerpark taxussnoeisel in te zame-len ten voordele van kankerbestrijding. Het snoeisel van de taxushaag (Taxus baccata) bevat de kostbare stof baccatine die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Maar voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop. Help deze hoop te vergroten en breng je taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Je le-vert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen en bovendien wordt per kubieke me-ter snoeisel 50 euro geschonken aan het Kinderkan-kerfonds.Het snoeisel moet voldoen aan de volgende voor-waarden:• Jong snoeisel: enkel het eenjarig snoeisel (takken

tot 30 cm) bevat baccatine. Het is dan ook belang-rijk dat snoeigroen afkomstig is van hagen die jaar-lijks gesnoeid worden.

• zuiver snoeisel: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxus-snoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

Uilen- en glimwormenfietstochtParking Sixtusboscomplexen, CanadawegZaterdag 16 juni 2012 om 21 u.

Met de fiets onderneem je een tocht langs autoluwe wegen en ontdek je het gebedel van jonge ransuilen en bosuilen. Mogelijk neem je ook de lichtjes van de glimwormen in grachten en struweel waar. Kledij aanpassen aan de weersomstandigheden. Fluohesje kan nuttig zijn. Zorg ervoor dat je fiets voorzien is van de nodige verlichting. Gratis voor leden Natuurpunt, niet-leden betalen 1 euro.

Organisator: Natuurpunt Poperinge-Vleteren.

Info: Guido Quaghebeur (057 33 79 78).

Open TuinenDirk en Rosa Desmadryl-Devos, Westouterstraat 84Zaterdag 23 en zondag 24 juni 2012 van 10 tot 18 u.

In een organisatie van Landelijke Gilden worden over het hele Vlaamse land 259 bijzondere tuinen open-gesteld voor de tuinliefhebber. In Poperinge wordt de focus gezet op de tuin van Dirk en Rosa Desma-dryl-Devos. Ze ontvangen je graag in hun sfeervolle landelijke tuin met tuinkamers, borders, buxus- en carpinushagen, tuinpoortjes, pergola’s en zithoeken, natuurlijke vijver, bos met wandelpad, moestuin, fruitbomen, druiven- en groenteserre, allerlei soor-ten pluimvee en ook bijen. Het landelijke karakter van de tuin vormt één geheel. Evenement: ‘Taal in steen’ door schriftbeeldhouwer Wim Vanden Broeck. Toegang 2 euro, gratis glas zelfgemaakte wijn.

Organisator: Landelijke Gilden.

Info: www.opentuinen.be - Dirk Desmadryl (057 33 48 65 - [email protected]).

Page 21: Stadskrant Poperinge juni 2012

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

21

JEUGD

POPERINGE zondag 3 JUNI 2012

www.vtip.be www.deast.be

www.olvi.beOLVi14u.: info en onthaal kandidaat-leerlingen en hun ouders14 en 17u.: levend tafelvoetbaltornooi en terras (campus Komstraat)

14.15 en 15.30u.: modeflits (campus Boeschepestraat)

15u.: onthaal 10 jaar-afgestudeerden17u.: muziekbox (campus Boeschepestraat)

Het OLVi is open van 14 tot 19u.De leerlingen zijn op beide campussen aan het werkvan 14 tot 17u.

VTImet Centrum Leren en Werken10u.: info en onthaal kandidaat-leerlingen en hun ouders

De AstBuitengewoon Secundair Onderwijs10 en 11u.: info en onthaal kandidaat-leerlingen en hun ouders

De leslokalen en werkplaatsen zijn doorlopend toegankelijk. Demonstraties door de leerlingen.Voorstelling eindwerken - Expo voor land- en tuinbouw - Fototentoonstelling ‘50 jaar VTI’

Het VTI en De Ast zijn open van 10 tot 12u. en van 14 tot 18.30u. De leerlingen zijn aan het werk van 14.30 tot 17.30u.

Breng ookvrijblijvend een bezoek

aan onze internaten.

JEUGD

Olvidool 2012Feestzaal OLVI, Boeschepestraat Zaterdag 2 juni 2012 om 19.30 u.

De ouderraad en de school organiseren voor de der-de keer Olvidool. Tien leerlingen strijden om de fel begeerde titel van ‘Olvidool 2012’. Ze worden daarbij begeleid door een liveband.Een vakjury kiest de winnaar, het publiek de pu-bliekslieveling. Alle kandidaten krijgen een prach-tige prijs. Voor het eerst is er ook een mooi cadeau met de toegangskaarten. Dus ook iemand uit het pu-bliek wint.Toegang: 6 euro in vvk en 8 euro add. Kaarten te be-komen in de school (057 33 46 45) of bij leden ouder-raad.

Organisator: Ouderraad OLVI.

Info: Marnix Barbier (0475 38 33 78 [email protected]) -www.olvi.be/ouderraad.

Schoolfeest De SterVroonhofZondag 3 juni 2012

Tijdens het schoolfeest zorgen de leerlingen voor enkele mooie optredens tijdens het vrij podium. Er is ook een ijskraam, tombola en worstenverkoop. Iedereen welkom vanaf 11.30 u. voor de maaltijd. Inschrijven hiervoor is niet nodig: steak (14 euro) of koude visschotel (15 euro), aangepaste prijzen voor kinderen.

Organisator: Basisschool De Ster.

Info: 057 33 41 32 - [email protected].

Page 22: Stadskrant Poperinge juni 2012

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

22

UIT IN POPERINGESP

EELPLEIN

WER

KIN

GEN

ZOM

ER 2012

D

e Piepauw

Spelew

ijs ’t N

oageltje D

e Pleute

’t Pom

pierke ‘t P

leintje D

e Bollaert

P

operinge P

operinge R

eningelst P

roven R

oesbrugge K

rombeke

Watou

Open

maandag -

maandag -

maandag -

maandag -

maandag -

maandag -

maandag -

vrijdag

vrijdag vrijdag

vrijdag vrijdag

vrijdag vrijdag

Openingsuren

8 – 17.30 u. 8 – 17 u.

13.30 – 17.30 u. 13.30 – 17.30 u.

13.30 – 17.30 u. 13 – 17 u.

13 – 17.30 u.

8 – 12 u./

13 – 17.30 u.

Periode

Maandag 2 juli

Maandag 9 juli

Maandag 2 juli

Maandag 2 juli

Maandag 2 juli

Maandag 2 juli

Maandag 16 juli

t.e.m

. vrijdag t.e.m

. woensdag

t.e.m. vrijdag

t.e.m. vrijdag

t.e.m. vrijdag

t.e.m. w

oensdag t.e.m

. vrijdag

31 augustus 1 augustus

31 augustus 31 augustus

6 juli en van 29 augustus

17 augustus

(incl. M

aandag (bij voldoende

m

aandag 23 juli

feestdagen) 7 augustus

animatoren)

t.e.m

. vrijdag

t.e.m

. woensdag

31 augustus

22 augustus

G

een werking op:

Geen w

erking op: G

een werking op:

Geen w

erking op: G

een werking op:

Geen w

erking op: G

een werking op:

- 3 augustus

- 15 augustus - 15 augustus

- 15 augustus - 15 augustus

- 15 augustus - 15 augustus

(volledige dag)

- dinsdag en

- 30 augustus

- 6 augustus

donderdag van

- 31 augustus

(voorm

iddag)

16 juli t.e.m.

17 augustus

Te weten

Vanaf 3 jaar Voor kinderen

Vanaf 2,5 jaar Voor kinderen

Vanaf 3 jaar Voor kinderen

Voor kinderen

en jongeren

vanaf 3 tot 12

vanaf 3 jaar

van 2,5 tot

m

et beperking

jaar (geboorte-

tot en met

12 jaar

en/of leerstoornis.

jaar 2000 of

het voorbije

Vanaf 3 tot 16 jaar

of 6° leerjaar)

6de leerjaar

Contact

Stijn Mareco

Werkgroep

Leen Verdonck Eline

Bart R

ecour P

aul Carbon

Celine H

espeel

Brabantstraat 17

Vorming &

Actie

Baljuw

straat 72c Vanthournout

Korte

Roggestraat 14

Steenvoorde-

Poperinge

Sien Jacques R

eningelst Steenvoorde-

Lindestraat 1 K

rombeke

straat 45a

0498 56 64 58 057 21 55 35

057 33 94 81 straat 60

Roesbrugge

0479 41 99 30 W

atou

W

atou 0478 31 98 38

0473 45 22 83

0472 32 44 59

Toegangsprijs : Voor alle speelpleinen (uitgezonderd Spelewijs) 1,50 euro per halve dag en 4 euro voor een volledige dag.

Page 23: Stadskrant Poperinge juni 2012

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

23

Juni, een maand volexamenstress? Veel gezinnen herkennen het: juni brengt de nodige stress in het gezin met zich mee. Examens voor de kinderen komen eraan. De kinderen moeten studeren, en daar moeten ouders vaak een handje bij helpen.

Enkele tips om het humeur, de gezinssfeer en de moed niet te verliezen:1. Plan voldoende pauzes in! Studeren is nodig,

maar pauzeren ook. Pauzes zijn er niet enkel voor als het echt niet meer gaat of als het je teveel ge-worden is. Pauzes zijn broodnodig om de leerstof te laten doorsijpelen én om even stoom af te laten.

2. Lachen is gezond en helpt om met stress om te gaan. Plan leuke, ontspannende én grappige din-gen tijdens studiepauzes. Op YouTube zijn grap-pige filmpjes te vinden. Ook het verwerken van de leerstof lukt beter met de nodige humor. Het is leuker studeren met een humoristische toets in de leerstof, en je onthoudt de leerstof ook veel langer.

3. Eet lekker en gezond. Een stuk fruit of een verse fruitsla vormen niet alleen een bron van gezonde vitamines, het is ook de ideale manier om een gezellig moment van de studiepauzes te maken. Neem voldoende tijd voor de maaltijden en voor gezonde tussendoortjes.

4. Slaap, de ideale manier om de leerstof te verwer-ken en om voldoende uitgerust de examenperiode door te komen. Een uitgerust gevoel is zeker in de examenperiode nodig om je te kunnen concentre-ren en om goedgeluimd deze periode door te ko-men. Zeg dus niet: ik heb geen tijd om te slapen!

5. Maak een studie- en een gezinsplanning. Vooraf duidelijk weten wie wat wanneer zal doen, niet al-leen op vlak van studie maar ook in het huishou-den, zorgt voor een gezonde rust in het gezin.

6. Vergeet niet uit te kijken naar de leuke en ontspan-nende vakantieperiode die er straks aankomt.

Info en meer tips: Mobiele Stokpop.

Opvoedingsboek ‘Vogel’(Martine Delfos)over omgaan met leeftijdgenoten Vogel maakt verre reizen en raakt zo vervuld van zich-zelf en zijn vliegkunst dat hij alleen nog aan zichzelf denkt. Op zijn verste reis ontdekt Vogel dat andere vogels ook belangrijk zijn en dat de wereld niet al-leen om hem draait. ‘Vogel’ is een boek voor kinde-ren van 4 tot 10 jaar. Het leent zich uitstekend om als ouder samen met je kind te lezen. Het kan een mooie aanleiding vormen om te spreken over hoe je zoon of dochter op een fijne manier met leeftijdgenoten kan (leren) omgaan. Bots je bij het lezen op vragen of op zaken die je zoon of dochter moeilijk vindt of graag zou leren? Spreek er gerust over met een medewer-ker van de Mobiele Stokpop. Wil je het boek gratis le-nen? Vraag ernaar in de Mobiele Stokpop!

OPVOEDINGS-ONDERSTEUNING

Nieuwe locatie voor SpelewijsJeugdcentrum De KouterVanaf maandag 9 juli 2012 van 8 tot 17 u.

Reeds jaren is er in Poperinge tijdens de zomervakantie een speelpleinwerking voor kinderen met een beperking met broers en zussen. Dankzij de nieuwbouw en herin-richting van jeugdcentrum De Kouter vinden zij nu een vaste locatie. Meer lokalen, zaal met keuken en een afge-sloten speelterrein worden er door het stadsbestuur ter beschikking gesteld. Naar Spelewijs komen kinderen uit Poperinge, maar ook uit Vleteren en Heuvelland. Wie echt geen vervoer heeft, wordt opgehaald mits die een vergoe-ding van 5 euro per adres betaalt. Kinderen van 3 tot 15 jaar kunnen inschrijven. Voor jongeren van 16 tot 30 jaar is er een afzonderlijke werking in ontmoetingsruimte De Spiegel, Rijselstraat 98 Ieper. Spelewijs vindt plaats van 9 juli tot 1 augustus en van 7 tot 22 augustus. De deelname bedraagt 6,50 euro per dag (2de kind 6 euro, 3de en volgende 5,50 euro). Hierin zijn begre-pen: tienuurtje, warm middagmaal, vieruurtje, drankjes en verzekering. Een degelijk opgeleide ploeg monitoren staat in voor de begeleiding.

Organisator: Spelewijs.

Info: Sien Jacques (057 21 55 35 - [email protected]).

Animatoren gezocht voorspeelpleinwerkingenIeder jaar is het voor de kinderen uitkijken naar de zomervakantie. Dit betekent ook verlangen naar de leuke momenten op het speelplein. In Poperinge zijn er opnieuw zeven speelpleinwerkingen actief. Daar wordt gewerkt met vrijwillige animatoren, die tegen een vergoeding, ervoor zorgen dat de kinderen een leuke dag beleven. De speelpleinen zijn nog op zoek naar animatoren. Ben je minstens 15 jaar, ben je nog niet uitgespeeld en wil je een aantal dagen of weken actief zijn op één van de speelpleinwerkingen tegen een vrijwilli-gersvergoeding, neem dan contact op met de Jeugd-dienst of met een speelplein waar je als animator aan de slag wilt.

• De Piepauw Poperinge: [email protected]. • Speelplein De Pleute Proven: [email protected]. • Speelplein ‘t Noageltje Reningelst: [email protected].• Speelplein ‘t Pompierke Roesbrugge: [email protected]. • Speelplein ‘t Pleintje Krombeke: [email protected]. • Speelplein De Bollaert Watou: [email protected]. • Speelplein Spelewijs Poperinge: [email protected].

Meer info: Jeugddienst (057 332 629 [email protected]).

Page 24: Stadskrant Poperinge juni 2012

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

UIT IN POPERINGE

24

In de voormalige brouwerij Six in de dorpskom van Reningelst opent op 1 juli de Kinderbrou-werij. Het wordt een beschei-den cultuurhuisje voor kinde-ren en gezinnen met kinderen. Dat zal zowel receptief, via theater- en muziekvoorstel-lingen en tentoonstellingen, als productief zijn via een sys-teem van “artists in residence” die producties maken voor de Kinderbrouwerij. In de nog te restaureren mouterij worden later polyvalente ruimtes inge-richt voor creatieve ateliers en workshops.

UNIEKE SPELENIn de oude machinekamer en het tonnenwaskot is er een Familiekroeg waar jong en oud het spelende kind in zich naar boven kan halen. De kroeg zal volgestouwd zijn met spelletjes, volksspelen en bordspelen. Heel wat van die spelen kregen een nieuw ontwerp dat inspeelt op Westhoekthema’s. Zo is er een Spel van blauwers en commiezen, een regiopoly, een coureursspelletje op “De Acht van Reningelst”, een ganzenbord dat de lotgevallen van “Tommie goes to war” vertelt, een Trappistentopspel …

FAMILIEKROEGDe Familiekroeg wil, net als het hele complex en de hele werking, vooral authentiek zijn. Dit gebeurt door inhou-delijk in te spelen op Westhoekthema’s maar ook door de inrichting van de kroeg met duurzame materialen en via recuperatie van heel wat meubels, veelal uit de vijftiger jaren. Ook in wat er gegeten en gedronken kan worden, wil de Kinderbrouwerij authenticiteit nastreven. Er is een aanbod hoeveproducten uit eigen dorp en voor de volwasse-nen laat vzw De Fietseling een nieuw bier brouwen. De biologische brouwerij De Plukker uit Poperinge ontwikkelt momenteel een nieuw bruin bier dat (uiteraard) de naam Rookop zal dragen, verwijzend naar het legendarische feestbier dat brouwer Six op de site van de Kinderbrouwerij brouwde tot in 1963.De Familiekroeg zal tijdens de zomervakantie op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u. open zijn. Buiten de schoolvakanties enkel op zaterdag en zondag.

HOMMELSPELOm De Kinderbrouwerij kenbaar te maken bij gezinnen met kinderen die op bezoek komen in de Westhoek, hebben De Heren (een creatief collectief) het “Hommelspel” ontwikkeld dat in een zestigtal vakantiehuisjes die zich kind-vriendelijk willen profileren, zal worden gelegd. Het is een variant op het traditionele “Slangen & Ladders” maar het is verplaatst naar het hopveld waar de boer de ladder op ging om de ranken los te maken. Die dwarrelden dan naar beneden en verschaften werk voor de handplukkers.

KINDERFEESTJES en GEZINSUITJESIn de Kinderbrouwerij kan je een apart arrangement boeken voor een verjaardagsfeestje, een kinderfeestje of een gezellig uitje met kinderen, ouders, opa’s en oma’s, neefjes en nichtjes, ooms en tantes. Je kunt spelen binnen en buiten met uitleg bij en begeleiding van de spelletjes en lekkers volgens afspraak en goesting. Een middagje spelen in de Kinderbrouwerij is te boeken in “De gezinsroute”. Dit arrangement maakt deel uit van de Poperingse Volks-sportroute.

Organisator: vzw De Fietseling.

Info: www.kinderbrouwerij.com.

Opening de KinderbrouwerijHeuvellandseweg ReningelstZondag 1 juli 2012

Page 25: Stadskrant Poperinge juni 2012

25

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

NIEUWSVAN DE SPORTDIENSTZwemlessen voor de jeugdZaterdag 30 juni - woensdag 29 augustus 2012

Periodes:• 30 juni + 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 14 juli. Uren: 8.45 - 9.45 of 9.45 - 10.45 of 11.00 - 12.00 u.• 16, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 30 juli. Uren: 8.45 - 9.45 u.• 31 juli + 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13 augustus. Uren: 8.45 - 9.45 of 9.45 - 10.45 u.• 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29 augustus. Uren: 8.45 - 9.45 of 9.45 - 10.45 u.

Tarief = 12 lessen: 75 euro.

Vooraf reserveren en betalen aan de kassa of over-schrijven op BE91 0013 6736 8176 (Sportpromotie) met vermelding naam, periode en uur; inschrijving is pas definitief na betaling.

Organisator: Sportdienst Poperinge.

Info: 057 33 48 25 - [email protected].

Tennis op stedelijke sportzone

Er zijn hiervoor twee terreinen ter beschikking. Tarief: 5,20 euro /uur (een individueel abonne-ment = 52 euro; een gezinsabonnement = 90 euro.Reservatie via [email protected] of 057 33 48 25.

Tiende HoppelandmeetingAtletiekpiste sportzoneZaterdag 30 juni 2012 vanaf 14 u.

Aan deze pistemeeting nemen zowel atletiekclubs van binnen als buiten onze provincie deel. De al-lerkleinsten starten om 14 u. en vanaf 15 u. is het de beurt aan alle andere atleten. Hoogtepunt is de Olympische Aflossing waarvoor een grote prijzenpot voorzien is. Dit wordt ook voor de atleten en organi-satie een grote test voor het Provinciaal Kampioen-schap Aflossing op 19 augustus in Poperinge. Toe-gang gratis.

Organisator: Flac Poperinge.

Info: David Vandenabeele(0495 23 86 54 - vandenabeele.david@gmail com).

Geko Ypres Rally 2012Vrijdag 22 tot zaterdag 23 juni 2012 om 17 u.

De deelnemers werken 18 klassementsproeven af of ongeveer 300 km over smalle, kronkelige en oneffen plattelandswegen. Tot 60 % van het parcours is ver-nieuwd. Op vrijdag is er in de omgeving van Renin-gelst om 16.59 u. en 20 u. de KP Dikkebus (14,30 km) en start om 17.31 u. de KP Westouter (7,39 km). Op zaterdag volgt om 11.38 u. en 19.04 u. de KP Vlete-ren-Krombeke (14,34 km) met start in de Kallestraat en aankomst in de Canadaweg, en begint om 11.55 u. en 19.21 u. de KP Watou (12,80 km) met start in de Gravendreef en aankomst in de Boudeweelstraat.

Ypres Historic RallyDe Ypres Historic Rally is dit jaar aan de 20ste editie toe. Deze Belgische manche blijft een topwedstrijd in het Kampioenschap van Europa. Zo kunnen de orga-nisatoren grote namen toevoegen aan het palmares in opvolging van Geoffrey Crabtree, Bjorn Waldegard en Jimmy McRae.

Veiligheid bovenopElk jaar zorgt de organisatie voor een veilig rally-gebeuren. Meer info (over KP’s, verbindingsritten, plaatsen waar parkeer- en/of verkeersverbod geldt ...), op www.ypresrally.com of bij politiecommissaris Bob Mestdagh (057 33 40 00).

Zoek je de weg naar een leuke vakantie?

.be is de nieuwe

vrijetijdswebsite van de stad Poperinge.

Je vindt er een overzicht van alle activiteiten en kampen (in juli en augustus) voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar. Handige zoek lters helpen je om vlot de favoriete activiteiten en kampen voor jouw kind(eren) te selecteren.Je kan ook zeer gemakkelijk digitaal inschrijven.Surf naar www.popsjot.be en geniet deze zomer van het sterke vrijetijdsaanbod in Poperinge.

Contact: [email protected] (057 33 26 29) [email protected] (057 33 48 25)

Zoek je de weg naar een leuke vakantie?

Page 26: Stadskrant Poperinge juni 2012

Honderd jaar Feest van het PaardCentrum KrombekeZondag 24 en maandag 25 juni 2012

26

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

GESCHIEDENISKrombeke, 20 juni 1912: Vier paardenhandelaars staan na de zondagsmis aan de toog ter gelegenheid van Sint-Jankermis te pronken met hun viervoeters: “Wie van ons heeft nu eigenlijk het vlugste paard?” Ze laten er niet al te veel gras over groeien want de volgende dag staan ze aan de start voor een snelheidskoers met hun paarden door de straten van het dorp. Met deze weddenschap begint de geschiedenis van de Krombeekse paardenkoersen. Vanaf dan worden er jaar-lijks op maandag paardenwedstrijden georganiseerd. Heel snel wordt het dorp de derde maandag van juni ‘the place to be’ voor velen. En ze komen van overal. Ieder heeft zo wel een reden om in Krombeke te zijn. Vanaf 17 u. draven de paarden, verdeeld over verschillende reeksen, door de straten. Het volk geniet met volle teugen. Het bier vloeit ondertussen uit de tapkranen, de boerenworsten geuren heerlijk op de hete barbecueroosters, Vlaamse ambiance-muziek klinkt uit de jukebox van de cafés. De waard achter de toog doet gouden zaken. Dit is een volkse kermis op zijn best! De toegang is gratis, mede door de goede medewer-king van het stadsbestuur en de vele sponsors.Rond de jaren ‘90 is de volkstoeloop enorm: het bevol-kingsaantal (700 inwoners) vervijfvoudigt. En iedereen blijft graag ‘plakken’ in een of ander café of in de Witsoon-ezaal waar de discobar de muzikale noten laat klinken op het paardenbal. Dat de laatsten pas op dinsdagvoormiddag naar huis wankelen, is een jaarlijks feit. De meesten krijgen van hun werkgever immers een dagje vrij. Zelfs de plaatse-lijke school houdt the day after de poort gesloten. Iedereen die de paardenkoersen heeft meegemaakt, is het er roe-rend mee eens: volgend jaar keren ze vast en zeker terug!Maar stilaan gaat de dierenrechtenorganisatie Gaia zich ook keren tegen paardenkoersen op straat. Met tv-beel-den van een uitglijdend paard komt Michel Vandenbossche hier roet in het eten gooien. Men geeft hem gelijk: geen paardenkoersen meer op straat. Dit is een zware opdof-fer. Het bestuur blijft niet bij de pakken zitten, want kermis in Krombeke zonder paarden is geen kermis. Vanaf 1994 organiseren ze de Folkloristische Paardenfeesten. Met-

een schrijven een 200-tal paarden zich in voor de markt. Daarnaast worden afwisselend activiteiten georganiseerd: menwedstrijd, trekwedstrijd, behendigheidswedstrijd ... Telkens is er ook een speciale act te paard onder de vorm van acrobatie.Rond de eeuwwisseling heeft het Paardencomité de weide van Deblock laten nivelleren om paardenkoersen te kun-nen organiseren. Want het publiek hunkert naar die koer-sen. En dat is meteen een schot in de roos zodat de orga-nisatie daarmee blijft doorgaan. De koersen eindigen rond 21 u. met een heuse finale en een steeple race over de Krom Beke. Het volk zakt dan af naar ‘de platse’ waar het muzikale gedeelte kan beginnen, telkens met coverbands. Voor de ene is dat meezingen en dansen, voor de andere achtergrondmuziek tijdens de toogpraat bij de biertenten tot de vroege uurtjes.

FEESTPROGRAMMAZondag 24 juni:Dag van het Vlaams en Belgisch trekpaard13.45 u.: Opening met optreden jachthoornblazers en

optocht Witsoone jachtruiters.14.30 u.: 1ste deel show Vlaams en Belgisch trekpaard.16.00 u.: Aankomst optocht Witsoone jachtruiters en op-

treden van de jachthoornblazers.16.30 u.: 2de deel show.17.30 u.: Afsluitend optreden van de jachthoornblazers.17.45 tot 19. 30 u.: Demonstratie menwedstrijd.

Maandag 25 juni: Paardenkoersmaandag14.00 u.: Folkloristische verzameling voor paarden en

pony’s en markt voor nieuwe en tweedehands-benodigdheden.

17.00 u.: Zes paardenkoersen i.s.m. vzw Draf- en vlucht-koersen Vlaanderen.

20.00 u.: Speciale koers met Belgische boerenpaarden.20.30 u.: Finale met alle winnaars van de reeksen.20.45 u.: Zesde Grote Steeple Krombeke.21.30 u.: Optreden rockcoverband Crystal Moon.23.00 u.: Vuurwerk en openluchtfuif met dj Down Under.

Alle toegang is gratis.

Alle info en inschrijvingen markt: [email protected] en www.feestvanhetpaard.be of Pieter Top (0475 81 14 16), Rik Coevoet (0478 42 49 25) of Gilbert Feryn (057 30 06 05).

Organisator: vzw Folkloristische Paardenkoersen.

Page 27: Stadskrant Poperinge juni 2012

Reningelst, dorp in versnellingAls fietsdorp kreeg Reningelsteen fietswiel verwerkt in het logo.

Proven, proactief dorpIn het logo van Proven worden de tandwielen van industrie en techniek weergegeven.

Watou, dorp van hoge gisting Met twee brouwerijen op haar grondgebied staat in het logo van Watou een patersglas met mes en vork centraal.

’t Vogeltje, vrolijk Voor deze plaats werd gekozen voor een vrolijk vogeltje.

Sint-Jan-Ter-Biezen,kathedraal van een landschap Hier staan het landschap en het kerkje waar de gregori-aanse koren oefenen centraal.

Info: Dienst Cultuur (057 34 66 88, [email protected])

stadskrant juni 2012 www.poperinge.be

27

Voor elke deelgemeenteeen eigen identiteitIn het voorjaar 2011 hield het architectenbureau Jan Maenhout een belevingsonderzoek in Poperinge. De be-doeling van dat onderzoek was op zoek te gaan naar de identiteit van en de samenhang tussen negen Popering-se woonkernen en de stad Poperinge. Bewoners van alle woonkernen hielpen het architectenbureau op zijn zoek-tocht naar de ziel van Abele, Haringe, Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge, Sint-Jan-ter-Biezen, ‘t Vogeltje en Watou. Eén van de aanbevelingen van de medewerkers van het architectenbureau was om de ‘visuele’ identiteit van de negen woonkernen te verbeelden in een huisstijl. Ontwerpbureau Bazard’art mocht de nieuwe logo’s van de negen woonkernen ontwikkelen en op 19 april werden ze voorgesteld aan de bewonersplatforms in zaal Rookop in Reningelst. Voortaan zie je deze identiteiten in elk dorp opduiken onder de vorm van stickers, een eigen logo op affiches, enveloppen en briefhoofden, op vlaggen, op de websites en in een blikvanger in het centrum van elke woonkern. Dankzij hun eigen huisstijl kunnen de woonker-nen hun plaats als unieke gemeenschap en als deel van Poperinge innemen. Het spel van de verschillendevisuele identiteiten onderstreeptde samenhangtussen deverschillendegemeenschappenen zet tegelijkertijdde uniciteit ervanin de kijker.

Abele, la belle In dit dorp staan de grensen de douane symbool.

Roesbrugge, ijzersterk dorpHet belangrijkste elementin het logovan Roesbruggeis de IJzer.

Haringe,dorp in harmonieDe orgelconcertenin de kerk van Haringelokken jaarlijks heel watmuziekliefhebbers naar dit dorp.

Krombeke, dorp met krachtEind juni wordt in Krombekede honderdste editie vande Paardenkoersen georganiseerd.Het hoefijzer staat hier symboolvoor de kracht van het dorp.

Page 28: Stadskrant Poperinge juni 2012

www.poperinge.be stadskrant juni 2012

28

ColofonSamenstelling:CommunicatiedienstGrote Markt 18970 PoperingeTel. 057 34 66 89Fax 057 33 75 81

Contact:[email protected]

Redactieraad:Jan Jacobs (culturele raad), Nele Inde-vuyst (jeugdraad), Johan Taillieu (sport-raad), Guido Quaghebeur (milieuraad), Herman Bertier, Eva Bouve, Doreen Logie en Guy Beugnies

Foto’s:Eigen stadsdiensten en Michaël Depes-tele.

Verantwoordelijke uitgever:Christof DejaegherBurgemeesterBeluikstraat 18970 Poperinge

Ontwerp en Druk:www.drukkerijschoonaert.be

Deadline stadskrantjuli-augustus: 10 juni 2012