Stadskrant Kortrijk

download Stadskrant Kortrijk

of 28

 • date post

  27-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Informatiekrant over alles wat betrekking heeft tot Stad Kortrijk voor de periode december 2010.

Transcript of Stadskrant Kortrijk

 • december 2010 wordt maandelijks gratis verspreid met 7 bladzijden UiT in Kortrijk

  StadSkrantKortrijK

  A a l b e k eB e l l e g e mB i s s e g e m

  H e u l eK o o i g e m

  K o r t r i j kM a r k e

  R o l l e g e m

  aan het woord

  Kortrijk in 2010

  wonen

  Kortrij(k)woningen

  leefmilieu

  Eerste wandelnetwerk

  Klaar vooreindejaar

  pakjeStijd

 • 2 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 3

  Inhoud

  Stadskrant Kortrijk is het officile stadsmagazine van de stad Kortrijk, verschijnt maandelijks (behalve in augustus) en wordt gratis huis aan huis bedeeld | Verantwoordelijke uitgever: Lieven Lybeer, Goedendaglaan 80, Kortrijk | Samenstelling en eindredactie: Team Communicatie, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk | Oplage: 39.500 exemplaren | Klachten over de bedeling? Neem contact op met het Team Communicatie, 056 27 87 90 | Heb je zelf nieuws? De redactie verneemt het graag via stadskrant@kortrijk.be.

  Van lelijk naar mooi 12 Het kruispunt aan de Doorniksesteenweg met Walle en de Sint-Rochuslaan - in de volks-mond het Kanon genoemd - en de omgeving van het brugje over het kanaal Bossuit-Kortrijk aan de Spinnerijkaai en de Stasegemsestraat vormen een doorn in het oog van veel Kortrijkzanen. Beide plaatsen mag je sinds kort zelfs zonder aarzelen als lelijk plekje bestempelen.

  Meldingsplicht ontsluierd 15De directie Stadsplanning en ontwikkeling ontvangt dagelijks brieven van bouwlustige burgers die prangende vragen hebben over de meldingsplicht. Sinds 1 december is het zo dat je bepaalde werken aan een woning of ander gebouw sneller kan uitvoeren door die meldingsplicht. De Stadskrant geeft je graag een bloemlezing van de veelgestelde vragen en - nog belangrijker - de antwoorden erop!

  Eindejaar in Kortrijk 20De donkerste dagen van het jaar zijn ook de meest gezellige, mysterieuze en feerieke. Ze zijn een uitnodiging om van alles te organiseren om mensen bijeen te brengen, en samen uit te kijken naar wat het nieuwe jaar zal brengen. De komende weken zijn rijk gevuld met allerlei activiteiten.

  Kortrijk herbergt schat aan rijwoningen 8 Het boek Kortrij(k)woningen neemt je mee op pad door de stad op zoek naar de mooi-ste rijwoningen. Drie wandelingen gidsen je langs imposante burgerhuizen en nieuwe of recent gerenoveerde rijwoningen. Na ettelijke uren stappen zal je versteld staan van de historische herinneringen aan en sappige anekdotes over bepaalde woningen. Rep je naar het Museum 1302 en ontvang een gratis exemplaar van het boek!

  en verder: Stappen tussen Leie en Schelde > 3 | Zo zag je Kortrijk in 2010 > 4 | Pakjes onder de kerstboom > 6 | Zet je evenement in de kijker > 10 | Vernieuwd wijkbureau voor Drie Hofsteden > 10 Gezonde voeding is niet per se duur > 11 | Vijfentwintig jaar lokale dienstencentra > 13 | Bewoners en stad pakken wijkgroen aan > 14 | Arm en toch een dak boven je hoofd? > 14 | Vroeger en nu > 16 Kortrijk Kort > 17 | De Mensen > 19 | Stadskiekjes > 27

  Stad

  skra

  nt K

  ortr

  ijk k

  an je

  ook

  dow

  nloa

  den

  via

  ww

  w.k

  ortr

  ijk.b

  eco

  verfo

  to:

  Fot

  o H

  ol

 • 2 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 3

  Een warme herfstjas en stevige stapschoenen, meer hebben we niet nodig voor een verkwikkende wandeling doorheen het eerste wandelnetwerk van de Leiestreek. Westtoer stippelde een netwerk uit van meer dan 150 kilometer en doopte het geheel Land van Mortagne. Ideaal voor een ontspannend tochtje tussen Bellegem, Moen, Bossuit en Spiere-Helkijn.

  Nadat we bij Toerisme Kortrijk de pas uit-gegeven brochure van Westtoer hebben gekocht voor amper 6 euro, beginnen we onze wandeling in n van de vier dorpsker-nen waarrond het netwerk is opgebouwd. De folder is heel handig, want het papier is scheurvrij en waterbestendig. We leren dat het Land van Mortagne een gebied van ruim 5000 hectare omvat. Te veel afstand voor n wandeling, maar perfect om later een nieuwe stapnamiddag in te lassen.

  KnooppuntenBovendien kunnen we dit volledig op ei-gen houtje doen: een systeem van genum-merde knooppunten leidt ons doorheen dit netwerk, en dat in beide richtingen. Doorverwijsborden tonen ons telkens de weg naar het volgende knooppuntnum-mer. Zo kunnen we telkens onze eigen startplaats, afstand en terrein kiezen. Terwijl we halt houden bij n van de talloze veld-

  kapelletjes, komen we in de brochure alles te weten over de natuurlijke watergrenzen van dit wandelnetwerk: de Schelde in het oosten en het Kanaal Bossuit-Kortrijk in het westen. We kuieren verder langs een prachtige vierkantshoeve en ontdekken een zoveelste kerkwegel, die het dorp naadloos met het platteland verbindt. We zetten onze longen helemaal open voor de verse lucht van het Argendaalbos en ma-ken intussen al plannen voor een nieuwe tocht. Bovenaan ons verlanglijstje staan de natuurreservaten De Vaarttaluds en De Oude Spoorweg. Of trekken we eerst naar het Grandval-, het Mortagne- en het Or-veytbos? En ding is duidelijk: wandelen in dit prachtige gebied is voor herhaling vatbaar.

  , De brochure is te koop bij Toerisme Kortrijk, Begijnhofpark in Kortrijk. Elke dag open van 10

  tot 17 uur, www.toerismekortrijk.be.

  Ten zuiden van de E17, vlakbij het Kennedybos kunnen we ons wan-delhart helemaal ophalen in het stadsgroen van de Marionetten. Op tien minuten van het stadscentrum heeft dit gebied zich ontpopt als een nieuwe groene long van Kortrijk.

  We twijfelen tussen een begeleide wandeling die start vanuit het bezoe-kerscentrum Hoeve te Coucx of n van de nieuw uitgestippelde wandel-routes en opteren voor dit laatste. We volgen vanaf Hoeve te Coucx de hou-ten paaltjes met gekleurde top en kie-zen voor het blauwe traject van 2,5 km, dat half verharde met verharde paden afwisselt en het gebied van zuidwest naar noordoost doorkruist. Plezant zijn ook de oranje, witte en groene paden, die als lussen vanaf de blauwe wande-ling vertrekken en ons vooral over gras-paden en bosaanplanting sturen. In 2011 zullen we beslist deelnemen aan n van de begeleide wandelingen die Leefmilieu Kortrijk en Natuurpunt Afde-ling Kortrijk hier organiseren.

  , Hoeve te Couckx Marionetten 12 in Kortrijk

  Het bezoekerscentrum is elke zondag open

  van 14 tot 16.30 uur.

  Marcheren in de Marionetten

  Stappen tussenLeie en Schelde

  leefmilieu

  f

  oto

  Wes

  ttoe

  r K

  urt V

  ande

  wal

  le

 • 4 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 5

  Dat Kortrijk leeft, is het voorbije jaar meermaals bewezen. 2010 was zonder twijfel een jaar waarin de stad het stof van de werken gaandeweg van zich afschudde en trots haar nieuwe gezicht liet zien. De opening van het winkelcomplex K in Kortrijk, de inwijding van de nieuwe campus az groeninge en de vooruitgaande Leiewerken zijn daar maar enkele voorbeelden van.

  Zo zag je Kortrijk in 2010

 • 4 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 5

  aan het Woord

  Dat het een feestjaar was, blijkt ove-rigens uit de vele kaarsjes die de stad mocht uitblazen. Centrum Overleie vierde haar vijfde verjaardag, Humoro-logie was toe aan haar 25ste editie, de Sinksenfeesten en het Student Welcome Concert verwelkomden voor het tiende jaar op rij een massa volk en alsof dat nog niet genoeg is, telde ook de Konink-lijke Academie voor Schone Kunsten het afgelopen jaar maar liefst 250 (!) kaarsjes op de verjaardagstaart. De Stadskrant friste haar geheugen op, trok op pad en vroeg enkele markante Kortrijkzanen hoe zij het voorbije jaar beleefden.

  AMBIANCE VERZEKERD Fien Florin: Ik was behoorlijk onder de indruk van het nieuwe winkelcentrum, maar ook de culturele activiteiten in de binnenstad trokken mijn aandacht. De sfeer tijdens Sinksen 10, Studio Kortrijk en vooral de Tinkesfeesten was gewoonweg onbeschrijflijk. Mijn deelname was zonder twijfel mijn absolute hoogtepunt in 2010. Op zon moment voel je dat iedereen trots is om Kortrijkzaan te zijn en dat doet me wel iets. De komst van Villa Vanthilt zorgde er bovendien voor dat er tijdens de anders zo kalme zomermaanden altijd ambiance was. Overal in de stad troepten mensen samen die anders wellicht in hun luie zetel waren blijven zitten. Natuurlijk zijn de klei-nere initiatieven minstens even leuk, maar de grote media-evenementen zorgen toch nog voor dat tikkeltje extra trots.

  , Fien Florin mag een jaar lang het lint dragen van Tineke van Heule 2010.

  k in kortrijk iS het WALHALLA VOOR ELKE ARCHITECTHannes Pieters: De meest ingrijpende ver-andering en gebeurtenis van het afgelopen jaar is ongetwijfeld de opening van het nieu-we winkelcentrum K in Kortrijk. Het maan-denlange geploeter in de modder vergeet ik snel als ik zie welk imposant bouwwerk de stad in het centrum optrok. Door het geheel neer te poten middenin het bestaande win-kelwandelgebied vind ik het complex erg geslaagd en een grote verbetering voor de uitstraling van de stad. Als ik een klein punt

  van kritiek mag geven, dan vind ik dat er op de gelijkvloerse verdieping nauwelijks win-kelpanden zijn die rechtstreeks doorlopen naar de omliggende winkelstraten. Dat zou de omgeving nog meer bij het geheel be-trokken hebben.

  , Ingenieur-architect Hannes Pieters won met zijn eindwerk zowel de Vlaamse Scriptieprijs als de

  Nederlandse Six-penning voor jonge onderzoekers.

  oud en nieuw Smelt PRACHTIG SAMEN Tom Linster: Hoewel ik vooral als natuur-fotograaf aan de slag ben, kan ik niet ont-kennen dat Kortrijk het voorbije jaar een bron van inspiratie was voor mijn werk. De grote veranderingen in de stadskern geven het centrum een prachtige uitstraling. Het boeit me om te zien hoe oud en nieuw glo-rieus samensmelt en een nieuw evenwicht vormt. Die eenwor