Stadskrant juli 2010

8
2-maandelijks informatieblad uitgegeven door het gemeentebestuur knokke-heist | 21e jaargang | nr. 4 - juli 2010 - augustus 2010 | ver. uitgever: graaf leopold lippens | afgiftekantoor knokke-heist eindredactie: dienst communicatie, stadhuis a. verweeplein 1, 8300 knokke-heist | tel. 050 630 133 | fax 050 630 159 | e-mail [email protected] | grafische vormgeving en druk: www.verdographics.be STADSKRANT KNOKKE-HEIST | JULI 2010 - AUGUSTUS 2010 | SURF OOK NAAR: WWW.KNOKKE-HEIST.BE Stadskrant pagina Preventiedienst wijst jongeren op risicogedrag pagina Overlast door overzomerende ganzen pagina Duurzaam afvalbeleid Als gemeentebestuur krijgen we steeds vaker meldingen van bewoners en toe- risten, die zich beklagen over het lawaai, vervuiling en agressie, afkomstig van meeu- wen. Vooral in de zomerperiode veroorza- ken deze dieren met hun gekrijs, aanvallen op vuilniszakken en het nestelen op daken van flatgebouwen, een boel overlast. Als burger kunt u nochtans deze hinder vermijden door huishoudelijk afval pas ná zonsondergang buiten te zetten, geen zwerfvuil achter te laten op straat en nest- vorming op uw plat dak te voorkomen. Om de bevolking bewust te maken van de meeuwenproblematiek, pakt het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer deze zomer trouwens uit met een grote sen- sibiliseringscampagne met als slogan “Gun meeuwen geen fastfood”. Medewerkers van de Preventiedienst zullen ook in Knokke- Heist folders en affiches op verschillende locaties in winkelstraten en op de zeedijk verspreiden. Onze Lokale Politie blijft ook deze zomer streng toezien op het voederverbod. Overtreders mogen zich verwachten aan een geldboete van 250 EUR! Als burgemeester reken ik alvast op uw medewerking en burgerzin om de overlast door meeuwen in onze kustgemeente binnen de perken te houden. Voor meer info: www.meeuwenindestad.be of de dienst Milieu-Natuur tel. 050 630 185 of [email protected] Graaf Leopold Lippens Burgemeester van Knokke-Heist Gun meeuwen geen fastfood! Dossier zwembad Duinenwater De rotonde in de Knokkestraat ter hoogte van de Asterstraat is ondertussen klaar. De verbindingsweg naar de nieuwe verkaveling Duinenwater, tot aan de spoorweg, is gepland tegen eind augustus. In september starten ook de werk- zaamheden aan de rioleringen van Duinenwater. Dit werk zal starten aan de kant van het station. Vanaf 1 augustus worden de grote TMVW-waterleidingen tussen de Nieuwstraat en het station al verlegd zodat die onder de nieuwe wegenis van Duinenwater zullen lopen. De vergunningen voor het nieuwe zwembadcomplex worden verwacht tegen midden augustus. De werfplanning om de grondwerken te starten in de tweede helft van augustus zijn in volle voorbereiding. Voorlopig loopt alles nog vol- gens schema om het zwembad in het voorjaar van 2012 in gebruik te kunnen nemen. Arcas ®

description

Juli-augustus 2010

Transcript of Stadskrant juli 2010

Page 1: Stadskrant juli 2010

2-maandelijks informatieblad uitgegeven door het gemeentebestuur knokke-heist | 21e jaargang | nr. 4 - juli 2010 - augustus 2010 | ver. uitgever: graaf leopold lippens | afgiftekantoor knokke-heisteindredactie: dienst communicatie, stadhuis a. verweeplein 1, 8300 knokke-heist | tel. 050 630 133 | fax 050 630 159 | e-mail [email protected] | grafische vormgeving en druk: www.verdographics.be

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Stadskrant

pag ina

Preventiedienst wijst jongeren op risicogedrag

pag ina

Overlast door overzomerende ganzen

pag ina

Duurzaam afvalbeleid

Als gemeentebestuur krijgen we steeds vaker meldingen van bewoners en toe-risten, die zich beklagen over het lawaai, vervuiling en agressie, afkomstig van meeu-wen. Vooral in de zomerperiode veroorza-ken deze dieren met hun gekrijs, aanvallen op vuilniszakken en het nestelen op daken van flatgebouwen, een boel overlast.

Als burger kunt u nochtans deze hinder vermijden door huishoudelijk afval pas ná zonsondergang buiten te zetten, geen zwerfvuil achter te laten op straat en nest-vorming op uw plat dak te voorkomen. Om de bevolking bewust te maken van de meeuwenproblematiek, pakt het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer deze zomer trouwens uit met een grote sen-sibiliseringscampagne met als slogan “Gun meeuwen geen fastfood”. Medewerkers van de Preventiedienst zullen ook in Knokke-Heist folders en affiches op verschillende locaties in winkelstraten en op de zeedijk verspreiden. Onze Lokale Politie blijft ook deze zomer streng toezien op het voederverbod. Overtreders mogen zich verwachten aan een geldboete van 250 EUR!

Als burgemeester reken ik alvast op uw medewerking en burgerzin om de overlast door meeuwen in onze kustgemeente binnen de perken te houden.

Voor meer info: www.meeuwenindestad.be of de dienst Milieu-Natuur tel. 050 630 185 of [email protected]

graaf leopold lippens burgemeester van knokke-heist

Gun meeuwen geen fastfood! Dossier zwembad Duinenwater De rotonde in de Knokkestraat ter hoogte van de Asterstraat is ondertussen klaar. De verbindingsweg naar de nieuwe verkaveling Duinenwater, tot aan de spoorweg, is gepland tegen eind augustus. In september starten ook de werk-zaamheden aan de rioleringen van Duinenwater. Dit werk zal starten aan de kant van het station. Vanaf 1 augustus worden de grote TMVW-waterleidingen tussen de Nieuwstraat en het station al verlegd zodat die onder de nieuwe wegenis van Duinenwater zullen lopen.

De vergunningen voor het nieuwe zwembadcomplex worden verwacht tegen midden augustus. De werfplanning om de grondwerken te starten in de tweede helft van augustus zijn in volle voorbereiding. Voorlopig loopt alles nog vol-gens schema om het zwembad in het voorjaar van 2012 in gebruik te kunnen nemen.

Arcas®

Page 2: Stadskrant juli 2010

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Hoe pakt u schade aan op landbouwpercelen door overzomerende ganzen Steeds vaker worden landbouwers geconfronteerd met overzomerende gan-zen zoals grauwe ganzen, Canadese ganzen en Nijlganzen op hun percelen. Dit zijn ganzen die gedurende de zomermaanden (april – september) in België verblijven en in wilde staat tot broeden komen. Deze kunnen heel wat schade berokkenen aan de gewassen.

Wat kunt u als landbouwer doen om teelt-schade te beperken? Een eerste belangrijke maatregel is het verjagen met afweermiddelen. Met behulp van vlaggen, vogelverschrikkers, geluiden, … kunt u ongewenste gan-zen van het perceel wegjagen.

Wat indien verjaging niet voldoende blijkt? Als afweer niet het gewenste effect heeft, neemt u best zo snel mogelijk contact op met de jacht-rechthouder (jager). Soepganzen (bastaardganzen), Nijlganzen en andere exoten mogen het hele jaar door met het geweer afgeschoten worden. Voor de grauwe gans en Canadese gans gelden er wettelijke regels omdat deze soorten jachtwild zijn. Wanneer de jacht op de grauwe en Canadese gans geopend is (respectievelijk 15 augustus tot 30 september en 15 augustus tot 31 januari) kan de jager meteen de ganzen komen bejagen met het geweer.

Buiten deze periode is er ook nog een periode waarin bijzondere bejaging mogelijk is, namelijk van 15 juli tot 15 augustus (en voor Canadese gans ook de volledige maand februari) waarbij uw jager, na eenvoudige schriftelijke melding aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de ganzen kan komen bejagen ter voorkoming van schade.

Als de schade door de grauwe of Canadese ganzen buiten deze periodes plaatsgrijpt, kunt u als teelteigenaar bij het ANB melden dat uw jager deze ganzen zal komen bestrijden om de schade aan uw teelten te beperken. Indien uw jager dit niet kan/wil, kunt u hem schriftelijk in gebreke stellen en een andere jager aanstellen om de ganzen te komen bestrijden.

Wat als de ganzen bij u broeden?Broedende ganzen en kuikens zoeken hun voedsel in de onmiddellijke nabijheid van hun nest. Zo voeden ze zich met de vegetatie langs de waterkant. Vraat aan naburige landbouwgewas-

sen komt echter ook vaak voor. Ten behoeve van het natuurbeheer (bescherming van de oevervegetatie, …) kunt u de eieren uit deze nesten schudden of prikken. Het schudden van eieren dient u op voorhand te melden bij het ANB.

Het is belangrijk de nesten niet te vernietigen, maar schijnbaar intact achter te laten, anders zal de gans een nieuw nest beginnen. U kunt ganzeneieren schudden of prikken tijdens het broedseizoen (maart tot juni). Door de dooier te klutsen of een gaatje te prikken aan de bolle kant van het ei, waar de luchtzak zich bevindt, blijven de gan-zen op het nest zitten en komen er dat broedseizoen geen nieuwe ganzen bij. Langs gecategoriseerde waterlopen of polderwaterlopen kan voor het schudden van eieren een beroep gedaan worden op de rattenvangers. Hiertoe dient de polder of de gemeente een aanvraag te richten aan ANB. Langs private waterlopen en op privéterreinen is de eigenaar/gebruiker verantwoordelijk voor de aanvraag.

Wat als schade toch niet vermeden kon worden?In de buurt van natuurreservaten kan het gebeuren dat de schade-veroorzakende ganzen niet bejaagd of bestreden kunnen worden, omdat ze steeds wegvluchten in het natuurreservaat, waar geen jacht of bestrijding mogelijk is. In dit geval kunt u bij het ANB een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een vergoeding van de wildschade. Enkel indien de schade groter is dan 300 EUR komt u hiervoor in aanmerking. Vijf procent van het bedrag van de vastge-stelde schade, met een minimum van 250 EUR, is voor eigen reke-

ning. De schade moet zeker binnen 5 dagen na vaststelling gemeld worden.

Indien de ganzen niet afkomstig zijn uit een reservaat en uw jachtrechthouder deze zomerganzen niet wil komen bejagen of bestrijden, dan is uw jager aansprakelijk voor de geleden schade. Hij/zij is immers verplicht om bij schade door jachtwild op te treden.

In ieder geval is het beter te voorkomen dan te genezen. Daarom worden in West- en Oost-Vlaanderen en Zeeland de handen in elkaar geslagen om via schudacties, bejaging en afvangsten de totale zomerganzenpopulatie tot een aanvaardbaar peil terug te brengen.

Alle informatie over schade door ganzen en andere wildsoorten kunt u terugvinden op de website www.natuurenbos.be onder het luik Thema’s – Wildbeheer. Daar vindt u ook alle aanvraag- en meldingsformulieren.

Voorlopig geen aparte inzameling van het taxussnoeiselSinds 2007 verleende Knokke-Heist zijn medewerking aan de firma Van Hulle B&C te Maldegem voor het inzamelen van taxussnoeisel ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. De actie liep telkens van 15 juni tot en met 15 september. De selectieve inzameling van taxussnoeisel had niet enkel een financiële ondersteuning van Kom op tegen Kanker tot doel. Uit de eenjarige taxusscheutjes kon baccatine gehaald worden. Baccatine vormt de grondstof voor de aanmaak van taxol, een geneesmiddel tegen diverse vormen van kanker.De afgelopen 3 jaren verzamelde Knokke-Heist respectievelijk 674,17 EUR, 453,33 EUR en 511,61 EUR in ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dit is gemiddeld ongeveer 15 m3 per jaar.In 2010 gaat de actie echter niet door. De oorzaak ligt bij een dispuut tussen de firma uit Maldegem en de organisatie van Kom op tegen Kanker. Beide partijen melden via hun respectieve websites (www.vergroot-dehoop.be & www.tegenkanker.be/vergroot_de_hoop) dat ze er alles aan zullen doen om de actie volgend jaar opnieuw te laten doorgaan.

Mili

eu e

n ge

zond

heid

Page 3: Stadskrant juli 2010

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Vlinder mee!tijdens het eerste weekend van augustus organiseert natuurpunt voor de vierde maal een nationaal vlindertelweekend. iedereen kan hieraan meedoen. de werk-wijze is simpel: u zoekt op welke soorten er rondvliegen in uw tuin en noteert van elke soort het maximumaantal exemplaren dat u tijdens het telweekend in de tuin zag. het grootste aantal dat u op één moment waarnam, kunt u invoeren op de website www.vlindermee.be.

elk jaar tellen meer dan duizend gezinnen de vlinders in hun tuin. door deze gege-vens bijeen te leggen krijgt natuurpunt een beter zicht op de situatie van de dag-vlinders. Vlinders tellen is dus niet alleen leuk, maar ook erg nuttig. dagvlinders zijn immers heel gevoelige beestjes, ze reageren snel op veranderingen in milieu en klimaat. het zijn dus goede indicatoren voor de kwaliteit van ons leefmilieu.

Dagvlinders in nood Helaas gaat het in Vlaanderen niet zo best met de dagvlinders. Bijna een derde van de inheemse soorten (19 van de 64) is uitgestorven, en een ander derde is bedreigd. Ook vlinders die vroeger in bijna elke tuin zaten, zoals de dagpauwoog of citroenvlinder, doen het erg slecht. Oudere mensen kunnen zeker getuigen dat het totale aantal vlinders dat nog boven een wegberm of grasland vliegt, veel lager is dan vroeger.

De belangrijkste oorzaak van deze achteruitgang is het intensieve gebruik van ons landschap. Landbouwgebieden zijn zeer grootschalig en intensief, met nauwelijks ruimte voor insecten zoals vlinders of bijen. Openbaar groen bestaat heel vaak uit uitheemse beplantingen, waar voor onze vlinders niets te rapen valt. En de wegbermen worden zo vaak gemaaid dat insecten hun levens-cyclus niet kunnen voltooien. Maar ook onze Vlaamse tuinen zijn meestal niet vlindervriendelijk. Bloemen zijn er meestal nog wel voldoende. Maar in een kortgeschoren gazon afgeboord met exotische planten, vinden vlinders geen planten om hun eitjes af te zetten.

Nochtans is het niet zo moeilijk om uw tuin vlindervriende-lijker te maken. Uit de cijfers van de vorige tuinvlindertellin-gen blijkt dat in tuinen met veel vlindervriendelijke maatre-gelen 6 keer meer vlinders worden geteld dan in tuinen met enkel een kortgeschoren gazon.

Tips voor een vlindervriendelijke tuin 1. gebruik geen pesticiden: sproeistoffen doden niet alleen het onkruid of ongedierte, ze doden ook heel wat ander leven. Vogels die deze getroffen insecten opeten, lopen bovendien het risico om vergiftigd te worden. Doe het daarom zonder. Beter voor uzelf en voor het leven om u heen. 2 .Vlinders houden van afwisseling. Zowel in de struc-tuur van de tuin als in de hoogte van het gras. Laat daarom hier en daar een stuk ongemaaid, zodat vlinders er hun eitjes kunnen afzetten. Minder werk, en meer eten voor de vlinders. In het najaar kunt u dit stuk best wel maaien om verruiging tegen te gaan. Voorzie ook zones die wat langer blijven staan, zodat vlinders er kunnen verpoppen of de win-ter doorbrengen. Om ervoor te zorgen dat uw tuin niet zou verwilderen, laat u volgend jaar best een ander plekje staan. Ook takkenhopen, hagen en houtkanten (liefst van inheems plantgoed) zorgen voor de nodige variatie en lekker warme hoekjes waar vlinders kunnen zonnen.

3. niet alle bloemen bevatten nectar voor vlinders. Sommige bloeiende planten trekken meer vlinders aan dan andere. Hou daar rekening mee bij het aanplanten van uw tuin. Overweeg of u inheemse bloemen kunt planten in plaats van exotische soorten. Informatie over nectarrijke bloemen vindt u in de brochure Vlinder mee! of op www.vlindermee.be onder Tuintips.

4. Voedsel voor rupsen. Inheemse planten worden vaak als onkruid beschouwd. Nochtans vormen klavertjes, grassen en zelfs brandnetels het belangrijkste voedsel van veel vlinderrupsen. Wie die nauwgezet uittrekt, verwijdert dus ook het voedsel van de rupsen. De meeste vlinders gebruiken maar één of enkele waardplanten. Laat dus van alles wat staan of reserveer een afge-legen hoekje voor de vlinders. De waardplanten van een hele reeks vlinders vindt u op www.vlindermee.be onder Soorten.

Meer info: www.natuurpunt.be/vlindermee • www.vlindermee.be • [email protected]

Verplicht onderhoud trottoirs en greppelsHet gemeentebestuur wenst de bewoners nog eens te wijzen op hun verplichtingen tot het schoonhouden van trottoirs en greppels. De Politieverordening betreffende de openbare weg bepaalt dat de eigenaars, huurders of vruchtgebruikers verplicht zijn erover te waken dat de trottoirs en de greppels vóór hun al of niet bewoonde grond, gebouw of gedeelte daarvan, in propere staat zijn en dat de modder, het vuilnis en onkruid die er zich bevinden, weg worden geruimd. Het verzamelde of samengevoegd vuil zoals papier, onkruid en zand mag niet in de straatrooster geveegd worden. Tevens moeten de bewoners ervoor zorgen dat de rioolroosters, de straatgoten en de trottoirs vrij blijven.Voor meergezinswoningen vallen deze verplichtingen ten laste van de bewoners van de benedenverdieping, en zo die niet is bewoond, van die van de verdiepingen, te beginnen met de laagst gelegen, en zo verder!

Page 4: Stadskrant juli 2010

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Zwembad De RaanTijdens de (hopelijk) warme zomermaanden kunt u terecht in het openlucht-zwembad De Raan voor een verfrissende duik. Vanaf donderdag 1 juli tot en met zondag 18 juli en van vrijdag 20 augustus tot en met dinsdag 31 augustus zal het zwembad open zijn van 10.30 uur tot 18.30 uur. Vanaf maandag 19 juli tot donderdag 19 augustus is het zwembad zelfs open tot 21 uur. Bij slecht weer (regen, storm, …) geldt de specifieke uurregeling tot 21 uur niet. Dit wordt op basis van de weersvoorspellingen 24 uur op voorhand meegedeeld.

Nieuw in deKunstAcademie vanaf volgend schooljaar!Dat deKunstAcademie een enorm aanbod in de afdelingen Muziek, Woord en Beeld heeft, moeten we u natuurlijk niet meer vertellen. Toch probeert de school elk jaar dat aanbod nog uit te breiden met verrassende en leuke richtingen. In september mag u zich aan maar liefst zes nieuwe vakken verwachten. Voor creatieve kinderen die houden van theater staan er voortaan Podiumkriebels op het pro-gramma. Laat jullie fantasie de vrije loop, want op een podium kun je zijn wie (of wat) je wilt!Slorpen je andere hobby’s heel wat tijd op of woon je ver van deKunstAcademie? Dan is notenleer in 1 blok je ding: je krijgt je wekelijkse portie van 2,5 uur dan in 1 keer gepresenteerd. Op die manier beperk je de ritjes van en naar de academie (enkel voor eerstejaars).Ben je ouder dan 12 jaar en klaar om met muziek te beginnen? Voortaan wordt notenleer spe-cifiek voor jongeren georganiseerd: je krijgt 1 avond per week les en je mag onmiddellijk met een instrument of zang beginnen.Speel je in een toffe band? Schrijf je je eigen songs? Dan is er de cursus songwriting voor bege-leiding op maat! (voor 15+’ers)

Ook voor volwassenen heeft deKunst Academie volgend school-jaar heel wat in petto. Wie zin heeft in gezellige babbels over muziek, filosofie, literatuur, beeldende kun-sten, ... is welkom in de cursus kunstbabbels. Wie graag zou leren praten in het openbaar en te weten wil komen hoe je een publiek kunt boeien, vindt zijn gading in het gloednieuwe stormen en stiltes: toespraken en theater.

Meer info? Neem contact op met het secretariaat!dekunstacademieSeb. Nachtegaelestraat 108300 Knokke-Heisttel 050 630 850 - fax 050 630 [email protected]

Rook niet bij mij!Uit een studie van Kind en Gezin blijkt dat er in West-Vlaanderen meer rokende gezinnen zijn dan in andere provincies, en dat er meer personen uit de leeftijdscategorie 25 - 34 roken. Dit is net de leeftijd waartussen de meeste vrouwen zwanger worden. In West-Vlaanderen zijn er bovendien meer vrou-wen die blijven roken tijdens de zwangerschap.

(Mee)roken: een probleem? Nochtans weten we intussen zeker dat roken tijdens de zwangerschap zorgt voor een grotere kans op problemen voor moeder en foetus en oorzaak is van bloedingen, miskraam, vroeggeboorte, lager geboortegewicht, sterfte rond de geboorte en wiegendood. Als kindjes meeroken, hebben ze ook meer kans op het ontwikkelen van luchtwegproblemen, astma, middenoorinfecties, wiegendood en kanker.

Hoe kunt u de gezondheid van uw kindje(s) beschermen?Zwangere vrouwen en/of partner Bent u een toekomstige moeder, dan is het beste wat u kunt doen: stoppen met roken. Dit is meestal gemakkelijk gezegd, maar u staat er niet alleen voor: er zijn heel wat mensen die u hierbij kunnen ondersteunen: uw huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw, … Zij beschikken ook over contactgegevens van mensen die u persoonlijk kunnen begeleiden om te stoppen met roken.

OudersAangezien jonge kinderen van rokende ouders dikwijls ongewild ‘meeroken’, is het heel belangrijk dat u ervoor zorgt dat ze in de woning en de wagen niet in de rook moeten zitten. Dit kunt u natuurlijk doen door te stoppen met roken of er voor te zorgen dat u thuis regels hebt over waar gerookt mag worden. Zo kunt u bijvoorbeeld buiten een plaatsje voorzien waar gerookt mag worden, zodat dat niet meer binnen moet gebeu-ren, en er kan afgesproken worden om niet te roken in de auto. Om ouders hierop attent te maken, krijgt u in Knokke-Heist bij de aangifte van de geboorte van uw kindje een slabbetje en een leuke deurhanger. Wilt u meer informatie over stoppen met roken als zwangere vrouw, ouder of partner, of wilt u tips hoe u een rookvrije, gezonde omgeving kunt maken voor uw kinderen, surf dan naar www.rooknietbijmij.be.Hebt u vragen of wilt u meer weten? Neem dan zeker een kijkje op www.mmk.be.

Vrije

tijd

Gezo

ndhe

id

Cultuurweekends (12 – 18-jarigen)Ben je enthousiast om mee te gaan op een cultuurweekend naar een Europese grootstad zoals London, Amsterdam, Parijs, Rotterdam of Essen? Wil je graag eens een bezoek brengen aan een topmuseum, gevolgd door een leuke picknick in een wandelpark en daarna shoppen in de meest trendy winkels om vervolgens de dag af te sluiten met een comedyshow? Hou dan zeker de web-site van de Jeugddienst (www.jeugd.knokkeheist.be) in de gaten, want in het najaar organiseert de Jeugddienst een boeiend cultuurweekend.Heb je zelf enkele suggesties voor leuke bestemmingen? Mail ze naar [email protected]. De cultuurarrangementen zijn steeds aan supervoordelige prijzen en exclusief voor CJP-leden. Alle 12- tot 26-jarige jongeren uit Knokke-Heist zijn sowieso CJP-lid en kunnen dus zeker genieten van dit voordeel. Het cultuurweekend is een initiatief van het gemeentebestuur Knokke-Heist, CJP en Stayokay.

Page 5: Stadskrant juli 2010

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Kinderopvang Zie ook www.kinderopvang.be

Naam Adres en telefoon Vrije plaatsen APRIL 2010

Dienst onthaalgezinnen aangesloten bij Marktstraat 61, tel. 050 51 19 74 Enkele vrije plaatsenvzw kinderopvang de duinhuisjes gsm 0476 206 416

NIEUW aangesloten: Herenweg 32, tel. 050 62 88 28 Enkele vrije plaatsen voor peutersPeuterhof ‘t Pimpampoentje website: www.pimpampoentje.be (enkel vanaf 18 maanden)

Vzw kinderopvang de duinhuisjes, Bremlaan 37 (‘t Bremhuisje), Bremhuisje: geen vrije plaatsen kinderdagverblijf tel. 050 63 37 00 tot juni 2011de opvang kan enkel voor baby’s Naschoolse opvang voor kinderenvanaf 6 maanden of jonger. 2 1/2 j. – 12 j. - enkele plaatsen vrij Marktstraat 61 (De Duinhummeltjes), Duinhummeltjes: geen vrije plaatsen tel. 050 51 19 74 tot januari 2011

Clara di luna Kastanjedreef 1, tel. 050 62 87 78 1 plaats vrij« nieuwe uitbaatsters » Website www.claradiluna.be e-mail: [email protected] Nog enkele plaatsen voor vakantieopvang

Mijn schildpadje Piers de Raveschootlaan 54, Op zaterdag nog een plaats vrij tel. 0475 24 30 80

baby lodge Oosthoekplein 23 1 voltijdse plaats vrij tel. 050 61 16 13

els rappé Pannenstraat 288, tel. 050 51 78 95 1 plaats vrij vanaf Website: www.juttekind.be september 2010

‘t kapoentje Meerlaan 99 Geen plaats vrij tel 0478 72 53 42 Van maandag tot zaterdag Ook nachtopvang mogelijk

SociaalMama’s voor KinderenMama’s voor Kinderen is een plaatselijk initiatief waar moeders die het financieel goed hebben, hun kinderspullen kunnen afgeven. Moeders die het wat moeilijker hebben, kunnen hier voor een klein prijsje kledij en speelgoed voor kinderen tot 12 jaar aankopen. De ingang van de winkel bevindt zich aan de kant van de Lippenslaan, op het einde van de parking tussen het Margaretacentrum en de bank, en is elke dinsdag open van 9 tot 11.30 en van 14 tot 16 uur. Meer informatie? Tel. 050 60 66 59.

Chocolade vóór kinderen, niet door kinderenKinderarbeid is nog altijd een rauwe realiteit. De International Labour Organization (ILO; in het Nederlands: de Internationale Arbeidsorganisatie, IAO) schat dat er wereldwijd meer dan 200 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar verplicht worden om te werken. De ILO onderscheidt juridisch twee soorten ‘kinderarbeid’: enerzijds arbeid die bijdraagt tot de ontwikkeling van kinderen en het welzijn van hun familie, anderzijds arbeid die de ontwikkeling van de kinderen schaadt of hun scholing in de weg staat. In de cacaosector in West-Afrika werken naar schatting enkele tienduizenden kinderen. De kinderen leveren er zwaar en gevaar-lijk werk. De meesten gaan nauwelijks of niet naar school. Er is zelfs sprake van uitbuiting: kinderen worden gedwongen om

zonder enige betaling, in gevaarlijke omstandigheden, cacao te telen. Gedwongen werk zonder betaling: dat heet slavernij. Kinderen moeten beschermd worden tegen de ergste vormen van kinderarbeid. Vlaanderen vindt de strijd tegen kinderarbeid een belangrijk thema en nam het op in de Vlaamse ont-wikkelingssamenwerking. Het Vlaams Actieplan Duurzame Overheidsopdrachten (2009 - 2010) voorziet tegen 2020 alleen nog duurzame aanbestedingen. Dit impliceert dat de overheid bij openbare aanbestedingen rekening houdt met sociale criteria, onder meer Fair Tradecriteria, respect voor de mensenrechten en naleving van de ILO-normen zoals bescherming tegen kinderarbeid. Fair Trade is de beste garantie tegen kinderarbeid en uitbuiting. De Fair Tradestandaarden omvatten drie aspecten van duurzaamheid: sociale, ecologische en economische. Om het Fair Tradelabel te verdienen, moeten producenten ook de ILO-normen respecteren en dus de ergste vormen van kinderarbeid uitbannen. Fair Trade betaalt een minimumprijs en een Fair Tradepremie, bouwt aan handelsrelaties op lange termijn en maakt voorfinanciering mogelijk. Op die manier pakt Fair Trade de oorzaak van kinderarbeid aan: de extreme

armoede. Vaak zijn arme families om te overleven afhankelijk van het werk van hun kinderen.Oxfam-Wereldwinkels wil de chocoladebedrijven in België aanzetten om alleen nog Fair Tradechocolade te maken. In afwach-ting hoopt Oxfam dat de Belgische consument de keuze maakt voor chocolade die echt kindvriendelijk is. Meer info over de campagne vindt u op www.kindslavernijlustikniet.be. U kunt er ook het verzoekschrift downloaden en uw handtekening zetten onder de eisen van de Oxfam-Wereldwinkels. Met dit verzoekschrift wil Oxfam het Vlaams Parlement verplichten om het onderwerp van kinderrechten in West-Afrika op de agenda te plaatsen. Meer info vindt u op www.kindslavernijlustikniet.be

Op zoek naar een leuk spel voor binnen of buiten?

Klimmen, bouwen, samen een gezelschapsspel spelen, puzze-len, speels inoefenen van rekenen en taal ... U vindt het zeker in Speel-o-theek de Wip. De Speel-o-theek is een uitleendienst voor pedagogisch verantwoord speelgoed en didactisch spelmateriaal. Iedereen is welkom in de de Vrièrestraat 26 (boven het voormalig postgebouw).

Openingstijden Maandag van 9 tot 12 uur, woensdag van 9 tot 12 uur, zaterdag van 9.30 tot 12 uurElke eerste woensdagnamiddag van de maand van 14 tot 15.30 uur (niet tijdens de schoolvakanties) Een groep enthousiaste vrijwilligers maakt u graag wegwijs in het spelletjesdoolhof.

Contactgegevens: tel. 050 53 97 45, gsm 0497 57 73 39, e-mail [email protected]

oxfam wereldwinkelKerkstraat 47, 8300 Knokke-Heisttel. 050 51 04 51, [email protected] Openingsuren van dinsdag t.e.m. zaterdag van 10 - 12 en van 14 – 17.30 uur

Page 6: Stadskrant juli 2010

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

JagerspadDaar gebeuren werkzaamheden in het rechte stuk dat uitgeeft op de Paulusstraat. Op 1 september begint men aan de nutsleidingen. Er komt nieuwe openbare verlichting, en Eandis legt nieuwe leidingen. Vanaf 27 september komen er ook nieuwe riolen. Verkeer blijft mogelijk in het deel dat uitkomt in de Hazegrasstraat.

ZwinlaanOp 1 september komt het deel van de rijweg tussen Camille Lemonnierlaan en Bronlaan aan de beurt. Dat werk zal zo’n twee maanden duren. Daarna is het de beurt aan het gedeelte tussen Appelzakstraat en Kustlaan, waar de trottoirs voordien al worden opgebroken voor het vernieuwen van de nutsleidingen.

FazantenpadDit pad wordt vanaf september volledig heraangelegd. Een precieze timing volgt.

MeerlaanOp 1 september beginnen de werkzaamheden aan de riolen in het deel Koningslaan – Eeuwfeestlaan. Begin november start daar de bovenafwerking, terwijl de rijweg opgebroken wordt tussen Eeuwfeest- en Lispannenlaan.Eveneens vanaf 1 september gebeuren de laatste huisaansluitingen aan de nieuwe nutsleidingen, tussen Sneppenpad en Elizabetlaan.

DuinenwaterDe rotonde in de Knokkestraat is klaar. De verbindingsweg naar de nieuwe verkaveling Duinenwater, tot aan de spoorweg, is gepland tegen eind augustus.Vanaf 1 augustus wordt de grote TMVW-waterleiding tussen de Nieuwstraat en het station ver-legd, zodat die nu onder de nieuwe wegenis van Duinenwater zal lopen.In september begint men aan de rioleringen van Duinenwater, te beginnen aan de kant van het station.

Van MaerlantstraatHier komt na de zomer een nieuwe riolering en een volledig nieuw wegdek. Een precieze timing volgt.

Pompstation Zwinvaart aan de NatiënlaanVanaf half september wordt de persleiding aangelegd in de Kalvekeetdijk, van D’Andrea tot huis-nummer 25. Dat deel van de Kalvekeetdijk zal dan onderbroken zijn tot half november.

Bergingsbekken WulpenhoekIn de Nieuwstraat, tegenover de 6 Bochten, wordt begin september begonnen aan de aanleg van een bergingsbekken. Eind november wordt daaromheen een nieuw ‘geboortebos’ aangelegd.

Weg

werk

zaam

hede

n

Klachten voor Eandis?Hebt u opmerkingen naar aanleiding van werkzaamheden door Eandis, uw netbeheerder voor gas en elektriciteit? Voortaan kunt u die rechtstreeks formuleren via internet op http://klachten.eandis.be.

Page 7: Stadskrant juli 2010

Maak jij het fietsdieven lastig?Met het mooie weer halen we opnieuw massaal de fiets boven. Niks leuker dan een gezellig fiets-tochtje door het platteland en even uitrusten op een terrasje of gewoonweg de fiets nemen om u te verplaatsen. Niet is echter vervelender dan te ontdekken dat uw fiets gestolen is.

Laat uw fiets daarom altijd slotvast achter, ook al is het maar voor even-tjes. Maak uw fiets ook steeds vast aan een vast voorwerp, zodat die niet kan worden opgeladen in een busje. Sluit uw fiets ook steeds af met twee verschillende sloten, waarvan minstens één slot uit gehard staal.Let er bij het sluiten van uw fiets steeds op dat u het slot niet enkel aan het voorwiel vastmaakt. Nadat uw voorwiel van uw fiets is losgedraaid,

maakt de fietsdief met een ander gestolen voorwiel een nieuwe fiets. Een professionele fietsdief is modegevoelig. Momenteel zijn fiet-sen met kinderzitjes zeer populair. De kinderzitjes worden name-lijk apart verkocht op het internet. Ook elektrische fietsen en de wat oudere fietsen zijn goed in trek. Vooral bij een oudere fiets doet de eigenaar vaak minder moeite om zijn of haar fiets terug te krijgen. Door het laten graveren van uw Rijksregisternummer in het fiets-frame, maakt u van uw fiets een unieke fiets. Zo hebt u meer kans dat u uw fiets terugkrijgt bij diefstal. net zoals vorige jaren, kunt u tijdens de maanden juli en augustus, elke donderdag, terecht op de folkloremarkt om gratis uw fiets te laten graveren. dit telkens van 15 uur tot 18 uur. Naast de voorgaande tips is het belangrijk dat u altijd aangifte doet van fietsdiefstal. U kunt dit doen bij de politie of online op de website www.police-on-web.be. Zorg daarbij dat u een gedetail-leerde omschrijving kunt geven van uw fiets. Een goed ingevulde fietspas is hierbij zeer nuttig. Wenst u meer informatie over de goede manier van stallen en goede sloten? U kunt steeds terecht bij de gemeentelijke Preventiedienst, Alfred Verweeplein 1 (050 630 473).(bron tips: www.fietsersbond.nl)

Tussen 15 juli en 15 augustus zullen de provincie West-Vlaanderen en het Département du Nord gedurende 8 dagen een gezamenlijke campagne voeren rond blootstelling aan risico’s en gezond-heidspreventie. De thema’s die hierbij aan bod komen, zijn onder andere veilig zonnen, seksuele risico’s en alcohol- & drugsgerelateerde risico’s. In het kader van deze internationale campagne trekt een preventiebus langs de Frans-Belgische kust. Op zaterdag 17 juli is Knokke-Heist aan de beurt. De bus zal op het evenementenstrand

in Duinbergen staan en bestaat uit twee zones. Een zone voor het brede publiek en een zone waar jonge-ren op een losse en laag-drempelige manier infor-matie krijgen. Er is onder andere animatie voorzien en er zullen leuke gadgets worden uitgedeeld. De lokale Preventiedienst zal uitgebreid meewerken aan deze campagne: als eigen insteek schenken ze aan-dacht aan de gevaren van gokken bij jongeren, en aan gehoorbescherming.

Jongeren bezoeken namelijk graag concerten en fuiven, maar zijn er zich vaak niet van bewust dat ze eigenlijk groot gevaar lopen. Tijdens deze party’s worden ze namelijk blootgesteld aan (te) luide muziek, die kan leiden tot gehoorbeschadiging. Bij een gemiddeld muziekconcert krijgen de oren 110 decibel te verduren, terwijl een geluidssterkte van 104 decibel na anderhalve minuut al schadelijk kan zijn. Jaarlijks lopen dan ook enkele duizenden mensen gehoorschade op door blootstelling aan overdreven lawaai. De Preventiedienst wil het echter niet zo ver laten komen en zet in samenwerking met de dienst Milieu en Natuur, de Jeugddienst en de Jeugdraad Knokke-Heist een gezamenlijke campagne op. Op die manier wil men jongeren informeren over gehoorbescherming. Met de campagne willen ze bovendien gehoorbescherming laagdrempelig aanbieden ter preventie van gehoorschade door muziek bij festivals, muziekevenementen en discotheken. De Jeugdraad wil alvast het goede voorbeeld tonen en biedt op hun zomerfuif Lollipop op zater-dag 17 juli gratis oordopjes aan. Het gaat om muziekoordopjes die speciaal ontwikkeld zijn voor party- en concertbezoekers om het gehoor te beschermen tegen overmatig lawaai. Je kunt met deze oordopjes alles nog goed horen, maar bij een lager geluidsniveau. Omgevingsgeluiden zoals spraak zijn hierdoor nog goed hoorbaar. Vanaf dit jaar zal er bij alle fuiven op het evenementenstrand ook gebruikgemaakt worden van ‘line array’ bij het opstellen van luidsprekers. Bij deze opstelling hangen identieke luidsprekers onder elkaar in een soort banaanvorm, waardoor er een optimale spreidingshoek is. Het gevolg is heldere klank, minder geluidsoverlast voor de omwonenden en ook minder gehoorschade bij bezoekers.

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Veiligheid & Preventie

Volgende gemeenteraad:donderdag 26 augustus om 19.30 uur

in het stadhuis van heist

de agenda en toelichting zijn 7 dagen vóór de gemeenteraad te bekijken op www.knokke-heist.be

(klikken op Bewoners – Uw gemeente – Bestuur – Agenda gemeenteraad)

Preventiedienst wijst jongeren op risicogedrag

Page 8: Stadskrant juli 2010

s t a d s k r a n t k n o k k e - h e i s t | j u l i 2 0 1 0 - a u g u s t u s 2 0 1 0 | s u r f o o k n a a r : w w w . k n o k k e - h e i s t . b e

Knokke-Heist zet in op eenduurzaam afvalbeleidcampagne zomer 2010

bij de start van het toeristisch hoogseizoen lanceren afval-concessionaris horizon net en de gemeente knokke-heist hun nieuwe netheidscampagne. deze bewustmakingsactie leunt nauw aan bij die van 2009. toch zijn er enkele bijzon-dere accentverschillen. dit jaar schenkt het gemeentebestuur immers vooral aandacht aan sportieve manifestaties en fuiven. de algemene slogan blijft: ‘oog voor afval’. nieuw is de base-line die overal terugkomt: ‘knokke- heist zet in op een duur-zaam afvalbeleid’.

Winnen bij het promoteam.Het enthousiaste promoteam is deze zomer opnieuw van de partij. Dit jaar steekt het duo wel in een nieuw sportief jasje: T-shirt, leuke pet en hippe jeans. Kom je hen tegen met hun typische bakfiets, dan nodigen zij je uit om het sorteerspel te spelen. Dit jaar gaat het om glas. Je krijgt een foto van een woonkamer te zien met allerlei voorwerpen die je mag sorteren zoals het hoort. Wie juist antwoordt - en dat is echt niet zo moei-lijk - wint een bal of een originele ‘re-bottle’: dat is een handige drinkfles met het speciale ‘oog-voor-afval’-logo. Deze unieke fles kan je makkelijk hervullen en telkens opnieuw gebruiken.

Vind de weg naar ons recyclageparkBijzonder afval voelt zich het best thuis in ons recyclagepark. Je kan er terecht met kringloop-goederen, grof vuil, bouwafval van een klusje, glas, tuinafval en nog veel meer. Wie zijn auto verstandig laadt, dwz. in de juiste volgorde, spaart tijd en moeite. Als je nog vragen hebt, kan je steeds terecht bij de parkwachters. Ze staan klaar om je te helpen.

Netjes sporten, proper fuivenSportieve manifestaties zoals de strandloop, de Belgische kampi-oenschappen beachvolley, beachsoccer of de triathlon brengen leven in de stad. Helaas ook een hoop afval: plastic flesjes, drink-bekers, papier enz... . Dat willen we vermijden. Via bewustma-king met spandoeken en het plaatsen van afvaleilanden dragen we ons steentje bij om ons strand, dijk en stad zo netjes mogelijk te houden. Het promoteam van Horizon Net zal daar uiteraard ook aanwezig zijn.

Ook feestjes en fuiven kan je duurzaam houden. Naast de plastic-bekers is er immers nog heel wat afval. Daarom volgende tips:- gebruik milieuvriendelijke borden en bestek- gebruik grote verpakkingen (flessen, vaten...)

achter de togen- creëer speciale afvaleilanden en tijdelijke containerparken- gebruik geen flyers, Een leuke figuur met sandwichbord valt ook op- maak een apart, herkenbaar milieuteam binnen je organisatie

Voor het achtste jaar op rij is het onze gemeentegelukt om de afvalberg ter verminderen.Ook dit jaar willen we dat pad verderbewandelen. Samen met onze inwoners,tweedeverblijvers en toeristen. Ook jij kandaaraan meehelpen.

Wie vragen heeft kan altijd terecht bij:horiZon net nv • Gemeenteplein 22 • 8300 Knokke-Heist • Tel.: 050 47 24 40

Mili

eu e

n af

val