STABU Jaarverslag 2009

129
Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 [email protected] www.stabu.org Jaarverslag 2009

description

De Stichting STABU heeft met gepaste trots het jaarverslag 2009 openbaar gemaakt.

Transcript of STABU Jaarverslag 2009

WOORD VOORAFWilly Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDET +31 (0)318 63 30 26

Postbus 36NL-6710 BA EDEF +31 (0)318 63 59 [email protected]

www.stabu.org

Jaarverslag 2009

2

INHOUD

Verslag van het jaar 2009, zoals dit op hoofdlijnen is goedge-keurd door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 25 maart 2010.

Klik op het gewenste hoofdstuk om hier direct heen te gaan, of kijk in het bladwijzeroverzicht

• Woord vooraf: voorzitter J.A.M. Altenburg 3

• Organisatie 4- Algemeen Bestuur 5- Kring van Ondersteuners 5- Klankbordgroep gebruikers 6- STABU-bureau 7- Project- en werkgroepen 8

• Producten 9- STABU²-bestekssystematiek voor de

woning- en utiliteitsbouw 11- STABU-Element 12- Fabrikantenindex 13- STABU-website 14- Opleidingen en cursussen 15- GB-CAS 17- Objectenbibliotheek 18- Project Informatie Managementsysteem 19 (PIM)/Vondle

• Diensten 20- Besteksbeoordeling 21- Helpdesk 21- Gebruikersdag 21- LinkedIn 21- STABU-mail digitale nieuwsbrief 21- Bulletin 22

- Beursactiviteiten 22- Gastcolleges/onderwijslicentie 22- Voorlichtingsbijeenkomst vernieuwend opdrachtgeverschap 22

• Projecten nationaal 24- Herziening UAV 25- Meesterplan STABU-data 25- De Bouw Meester/Kennissysteem Bouwrecht

(KSBR) 25- Kennissysteem Techniek (KST) 25- Wizer 26- VISI 26- Afstemming tekensysteem 26- Uitwerking ruimtelijke begrippen en aansluiting beheersystemen 26

• Projecten internationaal 28- IFD Library 29- ICIS; International Construction

Information Society 29- buildingSMART Benelux 29

• Financieel Verslag 2009 31- Balans 2009 34- Rekening van baten/lasten 35- Toelichtingen 37

• Accountantsverklaring 44

• Bijlagen1. Overzicht project- en werkgroepleden*. 462. Overzicht STABU-licentiehouders*. 543. Verantwoording uitgave 2009-1 en uitgave 2009-2. 914. Overzicht fabrikanten met productspecificaties in STABU-systematiek*. 995. Overzicht gecontroleerde bestekservices*. 1166. Overzicht gediplomeerde bestekschrijvers, 122 opleidingsjaar 2008/2009.7. STABU-publicaties in 2009. 1248. Overzicht van de aan STABU gelieerde systeemhuizen met besteksverwerkende 126 programmatuur* en overige exploitatiehouders.

*per 31-12-2009

3

WOORD VOORAF

OUDE TIJDEN,

NIEUWE TIJDEN

Even een stukje historie over het ontstaan van STABU. De partijen in de bouw waren het erover eens geworden dat om macro-economische overwegingen ook voor de zoge-heten ‘burger- en utiliteitsbouw’ een nationaal standaardbestek moest worden ontwikkeld. Na de ontwikkelfase verscheen in 1986 de eerste versie van het STABU Standaardbestek. Deze eerste versie kreeg een positieve ontvangst in de bouwmarkt. Wel vond men het een bezwaar dat er nu twee besteksystemen waren die min of meer een overlappend deel van de bouw bestreken: het Standaard Referentiebestek voor de Woningbouw (SRW) en STABU. Besloten werd daarom om de twee systemen samen te voegen tot de bestekssystematiek voor de woning- en utiliteitsbouw. Eind 1990 was dit werk gereed en verscheen er een geheel vernieuwde systematiek in de vorm van een relationele databasestructuur. Deze structuur van informatie voor de computer biedt de basis van koppelingen met andere informatiestromen en bredere toepassing dan alleen voor bestek-ken. Dit is de basis voor de doorontwikkeling naar een bouwbreed informatiesysteem.

Aan de ene kant moeten we ons realiseren dat met het huidige economische klimaat elke investering wordt afgewogen. Aan de andere kant zijn zorgvuldigheid en verbetering van het bouwproces ook belangrijke thema’s. Met dit in het achterhoofd zijn er in het verslagjaar

nieuwe wegen ingeslagen. De ontwikkelingen van het online bouwbreed informatiesysteem zijn volop gaande. Meer en meer stapt STABU over van de offline-uitgave (dvd) naar een internetomgeving. De voordelen van het bre-der beschikbaar zijn van alle producten heeft STABU doen besluiten om te investeren in een algemene online-database waaruit diverse onderdelen zijn te selecteren.

De STABU²-systematiek, koppeling met de elementenmethode, fabrikantenindex www.bestekservices.nl, technische hulpinformatie, Kennissysteem BouwRecht, de in ontwikkeling zijnde nieuwe standaard STABU-ruimtetabel’ zullen de overstap naar een online-versie maken, gepaard gaande met e-learning. Het Vondle/Project Informatie Managementsysteem (PIM), het GB-CAD afsprakenstelsel en de IFD Library for buildingSMART sluiten de rij.

Kortom, komend jaar hoort u veel van STABU; de informatie over de reis naar Internetland kunt u in dit jaarverslag lezen.

Veel leesplezier gewenst!

J.A.M. Altenburgvoorzitter STABU

WOORD VOORAF

4

Organisatie 2008

WOORD VOORAF

Organisatie 5

Algemeen BestuurHet Algemeen Bestuur van Stichting STABU bestaat uit leden, afgevaardigd namens de complete bouwbranche. De samenstelling per 31-12-2009 is als volgt:

voorzitter : J.A.M. Altenburg/VROM (RGD)penningmeester : ir. L.J. Rienks/BNA leden : G.T.J.M. Belt/NVTB : G.J.P. Bot/Bouwend Nederland : mr. P.J.M.W. Clerx/Bouwend Nederland : mr. G.Th. Colenbrander/NLingenieurs : J.H.M.A. Erven/Ministerie van Defensie DVD : ir. ing. R. de Reus/UNETO-VNI : ing. P.J.M. Slangen/VNG : ing. C. Smit/UNETO-VNI : drs. P.A. de Vrije/Aedes

Organisatie

Mutaties: De heer ir. J.W. Willems (namens NLingenieurs) is in het verslagjaar afgetreden als lid van het Algemeen Bestuur. Daarnaast is de heer ing. P.J.M. Slangen (namens VNG) benoemd.

De leden van het Algemeen Bestuur zijn tijdens de drie vergaderingen op 9 apil, 10 september en 16 december 2009 geïnformeerd over het personeelsarbeid, stand van zaken financiën en hebben de begroting vastgesteld. Daarnaast zijn de diverse ontwikkelingen op het gebied van de STABU2-systematiek tot en met een demonstratie van de eerste onderdelen van het Bouwbreed Informatiesysteem online aan bod gekomen.

Kring van OndersteunersDiverse organisaties die niet direct in aanmer-king komen voor een positie in het Algemeen Bestuur, zijn vertegenwoordigd in de Kring van Ondersteuners. Via participatie in de Kring van Ondersteuners worden deze organisaties in de gelegenheid gesteld sturing te geven aan het beleid van Stichting STABU. De samenstelling van de Kring van Ondersteuners per 31-12-2009 is:

• ABT bv;• BAM Advies & Engineering; • BPF Bouwinvest; • Van Hattum en Blankevoort BV;• Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB); • Tebodin BV; • UNETO-VNI; • VKG, Vereniging van Kunststof Gevelelementenindustrie; • Witteveen en Bos Raadgevend Ingenieurs.

De Kring van Ondersteuners is in het verslagjaar schriftelijk op de hoogte gesteld van de diverse nieuwe ontwikkelingen bij STABU.

ALGEMEEN BESTUUR

KRING VAN ONDERSTEUNERS

6Organisatie

Klankbordgroep gebruikersDe Klankbordgroep gebruikers is voortgekomen uit de STABU-gebruikersbijeenkomsten. De leden van de Klankbordgroep zijn vanwege hun kennis en ervaring gevraagd mee te denken met betrekking tot de inhoud van de STABU-systematiek.

Samenstelling Klankbordgroep gebruikers per 31-12-2009:

• ing. S.J.J. Everaers/Ze-bra-plan Bouwkostenadviesbureau; • G.C.M. van de Goot/Stichting STABU; • B. den Hartog/ABT adviseurs in bouwtechniek; • ir. M.L.A.M. van Hezik/Stichting STABU; • F.H. Katier/KABU; • H. Kocken/Brabant Wonen;• ir. E. Meter/Meter Bouwconsult;• D.J. Mudde/EGM Bouwadviseurs; • L.J. Versloot/Versloot Bouwbestek;• ing. J.G.G. Swagers/Stichting STABU; • ir. S.W. Wierda/Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen;• ir. S. Zonneveld/Winket voor de bouw.

De Klankbordgroep gebruikers is in het verslagjaar bijeengekomen op 23 januari en 18 september. Tijdens deze vergaderingen is uitvoerig gesproken over de wensen vanuit de gebruikersgroep over uitbreidingen van de STABU-systematiek en de plannen van STABU voor toekomstige ontwik-kelingen.

KLANKBORDGROEP GEBRUIKERS

7Organisatie

STABU-bureauDe bezetting van het personeel van het STABU-bureau is per 31-12-2009:

G.J. Annokkee : projectcoördinator elektrotechniekir. R.H. Baayen : directeur technische zakenS.A. Brands LL.B. : projectcoördinator juridische zakenC. Bos : projectcoördinator werktuigbouwkunde/elektrotechnieking. C. Cornax : senior projectcoördinator werktuigbouwkunde en procestechniekH. Ekkerman : medewerkster licentiebeheer/telefoniste/receptioniste (90%)G.C.M. van de Goot : uitgever/inkoper/accommodatiebeheerderF. Gouw : projectcoördinator bouwkundeir. M.L.A.M. van Hezik : algemeen directeurS.S. Hulleman : telefoniste/receptioniste (65%) D.B. Kervel : public relations officerH. Kervel : account / sales officerS. van Laar : commercieel medewerkster binnendienst (34%)E.B.J. Ligthart : marketing/sales officer (80%)ing. H.H.M. Miltenburg : hoofd opleidingenC.T.M. Molmans : medewerkster boekhouding (45%) J.J. Plaisier : projectcoördinator bouwkundeJ.P.H. von Rotz : secretaresse (80%)J.M. Ruijs : systeem-/bestandsbeheerderJ. Siegers : gastvrouw (38%)M.H. Simonse : manager P&O/directiesecretarising. J.G.G. Swagers : coördinator externe kwaliteitE. van der Tuuk : hoofd secretariaat (90%)G.W. Veen : projectcoördinator informatiemanagement (85%)J.T. Veenbaas : projectcoördinator bouwkundeH. Wildekamp : hoofd boekhouding (70%)

MutatiesPer 1 januari 2009 is mevrouw E.B.J. Ligthart in dienst getreden als marketing / sales officer. Op 1 februari 2009 is afscheid genomen van gastvrouw mevrouw C. Onderstal.

JubileaOp 1 oktober 2009 heeft ing. H.H.M. (Henny) Miltenburg zijn 12½-jarig jubileum bij STABU gevierd. De heer ing. C. Cornax vierde op 22 mei 2009 zijn 20-jarig dienstverband bij STABU.

STABU-BUREAU

8Organisatie

PROJECT- EN WERKGROEPEN

Project- en werkgroepenDe nodige inbreng vanuit de markt wordt gele-verd vanuit de brancheorganisaties door middel van het aandragen van kennis via de diverse project- en werkgroepen van Stichting STABU. De coördinatie van de project- en werkgroepen ligt bij de projectcoördinatoren bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en juri-dische zaken van STABU. Een overzicht van alle project- en werkgroepen is opgenomen in bijlage 1.

WOORD VOORAF

Organisatie 9

Producten 2008

9

BOUWBREED

INFORMATIE SYSTEEM

Producten 10

STABU Bouwbreed Informatiesysteem zal zich meer als ‘productnaam’ gaan profileren. De bestaande producten die hieronder vallen zijn:

• STABU²-bestekssystematiek voor de woning- en utiliteitsbouw;• STABU-Element;• Fabrikantenindex;• STABU-website;• Cursussen en opleidingen;• CAD-afsprakenstelsel (GB-CAS);• Objectenbibliotheek;• Project Informatie Managementsysteem PIM/Vondle.

Voor de producten/diensten wordt een herpo-sitionering overwogen en de verdere invulling hiervan is bepaald door middel van brainstorm-sessies, waarin de optimalisatie van het uitwis-selen van het met behulp van beantwoorden van de informatievraag/behoefte van de gebruikers centraal staat.

Een overzicht van alle licentiehouders is in bijlage 2 opgenomen.

Producten 11

De STABU²-systematiek, inclusief de fabrikan-ten productspecificaties, is aangepast aan de nieuwe relevante documenten en producten die op de markt komen. Teksten specifiek voor res-tauratiewerkzaamheden hebben voor een uit-breiding gezorgd van de STABU²-systematiek. Onder meer vanuit het Neerlandsch Stucgilde en de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR) is de behoefte gefor-muleerd om te kunnen beschikken over goede bestekteksten voor restauratiewerk. Onder leiding van Bedrijfschap Afbouw is het initiatief genomen voor het maken van een plan voor de ontwikkeling van een restauratiebestek voor stukadoorswerk. Bij dit initiatief werd een advies- en werkgroep samengesteld.

Belangrijk voor de stukadoorsbranche was de beschrijvingen van het werk geheel onder hoofdstuk 40 van STABU te kunnen plaatsen. Dit gaf de doorslag na de door het Bedrijfschap

Afbouw gehouden enquête waarbij meer dan 90% van de bestekschrijvers en gebruikers het noodzakelijk en gewenst acht van de STABU-systematiek gebruik te kunnen maken. In het verslagjaar zijn de teksten voor het vakgebied stukadoorswerk beschikbaar gekomen. Het restauratiewerk heeft voor dit onderdeel een plaats gekregen onder paragraaf 40.21. van hoofdstuk 40 STUKADOORWERK. De uitbreiding van restauratiebestek wordt verder voortgezet. Zo zijn onder meer timmerwerk, metselwerk, natuursteen en glas in lood gewaardeerde onderwerpen voor uitbreiding in de syste-matiek, met professionele inbreng vanuit de bouwbranches. In bijlage 3 wordt een complete verantwoording gegeven van de wijzigingen in de STABU-systematiek in 2009.

BESTEKSSYSTEMATIEK VOOR DE

WONING- EN UTILITEITSBOUW

12

Stichting STABU is, naar aanleiding van ver-zoeken uit de markt, het project gestart om een éénduidige koppeling te leggen tussen de Elementenmethode NL/SfB en de STABU²-systematiek. Vele partijen in de markt hebben zelf zo’n koppeling gebouwd maar iedereen heeft een eigen invulling daaraan gegeven zodat een standaard ontbreekt.

Met de licentiehouder van de NL/SfB, BNA, is afgesproken dat Stichting STABU de Elementenmethode elektronisch mag uitgeven onder de voorwaarde dat deze gerespecteerd wordt en alleen uitgebreid mag worden daar waar STABU dat nuttig en noodzakelijk acht. In verband met de noodzakelijke internationale aansluiting op de BIM-Standaards, inclusief de mede door STABU ontwikkelde en beheerde IFD Object Library for buildingSMART, is de internationale SfB systematiek waarvan NL/SfB is afgeleid mede in de ontwikkeling betrokken.

Stichting STABU heeft op basis van testen met tussentijdse resultaten en haar marktpeilingen besloten om een nieuwe Standaard STABU-Element uit te brengen die bestaat uit de volgende onderdelen:

• Tabel 1 (Elementen) van de NL/SfB afspraken;• daaraan gekoppelde STABU-Bouwdelen en

Bouwdeelcomponenten;• daaraan gekoppelde STABU-Installatiedelen

en Installatiedeelcomponenten.

De Tabel 0 (Omgeving, Gebouwtypes en Ruimten) wordt als vertrekpunt genomen voor een nieuwe tabel Ruimten die in overleg met betrokkenen in 2010 ontwikkeld wordt.

Als partijen in Nederland deze nieuwe Standaard gaan gebruiken kunnen er betere koppelingen gelegd worden tussen tekensystemen, besteksys-temen en calculatiesystemen. Deze Standaard is ook gewenst door de steeds belangrijker wordende beheer- en onderhoudsmarkt.

Stichting STABU zal exploitatieovereenkomsten afsluiten met softwarehuizen en uitgevers die deze Standaard willen implementeren in hun bestaande of toekomstige softwareprogramma’s en publicaties.

De internationale Standaard inzake objectde-finities die Stichting STABU ontwikkelt samen met haar partners in de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen (IFD Object Library for buildingSMART) zal op termijn ook aan deze Standaard STABU-Element worden gekoppeld opdat STABU-Element voor de toekomstige BIM-ontwikkeling (Bouwwerk Informatie Model) nog beter bruikbaar is.

STABU-ELEMENT

Producten

13

Twee maal per jaar geeft Stichting STABU voor haar dvd-uitgave de fabrikantenindex uit waarin de goedgekeurde bestekservices en de Fabrikantgebonden Product Specificaties zijn samengebracht. In dit verslagjaar is gewerkt aan een versie die op internet beschikbaar is.Met ingang van 1 december 2009 is via www.bestekservices.nl een index beschikbaar gekomen met technische specificaties van ruim 500.000 producten. De zoekmachine vormt de toegang tot de productinformatie van bijna 800 toeleveranciers in de bouw (B&U en GWW), waarin miljoenen euro’s geïnvesteerd zijn door de diverse fabrikanten.STABU zoekt daarbij de samenwerking met de opstellers van de bestekservices als ZeeBoer b.v, NBD-online, de Twee Snoeken en iPi Services, met de belangenvereniging FBS en de zusterorganisatie CROW.

In de zoekmachine zijn naast 3800 Fabrikantgebonden Product Specificaties (FPS-en) met technische specificaties van producten ook de zogenaamde bestekservices opgenomen*. Deze zoeksystemen helpen de gebruikers om bij zeer ruime productvariëteiten van de fabrikant toch de juiste, voor het project geschikte, keuze te maken. Zo hebben bijvoorbeeld de grote verffabrikanten die soms honderden verfsystemen leveren dit systeem omarmd aangezien dit snel, in vier of vijf stap-pen (toepassing binnen of buiten, ondergrond enz.), het juiste verfsysteem oplevert.

Met de stap om de fabrikantenindex op internet te ontsluiten wordt het mogelijk om zowel het beslissingsproces bij de voorschrijver als het inkoopproces bij de aannemer te faciliteren. Gezien de mogelijkheden van internet en de beperkingen van een dvd waarop de fabri-kantenindex onder de STABU-licentiehouders eerder werd gedistribueerd, groeide de wens uit de markt om een online versie van de fabrikantenindex beschikbaar te krijgen. Nu de basis daarvoor is gelegd is een wereld opengegaan met kansen en mogelijkheden dit verder uit te bouwen. De zoekmachine werkt op basis van ‘ranking’. Naar gelang het zoekwoord dat de gebruiker opgeeft in een FPS (Fabrikantgebonden Product Specificatie) en/of bestekservice voorkomt, wordt een ‘ranking’ van fabrikantvermeldingen gemaakt.

De uitkomst werkt net zoals bij de veelgebruikte zoekmachine ‘Google’. Voordeel is dat dit vele discussies voorkomt aangezien de subjectiviteit van de toepassing van door de fabrikanten op te geven trefwoorden wordt weggenomen; het is een onpartijdige zoekmethode onder auspiciën van Stichting STABU en Vereniging FBS (Fabrikanten Bestek Service), waardoor neutraliteit en objectiviteit gewaarborgd blijft.

FABRIKANTENINDEX

Producten

*Zie respectievelijk bijlage 4 en 5 voor de overzichten

14

STABU-WEBSITE

Naast alle informatie over bouwregelgeving die op de STABU-website is te vinden, leent het medium zich ook voor het informeren van de bezoekers van de website over nieuwe ontwik-kelingen, beleidswijzigingen, maar ook over gebruikers- en voorlichtingsbijeenkomsten. Van de mogelijkheid om informatie aan te vragen en bestellingen te doen wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Op de startpagina staan de laatste nieuwsberichten van STABU, informatie over de producten en diensten, opleidingen, internationale ontwikkelingen e.d. Bovendien zijn met het beschikbaar gestelde wachtwoord voor alle licentiehouders de updates van STABU van de website te downloaden. Deze versie is enkele weken voorafgaand aan de postzending

verkrijgbaar. Wijzigingen in wet- en regelgeving hebben voor verschillende STABU-publicaties consequenties. Zo zijn er de afgelopen tijd diverse brochures met uiteenlopende onder-werpen op www.stabu.org geplaatst die aan-passingen behoefden. De circulaire over de CAR-verzekerig is aangepast en met betrekking tot CE-markering is een compleet nieuwe brochure opgesteld. Beide uitgaven zijn eind 2009 op de website van STABU geplaatst.

De voorbeeldbestekken van de woning RGD, Dienst Vastgoed Defensie, BNA en het College Bouw Zorginstellingen zijn aan de nieuwe versies van de STABU²-systematiek (twee op dvd voorzien in 2009) aangepast.

Producten

15

BESTEKGERELATEERDE

CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN

Opleidingen en cursussenDe bestaande beroepsopleiding Bestekschrijver heeft de status verkregen als dé basisoplei-ding bestekschrijven in Nederland (voor de B&U) met koppelingen naar vervolgopleidingen die op de Hogeschool Den Haag worden ontwikkeld. Op 8 juli 2009 zijn op de Haagse Hogeschool de diploma’s uitgereikt van de POST HBO opleidingen die het afgelopen sei-zoen werden verzorgd. De negen cursisten van de opleiding Bestekdeskundige ontvingen hun diploma. In deze POST HBO opleiding, die is geïnitieerd door de Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen BNB, staat het (STABU) bestekboek als contractdocument centraal. Een stevige juridische basiskennis verschaft inzicht in de voorkomende contract- en organisatie-vormen, alsmede in aanbestedingen en verze-keringen. Training in persoonlijke vaardigheden bereidt de cursisten voor op een effectief optreden als bouwcontractadviseur in alle fasen van het bouwproces.

Stichting STABU verzorgt een breed pakket aan cursussen, gericht op de dagelijkse praktijk van bouwcontracten. Dit verslagjaar is de terug-lopende bouweconomie duidelijk te merken geweest. Er is min of meer sprake van een ‘gedwongen kopersstaking’ bij de deelname aan de navolgende opleidingen en cursussen.

Cursus Actualiteit in wet- en regelgeving in de B&U-sectorDeze cursus Actualiteit in wet- en regelgeving in de B&U-sector is speciaal bedoeld voor hen die graag bijgeschoold willen worden over de meest recente ontwikkelingen in wet- en regel-geving in de bouwsector. Door middel van deze eendaagse cursus is men weer op de hoogte van alle valkuilen in bouwcontracten en weet men hoe deze te vermijden. In het verslagjaar is deze cursus twee keer georganiseerd, in totaal hebben 6 cursisten hieraan deelgenomen.

Cursus STABU-bestekssystematiekOm de invoering van de STABU-bestekssystematiek binnen een organisatie snel en effectief te laten verlopen wordt door Stichting STABU een dagcursus georganiseerd. In één dag raakt men volledig vertrouwd met de STABU-bestekssystematiek. In het verslag-jaar is de cursus STABU-bestekssystematiek vijf keer met succes georganiseerd, in totaal hebben 29 cursisten deze cursus bijgewoond.

Cursus STABU Bestekken LezenDeze cursus behandelt het onderscheiden van risico’s en onduidelijkheden bij het lezen en analyseren van projectbestekken. Er is uitge-breid aandacht besteed aan de uitleg van díe administratieve en technische zaken die grote invloed kunnen hebben op de verantwoordelijk-heid en aansprakelijkheid van de uitvoerende en toeleverende bedrijven in de bouw. Met deze kennis kunnen de bedrijfsrisico’s beter ingeschat worden. De cursus STABU Bestekken lezen is in het verslagjaar vijf keer gehouden en door 22 cursisten gevolgd.

Beroepsopleiding BestekschrijverDeze opleiding tot professionele bestekschrijver behandelt alle relevante onderdelen voor het opstellen van projectbestekken. Ook de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de materialen vragen een steeds grotere kennis en deskun-digheid van de bestekschrijver. De opzet van de opleiding is zodanig dat direct kan worden ingespeeld op veranderingen in de praktijk. De docenten die aan de opleiding verbonden zijn, hebben brede kennis van hun specifieke vakgebied. Dagelijks worden zij geconfronteerd met het in de cursus behandelde. De Opleiding Bestekschrijver heeft in het verslagjaar in totaal 54 gediplomeerde bestekschrijvers opgeleverd. De Opleiding Bestekschrijver staat onder toe-zicht van het Algemeen Bestuur van Stichting STABU en voor de beoordeling van het niveau van het examen staat een examencommissie

Producten

16

BESTEKGERELATEERDE

CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN

garant, waarin afgevaardigden namens BNA en NLingenieurs zitting hebben genomen. In bijlage 6 is een overzicht opgenomen van gediplomeerde bestekschrijvers van het oplei-dingsjaar 2008/2009.

Opfriscursus Bestekschrijver De Opfriscursus Bestekschrijver is speci-aal bedoeld voor degenen die de Opleiding Bestekschrijver hebben gevolgd en bijgeschoold willen worden over de meest recente ontwik-kelingen. Door middel van de tweedaagse opfriscursus is het mogelijk om kennis te nemen van o.a. wijzigingen in wet- en regelgeving en de gevolgen daarvan. In het verslagjaar is de Opfriscursus Bestekschrijver één keer gehouden en hebben 6 cursisten hieraan deelgenomen.

Cursus Garanties in de bouwOm wegwijs te geraken in de complexe wereld van garanties heeft STABU deze cursus opgezet. Garanties spelen in de bouw een belangrijke rol. Toch is het niet een éénduidig begrip. Door mid-del van deze cursus raakt men vertrouwd met het fenomeen garanties in de bouw. De cursus Garanties in de bouw is in het verslagjaar twee keer georganiseerd en is door 11 cursisten gevolgd.

Cursus Nieuwe contractvormen in de bouw (voorheen UAVgc-cursus)Geïntegreerde contractvormen in de B&U sector zijn niet langer exclusief het domein van rijks-opdrachtgevers. Om partijen wegwijs te maken in geïntegreerde contracten in de B&U-sector, wordt door Stichting STABU deze ééndaagse cursus georganiseerd. In het verslagjaar is deze cursus twee keer gehouden en hieraan is door 14 personen deelgenomen. Cursus Verzekeringen in de bouwHet nieuwe verzekeringsrecht beïnvloedt de relatie verzekeraar en verzekerde in sterke

mate. De cursus Verzekeringen in de bouw is in het verslagjaar een keer gehouden en door 4 cursisten gevolgd.

Cursus Dé (rol) van standaardvoorwaar-den (UAV/UAVTI etc) bij aanneming van werk in de B&U-sectorDeze cursus is nieuw toegevoegd aan het cursussenpakket. Standaardvoorwaarden spelen in de bouw een belangrijke rol. Om wegwijs te geraken in de complexe wereld van standaardvoorwaarden in bouwcontracten heeft STABU deze driedaagse cursus opgezet. Tijdens deze dagen raakt de cursist inhoudelijk geheel vertrouwd met de standaardvoorwaarden in het geheel en dé (rol van) standaardvoorwaarden (UAV/UAVTI etc.) bij aanneming van werk in de B&U-sector specifiek. In het verslagjaar is de cursus eenmaal georganiseerd en door 9 personen bijgewoond.

Bedrijfsgerichte cursusDe volgende organisaties hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een bedrijfs-gerichte cursus: • ABT;• Alphaplan;• Benthem Crouwel Architekten BV bna;• COA;• DVD;• De Comme;• Eurosafe Solutions;• IOB;• NRC, Nationaal Restauratie Centrum;• Oost-Flevoland Woondiensten.

Producten

Het afsprakenstelsel is in juni 2007 voor beheer en exploitatie aan STABU overgedragen. STABU neemt op zich dit verder uit te dragen en te ontwikkelen. Stichting Geïntegreerd Bouwen is opgeheven, maar de naam leeft voort in het GB CadAfsprakenStelsel, het GB-CAS.

GB-CAS

17

Het GB CADAfsprakenStelsel 4.0 bevat afspraken over de volgende CAD onder-werpen:• Naamgeving van Layers; dit onderwerp

bevat alle informatie over de opbouw van de Layer naam, inclusief de toegepaste coderingen per discipline.

• Naamgeving van bibliotheek elemen-ten; hieronder vallen de afspraken voor alle bibliotheek elementen zoals Blocks, Dynamische Blocks, MultiView Blocks, Styles en Families.

• Units gebruik; afspraken over het units gebruik per discipline.

• Koppeling tussen CAD kleuren en plot pen-nen; afspraken over het gebruik van CAD kleuren in combinatie met plot pennen.

• Gebruik van GB CADAfsprakenStelsel in applicaties; applicatie afhankelijke afspra-ken.

Daarnaast bevat het afsprakenstelsel nog additionele informatie die ook in het vorige afsprakenstelsel was opgenomen, maar wat nu niet meer als standaard afspraak geldt:

• arceerpatronen;• teksten;• lijntypes.

Het is met name bedoeld voor CAD gebruikers die werken met Autodesk programma’s als AutoCAD LT, AutoCAD, AutoCAD Architecture (voorheen Autodesk Architectural Desktop) en Autodesk Revit. Ook voor CAD applicatie ontwikkelaars kan dit document een leidraad zijn, waarmee zij de applicaties zodanig kunnen ontwikkelen dat CAD gebruikers automatisch op basis van dit CAD AfsprakenStelsel kunnen werken.

Het is geschikt voor 2D tekenwerk. Om het voor 3D tekenwerk geschikt te maken (b.v. een pakket als AutoCAD Architecture en Autodesk Revit) is het nodig verdere afspraken vast te leggen die aansluiten op de objecttechnologie die in dit pakket wordt gebruikt. Er is een project opgestart onder de naam “GB-CAS”. Doelstelling is om te komen tot een breed gedragen GB-CAD AfsprakenStelsel dat naast het gebruik van 2D tekenwerk ook gedragen wordt door 3D tekenwerk.

Producten

OBJECTENBIBLIOTHEEK

18

In Nederland heeft Stichting STABU de afgelo-pen jaren veel energie gestoken in de ontwik-keling van haar objectenbibliotheek, die het mogelijk maakt dat computers probleemloos informatie kunnen uitwisselen zoals getekende informatie (CAD), kwaliteitsbepalende informa-tie (o.a. bestekken) en kosteninformatie. De samenwerking met de enige andere aanbieder in de wereld BARBI-Noorwegen heeft geleid tot de nieuwe naamgeving en logo: IFD Library for buildingSMART. Onder deze vlag wordt verder gewerkt aan de internationale Standaard.Binnen de organisatie van buildingSMART is een permanente plek ingeruimd voor gelieerde ontwikkelingen die van grote waarde zijn bij de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model (BIM). IFD Library is als belangrijke ontwikkeling erkend en is op deze wijze binnen de organisatie van buildingSMART opgenomen.

Producten

PROJECT INFORMATIE

MANAGEMENTSYSTEEM

(PIM)/VONDLE

19

De Regieraad Bouw en de daarvan afge-leide regionale Regieraden hebben veel energie gestoken in het ontwikkelen van plannen om samenwerkende partijen het vertrouwen in elkaar te laten vergroten. Stichting STABU, als samenwerkingsverband van de koepelorgani-saties en professionele opdrachtgevers draagt ook haar steentje bij in de vorm van het Project Informatie Managementsysteem (PIM)/Vondle. PIM/Vondle is door het Belgisch sofwarehuis Bricsys ontwikkeld als het instrument om de informatiestromen tussen de betrokken partners bij een bouwproject te optimaliseren. Indien alle betrokken partijen op tijd over de meest recente tekeningen en technische specificaties beschikken en snel met elkaar daarover kunnen communiceren dan is de kans op fouten zeer klein geworden. Jaar in, jaar uit verschijnen onderzoeken die aangeven dat de meeste bouwfouten aan verkeerde informatie te wijten zijn. Maar ook voor het eigen bedrijfsresultaat is het gebruik van zo’n instrument onontbeerlijk. Door de inzet van PIM/Vondle bij de bouwpro-jecten wordt een compleet elektronisch dossier opgebouwd dat desgewenst uitgebouwd wordt

met zogenaamde workflows (binnen het bedrijf vastgestelde procedures voor besluitvorming, goedkeuring e.d.).

Juist nu de economische omstandigheden minder positief zijn is het bedrijfsmatig zeer verstandig om te investeren in betere interne en externe managementsystemen. In 2009 is een marktonderzoek verricht door een extern bureau m.b.t. een behoeftenonderzoek onder projectontwikkelaars, waardoor een helder inzicht is gegeven in de behoeften die leven bij projectontwikkelaars omtrent ICT-systemen inzake bouw- en projectmanagement. De uit-komst heeft tevens een aantal leads opgeleverd onder de doelgroep voor PIM/Vondle. Op 23 en 24 juni 2009 zijn een viertal voorlich-tingsbijeenkomsten over Project Informatie Management (PIM)/Vondle georganiseerd. De eerste grote organisatie die besloten heeft PIM/Vondle voor al haar projecten in te zetten was in dit verslagjaar TBI. Daarnaast heeft een aantal bedrijven PIM/Vondle ingezet als proef voor bepaalde projecten. De gebruikersgroep groeit langzaam maar zeker.

Producten

2020

WOORD VOORAF

Diensten

BESTEKSBEOORDELING,

HELPDESK, GEBRUIKERSDAG,

LINKEDIN, STABU M@IL

Diensten 21

Besteksbeoordeling Met name bij organisaties die recent licentie-houder van de STABU-bestekssystematiek zijn geworden, bestaat de behoefte aan een beoor-deling van hun eerste projectbestek. In het kader van kwaliteitszorg beoordeelt STABU ook ongevraagd en steekproefsgewijs projectbe-stekken, opgesteld met de STABU-systematiek. In het verslagjaar zijn op verzoek 18 bestek-ken beoordeeld, voorzien van commentaar en in maximaal een halve dag besproken met de opsteller. Daarnaast zijn ruim 20 project-bestekken steekproefsgewijs opgevraagd en beoordeeld.

HelpdeskStichting STABU biedt de helpende hand bij het vinden van een antwoord op mogelijke vragen en heeft daartoe de STABU-helpdesk in het leven geroepen. De helpdesk levert de grootste bijdrage aan intensiever contact met de gebruikers van de STABU-systematiek op. Naast de mogelijkheden van de STABU-systematiek in algemene zin, worden dagelijks vele vragen beantwoord over inhoudelijke, technische onderwerpen. Opvallend is het aantal vragen over wet- en regelgeving, administra-tieve bepalingen, normering en certificering. De beantwoording van de vragen vindt zo mogelijk dezelfde dag plaats. Bovendien worden de meest gestelde vragen gepubliceerd in de vragenrubriek van het STABU-bulletin en de website.

GebruikersdagSpecifiek gericht op de licentiehouders van STABU worden gebruikersbijeenkomsten geor-ganiseerd. In 2009 is een enquête gehouden onder de deelnemers aan de gebruikersdagen, waaruit is gebleken dat deze “bijpraatdagen” zeer gewaardeerd worden. De gebruikersdagen zijn bedoeld om als bestekschrijver op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op admi-

nistratief en technisch gebied, om met collega-bestekschrijvers van gedachten te wisselen over zaken waar men tegenaan loopt in de dagelijkse praktijk en om direct vragen te kun-nen stellen aan STABU over de uitgaven. Op 17 en 25 juni 2009 zijn de eerste gebruikersdagen van het verslagjaar georganiseerd. De tweede ronde is op 9 en 15 december gehouden. In totaal hebben ruim 200 bestekschrijvers de gebruikersdagen bijgewoond. Diverse presen-taties zijn gehouden uiteenlopend van nieuwe ontwikkelingen en producten van STABU, innovatieve verankeringen voor gevel- en bal-kon, de toegevoegde waarde van de nieuwe generatie cv-ketels, online fabrikantenindex, de elektronische deurkruk, luchtbevochtiging in gebouwen, het comfortabele binnenklimaat, restauratiebestekteksten tot en met de econo-mische crisis. Uiteraard was er ook weer ruime aandacht voor vragen.

LinkedInSTABU heeft haar eerste pas gezet in de wereld van Social Networks met een gebruikersgroep op LinkedIn. LinkedIn is gekozen omdat het een puur zakelijk network is en omdat het 1,1 miljoen Nederlandse professionals telt. Op LinkedIn is het mogelijk om zich bij een groep aan te melden. Er zijn er duizenden. Het is mogelijk voor de leden van de STABU-gebruikersgroep mee te praten, nieuws te lezen, aankondigingen te vernemen, vragen te stellen, aan discussies deel te nemen en hun netwerk te vergroten. In het verslagjaar hebben 148 mensen zich aangemeld voor de gebruikersgroep.

STABU-m@il digitale nieuwsbriefZeven keer is in het verslagjaar de digi-tale nieuwsbrief STABU-mail verzonden. Bij het verspreiden van de digitale nieuwsbrief STABU-mail is het uitgangspunt om regelmatig informatie te verschaffen over zogenaamde

BULLETIN, BEURSACTIVITEITEN

GASTCOLLEGES/ONDERWIJSLICENTIE

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST

VERNIEUWEND OPDRACHTGEVERSCHAP

Organisatie 22

STABU-evenementen zoals gebruikersdagen, nieuwe uitgaven, voorlichting en beurzen. Tevens worden actuele zaken in een kort artikel weergegeven. Bij uitgebreidere artikelen wordt een korte inleiding opgenomen, waaruit een koppeling naar het uitgebreide artikel op de website is gelegd. STABU-mail wordt gericht verzonden aan 1200 geïnteresseerden. Per 1 oktober 2009 is de Telecommunicatiewet gewijzigd ten aanzien van onder meer spam. Aangezien de geabonneerden op STABU-mail zelf hebben aangegeven de nieuwsbrief te wil-len ontvangen en er een “afmeldmogelijkheid” is, heeft STABU geen extra stappen hoeven te nemen om aan de eisen van deze nieuwe wet- en regelgeving te voldoen.

BulletinIn de 24ste jaargang is STABU-bulletin vier keer verschenen, respectievelijk in februari, juni, september en december 2009. STABU-bulletin wordt – in papieren vorm - verspreid met een oplage van 8500 exemplaren onder de licentiehouders van Stichting STABU (bestek-schrijvers), leden van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), leden van NLingenieurs, leden van Aedes (woningcorporaties), gemeen-ten, projectontwikkelingsmaatschappijen, alle fabrikanten met FPS-bladen in de STABU-systematiek en verdere relaties. Bovendien krijgt het vervolgens een permanente plaats op de website van STABU. STABU-bulletin is in 2009 voorzien van een nieuwe jas en de vertrouwde rubrieken als ‘Onder Ede van ir. O. Sluizer’, ‘Uit de praktijk van SMI door M. van Deurzen en P. van den Eijnden’, ‘In kort bestek van ir. S.W. Wierda van BNB’ zijn doorgezet. Ook de uitgebreide antwoorden in de vragen-rubriek zijn gebleven. Daarnaast uitgebreide artikelen over buildingSMART, STABU-Element, online fabrikantenindex en lopende projecten als KennisSysteem Techniek en KennisSysteem BouwRecht. Een opsomming van alle publicaties in 2009 is in bijlage 7 opgenomen.

BeursactiviteitenZowel op de Bouw & ICT (10 en 11 februari 2009) als de Internationale Bouwbeurs (9 t/m 14 februari 2009) was Stichting STABU verte-genwoordigd met een standpresentatie. Ging het op eerstgenoemde beurs met name over het Project Informatie Managementsysteem (PIM/Vondle), op de bouwbeurs zijn alle producten van STABU voor het voetlicht gebracht. Naast de bestekssystematiek voor de B&U-sector zijn dat de STABU-website, cursussen en opleidin-gen, CAD-afsprakenstelsel, objectenbibliotheek, PIM/Vondle en het Kennissysteem Bouwrecht.

Gastcolleges/onderwijslicentieHet aanbod van STABU om voor onderwijsinstel-lingen gratis gastcolleges te verzorgen tijdens (of naast) de lessen heeft afgelopen schooljaar weer aftrek gevonden. Regelmatig ontvangt STABU verzoeken van docenten om aanvullende informatie bij het voorbereiden van de lessen.

De technische onderwijsinstellingen hebben in augustus 2009 een nieuwe aanbieding gekregen voor een onderwijslicentie met een looptijd van 2010 t/m 2012. Dit is ook aangegrepen om de mogelijkheid voor het verzorgen van gastcol-leges onder de aandacht te brengen. Daarbij is ook de belangstelling voor een docentendag gepeild; mogelijk dat deze in 2010 zal worden georganiseerd. De STABU-licentie is door 57 onderwijsinstellingen geprolongeerd.

Voorlichtingsbijeenkomst vernieuwend opdrachtgeverschapRuim 30 directieleden van woningcorporaties waren 2 september 2009 te gast in het STABU-Opleidings- en vergadercentrum te Ede bij de door Stichting STABU in samenwerking met Stichting Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, en Aedes vereniging van woning-corporaties, georganiseerde voorlichtingsbij-eenkomst over het onderwerp “vernieuwend

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST

VERNIEUWEND OPDRACHTGEVERSCHAP

Diensten 23

opdrachtgeverschap”.

Tijdens deze bijeenkomst werd men geïnfor-meerd over de betekenis hiervan voor corpora-tiemedewerkers en werden praktische oplossin-gen in de vorm van cursussen, opleidingen en workshops aangeboden om deze cultuuromslag binnen de corporaties efficiënt en effectief te kunnen doorvoeren.

Het programma werd, onder leiding van dag-voorzitter Maarten van Hezik, algemeen direc-teur Stichting STABU, met lezingen ingevuld door:

• Joop van Kuijen, Bouwmanagementadvies Joop van Kuijen, met het onderwerp “Opdrachtgeverschap en de veranderende bouwopgave”;

• Babette van den Ancker, projectmanager Com Wonen, met het onderwerp “Slimmer bouwen, minder kosten; integrale ketenbe-

nadering in de bouw”;

• Han Ebben, innovatieadviseur Stichting Syntens, met het onderwerp “opdrachtge-verschap; het in beweging brengen van de opdrachtgever”;

• Maarten van Hezik, met het onderwerp “PIM sala BIM”.

Aansluitend aan de lezingen was er ruimte voor discussie en gelegenheid tot het stellen van vragen.

2424

WOORD VOORAF

De BouwMeesterKennissysteem van het bouwrecht voor bouwprofessionals

b o u w b r e e d i n f o r m a t i e s y s t e e m

Kennissysteem van het bouwrecht voor bouwprofessionals

De BouwMeester

De BouwMeester wordt de praktijkhulp voor (niet juridische) professionals in de bouw, dat antwoorden geeft op de dagelijkse praktijkvragen rondom de bouwprojecten inzake wet- en regel-geving, juridische processen en procedures, taken en vereisten. Daarnaast worden bestaande opleidingen op dit gebied geïnventariseerd en desgewenst beter op elkaar afgestemd.

Projecten Nationaal

HERZIENING UAVMEESTERPLAN STABU-DATADE BOUW MEESTER / KENNISSYSTEEM BOUWRECHT (KSBR)KENNISSYSTEEM TECHNIEK (KST)

Projecten Nationaal 25

In het verslagjaar is STABU gevraagd om zitting te nemen in de begeleidingscommissie Herziening U.A.V. In 1989 zijn de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1968 herzien. Na die herziening is in 1992 het grootste deel van het nieuwe Burgerlijk Wetboek ingevoerd, waarvan in 2003 de titel Aanneming van Werk volgde. Voorts is in de jaren na 1989 nieuwe jurisprudentie verschenen en zijn inzichten over hoe omgegaan moet worden in de relatie opdrachtgever-aannemer veranderd. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft het Instituut voor Bouwrecht opdracht verleend om deze herziening tezamen met een Werkgroep Herziening UAV 1989 vorm te gaan geven. De herziening van de UAV 1989 zal een lichte herziening zijn. Er wordt dan ook naar gestreefd om de herziening voor eind 2010 gereed te hebben. Het resultaat zal zijn een moderne set van voorwaarden, inhoudelijk evenwichtig en van toepassing op het model waarbij de opdrachtgever de verantwoordelijkheid voor het ontwerp heeft.

Meesterplan STABU-dataDe sleutel voor continue groei van het STABU Bouwbreed informatiesysteem hangt nauw samen met de behoefte van de bouwmarkt. Die bouw-markt heeft behoefte aan specifieke vakkennis (data van technische, juridische, financiële aard enz.) en de behoefte om deze data te kunnen benaderen en klantgericht te kunnen presenteren. Door het aanbieden van deze data in een hoog-waardige en toekomstvaste infrastructuur, die het benaderen van die data mogelijk maakt, verwacht Stichting STABU haar positie als data-makelaar in groeiende mate te consolideren. In dit kader is een meesterplan STABU-data tot stand gekomen.

De Bouw Meester / Kennissysteem Bouwrecht (KSBR)Vanuit de markt zijn diverse geluiden gehoord inzake de behoefte van STABU-gebruikers aan een hulpmiddel om de weg te vinden door alle weg- en regelgeving. De geluiden zijn opgepikt en uitgewerkt in het Kennissysteem Bouwrecht.Het bepalen van de exacte behoefte van de STABU-gebruiker staat centraal voor de invulling die dient te worden gegeven aan het kennissysteem. Vanuit STABU is in 2009 een marktonderzoek gelanceerd om de behoefte te bepalen bij de toekomstige gebruiker. Met de uitslagen in de hand start de projectleiding het kennissysteem zo goed mogelijk op de wensen van de markt.

Ontsluiting door middel van internet waardoor het altijd toegankelijk is, stond al vast. De eerste resultaten van het marktonderzoek zijn verwerkt waarbij blijkt dat de inhoud, zoals deze geschetst was, op enkele punten zal worden aangepast waarbij de prioriteit ligt bij het ontwikkelen van de ingang “projecten” en de “vraagbaak”. Het onderdeel Markt & Contracten met in het bijzonder het onderwerp Aanbesteden is door de werkgroep in kaart gebracht en met de gegenereerde docu-menten wordt er proefgedraaid binnen lopende projecten in de bouwsector. Hierbij is de doel-stelling om vast te stellen of deze documenten naar behoren gebruikt kunnen worden. Indien bewezen is verklaard dat de toepassing van onder andere de modellen goed verloopt, dan zullen deze documenten worden gevalideerd door het Instituut voor Bouwrecht, waarna het onderwerp Aanbesteden zal worden afgerond. In september 2009 is het onderwerp Aanbesteden in een (web)applicatie à la Wiki als proef gedemonstreerd. In dit kader is STABU bezig met het testen van bestaande softwaretools.

Kennissysteem Techniek (KST)Binnen Stichting STABU is begin 2009 het idee opgevat om een nieuw product aan de markt aan te bieden teneinde meer invulling te geven aan het bouwbrede informatiesysteem. Hierbij is de

26

opvatting dat het aanbieden van een zogeheten Kennissysteem Techniek een belangrijke aanvulling vormt op het bestaande informatieaanbod. Binnen een dergelijk systeem wordt technische informatie aangeboden en waar mogelijk wordt meerwaarde aan de informatie toegevoegd waardoor kennis ontstaat.

Binnen het project is een aantal pilots uitgevoerd waarbij informatie wordt opgenomen in een opti-onele beheeromgeving om de mogelijkheden en onmogelijkheden boven tafel te krijgen. In de eerste fase wordt intern beschikbare informatie gebruikt om ervaringen op te doen. Op basis van de evaluatie van de pilots zullen activiteiten in een volgende fase worden bijgesteld. Op stapel staan proefprojecten met informatie die niet door STABU zelf wordt aangemaakt en onderhouden. Met name brancheorganisaties zijn gevraagd mee te denken welke digitaal beschikbare informatie voor opname in dit systeem in aanmerking komt.

WizerIn oktober 2009 is een nieuwe gratis zoekmachine gelanceerd met de naam “Wizer” die bouwgere-lateerde kennis kan vinden van gerenommeerde bronnen. Doel van Wizer is het toegang kunnen bieden tot alle voor de Nederlandse bouwwereld relevante kennisorganisaties. Een quick scan, uit-gevoerd door een adviseur van het projectteam Wizer, om de mogelijkheden te bezien of en hoe STABU deel kan nemen binnen Wizer, heeft een positief resultaat gehad waarop de samenwerking tussen beide partijen is geformaliseerd. Concreet heeft dat geleid tot het opstellen van een aantal deelprojecten die in 2010 zal worden uitgevoerd.

VISIDe VISI-kerngroepen van de Grond, Weg- & Waterbouw (GWW) en van de Burger- & Utiliteitsbouw (B&U) hebben afgesproken om gezamenlijk een programma uit te werken om VISI als digitale communicatiestandaard bouwbreed te gaan implementeren.

VISI wordt al sinds 5 jaar succesvol toegepast in GWW-projecten. Steeds vaker vragen partijen in de B&U-sector ook om het gebruik van VISI. Tussen de beide kerngroepen is nu de afspraak gemaakt om de kennis en ervaring van de GWW-sector met VISI in te zetten in de B&U.

Binnen de VISI-kerngroepen worden afspraken gemaakt over digitale communicatie in bouwpro-jecten. Door toepassing van op VISI-systematiek gebaseerde software wordt alle (digitale) cor-respondentie op een snelle, efficiënte en een-duidige manier vastgelegd en kan het overzicht van afwijkingen, wijzigingen en documenten in bouwprojecten gemakkelijk worden bewaakt.

Afstemming tekensysteemIn de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van CAD-tekenen. Niet alleen de ontwikkeling van nieuwe technieken en inzichten, maar ook het 3 dimensionaal tekenen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Denk daarbij ook aan object georiënteerd tekenen.In de GWW-sector is in het jaar 2009 gewerkt aan een afsprakenstelsel voor 2D tekenwerk: NLCS (De CAD standaard in de GWWsector). In samenwerking met CROW heeft STABU een onderzoek gestart naar de mogelijkheden hoe deze twee standaarden zo goed mogelijk aansluiting kunnen vinden op de raakpunten.Begin 2010 zal met NLCS een kerngroep worden ingericht waarin de partijen met elkaar de dooront-wikkeling van de standaard vorm kunnen geven en actueel te houden met nieuwe werkmethoden voor 2D/3D tekenwerk.

Uitwerking ruimtelijke begrippen en aan-sluiting beheersystemenStichting STABU is in samenwerking met RGD en DVD gestart met de uitwerking van tabellen voor ruimten, gebouwen en gebouwtypen. De vraag vanuit de RGD was gericht op de inspectiesystemen die daar worden ontwikkeld voor het vastgoed dat RGD in beheer heeft.

Projecten Nationaal

WIZERVISIAFSTEMMING TEKENSYSTEEMUITWERKING RUIMTELIJKE BEGRIPPENEN AANSLUITING BEHEERSYSTEMEN

27

De importantie van het project ligt in het gegeven dat de Rijksgebouwendienst bij aanvang 2009 op basis van een projectmatige aanpak gereed dient te zijn voor structurele inspecties op basis van prestatie-eisen die worden gesteld aan de betref-fende ruimten en gebouwen. Daarnaast dient aan-sluiting te worden gekregen met het Huisvesting Beheer Systeem (HBS) waar het bouwbesluit als onderliggende structuur wordt toegepast.

Met het bouwbesluit als wettelijk uitgangspunt dient naast een elementenbeschrijving een ruim-tebeschrijving te worden gestructureerd. Tevens is van belang dat een borging wordt gelegd met de financiële gegevens, bovendien is belangrijk dat het geheel dient te voldoen aan de SHEEQ (Safety Heath Environment Energy Quality) kwalificaties, deze zijn analoog aan het bouwbesluit. Verdere uitwerking dient een standaard op te leveren die bouwbreed toepasbaar is en aansluiting vindt op de ontwikkelingen rondom BIM.

In 2009 is een eindrapportage opgeleverd van de eerste fase van de ontwikkeling (inventarisatie) van ruimtetabellen. In 2010 wordt door STABU een werkgroep samengesteld om in samenspraak met de marktpartijen de tabellen voor gebouwtypen, gebouwen en ruimten verder vorm te geven en als standaard aan de markt aan te bieden. Deze ontwikkeling past geheel binnen de ontwikkeling van het STABU Bouwbreed Informatiesysteem.

Projecten Nationaal

UITWERKING RUIMTELIJKE BEGRIPPENEN AANSLUITING BEHEERSYSTEMEN

WOORD VOORAF

ObjectenbibliotheekStandaarddefinities van alle gebouwonderdelen

b o u w b r e e d i n f o r m a t i e s y s t e e m

STABU is mede-ontwikkelaar en -beheerder van de internationale definities voor de bouwobjecten: IFD Library for buildingSMART. De voorbereidingen voor deze toepassing worden ondersteund door de Regieraad Bouw, de Bouw Informatie Raad en de belangrijkste opdrachtgevers in Nederland.

2828

Projecten Internationaal

IFD LIBRARY

ICIS; INTERNATIONAL CONSTRUCTION

INFORMATION SOCIETY

BUILDINGSMART BENELUXProjecten Internationaal 29

IFD LibraryIn maart 2009 is in de Verenigde Staten de IFD Library Group bij elkaar gekomen. Deelnemers uit Nederland (STABU), Noorwegen (buildingSMART Norway, EPM Systems), USA (CSI, BSD) en Canada (CSC, Digicon) hebben samengewerkt om IFD Library als interna-tionale standaard gereed te maken voor de marktimplementatie. Een belangrijke stap is de overeenkomst met EPM Systems waarin onderhoud van de IFD Library server en API webservice zijn geregeld. Voor de vervolgstap-pen zijn concrete werkafspraken gemaakt om 2009 het jaar van toepassingsgereedheid te maken. Binnen de organisatie van buildingSMART is een permanente plek ingeruimd voor gelieerde ontwikkelingen die van grote waarde zijn bij de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model (BIM). IFD Library is als belangrijke ont-wikkeling erkend en wordt op deze wijze binnen de organisatie van buildingSMART opgenomen.

ICIS; International Construction Information SocietyICIS is het samenwerkingsverband van alle nationale besteksystemen over de hele wereld. De leden zijn geen concurrenten van elkaar en geven elkaar in alle openheid informatie over hun “nationale ontwikkelingen” tijdens de Delegates Assembly. Van 9 t/m 13 mei 2009 is de 16e Delegates Assembly van ICIS (International Construction Information Society) gehouden in Luzern (Zwitserland). Naast de ledenvergade-ring is er een deel ingeruimd voor “show and tell” presentaties waarbij de leden van ICIS hun verhaal vertellen wat ze de afgelopen tijd hebben gedaan en welke nieuwe activiteiten ze aan het ontplooien zijn. Deze opzet biedt alle leden de mogelijkheid van elkaar te leren en te zien hoe wereldwijd besteksystematieken functioneren. Het bestuur van ICIS heeft in het verslagjaar twee keer vergaderd in respectievelijk

Zwitersland en IJsland. Het presidentschap van ICIS is in handen van STABU.

In 2004 zijn nieuwe richtlijnen opgesteld voor Europese Aanbestedingen. Deze richtlijnen dienden uiterlijk 31 januari 2006 door de nati-onale overheden ten uitvoer te zijn gebracht. In de richtlijnen is ondermeer de zinsnede “Er mag daarbij over het algemeen niet verwezen worden naar specifieke merken, octrooien of typen of naar een bepaalde oorsprong of herkomst van producten”. ICIS heeft aan de licentiehouders van STABU, met ervaring met deze richtlijnen voor overheidsopdrachten, verzocht om mee te doen aan een onderzoek. Dit op verzoek van haar zusterorganisatie NBS in Verenigd Koninkrijk.

buildingSMART BeneluxOnder de naam International Alliance for Interoperability wordt al vele jaren in interna-tional verband samengewerkt om te komen tot goede afspraken op gebied van data uitwisse-ling bij gebruik van verschillende software in de bouwwereld. Vooral nu het toepassen van 3D BIM voor de bouw wereldwijd zo veel in de belangstelling staat, wordt het onderling goed kunnen communiceren tussen bouwteamleden steeds belangrijker. Het overleg van allerlei specialisten binnen de IAI heeft geleid tot de oprichting van een wereldomvattende organisa-tie, die de naam buildingSMART voert. Binnen de internationale vereniging zijn 14 regio’s actief, waarvan de Vereniging buildingSMART Benelux de activiteiten in de drie landen bundelt en coördineert.De activiteiten richten zich vooral op het verder ontwikkelen en gebruiken van open uitwisselingstandaards die noodzakelijk zijn bij digitale communicatieprocessen rond projecten op gebied van bouw en infrastructuur. Het toe-passen van een 3D BIM is het meest duidelijke voorbeeld van toepassing, maar het toont ook

30

aan dat er nog te ontwikkelen en af te stemmen valt.

Door de bundeling van de leden met de ver-schillende signaturen vervult de vereniging een brede platformfunctie waar de leden ervarin-gen uitwisselen, kennis overdragen en andere activiteiten ontwikkelen. En uiteraard van zich laten horen in internationaal verband. Stichting STABU is daarvan een voorbeeld en spreekt regelmatig mee op het gebied van de opbouw van bibliotheken met productspecificaties.

Binnen buildingSMART zijn meerdere standaar-den onderwerp van ontwikkeling en onderzoek, die allen direct te maken hebben met het werken in 3D BIM. In een BIM wordt immers projectdata vastgelegd en gerepresenteerd. In internationaal overleg zijn de volgende standaards omschreven:

• IFC, Industry Foundation Classes (ISO 16739), een neutraal data formaat, voor het uitwisselen en delen van informatie in de bouwsector.

• IFD, International Framework for Dictionaries (ISO 12006-3), een taal om meertalige productanthologieën en bibliotheken te defi-niëren. IFD Library biedt een flexibele en robuuste methode om bestaande databases met bouwkundige informatie te koppelen aan een IFC BIM – model.

• IDM, Information Delivery Manual (standaard in voorbereiding), een beschrijving van de (deel)processen en een specificatie van de informatie die een partij moet aanleveren in een bepaald stadium van het project.

Ook in Nederland is er inmiddels ervaring met 3D BIM. Op verschillende fronten zijn bedrijven actief om hun eigen werkzaamheden uit te voeren aan de hand van een BIM. Als actief bestuurslid is STABU betrokken bij al deze ontwikkelingen.

Projecten Internationaal

BUILDINGSMART BENELUX

WOORD VOORAF

31

Financieel verslag 2009

31

De moeilijke economische tijden hebben veel directe invloed op de bouwnijverheid. De Stichting STABU, die de bouwnijverheid in de woning- en utiliteitsbouw ondersteunt met haar bouwbreed informatiesysteem, heeft in 2009 dit economisch effect duidelijk gemerkt.

Met name in de afzet van producten naar nieuwe deelnemers is dit duidelijk merkbaar. De geprognosticeerde omzet van nieuwe licenties, cursussen en opleidingen is niet gehaald. Door vroegtijdige bijsturing en bezuinigingen zijn de kosten in hetzelfde tempo verlaagd waardoor er uiteindelijk toch een bescheiden positief resultaat is bereikt. De dienstverlening aan de fabrikanten van bouwmaterialen en bouwsy-stemen is zelfs gestegen. De investeringen in de nieuwe ontwikkelingen in het bouwbreed informatiesysteem online zijn in het verslagjaar doorgezet en zullen in het komende jaar een vervolg krijgen.

De Stichting STABU zal, rekening houdende met de moeilijke economische situatie in Nederland, de gezonde exploitatie voortzetten.

Ir. M.L.A.M. van HezikAlgemeen directeur Stichting STABU

GRONDSLAGEN VOOR DE

FINANCIËLE VERSLAGGEVING

Financieel verslag 2009 32

Algemene waarderingsgrondslag De algemene grondslag voor de waardering van de activa en passiva, alsmede voor de bepaling van de baten en lasten, is de verkrijgingsprijs. Voor zover niet anders vermeld worden de activa en passiva gewaardeerd tegen nominale waarde. Grondslagen voor de waardering van activa en passiva

Materiële vaste activa De investeringen in materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschafwaarde, verminderd met lineair berekende afschrijvin-gen, gebaseerd op de economische levensduur. In het jaar van aanschaf wordt naar tijdsgelang afgeschreven. Voorraden De voorraden worden gewaardeerd tegen inkoopprijs.

Vorderingen De vorderingen worden gewaardeerd tegen nominale waarde, voor zover noodzakelijk onder aftrek van een voorziening voor het risico van oninbaarheid. De vorderingen hebben een verwachte looptijd van maximaal één jaar. Liquide middelen De liquide middelen staan, voor zover niet anders vermeld, ter vrije beschikking van de Stichting.

Voorzieningen De service voorziening is bedoeld voor het onderhouden en actualiseren van de STABU-produkten respectievelijk het ontwikkelen van nieuwe producten. De voorziening is opgeno-men voor de nominale waarde. De voorziening voor backservice verplichtingen pensioenen betreft een voorziening terzake van door medewerkers opgebouwde pensioen-rechten op basis van verstreken dienstjaren. De voorziening is actuarieel berekend (reken-rente 4%) en heeft een overwegend langlopend karakter. Deze backservice wordt vanaf het jaar 2001 in jaarlijkse termijnen (in 9 jaar) afgefinancierd. De Stichting heeft voor haar werknemers een pensioenregeling getroffen die kwalificeert als een toegezegde-bijdrageregeling: de verplich-tingen van de Stichting gaan niet verder dan het betalen van een jaarlijkse bijdrage aan de verzekeringsmaatschappij. De in de toekomst te betalen bijdragen zullen mede afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de arbeidsvoor-waarden en van de rendementen die de ver-zekeringsmaatschappij behaalt op de belegde bijdragen. De Stichting treft geen voorziening voor eventuele toekomstige verhogingen van de bijdragen. Kortlopende schulden De kortlopende schulden hebben een verwachte looptijd van maximaal één jaar.

GRONDSLAGEN VOOR DE

FINANCIËLE VERSLAGGEVING

Financieel verslag 2009 33

Grondslagen voor de bepaling van het exploitatieresultaat

Algemeen Het resultaat wordt bepaald als het verschil tussen de baten en alle hiermee verbonden las-ten. De baten worden verantwoord in het jaar waarin de baten zijn gerealiseerd. Verliezen worden in aanmerking genomen in het jaar waarin deze voorzienbaar zijn.

Rentebaten Dit betreft de ontvangen rente van derden.

Afschrijvingen materiële vaste activaDe in de rekening van baten en lasten ver-werkte afschrijvingen op materiële vaste activa zijn berekend op basis van een vast percentage van de aanschafwaarde. De percentages zijn afhankelijk van de geschatte economische levensduur. In het jaar van aanschaf wordt naar tijdsgelang afgeschreven. De gehanteerde afschrijvingspercentages bedragen: - Inrichting pand 10 - Kantoorinventaris 20 - Kantoormachines 30

BALANS PER 31 DECEMBER 2009

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 34

ACTIVA 31-12-09 31-12-08 Materiële vaste activa Inventarissen 67.607 76.203

Vlottende activa Voorraden STABU 14.584 9.961 Vorderingen Debiteuren 564.837 540.583 Waarborgsommen 5.250 5.250 Overige vorderingen 100.319 78.598 Omzetbelasting 11.496 20.666

681.902 645.097 Liquide middelen Kas en Banken 603.164 635.069

1.367.257 1.366.330

PASSIVA 31-12-09 31-12-08

Eigen vermogen Stichtingskapitaal 45 45 Overige reserves 667.579 636.668 Onverdeeld resultaat 27.121 30.911

694.745 667.624 Voorzieningen Backservice verplichtingen pensioenen 6.770 11.846 Service voorziening 203.091 202.573 Voorziening Jubilea 24.032 22.625 233.893 237.044

Kortlopende Schulden Crediteuren 90.350 89.609 Loonheffing 47.952 47.829 Vooruitontvangen bedragen 87.150 135.219 Diverse kortlopende schulden 213.167 189.005 438.619 461.662

1.367.257 1.366.330

REKENING VAN BATEN EN LASTEN 2009

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 35

Begroting 2009 2009 2008BATEN

Opbrengst STABU-activiteiten STABU Systematiek 1.525.300 1.487.142 1.504.069Cursussen en opleidingen 263.000 210.705 267.541Exploitatie-overeenkomsten 32.000 31.850 30.975Fabrikantenspecificaties 797.700 815.463 755.374Onderzoeksopdrachten 100.000 12.259 20.353 2.718.000 2.557.419 2.578.312 Contributies Kring van Ondersteuners 3.000 4.095 4.550 Overige Baten Rentebaten 30.000 16.509 38.922Opbrengst overige diensten 81.000 96.939 81.084Diverse baten 17.000 25.171 24.870 128.000 138.619 144.876

2.849.000 2.700.133 2.727.738

REKENING VAN BATEN EN LASTEN 2009

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 36

Begroting 2009 2009 2008LASTEN

Bureaukosten Salarissen soc.lasten enz. 1.900.000 1.845.779 1.807.336Huisvesting 240.000 231.504 223.413Kantoor- en algemene kosten 180.000 145.709 165.813Voorlichting/verkoop 195.500 185.945 156.438Onderhoud systeem 99.500 72.060 84.422Kosten cursussen en projecten 88.000 33.897 82.718 2.703.000 2.514.894 2.520.140 Overige Kosten

Diverse kosten 14.000 14.371 16.786Rentelasten 2.000 217 0Diverse lasten 30.000 39.509 6.111 46.000 54.097 22.897

Dotatie Service voorziening 100.000 100.000 150.000Dotatie Voorziening Jubilea 0 4.021 3.790

Saldo boekjaar 0 27.121 30.911

2.849.000 2.700.133 2.727.738

TOELICHTING ACTIVA

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 37

ACTIVA Materiele vaste activa

Inventarissen Inrichting pand Kantoorinvent. Kantoormachines Totaal1 januari 2009 Aanschafwaarde 232.831 194.651 73.907 501.389 Cumulatieve afschrijving 232.822- 156.537- 35.825- 425.184-

Boekwaarde 9 38.114 38.082 76.205

Mutaties in 2009 Investeringen - 13.755 7.461 21.216 Desinvesteringen - - 4.067- 4.067-Afschrijvingen 9- 10.771- 19.034- 29.814-Afschrijvingen desinvesteringen - 4.067 4.067 9- 2.984 11.573- 8.598-

31 december 2009 Aanschafwaarde 232.831 208.406 77.301 518.538 Cumulatieve afschrijvingen 232.831- 167.308- 50.792- 450.931- Boekwaarde - 41.098 26.509 67.607 Vlottende activa

Voorraden STABU 31-12-2009 31-12-2008Voorraad Stabu standaardbestek 9.602 4.651 Voorraad bedrijfsrestaurant 1.232 1.251 Voorraad Leidraad Contractvormen 3.750 4.058 14.584 9.960

31-12-09 31-12-08Vorderingen Overige vorderingen Vooruitbetaalde bedragen 80.878 74.710Te vorderen rente 14.346 3.881Nog te ontvangen creditnota’s 5.095 0Voorschotten/lening 0 7 100.319 78.598

Liquide middelen Postbank 45.146 6.273Deposito’s 500.000 50.000Rabobank 57.518 578.148Kas 500 648 603.164 635.069

TOELICHTING ACTIVA

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 38

TOELICHTING PASSIVA

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 39

31-12-09 31-12-08PASSIVA

Voorzieningen

Backservice verplichtingen pensioenen Backservice personeel 6.770 11.846 Service voorziening Saldo per 1 januari 202.573 218.353Ontwikkelingskosten -57.207 -93.683Reservering ontwikkeling 100.000 150.000Kennissysteem Bouwrecht -42.275 -72.097Saldo per 31 december 203.091 202.573 Voorziening Jubilea Saldo per 1 januari 22.625 29.233Onttrokken -2.614 -10.398Dotatie 2009 4.021 3.790Saldo per 31 december 24.032 22.625 Kortlopende schulden Diverse kortlopende schulden Te betalen vakantietoeslag 76.786 66.736Te betalen vakantiedagen 63.309 56.375Te betalen accountants- en advieskosten 9.225 5.261Te betalen overige kosten 63.847 60.633 213.167 189.005

Overige informatie Gemiddeld aantal werknemers: Het gemiddelde aantal werknemers over het jaar 2009 bedroeg: 26 (2008:26) Niet uit balans blijkende verplichtingen Langlopende contracten: Stichting STABU heeft per balansdatum verplichtingen uit hoofde van een huurcontract enleasecontracten van auto’s. Het totaal bedrag van de aangegane verplichtingen bedraagtper 31 december 2009 Jaarbedrag Resterende in euro’s looptijd in jaren

Huurcontract kantoorgebouw 199.000 4Leasecontracten auto’s 61.000 1-3Bankgarantie voor huur 50.000 310.000 Het huurcontract is in 2009 weer met 5 jaar verlengd.

Pensioenvoorzieningen De risico’s die vanwege de verzekeringsovereenkomst nog bij de Stichting berusten, waaronder loonontwikkeling, prijsindexatie en beleggingsrendement, komen niet tot uitdrukking in een in de balans opgenomen voorziening.

TOELICHTING PASSIVA

IN EURO’S

Financieel verslag 2009 40

TOELICHTING OP DE REKENING VAN

BATEN EN LASTEN OVER HET JAAR 2009

Financieel verslag 2009 41

begroting 2009 2009 2008BATEN

Opbrengst STABU-activiteiten

STABU SYSTEMATIEK Nieuwe licenties 84.000 38.240 57.950Opbrengst abonnementen 1.423.000 1.418.486 1.404.446Korting licenties/abonnementen -61.000 -46.142 -58.907Verkoop Standaard 2007 52.000 56.565 87.150Verkoop Standaard 2001 0 520 780Korting Standaard -7.700 -1.449 -8.124Omzet Leidraad Contractvormen 0 1.817 790Korting Leidraad Contractvormen 0 -41 -4Achtergrond STABU-bestekssystematiek 0 370 0Omzet PIM 35.000 18.776 19.988 1.525.300 1.487.142 1.504.069 CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN Opbrengst cursussen 104.000 69.365 110.752Opleiding Bestekschrijver 161.000 141.938 158.723Korting -2.000 -598 -1.934

263.000 210.705 267.541 FABRIKANTENSPECIFICATIES Fabrikantenspecificaties 801.000 831.600 769.950Korting Fabrikantenspecificaties -3.300 -16.137 -14.576 797.700 815.463 755.374 OPBRENGST OVERIGE DIENSTEN Opbrengst keuringen 39.000 42.442 39.603Opbrengst overige diensten 42.000 54.497 41.481 81.000 96.939 81.084DIVERSE BATEN Diverse baten voorgaand boekjaar 1.000 7.612 6.055Overige baten 1.000 620 104Verhuur en verstrekkingen derden 15.000 16.939 18.711 17.000 25.171 24.870

TOELICHTING OP DE REKENING VAN

BATEN EN LASTEN OVER HET JAAR 2009

Financieel verslag 2009 42

begroting 2009 2009 2008LASTEN

Bureaukosten SALARISSEN SOCIALE LASTEN ENZ. Salarissen 1.280.000 1.277.680 1.182.951Sociale lasten 145.000 149.872 136.150Pensioenpremie 259.300 227.024 211.462Mutatie backservice pensioenverplichtingen 0 -5.076 -5.076Onkostenvergoedingen 40.000 34.441 36.135Reiskosten 25.000 21.372 22.122Externe advisering 90.000 126.584 198.667Overige personeelskosten 60.700 31.002 30.174 1.900.000 1.862.899 1.812.585 Af: Doorberekend aan derden 0 -17.120 -5.250 1.900.000 1.845.779 1.807.335

Dotatie Jubileumvoorziening 0 4.021 3.790 KANTOOR- EN ALGEMENE KOSTEN Kantoorbenodigdheden, porti en telefoon 79.500 73.270 67.029Automatiseringskosten 15.000 7.219 11.867Afschrijving inventaris 40.000 29.814 45.007Accountants- en advieskosten 18.000 17.373 17.733Verzekeringen 11.000 7.916 10.451Lidmaatschappen 15.000 12.324 14.952Diversen 8.500 3.272 4.793 187.000 151.188 171.832Af: Doorberekend aan derden -7.000 -5.479 -6.019 180.000 145.709 165.813

TOELICHTING OP DE REKENING VAN

BATEN EN LASTEN OVER HET JAAR 2009

Financieel verslag 2009 43

begroting 2009 2009 2008LASTEN

VOORLICHTING - VERKOOPKOSTEN Publiciteits- en promotiekosten 168.500 147.272 131.323Drukwerk en brochures 27.000 38.673 25.115 195.500 185.945 156.438 ONDERHOUD SYSTEEM Directe kosten systeem 48.000 42.060 54.422Uitbreiding systeem 51.500 30.000 30.000 99.500 72.060 84.422 Overige kosten DIVERSE KOSTEN Diverse bestuurskosten 4.000 4.511 4.895Diverse kosten 10.000 9.860 11.891 14.000 14.371 16.786 DIVERSE LASTEN Afboeking dubieuze vorderingen 20.000 22.122 2.310Dotatie voorziening dubieuze debiteuren 0 5.000 2.990Lasten voorgaand boekjaar 4.000 12.387 811Overige diverse lasten 6.000 0 0 30.000 39.509 6.111 Ede, 11 maart 2010

Directie

Ir. M.L.A.M. van Hezik

WOORD VOORAF

44

Financieel verslag 2009Accountantsverklaring

44

ACCOUNTANTSVERKLARING

45

WOORD VOORAF

4646

Bijlage 1Overzicht project- en werkgroepleden

Per 31-12-2009

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

Overzicht project- en werkgroepleden 47

Projectgroep 01; ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN

voorzitter : ir. M.L.A.M. van Hezik / STABUprojectcoördinator : S.A. Brands LL.B. / STABUleden : mr. A.G. Blok / UNETO-VNI : ing. E. van den Brink / MVROM/RGD : prof. mr. dr. M.A.B. Chao-Duivis / IBR : ir. A.J.B.A. van Eck / MDEF : ing. R.G. van der Kroef / DHV : mr. N. van Thiel-Wortmann / BNA : Mw. W. Visser / BNA : mr. J.H. Wamsteker / DVD-CD : mr. D.E. van Werven / Bouwend Nederland : Dhr. P. van der Zouw / MVROM

Projectgroep 03; STEEN

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : J.J. Plaisier / STABUleden : vacant / BNA : vacant / Bouwend Nederland : W. Jurg / Köster Benelux BV : ir. G. Koers / BDA Geveladvies BV : ing. G.W.H. Morssink / MVROM/RGD : ing. J.G. Ooms / DVD

Werkgroep 03; METSELWERK

voorzitter : ir. G. Koers / BDA Geveladvies BVprojectcoördinator : J.J. Plaisier / STABUleden : ir. M.H.M. Coppens / VNK : H. van den Heuvel / MBI : ing. B.J.G. Jansen / Xella : H. Klein Poelhuis / AVM : G.J.B. Takkenkamp / VNV : W. in ’t Veen / Maxit

48

Werkgroep 03-01; BETON IN HET WERK GESTORT EN VOORAF VERVAARDIGD

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : J. de Goede / BAM Woningbouw : J.H.M. Oude Kempers / ABT : H. Ouwerkerk / Vobin

Werkgroep 04; RESTAURATIE TIMMERWERK

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : J.T. Veenbaas / STABUleden : mr. A.A.B. van Alphen / VTR : A.W.G. Kneppers / VTR : A. Reitsma / SKH

Projectgroep 05; METAAL

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : J.J. Plaisier / STABUleden : ing. G.J. van Baaren / DVD : A. Dolsma / Bouwen met Staal : ing. A. de Jong / RGD : J.T. Veenbaas / STABU

Werkgroep 08; BAANVORMIGE DAKBEDEKKINGSSYSTEMEN

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : J.J. Plaisier / STABUleden : ing. A.W.A. van den Engel / Vebidak : ing. P.W. Milort / BDA Dakadvies BV

Werkgroep 09-01; AFBOUW STUKADOORWERK

voorzitter : E.C. van de Plas / Bedrijfschap Afbouwprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : G. van Eijk / SigmaKalon : G. de Jong / Knauf : W. Spierings / Van Boxtel Afbouw

Overzicht project- en werkgroepleden

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

49

Werkgroep 09-02; AFBOUW PLAFONDS- EN WANDSYSTEMEN

voorzitter : H. den Hek / Bedrijfschap Afbouwprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : R. Bouwhuis / Projectafbouw : H. van Dinter / NOA, Prolux : H. Jansen / OWA : ir. A.J.M. Maas / BPB : K. Schelling / bestek-44

Werkgroep 09-02; NATUURSTEEN

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : J.J. Plaisierleden : D.G. Hoff / BDC Ingenieurs : J. van Luijk / Van Luijk Natuursteen Consultancy : N.H.J. Nijholt / Dekker Natuursteen B.V. : R. Nuvelstijn / Centrum natuursteen

Werkgroep 09-03; TEGELWERK

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : J.T. Veenbaas / STABUleden : P.J. Bakker / BOVATIN Werkgroep 09-04; RESTAURATIE STUKADOORWERK

voorzitter : H. Geerken / Bedrijfschap afbouwadviseur : W.V.J. Freling / Freling adviesprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : A. van Delden / Delstu : A. Hagen / Bedrijfschap afbouw : B.J. Poortvliet / Stucadoorsbedrijf Poortvliet

Projectgroep 10; SCHILDERWERK

voorzitter : G.J. Dolphijn / Adviescentrum VOMprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : A. Alblas / COT B.V. : B. Bloemendaal / VVVF : G. van Eijk / SigmaKalon : J.C. Fritsche / Akzo Nobel : M.H. Krul / FOSAG

Overzicht project- en werkgroepleden

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

50

Werkgroep 10-03; SCHILDERWERK, METAAL

voorzitter : G.J. Dolphijn / Adviescentrum VOMprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : R. van Drunen / Int. Paint Ned b.v. Protective Coatings : H. Dumortier / SVMB : G. van Eijk / SigmaKalon : G. Schmittmann / Stichting Doelmatig Verzinken

Werkgroep 10-04; SCHILDERWERK, HOUT EN STEEN

voorzitter : G.J. Dolphijn / Adviescentrum VOMprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : G. van Eijk / SigmaKalon : K. de Groot / Akzo Nobel : G. Willems / HEVO B.V.

Werkgroep 10-05; SCHILDERWERK, KUNSTSTOF

voorzitter : G.J. Dolphijn / Adviescentrum VOMprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : C. Buur / SigmaKalon : mevr. P. van der Heijden / SigmaKalon : J. Ruigrok / Akzo Nobel

Werkgroep 10-06; SCHILDERWERK, BRANDVERTRAGENDE SYSTEMEN

voorzitter : G.J. Dolphijn / Adviescentrum VOMprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : J.P. de Boer / Atlas ABC : R. van Drunen / Int. Paint Ned b.v. Protective Coatings : R. Winnubst / SigmaKalon

Werkgroep 10-07; SCHILDERWERK, VLOERAFWERKINGEN

voorzitter : G.J. Dolphijn / Adviescentrum VOMprojectcoördinator : F. Gouw / STABUleden : C. Buur / SigmaKalon : G. van Eijk / SigmaKalon : J.C. Fritzsche / Akzo Nobel

Overzicht project- en werkgroepleden

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

51

Projectgroep 12; GAWALO-INSTALLATIES

voorzitter : niet benoemdprojectcoördinator : ing. C. Cornax / STABUleden : ing. R. Halle / Deerns Raadg. Ingenieurs B.V. : M.H. Hoefnagel / ULC Groep B.V. : K. van Popering / RGD : ing. J.W. Schmid / Loodgieters- en Verwarmingsbedrijf S. Bonte B.V. : ing. E. Tromp / RGD

Projectgroep 14; KLIMAATINSTALLATIES

voorzitter : ing. H. Besselink / Royal Haskoningprojectcoördinator : ing. C. Cornax / STABUleden : vacant / RGD : vacant / UNETO-VNI : ing. J.C. Aerts / Stichting ISSO : ir. J.J. Bil / Wolter & Dros : ir. E.J. Buskens / Tebodin Consultants & Engineers : ing. R. Noorduin / Burgers Ergon : K. van Popering / RGD : M.A. de Ruijter / DVD : ing. W.M. van der Zanden / Volantis B.V.

Werkgroep 14.03; WARMTEPOMPEN

voorzitter : ir. H.J.M. Knipscheer / Ingenieursbureau Knipscheerprojectcoördinator : ing. C. Cornax / STABUleden : ing. P.R. van Alphen / Techneco Energiesystemen : ing. R.B.H. Ravelli / SenterNovem : ing. R. Traversari / TNO-MEP

Werkgroep PROCESAUTOMATISERING EN MEET- EN REGELAPPARATUUR

voorzitter : ing. G. Veerman / NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Hollandprojectcoördinator : ing. C. Cornax / STABUleden : ir. E.M.M. Castelijn / Witteveen+Bos : ing. J.H.M.M. van Dijk / Tebodin Consultants & Engineers : ir. F. Lems / Asea Brown Boveri BV : ing. L.C. van Ruijven / Croon Elektrotechniek BV : ing. R. Termeulen / Vitens : ing. J.P.M. Wever / Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : ir. W.R. van der Zwan / Imtech Marine & Offshore

Overzicht project- en werkgroepleden

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

52

Projectgroep 15; ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES

voorzitter : ing. E.R.C. van Toorenburg / NLingenieursprojectcoördinator : G.J. Annokkee / STABUlid : C.W.A. Verhagen / DVD Directie Utrecht Werkgroep 15; ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES

voorzitter : W. Soethof / MVROM/RGDprojectcoördinator : G.J. Annokkee / STABUleden : J. Houwen / Technisch Adviesburo Hollman BV : J.J.M. de Krijger / DVD Directie Zuid-Nederland

Projectgroep 16; COMMUNICATIE-, BEHEER-, BEVEILIGINGSINSTALLATIES

voorzitter : G.C.M. van de Goot / STABUprojectcoördinator : G.J. Annokkee / STABUleden : vacant / DVD Directie West : vacant / UNETO-VNI

Werkgroep 16.01; COMMUNICATIE-INSTALLATIES

voorzitter : G.C.M. van de Goot / STABUprojectcoördinator : G.J. Annokkee / STABUleden : vacant / DVD : vacant / UNETO-VNI : vacant / RGD

Werkgroep 16.02; BEKABELING

voorzitter : G.C.M. van de Goot / STABUprojectcoördinator : G.J. Annokkee / STABUleden : ing. H. te Brake / Isolectra B.V. : ing. P.C. de Jeu / KTG BV : ing. J.R. Nejal / O.W.S. BV : G.F. van Straalen / Lucent Technologies

Overzicht project- en werkgroepleden

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

53

OVERZICHT PROJECT- EN

WERKGROEPLEDEN PER 31-12-2009

Overzicht project- en werkgroepleden

COÖRDINATIECOMMISSIE KENNISSYSTEEM BOUWRECHT

voorzitter : ir. M.L.A.M. van Hezik / STABUprojectleider : S.A. Brands LL.B. / STABUleden : ir. H. Walta / WSP : I.M.S. Abouljoud / PWS Zuid-Holland : mr. B. van den Berg / Prorail : prof. mr. dr. M.A.B. Chao-Duivis : ir. E.M. den Dekker / BRIS : ir. M. Groot / NLingenieurs : ing. T.H.F.G.J.A. van Herpen / Stadswerk : mr. S. Korthuis / VNG : ir. J. de Leeuw / SBR : drs. H.H.F.M. van den Oever / UNETO-VNI : mr. M.P. Schooten / VROM/RGD : L. Schouwstra / V&W/RWS : ir. H.P.J. Vereijken / CUR : mr. D.E. van Werven / Bouwend Nederland : H. van der Wijk / BOB : ir. J.O. Zijlstra / CROW

WERKGROEP MARKT & CONTRACTEN KENNISSYSTEEM BOUWRECHT

voorzitter : ir. H. Walta / WSPprojectleider : S.A. Brands LL.B. / STABUprojectsecretaris : mw. J. von Rotz / STABUleden : ing. A van den Broek / DHV : ir. F. van Kooten / Witteveen + Bos : ing. R.G. van der Kroef / DHV : ing. F.J.T. van Sloun / Gemeente Amsterdam, IBA : ing. J. Torenbosch / Torenbosch Project- en contractmanagement : ir. T. van Zeeburg / Van Zeeburg Consultancy : mr. C. Otte / Bouwend Nederland

WOORD VOORAF

5454

Bijlage 2Licentiehouders

Licentiehouders 55

AALTEN Metaflex Isosystems BV N 07.21.01 E TRIAS Advies & Energiemanagement N 08.10.02 EAARLE-RIXTEL De Loods Architecten- en Adviesbureau BV L 89.43.04 E D3 Architecten N 04.25.02 EALBLASSERDAM Boonstoppel Engineering B.V. L 00.37.04 EALKMAAR Bot Bouwgroep B.V. G 06.22.08 E Vos’ Administratie Maatschappij b.v. L 00.16.01 E Booms & Kuipers Technisch Adviesbureau BV L 00.50.01 E Kolom Bouw Advies L 01.01.12 E Groot Partners Bureau voor Bouwproces Beheersing L 87.10.81 E Leeuwenkamp Architecten BV L 92.22.02 E Bouw- en Aannemingsbedrijf Ooijevaar BV L 95.17.03 E Grontmij Nederland B.V. N 04.19.01 E Verf Advies Centrum N 04.22.01 E Berkhout/Tros Bouwadviseurs B.V. N 05.06.01 E Noordwestzes Architecten Ontwerpers BV N 06.41.14 E Breebaart Korver BNA BV N 07.40.07 E Hogeschool INHolland Alkmaar O 00.19.01 E Hogeschool INHOLLAND Haarlem O 91.24.04 EALMELO SBM Bouwmanagement BV L 96.45.01 E pr8 architecten BV N 02.01.01 E Kienhuis Bouwmanagement N 05.21.06 E Schröder Planontwikkeling BV N 06.06.03 E Pflaum Bouwsystemen BV N 06.45.01 E Damixa Nederland bv N 07.29.02 E Voskamp Groep Oost N 08.21.02 E Gemeente Almelo Bureau ICT Service N 88.27.08 E Woningstichting St. Joseph N 91.01.01 EALMERE IPR Vastgoedmanagement BV L 88.50.01 E Jos Abbo Architect BNA vof L 90.04.06 E IQ Project Management L 96.13.01 E Penning Architectuur en Stedebouw L 98.01.07 E Bruynzeel Interfinish B.V. N 04.45.01 E TDS Engineering BV N 04.47.01 E Technisch Adviesburo Sanes BV N 06.01.01 E MegaMix Coöperatie BA N 06.51.02 E SMIDTS BouwAdvies N 07.12.03 E B&O Gevelconsultancy BV N 08.41.03 E Reichle & De-Massari N 09.30.01 E ROC Flevoland O 09.23.02 E NSN Service Software T 02.07.04 TALMKERK ir. Frank Ruiter Architect BNA L 99.05.02 E Visietech Adviesbureau BV N 09.36.01 EALPHEN AAN DEN RIJN WonenCentraal L 92.11.01 E Bloemen Architecten BV L 94.25.01 E I.E.S., Integrated Engineering Solutions L 98.42.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

56Licentiehouders

Onderwaater Bouwkundig Ingenieursbureau B.V. N 06.18.05 E Duijvelaar Pompen BV N 06.45.05 E GMA Facility Services BV N 09.14.05 E Alphaplan b.v. Adviseurs in bouwen N 90.05.03 EAMEIDE Koninklijke Woudenberg N 09.04.01 EAMERONGEN Architectenbureau van Beijnum bv L 02.07.02 E Griffioen Architecten BV L 91.42.11 EAMERSFOORT De heer Wijers G 04.15.02 E Ansems architecten BV L 00.18.01 E WWH Bouwkundig Adviesbureau L 02.04.01 E Grontmij Technical Management BV L 87.08.02 E Architectenbureau Van der Stelt en Schoots b.v. L 87.51.01 E Arcadis Nederland BV L 88.32.04 E Wolter & Dros Groep L 89.14.83 E Heilijgers Bouw BV L 89.36.10 E Blokhuis Braakman Architectenbureau bna L 91.06.02 E Arch.buro Jonkman en Klinkhamer BV L 91.51.19 E Han van Zwieten Architecten BNA L 92.45.04 E Mooiland Vitalis L 94.17.04 E Verlinden Bouwadvies BV L 96.08.02 E WTB - Buro N 03.13.01 E Laufen Benelux B.V. N 03.38.03 E ProScan N 05.22.01 E Ooms Architecten N 06.01.04 E Biral Pompen BV N 06.28.03 E Geesa B.V. N 06.51.01 E Mauer Locking Systems N 08.45.01 E Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing N 09.45.01 E DHV BV N 87.20.02 E Arcadis Nederland BV N 87.40.01 E Inbo Adviseurs Bouw Amersfoort N 88.25.03 E Inbo Adviseurs Bouw Amersfoort N 88.25.03 E Van Hoogevest Architecten BV N 90.13.07 E SVP-Architektuur en Stedebouw BV N 92.02.01 E Boersema Installatie Adviseurs BV N 99.05.01 E Hoornbeeck College O 92.09.13 E ROC Midden Nederland O 96.28.02 E Kannegieter Electronica T 01.01.05 T Otis B.V. T 01.50.01 TAMSTELVEEN B.V. Ingenieursbureau B2MC L 00.31.02 E Van Moort & Partners Architekten BV L 91.51.01 E Gomes Bouwkundig Facilitair Buro L 94.01.01 E Uythoven Bouw Advies L 98.21.01 E Bouwkundig Advies & Onroerendgoedbeheer N 04.48.03 E Woonzorg Nederland Projectontwikkeling B.V. N 89.27.05 E Woongroep Holland N 94.09.02 E

Plaats Naam Licentie nummer

57Licentiehouders

AMSTERDAM De heer ir. L.J. Rienks G 06.22.07 E Jan Willem de Groot, architect L 00.02.01 E Gernand & De Lint Architektenburo L 00.04.05 E Bekker & Stroband BV L 00.07.02 E AdviPlan Bouw- en Vastgoedmanagement L 00.32.02 E Arup BV L 00.49.03 E LEVS Architecten L 02.18.01 E Het Architectenforum L 86.20.04 E ADP architecten L 86.24.02 E B&R Restyling BV L 86.52.01 E Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt BV L 88.04.03 E Waternet L 88.05.01 E Greiner van Goor Huijten Architecten BV L 88.14.01 E Merkx + Girod BV Architecten L 88.45.06 E Takenaka Europe GmbH Netherlands Branch L 89.08.13 E BPF Bouwinvest L 89.24.03 E GTI Noordwest BV L 89.26.02 E Eman + Van der Voort Architecten L 89.40.86 E Dam & Partners Architecten L 89.45.03 E Bouwadviesbureau Strackee BV L 90.13.01 E Soeters Van Eldonk Ponec Architecten L 90.43.01 E Van Den Oever, Zaaier & Partners Architecten L 90.48.05 E Nebest Koning & Bienfait B.V. L 91.09.04 E HM Architekten L 91.17.02 E Arch.bur. Sytze Visser BV L 91.21.06 E Roy Gelders Architekten L 91.41.09 E Casa Architekten L 91.43.07 E Van Rossum Bouwkunde Amsterdam BV L 91.47.02 E Stadsdeel Zuideramstel L 91.48.02 E Arch.buro Hans Wagner BV L 91.48.11 E Ingenieursbureau Ebatech BV L 92.32.01 E Arch.bur. Rudy Uytenhaak L 92.38.01 E Kerssen & Lijbers Architecten L 92.38.02 E Aletta van Aalst Architectenbureau L 92.41.04 E Architektenburo Jos Koopman BV L 92.42.02 E Adviesburo Bouwtechn. Lechner ABL L 93.02.06 E Rappange & Partners Architecten b.v. L 93.20.01 E VDNDP Bouwingenieurs BV L 93.40.08 E Premark Advies & Architectuur L 94.12.02 E Brinkhof Sine Engineering BV L 95.24.05 E Architectenburo A.J. van Stigt BV L 95.34.02 E Manten en Lugthart Architekten bna L 95.40.03 E Ingenieursburo Linssen BV L 95.44.01 E Architect Ir. Frank V. Smit L 96.12.01 E Kerste - Meijer Architecten AvB L 96.25.01 E BAG Architecten L 98.13.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

58Licentiehouders

B&V Raadgevend Ingenieurs L 98.15.01 E Zwarts & Jansma Architecten L 98.25.04 E De ArchitectenbureauX L 99.03.01 E Bureau Parmentier N 02.51.03 E Woonstichting De Key N 03.14.02 E Het Adviescollectief B.V N 03.20.04 E Baneke, Van der Hoeven Architekten bna N 04.19.02 E Architectenbureau ir. G.J. Knevel N 04.22.03 E ir. Peter Copier Architect BNA N 05.01.01 E Gemeente Amsterdam Ontwikkelingsbedrijf N 05.03.01 E Ingenieursbureau Amsterdam N 05.34.01 E Baker & Mckenzie Amsterdam NV N 06.28.04 E Cooper Technisch Vastgoed Advies BV N 06.35.01 E A.C.E. - Milieuadvies BV N 06.36.01 E Archidix Bouwkunde & Architectuur N 06.43.03 E Benthem Crouwel Architekten BV bna N 07.13.02 E Vaillant BV N 07.24.03 E Chex Liftadvies N 07.42.01 E 3D BluePrint Technologies BV N 08.03.05 E De heer J. Clarijs N 08.22.05 E a/d Amstel Architecten N 86.45.02 E De Alliantie N 87.05.01 E De Architekten Cie. N 88.16.02 E Architektenburo L. Lafour en R. Wijk BV N 92.15.05 E Het Oosten Woningcorporatie N 94.09.01 E NSL Architecten N 95.13.02 E Facilitair Bedrijf van de Universiteit Amsterdam N 96.07.01 E Vrije Universiteit N 98.05.01 E Hogeschool van Amsterdam O 91.35.02 E Techn. College Amsterdam (ROC-ASA) O 92.14.01 E ROC Amsterdam (Amsterdam Techniek) O 98.24.01 E Multifire International BV T 98.30.01 T Lukas Klamer BV L 97.05.04 E Woningstichting Rochdale, Holding N 04.41.02 E Croon Elektrotechniek B.V. N 05.11.02 EANDEL van Willegen Bouwadvies N 07.04.01 EANDIJK Adviesburo Hilverda - Spits L 93.10.02 EANNA PAULOWNA Ingenieursburo Rijnders BV N 09.40.03 EANTWERPEN Groep Archo N 05.42.04 E RDBM Architecten Hulst N 06.17.02 E Van Looy Group N 08.04.03 E Atab NV T 01.03.03 TAPELDOORN KAWECON G 86.19.02 E Woningstichting De Goede Woning L 00.01.06 E BAM Techniek L 01.27.04 E Ingenieursburo Bartels L 86.44.03 E

Plaats Naam Licentie nummer

59Licentiehouders

ERGON bv L 88.17.01 E Croon Elektrotechniek BV L 88.32.01 E GSG architecten bv L 88.35.01 E Arch.bur. MTB BV L 91.08.01 E Het architectenhuis Borkent & Plug BV L 91.09.02 E AbOT BV Adviesbureau voor Oppervlaktetechn. L 96.11.01 E Ingenieursburo Vogelvang BV L 97.03.04 E BURGERS ERGON BV L 98.32.05 E DE Adviseurs N 04.25.01 E Woningstichting Ons Huis N 04.44.02 E Remeha B.V. N 06.07.04 E De Roo Bouwkosten Adviesburo BV N 06.37.05 E Hollander Techniek N 07.28.02 E 24 ingenieurs N 09.01.04 E ROC Aventus Sector Techniek O 92.09.15 EAPPINGEDAM Mars adviseurs installatietechniek N 07.26.04 EARCEN Novares Architecten L 88.26.05 EARENDONK IEMANTS NV N 07.26.05 EARKEL Adbo Holding BV N 08.48.02 EARNHEM De heer Brink G 04.15.03 E VIVARE L 00.11.01 E Bordewijk Advies L 01.07.01 E Provincie Gelderland L 01.29.02 E Wiegerinck Architecten L 86.37.01 E Ingenieursburo van der Werf en Lankhorst L 86.44.02 E B & D Architecten L 87.19.01 E GAJ Architecten L 88.50.02 E Arch.bur. Van Ouwerkerk Geesink L 93.11.04 E Wismans & De Jong Architekten L 93.52.01 E Intex Architecten L 95.19.05 E DGMR Raadgevend Ingenieurs BV L 97.02.04 E TenneT BV L 98.09.03 E Klaassen Vastgoedontwikkeling BV L 98.24.03 E ABT BV N 02.22.02 E Stichting Volkshuisvesting Arnhem N 03.15.02 E Gemeente Arnhem N 06.41.13 E Roelofsen Installatietechniek bv N 07.12.02 E Ingenieursbureau XYZ B.V. N 07.17.02 E ABT BV N 86.19.03 E BV Centraal Bureau Bouwtoezicht CBB N 86.21.06 E ARCADIS Nederland BV N 86.50.10 E Cumae BV N 88.11.05 E Akzo Nobel Technology/Engineering BV N 92.50.05 E Hogeschool van Arnhem en Nijmegen O 91.21.03 E Rijn IJssel O 91.45.01 EASSEN Arch.bur. Wim Germain L 86.48.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

60Licentiehouders

Gemeente Assen, Dienst Werk L 90.06.06 E Woonstichting Actium N 05.27.01 E Advance Bouwadviseurs N 06.12.03 EASSENDELFT Van der Gragt Financiële Diensten N 04.46.02 EAVENHORN Hecon Bouwgroep L 00.14.03 E Gemeente Wester-Koggenland L 00.37.02 EBAARLO Matrix architecten L 91.16.03 EBAARN Ministerie van VROM, RGD G 06.22.05 E Nieuw Nederland Architecten L 00.32.01 E Van Wijnen Groep NV L 87.30.04 E AT Osborne L 96.08.03 E Bureau Bos N 87.30.06 EBADHOEVEDORP Wichers en Dreef BV L 99.40.01 EBAKEL Van Ganzewinkel Bouwadvies N 08.44.07 EBAKHUIZEN Architectenburo L. Zijlstra L 86.50.05 EBARENDRECHT MNV Bouwconsult & Projectmanagement L 88.14.06 E BUVA Rationele Bouwprodukten BV L 92.36.03 E Bouwhaven Consultants BV L 99.40.02 E Alprokon Aluminium B.V. N 07.26.01 EBARNEVELD Elektrotechniek Leertouwer BV L 88.09.01 E Woningstichting Barneveld L 98.16.01 EBEEK (LB) Arch.bur. John Wehrung L 93.46.01 EBEILEN DAAD Architecten BV L 87.16.83 E Invent planontwikkeling N 03.08.04 EBELTRUM Bouwburo AR N 04.35.01 EBEMMEL Weijers Eikhout Services N 08.13.06 EBENEDEN-LEEUWEN Factor (4) Bedrijfskundig adviesbureau N 04.02.06 EBENNEKOM Bouwtechniek & Automatisering De Gijt BV L 90.09.04 E BV Bouwkundig Ontwerp- en Adviesburo Van der Spek L 99.33.01 EBENTHUIZEN Groen & Bregman L 92.05.05 E TAC Technisch Advies Centrum, Brandveiligheid B.V. N 08.20.01 EBENTVELD Brocken Raadgevende Ingenieurs L 97.12.02 EBERGEIJK Van Lierop Cuypers Spierings Architecten L 91.36.01 EBERGEN Architektenburo Olieslagers BV N 08.29.01 EBERGEN OP ZOOM Technip-EPG B.V. L 01.37.03 E rob van den bergh partners architecten + engineers L 88.20.08 E GGZ Westelijk Noord-Brabant L 92.48.03 E Bruynzeel Keukens en Kasten BV L 93.21.01 E Bouwtechnisch Bureau Boris N 03.35.03 E NU-Bouw Holding bv N 05.42.06 E Wonen West Brabant N 96.45.02 E Markiezaat College O 92.09.16 EBERKEL-ENSCHOT SINIS L 89.20.01 EBEST Atrivé Bouw- en Vastgoed Management L 91.28.01 E Van den Heuvel Architecten bna N 03.43.01 E Verano N 04.40.02 E

Plaats Naam Licentie nummer

61Licentiehouders

BEUNINGEN Bruisten + Janssen Architectenbureau L 87.45.04 E Meijknecht Kuijer Buro voor Architectuur L 93.07.04 E Ing.bur. Van Kessel & Janssen BV N 09.43.01 E Aabo Trading Company BV T 01.43.02 TBEUSICHEM Antwerpen Bouwadvies N 07.50.01 E Meijran Partners BV L 88.07.02 E Bouwkundige Begeleidings Adviesgroep BBA BV L 88.37.02 E Den Heijer Architekten L 91.51.12 E WH Techniek BV L 97.04.01 E Gemeente Beverwijk N 01.42.01 E Nova College O 92.09.17 EBILTHOVEN Arch.bur. Vunderink BV L 91.09.05 E EFPC; European Fire Protection Consultants BV L 95.20.01 E Arton BV N 92.07.03 EBLADEL Henderson Nederland bv N 08.09.03 EBLEISWIJK Architektenburo Houweling L 90.18.05 EBOCHOLT (LOZEN) Ago Building bvba L 01.16.01 EBOCHOLTZ Bouwkundig Adviesbureau Vliegen N 09.32.01 EBODEGRAVEN Edifico Ontwerp & Bouwadvies L 02.29.03 E PRC B.V. L 86.19.07 E Ben Kraan Architecten L 88.10.01 E Rob de Groot Architecten bna L 88.27.05 E DWA Installatie- en energieadvies L 90.02.09 E Tramétex Transporttechniek B.V. N 08.05.03 E Projectburo Rijnland N 08.26.01 EBOLSWARD Grunstra Architektengroep bna L 91.48.01 E Jorritsma Beheer BV N 08.01.03 EBORCULO Stuyt Architecten bna L 94.17.05 EBORGER Remix Droge Mortel BV N 08.38.01 EBORN SatijnPlus Architecten L 87.35.03 EBORNE Te Kiefte Architecten bv L 99.15.02 E Woonbeheer Borne N 03.44.01 EBORSSELE Locatie Zeeland EPZ NV N 89.47.06 EBOSKOOP GBS Architecten L 91.35.03 EBOXMEER Kokke & Van Rooij Architectuur en Stedebouw N 08.45.02 E Intervet International BV N 94.11.01 EBOXTEL Ingenieursbureau Ibotec BV L 95.10.03 E Legrand Nederland B.V. N 06.39.01 EBREDA WHR Installatie-adviseurs L 00.23.01 E Aarts Technisch Adviesbureau BV L 01.01.02 E Architektenburo Van Overbeek & Partners BV L 87.42.02 E Oomen Architecten L 88.11.04 E C5 Architecten BV L 88.20.02 E Intechno L 88.44.03 E SOAB BV L 94.43.04 E Sapa Building System B.V. N 04.43.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

62Licentiehouders

Agpo Ferroli B.V. N 04.49.01 E Livingstone Building Industry B.V. N 05.03.03 E Kavel 13 bouwkundig Ingenieursburo N 05.15.01 E BAM Civiel zuidwest N 06.12.02 E Schouten Installatie Advies (SIA) N 06.28.01 E Atelier 8 N 07.13.03 E Saval BV N 08.28.02 E Rienks - DBM + Partners Architecten en Ingenieurs N 87.01.04 E Radius College O 92.09.18 E Armstrong Building Products T 00.42.02 TBROEK IN WATERLAND Witte en Witte N 07.18.01 EBROEK OP LANGEDIJK A. Harder BV L 96.25.02 E EMBAD Buro voor Techniek N 03.34.01 EBROEKHUIZEN Nobel Advies BV N 06.08.01 EBRUCHEM Adviesbureau van Zadelhoff N 07.01.02 EBRUMMEN Bouw Kostenadviesburo Fokkens BV L 98.37.03 EBUDEL BenW architecten L 92.42.03 E Paul Saanen avb / Jo Knoups b.i. Arch. L 95.11.08 EBUNDE Vrencken Hoen Architecten L 87.33.04 E Apas Beleggingen BV L 97.32.02 EBUNNIK BAM Woningbouw B.V. L 88.22.01 E BAM Advies & Engineering N 86.26.03 E BAM Utiliteitsbouw BV, Grote Projecten N 91.16.04 EBUNSCHOTEN Technisch Adviesbureau EWG Techniek BV L 94.49.02 E Prefab Beton Vebo B.V. N 04.51.02 EBUREN Krijger & Wagter Architecten BV L 92.12.02 EBUSSUM J.L.M. Steur Bouwkundig bureau L 00.13.01 E Arch.bureau Fritz v.o.f. L 96.42.01 ECAPELLE A/D IJSSEL Ligne Bouwkundig Ingenieurs- en Architectenbureau L 98.38.02 E VGG BV L 92.46.01 E Solid Productions BV N 09.06.01 E Slavenburg BV N 88.42.06 ECASTRICUM Architektenburo O.A. de Vree BV bna L 98.01.04 ECUIJK Colt International BV N 03.15.03 EDAMWOUDE I. Rozema Calculatie en Bestek Service L 97.46.03 EDE BILT Woningbouwvereniging SSW L 00.01.08 E LENGKEEK architecten en ingenieurs bv L 87.52.03 E Grontmij Nederland BV N 88.29.05 EDE GOORN Scope Bouwmanagement N 97.14.02 EDE LIER JD Installatieadviseurs b.v. N 07.08.03 EDE MEERN Adviesbureau ROD’OR L 99.31.04 EDE MOER Arch.- en Ing.bur. Frits Dansen BV L 86.49.03 EDELFT Tak Architecten L 02.09.02 E OD 205 architectuur bv L 86.41.05 E Derbigum Nederland BV L 88.10.12 E DE Architekten bna BV L 89.40.06 E

Plaats Naam Licentie nummer

63Licentiehouders

Voets Architekten L 90.09.03 E SPATIA architecten L 91.19.04 E Roelf Steenhuis Architekten L 92.28.01 E Muller & Van Eys Arch. & Omgeving L 93.40.01 E Arch.bur. J.G. Pontier L 94.48.01 E MATH architecten BV L 97.08.03 E Jeanne Dekkers Architectuur L 99.04.02 E Hulshof Architecten L 99.42.02 E Töns Architecten N 06.12.04 E MWH BV N 06.14.03 E TDK Liftplan BV N 07.02.03 E T - 10 N 07.26.02 E Zeeuwse Jongens Architectuur N 09.28.01 E btb - I BV N 88.29.07 E Tak Architecten N 90.21.01 E Vidomes N 92.49.01 E Gemeente Delft Beheer Gemeentelijke Onroende Zaken N 93.34.01 E TU Delft, faculteit Bouwkunde O 94.14.03 EDELFZIJL Jongsma Dijkhuis L 88.47.02 EDEN DOLDER Stichting Altrecht L 00.33.03 EDEN HAAG SDU Uitgevers E 04.23.01 E Ministerie van Defensie, DVD / CD G 06.22.04 E Koninklijke Bibliotheek G 91.27.03 E SDU Uitgevers G 91.27.04 E ANWB/Vastgoed L 00.01.12 E Vestia Nootdorp L 01.01.08 E Braaksma & Roos Architecten BV L 02.31.01 E Ockenburgh Bouwkunde BV L 86.21.02 E Naco Netherlands Airport Cons. BV L 86.31.02 E Atelier PRO Architekten BV L 87.41.03 E Teeuwisse & Willems Architecten en Adviseurs L 87.42.05 E LIAG architekten en bouwadviseurs L 88.01.01 E AAArchitecten L 88.03.04 E Gemeente Den Haag, Dienst Stadsbeheer/IBDH L 88.10.02 E Roeleveld Sikkes Architects L 89.08.09 E Bedrijfschap Afbouw L 89.29.06 E Pentarch B.V. Architectuur & Interieurarchitectuur L 89.46.05 E KOW Architectuur BV L 90.13.05 E Arch.bur. De Jel & Van der Leeden L 90.16.04 E Halmos BV Adviseurs L 90.35.02 E Prent - Landman Architekten BV L 91.35.05 E Arpros Architekten L 91.49.07 E Schippers Architecten BNA L 92.06.04 E Scala Architecten L 92.07.04 E J. van Toorenburg BV Adviesburo L 92.11.03 E Kone B.V. Liften en Roltrappen L 94.35.02 E

Plaats Naam Licentie nummer

64Licentiehouders

MAB B.V. L 95.34.01 E Kampman Architekten BV L 96.48.01 E B+M Den Haag B.V. L 97.03.05 E Provincie Zuid-Holland L 98.36.01 E Politie Hollands Midden L 99.13.04 E Ingenieursbureau Den Haag N 03.09.01 E SR-architecten bna N 04.40.01 E Bouwtechnisch Adviesbureau Wim Alink N 05.15.03 E Adviesbureau van den Bosch N 05.42.05 E Ing Vastgoed Ontwikkeling BV N 07.05.02 E Siemens Nederland BV N 07.14.06 E Bloem Sealants BV N 07.36.01 E Legian Consultancy & Network Services N 07.38.02 E Eversteijn Bouwconsult N 08.05.02 E Van Heerden en Partners Architecten N 08.07.01 E Geurst & Schulze Architecten B.V. N 08.22.03 E Steigers Bouw Advies BV N 08.45.04 E Metterwoon Vastgoed BV N 08.48.03 E Architecten Van Mourik BV N 88.11.03 E Ministerie van VROM, RGD N 88.22.04 E Tebodin Netherlands B.V. N 88.37.05 E Imtech BV N 90.01.06 E Vestia Den Haag Zuid-Oost N 93.38.02 E Vestia Den Haag Scheveningen N 93.38.02 E Vestia Den Haag Zuid-West N 93.38.02 E Haagse Hogeschool O 91.40.14 E Mondriaan Techniek en ICT O 94.04.02 E Daldoss Elevetronic Nederland bv T 99.43.01 TDEN HELDER Marinebedrijf L 89.11.04 E Architect M. Kapitein L 92.48.05 E Woningstichting Den Helder N 91.08.03 EDEN HOORN Restauro Architecten L 02.32.02 EDEURLE Cantillana N 08.06.01 EDEURNE Salix BV N 06.18.01 E CX Locatieontwikkeling BV N 09.48.05 EDEVENTER Arch.- en Ing.bur. Kristinsson L 89.08.08 E Raadgevend Ingenieursbureau Peree BV L 89.09.01 E Themans hang- en sluitwerk BV L 93.40.05 E Bouwgenoot bv L 95.29.03 E LTO Vastgoed L 96.18.01 E Nefit BV N 04.40.07 E VITA N 07.10.03 E I’M architecten N 09.17.06 E VDR Bouwgroep B.V. N 86.36.03 E Witteveen + Bos Raadg. Ingenieurs N 87.51.03 E Dijkoraad BV N 88.10.10 E

Plaats Naam Licentie nummer

65Licentiehouders

DIDAM Rentema Etech N 03.27.02 EDIEMEN Archivolt Architecten bna L 86.30.01 E Expex BV N 06.39.03 E Nass Installatie Advies en Ontwerp B.V. (i.o.) N 07.08.01 EDIRKSLAND Van der Pijl Advies BV N 05.22.03 EDODEWAARD Dorma van Duin Nederland N 04.42.01 EDOESBURG Rooding Architecten BNA L 90.21.03 E Ubbink Nederland BV N 03.33.01 EDOETINCHEM Jorissen Simonetti architecten L 86.49.02 E De Vries A+A Bureau Vormgeving & Ontwerp L 87.44.04 E Reed Business Information BV L 91.44.03 E ACO B.V. N 03.19.01 E Burgers van der Wal B.V. N 09.17.02 E Graafschap College Sector Techniek en Informatica O 92.05.03 EDOKKUM Adema Architekten Dokkum L 88.37.04 E Openbare Werken Dongeradeel L 89.30.03 E Pranger - Rosier Installaties BV N 07.16.01 EDOMBURG Gemeente Veere L 91.40.15 EDONGEN Snoeren Bouwmanagement BV L 89.38.05 EDOORN ATW-bouwadvies N 07.42.06 EDOORWERTH Hakvoort Bouwkundig Adviesbureau L 00.01.13 EDORDRECHT Arcon Bouwkundig Teken- en Adviesbureau L 00.03.03 E EGM architecten BV L 86.43.01 E Ingenieursbureau Drechtsteden L 89.38.06 E Lugten Malschaert, Architekten BV L 91.39.06 E KVMC N 05.25.01 E Spring Hotels B.V. N 06.18.04 E WTH Vloerverwarming- en koeling BV N 06.29.04 E Elcee Holland BV N 08.13.05 E Da Vinci College Dordrecht O 99.26.01 EDRACHTEN Ing.bur. Boorsma BV L 87.49.03 E Van Manen en Zwart Architekten L 88.01.03 E Wind Architecten Adviseurs BV L 88.51.07 E BCN-Drachten BV L 93.18.02 E ROC Friese Poort, locatie Drachten O 04.49.02 EDRIEBERGEN Hebutech VOF L 94.49.01 EDRIEBERGEN-RIJSENBURG ABS Architecten L 91.27.02 E P & H Architecten L 92.19.02 EDRIEMOND Kamsma Bouwadvies N 04.45.02 EDRONTEN Architektenburo Brink & Fleer BV L 87.31.02 E Oost Flevoland Woondiensten L 92.06.05 E Gemeente Dronten L 98.32.01 EDROUWEN Arno Kuik Adviesbureau voor Installatietechniek N 08.44.09 EDRUNEN Stichting Woonveste N 07.10.04 EDRUTEN 3span Bouwbureau B.V. L 94.34.01 EDUIVEN Willems Technisch Adviesburo BV L 91.22.03 E

Plaats Naam Licentie nummer

66Licentiehouders

Licotec Daklicht BV N 02.48.02 E Architektenburo ir. Ton Kersten BV N 06.37.03 E Alliander N.V. N 86.50.06 E Ingenieursburo Arnhem Elektro-Techniek BV N 96.46.02 EDWINGELOO Arch.buro Van Ruth BV L 87.12.05 E Bakker Bouwkundig Adviesburo L 95.50.02 EECHT Adviesbureau H. Janssen Echt BV L 89.11.03 E K+ Adviesgroep bv L 00.21.02 EEDAM Boon Edam Nederland B.V. N 04.31.01 E Bouwbestek N 05.15.05 EEDE Stichting STABU G 86.01.01 E Stichting CROW G 86.26.86 E Mandel Ontwikkelingsgroep L 00.05.05 E VDH Architecten L 01.09.01 E De Kruijf IT-Diensten L 01.15.02 E Woningcorporatie Woonstede L 91.08.04 E Versloot Bouwbestek N 06.06.02 E JK Vloerverwarming N 08.34.02 E BBK BV N 09.01.05 E ROC A12 Technisch College Ede O 92.12.05 E Besam Nederland BV T 99.48.02 TEELDE Casemier Bouwmanagement BV L 99.14.02 E Nijeboer-Hage Technisch Adviseurs N 08.42.01 EEEMNES Elektrotechn. Advies- & Tekenburo Spelbrink L 88.47.06 EEERBEEK Bouwbedrijf Maalderink - Reusken BV L 86.20.83 EEERSEL Architektenburo M.J.M. Keeris L 93.09.01 E Woningstichting De Zaligheden L 98.39.01 EEGMOND AAN DEN HOEF Bouwk. Teken- & Adv.buro Philip Zwart L 91.31.01 EEIBERGEN Interwand Eibergen BV N 06.46.01 EEINDHOVEN Kubus Informatiesystemen E 03.52.01 E Architektenburo Boon en Slagter BV L 00.05.01 E Ingenieursbureau Archicom BV L 00.33.01 E Phoenix Bouwkundig Adviesburo L 00.33.02 E Uticon Ingenieursgroep BV L 01.36.01 E van aken architecten L 86.21.03 E Architecten-En-En L 86.48.03 E Architektenburo Ruimte ‘68 BV L 88.48.08 E Complan Projektmaatschappij BV L 89.40.02 E Van den Pauwert Architecten BNA L 89.45.07 E Adviesbureau Duisters BV L 90.29.03 E Bureau voor architectuur G.O.W. B.V. L 90.49.01 E Ballast Nedam Bouw B.V. L 91.10.03 E Spierings & Swart Architectenbureau L 91.13.02 E KdV Architectuur L 91.21.02 E BouwhulpGroep B.V. L 91.46.07 E QBBF Architecten BV L 92.22.03 E

Plaats Naam Licentie nummer

67Licentiehouders

Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar BV L 92.28.02 E Jacobs Architecten BV L 94.22.02 E Bureau Premo B.V. L 94.24.02 E Van Helmond Zuidam Architecten L 94.43.06 E Dukers & De Cock Cost Consult BV L 95.14.02 E Woonbedrijf L 95.31.01 E Nelissen Ingenieursburo BV L 97.09.01 E Arch.bur. Jan Perree BV L 98.02.01 E Eendracht, Bureau voor Bouwkundige Diensten en Edu L 98.10.03 E HVL B.V. N 02.03.02 E Geze Benelux BV N 04.14.03 E Archiass N 05.08.05 E Studio M10 N 06.02.01 E MAG Architecten N 06.25.02 E Weru Nederland BV N 06.37.01 E Certus Consult BV N 07.07.02 E Anculus N 07.11.01 E Altavilla Bouwmanagement BV N 07.46.05 E Architectenbureau Voss N 08.22.01 E Adviesburo voor Bouwkonstrukties Tielemans BV N 87.26.01 E Uticon Ingenieursgroep BV N 88.27.02 E Tebodin Netherlands B.V. N 88.37.05 E Odeon Architecten B.V. N 90.04.05 E Gemeente Eindhoven N 99.11.02 E Fontys Pedagogische Technische Hogeschool O 00.14.01 E ROC Eindhoven School voor Bouwkunde & Bouwtechniek O 93.25.02 EELSLOO LB Albertz / Hendrix Architecten BNA BV L 88.38.04 E Woonpunt Concernstaf N 94.50.02 EELSPEET Van Sligtenhorst ontwerp- en adviesbureau N 06.01.03 EEMMELOORD Van Meijel Automatisering BV E 04.16.01 E K4 Architecten bna L 01.48.02 E Mercatus L 92.04.02 E Demolition Management BV N 06.37.06 E BCB Kamerbeek N 07.02.04 E Gemeente Noordoostpolder N 89.25.01 EEMMEN CAD4 bureau voor bouwkunde B.V. L 88.15.03 E Domesta L 92.49.04 E LEVESTE N 04.15.04 E TMS Holland b.v. N 04.31.02 E Emmtec Services B.V. N 93.04.01 E Drenthe College O 92.23.04 EENKHUIZEN Polux BV N 09.37.01 EENS Flovo-Calc Bouwkostenadviesbureau v.o.f. L 00.35.02 EENSCHEDE Van der Jeugd Architecten L 02.35.02 E Stichting Stedelijk Wonen L 87.12.02 E IAA Architecten L 87.27.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

68Licentiehouders

Beltman Architecten & Ingenieurs BV L 87.43.01 E De Witte - Van der Heijden Architecten L 88.10.09 E Woningstichting De Woonplaats L 92.26.04 E R.K. Woningstichting Ons Huis L 99.35.02 E Beeftink - Lucas - Marbus Architecten BNA N 02.25.01 E Bruins & Koopman Architecten BV N 03.35.05 E Jan Vernhout Architect BNA N 06.38.02 E BCT architecten, ingenieurs en adviseurs bv N 90.46.81 E Wiecherink BV N 92.15.09 E Saxion Hogeschool Enschede, Instituut Bouwkunde O 91.39.04 E Gebroeders Kooy BV T 91.25.04 TEPE Ebbens Architectuur & Techniek BV L 94.14.01 EERMELO Architektenburo Slager bna L 89.49.07 E Wolderwijd B.V. Bouwadviesbureau L 91.43.06 EETTEN-LEUR BBC Bouwmanagement BV L 01.08.01 E Woonstichting Etten-Leur L 89.02.04 E Buro BOV Bouwadvies L 89.26.01 E Gemeente Etten-Leur L 96.39.01 E Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek bv N 08.02.12 EGAANDEREN Adviesbureau Bongers/Jansen N 06.25.03 EGEERTRUIDENBERG Gyvlon BV N 08.13.01 EGEFFEN Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling BV N 07.12.04 EGELDERMALSEN Preventief Onderhoud & Consultancy N 09.27.02 EGELDROP EFKA Bouwadviseur L 96.38.01 E Spierings Bouwsupport L 99.23.01 E A.A.M. Koeter Vastgoed Adviseurs N 06.33.01 EGELEEN Schrijen Coonen Metz Architecten BNA L 89.15.04 E ir. Bart Wauben bv L 93.27.01 EGEMERT Salet Bouwtechniek en constructie N 03.46.02 E Unidek Bouwelementen BV T 99.01.24 TGENNEP Bovema Glas B.V. N 04.11.01 E CBG-Kostenmanagement BV N 04.37.04 EGERWEN Anne-Marie Pors Architect N 06.10.02 EGEULLE De Goey - Hodenius Technisch Adv.buro v.o.f. L 98.43.03 EGIESBEEK Baars Bouwadvies L 01.39.02 E BoCoDi Bouwkundige Coordinatie Diensten N 08.43.05 EGIESSEN Timmer Architekten N 02.44.02 E Allpro Giessen B.V. N 05.15.04 EGIETHOORN Buro Visser N 08.08.01 EGILZE Van Laarhoven Combinatie Architectenbureau N 02.44.01 EGOES Archikon BV L 87.34.02 E Architektenburo Fierloos BV L 90.15.82 E Architectenburo De Putter BV L 96.37.02 E RWS partner in wonen N 02.39.01 E Raadgevend Ingenieursburo F. Koch BV N 02.51.02 EGOIRLE AREC Architecten en Ingenieurs L 00.06.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

69Licentiehouders

Bedaux Architecten BV L 91.41.08 EGOOR AvK Bouwpartners N 08.40.02 EGORINCHEM BDA Dakadvies BV L 89.04.01 E Grontmij / Kats & Waalwijk BPM BV L 91.45.05 E Koppers Duizer Architecten Architecten L 97.26.02 E Gemeente Gorinchem N 01.12.04 E Technisch Bureau Merford N 02.50.06 E Hoppe A.G. N 03.29.02 E Kedge Safety Systems BV N 08.24.01 E Da Vinci College (Vestiging MBW) O 03.47.04 EGORREDIJK De Vries Kozijnen BV N 06.05.04 EGOUDA Adviesbureau Cappon L 01.22.01 E Ontwerp- en Adviesbureau Mul BV L 96.42.02 E Ingenieursbureau SmitWesterman b.v. L 97.39.03 E De Gilder Vastgoed Advies N 06.37.04 E Peters & van Leeuwen T 01.21.01 TGRAVE Mooiland Maasland L 91.11.04 EGROENLO Schuurmans Installatieadvies b.v. L 00.28.02 E Ontwerp & Adviesbureau Kamperman L 89.10.03 EGROESBEEK Kegro Deuren N 03.19.02 EGRONINGEN Architekten-Adviseurs Team 4 BV L 87.15.01 E Ing.bur. Dijkhuis BV L 87.23.85 E ARTeS Architekten en Adviseurs L 87.31.01 E Oving Architekten BV L 87.48.01 E KLEIN Architecten BV L 87.50.05 E Adviesburo Van der Plas BV L 88.03.07 E Meter Bouwconsult L 88.07.01 E Ingenieursbureau Gemeente Groningen L 89.29.04 E O.V.T. Architecten L 90.13.06 E Royal Haskoning L 90.40.07 E KAW Architekten en Adviseurs L 90.51.05 E Signatuurarchitecten L 98.01.05 E Adviesburo Van der Weele L 98.14.03 E PDB Design N 07.39.03 E Syplon BV N 08.22.04 E Architectenbureau Haykens, Jansma, Kremer N 91.01.03 E Bureau voor Architektuur & Ruimtelijke Ordening Martini N 94.21.01 E SKETS Architectuurstudio N 96.26.01 E Hanzehogeschool O 91.38.02 E Noorderpoort O 92.50.01 EGROOT-AMMERS Architektenburo Bikker BV L 01.01.07 E Akzo Nobel Decorative Coatings BV / Trimetal L 89.29.01 EGROOTEBROEK Genie Techni Engineering B.V. N 09.23.01 EGULPEN Curvers Raadgevende Ingenieurs N 07.46.04 EHAAKSBERGEN Reinaerdt Deuren N 04.43.03 EHAARLEM Bouwkundig Bureau Schouten L 01.01.11 E

Plaats Naam Licentie nummer

70Licentiehouders

Bouwtechniek Holding BV L 86.45.01 E Gemeente Haarlem L 89.17.02 E COT bv L 90.11.03 E Bouwtechniek Holding BV L 92.37.04 E Klous + Brandjes Architecten bna L 94.20.02 E Adviesburo Both L 98.02.07 E Provincie Noord-Holland N 00.27.02 E Heringa & Wutrich Installatietechnieken N 03.43.03 E Draijer Bouwkundig Advies N 06.01.07 E Architectenbureau Schutter-ETH BV N 08.02.13 E Bamboo Bouwadvies N 08.50.03 E Saarberg, Van der Scheer & Partners BV N 87.39.01 EHAASTRECHT Neiteler + Sluis architekten N 07.46.01 EHALSTEREN Ze-bra-plan Bouwkostenadviesburo L 86.37.03 EHARDEGARIJP Bonnema architecten N 88.24.02 EHARDENBERG Architectenbureau Hamhuis BV L 97.41.01 E Wavin Nederland B.V. N 03.23.02 EHARDERWIJK Alcoa Architectuursystemen N 03.03.03 E Fundeon O 01.24.01 E Landstede Beroepsopleidingen O 92.09.23 E Maars Projecten B.V. T 00.34.01 T Köster Afdichtsystemen BV T 99.01.21 THARDINXVELD-GIESSENDAM TROVIS Architectuur bna L 90.36.02 EHAREN Barkhuis Projektservice L 02.07.05 E Ingenieursbureau Wassenaar BV L 93.03.02 E Jensen Installatie Management N 07.23.02 E Grontmij Nederland, cluster Noord N 88.38.02 EHARLINGEN Alynia Architekten Harlingen BV L 88.12.07 E Stichting v/h De Bouwvereniging L 91.08.10 E Penta Architekten BV L 97.14.03 EHARMELEN Architectenburo van den Hoeven b.v. BNA L 01.45.02 EHATTEM Architectenbureau Karssing BV N 03.22.01 EHAZERSWOUDE-RIJNDIJK Gemeente Rijnwoude N 96.50.01 EHEDEL Omnicol Nederland BV T 99.02.20 THEEMSKERK SV Consultants L 95.35.02 EHEEMSTEDE VALKENBERG raadgevend ing.buro L 86.28.02 E KPG Architecten BV N 89.02.06 EHEERDE Gemeentewerken Heerde L 91.41.02 EHEERENVEEN Evers Architecten bna L 01.16.02 E Wijffels Architekten BV L 91.41.07 E Architectenburo Sipma BV L 91.43.01 E WoonFriesland L 94.36.01 E Ingenieurs- en adviesbureau Technion BV N 05.43.02 E Gemeente Heerenveen N 06.04.04 E Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. N 89.27.01 EHEERHUGOWAARD Breddels Architecten bna L 96.40.01 E

Plaats Naam Licentie nummer

Licentiehouders 71

TEB Engineering L 99.08.01 E Gemeente Heerhugowaard N 08.01.06 E Horizon College O 92.20.01 EHEERLEN Foortjes Bouwadvies L 02.16.04 E AGS Architekten & Planners BV L 86.43.05 E Bouwadviseurs Bremen BV L 87.45.01 E Woonpunt Parkstad L 95.06.01 E Boshuizen Bouwadvies L 95.40.07 E Teeken Beckers Architecten N 03.20.01 E Hogeschool Zuyd faculteit Bouw O 91.23.07 E ARCUS College O 97.33.01 EHEESCH Jan Ruijs Ideas N 02.50.04 EHEESWIJK-DINTHER TechnoConsult L 95.24.03 EHEETEN Middelkoop Bouwadvies L 98.47.01 EHEEZE Versleeuwen Ontwerpers en Bouwadviseurs BV L 94.06.03 EHEINKENSZAND Gemeente Borsele L 98.10.01 E R en B Wonen N 06.03.03 EHELLEVOETSLUIS Ingenieursburo IOB B.V. L 91.25.01 EHELMOND Van de Meulenhof Bouwtechniek L 00.13.04 E Verberne Consulting Engineering BV L 01.49.02 E Bergopwaarts@BOW L 01.51.01 E Leesberg Van Pelt architecten BV L 92.41.02 E Architektenburo Joosten BV L 98.06.02 E Reynaers B.V. N 03.23.01 E RDA installatieadviseurs B.V. N 04.26.01 E AWB / CV Ketels N 05.16.04 E Spirotech BV N 07.02.01 E Kennis Bouwadvies B.V. N 07.06.01 E R-FE B.V. N 08.13.07 E Goossens Architectenbureau N 08.34.01 E ROC Ter Aa O 00.44.04 EHEM Bouwk. Ontw. en Tekenbur. SDK N 05.44.03 EHENDRIK-IDO-AMBACHT Progam Bouwmanagement B.V. L 98.02.08 E Dick van der Poel ontwerpburo N 07.41.02 EHENGELO (OV) Viro Engineering BV L 01.04.02 E Bouwburo Overijssel L 02.07.03 E Schreuders Bouwtechniek BV L 87.24.82 E ARX L 87.26.06 E MAS Architectuur BV L 88.08.04 E Groothuis + Postma Architekten L 88.09.06 E Leijh Kappelhoff Seckel Van den Dobbelsteen architecten L 90.50.03 E Hengelose Bouwstichting Ons Belang N 03.42.02 E St. Joseph Wonen N 06.29.03 E Tebodin Netherlands B.V. N 88.37.05 E ROC van Twente O 97.39.01 EHENGELO (GLD) Bouwmeister Totaal Bouwadvies en Begeleiding N 05.08.04 E

Plaats Naam Licentie nummer

72

‘S-HERTOGENBOSCH De Twee Snoeken Automatisering B.V. E 04.10.01 E Reuser Technisch Adviesbureau L 00.19.01 E Wijnen Architectuur BV L 02.24.03 E Goudstikker-de Vries BV L 86.50.08 E Bulter Architecten L 88.50.04 E Architectenbureau De Twee Snoeken L 90.08.04 E Arch.bur. ir. A.A.N.A. van Alphen L 96.40.02 E Brabant Water N.V. L 97.46.02 E Unimonta Coldstore BV N 06.14.01 E Sweegers en de Bruijn B.V. G 06.22.12 E Rob Ulehake Bouwadvies L 00.03.01 E Architektenbureau Visser en Bouwman BV L 88.06.05 E Multiplan BV L 91.25.03 E Derks Stevens Architecten L 92.30.05 E Architectuur Design L 93.15.03 E Arch.bureau Storm L 98.32.02 E Gemeente ‘s-Hertogenbosch N 05.04.01 E Architect T.H.J. Lammers N 06.01.12 E Hager Tehalit N 06.03.05 E CWS Nederland B.V. N 06.06.01 E Stiebel Eltron Nederland BV N 06.40.02 E Essent Warmte BV N 08.44.06 E Duravit Nederland BV N 08.45.05 E Raadg. Techn.bur. Huisman & van Muijen BV N 88.02.03 E Sweegers en de Bruijn b.v. N 88.27.03 E Hevo BV N 90.04.10 E Avans Hogeschool, Academie voor Bouwkunde O 06.03.01 E Koning Willem I College O 92.09.25 EHETEREN Van de Laak Bouwadvies L 01.10.01 EHILLEGOM Bouwkostenadviesbureau Treur bv L 90.04.07 EHILVARENBEEK Architektenburo Studio Van Hees L 99.06.02 E KABU N 91.50.03 EHILVERSUM Triplan Raadgevende Ingenieurs BV L 92.19.04 E ir. C.M. Perrier Architekt L 93.29.01 E Snelder Architecten L 95.33.02 E Studio DESIGNA N 07.39.01 E Liftconsult B.V. N 09.42.01 E Van Ancum Hoogendoorn Ontwerpers en Adviseurs N 91.40.07 E ROC v. Amsterdam Gooi- en Vechtstreek O 92.19.03 E Kenteq O 99.01.30 EHOEK Margomee Bouwkundig Advies N 09.19.03 EHOENSBROEK HVN Architecten BV L 88.35.02 EHOEVELAKEN Kiewiet & Partners Adviesgroep L 95.14.01 E Ir. L.W. Doude van Troostwijk, architect N 07.17.01 E Aquaberg BV T 99.01.28 THOLLUM Gemeente Ameland L 94.12.01 E

Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

73

HOOFDDORP Somfy Nederland B.V. N 06.41.15 EHOOGEVEEN Deinum Architecten L 90.14.03 E Remmers Bouwchemie BV N 03.08.02 E ETANN Techniek & Management v.o.f. N 05.28.01 E EMRA Solutions BV N 08.08.02 E Alfa College O 96.13.02 EHOOGMADE Pact BV L 91.21.05 EHOOGVLIET Ingenieursbureau Vicoma BV L 94.08.01 E Maissan Planadviezen, Bouwkundig Ingenieurs L 97.47.01 EHOORN Architectenbureau Koorn BV bna L 87.47.03 E Westfriesgasthuis L 89.22.03 E TPAHG architecten bna L 91.02.04 E Wooncompagnie N 09.01.02 E Zeeman Architekten BNA N 87.47.02 E Heddes Bouw BV N 89.51.08 E IntermarisHoeksteen N 94.16.01 E Horizon College afd. B en I O 92.09.26 E GEVELNED B.V. T 00.23.02 THOUTEN Viac BV L 00.05.03 E Architectenbureau Huub van der Zee B.V. L 02.22.01 E BBN Adviseurs BV N 02.50.02 E Leoxx B.V. N 06.07.07 E Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden N 88.31.01 EHUISSEN VBI Verkoop Maatschappij B.V. G 06.22.13 E VBI Verkoop Maatschappij BV N 05.18.01 E Lingewaard Wonen N 06.38.04 EHUIZEN De Haan Bouwadvies BV L 96.27.02 E Bureau voor Architectuur & Bouwtechniek L 97.02.08 EIJLST Sijperda-Hardy B.V. N 05.17.01 EIJMUIDEN Corus Staal BV L 87.04.01 E Stichting Woningbedrijf Velsen L 91.15.04 E Anne Kimsma Architect L 99.41.01 EIJSSELSTEIN Bouwstart L 86.41.03 E Abken Schrouwen Architecten BV L 90.28.04 E Bos en Alkemade Architectuur L 90.51.06 E Fagerhult BV T 01.32.01 TITTERVOORT Essent Energiediensten BV N 06.12.06 E IT-2 Installatiegroep b.v. N 07.40.02 EJOURE Tromp Partners Architecten L 88.50.05 E Gemeente Skarsterlan L 91.16.09 E Sara Lee/D.E. N 04.14.04 E Van den Berg Bouwkundigen N 04.44.01 EKAATSHEUVEL LANDER Gevelarchitectuur BV N 07.29.03 E De Efteling BV N 96.45.03 EKAMPEN Hertalan Nederland L 90.04.04 E Gemeente Kampen L 91.23.06 E

Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

74

Verweij en partners BV L 97.16.01 E Klaas van den Berg Groep N 88.16.04 EKAPELLE Architekten- en Ingenieursburo Laban BV L 86.42.02 EKATWIJK Liften en Machinefabriek Lakeman BV N 05.26.01 E Nebest Bouwadvies BV N 06.01.06 E Katwijk Bouwadvies N 07.40.03 EKERKDRIEL Robert Goesten Bouwontwerp en Projectontwikkeling L 00.04.02 E AKC Bouwadviesbureau BV L 88.21.02 E Sloven Vormgevers N 05.08.03 EKERKRADE Architectenbureau Duijsens & Meyer Viol BV L 88.34.01 E Nophadrain BV N 05.48.01 E Woningstichting Land van Rode N 08.27.02 EKLARENBEEK Samenwerkende Adviseurs Nederland B.V. L 00.20.01 E BAS bureau voor architectuur en bouwadvies b.v. L 91.46.05 EKLUNDERT Bouwkundig Adviesbureau Den Hollander N 03.15.01 E Nebiprofa BV N 08.40.01 EKOOTSTERTILLE STERTIL BV N 02.42.01 EKOUDEKERK A/D RIJN Bouwkundig werkburo Stramien 2000 vof N 06.49.09 E Goudkuil Bouwmanagement BV N 08.14.02 EKRIMPEN AAN DE LEK Muddebouw N 08.17.02 EKRIMPEN A/D IJSSEL Krimpen’s Adv.bur. Energique BV L 90.19.03 E QuaWonen N 02.48.03 EKRUININGEN Bouwraadhuis ontwerpers ingenieurs L 88.10.03 ELAAG SOEREN Semplonius Adviesburo L 02.17.01 ELAGE MIERDE Stokkermans Bouwmanagement BV N 06.01.13 ELANDGRAAF Kraft Adviseurs L 02.09.01 E Bouw- en Calculatieburo Theo Kuyper BV L 90.12.01 E Hestia groep L 97.23.01 E Gemeente Landgraaf L 99.12.01 ELANDSMEER Architectenbureau de Jeu N 02.49.02 ELANGENBOOM Maes Adviesbureau voor bouwtechniek & Bouwfysica N 05.45.03 ELAREN Jeroen Calis Architectuur & interieur N 06.01.05 ELEENS Adviesgroep HTD L 99.31.09 ELEEUWARDEN Architektenburo irs. VEGTER b.i. L 88.09.05 E Heldoorn Ruedisulj Architecten bna L 88.17.83 E BBF Bouwbedrijf Friesland BV L 89.49.06 E Architekt ir. Meine Gerbenzon bna L 90.33.01 E Nieuw Wonen Friesland N 04.02.10 E Ingenieurs / Adviseurs Schreuder Groep N 88.42.05 E Noordelijke Hogeschool Leeuwarden O 91.37.02 E ROC Friesland College O 92.09.27 ELEIDEN du Prie bouw en ontwikkeling bv L 88.08.02 E IBB-Kondor BV L 88.26.06 E Verheijen van Rijswijk Knappers de Haan Architecten L 88.42.03 E Architekten Van Reijzen en Verbeek BV L 89.06.03 E Architektenburo Veldman | Rietbroek | Smit BV L 90.08.01 E

Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

75

Mulderblauw Architecten BV L 97.03.03 E Bouwadvies P.A.J. Noordermeer N 04.02.07 E Conserf - Monumenten Adviesbureau N 07.26.06 E Hans Bakker Architekt - Bouwadviseur N 07.30.01 E STABIEL v.o.f. N 92.43.03 E ROC Leiden O 92.23.03 ELEIDERDORP Duin Architekten N 06.13.02 E Webbers Bouwmanagement N 06.39.05 ELEIDSCHENDAM Brink Automatisering BV E 03.51.04 E Brink Groep Leidschendam BV L 86.37.05 E SDB Groep BV L 92.43.04 ELELYSTAD Loading Systems Nederland BV N 03.04.01 E Centrada N 91.15.05 E Herfst & Helder T 01.01.06 TLEUSDEN Kyja Projectmanagement N 07.40.06 E Berkhof Boerboom B.V. N 09.09.01 ELICHTENVOORDE Side by Side BV L 99.01.14 ELIMMEN ADD Architectuur B.V. L 96.21.04 ELISSE Architektenburo Ruud van der Kroft BV L 00.14.02 E Schulte en Lestraden BV N 02.50.03 E STOL architecten N 09.17.04 ELOCHEM Platell Architektuur L 88.17.04 E Viverion N 02.45.03 E Kreunen Kunststoffen N 06.04.02 E Maas Architecten BV N 09.01.01 ELOENEN A/D VECHT Veveo Coatings BV L 90.36.06 ELUIK Charles Vandenhove en Associes SPRL L 99.01.15 ELUNTEREN Maarten Hindriks Architectenbureau L 87.14.04 E Architectenbureau D.B.L. Lunteren B.V. N 03.05.01 EMAARHEEZE Borg Bouwplaat Organisatie L 92.51.06 EMAARN Van den Berg Projectmanagement L 00.14.04 E Van Asbeck Bouw en Restauratie Consultants BV L 95.22.02 EMAARSSEN Strukton Bouw en Vastgoed B.V. L 88.14.02 E Strukton WorkSphere L 97.25.01 E Adviesbureau RHIA N 07.09.01 EMAASLAND Architektenburo van Rassel BNA bv N 09.24.02 EMAASMECHELEN Roto Frank Benelux N 06.26.03 EMAASTRICHT Servatius Wonen L 02.01.04 E Adviesbureau Bertram Maastricht BV L 02.07.06 E Bartijn Architecten L 87.37.82 E BV Bruls en Co L 87.45.02 E Huygen Installatie Adviseurs BV L 87.48.04 E Vandehoek Coenegracht & Kromwijk B.V. L 88.03.05 E Waterleidingmaatschappij Limburg NV L 91.23.04 E AMA Group BV L 95.03.01 E Frencken Scholl Architecten L 96.11.02 E

Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

76

RMA B.V. L 97.45.01 E iNeX Architecten L 98.43.06 E PROCESS bbfm N 03.22.02 E Vesteda Project B.V. N 03.42.03 E Koninklijke Sphinx BV N 05.01.02 E Wetering Raadgevende Ingenieurs BV N 06.01.14 E Architecten aan de Maas BV N 88.12.06 E Tebodin Netherlands B.V. N 88.37.05 E Leeuwenborgh Opleidingen Unit Techniek O 93.23.02 E GTI Zuidoost bv N 04.32.01 EMADE Markt 38 Architectuur N 04.26.04 EMAURIK Gemeente Buren N 05.21.04 EMEDEMBLIK Bureau Bouwmanagement B4 L 98.19.03 E Adviesbureau Van Essen N 03.09.02 E ME-2 architecten bna BV N 08.34.03 EMEERKERK Gemeente Zederik N 05.41.04 E Remco van Dam Bouwkundig Ingenieur N 08.31.01 EMELISKERKE B&U bouwadviseurs N 08.20.04 EMEPPEL Bureau B+O Architecten BNA L 02.22.04 E Ir. G.J. Smelt Architecten & Ingenieurs BV L 90.24.04 E Bouwtechnisch Adviesburo Smeets BV L 93.14.01 E Woonscan Projectmanagement N 06.01.15 E Woonconcept N 98.37.01 EMIDDELAAR Arch.bur. J.M. Miggiels L 86.48.02 EMIDDELBRUG Arcus Projectontwikkeling B.V. N 05.20.05 E Woongoed Middelburg N 04.04.02 E Rothuizen van Doorn ‘t Hooft BV N 87.23.04 E Grontmij Nederland BV Cluster Zuid N 88.38.03 E Dienst Stadsontwikkeling Gemeente Middelburg / Sec N 89.14.04 EMIDDELHARNIS Architectenbureau PARTITIO GSTL B.V. L 86.26.01 EMIJDRECHT Schuco Nederland BV L 89.33.01 E Schuco Nederland BV L 89.33.01 E Arch.bur. Van Klooster BV L 91.51.13 E Architekten- & Ingenieursburo H.W. van der Laan BV L 95.09.02 E P. 2002 Techniek B.V. N 02.49.01 E Architektenburo Ten Hove b.v N 05.41.02 EMIJNSHEERENLAND A.C. Molendijk’s Bouwkundig Adviesburo L 00.02.02 E REC, Real Estate Consulting L 91.47.01 EMILSBEEK Arch.buro Frans Kerkhoff L 87.51.06 EMONNICKENDAM Gemeente Waterland L 87.27.03 EMONSTER Hofman - Vollebregt Architecten L 01.45.03 E Atelier PDV N 07.36.02 E Lineair Bouwmanagement N 08.01.02 EMONTFOORT KFS Architekten BV L 88.15.06 E Monier BV L 89.30.01 E Hoograven Trappenfabriek BV N 06.25.01 E

Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

77

MOORDRECHT Adek Installatie Advies BV N 07.42.04 EMUIDEN Wentink Architecten BV L 86.52.02 EMUSSELKANAAL Arch.buro Jan Wind BV L 01.35.02 ENAALDWIJK Het Architectenbureau N 09.40.04 ENAARDEN HX Advies BV L 99.01.04 E Elco Burners BV N 03.41.01 E Viega Nederland BV N 04.05.02 ENEDERWEERT Essent Netwerk Facilities Zuid BV L 92.01.07 ENIEUW VOSSEMEER Kraak Bouwtechnisch Managementburo B.V. N 09.36.02 ENIEUWE NIEDORP Architektenburo Schagen L 90.12.03 ENIEUWEGEIN T & H Adviesbureau Installatietechniek BV L 90.42.03 E Arch.bur. Blonk & Heuvelink L 91.04.01 E WPM Metea BV L 95.48.03 E Nagtglas Versteeg Inspecties BV L 99.01.16 E Geberit BV N 03.21.02 E Pittsburgh Corning Nederland BV N 07.34.02 ENIEUWERKERK A/D IJSSEL Penningdevries Architecten BNA L 92.02.04 E Raadgevend Ingenieursbureau Beekink B.V. L 92.16.03 E Vestia Nieuwerkerk aan den IJssel N 02.45.02 E Unilin Beheer BV T 99.01.12 TNIEUWKOOP M.ARC.O L 01.40.01 ENIEUWLEUSEN K3H Architecten B.V. L 89.17.06 E Schat - Nijhof & Haasjes Arch. bna L 90.12.04 ENIJKERK Amnicus Architecten BV L 91.40.13 E Van Bokhorst Architecten BNA L 95.28.01 E Caparol Nederland N 05.43.03 E Uniek InstallatieAdvies B.V. N 08.01.07 ENIJMEGEN W.M.B. Bouwadvies bv L 01.23.02 E Croonen Architectuur BV L 88.06.85 E Bouwkundig Adviesbureau Croes BV L 89.41.02 E Canisius Wilhelmina Ziekenhuis L 94.43.01 E Technisch Adviesbureau Crone L 96.21.03 E Van Hontem Architekten L 96.49.02 E Architectenburo Smits & Orval B.V. N 04.27.02 E UMC St. Radboud N 08.01.05 E HASKONING Nederland BV N 88.20.04 E Haskoning Nederland BV N 92.34.01 E ROC Nijmegen/SectorTechniek O 92.12.07 ENOORDELOOS Bouwkundig Adviesburo H. Lakerveld c.v. L 00.05.08 ENOORDWIJK Arch.bur. ir. Hans van Egmond L 02.32.01 E Bouwk.bur. Caltek B.V. L 91.24.03 E DMP Drost en Moerland Projectmanagement L 93.12.02 E Arch.bur. Korbee L 94.37.01 E Architectenbureau Van Manen BV L 97.36.01 ENOORDWIJKERHOUT Gemeente Noordwijkerhout N 02.29.02 E

Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

NORG b.b.a.w. bouwmanagement N 09.41.01 ENUENEN BouwSupport L 88.24.03 E Arch.bur. Van Santvoort BV L 96.06.01 E BOINK Project- & Energiemanagement B.V. N 08.12.01 ENUMANSDORP Bogaerds Arch. en Ing. BNA/BNI L 89.42.01 ENUNSPEET Hellebrekers Technieken L 97.15.01 EOBDAM Van Duin Installatie Management N 08.44.08 EOEFFELT BTB Titselaar N 06.01.11 EOEGSTGEEST Archidat Bouwkosten BV L 88.15.07 E Kontek Engineering BV L 89.14.06 E KPD E 03.44.04 EOHÉ EN LAAK Buro Bouwadvies N 07.21.02 EOIRSCHOT Lanfermeijer Seelen Architecten BNA L 89.51.03 E Alsecco L 95.19.04 EOLDENZAAL Architectenbureau John Velthuis L 89.49.02 E THERO huisvesting- & bouwmanagement N 05.07.02 E Innové Vastgoedontwikkeling N 07.15.02 E NIBAG BV N 91.47.03 EOLST Studio 11 N 06.20.01 EOMMEN Tekenbureau Jansman L 99.01.01 EOOSTERBEEK Architectenbureau Prent BNA N 07.12.01 EOOSTERHESSELEN Buro Anninga L 88.07.04 EOOSTERHOUT Architektenburo Roovers & Driessen bv L 00.45.02 E Agel adviseurs BV L 92.18.04 E Cox Architectuur BV N 06.30.01 E Knauf Insulation BV N 07.08.04 E Hooper Architects N 09.41.02 EOOSTERWOLDE Gemeente Ooststellingwerf L 93.38.01 EOOSTHEM Bouwkundig adviesBureau de Jong N 07.44.02 EOOSTWOUD Bouwkosten Advies T.M. Laan L 95.45.03 EOOTMARSUM Morsink architecten in bouwmanagement L 89.16.02 EOPMEER (NH) Schipper Kozijnen BV N 09.14.06 EOSPEL (NEDERWEERT) Architektenburo C.M.T. Frerker L 90.08.03 EOSS Ulehake Bouwkunde BV L 89.10.01 E Elemans Postma Van den Hork Architecten L 90.06.07 E N.V. Organon Technische Zaken Projektenburo L 90.40.01 E BrabantWonen, Vestiging Oss N 01.14.01 E FM Advies BV N 97.05.01 EOUD-BEIJERLAND Architektenburo Roos & Ros BV L 92.52.01 E Bouwkundig Adviesburo Quaak L 97.17.02 E BBX N 05.07.01 EOUDERKERK A/D AMSTEL Buro voor Bouwkunde Theo de Haan L 96.02.03 EOUDEWATER Architectenburo IR Kees Vink BI L 02.24.01 E Vape B.V. N 04.02.04 E AA&C Nederland BV N 05.14.01 EOVERVEEN Jonker Engineering Beheer BV N 09.08.03 E

78Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

PANNINGEN Architektenburo Silvrants & Engels BV L 98.10.02 EPAPENDRECHT Iv-Consult BV L 89.21.03 E Visser & Smit Bouw BV N 08.44.01 E Alklima B.V. N 09.35.01 EPETTEN Commissie voor de Europese Gemeenschappen L 87.44.03 E ECN L 89.07.04 E Architectenburo Jan Kramer BV bna N 07.04.03 EPIJNACKER Linido B.V. N 05.27.02 EPUTTEN Gemeente Putten L 00.49.01 E 4 D Architecten L 90.20.01 E Valk Technisch Adviesbureau BV L 92.21.05 E Roordink Architecten BV L 98.14.05 E Bos bouwadvies bv L 99.01.09 ERAALTE SallandWonen L 93.17.01 E Klimaatenergie Nederland b.v. N 08.15.03 ERAAMSDONKSVEER Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV L 94.50.04 E De Beer & Overboom Architecten BNA BV L 98.08.02 E Marquart Architecten BV N 03.30.02 E Restauratiearchitectuur BBM N 05.01.03 E Wiercx Technisch Adviesbureau N 08.44.02 E Strikotherm BV T 01.07.02 TRENCHEN Normbau GmbH N 09.17.03 ERHENEN Van Leeuwen International b.v. N 05.01.06 E V.B.A. Verhoef bouwkundig adviesbureau N 08.16.02 E Gemeente Rhenen N 98.03.03 ERIDDERKERK Installatie Ontwerp Groep IOC Ridderkerk BV L 87.30.05 E Woonvisie L 96.49.01 ERIEL Meeuwisse & Dewez Vastgoed Beheer L 00.36.01 E Arends & Menssen B.V. L 98.04.02 ERIJEN Douma Bouwkundig Adviesburo N 09.04.02 ERIJNSBURG Architektenburo Piet Onderwater BV BNA N 98.24.02 ERIJSSEN Gemeente Rijssen L 00.15.02 E BDC ingenieurs en architecten L 87.13.08 E Jorissen Simonetti architecten L 87.42.03 E SelektHuis Ontwikkeling BV L 88.26.07 E Bouwbedrijf Wessels Rijssen bv L 88.46.05 E Ligtenberg Bouwk. Adviesburo BV L 91.20.01 E BV Buro Voorlichting Arch. Bouwnijverheid VAB L 92.51.05 E Stabiel Advisering N 06.26.01 E Van Buuren BV N 07.42.02 E Kreijkes Bouw Consulting N 09.19.02 ERIJSWIJK Stichting Bouwkwaliteit SBK G 95.19.06 E Arch.bur. Ellerman, Lucas, Van Vugt L 87.16.03 E Corsmit Raadgevende Ingenieurs BV L 89.37.04 E Gemeente Rijswijk L 95.16.01 E Galjema BV L 96.08.01 E

79Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Cable Masters B.V. N 07.24.01 E COA Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers N 09.27.03 E Deerns Raadgevende Ingenieurs BV N 87.41.01 E Valstar-Simonis N 89.04.02 EROCKANJE Gemeente Westvoorne N 06.10.01 EROELOFARENDSVEEN VRP architecten bna/ingenieurs L 92.09.08 EROERMOND Bisdom Roermond L 01.25.02 E Engelman Architecten L 87.39.05 E Rockfon BV N 08.43.01 E Gilde Opleidingen Venlo O 04.12.02 EROOSENDAAL Ingenieursburo Maters en de Koning L 01.03.01 E Algra & Marechal Architecten L 01.35.01 E Sturm Architekten L 88.05.03 E Winket voor de bouw L 92.40.02 E Grontmij Nederland BV Cluster Zuid L 94.20.03 E Aramis L 96.40.04 E Leys BV N 08.48.04 EROSENDAHL-OSTERWICK Schoenox GmbH L 97.25.02 EROSMALEN ASBO L 00.39.01 E Heijmans Bouw Rosmalen L 01.48.03 E Van Santvoort BV N 05.28.02 E Schollen & Partners N 09.19.01 E BV3 Projectsupport N 94.14.02 EROTTERDAM Croon Elektrotechniek B.V. G 06.22.09 E ISSO G 91.31.04 E Atelier Bouwkunde Rotterdam BV L 00.27.01 E Westers Architectuur en Stedenbouw L 00.30.02 E Woonstad Rotterdam L 00.46.03 E Dubbeldam Architecten L 01.22.03 E CARDO B.V. L 02.27.01 E HE adviseurs L 86.23.05 E Arch.bur. ir. F. Meijers L 86.30.02 E Groosman Partners BV L 87.05.02 E De Jong Gortemaker Architecten en Ingenieurs BV L 87.08.03 E Gemeentewerken Rotterdam L 87.14.03 E Royal Haskoning, adviesgroep Gebouw Installaties L 87.26.03 E Aann.mij J.P. van Eesteren BV L 87.27.81 E Marge Architecten BV L 87.34.81 E HTV Bouwtechniek Rotterdam L 88.01.04 E Aronsohn Raadgevende Ingenieurs bv L 88.02.01 E Klunder Architecten L 88.16.01 E Kolpa Architekten BV L 88.20.05 E ADCOM 2000 Architecten & Ingenieurs BV L 88.20.07 E Zonneveld ingenieurs b.v. L 88.51.04 E Kokon Architectuur & Stedenbouw BV L 89.11.06 E Valtos Architecten & Adviseurs BV L 89.49.03 E

80Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Bouwkundig Adviesbureau Van den Berg BV L 90.02.07 E Rooden Architecten B.V. L 90.10.04 E Voorberg Bouwkunde L 90.12.05 E Energie Delfland NV L 90.18.04 E DeRoon|VanEs Architecten L 91.17.04 E Moen & Van Oosten Arch. BV L 91.23.11 E Blauwhoed Vastgoed BV L 91.28.04 E CKPP Architecten L 91.30.03 E SAR Architecten & Bouwkundigen BV L 91.43.03 E Stichting Woonstad Rotterdam L 92.09.07 E Raadg. Ing. De Blaay van den Bogaard BV L 92.16.04 E Arch.bur. Van Hunnik Lambrechts & Overduin L 92.26.01 E ASWA Architecten BV L 92.36.05 E NN architecten bna bv L 93.40.04 E PORT-SAID Design en Architecture BV L 93.41.01 E Putter Partners - Architecten Ingenieurs L 93.47.01 E De Nijl Architecten L 94.13.01 E Akropolis Architekten L 94.17.03 E biq stadsontwerp bv L 94.34.02 E Techniplan Adviseurs BV L 94.45.02 E Terrena Architecten BV L 94.50.03 E E.E.A. Architekten L 95.24.01 E HD Projectrealisatie BV L 95.48.01 E Villanova L 95.48.04 E Balans L 96.24.01 E Architektenburo Kuhne & Co L 96.31.01 E Intechno Consulting Engineers Rotterdam B.V. L 96.37.01 E PFT Bureau voor Bouwkunde BV L 96.37.03 E Harder & Traanberg L 97.02.01 E Rimmelzwaan Bouw Projectmanagement L 98.24.04 E KCAP B.V. L 98.46.01 E E3D Ingenieurs BV L 99.01.02 E IMd Raadgevende Ingenieurs L 99.03.03 E Herbet Engineering N 02.48.04 E L & A Holding BV N 03.08.01 E Doell Atelier voor Bouwkunst N 03.21.01 E Ruoff Architecten N 04.02.01 E Brinkman Rolluiken N 04.02.05 E Rempt Van der Donk Architecten BNA B.V. N 04.02.08 E Adviesbureau J. Vriesema N 04.02.09 E Architectenbureau Juinen AVB-BNA N 05.22.04 E iB - Advies N 05.45.01 E Architechniek N 05.49.02 E ADS-Ertner Engineering BV N 07.32.01 E BTR architectuur + bouwkunde N 08.14.03 E Ector Hoogstad Architecten B.V. N 08.15.04 E

81Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Van den Dool Engineering B.V. N 09.08.01 E Erasmus MC N 09.08.02 E Van Omme & De Groot N 09.48.06 E RPS Kraan Consulting BV N 86.25.01 E Kraaijvanger - Urbis BV N 87.19.07 E Spring Architecten N 87.46.02 E RET NV N 88.37.81 E Ingenieursburo Multical BV N 88.48.10 E Architektenbureau P. Weeda Paul van der Weijden N 92.03.05 E E & F Architekten BV N 95.44.02 E Van Schagen Architecten N 99.02.02 E ROC Zadkine, Lokatie Prinsenland O 92.09.30 E Albeda College O 92.09.31 E Hogeschool Rotterdam O 95.05.01 EROZENBURG Ressort Wonen L 01.34.01 E Tebodin Netherlands B.V. N 88.37.05 ESAS VAN GENT V + G Architecten Ingenieurs L 94.09.04 ESASSENHEIM Interplan Sassenheim L 98.37.02 E Versluis Bouwmanagement N 04.27.01 E Akzo Nobel Decorative Coatings bv N 87.31.03 ESCHAGEN BBHD Architektenburo BV N 87.26.02 E Bouwkundig Kalkulatieburo Schagen N 92.15.04 ESCHARWOUDE Architectenbureau M.P. Baarsma N 08.36.01 ESCHERPENZEEL Aacon Ingenieursburo BV L 89.50.03 E Van Doeveren Buro voor Architektuur bna L 98.05.02 E Monumenten Adviesburo Delfgou bv N 07.13.01 ESCHIEDAM DUNCAN Automatisering BV E 96.00.04 E KH-Engineering b.v. L 02.32.03 E Woonplus Schiedam N 03.04.02 E Itho BV N 03.13.02 E Architema v.o.f. N 06.31.02 E ROC Albeda College O 92.09.32 ESCHIJNDEL BV Architektenburo Van Vessem bna L 91.18.03 E Glasindustrie Ben Evers BV N 05.02.01 ESCHIPHOL Luchtverkeersleiding Nederland L 93.23.05 ESCHIPHOL Schiphol Group Afd. Projectmanagement N 06.25.05 ESCHIPHOL RIJK La Rotonda L 99.14.01 ESCHOONHOVEN Adviesburo Ben van der Vlist L 01.10.02 ESENDENHORST VEKA A.G. N 03.38.02 ESEROOSKERKE NMCS L 01.34.02 ESINT ANNALAND Hage Bouwadvies N 08.37.03 ESINT ANNAPAROCHIE Wonen Noordwest Friesland N 03.10.01 ESINT MAARTEN Lievense Consulting Engineers N 07.47.01 ESINT MICHIELSGESTEL Renson Ventilation N.V. N 05.43.01 E Architectenbureau A.M. van Boven BV L 02.15.02 ESINT-NIKLAAS Verton Architecten BVBA N 03.47.03 E

82Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

SINT-OEDENRODE DEUX EXTERIEUR L 00.02.05 E A3P Bouwadvies BV N 07.04.04 E Onderwijs Service Groep N 95.10.01 ESITTARD Povse & Timmermans architecten ingenieurs bv L 88.19.02 E Intron BV L 94.01.02 E HKL HuygenKurversLipsch Architecten N 04.40.04 E Mosae Exsto BV N 07.34.03 E Woonmaatschappij ZO Wonen N 89.51.85 E Gehlen Zonwering BV T 00.44.02 TSLIEDRECHT Franke Architecten BV L 01.12.02 E Ericsson Network Services BV N 09.30.03 ESNEEK Buro v. Arch. en Bouwadvies A. Wijbenga L 90.05.83 E Kalkulatieburo Sneek v.o.f. L 90.06.01 E Arch.bur. ir. F. de Boer BV L 95.37.01 E Advies & ingenieursbureau het 4kant BV N 06.04.03 E ROC Friese Poort Sneek O 91.24.07 ESOEST Konstr.buro Krabbendam-Boerkoel BV L 87.23.08 E Valk architecten bv L 87.48.02 E Buro voor Bouwkunst L 98.07.01 E Ingenieursbureau Knipscheer N 06.05.01 E J.P.M. Kok Handelsonderneming T 98.48.03 TSOMEREN IsoBouw Systems BV T 99.01.19 TSPIERDIJK Theo Ruiter’s Bouw ABC L 00.49.04 ESPIJKENISSE Gemeente Spijkenisse N 99.35.04 E DH Installatie-advies BV N 09.30.02 ESPRUNDEL Vergouwen & Van Rijen Architecten BNA L 95.16.02 ESTADSKANAAL Bureau Bouwtechnische Dienstverlening Wim Hofman L 97.02.03 E Noorderpoort College, loc. Frankrijklaan O 04.04.03 ESTANDDAARBUITEN Bouw Adviesbureau Nederland BAN L 92.25.01 ESTAPHORST Bouwkundig Tekenburo Klaas Boer L 00.08.01 E Architektenburo Huls L 86.23.04 E Brink Climate Systems BV N 02.37.01 E Innosource B.V. N 05.26.02 ESTEENBERGEN Gemeente Steenbergen L 98.25.03 E Architectenbureau Boerman BV L 91.47.05 ESTEENWIJK architectenbureau Paul Ruiter BNA N 07.21.03 ESTOLWIJK Bur. voor Architectuur Van der Smit L 92.09.01 E Architectenbureau Drost BNA N 04.28.02 E Burgland Bouwmanagement N 06.18.02 E De Mik Adviesbureau N 07.09.02 ESTOMPETOREN Sander Douma Architecten BNA BV L 00.01.09 ESUWALD Kalkulatieburo De Bildt BV L 90.02.03 ESWIFTERBANT BIRD Invest BV N 03.29.01 ETEGELEN Architektenburo Verheijen & Smeets L 91.14.02 E Poeth technisch adviseurs L 99.09.02 ETERBORG ERS Architekten bna L 89.37.05 E

83Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

TERHEIJDEN BB Architecten N 03.38.01 E FD Advies N 08.43.04 ETERNEUZEN Bouw & Managementservice Nederland BV N 08.41.01 E ROC Westerschelde O 92.15.02 ETERSCHUUR Bylaer Advies- en tekenburo T 02.10.01 TTHOLEN Gemeente Tholen N 06.01.02 ETIEL Brink Groep L 87.01.81 E STO L 90.15.01 E Daalderop B.V. N 02.45.04 E AGC Flat Glass Nederland B.V. N 04.26.05 E Bouwkundig Advies- en Tekenburo Megens N 07.40.05 E ROC RIVOR O 91.44.05 ETILBURG BO - 2 Architecten en Adviseurs L 86.37.04 E Luijten - Smeulders Architecten BV L 91.23.05 E Architektenburo Robben BV L 95.42.01 E Bureau voor Vastgoedmanagement L 95.45.02 E Bocon Bouwsupport L 97.12.01 E Hoefnagels Groep B.V. N 03.25.02 E CT Consultancy N 07.31.01 E VITO Vastgoed Management N 07.38.03 E Adviesbureau Vekemans N 07.40.04 E Solid Services BV N 08.09.04 E De Fretes Bouwadvies N 08.19.01 E BJ Bestekken en Begroten N 08.41.02 E Gemeente Tilburg N 09.27.01 E Architektenbureau C. Struycken B.V. N 09.48.01 E Pellikaan Bouwbedrijf BV N 88.12.04 E Wonen Breburg N 92.15.10 E ROC Midden-Brabant O 92.09.33 E Avans Hogeschool O 94.44.01 ETWELLO Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello BV L 01.38.02 E Bessels Architekten & Ingenieurs BV L 99.31.02 ETYNAARLO Bouwprodukten Zomer N 07.03.01 EUDEN Arceau Architecten BV L 95.08.02 E Jac van den Wijngaard Project BV L 95.10.02 E DLV Bouw- Adviesbureau BV N 99.12.04 EUFFELTE Da Vinci Bouwadvies N 04.02.03 EUITGEEST Groot Projectbureau voor de Bouw L 89.15.05 E Gemeente Uitgeest L 97.24.01 EUITHOORN PPG Coatings Nederland BV L 86.35.01 EULFT Bouwvisie N 06.35.02 EURK Gemeente Urk N 03.12.02 EUTRECHT Gemeente Utrecht Stadsontwikkeling L 01.01.09 E Vlaardingerbroek & Wevers L 02.17.02 E JHK Architecten L 87.01.02 E Gemeente Utrecht/Ontwikkelingsbedrijf Utrecht L 88.48.01 E

84Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Wurdemann Koningen Groenendaal Architecten L 89.06.02 E Ruimplan Architecten BNA L 91.23.08 E Nieuwe Ruimte BV L 91.48.06 E Nieuwe Ruimte BV L 91.48.06 E Cita Architecten BNA L 93.19.01 E Noorlag & de Jong Architectuur L 94.40.01 E MMMASSISTANCE L 95.40.04 E Dome Architecten L 98.07.02 E Ingenieursbureau Gemeente Utrecht N 02.45.01 E AVANT Bouwpartners N 03.21.03 E LTF Liften BV N 03.40.01 E TNO BenO N 04.31.04 E Architectenbureau Cor & Partners B.V. N 05.06.02 E ProRail BV N 06.45.06 E Bantaskine N 07.26.03 E Mabutec BV N 07.34.01 E Joost Veerman N 07.41.01 E Knauf BV N 09.33.01 E Movares Nederland B.V. N 86.47.04 E Buro Op ten Noort Blijdenstein N 87.21.02 E ENECO Energie N 88.08.03 E Dienst Vastgoed Defensie, Centrale Directie N 88.35.04 E Vitens N 89.20.05 E NPC N 93.02.03 E ASC/FBU N 96.27.01 E Stichting BO-EX N 98.04.01 E Hogeschool van Utrecht O 91.37.01 EVAASSEN ZeeBoer b.v. L 86.19.01 EVALKENBURG Kieft Partners Bouwadvies N 05.01.05 EVALKENSWAARD Vega Projects International B.V. N 04.43.04 E Hertroijs Architekten N 06.13.04 E Margry/Arts Architecten N 06.50.03 E Bouwvereniging Woningbelang N 99.31.07 EVARSSEVELD SVEDEX BV N 07.37.02 E Ten Brinke Groep (TBPnl) N 08.38.02 E Ten Brinke Groep (TBB) N 08.38.03 EVEENENDAAL De heer drs.ing. P.A. de Vrije G 06.22.06 E Robak Bouwkundig Adviesbureau L 01.04.01 E Spect Gebouwenconsult BV L 02.14.04 E A 12 Architecten BNA L 87.48.05 E ABC Bouwmanagement BV L 89.36.02 E Huibers & Jarring Architecten BNA L 93.04.03 E Saint-Gobain Glass Nederland BV L 96.43.01 E Van Beek Jagtenberg BV L 99.16.01 E Veenendaalse Woningstichting N 02.51.04 E Patrimonium Woonstichting N 05.49.01 E

85Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Gemeente Veenendaal N 96.40.05 E PORTAAL regiokantoor A/N N 98.44.01 E Mitsubishi Elevator Europe B.V. T 02.14.01 TVEGHEL Leenders Architekten BV L 88.03.03 E BAS Architectuur BV L 93.47.02 E Van Emmerik en Van der Weide BV N 06.02.03 E R.O.C. De Leijgraaf O 92.09.35 EVELDEN Woningstichting Arcen en Velden N 03.51.01 EVELDHOVEN Laride Bouwmanagement BV N 03.51.02 EVELP VBW Architecten BV L 90.01.08 E Famostar Emergency Lighting BV N 04.22.02 EVELSEN-NOORD Het Bouwburo BV L 98.10.04 E Evers Partners Raadg. Ingenieursburo BV N 06.25.06 E Tebodin Netherlands B.V. N 88.37.05 EVELSERBROEK Schmidt Bouwadvies BV L 91.49.03 E Donken Liftadvies N 06.05.02 E BIRDS Raadgevend Ingenieurs BV N 91.18.01 EVENLO Gemeente Venlo L 00.01.04 E OCE-Technologies BV L 88.29.01 E Loxodrome architects & planners L 89.14.01 E Quant Architectuur bv BNA L 90.27.02 E Clevis-Kleinjans Arch. BV L 91.04.07 E Volantis B.V. L 92.41.05 E Janssen de Jong Bouw B.V. N 03.09.03 EVENRAY Arch.buro Maarten de Jonge L 87.40.06 E Arvalis Bouw L 88.47.01 E Wonen Venray N 92.44.01 EVESSEM Franken Projectmanagement N 05.13.01 EVEURNE DUCO Ventilation & Sun Control N 07.12.05 EVIANEN Adviesburo CFC Vianen BV L 90.06.04 E Arch.buro Verlaan en Bouwstra L 91.48.10 E BME Asbestconsult BV L 92.09.04 E Architektenburo Otto ter Stege L 99.22.01 E BPB Nederland BV N 06.29.02 EVILVOORDE UMICORE NV N 06.01.08 EVISVLIET Bolt Architecten L 95.09.04 EVLAARDINGEN Daweko B.V. L 02.01.02 E Geluk Treurniet Architecten BV L 91.16.02 E Waterweg Wonen N 02.50.08 E Clausing & Seij Bouwsupport B.V. N 05.01.07 EVLISSINGEN WTS Architecten L 87.50.04 E S&W Consultancy N 07.42.03 E Hogeschool Zeeland O 07.29.05 E ROC Zeeland, Cluster Techniek O 91.22.01 EVOERENDAAL Architect AVB BNA Wim Crombach L 91.46.09 EVOLENDAM Architecten- & Ingenieursbureau TBE BNA L 93.25.01 E

86Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Woningbouwvereniging De Vooruitgang Volendam L 94.39.01 EVOORBURG Karel Nieuwland Architecten BV L 88.40.01 E Wooninvest N 05.22.02 E Gemeente Leidschendam-Voorburg N 06.02.02 E RPHS Architecten N 87.13.03 EVOORHOUT Fore Installatie Adviseurs B.V. N 05.29.01 E Energie-Adviesburo Kroon N 06.03.02 EVOORTHUIZEN Bouwkundig Ontwerp & Tekenbureau van Renselaar N 07.05.03 EVRIES Woonborg L 99.01.08 EVROOMSHOOP Oldenhuis Architektuur N 92.06.01 EVUGHT Bureau Vitrov B.V. N 07.08.02 E Technisch Adviesburo Becks BV N 88.06.02 E Molenaar&Bol&VanDillen Architecten N 91.45.03 EWAALRE Joost Buijs Architect BNA N 06.29.01 EWAALWIJK Espero B.V. N 05.19.01 E Klictet Advies BV N 06.15.01 E Sealskin Projects BV N 06.47.08 E Inatherm BV N 09.16.01 EWAARDENBURG Profine Nederland BV L 90.01.01 E Totaalplan v.o.f. L 98.09.01 EWADDINXVEEN SP Architecten BV BNA L 86.34.03 E Topos Architecten BV L 88.06.01 E Visser en Wijtman Architekten BV L 88.36.04 E Grontmij Van Ruitenburg L 89.04.09 E De Wilde BV, Bouwbureau en aannemingsbedrijf N 06.14.02 EWAGENINGEN Idealis N 04.05.03 E SW Architecten Adviseurs bv N 07.45.03 E ABCybrics Holding BV N 08.37.04 EWANROIJ Bulkens Architecten L 92.52.02 E WTB Instaltec N 04.19.05 EWARDER Architectenburo ir Henri Leloup BV N 06.01.09 EWAREGEM Aralco Natural Ventilation Systems NV L 90.20.03 EWARMOND GVB Architecten B.V. L 98.36.03 E MUS Bouwadvies N 09.14.04 EWASSENAAR PBV Architecten L 87.36.01 E Van Veen Bouwkundig Adviesburo L 92.23.01 E B3 Bouwadviseurs BV L 99.18.03 E IGG Planadvies N 05.01.04 E Architektenbureau Van Panhuys en Bais N 06.18.03 EWATERINGEN Bouw 73 BV L 95.25.01 E Wolf Dikken adviseurs L 99.48.03 E Verkaart Groep N 02.50.09 EWEERT Schreven’s Bouwkosten Adviesburo L 92.20.03 E Hermens Bouwconsultant L 96.47.01 EWEESP Solvay Pharmaceuticals L 00.07.01 EWENUM WIESEL Nemef B.V. N 04.28.01 E

87Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

WERKENDAM Van den Heuvel Architecten L 96.44.03 EWERVERSHOOF Woningstichting Het Grootslag N 01.48.01 EWIERDEN Nijhoff Korfker Architekten L 89.45.02 E Gemeente Wierden L 95.11.05 EWIEUWERD Arch.buro Syb C. Eldering BV L 90.03.03 EWIJCHEN Adviesgroep Bouw A & P BV L 99.28.01 E KABA Nederland BV N 08.01.04 E Gemeente Wijchen N 95.43.01 EWIJCKEL Architektenburo Haarsma L 91.49.01 EWIJK BIJ DUURSTEDE Bouw- en Restauratieadviesburo Holtzer N 03.20.03 E Adviesburo Buizer BV T 00.02.03 TWIJK EN AALBURG Architraaf BV L 92.08.05 EWIJNANDSRADE KS Bouwmanagement N 08.13.03 EWILLEMSTAD Studio Acht Caribbean Architects N.V. N 07.25.03 E NIBE Energietechniek bv N 07.29.01 EWINSCHOTEN Dienst Gemeentewerken Winschoten L 92.50.04 EWINSUM Tinga Deuren & Ramen N 07.29.04 EWINTERSWIJK Bouwkundig Buro Lobeek BV L 01.05.01 E Ecotherm BV T 00.48.02 T Enervisie b.v. N 07.46.06 EWOERDEN Van Hattum en Blankevoort BV L 87.06.83 EWOGNUM Scholtens Bouw BV N 06.39.06 EWORMER Buro Schoute L 89.46.03 EWORMERVEER B22 Bouwkundig Teken- & Adviesbureau L 00.49.02 E Forbo Eurocol BV N 04.28.03 E Woningbouwvereniging Parteon N 08.01.01 E Bouwadvies Groot Holland N 08.03.06 E Bouwadvies Groot Holland N 08.03.06 EYERSEKE Uticon Ingenieursgroep B.V. L 01.27.02 EZAANDAM ir. Wim Klaassen Architect L 01.02.02 E Meves Raadgevende Ingenieurs L 95.21.01 E MMK bouwbestek N 07.01.01 E Regio College Zaanstreek Waterland O 92.09.36 EZALTBOMMEL Architecten Associatie L 01.40.02 E Hafkon BV L 91.08.05 E De Comme B.V., Bouwadviseurs en regisseurs N 03.26.01 E Floriaan BV N 05.40.05 E Wienerberger B.V. N 06.28.02 E Ajilon Engineering BV N 88.12.03 E Van Bruchem Deurenfabriek BV T 98.43.01 TZANDVOORT Architetto Remo De Biase L 98.32.04 EZEEWOLDE Van der Woerdt, Architect BNA N 08.19.02 E Winkhaus Nederland bv N 08.26.02 EZEIST Arch.bureau Hammel & Partners L 87.23.03 E Ruijssenaars-Cretier Architectenburo L 87.51.05 E Gemeente Zeist L 88.49.09 E

88Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

HORI raadgevend ingenieursbureau b.v. L 93.40.02 E Wilimas Bouwadviseurs L 98.19.04 E Seyster Veste N 94.06.01 EZELHEM Architectengroep Gelderland BV L 92.40.01 EZEVENAAR Van Dorp Installaties G 06.22.01 E Traject Vastgoed Management L 96.22.02 E Jazo Zevenaar BV N 06.39.07 EZEVENBERGEN Bouwburo H.P. van Persie v.o.f. L 92.36.02 E Quadrant Architekten L 95.21.02 EZIERIKZEE Zeeuwland N 06.19.02 E Architectenbureau Willem Kort BV N 07.45.02 E Gemeente Schouwen Duivenland N 97.41.04 EZIJTAART Bouwadvies Frans van der Zanden N 07.38.01 EZOETERMEER Uneto-VNI G 01.28.04 E De heer Mr. D.E. van Werven G 04.15.01 E ERA Bouw BV L 87.36.81 E PSB Projekt-Service Buro BV L 88.04.04 E Raadgevend Ingenieursbureau Smits van Burgst BV L 88.13.02 E Meijer & van Eerden Architecten L 88.48.04 E Gemeente Zoetermeer L 91.12.02 E Vintis Installatieadviseurs BV N 06.39.04 E Stevens en Van Dijck N 94.09.05 EZOETERWOUDE BV Arch.buro ir. Louis Bosman bna L 91.14.05 E PIBO 5D Engineering N 06.31.01 EZUIDERMEER HKb Echelon L 93.47.03 EZUIDHORN Cruiming Architectuur en Ontwikkeling L 97.17.01 EZUTPHEN Bouwkundig Adviesburo R. van Campen L 94.10.03 E Van Oosten A&B N 03.43.04 EZWAAGDIJK-OOST Architektenburo Bob Nieuweboer L 92.03.02 EZWARTEWAAL Partners & Van Putten BV Ingenieursbureau voor Bou L 86.24.03 EZWIJNDRECHT Architektenburo Bel bv L 94.40.02 E Storax BV N 05.46.02 EZWOLLE Dolphision Studios L 00.05.02 E Aequo Architects L 88.34.02 E Alferink - Van Schieveen L 88.46.02 E Grontmij/Stoel Partners L 89.07.03 E 19 het atelier L 89.11.08 E Sacon Stad & Landschap BV L 91.16.07 E Wijzonol Bouwverven B.V. L 92.15.07 E PRC B.V. L 95.19.01 E Bouwkundig Adviesbureau Zwolle BV L 95.34.03 E delta Wonen N 02.46.05 E Zehnder Group Nederland B.V. N 07.28.01 E Monumentenwacht Overijssel en Flevoland N 08.13.04 E EuroSafe Solutions BV N 09.05.01 E De Bruin Architecten N 09.34.01 E

89Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

Huls Bouwkostenmanagement N 95.40.06 E FAME Groep N 98.38.03 E PTH Windesheim O 00.46.01 E Christelijke Hogeschool Windesheim O 91.27.01 E Deltion College O 92.09.37 E

90Licentiehouders

Plaats Naam Licentie nummer

WOORD VOORAF

91

Bijlage 3aVerantwoording STABU-catalogus

2009-1

91

92

NIVEAU KORTTEKSTENNieuwe kortteksten; nieuwe en/of bestaande groepsnamen 01 40.21.11 RESTAURATIE STUKADOORWERK, nieuwe korttekst.02 52.52.55 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, nieuwe korttekst.03 62.62.41 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, nieuwe korttekst.04 R432111 RESTAURATIE STUKADOORWERK, nieuwe groepsnaam.

NIVEAU KORTTEKST/ BOUWDELEN/INSTALLATIEDELENBestaande bouwdelen/installatiedelen specificatie wezenlijk uitgebreid 01 D231100.111.c01 BUITENWAND, BINNENZIJDE. D231100.771.c01 BUITENWAND, ORNAMENT. D231100.772.c01 BUITENWAND, FIGURATIE. D231100.773.c01 BUITENWAND, LIJST. D232100.771.c01 BINNENWAND, ORNAMENT. D232100.772.c01 BINNENWAND, FIGURATIE. D232100.773.c01 BINNENWAND, LIJST. D261100.721.c01 BUITENPLAFOND, ORNAMENT. D261100.721.c01 BUITENPLAFOND, FIGURATIE. D261100.721.c01 BUITENPLAFOND, LIJST. D262100.721.c01 BINNENPLAFOND, ORNAMENT. D262100.721.c01 BINNENPLAFOND, FIGURATIE. D262100.721.c01 BINNENPLAFOND, LIJST.

NIVEAU SPECIFICATIEGROEPSNAMEN/SPECIFICATIESNieuwe specificatiegroepsnamen; nieuwe specificaties 01 R432111.100.c01 VOORBEREIDING RESTAURATIE STUKADOORWERK. R432111.200.c01 RESTAURATIE PLEISTERWERK. R432111.300.c01 RESTAURATIE SCHEUREN. R432111.400.c01 RESTAURATIE LIJSTEN. R432111.500.c01 RESTAURATIE ORNAMENTEN. R432111.600.c01 RESTAURATIE FIGURATIES.

Bestaande groepsnamen; nieuwe specificaties 01 Bestaande groep B531710 aangevuld met de volgende specificaties: B531710.100.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, WATER; B531710.150.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, WATER, TAPWATER; B531710.200.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, KOELING; B531710.250.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, KOELING, TAPWATER; B531710.300.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, WATER, KOELING; B531710.350.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, WATER, KOELING, TAPW.; B531710.400.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, TAPWATER.

Verantwoording STABU-catalogus 2009-1

Bestaande groepsnamen; aangepaste specificaties01 Vanwege problemen in de aanlevering door SBK is het mogelijk dat de versievermelding van

Beoordelingsrichtlijnen niet overeenkomt met de lijst die SBK publiceert. Omdat STABU deze BRL’s inhoudelijk moet beoordelen alvorens deze opgenomen kunnen worden in de specifica-ties, is het mogelijk dat dit afwijkt.

Stichting STABU betreurt dit kwaliteitsverlies en onderneemt stappen om dit in de toekomst te voorkomen.

02 R425500 aangepast aan de nieuwe CUR aanbeveling 108. De varianten 101 (ondersabelen) en 102 (aangieten) zijn vervallen en opgenomen als kenmerk

in de nieuwe variant 003.c01 onder CUR AANBEV. 108. Variant 001.c01 is meer algemeen toepasbaar gemaakt. In samenhang is een Bouwstofspecificatievariant B111320.801.c01.001 aangemaakt. Hiermee is het mogelijk voegvulling bij prefab betonconstructies te beschrijven.

03 Als gevolg van CE-markeringsnormen: Cellenbeton lijmblok: B211431.000.c01 is vervallen, nu B211431.001.c01 gebruiken; Cellenbeton droogstapelblok: B211432.000.c01 is vervallen, nu B211432.001.c01 gebruiken.

04 Als gevolg van CE-markeringsnormen: Markies: B421610.100.c01 is vervallen, nu B421610.101.c01 gebruiken; Rolscherm voor buiten: B421620.200.c01 is vervallen, nu B421620.201.c01 gebruiken. 05 B531710.050.c01 WATER GEVOEDE WARMTE-EENHEID, TAPWATER vervallen en verplaatst

naar B531710.400.c01.

TREFWOORDEN EN HELPTEKSTEN Toegevoegde trefwoorden01 STABU heeft besloten om dit overzicht niet meer te verstrekken vanwege de verwarring die

dit gaf.

Wijziging helpteksten 01 De helptekst “Handleiding Aanvullende Administratieve Bepalingen voor Installatiewerk” is

vervallen.

STABU STANDAARD 2007 Geen mutaties

Verantwoording STABU-catalogus 2009-1 93

Verantwoording STABU-catalogus 2009-1 94

NIVEAU BEPALINGENGewijzigde bepalingen; bestaande specificaties

01 Bij 01.02.06 is specificatie A210006.006.a01 gewijzigd. De Grondroerdersregeling is in zijn geheel per 1 juli 2008 definitief in werking getreden.

02 Bij 01.02.18 is specificatie A210018.001.a02 gewijzigd. Het Besluit Bodemkwaliteit is per 1 juli 2008 definitief in werking getreden.

03 De brochure “Handleiding Aanvullende Administratieve Bepalingen voor Installatiewerk” is vervallen en is onderdeel geworden van de “Achtergrond STABU-bestekssystematiek”.

De volgende specificaties zijn gewijzigd bij de OPMERKING.

Tevens is de helptekst verwijderd, te weten: A210001.001.a03; A210008.001.a03; A210008.001.a04; A210008.001.a05; A210008.001.a06; A210010.000.a02; A210011.001.a50.

04 De Coördinatiewet Sociale Verzekering is vervallen.

De volgende specificaties zijn gewijzigd bij de OPMERKING. A210006.009.a01; A210006.011.a02; A210006.026.a01; A320000.000.a03.

WOORD VOORAF

95

Bijlage 3bVerantwoording STABU-catalogus

2009-2

95

Om een beeld te geven welke documenten door de projectcoördinatoren bestudeerd zijn en tot aanpassingen hebben geleid, is de onderstaande lijst van verwerkte Normen en Beoordelingsrichtlijnen bijgevoegd, inclusief de verantwoording van de overige mutaties.

339 Algemene specificaties aangepast t.b.v. normen, Brl’s, opschonen dubo (zie verder bij vervallen specificaties), enz.

148 Nieuwe fabrikantgebonden productspecificaties.694 Gewijzigde fabrikantgebonden productspecificaties.10 Specificaties aangepast t.b.v. tekeningen (zie verder bij aangepaste specificaties).1 Specificatie aangepast t.b.v. berekeningen.113 Nieuw opgenomen of gewijzigde normen, Brl’s, enz.

NEN 1068+w08 NEN-EN 12101-2+c06 BRL 2360-08NEN 2686+a08 NEN-EN 12588-07 BRL 2801+w99NEN 2690+a08 NEN-EN 12737+a08 BRL 2812-08NEN 2911-85 NEN-EN 12794+c08 BRL 2813+w08NEN 3509-1-08 NEN-EN 12899-1-07 BRL 2826+w08NEN 3509-2-08 NEN-EN 13297+c08 BRL 2902-07NEN 5077+c08 NEN-EN 13501-5+c07 BRL 3201-09NEN 5237 NEN-EN 13859-1+a08 BRL 3241-09NEN 6050-09 NEN-EN 13859-2+a08 BRL 3801+w08NEN 6240+a06 NEN-EN 14374-04 BRL 4101-4-06NEN 6702+a08 NEN-EN 14904-06 BRL 4101-9+w08NPR 7070-84 NEN-EN 15283-1-08 BRL 4309-07NPR 7071-84 NEN-EN 15283-2-08 BRL 4705+w08NPR 7072-84 NEN-EN 15435-08 BRL 5068+w08NPR 7073-87 NEN-EN 15498-08 BRL 9205+w08NEN-EN 54-3+a06 BRL 0203+w08 BRL 9335-08NEN-EN 54-5+w02 BRL 0301+w06 NOC*NSF US1-15-09NEN-EN 54-6-85 BRL 0509-08

Aanvulling NEN-EN 54-6-88 BRL 0601-07NEN-EN 54-7-06 BRL 0702+w04 NEN-EN 335-1-06 BRL 0817-08 NEN-EN 450-1+a07 BRL 1001+w06 NEN-EN 459-1-01 BRL 1003+w06 NEN-EN 459-3-01 BRL 1004+w08 NEN-EN 485-2-08 BRL 1007+w08 NEN-EN 573-3-09 BRL 1008+w06 NEN-EN 772-18-00 BRL 1010-08 NEN-EN 795+c06 BRL 1016-08 NEN-EN 1090-2-08 BRL 1301+w06 NEN-EN 1168+w08 BRL 1306+w06 NEN-EN 1177-08 BRL 1308+w06 NEN-EN 1279-5+a08 BRL 1309+w07 NEN-EN 1338+c06 BRL 1510+w08

96Verantwoording STABU-catalogus 2009-2

NEN-EN 1339+c06 BRL 1511-1+w08 NEN-EN 1366-4-06 BRL 1511-2+w08 NEN-EN 1504-1-05 BRL 1511-3+w08 NEN-EN 1504-2-04 BRL 1701-03 NEN-EN 1504-3-05 BRL 1712-08 NEN-EN 1504-4-04 BRL 1721-08 NEN-EN 1504-5-05 BRL 2202+w08 NEN-EN 1504-6-06 BRL 2312+w08 NEN-EN 1504-7-06 BRL 2313+w08 NEN-EN 1504-8-04 BRL 2314+w08 NEN-EN 1504-9-08 BRL 2315+w08 NEN-EN 1504-10+c06 BRL 2316+w08 NEN-EN 1634-1-08 BRL 2340+w08 NEN-EN 12004-08 BRL 2352+w06

NIVEAU KORTTEKSTEN Geen mutaties NIVEAU KORTTEKST/ BOUWDELEN/INSTALLATIEDELEN Geen mutaties NIVEAU SPECIFICATIEGROEPSNAMEN/SPECIFICATIESBestaande groepsnamen; aangepaste specificaties 01 De volgende specificaties zijn grammaticaal aangepast , in 0p tekening enz. is de 0

(nul) vervangen door een O, deze is aangepast en met versieverhoging doorgevoerd. Bij volgende updates wordt dit achterwege gelaten, zodat deze verbeteringen geen last zullen opleveren.

A221000.050.c01 UITZETTEKENING; A221000.101.c01 TEKENING STUTWERK; A221000.201.c01 TEKENING FUNDERINGSPAAL; A221000.202.c01 TEKENING DAMWAND; A221000.211.c01 BEKISTINGSTEKENING; A221000.212.c01 WAPENINGSTEKENING; A221000.230.c01 TEKENING VOORAF VERVAARDIGDE STEENACHTIGE ELEMENTEN; A221000.231.c01 TEKENING CONSTRUCTIES; A221000.250.c01 TEKENING STAALCONSTRUCTIE; A221000.300.c01 TEKENING GEVEL-, BINNENWAND- EN DAKELEMENTEN.

Bestaande groepsnamen; vervallen 01 De volgende m specificaties (met verwijzingen naar DUBO maatregelen) zijn verval-

97Verantwoording STABU-catalogus 2009-2

98

len, dat wil zeggen dat de DUBO maatregelen zijn opgenomen in de c specificaties: B243120.000.m01 (gezaagd hout), nu B243120.000.c01 gebruiken; B411200.000.m01 (houten kozijn/stellat), nu B411200.000.c01 gebruiken.

OPMERKING: Er zijn nu geen aparte bouwkundige “m”-specificaties meer in de database aanwezig. TREFWOORDEN EN HELPTEKSTEN Toegevoegde trefwoorden 01 STABU heeft besloten om dit overzicht niet meer te verstrekken. STABU STANDAARD 2007 Geen mutaties NIVEAU BEPALINGEN Geen mutaties

Verantwoording STABU-catalogus 2009-2

WOORD VOORAF

99

Bijlage 4 Overzicht fabrikanten met productspecificaties

in STABU-systematiek per 31-12-2009

99

100

Naam organisatie Plaats

3M Nederland BV LEIDEN 3M Nederland BV ( Elektronica en telecommunicatie ) LEIDEN A&T Save Up Sales B.V. MOLENHOEK Aabo Trading Company BV BEUNINGEN ABB BV EDE ABB BV, Divisie Install.produkten ABB Busch-Jager EDE Abet BV IJSSELSTEIN ACO B.V DOETINCHEM Acoustair BV MOERKAPELLE AFN Products BV ASSEN AGC Flat Glass Nederland B.V. TIEL Agentor BV OUD GASTEL Agpo Ferroli B.V. BREDA Agterhof Houtprodukten BV GAANDEREN Airosonic International B.V. ENSCHEDE Ajax-Chubb Brandbeveiliging B.V. AMSTERDAM Akatherm International B.V. PANNINGEN Akoestikon Geluidsisolatie B.V. CULEMBORG Akzo Nobel Decorative Coatings B.V. Trimetal Bouwverven GROOT-AMMERS Albo Deuren B.V. ALBERGEN Alco Mobile Wanden Merrem Building Solutions B.V. ZALTBOMMEL Alcoa Architectuursystemen Harderwijk HARDERWIJK Allpro B.V. WAALWIJK All Risk B.V. GORINCHEM Almet Nederland B.V. BREDA Alprokon Aluminium B.V. BARENDRECHT Alsafe Products BV KROMMENIE Altena dak- en Gevelmaterialen ‘T HARDE AluArt Aluminium BV NIEUWEGEIN Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek B.V. ETTEN-LEUR Alvon Bouwsystemen BV NIEUW AMSTERDAM Alveka Techn. Handelsonderneming VEENENDAAL Amerflex B.V. TIEL AMI BV ARCEN De Ammerse Smid B.V. BERGAMBACHT Anda Kunststeen B.V. IJSSELSTEIN-UT Andusta BV VENHORST ANKER-TEPPICHBODEN Gebr. Schoeller GmbH + Co. KG DÜREN (Duitsland) Anlag International BV EDE API BV HARDERWIJK Applicom Brandpreventie Systemen BV NIJMEGEN APP All Remove BV BEERS Aquaberg BV HOEVELAKEN AquaTop B.V. OEFFELT

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

101

Aralco NVS N.V. WAREGEM (België) ARCO Roosters B.V. REUVER Armstrong Building Products BV BREDA Armacell G.M.B.H. ALMERE Armstrong Floor Products B.V. HEDEL Artemis Systems B.V. VEGHEL BETON-INDUSTRIE ARTS BV WIJCHEN Artitec B.V. DEN DOLDER Arveon BV ARNHEM Asona Benelux B.V. AMSTELVEEN Astrimex B.V. LEEK Almere Systeem Wanden ( ASW ) ALMERE ATAG Verwarming Nederland B.V. LICHTENVOORDE Atlas Acomfa B.V. NOORDWIJKERHOUT Kunststoffenindustrie Attema BV GORINCHEM Automatische Deuren Record B.V DOORWERTH Automax N.V. LOKEREN AWB / CV Ketels HELMOND Basis B.V. KLARENBEEK Bat Continental BV WIJK BIJ DUURSTEDE Bauporte Design Entrances B.V. HOOFDDORP Baxi B.V. NIJKERK Bazo-Staalbeheer BV VELP BB-Hoogeveen B.V. HOOGEVEEN BBK BV EDE Handels- en Adviesbureau Van Beek BV GELEEN N.V. Bekaert S.A. ZWEVEGEM (België) Berker B.V. APELDOORN Berkvens BV SOMEREN Industrie en Handelmij Bergschenhoek BV BERKEL EN RODENRIJS Besam Nederland BV EDE Betalight B.V. PUTTEN Beton Son BV SON NV Van Beveren HOVES (België) Bichemie Coatings B.V. LELYSTAD Biddle BV KOOTSTERTILLE Bik Bouwprodukten BV OPMEER Bike-Safe B.V. LAGE MIERDE Biral Pompen BV AMERSFOORT Bi Select B.V. EELDE Bloem Sealants BV S-GRAVENHAGE BLT Luchttechniek BREDA BN International BV HUIZEN Bod’or B.V. UDEN

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

102

Bonar Floors NV KROMMENIE Boon Edam Nederland B.V. EDAM Borèl Betonveredeling B.V. BEMMEL Bosch Security Systems B.V. EINDHOVEN Bosch Thermotechniek B.V. DEVENTER Productiemaatschappij Bouwmag BV LEUSDEN Projectbouw Van Boven BV GORINCHEM Bovema glas b.v. GENNEP Brakel-Atmos BV UDEN Breedveld Vouw- en Paneelwanden BV DRUTEN Bribus BV DINXPERLO Brink Climate Systems B.V. STAPHORST BRK Brands Europe ltd. COTHEN Bruynzeel Interfinish B.V ROOSENDAAL Bruynzeel Keukens en Kasten BV BERGEN OP ZOOM Bruynzeel Vloeren ROOSENDAAL Brugman Radiatoren TUBBERGEN Bruynzeel Multipanel Int. BV ZAANDAM Van Bruchem Deurenfabriek BV ZALTBOMMEL Burgerhout B.V. ASSEN BUVA Rationele Bouwprodukten BV BARENDRECHT Calsitherm Benelux TILBURG Calduran Kalkzandsteen B.V. HARDERWIJK Carport Harderwijk HARDERWIJK Celmac Ltd. EEMNES Centercon B.V. ROTTERDAM Chemtec Chemicals B.V. ROTTERDAM Cleanbord Systems B.V. RIJSSEN Colt International BV DELFT Comap NV/SA DWORP (België) Companero UTRECHT Comelit Nederland B.V. DORDRECHT Comhan Holland BV UITHOORN Conduct Nederland BARENDRECHT Coolmark B.V. BARENDRECHT Cooper Menvier BV BREDA Corus Kalzip IJMUIDEN Crawford B.V. HEERHUGOWAARD Cugla BV Bouwstoffen BREDA CWS Nederland BV ‘S-HERTOGENBOSCH CyberTech B.V. ALKMAAR Daalderop BV TIEL DAB Pumps BV DRUNEN Danfoss BV SCHIEDAM

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

103

Deceuninck Kunststof BV ULVENHOUT DEC International ENSCHEDE Defrancq Nederland BV RIJEN Dejo Metaalindustrie B.V. WOLVEGA Dekker Hout Vianen BV VIANEN Dekoriet B.V. LINSCHOTEN Delbox Corpy B.V. HOEVELAKEN Delta Nederland B.V. WEERT Van Delft Profielen B.V. WAALWIJK DEMU Metaalindustrie BV UTRECHT BV Dengo BV OOSTERWOLDE DERBIGUM Nederland B.V. DELFT Derako International BV ‘T ZAND BV Descol Kunststof Chemie DEVENTER Desso WAALWIJK Van Deudekom Plastics BV AMSTERDAM Dicon Safety Products COTHEN Dijkstra Lampenfabriek B.V. HAARLEM DOM-Nederland RIJSWIJK Timmerselekt Doornenbal B.V. VEENENDAAL DOW Benelux B.V. TERNEUZEN DUCO Ventilation & Sun Control VEURNE (België) Dorma van Duin Nederland B.V. DODEWAARD Duijvelaar Pompen BV ALPHEN AAN DEN RIJN Duracryl Flooring Systems B.V. CAPELLE AAN DEN IJSSEL Dura Radiatoren BV The Heating Company bvba DILSEN (België) Duscholux Nederland BV VIANEN Dutch Engineering BV ZOETERWOUDE Dutch Solar Systems ENSCHEDE Dycore B.V. OOSTERHOUT Dyka BV STEENWIJK Easywall Office UTRECHT Eaton - Holec B.V. HENGELO Edese Beton Centrale EBC BV EDE EchoStreek Systeemvloeren BV LOCHEM Ecostream Nederland UTRECHT Economy Garant System EGS BV APELDOORN Elbo Technology B.V. SON Elco-Rendamax B.V. NAARDEN Elster Instromet B.V. BREDA Emco Benelux B.V. Divisie Bouwtechniek HEDEL EMS-Nederland B.V. HEDEL Enco BV HOOGVLIET Enia Carpet Nederland B.V. GOIRLE

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

104

EPDM Systems LEMELERVELD Erico Europe B.V. TILBURG ESEP Milieutechniek BV WEERT Espero BV WAALWIJK Eternit BV GOOR Eternit NV KAPELLE-OP-DEN-BOS (België)EuroSafe Solutions BV ZWOLLE Eurocol BV WORMERVEER Eurovite Nederland BV EDE Eurodeur BV NIEUWKOOP Europe Look B.V. BELFELD EVVA Nederland HENGELO Excellent Systems en Consultants B.V. EERBEEK EYELEDS INTERNATIONAL GOES F+W Nederland B.V. ZEEWOLDE Faay Vianen BV VIANEN Fakro Nederland B.V. GROESBEEK Famostar VELP Felspartners B.V. ZWOLLE Felstech B.V. OOSTERHOUT Ferecon B.V. DRUNEN Fetim BV AMSTERDAM Finstral Nederland ZUTPHEN Fire Control B.V. ‘S GRAVENHAGE Fischer Benelux B.V. NAARDEN Fito Products B.V. COTHEN Flamco BV GOUDA Floor Vouwhek BV MAARTENSDIJK Forbo Linoleum B.V. KROMMENIE Forbo Adhesives Nederland B.V. GENDEREN Foreco Dalfsen BV DALFSEN Formenta Wego Vlaggenmasten B.V. VAASSEN Fortecs B.V. PURMEREND Franke Nederland B.V. HELMOND Freudenberg Bouwsystemen BV KAATSHEUVEL FSB Nederland B.V. ZEEWOLDE GAVO B.V. LIEREN Gea Happel Nederland B.V. ROTTERDAM GEALAN Fenster-Systeme GMBH BERKEL-ENSCHOT Geberit BV NIEUWEGEIN Geesa BV AMERSFOORT Van Geel Legrand B.V. BOXTEL Gehlen Zonwering BV SITTARD GELU-Frico BV HELMOND

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

105

Generator Company Projects B.V. RIDDERKERK Georg Fischer N.V. EPE Gerbri Plastics B.V. RIJSSEN Gerco Beveiligingen BV SCHOONHOVEN Gerdon Plus BENNEKOM Gevelplan BV BENEDEN-LEEUWEN Geveke Besturingstechniek AMSTERDAM Geveke Klimaattechniek AMSTERDAM Geze Benelux BV EINDHOVEN Gibaco BV RIDDERKERK Gipsbouw BV UTRECHT Gira RADEVORMWALD (Duitsland) GNS WORMERVEER Gorter Luiken BV SCHAGEN De Groot & Visser BV GORINCHEM Grohe Nederland BV ZOETERMEER Grouttech BV NUNSPEET Grundfos Nederland B.V. ALMERE GU-Nederland B.V. EINDHOVEN Gutterking Nederland ACHTERVELD Gyvlon BV GEERTRUIDENBERG Haagtechno B.V. ‘S-HERTOGENBOSCH Haceka B.V. AMERSFOORT Hager - Tehalit ‘S-HERTOGENBOSCH Hakron-Nunspeet BV NUNSPEET Halfen BV ENTER Hamat B.V. GENEMUIDEN Hansgrohe WESTKNOLLENDAM HAPAM-Goldbach BV AMERSFOORT HAUTAU Gmbh HELPSEN HAVE-Digitap BV MOLENAARSGRAAF Hebo Kozijnen BV HENGEVELDE Heering Kunststof Profielen BV DEDEMSVAART Helex BV BENNEBROEK Hemmink Elektro BV ZWOLLE Henco Industries HERENTALS (België) Henrad HERENTALS (België) Henkel Nederland B.V. NIEUWEGEIN Henofa BV HENGEVELDE Herfst & Helder BV LELYSTAD Herbert Burda GmbH DUSSELDORF Hertalan BV KAMPEN Heraklith Nederland BV BUSSUM Hermeta Projectbouw BV ASPEREN

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

106

Heycop Systemen B.V. NIEUWEGEIN Hillhout Bergenco B.V. ZWOLLE HIM Nederland VELSEN-NOORD Hoefnagels Groep B.V. TILBURG Holcim Droge Mortel B.V. ROTTERDAM Holland Goot B.V. DEIL Holland Mast B.V. MEERKERK Holland Traffic Control B.V. MOERKAPELLE Holonite BV THOLEN Hondema Branddeuren B.V. WORMER Honeywell BV AMSTERDAM De Hoop Terneuzen BV TERNEUZEN HOPPE Benelux VIANEN (UT) Hörmann Nederland BV BARNEVELD Houthandel Geven B.V. WINTELRE Hueck Aluminium Profieltechniek Benelux BV OUD GASTEL Hugen brandbeveiliging en adviesbureau B.V. BABBERICH Hunter Douglas Plafondsystemen Nederland ROTTERDAM I2 Ingenieursbureau ARNHEM Houtindustrie Ideaal BV ZEVENAAR Imtech Toegangstechniek B.V. CAPELLE AAN DEN IJSSEL Inatherm BV WAALWIJK Inducoat BV AMERSFOORT Initial Hokatex VOORBURG Innosource B.V. STAPHORST Insulation Solutions B.V. TILBURG Interwand Eibergen BV EIBERGEN Integra Metal Ceiling Systems B.V. ZAANDAM Interland Techniek BV DORDRECHT IP-Company EPSE IsoBouw Systems BV SOMEREN Isocal Benelux B.V. TILBURG Isolco BV MAARHEEZE Isonal Aluminium Systemen BV EINDHOVEN Isolectra BV CAPELLE AAN DEN IJSSEL Isostone B.V. SCHIJNDEL Isovlas Oisterwijk BV OISTERWIJK Ista Nederland B.V. SCHIEDAM Itho BV SCHIEDAM IVANA GROEP SASSENHEIM JadaCare HEINO James Hardie Europe B.V. AMSTERDAM Jan Kuipers Nunspeet NUNSPEET Jazo Zevenaar BV ZEVENAAR

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

107

Jecor Professioneel Bouw en Techniek PUTTEN JK Vloerverwarming EDE Jomaro International B.V. GEESTEREN Jomy B.V. BERGEIJK Jonka BV BERGAMBACHT N.V. Joris Ide S.A. ZWEVEZELE (België) Keramische Industrie Sint Joris BEESEL Jowitherm Nederland BV DELDEN Jung HAZERSWOUDE-RIJNDIJK Kabel-Zaandam BV ZAANDAM KABA Nederland BV NIJMEGEN Kampmann GmbH LINGEN (Duitsland) Kappe Beton BV NOORDWIJKERHOUT Kappe Prefab Beton B.V. NOORDWIJKERHOUT Kedge Safety Systems BV GORINCHEM KE Fibertec Benelux V.O.F. STRIJEN Kegro Deuren GROESBEEK Keller Keukenfabriek BV ROOSENDAAL Kemper Gmbh + Co. KG WAARDENBURG (Duitsland) Keramag Nederland BV MAASTRICHT Keratech Gevelsystemen BV TILBURG Kerzon - Flameline B.V. ZAANDAM Kingston Door BV BEEK EN DONK Kingspan Tarec Industrial Insulation NV TURNHOUT (België) Klimtechniek Holland BV DOETINCHEM Klinger Picoff B.V. ROTTERDAM KME Germany AG DORDRECHT Knauf Nederland BV UTRECHT Knauf Insulation OOSTERHOUT Knauf AMF Plafonds bvba AARTSELAAR (België) De Kock van Gelder Groep BV BENEDEN-LEEUWEN Konvektco Nederland BV ‘S-HERTOGENBOSCH Kortleve B.V. LEERDAM Köster Afdichtsystemen B.V. HARDERWIJK Kreunen Kunststoffen Lochem BV LOCHEM Krepel Deuren KLARENBEEK KST Kalkzandsteen TILBURG Kupan B.V. ZELHEM Kwadrant Kozijnoplossingen B.V. DRIEBERGEN-RIJSENBURG Kwartspil B.V. OOSTERWOLDE Lafarge Dakproducten BV MONTFOORT Lambri International B.V. LELYSTAD Lamikon APELDOORN Lander Gevelarchitectuur BV KAATSHEUVEL

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

108

Leegwater Houtbereiding BV HEERHUGOWAARD Leerkotte BV HENGELO Lemstra Techniek BV HEEMSTEDE Licotec Daklicht BV DUIVEN Limeta BV BODEGRAVEN Limburgia Utiliteitsdeuren B.V. HAELEN Limelight BV BREDA Lindner Nederland BV EDE Lips Nederland BV RAAMSDONKSVEER Loading Systems Nederland BV LELYSTAD Loggere Metaalwerken BV BREDA Louis Ruijs HENDRIK IDO AMBACHT Lubron Waterbehandeling BV OOSTERHOUT Luxaflex Nederland HARDINXVELD-GIESSENDAM Luxalon Gevelsystemen Nederland LEEK Luxalon Plafondsystemen Nederland ROTTERDAM Luxlight B.V. BERGEIJK M&T Nederland EINDHOVEN Maars Projecten BV HARDERWIJK Maasland Security SLEEUWIJK Maco Beschlage BV ZELHEM Mado Nederland BV EINDHOVEN Magma International BV ROTTERDAM Magnum Holland Cleophas & Fiebig Technieken BV THOLEN MAPEI BENELUX N.V. GRACE-HOLLOGNE (België) Marike Europe B.V. ‘S-GRAVENHAGE Martens Prefab Beton B.V. WAALWIJK Mauer Locking Systems AMERSFOORT Mavotrans BV ZOETERMEER MAVRO BV `S-HERTOGENBOSCH Maxit Nederland B.V. EINDHOVEN Mebin B.V. `S-HERTOGENBOSCH MechaHeat BV WIJCHEN Mecurity B.V. NUENEN Coöperatie MegaMix BA ALMERE Meilof Riks BV VEENDAM MEKA Meterkasten BV GROOT-AMMERS De Melker BV VEENENDAAL De Melker Buisconcepten VEENENDAAL Mennens Groep GRONINGEN Merten Nederland HENGELO Merford Akoustische Materialen GORINCHEM Merford Deuren en Roosters GORINCHEM Meridiana Werzalit BV NIEUWERKERK A/D IJSSEL

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

109

BV De Meteoor RHEDEN Metaglas BV TIEL MHB bv HERVELD Microbeton KRIMPEN A/D IJSSEL Milin B.V. NIEUWEGEIN Monier B.V. MONTFOORT Mondoor BV ZALTBOMMEL MORGO Aluminium BV ZUTPHEN Koninklijke Mosa BV MAASTRICHT MTH Bouwproducten B.V. ENSCHEDE Multifire International B.V. AMSTERDAM Multiwal B.V. ALBLASSERDAM Nassau Indus Deur BV OOSTERHOUT Nathan Import/Export B.V. DUIVEN Natuurbeton-Milieu BV NEDERWEERT Nautracom BV BAARN Nedap NV divisie N-Trance GROENLO Nederlandse Staal Unie STAMPERSGAT Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten BUSSUM Nedzink BV BUDEL Nedap Specials NV GROENLO Nefit B.V. DEVENTER H. van Nelfen Deurtechniek BV OOSTERHOUT Nelskamp Dakpannen SCHERMBECK (Duitsland) Nemef BV APELDOORN NEVIMA BV AMERSFOORT New Style Almelo / Aerbike Holland B.V. ALMELO NHN International ( Europe ) B.V. ROOSENDAAL Nibo-Stone Van Nieuwenborg BV VENLO Nijhuis Kunststof Kozijnen B.V. RIJSSEN Niko Nederland GORINCHEM Nivam B.V. LEEK NMC sa RAEREN-EYNATTEN (België) Nofisol Europe B.V. OOSTERHOUT NormTEQ BV HENGELO Normbau VIANEN Norbouw BV APELDOORN NorthAir B.V. RODEN Nora Flooring Systems B.V. KAATSHEUVEL Novoferm Nederland B.V. WAARDENBURG Nuovo Design B.V. SOMEREN OBO BETTERMANN Nederland B.V. MIJDRECHT Ocrietfabriek & Handelsmij. BV EEMNES ODS BV BARENDRECHT

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

110

Omnicol Nederland BV HEDEL Oostwoud International BV FRANEKER Opstalan BV OISTERWIJK ORCON VEENENDAAL Orion Beton BV ENSCHEDE Otis BV AMERSFOORT OWA Benelux BV AMSTERDAM Pagette p/a Hamers & Kesber HUIZEN Panelen Holland BV OOSTERWOLDE Panasonic ‘S-HERTOGENBOSCH Parthos BV PANNINGEN PBS Projectzonwering v/h Hoefnagels TILBURG PEDAK Meettechniek B.V. HEYTHUYSEN PEHA Elektro B.V. ARNHEM Peikko Benelux B.V. ARNHEM Pekso Beton BV OOSTERHOUT PenTec Snelrewaard BV OUDEWATER Pfleiderer BV VUGHT Pflaum Bouwsystemen B.V. ALMELO Phoenix Benelux BVBA HEILOO Pilkington Benelux BV ENSCHEDE Pirisol B.V. RIJSSEN Pittsburgh Corning Nederland BV NIEUWEGEIN Plastica Plaat BV WAALWIJK Plan Effect Systeemwanden B.V. GELDERMALSEN Plameco Systems ZALTBOMMEL Plooijer Zaandam B.V. ZAANDAM PLS International BV SITTARD Pneuman BV VOLENDAM Polycel B.V. GOUDA Polux B.V. ENKHUIZEN Polyplus Kunststoffen B.V. ASSEN Polyprofiel BV DRACHTEN Poly Products BV WERKENDAM Practiwall BV RIDDERKERK Prefa Aluminiumprodukten GmbH OOSTERHOUT PREFA GmbH Alu-dacher und Fassaden OOSTERHOUT Prinssen Sierpleisters B.V. HAELEN Priva B.V. DE LIER Promat BV UTRECHT Profine Nederland B.V. WAARDENBURG Promaq Nederland B.V. HOOFDDORP Protect-PBM BRUMMEN Q-railing Central Europe EMMERICH (Duitsland)

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

111

Quinn Group Belgium N.V. GROBBENDONK (België) Raab Karcher VRIEZENVEEN Radson NV - Radiatoren ZONHOVEN (België) Recticel BV Insulation KESTEREN Reflex Nederland B.V. BLESKENSGRAAF CA Rehau NV NIJKERK Rehau NV afd E.K. NIJKERK Reinaerdt Deuren BV HAAKSBERGEN Reijntjes Interproject Volendam VOLENDAM Relius Nederland B.V. DEURNE Remeha B.V. APELDOORN Remmers Bouwchemie BV HOOGEVEEN Renz Nederland ARNHEM RENOLIT BELGIUM N.V. OUDENAARDE (België) Renson BV WAREGEM (België) Reppel BV Bouwspecialiteiten DORDRECHT RET Utrecht UTRECHT Rewah Nederland B.V. LOCHEM Reynaers BV HELMOND REZI Sanitair Nederland BV EINDHOVEN REZNOR Europe BV RUINERWOLD Rheinzink Service Nederland / Wentzel B.V. AMSTERDAM Riverclack Benelux B.V. VUGHT Rockwool Benelux B.V. ROERMOND Rockfon BV ROERMOND Rockwool Benelux BV ( divisie daken ) ROERMOND Rockwool Technical Insulation B.V. ROERMOND Rodeca Systems BV ALPHEN AAN DEN RIJN Rolflex Nederland BV ULFT Romex Benelux STABROEK (België) Rometa Metaalproducten BV UDEN Roto Frank S.A. NIVELLES (België) Roto Frank Benelux MAASMECHELEN (België) Roval Aluminium B.V. HELMOND Rubet International B.V. HALSTEREN Rucon Ventilatoren B.V. HARDERWIJK Ruys Vloeren BV APELDOORN Saba Dinxperlo B.V. DINXPERLO SAB-Profiel BV IJSSELSTEIN SafeClick ‘S HERTOGENBOSCH Safe Site B.V. ALBLASSERDAM Saint Gobain Eurocoustic TILBURG Saint Gobain Glass Nederland VEENENDAAL Saint Gobain Ecophon B.V. ETTEN-LEUR

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

112

Saint Gobain Gyproc Nederland B.V. VIANEN Saint Gobain Isover Benelux B.V. VIANEN Sapa RC System B.V. BREDA Saval BV BREDA Schell GmbH & Co. KG Armaturentechnologie MERCHTEM (België) Scheuten Glasgroep VENLO Schonox GmbH ROSENDAHL-OSTERWICK ECK (Duitsland) Schrumpf Bouwstoffen BV RAAMSDONKSVEER Schoorsteentechniek “Brummen” BV BRUMMEN Schöck Nederland BV APELDOORN Bouwspecialiteiten Schagen BV MEDEMBLIK Schutz Energietechniek GMBH & Co.KG SELTERS (Duitsland) Schlüter-Systems KG TURNHOUT (België) Schellekens & Schellekens BV BEUNINGEN Schueco Nederland B.V. MIJDRECHT Schneider Electric B.V. HAARLEM Schindler Liften BV ‘S-GRAVENHAGE Sealskin B.V. WAALWIJK Sempervirens B.V. ZEIST Sepawand BV NIJVERDAL Siedle Nederland B.V. UTRECHT Siemens Nederland N.V. ‘S-GRAVENHAGE Skantrae B.V. DUIVEN Smits Gevelbouw B.V. CUIJK Smits Gemert B.V. GEMERT Smitsair BV UITHOORN Smitsair-JETsystemen B.V. UITHOORN Snoek Centraal Stofzuiger Apparatuur B.V. LEERDAM Solid Air Luchtverdeeltechniek BV AMSTERDAM Solatube p/a Techcomlight B.V. EDERVEEN Solior BV UTRECHT Sphinx Sanitair BV MAASTRICHT Sphinx Tiles Trega International B.V. MAASTRICHT Spirotech BV HELMOND Stabag PcP BV OUDENBOSCH Stabalux B.V. DIEREN STAGO B.V. HOORN Staka OOSTERHOUT STAS picture hanging systems EINDHOVEN Stelrad HERENTALS (België) Steendam lab furnishing supplies ZWOLLE STERTIL BV KOOTSTERTILLE Sterkos BV LEEUWARDEN

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

113

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2008

113

Steward Houtproducten B.V. GORINCHEM Stimex International GmbH KRANENBURG - NUTTERDEN (Duitsland) Sto Isoned B.V. TIEL Stone International B.V. VENRAY Storax BV ZWIJNDRECHT J.E. Stork Air ZWOLLE Stratiform B.V. HARDERWIJK Strikolith BV RAAMSDONKSVEER Strikotherm BV RAAMSDONKSVEER Straatman BV LICHTENVOORDE Stuiver Handelsonderneming HAAKSBERGEN Sunmaster Nederland B.V. NIJKERK Svedex BV VARSSEVELD Svedex Kasten B.V. VARSSEVELD SVK SINT-NIKLAAS (België) Swedamast BV LEEUWARDEN SWEP International A.B. Sales Representative Benelux WARNSVELD Syneo Idee Systemen B.V. LELYSTAD Sypla International B.V. KAMPEN Sypro Projektafbouw B.V. SCHIJNDEL System Floor Technics DOETINCHEM Systemair B.V. BARENDRECHT Tech-Wood Nederland BV RIJSSEN Techem B.V. BREDA Technea Nederland B.V. LEEUWARDEN Techneco B.V. DELFT Termokomfort Nederland B.V. WEESP Thermaflex Isolatie BV WAALWIJK Thermochips YERSEKE Thermo Products BV VLISSINGEN Thermisol Handel Mij. BEEK EN DONK Thermagas Nederland BV MONTFOORT Thermecon Isolatie Nederland BV Zierikzee ZIERIKZEE Theuma BUNSCHOTEN Thielco Staalindustrie BV REUVER THT Terpstra HAULERWIJK ThyssenKrupp Bouwsystemen B.V. VEENENDAAL Timmermans Hardglas BV HARDENBERG Tinga Deuren & Ramen B.V. WINSUM TitanWood B.V. ARNHEM Tonzon ENSCHEDE Tour & Andersson B.V. ALPHEN AAN DEN RIJN Trespa International BV WEERT

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

114

Triflex BV ZWOLLE TRIMO d.d. BAKEL Tri-O-Light B.V. BARNEVELD Troax B.V. LISSE Tuinspeciaal UDEN Twebo Tube BV ENSCHEDE Tweha B.V. EERSEL Tyco Valves & Controls Distribution Nederland BREDA Tyco Thermal Controls AMSTELVEEN Ubbink Nederland BV DOESBURG Ubel & Ventil BV WADDINXVEEN Uittenbosch Ceramic Metals B.V. HEEL N.V. Umicore S.A. Building Products VILVOORDE (België) Uniflex BV ECHT Unifloor Underlay Systems B.V. DEVENTER Uniblock Benelux B.V. TILBURG Unipro BV HAAKSBERGEN Uzimet BV / St. Bouwlood RIJSWIJK Vaculux BV ‘S-HERTOGENBOSCH Vaillant BV AMSTERDAM Valprevent B.V. GORINCHEM Vankan BV DRONTEN VanLien Noodverlichting BARENDRECHT VAPE B.V. OUDEWATER Vari-Doors Schuifsystemen EINDHOVEN Vasco bvba DILSEN (België) VBF International B.V. GELEEN VBI Verkoop maatschappij BV HUISSEN Prefab Beton Vebo B.V. BUNSCHOTEN Vebo Staal B.V. BUNSCHOTEN Van ‘t Veer Projectzonwering ROTTERDAM VEKA AG verkoopkantoor Nederland HEESSELT VELUX Nederland BV DE MEERN Velo-Grip Nederland WADDINXVEEN VelopA LEIDERDORP VEMA Security RAAMSDONKSVEER VENLO-IDEALSTANDARD group VENLO Vercoma Communicatie Systemen BV WORMERVEER Verosol Nederland B.V. EIBERGEN Vermeulen Kunststoftoepassingen B.V WADDINXVEEN Verwol Projektafbouw BV SPANBROEK Verwaard Handelsonderneming BV ‘S-HERTOGENBOSCH Vetrotech Saint-Gobain Europe B.V. WEERT Victaulic NAZARETH

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

115

Viega Nederland B.V. Sanitair en C.V. systemen NAARDEN Villeroy & Boch Nederland BV UTRECHT Vilton B.V. ALMERE Vink Kunststoffen B.V. DIDAM VLP Flexibele Afscheidingen NAALDWIJK De Vries Kozijnen B.V. GORREDIJK VSH Flow Control AMERSFOORT Van Vuuren Grou B.V. GROU Waardo Beton BV TIEL Wago Nederland HARDERWIJK Walraven B.V. MIJDRECHT Wedeflex Wand- en Dakprodukten B.V. ‘S-HERTOGENBOSCH Warmteplan B.V. BRUMMEN Watts Industries Netherlands B.V. EERBEEK Wavin Nederland N.V. HARDENBERG Weber Nederland B.V. COEVORDEN Westag Nederland B.V. LOPIK Western Airconditioning B.V. HOEVELAKEN Weston Isolatie BV DRIEBERGEN Wicona Hydro Building Systems N.V. HERENTALS (België) Wienerberger Bricks B.V. ZALTBOMMEL Wienerberger B.V. Verkoop Koramic dakpannen ZALTBOMMEL Wilo Nederland BV BEVERWIJK Winkhaus Nederland B.V. ZEEWOLDE WISA BV ARNHEM Wouter Witzel EuroValve B.V. LOSSER WPS Parking Systems.B.V. EINDHOVEN WTH Vloerverwarming BV DORDRECHT Wulfrank Inbraakbeveiliging KWADIJK Wupor Cellenbeton BV TILBURG Van Wylick Isolerende Mortels BV HEESWIJK-DINTHER Xella Nederland B.V. GORINCHEM Ytong Nederland BV GORINCHEM Zehnder Nederland BV ZWOLLE ZinCo Benelux B.V. AMSTERDAM Zoontjens Beton BV TILBURG

Naam organisatie Plaats

OVERZICHT FABRIKANTEN MET

PRODUCTSPECIFICATIES IN STABU-

SYSTEMATIEK PER 31-12-2009

WOORD VOORAF

116

Bijlage 5 Overzicht van goedgekeurde bestekservices

per 31-12-2009

116

117

Naam organisatie

ACO BVAkzo Nobel Dec. C / Sikkens BouwvervenAkzo Nobel International Paints nederland bvAlcoa Architectuursystemen HarderwijkAll-In lifttechniek bvAlprokon Aluminium Development BVAlusta Natuurlijke Ventilatietechniek B.V.Aquaberg B.V.Aralco Natural Ventilition SystemsBasf Constr. Chem. Ned. BV (Degussa)Bazo Staalbeheer B.V.Berkvens BVBesam Nederland BVBNABolidt Kunststoftoepassing B.V.Boon Edam Nederland B.V.Brander AfbouwBraverte (Tikurilla)Breedveld mobiele wandsystemen BUVA Rationele BouwproduktenCalduran kalkzandsteenCaparol NederlandCentralineCorus Kalzip (Hafkon)Crawford Deur B.V.Dacotherm BV (h/o Linex Prefab)Dakmerkde Groot & Visser B.V.de Melker Buisconceptende Meteoor B.V.de Vries KozijnenDejo Metaalindustrie B.V.Delta Nederland B.V.Derako International B.V.Derbigum Nederland B.V. (Empol)B.V. Descol Kunststof ChemieDow Benelux B.V.Duracryl Flooring Systems b.v.Duscholux Nederland B.V.DVDDyka BVEcoTherm bvEluxEsha Waterproofing B.V.

OVERZICHT VAN GOEDGEKEURDE

BESTEKSERVICES PER 31-12-2009

118

Espero BVEternit BVEuro-Deur B.V.Europe Look B.V.EuroSafe Solutions B.V.Faay Vianen BVFakro Nederland B.V.Falco BVFermaRockFetim ProfessionalFonofloor BVForbo Eurocol BVForbo Flooring BVForeco Dalfsen bvFSC (Forest Stewardship Council)Geze Benelux B.V.Giverbo B.V.Gyvlon BVHager Tehalit (KissHome)HeBlad - BladelHenkel Nederland B.V. (Ceresit, Thomsit)Heraklith Nederland BVHeras Nederland B.V.HoefnagelsHoloniteHoograven Trappenfabriek BVHorman nederland BVIcopal Nederland BVIE Keyprocessor B.V.IIGO Nederland BV (Vlutters Special Products)Imtech Access & Sec. Techn (Swaay)Innotec Scorpion Nederland BVIsoBouw Systems bvItho BVKegro Deuren BVKemper Keerwanden B.V.Kingspan B.V.Kingspan Insulation B.V.Knauf Insulation BVKONE BVKone Deursystemen B.V. (Waldoor,(Eldebe)Koninklijke Mosa BVKonvekto Nederland BVKoster Afdichtingssystemen BVLafarge Gips BVLakeman Liften- machinefabriek B.V.

OVERZICHT VAN GOEDGEKEURDE

BESTEKSERVICES PER 31-12-2009

119

LamikonLaufenLeven op dakenLicotec Limburgia Utiliteitsdeuren B.V.LSGILux Elements GmbH&co.KGMavotransMaxit BeneluxMBIMEA Polymer Beton B.V.MebinMetaglas BVMeuwissenMitsubishi Elevator Europe BVLiftenMondoor Zweefdeuren BVMonier (Lafarge dakprodukten)NBVTNebiprofaNemef BVNevima BVNibo-Stone Van Nieuwenborg BVNophadrain BVOmnicol BVOpstalan B.V.Otis BV Liften en roltrappenOwa benelux BVPflaumPittsburgh Corning Nederland B.V.Plastica Plaat B.V.Probouw Trading B.V.Profine Nederland B.V. (HT Nederland)Promat B.V.Redumax BVRemmers Bouwchemie BVRenolit Belgium N.V. (oude Alkor draka)Reynaers BVRGDRockfon BVRockpanelRockwool Benelux B.V.Rockwool Rockpanel B.V.Roval Aluminium B.V.Saba Dinxperlo BVSAB-profiel bvSaint Gobain Glass Nederland B.V.

OVERZICHT VAN GOEDGEKEURDE

BESTEKSERVICES PER 31-12-2009

120

Saint Gobain Gyproc Nederland B.V. (BPB)Saint-Gobain Ecophon B.V.Saint-Gobain Isover Benelux B.V.Schellekens & Schellekens B.V.Schindler Liften B.V.Schluter-Systems KGSchonox GmbHSchuco Nederland V.V.SigmaKalon Deco Nederland BV (PPG Coating)Sika Nederland BVSingle-Ply SystemsSomfy Nederland bvSphinx TilesSto Isoned B.V.Storax BVStrikotherm b.v.ThemansTheuma deuren en kozijnenTinga Deuren & Ramen B.V.Tremco Illbruck B.V.Trespa International BVTriflex BVTroelstra & de Vries B.V.Unidek B.V.Uniflex B.V.Unilin Systems BVv.d. Bosch Beton b.v.van Wylick Isolerende Mortels B.V.VBI Verkoop Maatschappij BV Vebo B.V.Vebo Staal B.V.VelopA B.V.Velux Nederland B.V.VeninVeranoWavin Nederland B.V.Wedeflex Duurzame DaksystemenWeston Isolatie BVWienerberger B.V. Verkoop Koramic dakpannenWienerberger Bricks B.V.Wijzonol Bouwverven B.V.Wisa B.V.WoningXella Droogbouw Systemen BV (Fermacell)Xella Nederland BV (Multipor)Xella Nederland BV (Silka)

OVERZICHT VAN GOEDGEKEURDE

BESTEKSERVICES PER 31-12-2009

121

Xella Nederland BV (Ytong)ZiekenhuisvoorzieningenZonnestroomZoontjes Beton B.V.

OVERZICHT VAN GOEDGEKEURDE

BESTEKSERVICES PER 31-12-2009

WOORD VOORAF

122

Bijlage 6 Geslaagden opleiding bestekschrijver

seizoen 2008-2009

122

123

A. (Addy) HenninkF.L.A.J.M. ( Frank) PerryM. (Menno) ten WoldeF.F.J. (Frank) SchreursM. (Martin) de WeertP.A.M. (Peter) LeijdekkersT.H. (Bas) DerkxJ. (Nico) MensenJ.C. (Arjan) BootP.K. (Pieter Klaas) HoekstraM.F.M. (Mark) HuijbenL.W.M. (Wim) van WijngaardenM. (Maike) Kroon-KäselauM.A.J. (Marijn) van den BroekH. (Huda) KalsbeekA. (Arie) den UijlJ. (Joost) BonnemaO.W. (Otto) KarsB. (Koos) OldenbeuvingJ. (Jan) OosterdijkW.C. (Wim) TimmerL.H. (Bart) van den BoogaardG.J. (Germen) WiskerkeM. (Math) Beelen

R.J. (Roel) van den HoekP.J.C.E. (Patrick) van de VenE.W. (Edwin) de KruiffD. (Diederik) VeijerG.A. (Gerard) VreugdenhilR. (Ronnie) HoevenaarsL.R.M.M. (Robert) VerhoevenB.S. (Bartele) HoekstraN.M.G. (Niels) SnijdersE.J.J. (Erik) SelieJ.H. (Hans) WesselingJ. de (Jasper) RooyM.R. (Martin) van den HeuvelL.B. (Berteld) Klein OvinkM. (Marcel) DhaenensE. (Edwin) de VriesD. (Diederick) KolkmanK.W.J. (Klaas) Norg M. (Marcel) de HaasJ.A. (Jan) ZwierR.R.E. (Rafael) AlbertusD. (Daan) van VelthovenC.H. (Herman) van Ewijk

GESLAAGDEN OPLEIDING

BESTEKSCHRIJVER SEIZOEN 2008-2009

WOORD VOORAF

124

Bijlage 7 STABU-publicaties in 2009

124

STABU-PUBLICATIES IN 2009

125

STABU-bulletin februari, juni, september en december 2009

STABU-jaarverslag 2008 in een papieren samenvatting en complete versie op website in elektronische vorm.

Uitgave 2009-1 bestaat uit een set in een oplage van 1600 stuks:- Informatie boekje Uitgave 2009-1;- 1 dvd met de STABU-bestanden uitgave 2009-1, alsmede de Besteksinformatie fabrikanten met de

daarbij behorende STABU Fabrikanten Index en BrisWarenhuis maart 2009 (Bouw Regelgeving Informatiesystemen bv).

Uitgave 2009-2 bestaat uit een set in een oplage van 1620 stuks:- Informatie boekje Uitgave 2009-2;- 1 dvd met de STABU-bestanden uitgave 2009-2, alsmede de Besteksinformatie fabrikanten met

de daarbij behorende STABU Fabrikanten Index en BrisWarenhuis september 2009 (Bouw Regelgeving Informatiesystemen bv).

STABU-m@il, digitale nieuwsbrieven, totaal 8 stuks.

Online fabrikantenindex www.bestekservices.nl

WOORD VOORAF

126

Bijlage 8 Overzicht van de aan STABU

gelieerde systeemhuizen met

besteksverwerkende programmatuur

per 31-12-2009

126

127

Brink Automatisering BVPostbus 1772260 AD LEIDSCHENDAMTel. (070) 301 53 01www.brink.nl

DUNCAN Automatisering BVPostbus 4693100 AL SCHIEDAMTel. (010) 426 95 12www.duncanbv.nl

KPD Automatisering BVPostbus 482340 AA OEGSTGEESTTel. (071) 519 49 49www.kpd.nl

Kubus Informatiesystemen BVGeldropseweg 475611 SC EINDHOVEN Tel. (040) 213 19 50www.kubusinfo.nl

De Twee Snoeken Automatisering B.V.Postbus 6595201 AR DEN BOSCHTel. (073) 614 04 08www.tweesnoeken.nl

Overzicht van de aan STABU gelieerde systeemhuizen met besteksverwerkende programmatuur per 31-12-2009

Overige exploitatiehouders, zonder besteksverwerkende programmatuur

NBD is een uitgave van Sdu Uitgevers BVPostbus 492501 CA DEN HAAGwww.nbdonline.nl

COLOFON

128

Het STABU Jaarverslag en het STABU Compact Jaarverslag 2009 zijn uitgaven van de Stichting STABU.

(Eind)redactieD.B. (Diana) KervelPostbus 36, 6710 BA EDETelefoon: (0318) 63 30 26Telefax : (0318) 63 59 57E-mail : [email protected] : www.stabu.org

Vormgeving en opmaak:VIA Design, Twello

© 2010.

Overname van de inhoud na overleg met de redactie.

Hoewel uiterste zorg is nagestreefd, staat de Stichting STABU niet in voor eventuele (druk)fouten en/of onvolledigheden

en aanvaarden auteurs en redactie hiervoor geen aansprakelijkheid.

WOORD VOORAF

Organisatie 129

Bedrijfsgerichte cursusAlle voornoemde cursussen en opleidingen zijn ook mogelijk als in-company cursus en daarom compleet af te stemmen op de wensen van een organisatie. De volgende organisaties hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een bedrijfsgerichte cursus:- DVD Directie West;- DVD Directie Noord;- Halmos;- Nationaal Restauratie Centrum, als onderdeel cursus restauratietechnieken;- Wonen Limburg Vastgoed Ontwikkeling;- WTH Vloerverwarming.

Jaarverslag 2008

www.stabu.org

Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDET +31 (0)318 63 30 26

Postbus 36NL-6710 BA EDEF +31 (0)318 63 59 [email protected]