Stabroek in beweging (juni 2012)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Karel Mennes, Lassonhoflaan 19, 2940 Stabroek Jaargang 1, nummer 3 (juni - juli - augustus 2012) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] Stabroek in beweging België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P913798 Lees er alles over op pagina 2 Op bezoek bij ‘t Kabaske in Essen

description

Plaatselijke nieuwsbrief ACW-Stabroek

Transcript of Stabroek in beweging (juni 2012)

Page 1: Stabroek in beweging (juni 2012)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Karel Mennes, Lassonhoflaan 19, 2940 StabroekJaargang 1, nummer 3 (juni - juli - augustus 2012)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

Stabroek inbeweging

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP913798

Lees er alles over op pagina 2

Op bezoek bij‘t Kabaske in Essen

Page 2: Stabroek in beweging (juni 2012)

2

STAB

ROEK

IN BE

WEG

ING

- JUN

I 201

2

’t Kabaske heeft twee grote doelstelling-en. Men wenst kwaliteitsproducten aan een goedkope prijs aan te bieden waarbij de mensen zelf kiezen wat zij kopen en dus zelf bepalen hoeveel zij betalen. Er werd wel bepaald dat men voor een maxi-mum bedrag per week kan aankopen. De tweede doelstelling is evenwaardig aan de eerste en bestaat erin dat men een so-ciale ontmoetingsruimte creëert waarin de mensen iets kunnen drinken, de krant kunnen lezen of gewoon een babbeltje kunnen slaan met andere aanwezigen. Op deze wijze ontstaan er sociale contacten en ondervindt men steun bij elkaar.

Nieuwe locatieOp dit ogenblik zijn er in de ruime omge-ving van Antwerpen twee sociale kruide-niers actief: ’t Winkeltje in de Gildestraat in Merksem en ’t Kabaske in Essen. Des-tijds werd in Essen gestart op een ander adres. Maar enkele jaren geleden besloot de gemeente het oude gasthuis, dat toe-behoorde tot de Gasthuiszusters van Ant-werpen, aan te kopen en ter beschikking te stellen van verschillende sociale orga-

nisaties in Essen. Dit bleek een uitgelezen kans om ook ’t Kabaske naar deze nieuwe locatie over te brengen. De oude lokalen van het gasthuis boden immers heel wat mogelijkheden en ruimte om zowel een winkeltje, een ontmoetingsruimte én een magazijn voor de goederen in onder te brengen.

Heel wat tijd van heel wat vrijwilligers werd geïnvesteerd om alles in orde te brengen. Er werden zelfs, onder deskun-dige leiding, enkele binnenmuren verwij-derd om optimaal gebruik te maken van de geboden ruimtes. Het resultaat mag gezien worden! Nu zijn de winkel en de sociale ruimte twee halve dagen per week open.

Maar niet iedereen heeft zomaar toegang. Met het OCMW van Essen en andere soci-ale diensten werd duidelijk bepaald wie in de winkel wordt toegelaten en onder wel-ke voorwaarden men inkopen kan doen.

Vrijwilligers steken handen uitde mouwenMarc staat met enkele mensen in voor de algemene coördinatie van dit initiatief en dat is zeker niet niets. Er moet immers ge-zocht worden naar de nodige financiële middelen, de boekhouding moet op een efficiënte wijze gebeuren, men moet op zoek naar geschikte producten voor de winkel én de ontmoetingsruimte dient in orde te blijven. Men heeft dan ook be-hoefte aan heel wat vrijwilligers die op regelmatige basis een handje komen toe-steken.

Deze hulp wordt natuurlijk in dank aan-vaard, maar ze dient gecoördineerd te worden zodat er altijd op het juiste mo-ment voldoende helpende handen aan-wezig zijn en dat is niet altijd even een-voudig.De kansarmoede stijgt in ons land maar de mensen van ’t Kabaske bewijzen dat het ACW niet aan de kant blijft staan. We wensen Marc en zijn ploeg dan ook het al-lerbeste! Wellicht zijn zij de pioniers van een heuse sociale winkelketen.

Zoals aangekondigd in ons vorige nummer van ‘Stabroek in beweging’ brachten we met een aantal mensen van ACW-Stabroek op 16 april een bezoek aan de soci-ale kruidenier ’t Kabaske in Essen. Marc Hense, voorzitter van ACW-Essen en bezie-lende kracht achter dit project, gaf ons een uitgebreide toelichting over het ont-staan, de werking en de doelstellingen van ’t Kabaske.

Page 3: Stabroek in beweging (juni 2012)

3

STABROEK IN BEWEGING - JUNI 2012

De deelnemers konden plaatsnemen aan tafels die helemaal versierd waren in een zonnige lentesfeer. Eens iedereen voor-zien was van drank kon de leuke quiz van start gaan. De winnaars ontvingen een mooie paasversiering.

Na een korte pauze was het tijd voor ani-matie door Kristien Vandermeulen, uit ons eigen Hoevenen, en Roeland Daems. Die kregen al snel alle aandacht en wisten de lachers op hun hand te krijgen. Vooral het buikspreeknummer had veel succes.

De namiddag eindigde met goed gevulde schotels koffiekoeken en drank voor ieder-een.Vrijdag 1 juni wordt het programma voort-gezet met een tocht met een treintje hele-

maal door Stabroek naar het Ravenhof en terug. De namiddag wordt afgerond met een etentje bij Nostaguy.

LW

Lentefeest bijZiekenzorg HoevenenZaterdag 24 maart hield Ziekenzorg-Hoevenen zijn lentefeest in de Witvenzaal. Zoals steeds werden de minder mobiele zieken thuis opgehaald. De zaal liep al vlug vol voor een gezellige namiddag.

Page 4: Stabroek in beweging (juni 2012)

4

STAB

ROEK

IN BE

WEG

ING

- JUN

I 201

2

OKRA dacht: zij gaan dat leuk vinden. Het werd meer dan dat: een ware hoogdag waar ze met volle teugen van genoten en waar ze nog lang zullen aan terug denken!

Drie maal per jaar, zo rond Pasen, Moe-derdag en Kerstmis brengt OKRA Stabroek

OKRA Stabroekop stap metrusthuisbewonersReeds vier jaar houdt OKRA er aan de bewoners van het WZC Aalmoezenier Cuypers bij hun werking te betrekken. Een van die activiteiten is een wandeling naar het dorp waar we dan gezellig enkele drankjes tot ons nemen.

een bezoekje aan het rusthuis waar er rond een grote tafel gezellig wordt ge-babbeld. OKRA Stabroek nodigt ook hun kaarters uit die gezamenlijk met de rust-huisbewoners een kaartje leggen.

Vorig jaar traden ook de OKRA-lijndansers

op in het centrum voor een bomvolle zaal. Aan het einde van het optreden waagden zelfs een aantal bewoners zichzelf aan een danspasje.

Natuurlijk staan al deze activiteiten open voor alle bewoners van het rusthuis!

Page 5: Stabroek in beweging (juni 2012)

5

STABROEK IN BEWEGING - JUNI 2012

kwb-Nationaal heeft deze zomer een wervelend zomer-project voor zijn leden. De hele zomer lang zijn er acti-viteiten van Limburg tot West-Vlaanderen, voor jong en oud. Zowel het individuele kwb-lid als kleine en grote groepen komen aan hun trekken. Er is een gevarieerd aanbod, voor elk wat wils.

De aftrap wordt gegeven op 7 juli in Gent. Kwb is er te gast op het TRACK kunstenfestival met een boeiende gezinsdag voor jong en oud. Nadien is er een mix van afdelingsactiviteiten en grote evenementen. De afdelingsactiviteiten zijn gegroepeerd in een aantal categorieën: zomerzoektochten, rommelmarkten, zomer-en gezinsactiviteiten en sportieve activiteiten.

Tijdens de zomer is kwb verder te gast in Bobbejaanland, het Mijnmuseum in Beringen, Brouwerij Stella Artois en Hoegaar-den, het MAS in Antwerpen, ... Dit is maar een greep uit het ruime aanbod. Elke dag zijn er meerdere activiteiten om aan deel te nemen. We sluiten onze zomer af op 26 augustus in Plopsaland de Panne. Alle kwb-leden kunnen 1 uur voor de deuren openen al genieten van het nieuwe Mayaland.

Uiteraard zijn alle activiteiten aan een leuke voordeelprijs voor het hele gezin. Ben je ook geprikkeld door zoveel activiteiten?

Het volledige aanbod kan je lezen in het ledentijdschrift Raak van juni of op www.kwb.be.

kwb Putte-ZomerterrasWil je eens een namiddag of avond doorbrengen met familie en of vrien-den? Maar je wilt er geen werk aan besteden want je wilt ook zelf van het gezelschap genieten? Of je wilt gewoon eens een gezellige tijd door-brengen met andere kwb-ers en hun partners?

Dan heeft kwb Putte-Ertbrand deze zo-mer weer 5 keer een oplossing voor u! Kom naar het Zomerterras aan ons kwb -lokaal en u wordt verwend!Zondagmiddag 8 juli wordt het startschot gegeven met een barbecue.

Vanaf 12 uur kan je beginnen met een aperitief en worden de vuren aangesto-ken. Rond 13 uur kan er in alle gezellig-heid, en onder een hopelijk stralende juli-zon, genoten worden. Het enige wat je hoeft te doen is je vlees, groenten en brood halen aan het buffet.

Op de vrijdagen 20 en 27 juli kan je weer in alle rust aanschuiven aan onze feestta-fel. Ook de zaterdagen 18 augustus en 1 september worden voorzien voor een lek-ker etentje.

Vanzelfsprekend zijn ook de kinderen en kleinkinderen altijd van harte welkom! Op de afgesloten koer van het Gildenhuis hoef je ze niet constant in het oog te hou-den. Tot en met 12 jaar kunnen ze mee-eten voor een zeer laag prijsje.

Echt geen zin om mee te eten? Geen nood! Er zijn altijd tafels beschikbaar voor men-sen die enkel iets willen komen drinken en gewoon meegenieten van de gezelligheid aan het kwb-lokaal. Wie een spelletje petanque of Kubb wil spelen, geen pro-bleem. Breng je petanqueballen mee, een Kubb-spel hebben wij voor je klaarliggen.

Inschrijven voor de barbecue: François – tel. 03 665 00 87 of bij Marc – tel. 03 665 16 73.Ook via e-mail: [email protected] of [email protected] kan al inschrijven vanaf nu maar de exacte prijzen hebben we nog niet ter beschikking.

http://www.kwb-putte-ertbrand.be

Page 6: Stabroek in beweging (juni 2012)

6

STAB

ROEK

IN BE

WEG

ING

- JUN

I 201

2

18 augustus:Bezoek aan en kaarten met de bewoners van het WZC

23 augustus:Moederfeest

29 augustus:Toeristische daguitstap

KWB-STABROEK

15 tot en met 23 september:Vakantie in KatharenlandDomaine de L’Espinet in Quillan, aan de voet van de Pyreneeën en aan de Mid-dellandse zee, in een vakantiehuis of stu-dio op het domein. Half pension, gratis toegang tot sauna, stoombad, jacuzzi en fitnessruimte. Er is een ervaren Neder-landstalige gids om de uitstappen te be-geleiden.Richtprijs 560 euro per persoon.

12 tot 14 december:Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg

Een winteruitje met kerstmarkt en winter-wandelingen in de Voerstreek, samen met kwb-Brasschaat centrum. Verblijf in hotel Atlanta in het centrum van Valkenburg.Richtprijs 190 euro per persoon.Inlichtingen op de kwb-foon:0487 67 97 97.

KWB-PUTTE ERTBRAND

23 juni:Fietstocht naar Scherpenheuvel.Vertrek om 7 uur op de hoek van de Oude Galgenstraat en de Kapelstraat. Prijs: 8 euro, niet-leden 12 euroInlichtingen: tel. 03 605 18 41

Juli en augustus:Zie bij ‘kwb-zomerterras’ (blz. 5)

16 september:StartdagPartizanenstraat 1 in Putte.Een uitgebreid ontbijt om 11 uur.Nadien een wandelzoektocht.Inlichtingen: tel. 03 664 02 20

OKRA TREFPUNT STABROEK

Iedere maandag en donderdag:Pétanque, praatcafé en kaarten

Iedere dinsdag en vrijdag:Fietsen

12 juni, 10 juli,14 augustus:Wandelen

13 juni:Toeristisch-culturele uitstap naarAntwerpen

25 juni:Leesclub

3 juli en 7 augustus:Wandelen met bewoners WZC

5 juli:Lijndansen voor de bewoners van het WZC

18 juli:Toeristische daguitstap

K A L E N D E R

“Met kwb op vakantie in Katharenland”

Page 7: Stabroek in beweging (juni 2012)

7

STABROEK IN BEWEGING - JUNI 2012

De Lijn wil op drie niveaus besparen. De vervoersmaatschappij gaat de interne or-ganisatie verbeteren en meer inzetten op zwartrijden om zo meer inkomsten te ge-nereren. De Lijn wil ook besparen door het aanbod van de bussen te herbekijken. In heel wat regio’s werden op basis van wilde tellingen zomaar lijnen afgeschaft.

Gebiedsgerichte evaluatieIn onze regio is dit niet zo gebeurd.

Dankzij de inzet van ACW-mandataris en Vlaams Parlementslid Dirk de Kort (tevens burgemeester van Brasschaat) ontstond er enkele jaren geleden een gemeente-overstijgende studie over het aanbod van De Lijn. De gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Zoersel en Malle schaarden zich achter dit initiatief en werkten een participatief opgebouwde gebiedsgerichte evaluatie uit met aanbe-velingen.

De directie van De Lijn heeft daar wel degelijk rekening mee gehouden en de voorstellen zijn opgenomen in het bespa-ringsplan. Voor onze gemeente betekent dit tot vandaag concreet dat er geen ritten verdwijnen. Integendeel, de daluurfre-quentie van bus 780 tussen Hoevenen en Brasschaat zal verhogen van 1 naar 2 keer per uur.

ACW-ACV Regio Noord in Verkeering is een

De Lijn bespaart, maar toch meerbussen vanuit HoevenenDe Lijn moet in 2012 zestig miljoen euro besparen. Dit is geen besparingsronde opgelegd door minister Hilde Crevits, maar een interne oefening die ontstaat om de budgetten van De Lijn onder controle te houden. De Lijn heeft zelf in tegen-stelling tot zovele andere diensten geen besparing opgelegd gekregen door de minister.

Als het goed is, zeggen we het ook!

Page 8: Stabroek in beweging (juni 2012)

8

STAB

ROEK

IN BE

WEG

ING

- JUN

I 201

2

Lokale consulent: Venninckx,Dorpsstraat 110, StabroekWitvenstraat 79, Hoevenen

Met steun van:

actiegroep rond mobiliteit in onze regio. Zij hebben de werkwijze van Vlaams Parlementslid Dirk de Kort in de bloemetjes gezet met een ludieke actie. De werkgroep hoopt dat andere regio’s ook het initiatief nemen om een gebiedsgerichte evaluatie uit te voeren, zodat De Lijn moet rekening houden met haar doelgroep.

De meeste wijzigingen gaan van start vanaf 1 september. Nu al

Vind je deze derde ‘Stabroek in beweging’ de moeite waard en wens je de volgende num-

mers in de toekomst nog te ontvangen? Vul dan de onderstaande strook in en bezorg ze ons

terug. Natuurlijk kan je ons ook gewoon via mail een berichtje sturen.

O Ik wens ‘Stabroek in beweging’ ook in de toekomst gratis te ontvangen.

O Ik ben geïnteresseerd in de werking van het ACW en wil hier meer over weten.

Naam en voornaam: ...............................................................................................................

Straat en huisnummer: ...........................................................................................................

Postcode en gemeente: ..........................................................................................................

Mailadres: ..............................................................................................................................

Dit strookje terugbezorgen aan:

Karel Mennes, Lassonhoflaan 19, tel. 03 568 97 10, [email protected]

ente

n

serv

ice

stabro

ek in

bew

egin

g

kan je voor de voorlopige informatie terecht op de website van de Lijn: www.delijn.be/aanpassingen.

Maar opgelet: de informatie die nu bekend gemaakt wordt, is nog niet definitief voor heel Vlaanderen. We dringen er bij De Lijn op aan om voor de zomervakantie correct en volledig geïn-formeerd te zijn.

“Vlaams Parlementslid Dirk de Kort (midden op foto) ontvangt de oorkonde van de ACW-professoren in de verkeerskunde”.