Spreekbeurt Tim

of 16 /16
Australië Spreekbeurt Tim D 18 januari 2013

Embed Size (px)

Transcript of Spreekbeurt Tim

 • Australi

  Spreekbeurt Tim D18 januari 2013

 • TemperatuurHet is nu zomer, pas was het 42 graden in Perth. Outback > 50 graden. Noorden warmer dan het zuiden.

 • Natuurrampen Bosbranden & Overstromingen

 • AboriginalsOorspronkelijke bewoners zijn nomaden.

  Door Europeanen verdreven & vermoord.

  Muziek: didgeridoo

 • Zin in een spelletje?Gevaarlijk of niet gevaarlijk?

 • DierenKangoeroe Koalas

 • Blue Ring Octopus

 • Red Back spider

 • Whale shark

 • Stingray

 • Kookaburra

 • Thorny devil

 • Zoutwater krokodil

 • FootyAlleen in Australi

  Geen voetbal geen rugby. Het is AFL.

  Het spel + video

 • Taal = engelsKolonie van Engeland

  Wat zeg ik nu?

 • The end

  Omdat Australi aan de andere kant van de wereld ligt, is het als het bij ons winter is, in Australi zomer en andersom. Januari is daar de warmste maand, en juli de koudste.

  Omdat het noordelijkste gedeelte van Australi heel dicht bij de evenaar ligt, is het klimaat daar tropisch. De zomers zijn heet en nat, en in de winters wordt het nooit koud. Daar zijn ook veel wervelwinden/ stormen, gemiddeld wel 5 keer per jaar!

  Aan de oostkust is een subtropisch klimaat. In januari komt de wind uit het oosten, en daarom regent het daar dan veel.

  Het binnenland van Australi wordt vaak outback genoemd. Dat gebied neemt 70 % van Australi in. In de outback is een woestijnklimaat, dus er valt weinig regen.

  Aan de oostkust is een subtropisch klimaat. In januari komt de wind uit het oosten, en daarom regent het daar dan veel.In Australi zijn vaak bosbranden. Dat komt omdat het er zo veel droogte, warmte en wind is.Aboriginals zijn nomaden, trekken rond en leven van het land.Aboriginals leven nu in reservaten of in gewone steden.

  De aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australi. Vroeger woonden de aboriginals door heel Australi, maar later hebben de Britten hun stukken land ingepikt. Nu wonen de aboriginals in reservaten of in gewone steden. De aboriginals die in de steden wonen leven net als alle andere mensen die in de steden wonen. De aboriginals die in de reservaten wonen leven meestal nog hetzelfde als vroeger. De mannen gaan dan jagen, en de vrouwen en kinderen zoeken vruchten en noten. De mannen gebruiken vaak een boemerang om mee te jagen. De aboriginals hadden ook zelf een eigen muziekinstrument gemaakt, en ze noemen het de didgeridoo. Een didgeridoo is een lange houten pijp, waar je door te blazen er geluid uit krijgt. Omdat er een leerplicht is voor kinderen tussen de 6 en de 15 jaar moeten ook de aboriginal-kinderen naar school, en dat vinden de volwassen aboriginals die in de reservaten wonen meestal niet leuk. Australie heeft veel bijzondere dieren die alleen daar leven. Ook veel gevaarlijke.Blue Ring Octopus Een prachtig dier met blauwe ringen op het lijft dat voorkomt in het Great Barrier Reef. De dieren vallen niet aan maar als u ze aanraakt of oppakt komt laten ze een sterk gif vrij dat dodelijk kan is als er geen medische hulp gezocht wordt. Funnel Web en Red Back spider Dit zijn allemaal kleine spinnensoorten met een sterk gif. Australi kent vele verschillende spinnensoorten waarvan de bovengenoemde fataal kunnen zijn en direct medische hulp vereisen. De Funnel Web wordt meer gevonden in New South Wales, de nesten zijn makkelijk te herkennen aan het web, dit heeft een kokervorm dat aan het einde spits toeloopt. The Red Back heeft een rode streep over de zwarte rug lopen en komt in heel Australi voor. Ook deze is makkelijk te herkennen aan iets wat op katoen lijkt en de ingang van het hol afdekt waar de spin in leeft. Kijk bij een toiletbezoek langs de snelweg altijd onder de rand, een bekende schuilplaats van het dier. Laughing KookaburraThey may look like the deadliest animal in the world, however, these lizards are only about 15-20 cm (5.9-8) long. Although they may not be deadly to us, I would hate to be an ant in Australia with these guys kicking around. The thorny devil is capable of consuming about 3000 ants in one sitting! Imagine the fear that would strike the little ants when they see the deadly, thorny lizard approaching. My guess is you would hear faint cries of Godzilla! Godzilla!. 2 soorten krokodillen: saltwater & freshwater krokodilesThis was my news, I hope you enjoyed it. I really liked it to tell you more about Australia.

  De Australische nationale vlag symboliseert Australis historische banden met Groot-Brittanni (Union Jack) en zijn ligging in het zuidelijk halfrond (de sterren van het Zuiderkruis). De grotere zevenpuntige ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke Staten en de Territoriums van het Gemenebest Australi.

  Aussie (australier) Barbie (barbecue) G'Day (hallo) Mate (buddy, friend)

  De Australische nationale vlag symboliseert Australis historische banden met Groot-Brittanni (Union Jack) en zijn ligging in het zuidelijk halfrond (de sterren van het Zuiderkruis). De grotere zevenpuntige ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke Staten en de Territoriums van het Gemenebest Australi.

  Aussie (australier) Barbie (barbecue) G'Day (hallo) Mate (buddy, friend)