Sportnieuws (juni 2013)

7
Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver- steeg verheugen zich al op het openingsfeest. juni 2013 Uitspraken die je bijna dagelijks hoort. Sporten en bewegen is goed voor je en voor iedereen van belang. Of je nu jong of oud bent, valide of minder-valide. Gelukkig hebben wij in Harderwijk en Hierden een breed aanbod van mogelijkheden om te sporten. Georganiseerd bij een vereniging, sportschool of sportorgani- satie, maar ook ongeorganiseerd in het bos of op het water. Iedereen kan zo wel iets van zijn of haar gading vinden. Vaak wordt sport ingezet als middel, maar (samen) actief bezig zijn is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk! En niet alleen leuk, maar ook goed voor de gezondheid. ‘Beweeg elke dag een half uur! Bewegen is gezond!’ georganiseerd voor onze jeugd en dat is natuurlijk een goede zaak! Waarom niet sporten? Iedereen heeft verschillende redenen om te sporten. Hoewel iedereen weet dat sporten gezond is voor lichaam en geest, besluiten ook veel mensen om niet of slechts af en toe te sporten. Daarom willen wij als gemeente sporten en bewegen stimuleren en daarvoor initiatieven ontwikkelen en ondersteunen. Met deze nieuwsbrief Sportnieuws die drie maal per jaar wordt uitgebracht, willen we alles wat er in Harderwijk en Hierden op sportgebied leeft, onder de aandacht brengen. Zodat iedereen weet wat er allemaal gebeurt in de buurt en welke activiteiten er zijn. Want … sporten en bewegen is voor iedereen! Voldoende beweging! Volgens de ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’ beweeg je voldoende als je mini- maal vijf dagen in de week dertig minuten matig intensief beweegt. Matig intensief betekent dat je een iets hogere hartslag krijgt en sneller gaat ademhalen. De 30 minuten bewegen betekent niet dat je altijd intensief moet sporten. Dat kan ook door bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift, op de fiets naar het werk te gaan of regelmatig te wandelen. Voor kinderen geldt overigens een andere beweegnorm: dubbel 30. Dit houdt in iedere dag (dus zeven dagen in de week) zestig minuten bewegen. Veel kinderen en jonge- ren halen die norm niet. Voor kinderen is lichaamsbeweging niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling. Sport vergroot ook het zelfvertrouwen en verbetert de concentratie. Ook is het goed bij of tegen overgewicht en voorkomt het klachten op latere leeftijd. Sport is een onmisbaar ele- ment in onze ontwikkeling. Er wordt veel Doe mee, sport is oké!

description

Sportnieuws is een uitgave van Sport Harderwijk en verschijnt 3x per jaar. Sportnieuws mag worden doorgezonden aan derden. Graag zelfs!

Transcript of Sportnieuws (juni 2013)

Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver-steeg verheugen zich al op het openingsfeest.

juni 2013

Uitspraken die je bijna dagelijks hoort.

Sporten en bewegen is goed voor je en voor iedereen van belang. Of je nu jong of oud bent,

valide of minder-valide. Gelukkig hebben wij in Harderwijk en Hierden een breed aanbod van

mogelijkheden om te sporten. Georganiseerd bij een vereniging, sportschool of sportorgani-

satie, maar ook ongeorganiseerd in het bos of op het water. Iedereen kan zo wel iets van zijn

of haar gading vinden. Vaak wordt sport ingezet als middel, maar (samen) actief bezig zijn is

natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk! En niet alleen leuk, maar ook goed voor de gezondheid.

‘Beweeg elke dag een half uur! Bewegen is gezond!’

georganiseerd voor onze jeugd en dat is natuurlijk een goede zaak!

Waarom niet sporten? Iedereen heeft verschillende redenen om te sporten. Hoewel iedereen weet dat sporten gezond is voor lichaam en geest, besluiten ook veel mensen om niet of slechts af en toe te sporten.Daarom willen wij als gemeente sporten en bewegen stimuleren en daarvoor initiatie ven ontwikkelen en ondersteunen. Met deze nieuwsbrief Sportnieuws die drie maal per jaar wordt uit gebracht, willen we alles wat er in Harderwijk en Hierden op sportgebied leeft, onder de aandacht brengen. Zodat iedereen weet wat er allemaal gebeurt in de buurt en welke activiteiten er zijn.

Want … sporten en bewegen is voor iedereen!

Voldoende beweging!Volgens de ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’ beweeg je voldoende als je mini-maal vijf dagen in de week dertig minuten matig intensief beweegt. Matig intensief betekent dat je een iets hogere hartslag krijgt en sneller gaat ademhalen. De 30 minuten bewe gen betekent niet dat je altijd intensief moet sporten. Dat kan ook door bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift, op de fiets naar het werk te gaan of regelmatig te wandelen.

Voor kinderen geldt overigens een andere beweegnorm: dubbel 30. Dit houdt in iedere dag (dus zeven dagen in de week) zestig minuten bewegen. Veel kinderen en jonge- ren halen die norm niet. Voor kinderen is lichaamsbeweging niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling. Sport vergroot ook het zelfvertrouwen en verbetert de concentratie. Ook is het goed bij of tegen overgewicht en voorkomt het klachten op latere leeftijd. Sport is een onmisbaar ele -ment in onze ontwikkeling. Er wordt veel

Doe mee,

sport isoké!

De regio zet sport op de kaart!Sinds twee jaar komen ambtenaren en wet­houders van de regiogemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet en ook Putten en Oldebroek bij elkaar om onder het motto ‘Samen sta je sterker’ kennis van en naar elkaar over te dragen en om sportactiviteiten en evene­menten op elkaar af te stemmen. Vorig jaar oktober kwam het verzoek van de provincie Gelderland om door een regi­onale aanpak de doelen van het Gelderse sportbeleid in te gaan vullen. Vanaf dat moment is er hard gewerkt om een regio­nale visie op sport te maken en de diverse sportactiviteiten die daaruit voortvloeien! Van paardensport en skeeleren tot beach­volleybal en atletiek en nog veel meer. Bij de provincie Gelderland wordt door de regio een subsidieaanvraag gedaan om het sporten meer te promoten, activiteiten uit te breiden en sportvoorzieningen te verbeteren.Als wethouder Sport van de gemeente Harderwijk juich ik deze samenwerking in de regio van harte toe. Op sport­gebied moet het toch mogelijk zijn om bijvoorbeeld investeringen in belangrijke sportvoorzieningen gezamenlijk te doen? Of daarin minimaal samen op te trekken zodat niet iedere gemeente een ‘topsport­hal’ moet bouwen of dat iedere gemeente afzonderlijk materiaal inkoopt, terwijl je dat ook samen kunt doen waardoor het minder geld kost. Daar is volgens mij winst te be­halen ten gunste van de sport. We kunnen de euro maar één keer uitgeven en daarom moeten we de geldmiddelen efficiënt en effectief inzetten.Ik heb er alle vertrouwen in dat we door de regionale samenwerking en afstemming met behulp van de provincie Gelder­land het belang van sporten nog meer kunnen benadruk­ken en sport nog beter op de kaart kunnen zetten.

Laurens de Kleine,Wethouder Sport

Sporthuldigingen

Sportwijzer

Sportwijzer is gedigitaliseerd! Via de website www.sportwijzerharderwijk.nl hebben 1400 kinderen zich ingeschreven voor een sportwijzercursus naar keuze. Tijdens een (goed bezochte) informatie-bijeenkomst zijn in september 2012 alle sportaanbieders geïnformeerd. Na wat aanloopproblemen kunnen we zeggen dat over het algemeen de invoering van de nieuwe website goed is verlopen. Natuurlijk verwachten wij dat volgend jaar nog meer kinderen zich inschrijven via www.sportwijzerharderwijk.nl voor een cursus.

In het seizoen 2013/2014 komen er twee inschrijfmomenten. Op deze manier kunnen we beter tegemoet komen aan de wensen van de sportaanbieders, die soms meer aan een bepaald seizoen gebonden zijn.De planning is om een inschrijfmoment na de herfstvakantie en een inschrijf-moment na de voorjaarsvakantie te hebben. In de voorjaarsvakantie vindt dan weer een sportmiddag voor alle kinderen plaats. Alle sportaanbieders worden hierover geïnformeerd.

Deze maand worden de sportpenningen van de gemeente Harderwijk weer uitgereikt. Sporters die een bijzondere prestatie hebben verricht en eerste zijn geworden op een Nederlands kampioenschap of 1e, 2e, of 3e op een Europees of Wereldkampioenschap worden gehuldigd. Daarnaast zijn er dit jaar voor het eerst verkiezingen. Er wordt een ‘Sportploeg van het jaar’ en een ‘Sporttalent van het jaar’ gekozen. Ook zetten we dit jaar de sportvrijwilliger in het zonnetje met de verkiezing ‘Sportvrijwilliger van het jaar’. De huldiging vindt plaats op vrijdagmiddag 28 juni in het stadhuis.

Het binnenstadsplaatje is compleet. De laatste maanden voor de opening van Parkeergarage Hout-wal heeft de gehele omgeving een gloedvolle metamorfose ondergaan. De gebrui-kers van de garage kunnen zich geen mooiere toegangsroute wensen dan de geheel vernieuwde Vitringasingel.

Erik Hamelink op de schitterende toegangsroute naar de parkeerga-rage.

Sporten en bewegen is leuk om te doen en ook nog eens heel gezond! Van sporten word je fit en je leert samenwerken. Je doet je best om te winnen en leert omgaan met verliezen. Iedereen moet de gelegenheid en mogelijk-heden hebben om aan sport te doen. Ook als

je een lichamelijke of verstandelijke beper-king hebt. In de brochure Sport Op Maat vind je een overzicht van de sportorganisaties in Harderwijk en de regio, die hebben aange-geven een aanbod te hebben voor mensen met een handicap of een chronische aandoe-

ning. Dit varieert van judo tot zwemmen en van hockey tot zeilen. Binnenkort komt de nieuwe brochure uit. Deze is verkrijgbaar via het (speciaal) onderwijs, huisartsen, fysiothe-rapeuten en zorginstellingen. Natuurlijk is hij ook in te zien via www.harderwijk.nl/sport

Sport Op Maat

In september start hetdiscozwemmen voor de

basisschoolkinderen. Iedere vrijdagavond van

19.00 - 21.00 uur (in de oneven weken) is er disco-

zwemmen in het zwembad. Zwembad De Sypel wordt dan

omgetoverd tot een ware disco met flitsende lampen,

gekleurde onderwater-lampen en we draaien de hits van nu. Swing en zing mee in

het water. Iedereen tot en met 12 jaar én in het bezit van

een diploma is van harte welkom! Hiernaast alvast de

data voor dit jaar:

DI SC OZ W E M M E N !

vrijdag 13 en 27 september vrijdag 11 en 25 oktober

vrijdag 8 en 22 november vrijdag 6 en 20 december

Voor diegenen die het gemist hebben, hieronder de namen en mailadressen, zodat u zelf ook nog eens contact kunt opnemen:Coördinator Combinatiefuncties Henk Kort [email protected] Brede School Drielanden Mathijs Faasen [email protected] Brede School Stadsdennen Gert Jan Hop [email protected] Buurtwerk Fabian Hemmers [email protected] Maatschappelijke Zorg Kees Grovestein [email protected] Goos Karsten [email protected] Speciaal Onderwijs/Sportmove De Springplank Ina den Hartogh [email protected] Mijn School Cees Bertijn [email protected] De Lelie Lieke Rouhof [email protected]

Het volgende sportplatform vindt plaats op dinsdag 19 november 2013 bij Voetbal-vereniging Zwart-Wit’63.

15 juni Jubileum Wandeltocht (Athlos)28 juni Huldigingen Sport7 aug – 10 aug Veluwade14 aug – 17 aug Zuiderzeecup (VVOG)26 aug – 30 aug Zwem4Daagse31 augustus Motorspektakel7 september Publieksopening sportcomplex De Sypel7 september Beachvolleybaltoernooi14 september Harderrun21 september Oldtimerrit en Fietsdag27 september Veluwegames Feel Good12 oktober Maximaloop26 oktober Internationale Veldrit19 november Najaarsbijeenkomst Sportplatform

Meer info op www.harderwijk.nl/sport

Aanmelden sportactiviteitenWanneer u een sport- of beweegactiviteit organiseert (vrij toegankelijk) en deze graag wilt vermelden in Sportnieuws, dan kunt u dit aanmelden via [email protected].

Sportkracht De gemeente Harderwijk is samen met een aantal vereni-gingen gestart met het project Sportkracht. Met vijf verenigin-gen (de kopgroep) wordt een aantal programma’s uitgewerkt met als doel om verenigingen te vitaliseren, maar daarnaast ook om te anticiperen op een terug-tredende overheid.De deelnemende verenigingen hebben actieplannen gemaakt, die uitgewerkt worden in een aantal programma’s. Deze pro-gramma’s worden uitgevoerd in samenwerking met andere verenigingen.

Voor meer informatie: Ruud Mijnans, tel.: 0341 411 472.

Sportactiviteiten in Harderwijk en Hierden

SportplatformOp 23 april jongstleden is er een sport-platform georganiseerd bij VV Hierden, met als thema combinatiefuncties. Deze bijeen-komst is goed bezocht en heeft de vereni-gingen de gelegenheid gegeven kennis te maken met de combinatiefunctionarissen en de buurtsportcoaches die Harderwijk heeft.

De bouw van sportcomplex De Sypel is in de afrondende fase. Na drie jaar van voorberei-ding, slopen en bouwen komt nu het einde in zicht. Sportverenigingen en sporters kunnen vanaf september voor sporten, zwemmen, allerlei vormen van vrijetijdsbe-steding en bewegingsonderwijs terecht bij sportcomplex De Sypel. In sportcomplex De Sypel zijn ROC Landstede, sportcentrum Iedema, de horeca VOF de Sypel en een samenwerking met de Gelderse Sport Federatie onder één dak gehuisvest.

Grote publieksopeningOp zaterdag 7 september is de grote publieksopening van het sportcomplex. U bent van harte uitgenodigd om dan kennis te komen maken met het nieuwe sportcom-plex. Natuurlijk mag u voor die tijd ook een kijkje komen nemen! Meer informatie over de opening leest u binnenkort in een speciale openingskrant.

SportInformatieCentrumIn juli is de (ver)bouw van sportcomplex

De Sypel gereed. In het nieuwe complex is dan ook het SportInformatieCentrum geves-tigd. In het SIC kunt u terecht voor al uw vragen over de gemeentelijke sportaccom-modaties in Harderwijk. Hier kunt u vanaf september 2013 ook de elektronische sleutels halen voor de gym- zalen. Het telefoonnummer voor reserve-ringen, klachten en sleutels blijft 0341 411 420, bereikbaar elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur. Het algemene nummer van het sportcomplex De Sypel is 0341 434 434.

Opening sportcomplex De Sypel

Sportcomplex Slingerbos nieuw kunstgrasveldKorfbalvereniging Unitas/Perspectief beschikt over een gloednieuwe kunst-grasmat. Unitas is content. Hessel van de Bij, voorzitter van CKV Unitas/Perspectief: “Met dit veld kunnen we weer tien jaar vooruit. De ondergrond heeft een betere demping dan het vorige veld, dat in 2000 is aangelegd en door intensief gebruik was afgeschreven. De gemeente Harderwijk heeft een budget van negentigduizend euro vrijgemaakt voor de realisatie van dit nieuwe kunstgras en een nieuwe fietsenstalling. Door zelfwerkzaamheid en inzet van vrijwil-

ligers is er goed samengewerkt, waardoor het kunstgrasveld sneller gerealiseerd is dan verwacht”.

Verenigingsondersteuner

Sinds 1 januari 2013 heeft de gemeen-te Harderwijk een verenigingsonder-steuner in dienst voor 10 uur in de week. Zijn naam is Kasper Doesborgh en hij stelt zichzelf hier-onder even voor:

In deze eerste editie van Sportnieuws, krijg ik als verenigingsondersteuner direct de mogelijkheid mijzelf en mijn functie te introduceren. Een ideale kans om de Harderwijker sportliefhebber te laten weten wie ik ben en wat ik doe.

Om met het voorstellen te beginnen; ik ben Kasper Doesborgh , 32 jaar en, afge-zien van een aantal jaar studie, mijn hele leven al woonachtig in Harderwijk. Sinds 1,5 jaar vader van een prachtige dochter Saar en op het moment van schrijven is mijn vrouw halverwege de zwangerschap van ons 2e kind. Mijn sportieve jaren zijn gestart bij verschillende sportvereni-gingen in Harderwijk, maar bij hockeyclub de Mezen ben ik altijd blijven hangen. De sport die ik nog steeds met veel plezier beoefen.Eigenlijk heb ik twee banen. Enerzijds ben ik senior vrijetijdsmedewerker bij het orthopedagogisch behandelinstituut Groot Emaus in Ermelo, waar ik richting geef aan de behandeling van jongeren

met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblematiek. Anderzijds ben ik voor de gemeente Harderwijk de verenigingsondersteuner. In het verleden was ik ook al werkzaam voor de gemeen- te als bewegingsconsulent. In toekom-stige nieuwsbrieven komen regelmatig items over verenigingsondersteuning. Of deze nu gaan over vrijwilligers beleid, samenwerking met andere verenigingen, maatschappelijke betrokkenheid of de ‘vitale vereniging’, altijd hebben ze als doel om sportaanbieders in Harderwijk te ondersteunen. Hebt u vragen, ideeën voor items of behoefte aan bepaalde ondersteuning? Dan kunt u mij bereiken via [email protected].

Onder deze titel hebben Unitas, VVOG, Landstede, het Chr. College Nassau Veluwe en de gemeente Harderwijk het initiatief genomen om jongeren te stimuleren meer te gaan bewegen en sporten. Jongeren communiceren in deze tijd via de sociale media en daarom is er voor gekozen om via de website Harderwijk Sportief alle sportac-tiviteiten van sportverenigingen, scholen en de gemeente met elkaar te verbinden. De website HarderwijkSportief.nl wil dan ook dé informatie- en communicatieschakel zijn tussen leerlingen, scholen en sportvereni-gingen in Harderwijk. De site richt zich op jongeren tussen de 13 en 18 jaar.

Op de website:1. Kunnen jongeren alle informatie over

alle leuke sportclubs in Harderwijk zien.2. Lezen ze bij welke sportclubs ze hun

(maatschappelijke) stage kunnen lopen.3. Zien ze welke sportevenementen er

binnenkort in Harderwijk zijn.4. Besteden wij aandacht aan nieuwe

sporten en de mogelijkheid om deze in Harderwijk op poten te gaan zetten.

5. Willen we ook jongeren de mogelijkheid bieden om zelf in samenwerking met sportclubs en scholen sportevene-menten te organiseren.

Harderwijk Sportief kan alleen maar slagen als alle scholen en sportverenigingen hieraan mee willen doen. Help ons daarom om dit initiatief een succes te laten worden en stuur een mail naar: [email protected] om u aan te melden. Benieuwd hoe Harder-wijk Sportief er uitziet? Kijk dan alvast op http://www.harderwijksportief.nl/index.php.

Harderwijk Sportief

ColofonSportnieuws verschijnt drie keer per jaar. U kunt tekstbijdragen, foto’s of suggesties voor deze nieuwsbrief aan ons mailen via het e-mailadres [email protected]. Sportnieuws mag worden door-gezonden aan derden. Graag zelfs!

Uitgave: Gemeente Harderwijk, SportRedactie: Dinie Kolk en Alie van MalesteinVormgeving: Mooijekind Design en Communi-catie en Roel Pannekoek

Online: www.harderwijk.nl/sportE-mail: [email protected]

VerspreidingDigitaal onder alle sportvereni-gingen en sportaanbieders in Harderwijk/Hierden, (basis)scholen, brede scholen en overige geïnteres-seerden.

Aanmelden voor SportnieuwsWilt u deze nieuwsbrief ook via de e-mail ontvangen? Meld u dan aan en stuur een mail naar [email protected] onder vermelding van “aanmelding Sportnieuws”.

Handige linkswww.harderwijk.nl/sport

LokaalTotaal

Wilt u als sportaanbieder ook vermeld worden in het informatieboekje LokaalTotaal dat jaarlijks huis aan huis wordt verspreid en ook genoemd worden op de website www.lokaaltotaal.nl? Dan kunt u zich als vereniging/organisatie gratis laten registreren.

Wat moet u doen? Stuur een e-mail naar [email protected] onder vermelding van ‘gratis vermelding’ en vermeld in de mail onderstaande gegevens: - naam vereniging/organisatie- adres bezoeklocatie- naam inlichtingenpersoon- adres inlichtingenpersoon- telefoon inlichtingenpersoon- e-mail - URL website

Wanneer u het adres en/of telefoonnummer niet gepubliceerd wilt hebben dan kunt u dit aangeven. Meer informatie vindt u ook op www.lokaaltotaal.nl, waar u tevens een formulier kunt invullen.