Sportkrant Amstelveen - September 2012

16
Sport Amstelveen.nl www. 1e jaargang - September 2012 DE NUMMER 1 SPORTKRANT VAN AMSTELVEEN! R. Goulooze: ‘‘Het is mooi geweest’’ Blz. 4 Jan van Zanen: ‘‘Sport leeft bij ons’’ Blz. 8 Kelly Jonker: ‘‘Geen tattoo voor mij’’ Blz. 6 Jasper Smit: ‘‘Allemaal pipo’s bij de bond’’ Blz. 6 ‘‘Scheids, ik mag toch wel wat roepen?’’ Blz. 4 Onze Eregalerij Erelijst sporters uit Amstelveen Blz. 13 Column: Frits Suèr ‘‘Bibliotheek moet zich schamen’’ Blz. 13 Interviews: Burgemeester Jan van Zanen en hockeyster Kelly Jonker FOTO: Kimon Inglessis

description

Sportkrant Amstelveen - September 2012

Transcript of Sportkrant Amstelveen - September 2012

Page 1: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen.nl

www.

1e jaargang - September 2012

De nummer 1 sportkrant van amstelveen!

R. Goulooze:‘‘Het is mooi geweest’’

Blz. 4

Jan van Zanen:‘‘Sport leeft bij ons’’

Blz. 8

Kelly Jonker:‘‘Geen tattoo voor mij’’

Blz. 6

Jasper Smit:‘‘Allemaal pipo’s bij de bond’’

Blz. 6

‘‘Scheids, ik mag toch wel wat roepen?’’

Blz. 4

Onze EregalerijErelijst sporters uit Amstelveen

Blz. 13

Column: Frits Suèr‘‘Bibliotheek moetzich schamen’’

Blz. 13

Interviews: Burgemeester Jan van Zanen en hockeyster

Kelly Jonker

FOTO

: Ki

mo

n In

gle

ssis

Page 2: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 2

Page 3: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 3

“Moe, maar nog (lang) niet uitge-put. Precies drieënhalf jaar strijden wij inmiddels om de sport in Am-stelveen te promoten. We begonnen in maart 2009 met de website Sport-Amstelveen.nl. Dit werd een succes. Inmiddels bezoeken meer dan 110.000 (unieke!) liefhebbers onze site van verslagen, achtergrondverhalen, nieuws en sportkalender. Sinds een jaar zijn we ook op de radio te beluisteren en wel bij onze colle-ga’s van RTV Amstelveen. Daarnaast maakten wij een tv-programma, wat ook een succes werd.Maar nu een krant! Met deze Am-stelveense Sportkrant hopen we echt door te breken. Hij wordt daarom huis-aan-huis bezorgd. Ook ligt hij bij de wat grotere sportverenigingen en in openbare ruimten. Vanaf nu kan niemand meer om SportAmstelveen.nl heen.

We hopen op veel leesplezier en mocht u op- of aanmerkingen heb-ben, dan staan we daar natuurlijk voor open.

Een vriendelijke groet,

Maarten BaxHoofdredacteur SportAmstelveen.nl

VoorwoordOlympische sportersAmstelveen had zes deelnemers aan de Olympische Spelen van deze zomer. Het waren: Kelly Jonker (hockey), Mechiel Versluijs, Mat-thijs Vellenga (beiden roeien), Elena Timina (tafeltennis), Tim Veldt en Levi Heimans (beiden wielrennen). Aan de Paralympics deed (de valide) wielrenner Patrick Bos mee. Hij reed op de tandem met Rinne Oost, die slechtziend is. Udo Hessels deed mee aan het zeilen.

ZaalvoetbalDe hoogst spelende mannen elftal-len dit seizoen bij het zaalvoetbal zijn de tweede klassers AZV, AZV 2, Macabbi en Ziekenhuis Amstelveen. In de derde klasse komen Sporting Martinus, AZV 3, AZV 4 en Macabbi 2 uit. SportAmstelveen.nl zal dit seizoen uitgebreid aandacht aan het zaalvoetbal besteden.

Monique van der VorstMonique van der Vorst is bezig aan het schrijven van een boek over haar eigen loopbaan. Zoals bekend kreeg de invalide handbiker na een reeks aan medailles – zoals dubbel zilver op de Paralympics – plots het gevoel in haar benen weer terug. Later verschenen er opeens verhalen in de pers dat ze de boel had bedrogen. Die beschuldigingen wil zij nu recht-zetten.

Polo TrophyEind september wordt er niet om de Polo Trophy in het Amsterdamse Bos gespeeld. Twaalf jaar lang was de Trophy de afsluiting van het poloseizoen. Het paardenevenement vergde echter te veel van de vrije tijd van de organisatie.

Medisch Centrum Amstelveen is een kleinschalig ziekenhuis dat in juni 2012 officieel zijn deuren heeft geopend. U kunt bij ons terecht voor

een ruim aanbod aan verzekerde en hoogwaardige zorg in een prettige kleinschalige omgeving. Het centrum biedt verzekerde zorg aan op het

gebied van chirurgie, flebologie, orthopedie en pijnbestrijding. Op relatief korte termijn zullen de specialismen dermatologie, gynaecologie en urologie

worden toegevoegd aan deze lijst.

Medisch Centrum Amstelveen staat voor

ZORG Eigentijds. In uw eigen tijd.MENS Persoonlijk. Voor iedereen.

CENTRUM Vernieuwend. Vertrouwd.

Burgemeester Haspelslaan 131 | t. 020-2404040 | www.mc-amstelveen.nl

U kunt bij ons terecht voor:

Chirurgie Flebologie Orthopedie Pijnbestrijding

Maak nu een afspraak

Gratis bootcamp trainingen in het Amsterdamse Bos

In de eerste week van oktober start OUT!sport met een landelijke cli-nicweek!In deze clinicweek kun je als lezer van SportAmstelveen gratis deelne-men aan leuke buiten-sport activi-teiten. Ook worden in deze week nieuwe locaties en trainingsmo-menten geopend, hou daarom de site goed in de gaten!

Wil jij graag de gratis bootcamp trainingen proberen?

Wat is bootcamp?Bootcamp is een buitentraining voor mannen en vrouwen. Het accent ligt op afvallen en op het vergroten van kracht, snelheid, uithoudingsvermo-gen en behendigheid.

Bootcamp training is...1. Een leuke manier om veel calorieen te verbranden (500-800 per les)2. Efficient, je werkt aan je hele lichaam in een korte tijd.3. leuk, elke oefening is anders dus het verveelt niet.4. Zo uitdagend als jouw niveau het toelaat.5. Samen trainen in een groep.6. Lekker trainen in de buitenlucht.7. Een goede manier om snel fit te worden.

Kijk snel op de site www.outsport.nl voor locaties in Amstelveen en alle andere steden!

Lezers-aanbieding!

Hoe bereiden jullie je voor?“Momenteel zijn we met een klein team op vele vlakken bezig. Zelf moeten we goed in conditie zijn. Dat doe ik door te volleyballen en ik doorloop bij Amstelhof een fitness-programma. Ook de auto en de re-servedelen moeten betrouwbaar zijn voordat alles in november de boot opgaat. Wij hebben gekozen voor een Bowler Wildcat. Voor de amateur is dat de meest betrouwbare auto uit de Dakar geschiedenis. Qua logistiek wordt er ook een hoop voorbereid en op het gebied van sponsoring zijn we nu actief met een uniek concept ‘Put your message on the road’. Binnen-kort gaan we tijdens verschillende sessies in het zand de auto verder tes-ten en afstellen. Op www.dutchdakar-network.nl facebook of twitter kun je op de hoogte blijven.”

Waar en wanneer is de Dakar?“De Dakar wordt verreden van 5 tot en met 20 januari 2013. Het telt één rustdag, de start is in Peru en gaat via Argentinië naar Chili. De totale lengte bedraagt circa 10.000 kilome-ter, waarvan ruim de helft op snelheid gaat.”

Waar kijk je wel en niet naar uit?“Lange, zware, hete, stoffige dagen in een kleine cockpit met tussen-door saaie routesecties plus weinig slaap… We hebben vele uitdagingen te overwinnen. Aan de andere kant is er echter de kick van deelname aan het grootste autosportavontuur ter wereld met lange klassementsproe-ven door prachtige en afwisselende landschappen, een super sfeer en een ervaring die je altijd meeneemt.”

Marc van der Heide rijdt in januari de beroemde Dakar race. Tij-dens de City Racing, waarbij hij voor ruim 400.000 man zijn auto introduceerde, stelden we de Amstelvener een paar vragen.

“Een ervaring die je altijd meeneemt”

Van der Heide, deelnemer aan 'Dakar'

Udo Hessels en Patrick Bos. Dinsdag (11 sept.) werden ze door het kabinet in de Grote Kerk in Den Haag gehul-digd. Op de Paralympics in Londen behaalde zeiler Hessels goud, Bos bij het wielrennen brons.Hessels, die met zijn zeilmaten Mi-scha Rossen en Marcel van de Veen deel nam, was van uitzonderlijke klasse in het veld van de Sonar boten. Met twintig punten voorsprong kon-den ze een dag voor de laatste races

"Serieus, we heb-ben een medaille!"

al niet meer ingehaald worden. “Het goud moet nog steeds inzinken,” aldus Hessels de eerste dagen na de zege. Pas nadat hij met de medaille in Ne-derland aankwam, realiseerde hij zich wat er gebeurd was.Bos pakte het brons op de kilometer. De valide wielrenner van WTC De Amstel deed dat op de tandem, samen met zijn kompaan Rinne Oost. Laatst-

genoemde is slechtziende. In eerste instantie dacht het duo met hun vierde plek net buiten de boot te zijn gevallen. Plots zag Bos de Britse top-favoriet Antony Kappes na twee valse starts gediskwalificeerd worden. Daarop kon de vreugdedans begin-nen: "Rinne, we hebben een medaille, we hebben een medaille! Serieus, we hebben een medaille!"

Udo Hessels (vooraan)

Patrick Bos

Page 4: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 4

Scheids, hier heb je vorige keer ook al voor gefloten!

Scheids, twee aanvallers!

Scheids, wel naar twee kanten fluiten!

Scheids, hoeveel stappen neem je eigenlijk?

Scheids, hij staat toch niet voor niets te vlaggen?

Scheids, hij ging wel heel gemak-kelijk liggen!

Scheids, het is maar 4e klas zaterdag hoor!

Scheids, sinds wanneer is dat een overtreding?

Scheids, wanneer kijk je nou eens?

Scheids, daar zou je best een gele kaart voor kunnen geven.

Scheids, ik schold hem niet uit, ik zei het tegen een teamgenoot.

Scheids, jouw optreden vandaag beschouw ik als fascistisch gedrag.

Scheids, je bent een gore klootzak.

Scheids, mijn borst zit niet bij mijn elleboog!

Scheids, je mag thuis zeker niks?

“Scheids, ik mag toch wel wat roepen?”

Minder geweldEr is het afgelopen seizoen iets min-der geweld op de voetbalvelden van de amateurclubs geweest. De harde aanpak van de KNVB (de voetbal-bond) lijkt te werken, al waren er elk weekeinde nog tal van grove inci-denten. In totaal werden 105 teams uit de competitie genomen en mogen 74 mensen nooit meer georganiseerd voetballen. Het aantal excessen ging van 1040 naar 873. Die vonden overi-gens niet plaats in Amstelveen, maar vooral in Gouda, Rotterdam, Leiden en Den Haag.

Zijn verleden mag er zijn. Goed, Gou-looze heeft nooit het grote Oranje gehaald, maar speelde wel voor clubs als AZ, Heerenveen en N.E.C. Tus-sendoor voetbalde de verdediger/middenvelder ook nog in Engeland en Amerika. “Mijn mooiste periode? Oef, moeilijk te zeggen,” start de ge-boren Heemskerker. Als pikkie van 17 werd ik al door Louis van Gaal bij de selectie gehaald. Een jaar later de-buteerde ik. Bij Heerenveen speelde ik met René van der Gijp en Mario Been. Frits Korbach was er trainer. Op mijn 24e ging in naar Engeland. Bij Derby County had ik een fantasti-sche tijd. Voetbal wordt daar gegeten en gedronken. Ik heb op Wembley

gespeeld, in de kwart finale van de FA Cup gestaan, tegen Arsenal en New-castle gespeeld...”Even was het allemaal wat minder toen hij vanuit Engeland bij Cambuur terecht kwam. Niet veel later vertrok Goulooze echter naar Amerika. Do-nadoni, Zenga, Matthaüs, George Weah... “En tussen al die grote namen stond ook Goulooze uit Heemskerk. Fantastisch natuurlijk.” Waarna de weg werd vervolgd via N.E.C. (“de club paste niet bij me”) en hoofd-klasser FC Lisse. Goulooze: “Toen kwam het einde in zicht. Ik had geen zin om voor 150 man bij Haarlem of Telstar te voetballen. Ook het niveau van de hoofdklasse viel me erg tegen.

Ik was 33 en vond het mooi geweest.”

En toch kon hij het niet laten, daar-voor was het spelletje nog veel te leuk. Bij de amateurs volgden Flamingo’s, Kolping Boys en IVV, voordat het Amstelveense ABNAmro hem vroeg. Slechts tien maal droeg hij het afgelo-pen seizoen het shirt van de zaterdag vierdeklasser. “Ik heb het best wel druk, bovendien raakte ik geblesseerd aan knie en enkel.” Ook kon de oud-prof de motivatie niet opbrengen elke week tegen ‘pikkies van 20’ de benen uit zijn lijf te lopen. Hij dreigde zijn kicksen voorgoed op zolder te gooien.

Maar nu, in de zomer van 2012, lijkt Goulooze er alsnog een derde voetbal-leven uit te willen persen. Als 44-ja-rige durft hij de strijd in een eerste team nog best aan. “We hebben een leuke groep spelers, die deze weken nog versterkt is met oud-profs als Björn Lindenbergh en Enrico Small. Je hebt ze van minder niveau, denk ik... Ha, ha... Kijk, ik heb geen zin meer om tegen of met jongens te voet-ballen die nog niet weten of er water of zand in een bal zit. Je kan tegen dat soort jongens ook nog wel eens tegen een onschuldige doodschop aanlo-pen. Dan blijf ik liever alleen voor die

derde helft meedoen. Maar nu... Onze coach Bert van Meteren lijkt het alle-maal goed voor elkaar te hebben. We gaan weer trainen, spelen nu dus bij RAP (het complete eerste stapte over van ABNAmro, red.) en moeten na-tuurlijk in die vijfde klasse gewoon om het kampioenschap mee gaan doen. Alleen zou het natuurlijk niet zo moeten zijn dat ik elke week nog 90 minuten zou moeten opdraven. Af en toe een helftje of een invalbeurt moet toch meer dan genoeg zijn? Ik ben tenslotte ook geen 22 meer.”

Goulooze in actie als prof bij N.E.C. FOTO: Pro Shots

“Het is mooi geweest”

GOULOOZE BEGINT AAN LAATSTE SEIZOENHij is momenteel wellicht de meest ervaren voetballer die er in Amstelveen rond loopt. Alleen al als

prof heeft Richard Goulooze al ruim 350 wedstrijden achter zijn naam staan. Inmiddels 44 jaar hob-

belt Goulooze nog altijd op de velden mee. Dit jaar voor het vernieuwde sv RAP. “Het is eigenlijk een

schande als ik elke wedstrijd nog moet voetballen.”

LAAT UW LEVENSVERHAAL VASTLEGGEN!

Heeft u interesse of heeft u vragen? U kunt een e-mail sturen naar [email protected] of bel Maarten: 06 - 27 38 68 41

In een boekOp een DVD

Ieder mens heeft namelijk zijn eigen boeiende verhaal. Over hoe je opgroeide, je vrienden, liefdes, huwelijk, leuke en minder leuke er-varingen, ziekte, denkwijze, oorlog, hobby’s, werk et cetera…

Page 5: Sportkrant Amstelveen - September 2012

Scheids, hoe kan je het nou daar vandaan zien?

Scheids, dit is de eerste keer dat een scheids hier voor fluit.

Scheids, goed gezien hoor!

Scheids, dat was toch een schouder-duw?

Scheids, die vorige scheids was veel beter!

Scheids, ram die fluit eens in zijn strot.

Scheids, lul toch eens één keer niet meer zo slap.

Scheids, sorry van hem van daar-straks.

Scheids, ik heb vrijheid van meningsuiting hoor.

Scheids, zij mogen zeker alles?

Scheids, waar ben je nou steeds hele-maal mee bezig, man?

Scheids, verkeerd ingooien.

Scheids, hij gooit niet uit zijn nek.

Scheids, ik zal nóóit iemand aan-raken.

Scheids, sorry dat ik even van ’t veld loop. M’n dochtertje moet plassen.

Scheids, wanneer krijgen wij nou eens een penalty?

Scheids, je bent nog niet bevoegd om een trein van het perron af te fluiten.

Scheids, bent u homo?

Scheids, je hebt wel gelijk maar bij ons fluiten ze daar nooit voor.

Scheids, maar ik raakte hem hele-maal niet!

Scheids, volgens mij is het al tijd.

Scheids, wij gooien.

Scheids, je was streng maar wel rechtvaardig.

Scheids, kunnen we die rode kaart niet voor één keertje vergeten?

Scheids, stuur dat mooie wijf eens het veld in.

SportAmstelveen 5

De laatste tijd krijg ik met

enige regelmaat de vraag wat

er leuk aan is om amateur-

voetbal scheidsrechter te zijn.

Tja, goede vraag zou je zeggen. Wat is er leuk aan om van 22 gefrustreerde malloten twee keer 45 minuten bij zowat elk fluitsignaal commentaar te krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over de twee lijnterroristen (lees: grensrechters, tegenwoordig assistent scheidsrechter genoemd) die bij elke lange bal naar voren de vlag omhoog gooien om hun team te behoeden voor een tegen goal en een onophoudelijke blèrende coach aan de zijlijn, die een beperkt vo-cabulaire heeft en niet verder komt dan 'Hé scheids!' Of tegen zijn eigen team: 'Makkelijk spelen...’ Makkelijk spelen schijnt namelijk het moeilijk-ste te zijn…

De meeste amateurtjes lopen in het veld met een attitude dat ze ooit in

Ajax 1 hadden kunnen spelen, maar tijdens de warming-up zie je al dat ze de motoriek van een koe niet eens overtreffen. Een ieder die ooit een koe in het veld heeft zien rennen zal begrijpen wat ik bedoel.

Het moment dat je als scheidsrech-ter het veld betreedt, gekleed in sporttenue met een bal, twee vlag-gen, je fluitje, horloge met stop-watch, een gele en een rode kaart in je borstzak, is iedereen nog poeslief en aardig. ‘Goedemiddag scheids, lekker weertje om te voetballen, niet?’ Alles wordt uit de kast gehaald om zijn team aan de overwinning te helpen en de pogingen de scheids-rechter hierbij positief te beïnvloe-den horen daar natuurlijk bij. Het credo ‘Het is maar een spelletje’

gaat bij amateurvoetbal niet op, want al zijn beide teams kansloos voor het kampioenschap van de reserve 5e klasse (lager bestaat er niet); er wordt gevoetbald alsof ze de Champions finale spelen.

Je hebt dus twee elftallen van elf spelers, twee of drie aanvallers, drie of vier middenvelders, vier verdedi-gers, één keeper en één scheidsrech-ter. Iedereen heeft hierin een functie en je zou zeggen iedereen doet het voor zijn plezier. De één moet sco-ren, de andere aanvallen en/of verde-digen, iemand die het doel verde-digd en de grootste malloot op het veld die het schijnbaar leuk vindt om uit-gekafferd te worden... Maar het is heel simpel, de scheids-rechter heeft altijd gelijk ook al heeft ie niet gelijk.

Heerlijk toch..?

D.C.

Over de motoriek van een koe

“Het is maar een spelletje” gaat bij amateur-voetbal niet op.

Telkamp in actie tegen zijn oude club, Ajax. FOTO: Kimon Inglessis

Op de allerlaatste dag van de over-schrijvingstermijn stapte Telkamp alsnog naar de Amstelveense club over. Bij Ajax had hij weinig gespeeld en Hans Schakel, de trainer/coach van de zaterdag 1 selectie van de neo-derdeklasser, had hem er graag bij. Een reserverol bij de Ajax zag Telkamp niet zitten. Daarvoor voel-de de 23-jarige zich nog veel te jong. “Hans is mijn begeleider op mijn opleiding aan de Johan Cruyff Uni-versity. Op 15 juni kwam ik hem tegen en vroeg hij naar mijn plannen voor het komende seizoen. Die had ik niet. Maar hij maakte me enthousiast en bood me aan het gewoon eens een maandje bij Martinus te proberen. Zo is het gekomen.”

Het bevalt Telkamp inmiddels prima bij de Martinianen. “Het niveau is wel wat lager dan ik gewend ben, maar ik speel met veel meer plezier. Boven-dien kan ik lekker op het middenveld voetballen. Bij Ajax, maar ook bij Vo-lendam, stond ik altijd linksback.” Over de FC uit Volendam: “Ik wilde altijd al profvoetballer worden. Ik zat in de A1 en soms ook bij het tweede. Tot ik vijf jaar geleden plots te horen kreeg dat ik weg moest. Ik kreeg geen contract. Op zich had ik het wel een

beetje aan zien komen. Aan het einde van dat seizoen speelde ik wat min-der. Maar zoiets doet toch pijn. Eerlijk gezegd stortte mijn wereld toen wel een beetje in, ja.”

‘Hoe nu verder?’ Die vraag stelde Telkamp zich die zomer meerdere malen. Hij stapte over naar KFC, een eersteklasser in Koog aan de Zaan. In dat seizoen toonde het grote Ajax gelijk interesse in hem. “En de klank van Ajax had natuurlijk altijd al iets magisch,” glimlacht Telkamp. “Ook speelden ze altijd aanvallend en op zaterdagmiddag.” Maar na het afgelo-pen seizoen moest hij ook die droom weer laten varen. Bij de Amsterdam-mers kreeg hij te weinig speeltijd. Zijn tweede grote domper na die bij voetbalclub Volendam.

Bij Sporting Martinus lijkt Telkamp het plezier dus weer terug te krij-gen. Bij de Amstelveners geen luxe, zoals bij Ajax. Geen lunch voor de

Altijd had hij gedacht profvoetballer te worden. Maar als bij zo

velen spatte die droom al vroeg uiteen. Toch rook Robin Telkamp

er even aan. Zo kwam de middenvelder het afgelopen jaar voor de

zaterdagamateurs van Ajax uit. Dit jaar verdedigt Telkamp echter

de clubkleuren van Sporting Martinus. En via de rood/gelen hoopt

hij stiekem alsnog een gooi te doen naar eeuwige roem.

Eeuwige roemOOK TELKAmP wIL JONGENSDROOm UIT LATEN KOmEN

“Eerlijk gezegd stortte mijn wereld wel een beetje in.”

Dit voorjaar heeft MVO Sportta-lent (het samenwerkingsverband tus-sen STAV en Sportbedrijf) in Stich-ting MVO Sporttalent een nieuwe partner gevonden. MVO Sporttalent heeft als doel om sporttalenten in de leeftijd van 10-20 jaar op een sociaal en maatschap-pelijk verantwoorde wijze zo optimaal mogelijk te helpen ontwikkelen om het maximale uit zichzelf te halen, zonder dat dit ten koste gaat van de sportbele-ving en het plezier in de sport. MVO Sporttalent biedt ouders voldoende ondersteuning zodat zij samen met hun kind de juiste keuzes op het terrein van sport, studie, familie, vriendschappen, plezier, voeding en algehele ontwikke-ling kunnen blijven maken.

Met een doelgerichte aanpak in de driehoek tussen sporttalent, ou-ders/begeleiders en trainer-coaches begeleidt MVO Sporttalent zowel indi-viduen als teams. In samenwerking met Sportservice Amstelveen start MVO Sporttalent met een aantal gerichte workshops voor

ouders en trainer/coaches van sport-talenten.

Voor meer informatie: www.mvosporttalent.nl of www.sportbedrijfamstelveen.nl

TopTalent Voetbal AcademieMedio september start het Amstelveens Sportbedrijf in samenwerking met TopTalent Group een voetbalacademie zowel voor meisjes als voor jongens.

Twee jaar geleden startte TopTalent Group de eerste meisjesvoetbalaca-demie van Nederland, oorspronkelijk in Amsterdam, gevolgd door Haarlem (2011) en nu dus in Amstelveen.Deze voetbalacademie is het product van een mooie samenwerking met Sportservice Amstelveen. In navol-ging van de Basketbalacademie en de Volleybalacademie lag er de wens om ook voor het sterk groeiende meisjes-voetbal additionele trainingsfaciliteiten te bieden gericht op de individuele ontwikkeling van spelers. De TopTa-lent Meisjesvoetbalacademie gaat dat nu voor Sportservice Amstelveen ver-zorgen. En om aan dezelfde wens voor jongens te voldoen starten we half sep-tember op de velden van vv Amstelveen Heemraad op de vrijdagmiddag met een voetbalacademie voor jongens en op zondagochtend voor meisjes. De voetbalacademie voor meisjes staat onder leiding van zaalvoetbalinterna-tional Suzanne Bakker en voor jongens is Fardy Bachdim van TopTalentGroup verantwoordelijk.

Meer informatie is te vinden op: www.toptalentmeisjesvoetbal.nl www.toptalentjongensvoetbal.nl

MVO Sporttalent nieuwe partner Sportservice

wedstrijd, geen 400 euro vergoe-ding per maand, geen heldenstatus... Telkamp merkte het verschil een paar weken geleden toen de zaterdag 1 van zijn oude club in Amstelveen voor een bekerwedstrijd op bezoek kwam. “Frustrerend was ook hoe gemakkelijk de spelers met elkaar combineerden. Ajax won met 1-8, het was een paar maten te groot.” Wat Telkamp wel erg goed deed waren de reacties na afloop. Zo ongeveer één voor één kwamen de Ajacieden hem vragen of hij weer terugkwam. “Wie weet,” was de reactie telkens. “Plan-nen? Nee. Eerst maar weer eens lek-ker ballen.”

Page 6: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 6

DE VOORGESCHIEDENIS “Het is allemaal bij hockeyclub Myra in Amstelveen begonnen. Ik was zes jaar toen ik eindelijk lid mocht worden. Ik had een heel jaar moeten wachten. Samen met mijn vriendin Dana Luykx doorliep ik alle teams. Op mijn dertiende stapte ik over naar AH&BC. Ik ging gelijk naar de B1, wat niet echt gebruikelijk was. Maar on-danks mijn geringe lengte en leeftijd, kon ik het niveau aan.

Bij AH&BC moest ik, door mij lengte (Jonker meet als 22-jarige 1.59 meter, red.), veel aan krachttraining doen om niet door een verdedigster opzij gezet te worden. Aan de andere kant was ik door mijn geringe lengte extra wendbaar. Onder coach Gilles Bon-net maakte ik mijn debuut in dames 1 toen ik vijftien was. Ik zat ondertus-sen in het Nederlands B-team. Op de Olympische Spelen in 2008, in Bei-jing, zat ik bij Oranje. Alleen had ik toen een reserverol en speelde uitein-delijk geen minuut. Dat was mentaal heel zwaar. Ik had er echt een terugval van.”

DE VOORBEREIDING OP DE SPELEN“In januari zouden we met de Oranje-selectie een paar dagen in Londen aan ‘sight seeing’ gaan doen. Dat hadden ze ons verteld. Alleen zaten we plots op het vliegtuig naar Alicante voor, naar wat bleek, een loodzwaar trai-ningskamp bij militairen. Zo liepen we met zware balken een berg op. Doel was ons als team samen te laten werken. Je leerde op elkaar te vertrou-wen. Die paar dagen zijn heel bepa-lend geweest voor ons teamgevoel.”

LONDEN, DE SPELEN“Het Olympisch dorp is heel mooi. Vier weken lang woonden we er met zo’n 10.000 sporters. We hadden daar twee appartementen met z’n zestienen. Teammanager Clarinda Sinnige had het expres zo ingedeeld

dat er een druk en een rustig apparte-ment was. Ik zat in het rustige en daar voelde ik me prettig bij. Samen met Joyce Sombroek deelde ik een kamer. De eetzaal was enorm groot. Je kon er van alles eten, van Italiaans tot Afrikaans. We zagen daar wel eens het Dream Team en ook Usain Bolt. Verder keken we vooral de serie van Grey’s Anatomy op de laptop. De Argentijnse hockeysters, onze grote rivalen, hebben ons ’s nachts wakker gemaakt, ja. Ook maakten ze wolvengeluiden. Jammer dat dat zo moest. Gelukkig hebben we in de fi-nale ultiem wraak genomen.”

GOUD“Vooral de laatste tien seconden van de wedstrijd herinner ik me. Ik zat alleen maar van ‘Het is ons gelukt! Het is ons gelukt!’ Daarna was het een roes en voor mijn gevoel ook zo voorbij.”

HET HOLLAND HOUSE“We moesten lang op twee meiden wachten die naar de dopingcontole moesten, maar daarna was het ook

één groot feest. Natuurlijk hebben we allemaal aan ‘crowdsurfen’ gedaan. Af en toe was ik bang om te vallen. Het was heel gaaf.”

TERUG IN NEDERLAND “We zijn met de hele Olympische ploeg met de trein vanuit Engeland naar Den Bosch gereden. Daar ston-den ook nog eens 12.500 mensen op ons te wachten. Daarna hoorden we in de Ridderzaal in Den Haag dat we allemaal geridderd zouden worden. Vervolgens hadden we nog een groot feest van de hockeybond in Scheve-ningen. Maandag 20 augustus werd ik tenslotte geridderd op het stadhuis in

Amstelveen. Dat deed me heel veel, al deed het goud me nog veel meer. Daar had ik tenslotte vier jaar heel hard voor gewerkt.” TOT SLOT“Dat we per persoon 10.000 euro heb-ben verdiend met het winnen van de gouden medaille? Dat klopt. Maar een tatoeage laten aanbrengen doe ik niet.? Dat anderen van ons team Olympische ringen op hun lijf wil-len zetten, prima. Dat moeten zij na-tuurlijk weten. Ik niet.”

“Geen tattoo voor mij”

Kelly Jonker (midden) op de Olympische Spelen in Londen. FOTO: Pro Shots

KELLy JONKER GENOOT VAN DE OLymPISCHE SPELEN, mAAR:

“Doel was ons als team samen te laten werken”

We weten zo ongeveer alles van de prestaties van het Nederlands dames hockeyteam op

de Olympische Spelen. Voor 16.000 toeschouwers en 3.7 miljoen tv-kijkers won het Oranje

goud. Maar wat gebeurde er nou al die maanden achter de schermen? De Amstelveense

Kelly Jonker, spits/rechtsbuiten van de ‘Golden Girls’ en eind augustus gekroond tot Ridder

in de Orde van Oranje Nassau, doet en boekje open...

bowlen dineren

NIEUW!

Sport- en Partycentrum De Kegel

Bovenkerkerweg 81, Amstelveen www.dekegel.nl • [email protected]

020 - 645 55 57

1 uur bowlen een hoofdgerecht naar keuze van de menukaart

voor slechts

per persoon

kinderen t/m 12 jaar

te reserveren op woensdag t/m zondag, vanaf 4 personen

Wilt u een mooie, unieke schilderij van uw favorietefoto? Dat kan! Wij maken ze levensecht en in de grootte die u wilt. Wij zijn gespecialiseerd in sportschilderijen, maar maken natuurlijk ook schilderijen na van uw portret, familiefoto, huisdier, held...Een richtprijs: voor uw unieke schilderij van 60 bij 80centimeter betaalt u slechts € 500.-

Air Jordan in uw huiskamer?

Meer informatie? Kijk op: www.eye4art.nl

Page 7: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 7

Dat er op afgelopen finaledag van de laatste editie op de NTK slechts zo’n honderd toeschouwers kwamen kijken, had niets te maken met de impopulaire beslissing van de ten-nisbond. Het was de hoge tempe-ratuur die de tennisliefhebber naar de stranden stuwde. Ondertussen werden Olga Kalyuzhnaya en Mark de Jong voor het allerlaatst de Neder-landse buitenkampioenen. En dat na 113 jaar (!) met grootheden als Tom Okker, Richard Krajicek, Marcella Mesker en Brenda Schultz. Voortaan is de winnaar van de (indoor) Mas-ters in december gelijk de Neder-lands kampioen. De redenen van deze beslissing? In een persbericht liet de KNLTB weten dat “Hiertoe besloten is om de Nederlandse tennistop in staat te stellen mee te strijden om de natio-nale titel, zonder hun internationale belangen uit het oog te verliezen.” De echte toppers namen immers al jaren niet meer deel aan de NTK. Ze kozen voor de voorbereiding van de US Open, startend in de eerste week van september. Dat scheelde altijd al veel publiciteit en sponsorinkomsten. En daar bovenop kwam natuurlijk de re-cente crisis...

Frans Poel, manager van Tennis- en Badmintoncentrum De Kegel, heeft met de beslissing van de tennisbond behoorlijk wat moeite: “De andere spelers en speelsters, die niet tot de absolute top van Nederland behoren, laten óók toptennis zien. Vorig jaar zaten hier niet voor niets meer dan duizend mensen te kijken..” En Dirk Netjes, parkdirecteur, in zijn speech bij de prijsuitreiking op de NTK: “Ik denk dat dit het begin kan zijn van een negatieve spiraal.”

Ook topspelers en topcoaches hebben grote moeite met de beslissing van de tennisbond. Zo is toptrainer Ronald van der Horst al een actie op touw aan het zetten. Quirine Lemoine van Po-peye Gold Star, vorige maand finaliste op de NTK: “Als de NTK verdwijnt is dat echt zonde voor het Nederland-se tennis.” Jasper Smit, vijfvoudig Nederlands kampioen, is nog wat duidelijker in zijn mening: “Waarde-loos. Je gooit een NTK toch niet weg?

Het is me sowieso nooit duidelijk wie en bij de KNLTB iets beslist. Het lijkt me ook sterk dat ze de laatste jaren iets van de NTK wilden maken. Het zijn allemaal pipo’s op het bondskan-toor. Ze hebben zelf nooit getennist. Verzet de NTK naar een andere week zodat alle toppers ook mee kunnen doen. Ik weet dat het lastig is, maar ze hebben het ook nooit geprobeerd.”

Nog een tegenvaller voor De Ke-gel. Publiek geheim is dat het Am-stelveense park lang in de race was als nationaal tenniscentrum. De Kegel met al haar faciliteiten - van buiten- en binnenbanen tot een parkeer-plaats, een hotel, een partycentrum en haar korte afstand naar Schiphol – leek ideaal als centraal punt van de tennisport in Nederland. Maar in-middels lijkt ook die hoop vervlogen.

De KNLTB heeft al een twintigtal ge-meenten aangeschreven met de vraag om grond beschikbaar te stellen. De bond levert dan zelf wel het tennis-centrum met alle faciliteiten. Volgens Poel blijken acht gemeenten geïnte-resseerd. “En Amstelveen helaas niet. We schijnen geen ruimte of moge-lijkheden te hebben.” Ook lijkt het erop dat de tennisbond het centrum zelf wil exploiteren. “Heel jammer, want ik was niet verbaasd geweest als de keuze op ons was gevallen,” aldus Poel.

Toch blijven Netjes en Poel niet bij de pakken neer zitten. Laatstgenoemde: “Mijn ultieme droom is het orga-niseren van een Challenger-toernooi.

Daarvoor heb je wel tien grote spon-soren nodig. Zoals nu, op de NTK, met Hanos, Duoplant en Sportservice Amstelveen, zijn dat er natuurlijk lang niet genoeg. En we leven so-wieso in een tijd dat bij bedrijven de knip erop zit. Er is een angstige ten-dens gaande. Er is geen beleid om te sponsoren. Daar snap ik niks van. Je moet in deze tijd je juist laten zien. Met mijn toko (samen met zijn vrouw runt Poel ook nog Sari Plaza in Aals-meer) maak ik juist nu reclame. Ik merk de respons. Sport is een positief iets en de eerste levensbehoefte van de mens. Daar wil je als bedrijf dan toch aan gekoppeld zijn?”

“Allemaal pipo's bij de bond”Drie achtereenvolgende jaren was tennispark De Kegel gastheer

van de Nederlandse Tennis Kampioenschappen (NTK). Maar aan die

organisatie is onlangs abrupt een einde gekomen. De KNLTB, de

tennisbond, trok in augustus onverwacht de stekker eruit. Terwijl

men bij De Kegel de hoop houdt op een vlaag van verstandsver-

bijstering, stuit de beslissing bij niemand op enig begrip. “”Het zijn

allemaal pipo’s op het bondskantoor.”

Frans Poel (midden) en Dirk Netjes (rechts) met Guus van Berkel (coördina-tor evenementen KNLTB) met wie de twee een goede relatie hebben.

Jasper Smit FOTO: Kimon Inglessis

“Ze hebben zelf nooit getennist”

Heel veel mensen weten wel iets van karate en er zijn veel stijlen die van-uit het oorspronkelijke Okinawa-Te zijn ontwikkeld. Een vrij jonge tra-ditionele Japanse authentieke karate stijl is Nippon Karatedo Genwakai, ontwikkeld in 1962 met hulp van di-verse universiteiten in Tokio.

Het unieke van deze stijl is haar wetenschappelijke benadering van het karate want volgens dit systeem is een ieder in staat om karate te le-ren ongeacht leeftijd, talent, sexe, of uiterlijk. Zelfs met een lichte handi-cap is het mogelijk om Genwakai te leren.

Genwakai, Gen = hoogste niveau, Wa = harmonie, Kai=groep of vereni-ging, kan men vrij vertalen als:‘Karateka’s die het hoogste ultieme niveau van karate in harmonie bestu-deren.’Zon en havik zijn de symbolen van Genwakai. De zon komt op en neemt in kracht en warmte toe. De havik vliegt trots in de lucht en valt nie-mand lastig. Zijn klauwen zijn ver-borgen, hij volgt slechts zijn rol in de natuur. Maar wanneer dat nodig is verandert de havik plotseling in een gevaarlijke tegenstander en stort zich met explosieve kracht op zijn prooi. Vaak zal iemand met Genwakai be-ginnen om zijn/haar conditie te ver-beteren en zal zo karate als een sport zien. De kracht en het mooie van Gen-wakai is om de nieuwsgierigheid van de karateka aan te wakkeren, zodat

hij/zij honger krijgt om zelf te onder-zoeken hoe mentale en fysieke groei bereikt kan worden. Afhankelijk van zijn/haar geestelijke groei komt er een periode waarin het de karateka duidelijk wordt dat het om een krijgs-kunst gaat.

Genwakai karate is een full contact karate stijl die zwaar de nadruk legt op ultieme perfectie van basis tech-nieken. Er wordt gebruik maakt van lichaams- en hoofdbescherming (respectievelijk de ‘bogu’ en ‘men’) omdat de technieken enorm hard zijn. Tevens een reden dat er nooit vrij gevochten wordt tijdens de les-sen. De combinatie van bescherming laat full-contact toe zonder al te veel schade aan te richten en zorgt ervoor dat het karate zo dicht mogelijk het ware budo kan blijven benaderen.

Genwakai karate is ook zeer geschikt voor kinderen. Het is niet alleen leuk, maar de etiquette in de dojo zorgt voor keurig en hoffelijk gedrag. Kin-deren leren door de discipline zich beter te concentreren. Lichamelijk betekent het ook een geweldige toe-name van kracht, conditie, reactie- en doorzettingsvermogen wanneer het wat moeilijker wordt. Het principe: ‘Iedereen kan stoppen, doorgaan is moeilijk’ wordt op zowel fysieke als mentale wijze uitgelegd. Dit alles leidt zonder meer tot betere school prestaties en het zelfvertrouwen neemt toe.

Genwakai: ultieme perfectie日本空手道玄和会

Page 8: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 8

Wie Van Zanen (50) hoort praten over sport, wordt vanzelf enthousiast. Niet dat hij zelf nou zo’n fanatiek sporter was of is… Lid van een sportclub is hij bijvoorbeeld al jaren niet meer. Maar vroeger voetbalde, turnde, jogde en volleybalde hij met regelmaat. Eigen-lijk proefte hij van veel sporten. En nu? De burgemeester: “Sport is één van de middelen die verbindt. Als je actief in een team, met je lichaam bezig bent, brengt dat mensen bij elkaar. En ook van passieve sport-beoefening kun je genieten. Van jong tot oud. Sport is een laagdrempelige methode om mensen, die niks met elkaar hebben, toch met elkaar in verbinding te brengen. Of je nou rijk of arm, zwart, blauw of groen, uit Bovenkerk of Patrimonium komt, sport brengt je bij elkaar. Die bete-kenis wordt wel eens onderschat, al wordt het wel beter, hoor!”

Zelf werd Van Zanen bij de gymles al-tijd als laatste gekozen. “Maar ze von-den het altijd wel gezellig, als ik mee deed.” Lachend: “En er moet toch ook iemand voor een beetje enthousiasme zorgen, niet? Maar ik kom door mijn

functie inmiddels met enige regel-maat bij sportwedstrijden. Natuur-lijk gaat mijn collega John Levie (de wethouder van sport, red.) voor. Ik ga naar hockey, als er iets specials is naar volleybal en om het seizoen naar een voetbalderby zoals die tussen RODA en Sporting Martinus… Gemiddeld ga ik twee keer per jaar met mijn va-der naar een wedstrijd in het betaald voetbal. Fan-tas-tisch! Heer-lijk!”

Ook de burgemeester keek de af-gelopen weken naar de kwalifica-tiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal. “Ik houd het allemaal bij. Ik heb nou al het hele speelsche-ma voor de WK-kwalificatie in mijn agenda gezet. Sport leeft bij ons. Als mijn agenda het toe laat, kijk ik. Toen mijn vrouw Marian en ik terug kwa-

men van vakantie hebben we heel veel van de Olympische Spelen gezien. Héérlijk, bij wijze van spreken met een biertje en chips op de bank. Epke (Zonderland, de turner, red.), de paar-dendressuur en zwemster Ranomi Kromowidjojo… Alleen hebben wij niet gekeken naar de shoot-outs van het dameshockey tussen Nederland en Nieuw-Zeeland. Dat vond mijn vrouw te spannend. Maar toen we hoorden dat ze gewonnen hadden, was het yesss!!!”

Van Zanen zit vaak op zondagavond met het bord op schoot Studio Sport

“Sport leeft bij ons”

AL wERD DE BURGEmEESTER BIJ GymLES ALTIJD ALS LAATSTE GEKOZEN...

Burgermeester Jan van Zanen in

“Ga niet op een eilandje zitten, maar probeer

samenwerking tot stand te brengen.”

Burgemeester Jan van Zanen zwemt iedere dag. In de winter, als het buitenbad gesloten is, maakt hij in de wijk een stevige wan-deling. “Maar normaal sta ik op en pak ik de gelijk mijn fiets om naar De Meerkamp te rijden. Daar zwem ik elke dag om half zeven mijn baantjes met drie, vier bekenden. Na twintig minuten pak ik weer mijn fiets. Want daarna moet er toch echt gewerkt worden.”

In het weekend van 29 en 30 september organiseert AV Start-baan voor de dertiende en voor-lopig laatste keer in Amstelveen het Nederlands Kampioenschap Estafette voor senioren, mas-ters en AB-junioren. Wij vroegen algemeen coördinator Len Alof-sen over het hoe en waarom.

Alofsen: “De atletiekunie is haar grote verzameling NK-wedstrijden

aan het saneren om zo een beter over-zicht te krijgen. De diverse estafette onderdelen worden bij een andere NK ondergebracht. Er zijn wel veel mensen in de atletiekwereld die er hun vraagtekens bij hebben gezet of dit wel gaat werken.AV Startbaan gaat echter gewoon verder met deze wedstrijd onder de naam nationale estafette kampioen-schappen. Bijkomend voordeel is dat alle winnende ploegen zich nationaal kampioen mogen noemen, dus ook de pupillen.”

Als jullie terugkijken in de geschiedenis: wat was (waren) dan het hoogtepunt(en) en waarom?Alofsen: “Hoogtepunten van de af-gelopen jaren was de explosieve groei van 150 naar 750 ploegen. En dat in slechts een paar jaar tijd. Verder: de deelname van nationale kampioenen aan de 4 x 800 meter met een Ne-derlands senioren record als gevolg,

de enorme hoeveelheid nationale re-cords die er ieder jaar weer worden gebroken bij met name junioren en masters. En ook: het feit dat een al heel oud record op de 10 x 100 me-ter nog steeds niet gebroken is. Dat staat al sinds 1934 op naam van AV ‘23 met een tijd van 1.47.3 minuten. Snelste tijd sindsdien gelopen, in Amstelveen, is 1.50.79 van Ciko ‘66 in 2010.”

Wat verwachten jullie van dit NK?Alofsen: “Dit jaar wordt het weer een gezellig feest, inclusief een topwed-strijden en goede prestaties. Ieder-een gaat er nog een keer écht voor. De wedstrijd staat in het teken van de overgang naar de NEK ofwel na-tionale estafette kampioenschappen. Amstelveen blijft dus de grootste atletiekwedstrijd van Nederland or-ganiseren.”

13 geen ongeluksgetal voor AV Startbaan

RKAVIC is een prachtige club met veel historie en een schitterende ac-commodatie op het sportcomplex Es-capade in Amstelveen. RKAVIC is een ambitieuze club die er naar streeft op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen. Het is een club voor iedereen die zich bij ons thuis voelt. Voor iedereen die lekker wil voetballen in een gastvrije en daad-krachtige omgeving. Of je oud of jong bent, of je nu uit Japan of Noord-Afri-ka of het Midden-Oosten, uit Brabant of Amsterdam komt. We hebben een open sfeer die voor iedereen geldt die in Amstelveen en omgeving wil sporten in een aantrekkelijke en gast-vrije omgeving. Voor de jeugd staat plezier en ontwik-

keling van ieder kind centraal. Vanaf 4 jaar kunnen de kinderen instromen bij de Wolfjes, waar spelenderwijs een begin wordt gemaakt met het voet-balspelletje.RKAVIC heeft een speciaal tarief voor studenten.Naast het veldvoetbal heeft RKAVIC al sinds de jaren 70 een krachtige zaalafdeling. Er zijn teams die al de-cennia lang in het oranje een waar uithangbord voor RKAVIC zijn. Op dit moment telt onze zaalafdeling 28 heren- en 4 damesteams. RKAVICEscapade 5AmstelveenInfo: www.rkavic.nle-mail; [email protected]

plezier: Plezier op het trainingsvel, in en na de wedstrijd.respect: Respect voor je medespeler, tegenstander, coach, trainer en scheids-rechter.prestatie: Plezier en prestatie staan in elkaar velengde door afgepast selectie-beleid.Gastvrij: RKAVIC een club voor iedereen van iedereen, je voelt je welkom RKAVIC is een ambitieuze club die er naar streeft op een zo hoog mogelijk niveau te strijden.

1.2.

3.

4.

Voetbalclub RKAVIC:

www.Aemstelburgh.nl

Meer, Beter en Leuker tenissen bij:tennissen bij:

Page 9: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 9

te bekijken. “Maar dan moeten de uitslagen mij wel bevallen,” voegt hij er grappend aan toe. “Ik heb grote bewondering voor Amstel-veners die topsport bedrijven. Zo’n Clarinda Sinnige, de ex-hockeyster, of Kelly Jonker... Dat zijn echt beren van sportvrouwen.” Maar van breedte-sport geniet de burgemeester al net zo. Zoals onlangs op het Uilenstede Festival tijdens de VU Idee week, waar hij damesruybyers sprak. Of van de frisbeeërs, die zo goed konden mik-ken.

Zijn advies aan de Amstelveense

sport: “Zet wat je hebt – en er is echt heel veel – in de etalage. Laat nog meer van je club of persoon zien. En twee: probeer ook verbinding aan te leggen. Ga niet op een eilandje zit-ten, maar probeer samenwerking tot stand te brengen. Daar word je allemaal sterker van.” Tot slot, weer vol van enthousiasme: “Wist je dat elk wee-kend in Amstelveen 11.000 mensen sporten? Dat betekent dus dat 50.000 mensen iemand in hun naaste omgeving kennen, die iets aan sport doet. Dat is gi-gan-tisch!”

“In de sportwereld komen knie-blessures het meest frequent voor. Ieder weekend is er wel iemand die zijn knie verdraaid en daardoor niet verder kan spelen.De knie bestaat uit een combina-tie van drie botten (het onder- en bovenbeen plus de knieschijf ), een knieschijf plus twee menisci, een voorste- en achterste kruisband en een binnen- en buitenband. In de meeste gevallen is de knieblessure slechts een eenvoudige kneuzing waarbij pijn en zwelling ontstaat. Meestal normaliseren deze ver-schijnselen binnen enkele weken met of zonder behandeling). Deze klachten kunnen echter ook blijven bestaan als er sprake zou zijn van een inwendige beschadiging. In veel gevallen zie je dan een scheur van de meniscus. Er is dan speci-fieke pijn aan de buiten- of binnen-zijde van de knie. Soms gaat de knie daarbij ook op slot.

Daarnaast zijn er ook beschadig-ingen mogelijk van het kraakbeen dan wel de kruisbanden of de bin-nen- en buitenbanden. In het laat-ste geval - bij de banden - resulteert het vaak in instabiliteitsklachten. Een botbreuk bij een verdraaiing komt gelukkig maar zelden voor.

Wat te doen?Als klachten niet spontaan her-stellen - met relatieve rust, koelen en een beetje ontzien - dan kan de fysiotherapeut een behandeling doen. Mocht dit niet helpen, dan is verder onderzoek gewenst. Een bezoek aan de huisarts en/of spe-cialist zou dan een goede keuze zijn. In zijn algemeenheid wordt

dan een röntgenfoto van de knie gemaakt, zo gewenst een MRI-scan. Natuurlijk zal er eerst een diag-nose gesteld moeten worden. In het geval van en meniscusscheur kan op relatief korte termijn een kijkoperatie uitkomst bieden. Het gescheurde deel wordt dan verwij-derd. Deze operatie gebeurt in een dagbehandeling en de patiënt gaat lopend, met krukken, naar huis. In het geval van een kraakbeenaf-wijking kan die in dezelfde operatie worden weggenomen. Is er sprake van een kruisbandletsel, dan is de fysiotherapeut in eerste instantie degene die de stabiliteit terug moet krijgen. Mocht dat niet lukken, dan valt een herstel van de kruisband via een operatie te overwegen.”

Robbert Jan Noorda is reeds tien jaar orthopedisch chirurg en is werkzaam in het Zaans Medisch Centrum en het MC-Amstelveen.Hij is teamarts geweest van de Nederlandse Ski Vereniging en de Amsterdam Admirals. Zelf speelde hij veel tennis en hockey, zoals bij AH&BC en is fervent racefietser. E-mail: [email protected]

Column: Robbert Jan NoordaDe knieblessure

“Soms gaat de knie daarbij ook op slot.”

het zwembad. FOTO: GEm. Amstelveen

Nieuw in Amstelveen: Runnersworld Amsterdamse BosPer 21 september is Amstelveen een nieuwe speciaalzaak rijker!Runnersworld Amsterdamse Bos opent dan de deuren van haar riante hardloopspeciaalwinkel aan de Amsterdamseweg 507, vlakbij het Amsterdamse Bos, het mekka voor hardlopers.

Bij Runnersworld Amsterdamse Bos staan kwaliteit en klantvriende-lijkheid hoog aangeschreven. Alles waar een hardloper, beginner, re-creant of gevorderde loper, behoefte aan kan hebben is in ruime collecties aanwezig. Van alle bekende merken hardloopschoenen en trendy kleding tot en met een uitgebreid assortiment hartslagmeters en sportvoeding.

Runnersworld Amsterdamse Bos weet zich te onderscheiden door het kundige advies bij aanschaf van hard-loopschoeisel. Hier wordt uitgebreid de tijd voor genomen met behulp van video opnames op de loopbanen in de winkel, zodat iedere klant 100% zeker is van de juiste aanschaf.

Bij aankoop van hardloopschoeisel ontvangt men een gratis loopanalyse t.w.v. € 25,-. Bovendien krijgt men

tegen inlevering van de advertentie elders in deze krant ook nog eens € 17,50 korting op kleding en schoeisel.

Kortom redenen genoeg om snel Run-nersworld Amsterdamse Bos binnen te lopen!

Runnersworld Amsterdamse Bos, Amsterdamseweg 507, 1181 BS Amstelveen 020-7601032

Openingstijden:Maandag 13.00 – 18.30 uurDinsdag, woensdag en vrijdag 10.00 – 18.30 uurDonderdag 10.00 – 21.00 uur (koop-avond)Zaterdag 09.00 – 17.00 uurKoopzondagen 12.00 - 17.00 uurwww.runnersworldamsterdamsebos.nl - [email protected]

Logo’s HuisstijlenFlyersPostersFoldersBrochuresClubkrantenJaarverslagenMagazines

Grafische Vormgeving

Meer informatie: www.keesjongboom.nl

Alles voor uw bedrijf of vereniging!

Page 10: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 10

Samen klaar voor de start!HIC en Rabobank Amstel en Vecht, al jaren met elkaar verbondenHIC en Rabobank Amstel en Vecht zijn al jaren met elkaar verbonden en daar zijn wij als club erg blij mee! De Rabobank is een bank voor iedereen, beginnend bij het jongste kroost. Aankomend seizoen zorgt de Rabobank bijvoorbeeld ervoor dat al onze ballenmeisjes en -jongens in een tof Nederlands Elftal shirt langs de lijn staan!

HIC is een zeer brede vereniging, met veel aandacht voor de jeugd en waarbij het accent ligt op plezier hebben in de sport. Wij hebben nog plek voor een aantal jeugdleden dus meld je snel aan! Wil je eerst kijken of je hockey wel leuk vindt, dat kan! Kom een paar keer meetrainen op de instuiftrainingen op de zaterdagen van 9.30 - 10.30 uur. Deze trainingen worden gegeven door enthousiaste HIC-leden en zijn voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Na a� oop drinken we samen gezellig limonade in het clubhuis. Op onze website www.hichockey.nl vind je meer informatie hierover.

Marieke Coumans, sponsorcommissie Hockeyvereniging HIC

Onze jeugd heeft mede dankzij Rabobank Amstel en Vecht onze toekomstOnder het credo ‘Onze jeugd heeft onze toekomst’ is MHC Amstelveen in 2012 een nieuw jeugdbeleid gestart. Met als resultaat onder meer de oprichting van de MHC Amstelveen Hockeyschool. De jongste jeugd krijgt direct opleiding van de beste trainers. Behalve het aanleren van de basistechnieken, houding en creativiteit ligt de focus vooral ook op plezier. Niet alleen bij de trainingen en wedstrijden maar ook bij de niet-hockey activiteiten. MHC Amstelveen is immers meer dan hockey alleen!

Sinds 1 januari 2012 is Rabobank Amstel en Vecht de jeugdsponsor van MHC Amstelveen. Hierdoor zijn wij in staat de ambities uit het jeugdbeleid te realiseren. Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs op zaterdagochtend of train vrijblijvend een keer mee en ervaar het zelf. Informatie hierover is te vinden op onze website www.mhc-amstelveen.nl.

Robert Goos, voorzitterMHC Amstelveen

Rabobank Schoolhockeytoernooi‘Lekker sporten is het � jnste wat er is’, roepen sporters graag in koor. Persoonlijk voeg ik daar aan toe: ‘Van alle sporten is teamsport verreweg het leukst. Teamsport is namelijk niet alleen leuk, je leert er ook veel van! Als team ervaar je dat je samen het verschil maakt.’

Het Rabobank Schoolhockeytoernooi is hier het bewijs van. Het Amstelveens Sportbedrijf organiseert dit jaar samen met de hoofdsponsor Rabobank Amstel en Vecht en de hockey-clubs Myra, AMVJ en HIC de 16e editie van dit toernooi. Ook dit jaar wordt het weer één groot feest op de plaatselijke hockeyvelden, wanneer ruim 450 schoolkinderen uit Amstelveen en Ouderkerk a/d Amstel op donderdag 25 oktober (herfstvakantie) de sportieve strijd met elkaar aangaan en samen ‘hun beste sticks voorzetten’.

Jan Tonkes, manager SportstimuleringHet Amstelveens Sportbedrijf

www.rabobank.nl/amstelenvecht

Rabobank Amstel en Vecht wenst iedereen een sportief seizoen.

Rabobank. Een bank met ideeën.

Page 11: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 11

Je ziet sporters ze steeds meer

gebruiken, de sport com-

pressiekousen van Herzog.

Hierdoor heb je minder last van

spierpijn, loop je makkelijker en

herstel je sneller. Tijdens het sporten komen blessures aan de onderbenen veel voor. Bij het hardlopen, springen, wenden keren, snel afremmen hebben de benen veel te verduren. De Herzog Sport Com-pressiekousen werken preventief, verminderen de pijn en bevorderen het herstel na inspanning. Harald Herzog, de uitvinder van deze sport-kous: “De werking is tweeledig. Je hebt een bandage-effect en je hebt verbetering van de microcirculatie.”Over het bandage-effect van deze enige sportkousen die een weten-schappelijk aangetoonde werking hebben. Herzog: “Je hebt bij deze kousen een relatief hoge compressie.

En dat moet ook. Bij iedere pas wordt tot wel drie keer het lichaamsgewicht opgevangen. Zo’n kous geeft een goe-de schokdemping. De klap en het schudden van de kuispieren bij het neerkomen wordt optimaal geneu-traliseerd. De klap De ‘klap’ tijdens de landing wordt opgevangen waar-door her veel minder spierschade zal optreden” Het geheim is ook dat de comprimerende werking van de kous ongeveer hetzelfde blijft, ook al wordt de kuitspier afwisselend qua omvang dikker of dunner (door aanspannen of ontspannen). Over de micro circulaire verbete-ring, zegt Herzog het volgende: “De spierpompwerking tijdens het lopen functioneert beter doordat de kousen een afnemend drukverloop kennen vanaf de enkel naar de knie. Als posi-tief gevolg hiervan zal het aderlijk bloed met daarin opgelost de afval-stoffen van het verbrandingsproces, makkelijker tegen de zwaartekracht in, vanuit de benen richting het hart worden afgevoerd. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de compressie van de kous voldoende hoog is, daarbij een hoge weerstand heeft en de juiste aflopende drukwaarden heeft.”Hockeyers, hardlopers, golfers, vol-leyballers; steeds meer sporters ge-bruiken de kousen. De Sportkousen van Herzog zijn overigens te verkrij-gen bij de fysiotherapiepraktijk van Jumph en de harloopwinkel van Run-nersworld, beiden gelegen in Am-stelveen.

Het geheim van een sportkous

Ze voelen zich soms roependen in de woestijn: Joukje Versluijs en Sander Schouwstra. De twee hebben overigens niet alleen daarom sinds kort hun krachten gebundeld. De website via welke hun twee praktijken gratis advies geven mag zelfs revolutionair genoemd worden.

Versluijs is mede-eigenaar van JUMPh, een praktijk voor fysio-therapie aan de Keizer Karelweg en Maalderij. Schouwstra is mede- ei-genaar van Medisch Centrum IBIS, dat huis houdt in sport- en fitness-centrum All Sports aan de Van der Hooplaan. De twee wisten al langer van elkaars bestaan af en kenden ook de kwaliteiten van de ander. Ze had-den ook beiden een topsportbegelei-dingsverleden. Daarom besloten ze half april over te gaan tot een vorm van samenwerking, iets dat vrij uniek is in het toch te weinig structureel samenwerkende medische wereldje. Inmiddels zijn de praktijken van de twee, op basis van kwaliteit en inzet, zelfs de zogeheten ‘preferred suppli-ers’ van Sportservice Amstelveen.

Na zijn studie aan de A.L.O., de sport-academie, werkte Schouwstra onder andere voor de Nederlandse hockey- en honkbalbond, Ajax en hockeyclub AH&BC. Ook begeleidde hij individu-ele atleten zoals rugbyers. Versluijs werkte bij het Nederlands dames volleybalteam, de nationale basket-balploeg en in het eredivisievoetbal van Zwitserland. Veel topsport dus. Maar voor de duidelijkheid: ze heb-ben beiden juist tot doel iedereen te

willen en ook kunnen helpen. “Jong, oud, dik, dun; iedereen die actief wilt worden, bijvoorbeeld na een totale heupoperatie, behandelen wij ook. We zijn zeker niet alleen op topspor-ters gericht,” aldus Schouwstra.

Ze willen in de regio Amstelland be-kend worden vanwege hun ‘state of art’ kwaliteit die er beschikbaar is op het gebied van revalidaties. Versluijs: “We behandelen al patiënten samen. Dan verwijzen we ze naar elkaar door. Na een knieoperatie kunnen ze bij mij komen voor een behandeling met

de ARP, waarna ze in het fitnesscen-trum bij Sander kunnen revalideren. Of precies andersom. We bespreken ook ‘second opinions’ met elkaar. Schouwstra: “Ik zie ons nog een ex-pertise spreekuur gaan opzetten met een orthopeed erbij. En zijn te veel patiënten die niet vooruit gaan on-danks allerlei behandelingen. Daar moeten wij met z’n allen - behande-laar en patiënt - kritischer op worden en naar gaan handelen.”

Schouwstra wil graag hoge eisen stellen waardoor je kritisch moet

blijven. “Passief behandeld worden, zoals alleen met massage, heeft vaak geen enkele zin. Teveel collega’s doen aan passieve therapie. Passief op de behandelbank gaan liggen en fysio-toverhanden verwachten, werkt dus niet. Er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk dan alleen vanuit een be-handelkamer werken.” Zijn collega Versluijs valt hem bij: “Het is niet van deze tijd om niks te doen. Ik ben wel eens door een huisarts gebeld dat de patiënt eerst zes weken moest rusten. Wat bleek: ik had hem al actief behan-deld en de man was intussen al gere-

valideerd.”

Interessant en revolutionair is hun website www.sportserviceparame-dischblessureconsult.nl. Via deze site kan je gemakkelijk contact zoeken. Je vult je gegevens in en wordt dan door een fysiotherapeut teruggebeld voor een eerste (gratis) advies. Op een heel laagdrempelige manier kom je zo in contact met een specialist met veel ervaring op het gebied van fysiothe-rapie en (sport)revalidatie. Uiteraard moet je voor ‘zwaardere’ kwetsuren, zoals aanhoudende rugklachten of een hernia-revalidatie, een afspraak maken. Maar ook als je maar niet opschiet met je conditietrainingen, kun je op maat advies krijgen. Dan moet je bijvoorbeeld intervaltrainin-gen gaan doen. Een heel brede moge-lijkheid om een consult te krijgen. Voor leden van clubs/verenigingen die bij Sportservice Amstelveen zijn aangesloten, is dit gratis.”

Disciplines JUMPh en IBIS:fysiotherapiemanueel therapie ARP-therapie (50-60% sneller herstel)dry needlingoefentherapie Cesar & Mensen-dieckhaptonomiesport fysiotherapiemedische fitness begeleidingorthopedische en medische revalidatiecoachingacupunctuursportpsychologiesamenwerking met specialisten zoals orthopeden, hardloopcoaches en voe-dingsdeskundigen

Sander Schouwstra (links) en Joukje Versluijs (midden) leggen een geïnteresseerde uit hoe hun nieuwe site werkt. FOTO: Kimon Inglessis

JUMPh en IBIS: een gouden combinatie

Behalve dat sport goed voor de ge-zondheid is, is sport een uitermate geschikte omgeving voor zelfont-dekking. Sport is een terrein waar kinderen op een veilige manier vaar-digheden kunnen leren, toepassen en oefenen. Wat mooi is, is dat kin-deren in de sport vaardigheden le-ren die ze ook kunnen toepassen op school en andersom. Vaardigheden kunnen getest en ontwikkeld wor-den. Er kunnen risico’s genomen worden en van fouten kan geleerd worden.Er zijn veel verschillende vaar-digheden die kinderen leert tijdens het sporten. Voorbeelden hiervan zijn leren omgaan met en blijven doorgaan bij tegenslagen, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, omgaan met feedback, leren regels en grenzen te volgen/waarderen, omgaan met emoties, en gevoelens van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfwaardering ontwikkelen. De factoren die de sportdeelname van kinderen negatief kunnen beïn-vloeden, worden allemaal beïnvloed door volwassenen. In eerste instan-tie willen kinderen namelijk ge-woon lekker sporten, met vrienden zijn en zichzelf verbeteren.

Waarom hoort plezier centraal te

staan?Plezier is de belangrijkste reden dat een kind (en veel volwassenen) aan sport doet. Wanneer kinderen stoppen met sport komt dit vaak vanwege een gebrek aan plezier. Een enthousiaste en betrokken omge-ving leidt tot meer plezier. Tevens leidt ervaren zelfverbetering tot meer plezier.Plezier is dus de belangrijkste reden dat een kind (en veel volwassenen) aan sport doet. Het plezier in sport op jonge leeftijd hangt samen met de ondersteuning en goedkeur-ing van volwassen, zoals ouders en coaches. Op latere leeftijd wordt de mate van plezier ook beïnvloed door leeftijdsgenoten. De mate van plezier wordt ook bepaald door de ervaren competentie. Het is belang-rijk dat een kind sport in een com-petitie dat past bij zijn niveau. Als een kind het gevoel heeft dat hij zich constant kan verbeteren, zal hij veel meer plezier in zijn sport hebben. Vriendschappen spelen ook een rol in de mate van plezier in sport. Het maken van vrienden en samen zijn met vrienden is één van de redenen dat kinderen aan sport doen. Als men goede vriendschappen heeft in de sport zal men langer aan sport blijven deelnemen, heeft men posi-

tieve sportervaringen, verhoogt de eigenwaarde en heeft men meer plezier.

Anoek de Voogd is bewegings-wetenschapper en heeft na die opleiding de praktijkopleiding tot sportpsycholoog voltooid. Hierna is zij haar eigen praktijk begonnen. Zij ontvangt haar cliënten bij Jumph te Amstelveen (www.jumph.nl).

Anoek de Voogd, Sportpsycholoog VSPN ®, www.anoekdevoogd.nl

Sport goed voor kinderen?

Page 12: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 12

KLIMPARK FUN FOREST in het Amsterdamse Bos, voor kleine en grote apen!Het vierde seizoen van Fun Forest in het Amsterdamse Bos zit er bijna al weer op, zegt eigenaar Ernst-Jan Swarte. In 2009 opende het klim-park, gevestigd in de entree van het Amsterdamse Bos, voor het eerst. Inmiddels weten steeds meer particulieren, scholen, bedrijven, kinderfeestjes en sportieve recre-anten hun weg te vinden door de bomen bij Fun Forest.We bieden voldoende uitda- ging voor jong en oud met onze 9 klimparcoursen die oplopen in hoogte en moeilijkheidsgraad. Daarnaast hebben wij ook leuke teambuilding programma’s voor bedrijven. Na het ontvangen van een veiligheidsinstructie mag je afhankelijk van je lengte en leeftijd kiezen uit de verschillende klim-parcoursen. We laten mensen altijd

eerst een makkelijk tot makkelijk tot medium zwaar parcours klim-men, zodat ze niet het risico lopen om zichzelf te overschatten. Het is toch heel anders als je vanaf 5 meter uit een boom naar beneden kijkt in plaats vanaf de grond naar boven. Het hoogste punt in het klimpark zit op 12 meter hoogte in een tok-kelbanenparcours dat over het wa-ter gaat. Dat parcours vinden de meeste volwassenen en kinderen het gaafst, omdat er veel tokkel-banen in zitten. Wij hebben in ieder klimparcours wel een aantal tokkel-banen en leuke uitdagingen zitten. Klimpark Fun Forest is dit seizoen nog tot en met 29 oktober geopend, wo 12.00 – 18.00 en za/zo van 11.00 – 18.00. Laatste check-in om 15.00. In de herfstvakantie dagelijks geopend van 11.00 – 18.00.

Voor boekingen of meer informa-tie: www.funforest.nl

Klimpark fun forest

Sportservice Amstelveen om u te dienen!Bij de lancering van een fonkelnieuwe sportkrant in Amstelveen hoort tenminste ook een sportief organisatorisch nieuwtje. En dat is de presentatie van Sportservice Am-stelveen: een bundeling van taken en mens-

kracht van de STAV (Stichting Topsport Amstelveen) en de afdeling Sportstimulering van het Sportbedrijf Amstelveen. Sportservice Amstelveen zal na de fusie onderdeel zijn van een vernieuwd Sportbedrijf.Voor samengaan van de twee organisaties is vooral gekozen omdat in de praktijk al steeds nauwer wordt samengewerkt. Bovendien wordt sinds 2011 geopereerd vanuit één gemeenschappelijke visie:

“Amstelveen Beweegt Gezond!!” en worden acties uitgevoerd op basis van een integraal sportmodel:

Onze inspiratie: wij willen een bijdrage leveren om jong en oud(er) in beweging te krij-gen, iedereen aanmoedigen om aan een sport te gaan doen, breedtesportverenigingen steunen om hun maatschappelijke rol optimaal te kunnen vervullen, hun sporttalen-ten kansen bieden om zich verder te ontwikkelen en waar mogelijk helpen topsport in en rond Amstelveen “van onderop” te bewerkstelligen.Onze belangrijkste supporter: de gemeente Amstelveen. Die is onze grootste sponsor en uiteraard de instantie waar de hoofdlijnen en accenten van het te voeren sportbeleid in Amstelveen worden bepaald. Maar voor ons is het ook de partner die ons voluit steunt om andere partijen van het belang te overtuigen om “mee te doen aan gezond bewegen”: scholen, wetenschap, medisch-sociale zorginstellingen, het bedrijfsleven en anderen.Dat is ook nodig want uit ervaring weten wij : “alleen samen met partners uit zoveel mogelijk maatschappelijke geledingen gaat dat lukken!” Voorbeeld: onze BesturenAcademie, die sport (-en andere) verenigingen op een laagdrempelige manier kansen wil bieden om op allerlei terreinen –van bestuurlijk tot medisch- de benodigde kennis en informatie te verwerven. Zo’n opzet kan niet zonder de hulp van deskundigen, die bereid zijn hun expertise vrijelijk ter beschikking te stel-len. De positieve respons op onze vraag om steun heeft er inmiddels toe geleid dat wij met de academie al dit seizoen kunnen starten. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt Nog een voorbeeld: het succesvolle initiatief om met een aantal talentscholen te star-ten krijgt zeer binnenkort een vervolg in de stichting van een overkoepelende Talen-tenAcademie Amstelveen. De functie van dit instituut is letterlijk en figuurlijk: delen van kennis en ervaring op het gebied van opleiden, trainen begeleiden en coachen van talentvolle jeugdige sporters (10 -18 jaar)Het idee is dat talenten en trainers/coaches uit verschillende takken van sport elkaar ontmoeten om samen te trainen, ervaringen uit te wisselen en zo van elkaar te leren en beter te worden. Zo’n opzet kost uiteraard wel wat maar door bundeling van krachten van alle partners uit onze ketting gaat dit unieke project zeker een succes worden.En dit zijn nog maar twee voorbeelden uit een reeks van projecten waarmee Sportser-vice Amstelveen de Amstelveense gemeenschap sportief van dienst wil zijn.Wij hopen daar ook in deze krant regelmatig melding van te maken, maar u kunt ons ook vinden op www.sportbedrijfamstelveen.nl

Dirk LandsaatDirecteur Sportbedrijf Amstelveen s p o r t b e d r i j f

“Amstelveen Beweegt Gezond!!” Samenhangend Sportbeleid

Sports Productions | Eye4Sports.nl

www.eye4sports.nl

Waarin onderscheiden wij ons van de concurrentie? Door onze brede en lange ervaring, vele contacten en eigen (professionele)

sportachtergrond.

Hier kunt u terecht voor:

Sportfilms, sportfotografie, redactie, uitgeven/kranten sportboeken.

Organisatie van sportevenementen.

Sportstudiebeurzen.

PR sport en persvoorlichting.

Sport & Media

Page 13: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 13

‘‘Eind 2012 bestaat het Ne-derlands Olympisch Comité 100 jaar. Ter gelegenheid van dat eeuwfeest brengt het NOC een jubileumboek uit, waarin de meest markante momenten en belangrijkste sportpresta-ties in het bestaan van het NOC uitvoerig worden beschreven, soms bezien vanuit het oog-punt van 50 jaar en later.

Sjoukje Dijkstra behoort tot de be-langrijkste sportvrouwen van Ne-derland en zij krijgt in dat boek een prominente plaats. Driemaal werd zij wereldkampioen en vijfmaal Eu-ropees kampioen in een in ons land weinig, maar in het buitenland veel beoefende sport, het kunstschaat-sen. Nadat zij in 1960 al de zilveren medaille op de Olympische Spelen van Squaw Valley had gewonnen, veroverde zij vier jaar later in Inns-

bruck goud. Daarmee pakte zij voor Nederland de eerste gouden medail-le in de meest beoefende en bekeken Olympische wintersport.

In 1980 verscheen er een boek over deze bijzondere vrouw, die tot 1972 aan de Amsterdamseweg in Am-stelveen woonde. Een groot sport-vrouw dus en één van de drie sport-iconen die Amstelveen rijk is. Immers wielrenner Peter Post stond bekend als de lange Amstelvener, en de min-der op de voorgrond tredende zwem-ster Jolanda de Rover won in 1984 in Los Angeles de gouden medaille op de 200 meter rugslag en ook nog eens brons op de 100 meter rugslag. Onder de titel ‘Met vallen en Opstaan’ schreef de toenmalige radioverslag-gever Jan Hof een boek over de car-rière van Sjoukje Dijkstra. 32 jaar na het verschijnen is dat boek nog steeds

meer dan het lezen waard omdat het op verbluffende wijze inzicht geeft in het doorzettingsvermogen, dat een jong meisje moet hebben om in haar sport de top te bereiken. Zelfs meer dan tegenwoordig omdat sport in de jaren ’50 zeker politiek geen erken-ning ondervond, de faciliteiten mini-maal waren en er al helemaal geen sprake was van enige financiële tege-moetkoming. Integendeel, er heerste de tijd van het puriteinse amateur-isme. Geld voor een sportprestatie of zelfs maar voor een demonstratie was verwerpelijk en als dat aan het licht kwam, werd je meteen voor het leven uitgesloten. Alleen al het rijden naar een ijsbaan voor een demonstra-tie, kostte de sporter of zijn ouders bezinegeld. Ze moesten het zelf maar betalen.De bibliotheek van Amstelveen is eenmaal uitgeroepen tot de beste van Europa en een aantal jaren achter

elkaar tot de beste van Nederland. Het was dus niet zo gek dat ik in die bibliotheek eens op zoek ging naar dat boek ‘Met vallen en opstaan’. Maar nee, helemaal niets. Ik dacht even: het zal toch niet waar zijn dat… Daarom probeerde ik eens een andere Amstelveense sportcoryfee: Peter Post. Maar ook niets over hem. Zelfs het meesterwerk van journalist Joop Holthausen: ‘Het geheim van Raleigh’ is er niet te vinden. Dit boek verhaalt over de grote successen van Peter Post als ploegleider. Iets zoeken over Jo-landa de Rover heb ik maar niet eens meer geprobeerd. Het is beschamend, dat een biblio-theek met zo’n uitgebreide collectie, de in boeken beschreven hoogte-punten van de Amstelveense sportge-schiedenis negeert. Een onthutsend gebrek aan historisch besef noem ik dat en een grove minachting voor wat er in eigen woonplaats, waarop we geacht worden trots te zijn, gebeurt. De bibliotheken van Amstelveen ont-vangen jaarlijks een aardige subsidie, alhoewel daar het afgelopen jaar op is gekort. Maar als een bibliotheek de werken met de geschiedenis uit eigen omgeving negeert, verdient ze ook geen subsidie van die omgeving. Een troost is, dat de medewerkers van de bibliotheek zich een ongeluk zijn geschrokken en hard op zoek zijn om

dit boek over Sjoukje Dijkstra alsnog in bezit te krijgen. En dat is gelukkig gelukt. Daarvoor waardering. Overi-gens Jan Hof uit Assen heeft er nog een paar.En dan nog een tip: teken maar vast in op het boek 100 jaar NOC. Het gaat weliswaar over sport, maar toch…’’

Frits Suèr, zelf geboren Amstelve-ner, is voormalig sportjournalist en nog steeds een gewaardeerd sport-marketeer, Hij is gevraagd vooral de sportzaken in Amstelveen in een aantal columns eens kritisch te be-lichten.

Bibliotheek moet zich schamenColumn: Frits Suèr

Moniq

ue v

/d V

orst

Udo H

esse

lsPe

ter

Post

Bert

Goe

dkoo

pJo

land

a de

Rov

erPe

ter

van

Noord

Patr

ick B

os

Mich

ael R

eizig

er

Kelly

Jon

ker

John

Bos

man

Karel

Giet

elink

Onze eregalerij

Wielrenner. Winnaar Parijs-Roubaix in 1964, 65 zeges in Zesdaagsen en later befaamd ploegleider van de Ti-Raleigh ploeg. Overleden in 2011.

Voetballer bij o.a. Ajax, AC Milan en Barcelona. 6x landskampioen, win-naar Champions League en wereld-beker, 72 interlands.

De volgende Amstelveners betekenden veel voor de Amstelveense sportgeschiedenis:

Volleyballer. Meer dan 200 inter-lands, 6x kampioen met Martinus, als damescoach Europees kampioen.

Wielrenner. Behaalde in 2012 brons op de Paralympics op de 1 km tandem (samen met zijn slechtziende maat Rinne Oost).

Hockeyster. 1x Ned. Kampioen met AH&BC, zilver Olympische Spelen 2012, 32 interlands.

Voetballer bij o.a. Ajax, Anderlecht en AZ. 7x landskampioen, winnaar EK 1988 (met Oranje), winnaar UEFA Cup en Supercup, 30 interlands.

Handbiker. Wereldkampioen Iron Man, 2x zilver Paralympics, 5x wereldkampioen, 6x Europees kampioen.

Goud op 200 meter rugslag en brons op 100 meter rugslag op de Olympische Spelen in 1984. 12x na-tionale titel, 1x brons op een WK, 2x zilver EK en 1x brons EK.

Zeiler. Won goud op de Paralympics van 2012 bij het zeilen in de Sonar-klasse.

Meervoudig Nederlands judokampi-oen en zestien jaar bondscoach ge-weest van de nationale damesploeg.

Was topbasketballer en is nu bas-ketbalcoach. Hij speelde o.a. bij BV Amstelveen en Fresno University (USA). Hij kwam 97 keer voor het Nederlands team uit.

Drievoudig wereldkampioene en vijfvoudig Europees kampioene kunstrijden op de schaats. Goud en zilveren medailles op de Olympische Winterspelen van respectievelijk 1964 en 1960.

Sjou

kje

Dijk

stra

Page 14: Sportkrant Amstelveen - September 2012

SportAmstelveen 14

Meer info:i. www.BixBox.nle. [email protected]. 06 27 38 68 41

Bent u op zoek naar een van dezespecifieke producten, maar dan wélgemaakt door professionals? Wijmaken ze sinds 1986. Betrouwbaaren vakkundig.

Een BixBox-video: ter herinneringof als promotie. Het is een uitstekendmiddel om uw naamsbekendheid tevergroten. Een video verduidelijkt uwboodschap!

BedrijfsfilmsCommercials

Live-registratiesEducatiefilms

Instructiefilms Evenementenfilms

Media Productions | BixBox.nl

BeTrouwBaar & VakkundigVideoproducties

Page 15: Sportkrant Amstelveen - September 2012

Colofon

SportAmstelveen 15

16 september - HOCKEy Amsterdamse Bos Start hoofdklasse dames en heren met o.a. AH&BC - Pinoké (derby).

16 september - wIELRENNEN WTC de Amstel 11e Jeugdtoernooi.

16 september - VOETBAL RODA '23 – SDO, Nautilus – Muider-berg en NFC - Zuidoost United.

17 september - VOLLEyBALAMstelveen - Zaandam (heren)

22 september - VOETBAL RKAVIC - AmstelveenH. (derby!) en RODA '23 - SCW (derby!).

22 september - DENKSPORT Keizer Karel College 5e Brainwave.

22 september - VOLLEyBAL AMstelveen - Amsterdam (dames)

23 september - HOCKEy Hurley - HDM, Pinoké - SCHC (dames) en Pinoké - SCHC (heren).

23 september - VOETBAL Sporting Martinus – Geinburgia en Ouderkerk- Nautilus (derby!).

23 september - BADmINTON De Meerkamp - Van Zijderveld - DKC.

29 september - VOETBAL AMVJ – Zandvoort, NFC - WV-HEDW, AmstelveenH. – EDO, Sp. Martinus - RODA '23 (derby!) en Ouderkerk – Voorland.

26 september - HOCKEy AH&BC - Hurley (dames).

29 september - VOLLEyBAL AMstelveen - Simokos (dames)

29 en 30 september - ATLETIEK AV Startbaan Nederlandse Kampio-enschappen Estafette.

30 september - VOETBAL RODA '23 - United SV/Davo, Nautilus - BVV '31, NFC – Muiderberg en RAP - VVUA Ardahanspor.

30 september - HOCKEy Hurley - SCHC, Pinoké - Den Bosch (dames), AH&BC - Voordaan (heren).

Vanaf 1 oktober zie de website:www.sportamstelveen.nl/kalender.

Heeft u zelf een evenement aan te melden? Mail alle gegevens naar [email protected].

Kalenderwanneer gebeurt er wat in Amstelveen?

Mail je antwoord naar [email protected] is de bal?

ColofonHoofdredactie:Maarten Bax

VormgevingKees Jongboomwww.keesjongboom.nl

Oplage:35.000

Aan dit nummer werkten mee:Ernst-Dirk van Leenen, D.C., Frits Suèr, Anoek de Voogd, Adriaan Jeu-kens, Dr. R. J. Noorda, Maarten Bax, Kees Jongboom, Kimon Inglessis, Ron Baltus, Stanley Gontha en Marc Blom-mers, Hans van Beek.

Gegevens uitgeverij en re-clame/advertenties:Eye4SportsEikenrodelaan 861181 DJ Amstelveenwww.sportamstelveen.nlwww.eye4sports.nlKvK: 34344324 te AmsterdamTel: 06 - 27 38 68 41 (hoofdredacteur Maarten Bax)

Vragen/opmerkingen/tips: [email protected]

SportAmstelveen Krant:SportAmstelveen verschijnt 4 x per (sport)seizoen en wel halverwege de maanden september, december, maart en juni.In een oplage van 35.000 wordt zij huis-aan-huis in Amstelveen verspreid. Ook bij (de grotere) sport-verenigingen/clubs, sportscholen en openbare ruimtes zoals bibliotheken en zwembaden wordt hij aangeboden.

(Amstelveen kent volgens de laatste tellingen 224 sportverenigingen/-organisaties. 68% van de Amstelveners doet op één of andere manier aan sport waarvan sport 46% in vereni-gingsverband. Bron: gemeente Amstelveen)

Aanspraakelijkheid:De Amstelveense Sportkrant is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ont-staan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de in-houd van deze krant kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaaktNiets van deze uitgave mag worden gebruikt zonder schriftelijke toestem-ming van de hoofdredacteur.

Deze week starten er drie scho-len in de gemeente Amstelveen voor het tweede jaar met het programma Schooljudo.nl. Circa 210 kinderen krijgen 12 weken lang judo aangeboden.

Al 8 jaar is Schooljudo.nl het ju-doprogramma voor kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar binnen het ba-sisonderwijs. Aan de hand van ju-dovormen wordt tijdens een schoolse en naschoolse periode gewerkt aan normen, waarden, weerbaarheid, sa-menwerken, conditie en coördinatie. Zilveren Kruis Achmea heeft zich als landelijk partner verbonden aan het programma Schooljudo.nl. Op deze wijze draagt de zorgverzekeraar bij aan de gezondheid van de jeugd en maakt zij het mogelijk voor de jeugd om te judoën. Jaarlijks kunnen er door deze steun ruim 20.000 kinderen op verschillende scholen in Nederland

Op zondag 16 september a.s. worden de Olympische medaillewinnaars uit de eerste teams van AH&BC in het Wagener stadion gehuldigd. Olympisch kampioenen Eva de Goe-de, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Kitty van Male, Sophie Polkamp en Marieke Veenhoven en zilveren medaillewin-naars Billy Bakker, Floris Evers, Valen-tin Verga en Klaas Vermeulen worden op deze eerste competitiedag van de hoofdklasse in het zonnetje gezet.AH&BC nodigt alle hockeyfans uit Amstelveen en omgeving van harte uit om deze Olympische toppers te zien spelen en te huldigen voor hun fantastische resultaten in Londen.

De hockeyfans kunnen die middag eerst genieten van twee spannende topwedstrijden: Dames 1 en Heren 1 van AH&BC spelen de eerste competi-tiewedstrijd van het seizoen tegen de buren van Pinoké. Na afloop van de wedstrijden vindt de huldiging plaats van de Olympischehockey(st)ers uit Dames 1 en Heren 1 van AH&BC.

Programma12.45 AH&BC Dames 1- Pinoké Dames 114.45 AH&BC Heren 1 – Pinoké Heren 116.15 huldiging Olympische toppers van AH&BC16.45 gelegenheid om op de foto te gaan met je favoriete medaillewinnaar/win-nares

Huldiging Olympische hockey(st)ersGa op de foto met je favoriete medaillewinnaar!

In de ban van judo

meedoen aan het programma.

Amstelveens Sportbedrijf heeft mede mogelijk gemaakt dat BS De Horizon, PCBS Het Palet Zuid en de Roelof Ve-nemaschool kunnen deelnemen aan het programma Schooljudo.nl. Alle groepen 3 en 4 werken tijdens een 6-weeks binnenschools programma aan belangrijke opvoedkundige ele-menten, die middels het judo speels onderwezen worden. Na afloop van het schoolse programma worden er

naschoolse lessen verzorgd, die ge-durende zes weken op een centrale plek in de wijk plaatsvinden. Uitein-delijk kunnen de kinderen beslis-sen om structureel te blijven judoën en lid te worden van de lokale ju-dovereniging!

Het speciaal ontwikkelde lespakket wordt verzorgd door Karel Gietelink Sport, Budokan Korzelius en Sport & Judoclub Amsterdam. Voor meer in-formatie: schooljudo.nl

De Top Volleybal Combinatie Am-stelveen (TVCA) is ter ziele. Er be-stond geen (financiële) grond meer om verder op te bouwen. Ondanks alle inspanningen…

Vele volleyballiefhebbers probeerden het afgelopen anderhalf jaar de club te redden. Het mocht niet baten. Na-dat de stichting Topvolleybal Am-

stelveen begin 2011 al failliet was, volgde toch nog een seizoen in de DELA-league, de hoogste divisie op het gebied van het damesvolleybal. Met alle kracht werd geprobeerd om er het afgelopen seizoen nog iets van te maken. Toch werden alle wedstrij-den verloren.

Dit seizoen is er dus geen eredi-visievolleybal in Amstelveen te be-wonderen. En dat is triest. Waar

zijn die tijden van Martinus en het beroemde Bankrasmodel waar zelfs Olympisch goud uit voortvloeide? Martinus en AMVJ gaan het komende jaar verder onder de naam van vv AMstelveen. Ja, een fusieclub met twee hoofdletters, die van A(MVJ) en M(artinus). Hopelijk is er snel weer een mooie toekomst voor het Am-stelveense volleybal weggelegd. Want als Amstelveen écht furore maakte, dan was dat toch altijd met volleybal.

Bye, Bye, TVCA

Page 16: Sportkrant Amstelveen - September 2012

Sportcentrum VU