Spel in Zicht 20 - december 2013

24
SPELLENNIEUWS VOOR IEDEREEN | NOVEMBER 2013 20 | WWW.SPELINZICHT.EU ONTDEK DE NIEUWE SPELLENOOGST! ONTDEK DE NIEUWE SPELLENOOGST! Relic RunneRs • nothing PeRsonal • sPeedcuPs tRiominos tRi-Balance • BRuxelles 1893 • oRigin

description

Ontdek de nieuwe spellenoogst!

Transcript of Spel in Zicht 20 - december 2013

Page 1: Spel in Zicht 20 - december 2013

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e n | n o v e m b e r 2013 • 20 | w w w.s p e l i n z i c h t.e u

Ontdek de nieuwe spellenOOgst!Ontdek de nieuwe spellenOOgst!Relic RunneRs • nothing PeRsonal • sPeedcuPs tRiominos tRi-Balance • BRuxelles 1893 • oRigin

Page 2: Spel in Zicht 20 - december 2013

Win samen met je vrienden en familie maar liefst 15 gratis speldozen! Surf snel naar www.spelinzicht.eu en vul samen de wedstrijdvraag in. Wie weet win jij een hele kast vol spellen!!!* *kast zelf niet inbegrepen :-)

Doe mee aan onze

Surf naar www.Spelinzicht.eu en waag je kanS!Surf naar www.Spelinzicht.eu en waag je kanS!

SUPERWEDSTRIJD!SUPERWEDSTRIJD!

www.spelinzicht.eu

Page 3: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 3 | what’s in the game?

Dag spellenliefhebber,

vijf jaar geleden startten we met enkele durvers uit de reclamesector ons spellen­magazine. via website, gedrukt en digitaal magazine en samenwerking met andere media wilden we spellen op een profes­sionele én speelse manier bekend ma­ken. niet alleen bij veelspelers, die weten vaak alles al, maar ook bij gelegenheids­spelers. we werkten samen met spellen­uitgevers, winkels, clubs en iedereen in de spellenwereld.

vijf jaar later is dat opzet onveranderd hetzelfde. wel is ons magazine geëvolu­eerd. het ledenbestand is gegroeid, win­kelpunten kunnen een gepersonaliseerd exemplaar verspreiden en een interview in De standaard of op radio 1 is geen uit­zondering meer. er zijn ook werkpunten. zo ligt nederland nog wat blank. maar op korte termijn komt ook hier verandering in. De strategie is uitgetekend en binnenkort gaan we ‘De boer op’ om jullie nog meer speel­ en leesplezier te schenken.

intussen vind je hier onze 20e editie. De eerste waarin een nieuwe stijl wordt ge­presenteerd. een doordachte mix tussen wat de gelegenheids­, én veelspeler wil. tussen wat de spellenspeciaalzaak én de grote speelgoedketens aanbieden. met nadruk op spellen die nu hot zijn. en die zowel kinderen, families, startende spelers als spelfanaten aanspreken. hopelijk kun­nen jullie deze nieuwe koers smaken!

veel plezier ermee,Jesse

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e n

15

10

11

12

Magazine 20

What’s in the game?

StrategiSche bordSpellen06 • Legenden van Andor

16 • Origin

19 • Bruxelles 1893

FamiliebordSpellen07 • Brieven uit Whitechapel

11 • Relic Runners

14 • Triominos Tri-Balance

15 • Stratego Original

17 • Fantome de l’Opéra

18 • Speed Cups

KinderSpellen10 • Angry Birds Playground on top

overSpel04 • Spellennieuws!

08 • De oogst van het najaar

12 • Spellentest: Nothing Personal

20 • Verslag spellenbeurzen 2013

21 • Spellenprijzen 2013

Page 4: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 4 | Spellennieuws

Nieuwe releases, evenementen, spelverkiezingen en zoveel meer. In deze rubriek houden we je op de hoogte van het spellen­

nieuws. Hier krijg je een pittige preview van wat je de komende maanden mag verwachten.

SpellennieuwS Wat beweegt er in spellenland?

vlaamS KampioenSchap rummiKub

magda Gijsbrechts uit boechout is de nieuwe vlaamse kampioene rummikub. magda won een bijzonder spannende finale waar­aan voor het eerst in de geschiedenis van het kampioenschap 8 vrouwelijke finalistes deelnamen. nathalie pauwels uit Antwerpen eindigde tweede, ellen scheerlinck uit sint­Amandsberg veroverde de derde plaats en marie meulenyzer uit Gent werd verdienstelijk vierde.

wK ticKet to ride 2014word benelux kampioen en win een fantastische reis!

het grote wereldkampioenschap ticket to ride staat voor de deur! overal in belgië en nederland worden kwalificatietoernooien ge­organiseerd door spellenwinkels, clubs én verenigingen. van elke groep van 8 gaat 1 persoon rechtstreeks door naar de grootse benelux­finale op een zondag in mei 2014. De speler die deze finale wint, dingt in september 2014 in parijs mee naar de titel ‘wereldkampioen ticket to ride’. bovendien gaat hij of zij aan de haal met een reis naar Azië van 9 dagen en 8 overnachtingen, waaronder 3 nachten aan boord van de luxueuze eastern & orient express! meer info? surf snel naar www.facebook.com/beneluxkampioenschap

Advertentie

bordspelmania is dé digitale ontmoetingsplaats voor spellen­liefhebbers uit nederland en vlaanderen. wie niet genoeg krijgt van informatie over spellen, spelverenigingen, acti­viteiten en nieuwtjes uit de spellenwereld kan hier terecht. naast een discussie forum waar spelers elkaar vinden, helpen

en de laatste spellennieuwtjes uitwisselen, vind je er ook een uitgebreide spellendatabase en een kalender met alle eve­nementen. verder tref je een nieuwsfeed aan met de meest recente berichten van de beste bordspelblogs van de lage landen en nog zoveel meer.

Bordspelmania.eudé digitale ontmoetingsplaats voor spellenliefhebbers

Page 5: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 5 | Spellennieuws

agenda

ducosim spellenbeurs zaterdag 25 januari De Flint, Amersfoort (nl)

Zuiderspel zondag 23 maartnh conference centre Koningshof, veldhoven (vlakbij eindhoven)

de SpelmaecKerS vlaamSe Spellenquiz

tweejaarlijks organiseert spellenclub De spelmaeckers de ‘vlaamse spellenquiz’ als apotheose van hun spellendag. op zaterdag 1 februari in het oc ’t klokhuis in beveren­leie nemen vlaamse én nederlandse spellenclubs en spellenliefhebbers het tegen elkaar op in tien ronden. Alle vragen hebben op één of andere manier met de spellenwereld te maken. spelonderdelen, auteurs, spelregels, … ze passeren allemaal de revue. Daarnaast zitten er ook een aantal ver­rassende rondes in. ook een praktische proef ontbreekt niet. De win­nende ploeg kroont zichzelf 2 jaar lang tot vlaams spellenspecialist. De titel staat momenteel op naam van spellenclub incognito van waregem. Kunnen zij hun titel verlengen?

Deelname kost 20 euro per team (5 personen). hierin zit een drank­kaart van 10 euro en de inkom. meer info: www.despelmaeckers.be

KaartSpel ugo

in het najaar verschijnt het tweede spel van de nederlandse spellen uitgever ‘play this one’: uGo! Dit kaartspel is gebaseerd op het spelontwerp van ronald hoekstra (spelmagazijn en redacteur

van spel in zicht) en werd verder ontwikkeld door thomas Jansen (elven ear Games) en patrick zuidhof (play this one). het kaartspel bevat vijf soorten landerijen met een waarde van 0 tot en met 8. Deze landerijen worden in slagen binnen gehaald. meer hierover in ons volgende magazine!

5.000 jaar oude Spelonderdelen gevonden

Discovery.com meldde de vondst van bijna 5.000 jaar oude spelonderdelen in turkije. bij een opgraving ontdekten archeologen 49 uit steen vervaardigde onderdelen in vijf verschil­lende kleuren. De speelstukken – varkens, honden, piramides – lagen bij elkaar. wat de vondst erg uniek maakt.

wedStrijdDoe samen met je vrienden en familie mee aan onze superwedstrijd! Surf naar www.spelinzicht.eu en waag je kans.

‘Spel in zicht’ verwent‘spel in zicht’ verwent jouw organisa­tie of vereniging met een gratis spel­lenpakket! organisaties die spellen in de kijker zetten in hun publicaties

of activiteiten, willen we ondersteu­nen met raad en daad. contacteer ons

via [email protected] en vertel ons over jouw initiatief, magazine, nieuwsbrief,

ledenblad. we geven je graag spellen informatie én mis­schien zelfs gratis spellen.

GRATIS

SPELLEN

Page 6: Spel in Zicht 20 - december 2013

vanaf 14 jaar

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 6 | Strategisch bordspel

Beleef de legende!

Het ooit zo vredevolle koninkrijk Andor wordt geteisterd door monsters. De vijanden van het koninkrijk verzamelden hun strijdkrachten en trachtten het kasteel van de ko-ning te veroveren. De burcht houdt nog stand, maar de toestand is erg onrustwekkend. Daarom wordt de prins uitgestuurd om versterking te zoeken in alle uithoeken van het land. Daar vindt hij de hulp van enkele legendarische helden. Aan jou en je kompanen om in de huid te kruipen van een tovenaar, krijger, boogschutter of dwerg. Want het lot van Andor ligt in jouw handen!

Legenden van Andor

‘Spel in zicht’ beoordeling‘Legenden van Andor’ is het geesteskind van Michael Menzel. Geen nieuwkomer in de spellenwereld want hij leverde een ar-tistieke bijdrage aan Kolonisten van Catan, Cuba, Stenen Tijdperk, Kathedraal, Shogun …

Dit is echter het eerste spel dat door Michael zelf werd bedacht. En met succes. Want het spel wist de felbegeerde Duitse prijs ‘Spiel des Jahres 2013’ in de categorie expertspelen binnen te halen.

Het coöperatieve bordspel is te vergelijken met het lezen van een mooi fantasy boek waarbij de verhaallijn tijdens het spelen verder ontwikkeld. De vijf scenario’s zorgen voor voldoende variatie en dompelen je vol-ledig onder in de wereld van Andor.

Zijn je vijf legendes gespeeld? Geen nood, ondertussen zijn er reeds uitbreidingen. Dit bewijst meteen de populariteit van het spelconcept.

voldoende wilskracht kan je ook ‘s nachts heel wat kilometers afreizen en gevechten aangaan.

tijd is je vijandAan de hand van een korte briefing worden de spelers onmiddellijk ondergedompeld in de wereld van Andor. De eerste legende wacht!

Als held heb je de keuze uit één van drie acties: bewegen, vechten of wachten. Reizen door het wonderlijke land kost één uur per regio die je doorkruist. Wie wil vechten gooit de dobbelsteen. Afhankelijk van het aantal worpen dat je nodig hebt om de vij-and te verslaan, kost dit je meer of minder tijd. Ook wachten neemt één uur in beslag.

Tijd is zo een erg belangrijk onderdeel want doorheen de dagen en de gevechten ontwik-kelt de legende zich verder. Er komen steeds meer en sterkere vijanden en ze naderen het kasteel! Indien de monsters het kasteel innemen gaat het koninkrijk definitief verlo-ren. Let op: sommige vijanden zijn zo sterk dat je ze enkel samen kan verslaan! Je moet dan ook goed overleggen wie welke vijand aanpakt.

Is één legende volbracht dan wachten nog vier andere die jullie samenwerking steeds meer op de proef stellen.

word de held van andor‘Legenden van Andor’ is een coöperatief bordspel waarbij iedere speler kiest voor de mannelijke of vrouwelijke versie van één van de helden van Andor. Je krijgt bij-horende dobbelstenen en een heldenkaart waarop gezondheid, wilskracht, uitrusting, geldbeurs en speciale vaardigheden worden bijgehouden.

In het midden van de tafel komt een dub-belzijdig bord met daarop het koninkrijk Andor. Aan de zijkant vinden we een dagspoor. De tijd tussen zonsopgang en zonsondergang duurt zeven uur, maar met

‘Legenden van Andor’ won de felbegeerde prijs ‘Spiel des Jahres 2013’ in de categorie

expertspelen

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): michael menzel

uitgever: 999 Games

60­90 minuten

2­4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 7: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 7 | Familiebordspel

De steegjes van Londen

“Ik pleegde zonet een moord. Mijn slachtoffer, een dame van lichte zeden, wist nog net een kreet te slaken vooraleer haar laatste adem uit te blazen. Het lokt de arm der wet nu naar de plaats van de misdaad. Ze zullen uiteraard nooit snappen waarom ik dit gedaan heb. Met wetten en handboeien en wapens spoeden ze zich in de richting van waaruit die doordringende schreeuw kwam. Ze vinden het lijk. Maar ik ben al spoorloos, ik ben op de vlucht. Ik … ben Jack.”

‘Spel in zicht’ beoordeling‘Brieven uit Whitechapel’ is een aanrader. Maar voor de volledigheid toch enkele kanttekeningen.

De eerste betreft de kwaliteit van het regel-boekje. Dat is nodeloos complex voor een spel dat in zijn essentie eenvoudig speelbaar is. De vertaling laat te wensen over en zal sommige spelers eerder afschrikken.

De tweede bedenking: met hoeveel spelers je ook bent, er zijn altijd vijf detectives om te verdelen. Prima idee, alleen zorgt het ervoor dat teamwork juist moeilijker wordt naar-mate er meer spelers meedoen. En hoe meer spelers, hoe trager het spel verloopt. Volgens ons zorgen 2 - 4 spelers voor het meeste spel-plezier. Maar behalve die puntjes: een uitste-kend, spannend spel!

deductievermogen Jack schrijft in het geheim al zijn verplaat-singen op, terwijl de detectives op hun beurt speuren naar bewijsmateriaal op locaties waar Jack al dan niet ooit gepasseerd is. Daardoor wordt het spel nacht na nacht ge-vaarlijker voor Jack, want de speurders kun-nen steeds beter deduceren in welke zone Jacks schuilplaats zich bevindt, en waar hij dus onherroepelijk naartoe moet vluchten. Slaagt Jack er namelijk niet in om binnen de 15 zetten naar zijn thuisbasis te vluchten, dan winnen de nobele politieagenten het spel. Veel hangt dus af van het deductiever-mogen van de 1 tot 5 speurders. Kunnen ze hun zoektocht voldoende coördineren om Jack te arresteren? Natuurlijk mogen de de-tectives niet te gul zijn met de informatie die ze delen, want de Jackspeler kan uiteraard alles horen wat de politie bespreekt.

Jack kan enkel winnen als hij nooit gevon-den wordt en de vier nachten vlekkeloos doorstaat. Hij kan beroep doen op paar-denkoetsen (2 maal bewegen in één beurt) of steegjes (een volledig huizenblok door-kruisen), maar het komt erop neer dat de speler die Jack is, een erg spannende avond tegemoet gaat. Het thema wordt dan ook perfect verweven in het spelmateriaal en de spelregels.

waar is jack?Rond de Victoriaanse seriemoordenaar Jack The Ripper werden al talloze spellen, boe-ken en films geproduceerd. De focus ligt dan meestal op het proberen onthullen van de identiteit van één van de meest beroem-de misdadigers aller tijden. ‘Brieven Uit Whitechapel’ start lichtjes anders: één speler neemt de rol van Jack op zich, en probeert net te doen als de echte Ripper: vijf moorden plegen en er nog mee wegkomen ook.

Verspreid over vier rondes, probeert Jack vijf slachtoffers te maken in de wetenschap dat de andere spelers hem als bloedhonden op het lijf zitten. Eens het slachtoffer ge-maakt, moet Jack namelijk ook nog ongezien naar zijn schuilplaats kunnen terugkeren. De detectives patrouilleren vakkundig door de vele straten en steegjes van Londen, ter-wijl Jack de mazen in het net tracht te vinden en gebruiken. Voor ervaren spelers rinkelt er misschien een belletje? Jawel: Brieven Uit Whitechapel lijkt qua opzet heel sterk op de bordspelklassieker ‘Scotland Yard’. Met een extra (sinister) sausje en enkele speciale re-gels eraan toegevoegd, brachten de auteurs een prima nieuw spel op de markt.

Verspreid over vier rondes, probeert Jack vijf slachtoffers

te maken in de wetenschap dat de andere spelers

hem als bloedhonden op het lijf zitten.

Moord en

Mystery

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Gabriele mari & Gianluca santopietro

uitgever: 999 Games

90­120 minuten

vanaf 12 jaar

2­6 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Brieven uit Whitechapel

Page 8: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Whitechapel’, is een detectivespel dat je de hele historie doet herbeleven. Een gezellig interactief en vooral spannend familiespel (zie pagina 7).

‘King Of Tokyo’, het hilarische dobbelspel, heeft er een broertje bij:

‘King of Tokyo: Halloween’

‘The Walking Dead’ is een zo mogelijk nog spannender monsterspel. Naar analogie met de televisie-serie, moet je in dit bord-spel zo lang mogelijk uit de handen blijven van een stelletje zombies. Zodra die je te

herfstgroentenNu we het over oogsten hebben: welke groente past er beter bij het najaar dan de pompoen, hét symbool van Halloween. ‘King Of Tokyo’, het hilarische dobbelspel waarbij allerlei vreemde creaturen strijden om de macht in Tokyo, heeft er een broer-tje bij: de uitbreidingsset ‘King of Tokyo:

Halloween’. Deze set kan enkel gebruikt worden als aanvulling op het originele spel. In de doos vind je naast nieuwe monsters, extra kaarten en een nieuw ‘Halloween’-mechanisme vooral: nóg meer spelplezier!

levend vers vleesMonsters zijn helemaal in dit najaar. In ‘Dungeon Roll’ neem je als avatar de dob-belstenen ter hand om de draak - en hier en daar een bloeddorstig wezen - te verslaan.

Ook in ‘Lost Legends’ kruip je in de huid van een held en ga je de strijd aan met vre-selijke monsters. Leuker nog dan het afzich-telijke schepsel de genadestoot te geven, is je buurman ermee opzadelen.

Eén van de grootste monsters uit de Britse geschiedenis is Jack The Ripper. ‘Brieven uit

Dungeon Roll Lost Legends The Walking Dead

pakken hebben, word je immers zelf een levende dode. Je speelt dan ver-der als in ‘Zombie-team’. Een spannende spel voor spelers vanaf veertien jaar.

En alsof dit alles nog niet genoeg is, is er nog meer zombiegeweld. Met ‘Dark

Darker Darkest’. Een stevig coöperatief spel met een zinderende finale. Met zijn allen samen de strijd aangaan. Zeker spelen … als je durft!

StreekproductenEen andere opvallende vaststelling bij het overschouwen van de nieuwe gezelschaps-spellen, is dat twee van de betere spellen zich afspelen in België. Een bespreking van het tactische ‘Bruxelles 1893’ vind je op pa-gina 19.

Het tweede Belgische spel is ‘Brugge’, een leuk en vlot bordspel met een mooie vorm-geving dat ons meeneemt naar de hoofdstad van West-Vlaanderen, ten tijde van de 15e

eeuw.

8 | overspel

Met de vruchten van het voorjaar,

wordt in de herfst confituur

gemaakt.

we presenteren:

De oogst van het najaarDe spellenbeurs in het Duitse Essen, de jaarlijkse hoogmis voor het gezelschapsspel, is achter de rug. Het werd - alweer - een overrompelend succes, met een massa bezoekers en de voorstelling van honderden nieuwe spellen. Uiteraard zijn niet alle nieuwelingen even sterk, maar we weten met zekerheid dat heel wat nieuwe speltoppers staan te trappelen van ongeduld om door jou gespeeld te worden. Om je een lange zoektocht te besparen, presenteren wij je graag een bloemlezing over de potentieel toekomstige spelklassiekers. Dames en heren: de oogst van het najaar!

King of Tokyo: Halloween

Page 9: Spel in Zicht 20 - december 2013

heen het Noord-Amerikaanse continent en probeer je als eerste naar de Stille Oceaan te racen. Je krijgt hierbij de hulp van kaarten en Indianen. En de tegenwind? Die komt van de mensen die met jou rond de tafel zitten. Succes met deze race!

Dichter bij huis vinden we ‘De Glasstraat’, een route in Tsjechië waarlangs de beste glasblazers zich vestigden. In vier bouw-periodes laat je zien dat ook jij in deze am-bacht uitblinkt. Tenminste, als je erin slaagt om de juiste keuzes te maken in dit eerder korte maar tactische bordspel.

lekker dessertNatuurlijk laten we ook de liefhebbers van ‘iets lekkers achteraf’ niet in de kou staan. Je weet wel, zo een licht en luchtig spel als per-fecte afsluiter van een heerlijke (spel)avond.

In deze categorie valt het kaart-spel ‘Parade’ op. Met mooie illustraties gebaseerd op ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll. Dank-zij een korte speluitleg en

Ook Holland kreeg zijn eigen spel. In ‘Ticket

to Ride Nederland’ speel je het populaire treinspel op de plattegrond van Nederland. Reis jij het snelst over de vele waterwegen? Je kunt ze enkel oversteken als je tol betaalt. Let op: voor deze uitbreiding heb je ‘Ticket to Ride’ of ‘Ticket to Ride Europe’ nodig.

wereldproductenOok de rest van de wereld komt uitvoerig aan bod in de rijke oogst. ‘Russian Rail-

roads’ is een uitdagend en stevig tactisch treinspel. Zet je arbeiders efficiënt aan het werk en lever zo de grootste bijdrage aan de uitbouw van het Russische spoorwegennet.

Liever naar Zuid-Amerika? Dan is ‘Ame-

rigo’ iets voor jou. Leef je in in de wereld van de ontdekkingsreiziger, hou de concur-rentie en vooral de piraten goed in de gaten en heers over het continent. Een pittig spel met dobbeltoren die voor verrassende wen-dingen kan zorgen.

Een stuk noordelijker vinden we het decor voor ‘Lewis & Clark’. In dit prachtig vorm-gegeven bordspel ga je op expeditie door-

9 | overspel

Brugge Lewis & Clark Russian Railroads

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

dito speelduur krijg je iedereen warm voor deze perfecte afsluiter. En om het aftellen naar de feestperiode in gang te trappen belichten we graag ‘Ha-

nabi’. Een coöperatief spel voor de hele familie. Enkel door harmonieus sa-

menspelen en elkaar goede hints te geven kan je een prachtig vuurwerk bouwen en het spel winnen. B! R! A! V! O! … bravo!!!

De Glasstraat

Page 10: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 10 | Kinderspel

Playground on top

Doet de naam Sam Loyd een belletje rinkelen? Amerika’s grootste puzzelmaker ooit. Rebussen, woordzoekers, tangrammen, … Hij stond ermee op en ging ermee slapen. Hij was het ook die op het einde van de 19e eeuw claimde de schuifpuzzel te hebben uitgevonden. Oorspronkelijk was dat een bord van 4 keer 4 velden. Met op 15 van de 16 velden een getal, van 1 tot en met 15. En één leeg veld. De puzzel had als doel de cijfers eerst door elkaar te haspelen en ze vervolgens terug in de juiste volgorde op het bord te schuiven. Maak kennis met ‘Angry Birds playground on top’, een wel erg inventieve variant op deze klassieke schuifpuzzel.

Angry Birds

‘Spel in zicht’ beoordelingHet thema van Angry Birds, het opsporen en jagen op de groene varkens met kleurrijke vogels, werkt ook in dit puzzelspel uitste-kend. Bovendien duurt het oplossen van een opdracht nooit echt lang. Waardoor je telkens voldoening krijgt wanneer het je lukt de var-kens te slim af te zijn. Wedden dat je daarna een nieuwe puzzelopdracht wil uitproberen?

Ook dit Smart spel is een uitstekende hersen-trainer, gecombineerd met een flinke dosis spelplezier. Het is ook een erg mooi uitge-werkt, compact spel. Perfect om overal mee naartoe te nemen. Ons oordeel? Zoals het in de titel zelf staat: ‘top’!

langwerpige puzzelstukken De schuifpuzzel heeft langwerpige puzzel-stukken, waardoor het laatste puzzelstuk dat vertikaal verschoven wordt, niet alleen bovenaan of onderaan geplaatst kan wor-den maar ook halverwege, in het midden.

En dat is voor het oplossen van sommige op-drachten een must. Bovendien zijn er vaak meerdere juiste oplossingen per opdracht.

In de speldoos zelf zitten deze keer geen oplossingen bij de opdrachtkaarten. Geen probleem. Kan je een bepaalde opdracht echt niet oplossen? Dan vind je op het inter-net makkelijk één of meerdere oplossingen.

boze vogels!In dit puzzelspel van Smart Games gaan in totaal vijf vogels de strijd aan met de groene varkens. Transparante puzzelstukken wor-den horizontaal of vertikaal verschoven tot alle varkens op de achtergrond worden be-dekt door een Angry Bird. Doordat de puz-zelstukken vastzitten in het vierkante kader, kan je geen stukken verliezen. Extra handig.

Er zijn 24 opdrachtkaarten met op de voor- en achterzijde telkens 1 opdracht. Zoals bij andere Smart Games zijn de opdrachtkaar-ten ingedeeld in vier verschillende niveaus. Van supermakkelijk tot erg moeilijk. Op elke opdrachtkaart staan 3 tot 5 varkens afge-beeld. Telkens op achtergronden die recht uit de iPod-versie van het Angry Birds spel lijken te komen.

Kies een genummerde opdrachtkaart, leg deze op het spelbord, sluit het deksel en start met schuiven. Zijn alle varkens over-meesterd door een vogel? Dan heb je de op-dracht tot een goed einde gebracht.

Transparante puzzelstukken worden horizontaal of

vertikaal verschoven tot alle varkens op de achtergrond

worden bedekt door een Angry Bird.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): raf peeters

uitgever: smart Games

5­15 minuten

vanaf 5 jaar

1 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 11: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 11 | Familiebordspel

De Tempel der Roem

Indiana Jones, Lara Croft, die vent uit The Mummy: schattenjagers spreken altijd tot de verbeelding. Geen wonder dus dat het een graag gezien thema is voor bordspellen. Van Escape over Incan Gold. Van Lost Cities tot Fortune & Glory. Elk trachten ze op hun eigen manier de zin voor avontuur zo getrouw mogelijk weer te geven met kaart en dobbelsteen. Daar mag je vanaf heden ook Relic Runners, de nieuwste titel van Days of Wonder bijrekenen.

‘Spel in zicht’ beoordelingRelic Runners heeft zowat alles in huis om een geliefd spel te worden. Het ziet er gewoon goed uit en behalve de bonussen die zich in de tempels schuilhouden, is bijna alle informatie vooraf gekend. Spelers met strategisch inzicht of een uitstekend navigatievermogen hebben in het spel een duidelijk voordeel.

De speciale acties en willekeurig samen-gestelde tempels zorgen voor de nodige va-riatie. Wat ons betreft, doe je geen miskoop met Relic Runners. Al vinden we wel dat het avontuurlijke thema net iets meer kon wor-den weerspiegeld in het nogal mechanisch spelverloop. De prachtige uitwerking maakt gelukkig veel goed.

kan ofwel via paden die je in je eigen kleur legt. Of één keer per beurt, via een nog niet eerder betreden pad. Op die manier worden je transportopties in het oerwoud beurt na beurt omvangrijker, waardoor je steeds meer tempels kan leegro … euh

‘bestuderen’.

Eens alle tegeltjes van een tempel ontdekt zijn, verschijnt er een zogenaamde relic. Maar opgelet! Je mag zo’n waardevolle schat niet zomaar oprapen. Nee, je moet een zogenaamde ‘relic run’ uitvoeren, wat neerkomt op één vloeiende bewegings actie tussen twee relics van dezelfde keur. De schat op je eindpunt mag je wel voor jezelf opeisen, en die levert je natuurlijk een he-leboel extra punten op.

valkuilen en rugzakkenMeer diepgang komt er doordat je gere-geld naar het centrale basiskamp moet terug keren om nieuwe bevoorrading mee te graaien. Bovendien bezit elke avonturier een speciale vaardigheid, en kan je voorwerpen verza-melen die je nog wat extra mogelijkheden tijdens je beurt opleveren. Toch blijft het zorgvuldig plannen van je ideale route en volgende zetten je grootste wapen.

atletische archeologenMet een krachtpatser als Days of Wonder (zie ook Shadows Over Camelot, Ticket to Ride, Memoir ‘44) aan het roer, ben je al van één ding zeker: de kwaliteit van het spel-materiaal. Ook ditmaal oogt de productie fonkelend mooi als een kristallen schedel.

Elke speler spant zich in om het tot meest efficiënte schattenzoeker van de dag te schoppen. Op het bord komen willekeurig een aantal tempels en ruïnes die uitpuilen van de rijkdommen, speciale actiebonussen en overwinningspunten. Wie er als beste in slaagt een traject door het onontgonnen landschap uit te stippelen, maakt grote kans om naar het vaderland terug te keren met een reusachtige buit.

Om beurten mogen spelers eerst bewegen, en daarna een site onderzoeken. Bewegen

Relic Runners heeft zowat alles in huis om een geliefd

spel te worden.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): matthew Dunstan

uitgever: Days of wonder

60­90 minuten

vanaf 10 jaar

2­5 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Relic Runners

Page 12: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 12 | Spellentest

De spellentest! GEWIkT En GEWOGEn!

nothing Personal is een gangster-maffieaspel. En om dat thema in ere te houden, starten we met een bekentenis. Dit spel trok onze aandacht omwille van een zeer opvallende reden: één van de twee auteurs is een Amerikaanse collega genaamd Tom Vasel. Wellicht de meest bekend bordspellenrecensent ter wereld. Zijn inbreng zorgde ervoor dat er een heuse hype ontstond rond nothing Personal. Maar omdat niet iedereen elke dag het inter-net afschuimt op zoek naar nieuws uit spellenland, trommelden we enkele onervaren gangsters op om dit pas verschenen spel uit te testen: Sara, koen, een heel andere Sara en een veelspeler: Stefan. Aan hen om het juiste oordeel te vellen: blijkt Tom Vasels samenwerking met ontwerper Stephen Avery een schot in de roos, of verdient dit spel een enkele reis richting gevangenis?

omkopen met prachtig geldonze speelgroep leert de kneepjes van het maffiavak vrij snel kennen. stefan en Koen richten hun pijlen aanvan­kelijk op de capo, het hoofd van de maffia piramide. hij is de figuur die de grootste beloning (respectpun­ten én geld) oplevert voor de speler die hem controleert. maar er dreigt wel gevaar bij het onvermijdelijke opbod tus­sen twee of meer spelers. Krijgt een personage te veel invloed fiches? Dan trekt hij de aandacht van de arm der wet. of het nu gaat om de capo of een laaggerankte loopjongen; de gangster wordt dan onverbiddelijk de gevangenis ingedraaid.

De manier om het spel te winnen is allesbehalve rechtlijnig. niet alleen moet je vermijden de anderen (of de politie) tot vijand te maken, je moet bovendien goed overwegen welke gangster(s) je wil controleren. De juiste kaarten op het juiste moment afleggen, is maar een klein deel van je zorgen. Je moet regelmatig bluffen over je mogelijkheden.

wat iedereen aan tafel een prachtig idee vond, was de regel dat je, na een eerste aflegronde, kan kiezen om een ‘ante’ te plaatsen bij je volgende kaart. een speler kan dan aankondigen een bepaalde invloedskaart te spelen, maar er bovendien een som van bijvoor­beeld 2$ bij betalen. wil de eerstvolgende speler ook graag een kaart afleggen, dan moet hij of zij ook minstens 2$ uitgeven. en op elk moment kan de actieve speler deze ‘ante’, zoals in een spelletje poker, verhogen.

handig onderhandelenelke speler in nothing personal staat aan het hoofd van een maffia­familie en tracht tijdens het spel zoveel mogelijk ‘respect’ te verdie­nen. Dit respect verzamel je door kaarten uit te spelen waarmee je gangsters op het bord beïnvloedt. heb je het meeste invloed op een bepaalde ‘goodfella’, dan controleer je dit personage en ontvang je aan het einde van elke beurt een hoeveelheid respect.

Klinkt eenvoudig, maar stefan verklapte als meest ervaren speler dat nothing personal niet op het bord, maar vooral in de hoofden van de deelnemers wordt gespeeld! Klopt als een bus. want nothing personal werkt het beste wanneer iedereen actief met elkaar onder­handelt over … zowat alles!

De spelregels bleven bewust eenvoudig, zodat spelers vrij zijn om het met elkaar op een akkoordje te gooien over het herverdelen van kaarten, invloedfiches, geld, … is iemand van plan jouw belangrijk­ste gangster te vermoorden, dan kan je proberen deze beslissing om te draaien door handenvol geld aan te bieden. misschien kan je zelfs een nieuw doelwit voorstellen. en de actieve speler in de volgende ronde een wederdienst beloven. om die belofte daarna zonder ver­pinken te verbreken. niet vergeten: het is altijd ‘nothing personal’!

Nothing Personal werkt het beste wanneer iedereen actief met elkaar onderhandelt

over … zowat alles!

Page 13: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 13 | Spellentest

Sara (de winnaar) Het was de eerste keer dat ik het spel speelde, dus een echte strategie had ik niet. Ik kon vrij snel de rol van Capo bemach-tigen (met bijhorende ring) en speelde die tactisch uit om mijn voorsprong te verzeke-ren. De andere spelers, vooral de mannen, konden het niet laten om elkaar steeds weer te verraden. Dus kon ik me profi-leren als ‘betrouwbare’ speler. Het onderhandelingselement maakt dit spel echt plezant!

Koen Met nog een extra ronde had dit spelletje heel anders gelopen. Dan had ik Stefan zijn verraad dubbel en dik terug betaald. Maar uiteindelijk hebben we onszelf de das omgedaan en konden de twee dames door ons gebekvecht heel wat extra punten scoren. Dat neem ik er graag bij, want dit spel lost de verwachtingen van een levendige boel zeker in!

Sara Ik verwachtte aanvankelijk iets heel anders, want het maffia-thema is niet helemaal mijn ding. Maar door de enorme interactie tussen de spelers, heb ik er enorm van genoten. Doordat iedereen deals sluit, voelt niemand zich geviseerd. Het spel ziet er ook een stuk ingewikkelder uit dan het uiteindelijk speelt. Top!

Stefan Het is moeilijk te beoordelen hoeveel plezier we uit het spel haalden, en hoeveel plezier kwam uit de dynamische groep waarin we speelden. Zeker is dat wat er op het eerste gezicht als een saai spel uitzag, duidelijk garant stond voor een zeer interactieve en plezierige avond. Het spel ziet er bloed-mooi uit, is niet te zwaar en is voor zowat elk type speler ge-nietbaar. Wellicht precies wat Tom Vasel in gedachten had.

pointS oF the jury

Klokkenluiders na ongeveer anderhalf uur spelen botste onze enthousiaste groep op een potentiële valstrik van nothing personal. Doordat alles onder­handelbaar is, dreigt het spel soms lang aan te slepen.

bepaalde vendetta’s worden gewroken, en over zowat elke actie kan lang gedebatteerd worden. Geen spelletje dat je op een uurtje afrondt dus.

niettegenstaande beleefde iedereen aan tafel een geweldige avond en werd er ontzettend veel gelachen. nothing personal mag dan niet de vlotte sfeer van ca$h ‘n Gun$ of bang! hebben, toch hebben vasel en Avery een interessante formule voor een onderhandelings­spel bedacht.

het spelmateriaal in de omvangrijke doos is daarbij van de allerhoogste kwaliteit, wat zorgt voor extra spelplezier. het beste maffiaspel ooit? Dat is wellicht een brug te ver, maar dat er in deze doos heel wat speelplezier schuilgaat, daar mag je zeker van zijn!

Het mooi vormgegeven spelmateriaal zorgt ervoor dat je volldig opgaat in dit

gangster­maffiaspel.

Page 14: Spel in Zicht 20 - december 2013

Ga de uitdaging aan en plaats je stenen op de meest

instabiele plaatsen.

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 14 | Familiebordspel

Ga ervoor, maar bewaak de balans

Triominos, het spel met de driehoekige stenen, ligt al vele jaren in de winkelrekken (lees SIZ nr. 5). Dit jaar stak uitgever Goliath de spellenklassieker echter in een fris, nieuw kleedje. En met succes! Het spel won meteen de nederlandse prijs ‘Speelgoed van het Jaar’ in de categorie ’12-99 jaar’. Ook in deze nieuwe versie probeer je met iedere geplaatste steen zoveel mogelijk punten te scoren, maar er is een extra uitdaging: het bord balanceert! Triominos Tri-Balance is zo niet langer alleen voor wiskundige bolle bozen die houden van abstracte spellen, maar ook voor behendige acrobaten die graag risico’s nemen.

Triominos Tri-Balance

‘Spel in zicht’ beoordelingTriominos Tri-Balance is een familiespel voor ‘evenwichtige’ spelers. Het is een kruising tussen rekenen en behendigheid, wat het uniek maakt in zijn soort. Het speelbord en de spelstukken zijn van een goede kwaliteit en het spel werd in een mooie vorm uitge-werkt. De spelregels zijn duidelijk en kort, wat ervoor zorgt dat je heel snel kan starten. Ook de korte speelduur is een pluspunt voor jonge of beginnende spelers.

De erkenning ‘Speelgoed van het Jaar’ in de categorie van 12 tot 99 jaar is in dit opzicht een beetje vreemd. Ook kinderen kunnen er, zoals op de doos wordt gesuggereerd, perfect mee aan de slag. Wat ons betreft, is de doelgroep dus een stuk breder dan wat de Nederlandse Spellenprijs aangeeft. Spelen maar!

risico’s nemen?Het doel is om meer punten te pakken dan je medespelers. Ga de uitdaging aan en plaats je stenen op de meest instabiele plaatsen. De waarde van je zet wordt bepaald door de waarde van je steen te vermenigvuldi-gen met de plaatswaarde. Je grootste steen (waarde 5) plaatsen op een hoekpunt (waar-de 5) levert je zomaar even 25 punten op.

Maar wees vooral niet te stoutmoedig. Want als het bord kantelt, moet je jouw laatste zet terugroepen. Je verliest de punten én je beurt gaat naar de volgende speler. Schat je kansen dus vooraf goed in, anders verlies je misschien alles.

evenwicht houdenBij het openen van de doos vinden we een grote gelijkzijdige driehoek met bolle on-derkant. Dé uitdaging is het in evenwicht houden van dit spelbord.

Elke plaats op het bord kreeg een waarde: van één tot vijf. Hoe verder weg van het centrum, hoe hoger de waarde. De meest stabiele plaatsen in het centrum, hebben de waarde 1. De hoekpunten, de meest risico-volle plaatsen, kregen de waarde 5.

Iedere speler beschikt over driehoekige blokjes, ook met een waarde van één tot vijf. De stenen met een hogere getalwaarde zijn groter en zwaarder dan deze met een lagere waarde. In de loop van het spel wordt het steeds moeilijker om de grotere stenen te plaatsen zonder het spelbord uit balans te brengen.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): michael sohre

uitgever: Goliath Games

15minuten

vanaf 6 jaar

2­3 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 15: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 15 | Familiebordspel

Verbeterde smaak in een nieuw jasje!

‘Stratego’ is een 100% spelklassieker. Het oorlogsspel werd bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd - omdat de mensen toen even hun buik vol hadden van vech-ten en legers - pas een succes in 1958. In geen tijd groeide het uit tot een internationale bestseller. In dit klassieke spel draait alles om het veroveren van de vijandige vlag. Als opperbevelhebber van je eigen leger, moet je jouw strategische inzicht aanwenden om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Maar let op: voor je het weet loop je op een bom of heeft de vijandelijke spion je te pakken!

Stratego Original

‘Spel in zicht’ beoordelingQua spelmateriaal is dit een hippere versie van het klassieke Stratego-spel. Een mooiere grafische vormgeving en een handiger en steviger rek om de geslagen spelstukken overzichtelijk te verzamelen, springen met-een in het oog.

Ook beide nieuwe spelvarianten hebben een duidelijke meerwaarde. Al blijven wij - al was het maar uit nostalgie - fan van de klas-sieke variant van dit steengoede spel. Flink wat tactiek bij de opstelling van de stuk-ken, de nodige dosis geluk tijdens de strijd en vooral het genot om als eerste de vijan-delijke vlag te pakken te krijgen … Plezier verzekerd. En als het dan toch eens tegenzit, spelen we toch gewoon meteen een nieuw spel Stratego!

vlag of bom). Je mag daarbij ook een nabu-rig stuk aanvallen. De aanvaller maakt de rang van zijn stuk bekend en vervolgens doet de tegenstander hetzelfde. Het speel-stuk met de hoogste rang wint, het andere stuk verdwijnt van het speelbord. Een mooi overzicht maakt de rangorde van de ver-schillende militairen duidelijk.

Een paar uitzonderingen zorgen voor een nog meer uitgebalanceerd spel: zo kan een mineur als enige een bom onschadelijk maken en kan de zwakke spion, de sterke maarschalk verslaan. De strijd tussen beide legers gaat door tot één van de spelers de vijandige vlag te pakken heeft.

Spannende spelvariantenDe nieuwste versie van Stratego heet

‘Stratego Original’. Bovenop de wereld-beroemde spelversie, werden daarbij twee extra spelvarianten geïntroduceerd.

De eerste heet ‘Stratego Duel’, en is een snellere versie voor beginnende spelers. Beide legers bestaan nu uit slechts tien spelstukken, waardoor er nog meer vaart in het spel komt.

De andere variant luistert naar de naam ‘Stratego Infiltrant’. Hierbij wordt een nieuw personage in het spel gebracht: de infiltrant vervangt de spion en heeft spe-ciale krachten. Zo kan hij op vijandelijk gebied een aanval uitvoeren over grotere afstand. Deze aanval kan echter enkel succesvol zijn wanneer de infiltrant zich kenbaar maakt en op voorhand correct zegt welk speelstuk hij denkt te verslaan. Een sterk wapen dus, die infiltrant. Maar ook heel kwetsbaar. Want voor je het weet, is hij alweer verslagen door de vijandige troepen.

ten strijde!Voor diegenen die nog nooit een spelletje Stratego speelden, vind je hier de regels in een notendop. Bij aanvang plaatsen beide spelers hun veertigkoppige leger op het speelbord. Elke strijdmacht is even sterk: één maarschalk, vier kapiteins, acht verken-ners, één spion, … Om er een paar te noemen. Naast al deze mobiele speelstukken, beschikt elk leger over een vlag en zes bommen. Het einddoel is de vlag van de tegenstander als eerste te pakken te krijgen. Je kent enkel de identiteit van jouw speelstukken, deze zijn verborgen voor je tegenstander.

Het is dan ook aangewezen om je troepen uitgebalanceerd op te stellen en de eigen vlag te plaatsen op een moeilijk inneemba-re plaats. Wanneer beide spelers klaar zijn met hun opstelling, kan de strijd losbarsten. Om beurten verplaats je een soldaat (geen

Stratego Original = flink wat tactiek, de nodige

dosis geluk en vooral het genot om als eerste de

vijandelijke vlag te pakken te krijgen.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Jacques Johan mogendorff

uitgever: Jumbo

45 minuten

vanaf 8 jaar

2 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 16: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 16 | Strategisch bordspel

Spelenderwijs de evolutieleer ontdekken

Vanuit Afrika verspreidde de mens zich, naar een steeds ruimer gebied. Hij evolueerde ook. Hij ontwikkelde verschillende huidskleuren, sommigen werden groter en sneller, anderen struiser en sterker. Wie sneller werd, migreerde ook naar verder afgelegen streken, zelfs overzee. Wie sterk genoeg was, verdreef anderen en ‘vestigde’ zich. De wereldkaart met houten figuurtjes, in verschillende kleuren en gestalten zou een schitterend didactisch in-strument geweest zijn voor Charles Darwin. Hij had er perfect zijn evolutietheorie op kun-nen presenteren. nu is het een wonderlijk decor voor een goed gezelschapsspel: ‘Origin’.

Origin

‘Spel in zicht’ beoordelingDe houten spelfiguren verwijzen ontegen-sprekelijk naar de Afrikaanse etnische kunst. Zo charmeert ‘Origin’ al van bij de eerste kennismaking en brengt het de spelers in de juiste stemming. Het is op zich al leuk om de wereldkaart geleidelijk te vullen met een rijke variatie aan mensjes.

Ook het vlotte spelmechanisme boeit onmid-dellijk. Een pion plaatsen of verplaatsen, dan je beloning incasseren: veel diep gepieker en geaarzel komt er niet aan te pas. Daarmee is Origin een heel geschikt familiespel, dat bovendien met twee verschillende moei-lijkheidsgraden kan gespeeld worden. Een goede keuze van de uitgever trouwens om de ‘junior-versie’ en de ‘volledige versie’ in aparte spelregel-blaadjes uit te schrijven.

De derde mogelijkheid is agressiever: een speler mag een eigen spelfiguur van positie laten ruilen met een figuur van een tegen-speler. Opnieuw is de reikwijdte beperkt door de grootte van de pion; bovendien be-paalt zijn dikte welke pionnen hij van hun plaats kan verdringen.

wie groot en sterk is …Welke actie je ook kiest, ze levert je steeds een beloning op in de vorm van innovatie-fiches of kaarten. De aard ervan hangt sa-men met de ondergrond waarop je figuur terecht komt. Bij een vlotte kennismaking met het spel (of bij een partijtje met jongere kinderen) dienen deze beloningen louter als punten.

Wie het spel al wat onder de knie heeft, kan ze ook inzetten om meer variatie in de acties te brengen en om specifieke doelen na te streven. Zodra alle spelfiguren of dorpen hun plaats hebben gevonden, of zodra één soort beloningen is uitgeput, eindigt het spel. En dan rest de vraag: wie houdt de meeste punten over aan het scheppingsproces?

de mensheid rukt opSpelers nemen zelf de ontwikkeling van de mens in handen. Telkens hij of zij aan de beurt komt, kiest een speler tussen drie mogelijke acties.

Hij kan een evolutie laten plaatsvinden: een nieuw mensje wordt op het bord geplaatst, grenzend aan een soortgenoot die er al eerder een plaatsje kreeg. De nieuweling kan met 1 kenmerk afwijken van zijn ‘stamvader’: een andere kleur, wat groter of wat zwaarder. Een gekleurde schijf onder de spelfiguur, het zogenaamde dorp, maakt duidelijk aan wie de nieuwkomer toebehoort.

De speler mag ook kiezen om één van zijn spelfiguren te verplaatsen; ‘migreren’ heet dat in het Origin-jargon. De grootte van de spelfiguur geeft aan hoe ver hij geraakt.

Stap na stap verovert dik en dun, groot en klein, blank en

gekleurd de aarde.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Andrea mainini

uitgever: matagot

45 minuten

vanaf 8 jaar

2­4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 17: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 17 | Familiebordspel

2

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Wordt de kwelgeest tijdig ontmaskerd?

De Parijse opera heeft de allures van een regelrecht spookkasteel. Er gebeuren con-stant onverklaarbare zaken. Voor La Carlotta, de diva die de hoofdrol in de lopende productie vertolkt, dreigt het allemaal te veel te worden. Ze overweegt om er de brui aan te geven en de opvoeringen te annuleren. net dat zou wel eens in de kaart kunnen spelen van diegene die zijn of haar duivelse plannetje aan het uitvoeren is. Eigenlijk is zowat iedereen verdacht. niemand zegt het immers luidop, maar iedereen in de opera heeft wel een reden om de diva een pretentieus kreng te vinden.

Fantome de l’Opéra

‘Spel in zicht’ beoordeling‘Le Fantôme de l’Opéra’ grijpt terug naar een beproefd spelmechanisme en komt daar on-omwonden voor uit. Het staat zelfs op de doos: ‘het Mr. Jack-systeem’. Beide auteurs gebruikten dit mechanisme eerder in enkele succesvolle detectivespellen in de straten van Londen en New York.

‘Le Fantôme de l’Opéra’ grijpt terug naar een beproefd

spelmechanisme: ‘het Mr. Jack­systeem’.

Dit spel krijgt het barokke decor van een operahuis mee. Het spelprincipe past won-derwel in dit nieuwe thema. De personages hebben bovendien aangepaste en subtielere eigenschappen die het spelverloop ten goede komen en in een andere sfeer dompelen.

Een vlot spel voor twee spelers, met een beet-je deductief denkwerk en een leuk verhaal. Een echte aanrader voor twee!

Madame Giry, de conciërge van de opera, kan zo een gang afsluiten. Haar dochter Meg is de enige die de geheime gangen kan gebruiken. En de technieker Joseph Buquet kan dan weer een kamer verduisteren.Vervolgens laat de spook-speler twee figu-ren bewegen en handelen. Om de ronde af te sluiten komt de inspecteur een tweede keer aan zet.

de show must go on?Na elke vier zetten geeft de spook-speler te kennen of zijn personage in staat is zich te openbaren. Dat kan als die in een onver-lichte kamer zit of zich alleen in een kamer bevindt. Voor de inspecteur levert dat wel-kome informatie op: een aantal verdachten kan hij alvast uitsluiten. Daarbij gaat hij best snel en oordeelkundig te werk. Voor elke verdachte die overblijft, zet La Carlotta im-mers een stap in de richting van de uitgang.

In de volgende ronde worden vier andere personages geactiveerd. Het is nu eerst aan de spook-speler, vervolgens mag de inspecteur twee keer aan de slag en tot slot opnieuw het spook. Zolang er meerdere ver-dachten resten én La Carlotta de uitgang niet heeft bereikt, herhalen de acties zich. Het is zo de vraag wie het laken naar zich toe weet te trekken en het spel wint.

inspecteur en spook spelen kat en muisDe opera ligt midden op tafel in de vorm van een spelbord met tien kamers, ver-bonden door gewone en geheime gangen. Acht houten schijven stellen de staf van het opera huis voor. Zij bewegen zich doorheen het gebouw, aangestuurd door beide spe-lers. De ene neemt de rol van inspecteur op zich en probeert klaarheid in de zaak te brengen door het ‘spook’ te ontmaske-ren. Zijn tegenspeler, het spook, houdt zijn identiteit zo lang mogelijk verborgen tot La Carlotta het operahuis ontvlucht.

De inspecteur mag als eerste aan de slag. Hij krijgt de keuze tussen vier door toeval aangeduide personages, waarvan hij er één mag bewegen. Bovendien mag hij gebruik maken van de speciale eigenschap die elk personage bezit.

Alleen als de inspecteur het ‘spook van de opera’ tijdig ontmaskert, kan de

voorstelling doorgaan.spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): bruno cathala & ludovic maublanc

uitgever: hurrican

30 minuten

vanaf 9 jaar

2 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 18: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 18 | Familiebordspel

Word jij stapelkampioen?

Orlando, Florida, 6 en 7 april; plaats en datum van het ‘Wk Sport Stacking’ of ‘Speed Cups stapelen’ 2013. Deelnemers uit meer dan 30 verschillende landen strijden er om de titel van wereldkampioen stapelen. Ondertussen al voor de 13 keer. Uiteraard kunnen wij ons niet meten met deze knettergekke stapelaars die opdrachten vervullen in maar liefst 5,475 seconden. Maar misschien ben jij wel de beste van je hele familiekring of vrienden? Dan moet je zeker eens het toffe én eenvoudig spelletje Speed Cups uitpro-beren. Want stapelen … das superfun!

Speed Cups

‘Spel in zicht’ beoordelingMet slechts een paar gekleurde plastieken bekertjes van amper 5 cm hoog, een belletje, een stapel kaarten en een snelle uitleg heb je de perfecte opwarmer in huis voor een koude winterdag. Verrassend, uitdagend en op z’n allerminst energiek. Misschien hebben we het niet allemaal in onze vingers om mee te dingen naar het wereldrecord Sport Stacking, maar dat geeft niet …

In dit spel gaat het heel eenvoudig om het zo vlug mogelijk reproduceren van een bepaal-de combinatie. Sta niet versteld als je kroost hier (veel) sterker in blijkt te zijn. Snelheid en een opmerkzaam oog zijn karaktertrekken die bij jongere spelers nu eenmaal meestal iets meer uitgesproken zijn. Of aan jou om het tegendeel te bewijzen …

eerste afdrukt én de opdracht correct heeft uitgevoerd, krijgt de kaart.

Op de opdrachtkaarten staat telkens een kleurvolgorde waarin de bekers zo snel mogelijk moeten gestapeld worden. De cups moeten ofwel horizontaal naast elkaar worden geplaatst ofwel op elkaar gestapeld. Maar dat staat er niet letterlijk. Op de kaarten vind je telkens een ludieke opdracht die je toont hoe en in welke volg-orde de cups gestapeld dienen te worden: vijf gekleurde vogels rustend in een boom, een straat met vijf kleurrijke huizen in een bepaalde volgorde, een ijsje van vijf bollen hoog, sokken netjes opgehangen aan een wasdraad, …

Snelle fun en actieEen spelletje Speed Cups is zo gespeeld. Eens alle 24 opdrachtkaarten gespeeld, telt elke speler zijn gewonnen kaarten. Diegene die er het meeste wist te bemachtigen, wint.

Bij de kampioenschappen rond het Cups-stapelen is er een vaste volgorde waarin de bekers zo vlug mogelijk worden gestapeld, afgebroken en terug gestapeld. Wie wil, kan op Youtube een paar stapelkampioenen aan het werk zien.

cups in alle kleurenIn de speldoos zitten 20 minicups in vijf verschillende kleuren, een metaalkleurig belletje én 24 opdrachtkaarten. Elke speler neemt een setje bekers en zet zich klaar om te stapelen.

Eén speler draait een opdrachtkaart om en dan proberen alle spelers tegelijk met hun eigen cups zo snel mogelijk de opdracht op de kaart uit te voeren. Wie daarin slaagt, slaat zo vlug mogelijk op het belletje dat op het midden van de tafel ligt. Diegene die als

In dit spel gaat het heel eenvoudig om het zo vlug

mogelijk reproduceren van een bepaalde combinatie.

Sta niet versteld als je kroost hier (veel) sterker in blijkt

te zijn.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): haim shafir

uitgever: Amigo – Asmodee benelux

15 minuten

vanaf 6 jaar

2­4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 19: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 19 | Strategisch bordspel

C´était au temps où Bruxelles rêvait

De ‘Belle Epoque’. Een tijd waarin oude en nieuwe adel met volle teugen genoot. Rijk genoeg verlangden ze naar comfort en ontspanning. naast luxueuze hotels kwamen villa’s in trek. Weldra boden welgestelde wijken een kleurig en verrassend schouwspel waarin Jan met de pet zich enkel kon vergapen. net in deze tijd speelt Bruxelles 1893 zich af.

Bruxelles 1893

‘Spel in zicht’ beoordelingHet spelmateriaal is van een erg hoge kwa-liteit. Er zit ook meer thematiek in versus vergelijkbare spellen. Kenners herkennen de tekenstijl van Alexandre Roche, ook bekend van spellen zoals Troyes, Tournai en Singapore. Door zijn mooie ontwerp baadt het spel in de Art Nouveau sfeer. Het spel is ontworpen door Brusselaar Etienne Espreman die hiermee zijn eerste stappen zet als spelauteur. Een geslaagde introductie!

Bruxelles 1893 is een expertspel met een steile leercurve en zeer veel strategieën. Je moet toch minimaal 30 minuten rekenen per speler. Speel je met 5 dan duurt het spel ongeveer 3 uur. Veelspelers zullen daarbij genieten van enkele verrassend én unieke spelmechanismen. De handleiding van on-geveer 10 bladzijden leest vlot en het spel zit logisch in elkaar.

acties: bouwmaterialen verzamelen, bou-wen, kunstwerken inkopen, kunst werken verkopen en bekende personen voor je kar spannen. De startspeler bepaalt welke acties in de komende ronde gespeeld wor-den. Om deze te spelen, zet je assistenten in. Tegelijk breng je een bod uit op de speciale actiekaarten.

opgesloten in het justitiepaleisAlsof dat niet voldoende is, hebben we ook nog het ‘Brussel bord’. Hierop kan je illegale acties uitvoeren, de gemeenteraad manipu-leren, de prijs van kunstwerken sturen en je invloed op het Koninklijk paleis vergroten.

Elk van de mogelijkheden is verweven met de acties op het Art Nouveau bord. De il-legale acties zijn aanlokkelijk, maar je loopt het risico dat je assistenten opgesloten wor-den in het justitiepaleis. Heb je inmiddels voldoende invloed in het Koninklijk paleis dan kan je die gelukkig terug vrij krijgen. Wie de gemeenteraad controleert, scoort meer punten bij de realisatie van zijn pres-tigieuze gebouw. En hoe beter je reputatie, hoe hoger je scoort.

architectIn dit expert bordspel gaan 2 tot 5 spelers als Art Nouveau architect aan de slag in het Brussel van toen. Ze bouwen het grootste huis van de stad én werken aan hun repu-tatie als architect. Daarenboven drijven ze handel in de mooiste kunstwerken van deze unieke periode. Enkel de meeste succesvolle en geslepen zakenman zal dit spel winnen.

worker placementHoe ga je aan de slag? Het spel bevat twee borden met een grote hoeveelheid aan acties waaruit je elke ronde opnieuw moet kiezen. Op het ‘Art Nouveau bord’ kies je uit vijf

In dit expert bordspel gaan 2 tot 5 spelers als Art

Nouveau architect aan de slag in het Brussel van 1893.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): etienne espreman

uitgever: white Goblin Games & pearl Games

90­180 minuten

vanaf 13 jaar

2­5 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 20: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 20 | Spellenbeurzen

hoe waren de Spellenbeurzen van het najaar? beurzentelex!

spiel in essen blijft dé hoogmis voor elke spellenliefhebber. Dit jaar met nieuwe zalen en een recordopkomst. ook het aantal nieu­we titels dat werd geïntroduceerd was ronduit indrukwekkend. wellicht worden de beste spellen in de komende maanden op de nederlandstalige markt geïntroduceerd.

het spellenspektakel in eindhoven was net als vorig jaar een schot in de roos! De opkomst steeg tot iets meer dan 5.200 bezoekers. bezoekers konden er twee dagen lang spelen en kopen. De interesse voor spellen én de beurs neemt dus alleen maar toe. volgend jaar

vindt het spellenspektakel plaats op 8 en 9 november, opnieuw in het beursgebouw eindhoven. organisators coca en Frank beloven er weer een geweldige nieuwe editie van te maken!

spel in Broechem staat bij het schrijven van dit magazine voor de deur. we weten nu al wie de ‘Gouden ludo’, de meest presti­gieuze vlaamse spellenprijs, won. en gezien deze editie pas tijdens de beurs verschijnt, mogen we het al verklappen. De winnaars zijn ‘terra mystica’ én ‘Agricola 2 spelers’! we duimen voor een mooie opkomst en een fantastisch festijn voor families en spelfanaten.

Advertentie

Page 21: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 21 | Spellenprijzen

Jaarlijks worden spellenprijzen uitgereikt die de spellentoppers van het afgelopen jaar bekronen. Je herkent ze aan de verschillende logo’s op de doos. Maar je moet goed opletten: gaat het om een spel dat bekroond is door een vakjury, door beursbezoekers, een publieksjury of door de sector zelf? Bekroonde spellen zijn geen garantie op een spel dat op jouw lijf geschreven is. Maar ze zijn wel een waardevolle indicatie. Hieronder zetten we de nieuwste laureaten in een handig overzicht.

agricola 2 SpelerS (999 gameS)gouden ludo ‘topper voor 2’ (be)Je zit volledig in de sfeer van het boerenleven. Je ziet je boerderij groeien en je lammen, veulens, biggen en kalfjes groot worden. Schaarste stelt je voor verplichte strategische keuzes en ook el-kaar dwarsbomen is perfect mogelijk. Daartegenover staat een vrij eenvoudig spelsysteem dat erg vlot speelt. De spelregels van deze 2-spelervariant zijn een pak eenvoudiger dan die van het oorspron-kelijke spel. Alles is bovendien duidelijk weergegeven op het spel-bord. Omdat het maar een half uur duurt, is het ook uitstekend als boeiend tussendoortje. lees meer in siZ nr. 18

la cucaracha (ravenSburger)Speelgoed van het jaar (be): gezelschapsspellen voor kinderenDe kok is door het dolle heen, want in zijn mooie, schone keuken lopen kakkerlakken! Het restaurant is helemaal volgeboekt voor vanavond, maar met dat ongedierte in de buurt kan je niet koken. Help jij de kok bij het vangen van de kakkerlakken? La Cucaracha is een spannend spel waarbij spelers de kakkerlak proberen vangen. Soms heb je geluk, soms pech. Maar wees snel, want kriebel-krabbel en de kakkerlak is weg! Wie wint deze spannende jacht? lees in volgende editie

terra myStica (white goblin gameS)gouden ludo én nederlandse spellenprijs: experts (nl)Terra Mystica is een pittig bouwspel met een beperkte geluksfac-tor, waarin je vele mogelijkheden moet wikken en wegen. Tot vijf volkeren strijden om de schaarse beschikbare ruimte. Ze creëren

het habitat waarin hun volk zich ontwikkelt en bouwen vervolgens grootse nederzettingen. Elk volk heeft unieke troeven die uitge-speeld worden om een voorsprong te behalen. In zes ronden probeer jij je volk te laten gedijen binnen deze mystieke wereld.lees meer in siZ nr. 19

King oF toKyo (aSmodee)nederlandse spellenprijs (nl)Vijf monsters vechten een robbertje uit in een spannend dobbelspel waarin je punten verzamelt, magische energie spaart maar vooral je medespelers een ‘toek op hun bakkes’ geeft. Dankzij de eenvoudige spelregels en het unieke spelmechanisme zit iedereen gebeiteld aan tafel. Elkaar aanmoedigend om zoveel mogelijk klauwen te gooien. Eén minpuntje: als je gedood wordt, moet je werkloos toekijken. Maar zodra het spel is afgelopen, wil je nog een keer. Net zoals een wildwaterrit in een pretpark.lees meer in siZ nr. 11

triominoS tri-balance (goliath gameS)Speelgoed van het jaar (nl): winnaar 12-99 jaarEen familiespel voor ‘evenwichtige’ spelers. Een kruising tussen rekenen en behendigheid, wat het uniek maakt in zijn soort. De spelregels zijn duidelijk en kort, wat ervoor zorgt dat je heel snel kan starten. Ook de korte speelduur is een pluspunt voor jonge of beginnende spelers. De erkenning in de categorie van 12 tot 99 jaar is voor ons een beetje vreemd. Ook kinderen kunnen er, zoals op de doos wordt gesuggereerd, perfect mee aan de slag. Wat ons betreft, is de doelgroep dus een stuk breder dan wat de Nederlandse Spellenprijs aangeeft. lees meer op p. 14

Spellenprijzen de topperS van 2013

Page 22: Spel in Zicht 20 - december 2013

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 22 | colofon

Magazine op papier

afhaalpuntenJe kan een gedrukte versie van ‘spel in zicht’ verkrijgen bij onze afhaalpunten:

elke spelbespreking start met een beschrijving van het spelverloop. we schetsen een algemeen beeld van de sfeer en het spelmechanisme. merk dus op dat dit geen bespreking is van de spelregels tot in de kleinste details. in de spelbeoordeling zetten we de mening van onze redactie op papier.

eindigen doen we met de evaluatie. op die ma­nier gidst ‘spel in zicht’ je in één oogopslag door de spellenwereld. we sommen de voornaam­ste eigenschappen op, zoals aantal spelers, de speelduur en de leeftijd. tenslotte krijgt elk spel een aantal sterren toegekend in vier handige categorieën:

sPelmateRiaal: hoe mooier, functioneler of steviger het spelmateriaal, hoe hoger de score in deze categorie.

tactiek: in welke mate ben je afhankelijk van toevallige gebeurtenissen zoals het trekken van kaarten, een dobbelsteenworp of specifie­ke vakken op het spelbord. een hoge waarde wijst op een spel dat een grote eigen tactische inbreng vraagt. een lage waarde op een hoge toevalsfactor.

inteRactie: geeft aan of de spelers het gevoel hebben dat ze ‘samen’ spelen. spellen waar ie­dereen bij elke speelbeurt actief betrokken is, scoren hoog. spellen waar je vooral je eigen spel speelt of beslissingen neemt die weinig of geen invloed hebben op andere spelers, krijgen minder sterren.

comPlexiteit: de hoeveelheid factoren waar­mee je rekening moet houden. ook de spelregels spelen hierin een belangrijke rol. een hoge waar­de wijst erop dat er grote inspanningen nodig zijn om zowel het spel te begrijpen als om het te spelen. makkelijke partyspellen en kinderspellen krijgen vanzelfsprekend minder sterren.

het aantal sterren geeft geen appreciatie van een spel. zo verkiezen sommige spelers be­wust een spel met een erg lage complexiteit. Anderen zetten graag hun tanden in een tac­tisch meesterspel. De sterren geven een indica­tie van wat het spel te bieden heeft.

Colofonspel in zicht is een communicatieplatform over bord­ en kaartspellen, bestaande uit een gedrukt magazine, een website en een digitale nieuwsbrief. het magazine verschijnt vier keer per jaar.

Sparrestraat 94 • B-9000 Gent • België • Tel. +32 494 64 24 68 Mail: [email protected] • Web: www.spelinzicht.euVerantwoordelijke uitgever: Jesse van Daelehoofdredactie: sarah vermeersch redactie: Freek De vos, eveline vermeersch, Jonathan vercruysse, beren van Daele, niels lingier, ronald hoekstra, siegrid Kerstens, sarah De meyer, toon ingels, Johan witters, silvia Alonso, stijn segers en matthias vanreuselFotografie: henk rolleman Fotografie cover: sofie stevens – www.sofiestevens.be

Gratis magazine online

bevalt ons magazine je? Dan hebben we goed nieuws. surf naar www.spelinzicht.eu en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief. Je krijgt dan gratis spellennieuws op jouw maat.

Ken je andere spellenliefhebbers in nederland en vlaanderen? contacteer hen dan vlug. ook zij zullen graag meer spellennieuws krijgen.

dreamland www.dreamland.be

speelgoed Mertenswww.speelgoedmertens.be

abonnementwil je de volgende edities van dit magazine bij je thuis laten bezorgen? surf naar www.spelinzicht.eu en neem een abonnement op ‘spel in zicht’, gedrukt op kwaliteitspapier.

de Banier www.debanier.be

de spelgezelwww.spelgezel.be

Page 23: Spel in Zicht 20 - december 2013

PS.indd 2 4/24/2013 1:38:11 PM

Page 24: Spel in Zicht 20 - december 2013

W e e r i e t s o m n a a r u i t t e k i j k e n

Zo’n ruim aanbod voor klein en groot, voor denkers en doeners. En altijd tegen

de scherpste prijs.

Gezelschaps- spelletjes, da’s

TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!

620136 adv spel in zicht_v2.indd 1 02/03/12 13:26