Special em juni 2014

15
Elisabeth’sKitchen Recepten uit Elisabeth’sKitchen en gewichtsconsulente Marian deel 2 issn 2214-2444

description

10 overheerlijke recepten en twee links naar blogs met inhoud. Een special om van te smullen. www.elisabethsmagazine.nl

Transcript of Special em juni 2014

Page 1: Special em juni 2014

Elisabeth’

sKitchen

Recepten uit

Elisabeth’sKitchen en

gewichtsconsulente Marian deel 2issn 2214-2444

Page 2: Special em juni 2014

De pijltjes maken het navigeren binnen dit document makkelijk. Klik er op en je komt direct op de pagina.

COLOFON

Hoewel aan de totstandkoming van dit magazine uiterste zorg is besteed, aanvaarden wij geen aansprakelijkheidvoor eventuele fouten en onvolkomenheden,

noch voor de directe of indirecte gevolgen hiervan. Niets uit dit magazine mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Elisabeth’sMagazine© worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische,

optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor

eigen oefening, studie of gebruik welk(e) niet strikt privé van aard is.

[email protected]

Eindredactie: Elisabeth van der Ark, Marian Teunissen.

2

Page 3: Special em juni 2014

Voor 2 personen100 gram verse heilbotfilet1 limoensnufje zout1 theelepel Piment d’Esplette1 part watermeloen8 eetlepels Crème fraîche1 theelepel dragonmosterdvers gemalen witte peper1 ingelegde citroen (te koop in de Turkse of Marokkaanse winkel)1 theelepel gembersiroopzeekraaleetlepel olie Snijd de heilbotfilet zo dun mogelijk in plakjes. Je kan het ook aan de visboer vragen natuurlijk. Maar gebruik de vis dan direct als je thuiskomt. Leg de plakjes in een kom.Boen de limoen onder lauwwarm water goed af. Drogen en rasp het groen ervan af. Snijd dan doormidden en pers het sap eruit. Meng er het zout en de piment door. Schenk dit over de vis,. Dek de kom af en zet in de koelkast. Minimaal één uur maar langer mag ook. Niet langer dan drie uur, anders wordt het té gaar. 15 minuten grill je de watermeloen zodat deze lekker karamelliseert en een zoete touch geeft aan het gerecht voor de balans op het bord. Meng de Crème Fraîche met de mosterd en de witte peper. Halveer de citroen en verwijder het vruchtvlees. Was de schil af onder de kraan en snijd de ene helft in reepjes en hak de andere heel fjn en meng met de gembersiroop. Dit gaat bovenop de vis. Was de zeekraal, drogen en houtige onderkanten verwijderen. Bak om enom één minuut in de hete olie.

Seveertip: zie foto.

3

Ceviche van heilbot

Elisabeth’

sKitchen

lore

m is

pum

reta

il

Page 4: Special em juni 2014

Voor 2 personen 250 gram gekookte pasta naar keuze, ik koos voor penne1 courgette2 uien 1 teentje knoflook1 eetlepel olieverse citroentijm100 gram tonijn uit blik of pot op olie2 tomaten1 blikje sardientjes op oliezwarte peper vers gemalen1 eetlepel olie Verwarm de oven voor op 180°C.Schaaf de gewassen courgette in hele dunne plakken. Dit gaat net zo makkelijk met een kaasschaaf. Grill die plakken voor zodat ze een mooi lijntje krijgen en en beetje gaar worden, gewoon bakken kan ook als je geen grillpan hebt. Snipper je ui en de knoflook en bak ze glazig en bijna gaar in de hete olie. Meng de groente door de warme pasta maar houdt zes plakjes courgettes achter. Was de verse citroentijm en ris de blaadjes van de steeltjes, meng door de pasta.Giet de tonijn af en meng ook door de warme pasta. Schep dit over in een ovenschaal of bakblik. Was de tomaten en snijd in plakjes. Leg de plakjes op de plakjes courgette en verdeel daarover de sardientjes. Maal er peper over en druppel er nog wat olie over. Zet ongeveer 20 minuten in de oven.

4

Pasta met tonijn en sardientjes

Elisabeth’

sKitchen

lore

m is

pum

reta

il

Page 5: Special em juni 2014

Voor 2 personen halve bos verse bospeen1 eetlepel gembersiroop50 gram doperwten, in het seizoen koop je ze vers, mag ook uit blik of pot50 gram zeekraal1 eetlepel ghee of geklaarde boter200 gram verse heilbotfilet2 eetlepels gepofte quinoa (te koop bij de natuurvoedingswinkels)zout peperVerse bieslook gewassen en gesneden Schrap de wortelen en halveer ze. Leg ze in een grillpan, heb je die niet kun je ze ook in de oven garen en vindt je dat te omslachtig kook ze dan beetgaar en bak ze daarna nog even in wat geklaarde boter. Bestrijk ze voor het serveren met de gembersiroop. Kook de doperwten twee minuten in gekookt water. Afgieten en afspoelen zodat ze niet verder garen. Gebruik je die uit pot of blik, giet ze dan af. Was de zeekraal, verwijder de houtige onderkant en dep droog.Verwarm de ghee en bak de drooggedepte heilbot filet gaar. Haal uit de pan en dek af met wat folie. Roerbak de zeekraal tot het zacht is maar nog beetgaar. Dresseer alles op het bord zoals jij het wilt. Het sausje is hetzelfde als van het voorgerecht, ceviche van heilbot. Klik

5

Gebakken heilbot met groente

Elisabeth’

sKitchen

lore

m is

pum

reta

il

Page 6: Special em juni 2014

Voor 2 personen 1 bloemkoolsnufje zout75 gram pancetta of buikspek75 gram gorgonzola dolce1 tomaat van het ras coeur du boeuf1 eetlepel olienootmuskaatwitte peperzout Maak de bloemkool schoon, door hem te halveren, Stronk en bladeren te verwijderen. Zet de stronken vijf minuten in gezouten water. Afgieten en afspoelen. Stoom of kook de bloemkool gaar. Niet langer dan zeven minuten. Bak ondertussen de buikspek uit zodat het meeste vet eruit is. Was de tomaat en snijd in zes plakken. Verwarm de oven voor op 185°C.Leg de gare bloemkool in een ovenschaal. Rasp er nootmuskaat naar smaak over.Verdeel de gorgonzola in blokjes verpreid over de bloemkool. Leg er dan de plakken tomaat op. Maal er naar smaak witte peper over en een snufje zout. Dek af met de pancetta of buikspek. Zet 20 minuten in de oven wanneer de groente warm is. Is de schotel eerder voorbereid en afgekoeld zet de timer dan op 30 minuten. Serveer er gebakken aardappelen bij.

6

Bloemkool met een dakje

Elisabeth’

sKitchen

lore

m is

pum

reta

il

Page 7: Special em juni 2014

Voor vier personen 1 meloen naar keuze, ik had een Cantaloupe1 gram agar50 milliliter water1 bakje frambozen250 gram aardbeienslagroomwat pure chocolade Halveer de meloen, verwijder de pitjes en haal de schil eraf. Doe het vruchtvlees in een blender en meet 200 milliliter af voor de jelly. Gebruik de rest eventueel voor een smoothie. Verwarm het water met de agar agar. Zodra het lobbig begint te worden giet het dan bij het meloensap. Laat twee minuten staan. Neem ondertussen vier diepe borden en zet daar een hartvormige steker in. Of een andere vorm. Giet de bijna jelly in de soepborden en zorg dat het niet onder de vorm loopt. Verdeel er wat frambozen in. Zet ongeveer drie uur in de koelkast om goed op te stijven en koud te laten worden. Voor het serveren de slagroom lobbig kloppen met wat poedersuiker, aardbeien wassen, ontkronen en halveren. Haal de vorm uit de borden en vul die ruimte met aardbeien. Leg er twee eetlepels room bij en rasp er wat pure chocolade over.

6

Jelly van meloen met frambozen

Elisabeth’

sKitchen

lore

m is

pum

reta

il

Page 8: Special em juni 2014

8

Carola van Kesteren geeft begeleiding bij:- gewichtsproblemen- eetproblemen- autisme- voorlichting/workshops (ook voor bedrijven)(o.a. supermarktsafari, eetplezier & beweegkriebels, Schijf van Vijf, psychoducatie ASS en eetproblemen)

Natasja Wildeman, is kindereetcoach. Dat betekent dat ik mijn werk als gewichtsconsulent en kindercoach heb samengevoegd. Naast kindereetcoach ben ik ook de eigenaar en bedenker van Spruitjes en Zo! het voedingscentrum voor het hele gezin.

klik hier om het hele artikel te lezenklik hier om het hele artikel te lezen

lore

m is

pum

reta

il

PreviewWaar de ene ouder blij is dat de kinderen vakantie hebben, is de andere ouder er minder blij mee. De een snakt naar wat meer rust, geen gehaast in de ochtend, even wat langer uitslapen, op het gemak ontbijten, geen gehaast richting school in combinatie met werk. Bij de ander ontbreekt het in zo’n periode aan de vaste structuur. Vooral mensen met autisme (vooral kinderen) hebben daar last van. Alles is anders. Er zijn meer mensen in huis die anders naar school of werk zijn, ze moeten zichzelf nu bezighouden, regels zijn anders, het ontbreekt aan structuur. Dit alles geeft onrust, onduidelijkheid, meer prikkels en de kans op toename van ongewenst gedrag is groot.

previewVakantie tijd! Ieder jaar is het weer een periode om naar uit te zien, de vakantie. Al weken van te voren heeft iedereen het erover. Af tellen, plannen maken, wachten en dan is het eindelijk zo ver. Een paar wekenlang geen werk, geen verplichtingen en heerlijk kunnen uitrusten. Vakantie!

Page 9: Special em juni 2014

Ovenspecial Misschien is nog niet iedereen ervan op

de hoogte, maar er is een ovenspecial samengesteld met recepten van Marian Teunissen en Elisabeth van der Ark. Kijk op deze websites hoe te bestellen.

Marian Teunissen: www.marianteunissen.nl

Elisabeth van der Ark:www.elisabethsmagazine.nl

9

klik hier voor een special

Page 10: Special em juni 2014

Voor 4 personen 2 eetlepels zonnebloem olie 1 ui, in stukken gesneden 1 rode peper, naar smaak met (heet) of zonder (milder) pitjes 1 teen knoflook, klein gesneden 2 middelgrote tomaten, in stukken gesneden 13 vitapèp oranje paprika’s, in stukken gesneden (of 5 grote oranje paprika’s) 1½ liter groente bouillon, zelf gemaakt of van goede kwaliteit bouillonblokjes Peper en zout 1 theelepel kerrie poeder 1 theelepel paprika poeder Fruit de ui aan in de olie, voeg de rode peper en knoflook toe en fruit even mee. Voeg dan de paprika, tomaat, kerrie- en paprika poeder toe en fruit dat ook even mee. Voeg dan de groente bouillon toe en laat zachtjes 10-15 minuten koken. Haal de soep dan van het vuur en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine. Zeef de soep in een schone pan en warm vervolgens weer op.

10

Oranje paprika soep

lore

m is

pum

reta

il

Page 11: Special em juni 2014

Voor 2 personen 1 ui 1 teentje knoflook 1 paksoi 125 gram honingtomaatjes 2 eetlepels olie50 gram cashewnoten zout versgemalen peper 50 gram geitenkaas in plakjes Verwarm de grill voor. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Snijd de paksoi in repen en halveer de tomaatjes. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Bak de paksoi en tomaten mee en voeg de cashewnoten toe. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het gerecht over een ovenschaal en leg de plakjes geitenkaas erop. Gratineer het gerecht circa vijf minuten onder de grill.

11

Paksoi met geitenkaas en cashewnoten

lore

m is

pum

reta

il

Page 12: Special em juni 2014

Voor 2 personen 2 aardappels, geschild, in blokjes en gekookt2 nieuwe haringen, in stukjes/reepjes 1 ui, in dunne ringen 1 theelepel pittige mosterd 50 milliliter sojaroom(of slagroom) 1 eetlepel appel azijn Paar takjes dille, fijngehakt 1⁄4 Chinese kool, in repen 100 gram roze garnalen 50 gram gerookte zalm, in repen/stukjes Meng de ui met de haring. Klop een dressing van de mosterd, de slagroom en de azijn erbij. Klop totdat de dressing wat lobbig wordt en breng op smaak met zout en peper. Doe de kool met de aardappelblokjes in een schaal en druppel de dressing erover. Verdeel het haringmengsel, de garnalen, zalm en de dille over de salade.

12

Maaltijdsalade met nieuwe haring

lore

m is

pum

reta

il

Page 13: Special em juni 2014

Voor 2 personen 1 klein blik kidneybonen 1 teentje knoflook 1 eetlepel citroensap ½ theelepel piment 2 eetlepels olijfolie 1 bos radijs, in plakjes gesneden 2 vleestomaten, in parten gesneden 1/3 komkommer, in plakjes gesneden Kropje romeinse sla, bindsla of little gem 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden Handje munt / platte peterselie / dille Turkse yoghurt, 0% vet 4 shoarmabroodjes Verwarm de kidneybonen heel even en laat uitlekken. Pers het teentje knoflook uit boven een kom. Klop er het citroensap, de piment, peper, een beetje zout en de olie door. Meng dit door de kidneybonen. Meng de andere groente door de peulvruchten. Maak het geheel op smaak met royaal gesneden verse kruiden. Meng wat van de kruiden door de yoghurt en serveer dit bij de salade. Verwarm ondertussen de pitabroodjes in de oven en geef ze bij de salade.

13

Kidneybonensalade met pitabroodjes

lore

m is

pum

reta

il

Page 14: Special em juni 2014

Voor 2 personen 600 gram aardappelen Restjes groente, klein gesneden (ik heb 1 prei gebruikt) 200 gram visfilet (bijv. kabeljauw) 1 deciliter sojaroom of kookroom ½ deciliter droge witte wijn ½ bouillonblokje, fijngekruimeld Schil de aardappelen en kook ze net gaar. Verwarm de oven voor op 175° C. Maak de groente schoon en snijd klein. Snijd de aardappelen in plakken en leg de helft in een ovenvaste schaal. Verdeel de groente erover. Bestrooi de vis met peper en leg de vis op de groente. Dek dit af met de rest van de aardappelen. Meng de room met de wijn en het bouillonpoeder en giet dit over de aardappelen. Laat het gerecht in de hete oven in ongeveer. 30 minuten gaar en bruin worden.

14

Visovenschotel met aardappelen en restjes groente

lore

m is

pum

reta

il

Page 15: Special em juni 2014

Dit was een special met 10 recepten, vijf van Marian Teunissen en vijf van Elisabeth van der Ark. Twee previews met link naar toepasselijke blogs. Deze specials zijn een extra’tje van EM. Een smakelijke tussendoortje om zin in de volgende editie te krijgen. De volgende special verschijnt eind juli. En die is gevuld met zomerrecepten voor iedereen.

Tot volgende maand