SolidCAM Tutorial Draaien ASJE - ProgrammeerTechnieken · SolidCAM Tutorial Draaien ASJE Voor VMBO...

of 28/28
SolidCAM Tutorial Draaien ASJE Voor VMBO Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 2009-2010 En SolidCAM educational 2009
 • date post

  22-May-2018
 • Category

  Documents

 • view

  234
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of SolidCAM Tutorial Draaien ASJE - ProgrammeerTechnieken · SolidCAM Tutorial Draaien ASJE Voor VMBO...

 • SolidCAM Tutorial Draaien

  ASJE

  Voor VMBO

  Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 2009-2010 En SolidCAM educational 2009

 • Deze tutorial is ontwikkeld door CAD2M, en mag door iedereen gebruikt worden om te leren werken met het 3D CAM-programma SolidCAM. Elk ander gebruik van deze tutorial of delen daarvan is niet toegestaan. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met CAD2M. Initiatief: Jurrin Scheffer (CAD2M) Afstemming op onderwijs: Jack van den Broek (Vakcollege Dr. Knippenberg) Realisatie: Jurrin Scheffer (CAD2M)

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  3

  Deze tutorial kan op twee manieren gestart worden. Met het asje dat je zelf getekend hebt in SolidWorks: Start op deze pagina (3). Met een asje dat al voor een groot deel is voorbereid: Start op pagina 15. Vraag aan je leraar welke manier je moet volgen.

  1. Start SolidWorks. 1. Klik op Open om het SolidWorks model van het Asje te openen.

  2. 1. Selecteer het bestand Asje.SLDPRT .

  2. Klik op Openen. LET OP!! De plaats waar het asje is opgeslagen kan verschillen.

  1

  2

  1

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  4

  3. 1. Open de pull-down menus. 2. Activeer het pull-down menu.

  SolidCAM. 3. Klik vervolgens op New 4. En daarna op Turning.

  4. Er wordt een menu geopend om te kiezen waar je het SolidCAM bestand wil neerzetten. 1. Zorg ervoor dat het vinkje aan staat. Zo wordt het SolidCAM bestand op dezelfde plek neergezet als het SolidWorks part. 2.Klik daarna op OK.

  1 23

  4

  1

  2

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  5

  5. SolidCAM opent vervolgens het menu van de basis instellingen. 1. Kies bij de CNC- Controller (de machine besturing ) voor: FANUC0T. 2. Vervolgens ga je het werkstuknulpunt bepalen. Dit begin je door op de Define knop te klikken.

  6. 1. Bij het aanmaken van het nulpunt kies je eerst voor Center of revolution face (hart van een cilindrisch oppervlak). 2. Klik daarna op het aangegeven cilindrisch oppervlak (geel in het voorbeeld). SolidCAM legt het nulpunt aan de voorkant van het part. 3. Om het menu af te sluiten klik je op Finish.

  12

  1

  2

  3

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  6

  7. SolidCAM gaat nu terug naar het instel menu. Ook wordt het asje zo op je beeldscherm gezet, alsof je er op de draaibank tegen aan kijkt. Je gaat nu aangeven wat het product is wat je wil draaien. 1. Zorg ervoor dat het bolletje bij Envelope staat. 2. Klik vervolgens op Target model.

  8. 1. Klik op Define 3D Model om het product aan te geven.

  2

  1

  1

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  7

  9. 1. Klik op het part. 2. Keur het vervolgens goed door links of rechts op het groene vinkje te klikken.

  10. SolidCAM heeft nu een schets aangemaakt (voor de duidelijkheid hebben we deze blauw voor je opgelicht) van de vorm die bewerkt moet worden. Je mag ook deze stap goedkeuren met n van de twee groene vinkjes.

  1 22

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  8

  11. Ook nu kom je weer terug in het instel menu. Nu ga je aangeven wat het ruwmateriaal is waar je op de draaibank mee start. In dit geval is dat een as van 80 mm. lang en een diameter van 30 mm. 1. Klik op Material boundary (ruw materiaal).

  12. 1. Kies voor Cylinder. 2. Klik daarna op Define.

  1

  1

  2

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  9

  13. 1. Klik als eerste het part aan. 2. Zet de vier getallen onder Offsets op 0. Als je goed kijkt zie je de dunne groene lijntjes in het part verspringen. Dit is de 2D weergave van het ruw materiaal. 3. Wanneer je het laatste getal op nul zet, kan het zijn dat het groene lijntje niet meteen verspringt. Klik dan even in het SolidWorks scherm (niet op het part!) 4. Klik daarna weer op n van de twee groene vinkjes om verder te gaan.

  14. Je mag ook deze stap goedkeuren met n van de twee groene vinkjes.

  2

  1

  3

  44

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  10

  15. Als laatste stap moet je een klauwplaat aangeven. Hiervoor moet je eerst een schets maken in SolidWorks. In SolidCAM 2010 is deze stap niet meer nodig. De klauwplaat kan dan via een plaatje gekozen worden!!! 1. Klik de SolidWorks Feature manager aan. 2. Klik op het part CAM. 3. In de toolbar die verschijnt klik je op de knop Edit Part.

  16. Voor de duidelijkheid kun je het SolidCAM menu even aan de kant schuiven. Sluit het niet af! 1. Klik op het plusje van het part CAM. 2. Klik op Plane1 van het part CAM. 3. Wanneer je op het plane klikt verschijnt er een toolbar in beeld. Hierin klik je op de sketch knop om de schets te beginnen.

  1

  2

  3

  1

  2

  3

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  11

  17. Je zit nu in de SolidWorks schets omgeving. Teken de schets na die rechts in het plaatje staat afgebeeld. Heb je vragen over de SolidWorks schets omgeving, stel deze dan aan je leraar! Is de schets klaar: 1. Sluit deze dan af via het paarse pijltje. 2. Sluit daarna ook Edit Component af door de knop aan te klikken.

  18. Nu kun je de schets gebruiken om de te klauwplaat aan te geven. 1. Klik hiervoor op de knop Main Spindle (hoofdas van de draaibank).

  1

  2

  1

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  12

  19. 1. Klik op Define chain.

  20. 1. Klik op de lange lijn van de klauwplaat schets. 2. Klik daarna op het bolletje Constant Z. SolidCAM herkent zelf de lijnen die daar aan vast zitten en selecteert deze allemaal.

  1

  1

  2

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  13

  21. Klik Yes in het menu wat verschijnt.

  22. Je mag ook deze stap goedkeuren met n van de twee groene vinkjes.

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  14

  23. Je komt weer terug in het menu van de instellingen. Alle voorbereidende stappen zijn nu gedaan. Nu kun je beginnen met het aanmaken van de bewerkingen. Dus dit menu kun je afsluiten door op Save & Exit te klikken

  24. Op de volgende paginas staan stappen A t/m D. Deze zijn om te starten met een SolidCAM part waarin alle voorbereiding al gedaan is. Deze paginas mag je overslaan en verder gaan op pagina 17.

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  15

  A. Start SolidWorks, en open de pull-down menus.

  B. 1. Activeer het pull-down menu

  SolidCAM. 2. En klik vervolgens op Open

  12

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  16

  C. Vraag aan je leraar waar het bestand ASJE.prz

  staat. NOTE! Je kunt ook het asje wat je zelf hebt getekend in Tutorial 1 gebruiken. Start dan op pagina 3 1.Ga naar die map en klik het ASJE.prz aan. 2.Klik daarna op Openen.

  D. Het SolidCAM bestand wordt nu geopend. Er zijn nu ook twee dingen bij gekomen in het SolidWorks scherm. 1. Dit zijn het SolidCAM menu. 2. En de SolidCAM toolbar. 3. Bij het asje is al een schets gemaakt voor de klauwplaat . 4. Ook het werkstuk nulpunt is al ingesteld.

  1

  2

  1

  2

  3

  4

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  17

  25. Als eerste ga je het asje voordraaien. 1. Deze bewerking start je door met een rechter muis klik op

  Operations . te klikken. 2. Vervolgens klik je op Add Operations from , Template ..

  26. Met deze template staan de meeste instellingen in de bewerking alvast goed ingesteld. 1. Kies in dit menu voor

  Voordraaien . 2. Klik nu op OK.

  27. Het volgende menu wordt geopend. Hierin selecteer je het werkstuknulpunt. Je kan direct op OK klikken.

  1

  2

  1

  2

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  18

  28. SolidCAM heeft nu de bewerking aangemaakt. Het enige wat je nog moet invullen is wat SolidCAM moet bewerken. 1. Om dat in te vullen geef je een rechter muis klik op de bewerking

  TR_No_Geometry. 2. Daarna klik je op!

  Edit NOTE! Je mag ook dubbel klikken op de bewerking. (1) Daarmee open je hetzelfde menu.

  29. Je zit nu in het menu van de voordraai bewerking. Hier ga je ingeven wat je wilt voorbewerken. Daarvoor klik je op Define.

  1

  2

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  19

  30. Je gaat nu de lijnen selecteren die je wil bewerken. Dit zijn de lijnen van de eerste vier trappen van het asje. 1. Als eerste klik je het aangegeven lijntje aan.

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  20

  31. 1. Om niet alle lijntjes zelf aan te hoeven klikken zet je als eerste het vinkje voor Auto-to aan. 2. Daarna zet je het bolletje voor Auto-constant Z aan. 3. Als laatste klik je op het eindpunt van wat je wilt bewerken (voordraaien).

  1

  2

  3

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  21

  32. Je ziet dan dat SolidCAM alle lijnen aan zet ((GGEEEELL)) die lagen tussen het eerste lijntje en het gekozen eindpunt. 1. Om de draaibeitel niet precies op het materiaal te laten beginnen en stoppen, geef je aan dat de lijn 1 mm. extra doorloopt bij het begin en eind. 2. Daarna keur je de gekozen lijnen goed met het groene vinkje.

  2

  1

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  22

  33. De contour is nu aangemaakt (1-Chain). Dit gedeelte keur je goed met het groene vinkje (dit kan op twee plaatsen).

  34. 1. Omdat alle andere instellingen al zijn ingevuld kun je nu direct klikken op, Save & Calculate,

  om de bewerking op te slaan en te berekenen. 2. Om daarna de bewerking af te sluiten klik je op Exit.

  Wat je niet hebt hoeven ingeven zijn onder andere het gereedschap, de snijsnelheid, hoeveel materiaal per keer weg gehaald word, de toeslag, enz.

  1 2

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  23

  35. Om te bekijken hoe de gereedschapsbanen er uit zien, kun je het vinkje voor de bewerking aan zetten. In dit voorbeeld staan de gele lijnen voor bewegingen van het gereedschap als het materiaal verspaant. Tijdens de rode lijnen trekt het gereedschap zich terug om de volgende baan te bewerken.

  36. Nu ga je het asje nadraaien. Ook hiervoor klik je met de rechter muis knop op, Operations .

  en daarna naar, Add Operation from , Template .

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  24

  37. Hier kies je voor

  Nadraaien . En klik vervolgens weer op OK.

  38. Wederom kies je voor het werkstuknulpunt door op OK te klikken.

  39. Dubbelklik op de nieuwe bewerking, TR_No_Geometry_

  om ook hiervoor de te bewerken contour in te geven.

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  25

  40. Omdat je dezelfde contour van het voordraaien ook wilt gebruiken bij het nadraaien, kan je gebruik maken van de eerder aangemaakte contour. 1. Dit doe je door op het zwarte driehoekje te klikken. Daar komen alle contouren, die aangemaakt zijn, te staan. 2. Hier kies je voor contour. 3. Heb je de contour gekozen, dan kun je direct

  Save & Calculate aanklikken om de bewerking te berekenen. 4. Daarna weer afsluiten met

  Exit.

  41. Zet je de gereedschapbaan aan, dan zie je dat er maar n lijn loopt. (de rode). Het nadraaien gebeurt in dit geval dan ook in n keer.

  1

  2

  3 4

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  26

  42. De twee bewerkingen zijn klaar en nu kun je bekijken of het asje goed gedraaid wordt. Dit doe je in de simulatie. 1. Hiervoor geef je een rechter muis klik op

  Operations . 2. Daarna kies je voor

  Simulate . Deze manier geeft een simulatie van alle bewerkingen. Wil je een enkele bewerking bekijken, dan kun je met de rechter muis knop op een bewerking klikken. Ook dan kies je voor Simulate.

  43. 1. Voor de duidelijkste simulatie kies je voor

  SolidVerify. Standaard wordt deze doorzichtig (transparant) weergegeven. 2. Daarvoor klik je het knopje ondoorzichtig aan. 3. Je kan de simulatie starten door de play knop aan te klikken . 4. De snelheid van de simulatie benvloed je door de schuifbalk .

  12

  1

  2

  34

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  27

  44. 1. De simulatie kun je ook stap voor stap bekijken. 2. Ben je klaar dan kun je de simulatie afsluiten door de meest rechter knop te gebruiken. 3. Of het kruisje aan te klikken.

  45. Als je de simulatie bekeken hebt en het asje goed gedraaid werd dan kun je de NC-code uitgeven. Dit is de code die de draaibank aanstuurt. 1. Dit doe je door een rechter muis klik te geven op

  Operations . 2. Daarna kies je voor

  GCode All . 3. En

  Generate .

  1

  2

  3

  1 2

  3

 • SolidCAM Tutorial Draaien 2009-, CAD2M

  28

  46. Afhankelijk van de besturing van de draaibank kun je verschillende codes krijgen. Hiernaast is een voorbeeld van een code in FANUC.

  % ASJE N10 G54 N15 G1900 D30 L80 K N20 G53 X290 N25 G53 Z400 N30 T0101 (Voordraaibeitel) N35 G92 S3000 N40 G96 S1000 M3 N45 M8 N50 G0 X34. Z2. N55 G1 X30. F0.3 N60 G71 U2 R1 N65 G71 P70 Q110 U0.2 W0.2 F0.3 N70 G1 X12. F0.1 N75 Z-10. N80 X16. N85 Z-25. N90 X20. N95 Z-40. N100 X25. N105 Z-55. N110 X34. N115 G53 X290 N120 G53 Z400 N125 T0202 (Nadraaibeitel) N130 G92 S3000 N135 G96 S1000 M3 N140 M8 N145 G0 X34. Z2. N150 G0 X16.442 N155 G1 X12.442 F0.1 N160 G42 G1 X12. Z2.2 N165 Z-10. N170 X16. N175 Z-25. N180 X20. N185 Z-40. N190 X25. N195 Z-55. N200 X34.4 N205 G40 N210 G1 X34.422 Z-55.2 N215 G0 Z2. N220 G53 X290 N225 G53 Z400 N230 M30 %