SOKAkrabbels Kerst 2012

28
Krabbels SOKA SOKA Krabbels Jaargang 10 Nummer 3 Winter 2012 De avonturen van Floyd Kerstpuzzel

description

SOKA magazine

Transcript of SOKAkrabbels Kerst 2012

Page 1: SOKAkrabbels Kerst 2012

KrabbelsSOKASOKAKrabbels Jaargang 10 Nummer 3 Winter 2012

De avonturen van Floyd

Kerstpuzzel

Page 2: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels2 Jaargang 10, nummer 3

Jaargang 10Nummer 3

Winter 2012

Redactie-team: Monique Mannaert Tilly Deurwaarder Cindy v.d. Hooft Ilse de Croock - van de Velde Rudi de Caluwé Lenie Stolwijk Veronique Gijselinck

Redactie-adressen: Woonzorgcentrum De Blide Alberdingk Thijmstraat 1 4532 CZ Terneuzen Tel.: 0115 - 61 33 56 Fax: 0115 - 69 56 11

Woonzorgcentrum ‘t Verlaet Bernhardstraat 22 4554 BE Westdorpe Tel.: 0115 - 45 18 51 Fax: 0115 - 45 40 11

Woonzorgcentrum De Redoute Rijsenburg 2 4551 HT Sas van Gent Tel.: 0115-456300 Fax: 0115-454164

Realisatie: Graphic Avenue Tel. 06 - 23 172 021 [email protected] www.graphic-avenue.nl

SOKA krabbels is een uitgave van Stichting

Ouderenzorg Kanaalzone en is gemaakt door en voor bewoners van de Blide/de Zoutvliet te Terneuzen, ‘t Verlaet/de Witte Leeuw te Westdorpe en De Redoute en aanleunwoningen in Sas van Gent.

Colofon InhoudColofon ........................................... 2Inhoud ............................................. 2Voorwoord ...................................... 3Korte terugblik op 2012................. 3Van de bestuurstafel ..................... 4Mantelzorg ...................................... 5De avonturen van Floyd ................ 6PDL ................................................. 8Fysiotip ........................................... 9Het Kerstverhaal .......................... 10Interview Kellys Valdez ............... 12Pesten is... .................................... 14‘t Verlaet: In het zonnetje ............ 15‘t Verlaet: De Witte Leeuw ........... 16‘t Verlaet: Wist u dat... ................. 17Blide: Happy Hour ....................... 18Blide: Jubileum Zoutvliet ............ 19Blide: Schoolmuseum ................. 19Blide: Snip en Snap ..................... 20Blide: Sinterklaasviering............. 21Blide: de opening ........................ 22Redoute: Bruegheliaanse maaltijd .. 24Kerstpuzzel .................................. 25

Page 3: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 3Jaargang 10, nummer 3

VoorwoordGeachte lezers,

Wat gaat de tijd toch snel! De decembermaand is weer aangebroken. Wij hebben ook deze keer onze uiterste best gedaan. Deze laatste sokakrabbels van 2012 kunt u genieten van verhalen uit onze locaties, we laten een vrijwilliger aan het woord en ook Floyd is weer van de partij!!

Heeft u tips of misschien een mooi gedicht? Laat het ons weten.

De redactie wenst u met deze kersteditie van Sokakrabbels in ieder geval weer veel leesplezier.

Ook wensen wij u graag sfeervolle kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

Namens de redactie.

Korte terugblik op 2012Het jaar 2012 is bijna weer voorbij. Het afge-lopen jaar is de nieuwe Blide opgeleverd. We zijn dan ook heel tevreden met het resultaat. Er staat een prachtig woonzorgcentrum. De ver-huizing heeft in mei/juni plaatsgevonden en is prima verlopen. In november is de oude Blide gesloopt zodat in 2013 begonnen kan worden met de nieuwe huur en koopappartementen. Ook zal dan het restaurant verder worden uitge-breid.Op zaterdag 10 november was het open dag. Vele belangstellenden hebben dan ook gebruik gemaakt om eens een kijkje te komen nemen naar het nieuwe woonzorgcentrum.In ’t Verlaet is in januari de groepswoning voor zes ouderen met een psychogeriatrische aan-doening en kinderdagopvang ’t Krekeltje met 12 opvangplaatsen voor kinderen van 0-4 jaar opgeleverd. Dit maakte het nieuwe woonzorg-centrum ’t Verlaet compleet. Op vrijdag 29 juni 2012 is het woonzorgcentrum feestelijk ge-opend. De nieuwe naam is bekend gemaakt. Het woonzorgcentrum blijft door het leven gaan als “ ‘t Verlaet”. Tevens is voor het gebouw het beeld van Graaf Jan onthuld welke ontworpen is door Anne Mannaerts.

Na de realisering van de nieuwbouw De Blide en ’t Verlaet hebben we de beschikking over 2 moderne woonzorgcentra die cliënten kunnen voorzien van comfortabel wonen met de nood-zakelijke dienstverlening.Voor de Redoute is het overleg gestart met onze huisbaas Woonzorg Nederland. Inzet van deze gesprekken is om te komen tot renovatie of vervangende nieuwbouw van de Redoute. Ook dit woonzorgcentrum zal meer aangepast moeten worden aan de eisen van deze tijd. De gesprekken met Woonzorg krijgen in 2013 een vervolg en zodra er meer concreets bekend is zullen wij u daarover informeren.Alle drie onze woonzorgcentra zijn een coördi-natiepunt van waaruit de Stichting Ouderenzorg Kanaalzone, op een laagdrempelige manier, een compleet pakket aan zorg- , dienstverle-ning en comfortdiensten aanbiedt aan onze intra- en extramurale cliënten. Wij wensen alle cliënten en medewerkers van SOKA prettige feestdagen en alle goeds voor 2013.

Chantal van Boven en Piet HuijzersLocatiemanagers SOKA

Page 4: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels4 Jaargang 10, nummer 3

Beste mensen,

De dagen, de maanden en de jaren gaan voor-bij, voor sommigen gaat de tijd veel te snel voor anderen veel te langzaam. Als we terugkijken op 2012 dan stond het jaar vooral in het teken van vele soms onverwachte veranderingen binnen de maatschappij. Het lijkt in deze tijd vooral te gaan om de “financiële gezondheid” van de wereld en van onze samenleving. Het jaar stond bol van voorziene bezuinigingen die volgens velen noodzakelijk zijn om Neder-land in financiële zin overeind te houden. De impact daarvan is groot hetgeen wij dit jaar binnen de zorg al hebben ervaren. Het credo was vooral kosten beheersen. Voor 2013, zo blijkt uit het nieuwe regeerakkoord ziet het er allemaal niet veel beter uit. Er moet nog meer bezuinigd worden anders zijn de kosten voor de gezondheidszorg niet meer te betalen. Over de huidige bezuinigingsplannen wordt verschillend gedacht. Sommige vinden het niet ver genoeg gaan en anderen spreken uit dat er veel te veel beknibbeld wordt op de zorg.

Als Stichting Ouderenzorg Kanaalzone volgen wij de ontwikkelingen binnen de samenleving en de gevolgen voor de zorg en onze organisa-tie op de voet. Zoals in het afgelopen jaar zullen wij ook het komend jaar inspelen op de veran-derende eisen en verwachtingen van verschil-lende partijen zoals de overheid en de finan-ciers. We zetten ons in 2013 weer ten volle in om met de bestaande financiële middelen zorg te dragen voor een kwalitatief goede zorgverle-ning. We zijn ons er van bewust dat dit gepaard zal gaan met kostenbeheersing en dat we daar-voor op onderdelen onze dienstverlening zullen moeten aanpassen. Desalniettemin streven wij naar de best mogelijke kwaliteit waarbij wij uw behoefte en zorgvraag als uitgangspunt nemen.

Zoals gezegd het gaat op dit moment in Neder-land en de wereld vooral om het geld, zo lijkt het wel. Maar er is meer……….en dat is dat de wereld en het leven voor ons binnen onze eigen gemeenschap en familiekring gewoon door-gaat. Geld is voor ons belangrijk maar het gaat in ons eigen leven toch niet alleen om welvaart maar ook vooral om welzijn. En welzijn is van veel dingen afhankelijk. Natuurlijk ook van een fatsoenlijk inkomen zodat we aan onze dage-lijkse behoeften zoals eten, drinken en wonen kunnen voldoen. Maar welzijn is vooral ook ge-luk kunnen ervaren of kunnen genieten van kin-deren of kleinkinderen, van familie of vrienden of gewoon om samen dingen te ondernemen, of te kunnen delen in vreugde en / of verdriet.

In deze tijd van het jaar rond kerst en Nieuw-jaar is vooral het laatste, het kunnen delen in vreugde en verdriet erg belangrijk. Immers in deze periode kijken we vaak terug op het verle-den en zien we ook vooruit naar de toekomst. Ieder van u zal dit voor zichzelf op een unieke wijze beleven en ervaren. Sommigen kunnen terug kijken op een goed en prettig jaar met een kleine teleurstelling maar al met al bent u tevreden. Helaas komt het voor dat mensen door verschillende gebeurtenissen zoals ziekte of verlies van een dierbare met verdriet en pijn terug moeten kijken op een minder leuk jaar. In dat geval is iemand nabij hebben erg belangrijk. Wellicht kunnen wij wat extra aandacht heb-ben voor elkaar. Vanuit SOKA proberen wij een bijdrage te leveren aan het voor iedereen zo plezierig mogelijk maken van de feestdagen. We wensen iedereen mede namens de Raad van Toezicht, Managementteam, medewerkers en vrijwilligers prettige feestdagen en een voor-spoedig 2013.

Namens de Raad van BestuurA.J. Saman, voorzitter

Van de bestuurstafel

Page 5: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 5Jaargang 10, nummer 3

Beste cliënten,

Wij willen in de laatste SOKA Krabbels van 2012 eens wat dieper ingaan op ‘mantelzorg’.

Wat mantelzorg inhoudtMantelzorgers zijn mensen die langdurig voor iemand zorgen met wie zij een emotionele band hebben. Dat kan bijvoorbeeld , hun hulpbehoe-vende kind, ouder of partner zijn. Het kan ook een familielid een goede kennis of een ouder iemand zijn.Het werk wat zij doen is geheel op vrijwillige basis en onbetaald.

Wat is mantelzorgBij mantelzorg gaat het om steun die mensen elkaar vanuit een bestaande sociale relatie geven.Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis die vanwege een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd zorg nodig heeft.

Is mantelzorg zwaar en is het een hoge belasting?In de praktijk kan mantelzorg een hele opgave zijn, want je hebt ook nog je eigen drukke leven.Al jarenlang zijn er mantelzorgers die alles wat binnen hun mogelijkheden ligt doen om de cli-ent te helpen toch is het vaak passen en meten om hun eigen agenda niet te overladen. Wel besparen ze hiermee de samenleving miljoenen euro’s.Mantelzorgers kregen niet altijd de aandacht en ondersteuning die ze verdienen. Nu de vergrij-zing dreigt en de staatsschuld enorm is opge-lopen worden de mantelzorgers de hemel in geprezen.Er zijn in Nederland ruim 2,6 miljoen mantelzor-gers die langere tijd intensief zorg verlenen aan hun naaste.

Combinatie werk en mantelzorg zwaarOngeveer 70 procent van de mantelzorgers combineert mantelzorg met een betaalde baan, dat wil zeggen dat 1 op de 8 werknemers inten-sive zorg verleent.De meeste mantelzorgers werken ongeveer 28 uur per week, de overheid vindt dat de bedrij-ven rekening zouden moeten houden met werk-nemers die mantelzorg verlenen.

Mantelzorg vanuit de vrije tijdEr is ook een groot aantal mensen die gepen-sioneerd is of niet aan het arbeidsproces deel-neemt maar een groot deel van hun vrije tijd mantelzorger is.

Waakzaam blijven, ongemerkt wordt er meer inzet verwachtNaarmate de hulpbehoevende, ouder wordt, slechter ter been of erg achteruit gaat zal on-gemerkt de mantelzorg intensiever worden en meer tijd gaan vergen.Het is zeer belangrijk dat het sociale leven van de mantelzorger niet verloren gaat onder de druk van de zorg die hij/zij levert. Het is goed om van tijd tot tijd eens te evalu-eren hoe zwaar de druk van het mantelzorger zijn is.

ConclusieDe cliëntenraad heeft grote bewondering en respect voor de mantelzorgers die zich be-langeloos inzetten voor de zwakke en oudere mensen in de samenleving.

SlotDoor de inzet van mantelzorgers kan de kwali-teit van leven en het welzijn van de cliënten zo veel mogelijk in stand gehouden worden.

De Cliëntenraad van de “De Blide” Terneuzen Voorzitter P.Jonkheijm

Mantelzorg

Page 6: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels6 Jaargang 10, nummer 3

De avonturen van FloydHallo lieve mensen,

Daar ben ik weer hoor. Tja, waar moet ik eens beginnen. Het is alweer even geleden he. Nou ik begin gewoon bij u, bij de Blide. Tjonge jonge wat schrok toch toen ik een paar weken geleden de hoek om kwam rennen. Ik moest even gas terug nemen want ik herkende het echt niet meer terug!

Zo ken ik de Blide…

En… toen zag ik dit ineens..:

U begrijpt dat ik even van mijn stuk was. De in-gang vinden was al een hele klus en de bewo-ners zoeken, ja, dat is me dit middag niet eens meer gelukt.Maar ik beloof, dat gaat mij natuurlijk lukken, want ik geef het zomaar niet op hoor! En ik wil natuurlijk graag binnen zien hoe mooi het geworden is. Dus binnenkort zal ik mijn staart

weer eens laten zien. Tenslotte is de winterperi-ode niet zo hectisch als in de zomer, want zoals u weet gaan we dan vaak naar de camping.

Deze zomer zijn we ook nog naar Oostenrijk op vakantie geweest. Lieve mensen, wat ik daar weer gezien heb. Ook daar ben ik me weer suf geschrokken. Gelukkig zat ik achterin de auto want ik blaf natuurlijk wel stoer maar als het erop aan komt, zit ik liever veilig bij mijn baasje. Ik zal vertellen wat er gebeurt is.

We gingen naar een prachtig natuurpark, zodat ik lekker kon hollen en achter de eekhoorntjes aan te zitten (ja, die ruik ik echt al van ver en jaag ze dan de boom in!). Komen we door de bocht en geloof me, lopen daar de Milka koeien gewoon op de weg zeg!

Ik was direct alert (ja achter in de auto hoor, ik bleef mooi erin zitten. Mij te groot die mannen.) en met mijn neus tegen het raam heb ik het eens goed bekeken.

En kijk… hier schrok ik dus ENORM van. Hij keek ook gewoon bij mij naar binnen. Ja lieve mensen, dan is hij echt groot hoor. Maar ik vond hem erg lief kijken.

Gelukkig reden we snel door want ik zou niet geweten hebben hoe ik hen zou moeten drij-ven, dan ben ik ineens heel klein!

Page 7: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 7Jaargang 10, nummer 3

De avonturen van Floyd

Over drijven gesproken, ja, dat blijft natuurlijk toch mijn sport. Toen ik terug kwam van vakan-tie vroeg de meneer waar ik de kneepjes van het vak geleerd heb en of ik samen met mijn baasje training zou willen geven! U begrijpt lieve mensen dat ik me natuurlijk heel vereerd voelde toen hij dit vroeg. En mijn baasje ook hoor! Natuurlijk hebben we JA gezegd.

Binnenkort ga ik dus op heikant zelf basisles-sen schapendrijven geven. Dit betekent voor mij dat ik dus niet zelf achter de schapen aan mag, maar aan de kant moet blijven kijken hoe de hondjes het doen. Als mijn baasje dan een commando geeft dan moet ik gaan helpen. Ook dit is weer veel leren voor mij omdat ik natuurlijk ook zelf graag het parcours met de schapen loop. Maar wel een hele grote uitdaging.

In de volgende krabbel laat ik u weten hoe het mij afgaat hoor.

Ik wil u hele fijne feestdagen toewensen en u hoort mij weer in 2013!

Floyd

Page 8: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels8 Jaargang 10, nummer 3

PDL binnen de verpleegunitBinnen SOKA wordt er op de verpleegunits gewerkt op basis van PDL (Passiviteiten van het Dagelijks Leven). Middels PDL willen we clienten die passief zijn in mobiliteit op een zo comfortabel mogelijke wijze verzorgen en ver-plegen.Graag willen wij u in deze sokakrabbels iets meer vertellen over PDL en kleding.

Binnen onze kocaties staat de kwaliteit van leven van de bewoners voorop. Dat geldt na-tuurlijk ook voor uw partner, familielid of kennis. Wanneer iemand ouder wordt ,de gewrichten strammer worden en iemand afhankelijker wordt van hulp, gaat het kleden vaak met steeds meer problemen gepaard. Soms onder-vindt iemand zelfs pijn bij het gekleed worden. Wij willen natuurlijk dat het gewassen en ge-kleed worden voor de bewoner zo prettig moge-lijk verloopt, en daarom zijn wij ook begonnen met het aanleren van PDL-vaardigheden. Maar u kunt ook belangrijke bijdrage leveren, in het zo prettig mogelijk laten verlopen van het ge-kleed worden.

Daarom hebben wij een aantal tips voor u op papier gezet waar u wat aan heeft op het mo-ment dat u voor de bewoner nieuwe kleding aanschaft:• koop de kleding

ruim, liefst een maatje groter

• koop rekbare kleding bv stretch en/of soepel vallende stof (voorkomt plooien).

• koop liefst broe-ken/rokken en shirts/polo’s, geen jurken. Voorkeur broeken omdat rokken omhoog kruipen en ivm gebruik hulmiddelen bv tillift.

Niet alleen tijdens kleedhandelingen, maar ook tijdens het dragen van kleding treden vaak problemen op bv.:• Het omhoogschuiven van kleding

• Het uitrekken van kleding op ongepas-te tijde

• Het plukken aan incontinentie materi-aal etc.

• Hiervoor bestaat ook aangepaste kleding, zoals hiernaast.

Een mogelijkheid is ook bestaande kle-ding aanpassen bv voering uit een japon/rok, extra rits aanbrengen. Het is mogelijk dat de verzorging op een ge-geven moment vraagt een kledingstuk aan te mogen passen, zodat een kledingstuk aan de achterzijde geopend kan worden. En er meer ruimte ontstaat voor het kunnen kleden van be-woners met ernstige bewegingsbeperkingen.

Binnen onze afdeling is er een naaister die dit voor u kan vermaken en eventueel aanpassen voor pdl. De kosten zijn uiteraard voor u als familie. De pdl specia-list van de afdeling of de persoonlijk begeleider kan u hierover inlichten en voor u de naaister inschakelen.

Bij problemen zoals contracturen, bewegings-beperkingen kan specifieke PDL-kleding uit-komst bieden. Deze kleding ziet er in het eerste gezicht normaal uit, maar is zo samengesteld en voorzien van speciale sluitingen, dat kleed-handelingen vergemakkelijkt worden. Ook hier hebben we folders van.

PDL

Page 9: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 9Jaargang 10, nummer 3

FysiotipOSTEOPOROSE

Wat is osteoporose?Osteoporose is ontkalking van de botten, (niet te verwarren met arthrose = slijtage).Osteoporse houdt in dat de botten brozer worden. Het gevolg van de verminderde kalkvorming is dat de botten gemakkelijker kunnen breken bij een valpartij. Het breken van heupen is hier een duidelijk voorbeeld van. Nog een voorbeeld van osteoporose is een ingedeukte of ingezakte wervel.Een andere consequentie kan zijn, dat er pijn optreedt bij een ernstige ontkalking. Osteoporose komt over het algemeen vaker voor bij oudere dames, dit heeft o.a. te maken met de hormonale verandering na de menopauze.

Wat kunt u hier zelf aan doen?• Een goede voeding is belangrijk, er moet o.a. voldoende kalk (calcium) in aanwezig zijn, zoals

bv. de melk- en kaasproducten.

• In beweging blijven en dan met name stappen, wandelen of indien je nog kunt, trappen lopen, want het is erg belangrijk dat er een druk op de beenderen uitgeoefend wordt. Deze druk is een stimulans voor het lichaam om de kalkvorming te onderhouden en/of te bevorderen. Op deze ma-nier kunt u de osteoporose tegenwerken.

• Een andere belangrijke factor is, dat u uw spieren in een goede conditie houdt, d.w.z. de spieren moeten genoeg sterk en soepel zijn. Spieren in een optimale conditie functioneren als een ‘cor-set’ voor uw lichaam: ze zorgen voor een goede houding en verkleinen het risico dat u valt. De spieren kunt u d.m.v. allerlei oefeningen trainen.

TIPS!!!- Stap dagelijks, blijf niet de hele dag op je kamer zitten, maar maak er vb. de gewoonte van om

dagelijks naar de recreatiezaal te stappen om een kopje koffie te drinken.

- Indien je kunt, maak een wandeling buiten. Bij slecht weer zijn trouwens de lange gangen van het verzorgingstehuis ideaal om in te stappen.

- Zit niet te lang voor de tv, sta af en toe eens op, bv als er reclame is.

- Doe wekelijks mee aan de gym, het wordt speciaal voor jullie georganiseerd!!

GYM U FIT!Iedere maandag in ’t Verlaet, iedere woensdag in de Redoute.

Samenstelling: Groepspraktijk Fysio Sas van Gent, Westdorpe Monique De Fleurquin-Staal

Page 10: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels10 Jaargang 10, nummer 3

Het Kerstverhaal“Mama, het is bijna kerstmis…” Ik vind het zo leuk, de versierde kerstboom met al die kerst-ballen en slingers. En de stal onder de kerst-boom met Jozef en Maria en de 3 wijzen.“Maar Mama, waarom zetten we eigenlijk een stal onder de kerstboom?”“Nou jongen, daarmee vieren we eigenlijk de geboorte van Jezus Christus de zoon van God.”“Is Jezus dan geboren in een stal, waarom niet gewoon in een ziekenhuis?”“In die tijd waren er geen ziekenhuizen waar je naartoe kon gaan. Maar weet je wat, ik zal je het verhaal vertellen over de geboorte van Jezus in een stal.”

Het verhaal begint heel lang geleden met Maria en Jozef.

Op een dag, terwijl Jozef als timmerman aan het werk was, verscheen er bij Maria een engel. “Wees maar niet bang, ik ben een boodschap-per van God.” Maria kon geen woord uitbren-gen en luisterde naar de engel. “God heeft jou uitgekozen om de moeder te zijn van een heel bijzonder kind. Je zult voor hem zorgen, maar

als hij groter is, zal hij er voor alle mensen in de wereld zijn.”

Toen de engel weg was ging ze direct op zoek naar Jozef en vertelde hem over de gebeurtenis.In het land van Jozef en Maria was de boze koning Herodes de baas. Herodes wilde weten hoeveel mensen er in zijn land woonden en gaf bevel dat iedereen geteld moest worden. Voor deze telling moest iedereen naar de plaats gaan waar ze geboren waren. Jozef en Maria moesten voor deze telling naar Bethlehem, de plaats van hun geboorte.

Ondanks dat het kindje van Maria bijna gebo-ren moest worden, begonnen ze aan de lange reis. Maria was niet in staat om de reis te voet af te leggen en reisde op de rug van een ezel, geleid door Jozef. Eenmaal aangekomen in Bethlehem konden ze geen plaats vinden voor de overnachting, alle herbergen waren vol. Na lang zoeken vonden ze in een open veld rond Bethlehem een schuilplaats, een soort stal waar herders en schapen konden schuilen bij slecht weer. Daar probeerden ze zich te beschut-ten voor de nacht. Het is niet mooi, maar het is er warm en er is droog, schoon hooi. In die

Page 11: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 11Jaargang 10, nummer 3

nacht wordt Maria’s kindje geboren. Ze heeft geen kleertjes voor het kindje en wikkelt hem in zachte doeken. Daarna leggen ze het kindje in een kribbe, een voederbak voor dieren, welke Jozef heeft gevuld met hooi. Ze zijn blij, Maria kijkt naar Jozef en zegt: ”We noemen hem Je-zus” en Jozef knikt. Het was een donkere en koude nacht. Herders waren buiten en waakten over hun schapen, terwijl ze hun handen warmden bij het vuur.

Plotseling werd het licht. De herders keken geschrokken op en er verscheen een engel. “Schrik niet herders, ik kom jullie goed nieuws vertellen”. De herders waren verbaasd en hoorden de engel aan. “Er is een kind geboren in Bethlehem en het is een heel bijzonder kind, het is een koningskind. Een kind dat vrede en liefde zal brengen in de wereld. Het is geboren in een stal en een ster zal jullie de weg wijzen.”Ook koning Herodes hoorde dat er een ko-

ningskind geboren was. Hij kreeg namelijk drie wijze mannen op bezoek, Melchior, Balthasar en Casper, die uit het oosten kwamen en de heldere ster hadden gezien.

Zij wisten Herodes te vertellen dat de grote ster de aankondiging was van de geboorte van een koningskind. Herodes wist maar al te goed dat het drie wijze mannen waren en nam hij dit dus meteen voor waar aan. Hij vertelde de drie wijzen dat er bij hem geen koningskind was geboren. Hierop gingen de drie wijzen weer op pad in de richting van de ster. Aangekomen op de plaats waar de ster hen naar toe had geleid, vonden ze tot hun verbazing het koningskind in een kleine stal en niet in een groot paleis. Ze aan-schouwden daar het kind, liggend in een kribbe. Melchior schonk hem goud, symbool voor zijn koningschap. Balthasar schonk hem mirre, symbool voor zijn sterfelijkheid. Casper schonk hem wierook, symbool voor zijn goddelijkheid.

De drie wijzen, de herders… zij keerden allen terug en verkondigden het heugelijke nieuws: Een koningskind is geboren en zijn naam is Jezus Christus… de zoon van God.

Page 12: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels12 Jaargang 10, nummer 3

Een interview met Kellys Valdez, vrijwilligster in ’t Schelpenhoekje.

Je werkt als vrijwilliger in de Blide. Sinds hoe lang doe je dit werk en hoe ben je op het idee gekomen om dit te doen?Ik werk als vrijwilliger in de Blide sinds novem-ber 2011.Ik ben op het idee gekomen om vrijwilligers-werk te doen, doordat ik Nederlands studeer als tweede taal bij het ROC en ik wil contact met andere Nederlanders hebben om mijn taal te ontwikkelen, vooral omdat ik van oudere men-sen helpen houd.

Op welke afdeling of op welke groep werk je en wanneer?Ik werk in de huiskamer elke woensdag middag vier uur. Ik ben heel erg blij met mijn werk, ik vind het leuk dat ik met andere mensen in het Nederlands kan praten en ik kan anderen hel-pen. Het gevoel dat mijn hart krijgt heeft geen prijs.

Hoe ben je naar Nederland gekomen en hoe lang woon je in Nederland?Ik ben 3 jaar getrouwd met een Nederlander. Dat is de reden dat ik naar Nederland kwam. Ik woon pas twee jaar in Nederland.

Kun je iets over het land en stad vertellen waar je vandaan komt?Ik kom uit Colombia, Colombia ligt in het noord-westen van Zuid-Amerika.Het grenst in het noorden aan de Caribische Zee, in het oosten aan Venezuela en in het westen aan Panama en de Grote Oceaan en in het zuidoosten aan Bra-zilië, in het zuiden aan Peru en Ecuador. Met deze drie laatste landen deelt Colombia de Ama-zone.De hoofdstad van Colom-bia is Bogota. Colombia is groter dan Spanje en Frankrijk samen, heeft 32 provincies met een totaal van 46.581.823 inwoners en een totale oppervlakte van 2.070.408 km².

De officiële taal die in Colombia gesproken wordt, is Spaans.

Mijn geboorte stad is Cartagena, die werd uitgeroepen tot een World Heritage Site door UNESCO in 1984 voor zijn unieke wijken en voor het hebben van de grootste vestingen in Zuid-Amerika en het is ook verkozen als huwelijksreisbestemming door de National Geographic.

Mijn stad is warm, want het ligt aan de caribi-sche kust. Er zijn mooie caribische stranden, ongeveer dertig kilometer van Cartagena zijn de Islas del Rosario (Rosario Eilanden), een beschermd nationaal park met een grote ver-scheidenheid aan tropische vissen, dolfijnen en haaien.

Colombia heeft twee seizoenen, winter en zo-mer.In vergelijking met Europa is het in mijn stad en de rest van de noordkust altijd zomer, maar wij hebben ook winter met temperatuur van 26 tot en met 32 graden. Er valt nooit sneew, maar tijdens de winter wel heel veel regen. Die tem-peratuur geldt niet voor heel Colombia, want in het land verschilt de temperatuur per gebied. Er zijn 5 gebieden die onderscheiden Colombia in klimaat en landschap, en de temperatuur kan van 12 graden tot en met 30 graden zijn, afhan-kelijk van het seizoen binnen het land.

Hoe vind je het in Nederland?Ik hou van Nederland, ik pas me makkelijk aan in deze cultuur en aan de mensen en ik ben zo dankbaar, omdat ik een geweldige man en een mooie en aardige familie in Nederland gekre-gen heb.

Interview Kellys Valdez

Page 13: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 13Jaargang 10, nummer 3

Wat betreft het klimaat: hoewel ik uit een warme stad kom, kan ik tegen de herfst en de winter. Ik hou ook van het Nederlandse eten behalve, van haring met ui, Hollandse garnalen en spruitjes.

Is het moeilijk om de taal te leren?Ik vind dat Nederlands een moeilijke taal is om te leren, en net als de meeste buitenlanders heb ik moeite met de volgorde van de woorden binnen een zin, maar de taal is wel mooi. Ik hou ervan een nieuwe taal te leren. Dat is de reden waarom ik in korte tijd Nederlands kan schrij-ven, lezen en praten.

Kun je ons enkele woordjes Spaans leren?Ik wil jullie enkele woordjes Spaans leren die iedereen moet kennen.Goedemorgen = Buenos díasTot ziens = AdiosAlstublieft = PorfavorIk heet ... = Me llamo ...Bedankt = GraciasHallo = Hola

Wat zijn je toekomstplannen?Mijn toekomsten plannen zijn in de eerste plaats kinderen krijgen.In tweede plaats een opleiding in de zorg vol-gen om met oudere mensen te werken, want de opleiding die ik in mijn land heb gedaan en door mijn taal en de plaats waarin ik woon is het moeilijk om in mijn vak een goede baan te vinden.

Dat is de andere reden waarom ik vrijwilligers-werk in de zorg doe, want ik wil dit gebied goed leren kennen en in de praktijk bezig zijn.

Kellys, hartelijk dank voor dit interview, ik hoop dat je nog lang bij ons vrijwilligster mag zijn!

Hieronder enkele sfeerfoto’s uit Colombia:

Interview Kellys Valdez

Page 14: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels14 Jaargang 10, nummer 3

Pesten is...

Page 15: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 15Jaargang 10, nummer 3

Ieder jaar is er een avond voor de vrijwilligers om hun een keer lekker te verwennen. Want gedurende het hele jaar zetten ze zich belangeloos in voor jullie. Bijvoorbeeld het winkeltje, wandelen, rummi-cub enz. Dit om zomaar iets te noemen. Op zo’n avond wordt er lekker gegeten, en nodigen we meest-al iemand uit die deze avond opluistert.

Maar dit jaar was een speciaal jaar, want een aantal vrijwilligers zijn al zolang in dienst dat ze in het zonnetje werden gezet.En dit zijn Mevrouw van Waes, Mevr. Audenaerd-Cousemaker en Ria Raemdonck.Deze mensen zijn al veertig jaar actief als vrijwilliger!

Een beetje overrompeld waren ze toen ze een oorkonde van 40 dienstjaren kregen met daarnaast een mooie bos bloemen, maar achteraf toch heel tevreden. De tijd van zuster Emelda en “de nonnetjes” kwam weer terug in de herinnering. En ook kwam naar voren het woord vrijwilliger, toen werd dat eigenlijk nog niet gebruikt. Je kwam gewoon hel-pen!

Daarnaast zijn er ook een heleboel die al tussen de 12 en een half jaar en 25 jarig in zitten, dus ook deze mensen kregen natuurlijk een cadeau.

Maar ja, gedurende de avond kwamen we erachter dat er nog wel een paar mensen waren die we ZEKER nog gaan verrassen! Want wat absoluut waar is: onze vrijwilligers zijn hele trouwe zorgzame mensen die als ze aan iets beginnen, zomaar niet stoppen. En daar kunnen we niet anders dan alleen maar heel blij mee zijn!

Vanuit de Molenkreek, ‘t Verlaet

‘t Verlaet: In het zonnetje

Page 16: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels16 Jaargang 10, nummer 3

Nieuws van de Cliëntenraad ’t VerlaetZoals u wellicht weet, is het de taak van de cli-entenraad (CR) van ’t Verlaet om de belangen te behartigen van de mensen die in de Witte Leeuw wonen en de bewoners van ’t Verlaet.

De cliëntenraad komt regelmatig bijeen om allerlei zaken te bespreken over zorg, regle-menten en beleid, maar houdt zich ook bezig met de woonomgeving van het verzorgingshuis. Ook dat vinden wij erg belangrijk.

Zo heeft de Cliëntenraad van ’t Verlaet zich het afgelopen jaar sterk gemaakt voor de herinrich-ting van ‘de tuin’ van de Witte Leeuw na de ver-bouwing van het woonzorgcentrum ’t Verlaet. Dit, omdat de bewoners zich zorgen maakten over de herinrichting en hun uitzicht.

Op maandag 21 maart 2011 heeft de CR samen met de bewoners gesproken over de herinrichting. Intussen is het hofje klaar en zijn de wensen van de bewoners zoveel mogelijk meegenomen in de aanleg van de tuin. Trots en zeer tevreden zijn we dan ook over het resul-taat van deze ontmoetingsplaats waar het goed toeven is. Maar de Cliëntenraad wilde ‘de kers’ nog op de taart zetten en had nog één wens:Bertha de Hulsters- de Maer-

telaere werd benaderd om het beeld ‘De Witte Leeuw’, wat ooit in haar tuin heeft gestaan, te schen-ken aan de bewoners van het hofje. Bertha stemde toe, omdat ze

het standbeeld na haar verhuizing naar haar nieuwe appartement niet kwijt kon. Het beeld werd zolang opgeslagen bij Jan en Ine Hilbrink (De Tukkers).

Alles kost geld, zo ook het plaatsen van het beeld, het sokkeltje en de onthulling.

De CR heeft hiervoor het bestuur van SOKA en Woongoed benaderd. Beide besturen heb-ben de handen in elkaar geslagen en budget beschikbaar gesteld voor het sokkeltje en de plaatsing.De cliëntenraad heeft Bertha de Hulsters - de Maertelaere gevraagd om het beeld officieel

over te dragen aan de bewoners van de Witte Leeuw en ze stemde direct toe omdat ze vond dat het daar thuishoorde waar het ooit had gestaan.

Op vrijdag 23 november 2012 was het zover en onthulde Bertha het beeld in bijzijn van haar familie, Cliëntenraad, bewoners Witte Leeuw,

ontwerper van de sokkel Rob van Bedaf uit Westdorpe en Wet-houder Pim Broekhuysen van de gemeente Terneuzen.

Het werd een gezellige middag in ‘t Verlaet. Na de ontvangst van alle geno-digden met koffie en iets lekkers erbij, werd iedereen hartelijk verwelkomd door de heer P. Huijzers (locatiemanager van ’t Verlaet) en de voorzitter van de Cliëntenraad de heer Freddy Dierickx. Freddy gaf in zijn toe-

spraak aan dat het een uitstekend moment was om het grasveld, dat er toen ongeveer uitzag als een maanlandschap, om te toveren in een schit-terend hofje. Alle partijen die zich hiervoor hebben ingezet, zijn hier uitste-kend in geslaagd en het hofje is met zijn mooie planten, bankjes en pa-den een mooie ontmoe-tingsplaats geworden.

‘t Verlaet: De Witte Leeuw

Page 17: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 17Jaargang 10, nummer 3

Na het officiële ge-deelte werd het beeld onthuld in de tuin door Bertha en haar achter-kleindochter Indy door de Zeeuwse vlag van het beeld weg te halen.Dat mevrouw de Hul-sters met haar 95-ja-rige leeftijd nog goed ter been is, bewees ze door een walsje uit te voeren op de muziek van de ‘De Maffooos’

uit Terneuzen die deze middag opluisterde met Hollandse-mee-zing-hits van o.a. Jan Smit en Frans Bauer.

Het beeld prijkt nu op een centrale plaats in het gerenoveerde hofje tussen de aanleunwonin-gen en het nieuwe verzorgingshuis ’t Verlaet. Vanuit haar raam kijkt Bertha weer op ‘haar’ Witte Leeuw die nu van alle bewoners is.

Westdorpe, 25 november 2012Marijke HemelsoetSecretaris CR ’t Verlaet

‘t Verlaet: De Witte Leeuw

‘t Verlaet: Wist u dat...

Wist u dat varkens kunstjes kunnen?Vrijdag 5 oktober ’s ochtends. De regen plens-de met bakken naar beneden, dus er heerste toch al lichte paniek. Zullen we naar Sluiskil naar Nelly (de kapster) gaan of niet? Want naar de vele dieren in de wei gaan kijken is wel heel leuk, maar in de regen is dat toch een heel ander verhaal.Tegenwoordig is een voordeel van de techniek dat je op de computer kunt zien wat het weer wordt voor een paar uur later, dus dat stelde ons al enigszins gerust. Dus ja hoor, gelukkig trok de lucht open toen we bij Nelly waren, en konden we alle dieren goed observeren.En daar waren Hans en Grietje, de twee geitjes, en Porgy en Bess, de varkentjes, en de schapen, eenden, konijntjes kippen en noem maar op!Voor Nelly haar huis zijn een aantal weien die eruit zien als een speeltuintje voor dieren. De konijnen hebben een zomerverblijf. Dit houdt in dat ze een speciale wei voor zich hebben met allemaal konijnenhokken. De eenden hebben een vijver, en de geitjes een heel mooi huisje.

En het leuke is dat alle dieren door elkaar lopen zonder elkaar lastig te vallen. Nadat we alle dieren gezien hadden kregen we bij Nelly lekkere cake en koffie rondom het houtkacheltje. Maar gezelligheid kent geen tijd dus… Snel gingen we naar buiten om de vaste voedertijd van de dieren te zien. En echt hoor. De varkens gingen keurig op hun kontje zitten, alvorens ze een wortel kregen! En dit deden ze niet zomaar een keertje, nee, braaf iedere keer weer opnieuw.Ook was er een kip die opgevoed is door een eend en dus nooit op stok gaat. En naar worm-pjes pikken heeft ze van moeder eend ook nooit geleerd.Een konijntje ging als een baby’tje op zijn rugje in de arm van iemand liggen.De meeuwen kenden ook de voedertijd en kwa-men op een rijtje op de omheining zitten.Al met al was het prachtig om al die dieren door elkaar te zien lopen en vliegen.En, ongelooflijk, maar met een schitterend zon-netje namen we afscheid en reden we weer huiswaarts.

- de brunch in ’t Verlaet heel druk bezocht wordt?- de middag voor de mantelzorgers zaterdag 24 november heel erg gezellig was?- de mensen genoten van de high tea?- we volgende keer nog meer mantelzorgers willen verwennen?- de zak van Sinterklaas kapot was op de eerste verdieping?- Dokter Dierick 8 januari verhalen in het dialect komt vertellen?- we iedereen voor 2013 een heel gelukkig Nieuwjaar toewensen?

Page 18: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels18 Jaargang 10, nummer 3

Zaterdag 29 september 2012 werd er een Happy Hour gehouden in het Grand Cafe.Rond 15.00 uur kwamen de eerste bewoners binnen van de verpleegunits samen met een familielid of een contactpersoon van de bewo-ners. De tafels werden gezellig bij elkaar gezet en er stonden lekkere zoutjes en chips op de tafels.

Toen iedereen binnen was onder het ge-not van een drankje werd er geproost op een gezellige middag samen met de familie, personeel en een vrijwilliger. Met het glas in de hand en een hapje erbij zat de sfeer er snel in ! Familie en bewoners ontmoeten elkaar in een andere sfeer.. Er word dan ook direct bij een bewoner de mededeling gedaan dat er weer een gezond klein / achterkleinkind geboren is .. en daar word natuurlijk ook op geproost! Er waren diverse drankjes aanwezig zoals een lekker biertje, dat ging er goed in bij de mannen en een lekker advocaatje met slagroom dat viel dan weer goed in de smaak bij de vrouwen.

Er werd gezellig gepraat met fa-milie, bewoners en het personeel over van alles en nog wat. Er werd ook nog eens van plaats

verwisseld,kortom spraakwater genoeg ! Er was een hele leuke ontspannende sfeer.

Tijdens het borrelen werden heerlijke hapjes geserveerd zoals de zelfgemaakte wraps met roomkaas en zalm, kaas-jes, worstjes en natuurlijk niet te vergeten… de bitterballen!! Deze vielen enorm goed in de smaak. Er werden heel wat bitterballen gebakken.

De bewoners hadden het enorm naar hun zin, hadden zelfs nog zin in een tweede drankje zoals advocaat een wijntje of een pilsje en een glaasje fris. Ook de medewerkers van de afdeling die aan het werk waren kwamen even langs en proefden de gezelligheid.

Rond 17.00 uur gingen de eerste bewoners weer voldaan terug naar huis. Het was rond half zes afgelopen. Alle aanwezige bewoners en familie hebben het als een gezellig samenzijn ervaren. Ook wij als medewerkers en onze vrijwilligster hebben heel leuk gehad.Iedereen bedankt voor de gezellige middag en dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Tot snel … Ilse, Jeanet, Colinda, Marian en Ria

Blide: Happy Hour

Page 19: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 19Jaargang 10, nummer 3

Blide: Jubileum ZoutvlietTien jarig jubileum Zoutvliet IIDinsdagavond 21 november was het tijd om een feestje te vieren. Nadat ik mevrouw van Hecke thuis heb opgehaald, zijn we naar het Grand Café gegaan. Hier werd het 10 jarige jubileum van Zoutvliet II gevierd. De evenementencommissie had voor deze speciale avond het bijzondere duo Charel en Eugenie uitgenodigd. Mevrouw Gerreman opende de avond en het duo kwam binnen. Het feest was begonnen. Er werden liedjes uit de oude doos gezongen, de tas met verschillende hoedjes, petjes en boa’s kwam tevoorschijn, waarna de mensen wat losser kwamen en het plezier dubbel en dwars aanwezig was. Mevrouw van Hecke had zelfs vroeger gegeten die avond en een boterham minder op, want er zou taart zijn. Men had de keuze uit ap-peltaart of slagroomtaart. Alsof de taart niet groot genoeg was waren er ook diverse hapjes. Zoals: kaas, worst, een gevuld eitje en ham met asperge. ‘’Een hele leuke avond en alles heeft lekker gesmaakt’’ liet mevrouw van Hecke me weten. Ik sluit me daar helemaal bij aan.

Nadat de polonaise door de feestgangers gedanst was sloot mevrouw Gerreman de avond af met nog een presentje voor het duo. Bij het in ontvangst nemen van hun bedankje was Eugenie even sprakeloos. Charel zette het liedje ‘’Zo’n goeie hebben wij nog nooit gehad’’ in.Het was leuk om te zien hoe de mensen plezier hadden, klapten en meezongen! Wij willen daar graag ieder, die op zijn eigen manier een steentje heeft bijgedragen aan deze avond, voor bedanken! Proost op de volgende 10! Mw. van Hecke en Marieke (activiteitenbegeleider de Zoutvliet/De Blide)

Met “’t Schelpenhoekje” naar museum SCHOOLTIJD

Op woensdagmiddag... Stond er een leuke mid-dag gepland voor de bezoekers en begeleiders van ’t Schelpenhoekje. Om 13.00 uur vertrokken we met de rode-kruis bus en maakten we een mooie rit door Terneu-zen om vervolgens in het centrum te eindigen om een bezoek te brengen aan het vernieuwde museum SCHOOLTIJD. We kregen een rondleiding met uitleg en de bewoners genoten van alles wat er te zien was. Het was een feest van herkenning en herin-nering en iedereen wist nog wel een verhaal te vertellen bij de voorwerpen die er allemaal te zien waren!

Na een uurtje terug in de tijd trokken we verder naar “de Tollenbol” waar we in de watten ge-legd werden met een “verwenkoffie”. Koffie met allerlei lekkers erbij zoals zelf-gemaakte boe-rencake, een advocaatje en een koffielikeurtje, dat was smullen!Voldaan van al het lekkers en alle indrukken keer-den we terug naar de Blide waar we nog heerlijk na gekletst hebben over de leuke middag!

Blide: Schoolmuseum

Page 20: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels20 Jaargang 10, nummer 3

Blide: Snip en SnapIn oktober kwam het nieuwe theaterprogramma uit en daar stond een optreden van Snip en Snap in.Alle bewoners van de Blide wisten zich nog goed te herinneren dat dit een komisch duo was.In het programma de Bonte dinsdagavondtrein werd dit verzorgd door Willy Waleden en Piet Muyselaar.Iedereen weet dat deze niet meer onder ons zijn maar een aantal mensen was toch wel benieuwd wat dit ging worden.Dus er werden kaarten besteld en uiteindelijk gingen we op vrijdag 30 november naar het Schel-detheater in Terneuzen.

Om 18.45 uur stond iedereen in de hal van de Zoutvliet klaar.We zagen er allemaal keurig uit, want voor een theaterbezoek kleed je je echt.Om 19.00 uur kwam de taxi voor en nadat iedereen een plekje had vertrokken we.We werden ontvangen met een kopje koffie en om 20.00 uur ging de zaal open.We hoorden wel wat liedjes uit de revue, maar het was toch anders dan we hadden verwacht.Het geheel speelde zich af in een verzorgingshuis waar Piet Muyselaar woonde en zo namen ze ons aan de hand van zijn herinneringen af en toe een stukje mee naar de oude revue.Al met al vonden we het toch te weinig lijken op het programma van vroeger en viel het daardoor een beetje tegen.

De conclusie aan het eind van de avond was,het was leuk en we hebben het theater nu ook eens van binnen gezien maar het was niet wat we ervan verwacht hadden.Moe kwamen we rond 10.30 uur weer terug in de Blide.We hopen dat dit niet het laatste uitstapje naar het theater was, want regelmatig zijn er wel echt goede voorstellingen.

Lenie Stolwijk

Page 21: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 21Jaargang 10, nummer 3

Blide: SinterklaasvieringSinterklaasviering verpleegunit Op 30 november was het dan zover. Sint en zijn pieten hebben na enige tijd zoeken en rond-dwalen in de “nieuwe Blide” ons dan toch ge-vonden.Ze konden al niet zo goed de hoofdingang vin-den, tja, met al dat puin was sint toch even van zijn stuk dus heeft één van zijn pieten maar bij de Zoutvliet aangebeld om te vragen hoe ze nu eigenlijk in de Blide konden komen.Via allerlei “sluipwegen” kwamen ze dan uitein-delijk in de Blide. Maar dan he, waar is dan die ene afdeling? Nee Sint, sinds de nieuwe Blide is het kleinschalig wonen, dus dit betekent dat u in de huisjes op bezoek moet! Afin, ja hoor , eenmaal in de lift was het voor elkaar en daar was dan de Kokkelplaat. Daar zaten de bewo-ners al te wachten! Het was er gezellig versierd en met de chocomelk en gevulde speculaas was het feest compleet.

De sfeer zat er snel in, er werd spontaan ge-zongen en de Snt hoorde velerlei verhalen. De tijd vloog eigenlijk te snel om maar vandaag moest Sint er natuurlijk rekening mee houden dat hij nog naar een woning moest.

Eigenlijk had hij tijd tekort want er moesten ook nog pakjes uitgedeeld worden. Een heerlijke fleece deken en met de koude avonden in het vooruitzicht was dit een verwarmend cadeau! en natuurlijk nog een letter om te snoepen. Bij aankomst op de Schoone Waardin was al-les ook al zo mooi versierd. Ook hier werd Sint met zijn pieten verwacht, muziek stond aan en iedereen kwam rond de Sint zitten. Er werd ook hier lustig op los gesnoept en vandaag kon dat ook gewoon. Wat een heerlijke spekken en nootjes hadden die pieten meegebracht.

Hier heeft de Sint weer de nodige verhalen gehoord, ja, zelfs de bewoonster die Sint heel lang terug in haar café “de witte brug” in Breda had gezien herkende hij nog!

Na het uitdelen van de pakjes moest Sint en zijn pieten echt weer verder.

We hopen dat hij volgend jaar weer tijd heeft om ons te bezoeken. iI ieder geval weet hij ons nu te vinden.

Het was een hele geslaagde middag!Dank je wel.

Sinterklaas en Pieten!

Page 22: SOKAkrabbels Kerst 2012

Blide: de opening

Page 23: SOKAkrabbels Kerst 2012

Blide: de opening

Page 24: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels24 Jaargang 10, nummer 3

Redoute: Bruegheliaanse maaltijd1x in het jaar houden we op het ‘t Pleintje een thema maaltijd en meestal pakken we dan ook eens goed uit. Het is niet altijd makkelijk om een leuk thema te verzinnen, want het eten en de decoratie moet wel een beetje bij elkaar pas-sen.

Nu was er door CZ een wedstrijd georganiseerd waarbij je voor een mooi bedrag een “verwen” activiteit mocht organiseren, dus hadden wij van “t Pleintje bedacht om een heuse Brueghe-liaanse maaltijd te organiseren met een knipoog naar Reynaert de Vos, met kostuums en deco-ratie uit die tijd. Helaas hebben we de prijs niet gewonnen. Toch hebben wij het thema aangehouden maar dan in een afgeslankte vorm. Na veel brainstormen, bellen, praten, op internet zoeken waren we eruit en konden de voorbereidingen beginnen en op donderdag 27 september was DE dag dat we onze maaltijd zouden gaan houden. De woensdagmiddag voor de maaltijd was ‘t Plein-tje gesloten voor bezoek, want er moest veel gebeuren. Er moesten tafels bij gezet worden, kastjes en luie stoelen moesten eruit, de tafels moesten worden gedekt en er moest versierd worden, kortom een heel gesjouw maar het resultaat was er dan ook wel naar!

Het eten werd door een aantal collega’s zelf gemaakt en op schalen gelegd en we hadden “echt” bruegheliaans brood! We hadden ook een troubadour uitgenodigd die onze maaltijd kwam opvrolijken met muziek en zang. Op de dag zelf werden onze gasten onthaald door een jonkvrouw en een plateau met bru-egheliaans brood, belegd met droge worst en kaas en een drankje. De gasten werden door

andere jonkvrou-wen begeleid naar de tafels en toen iedereen er was kon ons feestmaal begin-nen. De mensen konden kiezen uit verschillende gerechten zoals: warme been-

ham, kippenpootjes, stoofpot e.d. en er waren verschillende soorten broodjes, warme en koude groente. Keuze was er volop! Ons toetje werd ook enthousiast begroet, verse fruitcock-tail met echte slagroom. Na een geslaagde mid-dag gingen de mensen tevreden en voldaan weer terug naar huis en kon het opruimen beginnen… en de jonk-vrouwen? Die gingen zeer voldaan, tevreden en met pijn-lijke benen terug naar huis. Maar wat was het ontzettend gezellig geweest!

Team ’t Pleintje

Page 25: SOKAkrabbels Kerst 2012

SOKA Krabbels 25Jaargang 10, nummer 3

Kerstpuzzel

De uitslag van de puzzel graag met naam en adres inleveren bij de receptie.

De winnaar van de herfstpuzzel is: Mevr de Witte Zoutvliet 157. Ze ontvangt binnenkort een heerlijke doos bonbons.

Page 26: SOKAkrabbels Kerst 2012

Heeft 6 etages slaapoplossingen voor iedereen

N d t t 7 13 T T l 0115 613130Heeft 6 etages slaapoplossingen voor iedereen

Noordstraat 7-13 Terneuzen - Tel. 0115-613130www.slaapkennerrademakers.nl

Axelsestraat 12-14, Zaamslag, Tel. 0115-431261

TAPIJT EN GORDIJNEN - ZONWERING EN ROLLUIKENLINOLEUM - VINYL- EN LAMINAATVLOEREN

SLAAPCOMFORT - PROJECTINRICHTING

zvl_im_rademakers_110906.qxd 12/09/2006 9:51 Pagina 1

Page 27: SOKAkrabbels Kerst 2012
Page 28: SOKAkrabbels Kerst 2012

Alberdingk Thijmstraat 1 • 4532 CZ Terneuzen • tel. 0115 61 33 56 • [email protected] • www.sokazvl.nl