SOG-plan 2009

11
Welkom in Gouda SOG-plan 2009 t.b.v. OndernemersFondsGouda Aangeboden door de ondernemers van de Goudse binnenstad S o G GOUDA

description

SOG-plan 2009 t.b.v. OndernemersFondsGouda

Transcript of SOG-plan 2009

Page 1: SOG-plan 2009

Welkomin Gouda

SOG-plan 2009t.b.v.OndernemersFondsGouda

Aangeboden door de ondernemers van de Goudse binnenstad

SoGGOUDA

Page 2: SOG-plan 2009

SoGGOUDA

2

Vooraf

Dit is het plan dat de Goudse binnenstadsondernemers (verenigd in de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda, S.O.G.) afgelopen maanden met elkaar hebben gemaakt voor de besteding van het budget uit het nieuwe OndernemersFonds Gouda (OFG) in 2009.

De inhoud is tot stand gekomen tijdens een interactieve workshop met vertegenwoordigers van de aangesloten winkeliers en winkeliersverenigingen, verder uitgewerkt tijdens de eerste maandelijkse S.O.G.-vergaderingen van dit jaar en tot groot enthousiasme van de aanwezige ondernemers, pers en politici gepresenteerd tijdens een drukbezochte Ondernemersavond op 18 maart 2009 in De Zalm.

Het is heel goed om te zien dat het OFG mensen in de Goudse binnenstad al in korte tijd dichter bij elkaar heeft gebracht. Ook de S.O.G. krijgt hierdoor nieuw elan, onder meer doordat winkeliers zich verenigen, bestaande verenigingen zich aansluiten en individuele ondernemers betrokken raken bij de S.O.G. als ondernemersplatform in onze binnenstad.

Voor de besteding van het budget uit het ondernemersfonds heeft de S.O.G. ervoor gekozen om naast de (gedeeltelijke) fi nanciering van concrete projecten zoals de traditionele intocht van Sint Nicolaas, evenementenborden en kerstverlichting vooral ook ruimte te creëren voor nieuwe initiatieven. Het opnieuw ingestelde Doe Platform is daarvan een goed voorbeeld. Het geld uit het OFG vormt zo een fi nanciële basis die wordt aangevuld met bijdragen van anderen, zoals ondernemers, bewoners, gemeente en andere partijen. Door op die manier samen te werken worden mogelijkheden vergroot. Zoals bij de bloemversiering waardoor het hele stadscentrum komende zomer fl euriger dan ooit zal ogen. En waaraan de Wijkteams Binnenstad en Nieuwe Park ook spontaan een bijdrage hebben geleverd uit het € 3-budget.

Wij zijn er trots op dat de S.O.G. als eerste het plan gereed heeft en wij hopen dat dit plan (dat mede dankzij ondersteuning van Marketing Gouda tot stand is gekomen) andere ondernemers op ideeën brengt en zal inspireren. Door elkaar op te zoeken en actief aan de slag te gaan kunnen we de kansen die het nieuwe Ondernemersfonds ons biedt verzilveren in het belang van de stad Gouda!

12 mei 2009,Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda

Gerard van Erk,voorzitter

Page 3: SOG-plan 2009

3

SoGGOUDA

Inhoud

a. Uitgangspunten b. Proces

c. Projecten 2009

Bijlagen: 1. Overzicht vertegenwoordigde ondernemers(verenigingen) in S.O.G. 2. Lijst nieuwe ideeën (Doe Platform)

* Dit plan is op 12 mei 2009 overhandigd aan Jan de Laat, voorzitter van het OFG en verspreid onder de bij de S.O.G. vertegenwoordigde ondernemers(verenigingen) en alle leden van de gemeenteraad van Gouda. Extra exemplaren zijn op te vragen via het S.O.G.-secretariaat via [email protected].

Page 4: SOG-plan 2009

SoGGOUDA

4

Uitgangspunten

Bij het besteden van de gelden uit het OndernemersFondsGouda heeft de S.O.G. de volgende uitgangspunten gehanteerd:a. Inzet op grote onderwerpen die van belang zijn voor het hele centrum (‘liever vier grote dingen van tientallen kleine’)b. Ondernemers betrokken houden bij de uitwerking van ideeën, maar ook bij de besluitvoering en de invulling van de projectenc. De bijdrage vanuit het OndernemersFondsGouda is een basis voor de andere binnenstad en wordt (net als voorheen) aangevuld met acties en fi nanciering vanuit bronnen, waaronder ook de ondernemers en winkeliers zelf;d. Voor centrum-overstijgende projecten wordt samenwerking gezocht (met de gemeente, andere ondernemers(verenigingen) of externe partners)

Daarnaast hebben alle acties die (mede) gefi nancierd worden uit het OFG-budget voor het gebied Gouda Centrum (‘de binnenstad’ ) als doel:a. Verbeteren van het ondernemersklimaat (in de Goudse binnenstad);b. Verhogen van de consumentenbestedingen door: 1. aantrekken van meer of nieuw publiek; 2. verhogen van de bestedingen per bezoek; 3. verlengen van de verblijfsduur.

SoGGOUDA

Samenwerkende Ondernemersverenigingen GoudaSecretariaat: Korte Tiendeweg 10

2801 JT GoudaT. 0182 - 322 456

E. [email protected]

Voor alle informatie over het kernwinkelgebied in de Goudse binnenstad, zie www.ondernemersgouda.nl

Page 5: SOG-plan 2009

5

SoGGOUDA

Proces

19-12-2008: Raadsbesluit

01-01-2009: OndernemersFondsGouda in werking

05-02-2009: S.O.G.-bestuursvergadering

18-02-2009: Workshop met aangesloten verenigingen en winkeliers (aan de hand van vooraf opgestuurd inventarisatieformulier): - Inventarisatie: - mening over winkelacties - mening over overige projecten - Brainstormsessie: lijst met nieuwe ideeën (zie bijlage 2) - Rubriceren van projecten met de breedste steun - Toewijzing budget aan diverse acties

4 maart 2009 S.O.G.-bestuursvergadering (verfi jning plan tot uiteindelijke vorm)

18 maart 2009 Ondernemersavond in De Zalm: - Toelichting (Siebe Keulen, wethouder van economische zaken) - Introductie OndernemersFondsGouda (Jan de Laat, onafhankelijk voorzitter OFG) - Ervaringen uit Leiden (Jan van der Linden, vestigingsleider V&D Leiden) - Presentatie S.O.G.-plan Tijdens deze avond werd het S.O.G.-plan door de aanwezige ondernemers met groot enthousiasme ontvangen

00 mei 2009 Aanvraagformulieren OFG beschikbaar

12 mei 2009 Presentatie S.O.G.-plan en eerste aanvraag bij OFG (aanbieden plan door S.O.G. aan Jan de Laat, onafhankelijk voorzitter OFG)

Page 6: SOG-plan 2009

SoGGOUDA

6

Projecten 2009

Als vertegenwoordigend orgaan van de binnenstadondernemers wil de S.O.G. het beschikbare budget uit het OndernemersFondsGouda (een totaalbedrag van rond €75.000, gebaseerd op een schatting van de gemeente Gouda) in 2009 als volgt besteden:

1. Bloemversiering Op initiatief van enkele betrokken Goudse ondernemers wordt de volledige

Goudse binnenstad (van het stationsgebied tot en met de Oost- en Westhaven en van het gebied rond de schouwburg tot het Bolwerk) vanaf mei gedurende de hele zomer opgefl eurd met honderden bloembaskets en -pyramides. De actie wordt gecoördineerd door de Goudse ondernemers Mia Schaap (De Illusie) en Josephine Weber (Grand Café Central).

- Bijdrage uit OFG: € 20.000 - Aanvullende fi nanciën toegezegd vanuit de gemeente Gouda, Cyclus en het Binnenstad (€ 1.000 uit het € 3-budget) - Aanvraag bij OFG medio mei indienen.

2. Doe Platform

Om naast een aantal specifi eke projecten ook ruimte te bieden voor nieuwe en creatieve ideeën vanuit de binnenstadsondernemers, is het plan om in 2009 een werkbudget van € 15.000 uit het OFG beschikbaar stellen aan het Doe Platform. In 2009 zijn al gerealiseerd: Valentijnsactie (februari), Oranjeversiering (april) en Goudse free-cards (mei). Aan de realisatie van enkele andere ideeën (w.o. Gouda VIP-stad) wordt gewerkt. Het Doe Platform is een actieve groep ondernemers met vertegenwoordiging uit alle winkelstraten, wordt gefaciliteerd vanuit Marketing Gouda en komt tenminste vier maal per jaar bijeen. Besluitvorming loopt via de S.O.G.-bestuursvergadering.- Bijdrage vanuit OFG: € 15.000- Aanvullende fi nanciën per afzonderlijk project binnen het Doe Platform te bekijken- Aanvraag bij OFG indienen medio mei

3. Evenementenborden Gouda heeft een actief evenementenbeleid, maar goede evenementenbebording ontbreekt. Plan is om bij de belangrijkste toevoerwegen naar de Goudse binnenstad borden te plaatsen waarmee de vele passanten worden welkom geheten en waarop informatie staat over de komende evenementen om passanten naar de Goudse binnenstad te halen. Marketing Gouda werkt hiervoor een voorstel uit.- Bijdrage vanuit OFG: € 10.000 - Aanvullende fi nanciën te overwegen zodat meer borden kunnen worden geplaatst (besluit hierover te nemen vanuit S.O.G.)

Page 7: SOG-plan 2009

7

SoGGOUDA

- Aanvraag bij OFG medio mei indienen

4. Intocht Sint Nicolaas De intocht van Sint Nicolaas (in 2009 gepland op zaterdag 14 november) trekt jaarlijks duizenden kinderen en hun ouders naar de Goudse binnenstad. Wens is een einde te maken aan de jaarlijks moeizame fi nanciering van het volksfeest, dat in de praktijk door een beperkt aantal ondernemers wordt bekostigd terwijl de hele stad er profi jt van heeft. Plan is het OFG aan te wenden om de intocht in 2009 te bekostigen.In samenwerking met Gouda’s Harmonie De Pionier (die de intocht organiseert) werkt Marketing Gouda een voorstel uit.- Bijdrage vanuit OFG: € 10.000 - Aanvraag bij OFG wordt op een nader te bepalen tijdstip ingediend

5. Eenduidige kerstverlichting In december hangen er in het centrum veel verschillende soorten kerstverlichting, terwijl er ook straten zijn (Wijdstraat) waar niets hangt. In de periode rond kerst (voor de Goudse binnenstad i.v.m. evenementen als de traditionele Kaarsjesavond en Gouda bij Kunstlicht ook economisch een belangrijke periode) storen veel ondernemers zich hieraan. Een wens is om het OFG te benutten om in het hele centrum kerstverlichting met een eenduidige uitstraling te realiseren. Een werkgroep onder leiding van Kees-Willem Karssen (boekhandel Karssen) en verder bestaande uit Mia Schaap (De Illusie), Loet van Vreumingen (Van Vreumingen), Cees van den Berg (Gebackerei V.d. Berg) en Hein Dessing (Juwelier De Vooys) werken hiervoor een voorstel uit.- Bijdrage vanuit OFG: € 20.000- Aanvullende fi nanciën nodig vanuit ondernemers en andere partners (mogelijkheden worden onderzocht)- Aanvraag bij OFG wordt op een nader te bepalen tijdstip ingediend

Page 8: SOG-plan 2009

SoGGOUDA

8

Page 9: SOG-plan 2009

9

SoGGOUDA

Bijlage 1: Overzicht vertegenwoordigde ondernemers(verenigingen) in SOG of in overlegstructuren

Kon. Horeca Nederland Henk Hooyenga, Lavendel Josephine Weber, Grand Café CentralNVM Fred Grem, Adhoc horecamakelaars Mark van Burken, Basis bedrijfshuisvestingWinkeliers Dubbele Buurt/Wijdstraat Loet van VreumingenWinkeliers Groenendaal Cees van den Berg, Gebackerij V.d. BergWinkeliers Kleiweg/Hoogstraat Kees-Willem Karssen, Boekhandel Karssen Bart Poldervaart, V&D Frans Naerebout, HemaWinkeliers Markt Mieke Caminada, Caminada beenmode Hein Dessing, Juwelier De VooysWinkeliers Nieuwehaven/Kleiwegstraat Rolf Cech, Rep 26 Joke Vreeman, Brown EyesWinkeliers Nieuwe Markt Passage Pim Slingerland, Slingerland Bloemen Jan Gerritsen Winkeliers Wilhelminastraat Netty de Jong, Kreatiek Het Boefje Grace HoornwegWinkeliers Zeugstraat/Lange Tiendeweg Mia Schaap, De Illusie Harry Trel, Blokzijl modeSecretaris S.O.G. Karel Baarspul, Gouda Media GroepVoorzitter S.O.G. Gerard van Erk, Rabobank

Adviseur Michiel van der Schaaf, Marketing Gouda

Page 10: SOG-plan 2009

SoGGOUDA

10

Bijlage 2: Lijst nieuwe (willekeurig genoemde) ideeën (Doe Platform)

18 Gouda positioneren als beste kaasstad (festival?), benchmark: Alkmaar

12 Grachten benutten voor concert of muziekevenement (tijdens winkeltijden)

11 Rode loper als podium door de stad

8 Verbeteren “Product Gouda als Binnenstad” (groen, rustpunten, zitplaatsen,…)

6 Foto-/etalage zoektocht (wisselend thema per jaar)

6 Keramiekdagen uitbreiden met oude ambachten in de winkelstraten

5 Oranjedag (Koninginnedag): verbeteren versiering (groot in oranje) & nieuwe activiteiten

4 Modeshows op verrijdbaar podium

4 Multiculturele evenementen (bijv. suikerfeest)

3 Digitale Winkelstad Gouda (zoals www.winkelhartgouda.nl)

3 Evenementen in december verbreden: kersthuis in de Waag, kerstmarkt, eindejaarsmarkt

3 Gouda Culinair op meerdere locaties

2 Gouda thematiseren (hoeden, bijbel)

2 Led-verlichting aan de gevels (hele jaar)

1 Muziekfestival en overdag in eerste helft van het jaar (draaiorgels, dweilorkesten, jazzfestival)

1 Start Kaasmarkt in de hele stad benutten

0 Beter adverteren en communiceren van koopzondagen

0 Soundmix / Karaoke voor kinderen

(het getal vooraan de regel geeft een indicatie van de steun onder de ondernemers)

Page 11: SOG-plan 2009

11

SoGGOUDA