Social Media info

Click here to load reader

 • date post

  23-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  513
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Onderzoek naar verschillende soorten social media.

Transcript of Social Media info

InleidingTegenwoordig kent iedereen het wel. Twitteren, hyven of facebooken wordt steeds normaler over de hele wereld. Onder de jongeren is het populair geworden, en sindsdien is de doelgroep voor social media alleen maar groter geworden. Ook in de bedrijven wereld zijn de sociale media middelen een toegevoegde waarde, maar alleen bij de juiste inzet hiervan. Wat social media is, waarom steeds meer bedrijven dit middel gebruiken en hoe deze het beste ingezet kunnen worden zal in de komende paginas uitgebreidt uitgelegd gaan worden.

Wat is Social MediaSocial media, wat is het eerste waar aan gedacht wordt? Het woord social zegt meestal al voldoende. Social is het communicceren en de interactie met groepen mensen. Meestal zijn deze groepen mensen daarbij op zoek naar gelijkwaardige personen die dezelfde normen en waarden hebben. Onbewust komt dit door de gedacht; iedereen die gelijk is aan mij is leuker, interessanter en beter te vertrouwen. Bij social media gaat het er dus om, om mensen te vinden die gelijk zijn aan jou waarmee gecommuniceerd kan worden. Officieel is social media de verzamelnaam voor platforms waar gebruikers de inhoud van een internet pagina verzorgen. Zo worden er korte berichtjes verzonden, maar ook weblogs, fora, twitter en sociale netwerken vallen onder de social media. Voorheen was dit vooral bekend bij de doelgroep jongeren met de boodschap; het verzamelen van zo veel mogelijk vrienden. Tegenwoordig weet iedereen er mee om te gaan en draait het niet alleen meer om het maken van vrienden, maar ook om het delen van nieuwsfeiten en internetsites. Kort door de bocht is er een social media mix samen te stellen die bestaat uit 7 verschillende instrumenten: Bloggen; dit is het delen van gebeurtenissen in een online dagboek. Microbloggen; is ongeveer het zelfde als bloggen. Het enige verschil is dat het versturen van berichten slechts 140 tekens bevat. Meestal wordt er in zon berichtje gezet wat je op dat moment aan het doen bent. Wikis; dit is de online encyclopedie. Over vrijwel ieder onderwerp is informatie te vinden. Deze informatie is samengesteld door de gebruikers van de wikis. Social news; actuele nieuwsfeiten delen met je vrienden die daarop kunnen reageren. Social networking; het maken van vrienden en reageren op berichten van elkaar. Podcasts; het uitzenden van liveprogrammas via het internet Social bookmarking Naast de verschillende social media is er ook nog de social bookmarking. Deze vorm lijkt erg veel op de social media, maar richt zich meer op het delen van verschillende links die van het internet worden gehaald. Bij deze link wordt een tekst of kort berichtje gevoegd en deze wordt dan naar vrienden of publiekelijk verstuurd. Bij deze vorm wordt veelal gebruik gemaakt van actuele nieuws links. Voorbeelden van sites die zich richten op social bookmarking zijn in Nederland nujij.nl en ekudos.nl. De bekendste site voor social bookmarking in Amerika is Del.icio.us. Omdat social bookmaring werkt met blogs en trackbacking is het heel gemakkelijk om berichten over heel de wereld te verspreiden. Deze social bookmarking sites kunnen gezien worden als een alternatief op de welbekende zoekmachines. Het is een samenvoeging van belangrijke en opmerkelijke nieuwsfeiten, ondersteund met de mening van de toevoeger. De berichten die toegevoegd zijn, worden geranked door de lezers van de link. De links die het meest of hoogst geranked worden komen op de hoofdpagina van de site.

GeschiedenisHet is onduidelijk wie de term social media heeft bedacht. Dit komt omdat er nog altijd onenigheid is over de exacte definitie. Hierdoor is het moeilijk een overzicht te geven van de ontwikkeling van social media. Dit overzicht is logischerwijs sterk afhankelijk van de gebruikte definitie. Van de meest bekende vorm van social media, social networking sites, is meer bekend. Het eerste social network was Six Degrees, dat in 1997 ontstond. Dit programma heeft 4 jaar bestaan en had op het hoogtepunt 1 miljoen geregistreerde gebruikers. In Nederland werd ook al snel social media geintroduceerd. De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog op Letmestayforaday.com als eerste persoon ooit gratis de wereld rond, zonder zelf een cent uit te geven. Zijn eigen gemaakte website was daarbij zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk creerde. Deze website zou gezien kunnen worden als een online weblog. In Nederland was hij daarmee een van de eerste die gebruikt maakte van social media. Voor zover bekend is, is de allereerste Nederlandstalige weblog de weblog van Daily Wacko. Zijn weblog begon op 1 december 1997. Sinds de introductie van de social media ging het snel. Als eerste werd de doelgroep jongeren en scholieren bereikt. Er werd hierbij vooral gebruik gemaakt van het zoveel mogelijk toevoegen van vrienden. Daarbij maakte het niet uit of het bekende of onbekende mensen waren. Als de belangrijkste social media op een tijdlijn zouden worden gezet, dan ziet deze er zo uit: 1997: 1e weblog, Six Degrees 2001: Wikipedia 2003: Wordpress, Linkedin, Myspace 2004: Facebook, Hyves 2005: Youtube 2006: Twitter 2009: Foursquare Met de komst van Facebook, en later Twitter, werd de social media pas echt populair.Oorspronkelijk gebeurde dit vooral op de Amerikaanse High Schools, maar dit fenomeen werd snel ook in Europa bekend. De doelgroep jongeren werd al snel voorbij gestreefd, want ook de ouders van de jongeren begonnen zich massaal aan te melden op Facebook en Hyves. Ook kwamen er steeds meer verschillende social media sites die allemaal flink groeiden. In de loop der jaren is er veel verbeterd op het gebied van social media ten opzichten van de introductie in 1997. Onder anderen gps systemen en mobiele telefoons hebben hieraan bijgedragen. Deze verbeteringen zullen in dit document nog uitgebreid uitgelegd worden.

De marktHieronder wordt kort de markt van de social media weer gegeven. De concurrenten worden hierbij besproken en ook de trends en ontwikkelingen die momenteel op de markt aanwezig zijn komen aan bod. Aantal gebruikers social media1 Door InSites Consulting is er een onderzoek gedaan naar het gebruik van social media. In dit onderzoek kwam naar voren dat 72% van de internetgebruikers minstens 1 social media account heeft. Als dit vertaald wordt naar het aantal inwoners ter wereld, dan komt dit neer op een ruime 940 miljoen. Van deze 940 miljoen gebruikers zijn de meesten afkomstig uit Brazilie en Amerika. Daar zijn namelijk respectivelijk 95% en 84% van de internetgebruikers aangemeld op een social netwerk. In Nederland ligt dit percentage een stukje lager, namelijk op 79%. Deze 79% staat voor ongeveer 9 miljoen internetgebruikers die een ten minste 1 social media account hebben. Dit is echter wel boven het gemiddelde dat staat op 72% internetgebruikers. Let op, dit zijn internetgebruikers, en niet de gehele populatie van het land. Daarnaast is er ook gekeken naar de verdeling van de internetgebruikers over de verschillende soorten social media. Hiernaast is het onderzoek te zien in een grafiek vorm. Opvallend hierbij is het hoge aantal gebruikers van facebook. Meer dan de helft van de internetgebruikers heeft namelijk een account op Facebook. De overige onderzochte social media hebben een veel minder groot aandeel. Zo heeft, niet geheel onverwacht, hyves een percentage Figuur 1; Verdeling social media van 1%. Dit komt Bron: InSites Consulting waarschijnlijk omdat hyves een Nederlandse site is. Hieruit kan opgemaakt worden dat Facebook een erg belangrijke social media account is om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken. Overigens is het percentage internetgebruikers bij het medium Myspace nog steeds aan het dalen. Myspace zal in de komende tijd veel internetgebruikers verliezen.

1

http://www.frankwatching.com/archive/2010/04/08/onderzoek-toont-aan-gebruiksociale-media-blijft-stijgen/

Gebruikers social media Door InSites consulting worden er vier verschillende gebruikers van social media onderscheden. Er zijn passieve gebruikers, speciale gelegenheden gebruikers, kijkers en verslaafden. In de grafiek hiernaast, die ook door InSites Consulting is gepresenteerd, is de verdeling van de vier verschillende gebruikers te zien. De grootste groep zijn de passieve gebruikers. Dit is de groep die niet frequent actief is op een profiel. Deze komt slechts een aantal keer per maand op zijn profiel. Daarnaast zijn er de mensen die alleen voor speciale gelegenheid een profiel hebben. Hier zetten ze onder andere vakantie fotos en dergelijke op.Figuur 2; type gebruikers Daarnaast zijn er kijkers. Deze komen alleen op de profielen om te kijken naar de profielen van bijvoorbeeld bekende Nederlanders. Deze groep heeft dus wel een account, maar post geen berichten.

Als laatste is er de groep van verslaafden. Deze zijn zeer vaak actief en posten en bloggen vaak. Daarnaast loggen ze een aantal keren per dag in om te kijken of er nieuwe berichten geplaatst zijn. Concurrenten Uiteraard zijn er ook andere bedrijven die pakketen met social media aanbieden en deze integreren op websites. Hieronder worden 4 van de grootste concurrenten voor Interplein genoemd. - Yocter; dit is de misschien wel grootste concurrent op het gebied van social media. Dit bedrijf biedt namelijk een pakket aan waarmee de klant in n klap actief is op verschillende social media. Dit is ook de hoofdactiviteit van Yocter waardoor het de klant optimaal kan bedienen. Yocter is ook alleen aanwezig business to business wereld. - Innovianto; bedrijf dat websites designed met daarbij de toevoeging van social media. Dit bedrijf is dus niet geheel gericht op de social media maar kan dit toevoegen aan een bestaande of een nog te ontwikkelen website. Hetzelfde geldt als bij Yocter: eenmaal aangesloten ben je in n klap actief op verschillende social media. Zelf zegt het bedrijf dat het staat voor Word of Mouth marketing activeren via internet. - Remy Jacobs Freelance Webde