Smit&Jansen magazine

Click here to load reader

 • date post

  29-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  224
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Read about the talent Smit&Jansen respresents and look at their work!

Transcript of Smit&Jansen magazine

 • Gerrit Schreurs

 • NU

  Waarom Nu? Nu is alles anders en nu met alles anders. En waar is iedereen nu mee bezig?

  Of het nu digitaal is of analoog, fotografie of film. De kracht van het beeld. Dat is waar het voor ons allemaal om draait. Verbeeldingskracht vertaalt zich naar verschillende media en is de meest tot de verbeelding sprekende uitingsvorm.

  Een goed idee gaat hand in hand met goede executie. Creatieve- en productionele executie. Als beide in harmonie samengaan, kan je de meest waanzinnige resultaten bereiken. Om creatief op n lijn te zitten met een fotograaf of regisseur moet je elkaar kennen. Elkaars werk waarderen en dezelfde taal spreken.

  In dit magazine willen we hen een podium geven om hun creativiteit te laten zien en hun verhaal te vertellen. Hun passie voor het beeld en storytelling.

  Eric Smit & Rinie Jansen

 • Willem de Roon

 • NU in het portret.

  Wanneer is Nu? Nu, zul je denken, maar dat is in mijn fotografie toch een vrij rekbaar begrip. Nu is het moment waarop ik afdruk, of wanneer ik een afspraak met iemand heb voor een portret. Op dat moment moet het gebeuren, die ene bijzondere foto die boven de rest uitspringt. Wanneer weet een fotograaf wanneer dat moment is? Het is een gevoel dat je herkent of een sfeer die ergens is. Meestal weet ik wanneer dat moment of situatie er nog nit is. Op zon moment moet je ingrijpen en de situatie naar je hand zetten.

 • NU in het portret.

  Wanneer is Nu? Nu, zul je denken, maar dat is in mijn fotografie toch een vrij rekbaar begrip. Nu is het moment waarop ik afdruk, of wanneer ik een afspraak met iemand heb voor een portret. Op dat moment moet het gebeuren, die ene bijzondere foto die boven de rest uitspringt. Wanneer weet een fotograaf wanneer dat moment is? Het is een gevoel dat je herkent of een sfeer die ergens is. Meestal weet ik wanneer dat moment of situatie er nog nit is. Op zon moment moet je ingrijpen en de situatie naar je hand zetten.

  Soms lastig, soms ook niet. Bij bepaalde mensen voel ik wanneer ik iets verder kan gaan dan normaal en datgeef ik dan ook aan. Samen met het model bedenk ikdan iets waardoor de foto nog beter wordt. Als fotograaf probeer ik altijd de modellen er goed uit te laten komen, het bijzondere te benadrukken in plaats van het gewone te laten prefereren. Als ik een afspraak heb voor een portret weet ik vaak niet eens wie diegene is of hoe hij/zij eruit ziet. Soms bel ik dan mijn moeder (die leest de bladen) of ik google hem/haar even. Ook heb ik ontdekt dat wanneer ik blanco ben, ik heel goed op de persoon kan afgaan. Daarnaast is niet iedereen die ik fotografeer even bekend. Ik bedenk zelden iets van te voren; daar houd ik niet van, dat vind ik saai. Ik wil juist dat alles samen komt op dat ene moment, dat NU-moment. Kijken wat er gaat gebeuren. Spontaniteit en creativiteit zijn heel belangrijk in een foto. Improviseren en werken op intutie gaat me erg goed af. Natuurlijk kan dit niet altijd, maar meestal zie ik wel mogelijkheden om er net wat meer uit te halen en te zorgen voor een bijzonder resultaat. Dat zijn de momenten waarop ik het als fotograaf echt naar mijn zin heb. Dat ik achteraf denk dat had ik nooit vooraf kunnen bedenken.

  Vaak kom ik ver door een goed gesprek. Ik probeer altijd wat tijd te reserveren voor het maken van een foto en het model zo ver te krijgen dat ook te doen, Iedereen is ijdel en komt graag goed op een foto te staan. Soms helpt hetdan ook als je vertelt dat er een spread gemaakt mag worden of dat er een hele pagina tot onze beschikking wordt gesteld. Tijdens zon gesprekje kom je wat over de persoonlijkheid van het model te weten en voel je op je intutie aan waar de foto heen kan gaan. Tijdens dat gesprek denk ik ook na over de locatie. De locatie is voor mij vaak het begin van een foto, een locatie moet passen bij het model. Niet iedereen kan op de zelfde locatie worden gefotografeerd, het moet bijvoorbeeld passen bij de kleding die gedragen wordt en bij de persoon die ik op de foto zet. De locatie moet versterken en niet teveel afleiden, het liefst ook nog eens mooi van kleur of structuur zijn.

  Als laatste element voor een goede foto moet er voor mijook nog iets gebeuren; iets dat alles samen brengt. Dat kan minimalistisch zijn, zoals de kleur rood op het portret van Ted Langenbach of een enorme storm die plotseling opsteekt zoals op de foto van Elle Bandita. Of Truus die cynisch roept: Zal ik me broekje ff uittrekken?! naar wat mannen die stonden te kijken terwijl we bezig zijn met fotograferen. Op zo'n moment moet je proberen het beeld snel naar je toe te trekken, te regisseren en af te maken. Bij Luuk Bode wilde ik graag de confrontatie aangaan met n van zijn belangrijkste alter egos die vaak op zijn schilderijen terugkomen. Een kunstenaar voor of naast zijn werk wil ik het liefst vermijden, dus dan zoek ik naar een oplossing waarin ik toch beide in beeld heb zonder dat het een clich beeld wordt. Toen ik Egbert Jan Weber en Tycho Gernand mocht fotograferen kwamen we op het idee om iets met de jassen te doen, een klein absurd dingetje in de foto brengen waardoor er iets geheel nieuws is ontstaan.

  Ik werk graag puur op mijn intutie; zo belandde Sara Kroos in het water na een gesprek met haar over haar nieuwe theatershow. Sara heeft ook duistere momenten gehad in haar leven en die momenten warenonderwerp in haar komende theatershow. Onbewust heb ik die sterk naar voren gehaald door haar te confronteren met een donker spiegelbeeld in een omgeving waar zij helemaal alleen is. Het beeld is letterlijk in tween verdeeld en als ik dat later op mijn contactsheets terug zie maakt het me erg blij. Dan zie ik iets wat ik niet van te voren had kunnen bedenken. Die elementen waren op dat moment wel allemaal aanwezig. Ze waren zelfs ter sprake gekomen. Maar toch zou ik het niet in mijn hoofd durven halen om die allemaal te willen vangen in n beeld. Als dat dan toch gebeurd heb je als fotograaf een cadeautje gekregen en dat geeft me een enorme kick.

  Willem de Roon

 • Willem de Roon

 • Introducing Frank Vroegop

  Ik ben wat je noemt een multimedia artiest; muzikant, maker van muziekvideo's en reclamefilms. Ik ben Nederlands en geboren in Terneuzen. Van Nederlandse nationaliteit, maar Frans van cultuur want op twaalfjarige leeftijd ben ik in Frankrijk gaan wonen met mijn moeder, toen zij van echtgenoot wisselde. Ik ben begonnen met muziek maken en schilderen om de eenzaamheid te verdrijven. Maar de schilderijen die ik maakte bevielen me niet. Daarom heb ik deze droom laten varen en de gemaakte schilderijen en tekeningen verbrand. Tijdens mijn (onafgemaakte) studie architectuur ben ik begonnen met het maken van animatiefilms en experimentele muziekvideo's om mijn eigen musicale creaties (zonder commerciele potentie) te illustreren. Ik heb er meer dan vijftig gemaakt, vooral voor Franse artiesten waaronder: Louis Bertignac, Grald de Palmas, Affaire Louis Trio, Patrick Bruel, Zebda, Clarika, Massilia Sound System, Ludwig Von 88 en voor de Nederlandse groep Burma Shave.

  Deze muziekvideo's zijn vaak technische experimenten geweest. Ik heb allerlei soorten camera's, formaten en emulsies gebruikt: hi speed cameras, endoscopische camera's, prototypes, motion control cameras, enzovoort. In veel producties vermengde ik live action opnames met stop motion, traditionele animaties (zoals papier en boetseerklei) en diverse post productie effecten. Sinds 1996 heb ik meer dan 250 commercials over de hele wereld gemaakt, veelal verrijkt met spectaculaires trucages, voor merken zoals Ford, Volkswagen, Audi, Lexus, Toyota, Toyota F1, Nissan, Infiniti, Toyota, Citron, Dodge, General Motors, Cadillac, Opel, Mercedes, Peugeot, Pepsi, Coca Cola, Tropicana, Panasonicen vele andere.Ik heb veel beroemdheden gefilmd voor het merk L'Oral, waaronder Beyonc Knowless, Claudia Schiffer, Milla Jovovich, Natalia Vodianova en Virginie Ledoyen.Daarnaast heb ik ook veel gewerkt met grote internationale sportatleten: voetballers, rugbyspelers, Formule 1 piloten en parachutisten. Deze films hebben vele prijzen opgeleverd op festivals wereldwijdwaaronder de Lion d'Or en Lion de Bronze in Cannes, Epica Awards en Golden Drum Award Portocros. Daarnaast ondersteun ik de organisatie ONG (Organisation Non Gouvernementale) en maak ik films voor Reporters sans fronires (Reporters zonder Grenzen) en Fondation Hulot (Stichting Hulot).

 • Zoals je kunt zien: de weg van een verwend kind. Ik ben altijd doorgegaan met het maken van muziek. Maar ik loop niet bij de psychiater, volg dus geen therapie, ik speel geen golf en sportauto's laten me volledig koud.

  Van jongs af aan heb ik de technische evolutie van het beeld maar ook van het geluid gevolgd. Ik deel met mijn vriend en componist Marco Rosano dan ook een analoge vintage opnamestudio en een grote collectie analoge synthesizers en toetsenborden. We hebben samen het grootste gedeelte van de muziek in mijn reclamefilms gecomponeerd en geproduceerd. Ik heb regelmatig geprobeerd de penselen weer op te pakken en een persoonlijk artistieke weg te bewandelen. Mijn werk in de vorm van schilderijen of foto's heeft enkele exposities tot gevolg gehad. Maar dit beviel me wederom niet.

  Jarenlang was ik een gefrustreerde artiest. Ik was niet in staat een schilderij te maken dat me beviel. Sinds twee jaar ben ik weer bezig met schilderen, met passie en ambitie. Eindelijk benik tevreden met wat ik schilder. Is het beter dan daarvoor? Ik weet het niet... Ik hoop het! Ben ik ouder geworden? Zeker. Maar ben ik mijn energie en passie verloren? Ik denk het niet!

  Frank Vroegop

 • Zoals je kunt zien: de weg van een verwend kind. Ik ben altijd doorgegaan met het maken van muziek. Maar ik loop niet bij de psychiater, volg dus geen therapie, ik speel geen golf en sportauto's laten me volledig koud.

  Van jongs a