Slovakwines Verbroederingscomité Overijse 310315

of 18/18
Slovaakse wijnen uit de Kleine Karpaten
 • date post

  21-Jul-2015
 • Category

  Food

 • view

  46
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Slovakwines Verbroederingscomité Overijse 310315

Slovakwines.be

Slovaakse wijnenuit de Kleine Karpaten

Goede avond, ik ben pvdb, sinds kort oprichter van SKWINES. Al jaren heb ik naast mijn vrouw en kindjes nog 2 passies : goede wijn en slovakije. Van die laatste 2 heb ik een bijberoepje gemaakt. Noem me liever geen wijnhandelaar. Dat is niet mijn missie. Wat ik samen met jullie wil bereiken is dat jullie straks weten wat voor fantastisch wijnland SK is.

Ik wil jullie alvast bedanken dat ik hier vanavond mag vertellen over Slovakije als wijnland.

Zoals jullie al konden lezen in de uitnodiging ga ik het over een aantal punten hebben vanavondNEXT

11. Slovakije, een wijnland2. Wijngebieden3. De Kleine Karpaten4. De wijnen van vanavond

De Sleedoorn 29/11/2014Waarom is SK zon goed wijnland ?Wat zijn de verschillende wijngebiedenDe wijnen van vanavond komen uit de Kleine Karpaten, dus daar gaan we even op inEn dan gaan we natuurlijk proeven !

2Slovakije, een echt wijnland

Als iedereen al in SK geweest is kan ik dit hoofdstuk overslaan. Of wil er iemand een woordje uitleg ?

SK ter hoogte van noorden van Bourgogne, Vergelijkbaar met Elzas. SK ligt in CENTRAAL europa, zeg liever niet Oost Europa. SK heeft NIETS gemeen met Sloveni ! Er liggen nog 2 landen tussen.

Slowakije 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. De officile benaming is Slowaakse Republiek (Slowaaks: Slovensk Republika). De hoofdstad is Bratislava.

Het land wordt begrensd door Tsjechi in het noordwesten, Polen in het noorden, Oekrane in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het westen. Het is een overwegend bergachtig land, dat gedurende de twintigste eeuw weliswaar n geheel vormde met het taalkundig en cultureel nauw verwante Tsjechi, maar dat in de eeuwen daarvoor een heel andere ontwikkeling had doorgemaakt. Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije.Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.

Op 1 januari 2009 trad het land ook toe tot de eurozone.

De laatste jaren stijgt de naamsbekendheid van dit land onder invloed van 1 man : Peter Sagan

3Slovakije, een echt wijnland

Inzoomen op het land en de geografie uitleggen. Hier stroomt de Donau, kleine karpaten, laag en hoog Tatras gebergte (tevens het dak van de Karpaten met Gerlach als top van 2655 m, op de grens met Polen)

We kunnen nu al zien dat de wijngebieden in de groene, vrij vlakke gedeeltes van het land liggen.

Banska Steaunica is volledig Unesco Werelderfgoed.

Heel veel van de goede wijngebieden van Oostenrijk liggen vlak bij Slovakije.

4Slovakije, een echt wijnland

Al van 600 jaar voor onze jaartelling wordt er wijn gemaakt. Grootste afnemers zijn de Slovaken zelf gevolgd door de Tsjechen.

Male Karpaty, De Kleine Karpaten, is het oudste en meest gereputeerde gebied. De eerste wijngaarden bevinden zich in Bratislava zelf en volgen dan de zuidelijke helling van het berggebied. Dit isook het wijngebied waar Slovakwines.be zich op focust. 5500 hectarenJunoslovensk, letterlijk Zuid Slovakije. Dit gebied volgt de Donau stroomafwaarts. 4000 hectarenNitrianskabevindt zich rond de stad Nitra. 2500 hectarenStredoslovensk, letterlijk Midden Slovakije is een relatief jong en klein (2500 hectare) gebied.Vchodoslovenskof Oost Slovakije bevindt zich in de buurt van de tweede stad van Slovakije, Koice. 1500 hectarenTokaj, de Slowaakse zijde weliswaar, is het kleinste wijngebied (907 ha) en mag sinds 2008 officieel het Tokaj / Tokay / Tokaji label dragen. De onderhandelingen met Hongarije over het gebruik van de naam begonnen in1965.

Neskor zber Late harvest yielded from full mature grapes having natural sugar contents of at least 21 NM and minimum of 9,5% alcohol. Wines are primarily such - dry, occasionally polosuch - medium dry and rarely polosladk - medium sweet.Vber z hrozna Grapes selection - yielded from full mature grapes having natural sugarBobuov vber Choice of berries - yielded from manually selected overripe grape bunches from which immature and impaired berries have been removed manually, having natural sugar contents of at least 26 NM and at least 8 % of alcohol. Wines are having mainly higher residual sugar - polosuch - medium dry and polosladk - medium sweet, altough such - dry versions are common as well.Hrozienkov vber - Choice of sultanas - yielded exclusively from manually selected overripe natural grape berries, having sugar contents of at least 28 NM and at least 8 % alcohol. Wines are primarily sladk - sweet.Cibbov vber - Noble rot raisins selection - yielded exclusively from manually selected overripe grape berries refined by effect of Botrytis cinerea Persoon Wines are sladk - sweet.adov vno - Ice wine - yielded from grapes harvested at the temperature of minus 7 C and lower, the grapes remained frozen during the harvesting and processing. Wines are sladk - sweet.Slamov vno - Straw wine - yielded from well ripened grapes, stored before processing on straw of op matten, alternatively it has been left hanging on strings for at least three month Wines are primarily sladk - sweet.AOC : is al vrij gevorderd. Maar er is gelukkig, met veel gezond verstand, nog geen hype van gemaakt.Indication of the residual sugar contentSuch-DryIf its sugar content does not exceed4grams per litre, PolosuchMedium dry max 12grams per litre.PolosladkMedium/Medium sweet- If its sugar content is higher than the maximum set at above but not more than45grams per litre.SladkSweet- If its sugar content is of at least45grams per litre.

5De Kleine Karpaten

De kleine karpaten is het westelijk deel van de Karpaten. Een gebergte dat zich uitstrekt over 5 landen. Volgens de meesten de beste wijnstreek. Een minderheid zweert bij JuznoslovenskoKleine Karpaten vormen een soort spoiler voor alles wat van West en Noord komt. Als de wind van het zuiden komt is het net een schep

6De Kleine Karpaten

Ook het bos tonen !72014 : 50 Slovaakse wijnen in Top1000Waarom nu pas ? Na bijna 3000 jaar wijnbouw ?Fluwelen (r)evolutie

8Modra, Parel van de Kleine Karpaten

9Modra, Parel van de Kleine Karpaten

10De Parel van de Karpaten

Witte wijnenMller Thurgau

Mller-ThurgauIn 1882 kruiste Hermann Mller in het Zwitserse kanton Thurgau Riesling met Madeleine Royal. De druif is ook bekend als Rivaner of als Riesling-Sylvaner. Er werd lang gedacht dat de Sylvaner de andere ouder was maar DNA onderzoek bracht aan het licht dat enkel Madeleine Royal er voor iets tussen zat.De druif is niet veeleisend en kan op verschillende ondergronden en in uiteenlopende klimaten worden gekweekt.In het glas een fruitige wijn met milde zuren. Een wijn die jong wordt gedronken. De Jagnet Mller-Thurgau van Slovakwines.be werd in 2014 opgenomen in de Top1000 van de beste wijnen ter wereld en werd in dat zelfde jaartijdens de Prague Wine Trophy uitgeroepen als besteMller-Thurgau van alle inzendingen!

Een groen-gele kleur met een aangenaam fruitig aroma. In de neustonen van appel, kruisbes en perzik. De fruitige smaak bevat pompelmoes en andere citrusvruchten.Serveer deze wijn goed gekoeld bij eenvoudige visgerechten, slaatjes,

12Witte wijnen Grner Veltliner

Degrner veltlineris een wittedruivensoortdie vooral inOostenrijkvoorkomt. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, citrus en honing is ook mogelijk.Hoewel wordt beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven.Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit grner veltliner. Zij groeit vooral ten noordwesten van Wenen in vier Oostenrijkse regio's die een kwaliteitspredikaat hebben, namelijk Kemptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel.

De meeste wijn in Oostenrijk wordt op roestvrij staal gevinificeerd. De witte wijn gemaakt van deze druif is afkomstig uit kiezel- of rode-gravelrijke gaarden en heeft een geur en frisse smaak van groene appel en tonen van ananas en honingmeloen. De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten.

Lokaal de Veltlinske Zelene genoemd. De druiven komen uit de 30-jaar oude wijngaard in Modra. De kleur van deze wijn is licht geel. Het aroma gaat richting ananas, amandelen en witte peper. Een rijke, gebalanceerde en minerale smaak die werd versterkt viade sur lie methode.Bijzonder lekker bij allerlei kipbereidingen, kaasschotels,

13Witte wijnenAurelius

En / of

Devin

AURELIUSMarcus Aurelius Probuswas een Romeinse keizer die ooit besliste om in vredestijd een deel van zijn troepen wijn te laten verbouwen. Of deze beslissing zijn einde betekende weten we niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat Aurelius een kruising is van Neuburger en Riesling. Het ras werd in 1983 geregistreerd. De aanplant is zowel in Tsjechi als in Slovakije zeer beperkt. De wijnen zijn van het Riesling type, vol en elegant, sterk aromatisch met kenmerken van appel, peer, perzik en abrikoos. De Aurelius in het assortiment heeft ook nog een vleugje limoen en honing.Kan worden geserveerd bij desserten, zachte kazen en ganzelever.

EVINHetkasteel van Devin, of wat er nog van over blijft, ligt ten westen van Bratislava,waar de Donau en de Morava rivier samenkomen. Het is een toeristische trekpleister met het kenmerkende torentje. We hebben het liever over de druif Devin, een kruising van de Traminer en deVeltliner RotWeiss. Een op en top Slovaakse druif omdat ze in 1958 in Bratislava werd gekweekt. De druivenplanten hebben vrij weinig bladeren, de vruchten nemen dus veel zon op, en de planten vragen veel water. Devin wijnen zijn vrijwel altijd wijnen van een zeer hoge kwaliteit. In de neus vlierbloesem, exotisch fruit en nootmuskaat.De culinaire mogelijkheden zijn legio, gaande van geroosterd varken over oosterse schotels tot lichte desserten.

14Rode wijnen

Saint Laurent-SvtovavrineckeSvtovavineck

Voor de koks : Saint Laurent is de patroonheilige van de koks!!

De Saint Laurent (Svty=heilig) is zoals u al kunt vermoeden een van oorsprong Franse druif, waarschijnlijk uit de Elzas of de Bourgogne. In het midden van de 19de eeuw werd de druif verspreid naar Duitsland en zo verder naar het oosten. Op dit moment is de druif uit Frankrijk verdwenen, komt ze nog een kleine beetje voor in Duistland. De grootste aanplantingen vinden we in Oostenrijk en Slovakije. Ook in Tsjechi zijn er wijngaarden met de Saint LaurentDe wijnstokken hebben vooral zon nodig en voelen zich best op glooiende wijngaarden, waar ook de wind vrij spel heeft. De bodem is van minder belang.We zien een intens rode wijn met een typisch aroma van vlierbessen en kersen en een fluweelachtig mondgevoel.De wijn doet een beetje denken aan een goede Gamay (Beaujolais)Over de culinaire mogelijkheden ben ik nog niet helemaal uit (suggesties welkom) maar past zeker bij bij vlees- en kaasgerechten met een uitgesproken smaak.

15Rode wijnenBlaufrankisch

Vanaf deMiddeleeuwenwerd de naamFrnkischgegeven aan een aantal variteiten van hoge kwaliteit , Een van deze rassen was de druif die we hier bespreken, maar wiens naam toch pas in 1862 officieel werd erkend tijdens een conferentie in deFransestadColmar. Een paar later ontstond het Duitse synoniemLemberger, wat aangaf dat deze druif inDuitslandkwam vanuit hetOostenrijksedorp Lemberg

Buitengewoon sterke groeier, die dus danig teruggesnoeid moet worden om een goede kwaliteit te krijgen. Vroege bloei - april - met een relatief late oogst - begin oktober - en dus kan deze druif last hebben van vorst. Ook is het gevoelig voor zowelechte meeldauwenvalse meeldauw. Van dit ras maakt men fruitigerode wijnen, die vaak op vat worden gerijpt

InOostenrijkvinden we deze druif vooral inBurgenlanden bij hetNeusiedlermeer, waar de warmte en de bescherming door de heuvels vaak voor een ideaal klimaat zorgen om mooie wijnen te maken. Met in totaal een oppervlakte van meer dan 3300 hectare is het de tweede blauwe druif in dit land (na deZweigelt) en het aantal hectaren stijgt en stijgt.InHongarijewordt de druif verbouwd op meer dan 8000 hectare. Hier heet deze variteitKkfrankosen is hier zonder twijfel de beste Hongaarse blauwe druif.InDuitsland1800 hectare.Slowakijemet 1800 hectare, in het zuiden vanRoemeni(900 hectare), in Noordoost-Kroati(900 hectare) en zelfs inCanada, deAmerikaansestaat Washington enJapan.

Lokaal bekend als Frankovka Modra. Wijn met een significant paarse kleur en een bijzonder expressieve neus. In het aroma zwarte en blauwe bessen en pruimen. De haast fluwelen smaak is zeer intensief. Deze wijn kende 8 maanden vatlagering in eiken vaten.Past goed bij rundsvlees, eendgerechten en gerijpte kazen.

16Rode wijnenAlibernet

AlibernetIn 1950 werd inOdessa, Oekrane, een kruising gemaakt tussen deAlicante Henri Bouschet (zelf al een kruising tussen Grenache Noir en Petit Bouschet) en de bekendeCabernet Sauvignon. Ze wordt op kleine schaal geteeld in enkele voormalige Sovjet staten, het zuiden van Moravi in Tsjechi, maar de grootste wijngaarden zijn te vinden in Slovakije. Al maakt ze in dit land minder dan 1% van de wingerds uit. De monocpages van Alibernet zijn quasi altijd topwijnen. In het glas vinden we de kenmerken van de betere Cabernet Sauvignon terug : full-bodied, zwarte bessen, chocolade en vanille.Absoluut te ontdekken door Cabernet Sauvignon liefhebbers!

DezeAlibernet komt van dewijngaard genaamd Droge Heuvel. Een intense paarse kleur, een mooi gerijpt aroma van bramen en cassis en een buitengewone smaak.De complexe smaak is lang met tonen van donkere chocolade, vanille en veenbessen. De wijn rijpte 14 maanden in vaten van Franse eik.Een bijzonder smaakvolle wijn die ook smaakvolle gerechten vereist, zoals haarwild en het betere rundsvlees. Doch ookzonder gerechteen bijzondere degustatiewijn.

17

Verbroederingscomit Overijse31 maart 2015www.facebook.com/slovakwinesbe

[email protected]