SK oktober 2005

12

description

Golfende studenten bereiden zich voor op hun eerste toernooi Sport Medewerkers Vormgeving Drukwerk Hoofdredactie Coverfoto Redactie Stichtingsbestuur Eindredactie Fotografie Jasper de Weerd Groninger Studentenkrant St. Walburgstraat 22C 9712 HX GRONINGEN http://www.studentenkrant.org ISSN 09270237 Renée van Groenestein, Jasper de Weerd Jan Luursema, Willem Naus, Sebastiaan Pouyet en Sjef Weller Jan Luursema, Sebastiaan Pouyet, Jelmer van der Schaaf Jan Luursema Drukkerij 1984 Sjef Weller

Transcript of SK oktober 2005

Page 1: SK oktober 2005
Page 2: SK oktober 2005

ColofonGroninger StudentenkrantSt. Walburgstraat 22C9712 HX GRONINGENhttp://www.studentenkrant.orgISSN 09270237

De Groninger Studentenkrant is eenonafhankelijk blad gemaakt dooren voor studenten van HBO- enWO-instellingen in Groningen. Hetverschijnt tien maal per jaar in eenoplage van 7000 exemplaren diegratis worden verspreid op de RuG,de Hanzehogeschool en anderelocaties in Groningen.

StichtingsbestuurVoorzitter: Nico van Benthem (06-47230571), acquisitie en pr: JudithHarleman (06-42164770) en Femke deHaan (06-48371857), penningmeester:Björn Oortman (06-41371063)

HoofdredactieHarold Duitscher (06-26456183,[email protected]) en MoniekSteenbergen (06-43434048,[email protected])

EindredactieJan Luursema, Sebastiaan Pouyet,Jelmer van der Schaaf

RedactieEvelien Bijlsma, Jorg Bressers, DeirdeDas, Ricus Dullaert, Laura van Eerten,Frieda Hamster, Peter Keizer, Zosia Kooi,Christiaan Kooistra, Bart Jan Teunisse,Sjef Weller, Dafne Wiegers, Hans vander Woude

FotografieJan Luursema, Willem Naus, SebastiaanPouyet en Sjef Weller

VormgevingSjef Weller

MedewerkersRenée van Groenestein, Jasper deWeerd

DrukwerkDrukkerij 1984

CoverfotoJan Luursema

Inhoud Studentenkrant Oktober 2005

Gesprek Interview met studentencabaretiers: Anne Jan en MerijnRedacteuren Evelien Bijlsma en Laura van Eerten doken in de cover met de aanstormende cabaretiers Anne Jan Toonstra en Merijn Scholten en sprakenover het komende Studentencabaret Festival. ‘In Amsterdam stond ik erbij als een zoutzak.’

Nieuws Populariteit studentenverenigingen op zijn retourNa de KEI-week heerste er enigszins een katerig gevoel in Groningen. Er waren veel minder KEI-lopers dan voorgaande jaren. Waren het er vorig jaarnog ruim 3400, dit jaar wist de KEI nog geen drieduizend eerstejaars te trekken. Ook de studentenverenigingen behaalden een mager resultaat.

Uitgespreid FietsenFietsen is hip. Vooral in dé Fietsstad van 2002 (Groningen dus). Maar die tweewielers blijken geliefd jatmateriaal. Daarom spraken we met een fietsen-junk en een agent. Lees op pagina’s 6 en 7 hoe je goedkoop aan fietsen kunt komen en hoe je ze in je bezit houdt.

Sport Golfende studenten bereiden zich voor op hun eerste toernooiAlle studenten mogen golfen bij de Groninger Studenten Golf Vereniging (GSGV). De club werd dit jaar op 14 februari opgericht en 30 septemberorganiseert ze haar eerste GSGV Open. We namen eens een kijkje bij deze eerste openbare golfclub voor Groningse studenten.

PAGINA 3

PAGINA 4

PAGINA 6/7

PAGINA 8

2 Groninger Studentenkrant Entree

Maar in de nacht voor de deadline nam hij een groot gedeelte van het werkstukletterlijk over, zonder bronvermelding. Uit de Volkskrant 20 september 2005 pagi-na 3. Ik vraag me af wat de echte problemen waren van Bart. Was Bart nietgewoon lui, overspelig en verveeld? Een droge mond. Omgevallen bierflesjes. Gordijnen half gesloten, en kleren voorde helft uitgetrokken. Dorst. Bart wordt wakker in een vreemde kamer. Naast hemligt een mollige meid. Blond. Haar ogen zijn omringd door donkere randen. Zesnurkt. Geïrriteerd stapt Bart uit bed. Hij wil weg. Op het bureau ligt een pen. Als hij eenkort afscheidsbriefje wil schrijven kan hij niet op haar naam komen. Dan maarniet. Op straat zoekt hij tevergeefs naar zijn fiets. Langzaam flitsen fragmentenvan de nacht door zijn geheugen. Deze restanten van de avond gaan gepaard metheftige steken in zijn schedel. Hij probeert er niet meer aan te denken. Thuis wachteen bureau met stapels ongelezen boeken. Even wil hij erachter gaan zitten, maardan ziet hij de foto van haar.Bianca verdween drie weken geleden uit zijn leven. Ze had hem door. ‘Klootzak, jeneukt gewoon met anderen!’, schreeuwde ze. Woedend rende Bianca de straat op.Bart wilde haar kalmeren, en rende achter haar aan. Hij was te laat. Ze wasvertrokken. Even wilde Bart gaan huilen, maar ze had gelijk. In de drie maandenvan hun relatie was hij geen week trouw geweest. Bijna iedere avond ging hij metzijn dispuut op stap. Vrouwen boden zich bij hem aan. Hij hoefde maar te lachen,en het lukte. Bianca zou er toch nooit achter komen.Nu moet de foto verdwijnen, met lijstje en al. Hij pakt hem op en loopt naar devuilnisbak in de keuken. De afwas puilt de keukenkastjes uit. Zijn schoenenplakken aan de vloer. De geur van knoflook glipt langs de deur van de koelkast,die op een kier is blijven staan. Snel gooit hij de beeltenis van Bianca op de uit-puilende hoop vuilnis. ‘Je was toch slecht in bed’, denkt hij hardop. Na een korte,koude douche, gaat hij achter zijn bureau zitten. Studeren. Het lukt niet. De hele dag staart hij naar de opdracht die morgen ingeleverd moet worden. Hetwerkstuk van Boris ligt uitgeprint naar hem te staren. De scriptie van Boris is klaar.Die van hem niet. De telefoon gaat. Marc, van zijn dispuut, gaat naar de kroeg.Bart wil mee. Opeens is het werkstuk zo klaar. Eventjes de computer aan. Metferme tikken op het toetsenbord neemt Bart hele stukken over uit de tekst vanBoris. De volgende ochtend werd hij wakker, maar waar?Die Bart. Hij kwam ermee weg. De examencommissie had oog voor zijn proble-men. Hij had tenslotte al een maand slecht geslapen.

Archeologiestudent BBart zzat mmidden iin eeen mmoeilijke ttijdtoen hhij vvoor zzijn sstudie eeen bbelangrijke oopdracht mmoestinleveren. HHet wwas nnet uuit mmet zzijn vvriendin een hhij ssliepal eeen mmaand hheel wweinig. EEen sstudiegenoot lleende hhemzijn wwerk. ‘‘Om tte vvergelijken’, zzegt BBart.

DDee pprroobblleemmeenn vvaann BBaarrtt

Colu

mn

Jasp

er d

e W

eerd

SStteepp rriigghhtt uupp!!

‘Op de step, op de step, ‘k ben zo blij dat ik ‘m heb’, zongen deze twee clownsneuzenbij de start van hun roadtrip per autoped naar Denemarken. Met hun reis willen zegeld inzamelen voor Cliniclowns. Lees meer op pagina 5. (Foto: SSjef WWeller)

Volg de krant

online op:

studentenkrant.org

Page 3: SK oktober 2005

Groninger Studentenkrant 3

Voorbereidingen 119e SStudenten CCabaret FFestival ggestart

‘‘EEeenn uuiittggeelleezzeenn kkaannss oomm oopp jjee bbeekkttee ggaaaann’’

Anne Jan Toonstra is één van de twee Groningse deelnemers die dit jaargeselecteerd zijn voor het Groninger Studenten Cabaret Festival. Inmiddelsnegendejaars student geneeskunde en sinds vier jaar serieus bezig metcabaret. Voor die tijd was Anne Jan actief binnen de theatersportverenigingvan studentenvereniging Cleopatra. In zijn jonge jaren was hij al veel bezigmet muziek en de eindexamenvoorstelling van een middelbare schoolwekte zijn interesse in toneel. Aangezien er geen toneel- of cabaretgroepwas op zijn eigen middelbare school, besloot hij iets met toneel te gaandoen wanneer hij ging studeren. Dit resulteerde tot nu toe in een eersteprijs voor het Cameretten Festival en een tweede keer het StudentenCabaret Festival in Groningen.

‘Nu gaat het er maar eens van komen’, besloot Merijn Scholten begin ditjaar. De 21-jarige bedrijfskundestudent wilde altijd al eencabaretvoorstelling maken en toen zijn omgeving hem ook lichtelijk begonte pushen schreef hij zich zonder er iemand van op de hoogte stellen invoor het Griffioen Cabaret Festival in Amsterdam. ‘Ik zag dat festival alseen uitgelezen kans om op mijn bek te gaan. In de voorronde moest ik eenstuk van zeven minuten spelen. Ik dacht: als het een afgang wordt, is het inieder geval een korte! Nergens voor nodig, dat pessimisme. Hij stonduiteindelijk in de halve finale, net als dit jaar in de negentiende editie vanhet Groninger Studenten Cabaret Festival.In 2001 won Anne Jan al grote cabaretfestivals toen nog met een duo. ‘Hetkwam toen eigenlijk iets te snel’, vertelt Anne Jan, ‘het was het eerste pro-gramma en we waren nog onervaren’. Inmiddels heeft Anne Jan behoorlijkwat ervaring opgedaan in de jaren na Cameretten. Met zijn compagnonreisde hij door het hele land met periodes waarin ze gemiddeld één á tweevoorstellingen per week speelden. Sinds een jaar is Anne Jan bezig met deontwikkeling van zijn soloprogramma. Hij treedt nog steeds regelmatig opdoor het hele land, nu ongeveer één keer per maand. Het levert hemgenoeg op om naast zijn studie geen ander bijbaantje dan cabaretier te

hoeven hebben. ‘Dat mag ook wel, je bent zo twee dagen kwijt om eenavond in Maastricht te spelen’, aldus Anne Jan. Op wat toneelervaring na is de podiumcarrière van Merijn nog in prillestaat. Hij speelde eerder toneel bij Albertus en stond in het toneelstuk“God” van het Groninger Studenten Toneel. Cabaret heeft echter zijnvoorkeur, omdat hij zijn eigen teksten kan schrijven. ‘Sommige cabaretiershebben de behoefte zich te uiten op het podium, ik ga vooral voor de tek-sten. Ik stileer ze tot het uiterste. Het nadeel ten opzichte van toneel is datwanneer je voorstelling wordt afgekraakt, het ook nog eens je eigen tek-sten zijn die de grond in geboord worden’.Voor Anne Jan is er een groot verschil tussen vier jaar geleden en nu aande entree van het cabaret festival. ‘Toen kwam het vanuit het niets’, zegthij. Nu weet Anne Jan min of meer wat hem te wachten staat. Het blijftnatuurlijk altijd spannend, ondanks dat hij inmiddels veel meer ervaringheeft dan sommige andere deelnemers aan het festival zoals zijn Groningsecollega Merijn. In het schrijven van zijn programma merkt Anne Janduidelijk een ontwikkeling; waar het eerst meer losse stukjes waren komter steeds meer lijn in zijn verhaal.

Debutant Merijn vindt het moeilijk zijn kansen in te schatten. ‘Ik moet omde anderen net zo hard lachen. Het is te merken dat sommigen meer podi-umervaring hebben. Anne Jan bijvoorbeeld staat echt soepel op dat podi-um’. Maar Merijn heeft nog even de tijd om meer souplesse te verwerven.De halve finalisten worden ruimschoots in staat gesteld hun voorstelling bijte schaven en te verfijnen. In de samenstelling waarin ze ook in de schouw-burg Groningen zullen staan spelen ze een aantal try-outs in kleinere the-aters in het land. Daarnaast krijgen ze workshops van professionele regis-seurs. ‘Ik moet nog wat losser worden, zorgen dat mijn verhaal geenmonoloog wordt. Soms ben ik ook wat te rustig op het podium, ik vertelmeer dan dat ik typetjes speel of achter de piano zit. Tijdens de try-out inAmsterdam stond ik erbij als een zoutzak’. Merijn is erg tevreden met zijn

coach. ‘We gaan niet in discussie over een grap of zo. Ze kijkt puur waar dewinst behaald kan worden’.

Ook Anne Jan zit midden in de try-outs van zijn stuk. Op het moment vanhet interview zijn de eerste twee try-outs achter de rug en komende weekvolgt de rest waaronder één in Gent. De try-outs staan onder leiding vaneen regisseur en hier en daar worden kleine dingetjes bijgeschaafd. Muziekspeelt een belangrijke rol in zijn werk. Naast live muziek maakt hij onderandere ook gebruik van geluidsbanden. Wat de inhoud betreft blijft eengoede grap maken het uitgangspunt. Zijn programma heeft nog geen vastenaam. De werktitel “Allah is een lul” heeft inmiddels plaats gemaakt voor“Storm en Drang”. De titel van het stuk is meer omdat het nu eenmaal eennaam moet hebben en zegt vrij weinig over de inhoud, want ‘uiteindelijkslaan titels nergens op’ volgens de cabaretier.

Voor Merijn komt het maken van een voorstelling neer op achter zijn com-puter gaan zitten en schrijven. Het creatiefste moment van de dag is voorhem zijn dagelijkse douchepartij, waar hij de meeste inspiratie opdoet. Hijhaalt zijn onderwerpen niet per se uit de actualiteit en steekt geen monolo-gen af over een tragische jeugd. Zijn voorstelling draagt de titel"Wgaaneetn", naar een verhaal uit zijn show. De voorstelling is voor-namelijk verhalend, ‘maar er zitten ook slechte grappen in’. Anne Jan zou in de toekomst het liefst gedeeltelijk arts willen zijn om eenbasisinkomen te hebben en de rest opvullen als cabaretier. Merijn heeft noggeen idee hoe het allemaal gaat lopen. Hij wil dit jaar zijn bachelor afron-den en daarna een master in journalistiek gaan volgen. ‘Ik weet niet of eentoekomst als cabaretier wel realistisch is. Er is al zo belachelijk veel cabaret.Op elk feestje staat wel een cabaretier twintig minuten grappen te maken’.

Merijn en Anne Jan spelen tijdens de halve finale van donderdag 27 okto-ber. Kijk voor meer informatie op www.gscf.nl.

De SStadsschouwburg GGroningen iis oop 226, 227 een 228 ooktober hhet ddecor vvoor hhet 119e GGroningerStudenten CCabaret FFestival. WWoensdag dde 226e een ddonderdag 227 ooktober zzijn dde hhalve ffinales. VVan ddezes ddeelnemers ggaan eer nna bbeoordeling vvan dde jjury ddrie ddoor nnaar dde ffinale oop vvrijdag. AAls vvoorproef-je oop hhet ffestival iinterviewde dde SSK ttwee ddeelnemers uuit GGroningen.

Door EEvelien BBijlsma een LLaura vvan EEertenFotografie: JJan LLuursema

Het gesprek

Page 4: SK oktober 2005

Het lijkt erop dat de meeste studentenverenigingen stabiel blijven in hunledenaantallen en de aantallen nieuwelingen blijven. Uitschieter waswederom Dizkartes. De vereniging lijkt een onstuitbare groei door te maken.Dit jaar mocht de vereniging weer bijna 260 nieuwe leden verwelkomen. Hetlijkt erop dat Vindicat en Albertus ook Dizkartes als directe concurrent kun-nen verwachten. Een duidelijke reden voor de grote aanwas van nieuweDizkartianen is moeilijk te geven. Waarschijnlijk is het minder traditionelemaar toch studentikoze karakter verantwoordelijk voor het feit dat devereniging veel nieuwe eerstejaars aantrekt.

Vindicat haalde ongeveer 400 nieuwe leden binnen. Het was een stijging tenopzichte van vorig jaar, toen er een significante daling te bespeuren was inhet nieuwe ledenaantal. Daarvoor kende Vindicat een tamelijk stabiel aantalnieuwe leden. Als reden denkt Vindicat dat er dit jaar de uitgebreide lus-trumweek was. Daarbij was ook een scholierenfeest, wat mogelijkerwijs meernieuwe leden aan wist te trekken. Daarnaast deed Vindicat meer aan pro-motie tijdens de KEI-week.Albertus zette de dalende lijn van de afgelopen jaren door. Ondanks hetopzetten van een speciale website en een uitgebreid KEI-programma ver-welkomde de vereniging minder leden. Zo’n 300 nieuwelingen meldden zichaan. Al jaren kampt de vereniging met licht dalende aantallen eerstejaars.

Albertus onderzoekt waarom er een dalende trend inzet. De kleinere studentenverenigingen kenden stabielere cijfers. Daar speeltbovendien bij mee dat de kleinere verenigingen veelal een langere aanmel-dingsperiode kennen en een tweede introductietijd kennen met de Kiezel, diein februari wordt gehouden. Veel studenten die aan het begin van het jaarnog geen lid wilden worden van een vereniging, maar toch op die beslissingwillen terugkomen grijpen die gelegenheid aan om lid te worden van een

vereniging. Uit een reportage van de Studentenkrant in februari van dit jaarbleek dat de kleine verenigingen zo’n tweederde van de leden uit de Kiezelhaalden.Unitas haalde tijdens de KEI-week zo’n 20 leden binnen, maar kent een lan-gere inschrijfperiode, waardoor er naar schatting in totaal zo’n 50 nieuweleden bij de vereniging zullen komen. Ook met dit aantal blijft de verenigingop ongeveer hetzelfde peil als de jaren er voor.De jongste vereniging, Fleks, zag 43 nieuwe leden aantreden, maar devereniging kent een doorlopende aanmeldingsprocedure. Met 43 leden leedFleks wel enig verlies op het aantal aanmeldingen. Toch is de vereniging nietontevreden.

Het is wachten op de Kiezel in februari voor de kleine verenigingen om meerleden binnen te halen. Voor de meeste verenigingen zijn de cijfers niet ver-rassend. Landelijk kampen de meeste verenigingen met teruglopende ofgeringe stijgingen in de ledenaantallen en aanmeldingen.

4 Groninger Studentenkrant

Verenigingen rraken uuit dde mmode

OOppnniieeuuww mmaaggeerree KKEEII-wweeeekk vvoooorrvveerreenniiggiinnggeenn Door HHarold DDuitscher

Fotografie: SSjef WWeller ((archief)

Voor kleinere verenigingenis de Kiezel belangrijker

Veel cafes en discotheken in het noorden voldoen niet aan debrandveiligheidvoorschriften. Dat concludeert de VROM-inspectiena onderzoeken in Groningen Drenthe en Friesland. Volgensinspecteur Nico Tilstra kan een tragedie als in Volendam zo maarweer gebeuren. De inspectie trof zeer gevaarlijke situaties aanzoals nooduitgangen die niet open gingen en brandgevaarlijkematerialen die vluchtroutes versperden. De inspecteur vindt het veelbetekenend dat veel exploitanten nogsteeds niet beschikken over een gebruiksvergunning met eisenvoor de brandveiligheid. In Groningen is dat in 86 procent van degevallen wel het geval, maar Drenthe (54 procent) en Friesland(24 procent) scoren veel slechter. Ook wordt er onvoldoendestreng gecontroleerd of men zich aan de regels houdt. Bovendienworden misstanden te lang gedoogd. (HD)

Veel ccafés een ddisco’sonveilig

Na dde KKEI-wweek hheerste eer eenigszins eeen kkateriggevoel iin GGroningen. EEr wwaren vveel mminder KKEI-lopers ddan vvoorgaande jjaren. WWaren hhet eer vvorigjaar nnog rruim 33400, ddit jjaar wwist dde KKEI nnoggeen ddrieduizend eeerstejaars tte ttrekken. DDe llageaantallen ddeden vvrezen vvoor dde sstudenten-verenigingen. HHet rresultaat aachteraf iis iinderdaadmatig.

Fleks’ bungeejump was vorig jaar dé publiekstrekker bij de Battle of the Kei. Dit jaar was het budget minder elastisch.

Van 19 t/m 23 oktober zal de derde editie van het StudentenTheater Festival plaatsvinden. Hierbij worden studenten- theater-voorstellingen gepresenteerd in de Usva en hetUniversiteitstheater, die beoordeeld worden door het publiek eneen vakjury. Daarnaast worden er workshops, lezingen en nabe-sprekingen georganiseerd. De voorstellingen zijn geproduceerddoor verschillende Nederlandse en voor het eerst ook buiten-landse studententheatergroepen uit België, Duitsland enRoemenië. Ook nieuw is het concept ‘See Now, Pay Later’; alstoeschouwer mag je na het zien van een voorstelling zelf wetenwat je ervoor betaalt! Op deze manier kan door het publiek, aande hand van de buit, de kwaliteit van de voorstelling wordenbepaald. (MS)

Theaterfestival vvan sstart

Nieuws

Page 5: SK oktober 2005

Groninger Studentenkrant 5

Studenten eergeren zzich wwild aaan vverschoolsing

“Maar waarom in hemelsnaam naar Denemarken?”,krijg je vervolgens van je vrienden te horen. Nou,normaal gaat iedereen altijd naar het zuiden omeen record te vestigen, dus gaan wij naar het noor-den.Zo moet het ongeveer gegaan zijn toen studenteconomische wetenschappen Rick van Denderen enfilosofiestudent Peter van Beek op hun idee kwamenom naar Tonder in Denemarken te gaan steppen

voor Cliniclowns. Ze hebben wel vaker vreemde din-gen uitgehaald, maar volgens Peter is dit toch welhun vreemdste stunt tot dusverre. Hun reis loopt via Noord-Duitsland en het DuitseHelgoland naar het Deense Tonder. In totaal zullenze tweehonderd kilometer per step afleggen. De restvan de afstand reizen ze per boot. Het aanvanke-lijke plan om op ministepjes met skatewieltjes dereis te volbrengen werd na een halsbrekende ritover klinkerwegen in de stad toch maar nietdoorgezet. Daarom zijn ze donderdag 15 septem-ber, onder luide aanmoediging van familie en vrien-den, vanaf de Grote Markt vertrokken op groteresteps met luchtbanden.

De enige bagage die ze mee hebben genomen iseen rugzakje met een bandenplakset en uiteraardeen schone onderbroek. Onderweg zullen ze helaasgeen ziekenhuizen aandoen om daar ook daad-werkelijk als Cliniclown aan de slag te gaan. Zehebben geen aspiraties op dat gebied, maar wieweet zal deze reis hun op andere gedachten bren-gen. In ieder geval hebben ze beloofd de hele rithun rode neus op te houden. Dat dit niet makkelijkis, werd al snel duidelijk toen Rick al na tien metervoor de eerste keer zijn rode neus verloor.Er is overigens geen ontvangstcomité geregeld inhet Deense Tonder, dus daar zal men zeker raarstaan te kijken als ze opeens twee clowns op eenstep zien aankomen….

‘‘IIkk zziiee ggeeeenn vveerrsscchhiill mmeeeerr mmeett ddeemmiiddddeellbbaarree sscchhooooll’’ Door HHarold DDuitscher

‘We moeten de stammenstrijd tussen hogescholen en universiteiten afschaf-fen door ze gelijk te stellen’, zei Wouter Bos bij de opening van het school-jaar van de Hanzehogeschool. Het schoot tal van academici het verkeerdekeelgat in. De academische principes zouden verloren gaan, het VWO-diploma zou volledig nutteloos worden en het wetenschappelijke gehaltevan de universiteit zou te grabbel worden gegooid. Maar veel studentenklagen nu al over ‘verschoolsing’. Het heeft te maken met het feit dat deuniversiteit het studierendement van de studenten wil verhogen. Door meerverplichtingen aan de studenten op te leggen zouden de prestaties omhooggaan. Wat de universiteit meer geld oplevert.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruikt het rende-ment van universiteiten en hogescholen als uitgangspunt voor het uitdelenvan geld. Hoe meer studenten van een faculteit afstuderen, des te meergeld ontvangt een faculteit. De striktere reguleringen dienen dus om meerstudenten sneller af te laten studeren. Gevraagd naar de meningen van studenten van verschillende faculteitenkwam een negatief beeld over de mate van verschoolsing naar voren. ‘Hetis absurd’, zegt een groepje geschiedenisstudenten bijna in koor. Studentenmoeten naar verplichte colleges, hebben verplichte testimonia die gehaaldmoeten worden en worden gedwongen thuiswerkopdrachten te maken opeen schaal die alleen maar groter wordt. Bij geschiedenis zijn bijvoorbeeldbijna alle colleges verplicht. Bij meer dan twee keer verstek gaan volgt

automatisch blokkering van deelname aan het college.Veel klappers en readers zijn verkapte werkboeken, zeggen veelondervraagde studenten. Er moeten opdrachten uit gemaakt worden enbepalen de collegestof. ‘Ik zie eigenlijk geen verschil met wat ik vroeger opde middelbare school kreeg voorgeschoteld. Er wordt niet zo gek veel aanacademisch onderwijs gedaan, moet ik bekennen’. Het zijn de woorden vanzomaar een geschiedenisstudent. Maar ook op andere opleidingen wordt

stevig geklaagd over verschoolsing van het wetenschappelijk onderwijs.Zowel gevraagde alfa- als bètastudenten vinden in veel gevallen het onder-wijs te schools.

Het meest vervelend worden de verplichte colleges gevonden. Merendeelvan de gevraagde studenten bleek vooral deze het meest vervelend te vin-den. Vaak wordt het nut van deze colleges volledig betwijfeld. Vooral deaanwezigheidsplicht wordt als veel te schools ervaren: ‘Onzin. Veel van diecolleges zijn volkomen nutteloos, maar je moet er toch op verschijnen omzinloze verhalen van je medestudenten aan te horen. Die en die moet datpresenteren. Het is flauwekul volgens mij dat dat benodigd is voor eendeugdelijke academische vorming’. Wederom een mening die er niet omliegt.De fractie van de Studentenorganisatie Groningen (SOG) keert zich inverkiezingsprogramma’s steevast tegen verschoolsing. Fractievoorzitter ErikStegerhoek wordt ‘niet vrolijk’ van de verschoolsing. Als absoluutdieptepunt noemt hij het “E-portfolio” van Medische Wetenschappen:

‘Hierin moeten studenten verplicht vertellen wat ze van hun vakkenhebben geleerd, vertellen welke vaardigheden ze ontwikkelen, zelfre-flecterende stukken schrijven en uitleggen hoe de vakken die ze kiezenpassen bij het werk die ze in de toekomst graag willen doen. Hier wordt destudent op afgerekend en zijn zes jaar lang tien EC's per jaar verbonden.Schoolser dan dat kan het bijna niet worden!’. Volgens het SOG blijven stu-denten in veel gevallen weg omdat ze de stof niet interessant vinden.Stegerhoek: ‘Steeds meer docenten denken door verplichtingen in tevoeren de rendementen van hun vak op te krikken. Maar daarmee bestrij-den ze de symptomen en niet het onderliggende probleem. Door studentenuit te dagen en colleges interessanter te maken houd je studentenbetrokken bij hun studie, en zullen ze daar hun prioriteit leggen. Huiswerkmeegeven en aanwezigheidsplichten zijn doekjes voor het bloeden en doende motivatie van de student zeker geen goed. Bovendien werken ze mijnsinziens eerder afstompend dan dat ze het academisch denken stimuleren.’Het standpunt van het SOG kan op veel bijval rekenen van studenten. HetVOS kan zich in de kritiek van het SOG grotendeels vinden, maar vindtmentoring van studenten belangrijker om de student bij de les te houden.

Toch zien sommige studenten het nut van alle verplichtingen wel in. ‘Ik zouanders nooit naar college gaan’, is dan meestal de reactie. Sommige stu-denten vinden het prettig nog enigszins achter de broek aangezeten te wor-den, of denken dat zonder de verplichtingen alleen de geïnteresseerdennaar de colleges zouden komen.

Gezien de plannen van regering en PvdA om meer marktwerking in hethoger onderwijs te introduceren lijkt er vooralsnog aan de verschoolsinggeen eind te komen. Want met de marktwerking worden de rendements-cijfers van de faculteiten nog belangrijker. En zuchten de studenten nogmeer onder verplichte colleges.

‘Veel van die colleges zijn volkomen nutteloos’

Het vverhitte dde ggemoederen bbehoorlijk bbij ddeopening vvan hhet nnieuwe sstudiejaar. PPvdA-lleiderWouter BBos ppleitte vvoor hhet ssamengaan vvan hhethoger bberoepsonderwijs een hhet wwetenschappelijk.Woedend wwaren dde aacademische rreacties. MMaarlijken HHBO een WWO aal nniet vveel llanger oop eelkaar?

OOnnee ssmmaallll sstteepp ffoorr mmaann Door HHans vvan dder WWoudeFoto: SSjef WWeller

Je zzit ssamen mmet jje bbeste vvriendop jje tte kkleine sstudentenkamergoedkoop bbier tte zzuipen een jjulliebesluiten ssamen ddat jjullie iietswillen ddoen vvoor eeen ggoed ddoel.Maar jja, wwat een hhoe? OOnderinvloed vvan dde aalcohol ppasseerthet eene bbizarre iidee nna hhetandere dde rrevue. NNa eeen ttijdjegaat jje bbeste vvriend mmet zzijnrode ddrankneus wwel hheel eerg oopeen cclown llijken een ddan wweet jjehet: wwe ggaan oop dde sstep nnaarDenemarken mmet eeen rrodeclownsneus oop oom ggeld iin ttezamelen vvoor CCliniclowns!

Apar

t’ja

Achtergrond

Page 6: SK oktober 2005
Page 7: SK oktober 2005
Page 8: SK oktober 2005

8 Groninger Studentenkrant

De golfclub is opgericht, omdat er onder studenten een toenemend animo bestaatvoor de golfsport. “We zijn ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met hetopzetten van de vereniging. Ons doel daarbij was om studenten op een laagdrem-pelige en goedkope manier met golf in aanraking te brengen, waarbij gezel-ligheid een belangrijk onderdeel is’, aldus voorzitter Koen Beijering. ‘Toen wijbegonnen had alleen Vindicat een golfclub, maar daarvoor moet je lid zijn vanVindicat en bovendien moet je gevraagd worden. Wij staan open voor alle studen-ten. Het lidmaatschap voor de GSGV bedraagt 65 euro per jaar, eventueel cursus-geld komt daar nog overheen en golfclubs zijn gratis te lenen voor leden’.

De thuisbasis van de GSGV is het Grunopark te Harkstede. Hier hebben ze eenfloating range die over achttien aflagplaatsen beschikt waarvan er acht overdektzijn. Een floating range is een afslagplaats waarbij je golfballen die blijven drijven(floaters) in het water slaat. Verder beschikken ze over een aantal put-holes, eenbunker en een restaurant met bar. Volgend jaar worden er nog vier extra oefen-holes aangelegd.De vereniging telt inmiddels honderdvijftig leden, terwijl de oprichters gehoopthadden op ongeveer tachtig. Een onverwacht succes dus. Nieuwe leden kunnenlessen volgen onder begeleiding van drie professionals op elke donderdagavond.Bovendien kunnen ze de hele week door op de club terecht om een balletje teslaan. Als de cursisten het golfspel goed genoeg onder de knie hebben, kunnen zegaan voor hun Golfvaardigheidsbewijs, het GVB. Deze heb je nodig om ook daad-werkelijk op een echte golfbaan te mogen spelen.

De voorbereidingen op het GSGV Open lopen goed. ‘We hopen op ongeveerzeventig mensen en momenteel zitten we op zo’n vijftig aanmeldingen. Weverwachten nog een aantal aanmeldingen op het laatste moment, dus we zijn ergtevreden’, zegt Beijering. ‘Dit toernooi moet echt ons paradepaardje gaan wordenen het is de bedoeling dat uitgroeit tot een jaarlijks evenement’, vult bestuurslidErnst Koenes hem aan. Bij het toernooi zijn er meerdere categorieën. Zo kunnenook mensen die niet in het bezit zijn van het GVB deelnemen aan het toernooi. Dehoofdprijs voor de eerste categorie is een korte wintersportvakantie, waarvan debestemming nog onbekend is.

De cursisten zijn tijdens de les druk bezig om hun afslag te verbeteren of om eveneen balletje te putten. Cursiste Marlies de Wilde die net met een verwoede pogingbezig is om een bal vanuit een bunker te slaan: ‘Ik ben eigenlijk per toevalbegonnen met golf. Koen Beijering is een goede vriend van mij en hij heeft mij opeen avond in de kroeg overgehaald om lid te worden. Ter plekke heb ik me toenaangemeld. Mijn vrienden kijken vaak wel raar op als ik zeg dat ik golf, maar ikvind het een leuke, ontspannende bezigheid. Ik ben er vanaf het begin bij, maarmijn GVB heb ik nog niet. Ik doe het lekker rustig aan’.

Hoewel de club openstaat voor alle studenten, is het gehalte typische golfers op decursus hoog. Koenes: ‘We proberen wel een echt golfsfeertje te creëren en demensen die zich bij ons aanmelden merken snel genoeg of ze zich bij ons thuisvoe-len of niet. Verder houden we ons ook aan de etiquette van de sport. Zo is het ver-boden om je mobiele telefoon aan te laten staan tijdens het oefenen en tijdenswedstrijden draag je natuurlijk geen spijkerbroek, maar gepaste kleding. Wewillen wel serieus genomen worden binnen de golfwereld’.

Golfende sstudenten bbereiden zzich vvoor oop eeerste ttoernooi

‘‘HHeett GGSSGGVV OOppeenn mmooeett eecchhtt oonnss ppaarraaddeeppaaaarrddjjee wwoorrddeenn’’ Door LLaura vvan EEerten een HHans vvan dder WWoude

Fotografie: JJan LLuursema

Op vvrijdag 330 sseptember vvindt vvoor dde eeerste kkeer hhetGSGV OOpen pplaats oop GG.C. dde SSemslanden iin GGasselte.Dit ggolftoernooi wwordt ggeorganiseerd ddoor dde ddeGroninger SStudenten GGolf VVereniging ((GSGV). DDeGSGV wwerd ddit jjaar oop 114 ffebruari oopgericht.

(Advertenties)

Sport

Page 9: SK oktober 2005

Groninger Studentenkrant 9

De laatste jaren vormden een turbulente tijd voor Simplon. Er werdgeworsteld met de gemeente over subsidie en de precieze status van hetjongerencentrum. De gemeente wilde namelijk dat Simplon niet alleeneen cultuurpodium werd, maar ook een welzijnsfunctie zou hebben. Definanciën zouden dan ook respectievelijk uit het potje Cultuur en Welzijnkomen.

Nadat in 2004 een akkoord bereikt werd waarin het poppodium tweejaar de tijd zou krijgen de financiën op orde te krijgen, leek een rustigetijd aan te breken. Totdat begin 2005 bekend werd dat Simplon in maarteen plan klaar moest hebben waarin 85.000 euro extra bezuinigd zouworden. Dit schoot totaal in het verkeerde keelgat, zowel bij Simplon zelfals bij Groverpop, de organisatie die samen met dance-koepel Zapclubde afgelopen twee jaar grotendeels de programmering bij Simplon heeftverzorgd. Na enkele maanden onderhandelen werd er in mei uiteindelijkeen nieuw akkoord bereikt: Simplon zou niet langer een welzijnsfunctievervullen, maar puur als cultuurpodium functioneren. De programmering

zou hierbinnen verzorgd worden door Groverpop en Zapclub, voorrespectievelijk band- en danceavonden. Het leek een stevige basis en degemeente stemde dan ook in met het plan. Daarom was het een onaangename verrassing voor Groverpop enZapclub toen ze onlangs hoorden dat er een nieuwe hoofdprogrammeurwerd gezocht. Dit leidde begin augustus al tot het vertrek van Zapclub uitSimplon. Volgens woordvoerder Jort Nijhof omdat ‘we denken onsartistieke plan daar niet succesvol ten uitvoer te kunnen brengen’.Groverpop heeft tijdelijk alle projecten in Simplon stopgezet, totdat er

meer duidelijkheid is over de toekomst van Simplon en de rol vanGroverpop daarin. Het blijft wel gewoon doorgaan met de andereactiviteiten in de provincie. Bij Groverpop-directeur Patrick van Lint over-heerst vooral het onbegrip: ‘We voelen ons gewoon geneukt. Simplongaat tegen de afspraken in die in mei zijn gemaakt.’ Volgens de directeurvan Simplon, Eric op ’t Eijnde, was de rol die Groverpop en Zapclub in deprogrammering speelden echter van tijdelijke aard, en was het afgespro-ken dat er een nieuwe programmeur zou komen. Hij geeft wel toe dat decommunicatie naar Groverpop en Zapclub toe ‘een beetje onhandig’ isgegaan. Zo moesten zij door derden op de advertentie van Simplon

gewezen worden waarin devacature voor programmeurwerd aangeboden. Ondertussen zit Simplonvooralsnog wel met een pro-bleem; niet alleen moet het nuzelf de programmering verzor-gen, ook kan het niet meerbeschikken over de danceavon-den van Zapclub. Dit was redengenoeg voor de PvdA om haarbezorgdheid te uiten over detoekomst van Simplon enhierover vragen te stellen aanwethouder Karin Dekker(GroenLinks), belast met deportefeuille Cultuur endaarmee ook met de subsidievan Simplon. Zij heeft onder-tussen een gesprek gehad metSimplon en Groverpop, waarechter tot dusver weinig con-structiefs uit is gekomen. Wel isbereikt dat Groverpop enZapclub, die eerder nog zeidenSimplon als een afgeslotenhoofdstuk te beschouwen, nogeen keer met Simplon om detafel zullen gaan zitten. Ookzal Groverpop (opnieuw) eenplan schrijven waarin het zijntoekomstvisie uiteenzet. In ditplan zal aanbevolen wordendat Groverpop en Zapclub aan-blijven als de belangrijksteprogrammeurs, en dat eennieuwe programmeur nietnodig is. De vraag is nu dus watSimplon zal doen: doorgaanop de oude voet metGroverpop en Zapclub of eentotaal nieuwe weg inslaan met een nieuwe hoofd-programmeur. Eén ding iszeker: Simplon blijft degemoederen de komende tijdbezighouden.

Groverpop vvoelt zzich ‘‘gewoon ggeneukt’

‘‘SSiimmpplloonn hhoouuddtt zziicchh nniieett aaaann ddee aaffsspprraakkeenn’’ Door RRicus DDullaert een DDafne WWiegers

Fotografie: SSjef WWeller

Cultuurpodium SSimplon bbevindt zzich oopnieuwin eeen llastig pparket. BBegin aaugustus wwerd bbe-kend ddat hhet ppoppodium oop zzoek iis nnaar eeennieuwe hhoofdprogrammeur, eeen oontwikkelingdie eechter nniet bbij iiedereen iin ggoede aaarde iisgevallen.

Ondertussen zit Simplonmet een probleem

Uit

ladd

er

Zaterdag 11-110: Frans Bauer, Martiniplaza, 20:15

Zondag 22-110: It’s all in the Family, Muziekschool, 20:30

Maandag 33-110: Vital, RKZ Bios, 21:00

Dinsdag 44-110: Millions, Vera Zienema, 20:30

Woensdag 55-110: Groninger Kleinkunst Open, Usva, 20:30

Woensdag-VVrijdag 55 tt/m 77-110: Theater te Water, Hoge der Aa,20:30

Zaterdag 88-110: Night of the Gabbers, Huize Maas, 23:00

Zondag 99-110: Guus Meeuwis, Martiniplaza, 20:15

Maandag 110-110: International Student Night, Sally O’Briens,23:00

Dinsdag 111-110: Proza Proeven, Usva, 20:30

Donderdag 113-110: Studentendiscussiecafé, Usva, 20:00

Vrijdag 114-110: Paul Weller, Oosterpoort, 20:30

Zaterdag 115-110: Saturday Night Fever, Martiniplaza, 21:00

Maandag 117-110: Element 5, De Kar, 23:00

Dinsdag 118-110: The Luminal Institute (dans), Grand Theatre,20:30

Woensdag-ZZondag 119-223 ooktober: Studenten Theater Festival

Vrijdag 221-110: The Editors, Vera, 21.30

Zaterdag 222-110: 40 Jaar BZN, Martiniplaza, 20:15

Zondag 223-110: Theater Adhoc, Fysiologisch Laboratorium, 15:00

Dinsdag 225-110: The Life and Work of J.X. Williams, VeraZienema, 21:00

Woensdag 226-110: Comedy Night, Simplon, by Comedy CafeAmsterdam, 20.00

Donderdag 227-110: Plugin Café, de Spieghel

Vrijdag 228-110: Finale Groninger Studenten Theater CabaretFestival, Stadsschouwburg, 20.15

Zaterdag 229-110: Kung Fu Hustle, RKZ Bios, 21:00

OOkkttoobbeerr

(Advertentie)

Cultuur

Page 10: SK oktober 2005

10 Groninger Studentenkrant

Sommigen, waaronder tot mijn verbijstering een tot in de URopgeklommen student, meenden dat ik de overleg-gremia te weinighad benut. De meesten deelden echter mijn mening dat mijn onge-bruikelijke actie misschien een te lang stilgezwegen discussie opgang kon helpen.Waar ging en gaat het mij eigenlijk om? Sinds ik in 1992 inGroningen kwam werken, hebben bezuiniging na bezuiniging enverandering na verandering het hoger onderwijs getroffen. Tot 2001heb ik, als voorzitter van de toen nog gecombineerde OpleidingGeschiedenis, IO en Journalistiek, voorzitter van een facultaire com-missie implementatie bezuinigingen (SIC!), voorzitter van hetdagelijks bestuur van het onderzoeksinstituut COMERS en tenslotteopleidingsdirecteur van Geschiedenis, IO en Journalistiek,geprobeerd de problematiek in goede banen te helpen leiden.Daarbij werd gaandeweg steeds duidelijker dat ‘het systeem’ bezigwas met een aanslag op de kwaliteit van het aca-demisch onderwijs,niet via een ‘Blitzkrieg’, maar via een sluip-moord. De gebruiktewapens daarbij waren ‘kaasschaaf’ en ‘camouflage’.

De kaasschaafmethode kreeg daarbij vooral de vorm van het voetjevoor voetje reduceren van beschikbare onderwijsformaties, waarbijnegatieve scenario’s op basis van verwachte daling van studen-tenaantallen en/of overheidsfinanciering, verwachte verschuivingvan studentinteresse etc. de toon zetten. Jaar in jaar uit moest despanning tussen beschikbare en benodigde formatie via lapmidde-len, met tijdelijke formatie worden verminderd. Jaar in jaar uit slik-ten de docenten overbelasting – b.ijvoorbeeld door te grote groeps-

grootte – in de hoop (soms vanwege de voorgespiegelde verwach-ting) dat het leed bij een volgend formatieplan geleden zou zijn. Enjaar in jaar uit verzuchtte men dat nu echt de bodem was bereikt,om vervolgens een jaar later te constateren dat het toch nog ergerkon.

De camouflage had vooral de vorm van plannenmakersjargon,waarin begrippen als studeerbaarheid, ambitie, transparantie enefficiëntie het beeld van een vitaal, naar kwaliteit strevend aca-demisch stelsel overeind moesten houden, zonder dat de bijbe-horende financieringsgarantie werd afgegeven. Gelijktijdig hieldennota’s als die van de beroemde commissie-Vonhoff ‘Men weegtkaneel bij het lood’ en het perspectief van mogelijke formatieve uit-breiding bij invoering van de BaMa-structuur de hoop op verbete-ring levend. Maar de alom bejubelde nota die de commissie-Vonhoffin februari 1995 presenteerde, die een vurig pleidooi bevatte voorhet stimuleren van de geesteswetenschappen, waarvoor het ‘vijfvoor twaalf’ was, is geruisloos naar de ministeriële en universitairepapiervernietigers verdwenen. De realisten die vreesden dat deBaMa een verkapte, ordinaire bezuinigingsmaatregel zou worden,hebben helaas gelijk gekregen.

Wat zou benutten van de overleg-gremia hebben kunnen bijdragentot het oplossen van deze problematiek? Weinig tot niets, vrees ik.Zolang de problemen van financiering en ombuiging van bovenafsteeds verder naar de ondergelegen niveaus worden afgewenteld,totdat ze als gefragmenteerde ellende bij de basis, het onderwijs-veld, zijn terechtgekomen, zijn een gecoördineerde aanpak en eengeorganiseerd verzet vrijwel niet van de grond te krijgen. Hoe zouer spontaan uit de talrijke opleidingen van een faculteit een geza-menlijke onderwijsvisie of een gecoördineerd protest van de grondkunnen komen, als vrijwel alle groepjes gevangen zijn in een exis-tentiële angst, die voortdurend wordt gevoed doordat niet deinhoud en de kwaliteit van het onderwijs, maar de financiën endaarvan afgeleide normgevallen de omstandigheden bepalen. Vangeschiedenis tot in de talen ervaren vele docenten de verbijsteringdat de zorgvuldig door hun voor het gewenste niveau bedachtedidactiek het af moet leggen tegen de logica van het telraam. Endat heeft tallozen van hoog tot laag murw gemaakt. De liefde voor

hun vak, de gedrevenheid om aan hun studenten hun fascinatieover te brengen, houdt ze op de been. Laat ‘het systeem’ dat nietaanzien voor acceptatie!

In plaats van voortdurend met steeds meer decimalen achter dekomma de schijnexactheid van taakverdelingen te berekenen,zouden universiteiten als geheel, faculteiten en opleidingen eenbeleid moeten verdedigen dat uitgaat van de gewenste inhoudelijkediversiteit en diepgang en pal moeten staan voor de daarvoor be-nodigde financiering. Ze zouden geen genoegen meer moetennemen met een financieringsmodel dat is gebaseerd op aantallenafgegeven diploma’s en dat dus pas met terugwerkende kracht enincompleet de gelden levert die het onderwijs in stand moetenhouden. Ze zouden erkenning moeten vinden voor het feit datdocenten misschien wel de meeste tijd steken in studenten die vroegof laat de conclusie trekken dat het politieke ideaal van hogeronderwijs voor velen voor hen een brug te ver was, of dat een ooitgekozen studie toch niet bleek te bieden wat hij of zij er van hoopte.Geen financiering aan de universiteit geven voor studenten die ver-traagd zijn, of hun studie staken, is als het niet vergoeden van art-sen voor patiënten die overlijden, of opnieuw ziek worden. De discussie van de afgelopen week over het plagiaat is een triestvoorbeeld van het foute denken dat overheerst. Natuurlijk moetiedere student er van doordrongen worden dat plagiaat strijdig ismet een academische denkwijze, met de regels voor intellectueleeigendom en met de eisen van het zelfstandig leveren vanstudieprestaties. Maar de beste maatregel om plagiaat te bestrijdenis niet het opschroeven van de strafbepalingen, maar het garan-deren van een goede docentbegeleiding bij het schrijven van eenscriptie.

Universiteiten en faculteiten zouden bij het ministerie de erkenningmoeten afdwingen dat academisch niveau geld kost, dat aanambitie een prijskaartje hangt. Die erkenning zou kunnen bewerk-stelligen dat het alom ervaren gevoel dat het universitair onderwijsis uitgekleed, plaats kan maken voor nieuwe hoop en nieuw elan.Nu is het nog niet te laat, hoewel de vijf minuten voor twaalf vanVonhoff al ruimschoots verstreken zijn. Daarom was het nu hetjuiste moment, in de nagalm van de twaalfde slag, door een onge-bruikelijke noodkreet te proberen de discussie te verbreden.

Prof. Dr. Dick de Boer is hoogleraar Mediaevistiek aan de faculteitLetteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn voorstel om col-lege te geven in onderbroek leidde tot commotie aan de RuG en inde media.

Geen Blitzkriegmaar sluipmoord

DDee mmoooorrdd mmeett ddee kkaaaasssscchhaaaaffMijn oopenlijk aaan mmijn ccollega’s ggeuitevoornemen oom mmijn eeerste hhoorcollege vvande ccursus 22005-22006 bbij wwijze vvan nnood-kreet een sstatement iin oonderbroek tte ggeven,heeft hheel wwat rreacties llosgemaakt, vva-riërend vvan ‘‘volstrekt oongepast’ ttot ‘‘watheerlijk ddat eeindelijk iiemand eeens zzijnmond oopen ddoet een zzijn nnek uuit ssteekt’.Toen dde mmedia zzich –– zzonder ddat iik ddaarinde hhand hhad - ggretig mmeldden, wwaren ddepoppen hhelemaal aaan hhet ddansen.

Opi

nie

Prof

. D

r. D

.E.H

. de

Boe

r

(Advertenties)

Opinie

Page 11: SK oktober 2005

Groninger Studentenkrant 11

CD

AnklagetDoor Peter Keizer

Net als in ‘Festen’ gaat het ook in deze Deensefilm om een familie met geheimen. Het leven vanzweminstructeur Henrik (Troels Lyby) wordt op z’nkop gezet als zijn moeilijke tienerdochter Stine(Kirstine Rosenkrands Mikkelsen) hem aanklaagtvoor seksueel misbruik. Moeder Nina (SofieGråbøl) is geschokt. Haar dochter heeft wel vakervreemde leugens verteld, maar nog nooit warende gevolgen zo dramatisch. Henrik kan door dewoorden van zijn dochter geen kant op. Terwijl hijwacht op het proces, keren vrienden en familiele-den hem de rug toe. Heeft hij het gedaan of niet?De spanning en mysteries worden versterkt doorde mooie beelden en het aanwezige acteertalent.Jammer, dat ‘Anklaget’ zo tergend langzaam isopgebouwd dat het verhaal pas in de laatstetwintig minuten echt op gang komt. Tegen die tijdzijn wij al ingesukkeld op de bank.

*** (3/5)

KontrollDoor Peter Keizer

Bulcsú (Sándor Csányi) woont in het metrosysteemvan Budapest. Samen met zijn bende bikkelhardecontroleurs probeert hij de ondergrondse veilig tehouden. Het metrosysteem wordt in de gatengehouden door groepen controleurs, die strijdenom de beste naam. Het zijn de ergste low-lifes dieje je maar kunt voorstellen. Antihelden die hundag doorbrengen met zuipen, roken en kaartjesknippen. De NS heeft het misschien zwaar, maarbij deze mannen draait een gewone dag al snel uitop achtervolgingen en knokpartijen. Bulcsú en zijnmannen geven nooit op! Ook niet als een donkerfiguur passagiers voor de metro’s duwt. ‘Kontroll’is niet altijd donker en eng. In één van de metro’sontmoet de hoofdpersoon een wandelende teddy-beer. Een engel in de hel. ‘Kontroll’ is eengeweldig debuut met een heerlijke soundtrack.Een zwarte komedie die je zeker moet zien.

**** ((4/5)

Burnout LLegends ((PSP)Door Sjef Weller

Liefhebbers van het betere beuk- en crashwerkkunnen nu ook hun lol op in trein, vliegtuig, bus,auto en zweeftrein - zolang je maar niet zelfachter het stuur zit. De bekende gameserie vanBurnout doet zijn intrede op Sony's nieuwe PSP, endat gaat gepaard met de nodige 'lakschaderuil-beurzen'.

Burnout staat voor racen met adrenalinepom-pende snelheden en botbrekende crashes. Dezeversie voor Sony's handheld neemt de besteingrediënten uit de drie voorgaande games voorde thuisconsoles. Behalve wat simpele races win-nen, is het dus ook weer toegestaan om je tegen-standers met harde hand van de weg te drukken.Daarnaast heb je het onderdeel Crashes, waarinde edele kunst van de vernieling centraal staat: jeracet op een druk stukje baanvak of kruispunt afen de bedoeling is zoveel mogelijk vehikels naarde schroothoop te verwijzen.

Er zijn weer tientallen bolides vrij te spelen en deeen racet of crasht nog bruter dan de ander. Degame speelt niet alleen heerlijk, hij ziet er ook uitalsof 'ie zo van de Playstation 2 komt lopen;gruwelijk mooi dus. Alleen jammer dat de in-game commentaren zich afstemmen op de taalvan de besturingssoftware van je PSP; heb je geenzin in 'knuffelmuren' en 'lakschaderuilbeurzen',zet dan die firmware even op Engels.

***** ((5/5)

Film DVD

HooligansDoor Sebastiaan Pouyet

Steracteur Elijah Wood vervult de hoofdrol in eennieuwe film over het fenomeen dat al jaren eenstempel drukt op de Engelse voetbalwereld, deboze jonge mannen die in groepsverband geregeldmet elkaar op de vuist gaan na een potje voetbal:hooligans.

Wood speelt de rol van Matt Buckner, een ta-lentvolle student journalistiek aan de prestigieuzeHarvard University. Op een kwade dag wordt er eenvoorraad coke aangetroffen in de kledingkast vanBuckner. De werkelijke eigenaar is zijnkamergenoot, de decadente zoon van een machtigesenator. In de veronderstelling dat niemand dewaarheid wil geloven, accepteert Buckner een flinkesom zwijggeld en neemt het eerste vliegtuig naarLonden, waar zijn zus woont.

In Londen wordt hij op sleeptouw genomen door debroer van zijn zwager, Pete. Pete blijkt de aan-voerder te zijn van de G.S.E. Elite, de harde kernvan Westham United Football Club. De “mates” vanPete sluiten de onschuldige Yank meteen in hunarmen. Na een luidruchtige middag in een ori-ginele Engelse pub bezoekt het gezelschap eencompetitiewedstrijd van Westham United. Na afloopraakt Buckner verzeild in een knokpartij, maargelukkig schieten zijn nieuwe kameraden hem tehulp. Buckner weet zelfs een paar rake klappen uitte delen en zijn inzet maakt indruk op Pete.Buckner gaat steeds meer op in het wereldje van deG.S.E en ondergaat een transformatie van een ver-legen Amerikaans studentje naar een harde hooli-gan.

De hooligans in Hooligans zijn allemaal van hettype ruwe-bolster-blanke-pit. Zelfs de Judas van degroep, Bover, is zo slecht nog niet. Het draait alle-maal om broederschap, eer en respect. Ondanks dedocumentaire-achtige stijl van de film, blijft eenechte verklaring waarom deze mannen na eendagje werk toch zo graag met elkaar op de vuistgaan achterwege, de hooligancultuur vormt eerderde achtergrond voor de coming of age van hoofd-personage Buckner.

Dit is meteen ook het zwakke punt van Hooligans,de inhoud blijft steken op een afgezaagde lofzangop kameraadschap. De dramatische wendingen inhet verhaal zijn voorspelbaar en overtuigen niet,evenals de ontwikkeling van het personage vanWood. Hooligans blijft oppervlakkig, vragen blijvenonbeantwoord. In plaats van de geweldscultuuronder hooligans te confronteren, vervalt Hooligansin een clichématig verhaal dat bevolkt wordt doorstereotypes. Hoewel Hooligans bij vlagen onder-houdend is, slaagt de film er niet in een blijvendeindruk achter te laten.

*** ((3/5)

Game

Goldfrapp –– SSupernatureDoor Jorg Bressers

Volgens de band Goldfrapp is hun derde albumSupernature ‘breaking through their own crash bar-rier, a strident, psychedelic, 100% uncompromisingcreative force at the top of their own game. (…) Aself-made, alternative reality - in music, vision andsoul’. Kortom, Allison Goldfrapp en haar kornuitenzien het wel zitten met elkaar en hun muziek. Gelukkig geeft de band zelf al aan dat sprake isvan een alternatieve waarheid, ook in visie. Wantals het aan mij ligt is Supernature eerder een iet-wat flauwe soep zonder ballen, dan een creatiefmeesterwerk van Allison Goldfrapp en haarmuzikale partner Will Gregory. De band laat ophaar nieuwste plaat de triphop een beetje varen enzoekt het meer in de elektronische hoek. CombineerDepeche Mode, Eurythmics en Garbage en je komtverdacht veel in de buurt van het nieuwe geluid vanGoldfrapp. De plaat is luchtig van aard en ligtgemakkelijk in het gehoor. Vooral de single Ohh lala, die onvermijdelijke associaties opwekt metNorman Greenbaum’s hit Spirit in the sky, enLovely 2 C U blijven toch lekker hangen en hebbeninderdaad wel wat van de sexy sound die de bandgraag wil laten horen. Een sound die de band leentuit de Britse jaren ’80. Een tendens die wel meergevolgd wordt de laatste tijd. De elf tracks tellendeplaat biedt een onderhoudende verzameling elek-tro-pop in een typisch Brits jasje, maar zo wereld-schokkend als de band het zelf vindt, kan hetmoeilijk gevonden worden.

*** ((3/5)

Jamie LLidell, MMultiplyDoor Bart Jan Teunisse

Een gekke Engelsman uit de Berlijnse elektrosceneen een gevoelig uniek soulalbum. Het lijkt eenonmogelijke combinatie, maar Jamie Lidelll komter met het album Mulitply grandioos mee weg.Lidell kwam op het idee voor dit album na watremixes gemaakt te hebben van muziek van vrien-den uit de soul- en R&B-scene. Hij ontwikkelde watmuzieksoftware en verzamelde wat van die vrien-den om de instrumenten in te spelen en verraste demuziekwereld afgelopen zomer met Multiply, zijneerste solo-album na 5 jaar. De Britse pers was gro-tendeels lyrisch over Multipy met commentaren als:'Singing that will melt te hardest of hearts' of'Swings like a lost Motown classic'. En terecht. Mulitply is een swingende en uniekesoulplaat. De teksten zijn misschien af en toe watdroevig, maar de door de swingende muziek hou jeer een goed gevoel aan over. Jamie's elektro-achtergrond is goed hoorbaar in demuziek, waardoor de plaat een redelijk uniek ge-luid heeft. Dit werkt bijvoorbeeld zeer goed in hetsnelle nummer Newme of in When I come around.Bij het chaotische The City wordt het echter watstorend. Maar dat is maar een klein smetje op eenverder uitstekende plaat, zeker gezien het feit datJamie zingt alsof hij de liefdesbaby is van OtisRedding en James Brown. En dat wil wat zeggenvoor een blanke knopjesdraaier!**** ((4/5)

Recensies

Recensies

Page 12: SK oktober 2005